Contact Bronckhorst Midden

14 augustus 2018

Contact Bronckhorst Midden 14 augustus 2018


Maud van Walstijn plaatst zich voor NK Dressuur

Maud van Walstijn behaalde met Don Diego een eerste plaats en mag naar het Nederlands Kampioenschap. Foto: Lott van Walstijn

De Hippiade wordt gehouden in Ermelo

HENGELO - Rijvereniging en Ponyclub Hengelo mocht drie van haar ponyclubleden aanmoedigen op de Regiokampioenschappen in Steenderen.

Linde Harmsen nam deel als kringkampioen B springen en B dressuur met Zodiac. Ize Herwers mocht zich met Bizarre Bonito in het L1 dressuur ook kringkampioen noemen en Maud van Walstijn ging met twee pony's naar Steenderen, Don Diego Z1 en Memory Z2 voor dressuur.
Dit was al een prestatie op zich en de vereniging is dan ook erg trots op deze jongedames. Maar ze moesten natuurlijk nog van start, het was warm maar ondanks het weer werd er fanatiek gestreden om de beste plekken.

Linde Harmsen behaalde in de B dressuur een dertiende plek en ondanks een weigering in het springparcours, heeft ze een mooie ronde gereden.
Ize Herwers is met Bizarre Bonito in het L1 derde geworden, een mooie prestatie.

Tot slot reed Maud van Walstijn met haar pony Memory in de klasse Z2 fijne proeven, maar de punten vielen helaas tegen.
Samen met Don Diego reed Maud fantastisch en deze prestatie werd beloond met een plaats op de hoogste trede. Zij mogen door naar de Hippiade Dressuur op 25 augustus in Ermelo. De vereniging feliciteert de deelneemster met de behaalde resultaten en wenst Maud veel succes op het Nederlands Kampioenschap.

Vrijzinnige Geloofs-gemeenschap nodigt uit

HENGELO - Op zondag 19 augustus gaat mevrouw Mia Tankink uit Keijenborg voor in de dienst van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo. Deze speciale viering begint 's middags om 16.00 uur in de kleine kerk aan de Banninkstraat 9. Na de dienst is er, tijdens een gezamenlijke maaltijd, gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Repair Café

HENGELO - 16 augustus is het Repair Café in Hengelo geopend van 15.00 tot 20.00 uur. De vrijwilligers staan weer klaar om samen de meegebrachte kapotte kleding en apparaten te maken. Ook voor een praatje met de vrijwilligers en een kopje koffie of thee is iedereen welkom. Tot ziens in het Repair Cafe, Kerkstraat 15 in Hengelo. www.repaircafehengelogld.nl

Repair Café

HENGELO - 16 augustus is het Repair Café in Hengelo geopend van 15.00 tot 20.00 uur. De vrijwilligers staan weer klaar om samen de meegebrachte kapotte kleding en apparaten te maken. Ook voor een praatje met de vrijwilligers en een kopje koffie of thee is iedereen welkom. Tot ziens in het Repair Cafe, Kerkstraat 15 in Hengelo.


www.repaircafehengelogld.nl

Yvonne Hoek

Nog eenmaal exposeert Yvonne Hoek in de Kapel van Bronkhorst, die ze meermalen schilderde. Foto: Yvonne Hoek

Fijnschilder Yvonne Hoek exposeert voor de laatste keer haar aquarellen in de Kapel van Bronkhorst. Ze leg als fijnschilder zo gedetailleerd mogelijk beelden vast, zoals landschappen, bloemen en stadsgezichten. Het stadje Bronkhorst is altijd favoriet geweest om te schilderen.

Column

Route

"Mama is melancholisch lieverd", zeg ik terwijl mijn bijna middelbare scholier me nietsvermoedend aankijkt. "Dat je zo'n beetje met heimwee denkt aan alles wat geweest is, maar in dit geval niet zonder trots op wat het is geworden." Schouderophalend fietst ze voor me uit, al geeft ze me eerst een slingerende glimlach.

We rijden zonnig de route naar haar nieuwe school. Ik heb uitzicht op haar lege bagagedrager, terwijl mijn hart zich vult. Een hart dat nog in elke vezel de tegennatuurlijkheid voelt van haar loslaten op het trapje naar de glijbaan en haar huilend achterlaten bij de kleuters. Verdriet dat ze zelf dapper trotseerde door van huis een doorzichtige steen mee te nemen die ze vasthield bij gemis; om zo haar heimwee sturing te geven, de regie te nemen over haar verlangen naar huis.

Waar zijn de dagen - denk ik bult op - dat ze bekaf geen pap meer zeggen kon na uren poppenhoek en blokkentoren. "Als ik aan vroeger denk, dan zie ik mezelf staan. Alsof ik erbij was, bij mezelf", zei ze me laatst beschouwend voor het slapengaan. "Ik mistte jou zo toen ik in groep 1 zelf mijn vingerverfhanden moest wassen, thuis hielp jij altijd met de kraan."

Terwijl haar telefoon onderweg huist in mijn tasje denk ik aan hoe ze tijdens het repeteren van de schoolmusical stiekem een foto op Instagram plaatse. Ik zag het plaatje thuis voorbijkomen en werd kinderlijk blij van haar signaal. Op vreugde na lukte het me die dag niet meer te functioneren, omdat ik steeds denken moest aan hoe ze vanaf het podium de toekomst in lopen zou.

Toen we bij de uitvoering in de tot theaterzaal omgetoverde boerenschuur plaatsnamen bleek ze vanaf haar nek verkleed als opa en daaronder zichzelf te zijn gebleven. Haar personage vermengde zich in één vloeiende beweging met haar persoonlijkheid. Mijn eigen bovenste beste kind speelde een grootvader in een Harry Potter-shirt met een spijkerbroek, om haar pols droeg ze een bandje waar ze doorlopend aan pulkte en aan haar voeten sloften versleten teenslippers.

Mijn opperst lief authentiek kind dat zichzelf leerde lezen met de iPad en daardoor versneld naar groep 3 ging, waardoor haar jongere zusje eerder haar veters strikken kon dan zij want die masterclass had ze onbedoeld overgeslagen. Mijn uniek kind dat groter is dan het klimrek, maar nog altijd graag verstoppertje speelt. Mijn bijna grote scholier die deodorant heeft op het plankje in de badkamer, maar het gebruik ervan nog in haar dagelijkse routine opnemen moet.

Mijn onbezonnen knuffelkind dat in scène één al onbedaarlijk de slappe lach kreeg en mij van trots langzaam uit de houten stoel onder mijn billen deed opstijgen. Mijn wentelteefjes-bakkend smulpaapkind dat dialogen van anderen mee playbackte en in haar eigen tekstpauzes regieaanwijzingen over te plaatsen rekwisieten gaf.

'Wat is ze nog zichzelf, mijn kind', denk ik onherroepelijk trots terug- en vooruit, terwijl we de route fietsen naar haar volgende leven. Zo'n beetje met een hoofd in de wolken en een hart op hol. Zo'n beetje lamgeslagen van melancholie, maar met mondhoeken zo hoog als zevende hemels. Zo'n beetje bult af.

Ark van Olburgen wint optocht Rha-Olburgen

Publiek kiest de wagen met Donald Trump als winnaar

OLBURGEN/RHA – De kermisoptocht van Rha naar Olburgen ging zonnig en vol enthousiasme van start. Vrijdagavond 10 augustus startte deze bij het monument vlakbij de molen op Rha. Ondanks dat het nog vakantie was, stond veel publiek langs de kant van de weg. Het was een leuke optocht met deelnemers van jong en oud. Muziekvereniging Nieuw Leven liep voorop in de optocht. Het publiek maakte een keuze voor de publieksprijs in de verschillende categorieën.

Door Liesbeth Spaansen en Sanne Beijer

Werd donderdagavond het vat aangeslagen, wat een gezellige start was van de Olburgse kermis met de opbouwers en de eerste fanatieke kermisvierders, vrijdagavond kon het feest echt beginnen met een leuke optocht met deelnemers van jong en oud. Er was veel werk van gemaakt om voor het publiek en jury goed voor de dag te komen en zelf veel plezier te hebben: van Giro 555 (help de boeren de winter door), puzzels, vlinders, indianen, de ark van Olburgen tot een bezoek van Donald Trump en zijn vrouw. Koningin Ans Sesink en haar koningin Daphne Daniëls zetten de traditie voort door in een eigen wagen in de optocht mee te rijden. De jury fietste steeds naar verschillende plaatsen van de route om de punten te kunnen geven voor de wagens en loopgroepen. Nieuw Leven liep voorop van Rha naar Olburgen.

In Olburgen ging de optocht nog een rondje door het dorp en daarna gingen alle deelnemers, met de muziek mee naar het feestterrein. Een DJ zorgde voor de muziek in de feesttent, onder de enorme parasol bleef iedereen droog en de kinderen gingen alsnog in de draaimolens. De prijzen van de optocht werden in de loop van de avond uitgereikt.
De sfeer zat er al direct goed in en werd alleen maar beter toen DJ Niels zijn set aanslingerde. Er werd gedronken, gelachen en gedanst. Kortom, het was genieten. De dansvloer stond dan ook flink vol.

Uitslagen
Wagens:
1. Ark van Olburgen, 2. Trump, 3. Wild West.
Loopgroep volwassen:
1. Heel Holland Bakt, 2. Fiets met trapondersteuning, 3. 2 x 3.
Loopgroep jeugd:
1. Giro 555, help de boeren de winter door, 2. Buurman & Buurman, 3. Twee kuub staal.
Publieksprijs: Trump.
Aanmoedigingsprijs: De vakantiegangers

Inschrijven voor de Steenderense optocht: het kan nog

STEENDEREN - Van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 september wordt de jaarlijkse kermis in Steenderen gevierd. Het zou mooi zijn om deze fantastische zomer af te sluiten met een spetterende optocht.

Er zijn al een flink aantal inschrijvingen, maar gelukkig heeft de optocht geen maximum. "Dus ben je enthousiast? Daag je vriendengroep, buurt, collega's of wie dan ook uit om samen een wagen te bouwen. Uiteraard is deelnemen met een loopgroep ook een fantastische mogelijkheid," laat kermiscommissielid Joost Meenink weten. "Wat is er nou mooier in de huidige tijd van (a)sociale media om fysiek met elkaar bezig te zijn en samen iets moois, geks of creatiefs te bouwen met een ludiek en pakkend thema."
Het deelnemen aan de optocht geeft extra feestvreugde op de zaterdagmiddag; de ontlading, spanning van de uitslagen en de sfeer tussen de onderlinge groepen is fantastisch. Om de bouwprestaties te bevorderen stelt de kermiscommissie vijf koude kratten bier beschikbaar voor elke groep die zich vanaf heden nog inschrijft voor deelname aan de optocht!

Cursus bijen houden van gezamenlijke imkerverenigingen

RUURLO – De gezamenlijke imkerverenigingen in Noord -West Achterhoek: Zutphen en Omstreken, Gorssel, Ruurlo, Lochem en Hengelo (G) verzorgen een basiscursus bijenhouden

Bijen houden staat al enkele jaren in de belangstelling en dat ziet men ook terug in het aantal aanmeldingen voor de basiscursus. Niet alleen voor de bijen, maar ook voor de omgeving is het belangrijk dat een imker weet wat hij doet, en dat leert hij op deze cursus. De theorie- en praktijklessen geven een goede basis om met bijen houden te beginnen. Men leert met name hoe een bijenvolk zich het jaar rond ontwikkelt en hoe men als imker daarmee om kan gaan. De cursus begint in de komende winter met enkele theorieavonden, inclusief een timmeravond. In het voorjaar en zomer van 2019 wordt in elf praktijklessen gewerkt met de bijenvolken. Tijdens deze praktijkdagen zijn ook ervaren imkers aanwezig om de leraar te ondersteunen. In het najaar volgen nog twee theorielessen. De cursus wordt afgesloten met een examen waarna men het NBV-diploma krijgt overhandigd. Tijdens het jaar waarin men de cursus volgt krijgt men gratis het lidmaatschap van de NBV aangeboden en ontvangt men acht keer per jaar het blad Bijenhouden. Aan het begin van het imkerseizoen volgt (voorjaar 2020) een opfrisles waarin de gevolgde cursus wordt geëvalueerd.
De cursus wordt dit jaar georganiseerd door de NBV afdeling Hengelo (G) De Vooruitgang. De cursus kost 175 euro en de inschrijving is inmiddels opengesteld via de NBV-site. Voor nadere informatie kan men contact opnemen met van de bijenhoudersvereniging in de regio.

Concert vol inspirerende momenten

Concerto Alankara: Michaela Hollmannová, Diana de Vries en Esther de Graaf. Foto: PR

BAAK – Voor het vierde concert uit de reeks van acht ter gelegenheid van de expositie 'De Kathedraal van Baak' in de St. Martinuskerk op zondagmiddag 19 augustus is Concerto Alankara uitgenodigd. Violiste Michaela Hollmannová, harpiste Diana de Vries en fluitiste Esther de Graaf geven een optreden, getiteld: 'Inspiring Moments'.

Michaela Hollmannová is geboren in Tsjechië, studeerde op de 'Academy of Performing Arts' in Praag, won als jong violiste verschillende concoursen en was laureaat van het beroemde 'Sevcík Concours'. Naast haar baan als eerste violiste van het 'Radio Filharmonisch Orkest' heeft Michaela deelgenomen aan de masterclasses van de Russische violist Mark Lubotsky en later bij Jaap van Zweden. Na meer dan 20 jaar orkest carrière wijdt zij zich aan solo en kamermuziekoptredens in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Frankrijk.
Diana de Vries studeerde aan het Rotterdams Conservatorium, onder andere bij de wereldberoemde harpiste Susanne Mildonian. Sinds 1982 is zij als solo-harpiste verbonden aan Het Gelders Orkest en wordt regelmatig gevraagd te componeren voor de harp.
Esther de Graaf studeerde fluit aan het Utrechts Conservatorium en het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij heeft als freelance fluitiste in verschillende orkesten gespeeld, zoals de orkesten van de omroep, het Gelders Orkest, het Asko-Schönberg Ensemble en de Deutsche Kammerfilharmonie Bremen.
In de inspirerende ruimte van de St. Martinuskerk met prachtige akoestiek wordt op initiatief van Anne van der Vliet en de violiste Michaela Holmannová een reeks van acht inloopconcerten uitgevoerd. Concerto Alankara speelt werken van, Camille Saint-Saëns, Christian J. Lidarti, Hector Berlioz, Eugéne Goossens, Jacques Ibert, John Williams, Michel Colombier, Astor Piazzolla en Giulio Caccini.

Aanvang 15.30 uur, vrij entree.

Duo's sluiten muzikale zomercarrousel af

Deux Pièce met Marijke van Voorst en Ton Karmiggelt. Foto: PR

VORDEN/LINDE – In het Theater onder de Molen wordt op woensdag 22 augustus de achtste en laatste zomer voorstellingen gegeven tijdens de zomercaroussel. Dan treden de duo's Deux Piéce en Anja den Bakker/Yvonne Beeftink op.

Anja den Bakker en Yvonne Beeftink, beiden al vele jaren actief in de muziek, zijn een muzikaal duo sinds de herfst van 2015. Yvonne speelt piano, begeleidt menig koor, vocalist en instrumentalist in de Achterhoek en ook in haar werk als muziektherapeut staat muziek centraal. Anja zingt al vele jaren voor en bij hele diverse gelegenheden: menigeen zal haar kennen van het voormalige duo 'Buitengewoon'. Anja en Yvonne brengen vanuit hun passie voor muziek, mooie Nederlands en Engelstalige luisterliedjes die het hart raken en wellicht herinneringen oproepen.
Deux Pièce met zangeres Marijke van Voorst en gitarist Ton Karmiggelt, brengt in een kleine setting eigen arrangementen en combineert gevoelig gebrachte ballades met swingende, toegankelijke jazz. Het enthousiasme spat ervan af en combinatie van zang en gitaar werkt erg goed.

Deze voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro. Tijdens de zomercaroussel is het eerste kopje koffie of thee met een stukje van de zelfgebakken zogenoemde 'molenkoek' gratis. Een 'Zomercarrouselkaart' voor alle acht voorstellingen kost 50 euro. Reserveren kan via de website.
Voor bewoners van De Wehme bestaat dit jaar de mogelijkheid om gehaald en gebracht worden; hiervoor intekenen kan in de eetzaal.

Anja den Bakker en Yvonne Beeftink. Foto: PR

www.theateronderdemolen.nl

Expositie Kapel Bronkhorst

BRONKHORST – In de Kapel van Bronkhorst is van 8 tot en met 14 september een gevarieerde expositie met schilderijen van Annie Elissen, sculpturen van Dagmar Schneider, sieraden van Jolly Berfelo en kunstfotografie van Marja Poldermans. De kapel is open van 10.30 tot 17.30 uur, met uitzondering van 14 september. Dan sluit de kapel om 15.00 uur vanwege een trouwerij. De kapel is extra open tijdens het inrichten van 3 tot en met 5 september in de namiddag tot 17.30 uur.

Kom spöllen in Park de Bleijke

Dit vlindertje, het Landkaartje is in Park de Bleijke te zien. Foto: Marga Limbeek

HENGELO - Op woensdagmiddag 22 augustus zijn kinderen van harte welkom in Park de Bleijke. Stichting Park de Bleijke houdt dan een parkspeelmiddag met extra activiteiten, van 13.00 tot 16.00 uur.

Er kan gespeeld worden met water, klimmen en klauteren, glijden van de glijbaan, losgaan op de buikschuifbaan, waterdiertjes vangen, meedoen aan de pontje-vaarwedstrijd, helpen met de poorten schilderen en lekkers eten van de buitenkeuken. Trek wel buitenspeelkleren aan, om nog meer plezier te kunnen maken. Neem gezellig vriendjes en uiteraard ouders, verzorgers en/of opa en oma mee. Natuurlijk mogen kinderen ook op alle andere dagen komen spelen in Park de Bleijke.

Kunst en Cultuur

Velswijk maakt zich klaar voor Velswieksfeest 2018

De band HIK uit Hummelo treedt op in de regio. Foto: PR

VELSWIJK - Het jaarlijkse Velswieksfeest vindt 17, 18 en 19 augustus in Velswijk plaats. De ingrediënten zijn er: een fietstocht, feest met HIK, volksspelen met vaandelhulde en vogelschieten en de optocht.

Op woensdagavond wordt gestart met een fietstocht. Hiervoor kan men vanaf 19.00 uur starten bij D'n Draejer. Vanaf 20.30 uur is vervolgens het opgeven voor het vogelschieten mogelijk.

Op vrijdagavond 17 augustus, de welbekende 'veurgleujoavond' gaat de formatie HIK uit Hummelo ervoor zorgen dat het dak van de tent gaat. Voor D'n Draejer is de feesttent opgebouwd met daarin een podium, tap en dansvloer. Aan de band HIK is dan de schone taak om de voetjes van het feestende publiek weer van de vloer te krijgen. Met een accordeon, vele dialect-talige nummers afgewisseld met Nederlands-, Duits en Engels-talige feest- en rockmuziek voor jong én oud, wordt het een HIK feest van herkenning. Deze avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

Zaterdag 18 augustus staat in het teken van de volksspelen. Om 11.00 uur wordt er gestart met een vaandelhulde van de vendeliers ter ere van de huidige koningin Nienke Hilhorst. Vervolgens zal zij het eerste schot op de vogel lossen. Naast het vogelschieten is er natuurlijk ook aan de allerkleinsten gedacht en zullen er weer kinderspelen plaatsvinden. De festivalweide is het hele weekend door de jeugd te gebruiken. Hier zullen ze botsauto's, een schietkraam, een draaimolen en enkele andere leuke attracties vinden. Zodra de vogel eraf ligt en de nieuwe koning of koningin van Velswijk bekend is, start de zeskamp. Opgeven hiervoor is nog tot aanvang van de zeskamp mogelijk.
Om 20.30 uur gaat de tent weer open en zorgt de band 'Mood' voor de muzikale invulling van de avond. Deze allround coverband bestaande uit vijf jonge gasten brengt als liveband de DJ-experience naar Velswijk toe. Toegang voor deze avond is gratis op vertoon van een lidmaatschapkaart van DBO Velswijk. Toegangsprijs voor niet leden is 5 euro.

Op zondagmiddag de 19de trekt vanaf 13.30 uur de optocht door Velswijk. Dit jaar zal Malletband SMD voor de muzikale omlijsting zorgen. Ook folkroristische dansgroep Wi'j eren 't Olde zal het Velswieksfeest met hun deelname verblijden. Aansluitend aan de optocht gaat het feest verder in de tent. Tijdens deze middag zal er ook nog tijd zijn voor een verloting en ook dit jaar weer een muziekbingo. Het feestweekend wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de volksspelen en de optocht.


www.velswijk.nl

Velswijk maakt zich klaar voor Velswieksfeest 2018

De band HIK opent het Velswieksfeest. Foto: PR

VELSWIJK - Het jaarlijkse Velswieksfeest vindt 17, 18 en 19 augustus in Velswijk plaats. De ingrediënten zijn er: een fietstocht, feest met HIK, volksspelen met vaandelhulde en vogelschieten en de optocht.

Zoals inmiddels al enige jaren traditie is, wordt het feest op woensdagavond gestart met een fietstocht. Hiervoor kan men vanaf 19.00 uur starten bij D'n Draejer. Vanaf 20.30 uur is vervolgens het opgeven voor het vogelschieten mogelijk.

Op vrijdagavond 17 augustus, de welbekende 'veurgleujoavond' gaat de formatie HIK uit Hummelo ervoor zorgen dat het dak van de tent gaat. Voor D'n Draejer is de feesttent opgebouwd met daarin een gezellig podium, tap en dansvloer. Aan de band HIK is dan de schone taak om de voetjes van het feestende publiek weer van de vloer te krijgen. Gezelligheid en interactie met het publiek staat hoog in het vaandel. Met een accordeon, vele dialect-talige nummers afgewisseld met Nederlands-, Duits en Engels-talige feest- en rockmuziek voor jong én oud, wordt het een HIK feest van herkenning. Deze avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

Zaterdag 18 augustus staat in het teken van de volksspelen. Om 11.00 uur wordt er gestart met een vaandelhulde van de vendeliers ter ere van de huidige koningin Nienke Hilhorst. Vervolgens zal zij het eerste schot op de vogel lossen. Naast het vogelschieten is er natuurlijk ook aan de allerkleinsten gedacht en zullen er weer kinderspelen plaatsvinden. De festivalweide is het hele weekend door de jeugd te gebruiken. Hier zullen ze botsauto's, een schietkraam, een draaimolen en enkele andere leuke attracties vinden.
Zodra de vogel eraf ligt en de nieuwe koning of koningin van Velswijk bekend is, start de zeskamp. Opgeven hiervoor is nog tot aanvang van de zeskamp mogelijk.

Laatste vaandelhulde voor koningin Nienke Hilhorst

Kans op bijkomen van deze actieve dag is er nauwelijks, want al om 20.30 uur gaat de tent weer open en zorgt de band 'Mood' voor de muzikale invulling van de avond. Deze allround coverband bestaande uit vijf jonge gasten brengt als liveband de DJ-experience naar Velswijk toe. Dit belooft een geweldige avond te worden. Toegang voor deze avond is gratis op vertoon van een lidmaatschapkaart van DBO Velswijk. Toegangsprijs voor niet leden is 5 euro.

Op zondagmiddag de 19de trekt vanaf 13.30 uur de optocht door Velswijk. Dit jaar zal Malletband SMD voor de muzikale omlijsting zorgen. Ook folkroristische dansgroep Wi'j eren 't Olde zal het Velswieksfeest met hun deelname verblijden. Aansluitend aan de optocht gaat het feest verder in de tent. Tijdens deze middag zal er ook nog tijd zijn voor een verloting en wegens het grandioze succes van vorig jaar heeft de organisatie besloten ook dit jaar weer een muziekbingo te organiseren.
Het feestweekend wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de volksspelen en de optocht. Graag tot ziens tijdens het Velswieksfeest 2018.


www.velswijk.nl

Erik Baars Schutterskoning 2018 van Olburgen-Rha

Schutterskoning Olburgen-Rha 2018 Erik Baars en zijn koningin Nicole. Foto: Wim Lebbink/Marieke Kornegoor

OLBURGEN - In het programma van de kermis in Olburgen-Rha was zaterdagochtend het vogelschieten aan de beurt. De eeuwenoude strijd tussen Olburgen en Rha vlamde weer op waarbij Olburgen als winnaar uit de ring kwam. Erik Baars is de schutterskoning van 2018, hij koos zijn lieftallige vrouw Nicole als koningin.

Door Liesbeth Spaansen en Sanne Beijer

Bestuurslid Hans Aal nam voorzitter Hans Rewinkel waar bij de opening deze ochtend op het kermisterrein aan de Dierenseweg. Wethouder Paul Hofman was aanwezig om schutters en publiek succes en plezier te wensen. Het vogelschieten is voor de uit Doesburg komende nieuwe wethouder van Bronckhorst helemaal nieuw, maar hij vond het helemaal leuk.
Na het lossen van het eerste schot, mocht schutterskoning Olburgen-Rha 2017 Ans Sesink schieten en dan de ingeschreven schutters, bepaald door loting.
Maar liefst 93 schutters uit Olburgen en Rha gingen zaterdag 11 augustus op de wei de strijd met elkaar aan om het koningschap. De vogel, gebouwd door Rob Gosselink viel in de tweede ronde, bij het 267ste schot. Het was Erik Baars die de romp eraf schoot.

's Middags konden alle kinderen mee doen met spelletjes terwijl de ouders lekker konden genieten van een hapje en een drankje in de tent.
Zaterdagavond kwam het feest weer op gang met Kroepin die de tent lekker op de kop heeft gezet.

Zondagochtend was het tijd voor de brunch, die voor het eerst in de feesttent werd gegeven. Het was erg leuk en lekker, in klassieke sferen. Ondanks de wespenplaag, de wespen bleken het eten ook erg lekker te vinden, was er een mooie opkomst. Er moesten zelfs nog stoelen bijgeschoven worden voor onverwachte gasten.

Rond 13.30 uur verzamelden alle zeskampteams zich om te beginnen met het beruchte zeskamp. Er waren 14 teams die het veld op stelten hebben gezet. Toen alle deelnemers weer een beetje bijgekomen waren van hun zware inspanningen werd de muziek aangeslingerd. Tijdens het genieten van een lekkerbekje of patatje, stonden veel mensen te kijken naar The Sjefs. Na een tijdje werd ook hier de dansvloer goed gevuld. Ook tijdens de afterparty werd nog volop gedanst, gezongen en gedronken. Kortom, de kermis Olburgen-Rha was een groot succes.

De wekker ging alweer vroeg op maandagochtend voor de leden van de organisatie. De bende van afgelopen weekeind moest natuurlijk ook opgeruimd worden. Maar wat hebben ze kunnen genieten.

Uitslagen:
Vogelschieten:
Linkervleugel: Alex Gerritsen, rechtervleugel: Michel Damen, kop: Carolien Beijer, staart: Jan Verhoeven, Romp: koning Erik Baars.
Zeskamp:
1: De Polly's, 2: Ohra et Ludera, 3: Ian, je moeder roept, troostprijs: De knakworsten 2.0.

Hitte goed voor Achterhoekse wijnboeren

Jan Zieverink in de alternatieve ontvangstruimte van Wijnhoeve Kunneman in Geesteren (Gld). Foto: Richard Stegers

'Het is echt uitzonderlijk, we gaan vroeger plukken'

Door Richard Stegers

ACHTERHOEK - Boeren in binnen- en buitenland klagen steen en been. Hitte en droogte speelt ze parten. De situatie heeft vervelende consequenties voor de oogst. De wijnboeren vormen een uitzondering, zij hebben juist te maken met ideale omstandigheden. "Als het zo doorgaat, wordt het een uitzonderlijk goede oogst, een topjaar", zegt Jannie ter Haar van Wijngoed de Hennepe in Aalten.

Henk Takken verzorgt een wijnproeverij bij Wijngoed Kranenburg. Foto: Richard Stegers
De witte druiven zijn al erg rijp, ze kunnen over een week geoogst worden. Foto: Richard Stegers
"Een dergelijk goed jaar heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Henk Takken. Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Bij Wijnhoeve Kunneman worden de druiven beschermd tegen ongedierte door vlieszakjes aan te brengen. Foto: Richard Stegers

Het beeld is overal hetzelfde. Grote trossen druiven in een uitstekende conditie. "Het hangt er mooi bij", reageert Jan Zieverink van Wijnhoeve Kunneman in het Gelderse Geesteren. De Achterhoekse wijnbouwers hebben een dergelijk beeld nog niet eerder meegemaakt. "Geen nachtvorst in het voorjaar, amper regen tijdens de zomermaanden en volop zon. Wat wil je nog meer", vertelt Henk Takken van Wijngoed Kranenburg enthousiast. Ook Wim Zieverink is er blij mee. "Op deze manier wordt het een geweldige oogst. Nog niet eerder vertoond de afgelopen vijftien jaar. Al moet ik er wel een kanttekening bij plaatsen. De laatste fase, de rijping, is cruciaal voor de kwaliteit. Het moet de komende weken niet te hard gaan regenen. Ik ben er pas gerust op als de druiven zijn geplukt." Henk Takken bevestigt dat. "Het weer moet niet omslaan. Bij veel en harde neerslag kunnen de druiven barsten, kapot knappen. Daardoor bestaat het gevaar dat ze veel vocht opnemen en gaan rotten. Dan zou het alsnog misgaan, al is dat een doemscenario."

Tot dusverre ideale omstandigheden voor druivenoogst

Bij normale omstandigheden in augustus worden de druiven waarschijnlijk veel eerder geplukt dan normaal. De Achterhoekse wijnboeren verwachten drie weken eerder. In Duitsland is de oogst zelfs al begonnen, veel vroeger dan gebruikelijk. "Als de druiven te lang rijpen, wordt het suikergehalte en daarmee het alcoholpercentage te hoog, dat is niet de bedoeling", aldus Jannie ter Haar. "Zuur en zoet moeten in evenwicht zijn, dan zijn de druiven mooi rijp en mag je niet langer wachten met plukken", vult Zieverink aan. "Bij de juiste balans kan de oogst beginnen."

Vanaf 20 augustus wordt er gestart met de pluk, zo luidt de prognose van de wijnbouwers. Het intensieve karwei begint met de Solaris, een witte wijnsoort. Een week of drie later volgen dan de meeste rode rassen. De weergoden zijn de druiventelers dus gunstig gezind. De droogte is geen probleem voor de sterke wortels van de planten die diep genoeg kunnen komen.

De hitte heeft ook nog eens een positief effect op een andere kwelgeest, de suzukivlieg. Die heeft de afgelopen jaren aardig huisgehouden. "We hebben ze gelukkig nog niet gezien", merkt Ter Haar op. "Dat komt omdat het te warm is geweest. Daar houden ze niet van. Hopelijk blijven ze ook de komende weken weg", benadrukt Takken. De afgelopen vier jaar kon hij geen Rondo oogsten door de schade die de suzukivlieg veroorzaakte. Bij Wijngoed de Hennepe hadden ze er vorig jaar ook flink last van. 2014 was een rampjaar, toen was er sprake van een 70 procent lagere oogst door de vliegende plaaggeest.

Wijnhoeve Kunneman heeft sindsdien maatregelen genomen. Daar worden al enkele jaren vlieszakjes aangebracht om de druiven te beschermen tegen vliegen, wespen en eventuele hagelschade. "Een heel werk, het gaat om zo'n 35.000 zakjes. Maar zonder het beschermmiddel hebben insecten vrij spel. Dat risico wil ik niet lopen", aldus Zieverink. "Wellicht komen de suzukivliegen nu het koeler is alsnog tevoorschijn." De insecten prikken dan gaatjes in de druiven waardoor hele trossen verloren kunnen gaan. De vlieszakjes voorkomen dat. "Er heerst in de zakjes een soort microklimaat. Ze beschermen tegen insecten en harde buien, maar 'ademen' en laten UV-licht door."

Zieverink rekent op een prima oogst met hoge volumes en een fantastische kwaliteit. Hij kreeg echter wel een flinke tegenslag te verwerken. Ruim een maand geleden werd de ontvangstruimte volledig door brand verwoest. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, het is lastig om te verwerken. We hebben wel heel hartelijke steunbetuigingen gehad, dat doet je goed." Snel werd er een alternatieve ontvangstruimte ingericht. "Daardoor kunnen de rondleidingen en proeverijen gewoon doorgaan."

Succesvolle Gelderse Kampioenschappen voor ponyclub Gorssel-Zutphen

Jasmijn Swennenhuis met het Kampioenslint behaald met haar pony Voltreffer’s Vlegel in de klasse L2. Cat. D/E. Foto: Willem Hamer

STEENDEREN - Maar liefst twintig ponyleden van rijvereniging Gorssel-Zutphen hebben onder leiding van instructrices Richelle en Nicole Kroesen met succes deelgenomen aan de Gelderse Kampioenschappen in Steenderen, 4 augustus te Steenderen. De leden van Gorssel-Zutphen startten in totaal 43 keer. Onder extreem zomerse omstandigheden werden er topprestaties geleverd door de jeugd.

Individuele starts
Jasmijn Swennenhuis wist in de dressuur klasse L2 cat. D het Gelders Kampioenschap op haar naam te schrijven met haar pony Voltreffer's Vlegel . Ze behaalde met haar pony een prachtscore van 67,833% Jasmijn mag met haar pony op 25 augustus starten op de Hippiade te Ermelo. Ook Kirsten Brinkman en Vivian Schiphorst mogen van start gaan op de Nederlandse Kampioenschappen. Kirsten, selecteerde zich in de dressuur met twee pony's; El Diego des Etoiles in de klasse B. cat.D/E en Fallingasate Dewy in de klasse M2. cat. D/E. Vivian mag zich met Pipa Power ook melden op het NK in het M springen, cat D/E.

Afdelingsdressuur
Het zestal van GZ onder leiding van Richelle Kroesen wist op het ereschavot te komen. Er werd een mooie proef neer gezet die hun de kampioenstitel opleverde. Het team plaatse zich hiermee direct voor de Hippiade. Dit zestal bestaat uit de leden: Jasmijn Swennenhuis met Vincent, Vivian Schiphorst met Pipa Power, Herman Lammers met Donna, Lynn Kruitbosch met Sem, Guus Krieger met Corrie, Gijs Krieger met Black s Tania en Josefien met Naomie.

Het M viertal is reservekampioen geworden, het blijft nog even spannend of zij zich mogen melden op de Hippiade. Dit viertal bestaat uit: Jasmijn Swennenhuis met Volltreffers's Vlegel, Vivian Schiphorst met Second Spirit, Kirsten Brinkman met Fallingasate Dewy en Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve.

Het jongste L-viertal maakte in Steenderen haar debuut. Onder leiding van Nicole Kroesen wist het viertal een mooie negende plaats binnen te halen. Het veelbelovende viertal bestaat uit: Marieke Lammers met Donna, Demi Jansen met Ziezo, Pien Oost met Kantjes Zoey en Sientje Tolboom met Moorlands Maureen.

Verenigingswedstrijd
Maar liefst drie teams van Gorssel-Zutphen gingen van start in de verenigingswedstrijd. Iedere deelnemer zette zijn/haar beste beentje voor om een zo hoog mogelijk score te halen. Team nummer 1 van GZ behaalde een vierde plaats en hopelijk mag dit team ook door naar de Hippiade. Team 2 eindigde op een tiende plaats en team 3 op een vijftiende plaats. De teams bestonden uit de volgende combinaties:

Team 1: Kirsten Brinkman met Diego des Etoiles, Vivian Schiphorst met Second Spirit, Guus Krieger met Corrie, Jasmijn met Voltreffer's Vlegel, Lynn Kruitbosch met Sem, Herman Lammers met Donna, Lisanne Berendsen met Falco van de Stompslag, Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve.

Team 2: Vivian Schiphorst met Pipa Power, Fabienne Berendsen met Mitchel van de Stompslag, Ester Groot Wassink met Smokey van de Wuus, Pien Oost met Kantjes Zoey, Lisanne Berendsen met Annabel van de Stompslag, Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve.

Team 3: Marieke Lammers met Donna, Demi Jansen met Ziezo, Michelle Berendsen met Beauty van de Stompslag, Gijs met Black s Tania, Vivian met Cathleen, Janelle Garrits met Wonder en Silke Memelink met Lianne.

Jonge duiven gelost in Quievrain

Robert Borneman (l.) en Gerard Haverkamp brengen de duiven naar de vrachtwagen. Foto: Raymond Koers

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 11 augustus stond de jonge duivenvlucht op het programma vanuit Belgische Quievrain.

PV De Koerier uit Zelhem
De winst op deze jonge duivenvlucht zou uiteindelijk gaan naar Harrie Niesink uit Zelhem. Door 5 liefhebbers werden 31 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 256 kilometer. Het startschot klonk om 07.45 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.45.31 uur. Uitslag: H. Niesink 1, 2, 3, 7, 8; M. Burghout 4; G. Dijcker 5, 6.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven van PV Steeds Sneller vlogen vanuit het Belgische Quievrain. Gemiddelde afstand tot de hokken rond de 253 kilometer. Duiven werden gelost om kwart voor 8, en om 10.20 uur werd de snelste geconstateerd op de hokken van Raymond Koers. Dit keer op de voet gevolgd door de duiven van z'n vader Ernst. Uitslag: R. Koers 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13; E. Koers 3, 17, 18; G. Haverkamp 14; J. Teunissen 15.

PV Vorden
De jonge duivenvlucht vanuit Quievrain werd weer een overwinning voor Th. J. Berentsen 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 11; P. Hendriks 3; Ronny de Beus 9, 10.

Leesclub zoekt nieuwe leden

HENGELO - Wie boeken wil lezen die bijblijven, daarover inspirerende gesprekken wil voeren en nieuwe mensen ontmoeten? De leesclub literatuur in Hengelo heeft plaatsen vrij voor geïnteresseerde lezers.

De leesclub komt op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur bij elkaar. De groep bestaat uitsluitend uit dames. Wie interesse heeft kan voor meer informatie terecht bij de contactpersoon van de groep, mevrouw A. Huffmeijer, te bereiken via whuffmeijer@kpnmail.nl.
De leesclub maakt gebruik van de literatuurlijst van de landelijke organisatie Senia. Senialeesclubs bespreken de boeken aan de hand van leeswijzers met discussievragen die het gesprek in de groep houvast bieden. Op de website staat meer informatie.


www.senia.nl

Dialectmuziek en Praot

Henry Welling genomineerd voor 'Gelderse Kleiroos'. Foto: Theo Kok

Zelhem - Na de bijdrage van Hein Michelbrink aan het programma 'Dialectmuziek en Proat' (voorheen 'Ideaal Dialect') is Henry Welling zondag 19 augustus te gast in de studio. De zanger uit de Liemers is de tweede genomineerde voor het winnen van de 'Gelderse Kleiroos' tijdens het 'Platgespöld Festival' in Ulft op zondag 9 september. Met zijn liedjes 'Lang van huus' en 'Op vaders kni'j', overtuigde hij de vakjury inmiddels, want hoewel deze twee nummers zijn nog niet op cd staan, was het liveoptreden in de studio zo overtuigend dat het nummer 'Lang van huus' genomineerd werd.

In de herfst verwacht Henry de nieuwe cd met de bedoelde nummers uit te brengen. Tijdens zijn optreden in Ulft zal hij begeleid worden door Joop Wallerbosch op gitaar.

Komende zondag is Henry Welling tussen 11.00 en 12.00 uur met zijn genomineerde lied en een präötje te beluisteren bij Radio Ideaal.


www.ideaal.org

Gijs van Schoonhoven speelt orgel in Lambertikerk

ZELHEM - De zomerconcerten in de eeuwenoude Lambertikerk in Zelhem zijn al jaren bekend bij de liefhebbers van orgelmuziek. Op negen achtereenvolgende vrijdagmiddagen spelen bekende Nederlandse organisten. Zij stellen zelf hun programma samen. Ieder concert krijgt zo een heel eigen sfeer. Op 17 augustus speelt Gijs van Schoonhoven tussen 15.30 en 16.00 uur.

Gijs van Schoonhoven studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten waren ondermeer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij was tot 2014 hoofdvakdocent orgel aan het Artez Conservatorium. Hij is nu als kerkmusicus verbonden aan de kerk St. Maria Himmelfahrt in Ahaus.

Programma:
Johan Sebastian Bach( 1685-1750) - Praludium in C BWV 547; Johan Sebastian Bach( 1685-1750) - Schmucke dich, o liebe Seele BWV 656; Anton Heiler (1923-1979) - Vater unser im Himmelreich; Samuel Sebastian Wesley (1810-1876) - Air and Gavotte; Johan Sebastian Bach(1685-1750) - Fuge in C BWV 547.

De concerten zijn laagdrempelig opgezet: het programma is zeer afwisselend, de uitvoeringen duren niet lang en de toegang is gratis.


www.lambertikerk.nl

Nieuw seizoen Live@Ideaal

Zelhem - Woensdag 22 augustus begint het nieuwe seizoen bij Live@Ideaal. Het team heeft de afgelopen weken nagedacht over het concept en is daarbij tot de conclusie gekomen, dat het wellicht beter is om het live-optreden van de bands om te bouwen tot één lange set van 45 minuten. Dat levert waarschijnlijk minder problemen op met het doorgeven van het signaal via de sociale media, waardoor de luisteraars/kijkers gemakkelijker kunnen reageren. Ook het terugkijken van het optreden wordt daarmee gemakkelijker. De interviews met de bandleden worden om het optreden heen gebouwd.

Deze week dus nog geen uitzending, maar vanaf volgende week woensdag (22 augustus) wordt het programma als van ouds tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem. In die eerste uitzending is de band 'Call the Riot' te gast. De week erop (29 augustus) kunt u de band 'Hero3s' horen in de uitzending. In de eerste week van september wordt aandacht besteed aan de finalisten van het 'Amphion Open 2018'.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Gijs van Schoonhoven speelt orgel in Lambertikerk

ZELHEM - De zomerconcerten in de eeuwenoude Lambertikerk in Zelhem zijn al jaren bekend bij de liefhebbers van orgelmuziek. Op negen achtereenvolgende vrijdagmiddagen spelen bekende Nederlandse organisten. Zij stellen zelf hun programma samen. Ieder concert krijgt zo een heel eigen sfeer. Op 17 augustus speelt Gijs van Schoonhoven tussen 15.30 en 16.00 uur. De concerten zijn laagdrempelig opgezet: het programma is zeer afwisselend, de uitvoeringen duren niet lang en de toegang is gratis.

Gijs van Schoonhoven studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten waren ondermeer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij was tot 2014 hoofdvakdocent orgel aan het Artez Conservatorium. Hij is nu als kerkmusicus verbonden aan de kerk St. Maria Himmelfahrt in Ahaus.

Programma:
Johan Sebastian Bach( 1685-1750) - Praludium in C BWV 547; Johan Sebastian Bach( 1685-1750) - Schmucke dich, o liebe Seele BWV 656; Anton Heiler (1923-1979) - Vater unser im Himmelreich; Samuel Sebastian Wesley (1810-1876) - Air and Gavotte; Johan Sebastian Bach(1685-1750) - Fuge in C BWV 547.

Schoolreisje

Handtas is ingepakt .. klein cameraatje, appel en banaan, doosje met pasjes en cash geld in het zijvakje met rits. Check. Voor mijn reisgenoot heb ik een cadeautje mee. Check.
Zelf had ik het niet bedacht maar eenmaal buiten op weg naar de auto, zegt m'n buurvrouw : "Het lijkt wel of je vandaag op schoolreis gaat." Ik moet lachen, want inderdaad. Ik heb niet mijn grote tas met grote camera mee; het beeld dat buurtjes van me hebben als ik de deur uit ga voor mijn werk.
Toch klopt het. Ik ben op weg naar Teylers Museum in Haarlem. Met de trein. Ik vind een plekje in een tweedeklas coupé en denk aan wat mijn buurvrouw zei.

Toen ik op de lagere school zat, gingen we elk jaar op schoolreisje. Naast een speeltuin, stond er altijd een bezoek aan een museum op het programma. Zo leerde ik over wolken in Leiden, treinen in Utrecht, gingen we naar de dierentuin en bekeken we Paleis Soestdijk, vanachter het hek. Als we dan na een mooie dag bijna bij school aankwamen, doken we - elke keer weer - onder de stoelen om op het teken van juf of meester op te springen dat we er toch wel waren. Het bleef leuk.
Tijdens mijn stage voor schooljuf mocht ik ook mee met schoolreis. Op de fiets van Den Helder naar Texel. Ik heb er goede herinneringen aan. Fietstochten gemaakt, op een pony gereden en pannenkoeken gebakken voor de hele klas. En vier nachten in een jeugdherberg. Ach, ik ben een hele goede slaper en ben dus de meisjes in onze slaapzaal niet tot last geweest.

Maar naar het Teylers was ik nog nooit geweest. Deze dag hadden meer mensen een bezoek aan Haarlem bedacht, want de perrons zijn overvol. Ik zie groepen kinderen met rugzakken luisteren naar hun juf of meester. Zo aan het einde van het schooljaar is het tijd voor schoolreisjes.
Het Teylers Museum, dat al in 1778 gesticht is aan het Spaarne herbergt kunstwerken, antieke labinstrumenten, antieke boeken, fossielen en mineralen, munten en penningen. Rustig loop ik langs schilderijen en objecten en lees wat het allemaal moet voorstellen. Fluister met mijn reisgenoot over wat we zien. Boeiend.
Tussendoor wordt er enthousiast en met armen en benen gedebatteerd door groepjes schoolkinderen die met opdrachtenblaadjes en een pen door het museum rennen. Schoolreisje .. het is er een mooie dag voor.

Ik denk aan toen ik zelf met papier en pen door een museum werd gestuurd. Dat is na al die jaren nooit veranderd. Zij weten het nog niet, maar dat worden blijvend onuitwisbare herinneringen.

Ruim zevenhonderd soorten fuchsia's te zien

Fuchsia's te zien in de tuin in Wichmond. Foto: PR

WICHMOND - Op 18, 19 en 20 augustus wordt voor de laatste keer dit jaar de fuchsiatuin in Wichmond opengesteld ter bezichtiging. In de tuin zijn vele soorten fuchsia's, streptocarpussen en vele andere bloeiende planten te zien. Daarnaast zijn er ook stekken en/of grotere fuchsiaplanten te koop.

Met een collectie van ruim zevenhonderd verschillende soorten fuchsia's, staat de tuin er volop bloeiend en kleurrijk bij. De open tuinen trekken elk jaar weer honderden mensen vanuit alle windstreken. Iedereen is van harte welkom op 18, 19 en 20 augustus. De tuin is geopend van 10.00 tot 17.00 uur, de koffie staat klaar. Het adres is Baron v/d Heydenlaan 24 in Wichmond. Voor meer informatie kunt u ook kijken op het internet. http://home.wanadoo.nl/fam.elsman of de Facebookpagina 'Fuchsiatuin Elsman Wichmond'.

Fuchsia's te zien in de tuin in Wichmond. Foto: PR

Geef kleingeld van de vakantie voor een oogoperatie

BRONCKHORST – Wie na een heerlijke vakantie nog Indonesische roepia's over heeft, of Thaise bath, Kroatische kuna? Of welk vreemd geld dan ook? De Lions Club Bronckhorst zamelt dit vreemde (en ook oude) geld in om de Stichting Lions Fight for Sight te steunen. Daarmee wordt bijgedragen aan een oogoperatie.

Tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 zijn door alle deelnemende Lions Clubs al 83.000 euro opgehaald. De Wilde Ganzen heeft dat bedrag, zoals afgesproken, verhoogd zodat in totaal 125.000 euro beschikbaar is gesteld aan de stichting. Met het geld worden oogoperaties uitgevoerd in Derdewereldlanden. Het geld wordt besteed via het Robin Hood-principe: de rijken betalen meer dan de armen en wie geen of weinig geld heeft, krijgt een bijdrage van de stichting. Oud en vreemd geld, dat anders in laatjes, bakjes en de vakantieknip zou blijven liggen verstoffen, dient nu een prachtig doel. Sinds de oprichting van de stichting Fight for Sight is al 651.000 euro bij elkaar gebracht. Dat maakte 43.400 oogoperaties mogelijk. Bijna niet voor te stellen, maar dat zijn meer mensen dan er in het PSV-stadion kunnen, die weer kunnen zien dankzij deze inzameling. LC Bronckhorst heeft een verzamelzuil, die staat bij de ingang van de Albert Heijn in Hengelo Gld. Daar kan alle soorten geld in worden gestort: oud, nieuw, papiergeld en munten. De Lions zijn met alles blij.

Slotexpositie voor fijnschilder Yvonne Hoek

BRONKHORST - Van zaterdag 25 augustus tot en met zondag 2 september exposeert fijnschilder Yvonne Hoek voor de laatste keer in de Kapel van Bronkhorst. De kapel is deze dagen geopend van 10.30-17.30 uur.

Door Liesbeth Spaansen

Yvonne Hoek (1944) tekent, schildert en priegelt al van jongs af aan, maar begon pas echt met schilderen toen haar kinderen de deur uit waren. Yvonne legt als fijnschilder zo gedetailleerd mogelijk beelden vast, zoals landschappen, bloemen en stadsgezichten, maar de laatste jaren maakte zij eveneens abstracter werk, een serie 'moeder en kind' en zeearenden.
Het stadje Bronkhorst is bij haar favoriet. Ze schilderde in opdracht ook het beroemde Torentje met Hofvijver in Den Haag en kerstkaarten voor de bekende kaartenmaker Hallmark. Haar stadsgezicht 'Weerspiegeling Nieuwe Kerk Delft' behaalde de derde prijs in de wedstrijd 'Schilderij van het jaar 2014', georganiseerd door het kunstenaarstijdschrift Atelier.
Van haar werk worden in eigen beheer prachtige reproducties gemaakt, die terugkomen in bijvoorbeeld kalenders, magneten, placemats, liniaals, boekenleggers en kaarten met enveloppe. Wegens atelieropruiming zijn de schilderijen en andere artikelen sterk afgeprijsd. De exposities in de Kapel van Bronkhorst mogen altijd rekenen op veel belangstelling. "Maar aan alles komt een eind … dit wordt mijn laatste Bronkhorst expositie," vertelt Yvonne, die iedere expositiedag aanwezig zal zijn. "Ik zal het stadje en de kapel gaan missen."

Kunst en Cultuur

Swimdeelnemer Robbin Reumer: 'Koester de mooie momenten'

Robbin Reumer. Foto: PR

DOETINCHEM - In zijn werk ziet hij dagelijks het leed dat kanker veroorzaakt. Reden voor Doetinchemmer Robbin Reumer om via Swim to Fight Cancer geld bij elkaar te zwemmen voor onderzoek en preventie. In de aanloop naar 9 september houdt hij met een aanstekelijk enthousiasme vrienden en bekenden via facebook op de hoogte van zijn zwemavonturen.

"Dat doe ik met een stukje zelfspot en humor. Om ze zo een beetje te prikkelen. En dat werkt. Ik heb inmiddels 1400 euro bij elkaar aan donaties." Dat vindt hij mooi, maar: 'Wie wat ophaalt is niet zo belangrijk. Het gaat uiteindelijk om het totaalbedrag. Doetinchem staat nu al op 58.000 euro zag ik!"
Net als velen, heeft ook Robbin in zijn privé-omgeving te maken gehad met kanker. Maar hij wordt daarnaast ook via zijn werk veelvuldig geconfronteerd met de ziekte. "Ik werk in een mortuarium, als overledenenverzorgende en obductie-assistent. Ik zie vaak patiënten die overleden zijn aan kanker maar ik zie ook de machteloosheid en het verdriet van nabestaanden." Het heeft zijn kijk op het leven veranderd. "Ik was al nuchter maar ik ben nog meer gaan relativeren en ik ben me nog bewuster geworden dat je de mooie momenten in het leven moet koesteren want het kan zomaar afgelopen zijn. Dat heeft mij er toe gezet hiervoor zoveel mogelijk donaties bij elkaar te verzamelen."

Zwemtechniek verbeteren
Robbin dacht een redelijke zwemmer te zijn. "Tot ik ter voorbereiding het Braamtse gat in sprong en in één keer overzwom. Dat is 500 meter. Ik was helemaal kapot! Toen dacht ik: er mankeert toch wel wat aan mijn zwemtechniek. Dan ga ik mij daar in vastbijten, enthousiast en gedreven als ik ben. Ik heb filmpjes op youtube gekeken, goede zwemmers naar hun techniek gevraagd en ik heb privéles genomen bij zwemanalyse.nl om de borstcrawl zo goed mogelijk onder de knie te krijgen."
Naast zoveel mogelijk geld ophalen, heeft hij zich ook persoonlijk een doel gesteld. 'Ik wil die twee km borstcrawlend afleggen, dat is de uitdaging voor mij. En dat is nog wel een dingetje. Dat zijn wel 80 (!) baantjes in Rozengaarde! Maar goed, ik heb nog een paar weken om te oefenen en heb alle vertrouwen dat het me lukt. Opgeven is geen optie."

Gezamenlijke betrokkenheid
Robbin heeft het gevoel dat het zwemevenement op 9 september een hele mooie gezamenlijke betrokkenheid creëert. "Een soort van 'samen sterk'. Maar dat zit ook al in de slogan van Swim: Samen vechten tegen kanker. Daar zeg je eigenlijk alles mee!"

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de tweede editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker? Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! Op de website is ook alle informatie over doneren te vinden.


doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

www.gelderland.longfonds.nl/

Open tuinendag op Buitenplaats de Wildenborch

VORDEN - De tuinen van de Wildenborch worden door kenners één van de mooiste tuinen van Nederland genoemd. De afwisseling van borders met bloemen, een dahliaslinger, struiken, waterpartijen, oude bomen en antieke beelden levert een schitterend schouwspel op. Deze tuinen in Engelse landschapsstijl aan de Wildenborchseweg 20 in Vorden zullen op zondag 19 augustus voor de laatste keer dit jaar geopend zijn voor publiek van 10.00 -17.00 uur.

Hoewel de aanhoudende hitte en droogte invloed hebben op met name het water en de grote gazons, valt er voor de wandelaar nog veel moois te bekijken. De borders, de bloementuin en de dahlia's geven de tuin kleur. Dwalend langs de uitgezette route, waar bordjes bij de beelden en monumentale bomen veel informatie verschaffen, voelt men de liefde en de inspiratie waarmee deze tuinen zijn aangelegd en worden onderhouden. Ook de zichtlijnen, die zo kenmerkend zijn voor de Engelse landschapstuin, spreken tot de verbeelding. Voor kinderen valt er ook iets te beleven: langs de route speelt een verhaal over Koning Sassafras en zijn kabouters, die last hebben van de bloemendief.
In de theeschenkerij in het Koetshuis is koffie/thee en dergelijke verkrijgbaar. De toegang tot de tuinen bedraagt 6,50 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Dialectdienst bij museum Smedekinck

ZELHEM - Net als in beide voorgaande jaren organiseert de Lambertikerkgemeente in Zelhem in samenwerking met Museum Smedekinck ook dit jaar weer een dialectdienst. Deze wordt gehouden op zondag 19 augustus bij Museum Smedekinck, als het weer het toelaat in de open lucht. De kerkdienst begint om 10 uur. Iedereen is van harte welkom.

In de regio zijn er met enige regelmaat kerkdiensten in het dialect. "Voor mensen die van huis uit het dialect als moedertaal hebben meegekregen betekent een kerkdienst in het dialect een bijzondere ervaring", zegt Gerrit Wesselink, die de beide eerste dialectdiensten bij Museum Smedekinck leidde. "Door gebruik te maken van het dialect komt de betekenis van hetgeen we horen en beleven in het geloof, in het lezen van de Bijbel, in het zingen en bidden toch dichterbij. Uitdrukkingen en standaardbewoordingen worden net even iets anders weergegeven dan gewoonlijk het geval is en daarmee is de belevenis intenser, dichterbij."
Dit jaar wordt de dialectdienst geleid door Roelie Reiling. Zij is werkzaam bij 's Heeren Loo als predikant en geestelijk verzorger van mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk. Reiling is opgegroeid in Aalten en woont nu in Steenderen. Het Achterhoeks dialect is haar moedertaal, die ze tijdens de kerkdienst graag met de bezoekers wil delen.
Muzikale medewerking aan de dienst wordt verleend door blokfluitgroep Vivente.

Museum Smedekinck Pluimersdijk 5 7021 HW Zelhem
www.museumsmedekinck.nl

www.facebook.com/museumsmedekinck

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

DOC viert feest en geeft snelle aanmelders korting

John Engelbarts (rechts) en Ton Loef halen herinneringen op over de geschiedenis van DOC. Foto: Marja Hengeveld

DOETINCHEM – Ben Eggink en Jan Driest, allebei inwoners van Doetinchem, richtten zeventig jaar geleden de Doetinchemse Opleidingscentrale op. Ze legden een stevige basis voor een instituut waarvan de kracht nog steeds ligt in het op korte termijn geven van efficiënt onderwijs en training op maat. Ter gelegenheid van het jubileum worden studenten getrakteerd: bij diverse opleidingen betalen de eerste zeven inschrijvers zeventig procent inschrijfgeld.

Door Josée Gruwel

Eggink en Driest, allebei leraar op de Sint Jozef Ulo in Doetinchem, richtten de avondschool voor Doetinchem en omstreken in 1948 op in het kader van de wederopbouw. Ze begonnen met zeven opleidingen: middenstandsdiploma, praktijkdiploma boekhouden, Nederlandse handelscorrespondentie, stenografie, MBA en Nederlandse, Duitse en Engelse handelscorrespondentie. Met zes leraren, bijna allemaal collega's van de Ulo, gaven ze de lessen. Huidig directeur Ton Loef: "Het aanbod van toen vormt nog steeds, natuurlijk aangepast aan onze tijd, de basis van het concept van nu."

Engelbarts
In 1954 kreeg DOC er een concurrent bij: John Engelbarts, een jonge, ondernemende onderwijzer uit Stokkum die met één typemachine aan huis begon met het geven van een cursus machineschrijven en al snel zijn machinepark en zijn cursussen kon uitbouwen en Instituut Engelbarts oprichtte. Zijn bedrijf floreerde in het geven van dag- en avondcursussen typen en steno. Na tien jaar werd er lesgegeven aan meer dan vijftig scholen voor voortgezet onderwijs in Doetinchem en omgeving en circa 97 procent van de op jaarbasis tweeduizend leerlingen behaalden het gewenste, erkende diploma. Ook startte Engelbarts een opleiding tot secretaresse en een cursus kantoortechniek, waarbij er geoefend werd met alle voorkomende machines en opbergsystemen in een kantoor.
Logisch dat toen Eggink en Driest DOC in 1966 wilden verkopen, ze aanklopten bij Engelbarts. De nu inmiddels 86-jarige Engelbarts: "We werden het snel eens. De overdracht vond plaats in 't Tolhuis in Zeddam. De overnamesom zat contant in een sigarenkistje. Zo ging dat destijds."

Flexibel, snel en adequaat
Onder Engelbarts maakte DOC een onstuimige groei door. De typeschool ging landelijk, er kwam een kappersschool, DOC Curaçao zag het licht, een cursus jachtmakelaardij liep als een speer en cursussen als zelf schilderen, vogelverzorging en pech onderweg werden met succes gevolgd.
In de jaren tachtig werd DOC een landelijke dagschool met HBO-erkenning. Engelbarts: "We focusten ons niet alleen op de administratieve en financiële opleidingen, maar trokken het breder, speelden flexibel, snel en adequaat in op vragen uit het onderwijs en het bedrijfsleven."
Als in de tachtiger jaren het pand aan de Hubernoodtplaats wordt betrokken, staat de teller wat betreft het leerlingenaantal op een kleine zevenduizend. De lessen worden naast Doetinchem in acht steden in het land gegeven.

Terug naar de basis
Engelbarts leidde DOC bijna dertig jaar, tot zijn pensioen. Hij maakte DOC groot. Niet lang daarna volgden reorganisaties, zoals het afstoten van de landelijke dagschool wegens dalend leerlingenaantal. Engelbarts: "De typeschool werd overgenomen door mijn dochter Irma."
Hiermee ging DOC terug naar de basis: het geven van opleidingen en trainingen in de avonduren. Loef: "Vooral met de op maat gemaakte bedrijfstrainingen gooiden we destijds hoge ogen. Vanaf 1995 werd de omzet zo'n vier jaar lang elk jaar verdubbeld."
Nieuwe kansen in de regio werden niet geschuwd: in 2000 werden Centrum Vakopleidingen en het Instituut voor Orthopedie overgenomen, daarnaast werd DOC Re-integratie opgezet. De laatste twee gingen in 2009 naar het Graafschap College.
In die tijd begon in Nederland de crisis en sneuvelden in een paar jaar tijd veel particuliere opleidingen, maar DOC hield stand.

Interieuracademie
Loef: "Een gouden greep bleek de opzet van de Interieuracademie, in 2002, onder leiding van Geert Teunissen. Momenteel volgen cursisten op twaalf locaties in het land deze acht maanden durende opleiding die afgesloten wordt met een examen. Bij de opleiding, waarbij vakdocenten binnenhuisarchitectuur en interieurstyling de lessen in groepsverband geven, wordt gewerkt met portfolio opdrachten. Hierbij worden theorie en praktijk gekoppeld."
De cursus is een aanrader, volgens cursist Femke Heijnen op de website van DOC. "Ik had een kritische, bevlogen docent en het fijne van werken in groepsverband is dat je kunt sparren met medestudenten."

Inhaken
Anno 2018 bestaat DOC Opleiding & Training uit: DOC Opleiding regio Achterhoek en Liemers, de Interieuracademie, en DOC Training. De laatste twee opereren landelijk. Zo'n negentig docenten geven op jaarbasis les aan zo'n zevenhonderd studenten die secretariële, financiële, automatiserings- of managementopleidingen volgen, aan circa vierhonderd studenten van de Interieuracademie en aan zeker duizend studenten, voornamelijk medewerkers van bedrijven, die trainingen volgen. Loef: "De kracht van DOC, dat inmiddels gehuisvest is aan de Gildenstraat 27 in Doetinchem, is dat we een flexibele, compacte, kleine organisatie zijn met korte lijnen, waardoor we snel kunnen reageren op vragen en ontwikkelingen."

Voor de studenten is er alles aan gedaan om het onderwijs zo goed mogelijk te laten passen bij elk individu. "In 2015 zijn we samen gaan werken met XL10, een bedrijf dat zich richt op soft kills, persoonlijke vaardigheden." Engelbarts is behalve op DOC ook trots op zijn kleindochter Maureen. "Zij neemt op termijn de typeschool van haar moeder, die landelijk typeopleidingen verzorgt, over." Loef ziet de toekomst van DOC, het kenniscentrum met meer dan 150 avondopleidingen, -cursussen en -trainingen, positief tegemoet. "We blijven inhaken op het bedrijfsleven en dan heeft lesgeven in groepsverband, met een gemotiveerde docent, wel degelijk toekomst. Want in de groep kun je ideeën uitwisselen en leren van anderen. Ons motto? DOC, voor uw groei en ontwikkeling."

Voor info over studie-mogelijkheden en over studies waarbij de eerste zeven aanmelders feestkorting ontvangen: zie www.doc.n

Column

Dom als een ezel

Het internet afstruinend naar een mogelijk dagje-uit met de kleinkinderen viel het me op, dat er in de Achterhoek eigenlijk best veel ezels rondlopen. En nee, dan heb ik het niet over onze lokale politiekers, maar over echte ezels. Niet alleen kent onze regio veel hobbyboeren die ze houden, er zijn ook nogal wat kinderboerderijen waar ze één of meer ezels hebben. Bij De Edelingen in Zelhem zijn de ezels zelfs de voornaamste diersoort. Bezoekers (en niet alleen de jongsten!) mogen er mee knuffelen, maar je kunt ze ook meenemen op een wandelingetje, lees ik op de website. En ook elders in de Achterhoek zijn tal van adressen waar je een ezel kunt huren, om er een paar kilometer mee te gaan lopen.

Dat heb ik zelf ooit al eens gedaan en die wandeling is me prima bevallen. Leek me dus ook wel wat voor de kleinkinderen. Maar toen ik ze dat voorstelde stonden ze niet te juichen. "Ezels zijn toch heel domme dieren", meende een van de kleindochters te weten. "Daar kun je toch niet mee wandelen."

Ezels dom? Tja, zo staan ze wel bekend. Al heel lang zelfs. Na een niet al te handige opmerking kreeg koning Midas van de god Apollo ooit al eens een paar ezelsoren aangemeten. De oude Grieken meenden dus al dat ezels dom waren. Trouwens, op de lagere school van heel vroeger (in de tijd dat kinderen nog met een griffel op een lei schreven) kreeg het 'domste jongetje van de klas' diezelfde ezelsoren op z'n hoofd. Als afschrikwekkend voorbeeld.

Toch weten we eigenlijk best, dat ezels juist helemaal niet dom zijn. Alleen beseffen we dat te weinig. Maar iedereen kent dat spreekwoord van die steen, waaraan een ezel zich niet twee keer stoot. Dat zegt eigenlijk, dat een ezel veel slimmer is dan andere dieren. Inclusief de mens. Want ik geef het eerlijk toe: het komt best regelmatig voor, dat ik voor een tweede of zelfs derde keer iets doe, waarvan ik bij de eerste keer al wist dat ik het beter niet had kunnen doen.
Bij ezels gaat het trouwens letterlijk om stenen waaraan ze zich geen tweede keer stoten. Een ezel die met een voorpoot tegen een steen stoot, doet dat met zijn achterpoten namelijk niet.

Goed, ezels zijn dus niet dom. Maar hoe zit het dan met hun andere vermeende eigenschappen? "Ze zeggen wel eens dat iemand zo koppig is als een ezel", wierp de oudste kleindochter op. "Dat betekent toch dat ze stronteigenwijs zijn?"
Nou, toen ik ooit zelf eens met een ezel op stap ging was dat dier helemaal niet koppig, vertelde ik ze. Maar dat had wel alles te maken met de uitstekende instructies die ik voor de wandeling had gekregen. "Met een ezel moet je heel veel geduld hebben", hield de ezelbaas me voor. "Ze iets leren is lastig, maar als het dier jou vertrouwt doet ie uiteindelijk alles wat je wilt. Alleen als een ezel bijvoorbeeld bang is, dan verzet ie geen stap. Dan kun je trekken wat je wilt, maar je krijgt 'm geen centimeter vooruit."

Nee, een ezel is dus absoluut niet dom. Dat weten mijn kleinkinderen nu ook. Maar ik heb ze desondanks niet meegekregen op zo'n wandeling. Met of zonder ezel, ze hebben nu eenmaal een gruwelijke hekel aan lopen.

Column

Vergets as ne henne

Het geheugen laat me nogal eens in de steek. Het is een klacht die je om je heen steeds vaker hoort als (zoals in mijn geval) de leeftijd der sterken naderbij komt. Maar iemand die zuiver Achterhoeks spreekt zal dat nooit zeggen. Het woord geheugen komt in onze streektaal namelijk niet voor. Een Achterhoeker heeft het vanouds over zijn ontholt, of zijn memorie. Iemand kan een good ontholt hebben, good van memorie of vastköppeg zijn. Is hij heel goed in het onthouden van dingen, dan heeft ie 'ne kop as 'n iezeren pot' of 'as ne zoerkoolsteen'.

Maar ja, dat 'ontholt' wordt vaak minder met het klimmen der jaren. Dan word je vergets (of vergaets), zoals ze in de Achterhoek zeggen. Maar voor vergeetachtig zijn meer woorden. Dummeleg (of dommelig) zeggen ze in de noordelijke Achterhoek. Meer oostelijk in de regio, rond Winterswijk en Aalten, hebben ze het dan over doezeleg of dözzeleg. Een veel ouder en niet meer gebruikt woord is sluchtereg.

Er bestaan voor vergeetachtig zijn ook een paar uitdrukkingen, die meer schertsend bedoeld zijn. Lekkazie an 't benul hebben, bijvoorbeeld. Of een geheugen (ontholt) hebben van twaalf töt 'n meddag. En als het helemaal slecht gesteld is met dat geheugen, dan ben je zo vergets as ne henne dee botter vret.

Maar niet alleen oudere mensen zijn vaak kort van memorie, ook onder jongeren kom je soms een vergeetachtig persoon tegen. Een vergettebuul noem je die, of een slofhakke. Of, als het een vrouw betreft, een suftrien.

Provincie roept op: 'blijf komende maand zuinig met drinkwater'

Foto: PR

ACHTERHOEK - Kort douchen, geen drinkwater gebruiken voor het sproeien van de tuin en de vaatwasser pas aanzetten als hij vol is. Provincie Gelderland, waterbedrijf Vitens en de Gelderse waterschappen roepen mensen op om ook de komende maand zuinig te blijven met drinkwater. Ondanks de recente regen blijft het watertekort onverminderd groot. "Na een paar buien sta je minder stil bij het watertekort, maar de extreem lage grondwaterstand is niet met een week regen verholpen", aldus Gelders gedeputeerde Josan Meijers.

In Gelderland maken we voor ons drinkwater gebruik van grondwater. Door de weinige regen en het hoge verbruik van water hebben we de afgelopen tijd een aanslag gepleegd op onze reserves. Om het grondwatertekort op te lossen zijn 200 dagen met regen nodig.
Jelle Hannema van Vitens: "Ja, er blijft water uit de kraan komen, maar bij aanhoudende droogte moeten we echt bewuster en zuiniger met ons drinkwater omgaan om de grondwatervoorraden op peil te houden. Boeren mogen niet sproeien waardoor een deel van de oogst dreigt te mislukken en natuurgebieden lopen ernstige schade op. Laten we daarom solidair zijn en allemaal zuinig aan doen."

Dat een paar buien de problemen niet oplossen, blijkt ook uit de aanhoudende droogtemaatregelen van de Gelderse waterschappen. Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel handhaven het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. Waterschap Rivierenland houdt vast aan het beregeningsverbod. Waterschap Rijn en IJssel heeft daarbij ook een verbod ingesteld op het onttrekken van grondwater rond drie kwetsbare natuurgebieden.
"De gevolgen van deze droogte kunnen nog lang merkbaar zijn", zegt Frank Wissink, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel. "Als de winter ook droog blijft, komen we volgend voorjaar echt in de problemen. Dan kan de grondwaterstand zich niet herstellen."

Deze droogte toont het grote belang van ons water en drinkwater. Gedeputeerde Meijers: "Het is belangrijk dat we zowel op landelijk als regionaal niveau straks grondig evalueren. We waren goed voorbereid, maar toch moeten we kijken hoe we ons in Nederland en Europa nog beter aan kunnen passen aan het veranderende klimaat."
Het advies is dus: "Denk voor je de kraan aanzet even na over waar het water vandaan komt. We moeten er nog lang mee vooruit."

Meer tips over zuinig omgaan met water, zijn te vinden op de site van Vitens.

Bredevoort Boekenstad viert 25-jarig jubileum

BREDEVOORT - Eind augustus 1993 werd Bredevoort omgedoopt tot nationale boekenstad van Nederland. Op 25 en 26 augustus viert Bredevoort Boekenstad haar 25-jarig bestaan. Voor dit jubileumweekend hebben drie organisaties de handen ineengeslagen: VVV Bredevoort, Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad en de Koppelkerk. Met tal van activiteiten is een feestelijk weekend samengesteld voor alle boekenliefhebbers.

Niet alleen de Boekenstad, maar ook de Bredevoortse boekenmarkten vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum. Daarom is er het hele weekend een internationale boekenmarkt op het buitenterrein van de Koppelkerk. In de Koppelkerk is de foto-expositie '25 jaar Boekenstad' te zien in de bovenzaal met werk van diverse Nederlandse en Duitse fotografen. In de kerkzaal is het hele weekend tot 14.00 uur de expositie 'Book - Paper - Scissors' te bewonderen met het werk van tien boek- en papierkunstenaars uit het hele land.

Op zaterdag treedt om 14.00 uur singer-songwriter Janine Hospes op bij Antiquariaat De Steunbeer met poëtische luisterliedjes. Aansluitend nodigt Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad schrijfster Franca Treur uit voor een voordracht in de Koppelkerk. De schrijfster is o.a. bekend van haar bestseller-roman 'Dorsvloer vol confetti', die zich afspeelt in een strenggelovige boerengemeenschap in Zeeland. Op zaterdagavond is er een Nederlands-Duitse film- en poëzieavond bij Antiquariaat Bücher Mammut.

Op zondag nodigt de VVV muziektheatergroep Firma Weijland uit voor een zomerconcert op 't Zand vanaf 12.00 uur. Via een literaire optocht van dichters van Het instituut voor Praktische Poëzie loopt men terug naar de Koppelkerk, waar - naast de boekenmarkt en de twee exposities - om 15.00 uur voordrachten plaatsvinden van schrijvers Adriaan van Dis, Özcan Akyol en performancekunstenaar Martin Peulen.

Reserveren voor Franca Treur en Adriaan van Dis e.a. kan via www.25jaarboekenstad.nl. Daar vindt men tevens alle informatie over de activiteiten. Programmafolders zijn bovendien verkrijgbaar bij de VVV Bredevoort en de Koppelkerk.

25 jaar Boekenstad wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, het Lirafonds, diverse Bredevoortse boekhandelaren en het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

zaterdag 25 en zondag 26 augustus
diverse locaties in Bredevoort

entree: Franca Treur 10 euro; Adriaan van Dis e.a. 15 euro; Firma Weijland vrije gift

reserveren: 25jaarboekenstad.nl

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl        

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl

VERZILVER nu uw oude GOUD ! T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN zon. 19 aug. 10 - 17 uur Horsterpark, Horsterparklaan 4. Info kr.hr. Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT HOOG-KEPPEL voetbalvelden naast Hessenhal zon. 26 aug. 10 - 17 uur Monumentenweg 30 Bij slecht weer in de hal. Info kraamhuur: tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Voor alle reparaties en vermaken van kleding en gordijnen kunt u terecht bij Het Depot voor Kleding-reparatieservice, Roozegaarde sport & mode in Hengelo.

Open Tuinendag de Wildenborch op 19 augustus a.s. van 10.00 -17.00 uur. Kijk op www.wildenborch.nl

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046