Gelderse Post Oude IJsselstreek

7 februari 2018

Gelderse Post Oude IJsselstreek 7 februari 2018


Spinning voor stichting ALS Nederland

Spinning voor het goede doel. Foto: Henk van Raaij

TERBORG - Sport- en gezondheidscentrum Physique ondersteunt stichting ALS Nederland. Beginnen aan een wedstrijd die niet te winnen is, wetende dat de dag komt dat het over is. ALS patiënten worden hier dagelijks mee geconfronteerd. Helaas is de verschrikkelijke ziekte ALS nog steeds niet te genezen. Vanaf het moment dat de diagnose gesteld wordt leven ALS patiënten gemiddeld nog 2 tot 5 jaar. Ze weten vanaf dat moment één ding zeker, deze wedstrijd is niet te winnen. Om onderzoek naar de ziekte ALS te bevorderen, hield Physique in Terborg op zondag 4 februari een spinningmarathon. Van 9.00 tot 13.00 uur deden ruim 150 fietsende deelnemers hun duit in het zakje. Binnen het sportcentrum is ook een inzamelingsactie gaande voor de niet-deelnemers om een donatie te geven aan ALS Nederland.
De marathon stond onder leiding van Ingrid Rabelink, sportinstructrice en mede-eigenaar van Physique. "Het is verschrikkelijk om te zien hoeveel mensen ALS hebben. Hun hele leven staat op zijn kop en binnen vijf jaar na diagnose overlijden de meeste patiënten. Door meer onderzoek te kunnen doen kan deze ziekte bestreden worden. Daarom organiseren wij dit evenement. Om er voor te zorgen dat deze ziekte verdwijnt."

Van hobbyproject tot Hootchie Koe

VARSSEVELD – Hootchie Koe Festival is ontstaan als hobbyproject. Ervoor zorgen dat er in het dorp Varsseveld een cultureel evenement plaatsvindt dat voor alle leeftijden is. Hiervoor is een stichting opgericht. Het bestuur, bestaande uit Marco van der Aar en Joost de Gier, is dit jaar uitgebreid met, Dave Schmidt, Tom Wolterinck en Dorjan Duitshof.

De vrijdagavond is dit jaar aan het programma toegevoegd. Een avond met de nadruk op Varsseveld. De inwoners krijgen voor de vrijdag de mogelijkheid om kennis te maken met het kleurrijke festival via vrijkaarten in de huis-aan-huisbladen. Bezoekers kunnen live meemaken wat het festival te bieden heeft op het gebied van theater, poëzie, cabaret, kleinkunst en muziek. Op de vrijdagavond staat de Achterhoekse topformatie Crystal Dream op het programma en ook Chaingang speelt op de vrijdag een thuiswedstrijd. De vrijdag begint om 17.00 uur. De zaterdag en zondag bieden een vol programma vanaf 12.00 uur in de middag tot laat op de avond. Via de website zijn kaarten voor het weekend van vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 mei te bestellen. Passe-partouts voor het hele weekend en losse dagkaarten. Voor de jeugd tot en met 17 jaar is de toegang gratis.

www.hootchiekoe.nl

Internetcafé in bibliotheek

GENDRINGEN - Het eerstvolgende internetcafé in de Bibliotheek Gendringen is op maandag 12 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Samen internetten, ervaringen uitwisselen en elkaar adviseren. Daar gaat het om bij het internetcafé dat maandelijks in de bibliotheek wordt gehouden. Wie een tabletcursus heeft gevolgd en de opgedane kennis heeft bijgehouden of gewoon onder het genot van een kop koffie samen met andere deelnemers informatie wil uitwisselen kan er terecht. Het internetcafé wordt in samenwerking met de seniorenbond Gendringen georganiseerd, Willie Meijer gaat het internetcafé begeleiden. Iedereen is welkom, er zijn geen kosten aan verbonden.

Uutschieter

Uutschieter Ben Rouwhorst. Foto: PR

Ben Rouwhorst krijgt zaterdag 10 februari de eervolle onderscheiding 'Uutschieter 2018' uitgereikt door Stichting Iseldonk. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Ulftse gemeenschap.

Nieuwe bestemming voormalige huishoudschool wekt beroering

Buurtbewoners bijeen kwamen bijeen in de kantine van het gemeentehuis voor de bijeenkomst over het 'Truckershotel'. Foto: Walter Hobelman

ULFT - Eind vorige week is grote commotie ontstaan onder de omwonenden van de voormalige huishoudschool aan de Dierenriem in Ulft. De nieuwe eigenaar van het pand, Don de Jong, is begonnen met een stevige interne verbouwing van het pand om het geschikt te maken als logeergebouw. De Jong, eigenaar van een transportonderneming, gaat in het pand een museum/kunstgalerie openen en daarnaast elk weekend maximaal 26 truckers onderdak bieden.

Door Walter Hobelman

De voormalige huishoudschool, waarin nu onder meer hotelfaciliteiten worden gerealiseerd.

"Ik kan er met de pet niet bij", aldus een verbolgen De Jong. "Na berichtgeving in verschillende media is op social media een heel vertekend beeld ontstaan van onze plannen." De Jong, die samen met zijn vrouw Linda ook zelf in het pand gaat wonen, maakt zich vooral kwaad over de in zijn ogen onjuiste beeldvorming van de gasten in zijn 'truckershotel' zoals het pand in de volksmond inmiddels wordt genoemd. "Truckers zijn mensen, of ze nou uit Polen, Nederland, Roemenië of waar dan ook vandaan komen. Mensen zoals jij en ik. Die hard werken, op zijn tijd genieten van het leven en vaak de zorg hebben voor een gezin."
Sinds eind december 2017 is het door Europese regelgeving niet meer toegestaan dat truckers in het weekend in hun cabine slapen. "Ik denk dat het ook beter is voor onze chauffeurs als ze af en toe uit die vrachtwagen komen en kunnen ontspannen. Dat is niet alleen beter voor de chauffeur zelf, maar ook voor de verkeersveiligheid." De truckers worden met pendelbusjes opgehaald van grote parkeerplaatsen in bijvoorbeeld Beek (Bergh), Rotterdam of Rees (D). "Ze arriveren in Ulft op zaterdag rond twee uur en vertrekken op zondagmiddag om twaalf uur", licht De Jong toe.
De Jong is zichtbaar geraakt door alle commotie. "Ik heb een paar weken geleden in de directe omgeving van het pand huis aan huis een brief in de bus gedaan waarin ik heb meegedeeld wat er gaat gebeuren. Eén bewoner heeft zich daarna bij mij gemeld met een paar verhelderingsvragen en die heb ik, zoals de bewoner achteraf schreef, keurig en afdoende beantwoord. Voor de rest heb ik uit de buurt niets gehoord, totdat plotseling wordt geroepen over mogelijke overlast door truckers van buitenlandse afkomst die blijkbaar de hele wijk op hun kop gaan zetten. Ik snap dit werkelijk niet", aldus De Jong die al geruime tijd in Ulft woont. "Wij gaan er zelf ook wonen, juist om zelf een oogje in het zeil te kunnen houden. Ik heb geen alcoholvergunning en hanteer een zero tolerance beleid wat dat betreft. Ik wil gewoon mijn chauffeurs een goede en fatsoenlijke overnachtingslocatie bieden. Dat verdienen ze, want ze werken keihard voor ons."
"Het is vooral de angst voor het onbekende", voegt zijn vrouw Linda daar aan toe. Het echtpaar gaat in het pand ook een kunstgalerie en museum onderbrengen. "Wij zijn kunstliefhebbers en zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij Huntenkunst. Wij helpen de organisatie dit jaar bijvoorbeeld omdat Roemenië deze keer als land extra in de belangstelling staat tijdens de expositie", aldus De Jong.
Maandagavond is in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst gehouden, naar aanleiding van de ontstane onrust. Bewoners uit de wijk konden vragen stellen aan Don de Jong en aan wethouder Jos Sluiter. De Jong deed zijn plannen uit de doeken en wethouder Sluiter gaf een toelichting op de gevolgde procedures en het tot stand komen van de verleende vergunning. "Toen ik twee jaar geleden wethouder werd lag dit dossier er al. Formeel ben ik niet verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, maar is dat de portefeuille van Bert Kuster en Henk Hengeveld. Om verstrengeling van belangen te voorkomen (de toenmalige eigenaar van het pand, Gerard van Balveren, is lid van dezelfde partij als beide genoemde wethouders) hebben we besloten dat ik dit dossier onder mijn hoede zou nemen. Juist om alles helder en transparant te houden. Alle procedures zijn gelopen zoals het hoort."
Ruim honderd bewoners waren aanwezig en er werden veel vragen gesteld. De meeste vragen en opmerkingen gingen over het verstrekken van de vergunning en over mogelijke parkeerproblematiek rond het pand. Maar ook de vrees voor overlast, als de truckers in groepjes door de wijk lopen om in het centrum boodschappen te gaan doen, werd uitgebreid benoemd. "Wie garandeert mij dat mijn dochtertje dan veilig op straat kan zijn?", vraagt een bewoner zich hardop af.
De onvrede lijkt bij een aantal omwonenden na afloop nog niet te zijn weggenomen. "Ik vind het een verspilde avond, de mensen van de gemeente draaien om de hete brij heen. Waarom krijgen we geen duidelijk antwoorden op onze vragen?", aldus één van hen. Er zijn echter ook bewoners die met andere oren hebben geluisterd en de hele zaak goed kunnen relativeren. "Natuurlijk kan het je een beetje onrustig maken. Maar laten we eerlijk zijn, ook wij als Achterhoekers lopen niet altijd nuchter over straat. Ik woon er dicht in de buurt en wacht rustig af wat er gaat gebeuren. Vanavond heb ik gehoord dat alle partijen er alles aan doen om overlast te voorkomen en tijdig in te grijpen als dat niet lukt. Daar ben ik tevreden mee."
Een ander positief punt van de avond is de toezegging van de gemeente om een klankbordgroep op te zetten met daarin onder andere een aantal bewoners die mee gaan praten over de verdere ontwikkelingen rond het pand.
De eerste gasten in het logeergebouw worden begin juni verwacht.

Leefbaarheid in Gendringen leidt tot verkiezingsretoriek

GENDRINGEN - Langzaamaan komt de verkiezingsstrijd op gang, op weg richting de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Op social media ontstaan discussies waarin leden van verschillende politieke partijen zich laten horen. Een mooi voorbeeld daarvan is de discussie over de leefbaarheid van het dorp Gendringen.

Door Walter Hobelman

Wat opvalt is dat een aantal politiek betrokken en actieve inwoners van het dorp nu claimen dat zij als eerste (en enige) zich inzetten voor Gendringen. Men kijkt daarbij met de persoonlijk gekleurde politieke partijbril naar feiten uit het verleden en blijkbaar zijn die wonderlijk genoeg op verschillende wijze uit te leggen.
Feit is dat op 7 juli 2016 raadsbreed een motie is aangenomen waarin aandacht wordt gevraagd voor het dorp Gendringen. De PvdA nam hiervoor het initiatief en kreeg bijval van de VVD, SP en D66. Tijdens de discussie in de raad sloten ook Lokaal Belang en het CDA zich hierbij aan. Doel van de motie was 'de verpaupering van Gendringen tegen te gaan'.
Opvallend in de discussie op Facebook is, dat er aardig wordt gerommeld met feiten. De ene politieke partij verwijt de ander verantwoordelijk zijn voor het verval van het dorp Gendringen. Dat verval is inderdaad niet iets dat pas tijdens de afgelopen vier jaar is ingezet, dat speelt al vanaf jaren daarvoor. Meerdere partijen zijn hiervoor, op verschillende momenten in de laatste tien jaar misschien wel, verantwoordelijk geweest. Maar dat weet niet iedereen zich even goed te herinneren.
Wellicht is het beter voor alles en iedereen als men, in plaats van de verschillen te vergroten, nu eindelijk eens aan de slag gaat met het zoeken van goede verbindingen onderling, partijoverstijgend en een eenduidig, gezamenlijk geluid laat horen richting inwoners, overheid en politiek. En dan niet alleen tussen nu en 21 maart, maar juist vooral de jaren daarna. Daar is Gendringen bij gebaat. En de bal ligt dan niet alleen bij de politiek, maar zeker ook bij belangengroepen, inwoners, verenigingen en andere groepen in de dorpssamenleving. Het college van B en W is bereid om mee te praten maar legt de verantwoordelijkheid (terecht) bij de bewoners van het dorp. Die kunnen meepraten, eerst door te stemmen op 21 maart maar ook door mee te praten; Niet via social media, waarbij je je makkelijk kan verschuilen, maar in een face-to-face gesprek waarbij eigen belang niet ter zake doet maar slechts één belang voorop moet staan. Het belang van álle inwoners van Gendringen.


Voorzitter, dirigent en leden gehuldigd bij UGK

Jubilarissen bij het Ulfts Gemend koor: dirigent Gerard Rutjes (links), voorzitster Maria Ketelaar en de leden Siny Maathuis en Peter Beerten. Foto: Stef Hermsen

ULFT – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Ulfts Gemengd Koor (UGK), op maandag 22 januari, zijn voorzitter Maria Ketelaar, dirigent Gerard Rutjes en de koorleden Siny Maathuis en Peter Beerten gehuldigd. Ze kregen een oorkonde, bloemen en een cheque aangeboden.

Gerard Rutjes, die elke week van zijn woonplaats Bemmel naar Ulft rijdt voor de repetitie van het koor, heeft in de afgelopen 12,5 jaar de lat bij het koor hoog gelegd. "Onder jouw leiding heeft het koor zich muzikaal goed ontwikkeld", aldus de voorzitster die zelf gehuldigd werd vanwege haar 25-jarig lidmaatschap. Bijna 25 jaar bekleedde ze functies binnen het bestuur. Op een hartelijke, positieve en voortvarende manier, aldus secretaresse Chris van de Meerendonk.
Siny Maathuis uit Silvolde en Peter Beerten uit Zelhem vierden hun 12,5-jarig lidmaatschap en werden door de voorzitster gekarakteriseerd als trouwe en hulpvaardige leden.

Gebedshuis Bontebrug wordt woonhuis

De nieuwe eigenaar meldde zich binnen een week voor De Bontebrugkerk. Foto: Walter Hobelman

BONTEBRUG - Aan de lange rij met kerken in de Achterhoek die een andere bestemming gaan krijgen kan er weer één worden toegevoegd. De protestantse gemeente Gendringen-Bontebrug heeft 'de Bontebrugkerk' verkocht. "Zondag 18 februari wordt met een speciale dienst afscheid genomen van het karakteristieke kerkgebouw. 'Het voelt als een amputatie', schreef een gemeentelid in ons eigen kerkblad de Schakel", aldus Wim Lammers, voorzitter van het college van kerkrentmeesters.

Door Walter Hobelman

"Overgaan tot verkoop is echter helaas de enige manier om verdere problemen te voorkomen. Onze gemeenschap met 600 zielen is niet in staat om de drie kerkgebouwen die ons eigendom zijn, in stand te houden", meent Lammers. Naast de Bontebrugkerk zijn ook de St. Maartenkerk in Gendringen en de protestantse kapel in Megchelen eigendom van de protestantse gemeente. "De kosten voor onderhoud zijn hoog en op termijn niet meer op te brengen. Daarom hebben we er in 2015 voor gekozen om de kerk in Bontebrug te verkopen."
Lammers is zeer tevreden over de rol van gemeente Oude IJsselstreek, die goed heeft meegewerkt aan een bestemmingswijziging van het kerkgebouw. "Na een artikel in de Gelderse Post in november 2016 meldde zich binnen een week een potentiële koper. Deze zag wel mogelijkheden om de kerk te veranderen in een woonhuis, maar daarvoor moest dan wel eerst een bestemmingswijziging worden doorgevoerd. Het gebouw is een gemeentelijk monument, dus dat was niet zomaar te regelen. We zijn blij dat dat hele proces niet overdreven lang heeft geduurd", blikt Lammers terug.
Kort geleden hebben de leden van de protestantse gemeente definitief ingestemd met de verkoop. "Unaniem, maar wel met emotie", vertelt de voorzitter. "Begrijpelijk, want er is een aantal families generaties lang zeer nauw betrokken geweest bij de geschiedenis van de kerk. Er zijn kinderen gedoopt, er is belijdenis gedaan, men is er getrouwd en vanuit de kerk zijn mensen naar hun laatste rustplaats gebracht. Het doet pijn dat daaraan nu een einde komt. Maar men snapt ook wel dat er geen andere mogelijkheid was."
De historie van de Bontebrugkerk begint in 1887. "Feitelijk is dit het derde kerkgebouw in Bontebrug. Eerst heeft er een soort zaalkerk gestaan. In 1932 is een nieuwe kerk gebouwd, die echter aan het eind van de tweede wereldoorlog is verwoest door een Duitse brandbom omdat er op dat moment een aantal bevrijders even pauzeerden bij het kerkgebouw en vanuit Ulft werden beschoten. Na de oorlog werd de huidige kerk gebouwd", vertelt Lammers. "De geschiedenis van de Bontebrugkerk is op schrift gesteld door Bernard Dorrestijn uit Silvolde. Vanwege het afscheid wordt een speciaal herinneringsboekje uitgegeven, waarin onder andere de gehele geschiedenis van deze kerk te lezen is."
Behalve het kerkgebouw is ook het naastgelegen 'Bruggehoofd' verkocht aan dezelfde koper. "We zijn blij dat we alles in één koop hebben kunnen verkopen", aldus de kerkrentmeester. "De nieuwe eigenaar gaat eerst het Bruggehoofd verbouwen en geschikt maken voor bewoning en daarna de kerk zelf", weet Lammers te vertellen. Voorwaarde voor de verkoop is wel dat de buitenkant van de gebouwen niet veranderd. "Daarnaast hebben we vastgelegd dat ook in de toekomst geen 'niet bij een kerkgebouw passende' bestemming aan het geheel wordt gegeven."
Het orgel in de kerk is ook verkocht. "Op maandag 19 februari begint men met de ontmanteling van het orgel, dat een nieuwe bestemming gaat krijgen in een kerk in Hongarije. Eén van onze kerkrentmeesters heeft werkelijk over de hele wereld mensen benaderd die iets met kerkorgels hebben. En via via is dit contact ontstaan. Als alles volgens plan verloopt, gaat een delegatie van ons naar Hongarije, als het orgel officieel in gebruik wordt genomen, maar dat moment is nog niet concreet vastgelegd."
Bij de afscheidsdienst is iedereen van harte welkom. "We hopen dat veel oud-gemeenteleden aanwezig zijn, maar ook de buurtbewoners zijn van harte welkom", nodigt Lammers uit. De dienst begint 18 februari om 14.30 uur.

Informatie-avond Muziek als Beroep

DOETINCHEM - Op dinsdag 27 februari vindt vanaf 19.30 uur in Muziekschool Oost-Gelderland aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem een informatie-avond plaats over de Vooropleiding Conservatorium Doetinchem/ ArtEZ. Deze avond is speciaal bedoeld voor jongeren die al tijdens de middelbare schooltijd zich willen voorbereiden op een beroepsopleiding in de muziek. Tijdens deze avond zullen vertegenwoordigers van verschillende scholen informatie geven over deze vooropleiding en de toelatingsprocedure. Leerlingen die nu al deze vooropleiding volgen zullen optreden en over hun ervaringen vertellen.

NAH-club van start in Antonia

TERBORG - In Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg gaat vanaf maandag 19 februari de NAH-club van start. Een club waarbij het contact met NAH-lotgenoten uit de gemeente Oude IJsselstreek centraal staat.

De NAH-club is voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en/of hun mantelzorgers. Hersenletsel als het gevolg van bijvoorbeeld een CVA, een ongeval of Parkinson. Het doel van de club is om tijdens zo'n ochtend met elkaar te praten over zaken waar NAH-ers, maar ook hun mantelzorgers, tegen aan lopen. We willen een veilige, laagdrempelige sfeer creëren om ieder gesprek ruimte te geven.
De eerste bijeenkomst staat in het teken van kennismaking, de volgende ochtenden worden steeds diverse thema's behandeld. Er is ruimte voor activiteiten, zoals een spel of gewoon gezellig samen koffiedrinken. Er kan af en toe een spreker langskomen over bijvoorbeeld nieuwe informatie omtrent NAH te delen. Het programma wordt in samenspraak met de deelnemers ingevuld.
De club vindt iedere derde maandag van de maand plaats van 10.30 tot 11.30 uur in Antonia in Terborg, een locatie van Azora. De kosten per keer zijn 2,50 euro (inclusief de koffie en thee). Opgave en meer informatie bij Mirjam Bloemhoff (contactpersoon van de NAH-club) via m.bloemhoff@azora.nl of tel. 0315-338 111.

Informatie-avond Muziek als Beroep

DOETINCHEM - Op dinsdag 27 februari vindt vanaf 19.30 uur in Muziekschool Oost-Gelderland aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem een informatie-avond plaats over de Vooropleiding Conservatorium Doetinchem/ ArtEZ. Deze avond is speciaal bedoeld voor jongeren die al tijdens de middelbare schooltijd zich willen voorbereiden op een beroepsopleiding in de muziek. Tijdens deze avond geven vertegenwoordigers van verschillende scholen informatie over deze vooropleiding en de toelatingsprocedure. Leerlingen die nu al deze vooropleiding volgen treden op en vertellen over hun ervaringen.

Grote interesse voor opleiding 'Smart Building'

Jan-Willem van de Groep neemt de bezoekers mee in zijn visie op het nieuwe bouwen, met een herkenbare metafoor. Foto: Henk van Raaij

ULFT/DOETINCHEM - Er blijkt grote interesse voor innovatieve opleiding 'Smart Building' van Graafschap College. De wereld van de Gebouwde Omgeving verandert en het onderwijs verandert mee. De nieuwe opleiding Smart Building van de Doetinchemse onderwijsinstelling is daar een mooi voorbeeld van. Op dinsdagmiddag 30 januari kwamen circa honderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en het onderwijs naar het DRU Industriepark in Ulft om kennis te nemen van de visie en opzet van dit nieuwe onderwijs.

Deskundigen uit het werkveld van installatietechniek, de bouw en het onderwijs gaven presentaties en inspiratiesessies over het 'Nieuwe Bouwen'. Deze disciplines werken intensief samen in het Nieuwe Bouwen om duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige gebouwen neer te zetten.

Visie
Als eerste spreker nam Jan Willem van de Groep (onder meer founder van Factory Zero) de toehoorders mee in zijn visie op het 'nieuwe bouwen'. CO-2 beperken is de grootste uitdaging voor de bouwsector. Alfonso Wolbert van Arx Architecten ging in zijn presentatie in op de vorm en de rol van het ontwerp met betrekking tot duurzame en creatieve oplossingen. Biophilic Design: terug naar de natuur was zijn motto. Bram Schats van Binx/Smartility richtte zich op de uitvoering van het nieuwe en transparante samenwerken en de relatie met betrekking tot het Bouw Informatie Model (BIM). Smartility Labs worden ontwikkeld en een nieuw beroep 'de drone-piloot' is geboren.

Inspiratiesessie
Guido Papai en Miguel Visser, seniordocenten aan het Graafschap College namen de aanwezigen tijdens een inspiratiesessie mee in de kennismaking en mogelijkheden van de nieuwe opleiding Smart Building. Ook de eerste studenten van de nieuwe opleiding presenteerden zich.
In de tweede inspiratiesessie demonstreerde Rudy Grevers, consulent bij Alklima, zeer vernieuwende technieken.

De opleiding Middenkader Smart Building is onderdeel van de opleidingen binnen de Gebouwde Omgeving en speelt in op de ontwikkelingen in de bouw en installatietechniek. Nieuwe bouwmethoden en innovaties in de installatietechniek vragen om nieuwe medewerkers en actieve samenwerking met en tussen de verschillende disciplines. Deze veranderingen vragen om een nieuwe generatie medewerkers. Een onderdeel van de oplossing is deze nieuwe opleiding.
De dag werd mede mogelijk gemaakt door Oost Nederland Energiek | ONE.

Bestuurswisselingen bij Sint Hubertus Ulft

ULFT - De leden van het Schuttersgilde Sint Hubertus kwamen op zondag 28 januari bijeen voor de jaarlijkse ledenvergadering.

Tijdens deze vergadering werd Ton Knaven nieuw benoemd in het bestuur als afgevaardigde van de vendeliers. Willem Feukkink werd herbenoemd als afgevaardigde van de schutters. Willy Mulder en Gerry Helmink krijgen een andere rol binnen het bestuur van Hubertus: Mulder als afvaardiging van de activiteitencommissie en Helmink als gebouwcoördinator. Gerry Helmink werd opnieuw benoemd als algemeen commandant, Patrick Rougoor als vaandelcommandant, Patrick van Wijngaarden als tambour-maître en Martin Helmink als reserve-tambour-maître.


www.sinthubertusulft.nl

Varsseveldse wandeltocht

VARSSEVELD - De jaarlijkse Varsseveldse Wandeltocht is op zondag 4 maart. De afstanden die dit jaar gelopen kunnen worden zijn 25, 18, 13 en 8 kilometer en dit jaar zijn er nieuwe routes uitgezet. De Varsseveldse Wandeltocht staat onder auspiciën van de Koninklijke Wandel Bond Nederland er wordt georganiseerd door het Varssevelds Mannenkoor. Halverwege de, duidelijk aangegeven, routes is er weer een mooie locatie gevonden om te pauzeren. Voor de drie langere afstanden kan worden ingeschreven in de kantine van sportcentrum Van Pallandt in Varsseveld vanaf 08.00 uur en de korte afstand vanaf 09.00 uur.

Wisselingen bestuur Sint Hubertus Ulft

ULFT - De leden van het Schuttersgilde Sint Hubertus kwamen op zondag 28 januari bijeen voor de jaarlijkse ledenvergadering.

Tijdens deze vergadering werd Ton Knaven nieuw benoemd in het bestuur als afgevaardigde van de vendeliers. Willem Feukkink werd herbenoemd als afgevaardigde van de schutters. Willy Mulder en Gerry Helmink krijgen een andere rol binnen het bestuur van Hubertus: Mulder als afvaardiging van de activiteitencommissie en Helmink als gebouwcoördinator. Gerry Helmink werd opnieuw benoemd als algemeen commandant, Patrick Rougoor als vaandelcommandant, Patrick van Wijngaarden als tambour-maître en Martin Helmink als reserve-tambour-maître.

Boek aan huis, bezorgservice bieb Ulft en omstreken (be)zoekt lezers

Teamleider Mieke de Vette van Bibliotheek Achterhoekse Poort in de Ulftse bieb. Foto: Reinier Kroesen

ULFT – 'De bibliotheek komt naar u toe, als u er zelf niet heen kunt!' Vrijwilligers van Boek Aan Huis bezorgen biebboeken thuis. Een service van Bibliotheek Achterhoekse Poort, met zes vestigingen in de regio. Bedoeld voor ieder die door een handicap, beperking of gevorderde leeftijd zelf daarvoor niet de deur uit kan. Niet echt iets nieuws. Maar, teamleider Mieke de Vette wil meer aandacht voor dit initiatief, dat kan helpen eenzaamheid onder vooral ouderen te verlichten.

Door Reinier Kroesen

Wie graag leest gaat het liefst natuurlijk zelf naar de bibliotheek. Lekker rondsnuffelen tussen boeken en tijdschriften. Er is ook een categorie mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is en voor wie het lastig is om naar de bieb te komen. Dat kan tijdelijk zijn, door een ziekte of ongeval, maar ook permanent, door ouderdom of een lichamelijke beperking. Voor die groep lezers kan Boek Aan Huis, de boeken haal-en-brengservice voor jong en oud uitkomst zijn.
Bibliotheek Achterhoekse Poort is gevestigd in Aalten, Dinxperlo, Terborg, Varsseveld, Ulft en Gendringen. Mieke de Vette: "Een bibliotheek is een basisvoorziening, daar moet iedereen gebruik van kunnen maken. Boek Aan Huis bestaat al heel lang, maar sinds de 'participatiemaatschappij' is geïntroduceerd en iedereen mag/moet meedoen wel heel actueel. De groep voor wie die service bedoeld is maakt er nog niet veel gebruik van. Die willen anderen niet tot last zijn, schromen er naar te vragen. De vrijwilliger vindt het echter juist prettig om te doen: als je een ander helpt, voel je jezelf beter. We hebben best veel boekbezorgers, die willen graag naar die lezers toe, ook om een praatje maken. De eenzaamheid is overal groot, dit project is een mooie aanleiding daar gelijk wat aan te doen. Het is juist het sociale aspect van Boek Aan Huis dat ik wil benadrukken. Het liefst zou ik zien dat de lezer, als het even kan, met ondersteuning van die medewerker toch naar de bieb komt. Misschien in een rolstoel en/of met de auto. Ze komen dan weer onder de mensen en doen nieuwe indrukken op. In de praktijk maken vooral ouderen gebruik van Boek Aan Huis, jongeren downloaden via de biebwebsite zelf vaak wel een boek."

Als men zich opgeeft voor de Boekendienst komt een vaste vrijwilliger op huisbezoek voor een kennismakingsgesprek. Er wordt geïnventariseerd wat men graag leest en gekeken welke interesses er spelen. Leest men liever een thriller of een biografie? Over sport of over koken? Die medewerker haalt bij de bieb vervolgens maximaal tien boeken. Die worden één keer per twee of vier weken geruild voor een nieuwe voorraad. Men kan ook kiezen voor tijdschriften, dvd's en luister- of grootletterboeken. Men dient wel lid te worden of zijn van de bieb (52 euro per jaar, lidmaatschap voor kwartaal kan ook), verder zijn hier geen kosten aan verbonden. Wie gebruik wil maken van Boek Aan Huis, of vrijwilliger wil worden kan zich aanmelden via de website (www.achterhoeksepoort.nl) of bellen met Achterhoekse Poort (088-0062929).

Polonaise met prinses Metwaldus Anouk: 'Wi'j hebben d'r lak an'

Residentie 't Molentje puilt uit met carnavalisten van De Metworst. Foto: PR

SILVOLDE - Met het motto: ‘Wi’j hebben d’r lak an’ gaan prinses Metwaldus Anouk Tangelder en haar adjudante Sandra van Lent voorop in de lange carnavalspolonaise. Het carnavalsweekend begint bij de Metworst met de Grandioze Feestavond op zaterdagavond 10 februari om 21.11 uur.

Op het podium staat Topband Q5 New Style. De vijf zeer getalenteerde bandleden vormen een dynamische live band versterkt door de beats van een dj. Een goede start van de feestelijkheden en menigeen heeft er zin in, want de kaartjes voor deze Grandioze Feestavond waren razendsnel uitverkocht. Deze avond is 16-plus en er wordt streng gecontroleerd. Zorg dus voor een geldig legitimatiebewijs.

Residentie 't Molentje puilt uit met carnavalisten van De Metworst. Foto: PR

Na de Grote Zillewoldse Optocht die op zondagmiddag 11 februari om 14.11 uur van start gaat en waar de Metworsten het rood-wit vertegenwoordigen in een kleurrijke stoet, trekken we natuurlijk gezamenlijk door naar het Metworst-familiecarnaval. Residentie 't Molentje heeft om 15.11 uur de deuren geopend en het podium wordt bezet door de Perfect Showband. Het afgelopen jaar vierde de band het 25-jarig bestaan en is nog steeds een van de meest succesvolle bands uit het oosten van het land. Met hits van toen tot de hedendaagse top-50: het dak gaat er gegarandeerd van af. Iedereen kan er van genieten, de entree is gratis. En zoals gebruikelijk kan het feest nog wel eens doorgaan tot in de late uurtjes…
En de Metworsten blijven gewoon bij 't Molentje, want op de 'Malle Metworst Maandag' gaat de polonaise gewoon verder. Ook dan valt er meer dan genoeg te genieten en te beleven. Vanaf 15.11 uur draait DJ Vakman Johnny gezellige carnavalshits in de kroeg. Hij is vooral gespecialiseerd in feestmuziek en voelt zich werkelijk overal thuis. Johnny weet elk feest goed op te schudden en tot een succes te maken, een echte vakman dus. Daarnaast speelt de Perfect Showband in de zaal en staat daar, zoals we van hen gewend zijn, beslist weer als een huis. Als kers op de taart komt Het Feestteam ook nog langs. Stan en Frank vormen sinds 1999 het duo, dat meer dan 75 feestknallers op z'n naam heeft staan. Al meerdere jaren zijn ze uitgeroepen tot beste feest-act van Nederland.

Ook op maandag is de entree gratis bij Residentie 't Molentje. Kijk voor meer info op www.cvdemetworst.nl (ook op Facebook en Twitter).


SuperSunday bij De Foekepot

Pascal Croes en Marc Berendsen testen de nieuwe onderscheiding. Foto: PR

SILVOLDE - Afgelopen zondag, de zondag voor het carnaval, moest iedereen bij CV De Foekepot vol aan de bak. Ga er maar aan staan: Om 10.00 uur waren Prins Silvius de 59ste, zijn Adjudant Johan, de Raad van Elf en het bestuur aanwezig bij de onthulling van de carnavalskrant van Silvolde de 'Vastelaovendpos'. Uitgever van de Vasteloavendpos is de eega van adjudant Johan, dus het kostte vrij veel moeite om de inhoud én nieuwe opmaak geheim te houden.

Vervolgens moest iedereen even stilstaan bij het plaatsen van het carnavalsmonument. Aansluitend nog een keer de handen uit de mouwen om de huizen van prins en adjudant te versieren. Al deze inspanningen werden beloond met een weergaloos feest georganiseerd door prins Silvius en zijn adjudant. Bijna heel de Eekhoornhof in Silvolde was omgetoverd tot feestlocatie. Niets was te gek, van snackkar tot dj en van lichtshow tot dansvloer. Tijdens dit feest reikten prins en adjudant hun eerste onderscheidingen uit. Een mooi en soms ontroerend Foekepot moment. Alleen daarom al is dit voor vele Foekepotters de mooiste zondag van het jaar.

Nu is De Foekepot er helemaal klaar voor: twee pronkzittingen op vrijdag en zaterdag, de zondag en maandag staan in het teken van een tropical verrassing. Residentie De Buurman is dan het bruisende middelpunt voor iedereen die van een cocktail houdt. De Foekepot heet iedereen van harte welkom.

Vrijwilligers die graag achter het stuur willen

OUDE IJSSELSTREEK - Estinea is op zoek naar vrijwilligers die graag achter het stuur zitten. Mensen die wat voor een ander willen betekenen en die het leuk vinden om op woensdag of als invalkracht op een bus van Estinea te rijden.

De vrijwilliger brengt en haalt dan een gezellige groep mensen van hun woonlocatie naar de verschillende werk- en activiteitenlocaties en weer terug. Het gaat om de regio Oude IJsselstreek en Montferland. De bus staat aan de Jachtlaan in Silvolde. Vanaf daar rijdt iedereen dagelijks een vaste route.

Wie zich wil inzetten voor mensen met een beperking of eerst wat meer informatie wil kan bellen of mailen naar Rianne Vossers 06-30 56 58 37, rianne.vossers@estinea.nl of Fieneke Hulshof 06-83 67 15 08 fieneke.hulshof@estinea.nl.
Meer informatie over vrijwilliger zijn bij Estinea op www.estinea.nl.Touwtrekken op de Pol

Touwtrekken met carnaval. Foto: PR

ULFT - Maandag 12 februari om 13.11 uur is het weer touwtrekken in Ulft bij Carnavalsvereniging
de Pol.

De prins en zijn hofhouding, klaar voor de Carnavalsparty. Foto: Jurgen Weijl

Teams van vier personen gaan de strijd aan voor de hoogste eer. Uiteraard is ook het
publiek van harte welkom om dit spectaculaire onderdeel te aanschouwen. De wedstrijden
vinden plaats op het plein voor het clubgebouw aan de Hofstraat 1 in Ulft.
Naast het touwtrekken is er deze middag in het clubgebouw frühschoppen met live muziek
van De PolBand. Deelname en toegang is gratis. Mail voor meer info naar
touwtrekken@sintjorisulft.nl.

Ulftse Carnavalsparty

ULFT - Zaterdagavond gaat de carnaval in Ulft van start met de Ulftse Carnavalsparty georganiseerd
door carnavalsvereniging de Pol. Prins Wilfried gaat met prinses Bernadet, de adjudanten
Robert Horstik en Wim Vredegoor, en dochters Eva, Anne en Emma als hofdames, tijdens het
Polse Carnaval in het clubgebouw van St. Joris voorop met de leus: 'Wi-j doen het nog
een keer veur!'

Drie dagen live muziek op de Pol De Polse Carnaval van CV de Pol in Ulft wordt gevierd met drie dagen live muziek. De
zaterdag- en zondagavond staan in het teken van de Ulftse Carnavalsparty met op zaterdag 20.00 uur muziek van De PolBand en op zondag vanaf 16.00 uur de liveband: BroodOpDePlank. Maandagmiddag start om 13.11 uur het Touwtrekken. Aansluitend Frühschoppen met muziek van De PolBand. Maandagavond tenslotte om 21.00 uur vertrek vanaf de residentie voor de Kroegentocht door Ulft.
Alle dagen is er gratis entree en iedereen is welkom. Meer info op www.sintjorisulft.nl.

Vrijwilligers die graag achter het stuur willen

OUDE IJSSELSTREEK - Estinea is op zoek naar vrijwilligers die graag achter het stuur zitten. Mensen die wat voor een ander willen betekenen en die het leuk vinden om op woensdag of als invalkracht op een bus van Estinea te rijden.

De vrijwilliger brengt en haalt dan een gezellige groep mensen van hun woonlocatie naar de verschillende werk- en activiteitenlocaties en weer terug. Het gaat om de regio Oude IJsselstreek en Montferland. De bus staat aan de Jachtlaan in Silvolde. Vanaf daar rijdt iedereen dagelijks een vaste route.

Wie zich wil inzetten voor mensen met een beperking of eerst wat meer informatie wil kan bellen of mailen naar Rianne Vossers 06-30 56 58 37, rianne.vossers@estinea.nl of Fieneke Hulshof 06-83 67 15 08 fieneke.hulshof@estinea.nl.
Meer informatie over vrijwilliger zijn bij Estinea op www.estinea.nl.

Ben Rouwhorst Uutschieter Iseldonk

ULFT - Ben Rouwhorst krijgt zaterdag 10 februari de eervolle onderscheiding 'Uutschieter 2018' uitgereikt door Stichting Iseldonk, het overkoepelend orgaan van het Ulftse carnaval. Deze bijzondere onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Ulftse gemeenschap.

Binnen het senatorenconvent (oud-stadsprinsen) van Stichting Iseldonk heeft een zorgvuldig en formeel overleg plaatsgevonden om te kunnen besluiten welke Ulftse inwoner dit jaar in aanmerking komt voor deze Iseldonkse ere-titel. Dit jaar gaat deze onderscheiding dus naar Ben Rouwhorst.
Rouwhorst, de Iseldonkse Uutschieter 2018, is geboren in het Achterhoekse dorpje Zieuwent. Hij groeide op tussen het boerenleven op de boerderij 't Spieker van zijn vader. Hij doorliep, net als elke Zieuwentse jongen in die tijd, de lagere school en daarna de ULO in Lichtenvoorde. Ben had als droom om later missionaris te worden en dan te mogen werken onder de Eskimo's. Maar zijn vader wilde hem als opvolger zien op de boerderij. Toen Rouwhorst toch zijn droom wilde verwezenlijken en zijn vader hem 's ochtends op de bus zette, zei zijn vader: "Als jij pater wordt dan word ik burgemeester." Na heel wat studiejaren zakte de droom voor Ben helaas toch weg. Wel bleef bij hem de drang en het gevoel aanwezig om voor en met mensen te mogen werken. Rouwhorst ging als maatschappelijk werker aan de slag.
Binnen diverse verenigingen, instellingen en organisaties heeft Rouwhorst heel wat werk verzet. Het Parochiebestuur van de Petrus en Pauluskerk en een bestuursfunctie bij bejaardencentrum Debbeshoek; toch meer gericht op verzorging. Hij was tot tweemaal toe Prins (opper Kwebbel) bij carnavalsvereniging De Kwebbels in Ulft, Tevens medeoprichter en bestuurslid van buurtvereniging De Parkwachters in de Parkstraat in Ulft, bestuurslid Terminale Zorg bij Verpleeghuis Antonia in Terborg, voorzitter van Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG) en voorzitter van de dialectgroep. Tevens secretaris-penningmeester van de inmiddels geheel opgeknapte noodwoning 'De Moezeköttel' op de Wals. Met recht kan men zeggen dat Ben een bezige bij was en ook nog steeds is. Hij hield zelfs bijen als hobby.
Dit alles is een opsomming over het leven van de Iseldonkse Uutschieter 2018 Ben Rouwhorst. Wie meer wil weten en horen en Rouwhorst persoonlijk wil feliciteren is van harte welkom tijdens de uitreiking op zaterdagmiddag 10 februari vanaf 14.30 uur in de popzaal van de DRU-Cultuurfabriek.
Tijdens deze officiële middag vindt tevens de overhandiging van de stadssleutel aan Stadsprins Edwin den Eerste en jeugdprins Jens den Eerste van Iseldonk plaats. De stadssleutel wordt uitgereikt door Otwin van Dijk, burgemeester van gemeente Oude IJsselstreek. Deze officiële middag wordt er een gezellig carnavalesk programma aangeboden. De toegang is gratis.

Achterhoekse Meesters: Hennie de Korte

Hennie de Korte in zijn atelier. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Deze winter exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Hennie de Korte.

In het leven van Hennie de Korte (Utrecht, 1941) lijkt reizen een rode draad. Samen met zijn ouders vertrok hij op jonge leeftijd naar Australië. Maar verhuizen blijft Hennie ook in zijn verdere leven doen: naar Engeland, terug naar Australië, naar een verbouwd binnenschip rondvarend in Zeeland. Tót het moment dat hij dertig jaar geleden bij een bevriende schilder in de Achterhoek belandt.

De nuchtere gemoedelijkheid van de Achterhoeker is wat de schilder zo aanspreekt. Dat doet hem denken aan Australië: vriendelijke mensen met een 'doe maar gewoon'-houding. Het Achterhoekse landschap - kleinschalig met houtsingels en bospercelen - doet hem weer denken aan Zuid-Engeland. Het heeft iets gezelligs en afwisselends, die kleinschaligheid. Toen Hennie de gelegenheid kreeg een huis in het buitengebied van Aalten te kopen, voelde hij geen behoefte meer om te verhuizen.

Een werk van Hennie de Korte. Foto: PR
Hennie de Korte in zijn atelier. Foto: PR

Hennies loopbaan als kunstenaar begon op de kunstacademie in Sydney. Toen hij 17 was, verhuisde het gezin terug naar Nederland. Hij voltooide zijn kunstopleiding in Rotterdam. Op de Rotterdamse Academie draaide het echt om het ambacht. Hoofddocent Aart Glansdorp zei altijd: "Op de academie leer je het gereedschap van de kunstenaar gebruiken. In feite ben je een boek aan het schrijven. Ná de academie sla je het boek open en ga je leren of je een kunstenaar bent. Je moet niet denken dat je na je examen al direct een kunstenaar bent."

Deze gedegen, ambachtelijke opleiding is duidelijk terug te zien in het werk van Hennie de Korte. De dromerige en verstilde sfeer in zijn landschappen, zeegezichten en portretten, en het spelen met het daglicht maken hem tot een impressionistisch schilder, vergelijkbaar met de Haagse School. Niet toevallig is Breitner zijn grote voorbeeld.

Veel inspiratie haalde Hennie ook uit de jaarlijkse trektochten met Nederlandse en Engelse collega-schilders. Vaak huurden zij een schip en voeren naar het IJsselmeer en de Wadden om en plein-air te schilderen. Door zijn vele contacten in de kunstwereld kon Hennie naast Nederland ook in Engeland, Duitsland en Amerika exposeren. Zijn werk heeft altijd gretig aftrek gevonden, zodat Hennie van begin af aan van het schilderen heeft kunnen leven.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

Column

7 februari

Ulft

Vakantiepret - Winter editie

SSP-HAL ULFT

10 februari

Breedenbroek

Expositie in Galerie 21 Breedenbroek

Galerie 21

Breedenbroek

Expositie Galerie 21

Galerie 21

11 februari

Breedenbroek

Expositie in Galerie 21 Breedenbroek

Galerie 21

Breedenbroek

Expositie Galerie 21

Galerie 21

12 februari

Varsseveld

Hatha Yoga

Borchuus Kulturhus Varsseveld

13 februari

Terborg

Yin Yoga in Terborg

Yogacentrum Terborg

14 februari

Ulft

Vakantiepret - Winter editie

SSP-HAL ULFT

17 februari

Breedenbroek

Expositie in Galerie 21 Breedenbroek

Galerie 21

Breedenbroek

Expositie Galerie 21

Galerie 21

18 februari

Breedenbroek

Expositie Galerie 21

Galerie 21

19 februari

Varsseveld

Hatha Yoga

Borchuus Kulturhus Varsseveld

20 februari

Terborg

Yin Yoga in Terborg

Yogacentrum Terborg

Achterhoek Bokaal Mencompetitie

ACHTERHOEK - Vier Achterhoekse men-verenigingen organiseren ook dit jaar weer de outdoorcompetitie om de Achterhoek Bokalen mendressuur en vaardigheid. Deze bokalen zijn aangeboden door familie Middelkoop uit Doetinchem.

De wedstrijden mendressuur en vaardigheid worden gehouden op maandag 21 mei, tweede pinksterdag, in Geesteren (G), zaterdag 2 juni in Hengelo (G), zaterdag 23 juni in Westendorp, zondag 22 juli in Winterswijk en zaterdag 1 september in Geesteren (G).
De competitie is open voor menners met startpas en hobby/impuls-menners uit het hele land. De wedstrijden vallen geheel onder de wedstrijdreglementen van de KNHS en tellen dan ook als zodanig mee voor puntenregistratie. Ter stimulering van de mensport zijn voor de hobby/impuls klasse aparte bekers beschikbaar gesteld voor de mendressuur en de vaardigheid. De competities worden in handicap verreden. Dat wil zeggen alle klassen paarden en pony's, enkel en tweespan. Om voor de Achterhoekbokaal mendressuur in aanmerking te komen dienen de combinaties minimaal zes dressuurproeven te hebben gereden. Voor de vaardigheidsbokaal dienen minimaal drie vaardigheidsproeven te zijn verreden.
Als is deelgenomen aan bovengenoemde wedstrijden worden de resultaten vanzelf meegenomen in de berekeningen. Aparte opgave voor de competitie is niet nodig. Men dient zich wel per wedstrijd op te geven bij de betreffende organiserende vereniging. Zie voor inschrijving de KNHS wedstrijdkalender, Startlijsten.nl of de website van de organiserende vereniging.

Extra prijzen
Het paardenscheerbedrijf Clip and Shine uit Klarenbeek, het bedrijf van Onne en Natasja Verheul, stelt wederom prijzen beschikbaar in de vorm van een paarden-/ponydekens beschikbaar. Eén voor de winnaar van de mendressuur van de startpas- en hobbyklasse en een paarden-/ponydeken voor de winnaar van de vaardigheid van de startpas en hobbyklasse. Daarnaast zijn door Hippisch Achterhoek, hét interactieve platform voor paardenminnend Achterhoek, een wisselbeker en volgprijzen beschikbaar gesteld voor de beste samengestelde deelnemer.
Na iedere wedstrijd worden de tussenstanden op de website van Hippisch Achterhoek gepubliceerd.

Boek 'The Artist Cube' een beleving

Paul Dekker heeft zijn levenswerk met de boeken 'The Artist Cube' verwezenlijkt. Foto: Josée Gruwel

Magnum opus van Amphions hoofd techniek Paul Dekker

DOETINCHEM – Voor de derde keer is schouwburg Amphion uitgeroepen tot Theater van het Jaar. Amphion, de naam komt uit het Oudgrieks: zoon van Zeus en Antilope. Even goddelijk als de naam en de eretitel zijn de boeken die Amphions hoofd techniek Paul Dekker onlangs uitgaf. Onder de titel 'The artist cube' heeft hij hiermee zijn magnum opus voltooid. Nu gaan de boeken hun weg naar theaterliefhebbers. 'The Artist Cube': op weg naar een collector's item.

Door Josée Gruwel

'The Artist Cube': een beleving. Foto: Paul Dekker.
Wie zich in 'The Artist Cube' verdiept, is wel even bezig. Foto: Simon Schutter

Wie Amphion binnenkomt, komt al snel onder de indruk van grote fotolijsten met levensgrote portretten van artiesten die gefotografeerd zijn in een met rood fluweel beklede kubus.
Zeven jaar geleden begon Paul Dekker met dit kubusproject. Hiermee combineerde hij zijn twee grote passies: theater en fotografie. Zo'n 200 artiesten vroeg hij om zich, liefst drie minuten voor of na de voorstelling, te laten portretteren.
Gemakkelijk vond hij het niet om ze te vragen. Want wie was hij. Toch lukte het hem om ze op het goede moment aan te spreken: "Wil je alsjeblieft..." Samen gingen ze met de lift naar beneden, door de catacomben naar de kelderruimte achter de orkestbak, waar de kubus stond.

Geobsedeerd door vierkant
Stil, afgesloten van de buitenwereld, met de artiest in de flow van de voorstelling, ving hij in opperste concentratie en intense samenwerking, klik klaar, de kracht van de persoon die normaal gesproken het hele toneel bespeelt en het nu moest doen met de kleine ruimte van 1 meter 40 in het vierkant. "Die vierkante ruimte met de prachtige symmetrie en de rust die ervan uitgaat, daar ben ik al vanaf mijn zesde door geobsedeerd."
Soms ook portretteerde Dekker een duo, een trio of een grotere groep.

Een vaag project leek het.
Het zoveelste vage project van de zoveelste fotograaf.
Maar niets is minder waar.
Het is in zijn eenvoud meesterlijk.
         Diederik van Vleuten

Boek
Dekker wilde vastleggen. Voor later. Het uiteindelijke doel was de uitgave van een boek, met een verhalend voorwoord door Diederik van Vleuten en een nawoord met de uitleg van het project. Maar naast alle unieke foto's en citaten van artiesten, moest het boek de sfeer ademen van het theater, van Amphion: licht, kleur, spektakel, beweging, emotie, spel, illusie en magie. Het boek moest een beleving worden. Wendy Wezendonk werd gevraagd om mee te denken voor ontwerp & artwork. Dekker zocht topbedrijven voor druk- en bindwerk en begeleidde zelf de processen.
'The Artist Cube' bestaat uit drie formaten voltooid: M (23 bij 23 centimeter), L (33 bij 33) en XL (50 bij 50). De M-exemplaren werden voltooid bij Wilco Art Books en voor de grote boeken vloog Dekker naar het Italiaanse Novara. Alle exemplaren werden daarna naar Amphion, Dekkers tweede huis, gebracht: 1700 keer M, 100 keer L en 30 keer XL.
Op 20 november 2017 presenteerde hij 'The Artist Cube'.

Herinneringen
Uit een glanzende, dieppaarse cassette wordt het kleinste boek op tafel gelegd. Maar liefst 888 pagina's omsloten door een aaibare, dieppaars fluwelen omslag. Het boek vraagt om lezen, observeren, voelen, denken en verwonderen. In een lange rij komen ze voorbij: acteurs die zichzelf zijn of ietwat gemaakt overkomen, die introvert of extravert ogen, die liggen staan of zitten, die sober zijn gekleed of pompeus, die kracht uitstralen of juist niet. Daarbij citaten van theatergrootheden en tussendoor als wilde zeeën en stille meren pagina's met theatersferen die opgeroepen worden door techniek en belichting. Het boek dompelt onder, brengt herinneringen naar boven, geeft een tijdsbeeld en maakt de lezer deelgenoot van theatergeschiedenis.

In een hokje
Artiesten schrijven over hun ervaring. Lebbis: Nog nooit zo lekker in een doosje gezeten; beperking daar gaat het in het leven om. Hans Liberg wil thuis ook zo'n kubus en voor Lenette van Dongen is de kubus het enige hokje waar ze in past. André van Duin schrijft: 'Wat leuk en wat een eer! 'Out of the box' in Doetinchem'. Nathalie Baartman gaat de diepte in: 'Dansen op de vierkante meter, dat is leven'. Maar Diederik van Vleuten overziet de gevolgen: 'Ik moet er nu, nu het boek er is en hopelijk aan een zegetocht over Nederland begint, niet aan denken dat ik indertijd nee had gezegd. Dan had ik nu niet meegeteld. En artiesten die niet meetellen, dat is wel het allerlaatste hokje waar je in gestopt wilt worden.'

Het hokje rook nog een beetje naar Youp en Jochem,
maar gelukkig zie je daar op de foto niks van.
Yentl en De Boer

Mystiek
Zeven jaar duurde het project. Het aantal is bewust gekozen. Dekker: "Zeven is in de hele geschiedenis een mystiek getal. Het staat voor harmonie en voltooiing."
Geen wonder dat in de boeken L en XL van 'The Artist Cube' zeven soorten papier werd gebruikt en er zeven merklinten in zijn verwerkt die – mooi detail – afkomstig zijn van de oude trekkenwand van Amphion.
Charles Droste, directeur van Amphion: "Het was een mooie wisselwerking: Paul kon door de medewerking van Amphion zijn droom verwezenlijken en wij hebben ons als Amphion op de kaart kunnen zetten als het theater met de mooiste theatrale kunst aan de muur! Het boek dat er nu ligt is een prachtig document geworden van zeven jaar foto's. Amphion geeft dit nu als cadeau aan artiesten mee en de reacties zijn overweldigend. Ik ben trots op het resultaat, dat ook op Amphion afstraalt."

Impact
Sinds de presentatie van het boek is het leven van Dekker veranderd. "In mijn vrije tijd houd ik me alleen maar bezig met het boek. Ik had er niet bij stil gestaan dat het zo'n impact zou hebben."
Inmiddels heeft Marc Marie Huijbregts 'The Artist Cube' bij DWDD laten zien en ligt het L-boek bij de Koninklijke Bibliotheek in de toren bij de exclusieve boeken, waar het onder toeziend oog van een bewaker kan worden ingezien. Particulieren en bedrijven tonen belangstelling en er ligt een uitnodiging van Janine van den Ende om het boek samen met Dekker op 8 februari te bekijken.

In Amphion is het M-boek (60 euro) tentoongesteld. "Het L-boek zou komen op de plek waar de stoel stond die hoort bij Theater van het Jaar 2016. Maar die plek wordt nu ingenomen door de stoel die hoort bij Theater van het Jaar 2017. Andere plek zoeken dan maar."
Belangstellenden kunnen bij de kassa van Amphion of via www.theartistcube.com een boek kopen.

Reünie Voetbaltoernooi DZC'68, speciaal voor oud-leden

Daphne Ankersmit en Jeroen Sanders, de organisatoren van het Reünie Voetbaltoernooi. Foto: John van der Kamp

Jubileumdag op zaterdag 19 mei staat bol van activiteiten

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Dit jaar bestaat DZC'68 vijftig jaar. Bij de Doetinchemse zaterdagclub staan voor het gehele jaar jubileumactiviteiten op het programma. Zaterdag is een groep van veertig trouwe leden en vrijwilligers van deze club te zien tijdens de bonte carnavalsoptocht door Doetinchem. Maar het hoogtepunt van het vijftigjarig jubileum is op zaterdag 19 mei, wanneer er allerlei activiteiten plaatsvinden op Sportpark Zuid.

Voor de huidige leden en oud-leden in de leeftijdscategorie 35 tot 90 jaar wordt op deze dag een Reünie Voetbaltoernooi georganiseerd. De dag wordt afgesloten met een Jubileumfeestavond, waar klokslag middernacht, dan is het zondag 20 mei, de mijlpaal 50 Jaar DZC'68 gevierd wordt.
Daphne Ankersmit stuurt de werkgroep van Reünie Voetbaltoernooi aan en wordt ondersteund door Jeroen Sanders, Rick Elferink en Hans van de Sterren. Deze werkgroep is op zoek naar oud-leden van DZC en doet een oproep. "Het Reünie Voetbaltoernooi is niet alleen voor onze huidige leden en vrijwilligers, maar wordt speciaal georganiseerd voor onze oud-leden om deze weer in contact te brengen met de club waar zij in het verleden voor gevoetbald hebben", laat de 45-jarige Daphne Ankersmit weten, die met het DZC-virus besmet is geraakt via haar zoon Fabian, die inmiddels dertien jaar bij DZC voetbalt.
Het voetbaltoernooi begint om 12.00 uur met een gezamenlijke lunch voor iedereen die zich heeft aangemeld en vanaf 13.00 uur worden de eerste wedstrijden gespeeld. "Het toernooi wordt op halve veldjes gespeeld, zeven tegen zeven, met de regels van het 35-plusvoetbal en het Walking Football. Indien we een golf van inschrijvingen krijgen, gaan we veldjes nog kleiner maken, want we willen alle wedstrijden op het nieuwe kunstgrasveld plannen. Gezellig en overzichtelijk bij elkaar", aldus Jeroen Sanders, die vooral hoopt op inschrijvingen van voormalig DZC-leden, die de voetbalschoenen weer willen gaan aantrekken. "Momenteel hebben we bij DZC 35- en 45-plusteams en één keer per maand is een groep hier actief met Walking Football. Deze tak binnen onze vereniging kan nieuwe aanwas zeker gebruiken", vult Sanders aan.
Aansluitend is er een jubileumreceptie, die om 16.00 uur begint. "Ook de voetballers die zich voor het reünietoernooi gaan inschrijven zijn van harte welkom. Het zal deze dag een gezellige boel worden, waar je jouw oude voetbalmaatjes weer kunt ontmoeten. We hopen op zoveel mogelijk deelnemers en roepen iedereen op, mocht je nog oud-leden kennen, laat weten dat er een reünietoernooi is, speciaal ook voor oud-leden, hoe oud dan ook, als je maar minimaal 35 jaar oud bent", vertelt Ankersmit, die ook als kantine-medewerkster op Sportpark Zuid actief is.

'Het zal een gezellige boel worden, waar je je oude voetbalmaatjes weer kunt ontmoeten'

Leden en oud-leden, die op 19 mei 35 jaar of ouder zijn, kunnen zich voor dit toernooi aanmelden. Hiervoor is een speciaal e-mailadres aangemaakt: reunietoernooi@dzc68.nl. Bij de inschrijving ontvangt men informatie over het toernooi. "We willen natuurlijk zoveel mogelijk deelnemers, dus mocht je nog oud-leden kennen, breng ze hiervan op de hoogte en zorg dat ze zich melden", roept Ankersmit op; zij is het aanspreekpunt bij DZC voor het Reünie-toernooi op zaterdag 19 mei.
Voor een compleet overzicht van alle jubileumactiviteiten: www.feestmeemetdzc.nl.

Rick Kinnaer schermt de bal af. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Rick Kinnaer
Woonplaats: Braamt
Geboortedatum: 1 oktober 1992

1. Club en functie Ik voetbal bij Zeddam/Sint Joris. Voor de samenwerking speelde ik bij Sint Joris. Tegenwoordig ben ik een linkermiddenvelder, in de jeugd heb ik altijd linksbuiten gestaan. Ik heb als B-junior ook nog een tijdje bij Concordia Wehl gespeeld, nadat bleek dat ik in de selectieduels redelijk kon meekomen. Mijn neef Tom Berendsen en Freek Linnenbank waren toen mijn trainers.

2. Gezin Geboren en getogen in Braamt en ik woon daar nog bij mijn ouders, Gerrie en Willy. Mijn zusje heet Tessa. Ik ben vrijgezel.

3. Beroep Ik werk bij Hogenet, een specialist in het renoveren en onderhouden van vloeren. We doen dat veel voor scholen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen en zo, maar ook voor particulieren.

4. Muziek Naar van alles luister ik, maar vooral popmuziek. Op weg naar het werk zijn SLAM! en Qmusic mijn favoriete radiozenders. Een festivalbezoeker ben ik niet echt, maar voor Dreamfields ben ik wel te porren.

5. Hoogte- en dieptepunt Hoogtepunt was de promotie van vorig seizoen naar de vierde klasse. En dat in het eerste seizoen samen als Zeddam/Sint Joris, kan niet beter toch! We wonnen de tweede periodetitel en hadden daarna zelfs kans op het kampioenschap, maar tegen Terborg lukte het net niet. Via de nacompetitie is het alsnog goed gekomen. Mijn dieptepunt is het laatste seizoen voor de samenwerking. De resultaten met Sint Joris vielen erg tegen, we wonnen geen duel. Gelukkig zijn Zeddam en Sint Joris gaan samenwerken. Zo niet, dan had ik waarschijnlijk voor een andere club gekozen.

6. Voorbeeld Kevin de Bruyne vind ik een heerlijke voetballer. Zijn inzicht is geniaal en hij heeft ook nog eens een fantastische pass. Zelf ben ik op mijn bescheiden niveau ook dol op passes geven. Al moet ik het bovenal hebben van hard werken.

7. Eén dag in de schoenen van Ja, dan ga ik toch voor Lionel Messi. Hij is nou eenmaal de beste speler van de wereld. Zoveel doelpunten maken voor en prijzen pakken met Barcelona, dat moet je een machtig gevoel geven.

8. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Zelf heb ik gekleurde voetbalschoenen. Ik vind ze mooier en voel mij prettig erbij. Risico is wel dat je op een lager niveau eerder een schopje krijgt. 'Pak die jongen op die kleurtjes nou eens aan', hoor je tegenstanders dan schreeuwen.

9. Ergernis Ik erger mij aan onnodig puntenverlies. Dat is ons dit seizoen al een paar keer overkomen. Door een gebrek aan alertheid of domme keuzes verspelen we dan een overwinning of een punt. Ik heb vervolgens op zondagavond altijd slechte zin. Het duurt bij mij een nachtje slapen voordat dat flinke balen is verdwenen.

10. Ambitie Handhaving in de vierde klasse met Zeddam/Sint Joris is mijn ambitie. Als we van onze concurrenten winnen, geef ik ons een goede kans op directe handhaving.

11. Openbaring Net zoals veel andere teamgenoten heb ik in de kleedkamer een vaste plek. Ik zit altijd tegenover de doucheruimtes. Als iemand anders die plek inneemt, dan jaag ik hem weg. Even opschuiven moet hij dan.

Waterschap Rijn en IJssel bij ADW

De Bielheimerbeek. Foto: PR

LINTELO - Wouter Akkerman gaat op woensdag 14 februari en presentatie geven over waterbeheer. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij het Kulturhus in Lintelo. De toegang is gratis.

Akkerman van waterschap Rijn en IJssel gaat vertellen over het waterbeheer op de watergangen en beken in de omgeving van Aalten (Bielheimerbeek en Winterswijkse beken).
De presentatie gaat in op de volgende onderdelen: de ontstaansgeschiedenis van de watergangen; het hoe en waarom van het huidig waterbeheer; de ontwikkeling van het waterbeheer naar de toekomst. Klimaatverandering is daarbij de grote uitdaging.

Bruidsatelier Petra

Trotse award-winnares Petra Hoog Antink. Foto: Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - Als winnaar van de provincie Gelderland uit de bus komen, was voor Petra Hoog Antink al een grote verrassing. Dat ze afgelopen donderdag bij Citysense in Utrecht ook nog de landelijke prijs in de categorie 'trouwmode' zou winnen, had Petra nooit durven dromen. "Ik was helemaal verbaasd."

Door Annekée Cuppers

Petra mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van bn-er Kim Kötter. "Er deden ook heel grote zaken mee dus ik was helemaal verrast en eerlijk gezegd, ook wel geëmotioneerd. Maar de sfeer was heel prettig en andere bruidsmodezaken kwamen me direct feliciteren."

Petra is nog een beetje beduusd van alle aandacht. Sinds de bekendmaking heeft ze al enorm veel app-jes, belletjes en reacties op Facebook ontvangen. Mensen komen ook spontaan de winkel inlopen om Petra te feliciteren. "Ik ben echt supertrots en wil iedereen die op mij gestemd heeft heel erg bedanken." Voor de toekomst wil Petra gewoon zo doorgaan. "Groter groeien hoeft voor mij niet, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht blijven voor mij het allerbelangrijkst."

En dat Petra's klanten dat met haar eens zijn, bewijst de Love Award die op een prominente plek in de etalage prijkt.

Waterschap Rijn en IJssel bij ADW

LINTELO - Wouter Akkerman gaat op woensdag 14 februari en presentatie geven over waterbeheer. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij het Kulturhus in Lintelo. De toegang is gratis.

Akkerman van waterschap Rijn en IJssel gaat vertellen over het waterbeheer op de watergangen en beken in de omgeving van Aalten (Bielheimerbeek en Winterswijkse beken).
De presentatie gaat in op de volgende onderdelen: de ontstaansgeschiedenis van de watergangen; het hoe en waarom van het huidig waterbeheer; de ontwikkeling van het waterbeheer naar de toekomst. Klimaatverandering is daarbij de grote uitdaging.

Vrijwilligers gezocht voor Tuinwerkdag

OUDE IJSSELSTREEK - Uit het aantal aanmeldingen blijkt dat veel inwoners uit Oude IJsselstreek behoefte hebben aan een tuinhulp. En daarom zoekt BUUV nog naar vrijwilligers die eenmalig op vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart hun handen uit de mouwen willen steken.

Tijdens deze twee dagen wil BUUV Oude IJsselstreek zoveel mogelijk tuintjes lenteklaar maken. Het gaat dan om tuintjes van inwoners die wegens uiteenlopende redenen dit zelf niet meer kunnen en niet het netwerk hebben of financiële mogelijkheden om dit door een ander te laten doen.
De tuinklussen zullen voornamelijk bestaan uit: klein snoeiwerk, onkruid wieden en bladvegen. Wie graag wat voor een ander wil betekenen kan zich aanmelden. Dit kan iedere dinsdag- en donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch via 0315-292333 of door te mailen naar info@oudeijsselstreek.buuv.nu.

Graafschap College 25-jarig jubileum en Open Dagen

DOETINCHEM - Het Graafschap College maakt van het 25-jarig jubileum en de Open Dagen in Doetinchem (op 2 en 3 februari) en Groenlo (7 februari) een gecombineerd evenement waar de toekomstige studenten, vaak met hun ouders, massaal op af komen om zich te oriënteren op een toekomstige studierichting. Deze mijlpaal is voor Sarien Shkolnik, vicevoorzitter van het college van bestuur, aanleiding om terug te kijken op het verleden en vooruit te blikken naar de toekomst van 'haar' Graafschap College en de ambities van deze mbo-instelling.

Door Bert Vinkenborg

Het begon allemaal in 1993 toen de talrijke mbo-instellingen in de regio vanuit Den Haag door minister van onderwijs en wetenschappen Jo Ritzen gestimuleerd werden hun krachten te bundelen en op te gaan in één regio dekkende instelling. De huidige bestuursvoorzitter René van Gils was destijds mede-initiatiefnemer en viert niet alleen een jubileum maar gaat dit voorjaar ook met pensioen. Binnen het college van bestuur vervult Sarien Shkolnik de functie van vicevoorzitter met als deeltaken personeel, organisatieontwikkeling, huisvesting en kwaliteitszorg. Nu telt het Graafschap College in totaal 11 vestigingen waarvan 9 in Doetinchem, 1 in Groenlo en 1 in Winterswijk. De verschillende onderwijsrichtingen zijn per vestiging gescheiden. Sarien Shkolnik: "Daardoor blijft het voor de studenten overzichtelijk. Het gaat ons om de menselijke maat." In totaal volgen zo'n 9.000 studenten een opleiding aan het Graafschap College.

Predicaat TOP
Door de Keuzegids MBO wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het mbo-onderwijs en een predicaat toegekend. Shkolnik: "Vijf van onze opleidingen hebben het predicaat TOP gekregen. Dat vinden wij prachtig." Volgens haar is er nauwelijks spraken van concurrentie tussen mbo-instellingen waarvan het gebied aan elkaar grenst. Studenten uit bijvoorbeeld Zevenaar hebben natuurlijk wel de keuze of ze naar het Graafschap College of naar het aangrenzende Rijn IJssel College in Arnhem gaan.
Een probleem bij veel studenten is vaak dat zij nog niet goed weten wat ze willen. Veel stromen door vanaf het vmbo door naar het mbo. Shkolnik: "Hen begeleiden in hun keuze is een belangrijke taak voor ons." Vanuit het Graafschap College kunnen studenten met een diploma op zak doorstromen naar het hbo. Het Graafschap College scoort hoog met bijna de helft van de studenten met niveau 4 die dat ook daadwerkelijk doen, doorgaans naar het Saxion of de HAN. Shkolnik: "Wij werken er voortdurend aan de aansluiting tussen ons en het hbo verder te verbeteren. We hebben daarvoor een kwaliteitskenmerk. Recent prees het Saxion ons voor de manier waarop dat gebeurt."
Het is te voorzien dat het aantal geboorten in de regio verder terugloopt en dat scholen zich moeten aanpassen met hun capaciteit. Voor Sarien Shkolnik is dat een gegeven waar ze nu al rekening mee houdt. "In 2019 gaat de krimp ook ons bereiken. We anticiperen daarop met personeel en huisvesting. Wel streven wij ernaar onze vestigingen in de Oost-Achterhoek open te houden zodat we nog steeds regio dekkend zijn. We spreken dan over de periode na 2030. Dat duurt dus nog een flink aantal jaren. Daarna zullen ook in Doetinchem minder vestigingen operationeel zijn." Op de vraag hoe het staat met het aanbod van leerkrachten: "We hebben leerkrachten voldoende hoewel het voor een enkele studierichting moeilijk is door de concurrentie vanuit het bedrijfsleven. Een aparte categorie docenten wordt gevormd door de zogenoemde zij-instromers die afkomstig zijn uit een ander beroep. Vaak worden dat heel goede en gemotiveerde leerkrachten. De gemiddelde leeftijd van onze docenten is op dit moment tussen de 45 en 50 jaar."

Wat is de trend in het mbo? "Dat is een Leven Lang Leren. Het college van bestuur ziet het als haar taak daar passend onderwijs voor aan te bieden. In 2017 is het Sectorplan Achterhoek tot stand gekomen. Dat is speciaal bestemd voor mensen die zich willen heroriënteren op een andere baan of beroep. Dat is uniek in deze regio."

Column

Drieslagstelsel

"Is het belangrijk, dat kinderen boeken lezen?", vroeg Matthijs van Nieuwkerk aan Jan Terlouw. De 86-jarige eminence grise van de liberale politiek die in december 2016 door De Wereld Draait Door werd neergezet en sindsdien gekoesterd als Ons Nationaal Geweten. U weet het vast nog, met dat touwtje uit de brievenbus.
Van Nieuwkerk verwachtte een kort antwoord, maar Terlouw nam er de nodige minuten voor. "De tijd is nu eenmaal zoals die is en er wordt inderdaad minder gelezen", stelde hij vast. Zonder daar nu direct een waarde-oordeel aan vast te plakken. Maar vervolgens wees hij wel op onderzoeken, die hebben uitgewezen dat kinderen die veel boeken lezen, een grotere algemene ontwikkeling opbouwen en daarmee een voorsprong krijgen in het leven.
Natuurlijk, dacht ik, kennis is macht. Maar die kennis kun je toch ook op andere wijze overdragen, dat hoeft toch niet per se door middel van boeken? (Als fanatiek lezer speelde ik even advocaat van de duivel). Maar deze in werkelijkheid niet eens gestelde vraag werd meteen door Terlouw weerlegd. Als oud-wetenschapper en voormalig politicus heeft hij nog best het een en ander te vertellen, legde hij uit. "En als ik dat in de vorm van een verhaal doe, komt dat vaak het beste over."

Ik moest daaraan denken toen ik een paar dagen later zat te lezen in de historische roman Tijl, van de Duitse auteur Daniel Kehlmann. Die beschrijft in het begin van zijn boek de weg die de hoofdpersoon gaat om van de molen van zijn vader in het dorp te komen. Waar het bos minder dicht wordt en je het bouwland van het dorp oversteekt, velden, weilanden en akkers, een derde braak, tweederde in gebruik, (…) zie je de spits van de kerktoren al.

Een derde braak, tweederde in gebruik. Het zijn die zes woorden die me troffen. Ze vormen namelijk een subtiele verwijzing maar het drieslagstelsel, de in het verleden gangbare landbouwmethode, die onder Karel de Grote al werd ingevoerd. En tot de komst van de kunstmest in zwang bleef. Op een akker verbouwde een boer één jaar wintergraan (tarwe of rogge), het tweede jaar zomergraan (gerst of haver) en het derde jaar niets. Door één jaar braak te liggen kreeg de grond de kans zich te herstellen.

Ongetwijfeld heeft meneer Hutjes, mijn geschiedenisleraar op de RSG Lochem, me daarover verteld. Maar dat zou ik allang zijn vergeten, als ik er ook niet over had gelezen. Eerst in de historische roman De Zanger van Coevorde (een soort Fulco de Minstreel voor volwassenen), later nog in tal van andere, vooral non-fictie-boeken.
Dat is dus die algemene ontwikkeling waarover Terlouw het had, bedacht ik. Maar dan nog…. Is het nu echt belangrijk om te weten wat het drieslagstelsel inhield?

Ja dus! Omdat we van de geschiedenis kunnen leren. Als u hem gelezen hebt, denk dan nog even aan mijn column van vorige week. Over de Achterhoekse bodem, die zo dood is als een pier. Waaruit door pesticiden en meststoffen alle leven is verdwenen. Terwijl dat leven (insecten, maar ook de mollen die van die insecten leven) juist zo belangrijk is voor de vruchtbaarheid van de grond.

Het is maar even een losse gedachte, hoor. Omdat ik er niet echt verstand van heb. Maar zou dat drieslagstelsel niet iets zijn voor onze Achterhoekse boeren?

Tante Rikie: 'Leven vóór de dood!'

Tante Rikie krijgt 65.000 man aan het meezingen. Dat maakt haar een bijzondere Achterhoeker. Foto: Zwarte Cross

Door Hans Jeukfluit

Zomaar een regenachtige ochtend op de Hummelse hei. Uw verslaggever staat ruim op tijd te wachten op de afgesproken plek. Niet veel later doemt in de verte langzaam het silhouet op van de vrouw die niet alleen voor Achterhoekers het boegbeeld is voor deze streek, maar ook tot ver buiten de landsgrenzen wordt beschouwd als een uithangbord voor de Achterhoek. Deze status heeft ze natuurlijk verworven dankzij haar geesteskind de Zwarte Cross.

Sierlijk is haar tred niet te noemen. Ietwat onhandig zelfs, baant ze zich een weg door het drassige gebied in de buurt van haar bescheiden woning. Iedere boomstronk, zwerfsteen of ondoorwaadbare plek zou haar bekend kunnen zijn, maar zoals wel vaker met de Groten der Aarde is iedere dag een nieuw geestelijk begin. Op pakweg tweehonderd meter afstand zie ik haar even stoppen bij een bankje. Ik kon niet goed zien wat ze er deed, maar hoorde haar wel keihard vloeken (ooggetuigen meldden ons later dat ze in de hondenpoep was getrapt – RED). Het ziet er allemaal wat kolderiek uit, maar eenmaal op een paar meter van mij verwijderd, pakt ze mij direct in met die heerlijk schalkse glimlach. Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross, is het eeuwige onweerstaanbare meisje waar iedere man als een blok voor valt. Een blik in haar ogen doet je hart sneller kloppen en je bloed kolken. Eindelijk is dan voor mij het moment gekomen om mij te laven aan haar ontwapenende uitstraling en volstrekt unieke kijk op de wereld. "Moi Jeukfluit, mooi da-j d'r bunt. Ik heb een thermosfles met koffie metgenommen en heb krentenbrood gesmeerd. He-j döst of smag?" Wat een vrouw…

Wat volgt is een ontspannen wandeling langs locaties die belangrijk zijn in het leven van Rikie. We stoppen bij de eikenboom waar ze voor de eerste keer zoende, we lopen langs de Weppel waar ze als kind leerde kitesurfen en komen langs het weiland van Teunis Wullink waar ze in 1997 de eerste Zwarte Cross organiseerde. Onderwijl neemt ze mij mee in haar hersenpan en weet ze mij te imponeren met filosofische uiteenzettingen ('Maakt de saus de pasta of de pasta de saus?'), authentieke levensvisies ('Doe het veilig. Of doe het onveilig. Maar dóé het!'), volstrekt originele ondernemersadviezen ('Als i-j neet al ow geld niet in de fik durft te stekken, dan bu-j een bange wezel en totaal ongeschikt om een bedrijf te leiden'), grappige anekdotes ('… en toen ik ingesmeerd met mayonaise noast heur op dat luchtbed lag uut te puffen zei ik: Yoko, loat die jongens toch lekker met zijn vieren muziek maken') en een gezonde portie relativeerde weerspiegelingen ('Ik bun gewoon Rikie').

We lopen langs een weiland waar een koe ons uitdrukkingsloos aankijkt. Rikie verbaast mij als ze uit het niets met een soepele sprong over de sloot springt en ineens pal voor het dier staat. Ze aait het rund over de kop terwijl ze het indringend in de ogen aankijkt. Na enkele seconden knielt de koe en loeit ze loepzuiver en op vol volume de melodie van 'Ik bun een Zwarte Crosser' van de Motorband. Na twee refreinen klapt Rikie in haar handen en zegt ze: "Bedankt, lief beest. Ik wens ow een onmundig mooie dag!" De koe knipoogt, draait zich om en dartelt als een vrolijk konijntje richting de horizon. Ik sta perplex. Als we verder lopen vraag ik stamelend aan Tante Rikie wat er zojuist gebeurde. "Tja, alles wat leaft is veur mien eender. Mannen, vrouwen, kinderen, dieren, het mek mien geen donder uut en ik benader alles en iedereen op dezelfde manier. Op de Zwarte Cross krieg ik 65.000 man veur het hoofdpodium an het metzingen, dus veur één koe draai ik mien hand ook niet om." En toen viel bij uw verslaggever het kwartje: Tante Rikie hoort bij de Achterhoek zoals Frank Sinatra bij New York, Bob Marley bij Jamaica, Nelson Mandela bij Zuid Afrika, Batman bij Gotham City, Jezus bij Nazareth en Kabouter Plop bij Plopsaland. Ze is geen product van deze streek, maar is als vanzelfsprekend verweven met het DNA van deze regio. Tante Rikie ìs de Achterhoek.

Als ik haar aan het einde van onze wandeling vraag naar haar kijk op de toekomst van de Achterhoek stopt ze met wandelen. "Maak ow toch geen zorgen, Jeukfluitjen. Een favoriete zanger van mien zeg altied: 'The past made no sense, the future looks tense, I am now'. Wieze woorden, want de toekomst zie ik zeer rooskleurig tegemoet. Het is actie en reactie tot in de oneindigheid. Groei of krimp, het mek allemoal geen donder uut op de lange termijn. Maak d'r wat moois van en zeg iedereen ochtend uut volle borst: Leven vóór de dood!"

Column

Kroezeboom

Ooit stond hij een stukje buiten Ruurlo, tussen de akkers aan de weg naar Borculo. Maar de dorpsgrens schoof op. Tegenwoordig staat de eeuwenoude vierstammige zomereik in een particuliere voortuin, midden tussen de bebouwing.

Iedereen kent deze misschien wel beroemdste boom van de Achterhoek als de Kroezeboom. Net als dat verre familielid, de Kroezeboom bij het Twentse Fleringen. Die laatste staat nog wel in het open veld en er staat zelfs een kapelletje bij. Over beide bomen wordt vaak verteld dat ze op vroeger heilige plaatsen staan. Dat op deze plekken al in Germaanse tijden werd vergaderd en recht gesproken. Allemaal flauwekul, dat kan helemaal niet. De Kroezeboom in Ruurlo is nog 'maar' 350 tot 400 jaar oud. Die van Fleringen iets ouder, maar ook daar heeft nooit een Germaan onder gezeten.
Kroezeboom is eigenlijk ook helemaal geen naam, meer een aanduiding. In het Achterhoeks is een kroeze(n) boom gewoon een boom met een mooi gevormde, volle kroon. Breed vertakt en dicht bebladerd. Daar zijn er wel meer van. In Vorden bijvoorbeeld stond vijftig jaar geleden ook nog zo'n enorme oude eik die Kroezeboom werd genoemd. Maar had zo'n zelfde boom in Dinxperlo gestaan, dan had ie waarschijnlijk anders geheten. Want daar spreekt men niet van een kroezeboom, maar van een gelpenboom.
En het woord kroes wordt niet alleen gebruikt voor een eik met een volle kroon. Ook een den kan kroes zijn. Met z'n weelderige kroon is zo'n kroezen denne dan het tegenovergestelde van een spradlink.

Trouwe leden zingen al jaren vol vuur bij Con Brio

De jubilaressen van het Ettense koor Con Brio op een rij. Foto: Ans van Remmen

ETTEN - Vrouwenkoor Con Brio uit Etten viert dit jaar het zestigjarig jubileum. Op zondag 28 januari werd dit feestelijke jaar geopend met een jubileumviering in de St. Martinuskerk. Na afloop werden tijdens een gezellig samenzijn bij zaal Köster de jubilarissen gehuldigd. Van links naar rechts: Addy Rexwinkel, Carla Aaldering en Lucy Nijman, allen 12,5 jaar lid en Loes Bus die al veertig jaar lid is. Alle activiteiten in dit jubileumjaar zijn te vinden op www.conbrio-etten.nl.

Muzenkwartet Gelders Orkest speelt in de DRU

ULFT - Het Muzenkwartet van het Gelders Orkest speelt een afwisselend programma met werken van componisten Dvorak, Haydn en Schulhoff in de DRU Cultuurfabriek. Het strijkkwartet, bestaand uit vier vrouwelijke musici van Het Gelders Orkest, omlijst het muzikale spel met de meest bijzondere anekdotes over de te spelen werken.

Het Muzenkwartet werd opgericht in 2002 en bestaat voornamelijk uit leden van Het Gelders Orkest. De naam van het kwartet verwijst naar het Musis Sacrum in Arnhem, de plek waar het idee om een strijkkwartet te formeren is ontstaan én het is de thuisbasis van Het Gelders Orkest. Aimée Broeders is als eerste violiste verbonden aan Het Gelders Orkest en is één van de muzen uit het kwartet. Als viooldocente heeft zij onder meer de jongtalent-klas van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem onder haar hoede. Violiste Inge Poodt speelt met grote regelmaat bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en Het Gelders Orkest. Marian van den Berg speelt altviool en is sinds 1996 verbonden aan het orkest. Het instrument waarop ze speelt is gebouwd door Max Möller sr. en dateert maar liefst uit 1946. Celliste van het Muzenkwartet Joke den Heijer is al meer dan 35 jaar verbonden aan Het Gelders Orkest. Naast haar passie voor de cello is zingen een andere grote liefde.

Het concert van het Muzenkwartet vindt plaats op zondag 25 februari om 15:00 uur in de Rabobankzaal van de DRU Cultuurfabriek. Kaarten zijn voor 17 euro (inclusief consumptie en garderobe) verkrijgbaar aan de receptie van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24, Ulft, of via tel.0315–714358. Tevens zijn ze te bestellen via de website.

Presentatie over stormramp in Borculo en Neede

Borculo na de stormramp in 1925. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

BORCULO/NEEDE - Onlangs werd Nederland nog getroffen door een van de zwaarste stormen sinds tijden. Maar deze storm was niets vergeleken bij de storm die in 1925 over Borculo raasde. Op woensdag 14 februari blikt Ben van Dijk uit Neede aan de hand van beeldmateriaal terug op de storm die bijna geheel Borculo in puin legde. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 22 uur. Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Opgave: via info@ecal.nu of 0314-787078. Entree: 2,50 euro. Consumpties voor eigen rekening.

Filmer Ben Tragter vertoont op deze avond zijn film 'De Gelderse IJssel, een rivier met vele gezichten'. Deze film uit 1995 belicht de rivier en de hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen. De film won in 1996 De Gouden Vlam en kreeg zilver op het Nationale Amateurfilmfestival.
Ben van Dijk is verbonden aan de Meester Hendrik Willem Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo waarvoor hij onlangs een expositie over fotograaf Bernard Hoetink samenstelde. Tijdens zijn presentatie laat Ben van Dijk een filmfragment zien dat onlangs in bezit is gekomen van het Erfgoedcentrum. Hierin zijn unieke beelden van de stormramp van juni 1927 te Neede te zien.
Eibergenaar Ben Tragter is eveneens verbonden aan de Meester Heuvelstichting en boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Hij ontving in 2006 de Mooi-Gelderlandprijs voor personen die zich verdienstelijk maken op het gebied van natuur en cultuur. Sinds 1980 maakt hij films over zijn geboortestreek. Hij is verbonden aan de Stichting Staring Advies, die zich bezig houdt met onderzoek en advisering op gebied van natuur en landschap. Tragter won met zijn films vele prijzen op amateurfilmfestivals.

Column

Wegwerkzaam-heden

De aanleg van de nieuwe N18 vordert gestaag. Het is een prachtig infrastructureel project – en niet alleen omdat de verbinding tussen Twente en de Achterhoek erdoor verbeterd wordt. De nieuwe N18 zal ook de verkeersveiligheid en leefbaarheid van de gemeente Berkelland ten goede komen. Wat dat betreft is het project een mijlpijl in de regionale geschiedenis. Ik kijk dan ook uit naar de documentaire 'N18, de film', die het voorbereidings- en bouwtraject van de N18 in beeld brengt. Als het goed is, verschijnt de film als de weg officieel in gebruik wordt genomen.

Even verderop, tussen Borculo en Lochem, wordt ook aan de weg gewerkt. Niet in fysieke zin, maar in gedachten, op papier en in bestuurlijke overleggen. Hier ligt namelijk de Nettelhorsterweg/N825, een provinciale weg die alsmaar drukker wordt. Automobilisten rijden er vaak te hard en het transportverkeer neemt toe. En als verbinding tussen het oosten van de Achterhoek en de A1 zal het er met de nieuwe N18 vast niet rustiger op worden. Omwonenden maken zich er terecht zorgen over. Niet alleen zijzelf, maar ook hun kinderen moeten prettig in de buurt van de N825 kunnen wonen. Daarom zijn ze een burgerinitiatief gestart onder de naam 'de Slimste Weg van Nederland'. Nu is de weg nog 'slim geveurlijk', om het op z'n Achterhoeks te zeggen, terwijl er volop kansen liggen om de leefbaarheid langs de weg en de verkeersveiligheid met slimme ingrepen te verbeteren. En omdat er in 2020 groot onderhoud aan de N825 is gepland, is dit het moment om in actie te komen. De initiatiefnemers roepen bestuurders op om bij de trajectaanpak een brede blik te hanteren, ambitieus te zijn en innovatief te denken. Tijdens een inspiratieavond met de buurt en een ontwerpsessie met studenten zijn al flink wat ideeën bedacht om de weg veiliger, stiller en schoner te maken. Een corporatie van bewoners en bedrijven, sensoren in het asfalt voor constante snelheid, meer groen langs de weg – aan simpele en doeltreffende oplossingen geen gebrek.

De nieuwe N18 en de Slimste Weg van Nederland zijn letterlijk en figuurlijk verschillende trajecten. Gaat het bij de N18 vooral om asfalt en auto's, bij de Slimste Weg ligt de nadruk op burgers en betrokkenheid. Maar beide projecten hebben ook veel gemeen. Want ze laten zien dat een weg meer is dan een verbinding tussen A en B. Werkzaamheden aan de weg zijn niet los te zien van grote maatschappelijke uitdagingen als leefbaarheid, gezondheid en duurzaamheid. Infrastructuur is van grote invloed op de woonomgeving en raakt mensen in hun dagelijks leven. Goeie wegen zijn cruciaal voor regionale ontwikkeling – en dat principe is al zo oud als de weg naar Rome.

Gert-Jan Hospers

Miracle Sound zesweekse 'Learn2Sing'

DOETINCHEM - Op 15 februari start vrouwen barbershopkoor Miracle Sound weer een zesweekse 'Learn2Sing'-cursus op de repetitielocatie in de SAM school aan de Van Limburg Stirumlaan 5 in Doetinchem.

Al jaren op zoek naar een muzikale hobby, waarbij men samen plezier maakt en er iets ontstaat waarvan je niet dacht dat je het kon? Dat is barbershop zingen. De deelnemer leert elke week iets over houding, uitspraak, klank, ademhaling, stemgebruik. Ze werken met twee supermooie en bekende songs; With a little help from my friends van de Beatles en All of me van John Legend. De deelnemer hoeft geen noten te kunnen lezen, gevraagd wordt alleen inzet en enthousiasme. Afgesloten wordt met een mini-concertje voor vrienden en familie. Kijk op Miraclesound.nl voor meer informatie of mail naar learn2sing2018@gmail.com.

DOETINCHEM - Johnny Cash overleed in 2003 en wordt gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse singer-songwriters van de twintigste eeuw. The Johnny Cash Roadshow eert zijn bijzondere muziekcarrière aan de hand van alle hitsongs, beelden en verhalen.

Deze voorstelling, mede mogelijk gemaakt door de Cash-familie, is de grootste in zijn soort wereldwijd. 'The man in black' wordt vertolkt door Clive John. Hij wint vele awards en toont een verbazingwekkende gelijkenis. Bekende nummers als 'A boy named Sue', 'A thing called Love', 'Folsom Prison blues', 'San Quentin' en natuurlijk 'Ring of Fire' komen voorbij en dat alles met een live-band, brass-sectie en vocalisten. "Deze show mag een echte Johnny Cash-fan niet missen", zegt Henk-Peter Wigt van impresariaat Wigt International.
Tussen 9 en 20 maart treedt deze band op in Nederlandse theaters en op donderdag 15 maart in Schouwburg Amphion in Doetinchem.

VLOOIENMARKT Hoog-Keppel Hessenhal zon.11 febr. 10 - 17 uur Monumentenweg 30 info kraam.huur. Tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Gebruikt witgoed met 3 maand garantie. Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15.

VLOOIENMARKT Westervoort Zon.18 februari van 10 - 17 uur sporthal Sports Planets De Pals Emmerik 5. Info kraamhuur 06-39108152 www.animo-vlooienmarkten.nl.

VLOOIENMARKT Giesbeek zon. 25 febr. 10 - 17 uur sporthal De Panhoven Bingerdensedijk 4 info Kr.huur Tel. 06 - 3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.

Heelweg. Dicht bij dorp gelegen perceel landbouwgrond met paardenstal. Opp 0.58.05 HA. 06 53695412.

Weduwe zoekt man voor vriendschap, 70-80 jaar; om samen leuke dingen te doen. Brieven onder nummer 4-02 te richten aan Achterhoek Nieuws, Bleekwal 10, 7131 DB Lichtenvoorde.

Camping zoekt. Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821.