Aaltens Nieuws

11 september 2018

Aaltens Nieuws 11 september 2018


Brandweer Aalten in de problemen?

Lisette Klunder met zoon Michel en Harm Hoftiezer. Foto: Lydia ter Welle

AALTEN - Op de vraag of de Brandweer Aalten in de problemen zit door personeelsgebrek, kan postcommandant Harm Hoftiezer gelukkig nog antwoorden dat dat niet zo is.

Door Lydia ter Welle

"Maar", zo waarschuwt hij: "we hebben wel geregeld nieuwe mensen nodig, om ons korps op krachten te houden. Daarom gaan we weer actief nieuwe mensen werven. We zoeken minstens vier mensen, man of vrouw, tussen de 18 en 45 jaar, die willen beginnen aan de opleiding tot brandweerman of -vrouw."

Inloopavond op 24 september

"Nieuwe mensen moeten gezond en fit zijn, wonend en liefst ook werkend in Aalten, en vooral: gemotiveerd om tijd en energie te steken in het brandweervrijwilliger zijn. Tijdens de opleiding, maar ook daarna. Want het kost veel tijd. Maar je krijgt er ook veel voor terug", aldus Hoftiezer. Voorwaarde voor instroom ligt op ongeveer VMBO niveau. Wie wel in Aalten woont, maar elders werkt, en ook bereid is om in een andere plaats mee uit te rukken, is zeker ook welkom om te solliciteren. Ook wie in ploegendienst werkt, kan een goeie kandidaat zijn. Hij vertelt verder dat de opleiding te vergelijken is met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl): meteen meedoen met de oefeningen en dat wat je uit de theorieboeken leert meteen in de praktijk brengen, onder begeleiding van de ervaren collega's. Dat wordt bevestigd door Lisette Klunder, moeder van drie kinderen van 8, 7 en 3 jaar. Lees verder op pagina 7

Mama Café met kinderarts Saskia van Daalen

AALTEN - Nu de zomer op zijn einde loopt, gaat het Mama Café in de Bibliotheek Aalten weer van start, en wel op woensdag 19 september. Kinderarts Saskia van Daalen is te gast, zij zal onder andere vertellen over (voedsel)allergie.

Saskia van Daalen werkt al dertien jaar met veel plezier als algemeen kinderarts in het SKB Winterswijk. Als kinderarts is haar specialisme (voedsel)allergie, anorexia en psychosociale begeleiding. Saskia woont met man, vijf kinderen en een hele diergaarde in het buitengebied van Winterswijk. Zij vindt het leuk om dicht bij de mensen te staan en samen te kijken waar de kinderen mee geholpen zijn. Deze ochtend zal zij met name over allergie vertellen, maar andere vragen zijn zeker ook welkom. Het Mama Café wordt gehouden op woensdag 19 september in de bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, van 10.30 tot 11.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur) en is gratis voor iedereen toegankelijk.

Startmiddag PCOB en KBO

AALTEN - Op dinsdag 18 september van 14.30 tot ongeveer 16.30 uur start het winterseizoen van de PCOB en KBO met een gezamenlijke bijeenkomst in in partycentrum Het Noorden. Hiervoor zijn uitgenodigd De Olde Deerns uit Wilp. Zij brengen een cabaretprogramma met liedjes en schetsjes in het dialect. De bijeenkomst is georganiseerd door de PCOB. Gasten zijn van harte welkom.

Vrouwen van Nu afdeling Aalten bijeen

AALTEN - Op dinsdag 25 september is er een ledenbijeenkomst van Vrouwen van Nu afdeling Aalten. Lisanne Lingerie uit Ruurlo vertelt dan over lingerie en leden van Vrouwen van Nu zullen tevens de lingerie showen. Gasten zijn welkom in het gebouw Elim te Aalten om 19.45 uur.

Hans de Beukelaar wint Erfgoedprijs

Hans de Beukelaar. Foto: Frank Vinkenvleugel

Hans de Beukelaar heeft de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten gekregen voor zijn grote inzet bij het uitgeven van boeken over de streek. Dat werd zaterdag bekend gemaakt bij de start van de Open Monumentendag in Dinxperlo.

Talentverbinder Richard Jongetjes wil nog lang actief blijven in Aalten

Talentverbinder Richard Jongetjes bedenk telkens nieuwe projecten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Altijd passie voor ouderen gehad

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op 4 september was Richard Jongetjes een jaar aan het werk als talentverbinder in de gemeente Aalten. Regelmatig heeft hij in die tijd nieuwe projecten gelanceerd, zoals de Scootmobielclub Aalten-Bredevoort, het dinerprogramma Er een potje van maken of Groen voor Grijs, waarbij leerlingen van de VMBO-afdeling groen van Schaersvoorde ouderen helpen in de tuin. Jongetjes verbindt succesvol allerlei doelgroepen en bedenkt gezamenlijke activiteiten voor ze. Aandachtspunten daarbij zijn armoede, eenzaamheid en dementie. Jongetjes mag in ieder geval nog één jaar doorgaan als talentverbinder, maar hij hoopt dat de gemeente en zijn andere financiers er na september 2019 ook mee willen doorgaan.

Veel vrijheid
Richard Jongetjes wordt betaald door de gemeente Aalten, Estinea, de organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, de stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, de welzijnsorganisatie Figulus en het primair onderwijs in Aalten. Daaruit vloeien ook meteen al zijn doelgroepen uit voort: kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een beperking, maar ook statushouders, asielzoekers die een verblijfstatus hebben gekregen. De naam talentverbinder heeft hij niet zelf bedacht. Iemand heeft de letters van verbinder in Aalten door elkaar geschud en kwam uit op deze term. "Ik moest er aan wennen." Hij bracht het meer in verband met iemand die voetbaltalenten scout. "Het heeft ook iets Bijbels. Iedereen heeft een talent waarmee die wat kan." Jongetjes, die vanuit de Ahof, het "hoofdkwartier" van Figulus werkt, maar veel op pad is in de gemeente, heeft veel vrijheid om activiteiten te bedenken en uit te voeren. Nieuwe ideeën krijgt hij voortdurend, maar hij wil wel ideeën bedenken die uitgevoerd kunnen worden.

Jong en oud samen brengen
Jongetjes woonde nog in Zwolle toen hij 'It's scoot to be here' bedacht. Vijftien jongeren en vijftien ouderen, die gebruik maken van een scootmobiel, gingen samen op pad om allerlei activiteiten uit te voeren. Het is een goed voorbeeld van het soort projecten dat hij bedenkt en nog wil bedenken als talentverbinder. Daarbij brengt hij niet alleen mensen met elkaar in contact, maar verbindt hij telkens ook verschillende organisaties. "Er een potje van maken" is een eetprogramma voor ouderen. Ze kunnen in verschillende restaurants eten, waarbij leerlingen het eten aan hen serveren. Ook bij "Groen voor grijs" helpen leerlingen ouderen bij het onderhoud van de tuin. Voor de uitvoering van de activiteiten heeft Jongetjes een potje van 10.000 euro, maar hij heeft ook veel ervaring met het vinden van extra gelden. Jongetjes was al van plan om weer naar de gemeente te verhuizen, waar hij geboren is en opgegroeid, toen hij de vacature voor talentverbinder zag. Hij reageerde en werd uitgekozen.

'Veel doen en weinig zitten'
Richard Jongetjes heeft veel ervaring met welzijnswerk. Hij studeerde aan de 'oude' sociale academie. Hij werkt bij Eucalypta in Winterswijk, dat in de jaren 80 sociaal-cultureelwerk voor allerlei doelgroepen organiseerde. Hij kwam er in aanraking met het programmeren van popmuziek. Dat leidde tot de oprichting van Stichting Aaltens Artistiek Popbelang (AAP), waarvan hij vier en half jaar voorzitter was. In het begin van de jaren negentig kon hij artistiek leider worden van het poppodium Hedon in Zwolle. Dat heeft hij tien jaar gedaan, waarna hij in 2002 popmuziekconsulent werd voor de provincie Brabant. Ruim twee jaar adviseerde hij gemeenten van groot tot klein. Daarna ging hij terug naar Zwolle naar Hedon en begon hij ook met het boeken van groepen en muzikanten voor het jaarlijkse Noorderslag/Eurosonic-festival. In 2006 werd hij vervolgens docent aan de hogeschool Windesheim. Hij gaf de studenten les in onderwerpen als financieel beleid, organisatiemanagement , groepsdynamiek en creatief denken. "Veel doen en weinig zitten" was bij al die werkzaamheden zijn motto. Daarbij heeft hij altijd een passie voor ouderen gehad. Mede daarom begon hij met een eigen bedrijfje om jong en oud te verbinden. Intussen was hij een goed fondsenwerver geworden. Voor dat bedrijfje bedacht hij "It's scoot to be here", wat hem terug bracht naar Aalten.

Mooie herinneringen oproepen
Zijn interesse in muziek keert ook terug bij de activiteiten die hij wil organiseren. Met de Eendracht Aalten is hij bezig om een meespeelorkest op te richten voor cliënten van Estinea. Eén optreden staat al vast. Dat vindt plaats op de Zwarte cross in 2019. Hij is bezig met een muziekproject voor dementerende ouderen. Muziek die deze ouderen tussen hun achtste en achttiende graag beluisterden speelt een belangrijke rol om toch weer herinneringen op te roepen. De benadering is individueel, omdat niet iedereen dezelfde smaak heeft. Wat de één een mooi liedje vindt kan bij een anderen onlustgevoelens oproepen, die je juist bij dementerende ouderen wilt voorkomen. "We starten met 50 dementerende ouderen." Uiteindelijk wil hij alle dementerenden, geschat wordt dat het er 500 zijn, bereiken. Bij het selecteren van de juiste muziek is een goed contact met familie en vrienden van de dementerende belangrijk om te kunnen achterhalen welke muziek iemand goed beviel.

Nieuwe verbindingen leggen
Praten met Richard Jongetjes is luisteren naar iemand die vol enthousiasme praat over alle activiteiten, die hij al heeft bedacht en nog wil uitvoeren. Daarbij is de bedoeling dat hij aanjager is. Hij helpt mensen en organisaties en instellingen op weg. Daarna moeten ze zelf het vervolg oppakken. De activiteiten zijn zeer divers. Van mannen leren koken met 'Mannen met pannen' tot 'Rolmaat', het duwen van ouderen in een rolstoel door jeugdleden van AZSV tijdens de avondvierdaagse. Van een 'Film en fiets mee'-club, waarvan de filmpjes weer worden vertoond aan ouderen, tot de 'Lectuurbak', die als proef bij twee basisscholen wordt geplaatst. In de bak bevinden zich tijdschriften, die iedereen kan meenemen, zodat ook mensen die niet voldoende geld hebben voor een abonnement thuis kunnen lezen. Jongetjes kijkt overal rond en luistert goed naar wat mensen hem vertellen, zodat hij telkens nieuwe verbindingen kan maken. Na twee jaar worden zijn activiteiten als talentverbinder geëvalueerd. De intentie is om daarna in ieder geval nog vier jaar door te gaan.

Energieke dienstverlening

Vroeger … Ja, ik betrap me er op dat ik het steeds vaker over vroeger heb. Dat zal met mijn leeftijd te maken hebben, want hoe ouder je wordt des te meer vroeger er is. Het is zeker waar, dat vroeger alles beter was. Nou ja, bijna alles. Zeker als je het over de dienstverlening van energiemaatschappijen hebt.

Hoe het heel vroeger is geweest weet ik niet, maar toen was het ongetwijfeld nog beter. Er was nog een gemeentelijk energiebedrijf en als er een probleem was fietste je naar een kantoortje en werd je netjes geholpen. Dat ideale vroeger heb ik echter niet meegemaakt. Tijdens mijn leven gingen de kleintjes op in steeds grotere gehelen, maar het kantoortje bleef nog heel lang in het dorp staan. Dat moest ook wel want telefoon hadden we nog niet allemaal. Het duurde daarna niet zo lang meer dat alle huizen ervan voorzien waren. Gevolg: als er een probleem was, moest je bellen.
In het begin ging dat nog vrij gemakkelijk. Je kreeg een dame of heer aan de lijn, die je kort uitlegde wat er aan de hand was. Soms kon je die meteen helpen en een enkele keer werd je doorverbonden. De dienstverlening was toen nog snel en energiek. Weldra kwam echter de tijd dat de iets grotere energiebedrijven opgingen in nog veel grotere. De eerste telefonist verbond alleen nog door en als je pech had werd je daarna nog vele malen doorverbonden zonder dat er een oplossing voor je probleem in zicht kwam. In die tijd gooide ik al zo nu en dan wanhopig de hoorn op de haak (ja, ik heb het nog steeds over vroeger). Uiteindelijk had ik daar alleen mezelf mee, want de volgende dag kon ik opnieuw beginnen bij de eerste telefoniste.
In recentere tijden was die eerste telefoniste vervangen door een robot, die je een keuzemenu voorlas. Dat leidde nog altijd relatief snel naar een vriendelijke menselijke stem. De wachttijden werden wel langer en langer, want het bedrijf was weer iets groter geworden en was nu zelfs al onderdeel van een energiebedrijf, dat ook in Zweden actief was.
Afgelopen woensdag had ik weer eens een klein probleem en probeerde ik de energieke dienstverlening opnieuw uit. Zoals verwacht sprak een vrouwelijke robot me toe, maar dit keer werd me bevolen kort mijn probleem te formuleren. "Er is een verkeerd termijnbedrag van mijn rekening afgeschreven", zei ik. "Ter controle", reageerde de robot, "U wilt uw termijnbedrag veranderen?" "Nee", zei ik met enige ergernis in mijn stem, "Uw bedrijf heeft een verkeerd termijn bedrag van mijn rekening afgeschreven en ik wil dat u dat herstelt!" Maar de robot bleef me maar doorsturen naar het menu voor het wijzigen van het termijnbedrag. Na vijf minuten verbaal geworstel drukte ik op de uitknop van de telefoon (ja, we zijn inmiddels in het heden aanbeland).

Nadat ik gekalmeerd was probeerde ik het nog een keer, maar ook deze keer wilde die stomme robot me telkens de verkeerde richting in haar menu opsturen. Ik gaf het op, maar een half uur later dacht ik: wie is er hier nu gek? Dat zei ik dan ook tegen de robot: u bent gek! "Dan zal ik u doorverbinden met een van onze telefonisten." Eindelijk!

Ook een proef met welstandsvrij bouwen in het buitengebied?

AALTEN – De geslaagde proef met welstandsvrij bouwen in de kernen van de gemeente Aalten leidde tot een besluit om dit voortaan altijd toe te staan.

Door Bernhard Harfsterkamp

In delen van de bebouwde omgeving, zoals de beschermde stads- en dorpsgezichten en de aanloopstraten naar de kernwinkelgebieden, blijft een welstandstoets wel verplicht. In het ronde tafelgesprek ruimte werd gevraagd of de welstandsvrije gebieden nog verruimd kunnen worden. Wethouder Ted Kok reageerde dat "wat nu als welstandsvrij is vastgesteld voldoende is". Op andere plekken, waaronder het buitengebied, vindt hij een welstandstoets nog steeds zinvol om te voorkomen dat beeldbepalende elementen worden aangetast.

Toch vroeg Eddy Smits (HMV) of er een proef met welstandvrij bouwen in het buitengebied zou kunnen komen. Wethouder Kok zei er het initiatief niet toe te willen nemen. "Kom met een voorstel in de gemeenteraadsvergadering" werd daarna hier en daar gefluisterd. Toch stemde ook Smits daarna ermee in om het voorstel als een hamerstuk naar de gemeenteraad door te sturen. Een raadsfractie kan zich echter nog altijd bedenken en van een hamerstuk alsnog een bespreekstuk. Wie weet komt er op dinsdag 18 september toch nog een voorstel voor een volgende proef met welstandsvrij bouwen.

'Er een potje van maken' kan weer, komende winter

Gezellig samen genieten, dat is het doel van Er een potje van maken. Foto: PR

AALTEN - 'Wie gunt een oudere een gratis culinair uitje?' Dat is de vraag die centraal staat in het project 'Er een potje van maken'. Op vier avonden in vier verschillende restaurants kunnen senioren genieten van een gratis driegangendiner. Naast het culinaire genieten staat ontmoeting tussen leeftijdsgenoten centraal. De senior wordt tevens netjes opgehaald en teruggebracht door één van de twaalf vrijwillige chauffeurs, verbonden aan dit project. Vier restaurants: Stegers, Enjoy, Herbergh d`Olde Marckt uit Aalten en voor het eerst 't Dorpshuus in IJzerlo doen mee. De organisatie ligt in handen van Figulus Welzijn, Zorgcombinatie Marga Klompé en Talentverbinder Richard Jongetjes.

De kosten voor de diners worden opgehoest door het publiek. De bezoekers van de genoemde restaurants doneren in het bekende paarse potje dat bij de pinautomaat staat. Op dit moment is er nog niet voldoende geld in de potjes maar gelukkig is er een mooie schenking binnengekomen van Atletiekvereniging AVA '70, uit de opbrengst van de GUV business run. Deze financiële bijdrage zorgt ervoor dat de aangekondigde reeks culinaire avonden zeker doorgaat. De organisatie blijft het publiek wel oproepen om de donatiepotjes te blijven vullen om toekomstige diner programma's zeker te stellen.
Ouderen worden door de restaurants ontvangen in de vroege avond tussen half zeven en half negen met kans op een kleine uitloop. De chauffeurs halen de senioren op vanaf kwart voor zes.

De aanmeldingen komen vanuit diverse instanties maar ook het publiek kan ouderen opgeven. Iedereen die z'n moeder, vader, opa, oma, buurman of buurvrouw of oom, tante of oud-collega wil opgeven, kan zich melden. Ook kunnen senioren zichzelf aanmelden. Alle oudere inwoners van Dinxperlo, Aalten, Bredevoort en buurtschappen zijn welkom. Bij de aanmelding graag wel een korte motivatie waarom deze senior een mooie culinaire avond gegund wordt. Aanmelden kan via de mail van talentverbinder Richard Jongetjes: Richard@talentverbinder.nl tevens via Facebook: Talentverbinder-Aalten. De avonden vinden plaats op maandag 5 november (restaurant Herbergh d"Olde Marckt), woensdag 12 december (Eetcaf'é Enjoy), woensdag 16 januari (Restaurant Stegers) en woensdag 13 februari (Dorpshuus IJzerlo). Er is gemiddeld plek voor achttien senioren per avond.

Tweede Vrijwilligersmarkt Aalten in Kulturhus Dinxperlo

De organisatoren van de vrijwilligersmarkt. Foto: PR

AALTEN - Iedereen die graag vrijwilligerswerk wil doen, maar nog niet precies weet wat, is van harte welkom op de Vrijwilligersmarkt op donderdag 27 september. Een keur aan organisaties laat tussen 16.00 en 20.00 uur zien welke mogelijkheden er in de gemeente Aalten zijn om iets voor een ander te betekenen.

De Vrijwilligersmarkt is een initiatief van een breed netwerk uit Dinxperlo en Suderwick, Figulus Welzijn, de Talentverbinder en de Aaltense Uitdaging. Onder het motto 'Samen voor meer vrijwilligers' biedt de markt aanbod voor zowel mensen die vrijwilliger zijn als inwoners die overwegen vrijwilligerswerk te doen en hier meer over willen weten. Voor hen en de deelnemende organisaties worden bovendien interactieve workshops georganiseerd om nieuwe ideeën op te doen en van elkaar te leren. Immers, er zijn altijd en overal meer vrijwilligers nodig. De Vrijwilligersmarkt wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Dit jaar vindt de markt plaats in het Kulturhus aan de Terborgseweg 3 in Dinxperlo, van 16.00 tot 20.00 uur.

Aanmelden kan nog
Organisaties of verenigingen die vrijwilligers zoeken, kunnen een kraam op de Vrijwilligersmarkt inrichten. Aanmelden kan tot 15 september bij Steffan Rexwinkel via s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of bij het Vrijwilligers Service Punt, Dini Veerbeek via d.veerbeek@figulus-welzijn.nl. Telefonisch aanmelden kan via Figulus Welzijn Aalten (0543) 47 39 93 of Figulus Welzijn Dinxperlo (0315) 65 52 82. Aan zowel deelname door organisaties en verenigingen als bezoek aan de Vrijwilligersmarkt zijn geen kosten verbonden. Het aanbod vrijwilligersvacatures is te vinden op de website Samen.aalten.nl (zonder www).

Jeu de boules in Bredevoort

BREDEVOORT - In het centrum van het Bredevoort, tussen de horecaterassen aan 't Zand, ligt een prachtige jeu de boulesbaan. Ook dit najaar kan iedereen bij het VVV-kantoor aan de Markt het spel huren voor vijf euro per koffertje. Het spel is heel geschikt voor groepen tot 15 personen. Voor nadere informatie kan men tijdens kantoortijden terecht bij de balie van het VVV.

Dinxperse Danny Messink in
finale Mini Buggies

Veel spektakel wordt verwacht bij de autocross in Aalten. Foto: Bart Demkes

AALTEN - De finale Mini Buggies Series autocross wordt dit jaar verreden op 23 september in Aalten, op ht autocrossterrein, ingang Roelendijk. Na een succesvolle start enkele jaren geleden is deze autocrossklasse voor kinderen van zes tot twaalf jaar enorm gegroeid en is nu een volwaardige klasse onder de KNAF. Voor het kampioenschap in deze klasse hebben zich maar liefst veertig deelnemers ingeschreven met daaronder Danny Messink uit Dinxperlo en Jort Schaart uit Bredevoort. Ook de zoon van coureur Tom Coronel, Rocco, neemt deel aan een aantal wedstrijden. De Mini Buggy is speciaal hiervoor zijn gebouwd, waarbij de veiligheid een belangrijke rol speelt. De snelheid is beperkt, maar van alle deelnemers wel gelijkwaardig en dit heeft tot nu toe leuke wedstrijden opgeleverd.

Naast de Mini Buggies zijn er verschillende klassen interessant voor deelnemers en publiek.
Deze tellen mee voor het RAMO kampioenschap. Hiervoor is Aalten de op één na laatste wedstrijd en dus wordt een groot aantal deelnemers verwacht. Dit begint met de 1300cc standaard auto`s voor de junioren waar de deelnemers vanaf 12 jaar kunnen deelnemen. Daarnaast is er de regioklasse, divisie V beide met grotendeels standaard auto`s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc.
Bij de tourwagens moet de carrosserie nagenoeg standaard zijn, echter de techniek is vrij, dit houdt dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan.
De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met max. 2400cc motor. In de sprintklassen zijn er twee groepen, de 1600cc met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud, turbo`s en vierwielaandrijving. Dit zijn auto`s welke speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkele gelijkenis
met een straatauto vertonen. Bij voldoende inschrijvingen zullen ook de Junior Buggies (max.600CC) voor deelnemers van 12 tot 21 jaar aan het programma worden toegevoegd.
Als extra klasse is er een groep plaatselijke rijders voor mensen uit de directe omgeving en die alleen in Aalten deelnemen.

Al meer dan 50 jaar wordt de autocross in Aalten georganiseerd in Aalten. Het evenement is dan ook opgenomen in de lijst Immaterieel erfgoed in Nederland.
In deze 50 jaar is de autocross veranderd van een middagje met oude auto`s rondjes rijden op een weiland tot een professionele sport waar grote bedragen in omgaan en hoge eisen worden gesteld aan organisatie en deelnemers. De aandacht is mede door TV-uitzendingen en sociale media enorm toegenomen. De professionalisering heeft wel tot gevolg dat de eisen met name op het gebied van veiligheid steeds hoger worden en dit voor een relatief kleine organisatie als de SSA veel kosten en voorbereidend werk met zich mee brengt.
Dit houdt in dat SSA afhankelijk is van sponsoren, grondeigenaar en vele vrijwilligers. SSA is er trots op ook dit weer volop op deze partners te kunnen rekenen.

De wedstrijden beginnen op 23 september om circa 11.00 uur, de ingang is gelegen aan de Roelendijk en de route wordt duidelijk aangegeven. Parkeren is gratis.
Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier.
Meer informatie is te vinden op de website of verkrijgbaar door te of bellen met 06-53565805.


www.autocrossaalten.nl

Brandweer Aalten in de problemen?

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Als er niet voldoende vrijwilligers zijn, komt de Brandwer Aalten in de probelemen. Daarom houdt de Brandweer op maandag 24 september een inloopavond om potentiële brandweervrijwilligers de kans te geven een kijkje achter de schermen te nemen en sfeer te proeven. Natuurlijk hoopt postcommandant Harm Hoftiezer dat mede daardoor nieuwe vrijwilligers zich melden.

Lisette Klunder begon zo'n anderhalf jaar geleden aan de opleiding tot Manschap A, en hoopt in december haar laatste examen met goed gevolg af te sluiten. Ze vertelt: "Het is een behoorlijke klus. Het kost je aan training en oefenen twee dagdelen - meestal avonden - in de week, en daar komt de studielast nog bij. Ligt eraan hoe makkelijk je de leerstof kunt eigen maken. Bij elkaar opgeteld neemt dat wel wat tijd in beslag, dat betekent dat je thuisfront er wel achter moet staan. Want anders lukt het niet." Harm Hoftiezer schetst nog een ware gebeurtenis. "Stel je voor, dat ik dienst heb, en we zijn samen aan het boodschappen doen in de supermarkt. Ik laat mijn vrouw en kinderen gewoon staan met die volle kar boodschappen, en ik ben weg als ik word opgeroepen. En voor hetzelfde geld ben ik weg met de pinpas in mijn zak... Daar moet je thuisfront tegen kunnen!"

Intensief maar mooi
Hoewel Lisette de opleiding intensief noemt, krijgt ze er ook veel voor terug, vindt ze. "Het is gewoon ook leuk om te doen. Het is ook een verrijking voor jezelf, als je op deze manier iets voor de maatschappij kan betekenen. En je leert veel, ook over jezelf. Je leert waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent. En die mindere kanten, daaraan kun je dan met hulp van je collega's aan werken, om die punten te verbeteren."
Harm Hoftiezer stelt nog eens: "Brandweerman of -vrouw zijn, dat is vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend. Daar moet je je van bewust zijn. Het schept verplichtingen. Dat maak ik liever vooraf goed duidelijk. Dat bespaart iedereen teleurstellingen. Als je dienst hebt, wordt verwacht dat je er er bent als er een uitruk is", benadrukt de postcommandant.
Uiteraard is het onmogelijk om altijd beschikbaar zijn. "Dan is het mogelijk om je dienst even over te dragen aan een collega. En natuurlijk zijn er ook momenten dat je geen dienst hebt. En de vrijwilligers krijgen wel een vergoeding voor de uren waarin ze zich inzetten, en er wordt flink geïnvesteerd in hun ontwikkeling. Niet alleen gedurende de basisopleiding, maar ook daarna. Dan zijn er volop mogelijkheden om je te ontwikkelen in een richting die je aanspreekt. Dat kan een specialistische opleiding zijn zoals oppervlakteredder, verkenner gevaarlijke stoffen, een opleiding tot chauffeur maar ook een leidinggevende functie."

Inloopavond
Op maandag 24 september houdt de Brandweer Aalten een inloopavond vanaf 20.00 uur. "Die avond is bedoeld voor mensen die serieuze belangstelling hebben, en willen komen kijken wat we op zo'n oefenavond allemaal doen. De aanwezige collega's vertellen desgewenst over hun ervaringen en beantwoorden graag de vragen. Dus potentiële kandidaten zijn dan welkom, en hun partners ook, om samen een indruk te krijgen van het werk van een brandweerman of -vrouw."
Wie op deze avond verhinderd is en een afspraak wil maken voor een ander moment, of wie nu al zeker weet dat hij of zij zich wil aanmelden als aspirant-brandweervrijwilliger, kan mailen naar brandweerpostaalten@vnog.nl.

Kledingbank zoekt vrijwilligers

WINTERSWIJK - Kledingbank Winterswijk en omstreken is op korte termijn op zoek naar een aantal nieuwe vrijwilligers. Zo'n vrijwilligers is praktisch ingesteld en doet iets om anderen te helpen. Wie daarvan houdt, is als vrijwilliger bij de Kledingbank aan het goede adres. Een vrijwilliger werkt één vast dagdeel in de week in een klein team. De vrijwilliger helpt de klanten in de winkel en verzorgt het sorteren van de binnengebrachte kleding.

Daarnaast zoekt de Kledingbank een dagcoördinator voor de vrijdag van circa 9.00 tot 16.30 uur. De dagcoördinator heeft als meewerkend voorman/-vrouw de taak om de vrijwilligers van die dag aan te sturen en te begeleiden. Samen zorgt men ervoor dat klanten die op afspraak komen hun kleding uit kunnen zoeken en dat de binnengebrachte kleding wordt gesorteerd.

Wie meer wil weten of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met Gerdy Schonewille, tel. 06-23818052 of mail naar info@kledingbankwinterswijk.nl. Op zaterdag 22 september om 10.00 uur wordt vervolgens een kennismakings- en informatieochtend voor belangstellenden gehouden.

Amivedi

AALTEN - Op de Ringweg in Aalten is een moederpoes gevonden, ze is zwart met een beetje wit tussen de voorpoten en tussen haar achterpoten. Poeky wordt vermist op de Bongenkamp, dat is een cypers/bruin gestreepte kater, hij is ongecastreerd. Op de Goorstegendijk is een kitten gevonden, het diertje is voornamelijk wit met een beetje zwart bij de oren en een zwarte staart. Op de Köstersweide is een rode poes gevonden, ze heeft achter witte teentjes. Op de Pas wordt poes Polleke vermist, ze is cypers/grijs gestreept met witte buik en pootjes en heeft een rode streep op haar kop en rood op de flanken, ze is vier jaar oud, gechipt en gesteriliseerd. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.
                        

AZSV wint op Urk en staat tweede

Max Jansen tikt de 0-2 binnen uit een hoekschop van Kars Vierwind. Foto: Andre Wamelink

AALTEN - Als sinds eind jaren tachtig kon Urk thuis niet meer winnen van AZSV. En de Aaltense voetballers hebben ook dit seizoen die traditie niet gebroken: door goals van Robbin Thuss en Max Jansen werd het verdiend 0-2. Door de vele gelijke spelen bij de concurrentie staat AZSV nu op de tweede plek van de hoofdklasse B.

Deze hoge klassering komt mede door de afgelasting van het duel ACV-SC Genemuiden. Het nieuwe kunstgrasveld in Assen bleek nog niet helemaal speelklaar, waardoor beide teams op drie punten bleven staan na hun overwinningen van vorige week.
AZSV heeft nog altijd goede herinneringen aan het spelen op Urk, tot grote frustratie van de Urkers. Mede daarom startte de thuisclub, die met een 2-4 overwinning in Apeldoorn een prima competitiestart had beleefd, fel aan dit duel. De eerste kans was dan ook voor de Urkers, maar doelman Matthijs Ebbers redde bekwaam. Daarna trok AZSV het initiatief naar zich toe. De roodwitten combineerden goed en kwamen regelmatig goed door op de Urker helft. Na een verre ingooi van Bram Rensing controleerde Kars Vierwind de bal goed, maar zijn volley kwam op de paal. Kort daarna leverde Freek Mulder een goede voorzet af op het hoofd van Yeftha Nyamsangya, maar de bal ging net over het doel van Richard Strijker.
Halverwege het eerste bedrijf kwam de ploeg van Dave de Jong aan de leiding. Een vrije trap van Kars Vierwind werd door doelman Strijker niet klemvast gepakt en Robbin Thuss schoot de 0-1 binnen. Deze tegentreffer schudde de thuisclub even wakker en de Urker-supporters zagen Matthijs Ebbers een schot van Riekelt Nentjes tot corner verwerken en een inzet van Gerrit Tol ging net over het Aaltense doel. AZSV was echter dichterbij de 0-2 dan Urk bij de gelijkmaker. Opnieuw liet doelman Richard Strijker de bal los, nu bij een voorzet van Robbin Thuss, maar hij pakte de rebound van Joost Rasing fraai.

Hernieuwde energie
In de rust zette de Urker trainer Richard Karrenbelt zijn ploeg op scherp, die met hernieuwde energie aan de start van de tweede helft verscheen. Na vijf minuten ging een kopbal van William de Boer uit een vrije trap van Marinus Snoek over het doel van Matthijs Ebbers. AZSV liet zich ook niet onbetuigd en doelman Strijker moest redding brengen bij een fraai schot van Joost Rasing na een mooie rush. Vervolgens won Urk bijna alle duels op wilskracht en stond AZSV met de rug tegen de muur. William de Boer, die in de zomer terugkeerde op het oude nest na uitstapjes bij Flevo Boys en Staphorst, zette goed door en knalde de bal op de paal. Urk bleef druk houden en het lukte AZSV niet goed om zich daar onderuit te spelen. De Aaltense verdediging stond echter als een huis. Verder dan een schot voorlangs van Gerrit Tol kwam Urk niet.
Bij een van de spaarzame uitbraken kreeg AZSV een hoekschop en Max Jansen tikte de corner van Kars Vierwind binnen, 0-2. Daarna moesten de roodwitten nog zeventien minuten plus blessuretijd doorstaan. Alleen bij een kopbal van invaller Lucas Schraal moesten de supporters even doorademen, maar verder kwamen de Aaltenaren niet in de problemen.
Komende zaterdag komt DETO Twenterand op bezoek, dat verrassend met 1-0 won van titelkandidaat Sparta Nijkerk.

Urk-AZSV 0-2 (0-1). 23. 0-1 Robbin Thuss, 74. 0-2 Max Jansen.
Scheidsrechter B.J. Fikkert uit Hellendoorn gaf geen kaarten.
Opstelling AZSV: Matthijs Ebbers, Freek Mulder, Max Jansen, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Erwin Nieuwboer, Yeftha Nyamsangya, Robbin Thuss, Joost Rasing (90. Sjoerd te Boekhorst).
Opstelling Urk: Richard Strijker, Klaas Kramer, Hessel Snoek, Dick Hakvoort (79. Lucas Schraal), Marinus Snoek, Riekelt Nentjes, Gerrit Tol, Bennie Dunnink, Jan van Slooten (60. Lucas Nagel), Riekelt Jan Brands, William de Boer

AAP Festival voor Serious Request

Dawnbreakers. Foto: PR

AALTEN - Zaterdag 15 december is het jaarlijkse muziekfestival van AAP (Aaltens Artistiek Popbelang) voor het goede doel. En zoals altijd gehouden op het podium van Oerkroeg Schiller te Aalten. Ook dit jaar zullen er weer tal van bands optreden en zal de AAP Allstar Band traditiegetrouw een gerenommeerd gastartiest uitnodigen. Wie dit is houdt de organisatie nog geheim. Als teaser geeft men de summiere informatie dat deze artiest met één van haar/zijn hitsingles 20 miljoen exemplaren wereldwijd heeft verkocht.

De organisatie verklapt al wel twee bands: naast de traditionele AAP Allstar Band treden op Dawnbreakers en Miller & the Tonemachine.
Dawnbreakers is een band in het genre EDM (electronic dance music) uitgevoerd door een live band met een producer. In de band zit onder andere de Bredevoortse Meike Ubbink (zang). Daarnaast Karixon Mohamed (Producing), Kasper Jansen (Drums), Jakim Rozal (Keys) Alexander Berndsen (Gitaar) en Jari Peters (Gitaar).
Miller & the Tonemachine is een gepokt en gemazelde Hard Soul 'n Motown-band bestaande uit: Kees Mulder (drums & zang) , Nathan Meinen (basgitaar) ,Tommy Haccou (gitaar), Joel Agterbosch (hammond), Daan Mulder (alt sax), Ron File (tenor sax) en Chiel Holland (percussie). Met deze band op het podium zal zelfs de grootste houten klaas in het publiek niet stil kunnen staan.
De voorverkoop voor dit festival start op 1 november. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij: Schiller, De Kaplaars, boekhandel Messink & Prinsen en ook online via Eventgoose via een link op website van oerkroeg Schiller en de FB pagina AAP festival 2018. Tickets kosten 8,50 euro in de voorverkoop en een tientje aan de avondkassa.
De deuren gaan zaterdag 15 december om 19.30 uur open en exact een half uur later zal de eerste band de versterkers opendraaien.
Uiteraard gaat de opbrengst, na aftrek onkosten, naar het goede doel.

Mantelzorgcafé Aalten en Dinxperlo

Mantelzorgcafé

AALTEN/DINXPERLO - Op dinsdagochtend 18 september is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten, van 10.30 tot 12.00 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden.
Iedere maand kunnen mantelzorgers terecht bij het Mantelzorgcafé. Op dinsdagochtend 18 september en 20 november bij 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten van 10.30 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag 11 oktober en 13 december bij Restaurant 't Welink, Aaltenseweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur.

Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.


www.vithulpbijmantelzorg.nl

Kledingbeurs Dinxperlo

DINXPERLO - Figulus Welzijn organiseert weer een najaars- en winterkledingbeurs. Dames en kinderkleding vanaf maat 80 kan ingebracht worden op maandag 1 oktober van 19.00 tot 21.00 uur en dinsdag 2 oktober van 9.00 tot 11.00 uur. Iedereen kan maximaal twintig kledingstukken inleveren. De verkoop is op dinsdag 2 oktober van 18.00 tot 21.00 uur en woensdag 3 oktober van 9.00 tot 11.00 uur. De Kledingbeurs is in het Kulturhus Dinxperlo, Terborgseweg 3. Voor info of vragen: s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of 0315-655282.Kledingbeurs Dinxperlo

Schildercursussen in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Dit najaar introduceert de Koppelkerk in Bredevoort iets nieuws: schildercursussen onder bezielende leiding van beeldend kunstenaar Robert Jansen (Winterswijk). Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

De schildercursus is er voor iedereen die zin heeft om te (leren) tekenen en schilderen. Wie er thuis niet toe komt of de ruimte er niet voor heeft kan vanaf 17 september op de maandag en dinsdag bij de Koppelkerk terecht. De grootste stimulans voor schilderen blijkt de vaste regelmaat en een fijne atelierruimte te zijn. Natuurlijk is ook het sociale aspect, of de groep waarin men schildert, belangrijk. Bovendien wordt er lesgegeven door professioneel kunstenaar Robert Jansen met zeventien jaar ervaring.

De cursussen kenmerken zich door lessen in kleine groepen van zeven tot tien personen. Het accent van de lessen ligt op de persoonlijke instructie en begeleiding van de cursist in ieders eigen tempo en techniek. Talent is niet nodig; leren kijken is de basis.

De cursus kost 130 euro voor dertien lessen van twee uur (exclusief materiaalkosten). Een groepsexpositie in april is bij het cursusgeld inbegrepen. Er worden cursussen aangeboden op de maandagmiddag, maandagavond, dinsdagmiddag (onder voorbehoud) en dinsdagavond. Zie voor verdere informatie en inschrijven de website.

Voedsel en spullen delen met 'Het kastje van Daan'

Daan bij het kastje. Foto: Sander Damen

AALTEN - In de tuin van Daan Ijzweg aan de Karel Doormanstraat in Aalten staat een kastje. Dat kastje is bij een groot aantal Aaltenaren bekend als het Kastje van Daan of simpelweg 'Het kastje'. In het kastje staan allerlei producten, meestal voedsel of verzorgingsproducten maar af toe zijn er ook andere spullen. Alles wat in het kastje staat mag door iedereen die dat wil meegenomen worden. "Mensen die het financieel slecht hebben," zegt Ijzweg, "maar ook andere mensen, want ik ben voor delen en tegen verspilling."

Door Sander Damen

In 2013 plaatste Ijzweg haar eerste kastje. "'Shop voor nop' noemde ik het toen nog", zegt ze. Inmiddels is ze aan haar vierde kastje toe. "Omdat ik tegen verspilling ben, haal ik de kastjes bij de kringloop of op de weggeefhoek", vertelt ze. "Dit kastje valt ondertussen ook bijna van ellende uit elkaar. Uiteindelijk gaat meer om het idee, dan om de manier waarop de spullen gepresenteerd wordt, is de achterliggende gedachte."

Honderd mensen
De spullen uit het kastje vinden inmiddels gretig aftrek. Meer dan honderd mensen hebben al wel eens iets uit het kastje gehaald of iets er in gezet. Enkele mensen rijden dagelijks langs om te kijken of er nog iets nieuws in staat. Het kastje wordt steeds bekender, net als Ijzweg zelf: "Ik heb geen idee hoe het komt, maar heel veel mensen weten dat ik van 'Het kastje' ben."

Ijzweg kwam twaalf jaar geleden in Aalten wonen en had het toen financieel niet breed. "In die tijd heb ik meer mensen leren kennen die het moeilijk hadden", vertelt ze. "Ik begon toen spullen te delen. Toen ik het kastje startte, kwamen er langzamerhand ook steeds meer mensen artikelen brengen. Nu zet ik dat dan op weggeefhoek zodat mensen weten dat er weer wat in het kastje staat. Dan is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

Dat laatste kan bijna niet anders, omdat Ijzweg een drukke baan heeft. "Ik kan niet de hele dag afspreken met mensen die artikelen willen komen halen," zegt ze. "Daar ontbreekt het me ook de tijd voor." Tijd die ze ook graag aan haar zoon van tien en dochter van achttien besteedt. Haar kinderen leven dankzij het kastje ook bewuster. "Vooral voor mijn zoontje was het wel eens moeilijk van de spullen in het kastje af te blijven", lacht ze. "Als daar een zakje chips ligt, dan is dat wel heel verleidelijk, natuurlijk. Ik vind het wel belangrijk dat mijn kinderen leren delen en ze mogen af en toe wel wat pakken, maar ze kunnen niet elke dag chips of snoep uit het kastje eten."

Tegen verspilling
Het delen hoeft niet alleen met mensen die het financieel niet makkelijk hebben. "Natuurlijk is het heel fijn die mensen een steuntje in de rug te geven," licht Ijzweg toe, "maar ik wil met het kastje ook verspilling tegen gaan." In het kastje staan artikelen die mensen niet meer nodig hebben, omdat ze teveel of het verkeerde gekocht hebben, maar ook omdat ze een ander iets gunnen. "Over het algemeen brengen mensen voedsel in blik of in een pak, maar het komt ook wel eens voor dat iemand vers voedsel brengt", zegt Ijzweg. "In de winter is dat geen probleem, maar met dat warme weer van deze zomer doe ik het in een koelbox. Alcohol krijg ik ook wel eens aangeboden, dat doe ik niet in het kastje omdat er ook kinderen uit het kastje pakken. In dat geval maak ik dan wel een afspraak. Soms zijn de producten wel eens over de tht-datum, maar vaak is de inhoud dan nog prima te eten. Als mensen dat mee willen nemen, is het hun eigen risico. In de praktijk blijkt dat je de meeste producten na verstrijken van de tht-datum nog wel een tijdje kan eten."

Inmiddels maken ruim honderd mensen gebruik van het kastje door er spullen uit te nemen of in te stoppen. Een viertal mensen kijkt elke dag of er iets nieuws in ligt. Ijzweg staat in het dorp inmiddels bij veel mensen bekend 'van het kastje'. "Hoe die mensen mij kennen, weet ik niet," zegt ze, "maar het komt regelmatig voor dat mensen mij aanspreken en zeggen 'jij bent toch van dat kastje?"

Over een tijdje kan dat anders worden, want Ijzweg gaat verhuizen. "Ik hoop dat ik het dan nog kan blijven doen, maar dat moet nog blijken." Ze hoopt ook ook dat er meer mensen een vergelijkbaar initiatief gaan nemen. In Aalten of er buiten. "Hoe meer hoe beter!", zegt ze. "Ik las laatst op Facebook dat iemand iets vergelijkbaars deed in Noord-Holland. Er stond onder 'In Aalten hebben we dit al heel lang'. Dat vind ik dan wel leuk."

Aan tafel bij Etend Ontmoeten

AALTEN - Op dinsdag 18 september gaat het nieuwe seizoen van Etend Ontmoeten van start. Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten, in De Hofnar. Vanaf 17.30 uur inloop, eten van 18.00 tot 19.00 uur. Deze avond is gratis, maar een vrije gift voor de onkosten wordt zéér gewaardeerd. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoetenaalten@outlook.com of via facebook.

Met Japanse duizendknoop vervuilde grond gestort in Winterswijk

AALTEN - In juli bleek de woningbouwlocatie aan de Bekendijk 'vervuild' te zijn met Japanse duizendknoop. Deze exoot is een woekeraar. Er wordt gezegd dat die zelfs door fundamenten heen kan groeien. Daarom moest de grond waarin zich restanten van deze duizendknoop bevonden afgevoerd worden. Een strop voor de gemeente van anderhalve ton euro. Wethouder Ted Kok vertelde in het ronde tafelgesprek ruimte dat hij er een weekje een knoop van in de maag heeft gehad. Eddy Smits (HMV) noemde het met "een tank op een beer schieten". Hij wilde weten of het niet anders opgelost had kunnen worden. Volgens hem was er echter geen andere keuze mogelijk dan de grond af te voeren.

Waar de Japanse duizendknoop bij de Bekendijk precies vandaan komt is onbekend. "Die was al wel in het gebied aanwezig", zei Kok, "en zat niet in extern aangevoerde grond."Een kleine meevaller is dat de grond niet naar Twente hoeft te worden afgevoerd, maar in de buurt gestort kan worden. Dat heeft de sanering iets goedkoper gemaakt. Kok meldde dat burgemeester en wethouders van Winterswijk toestemming hebben gegeven om de grond in een voormalige kleiput aan de Driemarkweg te storten. Ten behoeve van natuurontwikkeling wordt deze plas ondieper gemaakt. Daarvoor mag licht vervuilde grond gebruikt worden. Het College van B en W van de gemeente Winterswijk heeft onlangs besloten dat de verondieping van de plas doorgaat.
Toch is er nog discussie over. Bewoners van de Driemarkweg hebben in een reactie op de omgevingsvisie voor het Molenveld en omgeving, waarin de voormalige kleiput ligt, bezwaar aangetekend tegen deze natuurontwikkeling. Zij willen dat de plas blijft zoals die is. In de commissie Ruimte zal aanstaande woensdag de Winterswijkse gemeenteraad een mening geven over de visie en de kleiput. Tot nu toe was er wel een meerderheid in de Winterswijkse gemeenteraad die instemde met de verondieping van de plas. Naast de kleiput ligt de voormalige WALD (Winterswijk,Aalten, Lichtenvoorde, Dinxperlo)-stortplaats. Deze moet binnenkort eveneens aangepakt worden en van een nieuwe afdeklaag worden voorzien. Op de huidige afdeklaag groeit de Japanse duizendknoop massaal.

'Het wordt één groot feest op onze wagen'

Joost Roelofsen (midden), zijn zoon Thijs en zijn schoolvriendinnetje Emy Sellink met de maquette. Foto: Karin Stronks

Corsogroep 2002 bouwt wagen 'zomercarnaval'

Door Karin Stronks

AALTEN – Een fleurige wagen, kleurrijk en uitbundig, met een aantal podia waarop fraai uitgedoste danseressen zich van hun beste kant laten zien op de tonen van meeslepende muziek. Het thema van de corsowagen van corsogroep 2002 is dan ook 'zomercarnaval'.

Ontwerper Joost Roelofsen zegt niet zonder trots: "Het wordt één groot feest op onze wagen! Magali van dansschool DanzArte zorgt voor de choreografie, we hebben samen passende muziek uitgezocht. Sinds zaterdag 8 september kunnen we terecht bij Boekelder aan de Weverij, daar leggen we de laatste hand aan onze wagen. Maar liefst 75 vrijwilligers helpen mee, we zijn allemaal 'besmet' met het corsovirus, het is prachtig om samen iets moois te maken!"
Het thema 'zomercarnaval' speelde al lang bij de zevenkoppige corsogroep 2002. "De allegorische optocht speelt het hele jaar door ons hoofd. Overal en altijd kun je iets tegenkomen wat je inspireert. Een voorbeeld is de uitdrukking 'nek-aan-nek race'. Ik zie dan ineens twee giraffennekken voor me en dat gaat dan een leven leiden! 'Zomercarnaval' is feest, kleur, dans en muziek. We bouwen een groot feest op onze wagen! Magali van dansschool DanzArte en ik hebben muziek uitgezocht en Magali zorgt voor de choreografie. We zijn nog bezig met de kleding van de danseressen, dat moet één vrolijk fleurig geheel worden", vertelt Joost Roelofsen, ontwerper van de wagen 'zomercarnaval'.

60.000 dahlia's
Voor de wagen van corsogroep 2002 zijn 60.000 dahlia's nodig. Joost glimlacht: "Nee we hebben geen tekort aan bloemen gelukkig." Het bloemen plakken gebeurt bij Boekelder aan de Weverij. "Super dat zij ruimte beschikbaar stellen. Heel veel mensen helpen mee, elk op hun eigen manier. Zo heeft Dirk Jan Lankhof voor ons een onderstel gemaakt. Nu kunnen we weer jaren vooruit", aldus Joost. Hij vervolgt: "We mogen rekenen op veel vrijwilligers, sommigen bouwen aan de wagen, sommigen brengen koffie met broodjes en soep maar ook onze gezinnen staan achter ons, gelukkig helpen ze actief mee. De laatste weken voor de optocht heb ik vakantie maar ben bijna niet thuis."

Corsovirus
Volgens Joost is hij 'besmet' met het corsovirus. Hij grijnst: "Daar ben ik Herman Kuenen nog altijd dankbaar voor. Via Rick, een vriend van mij en de zoon van Herman, kwam ik in aanraking met de optocht en het liet me niet meer los… Nu ben ik ontwerper van corsogroep 2002, met zeven bouwers en familieleden houden we ons het hele jaar door bezig met onze wagen." Hij voegt toe: "Het is mooi om een wagen te ontwerpen en bouwen maar vooral het samen iets moois maken, samen bezig zijn, dat is echt geweldig. Ook onze kinderen doen mee met de optocht, zoon Thijs met de wagen 'haast-je rep-je' en dochter Karlijn met haar versierde fiets met thema 'Olaf op vakantie'. Wellicht raken zij 'ook besmet' met het corsovirus!"

Kinderparade
Om kinderen en jongeren te enthousiasmeren om mee te doen aan de allegorische optocht wordt dit jaar voor het eerst de kinderparade gehouden. Joost legt uit: "De versierde wagens en/of fietsen van de kinderen gaan vooraf aan de 'grote' wagens en de muziekkorpsen de weg op. We hebben de kinderparade samen met het bestuur van Volksfeest Aalten in het leven geroepen om kinderen te stimuleren om toch vooral mee te doen, kinderen hebben de toekomst! Gelukkig doen dit jaar al meer kinderen mee. Daar zijn we blij mee!" Voor kinderen en hun ouders is een speciaal handboek ontwikkeld. Joost: "Je hoeft geen ingewikkeld thema te bedenken of iets moeilijks te doen. Een leuk versierde fiets is al mooi!"

Corsogroep Azerty bouwt gescheurd 'driethuusken'

Op de voorgrond Rens Tolkamp, links zijn vader Jeroen, achteraan Ernst-Jan Meinen bij de wagen. Foto: Karin Stronks

Geïnspireerd door bevingen in Groningen

Door Karin Stronks

AALTEN – Aan de Zuiderlaan wordt druk geboord, getimmerd, overlegd en ook gelachen tijdens de bouw van de wagen 'driethuusken'. Een aanhangwagen is de basis van het bouwsel, een constructie van spaanplaten is over de aanhanger gehangen en gemonteerd. Op de wagen, op een ondergrond van kunstgras, staat een 'huusken', een ouderwets toilet met een open hart in de deur. Het 'huusken' is door bouwgroep Azerty zo gemaakt dat het net is of het breekt, de bouwers hebben zich laten inspireren door de bevingen in Groningen, veroorzaakt door de gasboringen.

Wandtegeltjes
Ernst-Jan Meinen, één van de bouwers, glimlacht: "Heel lang was ons idee concreet maar de uitvoering vaag. We wilden in elk geval een bewegend object op de wagen, een 'gebroken' wc is het geworden. Tijdens de optocht is het liedje 'Als ze me missen, dan ben ik pissen' te horen." Fiep en Loek Meinen zullen samen met Rens Tolkamp de wagen bemannen die wordt voortgetrokken door een zitmaaier. Een groot aantal wandtegeltjes met deels zelfverzonnen spreuken zullen de corsowagen opleuken. "Haha ja er zijn erg grappige teksten bij maar die laten we pas zien bij de optocht", grijnst timmerman Jeroen Tolkamp.

Huusken
De bouwers van corsogroep Azerty kwamen een week of vijf geleden bij elkaar om te brainstormen. "We hebben het onderwerp samen bedacht. Er borrelden veel ideeën op, onze inspiratie kwam van de bevingen in Groningen die scheuren in woningen veroorzaakten. We fantaseerden over mensen die tijdens het douchen ineens te maken kregen met het scheuren van muren met alle gevolgen van dien…", vertelt Ernst-Jan Meinen. Femke Tolkamp, moeder van Rens, legt uit: "Er werd van alles voorgesteld maar uiteindelijk besloten we om een ouderwets 'huusken', een wc, te maken die dus scheurt!" Jeroen Tolkamp, vader van Rens en man van Femke, vult aan: "Het 'huusken' staat op kunstgras, we hebben er 'scheuren' in gemaakt zodat de muren van elkaar af kunnen bewegen. De kinderen op de wagen zijn ouderwets gekleed, passend in de sfeer van 't 'huusken'. De kleren krijgen we van familie en vrienden."

Sponsoren
Het is dit jaar de derde keer dat bouwgroep Azerty met de allegorische optocht in Aalten meedoet. Femke: "De eerste keer liepen we mee met een bolderwagen, vorig jaar was onze wagen al groter. We zijn een week of vier geleden begonnen met de bouw van deze wagen, één à twee keer per week zijn de bouwers ermee bezig. Deze week voor het eerst ook op zaterdag." Ernst-Jan Meinen glimlacht: "Gelukkig kunnen we bij timmerbedrijf Jeroen Tolkamp terecht voor de bouw van onze corsowagen! En we mogen rekenen op een aantal sponsoren die het kunstgras, de tegeltjes voor de spreuken, materiaal of op een andere manier helpen! Onze contactpersoon Vera heeft het allemaal prima geregeld!"

Hulp bij 'konten'
De komende week wordt de laatste hand gelegd aan de constructie van wagen het 'driethuusken'. Femke zegt: "Of er genoeg dahlia's zijn? Ja dat wel. Ik heb gehoord dat de bloemen klein zijn. Maar er zijn geen tekorten. We krijgen hulp bij het 'konten' van de bloemen, Rens z'n oma zal samen met cliënten van Beth San helpen bloemen 'konten'. Dat zal vast gezellig worden, daar kijken we naar uit!" Jeroen vult aan: "We hopen dat Rens op tijd terug is voor de optocht. Hij moet eerst nog voetballen…"

Hoe zit het eigenlijk met de categorieën van de optocht?

AALTEN – In Aalten is men niet verplicht om een bloemenwagen te maken, daarom heet het hier ook een allegorische optocht. Deelnemers kunnen meedoen met een simpele versierde fiets of skelter in de kiDs-categorie tot een grote bloemenwagen beplakt met 60.000 dahlia's, alles kan en mag.

Door Karin Stronks

De organisatie probeert deelname aan de optocht zo laagdrempelig mogelijk te maken en houden. De dahlia's en lijm voor de bloemenwagens worden bekostigd door de stichting. Daarnaast krijgen de wagens prijzengeld naar rato de klassering, gemaakt door jurering. Iedere deelnemer, in welke categorie dan ook, ontvangt prijzengeld.

Binnen het corso zijn drie categorieën: bloemenwagens, kiDs- en Allegorische wagens. De bloemenwagens zijn weer onderverdeeld in drie subcategorieën, de A-, B- en C-categorie. In welke categorie de corsowagen wordt ingedeeld heeft alles te maken met het bloemenoppervlak.

Een A-wagen heeft minimaal 85% beplakt met bloemen en heeft een bloemenoppervlak van minimaal 48 vierkante meter. Een B-wagen heeft 25 tot 47 vierkante meter bloemenoppervlak, een C-wagen heeft negen tot 24 vierkante meter bloemenoppervlak. Dan is er de kiDs-categorie, deze wagens zijn allegorische- of bloemenwagens, maar bevatten maximaal acht vierkante meter bloemenoppervlak. Tenslotte de allegorische E -categorie, dit zijn wagens met weinig of geen bloemen en kunnen ook loopgroepen zijn. De wagens in deze categorie kunnen in principe eenvoudig versierde 'carnavalswagens' of bouwwerken op een platte kar zijn.
De dinsdag voorafgaand aan de optocht van zaterdag krijgen de A-wagens de eerste kratten met dahlia's uitgereikt. De grote uitgifte is op woensdag voor de optocht. De jeugd krijgt de bloemen op donderdag.

Uitstekende start van AZSV Voetbalschool

De warming up onder leiding van Remco van Leeuwen. Foto: Cor Hinkamp

AALTEN - De instuif van de AZSV Voetbalschool is uitstekend verlopen. Er kwamen 26 nieuwe deelnemers voor de Voetbalschool uit voort.

AVA'70 ontving bezoek van de jury van de verkiezing Vereniging van het jaar. Foto: PR

De instuif bestond uit een wedstrijdformule van de nieuwe hoofdtrainer Remco van Leeuwen. Iedere speler speelde elke wedstrijd in een ander team en kon zo punten verzamelen. Een mooi aspect van deze formule is dat iedereen elkaar zo ook leert kennen. Met in totaal circa vijftig deelnemers begint de ASZV Voetbalschool nu aan het nieuwe seizoen.
Wie de instuif heeft gemist en toch nieuwsgierig is naar voetbalschool, mag - als hij of zij is geboren in 2014, 2013, 2012 of 2011 - zonder verplichtingen een aantal keren komen meedoen. De trainingen zijn op woensdag van 17.00 tot 18.00 uur op veld 4, de wedstrijden op zaterdag van 11.30 tot 12.15 uur op veld 1. Wel graag even de komst aanmelden, door middel van een mail met vermelding van naam en geboortedatum aan voetbalschool@azsv-aalten.nl.

Juryleden bezoeken provinciewinnaar AVA '70

AALTEN - Juryleden van de verkiezing Vereniging van het Jaar hebben dinsdag 4 september een bezoek gebracht aan provinciewinnaar AVA'70. De atletiekvereniging is winnaar in de categorie sport in de provincie Gelderland. Zij werden geïnterviewd door juryleden uit sportwereld.

Na afloop van het bezoek reageerde de jury enthousiast: "Het is mooi om te zien dat deze vereniging niet alleen een belangrijke rol speelt in het leven van de mensen die bij de vereniging aangesloten zijn, maar ook in de gemeenschap. AVA '70 is een vereniging met een fijne cultuur, waar sportplezier belangrijk is." De vereniging werd door middel van een interview getoetst op thema's als: maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid.
Eind september tijdens de Nationale Sportweek wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Ontknoping verkiezing
De komende weken komt de verkiezing Vereniging van het Jaar tot ontknoping. Bekende ambassadeurs uit de sport, - en cultuurwereld bezoeken samen met juryleden alle provinciewinnaars. Vervolgens kiezen zij per categorie drie winnaars die doorgaan naar de landelijke finale. Uiteindelijk mag één sportvereniging en één cultuurvereniging de titel Vereniging van het Jaar gaan dragen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Sportweek eind september. Zij winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de verenigingen extra in de schijnwerpers te zetten.

Verenigingen uit 71% van de gemeenten in Nederland deden mee
Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

Dit jaar vindt de verkiezing 'Vereniging van het Jaar' voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten.
De ingezonden verhalen van alle winnende verenigingen zijn terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl.

Supportersvereniging AZSV zoekt nieuwe leden

AALTEN - Om ook de komende jaren de voetbalvereniging AZSV moreel en financieel te kunnen ondersteunen en daarbij continu te kunnen streven naar verbetering van de sfeer, is de supportersvereniging op zoek naar nieuwe leden. Het lidmaatschap van de supportersvereniging kost 12,50 euro per jaar.

Zo organiseert de supportersvereniging de altijd gezellige nieuwjaarsreceptie, en houdt samen met de kantinecommissie elk jaar de vrijwilligersdag en het slotfeest. Elk jaar is er, tegen gereduceerd tarief, een
een busreis naar een aansprekende Eredivisie- of Keuken Kampioenwedstrijd. Elk jaar is er een kinderbingo. En verder ondersteunt men AZSV met financiële bijdragen. Onlangs zijn door deze bijdragen de tribunestoeltjes opnieuw overgespoten, is een terras gelegd bij het verkooppunt bij de tribune en is de geluidinstallatie vernieuwd. In de afgelopen jaren heeft de supportersvereniging bijdragen geleverd in onder meer de aankoop van de tribunestoeltjes, de rioolafvoer van de tribune, de aanschaf van een rolsteiger, het verhoogd terras, de banieren bij de ingang, het informatiebord bij de ingang, de realisatie van de Olde Schole (materialenopslag en werkplaats), de kleedkamerverbouwing en het nieuwe scorebord. De jubileumcommissie van AZSV heeft een mooi bedrag ontvangen om haar festiviteiten van het afgelopen seizoen (AZSV 70 jaar) te kunnen bekostigen. De voetbalvereniging AZSV ontvangt jaarlijks een vast bedrag van de supportersvereniging.

Om deze activiteiten te kunnen betalen, verkoopt de supportersvereniging loten bij de ingang bij elke thuiswedstrijd van Heren 1. Verder worden koffie, thee, koeken en frisdrank (en 's winters rookworsten) verkocht bij elke thuiswedstrijd van Heren 1. Natuurlijk draagt ook de jaarlijkse contributie bij. Verder houdt men acties, zoals de onlangs gehouden kraslotactie en voetbalplaatjesactie.
Wie lid wil worden van de supportersvereniging, kan op zaterdagmiddag één der bestuursleden aanspreken. Dan krijgt men een machtigingsformulier. Na invulling en ondertekening moet het formulier retour naar het bestuurslid en dan behoort de inzender ervan tot het prachtige korps der leden van de supportersvereniging.

Supportersvereniging AZSV zoekt nieuwe leden

AALTEN - Om ook de komende jaren de voetbalvereniging AZSV moreel en financieel te kunnen ondersteunen en daarbij continu te kunnen streven naar verbetering van de sfeer, is de supportersvereniging op zoek naar nieuwe leden. Het lidmaatschap van de supportersvereniging kost 12,50 euro per jaar.

Zo organiseert de supportersvereniging de altijd gezellige nieuwjaarsreceptie, en houdt samen met de kantinecommissie elk jaar de vrijwilligersdag en het slotfeest. Elk jaar is er, tegen gereduceerd tarief, een
een busreis naar een aansprekende Eredivisie- of Keuken Kampioenwedstrijd. Elk jaar is er een kinderbingo. En verder ondersteunt men AZSV met financiële bijdragen. Onlangs zijn door deze bijdragen de tribunestoeltjes opnieuw overgespoten, is een terras gelegd bij het verkooppunt bij de tribune en is de geluidinstallatie vernieuwd. In de afgelopen jaren heeft de supportersvereniging bijdragen geleverd in onder meer de aankoop van de tribunestoeltjes, de rioolafvoer van de tribune, de aanschaf van een rolsteiger, het verhoogd terras, de banieren bij de ingang, het informatiebord bij de ingang, de realisatie van de Olde Schole (materialenopslag en werkplaats), de kleedkamerverbouwing en het nieuwe scorebord. De jubileumcommissie van AZSV heeft een mooi bedrag ontvangen om haar festiviteiten van het afgelopen seizoen (AZSV 70 jaar) te kunnen bekostigen. De voetbalvereniging AZSV ontvangt jaarlijks een vast bedrag van de supportersvereniging.

Om deze activiteiten te kunnen betalen, verkoopt de supportersvereniging loten bij de ingang bij elke thuiswedstrijd van Heren 1. Verder worden koffie, thee, koeken en frisdrank (en 's winters rookworsten) verkocht bij elke thuiswedstrijd van Heren 1. Natuurlijk draagt ook de jaarlijkse contributie bij. Verder houdt men acties, zoals de onlangs gehouden kraslotactie en voetbalplaatjesactie.
Wie lid wil worden van de supportersvereniging, kan op zaterdagmiddag één der bestuursleden aanspreken. Dan krijgt men een machtigingsformulier. Na invulling en ondertekening moet het formulier retour naar het bestuurslid en dan behoort de inzender ervan tot het prachtige korps der leden van de supportersvereniging.

Athos gaat voor nieuwe turnvloer

Pien en Brechtje Prinsen hopen dat er veel loten worden verkocht. Foto: PR

AALTEN - Athos gaat net zoals bijna 6.000 andere verenigingen op pad met loten van de Grote Clubactie. Een lot kost drie euro, waarvan maar liefst tachtig procent direct naar de club gaat. De sponsorcommissie van Athos meldt: "Dit jaar hopen wij met de opbrengst een bijdrage te kunnen leveren aan het realiseren van een nieuwe turnvloer. Deze vloer is hoognodig aan vervanging toe. Wij kunnen de steun voor onze omgeving dus goed gebruiken!" Athos doet al voor de derde keer mee. Vorig jaar werd er 2500 euro opgehaald. Met dit geldbedrag werd destijds een nieuwe turnbalk gerealiseerd. Mensen die loten kopen maken kans op mooie prijzen, zoals de hoofdprijs van 100.000 euro. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 12 december. Vanaf 13 december staat de trekkingsuitslag op clubactie.nl.

Programma AD '69

AALTEN - Het voetbalprogramma van AD '69 voor de komende week ziet er als volgt uit.

Dinsdag 11 september
20.00 MEC 1-AD '69 1
Donderdag 13 september
18.30 AD '69 4-Longa '30 11        
19.00 AD '69 JO15-1-Sprinkhanen JO15-1
Vrijdag 14 september
19.30 AD '69 45+1-Ajax B 45+1
19.30 AD '69 VR2-Sp. Neede VR1
20.00 DZC '68 45+2-AD '69 45+1
20.30 KSH 45+1-AD '69 45+1
20.30 Grol VR1-AD '69 VR2
21.00 AD '69 VR2-DEO VR1
21.30 FC Trias VR1-AD '69 VR2

'Tuingelukkig' worden op open tuindagen Wenninkhof

Groencentrum Wenninkhof, Ten Dolle Tuinmachines en BPG Overkamp begroeten iedereen graag tijdens de open tuindagen. Foto: PR

WINTERSWIJK - 'Tuingelukkig worden'. Dat maakt Wenninkhof hoveniers en Tuincentrum mogelijk, onder andere tijdens de open tuindagen op zaterdag 22 en zondag 23 september.

Het warme weer heeft veel schade aangebracht in tuinen. Beplanting en gazons zijn bruin of vertonen al herfstverschijnselen. Dus komt het goed van pas dat Wenninkhof de open tuindagen heeft verschoven naar het najaar, en wel naar 22 en 23 september. Het verschuiven was - met een gevoelstemperatuur van -12 graden - een goed besluit. Nu gaat Wenninhof voor een mooi najaar. Rond de twintig hobbyisten komen hun gemaakte producten laten zien en verkopen. Ten Dolle Tuinmachines laat de nieuwste snufjes op tuinmachine gebied zien en legt ze graag uit. Voor het slijpen van de messen van de grasmaaier, om volgend voorjaar weer goed van start te gaan, kan ook bij Ten Dolle. BPG Overkamp heeft naast vele soorten bestratingsmaterialen ook diverse overkappingen in het assortiment. De nieuwste onderhoudsarme tegels zijn te bekijken, en men kan er informatie over krijgen. Ook voor het gratis testen van de tuingrond of het vijverwater kan men terecht. Jan Bent: "Neem een jampotje tuingrond of vijverwater mee en het word getest terwijl u wacht! Ook staat het team hoveniers van Wenninkhof klaar om advies te geven over wat te doen met de tuin na de droogte. En natuurlijk voor alle andere tuinvragen."
Groencentrum Wenninkhof wil iedereen graag 'tuingelukkig' zien en heet alle tuinliefhebbers graag op zaterdag 22 september (van 10.00 tot 16.00 uur) of zondag 23 september (van 11.00 tot 16.00 uur) aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk Meddo (locatie Groencentrum Wenninkhof). De toegang is gratis!

Bockbierdag en koopzondag

De vendeliers van Sint Helena openen de Bockbierdag. Foto: PR

AALTEN - De laatste zondag in september is dit jaar in Aalten de introductie van Nederlands bekendste speciaal bier: het Bockbier. Op de Markt en bij café Schiller kunnen speciale bockbieren worden geproefd. De winkels in het centrum zijn deze 30ste september open. De vendeliers van Sint Helena openen de Bockbierdag en het eerste vat bockbier wordt op de Markt aangeslagen door Wijnkoningin Mirthe en haar prinsessen Laura, Daniëlle en Annet. Alle op dat moment aanwezige bezoekers worden op een glas bockbier getrakteerd. De horeca serveert passende gerechtjes bij de verschillende bockbieren. Bij Schiller en op de Markt klinkt er livemuziek. De tuin van café Schiller biedt plaats aan een bockbiermarkt, met meer dan tien bockbieren van de tap. Er is een strippenkaart waarmee bezoekers de specialiteit van de brouwers kunnen proeven op de Markt en bij Schiller. De koopzondag is op 30 september van 12:00 tot 17:00 uur. De Bockbierdag begint om 13:00 uur.


www.bockbierdag.nl

Nieuw toestel in speeltuin de Grote Maote

Op woensdagmiddag was het toestel al in gebruik. Foto: Melvin Bol

AALTEN - In de speeltuin op de Grote Maote heeft de gemeente Aalten een nieuw speelttoestel neergezet. Het is een klein speelhuisje met een glijbaan er aan. Woensdagmiddag 5 september is de installatie van het toestel voor de medewerkers van de gemeente Aalten klaar. Dan kunnen de kinderen er naar hartenlust gebruik van maken.

Vredesweek: 'Generaties voor Vrede'

AALTEN - Van 15 tot en met 23 september vindt voor de 52ste keer de jaarlijkse nationale Vredesweek plaats, georganiseerd door Vredesorganisatie PAX. In het hele land worden activiteiten gehouden die erop gericht zijn om vrede te brengen, uit te dragen, vrede te zijn. In Aalten organiseert Het Beraad van Kerken een oecumenische viering die plaatsvindt op zondag 16 september vanaf 19.00 uur in de Oosterkerk.

Op zondagavond 16 september is er een oecumenische viering in de Oosterkerk, met aandacht voor de Vredesweek. De viering begint om 19.00 uur. Voorgangers zijn Gerrie Zemmelink, Jos Droste en Gerda van Netten.

Zoekplaatje

Foto: collectie Leo van der Linde

AALTEN - Criminele activiteiten zoals een hennepkwekerij zijn altijd interessante onderwerpen voor in de krant. In 1937 kwam Aalten regionaal in het nieuws doordat een illegale jeneverstokerij werd opgerold. Op de foto zien we hoe deze stokerij werd ontmanteld. Eén van de personen, actief bij de douane, accijnzen, is bekend. Wie kan meer over deze foto, gemaakt in 1937, vertellen? Reacties zijn welkom bij redactie@aaltensnieuws.nl of men kan contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Aladna neemt nieuwe veld in gebruik

De korfabllers in training op hun nieuwe veld. Foto: PR

AALTEN - Afgelopen donderdag namen de korfballers van Aladna hun nieuwe kunstgrasveld op Sportpark Zuid in gebruik. Voor sommigen voelde het nog wat onwennig: de nieuwe ingang naar het Sportpark, andere kleedkamers en een nieuw veld. Maar sommige dingen wennen snel. De nieuwe grasmat is mooi vlak en hierdoor veel minder blessuregevoelig dan het oude veld. Na afloop een warme douche met een flinke straal in de kleedkamer en daarna samen een drankje in de kantine. Tussen de voetballers met z'n allen een interlandwedstrijd kijken. De integratie van sporten blijkt op de eerste avond al geslaagd.

Hans de Beukelaar wint Erfgoedprijs

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO – De opening van de Open Monumentendagen in de gemeente Aalten vond dit jaar plaats in het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. Volgens traditie werd tijdens de opening de winnaar van de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten bekend gemaakt. Dit jaar viel deze eer ter beurt aan Hans de Beukelaar voor het schrijven- en uitgeven van streekboeken.

Door Danielle Jolink

Ondanks het vroege uur op de zaterdagochtend was het opmerkelijk druk in het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. De ruimte was gevuld met een verscheidenheid aan mensen die ieder op hun eigen manier een binding hebben met het erfgoed van de Gemeente Aalten. De opening werd verzorgd door burgemeester Stapelkamp. Dat de zijn hart ligt bij het erfgoed was duidelijk te horen in zijn uitgebreide speech. Stapelkamp gaf aan dat erfgoed een ruim begrip is. "Erfgoed gaat verder dan alleen gebouwen, het omvat meerdere zaken. De betekenis van erfgoed is ruim, het heeft te maken met identiteit. Erfgoed laat zien wie je bent, het geeft de herkomst aan van bepaalde zaken en geeft een kijkje in het verleden. Dit maakt erfgoed bepalen zo ingewikkeld", aldus Stapelkamp.

Burgemeester Anton Stapelkamp bij de opening van de Open Monumentendag Aalten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans de Beukelaar. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans de Beukelaar tijdens zijn dankwoord. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een deel van het carillon. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Willem Achterkamp, een bevlogen beiaardier, geeft uitleg. Foto: Frank Vinkenvleugel

Na de speech van de burgemeester was het de beurt aan voorzitter Doodeheefver van de Commissie Cultureel Erfgoed. Hij maakte de winnaar van de Erfgoedprijs op een symbolische wijze bekend door te verwijzen naar de beukenfamilie. Hij vertelde over een zeldzaam soort beuk. De enige ter wereld welke 27 jaar geleden geplant werd in de Gemeente Aalten en uitgegroeid is tot een mooie grote beuk. De verwijzing betrof Hans de Beukelaar, geboren en getogen in de gemeente Aalten. Hij werd door de commissie unaniem verkozen tot winnaar vanwege het schrijven en uitgeven van streekboeken."Zijn grote interesse voor geschiedenis zorgt voor een hoge kwaliteit streekboeken die gekenmerkt worden door een goede informatievoorziening en een mooie vormgeving. Zo'n 25 procent van de boeken die Hans de Beukelaar uitgegeven heeft, zijn door hemzelf geschreven'.

Na het in ontvangst nemen van de prijs, een cheque ter waarde van 600 euro en een bos bloemen, hield Hans de Beukelaar een speech waarin zijn liefde voor de streek duidelijk werd. "Sociaal-economisch, sociaal-cultureel of qua natuur zijn er waarschijnlijk mooiere plekken op deze aarde. Toch heeft de Achterhoek voor mij iets wat die streken niet hebben en dat is dat hier mijn moeder aarde ligt; uniek en onvervangbaar."

Bijzonder aan deze Monumentendag was de viering van het 25-jarig jubileum van het carillon in de Dorpskerk in Dinxperlo. Beiaardier Jan Willem Achterkamp bracht bij inloop en bij de opening een aantal nummers ten gehore. Ook was het carillon toegankelijk voor het publiek. Een kijkje in deze bijzondere ruimte en het begeleidende verhaal van de beiaardier die zich met hart en ziel ingezet heeft voor het behoud van dit carillon, maakten duidelijk dat deze relatief kleine ruimte een stuk geschiedenis van Dinxperlo herbergt. Dit maakt een bezoek aan het carillon bij een volgende openstelling echt de moeite waard.

Uitgangspunt Aalten: subsidie Boogie Woogie niet structureel verhogen

AALTEN – In het ronde tafelgesprek (RTG) samenleving werd uitgebreid stil gestaan bij het verzoek van het Instituut voor kunst en cultuur Boogie Woogie. Als de gemeenteraad op 18 september instemt met het raadsvoorstel, waarin wordt voorgesteld de muziekschool een extra eenmalige bijdrage van 88.400 euro te geven, kunnen de financiële tekorten die vanaf 2016 zijn ontstaan weggewerkt geworden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ook de andere twee gemeenten waarvoor Boogie Woogie werkt zullen extra bijdragen. Om tekorten in de toekomst te voorkomen heeft het instituut ook al gevraagd om de jaarlijkse subsidie te verhogen. Dat de gemeente Aalten daarmee zal instemmen is nog niet vanzelfsprekend bleek uit de antwoorden van wethouder Hans te Lindert op de vragen van de RTG-leden.

Eigen bijdrage verhogen
Boogie Woogie zal de subsidieaanvraag voor 2019 en daarna nog beter onderbouwen met een businessplan, dat eind september klaar moet zijn en zal worden gepresenteerd. Hierin wordt beschreven hoe het instituut financieel gezond kan blijven. Onderdeel is een productencatalogus zodat duidelijker zal zijn wat het uitvoeren van een activiteit precies kost. De drie gemeenten kunnen dan gerichter bepalen welke activiteiten ze van Boogie Woogie willen afnemen. Voor Aalten zijn dat alleen de muzieklessen voor de leden van de harmonie- en fanfareorkesten. "De richtlijn blijft het huidige bedrag van 79.000 per jaar", zei wethouder Te Lindert. "Het heeft weinig zin om in het businessplan uit te gaan van 176.000 euro." De toelichting van de bestuurslid René Vielvoije had daarvoor al duidelijk gemaakt dat er voor hetzelfde bedrag minder activiteiten uitgevoerd kunnen worden. Zonder extra structurele subsidie van de gemeenten zullen er opnieuw tekorten ontstaan. Die kan deels opgevangen worden door de eigen bijdrage van de leerlingen te verhogen, maar niet helemaal. "Die moet dan flink omhoog", zei Vielvoije. "Of dat wenselijk is in een samenleving waarin muziek belangrijk wordt gevonden? Dat is een afweging die de gemeenteraad moet maken."

Vanaf nu raad meer betrekken
Wethouder Te Lindert wil nog overleggen met de muziekverenigingen in de gemeente. Hij suggereerde dat de muzieklessen ook anders opgezet kunnen worden. Hij noemde Dinxperlo als voorbeeld, waar fanfareorkest Psalm 150 verantwoordelijk is voor de muzieklessen. Burgemeester en wethouders zijn intussen ook nog bezig met een nota over de muziekverenigingen. Die maakten een jaar geleden al eens duidelijk dat zij te weinig geld hebben voor onderhoud en aankoop van de muziekinstrumenten. Te Lindert zei wel voldoende vertrouwen in het bestuur van Boogie Woogie te hebben. "Ik vind het wel waardevol wanneer het bestuur het businessplan aan de B en W's en de gemeenteraden toelicht. Wij gaan de raad uitnodigen, zodat u vanaf moment één wordt meegenomen." Dat dit tot nu toe te weinig is gebeurd bleek uit de vragen van de RTG-leden, waarin regelmatig verbazing door klonk over de ontstane situatie bij Boogie Woogie, terwijl de gemeente sinds eind 2017 toch al regelmatig op de hoogte is gehouden. Ton Krabbenborg, bestuurslid van Boogie Woogie, wil er graag gezamenlijk de schouders onder zetten en constateerde dat er vertrouwen van de gemeenten terug gewonnen moet worden. Vielvoije, die pas twee en half jaar in de Oost-Achterhoek woont, zei dat hij verwonderd was geraakt dat de muziekverenigingen zo belangrijk zijn in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. "Daarvoor is goed muziekonderwijs belangrijk."

Bon en verwenactiviteit voor mantelzorgers

AALTEN - Mantelzorgers in de gemeente Aalten komen ook in 2018 in aanmerking voor de 'mantelzorgwaardering'. De mantelzorgwaardering bestaat uit een waardebon van 50 euro en een uitnodiging voor een verwenactiviteit. Nieuwe mantelzorgers kunnen tot 15 oktober worden aangemeld bij VIT-hulp bij mantelzorg.

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. In Nederland zorgen ruim 4 miljoen mensen langdurig of intensief voor een ouder, partner, kind of kennis die hulp nodig heeft. Ruim 600.000 mantelzorgers doen dit meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden.

Voor die laatste groep, die langdurig en intensief mantelzorg geeft, heeft de gemeente Aalten de 'mantelzorgwaardering' in het leven geroepen.

Inwoners van de gemeente Aalten die zorg nodig hebben kunnen hun mantelzorger voor de 'mantelzorgwaardering' aanmelden. De betreffende mantelzorger ontvangt dan een waardebon van 50 euro en kan deelnemen aan een verwenactiviteit. Per zorgvrager kan één mantelzorger worden aangemeld.

Jonge mantelzorgers
Ook jonge mantelzorgers (van 8 tot en met 24 jaar) ontvangen de mantelzorgwaardering. Per zorgvrager kunnen meerdere jonge mantelzorgers uit een gezin worden aangemeld. Zij ontvangen een waardebon van 25 euro en voor hen wordt een leuke activiteit georganiseerd.

Aanmelden bij VIT-hulp bij mantelzorg
VIT-hulp bij mantelzorg ondersteunt de gemeente Aalten bij de uitvoering van de mantelzorgwaardering. Zij hebben de kennis en ervaring in huis om te kunnen toetsen of mensen in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering. Mantelzorgers kunnen tot 15 oktober bij VIT-hulp bij mantelzorg worden aangemeld via telefoon (0544) 82 00 00. Op www.vithulpbijmantelzorg.nl is ook een aanmeldingsformulier beschikbaar. Mensen die door VIT al zijn geregistreerd als mantelzorger, hoeven zich niet opnieuw aan te melden voor de mantelzorgwaardering. Zij ontvangen automatisch bericht.

Gezelligheid troef bij tuinconcert Cederhof

Gezellige drukte in de tuin van de Cederhof. Foto: PR

AALTEN - Op zondagmiddag 2 septembervond in de tuin van de Cederhof, een woonlocatie van Estinea aan de Hogestraat, voor de derde keer een tuinconcert plaats. Dit keer was het shantykoor De Grensvaarders uit Voorst en omstreken te gast.

Veel familieleden, buren, vrijwilligers en cliënten van diverse andere locaties van Estinea gaven gehoor aan de uitnodiging om het tuinconcert bij te wonen. Speciaal voor deze gelegenheid had de organisatie de rode loper uitgerold en de bezoekers bereikten zo de zonovergoten muzikale arena. Terwijl de muzikanten en zangers de laatste voorbereidingen troffen, werden de laatste bezoekers naar hun plaats gebracht. Toevallig passerende fietsers werden uitgenodigd om ook te komen luisteren en maakten hier graag gebruik van.
Na het openingswoord, lichtte Estinea-medewerker Rick Kleinhesselink zijn aanwezigheid kort toe. De actieve begeleider is momenteel ambassadeur van KiKa. Zijn rol is onder andere het promoten van deze organisatie, maar daarnaast neemt hij ook deel aan de marathon van New York. Hiervoor organiseert hij verschillende acties met als doel om geld in te zamelen. De organisatie van het tuinconcert had besloten om de bezoekers een vrije gift te vragen en deze bijdrage beschikbaar te stellen aan het prachtige initiatief van Rick Kleinhesselink. Het warme applaus was veelbelovend.
Direct bij het horen van de eerste klanken van het shantykoor, gespecialiseerd in zeemansliederen, zat de sfeer er al prima in. Het repertoire bestond voornamelijk uit hele bekende meezingers. Af en toe werd iemand uit het publiek uitgenodigd om tussen de koorleden plaats te nemen om mee te zingen en dit zorgde uiteraard voor de nodige hilariteit. Na een korte koffiepauze gaf het koor nog eens extra gas en dit kwam de gezelligheid nog meer ten goede. Er werd door het publiek gezongen, gedanst en meegeklapt en iedereen genoot van de zang en de muziek. Met een mooie medley tot besluit, kwam er een einde aan een prachtige muzikale middag. Als dank voor de gezelligheid werd er prima gedoneerd in de KiKa-collectebus en dit leverde Rick Kleinhesselink maar liefst 250 euro op voor het goede doel. Menigeen gaf aan er de volgende keer graag weer bij te willen zijn, dus krijgt het tuinconcert in ieder geval nog een vervolg.

Top-musici bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde

Top-musici bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Bij HCR 't Zwaantje treden op zondagmiddag 16 september top-musici op, namelijk The Outbound Scallywag Carnival uit Lintelo en Eileen Rose & The Holy Wreck uit Nashville. Kaarten kosten 15 euro per persoon, kinderen tot en met 13 jaar onder begeleiding van hun ouders hebben gratis toegang.

De leden van The Outbound Scallywag Carnival (OSC) lijken zo te zijn weggelopen uit een film. De band bestaat uit een groep kleurrijke muzikanten. The Outbound Scallywag Carnival beheerst een veelvoud aan stijlen - van tranentrekkende ballads tot en met opzwepende ritmes die het moeilijk maken om stil te blijven zitten. Hun instrumentarium bestaat uit een blues harp, contra bas, leadgitaar, mandoline, slaggitaar, slide gitaar, snare drum, steelgitaar en lead-/meerstemmige zang. Een bezoeker van de zomerconcerten op 't Zand in Bredevoort zag ze optreden en raakte onder de indruk. Van de cd plukte hij een paar nummers en e-mailde die naar een bevriende ondernemer. Die op zijn beurt stuurde het naar een management in Nashville. Zoals men vaak zegt 'komt van het een het ander'. En dat laatste slaat op een uitnodiging om het voorprogramma te doen voor de show van Eileen Rose & The Holy Wreck uit Nashville.
Eileen Rose en The Holy Wreck zijn in Nashville vier keer per week te bewonderen op de bekendste locaties van de stad. De band treedt er op in wisselende samenstelling, met gelauwerde muzikanten die in wereldberoemde bands hun faam verwierven, zoals Joe Fick die in de biografische Johnny Cash film 'Walk the Line' de bassist is in Elvis Presley's band. Eileen Rose & The Holy Wreck komt mét gitaar- en steelgitaarvirtuoos Rich Gilbert.
Het concert van Eileen Rose en The Holy Wreck is op zondag 16 september vanaf half drie 's middags bij 't Zwaantje. Kaartjes kosten vijftien euro per persoon en zijn te bestellen via tel. 0544-371236.

Workshop Quilten in de Bibliotheek

AALTEN - Gerlinde Dahlhaus geeft op zaterdag 29 september een workshop quilten in de Bibliotheek Aalten. Tijdens deze workshop (voor beginners) maakt men op speelse wijze kennis met quilten. Onder haar deskundige begeleiding maken de aanwezigen een boek- of agendaomslag met vlinder in A5 formaat. Er is keuze uit verschillende kleurpakketten om de omslag te maken. Alles wat men nodig heeft voor de workshop is in de prijs inbegrepen, men hoeft zelf niets mee te nemen. Er kunnen maximaal acht deelnemers geplaatst worden. Inschrijven kan via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek. De workshop in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, is op zaterdag 29 september van 10.00 tot 13.00 uur. Kosten bedragen 29,50 euro, leden van de Bibliotheek krijgen 1,50 euro korting en betalen 28 euro. De prijs is inclusief alle materialen en consumptie.

Vrijwilligers gezocht

AALTEN - VIT-hulp bij mantelzorg zoekt vrijwilligers (m/v), die iemand op gezette tijden gezelschap willen houden of samen met hen activiteiten willen ondernemen. Op deze manier hebben hun naasten of mantelzorgers even tijd voor zichzelf of heeft de alleenstaande oudere gezelschap.

Op dit moment is VIT op zoek naar een vrijwilliger voor de volgende personen.

Mevrouw is bedlegerig. Wie wil haar af en toe 's middags gezelschap houden. Ze houdt van lezen, maar alleen aanwezigheid is al fijn. Haar partner heeft dan wat tijd voor zichzelf.

Meneer op leeftijd is erg alleen; zoekt gezelschap om samen activiteiten te ondernemen.

Mevrouw is dementerend en zoekt iemand voor wat gezelligheid; wandelen, koffiedrinken et cetera. Heeft haar partner even wat vrije tijd.

Het gaat om een paar uurtjes per week of per twee weken in de gemeente Aalten. VIT begeleidt de vrijwilligers, zorgt voor een goede voorbereiding en onkostenvergoeding. Geïnteresseerden kunnen bellen met VIT (0544) 82 00 00 op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur. Ook wie wel interesse heeft voor vrijwilligerswerk maar dan voor andere activiteiten dan hier boven vermeld, kan dat melden. Men kan ook even binnenlopen op het spreekuur van de mantelzorgconsulent Marjan Roerdinkveldboom, elke vrijdagmorgen van 11.00 tot 12.30 uur op het Gemeentekantoor, Hofstraat 8 in Aalten.

Workshop Quilten in de Bibliotheek

Een omslag voor een agenda of een boek, op A5-formaat, wordt gemaakt tijdens de workshop. Foto: PR

AALTEN - Gerlinde Dahlhaus geeft op zaterdag 29 september een workshop quilten in de Bibliotheek Aalten.

Gerlinde Dahlhaus geeft regelmatig Quilt workshops bij ‘The Quilt Cottage’ in Winterswijk. Op zaterdag 29 september geeft zij een workshop in de Bibliotheek Aalten. Tijdens deze workshop (voor beginners) maakt men op speelse wijze kennis met quilten. Onder haar deskundige begeleiding maken de aanwezigen een boek- of agendaomslag met vlinder in A5 formaat. Er is keuze uit verschillende kleurpakketten om de omslag te maken. Alles wat men nodig heeft voor de workshop is in de prijs inbegrepen, men hoeft zelf niets mee te nemen. Er kunnen maximaal acht deelnemers geplaatst worden. Inschrijven kan via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek. De workshop in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, is op zaterdag 29 september van 10.00 tot 13.00 uur. Kosten bedragen 29,50 euro, leden van de Bibliotheek krijgen 1,50 euro korting en betalen 28 euro. De prijs is inclusief alle materialen en consumptie.

Zaterdag vol vermaak voor paardensport-liefhebbers

Er viel van alles te zien op het gebied van paardensport. Foto: Cettela Slootmans

AALTEN – Paardensportliefhebbers konden zich afgelopen zaterdag goed vermaken in Aalten. De open dag van Paardensportvereniging Aalten (PSVA) bood een gevarieerd programma waarin verschillende takken van paardensport voorbij kwamen: van ponyritjes tot demonstraties van internationale ruiters.

Door Cettela Slootmans

De open dag vond plaats op het terrein van Paardensportvereniging Aalten waar vorig jaar een overdekte rijhal is gerealiseerd. De middag begon met een demonstratie gegeven door twee amazones van de vereniging: Madelief van de Put en Teddy Velthuis. De amazones rijden met hun pony's nationaal op het hoogste niveau en reden samen een proef op muziek van Disney. Vervolgens gaf de instructeur van Teddy Velthuis, Jean-René Luijmes, een demonstratie met de goedgekeurde dekhengst Grappa. Luijmes hoopt met dit paard een opvolger te hebben voor zijn huidige paard waarmee hij internationaal in de hoogste klasse rijdt.
Ook muziekvereniging Eendracht verleende haar medewerking aan de open dag. De kur op muziek van verenigingslid Eline Smees met haar paard Borus, Gelders paard van het jaar 2018, werd begeleid door live muziek. Vervolgens was er een springdemonstratie door de ponyruiters en verruilde Madelief van de Put voor even het dressuurzadel voor een westernzadel. Ze kreeg een les van Ingrid den Engelsman, die het paard waarmee ze deelnam aan de Europese kampioenschappen western had meegenomen.
De dag werd afgesloten door voorzitster Louise Elferink. Zij bedankten alle vrijwilligers en in het bijzonder oud-voorzitter Wim Salemink voor het realiseren van de rijhal, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling is gegaan.

Oost Gelders Jeugdorkest verrast met 'Mindfuck'

Het OGJO in actie. Foto: Geert Leemkuil

REGIO - Op zondagmiddag 30 september verzorgt het Oost-Gelders Jeugdorkest (OGJO) onder leiding van Henk-Jan Heijnen een spectaculair concert genaamd 'Mindfuck'. Vergelijkbaar met het gelijknamige tv-programma zal dit concert bol staan van (muzikale) trucs en illusies.

Hierbij kan men denken aan: goochelen met muziek, een cyber dirigent, verdwijntrucs en mooie filmmuziek van James Horner en Inception.
Bovendien laat aanstormend gitaartalent Mart Hillen horen hoe een rockgitaar verrassend goed in klassieke muziek past. Daarnaast zal de jonge goochelaar Tom Krooshof zijn toverkunsten vertonen. Ten slotte maken twee dansgroepen 'Not Your Average' en 'The Glitch' van Penta Dance Department onder leiding van de professionele dansdocent Tim Aafjes dit spektakel compleet. Kortom, een spannende middag waarbij het publiek constant wordt verrast.

Oost Gelders Jeugdorkest
Het Oost Gelders Jeugdorkest is een harmonieorkest op projectbasis dat enthousiaste jonge muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar de kans geeft mooie showconcerten te verzorgen. De muzikanten zijn afkomstig van 29 verschillende orkesten uit de regio. Na slechts twee repetitiedagen en een repetitieweekend verzorgen zij een concert.
Elke editie speelt het orkest nieuwe arrangementen die speciaal voor het OGJO geschreven zijn. Na tien succesvolle edities in Groenlo, Ulft, Dinxperlo, Winterswijk en Borculo strijkt het OGJO nu voor de tweede keer neer in Beltrum met de elfde OGJO-editie: 'Mindfuck'!

Kaarten bestellen
Het concert Mindfuck vindt plaats op zondag 30 september om 14:30 uur in Sporthal de Sonders (Avesterweg 1, Beltrum). Kaarten zijn voor 15 euro verkrijgbaar via de website van OGJO: www.ogjo.nl. Voor jeugd tot en met 14 jaar is er een gereduceerde entreeprijs van 7,50 euro per persoon.

Thema-avond van PPA over therapiemogelijkheden

Chantal de Vries van Zachte Paardenkracht. Foto: PR

REGIO - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek houdt op maandag 24 september een thema-avond, dit keer in de gemeente Berkelland. Op het programma staat informatie over therapiemogelijkheden.

Alle pleegkinderen komen met een, soms flink gevulde, rugzak in het pleeggezin. Voor een aantal kinderen zou het fijn zijn om gespecialiseerde therapie te kunnen volgen. Er zijn veel soorten therapieën. De bekendste zijn gesprekken en speltherapie, maar er is nog veel meer mogelijk. Tijdens deze thema-avond zullen een drietal verschillende therapieën worden besproken.

Regine Grimm en Alice Heintzbergen verzorgen therapie met hulphonden. Wanneer een hond vriendelijk en vrolijk is en respect toont door te doen wat je vraagt, krijg jij een goed gevoel. Je gaat de hond complimenten geven, belonen, aanhalen en samen spelen waardoor het positieve gedrag van de hond versterkt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Hierdoor gaat het kind nieuwe mogelijkheden zien en deze toepassen in het dagelijkse leven.

Uschi Koster kan haar cliënten behandelen door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is de eerst aangewezen methode bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis). De methode komt in het kort hier op neer: terwijl iemand zelf traumatische beelden voor zich haalt wordt werkgeheugenbelasting/afleiding aangeboden. Daarmee wordt de lading van deze beelden minder, kunnen nachtmerries afnemen en wordt men ook overdag minder overvallen door de herinneringen.

Chantal de Vries geeft therapie met paarden. Paarden zijn sociale dieren die in een kudde leven. Paarden hebben, net als mensen, hun eigen persoonlijkheid en rol in de kudde. Om in de natuur te kunnen overleven vangen ze de kleinste signalen uit hun omgeving op. Ze kunnen mensen innerlijk diep raken, maar ook intimideren door hun kracht en grootte. Bij het coachen met behulp van paarden maakt men gebruik van al deze eigenschappen. Coaching met paarden is praktijkgericht, 'geen woorden maar paarden'.

De bijeenkomst is op maandag 24 september van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur), in de gemeente Berkelland. Het exacte adres volgt na opgave. Aanmelden kan tot 17 september via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.

Column

Stacaravan

Ooit zette bijna ieder dorp in de Achterhoek elk jaar tijdens kermis of dorpsfeest een revue op de planken. Meestal werd die twee keer uitgevoerd. Eén keer 's middags voor de bejaarden en dan nog een tweede keer voor de rest van het dorp. Die uitvoering was steevast op de eerste avond van het feestweekend, zodat de cast (dat was doorgaans zo'n beetje de helft van het dorp) daarna ook onbekommerd feest kon vieren.

Die dorpsrevues zijn een zeldzaamheid geworden. In Geesteren werd er afgelopen juli nog eentje op de planken gezet, maar dat was omdat het Oranjefeest daar voor de honderdste keer werd gevierd. Een dorpsfeest waaraan nog elk jaar een revue is verbonden bestaat niet meer. Voor zover ik weet tenminste.

Als verslaggever van diverse regionale kranten mocht ik in de loop der jaren heel wat van die revues bijwonen. En heel vaak heb ik me het schompes gelachen om de conferences. Maar ik heb ook vaak dezelfde grappen gehoord. Ik vermoed dat diverse plaatselijke revueschrijvers wel eens iets van elkaar 'leenden'. Om daar een voorbeeld van te geven: de sketch over de stacaravan. Die kan zich afspelen op elke plek in elk willekeurig dorp en ook de namen van de spelers zijn vrije keuze. Maar laten we het er maar op houden, dat Hendrik en Graads elkaar tegenkomen bij de plaatselijke bakker. Hendrik merkt op, dat Graads er nogal slecht uitziet. "Jao, da kan wa wean. Ik bin de leste tied ook zo meu", zegt Graads. Waarop Hendrik uiteraard vraagt waar die vermoeidheid vandaan komt. Graads: "Miene en ik hebt een tiedje geleden een staocaravan 'ekocht. Ik heb noe al wekke lang neet können zitten."
Flauw? Jazeker. Daar zou tegenwoordig een cabaretier niet meer mee scoren. Maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (toen ook John Lanting zijn grote successen beleefde) hadden we blijkbaar een iets ander idee van humor. In mijn herinnering lag bij deze scène de zaal (of feesttent) altijd plat.

Bovendien zat er in die mop een kern van waarheid. Dat heb ik persoonlijk gemerkt, omdat mijn lief en ik een paar weken geleden ook zo'n zogenaamd mobiel huisje hebben gekocht. En nee, ik beweer niet dat ik sindsdien alleen maar heb gestaan. Sterker nog, ik tik momenteel deze column zittend aan de tafel in mijn stacaravan. Mogelijkheden om het gat dale te zetten zijn er ook echt wel genoeg in ons buitenverblijfje. Maar of je veel aan zitten toekomt? Dat is dus een andere kwestie. De eerste weken dat je zo'n ding hebt in ieder geval niet, heb ik gemerkt. Ik had niet verwacht dat ik me meteen vanaf de eerste dag op een ligbed zou kunnen nestelen, maar dat er zoveel te doen zou zijn heb ik me vooraf niet gerealiseerd. Niet alleen moest de stacaravan van binnen helemaal worden schoongemaakt (overbodig vond ik, maar daar dacht mijn lief anders over), ook moesten er heggen worden geknipt, gras gemaaid, gootjes schoongemaakt en nog een heleboel andere klusjes worden geklaard. Een stacaravan is net een werkkamp, sprak ooit een mij, maar verder totaal on-bekend filosoof. Dat is overdreven, maar inderdaad, zitten is er voorlopig niet bij. Maar ach, als we eenmaal de slag te pakken hebben zal het allemaal wel meevallen. Immers, om een andere wijsgeer te citeren: kamperen is een handigheid!

Column

Gatmäöltjen

Als je debuteert op het dievenpad is het zaak je niet te laten pakken. Dat gebeurde toch. Mijn vriendje Henk en ik werden door wachtmeester Rabelink op heterdaad betrapt in een appelboom in de tuin van dokter Lieneman. Over tienjarige jongetjes maakte de veldwachter zich zelf niet druk. Hij leverde de twee schavuiten bij hun ouders af en liet de bestraffing aan hen over. Voor mij betekende dat slechts een stevige reprimande. De vader van Henk was minder van het woord, meer van de daad. "Een gatmäöltjen", lachte Henk toen ik hem de volgende dag vroeg welke straf hij had gekregen. Ach, hij kreeg wel vaker een pak voor zijn blote billen, was het gewend.

Het Achterhoeks kent diverse uitdrukkingen voor een pak voor je (blote) billen krijgen. Veur de konte kriegen, bijvoorbeeld. Of veur 't blote gat. In 's Heerenberg kreeg je veur de blote daets en in Westervoort veur de reet. Dan klinkt het Hengelose veur 't achterwerk toch iets netter, vind u ook niet? En in Aalten, bleef daar de broek altijd aan? Je zou het haast denken, want ondeugende kinderen kregen hier veur de bokse.

Ook een wat oudere uitdrukking doet vermoeden dat de broek aanbleef. De bokse warm maken, zo noemden Eibergenaren een pak voor de broek. Maar ook daar hadden ze het wel over de bokse ofstrieken (of ofstreupen). En de nog veel oudere uitdrukking 'de bleik opbeuren' doet eveneens vermoeden dat er doorgaans geen textiel zat tussen de kinderbillen en vaders straffe(ende) hand.

28 / 32

Can I Come Over?
Marleens bezoek aan Australië krijgt een gouden randje

Blieeeppp, blieeppp. Luide, zachte en scherpe tonen hoor ik om me heen. Er ontstaat een grote glimlach op Ben zijn gezicht, mijn nieuwe host van de afgelopen dagen. Hij legt zijn detector neer en knielt op de grond. Hij haalt een klein schepje tevoorschijn en begint te graven.

Ben reageerde een aantal geleden via Facebook toen ik een lift zocht. Eigenlijk was ik op weg naar mijn nieuwe host, maar ik besloot mijn plannen om te gooien toen Ben zijn levensverhaal vertelde.

Ben leeft namelijk in de 'bush'. Al kamperende trekt hij rond, op zoek naar leeggelopen rivieren waar goud is achter gebleven. Ik vraag Ben hoeveel goud hij gemiddeld opgraaft en hij begint te vertellen: "Vorig jaar heb ik een waarde van 55.000 dollar aan goud gevonden. Niet slecht hé? Soms vind ik weken niets en af en toe kom ik met een handjevol thuis. Het is een vak dat voor weinig mensen is weggelegd. Je moet extreem veel geduld en doorzettingsvermogen hebben. Het kan erg demotiverend zijn, maar ik weet dat het altijd goed komt. Twee maanden geleden vloog ik met een vriend, die een helikopter heeft, naar een gebied waar nog nooit iemand had gemijnd. Dat was best even spannend. Ik was helemaal alleen en had geen satelliettelefoon bij me. Maar na een aantal uren verdween de angst en genoot ik van de stilte om mij heen. Tien dagen lang zocht ik naar goud en met succes, want daarna ben ik direct op vakantie gegaan."

Ben is niet altijd goudmijnwerker geweest. Al werkend in loodsen met verfdampen raakte hij vorig jaar ernstig ziek en moest vechten voor zijn leven. Hij besloot zijn leven radicaal om te gooien door te leven in de frisse buitenlucht. Hij wandelt elke dag kilometers met een zeven kilo wegende detector en is fitter dan ooit.

Alles wat hij vindt aan goud, gaat ook deels op aan mooie reizen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Een huis met mooie spullen heeft voor Ben geen waarde. Als het de derde dag begint te regenen en we moeten schuilen in een schuurtje, verlang ik toch wel naar een warme douche in een gewoon huis. Ben zegt dat kou hem niet meer beïnvloedt. Ik vind het bijzonder om te zien hoe hij deze levensstijl vast kan houden. Ook al hou ik erg van het vrije leven, het zou niet voor mij weggelegd zijn.

Als we verder zoeken naar goud raak ik een beetje sceptisch. We zijn al even bezig en ik kan me haast niet voorstellen dat je hier in het droge zand goud kunt vinden.
Ben haalt een schepje met zand over de detector heen en ik hoor wederom allerlei piepjes.
Opeens kijkt hij me lachend aan: "You are my lucky girl." We vinden een stukje goud zo groot als een hazelnoot. We spoelen hem af met water en bekijken hem in de glinsterde zon. "I want you to take this home as a gift and a memory for your great company the last few days." Verbluft kijk ik hem aan en raak wederom ontroerd door de vriendelijkheid van de Australiërs.

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dat ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. Ik zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de IJssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

De kunst van het goed ouder worden

ACHTERHOEK - Goed ouder worden, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? Welke vragen kom je daarbij tegen? Hoe vind je jouw antwoorden op die vragen? Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek start op 15 oktober de filosofiegroep met de naam 'Oud = In'. Wie zin heeft om hieraan deel te nemen, kan zich aanmelden bij Boogie Woogie cultuurcentrum in Winterswijk.

Bij 'Oud = In' draait het vooral om het gesprek en de gemeenschappelijke zoektocht naar 'de kunst van het goed ouder worden'. Uitgangspunt is de eigen ervaring vanuit het dagelijks leven. Ouder worden, wat betekent dat eigenlijk? Je stelt jezelf vragen en je kunt ook aan elkaar vragen stellen. Als leidraad wordt bij de bijeenkomsten het toegankelijk geschreven boekje 'Een kleine filosofie van het ouder worden' van hoogleraar filosofie Wilhelm Schmid gehanteerd. Schmid is levenskunstfilosoof en bespreekt in zijn werk alle aspecten van het ouder worden.

De filosofiegroep komt zes keer bij elkaar en zal worden geleid door twee ervaren gespreksleiders, Mieke Mink en Marian Lamboo. De bijeenkomsten vinden plaats op de maandagochtend van 10.00 tot 11.45 uur bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk. De data zijn 15 en 29 oktober, 5, 12, en 26 november en 3 december 2018. Deelname aan 'Oud = In' is gratis. Aanmelden kan tot 6 oktober door een e-mail te sturen naar marianne@boogiewoogie.nl onder vermelding van Oud = In.

Proef Lichtenvoorde kiest voor andere aanpak

LICHTENVOORDE - Op zondag 7 oktober is het weer tijd voor Proef Lichtenvoorde. Hier kan men een hele dag 'proeven' van alles wat de ondernemer uit Lichtenvoorde en omstreken te bieden heeft. Om de bezoeker opnieuw te verrassen heeft de organisatie dit jaar voor een verfrissende aanpak gekozen.

Elke straat kiest namelijk haar eigen thema en de winkeliers zoeken hier zelf ook passende vermakelijkheden bij. Hierdoor bieden de ondernemers samen een divers en vermakelijk programma, geschikt voor alle leeftijden. Net als elk jaar staat er een modeshow op de Markt. Alle modewinkels presenteren de nieuwste najaarstrends en laten zien hoe de kleding kan worden gecombineerd. Dit jaar is er niet alleen 'fashion' op de catwalk, maar ook 'food' komt aan bod. Een verrassende show van de meest kleurrijke en smaakvolle ondernemers uit Lichtenvoorde.
Wie aan 'proeven' denkt, denkt natuurlijk aan eten en drinken. Dat is ook wat de winkeliers van Varkensmarkt en de 'Rapenburgse Bier Strasse' hebben gedacht. In deze straten kan men genieten van allerlei gerechten en drankjes. Op de Varkensmarkt worden diverse ambachtelijke producten bereid, die men, zittend aan lange tafels, kan proeven, onder de klanken van live muziek. De Rapenburgse Bier Strasse gaat, zoals de naam al doet vermoeden, met alle winkeliers op Tirolertoer. De gasten kunnen er proeven, maar ook boomstamzagen of spijker slaan.

Andere straten, zoals de Nieuwmarkt en Korte Rapenburgsestraat, spelen juist meer in op theater en kindervermaak. Hierdoor is Proef Lichtenvoorde een evenement voor het hele gezin.

Na het succes van afgelopen jaar is er ook dit jaar weer gekozen voor het 'Meer voor Mannenplein'. Wederom met een dampende grillmaster-wedstrijd, een speciaalbierbar, een barbershop en een gezellig terras met muziek. Nieuw dit jaar is het 'Baardtreffen'. Dat is een wedstrijd waarbij de man met de mooiste baard of snor de hoofdprijs van 150 euro wint. Aanmelden is noodzakelijk: info@beautybyclaudy.nl

Proef Lichtenvoorde vind plaats op zondag 7 oktober in het winkelcentrum. De entree is gratis.

Facebook: Proef Lichtenvoorde
proef@lichtenvoorde.nl