Contact Bronckhorst Zuid

15 mei 2018

Contact Bronckhorst Zuid 15 mei 2018


Bronckhorst is dé wandelgemeente van Nederland

: Burgemeester Marianne Besselink toont het beeldje dat hoort bij de titel Wandelgemeente van het jaar 2018. Foto: Luuk Stam

De gemeente Bronckhorst is verkozen tot wandelgemeente van het jaar 2018

Door Luuk Stam

BRONCKHORST/ZELHEM - Er was reden voor een feestje, dinsdag 9 mei aan het begin van de middag bij Ellens Restaurant in Zelhem. Wandelkrant Te Voet verkoos de gemeente Bronckhorst hier tot Wandelgemeente van het jaar 2018. Het is voor het eerst dat een Gelderse gemeente deze titel in de wacht sleept.

Naast Bronckhorst waren ook de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hilvarenbeek genomineerd. Bij een publiekspoll op de website van de Wandelkrant bleef Bronckhorst Hilvarenbeek in de strijd om de koppositie nipt voor. Een jury nam uiteindelijk de definitieve beslissing en verkoos de Achterhoekse gemeente tot winnaar.

De grote hoeveelheid wandelmogelijkheden leverde Bronckhorst veel punten op. De jury beoordeelde de gemeente daarnaast als het meest vriendelijk voor wandelaars. Ook waren er hoge scores op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, informatie, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden. Lees verder op pagina 3

Ale Postma

Ale Postma op het voormalige wedstrijdterrein van de Achterhoekse Paardendagen in de Oosterwijk. Foto: Margreet Nusselder

Vanaf 1982 zorgde Ale Postma voor de inrichting van het terrein in de Oosterwijk. Hij raakte door zijn dochters betrokken bij de Ponyclub Zelhem. Later werd hij verantwoordelijk voor het onderhoud van het ponyclubterrein.

Wethouders van Bronckhorst bijten het spits af

Wethouders van Bronckhorst Arno Spekschoor, Antoon Peppelman, Jan Engels en Paul Seesing aan de slag voor Present. Foto: PR Present Bronckhorst

BRONCKHORST - Het allereerste project van Present in Bronckhorst is een feit! Op een stralende dinsdagmiddag 8 mei gingen vier wethouders van Bronckhorst, Antoon Peppelman, Jan Engels, Paul Seesing en Arno Spekschoor, kordaat aan de slag bij een aantal tuinen, die overwoekerd waren met onkruid. De bewoners waren door diverse lichamelijke en andere problemen, waaronder onvoldoende financiën, hiertoe niet in staat.

Een consulent van het sociaal team had de hulpvraag bij Present neergelegd. Een van de hulpontvangers is veel thuis en graag buiten en het onkruid in haar tuin was een doorn in haar oog, ze werd er ook verdrietig van. Ze is erg blij met haar nette voortuin. De andere hulpontvanger was zelf al in beweging gekomen door de voortuin te ontdoen van allerlei speelgoed en overtollige spullen, zodat de mannen de ruimte hadden. Ook had hij al wat tuingereedschap klaar gezet.

Wethouder Arno Spekschoor overhandigt in Zelhem een appel aan een deelnemer van de Achterhoekse Wandel4daagse. Foto: Luuk Stam

De wethouders gingen voortvarend aan de slag, ondanks de warmte. Gelukkig verzorgde mevrouw van de ene tuin voor koffie en thee, en zorgde Present voor voldoende water. "Heel erg leuk om te doen!", twitterde één van hen naderland. Het resultaat mocht er zijn. Mede hierdoor is de leefbaarheid van het hele blok verhoogd. "Ik vind het zo lief dat jullie mij zijn komen helpen," zei mevrouw na afloop. "Ik deed dit vroeger altijd zelf maar dat lukt nu helaas niet meer, de tuin ziet er nu weer zo netjes uit!"

Present in Bronckhorst
Er gebeurt al veel moois in de gemeente Bronckhorst en het is goed om te ervaren dat Present aanvullend en versterkend kan zijn voor wat er al is. De unieke formule van Present: uitgaand van het aanbod van een groepje vrijwilligers, het eenmalige en kortdurende karakter van de projecten en de ontmoetingen 'achter de voordeur', is een verrijking voor de gemeente Bronckhorst. En altijd in samenwerking met een sociaal consulent of andere hulpverlener, zodat de hulp bij de juist mensen komt: mensen zonder netwerk, financiën en/of slechte gezondheid.

Present wil zich graag - in verbinding en aansluiting bij bestaande initiatieven – inzetten voor een nog mooier Bronckhorst. Met elkaar en voor elkaar.

Wie belangstelling heeft om eenmalig met een groepjes iets praktisch of sociaals voor een ander te doen, meldt zich aan via www.presentbronckhorst.nl of neemt contact op met Hilde Colenbrander, projectcoördinator, hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl.

Gemeente Bronckhorst heeft in totaal 448 kilometer aan wandelpaden

Vervolg van de voorpagina

BRONCKHORST/ZELHEM - De gemeente Bronckhorst heeft in totaal 448 kilometer aan wandelpaden die twee keer per jaar worden gecontroleerd. Ook kent de gemeente themaroutes zoals het Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute.
Burgemeester Marianne Besselink stak haar blijdschap met deze titel niet onder stoelen of banken en liet weten 'super trots' te zijn. Ze sprak haar lof uit voor iedereen die betrokken is bij de wandelroutes, maar ook voor de actieve inwoners en ondernemers. "Je kwam de afgelopen tijd bijna nergens de deur uit zonder dat je eerst gestemd had", stelt ze.

Het feit dat Bronckhorst deze titel nu daadwerkelijk binnen heeft, zal zeker niet onopgemerkt blijven. Zo komen er speciale borden te hangen op de ruim veertig evenementenportalen die verspreid door de gemeente staan. Het streven is daarnaast om met deze titel nog meer toeristen en recreanten te verleiden een bezoek aan Bronckhorst te brengen. "We gaan een feestjaar tegemoet waarin we ruim gebruik gaan maken van deze titel", belooft Besselink.

Naast de plek van de prijsuitreiking was Ellens Restaurant in Zelhem op dinsdag 9 mei ook tussenstop tijdens de Achterhoekse Wandel4daagse, die jaarlijks Bronckhorst aandoet. "Deze titel voor Bronckhorst is een bevestiging van wat wij elk jaar van onze wandelaars horen", zegt voorzitter Jo Weijers. "Als ze weer terugkomen in Doetinchem, zijn ze lyrisch over de omgeving hier."

Op de eerste dag van de Achterhoekse Wandel4daagse deelde burgemeester Besselink voorafgaand aan de prijsuitreiking in Zelhem appels uit aan deelnemers. Dat deed ze samen met wethouders Arno Spekschoor, Paul Seesing en Antoon Peppelman. Wethouder Jan Engels ontbrak hier, maar met een goede reden; hij liep zelf de 30 kilometer.

Column

Normaal

Er zijn van die momenten dat je de Achterhoek in al je vezels voelt. Die momenten zijn vrij zeldzaam, maar daarom extra mooi. De namiddag van 30 september 2012 was zo'n moment. Het is alweer bijna zes jaar geleden dat motoren rondgingen op 't Hengelse Zand. Het optreden waarmee Normaal die dag midden in het bos afsloot, deed bij velen de haren op de armen recht overeind staan. Kippenvel, zo mooi.

Mooi omdat deze muziek de Achterhoek mede heeft gemaakt tot wat het nu is. Omdat het hoort bij deze plek, de streek landelijk op de kaart heeft gezet en daardoor voor iedereen hier zoveel heeft betekent. Omdat de teksten van Normaal gaan over de mensen hier. Over ons als Achterhoekers. Over waar wij over praten. Over waar wij onze identiteit vandaan halen. Deurdonderen!

Alleen daarom al wilde ik erbij zijn, afgelopen Hemelvaartsdag in het centrum van Hummelo. Ook dit ging iets bijzonders worden, dat merkte je vooraf aan alles. Zo belde Henk Kelder – voorzitter van het Anhangerschap, dat Normaal het standbeeld cadeau deed – een ruime week voor de onthulling nog even op. Of ik nog snel een stukje in de krant kon schrijven? En of ik nog langskwam? Dan konden we er samen een biertje op drinken.

Langskomen ging ik zeker. Puur voor mezelf. De krant had andere krachten ingeschakeld. Ik ging – zoals een oud-collega dat zo mooi kon zeggen – als mens. Met een vol plein leek dat biertje met Henk me daarom nog wel een dingetje. Dat was niet zo gek gedacht. Het plein in Hummelo stond vol. Stampvol. Voller dan ooit tevoren. Normaal bracht zeker 4.000 mensen samen in het hart van het dorp.

Extra bijzonder was het unieke karakter van dit alles. Zo uniek als de motorcross op 't Hengelse Zand in 2012 na al die jaren was, zo uniek was ook dit optreden. De vraag of het ooit nog een keer ging gebeuren en het feit dat je die vraag bijna enkel met 'een goede kans van niet' kon beantwoorden, deed daar nog eens een schepje bovenop. Als het aan Bennie Jolink ligt, moet je in dit geval echter nooit 'nooit' zeggen.

Dat zei hij in de microfoons van de voor Achterhoekse begrippen massaal toegestroomde pers dan ook niet. De vele cameralezen legden alles vast. Maar een handjevol mensen zag de onthulling van het standbeeld met eigen ogen, want het grootste gedeelte van het publiek kreeg er niets van mee. Zij moesten het later maar via krant of televisie tot zich nemen. Geen probleem. Op zulke dagen kijk je 's avonds met trots naar het NOS Journaal.

Natuurlijk is de Achterhoek veel meer dan alleen Normaal. Er is veel meer om trots op te zijn. Komende zondagmiddag kan De Graafschap op De Vijverberg promoveren naar de eredivisie. Ik hoop op een spektakelstuk met een afloop in blauw-wit voordeel. Op een Spinnekop die juicht als nooit tevoren. Op een groot feest voor de Superboeren. Op zo'n moment waarop je de Achterhoek in al je vezels voelt.


Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie 'Getekende verhalen'. U ziet het werk van een aantal toonaangevende striptekenaars. De expositie is tot en met 23 juni geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse Bibliotheek.

Museum Smedekinck
Expositie met tekeningen en schilderijen van Mineke Woolschot en beelden van Wim Aalders. Tot en met donderdag 7 juni kunt u de expositie bekijken tijdens de openingsuren van het museum, wekelijks van dinsdag tot en met donderdag en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis).

Agenda:
17 mei: Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
22 mei: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
26 mei: Textiele Handwerkdag bij Museum Smedekinck. Van 10.00 tot 16.30 uur. Thema 'Blij dat ik brei'. Daarnaast presentatie van vele vormen van textiele handwerkvormen. Entree: 4 Euro.
31 mei: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
5 juni: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.
5 juni: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
14 juni: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
19 juni: Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

Kanjer Dirt Challenge

REGIO - De Stichting Kanjers voor Kanjers organiseert op zondag 27 mei, en dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de inmiddels populaire Kanjer Dirt Challenge. Evenals bij voorgaande edities is ook deze keer 'De Langenberg' in Zelhem de locatie, waar dit voor deelnemer en toeschouwer prachtige evenement gaat plaatsvinden. Een sportief spektakel waarbij de opbrengst ten goede komt van de Activiteitenboerderij Rutgers in Aalten.

Door Theo Huijskes

Boerderij Rutgers, waar agrarische gezelligheid en betrokkenheid als belangrijkste uitgangspunten gelden, is een uitvalsbasis voor mensen met een verstandelijke beperking of andere psychiatrische, autistische, lichamelijke of aangeboren gebreken. Met het geld dat met de Kanjer Dirt Challenge wordt opgehaald, krijgt genoemde boerderij een fonkelnieuwe fiets met trapondersteuning aangeboden voor haar gasten.

Een echte uitdaging
De vijfde Kanjer Dirt Challenge op het voormalige Zelhemse terrein van de Motor- en Autoclub ZAMC is in de ogen van Kanjers voor Kanjers een bij uitstek geschikte activiteit om voor dit goede doel gelden te genereren. Met deze uitdaging wil de stichting namelijk kinderen laten sporten en de opbrengst hiervan ten goede laten komen van kinderen waarvoor sporten en spelen niet zo vanzelfsprekend is. "Sport en spel zijn immers bezigheden, die voor ieder kind belangrijk zijn", aldus Kanjers voor Kanjers. Niet bang voor een beetje modder? Durf jij van een zeephelling af te glijden? Ben jij een liefhebber van klimmen, klauteren, door het water rennen en nog meer actie? Dan is de Kanjer Dirt Challenge een echte uitdaging! Op 'De Langenberg' in Zelhem staan op zondag 27 mei over een lengte van ongeveer 1,5 km een twintigtal hindernissen opgesteld. Het parcours is evenals vorig jaar door een professionele parcoursbouwer in elkaar gezet. De obstakels zijn over het hele terrein verdeeld en de hindernissen hebben verschillende moeilijkheidsgradaties. Dit alles met het gevolg dat het voor iedereen een uitdagende onderneming is om mee te doen. Bovendien kent het terrein een behoorlijk hoogteverschil. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen alleen of samen met ouders, vrienden klasgenoten en anderen meedoen aan deze 'obstacle run' oftewel een loopparcours met hindernissen. Het is een gezellig, sportief evenement voor jong en oud. Kanjers voor Kanjers: "Wij dagen de jongeren uit om zoveel mogelijk sponsoren te zoeken voor hun deelname aan de Challenge."

Aanmelding
Wil je meedoen aan de vijfde Kanjer Dirt Challenge? Daarvoor is toestemming nodig van je ouders en/of verzorgers. Inschrijven is mogelijk tot 18 mei via www.kanjerdirtchallenge.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon en dient bij de opgave te worden voldaan. Na 18 mei wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 20 euro. De prijs is inclusief drie uur onbeperkt 'survivallen', een uniek Kanjer Dirt Challenge T-shirt, een drankje en kleine versnaperingen tijdens de Challenge en een patatje na afloop.

Deelnemers en bezoekers beleven vier dagen vol kunst

Han Oosterbos wenst deelnemers aan de Kunst4daagse Bronckhorst vier goede expositiedagen toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Kunst4daagse Bronckhorst

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VIERAKKER - De twaalfde kunst4daagse vond plaats van Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei tot zondag 13 mei. De ateliers en galeries waren geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Deelnemers ontmoetten elkaar woensdagavond 9 mei in Theetuin Vierakker. Deze avond stond in het teken van verbinden en beleven. De kunstenaars, die gedurende de vier expositiedagen weinig tijd hebben om bij elkaar op bezoek te gaan, praatten bij. Nieuwe deelnemers maakten kennis met elkaar.

Coordinator Han van Oosterbos heette de deelnemers en genodigden welkom op het terras. Hij benoemde de verscheidenheid aan werk en technieken van de deelnemers en de fietsroutes die de locaties verbinden. "Wat de voorbereidingscommissie opviel dit jaar en wat hoofdbrekens veroorzaakte, was dat het aantal betalende deelnemers het laagst was van alle twaalf jaren, namelijk 45. Het aantal kunstenaars wat deelneemt, dat zijn er 84, laat een tendens zien, dat er verdicht wordt. Meerdere mensen exposeren samen op een plek." Hij gaf aan dat het voor bezoekers een goede ontwikkeling is, maar moest ook bekennen dat er voor het financiële plaatje wat zorgen zijn voor de toekomst. Daarover gaat de commissie zich beraden. Han bedankte de sponsoren. "Het grote aantal deelnemers dat meedoet stemt natuurlijk tot tevredenheid."

De bezetting van de werkgroep was begin dit jaar met drie personen niet optimaal. "Dat blijkt toch aan de krappe kant," zei Han voorzichtig. "Gelukkig hebben we twee nieuwe leden kunnen werven: Anneke Groot Roessink en Luc Bakker. Nu zijn we weer met z'n vijven. Een mooier aantal, waardoor de continuïteit van de werkgroep zeker voor de komende jaren weer geregeld is." Hij bedankte ook Hans Hayen, Hilda Nijman, Henk Borra, Harry Jansen en Floris Hazemeijer. "Dat alles heeft ertoe geleid dat we weer een aardige brochure hebben kunnen maken. We krijgen positieve reacties daarover." Tot slot dankwoorden aan de gastheren van deze avond, Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee voor het ter beschikking stellen van de accommodatie. "Ik wens jullie allemaal veel bezoekers toe en veel belangstelling, leuke contacten en gesprekken en als het even kan ook een goede verkoop. Succes allemaal."

Met een drankje in de hand, aangeboden door Bart en Rikjan, werd de avond voortgezet met het bekijken van de in de Theetuin geëxposeerde werken en een presentie van alle deelnemers. Gitarist Arnold Slaghek uit Zutphen speelde gezellige achtergrondmuziek, waaronder fraaie fado's. De dirigent van het Oosthoekkoor en gepensioneerd leraar Nederlands, Engels en muziek mengde zich tussen de kunstenaars.

De kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties openden tijdens de kunst4daagse hun poorten, waar belangstellenden konden binnenlopen en kijken naar alle vormen van kunst. De kunstenaars, die hun werk met liefde en bezieling hebben gemaakt, ontvingen iedereen gastvrij en gingen graag in gesprek over hun werk. Bij de deelnemers lag een gids klaar waar een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en een impressie van hun werk staat vermeld. Ook was alle informatie te vinden op de website van de kunst4daagse. Er waren vijf (fiets)routes uitgezet door het cultuurlandschap van de gemeente Bronckhorst.


kunst4daagsebronckhorst.nl

Onthulling standbeeld Normaal in 'Lourdes van de Achterhoek'

Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld.

'Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo.
Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld.
Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo.

HUMMELO/ACHTERHOEK - De gehele vaderlandse media lijkt uitgelopen naar Hummelo. Ook het NOS Journaal is aanwezig. Dan moet er wel heel iets bijzonders aan de hand zijn. Dat is het ook. Een uniek moment. De onthulling van het standbeeld van Normaal en een eerste optreden van Normaal weer na het slotconcert in december 2015 in Gelredome, dankzij een in een blakende gezondheid verkerende frontman/boegbeeld Bennie Jolink. En ook nog eens in de bezetting zoals in koper vereeuwigd in Hummelo, het 'Lourdes van de Achterhoek' volgens Henk Kelder van het Anhangerschap.

"Vele anhangers zullen hier voor het beeld naar toekomen. Ik heb het er met de buurt over gehad, en ze vinden het geweldig." Een staaltje Hummelose gastvrijheid, zoals ook deze gedenkwaardige Hemelvaartsdag. Het is dan ook niet zomaar een standbeeld dat onthuld gaat worden, van niet zomaar een rockgroep. Het beeld staat ergens voor, zoals ook Theo Tankink namens het Anhangerschap verwoordt. "Het werd stil aan de tafel tijdens de vergadering van het Anhangerschap toen Bert Snijders met het idee van een standbeeld voor de band op tafel kwam. Het zou het mooiste cadeau zijn dat wij als fans, als Anhangers, de band aan zouden kunnen bieden. En het moest een levensgroot standbeeld worden, geen borstbeeld. Moest dat dan omdat ze 46 keer een hit in de Top 40 hebben gehad?, omdat ze de uitvinders zijn van de dialectrock?, of verdient de band het standbeeld omdat voor velen hier aanwezig de muziek en een concert van Normaal een manier van leven is geworden?
Normaal heeft de Achterhoekse jongeren, de boeren, vrachtwagenchauffeurs, plattelanders in heel Nederland trots gemaakt. Trots op wat ze doen, trots op waar ze vandaan komen. Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid. Daarvoor moet je een standbeeld neerzetten. De belangrijkste reden om een standbeeld voor Normaal neer te zetten is voor ons Anhangers de muziek en de verbondenheid met elkaar. Anhangers delen lief, schik en tranen met elkaar. De nummers van Normaal sleepten de band en Anhangers door soms hele moeilijke tijden. In de 40 jaar zijn we mensen verloren. Een bandlid, roadies, Anhangers. Vandaag hier bij elkaar denken wij weer aan hen. En daarvoor..."
Tankink steekt zijn handen in de lucht en applaudisseert. Ruim 3000 eensgezinden volgen zijn voorbeeld langdurig, gepaard met gejuich. "En het feit dat deze bandleden dat gevoel bij ons allen hebben weten op te roepen, daarvoor verdienen zij een standbeeld. Normaal verdient een standbeeld zoals hier staat. Hemelvaartsdag vonden wij de meest logische dag om het standbeeld te onthullen omdat de band 43 jaar geleden, op deze dag, het eerst optrad. Het is niet niks dat een band een levensgroot standbeeld krijgt. Uniek in de Nederpop."

Iconische foto
Kunstenares Lia Krol goot de mannen in brons zoals ze afgebeeld staan op iconische foto, gemaakt op de veemark in Doetinchem, in 1977, door wijlen Hugo Jaartsveld. "De foto werd 's morgens vroeg genomen. Klompen aan, door de stront heen lopend," vertelt Tankink. "Het is helemaal bijzonder dat we vandaag ook getuige zijn van de wonderbaarlijke wederopstanding van de frontman die nooit meer op zou treden. Een genezing van Bijbelse proporties, volgens Bennie zelf. We kennen allemaal het lied 'Ik kom altied weer terug.' Na vandaag is de eerste regel van een nieuw lied geboren; 'Wi-j goat nooit meer weg.' Er volgt gejuich en de vier hoofdrolspelers worden verzocht zich naar het met een doek toegedekte standbeeld te begeven voor de onthulling ervan.

Trots en emotioneel
De mannen zijn zeer tevreden over het eindresultaat, en trots. Ook Irma Manschot, weduwe van Jan Manschot, die volledig in het gebeuren betrokken wordt. "Normaal is belangrijk geweest voor de Achterhoek dus ik vind het wel mooi. Ik vind het ook erg mooi dat Jan zo vereeuwigd is." "Ik weet zeker dat Jan het te gek zou hebben gevonden," laat Bennie later weten. Ook Willem Terhorst staat trots bij zijn evenbeeld. "Het is best wal heel biezunder. Kiek es wat ne knappe kearls." Ook Ferdi Joly glimt. "Heel vreemd, bizar eigenlijk. Ik vond het best wel emotioneel. Ik heb het standbeeld al een keer eerder gezien. Toen moest er nog best veel aan gebeuren, maar ze heeft het goed gedaan."
Willem en Ferdi hebben zin om te spelen. Beiden zeggen altijd al wel verwacht te hebben dat een hereniging op het podium er weer van zou komen. "Bennie is weer as ne jonge God," ervaart Willem. "Wie weet wat er nog meer in zit." Zo zegt ook Bennie na het optreden. "Ik zal mijn diplomatieke antwoord maar geven. Zeg nooit nooit, maar in ieder geval nooit meer een tournee." Zijn lach spreekt boekdelen en maakt het steeds aannemelijker dat er nog wel iets in het vat zit.

Krasse pensionado
Het optreden zelf laat een wedergeboorte zien van Jolink. De man is van een wrak ineens verworden tot een krasse pensionado. Een moment waar Anhangers in heel den lande nooit meer rekening hadden houden. Vooraan staan Anhangers met brede grijnzen, natte ogen, een vurige blik in de ogen. Ze zijn intens gelukkig. Jolink heeft er duidelijk zin in en weet niet van ophouden. Na 'Ojadasawa', 'Noar 't café,' 'Woarum mot mien dat oaverkommen', 'Hi-j hef geliek', 'Dun op d'n mest', 'Ik bun moar een envoudige boerenlul' nog een toegift omdat Jolink het zelf wel lekker vindt gaan. 'T is kloten hier' en 'Hendrik Haverkamp', zelf lijfelijk aanwezig op het podium.
Bennie dankt de høkers en neemt zijn hoed af. "'t Dut ons echt goed dat jullie alles met zingt." Op het moment dat Bennie voor de camera's van Hart van Nederland zijn verhaal doet, staat Ferdi met zijn kleinzoon buiten het drukke gebeuren. De armen om hem heen geslagen. Er zijn altijd nog mooiere dingen dan in brons vereeuwigd worden.

'Bronzen Haas' voor Normaal

Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe.

'De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn traditie'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

Bennie Jolink neemt namens de band de Gouden Haas in ontvangst.
Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe.
Bennie Jolink neemt namens de band de Gouden Haas in ontvangst.

HUMMELO/ACHTERHOEK - "Het wordt een middag vol verrassingen. Geniet er van." Dit geeft Henk Kelder van het Anhangerschap de mannen onder aan de trap mee, vlak voor het moment dat ze het podium betreden voor een weerzien met de duizenden aanwezige Anhangers. Genieten doen ze, ook van de verassingen.

Serenades van Muziekvereniging Hummelo en Keppel en de Jachthoornblazers en de overhandiging van het boek 'T hele Normaale Hummelo', van de hand van en door Jan Colijn.

Luisteren naar de burgemeester
Als de mannen klaar zitten om na twee en een half jaar 'um weer an te trappen' krijgt eerst nog Burgemeester Marianne Wesselink van de gemeente Bronckhorst het woord. "Dit is het vervelendste moment voor een burgemeester om te mogen spreken, want jullie willen de heren horen en niet mij," richt ze zich tot de Anhangers die vol smart staan te wachten op het 'moment suprême'. Toch steelt ze al snel de harten van de Anhangers en wordt er gehoorzaam geluisterd.

"Beste Bennie, Willem, Ferdi en Irma. 43 jaar geleden stonden jullie voor het eerst in het openluchttheater van Lochem, en brachten jullie voor het eerst Achterhoekse teksten ten gehore. Pop en rock in het dialect. Nog nooit eerder vertoond. Sindsdien is het niet meer weg te denken. Ik kom zelf uit de hoek van Skik. Hele generaties zijn opgegroeid met jullie muziek. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook ver daarbuiten.

En ik kan niet anders herinneren dan dat mijn vader als schoolmeester, op zijn verjaardag iedere nieuwe single van Normaal cadeau kreeg. Mijn eerste concert van Normaal was als meisje van 15. Met vrienden en vriendinnen op de fiets naar een feesttent. Wij zijn ontzettend trots dat de unieke band Normaal uit onze gemeente komt. En waar je ook komt, jullie muziek, vooral jullie liefde voor de streek, voor jullie dialect, voor jullie achtergrond, voor jullie cultuur, dat maakt jullie uniek en dat zien we terug in jullie teksten.

De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn een traditie. Jullie hebben Hummelo, Bronckhorst en de Achterhoek op de kaart gezet. Een uniek uithangbord, een eigen cultstatus, een eigen wereld, een eigen taal en nu een eigen standbeeld," spreekt ze de band en Irma Manschot lovend toe.

De Bronzen Haas
Anhangers horen het glimmend van trots aan en applaudisseren. De burgemeester verwoordt precies wat zij voelen. Dan vervolgt ze haar toespraak. "De gemeente Bronckhorst is trots op jullie. Het doet mij dan ook een bijzonder groot genoegen dat ik jullie de hoogste gemeentelijke onderscheiding mag uitreiken: 'De Bronzen Haas.' Ik hoop dat jullie hem met trots zullen dragen." Een opstekende duim van Bennie zegt alles. Als de burgemeester het beeldje uitreikt en Bennie, Willem, Ferdi en Irma het speldje opspeldt, zetten de Anhangers 'Vrouw Haverkamp' in.

'Lekker ding'
Voordat het eerste akkoord klinkt, vertelt Bennie enorm trots te zijn door de burgemeester van zijn gemeente toegesproken te zijn, om daarna direct op zijn 'Bennie's' verder te gaan door het vertellen van een anekdote. "Ik zat laatste ne kere in conclaaf met een paar journalisten oaver diepgravende onderwerpen, zegt d'r ene; Die burgemeester van jullie is best wal een lekker ding. Ik zeg 'dat is wal een betjen seksistisch en hef helemoal niks met politiek en beleid te maken, moar helemoal ongeliek had hee ok weer niet," lacht Bennie ondeugend. Hij is terug. De burgemeester hoort het achter in een hoek van het podium lachend aan.

Normaal: twee keer brons

Ale Postma vertelt over de Achterhoekse Paardendagen

Ale Postma op het voormalige wedstrijdterrein van de Achterhoekse Paardendagen in de Oosterwijk. Foto: Margreet Nusselder

ZELHEM - Ale Postma (83) is geboren in Friesland in 1934. Het gezin kwam in 1979 in Zelhem wonen omdat Ale werkte voor wegenbouwer Verhoeven en Faber. Hij zorgde vanaf 1982 voor de inrichting van het terrein in de Oosterwijk. Hij raakte in eerste instantie betrokken bij de Ponyclub Zelhem. Zijn twee dochters kregen namelijk van opa een pony en ze mochten naar de ponyclub. Ale maakt van zijn hart geen moordkuil en hij had al gauw het een en ander op te merken over de staat van het terrein. Dat zorgde er vervolgens voor dat hij verantwoordelijk werd voor het onderhoud van het ponyclubterrein.

"Vanaf 1982 werkten de rijvereniging en de ponyclub samen aan het Concours Hippique, zoals het toen heette. Later kwam daar ook nog Onder de zweppe, de vereniging voor het aangespannen rijden, bij. Er zat verschrikkelijk veel werk in. Met een man of 10 a 12 werkten we vier weken aan de inrichting van het terrein. Er werden waterpunten aangelegd en elektriciteit, er werden hekken en hindernissen geplaatst, vijvers gegraven, tenten geplaatst et cetera. We hadden 54 hectare grond in gebruik. Met de jaren groeide het evenement en werden de dingen steeds beter georganiseerd. Er kwam een camping bij en voor de paarden werden 300 stallen neergezet. Het evenement kreeg landelijke bekendheid. 's Morgens om negen uur had ik de koffie klaar in de schuur bij de boerderij van Hemink en werd het werk verdeeld. Aan het eind van de dag stond rond half vijf een biertje koud.

Je hebt goeie mensen nodig, waar je mee vooruit kunt. Goeie mensen op goeie plekken. Zelf verantwoordelijkheid nemen! Je moet van te voren alles goed geregeld hebben. Wat me niet aanstaat dit zeggen. 's Avonds was er veel gezelligheid in de tent, goeie muziek en een goeie sfeer. Het was een geweldig evenement! Ik zou er nu nog bij zijn als het nog had bestaan. We hadden door de jaren heen veel hulp van vrijwilligers, maar ook van de Nationale Reserve, het Mannenkoor, de voetbalvereniging Zelhem, het AOC en ook een tijdje van gevangenen uit De Kruisberg. De verenigingen kregen een vergoeding voor hun medewerking en dat spekte bij hun dan de kas weer. Zo sneed het mes aan twee kanten. Zij zorgden voor het bemannen van de kassa, het parkeren en de beveiliging.

Het hele jaar door waren we eigenlijk bezig met de APD. Elke maand werd er vergaderd en steeds werd de begroting in de gaten gehouden. Joop Jansen was vele jaren de penningmeester en als we iets wilden aanschaffen vroeg hij; "Heb je het nodig? En "Kan het ook goedkoper?" zo werd de vinger aan de pols gehouden. De voorzitter Wim Wansing heeft samen met onder andere Joop Jansen goeie sponsors gevonden. De marathon zat altijd vol en de puntentelling deed de laatste jaren mee voor de wereldruiterspelen. In het weekend zat de tent altijd helemaal vol. Gert Maalderink, de leden van dansgroep De Blauwe en andere vrijwilligers zorgden voor het personeel. Er gebeurde gewoon heel veel. Er was soms ook stress om alles op tijd af te krijgen of irritaties. Zo ben ik eens door een boze boer met de greep van het erf afgezet en heb ik twee vrijwilligers naar huis gestuurd omdat ze wrijving in de buurt veroorzaakten.

We moesten een keer de stallen opbouwen en dat lukte niet. Ik belde de directeur van De Kruisberg op om te overleggen of de gevangenen langer mochten blijven. Ik kreeg toestemming, maar ze mochten geen alcohol. Ze moesten wel eten hebben. De hele groep is toen in een busje gezet en naar 't Olde Schot gereden om te eten. Ze werden gecontroleerd op alcohol. Er is er wel een keer eentje bij het Witte Paard gaan zitten om bier te drinken. Hij kwam op tijd weer terug, maar mocht daarna De Kruisberg niet meer uit. Studenten van het AOC hadden slaapplaatsen en douches op het terrein. Zij vonden het erg leuk. Daar hebben we veel plezier van gehad, zoals bij de aankleding van de tenten en het terrein. De dames uit de Oosterwijk deden de tent en vanuit de Oosterwijk werd ook de Trekkertrek georganiseerd. Dit onderdeel bestaat nog steeds."

Ale somt een hele waslijst aan activiteiten op die er zijn geweest van een Jack Russel-race tot aan fierljeppen aan toe. Ale: "Zo'n evenement, daar moet je wat mee hebben! Ik wist precies wat er gebeuren moest. Ik ging op de fiets of de auto rond om te kijken hoe het werk voortging. Als het nodig is, moet je zelf handelen. Een goeie sfeer moet groeien. Ik heb er heel wat meegemaakt. Ik heb er gehuild en gelachen! De laatste jaren, zo vanaf 2008 sloeg de crisis toe en trokken sponsoren zich terug. Ook het oude bestuur was inmiddels vernieuwd. De laatste twee jaar was het doodstil op het terrein, de sfeer was weg." Ale heeft 30 jaar gewerkt voor de Achterhoekse Paardendagen. "Als het nu nog zou bestaan, was ik er nog bezig!"

Achterhoekse Paardendagen
Van 1927 tot 2012 was er in Zelhem tijdens de pinksterdagen een groot nationaal paardensportevenement. De laatste jaren onder de naam Achterhoekse Paardendagen (APD). Het evenement heeft een lange en rijke historie. Zo waren Prins Bernard en de prinsessen Beatrix en Irene in de periode rond 1949 onder de deelnemers. Het evenement groeide door de jaren heen uit tot een nationaal evenement. Zo'n 600 vrijwilligers uit Zelhem en omgeving waren druk aan het werk om alles goed te laten verlopen. Er kwamen steeds meer verschillende takken van de paardensport bij. De laatste jaren telden de behaalde punten bij het aangespannen rijden zelfs mee voor de wereldruiterspelen, samen met grote wedstrijden in Calgary en Aken. Tijdens het Pinksterweekend trokken veel gezinnen naar het wedstrijdterrein in de Oosterwijk voor demonstraties, het strodorp en de grote feesttent met live muziek. Na 85 jaar is het evenement in 2012 failliet verklaard.

Gratis parkeren voor trekkers tijdens Mega Piraten Festijn Zelhem

Trekkers parkeren gratis tijdens MPF

ZELHEM – 'Kom met de trekker' is het motto van het Mega Piraten Festijn (MPF), dat op zaterdag 26 mei plaats zal vinden in Zelhem. Ter ere van de eerste editie van het nieuwe concept 'de Boer on Toer' hoeven bezoekers die met de trekker komen, geen parkeergeld te betalen. Met de Boer on Toer introduceert het Mega Piraten Festijn naast de reguliere tent vol toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld, een tweede tent met een programma dat in het teken staat van 'happy høken' en boerenrock. Mooi Wark is de headliner. "Normaal is er dan niet meer, maar wij gaan het høken helemaal terugbrengen", stelt Eddie Mensink van het Mega Piraten Festijn.

Høken is nooit weggeweest. Het heeft zelfs nieuwe vormen gevonden. Happy høken bijvoorbeeld. "Dat is het nieuwe concept van het DJ-duo Beatcrooks dat ook optreedt tijdens de Boer on Toer", vertelt Eddie. "Die mixen bekende boerenrockhits van bands als Normaal, Bökkers en Mooi Wark met stampende dance. Daarnaast hebben we een optreden van de Boetners, een show van Poar Neem'n en we sluiten af met een optreden van Mooi Wark. Helemaal live! De extra tent kan plaats bieden aan zo'n tweeduizend mensen. Wim Salabim van Poar Neem'n verzorgt de verdere presentatie. We gaan de tent zelfs aankleden als boerenstal."
Met De Boer on Toer richt het Mega Piraten Festijn zich op het echte plattelandsgevoel. "De piratenwereld is al voor een aanzienlijk deel een plattelandsgebeuren. Die link was er altijd al. We merken dat de beleving van het platteland alleen maar toeneemt. De trots en het chauvinisme zijn groot. Maar het platteland is ook meer dan piratenmuziek alleen. Rock is er ook groot. En de jeugd wil graag dance. Dat hebben we allemaal aan elkaar gekoppeld met de Boer on Toer."
Bert Koops, zanger/gitarist van Mooi Wark heeft er zin in. "Het Mega Piraten Festijn is altijd leuk om te doen. Live spelen, dat is natuurlijk waar we voor gaan. De Boer on Toer is een mooi concept. Zin in. Het wordt rock 'n roll." Ook de mannen van Poar Neem'n kijken er naar uit. Wim 'Salabim' presenteert, Walter staat achter de draaitafels en John bij de merchandise. Met het Rad van Poartuin, waarbij iedereen prijzen kan winnen, opzwepende rock en dance van Walter en natuurlijk de Miss Poar Neem'n-verkiezing. Wim: "Noem het maar boerencool. We verrassen mensen. We bieden een volledige show. Niet alleen maar piratenmuziek, maar veel interactie, give aways en energie."

Kaarten, 26 euro, inclusief servicekosten, zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Café de Groes, Sigarenmagazijn Roenhorst en Radio Ideaal in Zelhem; de Bruna in Vorden; Café 't Hemeltje in Ulft; Cigo Gemakshop Leuven in Zevenaar; Koenders 't Ware Huis in Gaanderen, 't Keyzertje Bloemen en Meer in Varsseveld, bij alle vestigingen van Primera en via de website, www.megapiratenfestijn.nl.
Het terrein aan de Slangenburgweg is geopend vanaf 18.30 uur. RADIONL verzorgt het voorprogramma in de grote tent. Het officiële programma begint rond 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

Rommelmarkt S.E.V.

Zelhem - Zaterdag 26 mei houdt korfbalvereniging S.E.V. van 10.00 uur tot 15.00 uur een grote S.E.V. op sportpark 'de Pluimerskamp'. Er is van alles te koop, van boeken tot klein meubilair en van speelgoed tot potten en pannen. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd, onder andere met wafels en hamburgers. Tijdens de rommelmarkt gaat de competitie gewoon door. Tijdens een bezoek aan de rommelmarkt kunnen dus ook wedstrijden van verschillende teams worden bekeken.


Lui Paard bij Live@Ideaal

De band 'Lui Paard' centraal in het programma live@ideaal. Foto: PR

ZELHEM - Woensdagavond 16 mei staat de band 'Lui Paard' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun muzikale 'roots' en aspiraties.

Lui Paard maakt nederpop die blijft hangen. Van lekkere liedjes tot venijnige songs en van indringende ballads tot nummers met een knipoog. Lui Paard relativeert en bekijkt de dingen van een afstandje. Zet hier en daar een vraagteken, houdt een spiegel voor of laat iemand lachen om zichzelf. In nummers als 'Ik ben geen superman', 'Denk je nog wel eens aan me?', 'Cowboy met een lui paard', 'Koekje van eigen deeg' wordt dit duidelijk.
De band bestaat uit Harold Reusink, drums, Maarten Rijnen, bas, Vincent van Steenis, gitaar en zanger/gitarist Gijs Coffeng, soms aangevuld met blazers en toetsen. Ervaren muzikanten, die elkaar al in de jaren '80 tegenkwamen op de diverse podia. Vincent speelde in de NL-band 'Maatje 36', Gijs in 'Van Vollenhoven'. Harold, Maarten en Vincent speelden de afgelopen jaren in de coverband 'Big Five' Gijs kwam in de zomer van 2015 bij de band. Vanaf 2016 speelt de band onder de naam 'Lui Paard' een serie try outs en uiteindelijk optredens.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

PostNL past netwerk brievenbussen in gemeente Bronckhorst aan

Expositie in de Kapel van Bronkhorst. Foto: PR

BRONCKHORST – PostNL past vanaf begin juni in gemeente Bronckhorst het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.
Vanaf 2 juni 2018 zullen de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Gelderland (Noord Oost) worden doorgevoerd. In de gemeente Bronckhorst blijven 54 brievenbussen en verdwijnen er 16 brievenbussen. De aanpassingen zijn eind juni 2018 gerealiseerd.
Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.

Kunst in middeleeuwse slotkapel

BRONKHORST - In de Kapel van Bronkhorst is van zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 mei een expositie van Ina Bijvank, Marga Zweers, Marianne Zoet, Etty van Gelder

Een uitstapje naar Bronkhorst heeft altijd iets gemoedelijks. Daar is nog altijd de sfeer van toen te proeven, maar toch gecombineerd met het eigentijdse. Neem de middeleeuwse slotkapel met zijn intieme sfeer. Dit is mooi te combineren met kunst. Ina Bijvank en Marga Zweers stellen schilderijen tentoon, Marianne Zoet heeft sieraden gemaakt van afval en restmaterialen. Daarnaast nog de door Betty van Gelder gemaakte sculpturen van albast en serpentijn. De kapel is alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op eerste pinksterdag zal er in de middag tevens een muzikale invulling zijn door een trombonetrio.

15de Editie Oosterwijkse Pinksterfeesten in Zelhem

ZELHEM - De jaarlijkse Oosterwijkse Pinksterfeesten zijn zaterdag 19 en zondag 20 mei in Zelhem op het feestterrein aan de Hogeveldweg nabij nummer 6 in Zelhem. Een heel weekend Achterhoekse gezelligheid voor het hele gezin.

ZAMC Pinkstercross op zaterdag 19 mei, aanvang 13.00 uur: De Zelhemse Auto en Motorclub (ZAMC) organiseert als onderdeel van de Oosterwijkse Pinksterfeesten een Pinkstercross. Op het terrein heeft de ZAMC een plek toegewezen gekregen met een stukje bos. Het crossevenement maakt dus onderdeel uit van de Oosterwijkse Pinksterfeesten en is dit jaar nieuw in het programma.

Oldtimer toertocht voor tractoren en auto's, start vanaf 14.00 tot ongeveer 17.00 uur: Op zaterdagmiddag wordt een oldtimer toertocht voor tractoren, auto's en motoren uit de bouwjaren tot ca. 1970 verreden. Opgave hiervoor kan nog. Bij terugkomst kunnen de tractoren zich presenteren op het terrein aan de Hogeveldweg in Zelhem. Ook op zondag 20 mei kunnen de Oldtimers zich presenteren op het Trekkertrekterrein.

DuoSlep en Try-Out Trekkertrek in de sport en Hobbyklasse, aanvang 18.00 uur: Duoslep: Twee trekkers die samen de sleepwagen voort moeten zien te trekken. Ook zullen dan alvast diverse sport- en hobbysport tractoren een poging wagen voor de sleepwagen. Deze tractoren zullen ook op zondag voor de sleepwagen staan.

Luchtballonnen: De bedoeling is dat er om ongeveer 20.00 uur drie luchtballonnen de lucht in gaan.

Feestavond met Duo Double XL vanaf 20.30 uur: Deze band werkt niet volgens een vaste setlijst, maar past de muziekkeuze aan het publiek aan. Duo Double XL maakt van elk feest een gebeurtenis en van elke gebeurtenis een feest, met een zeer breed repertoire van de nieuwste hits tot de allerbeste classics.

Zondag 20 mei van 10.00 tot 17.00 uur de grote Trekkertrekwedstrijden: Op eerste pinksterdag zijn de grote trekkertrekwedstrijden. Op drie banen zullen niet alleen de Boerentrekkers, maar ook de Sport- en Hobbytrekkers hun kunsten vertonen. De organisatie zorgt voor de voorzieningen, maar de deelnemers met hun trekkers zullen zich van hun beste kant moeten laten zien om aan te tonen dat ze de Zelhemse baan machtig zijn. Ook de oldtimers kunnen zich presenteren op eerste pinksterdag en tevens in de pauze een defilé rijden over het terrein. Daarnaast zijn nog meer activiteiten.

Zitmaaier trek: Naast de grote trekkers is dit jaar ook plaats voor de kleine trekkers: de zitmaaiers. Deze dienen wel WA verzekerd te zijn. Meedoen met een eigen zitmaaier kan. Graag opgeven via de website van de Potige Sleepwagen. Let op: kies wel 'Zelhem'.

Traptrekker/skeltersprint: Deze categorie is tijdens de pauze op de hoofdbaan. De kinderen mogen met hun eigen materiaal meedoen aan een wedstrijdje op onze baan. Traptrekker t/m 7 jaar. Skelter van 8 t/m 11 jaar. Ook zal er de gehele dag weer kindervermaak zijn.

Vanaf 20.30 uur Perfect Showband: Zondagavond 20 mei zullen de Oosterwijkse Pinksterfeesten worden afgesloten met een spetterend tentfeest met medewerking van de Perfect Showband. Aanvang 20.30 uur. De Perfect Showband wordt ook wel de meest succesvolle band uit het Oosten van Nederland genoemd, en dat is niet zonder reden. Het is een zeer dynamische band met jarenlange ervaring, dat zich uit in muzikaliteit, veelzijdigheid en 100% live beleving. Tijdens de speciale shows komen de allergrootste hits aan bod en gaat overal het dak eraf. Alles staat in het teken van interactie met het publiek om er samen een onvergetelijke avond van te maken.

Voor opgave en meer info voor de verschillende onderdelen zie de website.

Wilma Pastors en Ankh Gussinklo op kunstwandelroute

Wilma Pastors. Foto: PR

HUMMELO - Ankh Gussinklo (dichter) en Wilma Pastors (zang en gitaar) treden zondag 20 mei samen op bij de poëzieklinkplek van de 19de Kunstwandelroute op het landgoed Enghuizen in Hummelo.
Het optreden vindt plaats van 14.30 tot 16.00 uur.

Het is de 20ste mei de laatste zondag dat de poëzieklinkplek van Enghuizen 'bemensd' wordt. De route sluit op maandag de 21ste – tweede Pinksterdag – haar poorten. De poëzieklinkplek is het kleinste openluchttheater van Nederland en een vast onderdeel van de kunstwandelroute. Dit evenement wordt ieder jaar van Pasen tot en met Pinksteren georganiseerd door kunstenaarsnetwerk 'Het Web'.
Langs de 2,5 km lange wandeling over het landgoed staan 33 kunstwerken.
Voor het poëtische deel op de zondagmiddag werkt Het Web samen met het dichterscollectief 'de Omsmeders'. In het geval de weergoden voor (veel) regen zorgen, wordt er uitgeweken naar hoeve 'de Klevenhorst', die 200 m vooòr het podium aan de wandelroute ligt.

De routebeschrijving annex catalogus is voor 4 euro verkrijgbaar bij hotel 'de Gouden Karper' aan de Dorpsstraat 9 in Hummelo of bij café FF naar Steef, aan de Dorpsstraat 1. Deze locaties zijn tevens het begin- en eindpunt van de route.


Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 3 mei was in zaal Den Bremer de vijfde speelavond van de zesde en laatste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 60,76%, 2. Will Snelder en Bert Botschuyver 57,64%, 3. Aartje Bernards en Pop Grizell 54,17%. Lijn B. 1. Jan Veenhuis en Joop Rutten 58,33%, 2. Alma Jansen en Harrie Pelgrom 55,21%, 3. Desiree Bosman en Johan Hilderink 54,69%. Lijn C. 1. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 64,77%, 2. Ria Jansen en Ab Boers 57,81% , 3. Paulien Gasseling en Miny Peters 52,40%.
Op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) wordt er niet gespeeld. Vanaf 24 mei is er Zomerbridge. Op donderdag 17 mei is de Slotdrive. Afmelden voor 17 mei minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 3 mei was in zaal Den Bremer de vijfde speelavond van de zesde en laatste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 60,76%, 2. Will Snelder en Bert Botschuyver 57,64%, 3. Aartje Bernards en Pop Grizell 54,17%. Lijn B. 1. Jan Veenhuis en Joop Rutten 58,33%, 2. Alma Jansen en Harrie Pelgrom 55,21%, 3. Desiree Bosman en Johan Hilderink 54,69%. Lijn C. 1. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 64,77%, 2. Ria Jansen en Ab Boers 57,81% , 3. Paulien Gasseling en Miny Peters 52,40%.
Op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) wordt er niet gespeeld. Vanaf 24 mei is er Zomerbridge. Op donderdag 17 mei is de Slotdrive. Afmelden voor 17 mei minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Verkoop afgeschreven boeken bibliotheek Zelhem

ZELHEM - Bibliotheek Zelhem heeft de collectie opgeschoond. Iedere week komen er nieuwe materialen binnen. Dat betekent dat er ook af en toe materialen worden afgeschreven. Deze materialen zijn nu, voor een klein prijsje te koop.

Zowel volwassen boeken als jeugdboeken worden aangeboden. Kom even kijken. Misschien zit er iets bij. De verkoop start op dinsdag 22 mei. Volwassenboeken: 3 voor 1 euro. Jeugdboeken: 5 voor 1 euro. De verkoop vindt plaats tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Kijk hiervoor op de website. Iedereen is van harte welkom.

Roggebroodweging bij Muldersfluite

De traditionele broodweging bij de Muldersfluite. Foto: Harry Somsen

Zelhem - De eeuwenoude traditionele Roggebroodweging bij de Muldersfluite aan de weg van Zelhem naar Hengelo op Hemelvaartsdag, trok ook dit jaar veel belangstellenden mede door het goede voorjaarsweer. Het bestuur van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite kan terugkijken op een geslaagde dag.

Door Harry Somsen

Vanaf 12.00 uur waren de vrijwilligers van oudheidkundige vereniging Salehem, museum Smedekinck, Chr. Oratoriumkoor uit Zelhem en Imkervereniging 'De Vooruitgang' uit Hengelo aanwezig. Ook 'Samenloop voor Hoop' was present. Zij waren druk met promoten van hun meegebrachte artikelen. In de tenten van museum Smedekinck en kramen was het goed toeven bij demonstraties van oude spelletjes, midwinterhoornblazen, oude beroepen en boekenverkoop. Bij de tent was een zonnig terras ingericht, waar koffie, frisdrank en ook hamburgers, worstjes, wafels te koop waren. Het was erg gezellig bij de tenten en kramen aan de Zelhemseweg.

Een borrel voor de burgemeester
Om 13.00 uur gingen muziekkapel de Bloasköppe van Crescendo en boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde uit de Velswijk op weg om de roggebroden op te halen. Even later liepen de dansgroep en muziekkapel voor de volgeladen feestelijk versierde roggebroodwagen terug naar de Muldersfluite. Aan de stoet was een fraai rijtuig van Stap en Draf toegevoegd met wethouder Paul Seesing als vertegenwoordiger van de Gemeente Bronckhorst.
Voordat de wethouder de podiumwagen opging, kregen hij en koetsiers en begeleiders eerst het traditionele borreltje aangereikt door voorzitter Henk Waarlo en secretaris Gerhard ten Bokkel van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite. Op de podiumwagen van de HCI uit Hengelo zaten inmiddels de afgevaardigden van de kerkgenootschappen, die eens per vier jaar door roulatie de opbrengst ontvangen. Via Diaconie Zelhem gaat de opbrengst van de roggebroodveiling naar Stichting M.Z.W. 'De Boerderij' aan de Meeneweg 4 in Zelhem. De oproep door Henrice Teunissen, voorzitter van 'De Boerderij', om bij aanschaf van roggebrood hieraan te denken heeft geholpen. Kopers hartelijk dank.

De notabelen kregen een kopje thee met een koekje, gevolgd door het uitreiken van Goudse pijpen met tabak en een glas rode wijn. Intussen werd het opgehaalde roggebrood afgeladen en op het podium gezet door leden van Wi'j Eren 't Olde. Wethouder Seesing vertelde over het ontstaan van deze traditie en bood later zelf mee op een groot roggebrood. Er was door de Cijnsplichtigen dit jaar 626 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Deze bakker uit de Keijenborg levert al sinds 1919 het roggebrood voor de Cijnsplichtigen. Verder heeft een aantal Cijnsplichtigen met een geldelijke bijdrage de Stichting ondersteund.

De zwaarste broden
Na het optreden van dansgroep Wi'j Eren 't Olde, die ook het publiek hierbij betrokken, werden de broden gewogen. Het zwaarste brood van 44 pond werd geleverd door boerderij Tankink in Hengelo en beloond met twee flessen wijn. Het geleverde brood bracht 150 euro op en werd gekocht door het Gemeentebestuur van Bronckhorst. Het is bestemd voor het zorgcentrum De Zonnekamp en zorgcentrum Hyndendael in Hummelo. Het tweede brood van 26 pond werd geleverd door boerderij 't Heerink in Hengelo. Dit brood bracht bij veilingmeester Fred Ruiterman 135 euro op door aankoop van Diaconie Zelhem en gaat naar de voedselbank. Het derde zwaarste brood van 25 pond werd geleverd door boerderij 't Lenderink in Hengelo en was goed voor 1 fles wijn. Dit brood bracht 125 euro op en werd gekocht door Diaconie Hengelo die het bestemde voor zorgcentrum De Bleijke. Een vierde brood bracht 130 euro op en werd gekocht door de Caritas Keijenborg. Dit brood gaat voor een deel naar de dagopvang en naar de voedselbank. Secretaris Gerhard ten Bokkel kon een deel van de flessen wijn uitreiken aan de Cijnsplichtigen met de grootste broden. Ongeveer 100 personen gingen tevreden met gesneden roggebrood onder de arm naar huis.

Geslaagde dag
Broodweger/penningmeester Harry Somsen van de Stichting was tevreden over de geslaagde dag. Dei werd mede mogelijk gemaakt door zeer vele vrijwilligers, demonstrateurs en niet te vergeten 'cijnsplichtigen' die aan deze eeuwenoude traditie meewerken. Zij zien het als een familie-eer een bijdrage te kunnen leveren aan de broodweging. Het waren destijds de geërfde boeren - dus eigenaren van de boerderijen - die zelf besloten bij het opheffen van de Marke de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden. Dat deden ze door hun erven bij voortduring daarmee te belasten, óók na de verkoop of opvolging op de boerderij, als vorm van armenzorg.

De traditie van het roggebroodleveren en wegen is ook dit jaar weer gelukt, zeker voor het goede doel 'De Boerderij' aan de Meeneweg in Zelhem. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Stichting Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging ieder jaar mede mogelijk maken.


Verliefd, verloofd, getrouwd

DREMPT - Ina Timmer en Arie Niks uit Doesburg houden op 26 mei een lezing in de Ned. Herv. Kerk aan de Kerstraat 1 in DREMPT, met als titel: Verliefd, verloofd, getrouwd. Aanvang is 13.00 uur.

Wat weten we over de verloving, het huwelijk en de traditie rond het huwelijk. De lezing is georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Oude Dremptse Kerk. Toegangsprijs 5 euro. Iedereen is welkom.

Kijken in kerk, kasteel, kroeg en naar kunst

Glaskunst in de beeldentuin van de St. Martinuskerk in Baak. Foto: Liesbeth Spaansen

'Een gul gebaar van 150 jaar!'

Door Liesbeth Spaansen

BAAK - Van 19 mei tot en met 30 september is de St. Martinuskerk aan de Wichmondseweg 17 in Baak van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Initiatiefneemster Anne van der Vliet laat die periode een expositie zien, met als titel: 'Een gul gebaar van 150 jaar! Een impressie van een kerk- en een geloofsgeschiedenis van een klein dorp in Oost Nederland'. De officiële opening met een drankje en muziek van violiste Michaela Hollmannova is zaterdagmiddag 19 mei om 15.30 uur.

Anne van der Vliet is kunstenaar en beeldhouwer en werkt en geeft workshops in haar Beeldhouwatelier Baak. In de beeldentuin, naast de oude St. Martinuskerk staat haar werk en dat van haar enthousiaste cursisten. "Veel bezoekers van de beeldentuin kijken naar deze grote kerk en vragen zich af: 'Waarom heeft Baak zo'n grote kerk?'. De vraag liet me niet los. Veel vrijwilligers zetten zich in voor het behoud van de kerk. Zij willen laten zien hoe mooi deze is. Ik vind ook dat we deze parel moeten koesteren, we moeten er zuinig op zijn. Daarom heb ik de kerk afgehuurd voor deze zomer en ga in het niet-liturgische deel een speciale expositie inrichten. Op hele grote panelen in frames van 2 meter hoog en 2 of 3 meter breed, wordt de rijke geschiedenis van de kerk van Baak verteld in woord en beeld. Hierop is onder andere te zien hoe de Baakse St. Martinuskerk is gebouwd na een schenking van 50.000 gulden door Ernestus van der Heijden op zijn sterfbed in 1868. Dit is nu 150 jaar geleden."
Naast deze bijzondere expositie zullen er in de zomermaanden verschillende inloopconcerten worden gegeven.

Baak heeft vier parels. Anne heeft deze verbonden met elkaar, daarbij kreeg ze veel hulp van Frans Helmich. "We hebben naast de St. Martinuskerk ook kasteel Huize Baak en de gezellige kroeg Het Wapen van Baak. Ik doe daar heel veel kunst bij. In de beeldentuin van de kerk staan glaskunstwerken van Marry Buiks uit Bodegraven, kan het poëziepad van Jan Obdam uit Baak worden gelopen en staan er beelden van mijzelf en mijn cursisten Toon Waalderbos, Nelleke Sprengers, Pieter Schneider en Ada Hartman. Ook staan er nog bronzen beelden van Marja Evers. Ja, in Baak gebeuren bijzondere dingen, dus kom naar de kerk, het kasteel, de kroeg en de kunst."

De toegang tot de officiële opening van de expositie op 19 mei is gratis. Iedereen is van harte welkom.


www.beeldhouwatelierbaak.nl

De Achterhoek krijgt een eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek

Door Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek – organisator van onder meer de Zwarte Cross – en bierbrouwer Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en andere mensen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald.

Iedereen mag een ontwerp insturen. "Basisschoolkinderen kunnen meedoen, maar als iemand van 98 mee wil doen, ook prima!", zegt Groothuis. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. "Het moet vol overgave wapperen in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter", aldus de schaatskampioen.

Groothuis werkt sinds kort één dag in de week voor de Feestfabriek. Hij woont zelf net buiten de Achterhoek – in Voorst – maar kent de streek goed. "Ik ben hier altijd veel geweest tijdens mijn fietstrainingen", vertelt hij. "Ik vind het een prachtige streek die volop in beweging is. Dat willen we nu graag gaan uitdragen door middel van een vlag."

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen."
Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

Obelink open op Tweede Pinksterdag

Obelink is klaar voor het nieuwe kampeerseizoen. Foto: PR

WINTERSWIJK - Bij Obelink Vrijetijdsmarkt kun je terecht voor alles wat met reizen en kamperen te maken heeft. Op Tweede Pinksterdag staan de nieuwste tenten, tuinartikelen, technische snufjes en kampeermeubels opgesteld in de showroom. Obelink-specialisten zijn aanwezig voor advies.

De campinggids van ACSI is gratis mee te nemen. Al meer dan 50 jaar is ACSI dé campingspecialist van Europa; de gids staat vol met campings, accommodaties en kampeerreizen.

The Bastard, het Nederlandse merk barbecues, is op tweede Pinksterdag in de winkel voor een kookdemonstratie.

Ook het restaurant is geopend. Voor degene die staat af te rekenen als de wekker gaat, is de maaltijd gratis.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Pinksterdag 21 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Achterhoekse Voetbalnacht 2018 op woensdag 30 mei

Herman Groot Wassink van VV Pax Hengelo Gld., genomineerd voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. Foto: PR

Op De Vijverberg in Doetinchem met vele prominenten

Door Theo Huijskes

REGIO - Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt op woensdag 30 mei in Stadion De Vijverberg in Doetinchem, oftewel op de thuisbasis van BVO De Graafschap, de Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Zoals in de afgelopen twee jaar duidelijk tot uiting is gekomen, gaat het hier om een boeiende en vermakelijke avond voor de echte voetballiefhebber. De avond is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur. De inloop vindt plaats om 19.30 uur.

De Achterhoek Voetbalnacht wordt in goede banen geleid door de organisatie van de Achterhoek Cup, BVO De Graafschap, Brandpepper en De Persgroep. De presentatie is in handen van Inge de Jager en Michiel Fukking. Terwijl de sportredactie van De Gelderlander Achterhoek en Liemers ook nog een aantal prijzen uitreikt, zal verslaggever Domien Esselink van die krant optreden als interviewer tijdens het in het programma opgenomen Sportcafé.

Vijf eretitels
Een belangrijk onderdeel van het totale avondprogramma is vanzelfsprekend de uitreiking van een vijftal awards voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en dé vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd.

Zo doen een gooi naar de eretitel voorzitter van het jaar: Bas Strijbosch (DVC '26 Didam), Raymond Smit (AD '69 Aalten), Ronald Ruesink (SC Varsseveld), Gerrit te Kolste (FC Winterswijk) en Gradus Eenink (VV Wolfersveen). Bij het onderdeel vrijwilliger van het jaar gaat de eer om gekozen te worden naar: Herman Groot Wassink (VV Pax Hengelo Gld.), Otto Duursma (ZSV Zelos Zelhem), Ruud Hendrixen (VV Gendringen), Jan Klomp (VV Doetinchem) en Pascal Hertogh (VV DZC '68 Doetinchem). Voor de uitverkiezing beste scheidsrechter kan er gekozen worden voor Oscar Mentink, Jesper Sanders, Wijnand Rutgers, Ab Brussen en Joost Soeter. Voor het beste voetbaltalent zijn genomineerd: Beau Rijks (Achilles '29), Daan Rots (FC Twente), Ebbe Wenting (De Graafschap), Jelmer Krooshof (OBW) en Harm Dieker (Ajax). En ten slotte komen voor de titel de vereniging van het jaar in aanmerking: SV Westendorp, FC Winterswijk, S.V. Grol Groenlo, GWVV Varsselder-Veldhunten en Keijenburgse Boys.

Gestemd kan worden via de website www.achterhoekvoetbalnacht.nl en dat tot 30 mei.

OldStars-meeting
In het kader van een OldStars-meeting vindt er op 30 mei in het voorprogramma, en dat op het hoofdveld van Stadion De Vijverberg, een walking football-toernooi plaats. In dit geval een toernooitje waaraan diverse prominente oud-voetballers deelnemen. Zo is er naast een team van De Graafschap zelf een team van ex-Oranje internationals onder aanvoering van Ajax-fenomeen Sjaak Swart van de partij. In totaal zullen in ieder geval zes teams aan het onderlinge toernooitje deelnemen. De teams zullen uit zes spelers bestaan. De aanvang van de wedstrijden is 17.30 uur en ook hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.

Het officiële avondprogramma zal naast de bekendmaking van een reeds van prijswinnaars ook in het teken staan van een Sportcafé, waarbij zoals aangegeven journalist Domien Esselink een vijftal bekende oud-voetballers aan de tand zal voelen, te weten Sjaak Swart (ex-Ajax), Sonny Silooy (ex-De Graafschap), Peter Houtman (ex-Feyenoord), Ernie Brandts (ex-PSV) en Kees Kist (ex-AZ).

Sportdag Zelhem, jij komt toch ook?

Gemeente Bronckhorst organiseert een sportdag in Zelhem. Foto: gemeente Bronckhorst

ZELHEM - Op woensdag 23 mei organiseert de Gemeente Bronckhorst samen met korfbalvereniging SEV Zelhem, voetbalvereniging ZSV Zelos, tennisvereniging LTC, gymnastiekvereniging Dynamic Gym en survivalvereniging Jan in 't Touw een sportdag op het complex van Sportpark Pluimerskamp (voetbalvelden Zelos).

Tijdens deze dag kunnen alle kinderen van groep 3 t/m 8 uit (de omgeving van) Zelhem op een sportieve manier kennis maken met de sporten uit je directe omgeving. De verenigingen geven een introductie training voor alle kinderen. Zit je ergens anders op school? Geen probleem, je kunt gewoon meedoen!

We beginnen om 14.45 uur op het terrein van ZSV Zelos met een gezamenlijke warming-up. Daarna ga je met je team alle sporten doen. Ongeveer 17.45 uur is de sportdag afgelopen. Je hoeft geen drinken mee te nemen en voor een tussendoortje wordt ook gezorgd. Trek makkelijke (sport)kleding en schoenen aan en kom gezellig mee doen!

Op alle scholen in Zelhem e.o. zijn flyers uitgedeeld in de klas, mocht je je nog niet hebben opgegeven dan kan dit nog via email k.tenheggeler@bronckhorst.nl. Geef naast je naam ook welke school je zit en welke groep.


Duiven vliegen vitessevlucht vanuit Frankrijk

Wilma Meijerman wint vitessevlucht Charlevilles Mezieres. Foto: Jurgen Menkhorst

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 12 mei vlogen de duiven vanuit het Franse Charlevilles Mezieres.

PV De Koerier Zelhem
Deze zaterdag stond een vitessevlucht op het programma. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 08.15. uur gelost. Door 14 liefhebbers werden 184 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 275 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 11.31.44. Uitslag: Wilma Meijerman 1-3, H. Wassink 2-5-8, Sabine Niesink 4, G. Dijcker 6-7. H. Niesink 9-10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven vlogen vanuit Charlevilles Meziers, een gemiddelde afstand tot de hokken van 277 kilometer. Van negen deelnemers werden 110 duiven ingezet. Uitslag: E. Koers (7/19) 1-3-4-5-11-14-15, L Te Stroet (1/10) 2, G. Haverkamp (3/12) 6-18-25, A.H.J. Peters (4/26) 7-12-16-28, J. Teunissen (9/17) 8-9-10-13-17-19-22-26-27, R. Koers (2/6) 20-23, G. Duitshof (2/11) 21-24.

PV Vorden
Ook PV Vorden vloog zaterdag vanuit Charleville Mezieres, afstand 280 kilometer, snelheid 86 kilometer per uur. En weer pakt Paul Hendriks de eerste. Uitslag: Paul Hendriks 1-9-10, Ria Luesink 2-3-4-11-13-16, J. Meijer en Zoon 5, H. B. M. Hoksbergen 6-14-15, Ashley Eijkelkamp 7-8-12, G. R. R. Schipper 17, Marc Tiemessen 18, H. Stokkink 19-20, D. J. Gotink 22-23.


Twee primeurs op Middeleeuws Festijn

DOETINCHEM - Bij kasteel De Kelder in Doetinchem herleven met Pinksteren, zondag 20 en maandag 21 mei, Middeleeuwse tijden. Op zondag is het festijn geopend van 11.00 tot 21.00 uur en ook op maandag van 11.00 uur tot 17.00 uur wanen de bezoekers zich in de middeleeuwen. Bovendien beleeft deze editie van het Middeleeuwse Festijn twee primeurs. Tijdens het muzikale avondprogramma zijn de middeleeuwse markt, de kampementen en de gelegenheden waar men in aangepaste stijl kunt eten, open. Er worden rondleidingen gehouden door het kasteel en zondag van 17.00 t/m 21.00 uur nemen een singer-songwriter en twee livebands de gasten mee op een muzikale wereldreis.

Het avondprogramma start Pinksterzondag om 17.00 uur met een optreden van de Britse singer-songwriter Max Bianco, die ook lid is van de bekende Jar Family. Met zijn doorleefde stem houdt hij zijn toehoorders in zijn ban. Om 18.00 uur bestormt de jonge en energieke akoestische folkband Pyrolysis het podium. Hoewel hun zelf geschreven nummers knipogen naar de Keltische volksmuziek, zijn ook punk- en gypsy-invloeden duidelijk te horen. Om 19.45 uur is het tenslotte de beurt aan de spectaculaire band The Royal Spuds. De band heeft inmiddels drie albums uitgebracht en de vierde wordt dit jaar verwacht. De muziek wordt omgeschreven als Keltische punk of Keltische rock. Hun versies van de bekende Ierse traditionals zijn even uniek en knallend als hun eigen nummers.
Onder leiding van vrijwilligers kan beide dagen voor het eerst ook een rondleiding worden gemaakt door kasteel De Kelder dat normaal niet is geopend. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd ten behoeve van de instandhouding van dit particuliere kasteel. Beide dagen kunnen bezoekers de Middeleeuwen beleven, proeven en ruiken. Er is een kasteelbelegering, waarna de aanwezige kinderen het met (ongevaarlijke) wapens opnemen tegen ridders tijdens de kinderveldslag. Een roofvogeldemonstratie, middeleeuwse vertellingen, boogschieten voor kinderen, alsmede eten en drinken in stijl maken dit festijn tot een goede weergave van het leven in de Middeleeuwen. Gelachen wordt er bij reiziger Alderhandt die met jongleren, acrobatiek en zijn diabolo iedereen vriendelijk op het verkeerde been probeert te zetten. Dat is meeleeftheater in zijn puurste vorm. En al snuffelend vindt de bezoeker op de middeleeuwse markt een aardige herinnering aan dit Middeleeuws Festijn van Doetinchem.

Programma voor beide dagen
10.00 uur: opening van het Middeleeuws Festijn, 11.00 uur: roofvogeldemonstratie, 12.00 uur: middeleeuwse vertelling, 14.00 uur: roofvogeldemonstratie, 15.00 uur: Veldslag en aansluitend de veldslag tussen kinderen en ridders.

Toegangsprijzen dagprogramma
Kinderen t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar in de voorverkoop 4 euro en aan de kassa 5 euro, 13 jaar en ouder in de voorverkoop 6 euro en aan de kassa 8 euro. Het Middeleeuws Festijn wordt gehouden bij kasteel De Kelder aan de Kelderlaan 11 in Doetinchem. Meer informatie en tickets in voorverkoop, zie de website.

Loopgroep Zandloper genomineerd tot leukste Loopgroep van Nederland

Uit ruim 340 aanmeldingen is Loopgroep Zandloper uit de Achterhoek genomineerd tot ‘Leukste Loopgroep’ van Nederland. Maar liefst 99 keer werd deze sportieve groep lopers voorgedragen bij de Atletiekunie. Op dit moment is een sportieve landelijke strijd gaande tussen de vijf overgebleven loopgroepen die voor de eerste plaats gaan.

Loopgroep Zandloper bestaat dit jaar 5 jaar en heeft ongeveer 250 lopers. De Zandloper staat bekend om haar sociale karakter en laagdrempeligheid. Er zijn meerdere trainingsgroepen voor alle soorten hardlopers. Van recreatief tot ambitieus, maar altijd met plezier en ontspanning.

Lezers die Loopgroep Zandloper willen steunen met een stem kunnen dat doen op de site van de atletiekunie. https://www.atletiek.nl/nieuws/leukste-loopgroep-2018-het-stemmen-kan-beginnen

Alliance Française Zutphen bestaat 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.


www.musee-lalique.nl

Wedstrijdprogramma's

Z.S.V. Zelos
Woensdag 16 mei.
Senioren. Westervoort 4-Zelos 5. Aanvang: 20.00 uur.
Pupillen. Zelhem JO13 1-Zelos JO13 3. Aanvang: 18.30 uur; Pax JO13 3G-Zelos JO13 4. Aanvang: 18.30 uur; Zelos JO9 2G-Ruurlo JO9 2. Aanvang: 18.30 uur.

Donderdag 17 mei.
Senioren. SVDW '75 2-Zelos 4. Aanvang: 20.00 uur.
Pupillen. Zelos JO13 2G-Trias JO13 2. Aanvang: 19.00 uur; Zutphen JO11 5-Zelos JO11 2. Aanvang: 18.30 uur.

Zaterdag 19 mei.
Senioren. Redichem 1-Zelos 1. Aanvang: 15.00 uur; OBW 2-Zelos 3. Aanvang: 14.30 uur; Zelos 4-Gendringen 2. Aanvang: 14.30 uur; Zelos 5-AZSV 9. Aanvang: 13.00 uur; Zelos 6-Zelos 7. Aanvang: 15.00 uur; Zelos Vr 1-DZSV Vr 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelos Vr 2-Almen/Ratti Vr 1. Aanvang: 13.00 uur.

Junioren. Zelos JO19 1-Viod JO19 1. Aanvang: 11.00 uur; Warnsveldse Boys JO19 3-Zelos JO19 2. Aanvang: 13.15 uur; Zelos MO19 1-HC '03 MO19 1. Aanvang: 15.00 uur; Longa '30 JO17 4-Zelos JO17 1. Aanvang: 14.30 uur; Zelos JO17 2-MvR JO17 3. Aanvang: 11.00 uur; Vorden/Socii MO17 1-Zelos MO17 1. Aanvang: 12.00 uur; Zelos JO15 1-Viod JO15 2. Aanvang: 11.30 uur; Kilder JO15 1-Zelos JO15 2. Aanvang: 13.00 uur; Zelos JO15 3-Vorden/Socii JO15 3. Aanvang: 13.30 uur; Ulftse Boys MO15 1-Zelos MO15 1. Aanvang: 13.00 uur.

Pupillen. DZSV JO13 1-Zelos JO13 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO13 2G-Lochem JO13 2. Aanvang: 10.00 uur; Zelos MO13 1-Eibergen MO13 1. Aanvang: 9.45 uur; VVG '25/Etten MO13 1-Zelos MO13 2. Aanvang: 12.30 uur; HC '03 JO13 2G-Zelos JO13 4. Aanvang: 11.15 uur; Zelos JO11 1-Lochem JO11 1. Aanvang: 9.45 uur; Viod JO11 7-Zelos JO11 2. Aanvang: 10.15 uur; Zelos JO11 3-Varsseveld JO11 4G. Aanvang: 9.45 uur; AZSV MO11 1-Zelos MO11 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO9 1-Ulftse Boys JO9 1. Aanvang: 8.30 uur; Keijenburgse Boys JO9 1-Zelos JO9 2G. Aanvang: 9.00 uur; Vorden JO9 3-Zelos JO9 3. Aanvang: 9.15 uur; Zelos JO7 01-RKPSC JO7 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO7 2-OBW JO7 3. Aanvang: 8.30 uur; SDOUC JO7 2-Zelos JO7 3. Aanvang: 8.30 uur.

V.V. Zelhem
Woensdag 16 mei. Pupillen. Zelhem JO13 1-Zelos JO13 3. Aanvang: 18.30 uur; Ruurlo JO9 1-Zelhem JO9 1. Aanvang: 18.30 uur.

Donderdag 17 mei. Senioren. Wolfersveen 1-Zelhem 1. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 19 mei. Junioren. Fc. Trias MO19 1-Zelhem MO19 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelhem JO19 1-Gendringen JO19 1. Aanvang: 14.30 uur.

Pupillen. Zelhem JO13 1-Gendringen/Etten JO13 2. Aanvang: 12.00 uur; Gendringen JO11 1-Zelhem JO11 1. Aanvang: 9.00 uur; Zelhem JO11 2-Pax JO11 4. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem JO11 3G-Arnhemia JO11 3G. Aanvang: 10.45 uur; Zelhem JO9 2-Viod JO9 6. Aanvang: 10.30 uur; MVR JO8 2-Zelhem JO8 1G. Aanvang: 8.30 uur; Zelhem JO8 3-Zelhem JO8 2. Aanvang: 9.30 uur; DZSV JO7 3-Zelhem JO7 1. Aanvang: 10.15 uur.

Zondag 20 mei. Senioren. Sv. Gelders Eiland 1-Zelhem 1. Aanvang: 14.00 uur; MVR 3-Zelhem 2. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem 3-Varsseveld 6. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem 4-Pax 10. Aanvang: 9.30 uur.

V.V. Wolfersveen
Dinsdag 15 mei. Senioren. Gendringen Vr 2-Wolfersveen Vr 2. Aanvang: 20.00 uur.

Woensdag 16 mei. Wolfersveen JO13 1G Ratti JO13 1G. Aanvang: 19.00 uur.

Donderdag 17 mei. Wolfersveen 1-Zelhem 1. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 19 mei. Junioren. OBW JO15 3-Wolfersveen JO15 1G. Aanvang: 11.45 uur.

Pupillen. Viod JO13 4-Wolfersveen JO13 1G. Aanvang: 11.30 uur; Wolfersveen JO11 1-Be Quick Z. JO11 3G. Aanvang: 9.30 uur.

Zondag 20 mei. Senioren. 't Peeske 1-Wolfersveen 1. Aanvang: 14.00 uur; Viod 11-Wolfersveen 2. Aanvang: 9.30 uur; Wolfersveen 3-Pax 11. Aanvang: 10.30 uur; V en L Vr 1-Wolfersveen Vr 1. Aanvang: 11.00 uur.

S.E.V. Korfbal
Zaterdag 19 mei. Junioren. SEV A1-Rheko A1. Aanvang: 13.00 uur; Olympus '58 B1-SEV B1. Aanvang: 10.30 uur; Zwaluwen E2-SEV E1. Aanvang: 10.00 uur.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

DREMPT/HUMMELO/KEPPEL - Agenda week 20/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com.

• za 19 mei: afscheidsreceptie huisarts Eric Assink bij De Gouden Karper in Hummelo van 15.00-16.30 uur.
• t/m ma 21 mei: de 19e editie van de Kunstwandelroute. Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang wandelen langs ca. 35 kunstwerken op landgoed Enghuizen. Met iedere zondagmiddag muziek en poëzie bij de Klinkplek. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij De Gouden Karper of FF naar Steef, tevens startpunt van de wandeling. Meer info: www. kunstwandelroutehummelo.nl

Voor-Drempt
• vr 18 mei: finale van het jaarlijkse bowlingtoermooi voor straat-, buurt- en vriendenteams in het Dorpshuis vanaf 19.00 uur.
• zo 20 mei: oecumenische pinksterdienst in de St. Joriskerk, aanvang 10.00 uur en met koffiedrinken na de dienst. Info: www.kerkdrempel.nl
• wo 23 mei: jaarlijkse autotocht Vrouwengroep Drempt. Met bezoek aan Elver (voorheen Fatima) in Nieuw-Wehl
en golfen bij Pitch&Putt in Doetinchem. Vertrek om 9.15 uur vanaf het Dorpshuis. Info: Thea Hendriksen, tel. (0313) 473812.

Achter-Drempt
• za 19 mei: optreden Boh Foi Toch in 't Hessenhuus op sportpark 't Doornslag vanaf 20.30 uur. Toegangskaarten verkrijgbaar aan de bar of te bestellen via: beheerder@hessenhuus.nl of. Nadere info: www.hessenhuus.nl
• t/m 21 mei: in De Dobbe, de expositieruimte van wijnboerderij 't Heekenbroek, is werk te zien van Henk Stemerdink. De Dobbe en het terras van de boerderij aan de Tellingstraat 7 zijn geopend wo t/m zo van 12.00-17.00 uur. Info: www.heekenbroek.nl

Hummelo
• Iedere dinsdag repeteert het Hummelo's Gemengd Koor van 19.45-21.30 uur bij FF naar Steef. Belangstelling om ook lid te worden? Kom dan een keer luisteren en sfeer proeven. Info: Belinda Plant, tel. 06-46477115.
• Op aanvraag: rondrit per huifwagen door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info en reservering: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• za 19 mei: je eigen pizza maken en bakken met pizzabakker Albert op Camping Jena, Rozegaarderweg 7. Aanvang 17.00 uur. Reserveren via tel. (0314) 381457. Vanaf 18.45 uur is er de mogelijkheid een huifkartocht te maken met boer Harm. Info: www. camping-jena.nl
• wo 23 mei: voorinschrijving Avondvierdaagse Hummelo, vanaf 14.15 uur in obs De Woordhof en vanaf 19.00 uur
in dorpshuis De Ruimte. De avondvierdaagse start vanaf ma 28 mei. Info: www.dorpshuishummelo.nl
• t/m za 21 juli: in galerie De Bisschop een expositie met schilderijen van Rens Hoekstra, sieraden van Marja Zeilstra en bronzen diersculpturen van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.galeriedebisschop.nl

Hoog-Keppel
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Iedere vrijdag bootcamp voor enthousiastelingen van 13 tot 55 jaar, van 18.00-19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Hessenhal. Info: Lars Timmer, tel. 06-23416488 of via lars@personallfit.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl
• Schaats- en skeelervereniging De Hessenrijders traint dit voorjaar in en om de Hessenhal. Op dinsdag vanaf 19.00 uur hardlooptraining ter voorbereiding op de Keppelrun. Op donderdag traint de jeugdskeelergroep van 19.00-20.00 uur. Nadere info: www.hessenrijders.nl én www.keppelrun.nl

Laag-Keppel
• Hangt bij de Keppelse Molen in de Dorpsstraat de vlag uit, dan bent u welkom in de polder- en waterkorenmolen voor bezichtiging en deskundige uitleg. De groenten- en bloementuin is het gehele jaar vrij toegankelijk. Nadere info: www.keppelsemolens.nl
• t/m zo 24 juni: in galerie Espace Enny 'Zo helder is het werkelijk zelden', een groepsexpositie met een grote verscheidenheid aan technieken en media. De galerie aan de Dorpsstraat 14 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.espaceenny.nl

Loopgroep Zandloper genomineerd tot leukste loopgroep van Nederland

ACHTERHOEK - Uit ruim 340 aanmeldingen is Loopgroep Zandloper uit de Achterhoek genomineerd tot 'Leukste Loopgroep' van Nederland. Maar liefst 99 keer werd deze sportieve groep lopers voorgedragen bij de Atletiekunie. Op dit moment is een sportieve landelijke strijd gaande tussen de vijf overgebleven loopgroepen die voor de eerste plaats gaan.

Loopgroep Zandloper bestaat dit jaar vijf jaar en heeft ongeveer 250 lopers. De Zandloper staat bekend om haar sociale karakter en laagdrempeligheid. Er zijn meerdere trainingsgroepen voor alle soorten hardlopers. Van recreatief tot ambitieus, maar altijd met plezier en ontspanning.

Lezers die Loopgroep Zandloper willen steunen met een stem kunnen dat doen op de site van de atletiekunie.

Alliance Française Zutphen bestaat 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.

De 29ste triatlon van Hengelo in een nieuw jasje

HENGELO - Stichting Triatlon Hengelo Gld. organiseert op zondag 27 mei voor de 29ste keer de triatlon. Dit jaar is er een nieuwe ontwikkeling en zal er in het open water van de Markeplas worden gezwommen.

Het is een al lang gekoesterde wens van het triatlonbestuur om in Hengelo in open water te zwemmen. Doordat de triatleten gelijktijdig het water ingaan komt dit het wedstrijdelement ten goede. Dit betekent dat de organisatie een nieuw fiets- en loopparcours heeft uitgezet.

Het fietsparcours maakt onder andere gebruik van een deel van de Varsselring en gaat dan via de Aaltenseweg en Gompertsdijk naar de finish op de Winkelskamp bij AeroFitt.
Het loopparcours gaat vanaf de Winkelskamp via Zelhemseweg, Beijerinkdijk, Sletterinkdijk en Oosterinkdijk (keerpunt) retour naar de finish op de Winkelskamp. De 1/8 (inclusief trio-triatlon) start om 11.30 uur en de 1/4 start om 12.30 uur.
Meer wedstrijd-informatie staat op de website.

'De aanrijder was doorgereden en liet de stoffelijke resten op de rijbaan liggen'

Met name jonge onervaren reeën kunnen pardoes oversteken. Foto: Bert Vinkenborg

Voorkomen van wildaanrijdingen

ACHTERHOEK - Wildaanrijdingen vormen een fenomeen dat het hele jaar voor kan komen. In het voorjaar is er doorgaans een piek door verscheidene oorzaken. Het grootste aantal aanrijdingen in de Achterhoek vindt plaats met reeën. Voor het dier vaak met dodelijke afloop maar voor de weggebruiker zijn de gevolgen ook niet mis. Bert Vinkenborg weet het nodige van wild en vond afgelopen week meerdere aangereden reeën in de omgeving van zijn woning in het Doetinchemse buitengebied; hij vraagt aandacht voor dit vervelende verschijnsel.

In het voorjaar worden jaarlingen uit het voorgaande jaar door de moederdieren verstoten om plaats te maken voor de kalveren die binnenkort geworpen worden. Juist de jonge, onervaren dieren vallen nogal eens ten slachtoffer aan het verkeer.
Het aantal in de Achterhoek geregistreerde aanrijdingen is aanzienlijk. In 2017 werden de volgende aantallen en soorten verkeersslachtoffers geteld: 700 reeën,1 wild zwijn,1 damhert, 48 dassen en 54 andere zoals hazen en steenmarters.
Niet vergeten dient te worden dat dit slechts een deel van het totaal is. Een aantal dieren wordt van de weg geraapt en meegenomen en sommigen komen gewond in de natuur ellendig aan hun eind.
Een belangrijk signaal voor wild én voor weggebruikers zijn de blauwe reflectoren die vaak bij de door het wild meest gebruikte oversteekplaatsen zijn geplaatst. Het licht van de koplampen wordt haaks van de weg af gereflecteerd waardoor het wild schrikt en hopelijk niet oversteekt. Voor de weggebruikers is het een signaal om extra op te letten en hun snelheid te beperken.

'Bij een aanrijding sloeg het ree door de voorruit en belandde bij de passagier op schoot'

Wat te doen als men een ree of andere wildsoort op de weg ziet? Wijk niet uit, maar gebruik de rem. Door een paniekreactie kan men de controle over het voertuig verliezen waardoor een nog ernstiger ongeluk wordt veroorzaakt. Rem af en win daardoor reactietijd. Houd er rekening mee dat wanneer het dier de weg is overgestoken er nog meerdere kunnen volgen. Houd richting, ook als een aanrijding met het wild niet is te voorkomen, waardoor u controle over uw voertuig houdt.
Als het desondanks toch tot een wildaanrijding komt dient men zijn voertuig met knipperende alarmlichten naast de rijbaan langs de weg te zetten en 112 te bellen. De vraag of het om een zaak voor brandweer, ambulance of politie gaat zal beantwoord moeten worden met 'politie'. Na doorgeschakeld te zijn naar de meldkamer van de politie is het zaak een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de locatie van de aanrijding te geven. De politie zorgt er dan voor dat een zogenoemde verlofhouder wordt gewaarschuwd. Deze verlofhouder heeft de bevoegdheid het aangereden wild op te halen of het op te speuren als het niet ter plaatse vindbaar is.

Een verlofhouder vertelt over de soms bizarre voorvallen die hij heeft meegemaakt: "Bij een aanrijding sloeg het ree door de voorruit en belandde bij de passagier op schoot, hierbij licht persoonlijk letsel, maar de auto werd total loss verklaard. Het interieur was met dierlijke resten besmeurd tot aan de achterruit. Bij een andere aanrijding onlangs met een hoogdragende reegeit waren twee kalveren door de klap uit de geit geslagen. De aanrijder was doorgereden en liet de stoffelijke resten op de rijbaan liggen."
Het is duidelijk dat een aanrijding met wild door een auto of groter voertuig heel vervelend en ingrijpend is; voor de bestuurder van een tweewieler is het nog veel ernstiger. Daarom is het van het grootste belang een potentieel kritische situatie tijdig te herkennen, de snelheid aan te passen en, als het desondanks toch tot een aanrijding komt, geen paniekhandelingen te verrichten.

Meet-Up voor werkzoekenden: Check je cv!

DOETINCHEM - Tijdens de netwerkbijeenkomst in de bibliotheek in Doetinchem op 24 mei gaan deelnemers samen aan de slag om hun cv te verbeteren. Zij leren hun kernkwaliteiten te benoemen, zodat zij hun cv scherper kunt maken. Daarnaast krijgen zij feedback en tips om de CV te verbeteren. Dit alles natuurlijk met als doel uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. De bijeenkomst is van 13.30-15.00 uur.

De meet-up is zo ingericht dat deelnemers van elkaar leren, door elkaar tips te geven en ervaringen uit te wisselen. Een ideale manier om hun netwerk uit te breiden.
De Bibliotheek West Achterhoek organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Stichting De Broekriem. De begeleiding is in handen van een getrainde bibliotheekmedewerker. Belangrijk Neem tijdens de workshop de eigen cv mee!

Er kunnen maximaal vijftien belangstellenden deelnemen. Aanmelden via www.biebnieuws.nl of bel Klantenservice, 0314-333445.

Ereburgerschap gemeente Doetinchem voor William 'Bill' Cole

William 'Bill' Cole verhuist naar Zutphen, maar de oorlogsveteraan werd op de valreep ereburger van Doetinchem. Foto: PR

DOETINCHEM - William 'Bill' Cole heeft de vergulde eremedaille ontvangen die hoort bij het ereburgerschap van de gemeente Doetinchem. De medaille werd uitgereikt door burgemeester Mark Boumans. Cole ontving het ereburgerschap en de daarbij behorende eremedaille, vanwege zijn bijdrage aan de bevrijding van Doetinchem en de Achterhoek.

Bill Cole meldde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij het Britse leger. Hij nam deel aan de landing in Normandië en de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. Eind maart en begin april 1945 bevrijdde de 28ste Infanterie Brigade, 59ste Divisie (South Staffordshire) waar Cole deel van uitmaakte de Achterhoek en ook Doetinchem.
Na de bevrijding bleef Bill Cole in Doetinchem wonen. Als voormalig militair van het bevrijdingsleger dat Doetinchem bevrijdde, groeide hij in de jaren daarna uit tot het levende symbool van die bevrijding.
Als onderdeel van de Infanterie Brigade heeft Bill Cole een zeer bijzondere verdienste verricht. Met het zich vrijwillig melden voor het Britse leger heeft hij in retrospectief een bijzonder menslievende daad verricht waarbij hij zijn eigen leven in de waagschaal stelde.

Légion d'Honneur
Cole reageerde verrast en dankbaar voor de eer die hem 73 jaar na de strijd die zijn leven tekende te beurt viel. Eerder, op 7 december 2016, ontving hij al uit handen van Kolonel Sylvain Nogrette, Defensie attaché op de Franse Ambassade, het Ridderkruis van het Légion d'Honneur (Ordre national de la Légion d'honneur - chevalier). Dit is de hoogste Franse onderscheiding en graad voor militaire en burgerlijke verdiensten. Ook Frankrijk gaf daarmee aan dat Bill Cole veel voor het land heeft betekend.

Verhalen en foto's van de regio in 'Klasse in de Achterhoek'

ACHTERHOEK - Afgelopen week is het boek 'KLASSE in de Achterhoek' verschenen, een boek met verhalen over en foto's van sfeervolle locaties in deze regio. Dat kunnen musea, kastelen, wijngaarden en landgoederen zijn, maar ook bijzondere horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden.

De mensen achter de coulissen spelen de hoofdrol in dit boek over een regio die de aanduiding Achterhoek als geuzennaam koestert. Al 350 jaar. Willem Beemers verzorgde de teksten voor KLASSE in de Achterhoek, Anne van der Meiden is verantwoordelijk voor de fotografie. Het boek is de opvolger van KUNST in de Achterhoek, dat eind 2016 verscheen. KLASSE in de Achterhoek is vanaf eind volgende verkrijgbaar in de boekhandel en via de webshop van Uitgeverij Gelderland.

Meet-Up werkzoekenden: Check je cv

DOETINCHEM - Tijdens de netwerkbijeenkomst in de bibliotheek in Doetinchem op 24 mei gaan deelnemers samen aan de slag om hun cv te verbeteren. Zij leren hun kernkwaliteiten te benoemen, zodat zij hun cv scherper kunt maken. Daarnaast krijgen zij feedback en tips om de CV te verbeteren. Dit alles natuurlijk met als doel uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. De bijeenkomst is van 13.30-15.00 uur.

De meet-up is zo ingericht dat deelnemers van elkaar leren, door elkaar tips te geven en ervaringen uit te wisselen. Een ideale manier om hun netwerk uit te breiden.
De Bibliotheek West Achterhoek organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Stichting De Broekriem. De begeleiding is in handen van een getrainde bibliotheekmedewerker. Belangrijk Neem tijdens de workshop de eigen cv mee!

Er kunnen maximaal vijftien belangstellenden deelnemen. Aanmelden via www.biebnieuws.nl of bel Klantenservice, 0314-333445.

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

DOETINCHEM/LIEMERS - Pax Kinderhulp zoekt in de regio's Liemers en Doetinchem e.o. gastgezinnen die in de periode van 14 juli t/m 3 augustus 2018 een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 5 t/m 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Vakantiegezin
Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief.
Kinderen zijn hier vaak de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft.
Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'. De mogelijkheid bestaat de kinderen vaker uit te nodigen en een langdurige band op te bouwen.

Belangstellenden
Belangstellenden kunnen bellen met Joke Zijtveld, 06-20727975, of Marga ten Dolle, 06-54755764, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek.

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

DOETINCHEM/LIEMERS - Pax Kinderhulp zoekt in de regio's Liemers en Doetinchem e.o. gastgezinnen die in de periode van 14 juli t/m 3 augustus 2018 een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 5 t/m 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Vakantiegezin
Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief.
Kinderen zijn hier vaak de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft.
Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'. De mogelijkheid bestaat de kinderen vaker uit te nodigen en een langdurige band op te bouwen.

Belangstellenden
Belangstellenden kunnen bellen met Joke Zijtveld, 06-20727975, of Marga ten Dolle, 06-54755764, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek.

De Achterhoek krijgt een eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek

Door Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek – organisator van onder meer de Zwarte Cross – en bierbrouwer Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en andere mensen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald.

Iedereen mag een ontwerp insturen. "Basisschoolkinderen kunnen meedoen, maar als iemand van 98 mee wil doen, ook prima!", zegt Groothuis. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. "Het moet vol overgave wapperen in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter", aldus de schaatskampioen.

Groothuis werkt sinds kort één dag in de week voor de Feestfabriek. Hij woont zelf net buiten de Achterhoek – in Voorst – maar kent de streek goed. "Ik ben hier altijd veel geweest tijdens mijn fietstrainingen", vertelt hij. "Ik vind het een prachtige streek die volop in beweging is. Dat willen we nu graag gaan uitdragen door middel van een vlag."

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen."
Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

Lezing van de Vlinderstichting over de Achterhoek

Het oranjetipje en de pinksterbloem zijn een bekende combinatie. Foto: Jan Stonks

Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek

RUURLO - Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) geeft de Vlinderstichting op donderdagavond 24 mei een presentatie over wat agrarisch natuurbeheer voor vlinders en andere insecten kan betekenen en welke soorten specifiek in de Achterhoek van belang zijn. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats bij café-restaurant De Duif in Ruurlo..

VALA is een agrarisch collectief. Samen met de leden, agrariërs, particulieren en landgoederen, voeren zij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele Achterhoek uit. Op 24 mei organiseren zij hun jaarlijkse ledenvergadering. Na de besloten ledenvergadering verzorgt Gerdien Bos van de Vlinderstichting een presentatie. Het voorkomen van insecten zoals vlinders en libellen is een belangrijke graadmeter van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel kruidenrijke graslanden zijn verdwenen, en daarmee ook het nectar voor insecten. VALA zet zich met het agrarisch natuurbeheer onder meer in voor het beheer van meer kruidenrijke graslanden. Dit draagt niet alleen bij aan een grotere rijkdom aan insecten, maar zorgt ook voor een ruimer voedselaanbod voor broedvogels. Tijdens de lezing zal Gerdien Bos in gaan op de soorten die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, welk beheer deze soorten nodig hebben en wat u zelf kunt doen om het vlinders en libellen naar de zin te maken. VALA hoopt dat haar verhaal mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit in het Achterhoekse landschap. Boer, burger of buitenlui? Op 24 mei is iedereen vanaf 21.00 uur van harte welkom bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. De presentatie start om 21.15 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop 2018

Popgunnn, de afsluiter van Reurpop 2018. Foto: PR Reurpop

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop 2018

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys.

Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme.

Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90s Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop 2018

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys.

Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme.

Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90s Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

Keijenburgse Boys en Pax komen pas in derde helft echt los

Oranje en blauwe rook zorgden voor een echte voetbalsfeer, kort voor de aftrap van Keijenburgse Boys-Pax. Foto: Luuk Stam

Derby zorgt vooral voor spektakel rondom het veld en eindigt in 0-0.

Door Luuk Stam

KEIJENBORG - Er was een spandoek met tekenfilmfiguurtje Calimero, een dag voor de wedstrijd in alle vroegte opgehangen. Er was een corteo, waarin Pax-supporters met blauw-witte vlaggen achter een groot doek met de tekst Ultras 0575 naar Keijenborg liepen. En er was een metersgroot doek, gemaakt door een groep jonge Keijenborgse supporters die zichzelf naar goed voorbeeld de Keijenborg Tifosi noemen.

De kleuren oranje en blauw ontbraken niet. Foto: Luuk Stam

Ze maakten er op zaterdag 12 mei met z'n allen weer een waar spektakel van. De aftrap van de wedstrijd liet minutenlang op zich wachten doordat grote wolken oranje en blauwe rook over het sportterrein aan de Keijenborgse Pastoor Thuisstraat trokken. Toen die waren opgetrokken, ontvouwde zich een matig schouwspel waarin de buren uit Keijenborg en Hengelo vooral niet wilden verliezen.

Op een slechte grasmat kwamen Keijenburgse Boys en Pax niet verder dan 0-0. De wedstrijd kende weinig echte kansen. Namens Pax kwam Rob Arends met een afstandsschot nog het dichtst in de buurt. De grootste kans van de wedstrijd was echter zo'n tien minuten voor tijd voor Tom Goossens, die het namens de oranjehemden van een nog grotere afstand in zijn hoofd haalde om te schieten.

De Keijenborgers hebben de punten momenteel hard nodig om een langer verblijf in de derde klasse veilig te stellen. Een doelpunt tegen de Hengelose rivaal op eigen terrein in deze fase van de competitie zou Goossens voor even tot de ongekroonde koning van Keijenborg hebben gemaakt, maar zijn wervelende inzet raakte de paal.

Het ietwat teleurstellende spel deed weinig af aan de betekenis van deze wedstrijd. Het was meer dan vijftig jaar geleden dat Keijenburgse Boys en de voetballende buren van Pax uit Hengelo elkaar in competitieverband in Keijenborg troffen. Zo'n 1.300 toeschouwers woonden de wedstrijd deze zaterdagmiddag bij.

Zij hielden nog even hun hart vast toen de uitstekend fluitende scheidsrechter van dienst de wedstrijd een kwartier voor tijd definitief dreigde te staken vanwege vuurwerk op het veld. Toch lukte het beide clubs ook in het overwegend rookvrije vervolg niet om de winst naar zich toe te trekken.

Na de wedstrijd bleef het nog heel lang gezellig in en rondom de kantine van Keijenburgse Boys. Spelers en publiek uit zowel Keijenborg als Hengelo vierden samen een feestje tijdens de zogenoemde derde helft. De grote winnaar was dan ook de penningmeester.

Zo gebeurde dat ook al na de wedstrijd in november in Hengelo. Dat leverde toen een kantineomzet van meer dan 22.000 euro op. Reden dat menig Hengeloër hoopt dat Keijenburgse Boys ook volgend seizoen weer derdeklasser is.

De Graafschap in finale tegen Almere City voor plek in walhalla

De opkomst voor het spektakelstuk tegen Telstar was al even spectaculair als de halve finale. Foto: Henk den Brok

DOETINCHEM - De Graafschap heeft zondag in een spectaculair halve finale-duel afgerekend met Telstar, 4-2. Na de 3-2 nederlaag in Almere was dit resultaat voldoende voor een plek in de finale van de play-offs. Daarin treffen de Superboeren Almere City.

De Graafschap kende een seizoen met veel ups and downs. Maar via een prima eindklassering mochten de Doetinchemmers vanaf de halve finale van de play-offs een gooi doen naar promotie naar de eredivisie, het vaderlandse voetbalwalhalla. Dan moet er wel worden afgerekend met het verrassende Almere City, dat voetbalminnend Kerkrade in diepe rouw dompelde. De 2-1 overwinning van de gasten uit Almere was meer dan genoeg om Roda JC de gang naar de eerste divisie te laten maken.

De Graafschap-middenvelder Mark Diemers (10) juicht, Telstar buigt het hoofd. Foto: Henk den Brok

Donderdag gaat De Graafschap op bezoek in Almere. Zondag vanaf 16.45 uur volgt de return op De Vijverberg in Doetinchem, waar het in het Graafschap-stadion ongetwijfeld 'weer geet spoken'.

Oogcafé Doetinchem

Oogcafé Doetinchem

DOETINCHEM - In cultureel centrum het Brewinc ana de IJsselkade 13 in Doetinchem wordt tijdens het Oogcafé gesproken over: 'Welke instanties kunnen hulp bieden bij zelfstandig leven?' Zaterdag 2 juni, inloop vanaf 13.00 uur, het programma begint om 13.30 uur.

Wanneer je niet meer kunt zien of in de loop der jaren minder gaat zien, kan dit grote consequenties hebben voor het dagelijks leven. "Wat betekent dit voor het bijhouden van de sociale contacten; kan ik nog wel een maaltijd koken en hoe zit het dan met de mobiliteit?" Dit zijn vragen die mensen vaak zelf kunnen oplossen maar waarbij een helpende hand zeker handig kan zijn.

Gelukkig zijn er instanties die op een breed terrein kunnen adviseren en ondersteunen. Ervaringsdeskundigen praten belangstellenden tijdens deze bijeenkomst bij over hun ervaringen met de belangrijkste spelers waaronder Visio, Bartimeus en de Robert Coppesstichting.

Wie zelf een ervaring heeft met een van deze spelers en dit wilt delen, is uiteraard van harte welkom.

Deelname is gratis, koffie/thee is voor eigen rekening. Het is makkelijk wanneer men zoveel mogelijk met gepast geld betaalt.

Achtste Hanze Boeken – en Kunstmarkt

DOESBURG – In het historische centrum van de Hanzestad Doesburg is op zaterdag 19 mei tussen 10.00 – 17.00 uur voor de achtste keer een Hanze Boeken- en Kunstmarkt, georganiseerd door Stein Culturele Evenementen.

Dit jaar wordt de markt ook weer gehouden in de Roggestraat, de Vischmarkt en een gedeelte Veerpoortstraat. Deze sfeervolle locatie met de prachtige oude panden en met heerlijke terrassen is het perfecte decor voor de markt.
De markt is volgeboekt. Er zijn tientallen stands met verkoop van hoogwaardige oude en tweedehands boeken en antiquarische collecties. Ook zijn er mooie stands met presentatie en verkoop van verschillende kunstvormen. De standhouders komen uit heel Nederland en bieden een gevarieerd aanbod. Er wordt geen entree geheven voor de markt.
Stein Culturele Evenementen organiseert door heel Nederland bijzondere Boeken – en Kunstmarkten op mooie locaties onder andere op Kasteel Middachten in De Steeg, Hanzestad Zutphen en Landgoed Singraven in Denekamp.

Oogcafé Doetinchem

DOETINCHEM - In cultureel centrum het Brewinc ana de IJsselkade 13 in Doetinchem wordt tijdens het Oogcafé gesproken over: 'Welke instanties kunnen hulp bieden bij zelfstandig leven?' Zaterdag 2 juni, inloop vanaf 13.00 uur, het programma begint om 13.30 uur.

Wanneer je niet meer kunt zien of in de loop der jaren minder gaat zien, kan dit grote consequenties hebben voor het dagelijks leven. "Wat betekent dit voor het bijhouden van de sociale contacten; kan ik nog wel een maaltijd koken en hoe zit het dan met de mobiliteit?" Dit zijn vragen die mensen vaak zelf kunnen oplossen maar waarbij een helpende hand zeker handig kan zijn.

Gelukkig zijn er instanties die op een breed terrein kunnen adviseren en ondersteunen. Ervaringsdeskundigen praten belangstellenden tijdens deze bijeenkomst bij over hun ervaringen met de belangrijkste spelers waaronder Visio, Bartimeus en de Robert Coppesstichting.

Wie zelf een ervaring heeft met een van deze spelers en dit wilt delen, is uiteraard van harte welkom.

Deelname is gratis, koffie/thee is voor eigen rekening. Het is makkelijk wanneer men zoveel mogelijk met gepast geld betaalt.

'Hier wil ik ooit heengaan, hier, waar het allemaal voor mij begon'

Martijn Meerdink. Foto: Karin Stronks

De 41-jarige Martijn Meerdink uit Winterswijk heeft een veelbewogen voetbalcarrière achter de rug. Hij speelde bij De Graafschap, AZ en FC Groningen. Met AZ bereikte de rechtsbuiten de halve finale van de UEFA cup. Eén interland heeft de Achterhoeker op zijn naam staan, een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. In 2010 stopte Meerdink met voetballen vanwege een ernstige knieblessure. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak, kocht een net met ballen en een aantal pionnen en startte met de Martijn Meerdink Voetbalschool.

Hij mijmert: "Waar ik enorm van kan genieten is van het geven van trainingen hier in de Achterhoek, 's morgens vroeg, bij zon of regen, lekker actief buiten met mijn spelertjes en voetballen bezig zijn, daar word ik blij van! Het is hier schoon en rustig, dan denk ik wel eens: hier wil ik ooit heengaan, hier, waar het allemaal voor mij begon."

Als vierjarig jongetje begon Martijn met voetballen bij de 'kabouters' van WVC. Hij weet nog goed: "Ik was helemaal gek van voetbal, ging met de bal naar bed. Later probeerde ik trucjes te leren zoals de bal hooghouden en trainde speciaal mijn linkerbeen, ik ben rechtsbenig inderdaad. Toen ik dertien was mocht ik bij Achterhoeks trots voetballen, De Graafschap. Zo mooi om in het blauw/wit te mogen spelen, echt bijzonder!" De allereerste wedstrijd voor de 'echte' superboeren speelde Martijn Meerdink onder leiding van de markante trainer Frits Korbach.
De Graafschap had destijds een samenwerking met Udinese, een Italiaanse Serie A club. "Udinese, onder voorzitter Pozzo, bood me een contract aan. Mijn vriendin Monique was toen pas achttien, we zijn wezen kijken in Italië en we wilden er voor gaan! Ik had het contract al ter ondertekening mee naar huis genomen toen bij Udinese ineens de hoofdtrainer werd ontslagen. En ik niets meer hoorde van de club. Bizar ja, alles was bijna rond, een bittere pil…" blikt Meerdink terug.

Een paar maanden later tekende Martijn Meerdink bij AZ uit Alkmaar. Hij grijnst: "Dat was in de tijd van Scheringa, ik kon er een hypotheek bij krijgen… Dat hebben we maar niet gedaan, we hebben ons nuchtere gezonde Achterhoekse verstand gebruikt!" Martijn vervolgt: "Ja, en dan kom je daar voor het eerst in de kleedkamer als schuchtere Achterhoeker en daar begint het al. 'Wie ben jij' en 'Waar kom jij vandaan' en dan antwoordde ik 'Ik ben Achterhoeker en speelde bij De Graafschap'. Nou en dan moet je het echt waarmaken… Gelukkig kon ik dat op het veld laten zien! We haalden met AZ Europees voetbal en ik werd in 2005 voor Oranje uitgenodigd. Dat zou een zwarte bladzijde uit mijn leven te worden…"

Vol goede moed begon Martijn Meerdink aan het vijfdaagse trainingskamp met het Nederlands elftal onder leiding van Marco van Basten. Hij herinnert zich: "Je zult het niet geloven maar in de allerlaatste minuut van de allerlaatste training scheurde ik m'n kniebanden af… Huilen en huilen was het, ik was een tijdlang helemaal de weg kwijt. Mijn collega voetballers kregen korte tijd later mooie contracten bij grote clubs zoals Feijenoord en in het buitenland terwijl ik lag te revalideren… Maar ik keerde terug en speelde op 2 september 2006 een interland waarin ik de assist gaf aan Kuijt die het enige doelpunt maakte in die vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador."

Na AZ speelde Meerdink nog drie seizoenen bij FC Groningen en in maart 2010 stopte hij met zijn betaald voetbalcarrière, vanwege blessureleed. Hij speelde nog een paar seizoenen bij zijn 'oude club' WVC en gooide het roer om. Hij ging van start met Martijn Meerdink Voetbalschool en behaalde zijn TC-2 trainersdiploma. Martijn: "We wonen weer heerlijk in de Achterhoek, dicht bij familie en vrienden, en nu kan ik ook wel eens een biertje drinken. Ik vier zelfs één dag per jaar carnaval met mijn vrouw Monique, zij is een rasechte Groenlose! Onze zoons zijn 'kaaskoppen', allebei geboren in Alkmaar. Ze voetballen allebei bij De Graafschap. Toeval? Ach, misschien zit het wel in de genen. Ik ben in elk geval blij dat ik hier in de Achterhoek m'n voetbalclinics kan geven, hier, waar ik ooit wil 'heengaan'…"

Column

Vierstrooks

Eindelijk was het dan zo ver: voor het eerst reed ik over de weg die de Achterhoek moet opstoten in de vaart der volkeren. De nieuwe N18, die onze regio een veel snellere verbinding met het Twentse achterland moet bezorgen. Nou ja, voor een deel nieuw. Want slechts vanaf het punt waar ons Grolsch werd geboren tot de plek waar het tegenwoordig wordt gebrouwen is een compleet nieuwe weg aangelegd. Wie tussen Varsseveld en Groenlo woont en richting Enschede wil moet zich eerst nog steeds behelpen met dezelfde oude (80 kilometer) weg. Ook hier is de afgelopen jaren wel gewerkt, maar daarbij ging het slechts om een paar cosmetische ingrepen. Het resultaat is er naar. Het oude deel van de N18 ziet er uit als Marijke Helwegen: hier en daar erg strak, maar dat ze zeventig is blijf je zien. Dat zeventig geldt trouwens voor Marijke, de N18 (voorheen S59) is al bijna honderd jaar oud.

Vanaf het moment dat de wegenbouwers begonnen was ik nieuwsgierig hoe de weg (het nieuwe deel tussen Groenlo en Enschede dus) er uit zou gaan zien. Nu, een week na de officiële opening, kon ik het met eigen ogen bekijken. Ja natuurlijk, dat had ook wel eerder gekund, maar dat kwam er gewoon niet van. Net zo min kwam er iets terecht van mijn voornemen om nog een keer op de fiets de nieuwe weg te verkennen. Dat had gekund op de open dag op 1 mei, maar toen was het veel te slecht weer. 's Morgens tenminste. 's Middags klaarde het op, maar toen had ik de kleinkinderen al een middagje doolhof Ruurlo (met pannenkoek) beloofd.

Maar nu reed ik er dan toch. In Groenlo ging de oude N18 heel soepeltjes over in de nieuwe weg. Ik had bijna niet gemerkt dat je plotseling twintig kilometer harder mocht. Gelukkig stond daar dat blauwe bord autoweg.

Met name de laatste twee jaar was het in de spits altijd filerijden in Eibergen. Nu zoefde ik met honderd op de teller het dorp voorbij. Even verder al was de afslag Neede-Haaksbergen. Hier zou ik er af moeten. Maar het ging zo lekker…. Toch nog even verder rijden dan maar?

Dat had ik dus beter niet kunnen doen. Want nog maar net de afslag voorbij kwam ik achter een vrachtwagen te zitten en daalde de teller richting zeventig. Ja, dan zit je dus wel op een autoweg, maar door die gescheiden stroken kun je niet inhalen. Het werd dus een half uur 'kroepen' achter die vrachtwagen. Tenminste, zo voelde het. In werkelijkheid duurde het nog geen tien minuten voor ik er toch langs kon. De laatste tien kilometer is de nieuwe N18 namelijk vierstrooks. Tweebaans, zo u wilt. En daar kun je dus iedereen voorbij, die langzamer dan honderd rijdt. Maar ja, dan ben je al bijna in Enschede.

Het blijft natuurlijk zo, dat je door de nieuwe weg vanuit de Achterhoek veel sneller in Twente bent. En minstens zo belangrijk: ook veel sneller weer terug. En voor de inwoners van Eibergen, het dorp dat door de drukke, oude N18 doormidden werd gesneden, is de nieuwe weg een zegen. Evenals voor de Tukkers in Haaksbergen en Usselo. Maar dat er niet vanaf Varsseveld al een vierstrooks autoweg is aangelegd, dat blijft voor mij niet te begrijpen.

Graven

Zeg je Achterhoek en water, dan denk je aan de riviertjes die door onze regio stromen. Met name natuurlijk aan de Berkel en de Slinge en de Oude IJssel. Maar naast die natuurlijke waterwegen zijn er in de loop der eeuwen door de mensen ook waterlopen gegraven. Grachten bijvoorbeeld, om stadjes als Lochem en Groenlo te beschermen. Maar vooral toch waterlopen ten behoeve van de afwatering.

Die gegraven waterlopen hebben allerlei verschillende benamingen, die samenhangen met de breedte ervan. Dat is in het Nederlands zo, maar zeker ook in het Achterhoeks. Een sloot wordt hier meestal een graven genoemd. Behalve in Lochem en Neede, want daar sprak men van oudsher van een graben. Maar ook het woord götte wordt veel gebruikt, meestal als het om een iets bredere sloot gaat. En dan zijn er weer tal van varianten op die twee, al naar gelang de functie die ze hebben. Je hebt bijvoorbeeld een leigraven, een tochtgraven of een loopgötte. Allemaal bedoeld om overtollig regenwater af te voeren naar de eerste de beste laoke. En dat is dan weer een iets bredere sloot (of een klein beekje). Met stromend water, dat in uiteindelijk in een grotere beek (bijvoorbeeld de Berkel) terecht komt. Maar een scheidgraven, ook wel zwetsloot genoemd, is meer bedoeld als duidbare grens tussen twee grondstukken.

Heb je het over een heel brede sloot, die bovendien over langere afstand het water afvoert, dan spreek je over een wettering. Maar dat woord is alleen in de zuidwestelijke Achterhoek bekend.

Column

Kniepertjes en potdeurmekare

'Doe mij dat maar,' zeg ik tegen de ober, terwijl ik naar het bord op de tafel naast me wijs. Samen met Francesco zit ik op een terrasje in het midden van Italië. Veel meer dan Italiaans spreken ze hier niet. En laat ik die taal nou niet machtig zijn. De ober kijkt me vragend aan. Of ik het zeker weet? Aan de tafel naast me beginnen ze te lachen. In gebrekkig engels leggen ze me uit dat dit trippa is. Pens, dus. Ik knik begrijpend. Ja, ik weet het zeker. Ik hou ervan om streekgerechten uit te proberen.

Ik denk er weer aan als ik op een Spaans terras vientre de cerdo (varkensbuik) bestel en de ober waarschuwt dat het niet uitgebakken, maar heel zacht gegaard is. We nemen het. Ik vind het best lekker, maar ik moet er wel aan wennen. Bij de trippa was het ook zo. Een smaak die ik niet ken. Uiteindelijk staat de structuur me in beide gevallen het meest tegen. En dus eet ik mijn bord niet leeg. Maar ik heb er toch van genoten, omdat het voor mij bij de beleving van de streek hoort. Iets van hun eetcultuur. En de ober, een vriendelijke Spanjaard, die heel trots vertelt dat de wijn uit de buurt komt, maakt de ervaring compleet. Op reis is het voor mij heel logisch om streekgerechten te proeven. Thuis vraag ik me af wat nou typisch Achterhoeks is.

In de Achterhoek zie ik ook steeds vaker streekgerechten verschijnen op de menukaart. Vorig jaar kreeg ik bij het verrassingsmenu van Welgelegen in Groenlo bakbloedworst en balkenbrij. Wát lekker! In de supermarkt zie ik tegenwoordig naegelholt in de koelvitrine liggen. Achterhoekse wijn vinden we al gewoon en er komen steeds meer lokale bieren, zoals Wentersch, Bronckhorster en Nathals.

Slow Food Achterhoek heeft aandacht voor de Achterhoekse eetcultuur. Meer dan tien jaar geleden opgericht door Nel Schellekens en Ria Olijslager. Nel, bekend van restaurant de Gulle Waard in Winterswijk, zet zich in tegen verspilling van eten. Zij kookt van kop tot kont. Ria leerde ik een tijd geleden kennen in het Biotel van Ekoboerderij Arink. Met haar heb ik mooie gesprekjes over het eten van vroeger. Zo houdt ze zich als lid van de Noordelijke Polomologische Vereniging bezig met het behoudt van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen. Van de vele honderden appel-, peren- en pruimenrassen die er ooit waren, worden er nog maar enkelen geteeld. En nu verdiept Ria zich in recepten uit het begin van de 17e eeuw, ingegeven door de Slag om Grolle die in 1627 plaatsvond. Een boeiend onderwerp!

Via Slow Food Achterhoek is het slechts een heel klein stapje naar de Smaakacademie van Maurits Steverdink. De Smaakacademie maakt eeuwenoude kennis toegankelijk en combineert deze met nieuwe kennis en innovatieve technieken. Vakmensen uit de praktijk werken hier samen met AOC-Oost en het Graafschap College om nieuwe smakelijke producten te ontwikkelen en promoten.

Maar wat is nou typisch Achterhoeks? Op nederlands-dis.nl vind ik in ieder geval ook de jan-in-de-zak die mijn moeder vroeger maakte. Zelf kom ik niet veel verder dan kniepertjes en potdeurmekare.

Linda Commandeur

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Last van mollen in uw tuin of op uw perceel, bel de mollenvanger. 0314-646764 0630715277.

VLOOIENMARKT & more Braamt Zo. 27 mei 10 - 17 uur Terrein MARKANT (Outdoorcentrum) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

Gezocht hulp in de huishouding en hond uitlaten, 1x per week dinsdag in Hengelo M 06-10147854

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZELHEM zo. 3 juni 10 - 17 uur. Parkeerplaats sporthal De Pol Vincent van Goghstraat 72. Bij slecht weer in de sporthal. Info kraamhuur: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Welke handige scholier wil zaterdags geld verdienen met verschillende klussen? Halle, 06-21883512.

****NIEUW**** Openlucht Vlooienmarkt Babberich zat. 2 juni bijveld SV Babberich Beekseweg 5 info kraamhuur Tel.06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821

Open Tuindagen de Wildenborgh, 20 en 21 mei 2018. Kijk op www.wildenborgh.nl