Contact Bronckhorst Noord

12 juni 2018

Contact Bronckhorst Noord 12 juni 2018


Vissers kijken uit naar steigers in vijver 't Joostink

Het bestuur van de Vordense hengelsportvereniging De Snoekbaars bij de vijver op t Joostink. Tweede van links voorzitter Jan Groot Jebbink. Foto: Luuk Stam

VORDEN – Aan de rand van de vijver die ligt ingeklemd tussen de straten de Holtmaet en de Weppel in de Vordense wijk 't Joostink, komen drie nieuwe steigers te liggen. Daarnaast komt er een kunstmatig eilandje in de vijver. De begroeiing om dat eilandje gaat volgens het Waterschap Rijn en IJssel – eigenaar van de vijver – voor een betere waterkwaliteit zorgen.

Door Luuk Stam

De herinrichting gaat 16.000 euro kosten en komt voor rekening van de Vordense Hengelsportvereniging De Snoekbaars. De vereniging kreeg daarvoor onlangs 2.500 euro van kringloopwinkel De Werf, die 42.000 euro verdeelde over stichtingen en verenigingen in Vorden. Ook krijgen de Vordense vissers een bijdrage van Sportvisserij Nederland.

De drie nieuwe steigers komen aan de zijde van de Weppel te liggen. De oever is hier heel steil en begroeid. "Op dit moment kunnen vissers er niet meer bij komen", vertelt voorzitter Jan Groot Jebbink van De Snoekbaars. "Vanaf de steigers kunnen onze leden op een veilige manier vissen." Via een trappetje zijn de drie hardhouten steigers straks te bereiken. De buitenste twee steigers zijn 4 meter breed en 1 meter diep. Deze zijn via twee toegangsplanken te betreden. De middelste steiger is iets kleiner. Deze wordt 3 meter breed en krijgt maar één toegangsplank.

Buurtbewoners waren bang dat de herinrichting van de vijver het natuurlijke karakter van de vijver zou aantasten. Een informatieavond op woensdag 6 juni nam die zorg echter grotendeels weg. De steigers komen namelijk kort boven het water te liggen, waardoor het vertrouwde groen bovenaan de rand blijft. Wel uitten enkele buurtbewoners hun zorgen over de veiligheid van de steigers voor de jeugd. Volgens voorzitter Groot Jebbink zijn die zorgen onnodig. "Er komen bij elke steiger drie grote betonnen blokken te liggen, die samen een trappetje vormen", legt hij uit. "Als je daar normaal afloopt, is er niets aan de hand. In de winter zal er zo nodig gestrooid worden."

De omwonenden maken zich daarnaast vooral druk over het enorm lange gras rondom het water. Dat gras ligt volgens hen vol met zwerfafval, hondenpoep en poep van de vele eenden die hier rondlopen. "Het is hier een rotzooi", vindt een bewoonster. "Het hele onderhoud is achterstallig. Je kunt niet maar één stukje van het geheel aanpakken."
Groot Jebbink begrijpt de buurtbewoners wel. "Die mensen hebben hier al jaren last van", geeft hij aan. "Nu ze zien dat er hier beweging komt, vragen ze ook aandacht voor dat lange gras." Wat de buurt betreft kan er niet snel genoeg een maaimachine hun kant opkomen. De aanwezige medewerker van het Waterschap liet weten hierover snel in overleg te gaan met de gemeente Bronckhorst.

Avondvierdaagse

VORDEN - De 51e Avondwandelvierdaagse Vorden, georganiseerd door v.v. Vorden, is van start en duurt nog tot en met donderdag 14 juni. Tijdens de 5 en 10 kilometer routes zijn de scholen, verenigingen en zorginstellingen weer goed vertegenwoordigd. Rond de klok van 20.15 uur zal donderdagavond muziekkorps de Harmonie de lopers naar het terrein van festival Mañana Mañana leiden, waar op een groot podium de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Univé Oost sponsort de ranja en elke dag wordt er wat lekkers aangeboden op de route door Bakkerij Joop, Bakkerij van Asselt, Wiltink installatietechniek en Smederij Oldenhave. De wandelweek begon met een warming-up begonnen, dankzij Indoor Sport Vorden. Meewandelen? Inschrijven kan dagelijks tussen 17.45 uur en 18.30 uur. Start en finish: het Kulturhus.

Afscheid dominee

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zondagmiddag 17 juni om 14.00 uur neemt de Protestantse Gemeente Vorden in de Dorpskerk tijdens een speciale dienst afscheid van ds. Jan Kool. De Vordense dominee (65) gaat met emeritaat. Op 23 juli bereikt Jan Kool de 'gepensioneerde' leeftijd.

B 7

Inspirerend congres over zorg bij dementie

Deelnemers aan het congres Radicale Vernieuwing gaan door Vorden met rolstoel bril en oordoppen. Foto: Wiebke Wilting

VORDEN - Sensire is actieve deelnemer in de beweging 'Radicale Vernieuwing verpleeghuiszorg'. Het door hen in Vorden gehouden congres 'Radicale Vernieuwing' op dinsdag 5 juni, mag beslist vernieuwend genoemd worden. Veel enthousiaste reacties werden gehoord aan het eind van de dag, vooral omdat alle activiteiten door de 80 deelnemers, medewerkers en leidinggevenden van verschillende locaties van Sensire, zorginstellingen vanuit het hele land die meedoen aan de beweging Radicale Vernieuwing en zorgorganisaties die onderdeel zijn van het lerend netwerk van Sensire, maar juist ook familie en vrijwilligers, gevolgd konden worden.

Door Liesbeth Spaansen

Daphne Mensink, projectleider Sensire: "Er is voor dit congres een heel nieuw concept opgezet, waar geen keuzes gemaakt moesten worden zoals vaak bij congressen het geval is. De deelnemers waren bij de introductie in De Herberg aanwezig en gingen in vier groepen naar alle vier inspiratiesessies, met 'relaties' als gedeeld onderwerp."
Mensen die naar een zorghuis gaan vanwege dementie, horen na de verhuizing vaak de deur letterlijk in het slot vallen. "Wij willen dat het huis een thuis is voor de mensen. Sensire is bij hen te gast," legt Daphne Mensink uit. "In de locatie Lindenhof zijn we in gesprek gegaan over hoe we de relatie met het dorp weer kunnen vinden. Daarom zijn we de afgelopen ruim 1,5 jaar nieuwe verbindingen aangegaan met cliënten, familie en het dorp. We willen dat bewoners van de Lindenhof na hun verhuizing het gewone leven in Vorden kunnen voortzetten."

In De Herberg vertelde Mira over haar missie om mensen bewust te maken over dementie, door te delen hoe het is gegaan met haar (inmiddels overleden) moeder met dementie in een zorghuis in Twello. Zij bedankte in haar rouwadvertentie het dorp, hoe zij om waren gegaan met haar moeder en ze vertelde welke rol zij daarin had om mensen te vertellen dat haar moeder dementie had. Ook toen haar moeder naar het zorghuis verhuisde, is zij haar netwerk blijven inzetten om activiteiten te blijven doen, zoals uitjes, theater, dansen et cetera.

De groepen gingen uiteen voor een eerste sessie die in de school, smidse, kerk en dorpshuis werd gehouden. Zij liepen door Vorden, maar kregen hierbij een rolstoel mee, oordoppen en een bril om slecht te gaan zien. "De mensen konden zo ervaren wat beperkingen met mensen doet. Een succesvol onderdeel van de dag." Ook de lunch bleek een leermoment te zijn, want de boodschappen moesten zelf worden gedaan. Brood halen bij de bakker, groenten bij de groenteboer en de overige spullen bij de AH. "De vrijwilligers doen dit ook met de bewoners, die hierbij weer herinneringen hebben over vroeger. Sensire wil toe naar het gewone leven van de cliënten en kijken hierbij naar wat nog wel kan. We zoeken hierbij bewust de familie, buren, kennissen en verenigingen op, om die relaties te kunnen behouden."
Tijdens het eten stond speeddaten op het menu. Deelnemers gingen in gesprek over wat zij de ander te bieden hadden en maakten een keuze: met wie wilden zij aan het eind van de dag afspreken om op de werkvloer te gaan kijken.

"Het gemeenschapsgevoel was deze dag voelbaar en de reacties positief," aldus Daphne. "Het is eigenlijk zo simpel, zeiden de deelnemers, waarom doen we het dan niet. Maar soms kan het ook echt niet. Dementie kent vele vormen." Ze gaf aan dat het een maatschappelijk probleem is, hoe de samenleving naar verpleeghuizen kijkt. "Een negatief beeld eigenlijk, dat de verpleeghuiszorg zelf heeft gecreëerd. We moeten het niet hebben over opname, maar bijvoorbeeld verhuizen. Voor de mensen is een zorghuis een thuis."

Het spannendste geschiedenisboek van Nederland: Historisch Festijn

VORDEN - Op het terrein De Horsterkamp in Vorden wordt zaterdag 7 en zondag 8 juli het grote Historische Festijn gehouden. Voor het eerst bieden meer dan 800 deelnemers van 65 levende-geschiedenis-groepen uit zeven Europese landen een reis door de Nederlandse geschiedenis. Nieuw is een podium waarop onder andere op de zaterdag van 15.00 tot 21.00 uur muziek uit alle eeuwen te horen is.

Het merendeel van de deelnemers op dit derde Historische Festijn komt uit alle delen van Nederland en daarnaast uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Polen, Tsjechië en Oekraïne.

Reis door de tijd
Ze geven een beeld van Nederland door de eeuwen heen. De reis begint in Vorden met een groep die de Midden-Steentijd (circa 10.500 jaar voor Christus) uitbeeldt. Ook de Romeinen zijn er weer, terwijl de periode van de Vikingen, de Late Middeleeuwen, de Gouden Eeuw, Napoleontische tijd en de 20ste eeuw zwaartepunten vormen. Met recht kan de bezoeker in Vorden een goed beeld krijgen van de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen.

Kampementen en markt
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. Tevens kunnen de kampementen van de diverse (inter)nationale groepen worden bezocht. Er is een grote -historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren Nederlandse geschiedenis zijn te bewonderen, proeven en kopen.

Bezoekersinformatie
Het Historisch Festijn aan De Horsterkamp 8 in Vorden is zaterdag 7 juli open van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 8 juli van 10.00 tot 17.00 uur.

Tickets zijn online in de voorverkoop verkrijgbaar via de website. Aan de kassa van het evenement zijn de prijzen iets hoger. De parkeerkaart voor de auto kan alleen aan de kassa worden gekocht en kost 2 euro.

Fiets- en wandelroute langs monumentale bomen in Vorden

VORDEN - Vereniging Bomenbelang maakt een serie fiets- en/of wandelroutes langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. De eerste druk van de eerste route is inmiddels uitverkocht, maar er is nu een tweede druk beschikbaar bij de VVV in Vorden.

De eerste route loopt van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch en via onder meer landgoed Het Enzerinck en kasteel Den Bramel terug naar Hackfort, allemaal in de omgeving van Vorden. De route is 28 kilometer lang, maar kan gemakkelijk ingekort worden tot 21 kilometer. De gemeente Bronckhorst telt ongeveer 125 locaties waar monumentale bomen staan. Deze komen allemaal voor in het landelijk register van monumentale bomen, met hun actuele gegevens, vaak met foto en andere kenmerken en nieuwswaardigheden.

De routebeschrijving omvat informatie over zo'n 20 monumentale bomen. Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal 80 jaar oud zijn, gezond en minimaal nog 10 jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving of van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst werkt intussen aan een tweede fietsroute, nu vanaf Hengelo richting Ruurlo. Deze route komt waarschijnlijk deze zomer beschikbaar en komt onder meer langs de landgoederen Kiefskamp, Onstein, Medler, de Wiersse en 't Zelle. Op den duur moeten alle voor boomliefhebbers interessante gebieden in de gemeente een eigen route krijgen.

De routebeschrijvingen met bijbehorende kaart zijn tegen een geringe vergoeding op te halen bij onder andere de VVV in Vorden en het Ludgerusgebouw in Wichmond, of kijk op de website van Vereniging Bomenbelang.
Voor meer informatie: 0575-470 530 of bomenbelang@gmail.com.

Veertig jaar bestaan Volkstuinvereniging Vorden

Het volkstuinencomplex in Vorden. Foto: Rob Schmitz

VORDEN - Velen zullen het niet weten, maar Vorden heeft een groot volkstuinencomplex. Verscholen achter de woningen aan de Raadhuisstraat grenzend aan de Vordense Beek zijn wekelijks een vijftigtal leden bezig met het kweken van hun eigen groenten, bloemen en fruit. Dit jaar bestaat het complex al veertig jaar. Dit wil de vereniging vieren met een open dag op zaterdag 23 juni van 11.00 tot 14.00 uur. Deze dag worden rondleidingen gegeven over het terrein.

Het idee om in Vorden een volkstuinvereniging op te richten kwam van Cees Lakeveld. Hij had destijds geen ruimte bij zijn huis voor een tuin. Hij trommelde via een artikel in het Contact een aantal mensen bij elkaar en zo werd in februari 1978 de oprichting van de Volkstuinvereniging Vorden door de notaris bekrachtigd.

Aanvankelijk pachtte het bestuur grond van de gemeente naast de Vordense Beek, op de plaats waar later de inmiddels alweer verhuisde tennisbanen lagen. Twee jaar later verhuisde het volkstuinencomplex naar een lap grond naast de voormalige Villa Nuova aan de Zutphenseweg. Dat complex werd door de groei van het aantal leden echter snel te klein, waarna er opnieuw verhuisd werd en nu naar de huidige plek. De grond langs de Vordense Beek werd gehuurd van de heer Reintjes. In 1985 werd ook dit stuk te klein. De vereniging kon toen het stuk grond grenzend aan het volkstuincomplex kopen van de gemeente. Omdat de vereniging armlastig was, werden er 33 aandelen van elk honderd gulden uitgegeven aan vooral belangstellende leden. Voldoende om de grond te kunnen aankopen.

In de loop van de afgelopen jaren zijn alle aandelen bij de vereniging weer tegen een bedrag van 100 gulden ingewisseld, waardoor een gedeelte van het volkstuinencomplex nu eigendom van de vereniging zelf is.

Kom een kijkje nemen tijdens de open dag op zaterdag 23 juni

Vele jaren lang is het ledenaantal van ongeveer 40 stabiel gebleven. De laatste jaren is er echter een groeiende belangstelling voor het fenomeen volkstuin. Het ledenaantal ligt nu op vijftig en het opmerkelijke daarvan is dat er steeds meer jonge leden bijkomen.

Het is dus een bont gezelschap van jong en oud, mannen en vrouwen, die hun hobby met veel plezier beoefenen. Vrijwel iedereen tuiniert kleinschalig en biologisch. Natuurlijk kom je overal de aardappelen en de boontjes tegen, maar ook de belangstelling voor vergeten groenten als pastinaak en mierikswortel is enorm gegroeid. En mocht je het allemaal niet weten, dan is er altijd een tuinbuurman die je met raad en daad wil bijstaan, want volkstuinieren is ook bij uitstek een sociaal gebeuren.

Mocht iemand zich willen aan sluiten, dan is dat mogelijk. Er zijn nog een paar perceeltjes vrij. Voor 32,50 euro per jaar huur je een hele tuin van 150 m2 en voor 22,50 euro een halve tuin van 75 m2.

Kanon Pokajanen van Arvo Pärt in Dorpskerk

VORDEN - Het Utrechts Kamerkoor onder leiding van Wolfgang Lange brengt in juni 2018 twee keer de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt ten gehore. Het eerste concert is op vrijdag 15 juni om 20.15 uur in de Dorpskerk van Vorden. Het tweede concert op zondag 17 juni om 15.00 uur in de Nicolaïkerk te Utrecht.

De Kanon Pokajanen (1997) is het meest omvangrijke koorwerk van Arvo Pärt (1935). Aan dit werk ligt een boetekanon ten grondslag. In de oudste Slavische kerkhandschriften komt de boetekanon al voor en in de Grieks-Russische Kerk maakt hij deel uit van het ochtendgebed. De boodschap die hij brengt is het verschijnen van Christus in de wereld.

Het Utrechts Kamerkoor is een gemengd klassiek kamerkoor dat al meer dan vijfenzestig jaar bestaat. Wolfgang Lange leidt het koor sinds 2003. Het repertoire omvat een brede schakering aan werken uit de Europese koorliteratuur vanaf de renaissance tot nu. Het koor zingt hoofdzakelijk a capella in een thematische programmering.

Voor meer informatie en kaartverkoop, zie de website.


www.utrechtskamerkoor.nl

Genieten van kunst verspreid over kasteeltuin, vijvers, moestuin en weide

VORDEN - Stichting het Web, kunstenaarsnetwerk in de Achterhoek, organiseert in samenwerking met Natuurmonumenten deze zomermaanden voor de vijfde keer een kunstwandelroute in het idyllische landschap rondom kasteel Hackfort. Van 1 juni tot en met 10 september kan men verspreid over kasteeltuin, vijvers, moestuin en weide genieten van het werk van veertien kunstenaars en dertien dichters.

Dit jaar is er werk te zien van gerenommeerde en merendeels Achterhoekse kunstenaars als Netty Armbrust, Hermine Grob, Bertus Janssen, Ruud Kaper, Bert Loman, Jan Opdam, Piet Post, Dorothea Staalman en Iris burghout, Marijke Schellekens, Tejo Tiemissen, Gebke Westra en Dries Olthoff, Henk Winkelman en leerlingen van het Almende College locatie Bleumers.

Gezien het succes van het poëziepad in voorgaande jaren, hebben de Omsmeders - met de dichters Nico Arts, Bert Bevers, Henk Beunk, Pieter Bas Kempe, Hans Mellendijk, Lidwiene Vermeij, Jan Opdam, Herman Pelgrom, Louis Radstaak, Helma Snelooper, Margót Veldhuizen, Anna Wiersma, Ankh Gussinklo - in samenwerking met Henk Winkelman een poëzieleesplek gecreëerd. Terwijl de samenwerking tussen Hans Mellendijk met Marijke Schellenkens heeft geresulteerd in een prachtige ruimtelijke Haiku.

Het bijzondere van de kunstwandelroute bij kasteel Hackfort is de combinatie van uniek cultuurlandschap et een grote verscheidenheid aan natuur en agrarische cultuur en de verschillende uitingsvormen van hedendaagse kunst.
De kunstwandelroute is gratis toegankelijk mede dankzij een bijdrage van de Keuken Van Hackfort, Sandberg Vaillant Advocaten en Natuurmonumenten. Er is een informatiebrochure aanwezig met informatie over de route en de geëxposeerde kunstwerken. Deze is gratis verkrijgbaar bij de Keuken van Hackfort. Voor meer informatie, neem contact op met Han van Oosterbos, Stichting Het Web.

Dominee Jan Kool gaat met emeritaat

Dominee Jan Kool. Voorgangers gaan voorbij. Het Woord blijft. Foto: Jan Hendriksen

'De hereniging vormt voor mij persoonlijk het hoogtepunt'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Als hij alles van de voren geweten had, dan had de afscheidsdienst een week later plaatsgevonden. "Ik had de datum van de dienst mede bepaald door een oriëntatiereis die mijn vrouw en ik gaan maken voor een eventuele gemeentereis die ik voor volgend jaar nog in petto heb. Bestemming: Armenië en Georgië. Maar nu moeten we het grootste deel van het festival Mañana Mañana missen. En dat is best wel jammer. Het is een fantastisch evenement voor Vorden. Ik spreek uit ervaring. Ben er vorig jaar geweest." Zondagmiddag 17 juni om 14.00 uur neemt de Protestantse Gemeente Vorden in de Dorpskerk tijdens een speciale dienst afscheid van ds. Jan Kool. De Vordense dominee (65) gaat met emeritaat. Op 23 juli bereikt Jan Kool de 'gepensioneerde' leeftijd.

Als we op een doordeweekse dag ten huize 't Venhorst van de familie Kool worden ontvangen, betreden we vanuit de voordeur direct links de 'overvolle' werkkamer van Kool. Een 'kamer' met boeken, heel veel boeken, oud en nieuw en schilderijen. "Hier lees ik vaak tot diep in de nacht." We nemen daarom aan de keukentafel onder het genot van een kop koffie plaats. Jan Kool streek in 2003 met zijn vrouw Giselle (51) samen met hun twee dochters Eva-Linde en Emma-Lotte vanuit het Noord-Hollandse Schoorl in Vorden neer. "We hadden ooit de wens uitgesproken om nog eens naar het oosten te willen verhuizen. Vijftien jaar geleden deed zich die kans voor na een beroep uit Vorden. En die hebben we met beide handen aangegrepen", zo blikt Jan terug op 2003.

Een periode waarin de Hervormde Gemeente Vorden destijds met een paar vacatures te maken had. De kerkgemeente had tot dan toe twee fulltime predikanten. "Rust en opbouw waren het devies van de kerkenraad. En daar heb ik aan mogen meewerken." Jan Kool kwam uit een kerkgemeente die het traject van hereniging tussen de hervormde gemeente en gereformeerde kerk al achter de rug had.

'De kerk moet wat mij betreft nog nadrukkelijker het 'kloppende hart' voor de Vordense gemeenschap worden'

"In Vorden speelde die gedachte toen ook nadrukkelijk. Maar het is algemeen bekend dat het federatietraject moeizaam en jammer genoeg onnodig lang heeft geduurd. Het heeft als een rode draad door mijn functie als dominee in Vorden gelopen. Maar ik heb de hereniging gelukkig op de valreep nog mogen meemaken. Daar ben ik zielsgelukkig blij mee en ik geloof er ook helemaal in, in eenheid. De hereniging heeft na een klein jaar een positieve invloed. Het kerkbezoek is duidelijk toegenomen. Mensen zijn enthousiast en willen weer een extra stapje doen. De samensmelting vormt voor mij persoonlijk dan ook het 'hoogtepunt' uit de afgelopen vijftien jaar. We zijn er voor elkaar als geloofsgemeenschap meer dan ooit. Alle tijd en moeite die de laatste tien jaar in het herenigingsproces is gestoken, werpt nu zijn vruchten af. En ook de herinrichting van de Dorpskerk behoort tot een van die mooie hoogtepunten. En zie al die activiteiten die er in de kerk door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk worden georganiseerd. Steeds meer dorpsgenoten participeren in en rondom het kerkelijk erf. De 'spin-off' is momenteel fantastisch. De focus is er nu gericht op hoe het verschil ten goede kan worden gemaakt voor mensen in en buiten de kerk. De kerk moet wat mij betreft nog nadrukkelijker het 'kloppende hart' voor de Vordense gemeenschap worden."

Opdracht
Wat de zondagse eredienst betreft zijn er volgens Jan Kool jammer genoeg nog wel drempels die tal van dorpsgenoten ervan weerhouden te gaan. Niet in de laatste plaats de vooroordelen, zo zou zowel de kerk als het geloof niet meer van deze tijd en saai zijn. "Zeker, ook onze gemeente kan opener, aantrekkelijker en vitaler. Er valt nog een wereld (aan generaties) te winnen. Dit is en blijft onze opdracht. Maar intussen gaan de deuren van de Dorpskerk iedere zondag en 's zomers iedere dag open, helemaal in de geest van het mooie gedichtje 'Kerk' van Christien Crouwel: Je hoeft niet protestant te zijn en ook niet katholiek, je kunt er huppelend naar binnen of met reumatiek. Want of je fris en fruitig bent, bejaard of zelfs antiek, je bent er elke week opnieuw het hooggeëerd publiek. Je kunt er naar verstilling zoeken of naar dynamiek, je mag er met je dromen komen of met je kritiek. Al oog je nog zo sjofeltjes, al oog je nog zo sjiek, Je bent er meer dan welkom, ook alleen voor de muziek."

Teleurstelling
Gaande het gesprek blijkt dat Jan Kool eigenlijk met enige tegenzin predikant is geworden! "Ik ben eigenlijk in 1988 vanwege de echtscheiding van mijn eerste vrouw dominee geworden. Ik wilde met alle geweld na een vijfjarige theologiestudie in Zwitserland als zendingstheoloog naar Poona in India. Mijn toenmalige echtgenote stond daar destijds volledig achter. Sterker nog, zij ging een poosje naar Cambridge om daar haar Engels op te halen. Daarna zouden wij met ons gezin naar India vertrekken. Echter wat gebeurde er, bij terugkomst uit Engeland bleek zij totaal veranderd. Daardoor ontstond er een soort 'vervreemding' met als gevolg dat het vertrek naar India werd afgeblazen. Daarmee kwam een eind aan mijn ideaal om in de Derde Wereld theoloog te worden. Voor mij een enorme teleurstelling. Vrienden van mij gingen wel her en der als zodanig aan de slag. Ik vond het verschrikkelijk", zo vertelt Jan Kool.
Hij werd vicarus (leerpredikant), kwam een halfjaar in Bergen (N-H) te werken en werd vervolgens in 1988 beroepen in
Kerk- en Kapel-Avezaath (Betuwe). Ging erheen met nog steeds de hoop dat het huwelijk weer op de rails zou komen. De hoop bleek ijdel, een definitieve echtscheiding kon niet uitblijven. Jan Kool: "Ik heb het daar toch wel erg moeilijk mee gehad. Toch werden het voor mij in Kerk- en Kapel-Avezaath uiteindelijk vijf leerzame jaren. Het heeft mij als dominee gevormd en waarbij ik persoonlijke zaken weer op de rit heb gekregen", zo zegt hij. Voor Jan Kool betekende de Avezathen ook het begin van hele mooie dingen. Hij leerde daar Giselle kennen. "Giselle was kapster in het dorp. Zij paste toen wel eens op mijn drie kinderen. Uiteindelijk werd ze mijn alles."

Overledenen
De laatste werkweek van dominee Jan Kool staat deze week dus volledig in het teken van zijn afscheid. "Ik laat me zondagmiddag verrassen. Ik leid samen met collega Freek Brandenburg de dienst waaraan de Cantorij haar medewerking verleent. Wat ik deze week ook nog ga doen is onder meer de graven van de overleden gemeenteleden in de afgelopen vijftien jaar bezoeken. Hoeveel dat er zijn? Daar moet ik het precieze antwoord schuldig op blijven. Minstens een paar honderd. Een aantal hebben een grote impact gehad. In de 'In memoriams' die ik van elke overledene heb geschreven, heb ik altijd geprobeerd de overledene recht te doen door de feiten juist te hebben, maar ook door de kern van de betrokken mens te raken. Liefst met één woord."

'De honderden preken die ik heb geschreven zijn vanuit de Bijbel, maar ook vanuit mijn 'hart' geschreven'

Hoe verder?
Zoals gezegd Jan Kool leest graag. "Ik denk na over dingen die ik lees, probeer een antenne te hebben voor thema's die bij de mensen leven. De honderden preken die ik heb geschreven zijn vanuit de Bijbel, maar ook vanuit mijn 'hart' geschreven. Ik kijk tegen het christelijk geloof aan als levenswijze die geïnspireerd door Jezus Christus erop uit is om de individuele mens en de maatschappij humaner te maken." Dat lezen zal voor Jan Kool misschien niet meer altijd in de nachtelijke uren plaatsvinden nu hij met emeritaat gaat. "Maar het is er dan altijd zo rustig", pareert hij de opmerking. Kool verheugt zich nu hij meer vrije tijd krijgt op de werkzaamheden in de ruime en prachtige tuin van 't Venhorst. Daar was nu soms weinig tijd voor. En ook naar de bezoekjes als 'opa' aan het eerste kleinkind ziet hij uit. Evenals de voorbereidingen voor eventuele gemeentereizen en 'last but not least' een reis naar het land waar Giselle geboren is: Australië. Kortom; "tijd om stil te zitten is er niet bij."

Column

Pax

De Hengelose voetbalvereniging Pax bestaat negentig jaar. Negentig jaar aan blauw-witte voetbalhistorie. Negentig jaar aan verhalen binnen en buiten het veld. Bij één van mijn mooiste Pax-herinneringen buiten het veld is de hoofdrol weggelegd voor een auto. Om precies te zijn een groene Nissan Almera. Kom ik op terug.

Daarvoor moet ik namelijk eerst uitleggen dat ik als weinig talentvolle jeugdspeler een bescheiden rol speel in de geschiedenis van Pax. Tot en met de B-jeugd – tegenwoordig JO17 – voetbalde ik met veel plezier. Een keeper noemde mij weliswaar eens de beste linksback waarmee hij ooit gespeeld had, maar dat zei meer over hem dan over mij.

Wel heb ik als speler bijzondere wedstrijden meegemaakt. Bijvoorbeeld die bij DVC'26 in Didam. Door een tekort aan spelers begonnen we die wedstrijd met negen man. Er was echter weinig reden tot paniek, want er waren twee spelers uit een hoger elftal onderweg. Mochten we op achterstand komen, dan zouden die versterkingen dat wel oplossen.

Dat bleek niet nodig, want wonder boven wonder stonden we met negen man binnen een kwartier met 0-3 voor. Iedereen liep ineens een paar tandjes harder. We zaten in een zetel en toen na twintig minuten de versterkingen het veld betraden, kon het al helemaal niet meer misgaan. Dachten we. Met elf man verloren we die wedstrijd met 4-3.

Als supporter van Pax stroomde ik in op het moment dat Henk Bloemers in het eerste elftal in de spits stond. Het was de tijd waarin de gebroeders Ten Kate tot de sterkhouders behoorden. Zenuwslopend waren altijd de wedstrijden in de nacompetitie. Inmiddels is Pax al jaren derdeklasser. Dit seizoen was er het dubbele treffen met Keijenburgse Boys.

Een groot deel van de Pax-geschiedenis ken ik alleen van verhalen. Verhalen uit de jaren tachtig, toen Pax doorstoomde tot bovenin de eerste klasse en uitgroeide tot een begrip in de Achterhoek. Destijds stond de befaamde bult bij thuiswedstijden aan beide kanten van de tribune helemaal vol. Voetballiefhebbers uit de gehele regio kwamen in Hengelo kijken.

Eén van de hoogtepunten van het voetbalseizoen als speler was het jaarlijkse uitje na afloop van dat seizoen. Tijdens één van die uitjes gingen we naar Duinrell in Wassenaar. Eerst naar het attractiepark en aansluitend naar het subtropisch zwemparadijs, het Tikibad. Dat betekende een autorit van zo'n twee uur, met onze trainers als chauffeurs.

Het hoogtepunt van die dag vond al plaats tijdens de heenreis. De auto waarin ik zat, reed achteraan in een stoet van vier Hengelose auto's over de snelweg. Het zal de A12 zijn geweest. Toen we in de spiegels flink wat snelle auto's zagen naderen, besloot de trainer achter het stuur van onze auto om ook even gas te geven.

De blikken van de jongens in de auto's voor ons staan me jaren later nog altijd helder voor de geest. Met grote ogen keken ze naar het passerende autogeweld. Ze zagen een gele Ferrari! Een rode Ferrari! Een gele Lamborghini! En als laatste in het rijtje – als klap op de vuurpijl – een groepje teamgenoten, enthousiast zwaaiend in een groene Nissan Almera.


Sociaal contact en volop activiteiten dankzij 'Ontmoeting en Dagbesteding'

VORDEN - Bijna het hele jaar kan men op dinsdag van 10.00 tot 15.30 uur bij de SOOS van het Kulturhus terecht om andere deelnemers te ontmoeten, gezellig met elkaar koffie te drinken, even bij te praten, een spelletje doen, meedoen aan een activiteit en rond half één samen eten.

Aan tafel zitten twee deelnemers aan de 'Ontmoeting en Dagbesteding' dat door Welzijn Vorden met behulp van een groep enthousiaste vrijwilligers wordt georganiseerd. Erna Steman (77) en Hetty Fransen (69) zijn trouwe bezoekers van deze dienstverlening. Ze vinden het heerlijk om met anderen de krant door te nemen en te praten over de actualiteit en mee te doen aan allerlei activiteiten. Ze hebben in de afgelopen jaren al van alles gedaan: bloemschikken, schilderijtje maken, geheugenspelletjes, stoelgymnastiek, koersbal, bingo, geluisterd naar muziek en voorgedragen gedichten, jeu de boules op tafel, om maar een paar dingen te noemen. Op twee dinsdagen in de zomerperiode is er een zomerstop, maar alle andere dinsdagen kan men in de SOOS terecht.

Hetty Fransen komt uit Utrecht en verhuisde met haar man naar Vierakker-Wichmond om daar een boerderij te beginnen. Na het overlijden van haar man en de verkoop van de boerderij ziet ze een leuk appartement te koop staan in de Galleehof en zo verhuist ze naar Vorden. Ze hoort van de 'Ontmoeting en Dagbesteding' van Welzijn Vorden en dat lijkt haar wel wat. Ze vond het meteen leuk en ze slaat bijna geen dinsdag over. Ze houdt van gezelligheid en ze vindt sommige activiteiten heel informatief en andere weer heel ontspannend.

Erna is een geboren Achterhoekse. Het ging even niet zo goed met haar en na advies van haar huisarts is ze komen kijken en ze vond het meteen leuk. Het gaat nu beter, zegt ze zelf. Ze wil deze dienstverlening niet missen. "'Ontmoeting en Dagbesteding' moet blijven", zeggen ze allebei.

Aan tafel is Ina Eskes aangeschoven die, samen met Dinie Velhorst, coördinator is van 'Ontmoeting en Dagbesteding'. Zij kijkt en zoekt naar dingen die goed gebruikt kunnen worden bij een activiteit en daarom loopt ze regelmatig bij 'De Werf' in Vorden binnen. Soms worden er spullen geleend. Nu zijn Hetty en Erna aan het breien met wol die bij 'De Werf' vandaan komt. De producten worden weer voor de verkoop bij 'De Werf' ingeleverd. Tijdens het gesprek worden door de andere deelnemers spelletjes gedaan. Sjoelen en rummikuppen zijn zeer populair bij deze groep, die voor ongeveer de helft uit mannen bestaat.
Een deelnemer betaalt 12,50 euro per dag, inclusief eten en drinken. Dat is ongeveer zeventig procent van de kostprijs. De rest komt uit de gemeentelijke subsidie die Welzijn Vorden ontvangt.

De groep bestaat uit 8 tot 15 personen en er is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Er wordt wel verwacht wordt dat zij beschikken over een redelijke mate van zelfredzaamheid. Zin om op de dinsdag andere mensen in een gezellige sfeer te ontmoeten en deel te nemen aan activiteiten? Loop dan op eens binnen of neem telefonisch contact op met Welzijn Vorden. Wie niet meer zo mobiel is, kan contact opnemen met de vervoersdienst van Welzijn Vorden voor het ophalen en brengen.

Column

13 juni

Vorden

In de sporen van de Baron

VVV Winkel Vorden

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

Vorden

Orchideeënwandeling langs de Lindese Laak

Landgoed De Kieftskamp

14 juni

Vorden

Mañana Mañana 2018

kasteel Vorden

15 juni

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings' (t/m 24 juni)

Galerie De Burgerij

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

17 juni

Vorden

Optreden Los Pajaritos

Galerie De Burgerij

18 juni

Vierakker

Theetuin Vierakker: kunstmarkt 2018

20 juni

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

22 juni

Wichmond

Fuchsiatuin open

Bloemenhuis 't Stekkie

23 juni

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

24 juni

Vorden

Arnoud Kas - Poptroubadour

Theater Onder de Molen

Muzikaal resultaat leerlingen

Foto: PR

WICHMOND - In een half jaar een instrument leren bespelen? Op basisschool de Garve hebben de kinderen van groep 5 en 6 laten zien en horen dat het kan. In oktober van dit schooljaar zijn zij gestart met het leren bespelen van een instrument. De kinderen konden kiezen uit slagwerk, trombone, keyboard, gitaar, klarinet en accordeon. Zij werden iedere donderdag begeleid door docenten van de muziekschool en vrijwilligers van de muziekvereniging Jubal.

Foto: PR
Foto: PR

Donderdagavond 7 juni was het zover. Ouders, familie, kennissen en buurtbewoners kwamen massaal richting het schoolplein van de Garve, waar zij konden genieten van een heus zomerconcert. Uiterst geconcentreerd en vol enthousiasme werden er verschillende liedjes ten gehore gebracht door de kinderen. Ook Jubal liet horen hoe een orkest klinkt. Tot slot speelden groep 5 en 6 en Jubal samen een mooi stuk.

Fietstocht Veldhoek

VELDHOEK – Volksfeestcommissie Veldhoek organiseert zondag 24 juni haar jaarlijkse Fietstocht. Start en finish zijn bij het Verenigingsgebouw achter voormalige basisschool Veldhoek aan de Kapersweg 4 in Ruurlo. Starten kan men tussen 13.00 en 13.30 uur. De tocht is ongeveer dertig kilometer. lang. Na afloop van de fietstocht is er in het Verenigingsgebouw gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje even gezellig na te praten. Iedereen is van harte welkom.

Badmintonners slaan hun slag

Achterhoek gastheer Special Olympics 2018

Door Liesbeth Spaansen

ACHTERHOEK/BRONCKHORST - Op is de Achterhoek trotse gastheer voor De Special Olympics 2018 zijn gehouden op 8, 9 en 10 juni. De Achterhoek was hiervoor gastheer. Burgemeester Marianne Besselink opende deze door zaterdagochtend 9 juni de sporters toe te spreken en het Olympische vuur te ontsteken. De Gemeente Bronckhorst nam de organisatie van de onderdelen badminton en golf op zich.

De Special Olympics Nationale Spelen is een evenement voor alle sporters met een verstandelijke beperking, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.000 deelnemers deden mee aan 21 verschillende takken van sport. Daarbij kregen ze steun van veel vrijwilligers en coaches. De spelen werden feestelijke geopend op 8 juni in het stadion van voetbalvereniging de Graafschap in Doetinchem.

In Sporthal Het Hooge Wessel in Steenderen was het zaterdagochtend 9 juni een drukte van belang. Na de aankomst van de spelersbus en het omkleden van de spelers, mochten zij één voor één de sporthal betreden voor een Olympische binnenkomst. Ze werden voorgesteld door speaker van deze dagen Maarten Sluiter uit Klijndijk, compleet met volgspot en applaus. Een mooi welkom.
Burgemeester Marianne Besselink, zelf een enthousiast badmintonster verrichte de openingshandeling, het aansteken van het Olympisch vuur. "Ik vind het geweldig om bij het badminton te mogen zijn. Het roept oude herinneringen op van de toernooisfeer, het met elkaar sportief strijden en daarna de dag leuk afsluiten." Zij sprak de sporters toe met sportieve woorden. "Je wint al als je meedoet, zie ik staan op shirts. En zo is het, maar natuurlijk gaan jullie ook voor de winst. Veel plezier."
Na de gezamenlijke warming up met Dansgroep De Knupduukskes uit Vorden, waar sporters en vrijwilligers aan meededen, gingen de wedstrijden van start.

Badmintonverenigingen Hengelose Badmintonclub (HBC) Hengelo, Flash Vorden en Badmintonclub (BC) Steenderen werkten samen om deze toernooidagen. Zondag 10 juni werd het hoofdtoernooi afgerond.

De dubbels categorie 1 en 2 waren samengestelde koppels uit verschillende clubs. De prijsuitreiking werd onder andere gedaan door wethouder Evert Blaauw, Combinatiefunctionaris Ernst Jan Somsen en Sporthalbeheerster Erna Jolink.

Uitslagen:
Dubbels categorie 2: 1e Debbie Schrijver en Angela Zhu
Dubbels categorie 1: 1e Duncan Watterson en Zoe Zambie
Mannendubbel categorie 1: 1e Patrick Kwakman en Lars van der Pot van De Klup Twente
Vrouwenenkel categorie 2: 1e Debbie Schrijver van De Kluproosjes
Vrouwenenkel categorie 1: 1e Zoe Zambie van Isle of Man
Mannenenkel categorie 2: 1e Bert Nieuwerth van De Klup Twente
Mannenenkel categorie 1: 1e Lars van der Pot van De Klup Twente

Beker jubileumeditie Bronckhorst JO19 Toernooi gewonnen door Zelos

De wisselbeker voor het winnende team Zelos, werd uitgereikt door wethouder Evert Blaauw aan aanvoerder van Zelos Gijs Loman. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink

BRONCKHORST/ZELHEM - De tiende editie van het Bronckhorst Jeugdvoetbaltoernooi voor JO19 teams dat op zaterdag 9 juni bij VV Zelhem werd gespeeld is gewonnen door Zelos JO19, dat in de finale Basteom met 1-0 versloeg. Basteom werd daarmee tweede.

De jubileum editie met 10 deelnemende teams is bijzonder goed verlopen. Alle 10 deelnemende teams van Zelhem, Zelos (2 teams), Halle, Pax (2 teams), Vorden, Vorden/Ratti, HC'03 en Basteom werden in het kader van het jubileum van het toernooi beloond door de organisatie van VV Zelhem, met medewerking van De Graafschap; alle teams kregen een voucher voor 20 toegangskaarten van een wedstrijd van De Graafschap voor komend seizoen in de eredivisie.

De wisselbeker voor het winnende team Zelos, werd uitgereikt door wethouder Evert Blaauw aan de aanvoerder van Zelos Gijs Loman.
De strijd om de plaatsen 3 t/m 10 was ook zeker boeiend. Vorden behaalde de derde plaats, HC'03 werd vierde, Pax vijfde, Zelhem zesde, Halle zevende, Ratti achtste, Zelos JO19-2 werd negende en Pax JO19-2 uiteindelijk tiende.

Met medewerking van de scheidsrechters en door keeper Jordy Rondeel van De Graafschap werden de spelers van het toernooi ook individueel beoordeeld op hun prestaties en werd Dirk Spanjer van HC'03 gekozen tot beste speler van het toernooi. Hij kreeg een fraaie beker en mocht van Jordy een shirt van De Graafschap en een beker in ontvangst nemen.

De Graafschap verleende ook medewerking door keeper Jordy Rondeel bij het strafschoppen schieten. De penalty bokaal werd gewonnen door het team van HC'03. De beker daarvoor werd uitgereikt door Harm Jan Evers van het CDA Bronckhorst. Bij het uiterst sportief verlopen toernooi werd tot sportiefste ploeg gekozen het team van Vorden/Ratti. De sportiviteitsbeker werd uitgereikt door Antoon Peppelman van de PvdA van de gemeente Bronckhorst.

De organiserende vereniging VV Zelhem kan terugkijken op een uiterst geslaagd toernooi. Het toernooi met 10 deelnemende teams werd voor de tiende keer georganiseerd op de velden van voetbalvereniging Zelhem. Een mooie promotie voor het jeugdvoetbal in de gemeente Bronckhorst.

Gemengd team Vorden 1 kampioen

Van linksboven naar rechtsonder: Bart Willems, Martijn Arfman, Tom Kleinluchtenbeld, Kim van Esterik, Lisette Dijkman, Maik Derksen en Anneleen Dijkman. Foto: PR

VORDEN - Afgelopen zondag 3 juni moest het gemengd team Vorden strijden om het kampioenschap in Delden. Het team wist de wedstrijd te winnen met 8-0 en gingen als kampioenen huiswaarts.

De competitie voor het Vordense mixteam begon op zondag 8 april met uitwedstrijd in Borne. Wat Vorden niet wist was dat de grote buurtvereniging Woolderes was opgedoekt en alle talenten naar Borne waren gegaan. Toch, ondanks de pittige en moeizame wedstrijden, won Vorden met 5-3. De tweede dag kreeg Vorden Ready-Oldenzaal op bezoek, hier waren Duitse jonge meiden ingevlogen. Maar Vorden wist het hoofd koel houden en won met 8-0. Op 22 april moest het team uit naar Ludica, een studentenvereniging. Er was een groot feest geweest de nacht ervoor dus het werd geen moeizame dag, 7-1 winst voor Vorden. Dag vier zou op papier een lastige wedstrijd worden en dat was in twee wedstrijden ook het geval, maar uiteindelijk viel het de juiste kant op: 8-0 voor Vorden.
Op de vijfde mochten de Vordenaren naar Apeldoorn, Daisy, en bleek een zware dobber: 4-4 was de uitslag. Door deze uitslag kwam het aan op met nog twee dagen en een puntenverschil van 1. Vorden kreeg de Veenhorst op bezoek op 27 mei, dit was een makkelijke zege: 8-0. En met de gewonnen wedstrijd afgelopen zondag, was het kampioenschap een feit.

Het team wil Dijkman Bouw en Dijkman Tennis bedanken voor de sponsoring.

Achterhoeks Open Golftoernooi

HENGELO - Voor de twaalfde keer wordt door Golfclub 't Zelle het Achterhoeks Open Golftoernooi georganiseerd, een van de grootste meerdaagse amateur golftoernooien van het land. Ruim 230 spelers en speelsters uit het hele land spelen op 16, 17 en 18 juni om een van de 75 finaleplaatsen. Zaterdag 23 juni is de finale voor de titel 'Winnaar Achterhoeks Open 2018'. Daarnaast wordt in het toernooi door Achterhoekers gespeeld om de titel 'Achterhoeks Kampioen 2018'. Daarvoor komen in aanmerking spelers die in de Achterhoek geboren zijn, en/of wonen in de Achterhoek, en/of lid zijn van een Achterhoekse golfclub. De wedstrijden beginnen op de finaledag met categorie 3 (handicap 20 tot en met 36) om 8.00 uur. Categorie 1 (handicap 0 tot en met 12) start op de finaledag vanaf circa 12.00 uur. Het einde van de wedstrijd is omstreeks 18.00 uur. Rond 19.00 uur volgt de prijsuitreiking. Evenals vorig jaar is er een tribune bij hole 18. Het publiek is van harte welkom en kan meelopen in de baan met de spelers of op de tribune plaatsnemen. Naast de tribune staat een horecatent met terras. De toegang tot alle wedstrijden is gratis.

Eva Schuurman presenteert haar boek op Mañana Mañana

Gijs Jolink neemt eerste exemplaar in ontvangst

VORDEN - Eva Schuurman, columnist van deze krant, zal op donderdagavond 14 juni haar bundel Kleine Trampolines op Mañana Mañana presenteren. Het eerste exemplaar van het boekje met verzamelde columns en sporadische gedichten zal overhandigd worden aan festivalorganisator Gijs Jolink. Behalve voor de presentatie van de bundel, komt Eva naar het festival om poëtische monumentjes voor bezoekers te bouwen. De presentatie begint om 18.30 uur in de Tipi.

Dichter des Achterhoeks, columnist voor Contact, trouwambtenaar, jurywinnaar bij het Concours om de Wim Sonneveldprijs (cabaret) en tekstschrijver voor Herman van Veen. De geboren Amersfoortse heeft een CV om trots op te zijn, maar presteren is allang niet meer het hoofddoel in haar leven, sinds ze 'thuiskwam' in de Achterhoek. "Ik ben hier rustiger en meer bescheiden geworden." De gemoedelijke nonchalance - vergelijkbaar met het Mañana-gevoel - die haar zo aanspreekt in de Achterhoeker, heeft ze zich meer eigen gemaakt.

Presentatie bundel
Kleine Trampolines

Een mooi beeld van die weg naar 'volwassenheid' geven de columns die ze sinds 2014 schrijft voor Contact. Een selectie daarvan - afgewisseld met wat 'sporadische gedichten' - zijn te lezen in de bundel Kleine Trampolines. 'Toegankelijk klein en bezielend groots haalt Eva Schuurman immense onderwerpen terug naar de overzichtelijkheid van het dagelijks leven.

Bundel met columns uit Contact afgewisseld met gedichten

Ze vindt troost in de papiercontainers langs de weg en durft soms op de rand van de achterdeur maar net de wereld aan. Tot ze op de trampoline haar kleine veerkrachtige wonderen ziet staan', zo wordt de binnenkant van het boekje aan de buitenkant beschreven. Tijdens de presentatie ervan op donderdagavond, zal ze op geheel eigen wijze haar werk voordragen. Het boekje zal daar te koop zijn en is later ook te verkrijgen bij onder andere boekhandel Bruna in Vorden.

Gedicht klaar terwijl je wacht
Later tijdens het festivalweekend zoekt Eva regelmatig haar eigen afgetimmerde hokje op, dat ergens in het Mañana-landschap verscholen ligt. Festivalgangers kunnen daar een vragenlijstje invullen en aan de Dichter des Achterhoeks geven. Het luik van haar hokje gaat dan voor enkele momenten dicht. Eva stoeit met de woorden en maakt op een ouderwetse typemachine een persoonlijk gedichtje klaar terwijl je wacht. Ze hoopt dat bezoekers met een lach op hun gezicht en een blijvende herinnering aan Mañana Mañana haar nieuwe thuis verlaten.

Pro's en Amateurs Golfclub 't Zelle

HENGELO - Op de baan van Golfclub 't Zelle wordt woensdag 20 juni een 27 holes Pro Am gehouden. Het Pro Am is een wedstrijd waaraan Pro's en Amateurs golfers deelnemen. In iedere flight van 3 amateurs start ook een Pro.

Op Joost Luiten en Daan Huizingh na, doen de beste Golfprofessionals van Nederland mee: Robert Jan Derksen, winnaar op de PGA Tour, Jan Dorresteijn, meervoudig Nederlands kampioen, Max Albertus, de best geklasseerde Nederlander op de KLM Open 2017, Ralph Miller (eveneens KLM Open deelnemer), Dylan Boshart, Robin Kind, John Woof (Fox Sport golfcommentator) , Giesbert Gommers, baanrecordhouder van GC 't Zelle een andere. Kijk voor de volledige lijst van Pro's op de website van de golfclub onder de rubriek Pro Am van het Achterhoeks Open. Hier staat ook het programma van de dag.

Het publiek kan meelopen met de flights of, wanneer men dat te vermoeiend vindt, plaats nemen op de tribune bij hole 18 van de grote baan. Daar staat ook een horecatent zodat het niet alleen een leuke, maar ook een gezellige dag kan worden.
Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

116.250 euro voor KWF na SamenLoop Bronckhorst

Een lach en een traan in 24 saamhorige uren

BRONCKHORST/HENGELO – Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst op zaterdag 9 en zondag 10 juni. In totaal 45 teams, dat zijn een kleine 900 Samenlopers en 230 Kinderlopers liepen hun ronden bij de 90-jarige gastheer PAX op Sportpark 't Elderink. De ontlading was dan ook groot toen de penningmeester Ben de Vries na een bewogen weekend de opbrengst bekend maakte: 116.250 euro.

Door Liesbeth Spaansen

De laatste dagen voor het weekend van de SamenLoop waren vrijwilligers aan het werk om het terrein in te richten. Zaterdags konden de teams hun kramen vullen. Rond 14.45 uur die middag waren de zitplaatsen door de eregasten ingenomen. Ambassadeurs burgemeester Marianne Besselink en Wilma Aalderink waren erbij.
Koninklijke Harmonie Concordia bracht samen met het bestuur van World Peace Flame Hengelo de Vredesvlam naar het PAX terrein. Voorzitter Dirk Hiddink heette iedereen welkom en nodigde ambassadeur Wilma Aalderink uit om met de vlam het SamenLoop vuur te ontsteken. Marije Luimes droeg haar mooie, zelfgeschreven gedicht voor en na een altijd weer kippenvel moment met het SamenLoop Lied van Anja den Bakker was het woord aan de burgemeester. Na haar inspirerende woorden en een klap op de grote gong startte de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst.
Tijdens de eerste ronde liepen eregasten, (ex-)kankerpatiënten samen met familie en vrienden, op het parcours. Daarna gingen de teamleden door. Zij wisselden elkaar af, maar ieders inzet was bijzonder om mee te maken.
Op het podium, langs de route van de SamenLopers, traden vele (muziek)gezelschappen op. Daarnaast waren de kramen rond de route bemand om verder te gaan met het verdienen van geld voor het goede doel, de KWF. Geuren van verse broodjes, oliebollen en koffie, kleuren van zelfgemaakte artikelen en nagellak en scherven na het stukgooien van servies, er was voldoende vertier om 24 uur te overbruggen. Kinderen vermaakten zich met Music Maatje en Circus Lorelly op het kinderplein. Daar stond ook het springkussen, de survivalbaan van Jan in 't Touw en nog veel meer.
Een ruim uur voor middernacht, tijdens de kaarsenceremonie, was de stilte op het terrein voelbaar. Alle 2000 kaarsenzakken verlichtten rond het veld het dan donkere terrein. De spots waren gericht op dichter, tekstschrijver en trouwambtenaar Eva Schuurman en zanger, acteur en entertainer Rutger de Vries die teksten en liedjes brachten die raakten. Erna Roeterdink vertelde haar indrukwekkende verhaal van overleven. Na een moment van stilte kwamen SamenLopers weer in beweging om hun weg te vervolgen.

Voor het eerst werd in Bronckhorst een KinderLoop georganiseerd. Zondagochtend namen daar 230 kinderen aan deel. Zij liepen na een warming-up van AeroFitt achter Muziekvereniging Crescendo aan en werden gepast afgevlagd. Joke Berendsen kreeg een cheque van maar liefst 6.350 euro overhandigd.

Na bijna 24 uur lopen was de taak van de SamenLopers bijna volbracht. De bestuursleden van de SamenLoop en de burgemeester deelden rozen uit aan alle deelnemers. Daarna liepen zij voorop tijdens de allerlaatste ronde die met elkaar werd gelopen. Tot slot telde iedereen mee van 10 naar 0. Het was volbracht.
Met op het podium het bestuur, de commissieleden en de burgemeester werd een succesvolle SamenLoop afgesloten met woorden van hoop en dank voor alle vrijwilligers, sponsoren, Pax, Ideaal, pers en deelnemers. Ambassadeur Wilma Aalderink doofde de vlam. De opbrengst bleek de verwachtingen te overtreffen. Het bedrag van 116.250 euro dat penningmeester Ben de Vries kon melden, was van zondag 10 juni rond 12.00 uur. Dat betekent dat er van de laatste uren verkoop op het terrein nog geld bij komt. Ook worden nog wel giften verwacht.
Anja den Bakker sloot af met het SamenLoop lied, meegezongen door het Vordens Mannenkoor en iedereen die op het terrein was. Een mooi moment van saamhorigheid. Daarna applaus.
Een nieuwe periode ging in, van opruimen en het leven na de SamenLoop oppakken. Gelukkig zijn er veel foto's en films om mee na te genieten.

Succesvolle deelname zwemmers aan Gelderse kampioenschappen

Een deel van de regionale zwemmers die aan de Gelderse kampioenschappen deelnamen. Foto: PR

RUURLO/BORCULO/VORDEN – Maar liefst 21 leden van de regionale Lochemse sportvereniging De Berkelduikers hebben onder leiding van trainster Henriët Dedema in de afgelopen weken met succes deelgenomen aan de Gelderse zwemkampioenschappen lange baan (50 meter) in het Sportfondsenbad in Nijmegen.

Van de in totaal 85 te zwemmen afstanden verdeeld over de slagen schoolslag, vlinder, rugcrawl, vrije slag en wisselslag in de afstanden 50, 100, 200 en 400 meter behaalden De Berkelduikers 54 plaatsen in de top 10 van Gelderland, wat op zich een hele mooie prestatie is. Daarbij wist Remco Haijtink uit Laren twee maal een bronzen medaille te behalen op de 50 en 100 meter vrije slag.

Britt ter Horst uit Ruurlo behaalde drie bronzen medailles: op de 50 en 100 meter vrije slag en op de 200 meter schoolslag. Ilse Dadema uit Vorden behaalde een zilveren medaille op de 100 meter schoolslag.

"Alles bij elkaar een mooi Gelders kampioenschap om op terug te kijken", aldus trainster Henriët Dedema.

De deelnemers die aan het kampioenschap deelnamen waren Jorim Hebbink en Emma Klein Heerenbrink uit Borculo, Bjarne Herben en Britt ter Horst uit Ruurlo, Lisa Rinders, Sterre Karmiggelt, Ilse Dadema, Isa van Ditshuizen en Anouk Menkveld uit Vorden, Melle Arfman, Albert Bolink, Edwin Jager, Femke Bolink, Dante Hendriks, Fleur Brinkman en Maud Rietman uit Lochem, Luuk Hoentjen, Ivan Brummelman, Remco Haijtink en Lynn Brummelman uit Laren en Wilco Nijenhuis uit Bathmen.

Openluchtdienst met Herman Haan en Marise den Bakker

VELDHOEK – De kapel in de Veldhoek wordt bestuurd door de Protestantse gemeenten Zelhem en Hengelo. Tijdens de jaarlijkse openluchtdienst, altijd op de vierde zondag van juni, dit jaar 24 juni, werken 'de Veldhoek' en 'Hengelo' nog nauwer samen en gaan de deuren van de Remigius voor 1 zondag dicht. De openluchtdienst is bij Kampeerboerderij de Haverkamp, Vierblokkenweg 3 in Hengelo. Aanvang 10:15 uur.

Dit jaar komt Herman Haan uit Toldijk als voorganger naar de openluchtdienst. Wie hem kent weet dat hij erg van muziek houdt en graag zingt waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidt. Op de Facebookpagina Goede Herder Kapel is een filmpje van hem te zien. Men kan vrienden worden om op de hoogte te blijven van het wel en wee rondom de kapel. Tijdens de voorbespreking noemde hij muziek de hartslag van God. God ontmoeten in muziek. Dit hoeven niet alleen psalmen en gezangen te zijn maar dat kan ook in gospelsongs of popmuziek.

Wie hier ook heel goed weg mee weet is Marise den Bakker. En dat wil ze graag laten horen tijdens de openluchtdienst met haar zelf geschreven liederen en covers. Liederen waarbij de tekst en de muziek ieders hart raakt. Marise is een singer-songwriter van 16 jaar en speelt gitaar, piano en zingt. In 2016 heeft ze meegedaan aan The Voice Kids. Op nieuwjaarsdag 2018 mocht zij haar opwachting maken bij een nieuwjaarsconcert op TV.

Ook wordt er aan de kinderen gedacht. Er wordt een speciale tafel ingericht waar ze lekker kunnen tekenen, kleuren en knutselen en dat heeft natuurlijk ook met muziek te maken.

De collectes zijn voor stichting Simba en de vierde zondagcommissie. Na de dienst is er een ontmoeting onder het genot van een kopje koffie of thee.

Sporters tonen hun passie voor golf

ACHTERHOEK/HENGELO – Bij Golfclub 't Zelle in Hengelo konden de Special Olympische golfers hun wedstrijd spelen op zaterdag 9 juni. Na de vaardigheden en de wedstrijd, met een gezamenlijke lunch daar tussenin, eindigde de sportieve dag met prijsuitreiking en sluitingsceremonie.

Na de ontvangst van sporters, unified spelers en coaches door gastheren Franc Scheerder en Sjon Oude Egberink, heette de voorzitter van Golfclub 't Zelle Paul Baumann het gezelschap welkom. De deelname bestond uit 23 spelers en 23 unified spelers. Twee teams vormden een fligt.
De deelnemers werden naar prestatieniveau ingedeeld in categorieën, het zogenaamde divisioning, waarbij iedere wedstrijd eerlijk en gelijkwaardig kon verlopen. Binnen elke categorie konden de spelers hun eigen successen beleven, al werd wel sportief maar enthousiast gestreden om de medailles. Tijdens het onderdeel skills in de ochtend, lieten de deelnemers hun vaardigheden zien bij putten, chippen en slaan. Tijdens de wedstrijd speelde de sporters samen met een speler zonder verstandelijke beperking, de unified speler, een ronde van 9 holes op de Shortgolf/Par 3-baan. Een sportieve strijd.

De gemeente Bronckhorst is actief betrokken en heeft de wens uitgesproken zich in te willen zetten voor een voortzetting na deze Spelen van het sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Voor golf zeker te realiseren, omdat de combinatie met een unified speler de sport geschikt maakt om mensen met een verstandelijke beperking op te nemen in een fligt.

Uitslagen:
Birdies: Jaco Wildschut hole 3 en hole 8, Elke Tjaberinga hole 1, Wim Passchier hole 9 en Kevin Rosema hole 6.
Skills: Jaco Wildschut Skill A/ korte putt, Thijs Stasse Skill B/lange putt, Guy Wouters Skill C/ chip, Jasper Schokkenbroek Skill D/pitch en Carolien van Sprang Skill E/ lange swing.
Divisions: Geel: 1e Lotte Janssen, blauw: 1e Carolien van Sprang, wit: 1e Kevin Rosema, rood: 1e Koen Bruers en oranje: 1. Jaco Wildschut.

Pas op voor de eikenprocessierups

Sportieve strijd op golfbaan 't Zelle tijdens de Special Olympics. Foto: Liesbeth Spaansen

VORDEN - Een bezorgde Vordenaar stuurde deze foto naar de redactie van deze krant. Het gaat om een groot nest van de eikenprocessierups, die zich bevindt aan het wandelpad nabij de Voornekamp 21. De gemeente is op de hoogte en vraag mensen er zelf niets op uit te doen.

Het nest langs het pad bij de Voornekamp. Foto: PR

Vanuit verschillende plaatsen komen meldingen binnen van grote aantallen eikenprocessierupsen. Door het warme weer is de ontwikkeling van de eikenprocessierups flink versneld en vanwege de hitte verplaatsen de rupsen hun nesten naar lager in de boom of zelfs in de grond, op zoek naar verkoeling. De rupsen zijn ook extra onrustig. Hierdoor neemt de kans op contact met brandharen toe. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Mixteam Socii kampioen voorjaarscompetitie

Mixteam Socii. Foto: PR

WICHMOND - Het zaterdag mixteam is vorige week in de voorjaarscompetitie kampioen geworden. Het gemengde team met Suzanne Nijenhuis, Nel Nijenhuis, Manon Peters, Bennie Peters, Bastiaan Pikkerd en Peter Wolbrink versloeg op de laatste zaterdag het mixteam van Duiven.

Volgens Bennie Peters was het een mooie competitie waarbij de ploegen aardig aan elkaar gewaagd waren. "We hebben altijd heel leuke wedstrijden gespeeld.'' Het team speelde op het niveau van de derde klasse 35-plus. De punten lagen tot op het laatst dicht bij elkaar. Door winst van het herendubbel in Duiven was de strijd beslecht. Het Socii-team mocht zich kampioen noemen. Het bestuur was naar Duiven gekomen om de kampioenen te huldigen met bloemen en champagne. Door het kampioenschap, promoveert het mixteam volgend jaar naar de tweede klasse. "Daar hebben we echt zin in,'' zegt Bennie Peters. "Kijken wat we in die klasse kunnen bereiken.''

'Het is heel erg leuk hier'

Het team uit Heesch op Marveld. Foto: Ferry Broshuis

Team uit Heesch geniet met volle teugen

Door Ferry Broshuis

GROENLO/REGIO - Terwijl de muziekformatie 'UT Natte Mondstuk' uit Zeddam vrolijke noten blaast, zijn honderden en nog eens honderden deelnemers aan de Special Olympics Achterhoek zich zaterdagavond druk aan het vermaken op Marveld Recreatie. De ruim 2000 deelnemers aan dit fantastische en sportieve festijn voor mensen met een verstandelijke beperking hebben net gegeten en maken zich op voor een vrolijk avondfeest. Zo ook een team uit Heesch bij Oss uit Noord-Brabant.

De burgemeester van het Olympisch dorp: Daniël van den Berg. Foto: Ferry Broshuis

Plezier
Met zijn zessen zijn ze, vier sporters en twee begeleiders. Die doen mee aan de gymwedstrijden die zaterdag al in Doetinchem werden gehouden en zondag verder gaan. De diverse sportonderdelen zijn verspreid over heel wat locaties in de Achterhoek, maar de centrale verblijfplaats is bij Marveld Recreatie, waar ze dergelijke aantallen mensen gemakkelijk en professioneel kunnen opvangen. Het dit jaar 50 jaar bestaande recreatiepark is ook voor dergelijke festijnen een ideale locatie.

Zondag gaat het ook om de medailles die te winnen zijn. Maar de groep uit Heesch lijdt daar niet onder. "Ik heb geen zenuwen; meedoen is het belangrijkste", zegt Mark, samen met Nienke, Esther en Josefien de gymnasten, begeleid door de coaches Demi en Vicky. Ze genieten met volle teugen. Ze hebben ook net heerlijk gegeten, een lekkere gehaktbal met aardappelschijfjes en groente en ook nog een ijsje. Dat willen ze wel even zeggen. De coaches vertellen dat er bij het onderdeel gymnastiek in totaal 54 deelnemers zijn. Zondag gaat het voor de medailles, maar nu moeten ze van de avond genieten. Ze hebben er hard voor getraind, maar nu is er ontspanning en ze lachen vrolijk.

Burgemeester
Dan komt een man voorbij met een ambtsketen om. Het is de burgemeester van deze avond. Het is Daniël van den Berg, 34 jaar oud, en hij moet straks in de grote tennishal de vlag officieel overhandigen aan de mensen uit Den Haag, want daar wordt over twee jaar de volgende Special Olympics gehouden.

Of hij zenuwachtig is? Nee hoor, ook hij heeft er plezier in. Het valt op hoe alle deelnemers genieten en ze hebben eigenlijk nauwelijks tijd om wat te vertellen. Ze zijn op weg naar de grote tennishal om de officiële dingen die gedaan moeten worden mee te maken, of naar de grote zalen waar het feest en de polonaises inmiddels in volle gang zijn. En dat allemaal met heerlijke en aansprekende muziek erbij, je wordt er gewoon in meegezogen.

Het team van Heesch uit Oss heeft al heel lang flink geoefend. Ze gaan zich ook zondag weer krachtig presenteren, maar nu is er eerst dus feest. Dat duurt overigens niet te lang want morgen moeten ze wel fit zijn. Maar zenuwachtig? Nee!

Special Olympics Achterhoek voetbalfeest voor deelnemers en toeschouwers

De spelers van Grol/Longa zijn blij na een zwaarbevochten overwinning. Foto: Henri Walterbos

Goud voor Grol/Longa G1

Door Henri Walterbos

Het G-team van Grol/Longa 2 en burgemeester Bronsvoort zijn blij met de 6de plek. Foto: Henri Walterbos
Het G-team van Grol/Longa 2 en burgemeester Bronsvoort zijn blij met de 6e plek. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

GROENLO - "Ik kreeg de tranen in mijn ogen. Zo mooi om te zien hoe die spelers allemaal genieten. Daar kunnen wij allemaal nog heel veel van leren. Ontroerend mooi om te zien." William Krabbenborg, zaterdagmiddag met zoon Cas aandachtig toeschouwer op het voetbaltoernooi, het grootste onderdeel van de Special Olympics Achterhoek dit weekend, op zijn eigen sportpark Den Elshof. De reacties van toeschouwers zijn eensluidend. Het is volop genieten geblazen met de ruim 400 voetballers. Het gaat hierbij weliswaar niet om genieten van de allermooiste voetbalhoogstandjes, zoals een week eerder op hetzelfde complex tijdens het Internationaal Marveld Toernooi, met topclubs van over de hele wereld, maar wel van een enorme spelvreugde, onuitputtelijke blijdschap en sportiviteit die de voetballers laten zien. Eigenlijk noog veel mooier. "Iedereen is winnaar," zei Daniël van den Berg, trots burgemeester van het Olympisch dorp op Marveld Recreatie, al tijdens het afleggen van de olympische eed, vlak voor de openingshandeling van het grootste sportevenement ooit in de Achterhoek. Hier is niets te veel mee gezegd. "Het is prachtig om te zien en erbij te zijn. Ik heb een speler gezien die de hele wedstrijd alleen maar stond te klappen, maar er zitten ook best wel leuke voetballers bij," vertelt vrijwilliger Pelle Walterbos nog steeds genietend. "Als divisioner houden wij op zaterdag de scores en doelpuntenmakers bij en beoordelen hoe sterk de teams zijn. Zo komen op zondag de sterkere teams tegen elkaar uit en de mindere teams tegen elkaar."

Warm
Het gehele weekend is het warm. Er wordt tussen de wedstrijden door verkoeling gezocht onder de bomen op en rondom het sportpark. De blijdschap is enorm. "Soms moet je op een veld weleens wachten om te kunnen beginnen omdat spelers elders nog van de muziek aan het genieten zijn en dat even voorgaat. Mooi toch. Het is hun feestje," vertelt Rob Westervoorde in het wedstrijdsecretariaat. Het is mooi om te zien dat na een wedstrijd de spelers elkaar allemaal een hand of high-five geven, ongeacht winst of verlies. Tijdens wedstrijden wordt er zelfs gejuicht als een speler van de tegenpartij scoort. De spelers gunnen elkaar iets. Zo is iedereen blij.

'We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten'

Lovende mails
Namens sv Grol zijn het Ben en Rolf Meuleman die de organisatie van het tweedaagse toernooi op zich namen. Vader en zoon zijn beide betrokken bij het G-voetbal van sv Grol dat een jaar geleden een samenwerking aanging met Longa '30 uit Lichtenvoorde, onder de naam sv Grol/sv Longa '30. Beiden kijken terug op een geslaagd toernooi. "We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten die we zagen," vat Ben het toernooi in één zin samen. "Het was leuk om te zien dat een vader met een dochtertje hier rondliep en Grolspeler Basten Overkemping zag lopen, een van de boegbeelden van de Special Olympics; 'Hebben we Basten eindelijk een keer in het echt gezien,' zei de dochter." Meuleman lacht erom. Rolf is al even tevreden over het verloop van het toernooi. Hij is blij met de vele lovende mails die hij op zondag al ontvangen heeft van deelnemende teams. "Wij hebben een superleuke dag gehad. Dat komt mede door jullie inzet," leest Rolf voor. "Daar doe je het voor."

Knappe prestatie
Sluit het G-team Grol/Longa G2 het toernooi af met een zeer verdienstelijke zesde plaats, het eerste team gaat zelfs met de gouden medailles naar huis. "Wat een enorme knappe prestatie," vindt ook burgemeester Annet Bronsvoort, die samen met Olympisch sportster en gouden medaillewinnares Marit Bouwmeester de medailles uit mag reiken. "De thuisploeg heeft de hoge verwachtingen helemaal waargemaakt," steekt presentator Erik Hagelstein tijdens de prijsuitreiking de winnende ploeg een extra veer op de hoed. Het gehele team juicht nogmaals. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.


Zwarte Cross Talententuin in Achterhoek Nieuws

Carmen Bijsterveld, Ibrahim Abdi Ali, Herman IJzerman en Farhaan Abdi Ali. Foto: Meike Wesselink

Zeven veelbelovende jonge sporters uit het Oosten van het land krijgen een podium

ACHTERHOEK - Farhaan (14) en Ibrahim (17) Abdi Ali uit Groenlo werken iedere dag keihard om persoonlijke records te breken op de atletiekbaan. Herman IJzerman traint de Somalische broers die een ongelooflijke ambitie hebben om zo snel mogelijk de top te bereiken. De jongens zijn opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin waar in totaal zeven veelbelovende jonge sporters uit het Oosten van het land een podium krijgen. Alle sporters houden persoonlijke blogs bij die onder meer op de site van de Zwarte Cross te vinden zijn. Eens per maand verschijnt één van die blogs ook in de verschillende uitgaven van Achterhoek Nieuws. Hoe is het voor Farhaan en Ibrahim om onderdeel uit te maken van de Talententuin?

Door Meike Wesselink

Hoewel ze meestal in Zutphen trainen, kennen de jongens het terrein van de Zwarte Cross op hun duimpje. Het is er namelijk niet alleen heel geschikt om te crossen, je kunt er ook uitermate goed hardlopen en met de benenwagen door het zand ploegen. "Vorig jaar mocht ik opeens het terrein niet meer op toen ik wilde trainen. Waren ze bezig het festival op te bouwen", zegt Farhaan lachend. Zelf hebben de jongens wel zin in de Zwarte Cross. Ronnie Flex zien, dat lijkt ze wel wat.

Gastgezin
Herman IJzerman traint de jongens, maar is ook hun steun en toeverlaat. Gauw brengt Herman ze na de training naar het station voor aansluiting op de trein naar Groenlo. "Het is niet te doen. Die jongens trainen zich in het snot en moeten dan 's avonds laat nog terug naar Groenlo. Eten, slapen en de volgende ochtend weer vroeg in de bus naar school. We zijn op zoek naar een gastgezin voor de jongens van maandagavond tot en met vrijdagochtend, dat is namelijk veel praktischer, gezien de trainingen in Zutphen. Niet alleen de training, de rust en structuur daarnaast zijn minstens zo belangrijk. Een gastgezin voor de jongens samen zou natuurlijk ideaal zijn, maar twee verschillende gastgezinnen is net zo fijn", laat de topsportcoach weten. "Dus als iemand een idee heeft, dan horen we dat heel graag."

Top Team Hanzesport
Herman IJzerman nam het initiatief voor het Top Team Hanzesport, een individueel coachings- en begeleidingstraject voor topsporters die - net als de Abdi Ali-broers - beschikken over de perfecte balans tussen motivatie, discipline en talent. Herman coacht en krijgt daarbij steun van Doetse Huizinga en ex-atleet Bob Winter. Het is een 'way of life', zoals Herman het noemt; álles maar dan ook álles wordt in het werk gesteld om aan de top te komen. De jongens hebben dit voorjaar de Nederlandse nationaliteit gekregen en hebben de eerste wedstrijden al gelopen onder de Nederlandse vlag. Voorzichtig kijken ze al uit naar hun eerste EK.

Talententuin
Om de week schrijven de broers in hun blog over avonturen die ze meemaken tijdens hun sportcarrière. Zo kun je deze week lezen hoe Ibrahim de inschrijving voor het NK miste en over de 4.08 minuten waar Farhaan onder móet blijven tijdens zijn eerste wedstrijd op de 1500 meter.
Carmen Bijsterveld, coördinator online media van de Feestfabriek: "De Talententuin is in augustus 2017 in het leven geroepen en bedoeld om jonge topsporters promotioneel een stukje verder te helpen. De talenten krijgen workshops over mediagebruik, leren het toe te passen en krijgen tips van mensen uit de topsport zoals Stefan Groothuis en Erik Hagelstein. Motorcrosser Davy Pootjes zat vorig jaar al in de Talententuin, maar die heeft zich zo succesvol neer weten te zetten, dat hij dit jaar plaats heeft gemaakt voor Ibrahim en Farhaan."

Farhaan en Ibrahim voelen zich vereerd, maar moeten met hun bescheiden karakter nog een beetje wennen aan zoveel aandacht. Met tante Rikie hebben de jongens nog geen kennis gemaakt, maar dat gaat binnenkort ongetwijfeld gebeuren.


www.zwartecross.nl/talententuin

Dressuur en vaardigheid

Tijdens de Dressuur en Vaardigheidswedstrijd op De Hietmaat ook een Bixie rubriek. Foto: Theo Janssen

HENGELO - Voor het derde jaar op rij waren de weersomstandigheden tijdens de Dressuur en Vaardigheidswedstrijd op het evenemententerrein de Hietmaat prima. Op zaterdag 2 juni was het snikhete er gelukkig even af.

Met een kleine 90 starts was het een mooie opkomst. De wens voor een volgend jaar is een paar meer deelnemers zodat er vier dressuurbanen opgezet kunnen worden en daarmee de vaardigheid een snellere doorstroom heeft, wat voor het publiek weer net iets aantrekkelijker is.
De uiteenlopende soorten aanspanningen – enkel -, tweespan, paarden en pony's en uitkomende in meerdere klassen, zorgt voor veel rubrieken en dus voor veel prijzen. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Lavor, familie Langwerden te Hengelo en worden persoonlijk afgeleverd bij de menner thuis, ook het hoge noorden.
Ook de deelnemertjes van de Bixie rubriek: Tess, Lotte en Fenna - dit jaar voor het eerst uitgeschreven - zijn verwend door de familie Langwerden met een Goody Bag met leuke spullen en paardensnoepjes.
Ook enkele mooie resultaten van de leden: Patrick Wormgoor tweede in de B dressuur, Jurgen Bolt tweede L dressuur en Riechard Becker tweede M dressuur. In de vaardigheid L waren Jurgen en Patrick 1 en 2.
De organisatoren kijken terug op een geslaagde dag, dankzij de inzet van veel vrijwilligers/leden en met ondersteuning van de sponsoren die de vereniging het hele jaar een warm hart toedragen. In 2019 hopen ze opnieuw de Dressuur en Vaardigheidswedstrijd – mede in het kader van de Achterhoekbokaal – als activiteit op de kalender te zetten op de eerste zaterdag van juni.

Voorbereidende werkzaamheden Aviko Vrieshuis gaan van start

Art impression van het te bouwen vrieshuis. Foto: PR

STEENDEREN - De bouw van het nieuwe Aviko vrieshuis gaat nu werkelijk van start. Vanaf 11 juni wordt een aanvang gemaakt met onder meer de aanleg van riolering, putten en een noodweg. Direct na de zomerperiode start de daadwerkelijke bouw.

Met de werkzaamheden wordt begonnen nadat de Rechtbank Gelderland de bouw- en omgevingsvergunning voor het Aviko vrieshuis in Steenderen op 25 mei jl. heeft goedgekeurd. Reeds eerder heeft de Raad van State het bestemmingsplan goedgekeurd en met de uitspraak van de Rechtbank Gelderland is bevestigd dat het plan van Aviko voldoet aan alle wet- en regelgeving en dat de procedures juist zijn verlopen.

"Na een lange periode van oponthoud kunnen wij nu echt starten met de voorbereiding van de bouw", aldus Gert-Jan Janssen Reinen, projectleider Vrieshuis Aviko. "De omstandigheden zijn nu gunstig. Zo zijn de grondwaterstanden in deze periode prima voor het verdichten van het zandpakket onder het vrieshuis en het aanbrengen van fundatielagen, rioleringen en mantelbuizen. Waarschijnlijk is dan ook geen bemaling nodig. We verwachten een spoedig verloop van de bouwvoorbereidingen."

De bouw van dit vrieshuis maakt deel uit van een omvangrijk investeringsplan om toekomstige groei mogelijk te maken. Steenderen is voor Aviko één van de locaties die is aangemerkt als 'Centre of Excellence' waar productie, opslag en transport uitstekend gecombineerd kunnen worden. Tijdens de werkzaamheden wordt zo veel als mogelijk getracht eventuele tijdelijke last voor omwonenden tot een minimum te beperken. Geïnteresseerden kunnen de voortgang van de bouw straks live volgen via de website.


corporate.aviko.com/nl

Slack Tide bij LIVE@IDEAAL

Metalband Slack Tide in Live@Ideaal

Zelhem - Woensdagavond 13 juni staat de band 'Slack Tide' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun 'roots' en aspiraties in de muziek.

Slack Tide is een metalband uit Zevenaar, bestaande uit een groep vrienden gedreven door de passie voor 'Metal', waarbij, door de invloed van de leden, een variërende mix van genres is ontstaan. Door er een gezamenlijke productie van te maken ontstaan er nummers met verschillende invloeden en weinig repetitie. Het resultaat is technische en melodieuze metal gesteund door 'grunts' en versterkt door tweestemmig gitaarwerk en strakke drums. De verhalen uit hun album 'Tides of Blood' worden met die aanpak tot leven gebracht.

In Slack Tide spelen Sander de Koning-vocals, Pim Timmermans-bas, Bas IJsveld-gitaar, Wouter Luca-gitaar en Jordy Verwijen-drums.
Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal.

Uitslagen derde jeugdwedstrijd De Snoekbaars

VORDEN - Op dinsdagavond 5 juni 2018 hebben de jeugdleden van HSV De Snoekbaars hun derde wedstrijd gevist (De tweede wedstrijd op 29 mei werd vanwege weersomstandigheden afgelast). De derde wedstrijd werd gevist in de Oude Berkel in Borculo. Dit keer achter de school Keizel en Kei.

Het weer was prima, er stond een licht briesje. Het wedstrijd parcours lag er prachtig bij. Er hadden zich tien vissertjes aangemeld voor deze wedstrijd aan dit prachtige viswater. De vis was op sommige stekken aan het begin van de wedstrijd vrij gretig, maar op andere stekken was het lastiger om een visje te vangen. Er is door iedereen vis gevangen. Samen vingen ze 90 vissen met een totaal gewicht van 8520 gram. In de categorie t/m 11 jaar hadden we twee winnaars, Twan Rouwenhorst en Stan Dekkers wisten beide 298 punten te scoren. In de categorie 12 t/m 16 deed Tomas Oonk met 13 vissen en 1340 gram goede zaken en wist deze wedstrijd te winnen. De deelnemer krijgen punten voor het gewicht aan gevangen vis en ze krijgen punten voor het aantal gevangen vissen.

De tussenstand totaaluitslag is te vinden op de website.

De uitslag is als volgt:

Categorie 6 t/m 11 jaar
1. Twan Rouwenhorst: 19 stuks, 1340 gram: totaal 298 punten en 1. Stan Dekkers: 23 stuks, 1300 gram: totaal 298 punten.
2. Sophie van Zeeburg: 3 stuks, 620 gram: totaal 292 punten.
3. Jelmer van Zeeburg: 1 stuks, 600 gram: totaal 288 punten.

Categorie 12 t/m 16 jaar
1. Tomas Oonk: 13 stuks, 1340 gram: totaal 300 punten.
2. Thijmen van Dijk: 10 stuks, 920 gram: totaal 296 punten.
3. Sem Giezen: 6 stuks, 700 gram: totaal 290 punten.

De volgende wedstrijd word gevist op dinsdag 26 juni 2018. Graag 17.55 uur aanwezig op het marktplein zodat we om 18.00 uur kunnen vertrekken.

World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van 6 tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk.

De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in.

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een 'overall' winnaar. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

Eenmalige depotopruiming bij Kunstuitleen Zutphen

Kunst of Art Nieuwstad Zutphen. Foto: PR

ZUTPHEN - Kunst of Art verkoopt op 15, 16 en 17 juni tussen 11.00 en 17.00 uur een deel van haar collectie tegen sterk gereduceerde prijzen. Honderden met de hand gesigneerde zeefdrukken, etsen, foto's, litho's en andere werken worden op deze dagen aangeboden voor 99 euro per stuk, ongeacht de oorspronkelijke prijs. De depotopruiming vindt plaats aan de Nieuwstad 57-61 te Zutphen.

In januari van dit jaar verhuisde Kunst of Art in Zutphen van de Lokenstraat naar de Nieuwstad. Daarnaast startte in april de restauratie van de tweede locatie van Kunst of Art: het kerkje in Laag-Keppel. Ter voorbereiding op deze activiteiten is met een extra kritische blik de collectie gekeken. Kunst of Art heeft met duizenden kunstwerken één van de grootste uitleencollecties van Gelderland. "Om plek te maken voor nieuw werk organiseren we nu deze opruiming", vertelt eigenaar Mike Hulshof. "De werken die we verkopen zijn bijna allemaal in uitstekende staat, alleen hebben we beschadigde lijsten verwijderd".

Eerste dagfondvlucht vanuit Gien

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 9 juni stond de vitessevlucht op het programma vanuit Quiévrain en een dagfondvlucht vanuit Gien.

PV De Koerier Zelhem
De leden van P.V. de Koerier namen deel aan de vitessevlucht, waarvan de winst uiteindelijk ging naar Harrie Niesink uit Zelhem. De duiven werden om 14.00 uur gelost in het Belgische Quiévrain, door 11 liefhebbers werden 126 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 256 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 17.28.13. Uitslag: H. Niesink 1, Sander Gemmink 2-6-9, H. Wassink 3-5-7-8, Wilma Meijerman 4, G. Dijcker 10.

PV Vorden
De laatste vitesse vlucht vanuit Quievrain werd wederom een overwinning voor Paul Hendriks, die hiermee ook Vitesse kampioen is. De afstand tot de hokken is 260 kilometer, behaalde gemiddelde snelheid 73 kilometer per uur. Uitslag: Paul Hendriks 1-2-11, Ashley Eykelkamp 3-4-5-18, Ria Luesink 6-8-9-15, Marc Tiemessen 7-10-17, H. J. Stokkink 12-13, R. de Beus 14, Comb. J. Meijer en Zn 16-19-20.
De dagfondvlucht vanuit Gien, betrof een afstand van 555 kilometer, snelheid 65 kilometer per uur. Winnaar Ashley Eykelkamp 1-2-3-4-5-6, Comb. J. Meijer en Zn. 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
Voor de korte vlucht vanuit Quievrain werden om 14.00 uur van acht deelnemers 73 duiven gelost. Uitslag: L. Te Stroet 1-6-7-13, E. Koers 2-3-5-8, G. Haverkamp 4-16, A. H. J. Peters 9-11-12-15, J. Teunissen 10-14-17, R. Koers 18, G. Duitshof 19. De lange afstandvlucht werd vervlogen vanuit Gien. Van zes deelnemers werden om 10.30 uur 28 duiven gelost. Uitslag: G. Duitshof 1, E. Koers 2, A. H. J. Peters 3-4-6, R. Koers 5, J. Teunissen 7.

31 / 36

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025

1e 'Viva La Vlo'. Hengelo Gld. Vlooienmarkt Kofferbakmarkt, zat. 23 juni 10-17 uur. Terrein de Hietmaat, Zelhemseweg 15.                                        

Aktie, gr. Pl. € 10,=, kr. € 22,50. Inf.kr.hr. tel.: 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

***Openlucht*** Vlooienmarkt Zevenaar, zon. 24 juni. Sportpark de Hengelder, Hengelder 1, inf. Kr. Huur 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046

VLOOIENMARKT & More Braamt zon. 1 juli 10 - 17 uur Terrein Markant (Outdoorcentr.) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl