Elna

12 september 2018

Elna 12 september 2018


Bloemencorso aaneenschakeling van hoogstandjes

Teeuws: Toccata und Fuge. Foto: Henri Walterbos

LICHTENVOORDE- "Kunt u mij vertellen waar het weiland is waar de auto's geparkeerd staan?" Een ouder echtpaar staat na afloop van het corso midden voor het gemeentehuis en heeft geen idee in welke richting ze moeten lopen om weer bij hun auto te komen. Het willekeurig aangesproken heerschap wijst het echtpaar de weg. In het weglopen draait de oudere man zich nog een keer om. "Wilt u doorgeven dat het een prachtig corso was? We hebben enorm genoten. We waren hier voor de eerste keer vandaag." "Oké," zegt de man. "Dat is mooi. Tot volgend jaar dus." "Ja, zeker weten," lacht het echtpaar.

Door Henri Walterbos

Juichen en klappen
De complimenten zijn niet van de lucht zondagmiddag langs de drukbevolkte corsoroute. Lichtenvoordenaren die juichen en klappen als er weer een groep voorbijkomt waar bekenden meelopen, of waar ze zelf kontjes voor hebben geknepen, maar vooral corsoliefhebbers van buiten Lichtenvoorde. Uit Rijnsburg, Wierden, Vreden, Oberhausen, overal komen ze vandaan. En al moeten ze een eind terugrijden, gespreksstof genoeg. Het 89ste Bloemencorso Lichtenvoorde bood immers weer veel. Het publiek geniet al met volle teugen van de Promotiekaravaan voorafgaande aan het hoofdprogramma en gaat er dan al goed voor zitten.

Hooiland: Eindbaas. Foto: Henri Walterbos
Groep Marneth: Hoofdpodium. Foto: Henri Walterbos
Zeskamp: Vlekkenloos. Foto: Henri Walterbos
Van Reedestraat: Krantenkoppen. Foto: Henri Walterbos
Lummels: Exotic bird show. Foto: Henri Walterbos
Veur Mekare?!: Aasgieren. Foto: Henri Walterbos
Groep van Ons: Armadillo. Foto: Henri Walterbos
De Witte Brug: Zeepkistenrace. Foto: Henri Walterbos
Geschud(t): Hanuman. Foto: Henri Walterbos
Ook Dahleo was van de partij. Foto: Henri Walterbos
Groep van Jolien: Vlinder Princes. Foto: Henri Walterbos
Prominent voorop in de optocht; de Corsokids. Foto: Henri Walterbos
Het nieuwe Achterhoekse vaandel gaat voor het eerst mee in de optocht. Foto: Henri Walterbos
Vedut Nogal: Wat een poppenkast. Foto: Henri Walterbos
Lansink-Bluiminck-jeugd: Corso del Lego. Foto: Henri Walterbos
De lummetjes: Hallo meneer de Uil. Foto: Henri Walterbos
De Dinkjes: Disco Kip. Foto: Henri Walterbos
Sixpack: Met deze torso, lopen wij dit jaar met trots het corso! Foto: Henri Walterbos
Zieuwentseweg: Consumptie verplicht! Foto: Henri Walterbos
Harbers-Paul: Etiam fera. Foto: Henri Walterbos
Boschkempers: Juwelendief. Foto: Henri Walterbos
Groep Rensing: Paradijsvogels. Foto: Janette van Egten
Toccata und Fuge van corsogroep Teeuws. Foto: Bas Wekking

Tafels groen van de Grolsch pijpjes

Steeds vroeger is het druk op de trottoirs waar in de vroege zondagmorgen al duizenden lege stoelen klaarstaan voor de huizen. Ook de tuinen zijn druk bezet. De tafels zijn veelal groener van de Grolsch pijpjes, dan menig grasveld waarop ze staan. Een prettige manier om aan de corsokoorts toe te geven.

Corsokids
Voordat het grote werk er aan komt eerst de jongste garde; de Corsokids. Een aandoenlijk gezicht om hele kleintjes voorbij te zien komen, soms erg druk zwaaiend naar oma's, opa's, vriendjes en vriendinnetjes. Als de stoet even moet stoppen gaan enkele ridders van wagen 'Raveleyn,' van Marneth Kids, nog volledig op in hun rollenspel, vechtend met plastic zwaarden, tot bijna liggend op de grond toe. Als ze mogen stoppen met vechten doet een zak snoep die rond gaat wonderen. De ridders die elkaar een minuut eerder nog 'naar het leven stonden', graaien samen in de zak en stoppen lachend tegelijk een stuk drop in de mond. Ging het in de 'grote mensen wereld' maar zo gemakkelijk. Lees verder op pagina 12.

Verbluffend
Dan de achttien grote gevaartes. Ieder jaar is het weer verbluffend met welke vondsten ontwerpers en wagenbouwers mee voor de dag komen. 'Krantenkoppen' van Van Reedestraat opent de stoet Lichtenvoordse paradepaardjes met 'het laatste nieuws, het laatste nieuws' zoals acht jonge figuranten roepen, zwaaiend met kranten uit jaren zestig, alsof social media nooit bestaan heeft. Achtereenvolgens een dahliaparade vol afwisseling met soms de meest verrassende staaltjes techniek, onverwachte details, of een flinke dosis humor. Groep Teeuws vraagt van ver al aandacht door een hevig in zijn rol opgaande figurant als blikvanger op 'Toccata und Fuge'. Op prachtige wijze wordt het virtuoze orgelstuk uitgebeeld. De indrukwekkende figurant blijkt meesterontwerper Paul Wieggers in hoogst eigen persoon te zijn. Indrukwekkend ook hoe de andere figuranten in hun rol blijven. Alle registers worden opengetrokken. Zo ook Lansink Bluiminck met hun 'Donders geweld', met oplichtende bliksem ledlampjes van tussen de dahlia's. 'Consumptie verplicht' werkt op menig lachspier door de toevoeging van boeren en scheten, als gevolg van overmatig eetgedrag. Een stukje herkenning wellicht? 'Een ode aan de fastfoodketens,' aldus Corsogroep Zieuwentseweg. Dat nummer 13 niet per definitie een ongeluksgetal hoeft te zijn, bewijst Kwintet met haar creatie 'Onruststoker', dat verrast door fraaie stukjes techniek in combinatie met mensenkracht. Als uit de kraag van jas van de vogelverschrikker het hoofd tevoorschijn komt, zich ook nog eens helemaal opricht, terwijl kraaien bewegen, wordt het huzarenstukje op vele mobieltjes vastgelegd. Het sluitstuk wordt verzorgd door Groep Marneth met 'Hoofdpodium'. Een feestje in een feeststoet, voorafgegaan door tientallen uitzinnige figurerende feestvierders. 'Ik wil zuipen,' klinkt het uit de boxen van de wagen. Nog heel even wachten en dan mogen ze zich met al die andere duizenden plakkers en kontjesknijpers storten in de Lichtenvoordse kermis. Het komt ze toe na wederom een fraaie collectieve prestatie.

Trots
Na afloop loopt SBL-voorzitter Herman ter Haar glimlachend door het gemeentehuis waar hij napraat met enkele gasten. "Het was een geweldig corso. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend trots ben. En het was weer ontzettend druk. Hoeveel weet ik niet precies, maar we hadden bewust al meer weilanden ingezet om te parkeren."

Omgaan met Reuma

LICHTENVOORDE - De Reuma-patiëntenvereniging Oost-Achterhoek organiseert op dinsdag 9 oktober om 19.30 uur een informatieve avond over de psychische, sociale en emotionele gevolgen die het hebben van een chronische ziekte met zich meebrengt. Wat betekent het hebben van een chronische ziekte in het dagelijks leven? Verschillende onderwerpen komen aan bod. Sprekers zijn reumaconsulenten Rudin Peters en Janny Houwers. De avond vindt plaats bij Careaz Antoniushove aan de Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. De zaal is open om 19.15 uur. Ook niet-leden kunnen deze avond bijwonen. De toegang is gratis, maar men moet zich in verband met de beperkte ruimte wel vóór 2 oktober opgeven via lezing@rpvoostachterhoek.nl of via telefoonnummer 0544 - 487175.

Achterhoek Waardepas

LICHTENVOORDE - Door een technische storing is vorige week de verkeerde pagina met aanbiedingen van de Achterhoek Waardepas afgedrukt in deze krant. U vindt de aanbiedingen die in de maand september geldig zijn alsnog in deze krant op pagina 18.

De CorsoKIDS hebben de toekomst

Het thema Raveleijn is tot in detail uitgevoerd. Foto: Annekée Cuppers

Daarom deze week een speciale pagina over de jeugdige deelnemers van het één na grootste corso ter wereld.

'Livo voelt altijd nog als thuiskomen'

Europees kampioene waterpolo Vivian Sevenich krijgt een warm welkom bij haar oude club. Foto: Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- Het past allemaal maar net. Europees kampioene waterpolo Vivian Sevenich komt, tussen alle bezigheden door én vlak voor haar vertrek naar Hongarije, nog even naar Lichtenvoorde. Bij haar oude club Livo in zwembad Meekenesch wacht haar een warm onthaal met burgemeester en wethouders, haar oude teamgenoten, vrienden, familie en de jongste aanwas van Livo.

Door Kyra Broshuis

Een geweldig mens
Door een erehaag komt de 25-jarige Vivian in de kantine van ZPC Livo waar ze wordt toegesproken door burgemeester Annette Bronsvoort: “We kijken met heel veel plezier terug op de eerdere huldigingen van topsporters in onze gemeente; Jelle van Gorkom, Lynn Knippenborg en Femke Stolteborg. Het is mooi dat we nu ook jouw naam aan deze erelijst kunnen toevoegen.” De burgemeester vertelt over de eerdere ontmoeting die ze met Vivian heeft gehad. “Als burgemeester kom je bij veel mensen over de vloer maar voor het bezoek aan jou en je familie was ik echt zenuwachtig. Een gouden medaille, geweldig! Het was een heel ongedwongen bijeenkomst bij de je ouders in de tuin en ik heb goede herinneringen aan ons gesprek. Ik ben trots dat je, behalve een topsportster, óók een geweldig mens bent.”
Het is vervolgens aan wethouder van sportzaken Bart Porskamp om Vivian een persoonlijk cadeau te mogen overhandigen. “Het is een gigantische eer om jou, namens de gemeente Oost Gelre toe te mogen spreken. De hele gemeente en de hele Achterhoek is trots op jou. Je hebt uiteraard een team om je heen maar je hebt jezelf in het Nederlandse team gespeeld. En zo gewoon gebleven, dat waarderen we zeer. De basis van jouw carrière is hier, bij Livo, gelegd. Hier leerde je je talent ontwikkelen en je hebt de top gehaald. Je bent de eerste midvoor van Oranje en dat betekent dat er zonder jou geen aanval kan plaatsvinden. Je bent een rolmodel voor de jeugdspelers van Livo.”
Over twee jaar weer?
Ook Raymond Wopereis, voorzitter van ZPC Livo heeft lovende woorden voor Vivian: “Wij zijn trots dat Livo aan de wieg heeft gestaan van jouw succes. Het is je met de paplepel ingegeven. Twee jaar geleden bracht je al een zilveren plak mee naar Lichtenvoorde, nu een gouden. Over twee jaar bestaan we 50 jaar en het zou fantastisch zijn om je dan, weer met een gouden plak, hier te mogen ontvangen.”

Europees kampioene waterpolo Vivian Sevenich krijgt een warm welkom bij haar oude club. Foto: Kyra Broshuis

Dit voelt als thuiskomen
Vivian is zichtbaar onder de indruk van alle mooie woorden en bedankt alle aanwezigen voor hun komst. “Ik ben er stil van. De gouden plak winnen is alweer even geleden maar op dit soort momenten realiseer ik me wel hoe bijzonder het is. Ik ga de komende jaren fanatiek door en hoop over twee jaar de gouden plak mee te kunnen nemen naar Livo. Want Lichtenvoorde en Livo voelen mij nog steeds als thuiskomen. Dank jullie wel daarvoor!”

Gemeente verstrekt lening van 9,5 miljoen voor IEKC

De St. Ludgerusschool zal plaatsmaken voor het nieuwe IEKC. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente verstrekt lening van
9,5 miljoen voor IEKC

OOST GELRE- Met een mogelijke lening van bijna 9,5 miljoen euro wil de gemeente Oost Gelre de nog op de richten stichting in staat stellen het nieuwe IEKC (Integraal Educatief Kind Centrum) te realiseren. Dit zal gebeuren aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde waar nu nog de St. Ludgerusschool is gevestigd.

Door Kyra Broshuis

In maart van dit jaar heeft de raad al ingestemd met de komst van het IEKC in Lichtenvoorde. Dit centrum staat voor een toegankelijke, toekomstgerichte school voor een brede groep kinderen; van kinderen die excelleren tot kinderen met een grote zorgvraag. In het IEKC zullen twee basisscholen, een kinderopvangorganisatie en een buitenschoolse opvang hun intrek nemen. Ook een Speciale School voor Basisonderwijs, twee scholen voor Speciaal Onderwijs en Stichting Zozijn zullen participeren in het IEKC. Het nieuwe centrum krijgt daarnaast een regionale functie als kenniscentrum.
"De deelnemende commerciële partijen zullen straks huur gaan betalen", legt wethouder Karel Bonsen uit. "En als we de genoemde scholen zouden moeten gaan vervangen op termijn, zouden we een vergelijkbaar bedrag kwijt zijn. Het gaat om een lening over 40 jaar." De planning voor het realiseren van het IEKC is inmiddels bekend. "We hebben de aanbesteding gepland voor het eind van dit jaar en hopen eind 2019 met de bouw te kunnen starten. Weer een jaar later, eind 2020, staat de oplevering gepland." De onderwijsvisie vanuit de IEKC participanten is in een eerder stadium vertaald naar een stedenbouwkundig nieuwbouwplan. Het IEKC krijgt vier thuisbases waarin kinderen met leeftijdsgenootjes bij elkaar zitten. Binnen een thuisbasis zijn meerdere stamgroepen. Een stamgroep is ingericht op een specifiek domein (specifieke ondersteunings- en begeleidingsbehoeften). Daarnaast zijn er verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals de gymzaal en de personeelsruimte.
Met de komst van het IEKC zal het verkeer daar toenemen. "We verwachten meer gemotoriseerd verkeer in de vorm van voertuigen van personeel, halende en brengende ouders en personenbusjes voor het regionale vervoer van leerlingen. Ten tweede zijn er uiteraard de leerlingen die met de fiets naar school komen en ten slotte de voetgangers. Dit (extra) verkeer dient te worden gefaciliteerd. Hiervoor is een nieuwe ontsluitingsstructuur ontworpen waarmee de genoemde verkeersstromen in goede banen worden geleid", zo licht Bonsen toe. "We hebben inmiddels gesprekken gehad met de buurt en met de speeltuinvereniging."

Voormalige kleuterschool wordt gesloopt

De voormalige kleuterschool aan de Herman Harmsenstraat maakt plaats voor groen. Foto: Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- De voormalige kleuterschool aan de Herman Harmsenstraat 11A in Lichtenvoorde wordt gesloopt. Dat is in elk geval het plan van de gemeente Oost Gelre. “We hebben overleg gevoerd met de buurt en langere tijd gezocht naar een passende functie voor dit gebouw. Die hebben we niet kunnen vinden”, zegt wethouder Marieke Frank.

Door Kyra Broshuis

Het gebouw heeft een tijdje dienst gedaan als huisvestingsplek voor asielzoekers maar staat nu leeg. “De plek wordt straks een gezamenlijke achtertuin voor de buurt. Verschillende buren hebben ook aangegeven een stukje grond te willen kopen om hun eigen tuin te vergroten. Het deel dat overblijft willen we graag groen maken. Er komen fruitbomen in te staan en een deel wordt ingericht als bloemenweide. Dat is goed voor de biodiversiteit. Ook is het straks een mooie plek om elkaar te ontmoeten.” De wethouder benadrukt dat de ruimte straks niet wordt afgesloten. “Nee, het wordt een openbaar gebied.”

In overleg met de buurt
Als de raad het voorstel goedkeurt, is het plan echter nog niet in kannen en kruiken. “We moeten eerst het vleermuisonderzoek daar afwachten”, zegt Frank. Vleermuizen zijn strikt beschermd volgens de Europese- en Nederlandse natuurwet- en regelgeving. Volgens de Flora- en Faunawet is het verplicht om bij de renovatie of afbraak van een gebouw te laten onderzoeken of er geen vleermuizen in het geding zijn. Mocht er geen vleermuisprobleem zijn, dan is de verwachting dat het groengebied aanstaand voorjaar klaar zal zijn. “De invulling gebeurt in samenspraak met de buurt”, zo zegt de wethouder.

'Politiehond trainen is niet voor watjes'

Politiehond Tico springt naar de bal. Foto: Jos Betting

HARREVELD - De Harreveldse politiehondenvereniging leidt al sinds 1974 politiehonden op. Een pittige klus voor stoere hondenliefhebbers. Onlangs hebben ze een Mechelse Herder klaargestoomd voor het echte werk. Tico is in drie jaar tijd opgeleid tot een gecertificeerde politiehond.

Door Dinès Quist

Trotse eigenaar van Tico, Ferdinand Knippenborg, weet zijn Mechelse Herder te sturen waar hij wil. Een half woord is al genoeg om zijn pupil te laten zitten of liggen. Maar zoals een echte politiehond betaamt moet hij ook commando's opvolgen als: speuren, blaffen, aanvallen en bijten. En dat allemaal gecontroleerd en beheersd. "Niet voor niets komen er een paar jaar van intensieve training aan te pas om een hond al deze disciplines aan te leren," vertelt Ferdinand.

VOG Harreveld
De politiehondenvereniging in Harrelveld noemt zich 'VOG', Voor Ons Genoegen, wat inhoudt dat de clubleden vrijwillig honden opleiden. "We doen het voor ons genoegen," aldus Ferdinand. "Je moet het leuk vinden met honden te werken, heel gedreven en consequent zijn en het is niet voor watjes."

Twee keer per week komt de achtkoppige club bij elkaar om de honden te trainen. Iedereen heeft zijn eigen hond(en) waarmee hij werkt. "Zondagochtend verzamelen we bij het water, de honden weten al precies wat hun te doen staat. Op commando springen ze in het water, zwemmen snel naar de overkant en weer terug. Voor elke discipline is weer een ander commando. We leren ze begraven sleutels, of andere voorwerpen te vinden en op commando een fietser tot stilstand te krijgen of aan te vallen. En, wat soms nog het moeilijkste is, rustig naast zijn baas lopen. De honden hebben zoveel energie, ze staan te popelen om te werken."

Pakwerker
Maar ook als je geen viervoeter hebt, is er werk aan de winkel. Als pakwerker bijvoorbeeld. Deze klus is voor stoere bikkels. Je mag niet ouder zijn dan 45 jaar, je moet stevig in je schoenen staan en tegen een stootje kunnen. De pakwerker krijgt een beschermingspak van bijna 35 kilo aan, opgebouwd uit drie lagen leer en jute. In het veld krijgt de hond een commando en valt de pakwerker aan.

"De hond zit vol adrenaline en bijt op de aangeleerde plaats," vertelt Ferdinand. "Hij leert gefocust te blijven en zijn agressie onder controle te houden, terwijl hij de arm van de pakwerker tussen zijn kaken geklemd houdt. Er wordt veel lawaai gemaakt en met spullen rond gegooid, op deze manier wordt een rel gesimuleerd. Op commando laat de hond weer los. Dit is wat ze in hun werk bij de politie straks ook gaan meemaken, er wordt veel van de hond geëist."

Mooi werk
"Het is geweldig werk om een hond op te leiden. Zeker met onze club. We vullen elkaar goed aan en hebben een hoop ervaring in huis. "Iedereen bij VOG is ergens goed in, daarom kunnen we mooi opgeleide honden leveren. Elke hond heeft zijn eigen specialiteit. Je hebt gedreven types die goed zijn in boeven pakken, de iets geduldigere voor bijvoorbeeld surveillancewerk en je hebt honden met een enorme speurdrift." Ferdinand treurt niet als Tico verkocht wordt. "Dat is waar je het voor doet, een politiehond heeft zoveel energie, die wil aan het werk."

Bij interesse kan men contact opnemen via tico.vog@gmail.com.

Oost Gelre binnen tien jaar op led

Veel lantaarnpalen in Oost Gelre zijn al voorzien van LED-verlichting. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Oost Gelre binnen tien jaar op led

OOST GELRE- Wethouder Bart Porskamp wil binnen tien jaar alle lampen in de openbare ruimte in de gemeente Oost Gelre laten vervangen door led-verlichting. Dat is één van de pijlers van de energietransitie, zo legt hij uit.

Door Kyra Broshuis

Veel lantaarnpalen in Oost Gelre zijn al voorzien van LED-verlichting.

“We moeten en willen in 2030 energieneutraal zijn en we hebben een heel plan opgesteld om dat te halen. Het gaat in stappen. We moeten realistisch kijken naar de kosten en ook niet alle lampen in één keer vervangen. Dan zit je straks, als de lampen aan vervanging toe zijn, ook met een grote kostenpost in één keer.”
In de afgelopen acht jaar is ongeveer één derde van de openbare verlichting al vervangen door led-verlichting. Dat is gebeurd in het kader van reguliere vervanging op basis van ouderdom. Als dat zo doorgaat duurt het nog ongeveer twintig jaar voordat alles vervangen is. Te lang, volgens de wethouder.
“We willen versnellen om de doelstellingen te kunnen halen. Met de vervangingsperiode van tien jaar sluiten we goed aan op de eisen van 2030. Het jaarlijkse energieverbruik van de gemeente is ongeveer 2.000.000 kWh, voor gebouwen, openbare verlichting en riolering. Daarvan gebruikt de openbare verlichting ongeveer 875.000 kWh. Als alles led is zal dit nog ongeveer 525.000 kWh zijn. Een besparing van 40 procent op het verbruik met een besparing op de energiekosten van jaarlijks ongeveer 20.000 euro", aldus Porskamp.

Nationale Orgeldag in 6 kerken

Jan Offenberg actief op het unieke Adema-orgel in de Calixtusbasiliek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre beleefde in het afgelopen weekend de jaarlijkse Open Monumentendag (OMD) op een ietwat andere manier dan in voorgaande jaren. De wijziging, beter gezegd toevoeging, had te maken met de introductie van activiteiten in het kader van de Nationale Orgeldag. Het orgelgebeuren kreeg afgelopen zaterdag in Oost Gelre invulling in een zestal kerken. Verder vond naast de openstelling van diverse monumentale gebouwen in deze gemeente, zoals de bijna 200 jaar oude molen Hermien in Harreveld, een tweedaagse uitwisseling plaats van Oost Gelre met het Duitse Vreden.

Door Theo Huijskes

Het initiatief van het Comité OMD Oost Gelre om kerken in Oost Gelre te vragen of zij mee wilden werken aan een op die dag op te zetten orgelconcertreeks, pakte zowel tijdens de voorbereiding alsmede afgelopen zaterdag bij de uitvoering goed uit. De concertreeks ging onder goede belangstelling van start in de Oude Calixtuskerk in Groenlo, alwaar de toehoorders stukken kregen te horen van Bach, Brahms en Lemmens. Vervolgens werd er koers gezet richting de Calixtusbasiliek. In deze kerk werden de belangstellenden bij wijze van uitzondering zelfs ontvangen op de koorzolder. Daar gaf organist Jan Offenberg niet alleen tekst en uitleg over het totale orgelgebeuren, maar voegde hij op het daar aanwezige unieke Adema-orgel ook de daad bij het woord. Ook de orgelconcerten in de Johannes-kerk Lichtenvoorde, de Sint Agatha-kerk Harreveld, de Sint Werenfridus-kerk Zieuwent en de Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk Mariënvelde leverden veel bijval op. De kerken in Zieuwent en Mariënvelde trokken de meeste belangstelling.
De uitwisseling met Vreden kende dit jaar zowel op de zaterdag als de zondag een activiteit. Allereerst vertrokken afgelopen zaterdag circa 25 personen per bus vanuit Groenlo naar Vreden in het kader van een uitwisseling. Er werd begonnen met een door dr. Anette Menke verzorgde rondleiding in het spiksplinternieuwe KULT (Kultur und Lebendige Tradition). Vervolgens ging het gezelschap richting de nabijgelegen Hofanlage, die uit elf gebouwen bestaat en die allemaal vanuit Kreis Borken naar Vreden zijn verplaatst. De toelichting werd ter plekke verzorgd door Guido Leeck, voorzitter van de Heimatverein Vreden. Veel belangstelling was er verder voor niet alleen de boerderij van een rijke boer, maar ook voor het kleine bedrijfje van een keuterboertje. Na nog enkele bezienswaardigheden ging het gezelschap vervolgens naar Hof Früchting, alwaar men rijkelijk Kaffee und Kuchen aangeboden kreeg. Volgens voorzitter Ben Verheij van het Comité OMD Oost Gelre een bijzonder geslaagde trip. De uitwisseling werd afgelopen zondag afgesloten met de aanwezigheid van ruim dertig belangstellenden uit Vreden bij het Bloemencorso in Lichtenvoorde.

Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Wekelijks verzorgt ZSOM een programma in de Antoniushove te Lichtenvoorde. Deze uitzending is op 14 september en begint om 15.00 uur.

ZSOM Regiojournaal
Het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen twee weken uit de regio in het regiojournaal.

Blaaskapel de Optimisten
In 1974 richtten een aantal leden van harmonie St. Antonius uit Breedenbroek Blaaskapel 'de Optimisten' op. Sinds die tijd maakt de kapel dan ook deel uit van deze harmonie. In de beginjaren werd er hoofdzakelijk Böhmische blaasmuziek in de stijl van Ernst Mosch ten gehore gebracht. Geïnspireerd door optredens van blaaskapellen uit Tsjechië zoals Moravanka en Mistrinanka begin jaren tachtig, begonnen de Optimisten met het spelen van origineel Tsjechische blaasmuziek. Sindsdien oogsten ze veel succes met al hun optredens. Op 25 maart 2017 gaf de blaaskapel "de Optimisten" uit Breedenbroek een muzikaal concert in De Hofnar te Aalten. Het gehele programma werd bij elkaar gepraat door Ben Donderwinkel. Het publiek genoot van zijn humor, maar ook van de muziek en zang van deze blaaskapel! Vandaag het eerste deel.

ZSOM Regiojournaal
Nieuws en actualiteiten.

Openluchtspel Borculo 2018
Op 14 juli maakte de ZSOM opnames van het openluchtspel "'t is "Bingo" op de camping', dat werd opgevoerd in het openluchttheater 't Galgenveld te Borculo. Het kan op de camping flink uit de hand lopen, zo zal blijken. Door drankmisbruik, overspel, hooglopende ruzies, allemaal zaken die je niet direct met een ontspannen vakantie associeert, dreigt de boel te escaleren. Maar de knotsgekke en bizarre verwikkelingen in het stuk werken gelukkig wel op de lachspieren. Aangevuld met allerlei andere bijzondere campinggasten, het personeel en diverse figuranten is er weer een bonte stoet aan verschillende typetjes te bewonderen. Het blijspel in drie bedrijven geschreven door Evelien Evers, werd tot een openluchtspel bewerkt door Jan Dijkman en geregisseerd door Hilda Haselberg. Al met al genoeg hilarische verwikkelingen zodat het weer 'Bingo' is op de camping. Vandaag het derde en laatste bedrijf.

Mantelzorgcafé

LICHTENVOORDE - Op dinsdagmiddag 25 september is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in Hotel Restaurant ’t Zwaantje, Zieuwentseweg 1 te Lichtenvoorde van 14.00 – 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers zijn daarom welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. Dé plek om andere mantelzorgers te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Van IJzerwaren naar Technische Groothandel

Gerrit Boevink voor zijn zaak. Foto: Kyra Broshuis

Huijskes-Boevink kan onder nieuwe naam 50.000 artikelen leveren

GROENLO - Het familiebedrijf Huijskes-Boevink is al sinds 1923 gevestigd in Groenlo en heeft zich in de loop der jaren gigantisch uitgebreid. De naam 'Huijskes Boevink IJzerwaren' dekte de lading niet meer. Daarom gaat het bedrijf vanaf nu verder onder de naam Huijskes Boevink Technische Groothandel. Het is gespecialiseerd in gereedschap, techniek en veiligheid en kan maar liefst 50.000 artikelen leveren.

"Dat is ook wat we doen", vertelt ondernemer Gerrit Boevink. "We leveren veel en vaak aan de industrie gerelateerde bedrijven in een straal van zo'n 20 kilometer. We hebben hier zo'n 50.000 artikelen en zijn aangesloten bij 's lands grootste inkooporganisatie." De webshop van Huijskes Boevink is opgezet als extra service voor professionals maar wordt ook steeds meer door particulieren gebruikt. "En dat is een prima ontwikkeling. Service is het allerbelangrijkste en we willen onze klanten optimaal kunnen bedienen. We zijn ook expert in het keuren van gereedschappen bij de bedrijven, dat is een extra service. Bedrijven kunnen bij ons terecht voor de verplichte NEN3140 keuring voor elektrische apparaten en machines".

Woningbeveiliging
Het bedrijf merkt dat er een groeiende belangstelling is voor het (laten)beveiligen van woonhuizen. "Die markt stijgt explosief. Wij zijn gecertificeerd en mogen dus zelf ook de PKVW-certificaten (Politie Keurmerk Veilig Wonen) uitreiken. Het certificaat geeft aan dat de woning voldoet aan de eisen van een goed beveiligd huis. Dat gaat verder dan enkel het juiste hang- en sluitwerk; het gaat ook om het juiste gebruik van de sloten en goede verlichting. Producten als driepuntssluitingen en camerasystemen zijn erg gewild. De camera-opnames zijn via een app op afstand te bekijken en is dat natuurlijk perfect als je vaak van huis bent."
"Wij adviseren het gebruik van SKG-gekeurd hang- en sluitwerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw, een onafhankelijke instantie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Hoe meer men aan preventie doet, hoe minder schade met lijdt bij een inbraak", legt Boevink uit.

Innovaties
Samen met zijn acht gespecialiseerde medewerkers is Boevink constant bezig met vernieuwing. "We gaan altijd met de tijd mee en lopen graag voorop bij het invoeren van innovaties. Om service van het hoogste niveau te kunnen bieden, volgen we allemaal regelmatig cursussen, opleiding en praktijktrainingen. Daar investeren we in, net als in duurzaam ondernemen. Dat is, naast de uitstekende service, één van onze belangrijkste speerpunten."
Huijskes-Boevink is gevestigd aan de Parallelweg 21 in Groenlo.


www.huijskesboevink.nl

Vogelschieten weer goede start van de kermis

Alle hoogheden op het podium. Foto: Barbara Pavinati

'Het is een mooi gezicht als de vogel er wordt afgeschoten'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE-Het was ook dit jaar een spannende strijd wie als eerste de mooi versierde vogel eraf zou schieten op de kermismaandag. Bij de volwassenen was dit Erwin Hummelink. Het was even wachten op zijn koningin en vrouw Marloes, want zij zat thuis toen het 226e en verlossende schot viel. Na de huldiging spreekt Erwin het publiek toe:"Ik ben overgehaald om mee te doen. Toen zei ik dat ik hem er gelijk af zou schieten! En kijk eens! Ik heb zin in de kermis!". Bij de jeugd werd een stralende Eva Humt de koningin. Haar valt dit jaar de eer toe vele mooie momenten met schutterij St. Switbertus te beleven.

Die-hard fans aan hun stamtafel. Foto: Barbara Pavinati
Een kleurrijk gezelschap schrijft zich in. Foto: Barbara Pavinati
Altijd spannend of er wat naar beneden komt. Foto: Barbara Pavinati
Eva Hunt (rechts) jeugdkoningin 2018. Foto: Barbara Pavinati
Grote vreugde op het terrein van de Swite; Erwin Hummelink is de nieuwe schutterskoning. Foto: Barbara Pavinati
Installatie van het koningspaar. Erwin Hummelink (met ketting), zijn vrouw Marloes Hummelink en jeugdkoningin Eva Hunt. Foto: Barbara Pavinati
Grote vreugde bij Erwin en zijn kameraden. Foto: Barbara Pavinati

Het was als vanouds weer een drukbezochte traditie met wel 124 inschrijvingen bij de volwassene, waarvan drie groepen. Bij de jeugd waren er 27 inschrijvingen. Toen het terrein nog helemaal verlaten was van de corsowagens die bezig waren met hun tweede ronde door Lichtenvoorde stonden de echte diehard fans van het schieten al klaar aan hun stamtafel. Reduan Beuting, een van hen, doet voor de vierde keer mee. Zijn familie schiet al jaren op de vogel en zijn ze zijn altijd als eerste aanwezig. Reduan:"Het is een standaardritueel in onze familie met de kermis. Ik ben een paar keer dichtbij de overwinning geweest. Ze schoten dan net na mij de vogel eraf. Ik wil graag mijn familie een poepje laten ruiken door dit jaar te winnen." Patrick Kamp en Jeroen Rutjes lopen ook al vroeg op het terrein rond. Zij komen bijna altijd kijken, maar schieten niet mee. Ze vertellen:"Het is een mooi gezicht als de vogel er wordt afgeschoten. Het is altijd spannend wie de winnaar wordt. Na het schieten gaan wij altijd even kermis vieren."

Nieuw dit jaar was dat er voor het eerst er een samenwerking was tussen Harmonie St. Ceacila en de schutterij St. Switbertus. Ze liepen op de kermismaandag gezamenlijk in de optocht rond. Bewust in dezelfde kleren. Als deze samenwerking bevalt gaan ze in de toekomst meer samenwerken.

Einduitslag volwassenen: Sander Pierik (rechtervleugel), Sander Meekes (kop) en Erwin Hummelink (romp).

Einduitslag jeugd: Britt Kuiper (kop/hals), Tim Klaverwal (linkervleugel), Dem Goossens (rechtervleugel), Kom Klaverwal (staart) en Eva Hunt (vogel/romp).

Afscheidsconcert Premium publiekstrekker op kermiszondag

Hot Stuff speelt het dak eraf bij Kruup. Foto: Annekée Cuppers

'Waar Premium kwam, was het altijd feest'


LICHTENVOORDE – Bij goed kermis vieren hoort een koud biertje, een stevige maaltijd en natuurlijk een puik stukje muziek. Dat heeft de horeca in Lichtenvoorde goed begrepen en zondag kan het publiek dan ook genieten topbands uit de regio. Met als kers op de taart natuurlijk het afscheidsconcert van Premium.

Door Annekée Cuppers

Lekker losgaan op NirFooNa. Foto: Annekée Cuppers
Brood op de Plank brengt fijne meezingers. Foto: Annekée Cuppers
Premium tijdens hun laatste optreden. Foto: Annekée Cuppers
Een enorme schare fans was op het laatste optreden van Premium afgekomen. Foto: Lisa Wellink

Het complete plaatje
Het moet gezegd worden; de meeste kermisvierders zijn te vinden op het grote plein bij café De Zaak aan de Dijkstraat. Premium, de band die ruim 16 jaar lang goed was voor volle zalen, geeft deze avond hun laatste optreden. "Eeuwig zonde", volgens een enthousiaste bezoeker, "Waar Premium komt, is het altijd feest. Ze leveren gewoon het complete plaatje. Niet alleen maar goeie muziek maar ze richten zich echt tot het publiek en creëren zo een supersfeer."

Een andere bezoeker laat weten dat het misschien wel goed is dat de Achterhoekse band stopt. "Niet om de band zelf hoor!", haast ze zich te zeggen, "Maar als Premium speelt, weet je gewoon dat iedereen daar gaat kijken. En kijk nu ook vanavond, er zijn hier zeker ook andere leuke bandjes te zien maar die krijgen niet vol de aandacht die ze verdienen. Al is het nu met het afscheidsconcert wel echt extreem met die mensenmassa daar op het plein bij de Hamalandhal."

Topmuziek uit de regio
Bij café Kruup is het voor het derde jaar op rij de beurt aan de Lichtenvoordse band Hot Stuff. De achtkoppige formatie rond zangeres Laura Jansen past maar amper op het podium maar dat mag de pret niet drukken. Met onder andere de gelijknamige hit van Donna Summer en hun Abba-medley weten ze het dak eraf te blazen. Soul with a capital S, dat is deze jonge gasten wel toevertrouwd. Ze geven alles, gaan tot het gaatje. De pauzes tussendoor zijn dan ook geen overbodige luxe.


Blijven hangen in Dijkstraat|
Op de Markt weet ook de band Brood op de Plank uit Didam de voetjes van de vloer te krijgen met hun aanstekelijke muziek met oude en nieuwe hits. Een stel meiden zingt luidkeels mee met zowel de Nederlands- als Engelstalige nummers. De sfeer zit er goed in. Maar echt goed los gaat het pas bij NirFooNa die tegenover Steakhouse Beef & Bone optreden. Frontman Jelle Spexgoor en trawanten gooien hun hele hebben en houwen in de strijd om voorbijgangers te boeien. En dat lukt. Menigeen blijft in het straatje hangen. Eerst nog voorzichtig met een biertje in de hand mee-tappend op de strakke drum- en bassline, maar al snel ontstaat er een kluwen wild dansende kermisgangers voor het podium.

Vooral regionale topbands op de kermis in Lichtenvoorde

Even verderop in de Dijkstraat is het voor Premium dan echt over en uit. Met een innige groepsknuffel en een minutenlang applaus valt definitief het doek voor de publiekstrekker bij uitstek. Welke band springt er in het gat dat deze Achterhoekse toppers achter zich laten? Kermis 2019 zullen we het wellicht weten.

Kermis in de Keistad

Teeuws winnaar corso 2018, Hooiland wint de publieksprijs

Toccata und Fuge van corsogroep Teeuws. Foto: Bas Wekking

LICHTENVOORDE - "We kunnen geen dingen uit het juryrapport weglaten zonder dat dat de eerste plaats zou verraden dus daarom zeggen we het maar gewoon; Teeuws is de winnaar van het corso 2018!"

Door Annekée Cuppers

Vlekkenloos van Zeskamp haalt de tweede plek. Foto: Annekée Cuppers
De wagen Vlekkenloos werd uitgevoerd in zes tinten wit. Foto: Annekée Cuppers
Eindbaas van Hooiland behaalde de Publieksprijs en eindigde op de derde plek. Foto: Annekée Cuppers
Publieksprijs voor Eindbaas van 't Hooiland. Foto: Henri Walterbos
Paul Wieggers figureerde zelf op de door hem ontworpen wagen. Foto: Annekée Cuppers

Als je een idee wilt krijgen van hoeveel mensen er in Lichtenvoorde meewerken aan de corsowagens, moet je op kermismaandag bij 't Zwaantje zijn. Het hangt er letterlijk 'met de bene uut'. Na diverse dankbetuigingen en eervolle vermeldingen volgen de uitslagen van de jeugdklasse, de figuratieprijs en de publieksprijs. Geen van de wagens kwam in aanmerking voor de innovatieprijs; de jury hoopt deze volgend jaar weer uit te kunnen reiken.

Dan is het eindelijk tijd voor de einduitslag. Bij iedere positie vermeldt Herman kort enkele punten uit het juryrapport. Tussendoor klinkt er in de zaal een geroezemoes; iedereen heeft wel een mening over de plek die de verschillende groepen ten deel is gevallen. Gevolgd door een indringend 'ssstt!!'. Bij de laatste twee plekken loopt de spanning op; wordt het Teeuws, die ook al met de figuratieprijs ging lopen of toch Zeskamp, de groep die afgelopen jaar helemaal van de grond af aan moest beginnen nadat hun tent in de januari-storm weggeblazen werd. Links en rechts klinken er geluiden dat het ze zo gegund zou zijn maar uiteraard moet de beste winnen. Herman laat de aanwezigen niet langer in spanning; Toccata und Fuge van Teeuws wint het Lichtenvoordse corso 2018 met 90 punten voorsprong op de nummer twee, Vlekkenloos van Zeskamp.

Paul Wieggers figureert zelf op wagen

Vervolg van de voorpagina

Verbluffend
Dan de achttien grote gevaartes. Ieder jaar is het weer verbluffend met welke vondsten ontwerpers en wagenbouwers mee voor de dag komen. 'Krantenkoppen' van Van Reedestraat opent de stoet Lichtenvoordse paradepaardjes met 'het laatste nieuws, het laatste nieuws' zoals acht jonge figuranten roepen, zwaaiend met kranten uit jaren zestig, alsof social media nooit bestaan heeft. Achtereenvolgens een dahliaparade vol afwisseling met soms de meest verrassende staaltjes techniek, onverwachte details, of een flinke dosis humor. Groep Teeuws vraagt van ver al aandacht door een hevig in zijn rol opgaande figurant als blikvanger op 'Toccata und Fuge'. Op prachtige wijze wordt het virtuoze orgelstuk uitgebeeld. De indrukwekkende figurant blijkt meesterontwerper Paul Wieggers in hoogst eigen persoon te zijn. Indrukwekkend ook hoe de andere figuranten in hun rol blijven. Alle registers worden opengetrokken. Zo ook Lansink Bluiminck met hun 'Donders geweld', met oplichtende bliksem ledlampjes van tussen de dahlia's. 'Consumptie verplicht' werkt op menig lachspier door de toevoeging van boeren en scheten, als gevolg van overmatig eetgedrag. Een stukje herkenning wellicht? 'Een ode aan de fastfoodketens,' aldus Corsogroep Zieuwentseweg. Dat nummer 13 niet per definitie een ongeluksgetal hoeft te zijn, bewijst Kwintet met haar creatie 'Onruststoker', dat verrast door fraaie stukjes techniek in combinatie met mensenkracht. Als uit de kraag van jas van de vogelverschrikker het hoofd tevoorschijn komt, zich ook nog eens helemaal opricht, terwijl kraaien bewegen, wordt het huzarenstukje op vele mobieltjes vastgelegd. Het sluitstuk wordt verzorgd door Groep Marneth met 'Hoofdpodium'. Een feestje in een feeststoet, voorafgegaan door tientallen uitzinnige figurerende feestvierders. 'Ik wil zuipen,' klinkt het uit de boxen van de wagen. Nog heel even wachten en dan mogen ze zich met al die andere duizenden plakkers en kontjesknijpers storten in de Lichtenvoordse kermis. Het komt ze toe na wederom een fraaie collectieve prestatie.

Trots
Na afloop loopt SBL-voorzitter Herman ter Haar glimlachend door het gemeentehuis waar hij napraat met enkele gasten. "Het was een geweldig corso. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend trots ben. En het was weer ontzettend druk. Hoeveel weet ik niet precies, maar we hadden bewust al meer weilanden ingezet om te parkeren."

Ontwerper Paul Wieggers zelf mee als figurant op de wagen

Paul Wieggers figureerde zelf op de door hem ontworpen wagen. Foto: Annekée Cuppers

Vervolg van de voorpagina

Verbluffend
Dan de achttien grote gevaartes. Ieder jaar is het weer verbluffend met welke vondsten ontwerpers en wagenbouwers mee voor de dag komen. 'Krantenkoppen' van Van Reedestraat opent de stoet Lichtenvoordse paradepaardjes met 'het laatste nieuws, het laatste nieuws' zoals acht jonge figuranten roepen, zwaaiend met kranten uit jaren zestig, alsof social media nooit bestaan heeft. Achtereenvolgens een dahliaparade vol afwisseling met soms de meest verrassende staaltjes techniek, onverwachte details, of een flinke dosis humor. Groep Teeuws vraagt van ver al aandacht door een hevig in zijn rol opgaande figurant als blikvanger op 'Toccata und Fuge'. Op prachtige wijze wordt het virtuoze orgelstuk uitgebeeld. De indrukwekkende figurant blijkt meesterontwerper Paul Wieggers in hoogst eigen persoon te zijn. Indrukwekkend ook hoe de andere figuranten in hun rol blijven. Alle registers worden opengetrokken. Zo ook Lansink Bluiminck met hun 'Donders geweld', met oplichtende bliksem ledlampjes van tussen de dahlia's. 'Consumptie verplicht' werkt op menig lachspier door de toevoeging van boeren en scheten, als gevolg van overmatig eetgedrag. Een stukje herkenning wellicht? 'Een ode aan de fastfoodketens,' aldus Corsogroep Zieuwentseweg. Dat nummer 13 niet per definitie een ongeluksgetal hoeft te zijn, bewijst Kwintet met haar creatie 'Onruststoker', dat verrast door fraaie stukjes techniek in combinatie met mensenkracht. Als uit de kraag van jas van de vogelverschrikker het hoofd tevoorschijn komt, zich ook nog eens helemaal opricht, terwijl kraaien bewegen, wordt het huzarenstukje op vele mobieltjes vastgelegd. Het sluitstuk wordt verzorgd door Groep Marneth met 'Hoofdpodium'. Een feestje in een feeststoet, voorafgegaan door tientallen uitzinnige figurerende feestvierders. 'Ik wil zuipen,' klinkt het uit de boxen van de wagen. Nog heel even wachten en dan mogen ze zich met al die andere duizenden plakkers en kontjesknijpers storten in de Lichtenvoordse kermis. Het komt ze toe na wederom een fraaie collectieve prestatie.

Trots
Na afloop loopt SBL-voorzitter Herman ter Haar glimlachend door het gemeentehuis waar hij napraat met enkele gasten. "Het was een geweldig corso. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend trots ben. En het was weer ontzettend druk. Hoeveel weet ik niet precies, maar we hadden bewust al meer weilanden ingezet om te parkeren."

Bloemencorso 2018

Achterhoek-vaandel ingewijd tijdens corsotainment

Kyra Stortelaar presenteert het vaandel voor de inzegening door pastoor Den Hartog. Foto: Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - Het wijwater is amper opgedroogd maar trots gaat ie al voorop in de corso-optocht; het Achterhoek-vaandel. Bezoekers van het corsotainment, voorafgaand aan de start van het corso, hadden de primeur.

Door Annekée Cuppers

Het vaandel wordt op de vaandelstok geschoven. Foto: Annekée Cuppers
Kyra Stortelaar draagt met trots het nieuwe vaandel. Foto: Annekée Cuppers
Benny ten Have, Rick Luttinkholt, Willy Pierik, Herman ter Haar en burgemeester Bronsvoort. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati

Na afloop van alle sprekers, waaronder burgemeester Bronsvoort, SBL-voorzitter Herman ter Haar en Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp, was het tijd voor een bijzonder moment, de onthulling van een nieuwe vendelvlag met daarop het ontwerp van de Achterhoekse vlag. Pastoor Ronald den Hartog was speciaal 'ingevlogen' om het nieuwe vaandel van de St. Switbertus in te zegen. Pastoor Den Hartog sprak van een mooie traditie waarbij hij weliswaar het vaandel inwijdde maar daarbij aangaf dat niet alleen de zegen werd afgeroepen over het vaandel maar des te meer over de mensen die door dit vaandel met elkaar worden verbonden.

Achterhoekse identiteit benadrukken
Vendelier Kyra Stottelaar had de eer het vaandel als eerste mee te mogen dragen in de optocht. Dit deed zij in de plaats van mede-schutterijlid Carmen Kroezen die helaas bij de ceremonie niet aanwezig kon zijn. Op zijn initiatief werd de stichting Pak An benaderd om mee te werken aan de ontwikkeling van het vaandel. Het vaandel zal behalve bij optredens van St. Switbertus meegaan met internationale vendelierstreffen om zo de Achterhoekse identiteit te benadrukken.

'Dahlia allemansbloem' onthuld

'Het was geen makkelijke klus'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De opening van het plakweekend van het Bloemencorso was dit jaar anders dan andere jaren. Hij vond plaats op donderdagavond 6 september in de Corsotuin aan de Richterslaan. De reden hiervoor was de onthulling van het kunstwerk 'Dahlia-allemansbloem' dat de tuin compleet maakte. Er kwamen veel bouwers op af en ook andere belangstellenden.

Helse klus
Herman ter Haar, voorzitter van het Bloemcorso, vertelt de toehoorders het verhaal van het ontstaan van de Corsotuin in 2015. Het is een ontwerp is van Rick Luttikholt. Rick won in 2016 ook de ontwerpstrijd van het kunstwerk dat onthuld wordt. Het was helse klus om het kunstwerk te maken. Een taak die Willy Pierik en Benny ten Have met kunde volbracht hebben. Het plaatsen had ook heel wat voeten in de aarde, maar de aanhouders van het Bloemencorso hebben gewonnen. Dan krijgt Rick het woord. Hij legt uit waar het beeld voor staat:"Het is een dahlia die ons corso symboliseert. Corsobouwers zijn allemaal heel verschillende soorten mensen en alleen samen kan je een wagen bouwen. De dahlia wordt bijeengehouden door vijf blokken die deze verschillende mensen symboliseren." Ter Haar vult aan: "Er zijn ook bladeren die buiten de blokken vallen. Die staan voor het out-of-the-box denken. Er is één punt in de tuin waarop je ziet dat de dahlia een dahlia is. Je moet om dat te vinden goed om het kunstwerk heenlopen."

Onmogelijke mogelijk
Burgemeester Bronsvoort onthult samen met Ter Haar het kunstwerk en spreekt daarna kort het publiek toe. Ze complimenteert het Bloemencorso en zegt dat het 'onmogelijke mogelijk is geworden'. Dan benoemt Ter Haar Willy Pierik tot vierde erelid van het Bloemencorso met een oorkonde en speldje en worden de overige betrokkenen bedankt. Benny ten Have (71) toont na afloop van de ceremonie vol trots de dahlia en de plekken die hij gelast heeft: "Het was geen makkelijke klus. Zeker niet de lage stukken. Ik ben ook de jongste niet meer. We zijn ongeveer anderhalve week bezig geweest in de hallen van Eeftink-Rensing. Ik ben blij dat het kunstwerk af is."

'Dahlia allemansbloem' onthuld bij opening plakweekend

Benny ten Have, Rick Luttinkhold, Willy Pierik, Herman ter Haar en Annette Bronsvoort klinken op de onthulling van Dahlia-Allemansbloem. Foto: Barbara Pavinati

'Het was geen makkelijke klus'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De opening van het plakweekend van het Bloemencorso was dit jaar anders dan andere jaren. Hij vond plaats op donderdagavond 6 september in de Corsotuin aan de Richterslaan. De reden hiervoor was de onthulling van het kunstwerk 'Dahlia-allemansbloem' dat de tuin compleet maakte. Er kwamen veel bouwers op af en ook andere belangstellenden.

De onthulling van het kunstwerk. Foto: Barbara Pavinati
Herman ter Haar benoemt Willy Pierik tot erelid van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Foto: Barbara Pavinati
Er was veel belangstelling voor de opening van het plakweekend. Foto: Barbara Pavinati

Helse klus
Herman ter Haar, voorzitter van het Bloemcorso, vertelt de toehoorders het verhaal van het ontstaan van de Corsotuin in 2015. Het is een ontwerp is van Rick Luttikholt. Rick won in 2016 ook de ontwerpstrijd van het kunstwerk dat onthuld wordt. Het was helse klus om het kunstwerk te maken. Een taak die Willy Pierik en Benny ten Have met kunde volbracht hebben. Het plaatsen had ook heel wat voeten in de aarde, maar de aanhouders van het Bloemencorso hebben gewonnen. Dan krijgt Rick het woord. Hij legt uit waar het beeld voor staat:"Het is een dahlia die ons corso symboliseert. Corsobouwers zijn allemaal heel verschillende soorten mensen en alleen samen kan je een wagen bouwen. De dahlia wordt bijeengehouden door vijf blokken die deze verschillende mensen symboliseren." Ter Haar vult aan: "Er zijn ook bladeren die buiten de blokken vallen. Die staan voor het out-of-the-box denken. Er is één punt in de tuin waarop je ziet dat de dahlia een dahlia is. Je moet om dat te vinden goed om het kunstwerk heenlopen."

Onmogelijke mogelijk
Burgemeester Annette Bronsvoort onthult samen met Ter Haar het kunstwerk en spreekt daarna kort het publiek toe. Ze complimenteert het Bloemencorso en zegt dat het 'onmogelijke mogelijk is geworden'. Dan benoemt Ter Haar Willy Pierik tot vierde erelid van het Bloemencorso met een oorkonde en speldje en worden de overige betrokkenen bedankt. Benny ten Have (71) toont na afloop van de ceremonie vol trots de dahlia en de plekken die hij gelast heeft: "Het was geen makkelijke klus. Zeker niet de lage stukken. Ik ben ook de jongste niet meer. We zijn ongeveer anderhalve week in de bouwvak bezig geweest in de hallen van Eeftink-Rensing met het lassen. Ik ben blij dat het kunstwerk af is."

Keiklasse en Publieksprijs voor Raveleijn van Marneth Kids

De figuranten weten zich goed in te leven in het ridderthema. Foto: Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - Marneth Kids is de trotse winnaar van zowel de Keiklasse als de Publieksprijs kleine wagens van het corso 2018. Met een grote groep enthousiaste figuranten die het ridderthema tot in detail uitbeelden, wisten zij het publiek mee te nemen in de magische sfeer van de bekende Efteling-attractie.

Het thema Raveleijn is tot in detail uitgevoerd. Foto: Annekée Cuppers
De stoere mannen van Sixpack. Foto: Annekée Cuppers
Winnaar van de Kiezelklasse: Vlinder Princes. Foto: Annekée Cuppers
De kinderjury. Foto: Maartje de Kort

Ook de Kiezelklasse was als een sprookje; Groep van Jolien won met Vlinder Princes deze prijs voor de jongste deelnemers. De figuratieprijs ging naar de stoere mannen van Sixpack. Met 'Met deze torso, lopen wij dit jaar trots de corso!' lieten zij zich letterlijk van hun sterkste kant zien.

Einduitslag

Kiezelklasse
1 1950 Vlinder Princes - Groep van Jolien
2 1760 We hebben de touwtjes in handen - Kleintje Buurt
3 1500 Moeder natuur - Raptor
4 1400 Selfportret - VeurMeKids?!
5 1360 Emoticons - Familie Selten
6 1280 Emoties - Maatjes

Keiklasse
1 1810 Raveleijn - Marneth Kids
2 1680 Disco Kip - De Dinkjes
3 1560 Corso del Lego - Lansink-Bluiminck-jeugd
4 1480 Met deze torso, lopen wij dit jaar trots de corso! - Sixpack
5 1370 De zomer van 2018: Wij zijn niet verdroogd. - Teeuws Kidz
6 1265 Maiasaura - De Pummels
7 1260 Snoepy! - De Witte Brug Kids
8 1150 Hallo meneer de Uil - De lummeltjes
9 1130 De vis mobiel - Rensing Kids

Figuratieprijs – kids: Met deze torso, lopen wij dit jaar trots de corso! – Sixpack
Publieksprijs – kids: Raveleijn – Marneth Kids

Dahleo op bezoek bij: Teeuws Kidz

Teeuws Kids. Foto: Maartje de Kort

Tekst en foto door Maartje de Kort

LICHTENVOORDE - Op de vrijdagavond van het plakweekend reis ik af naar Teeuws Kidz. Wanneer ik de bocht op de Stegge indraai, word ik verwelkomd door een prachtig veld vol dahlia's en word ik via bordjes naar het terrein gewezen. Eenmaal daar hoor ik het geklets en het enthousiasme van de kinderen en tref ik ze aan op de steiger bij de wagen. De kinderen willen weten of ik 'van de krant ben' en als ik uitleg wat ik kom doen, vertellen ze me wat zij doen. Ze smeren de wagen in met lijm zodat ze morgen de wagen kunnen bekleden met de dahlia's. De wagen is een bont gekleurde olifant, maar deze heeft nog wel een gat in zijn bibs. Door het gat is te zien dat er in de wagen een compleet mechanisme verborgen zit dat ervoor zorgt dat de olifant water kan spuiten. Dit onderstreept het thema van de wagen en de zomer van 2018, 'Wij zijn niet verdroogd'.

Luc Wolterink, stuwende kracht van de Kidz, vertelt me dat het ontwerp van dit jaar vrij laat tot stand is gekomen, maar daarom niet minder mooi is. De wagen is zelfs wat groter uitgevallen dan vooraf bedacht was, al lijkt dat de kinderen niet te deren. Vandaag zijn er zo'n 12 kinderen die meehelpen aan de voorbereiding, morgen zijn er zo'n 40 kinderen die er samen voor gaan zorgen dat de wagen af komt. De planning is dat de wagen rond 17.00 uur klaar is, waarna ze lekker met frietjes en een snack de dag af kunnen sluiten. De leeftijd varieert tot ongeveer 12 jaar oud, daarna mogen ze op de steiger van de grote wagen en helpen ze daar mee. Het is mooi dat het bouwen van een wagen met de Kidz de verbinding maakt tussen jong en oud en ze op deze manier geprikkeld worden tot deelname aan de wagenbouw, aldus Luc.

Er liggen al heel wat bloemen klaar voor de zaterdag, zorgvuldig voorzien van een kloddertje lijm. Dit doen de kinderen met behulp van een ingenieus apparaat waar ik aardig van onder de indruk ben. Een van de jongedames vertelt me na een korte rondleiding dat er voor de grote wagen wel spijkertjes gebruikt worden, maar de Teeuws Kidz alleen lijm gebruiken. Met de beoogde 8000 dahlia's vind ze dit ook wel fijn. Een jongeman laat me na wat geklauter in de steiger zien wat hij zondag mag doen, het hendeltje van de waterspuit bedienen. Hij heeft veel zin in de optocht en kan niet wachten tot zondag. Ik maak een foto van de Kidz, wens ze veel succes met de bouw en de optocht en verlaat enthousiast het terrein. Het enthousiasme van deze kinderen is net zo aanstekelijk als het corsovirus zelf!

Dahleo op bezoek bij: Teeuws Kidz

Teeuws Kids. Foto: Maartje de Kort

Tekst en foto door Maartje de Kort

LICHTENVOORDE - Op de vrijdagavond van het plakweekend reis ik af naar Teeuws Kidz. Wanneer ik de bocht op de Stegge indraai, word ik verwelkomd door een prachtig veld vol dahlia's. Ik tref de enthousiaste kinderen aan op de steiger en rondom de wagen. Ze willen weten of ik 'van de krant ben' en als ik uitleg wat ik kom doen, vertellen ze me wat zij doen. Ze smeren de wagen in met lijm zodat ze morgen de wagen kunnen bekleden met de dahlia's. De wagen is een bont gekleurde olifant, maar deze heeft nog wel een gat in zijn bibs. Door het gat is te zien dat er in de wagen een compleet mechanisme verborgen zit dat ervoor zorgt dat de olifant water kan spuiten. Dit onderstreept het thema van de wagen en de zomer van 2018, 'Wij zijn niet verdroogd'.

Teeuws Kids. Foto: Maartje de Kort

Luc Wolterink, stuwende kracht van de Kidz, vertelt me dat het ontwerp van dit jaar vrij laat tot stand is gekomen, maar daarom niet minder mooi is. De wagen is zelfs wat groter uitgevallen dan vooraf bedacht was, al lijkt dat de kinderen niet te deren. Vandaag zijn er zo'n 12 kinderen die meehelpen aan de voorbereiding, morgen zijn er zo'n 40 kinderen die er samen voor gaan zorgen dat de wagen af komt. De planning is dat de wagen rond 17.00 uur klaar is, waarna ze lekker met frietjes en een snack de dag af kunnen sluiten. De leeftijd varieert tot ongeveer 12 jaar oud, daarna mogen ze op de steiger van de grote wagen en helpen ze daar mee. Het is mooi dat het bouwen van een wagen met de Kidz de verbinding maakt tussen jong en oud en ze op deze manier geprikkeld worden tot deelname aan de wagenbouw, aldus Luc.

Er liggen al heel wat bloemen klaar voor de zaterdag, zorgvuldig voorzien van een kloddertje lijm. Dit doen de kinderen met behulp van een ingenieus apparaat waar ik aardig van onder de indruk ben. Een van de jongedames vertelt me na een korte rondleiding dat er voor de grote wagen wel spijkertjes gebruikt worden, maar de Teeuws Kidz alleen lijm gebruiken. Met de beoogde 8000 dahlia's vind ze dit ook wel fijn. Een jongeman laat me na wat geklauter in de steiger zien wat hij zondag mag doen, het hendeltje van de waterspuit bedienen. Hij heeft veel zin in de optocht en kan niet wachten tot zondag. Ik maak een foto van de Kidz, wens ze veel succes met de bouw en de optocht en verlaat enthousiast het terrein. Het enthousiasme van deze kinderen is net zo aanstekelijk als het corsovirus zelf!

Dahleo op bezoek bij: de Kinderjury

LICHTENVOORDE - Op zondagochtend wandel ik naar het Swite-terrein en onderweg is het al een spektakel. De corsowagens worden stapvoets naar het terrein gereden en langs de weg staan veel belangstellenden. De wagenbouwers ogen vermoeid maar voldaan, het publiek is onder de indruk van het spektakel.

Door Maartje de Kort

Eenmaal op het terrein word ik verrast door alle CorsoKIDS-wagens. De ene wagen nog mooier dan de andere. Een mooi gekleurd geheel bij elkaar. Ik ontmoet de juryleden achter deze verzameling bonte wagens en ik stel me voor aan Lotte en Babette, de scholieren van het Marianum. Ze vertellen me dat ze zelf nog nooit een wagen hebben gebouwd, maar wel al jaren naar de optocht kijken. Ze vinden het leuk dat ze dit jaar mogen jureren en daarmee treedt Babette in de voetsporen van haar moeder die jaren jurylid is geweest.

Ik maak ook kennis met Sander, Agnes, Hendrik en Marleen, zij zijn al een paar jaar jurylid en hebben er ook dit jaar weer zin in. Ik praat met Sander over het jureren en waar men vooral op let. Er wordt onder andere gekeken naar het kleurgebruik, de vormgeving en de figuratie van de wagen. Zijn er bewegende onderdelen en hoe is het totaalplaatje? In de ochtend wordt er op het terrein bepaald welke wagen ingedeeld wordt in de Kei- Kiezel- of Opstapklasse. Apart van elkaar scoren de juryleden de wagens en dit doen ze tijdens de optocht nog een keer. Daarna trekt de voltallige jury zich terug in het Zwaantje, waar in het diepste geheim wordt bekeken wie welke prijs wint. Ieder jaar is het weer een opgave om de prijzen te verdelen, maar ze doen dit samen met veel plezier, aldus Sander.

Als ik vraag of er een voorkeur is qua wagen, of er één wagen is die er voor hen uitspringt geven de dames van het Marianum hier voorzichtig antwoord op, al doet bijvoorbeeld Sander hier geen uitspraken over. Ieder heeft zo zijn voorkeur, maar dit mag tijdens de jurering geen parten spelen. Ook de bijdrage van ouders aan de wagens wordt gelaten voor wat het is. Je kunt niet jureren op wat je niet weet, wel op wat je ziet en dat zijn vijftien prachtige wagens!

Top-musici bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde

Top-musici bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Bij HCR 't Zwaantje treden op zondagmiddag 16 september top-musici op; The Outbound Scallywag Carnival uit Lintelo en Eileen Rose & The Holy Wreck uit Nashville. Kaarten kosten 15 euro per persoon, kinderen tot en met 13 jaar onder begeleiding van volwassene(n) hebben gratis toegang.

De leden van The Outbound Scallywag Carnival (OSC) lijken zo te zijn weggelopen uit een film. De band bestaat uit een groep kleurrijke muzikanten. De bassist hanteert zijn instrument met vaste hand. En dat is maar goed ook want in het dagelijks leven is hij chirurg in het Slingeland Ziekenhuis.

Van ontroerende ballads tot opzwepende ritmes

The Outbound Scallywag Carnival beheerst een veelvoud aan stijlen - van tranentrekkende ballads tot en met opzwepende ritmes die het moeilijk maken om stil te blijven zitten. Hun instrumentarium bestaat uit een blues harp, contra bas, leadgitaar, mandoline, slaggitaar, slide gitaar, snare drum, steelgitaar en lead-/meerstemmige zang.

Een bezoeker van de zomerconcerten op 't Zand in Bredevoort zag ze optreden en raakte onder de indruk. Van de cd plukte hij een paar nummers en e-mailde die naar een bevriende ondernemer. Die op zijn beurt stuurde het naar een management in Nashville. Zoals men vaak zegt 'komt van het een het ander'. En dat laatste slaat op een uitnodiging om het voorprogramma te doen voor de show van Eileen Rose & The Holy Wreck uit Nashville. Dat ze door een top-band uit Nashville worden uitgenodigd is veelzeggend.

Eileen Rose en The Holy Wreck zijn in Nashville vier keer per week te bewonderen op de bekendste locaties van de stad. De band treedt er op in wisselende samenstelling, met gelauwerde muzikanten die in wereldberoemde bands hun faam verwierven, zoals Joe Fick die in de biografische Johnny Cash film 'Walk the Line' de bassist is in Elvis Presley's band. Eileen Rose & The Holy Wreck komt mét gitaar- en steelgitaarvirtuoos Rich Gilbert. Genoeg reden om te komen genieten van dit topprogramma in de intieme sfeer van 't Zwaantje.

Het concert van Eileen Rose en The Holy Wreck is op zondag 16 september vanaf 14.03 uur bij 't Zwaantje. Kaartjes zijn vijftien euro. Bestellen via tel. 0544-371236.

Uitslagen loterij en voorspelling uitslag Bloemencorso

Groep Rensing: Paradijsvogels. Foto: Janette van Egten Foto: Janette van Egten

Hieronder de uitslagen van de trekking publieksprijs, de voorspelling van de uitslag tijdens de maquette-presentatie en de loterij van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde.

Prijswinnaars trekking publieksprijs:

1ste prijs 50 euro
Theo Lurvink uit Lievelde

2de prijs 25 euro
J. Nijmeijer uit Staphorst

3de prijs 10 euro
Claudia Oonk uit Lichtenvoorde

Deze prijzen kunnen afgehaald worden bij Hulshof Kantoor Specialisten Patronaatsstraat 13c in Lichtenvoorde.        
        


Prijswinnaars voorspelling
(tijdens maquettepresentatie)

1ste prijs: 6 entree/tribunekaarten
Chiem Seesing Amsterdam

De projectgroep Corso Congres. Foto: André Doppen
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

2de prijs: 4 entree/tribunekaarten
Menno Wolters Lichtenvoorde

3de prijs: 2 entree/tribunekaarten
Jarno te Bogt Lichtenvoorde

Prijzen worden voorafgaand aan het volgende corso thuisgestuurd.        
        
Prijswinnaars loterij Bloemencorso Lichtenvoorde

Op de volgende lotnummers zijn prijzen gevallen:
1        259        250 euro
2        843        125 euro
3        3997        50 euro
4        600         50 euro
5        4122        50 euro
6        2101        25 euro
7        567         25 euro
8        2834        25 euro
9        2078        25 euro
10        819        25 euro
11        905        25 euro
12        2589 25 euro
13        1619 25 euro
14        203        25 euro
15        1759 25 euro

Deze prijzen kunnen afgehaald worden bij Hulshof Kantoor
Specialisten aan de Patronaatsstraat 13c in Lichtenvoorde.


        

Startbijeenkomst Energietransitie met ondernemers uit Oost Gelre

Een van de sprekers over energietransitie in Oost Gelre. Foto: Ferry Broshuis

GROENLO - Woensdagavond waren ondernemers uit Oost Gelre bijeen in De Mattelier voor de startbijeenkomst Energietransitie. En daar bleek dat het echt menens wordt met de energiedoelen. In 2030 moet de Achterhoek energieneutraal zijn, zoals dat heet. Dus evenveel produceren als bezuinigen. Diverse sprekers wezen woensdagavond op de kansen die er op dit moment ook voor de ondernemers op dit gebied liggen.

Door Ferry Broshuis

Duurzaam ondernemen, dat wordt de doelstelling waarbij je minder verspilling en minder energiekosten hebt en daardoor een sterkere concurrentiepositie kunt innemen. En je krijgt op die manier meer klantwaarde en meer bedrijfswaarde.
Je kunt ook met energiebesparing en schone energie economische doelen halen. Daar bestaat nog vaak breed misverstand over.
Om de situatie waarin je bedrijf verkeert goed in kaart en in beeld te brengen, kun je gratis een scan laten uitvoeren en weten je waar je staat en welke stappen er moeten worden genomen. Na Doetinchem en de pilot Berkelland is nu Oost Gelre aan zet.

Sprekers
Suzan Hofs, onder meer een bekend communicatieadviseur in de Achterhoek, zorgde woensdagvond voor een vlekkeloos verloop van de avond. Zoals gezegd waren er diverse sprekers. Daaronder ook wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. Hij bracht nog in herinnering dat in 2009 al het zogenoemde 'akkoord van Groenlo' was gesloten en dat daarmee in feite de stap naar de energiebesparingsdoelen in gang werd gezet. Hij wees er ook op dat Oost Gelre zelf ook energiebeperkende maatregelen neemt, zoals de zonnepanelen op het gloednieuwe sociaal-cultureel centrum De Mattelier en bijvoorbeeld ook bij de verbouw en uitbreiding van het gemeentehuis in Lichtenvoorde.
Dan was er Laurens Grashof, voorzitter van de IKGL (Industriële Kring Groenlo en Lichtenvoorde), die sprak over maatschappelijk verantwoord ondernemen en die onder meer zei dat gebruiken beter is dan verbruiken.
Ook Otto Willemsen, een trotse Achterhoeker zoals hij zelf zegt, schilderde de noodzaak en de doelen van de circulaire economie. Hij is een felle voorvechter van duurzaamheid.

Slagroom
Als slagroom op de taart trad op het eind de nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra op, die met een fantastisch en tot de verbeelding sprekend verhaal - doorspekt met humor en bijzondere wijsheden - de bezoekers op het spoor bracht naar een duurzamere samenleving. Hij vatte het zo kernachtig samen: 'Duurzaam stopt niet bij de eerste vier letters!'
Je moet steeds inventief blijven, niet de gevestigde organisaties en de gevestigde orde altijd geloven, maar ook je eigen doelen stellen. Hij zei zich soms een Sinterklaas te voelen, maar de echte Sint gaat naar huis en ik blijf, aldus Ruud Koornstra.
Hij bracht een zekere vervoering te weeg in de zaal, een mooie aanzet tot het overgaan naar een andere tijd.

Het bleek duidelijk dat ook in Oost Gelre een nieuwe weg wordt ingeslagen. We zullen de komende tijd nog veel over energietransitie en dergelijke horen.

Nachtelijke afsluiting N18 tussen Groenlo en Enschede

Nachtelijke afsluiting N18 tussen Groenlo en Enschede

GROENLO - Aannemer Noaber18 voert in opdracht van Rijkswaterstaat in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 september onderhoudswerkzaamheden uit aan de N18 tussen Groenlo en Enschede. Vanwege de werkzaamheden is de gehele N18 tussen Groenlo en Enschede afgesloten tussen 20.00 en 08.00 uur. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden. Aannemer Noaber18 was verantwoordelijk voor de bouw van de N18 tussen Groenlo en Enschede. De komende 20 jaar verricht de aannemer ook het onderhoud aan dit deel van de weg. Gedurende de afsluiting maait de aannemer Noaber18 de (midden)bermen. Hiertoe is de N18 in beide rijrichtingen afgesloten voor het verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de N319, N315, N823 en de N837. Deze omleidingsroutes zijn met gele borden aangegeven. Van maandag 17 tot vrijdag 21 september vinden er nachtelijke asfalteringswerkzaamheden plaats aan de N18 bij Lichtenvoorde en tussen Lichtenvoorde en Varsseveld. In verband met deze werkzaamheden is de N18 tussen Lichtenvoorde en Varsseveld van 20.00 en 05.00 uur afgesloten voor het verkeer. De omleidingsroute via de N318 en de N313 is met gele borden aangegeven.

Careaz en De Lichtenvoorde starten samen nieuwe BBL maatwerkopleiding

LICHTENVOORDE - Beide zorgorganisaties willen met het regionale opleidingscentrum het Graafschap College het werken in de zorg aantrekkelijker maken en zoeken naar manieren om mensen voor de zorg op te leiden. Onder anderen Careaz (ouderenzorg) en De Lichtenvoorde (gehandicaptenzorg) zijn met het Graafschap College in september gestart met de vernieuwde BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Een mooie uitdaging voor 23 nieuwe leerlingen (18-50+).

Via het volwassenonderwijs van het Graafschap College worden bij beide zorgorganisaties verpleegkundigen en verzorgenden opgeleid. Bij Careaz acht studenten voor de opleiding van verzorgende en drie voor verpleegkundige. Bij De Lichtenvoorde vier voor de opleiding van verpleegkundige en acht voor de opleiding medewerker maatschappelijke zorg. Het bijzondere en vernieuwende aan de opleidingen is de zogenaamde PEGL-route: het Praktijk Ervarings Gericht Leren. Een vorm van onderwijs dat naast de algemene verplichte vakken vooral studiemateriaal bevat op basis van de zorgvragen van cliënten. Maatwerk als opleiding dus.
Vragen van cliënten zijn allemaal verschillend en kunnen bijvoorbeeld gaan om persoonlijke verzorging, dagbesteding of ziektes (bijvoorbeeld Alzheimer). Alle student-medewerkers bepalen hun eigen leertraject aan de hand van de cliënten waar ze mee werken. Dat leertraject krijgt inhoud op basis van de vraag van de cliënt. Wanneer een student alle werkprocessen van de opleiding denkt te beheersen, kan het examen aangevraagd worden. Zo rondt iedereen aan de hand van de praktijk en in een andere volgorde de opleiding af met een landelijk erkend diploma.

Column

Opruiming

Het was maandagavond en ik heb dan meestal wel een aantal invallen of vergezichten om het over te hebben. Die probeer ik dan te combineren tot dichtbijgezichten, met een horizon die ongeveer samenvalt met het verspreidingsgebied van de Elna en de Groenlose Gids. Dat was destijds de column mission statement.

Maar deze maandagavond had ik bijna niks dat én bruikbaar én legaal te publiceren was. Ik was misschien nog te veel onder de indruk van de dahlia's op de wagens van het een na grootste bloemencorso van de wereld en de versnaperingen tijdens het een na grootste drinkgelag van de gemeente.
De dahlia's hebben de hete en droge zomer trouwens beter doorstaan dan een flink deel van de ligusterhagen. Dat zag ik zondagavond toen ik tijdens de schemering de officieel aangewezen toiletvoorziening niet meer wist te bereiken.
Ik kreeg, discreet achter die heg, wildplaswikipediagedachten, het ging alle kanten op (mijn gedachten). Misschien kwamen die geelbruine (dat was al, dat was al) stukken heg ook wel door die andere rups: de buxusrups. Misschien was het wel een buxushaag. Of is de buxusrups ook actief in een ligusterhaag? En in een taxushaag? En is het snoeisel daarvan dan nog bruikbaar als grondstof voor kankermedicijnen?

Ik zou opruiming in mijn hoofd moeten hebben. Dat krijg ik bijna nooit leeg. Maar mijn blaas wel, daar bij die watdanookheg. Ik had een boete van wel 140 euro kunnen krijgen, volgens de grote gele borden bij de ingang van gemeentelijke evenementengebieden. Maar uiteindelijk winnen lichamelijke overwegingen het toch van juridische.

Ontnuchterd en boetevrij was op die maandagavond mijn hoofd - op het verkeerde moment - dus toch leeg. Toen dacht ik: ik hou een opruiming, van tekstflarden die in de loop van de tijd zijn blijven liggen. Een opruiming zonder korting trouwens.
Sommigen zullen zeggen: de flarden die het wel gered hebben, waren al erg genoeg, waarom nu flarden die zelfs die drempel niet haalden? Niet dat er trouwens ooit iemand serieus heeft geklaagd. Misschien maak ik nu alleen maar slapende lezers wakker, of slapende niet-lezers.

Maar het leek me dus een goed idee: in plaats van je schatjes te vermoorden, ze uiteindelijk toch maar een keer gebruiken. Als bonustracks. Dus, ik open het bestand met de column-outtakes … bestand beschadigd, kan niet worden hersteld.
Dan deze week maar geen column. Ik heb in elk geval mijn best gedaan. Het is niet mijn schuld, maar de schuld van de computer, het systeem, de maatschappij, van alles en iedereen behalve van mij.

En als iets niet mijn schuld is, voel ik me altijd echt opgeruimd.

Taste presenteert Rocco Ostermann met Johnny Cash Tribute en verhalen

Rocco Ostermann. Foto: PR

GROENLO - Een eerbetoon aan een muzieklegende. Zondagmiddag 16 september staat Rocco Ostermann (van de band Donnerwetter) met een ode aan Johnny Cash in Rockcafé Taste in Groenlo. De middag start om 16.00 uur. De entree is gratis.

Ostermann brengt de Cash-songs op zijn eigen wijze, maar heeft volgens zijn fans wel het koffiebruine profiel van Cash op zijn stembanden. "Hij vervoert je naar de atmosfeer waarin de countrybluessongs zijn geschreven: de tegen zijn demonen vechtende schaduwboksende mens", aldus Rocco over zijn idool. "Cash was meer dan een zanger: hij was een dichter, een rebel, die balancerend op de dunne lijn tussen goed en kwaad vele outcasts inspireerde." Dit alles neemt Ostermann mee in zijn vertolkingen van 'Cash, the American Recordings', die hij zong en speelde tijdens vele concerten en festivals in onder andere Nederland, Duitsland en Ierland. Ostermann wordt op gitaar begeleid door Wout Kemkes.

Verhalenverteller
Naast de Cash Tribute zal Rocco Ostermann verhalen vertellen uit zijn eerste boek, 'de Buitenstaander'. "Eigenlijk schrijf ik mijn hele leven al. Dat begon met opstellen en reisverhalen. Vroeger, als puber, schreef ik de avonturen op van onze vriendengroep. Bijvoorbeeld wanneer we naar de discotheek in Lintelo gingen. Daar maakte ik verslagen van." Veel van zijn verhalen werden op Facebook gezet, maar een echt boekwerk werd er tot voor kort niet van gemaakt. "Veel mensen vonden dat ik de verhalen moest gaan bundelen. Ik heb er wel driehonderd geschreven en in 'De Buitenstaander' staan er nu 65. Eigenlijk vond de uitgever alle verhalen die ik had opgestuurd wel goed. Dus dat ging vrij makkelijk." Het boek staat vol met korte verhalen, observaties van wat hij in het dagelijks meemaakt. "De verhalen zijn meestal wel grappig. Ik hoop dat lezers er goede zin van krijgen. Mensen hebben niet altijd in de gaten dat er van alles gebeurt om je heen. Dat zijn de mooie dingen van het leven, maar soms ook minder mooie dingen."

Van geur naar stank ?

Wij zijn hier in de mooie Achterhoek wel wat gewend. Een beetje varkens- of koeienlucht, dat hoort bij het leven op het platteland en daar hebben we het hier niet over. Maar wat als geur wél stank wordt? Bij de verwerking van grote hoeveelheden mest is stankoverlast immers altijd een probleem. Gezien de schaalgrootte van de geplande RMS MEGAmestvergister op de Laarberg is stankoverlast in de wijde omgeving onvermijdelijk. Hier wordt immers een aanvoer van meer dan 100 mestvrachtwagens per dag verwacht.
Om stankoverlast te verminderen zijn er luchtfiltersystemen op de markt die worden toegepast in bijv. veehouderijen, slachthuizen etc. De ontwikkeling van luchtfiltersystemen is nog volop gaande en wordt zwaar gesubsidieerd. Helaas zijn er zelfs bij de laatste generatie van deze dure systemen ook weer grote gebreken geconstateerd. Bij een recent wetenschappelijk onderzoek is boven water gekomen dat deze zogenaamde luchtwassers niet naar behoren werken. Ze filteren in de praktijk veel minder stank en andere schadelijke stoffen dan de technische specificaties hebben aangegeven. Deze uitkomst heeft de overheid doen schrikken. Ook hier is er weer een heleboel subsidiegeld over de balk gegooid zonder dat het probleem is opgelost.
In het RMS MEGAmestvergisterplan is dit nieuwe type luchtwassersysteem ook voorzien. Gezien de nu al gekende problemen met deze luchtwassers en vooral met het oog op de grote hoeveelheden mest die RMS wil gaan verwerken, is dit voor ons natuurlijk een belangrijk aandachtspunt geweest in onze zienswijze (protest tegen de vergunning).
Een van de problemen bij stank is dat het heel moeilijk is om daar een objectieve mening over te vormen. Extreem gesteld, wat de een ervaart als aangenaam is voor de andere stank. Maar we durven toch wel te stellen dat verreweg de meeste mensen mestlucht als hinderlijk ervaren. Wij vragen ons dus af waarom er in de RMS-plannen geen apparatuur is voorzien om geur/stank te meten? Deze meetapparaten, ook wel geursnuffelpalen genoemd, worden toegepast in de industrie. Geursnuffelpalen leveren objectieve meetresultaten die gekoppeld kunnen worden aan binnenkomende klachten over stank.
In de praktijk worden klachten over geur en stank meestal niet erg serieus genomen. Dit probleem zou ondervangen kunnen worden door geursnuffelpalen te plaatsen. Uw neus is misschien niet erg objectief maar geursnuffelpalen zijn dat wel.
In de huidige richtlijnen van de overheid zijn geursnuffelpalen nog niet verplicht voor mestvergisters. En dan te bedenken dat er op meerdere plaatsen al mestvergisters werken waar jarenlange discussies met omwonenden gaande zijn over grote en schijnbaar niet op te lossen stankklachten (bijvoorbeeld in Bemmel, Den Dungen, Helmond, Veendam enz.).
Met het RMS-plan spreken we wel over een MEGAmestvergister die op deze schaalgrootte nog nooit eerder gerealiseerd is. Zijn de huidige richtlijnen van de overheid nog wel up-to-date, vragen wij ons dan logischerwijs af?
Een heel lastig verhaal wordt het als een mestvergister eenmaal draait en stankoverlast veroorzaakt. In de praktijk is de overheid dan meestal geneigd partij te kiezen voor de ondernemer. Of er wordt veel gedoogd of er worden vage beloften voor verbeteringen op termijn gedaan. De belangen van de burgers komen dan veelal op de tweede plaats.
Bovendien wordt handhaving gedaan door dezelfde overheidsdiensten die nu de goedkeuring moeten geven aan het RMS-plan. Hoe geloofwaardig is dat?

In onze voorgaande updates hebben wij u duidelijk gemaakt dat het RMS megamestvergisterplan stinkt en zeker niet alleen naar mest. De petitie die wij onlangs hebben aangeboden werd door meer dan 2100 inwoners getekend en deze groep medestanders groeit nog steeds. Desondanks hebben we tot nu toe geen enkele vorm van begrip noch support ontvangen vanuit de bestuurlijke hoek. Integendeel, onze lokale overheid verschuilt zich achter de provinciale overheid en die verschuilt zich weer achter de niet ter zake competente overheidsdiensten ODRN/ODA.

Als wij niet goed oppassen en de nodige tegenacties blijven ondernemen, dan gaan wij als burgers nog een hoge rekening betalen voor dit gebrek aan politieke moed.

Kanjers voor Kanjers middelpunt Achterhoeks Hippisch Festijn

Een beeld van het Kanjersfestijn 2017. Foto: PR

Bijzondere activiteiten voor kinderen met een beperking

Door Theo Huijskes

REGIO - Tijdens de editie 2017 van het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld zorgde de Stichting Kanjers voor Kanjers voor de eerste maal voor een verrassend een succesvol activiteitenprogramma in het Kinderdorp. De nieuwe activiteit van deze inmiddels in geheel Oost-Nederland mateloos populaire organisatie werd een dergelijk groot succes, dat men ervoor gekozen heeft om ook dit jaar weer van de partij te zijn. De editie 2018 van het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat al tientallen jaren achtereen paardensportliefhebbers trekt van heinde en verre, vindt plaats in het laatste weekend van deze maand: vrijdag 28 tot en met zondag 30 september.

Foto: PR
Een beeld van het Kanjersfestijn van vorig jaar. Foto: PR

Tijdens de driedaagse willen de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers op zondag 30 september andermaal alles in de strijd gooien om een bijzonder activiteitenprogramma te organiseren, speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking en dat in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar. Vorig jaar is op alle manieren tot uiting gekomen dat niet alleen de Varsseveldse Vennebulten zich enorm goed leent voor een dergelijke activiteit, maar dat het daar op dat moment te organiseren paardensportevenement erg goed aansluit bij de doelstellingen van Kanjers voor Kanjers.

Een extra dimensie
"Met onze aanwezigheid, alsmede onze activiteiten geven wij tijdens het driedaagse evenement het aanwezige Kinderdorp een extra dimensie", zeggen woordvoerders van Kanjers voor Kanjers. "Misschien komt het omdat al onze inspanningen zijn gericht op al die kinderen uit de regio met een beperking, maar vaststaat dat wij hen de dag van hun leven bezorgen. Stichting Kanjers voor Kanjers heeft als doel het steunen van projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, in het bijzonder op het gebied van sport en spel. Binnen dat raamwerk past een activiteit als op het Achterhoeks Hippisch Festijn perfect."
Dankzij het initiatief van KvK worden op zondag 30 september de activiteiten in het Kinderdorp uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Ouders en verzorgers kunnen hun kind inschrijven voor één van de twee dagdelen die Kanjers voor Kanjers in het te organiseren dagprogramma heeft opgenomen.

Er wordt in ieder geval gezorgd voor diverse, voldoende activiteiten, waar kinderen met een beperking aan mee kunnen doen. Daarbij valt te denken aan activiteiten als hoefijzer schilderen, pony knuffelen en ponyrijden. Ook is er een aangepaste menwagen op het terrein aanwezig, waarop zelfs de kinderen die rolstoelgebonden zijn kunnen meerijden.
Naast deelname aan de te organiseren Kanjersactiviteiten kunnen door de kinderen met een beperking en hun begeleiders die dag op het terrein ook de Military en andere activiteiten van het Achterhoeks Hippisch Festijn worden bezocht. Toegang voor de deelnemer en één begeleider is gratis.
Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Kanjers voor Kanjers, waar het Kanjersfestijn staat vermeld onder het menu Activiteiten. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.


stichtingkanjersvoorkanjers.nl

Achterhoekse Stillevens met reizende expositie

Stilleven van Oost Gelre, door Louise te Poele. Foto: PR

ACHTERHOEK - Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op. Ze zijn bedoeld voor een digitale expo op cultuurenerfgoedpactachterhoek.nl en kunstwerktachterhoek.nl.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo. Daarmee kan iedereen het eigen 'visuele DNA' vergelijken met dat van andere gemeenten.
Met de reizende expo - die de negen pact-gemeenten op een verrassende manier toont en verbindt - wordt de aandacht gevestigd op '350 jaar Achterhoek'. Via een programma onder leiding van Jelko Arts worden leerlingen uit het basisonderwijs betrokken bij de bijzondere kenmerken, de typerende objecten en de unieke geschiedenis van de afzonderlijke gemeenten. De expo is voor iedereen toegankelijk. Ook zonder begeleiding nodigen de panelen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.

De panelen vertrekken in augustus vanaf het Provinciehuis in Arnhem, waar de werken voor het eerst worden getoond aan Gelderse raadsleden en bestuurders tijdens het Festival Verbonden Partijen op 29 augustus. De aftrap in de Achterhoek zelf vindt plaats op zondag 23 september bij De Mattelier in Groenlo (Oost Gelre). En daarna trekt de expositie door de Achterhoek.

Swim to Fight Cancer in Braamt levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Door Henk Klein Holte

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat.
Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor die zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In juni hoorde zij dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop."
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken."
De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."

Reünie Frans ten Boschschool

De avondgroep reünisten. Foto: PR

Reünie Frans ten Boschschool

LICHTENVOORDE - Zaterdag vond een reünie plaats van de leerlingen van de lichting '78-'79 van de Frans ten Boschschool in Lichtenvoorde. De reünie was een groot succes: sommige mensen hadden elkaar in 39 jaar niet meer gezien. Helaas kon niet iedereen erbij zijn, vanwege ziekte en vanwege wonen in een ver buitenland (Costa Rica en Nederlandse Antillen). Van de 39 leerlingen was er toch een opkomst van ruim tachtig procent. Omdat niet iedereen de middag en de avond aanwezig kon zijn, is er zowel 's middags als 's avonds een groepsfoto gemaakt.

De middaggroep reünisten. Foto: PR

Ton prijzengeld tijdens vijfde editie Jumping de Achterhoek

Lisa Nooren en Hocus Pocus de Muze vorig jaar op Jumping de Achterhoek. Foto: Digishots

VRAGENDER - Het vijfjarig jubileum van Jumping de Achterhoek van 22 november tot en met 2 december krijgt extra glans. Het prijzengeld in Vragender voor de springruiters is opgeschroefd naar ruim 100.000 euro, de trainingsmogelijkheden zijn verbeterd en het publiek mag op een nog sfeervoller evenement rekenen.

Jumping de Achterhoek gaat van start met het internationale jeugdweekend (22-25 november), waarbij Children, ponyruiters, junioren en U25 (ruiters onder 25 jaar) vanuit heel Europa naar Vragender komen. In week twee (woensdag 28 november tot en met zondag 2 december) komen de senioren aan de start in de CSI1* en CSI2* parcoursen. Er is een extra Longines rankingrubriek bijgekomen, waardoor de ruiters niet twee, maar drie keer de gelegenheid krijgen om punten te verdienen voor de wereldranglijst.
In de aanloop van Jumping de Achterhoek wordt de binnenverlichting in de hal vernieuwd en komt er tijdens het evenement sfeer- en showlicht. "We geven dit jaar duidelijk meer uit, mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor Rabobank. Naast extra prijzengeld wilden we nog een stap zetten qua accommodatie. De ruiters waardeerden het vorig jaar enorm dat ze buiten konden trainen, daar zetten we nu een grote tent van 20 x 50 meter overheen." Nieuw zijn de finales van de GMB Jonge Springpaarden Competitie. Als de selectiewedstrijden zijn verreden, komt de top van de jonge springtalenten nog eenmaal tegen elkaar in actie. Met de gerenommeerde parcoursbouwers Jos Brinkman voor het jeugdweekend en Louis Konickx voor het tweede weekend, mag er weer schitterende sport verwacht worden.


www.jumpingdeachterhoek.nl

Voetballen voor 35-plussers

MARIËNVELDE - VV Mariënveld ziet in het nieuwe seizoen een lang gekoesterde wens in vervulling gaan met de oprichting van een 35+ team. Een aantal enthousiaste oud-voetballers is er in geslaagd een team bij elkaar te krijgen dat op vrijdag 14 september om 19.30 uur start in de poule met Zelhem, Keijenborg en PAX. Want hoe oud je ook bent, voetballen gaat nooit uit je bloed.

Wat is 35+ voetbal?
Voor mannen die na hun 35ste het voetballen zo leuk blijven vinden dat zij hun voetbalschoenen nog niet in de wilgen willen hangen, heeft de KNVB 7x7 35/45+ voetbal opgericht. Bij 7x7 voetbal nemen teams, bestaande uit zeven spelers die 35 jaar of ouder zijn, het op een half veld tegen elkaar op. Niet het presteren staat centraal, maar wel het recreatieve voetballen met en tegen leeftijdsgenoten. Deze vorm kent een reeks van minimaal vier speelavonden op vrijdagavonden in het voor- en najaar. Een vereniging is tijdens de reeks eenmaal gastheer en speelt de overige momenten bij de andere verenigingen in de poule.

Interesse om mee te doen?
Voor wie ook zin heeft om zijn voetbalschoenen weer eens van zolder te halen, die kan zich aanmelden bij VV Mariënveld. Telefoon 06-4318 4207
of per mail: info@vvmarienveld.nl.

Longa '30 wint ook tweede bekerduel

LICHTENVOORDE - Longa '30 heeft ook haar tweede bekerwedstrijd gewonnen. Na de zege op Viod (0-2 door doelpunten van Bram Wopereis en Freek Heinsbroek) won het afgelopen zaterdag mede dankzij een treffer in de laatste minuut met 3-2 van Tweedeklasser Bon Boys.

Twee weken geleden oefenden de ploegen al tegen elkaar en toen was Bon Boys veruit de betere ploeg, het won toen met 1-3. Longa '30 was dus gewaarschuwd en was misschien om die reden in de openingsfase wel de betere ploeg. De 1-0, een kopbal van Nick te Veldhuis uit een indraaiende vrije trap van Freek Heinsbroek, was dan ook verdiend na een kwartier spelen. Longa '30 kreeg in de eerste helft meerdere kansen om de score uit te bouwen. Tim Bader was misschien wel het dichtst bij, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Busschers. In de slotminuut van de eerste helft leek Longa '30 de deksel op de neus te krijgen toen het een penalty tegen kreeg, maar Milan Bultman stiftte de bal via de lat over.

Na rust ging het alsnog mis voor Longa '30. De bal ging opnieuw op de stip nadat de snelle Youri Gersmann neer was gegaan. Invaller Richters zette de 1-1 op het scorebord. Niet snel daarna kwam Bon Boys op voorsprong. Longa '30 speelde in deze fase erg slordig en bij het zoveelste balverlies wist Milan Bultman deze keer wel raak te stiften: 1-2. Longa '30 rechtte de rug en knokte zich knap terug in de wedstrijd. Twintig minuten voor tijd kwam de bal via Tim Bader en de kluts voor de voeten van Freek Heinsbroek, die de bal precies in de lange hoek mikte: 2-2. De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen, maar Bram Wopereis dacht daar anders over. Hij lette goed op bij een stilgevallen bal en verraste zijn directe tegenstander. Die werkte Wopereis naar de grond waarna Freek Heinsbroek van elf meter aan mocht leggen. De doelman kwam nog in de buurt, maar de 3-2 was een feit.

KSV huldigt Erwin van de Wolfshaar

Erwin van de Wolfshaar wordt in de bloemetjes gezet voor zijn prestaties. Foto: PR

VRAGENDER - KSV Voetbal uit Vragender huldigde afgelopen zondag 9 september Erwin van de Wolfshaar. Hij scoorde vorig seizoen, zondag 27 mei in de uitwedstrijd in en tegen Vios Beltrum zijn tweehonderdste competitiedoelpunten voor KSV. Secretaris Jan Harmelink bedankte Van de Wolfshaar voor al zijn doelpunten voor KSV en overhandigde hem een bos bloemen. "Ik hoop dat we nog lang van deze geweldige speler in KSV 1 mogen genieten", zei Harmelink in zijn korte speech.

Litac start met klinkende zege

Litac start met klinkende zege

LICHTENVOORDE - De hernieuwde kennismaking van Litac met de regionale hoofdklasse van de afdeling Gelre is voorspoedig, zij het niet helemaal optimaal, verlopen. Afgelopen zaterdag ging men op bezoek bij het Terborgse Hercules en stuitte men direct al weer op het oude probleem: het personele tekort.

Gelukkig speelt, met uitzondering van Hercules, deze competitie geen enkele vereniging op zaterdagmiddag. Want juist dat spelen op zaterdagmiddag was het grootste struikelblok en zorgde er mede voor dat Litac degradeerde uit de 3e divisie. Alle overige wedstrijden worden op vrijdagavond gespeeld. Het Litac-team bestaat weliswaar uit vier spelers, maar twee ervan moesten werken.
Dus togen Aaron Albeck en Sander Spijkers met z'n tweeën richting Terborg voor de ontmoeting met de derde uitgave van eredivisieclub Hercules. Even nog werd een valse start gevreesd, maar zowel Aaron als Sander gingen voort op de weg die zij vorig jaar al insloegen en dat betekent kwaliteit.
Het Terborgse trio kon weinig weerstand bieden. Slechts een enkele game werd de tegenstander gegund en ook het dubbel leverde succes op. Jammer van de drie verloren punten door het gebrek aan een derde man, maar met zeven punten naar huis gaan is voorwaar geen slecht begin.
Komende vrijdag is het team compleet en zal men in de thuiswedstrijd in de Zandschoppe aantreden tegen het Wijchense Oni, dat eveneens de competitie opende met een 7-3 zege. Aanvang 20.45 uur.
Het jaarlijkse open huis zal worden gehouden op zondagmiddag 14 oktober. Dan kan men kennismaken met zowel tafeltennis als dynamictennis.
Mochten er mensen zijn die belangstelling hebben voor een van deze sporten of voor beide, dan kan men contact zoeken met Litac. Tafeltennis wordt op meerdere avonden gespeeld. Wie recreatief wil spelen, is welkom op de donderdagavond na 20.00 uur of men kan contact opnemen met Guus Hulshof (guushulshof@live.nl). Gaat de belangstelling meer uit naar het populaire dynamictennis, dat op bijna alle dagdelen zowel overdag als 's avonds wordt beoefend, dan kan men bellen voor een afspraak of meer info naar 0315-242990 of (0544) 372083. Jeugdspelers kunnen bellen naar Inge, tel. 375015.

Mini-cursus badminton bij LBC '72

Badmintonners tijdens hun wedstrijd. Foto: Ton Takken

LICHTENVOORDE - De Lichtenvoordse badmintonclub LBC '72 biedt een unieke minicursus badminton aan, gegeven door een ervaren en deskundige trainer. In 10 lessen kun je vrijblijvend kennismaken met deze leuke sport. De cursus start bij voldoende deelname op woensdag 3 oktober.

Iedere woensdag van 19.00 tot 20.00 leert een ervaren en deskundige trainer deelnemers de basisslagen en de spelregels en spelen zij de eerste wedstrijden. Bij voldoende deelname start de cursus op 3 oktober en duurt tot en met 12 december. De lessen zijn elke woensdag van 19.00 tot 20.00 uur in de Hamalandhal. De cursus is vrijblijvend. Deelnemers hoeven dus geen lid te worden van LBC '72.
Voor elke deelnemer is er een gratis badmintonracket. Dit racket mag men houden als je de cursus afmaakt. Men kan zich tot en met 30 september aanmelden op www.probeerbadminton.nu. Op deze website staat ook meer informatie over probeerbadminton. Opgeven van bij LBC '72 kan ook via lbc72@badminton.nl. De kosten zijn 25 euro voor tien lessen, te betalen tijdens de eerste les.
Wie niet op woensdag kan, is welkom op de dinsdagochtend van 9.00 tot 10.30 uur. Er wordt dan geen minicursus gegeven, maar men kan dan wel badminton spelen in een recreantengroep. Er is wel een gediplomeerd trainer aanwezig, die de basislagen en de spelregels leert.
De minicursus is alleen voor senioren, maar jeugd kan ook bij LBC '72 terecht. Op woensdag van 18.30 tot 19.30 uur is er een jeugdgroep. Jongeren worden dan opgevangen door enthousiaste begeleiders.

Fietstocht 't Kevelder

ZIEUWENT - Op zondag 16 september organiseert de biljartvereniging Kevelder de jaarlijkse fietstocht. Dit jaar zijn er routes van 28 of 50 km. Starten kan van 10.00 tot 12.00 uur bij buurt- en clubhuis 't Kevelder aan de Zieuwentseweg 46. Door twee routeafstanden te creëren heeft men de keuze naar eigen inzicht. Vanzelfsprekend voeren beide routes over rustige wegen en paden en kan men genieten van de natuur en hopelijk van droog en mooi zonnig najaarsweer. Onderweg is er gelegenheid om te pauzeren. Deelname bedraagt 5 euro per persoon inclusief een consumptie en versnapering voor onderweg. De opbrengst komt ten goede aan de biljartvereniging.

Grote Clubactie weer van start

LICHTENVOORDE - Verenigingen uit Lichtenvoorde en de kerkdorpen gaan vanaf 15 september loten verkopen van Grote Clubactie. De leden doen mee aan de jaarlijkse actie om hun clubkas een financiële injectie te geven.

De Grote Clubactie beleeft dit jaar alweer de 46ste editie. Directeur Frank Molkenboer: "Verenigingen hebben de inkomsten uit de Grote Clubactie hard nodig. Ze kunnen het goed gebruiken voor nieuwe doeltjes, tenues of een likje verf voor het clubgebouw. Het geld krijgt een goede en doelgerichte bestemming. Van elk verkocht lot à drie euro gaat 2 euro 40 direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen vrienden, familie en inwoners van Lichtenvoorde, de deelnemende clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij!"

Kruisjassen bij KBO Lievelde

LIEVELDE - De Krachtige Belangen Organisatie (KBO) hervat het maandelijkse kruisjassen op de derde vrijdag van de maand, dus op vrijdag 21 september. Deelname: 3,50 euro per persoon, inclusief koffie en hapjes. Ook niet-leden kunnen meespelen. Aanvang 14.00 uur.

Nationale Bokbierdag weer met nostalgische optocht

De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop

Cor ten Barge: 'Veel meer dan een zuipfestijn'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – In Zutphen heeft zondag 7 oktober de 22ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats. Ook de nostalgische optocht is dan terug van weggeweest. Die werd vorig jaar geschrapt vanwege de opengebroken IJsselkade. Daarnaast vraagt de organisatie dit jaar een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om het evenement ook de komende jaren mogelijk te maken. Organisator Cor ten Barge en zijn team van vele tientallen medewerkers hebben er zin in.

"En het publiek ook", verzekert Ten Barge. "Het evenement wordt door bezoekers soms gezien als een soort reünie. Oud-Zutphenezen keren van heinde en verre even naar de stad terug om elkaar onder het genot van een biertje weer eens te ontmoeten. Ook veel Duitsers weten voor de Bokbierdag de weg naar Zutphen te vinden. Zelfs een groep Noren is traditiegetrouw van de partij."

Chef de mission slaat eerste vat aan
Het evenement wordt eveneens volgens traditie op de eerste maandag van oktober ingeluid door het aanslaan van het eerste vat bokbier. Nadat bij voorgaande edities onder andere Ronnie Degen, Tante Rikie en de Zutphense topproducer Gordon Groothedde dat al deden, is dit keer Jeroen Bijl te gast. Hij was in februari jongstleden de chef de mission van de Olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Korea. Bijl verricht de officiële handeling bij Stadsbrouwerij Cambrinus en krijgt daarbij assistentie van Murat Nergiz. Deze Zutphense ondernemer is met zijn Buro MK, een detacheringsbureau op het gebied van de zorg, hoofdsponsor van de Bokbierdag.

Optocht
Na de nodige opbouwwerkzaamheden die vanaf vrijdag 5 oktober plaatsvinden, gaat het twee dagen later echt los. Terwijl op het 's Gravenhof burgemeester Annemieke Vermeulen om 13 uur het jaarlijkse festijn voor geopend verklaart, start op het parkeerterrein achter de Hanzehal de optocht. Daarin laten naast oldtimers en oude landbouwvoertuigen ook door paarden voortgetrokken nostalgische bierkarren van brouwerijen en antieke koetsen zich zien aan het langs de route opgestelde publiek. "De parade wordt opgeluisterd door maar liefst negen muziekkorpsen", meldt Ten Barge. Hij voegt daaraan toe dat ook het aanspannen der paarden bij het beginpunt erg leuk is om mee te maken.
De karavaan trekt vanaf de Hanzehal over de Nieuwstad, Stationsplein en IJsselkade naar de Vispoortgracht, waarna via Martinetsingel, Hovenstraatje en Laarstraat koers wordt gezet richting Moskee en het Baudartius. Van daaruit voert de stoet over de Nieuwstad terug naar het terrein bij de Hanzehal, waar de finishstreep is getrokken. "De aankomst is gepland tussen 14.30 en 15 uur", schat Ten Barge, in 1997 initiatiefnemer van de jaarlijkse publiekstrekker, in. Hij draagt de "nostalgische karavaan een buitengewoon warm hart toe. "Zonder optocht in principe geen Bokbierdag", stelt hij met klem. "Het evenement moet meer zijn dan alleen een zuipfestijn."

Brouwerijen
Hetgeen niet wegneemt dat het publiek zich ook dit keer weer tegoed kan doen aan bokbiertjes die een groot aantal brouwerijen presenteert. Dat is mogelijk op de drie Markten, in de Vaaltstraat en op de Schupstoel, waar een deejay voor muziek zorgt. Ook het 's Gravenhof deelt mee in de feestvreugde. Daar zendt Radio NL rechtstreeks uit en staat een kinderkermis opgesteld. Vertier dus voor jong en oud. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo wordt aan het begin van de aanvoerstraten naar de pleinen een 'sluis' gecreëerd. Hier zullen spandoeken zijn bevestigd waarop de 'huisregels' staan vermeld. Het is bijvoorbeeld verboden om drank van huis mee te nemen en zijn ook fietsen en mensen met een horecaverbod taboe.

Vrijwillige bijdrage
"Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om de ieder jaar stijgende organisatiekosten, onder meer door steeds grotere veiligheidseisen inmiddels zo'n 120.000 euro, het hoofd te kunnen bieden", zegt Cor ten Barge. "Want hoewel wij mogen rekenen op de nodige sponsorgelden en inleg van de plaatselijke horeca willen we hoe dan ook een financiële basis kunnen leggen voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag in 2019."

35 / 40

MAALTIJDVOORZIENING Stichting Hulpdienst 'Een Helpende Hand' i.s.m. Careaz Antoniushove. Telefonisch spreekuur ma t/m vr. 9.00-10.00 uur. Zat. 9.30-10.00 uur. Tel. 373337, info@maaltijdenoostgelre.nl.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Vrienden van Antoniushove vraagt: goede boeken (geen tijdschriften, studieboeken en encyclopedieën), platen of CD's over? U kunt deze bezorgen bij de balie van de Antoniushove. Lukt dit niet? Bel dan 372064.

Fietstocht zondag 16 september. Startpunt Buurt en Clubhuis 't Kevelder. Zieuwentseweg 46. Starttijd vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur.

RUURLO: Abstract Schilderen, iedereen kan het leren ook zonder schilderservaring. Beproefd lesprogramma, direct resultaat. Start dinsdag 25 september, 10.00 uur. Alle info: www.hugopos.nl.

Kom ook klaverjassen voor ´t Gilde. Elke 2e woensdag van de maand om 20:00u bij 't Witte Paard in Zieuwent.

Vital4you is een 65+heren gym club die iedere woensdagmorgen van 9 tot 10 uur onder professionele begeleiding gymmen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden andogogobo@gmail.com en maak een paar proef lessen mee.

CURSUSSEN TEKENEN SCHILDEREN KERAMIEK. Vanaf 17 september bij vereniging KVT. Tekenen en Schilderen op ma-av, wo-mo, wo-av en do-middag. Keramiek: ma-mo, di-mo en di-av. Voor info en aanmelding: kvt.lichtenvoorde@gmail.com 0544-375247.

Afhalen donateurskaarten Longa '30 op donderdag 20 september tussen 19.00 uur en 20.30 uur in De Treffer.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-31664693.

TE HUUR: hoekwoning met carport en schuur in Vragender. Voor info: 06-22032504.

Probeerbadminton.nu. Minicursus badminton voor € 25,--. Zie flyer en artikel elders in Elna.

Te huur m.i.v. 1-10-2018: Chalet op Residence Lichtenvoorde tel: 06-53224076.

Kaarten Helligen Hendrik Vrijdag 15 februari 2019. Bel KBO Lievelde 06-25402674.