Stad Doetinchem

12 september 2018

Stad Doetinchem 12 september 2018


Mila wint persprijs Amphion Open met 'Knuffel'

Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Voor de 26ste keer werd een finale van Amphion Open gehouden, zaterdagavond, gepresenteerd door Daniël Janssen. Zes finalisten, in drie voorrondes geselecteerd door publiek en vakjury, stonden er op het podium van de grote zaal. De eigenzinnige band Smoking Alaska uit Duiven kreeg de vakjuryprijs en de sfeer makende folkgroup Lads 'n Lassies uit Gaanderen de publieksprijs. Het jonge talent Mila uit Baak was dolblij met de persprijs, waarmee ze extra media-aandacht krijgt.

Door Josée Gruwel

Op het podium staan zit bij de 12-jarige Mila kennelijk in de genen. Met ballet-, musical- en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool vormt ze zichzelf en kickt ze op optreden voor publiek. Met haar eigen voorstelling 'Knuffel', pakkend theater over de eenzaamheid van een ogenschijnlijk vrolijk meisje dat troost zoekt bij haar knuffel, spreekt ze tot de verbeelding. De persjury verwonderde zich over dit jonge talent en is nieuwsgierig naar haar achtergrondverhaal, dat binnenkort in deze krant te vinden is.
'Dromerige gitaren met soms een lading distortion, een diepe en uitgebreide bas, een strakke drum en een unieke stem die zich samen tot een geheel mengen. Smoking Alaska brengt een grote variatie van zachte, melancholische nummers tot harde alternatieve rock.' Met deze woorden presenteert Smoking Alaska zich. De band werd door de vakjury in de eerste voorronde – als enige – rechtstreeks in de finale geplaatst en ging in de finale met de vakjuryprijs aan de haal. Bandleden Thijs, Wiebe, Frank en Alex, samen goed voor een eigenzinnig optreden met dit keer vooral harde rock, imponeerden, maar kwamen in de voorronde toch beter tot hun recht door meer contrast in de de sfeer van de nummers tot uitdrukking te brengen. Lads 'n Lassies pakte vanaf het eerste moment het publiek in. De drie jaar jonge zeskoppige band, die bestaat uit Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten, brengt op een vrolijke, enthousiaste en humoristische manier Ierse en Schotse traditionals en modern folk. Als een geoliede machine, met iets teveel uitleg tussendoor, werd in Amphion een heel overtuigend whiskyfeestje gebouwd waar het publiek op een plezierige manier deelgenoot van werd gemaakt.
Niet voor niets stonden ze ook in de finale: singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de Lichtenvoordense wedstrijddansgroep Diversity en de 25-koppige Drums & Voices uit Hengelo Gld. Ieder van hen valt op een eigen manier op. De jonge, gedreven Yara Beeks, ook met een pakkender optreden in de voorronde, zong heel verdienstelijk twee eigen nummers: Only Love en Lovely Day. De acht meiden van Diversity dansten met power op muziek die uit een mix van verschillende stijlen bestaat. En Drums & Voices maakte de show, waaraan veel werk was besteed, met een dosis informatieve tekst over wat muziek met een mens doet, met beeld en geluid.

Bennie Ernst onderscheiden voor verdiensten voor Gaanderen

Gaanderenaar Bennie Ernst. Foto: Bert Vinkenborg

GAANDEREN - Burgemeester Boumans reikte maandagochtend 10 september tijdens de Gaanderense kermis een Koninklijke Onderscheiding uit aan Bennie Ernst. B.H.M. Ernst ontving de versierselen die behoren bij de graad Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking had plaats rond 09.30 uur bij aanvang van het vogelschieten bij de Gaanderense Kermis.

Bennie Ernst, geboren op 16 mei 1954 in Doetinchem, werd voorgedragen voor de volgende vrijwillige activiteiten: (1976 - heden) Vrijwilliger bij en voorzitter (1976-2001) van handbalvereniging Minerva in Gaanderen, waar decorandus scheidsrechter is, trainer en lid van de kascommissie; (2002 – heden) Voorzitter van Stichting Oranje Comité Gaanderen; (2003 – heden) Voorzitter van Stichting Sport en Cultuur Gaanderen; (2005 – heden) Raadslid van de gemeente Doetinchem; (2015 – heden) Voorzitter van Platform Gaanderen, aanvankelijk opgericht om de realisatie van een nieuwe basisschool en een nieuwe accommodatie voor voetbalvereniging VVG '25 mogelijk te maken, maar gaandeweg bleek het platform voor veel 'Gaanderense vraagstukken' van groot belang te zijn.

'Supertrots'

Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl

Swim to Fight Cancer levert 130.000 euro op voor onderzoek naar kanker. Het zwemfestijn werd, vanwege blauwalg in de Oude IJssel, gehouden bij Stroombroek. Kartrekker van het evenement Margot Verhagen: "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt."

Zwemtocht Swim to Fight Cancer in Stroombroek levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Door Henk Klein Holte

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat.
Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor zij zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In haar hand houdt zij een kralenketting met 287 kralen. Iedere kraal staat voor een behandeling die zij moest ondergaan. "Ik wilde eerst niet zo'n ketting, dat vond ik iets voor kleine kinderen. Totdat ik een kamergenoot trof die wel een ketting had en die helemaal door zijn kamer had uitgehangen. Toen wilde ik het ook. Mijn moeder is toen de ketting gaan maken, omdat ik destijds te zwak was om het zelf te doen. Nu is deze ketting heel bijzonder voor me. Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven, van wie ik ben. Het helpt mij bovendien bij het vertellen van mijn verhaal aan anderen. Het wordt tastbaar voor hen."

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl
Lisanne Spaander doet haar indrukwekkende verhaal, terwijl ze haar ketting toont. Foto: StadDoetinchem.nl

Schoon
In juni hoorde Lisanne Spaander dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop."
Na haar optreden in Braamt bij de Doetinchemse Swim gaat de Harderwijkse door naar de Nijmeegse editie, om ook daar de strijd tegen de ziekte kracht bij te zetten. "Ik treed regelmatig op. Bij evenementen als deze, maar ik geef ook huiskamerconcerten. Ik heb inmiddels een theaterprogramma waarmee ik door het land ga. Ik vertel er mijn verhaal en zing liedjes over het thema. Ik zong altijd al graag", zegt ze met een glimlach.
Met haar nummers raakt ze de mensen. Het lukt lang niet iedereen de tranen te bedwingen. Met haar teksten, moed en vechtlust geeft Lisanne meteen ook hoop. "Ik put hoop uit de resultaten die bij veel onderzoeken worden geboekt. We komen steeds een stapje verder."
Lisanne is schoon verklaard door haar artsen, van de vrij zeldzame botkanker Ewing Sarcoom. Ze is blij en sterkt aan. Maar ze kreeg al vaker het vreselijke bericht dat de ziekte weer terug was in haar lichaam. "Ik ben in Nederland uitbehandeld. Dat betekent dat als de ziekte toch weer terugkomt, er alleen in de Verenigde Staten nog mogelijkheden zijn." Iedereen in Braamt gunt het de twintigjarige Harderwijkse van harte dat zij die reis nooit hoeft te maken. "Of het moet voor een vakantie zijn."

Teller
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken."
De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."

Column

De Swim

Terwijl de Walmolen niets anders kan dan stil staan bij de Oude IJssel, die voor de tweede keer de zwemmers van 'de Swim' in de steek liet vanwege vervuild water, zit Toosje afgelopen zaterdag aan mijn keukentafel.
"Blauwalg," zegt ze, "ik heb eens opgezocht wat dat eigenlijk is. Het blijkt dat er diverse soorten blauwalgen zijn, bacteriën die zich bij warm en nat weer vooral in stilstaand water snel vermenigvuldigen en voor mensen schadelijk zijn. Zwemmers bijvoorbeeld kunnen er prikkende ogen en huidziekten van krijgen. Als je een slokje water binnenkrijgt, kan dat al behoorlijk schade aanrichten: je moet braken, krijgt hoofdpijn, darmklachten of diarree. Er zijn blauwalgen die zulke sterke gifstoffen bevatten dat je er zelfs aan kunt overlijden."
Toosje houdt plotseling op met praten en staart naar buiten. Boos vervolgt ze: "Het schijnt dat blauwalg zelfs kanker kan stimuleren. Dat is in het kader van 'de Swim' behoorlijk bizar!"
Stil pakt ze de nieuwe zwemspullen die ze me net liet zien in haar badtas. Haar hele outfit voor 'de Swim' ziet er nu goed uit.
Zondag ben ik in Braamt toeschouwer als Toosje als een van de tweehonderd deelnemers haar twee kilometer zwemt. De hele zomer heeft ze geoefend, het zwemmen gaat haar gemakkelijk af. "Ik hoop alleen dat ik mijn gedachten stil kan zetten", zei ze van tevoren. Ze wilde onder de race vooral niet denken aan haar ex-collega en goede vriendin die gesloopt werd door de ziekte waarvoor zij nu gesponsord wordt: aan het met passie samenwerken, aan de leuke vakanties in zonnige landen, de gesprekken tijdens etentjes, het fanatieke gekaart met vrienden.
Ik kijk met een schuldgevoel naar de zwemmers. Waarom doneerde ik alleen en zwem ik niet mee? Een slappeling voel ik me, een liever-lui-dan-moe-mens, een gemakkelijk uitgevallen toeschouwer.
Schakel eens om en geniet gewoon van het moment, klinkt een stem in me. Het kunnen de wijze woorden van mijn onvergetelijke vader zijn. Hij was 86 en nog veel te jong van geest toen kanker hem bij ons weghaalde.

Flox Bos

Meedoen met Amphion Open

DOETINCHEM - Meedoen, vanaf 12 jaar, aan Amphion Open 2019? Dan kan men zich inschrijven door via https://www.amphion.nl/info/amphion-open/ het inschrijfformulier in te vullen en te sturen naar juul@amphion.nl. Voor meer informatie: bel naar 0314 - 376 000 of mail naar juul@amphion.nl.

De eerste voorronde is voor bands op dinsdag 15 februari. De tweede, met dans en singer-songwriters, op dinsdag 26 maart. De derde, met de categorie toneel en instrumentaal, op dinsdag 14 mei.
Ook de kaartverkoop hiervoor is al geopend.

Mark Limbeek nieuwe koning van Gaanderen

Mark Limbeek (r) wordt gefeliciteerd met zijn koningstitel zijn voorganger Mark Fenneman. Foto: PR

GAANDEREN - Mark Limbeek is de nieuwe koning van Gaanderen. Afgelopen maandag heeft hij tijdens de 124ste editie van de Gaanderense Kermis de romp en staart eraf geschoten. Hij neemt het koningszilver over van Mark Fenneman.

Na 273 schoten was het Mark Limbeek die de vogel eraf schoot, dit jaar streden 153 schutters om de koningstitel. "Geweldig", jubelde de kersverse koning van Gaanderen. Samen met zijn vrouw Nicole zal hij de scepter zwaaien over Gaanderen en het dorp vertegenwoordigen tijdens diverse concoursen en andere officiële gelegenheden.

De hals is er door Jan Siebelink al vroeg in de strijd afgeschoten, niet veel later viel de linkervleugel na een erg goed schot van Roy Schepers. De rechtervleugel bleef in de familie Siebelink, deze werd door Han Siebelink naar beneden gehaald.

Zoals iedere jaar was het dit jaar ook weer een spannende strijd om het koningschap. Bij ieder schot dat gelost werd, leefde het publiek massaal mee. Toen de vogel viel kon het koningspaar Limbeek de felicitaties in ontvangst nemen.

Het eerste schot werd gelost door burgemeester Mark Boumans, die samen met het voltallige college van B & W aanwezig was bij de openingsceremonie.

Ridder
Voordat de burgemeester het schot loste, reikte hij eerst een lintje uit aan Bennie Ernst, die hiermee Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd. Ernst was compleet verrast door dit onverwachte moment. De burgemeester sprak mooie woorden, over wat Bennie allemaal voor de gemeenschap Gaanderen heeft gedaan en nog steeds doet. Daarnaast zit hij al 14 jaar in de Doetinchemse gemeenteraad voor het CDA, als een raadslid die gaat voor de inhoud en niet voor het spel. Bennie Ernst is tevens toegesproken door Marcel Stoltenborg, die een aantal van zijn functies in Gaanderen benoemde, onder andere 25 jaar voorzitter van Handbalvereniging Minerva, 15 jaar voorzitter van de stichting sport en cultuur Gaanderen, door onder andere zijn inzet is er een sportaccommodatie gerealiseerd voor VVG en basisschool Gaanderwijs.

Koninginnen
Kaylee Damen knuppelde de vogel eraf en mag zich nog een jaar knuppelkoningin van Gaanderen noemen. Zij prolongeerde hiermee haar titel.

Gaanderen kent naast een nieuwe koning ook een nieuwe jeugdkoningin. Dit jaar liet Lizzy Anneveldt alle jongens achter zich. Zij mag zich jeugdkoningin van Gaanderen noemen. Samen met tientallen andere jongeren streed zij afgelopen zaterdag om de titel.

De Gaanderense kermis is dit jaar voor de 124ste keer georganiseerd door Schuttersgilde St. Martinus. Het kermisprogramma werd weer heel goed ontvangen, met onder meer optredens van DJ Jari, Anderkovver en The Perfect Showband en met op dinsdagavond het afsluitende optreden van Wir Sind Spitze en Caro Helene Fischer Double.

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden die het Inloophuis Oude IJssel biedt aan mensen die met kanker te maken hebben; zelf of in hun directe omgeving.


Borstkankervereniging start nieuwe lotgenotengroep

DOETINCHEM - De Doetinchemse afdeling van de Borstkankervereniging Nederland start op woensdag 19 september een nieuwe lotgenotengroep. De groep komt van 19.30 tot 21.30 uur bij elkaar in het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2. Opgave voor deelname is noodzakelijk en kan via lotgenoten.borstkanker@gmail.com.

In een ongedwongen sfeer kunnen vrouwen die borstkanker hebben (gehad) hun verhaal kwijt en worden tips uitgewisseld. Op verzoek van de groep kunnen ook sprekers worden uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat met borstkanker te maken heeft. Bijvoorbeeld een oedeemtherapeut, een bewegingsdeskundige of een psycholoog. De lotgenotengroep komt een aantal keren bij elkaar in een tempo dat de groep zelf bepaalt. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat voor veel vrouwen een lotgenotencontact van grote waarde is.

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden die het Inloophuis Oude IJssel biedt aan mensen die met kanker te maken hebben; zelf of in hun directe omgeving.

Amphion 50 jaar gastvrijheid en verbondenheid

Directeur Charles Droste hoopt dat met de programmering van het jubileumjaar nog meer bezoekers naar Amphion komen. Foto: Amphion. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Wie nu de programmering van Amphion bekijkt, kan zich niet voorstellen dat er vijftig jaar geleden in het destijds gloednieuwe Amphion op de Veentjes één voorstelling per week werd gegeven. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom Amphion nu zo floreert en voor de derde keer uitgeroepen werd tot Theater van het Jaar. De kracht ligt in de hartverwarmende gastvrijheid en het opbouwen van langdurige relaties. Directeur Charles Droste vertelt erover.

Door Josée Gruwel

Onlangs keek hij nog naar een filmpje van de officiële opening van Amphion, op 12 oktober 1968, door het Gelders Orkest. "Boeren, burgers en buitenlui waren erbij. Daar hoor je een van hen zijdelings een beetje deftig zeggen dat je vroeger naar Arnhem moest voor het Gelders Orkest en dat nu niet meer hoeft." Droste glimlacht erbij. Hij vindt die opmerking mooi. "Karakteristiek voor toen."
Rien Boogaard, die ook nog de helft van de tijd op het gemeentehuis werkte als hoofd cultuur, zwaaide destijds de scepter, bijgestaan door een klein team, een minimale bezetting. "Zij hielden van Amphion, werkten hard, wisten van de hoed en de rand, waren klantvriendelijk en legden hiermee een stevige basis."
Rond 1990 werd de kleine zaal geopend. "Met aan drie zijden tribunes, voor Nederland uniek. Deze zaal heeft zeker bijgedragen aan de groei van Amphion, want er konden nieuwe genres aangeboden worden en daardoor kwamen er meer, vaak ook avontuurlijk ingestelde, bezoekers. Die werden ambassadeurs van jonge, beginnende artiesten waarmee wij in een vroeg stadium een relatie konden opbouwen. Eenmaal groot geworden kwamen ze graag bij ons in de grote zaal terug."

Twaalf jaar geleden, in de tijd dat Henk Raben directeur was, kwam Droste naar Amphion als adjunct-directeur. "Amphion zat toen aan de grenzen van haar groei. Het team haalde er het maximale uit, maar liep tegen veel beperkingen aan. Terwijl half Nederland al een computergestuurde trekkenwand had, werd die bij ons nog met de hand bediend. Het Gelders orkest konden we niet uitnodigen, omdat het toneel te klein was en dansers van Introdans moesten om dezelfde reden zorgen dat ze op tijd afremden om niet achter de coulissen tegen de verwarming te belanden. We konden eigenlijk geen grote en inhoudelijke producties meer uitnodigen. Ook het publieksgedeelte was uit de tijd. Kortom, om in wielertermen te spreken: terwijl we in 1968 in de kop van het peloton reden, moesten we twintig jaar later oppassen dat we niet in de bezemwagen belandden."
In 2010, na de opening van het nieuwe Amphion aan de Hofstraat, werd Droste directeur. "Vanaf die tijd hebben we een gebouw dat state-of-the-art is, naar de wensen en eisen van nu. Met een bezettingsgraad van 78 procent horen we tot de top van Nederland. Artiesten komen hier graag: het publiek is fijn, de techniek goed geoutilleerd, de dienstverlening wordt als bovengemiddeld ervaren. Kortom: alles klopt. Maar zonder de samenwerking en de financiële steun van de gemeente Doetinchem zouden we niet kunnen bestaan."

Feestjaar
Mede omdat het eigen spaargeld van 600.000 euro opging aan de gevelproblematiek, heeft Amphion – bij wijze van spreken nog geen geld om slingers op te hangen – voor feestactiviteiten 15.000 euro gekregen van de gemeente Doetinchem en regiogemeenten. Ook sponsors droegen bij.
"De activiteiten bij het Open Huis op zaterdag 15 en zondag 16 september zijn publieksvriendelijk en gratis of voor een klein prijsje. Op zaterdag zijn er vanaf 12.00 uur gratis rondleidingen, workshops, miniconcerten en dansdemonstraties. 's Avonds kan men voor 5 euro naar het filmspektakel 'The Greatest Showman'. Op zondagmorgen is er poppenkast door Jan Klaassen (gratis) en op zondagmiddag is er een programma voor ouderen (5 euro). Het jaar door zijn er speciale jubileumvoorstellingen. Zo kun je naar 'Wien bleibt Wien' en 'Slagerij van Kampen' al voor 14,50 euro."
Droste hoopt met de feestelijkheden zoveel mogelijk mensen in huis te krijgen. "Per jaar hebben we zo'n 200.000 bezoekers. Hierbij nodig ik nu ook iedereen van harte uit die nog nooit bij ons is geweest. Stap gewoon binnen."
Zijn toekomstvisie: "Nog meer dan we dat al zijn willen we het podium van de stad worden, het bruisende culturele hart van de Achterhoek. We willen ons nog dieper wortelen in de samenleving en nog meer de verbinding aangaan. Dat is ook de grondslag voor de samenwerking met De Gruitpoort en Muziekschool Oost-Gelderland."

Amphion en stenen
De naam Amphion komt uit de Griekse mythologie. Het is de naam van een zoon van oppergod Zeus. Met zijn tweelingbroer Zethus groeide Amphion op. Toen hij een viersnarige lier kreeg, maakte hij er een zevensnarige van en werd daarom de uitvoerder van de muziektoon genoemd. Toen ze oud genoeg waren trokken de twee broers naar Thebe en versterkten de stad met een muur.
Het verhaal gaat dat wanneer Amphion op zijn lier speelde stenen zich begaven naar de gewenste plaats en zich aaneensloten om de muur te vormen.
Het is voor de schouwburg een verhaal om jaloers op te worden. Droste: "Ik hoop dat nog in het jubileumjaar bij ons gebouw stenen zullen wijken, want ze moeten eraf, en dat we het gebouw toekomstbestendig kunnen maken."

Column

Burgemeester, handhaving, vroeg of laat krijgen inwoners er wel een keer mee te maken. Niet altijd heeft men er begrip voor. Wat houdt het in? "Toezicht en handhaving moeten we wel uit elkaar houden. Handhaving houdt in dat je moet handelen. Ik ben voorstander van het hebben van regels, maar ook weer niet teveel. Bij tijd en wijle moet het. Regels waarop wij moeten handhaven zijn er heel veel verschillende, van illegaal straatventen tot illegaal bouwen. Bouwen mag tegenwoordig iets meer dan vroeger maar nog steeds niet onbeperkt. Illegaal in een kantoorpand wonen dat geen woonbestemming heeft is ook een voorbeeld en het in bezitnemen van grond die van de gemeente is."

Soms wordt er consequent gehandhaafd en worden boetes opgelegd, maar soms ook niet. Selectief handhaven dus. Burgers begrijpen dat niet. Hoe zit dat? "Bewust gedogen kan, maar ook dat is gereguleerd. Er is geen willekeur. In gelijke situaties wordt gelijk gehandeld."

Handhaving is een taak van de uitvoerende macht om te zorgen dat regels die zijn voorgeschreven door de wetgevende macht worden nageleefd. Bij niet handhaving van regels ontstaat feitelijk een situatie waarin de wet wordt aangepast. Dat is toch niet de bedoeling? "Gedogen kan. Mijn stelling is ook dat als ik ergens van weet dat ik er ook naar moet handelen. Handhaving gebeurt niet alleen door de gemeente maar ook door de brandweer en de Omgevingsdienst Achterhoek ODA. De politie staat qua gezag onder de burgemeester, maar ik kan de politie geen aanwijzingen geven."

Serieuze overlast waar niets aan gedaan wordt en kleine overtredingen die streng bestraft worden met relatief hoge boetes. De burgers ondervinden dit als onrechtvaardig en nemen de wet niet meer serieus. Is dat een fundamenteel probleem? "Er is altijd een tekort aan handhavingscapaciteit. De hoeveelheid handhaving is een politieke keuze die gemaakt wordt, Je wilt niet op elke straathoek een handhaver hebben. Als iemand iets doet wat in strijd is met de wet en hij of zij gaat daarmee door dan creëert men daarmee ruimte. Maar dat kan niet altijd doorgaan. Sommige overtredingen zijn in de zin van handhaving zeer zwart-wit. Parkeren is daar een goed voorbeeld van. Overtredingen in de zin van de Algemene Plaatselijke Verordening APV zijn vaak interpretabel en dan komt het op de handhavingscapaciteit aan, dus de hoeveelheid menskracht."

Het opleggen van boetes is ervoor bedoeld dat de dader de overtreding niet opnieuw begaat. Toch vormen de inkomsten uit bijvoorbeeld parkeerboetes een vast bestanddeel van de begroting dat niet gemist kan worden. Is dat geen vreemde zaak? "Dat is een misverstand. Boetes komen niet bij de gemeente maar bij het Rijk terecht. Bij handhaving is geld bijna nooit een overweging. Het budget is niet prioriteit stellend, de ernst van de overtreding is dat wel. De preventieve werking van een boete is belangrijk."

Seniorencafé in Wehl

WEHL - Het café van Reuring Smaak & Vermaak houdt met Gezellig & Zo het Senioren Ontmoetingscafé. Speciaal voor senioren vanaf 60 jaar. Op donderdag 20 september van 14.00 tot 18.00 uur in het Wehlse café; tijdens de opening is er een kopje koffie met wat lekkers gratis.

Manon Sprenkeler uit Gaanderen gaat naar EuroSkills 2018 in Boedapest

Nationaal kampioen Grafisch vormgeven Manon Sprenkelder vertegenwoordigt Nederland in Boedapest. Foto: PR

Nationaal kampioen Graphic Design naar 'EK voor beroepen'

GAANDEREN - Manon Sprenkeler uit Gaanderen vertegenwoordigt ons land tijdens de zesde editie van EuroSkills: het 'EK voor beroepen' dat van 26 tot en met 28 september plaatsvindt in Boedapest, Hongarije. Manon maakt deel uit van Team Nederland: 31 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Op vrijdag 14 september komen Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Hoofddorp, waar ze onder andere worden toegesproken door sportheld Maarten van der Weijden.

De Gaanderense leert bij Rijn IJssel. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg).
In Boedapest strijden zo'n 530 deelnemers uit de 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 34 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder stukadoor, bloembinder, meubelmaker, lasser, autotechnicus en verpleegkundige. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.
In de Hungexpo in Boedapest worden door de organisatie meer dan 50.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Skills Heroes
De deelnemers hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 857 opleidingen in zestig wedstrijdrichtingen. Zij kunnen zich kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL, de selectie die zal deelnemen aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat in augustus 2019 plaatsvindt in Kazan, Rusland.
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Bij Team NL zijn voor dit jaar de volgende scholen betrokken: Aventus, Da Vinci College, Deltion College, Drenthe College, Graafschap College, Grafisch Lyceum Rotterdam, Zone.college, HMC, Hoornbeeck College, MBO Utrecht, Nimeto Utrecht, Nova College, Rijn IJssel, ROC de Leijgraaf, ROC Midden Nederland, ROC Nijmegen, ROC Ter AA, ROC Tilburg, ROC van Amsterdam, ROC van Twente, Scalda, Summa College, Wellantcollege.
De Nederlandse deelname aan EuroSkills wordt verder ondersteund door: Beerepoot Automatisering B.V., Bouw Infra Mensen Mierlo, Bouw Infra Mensen Rivierengebied, Bouwend Nederland, Bovatin, Brancheplatform Kappers, Fedecom, IWNL, MBO Raad, Nuffic, SBB, VBW en VHG.
Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com.

Notaris bij KBO Wehl

WEHL - Op donderdag 13 september houdt de KBO Wehl-Nieuw Wehl weer een themamiddag. Notaris Bas Schipper, van Keistad notarissen uit Lichtenvoorde, verzorgt een presentatie.

De bijeenkomst vindt plaats in de grote zaal van zorgcentrum Oldershove in Weh en begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.
In de presentatie komt het Erfrecht aan de orde, alsook een tweetrapstestament en het opmaken van een levenstestament, ook wel algehele volmacht genoemd.
Met een algehele volmacht kan men bijvoorbeeld de partner of een van de kinderen machtigen om de zaken te behartigen, zodra men in een situatie komt te verkeren, dat men z'n eigen zaken niet meer kan beheren. Eveneens komt het nieuwe huwelijks-vermogensrecht aan de orde.

Slowdate: goed gesprek tussen jong en oud

DOETINCHEM - Jongeren en ouderen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, nemen de tijd om elkaar te ontmoeten, dat is de essentie van de Slowdate. Het programma is een mix van luisteren, doen, praten en een drankje: een korte presentatie door een jongere over iets uit de actualiteit, een gesprek daarover en een kleine proeverij van een kleine proeverij van snacks en drankjes die jongeren graag nuttigen. De Slowdate is op maandag 17 september van 14.45 tot 17 uur op het Jongerencentrum van de Gruitpoort. Iedereen (25- en 65+) is welkom.

Het programma biedt voor ieder wat wils en de entree is gratis. Er wordt een vrijwillige bijdrage voor de proeverij gevraagd. Aanmelden kan via info@gruitpoort.nl. De Slowdate is onderdeel van een nieuwe serie intergenerationele activiteiten van de Gruitpoort over beeldvorming tussen jongeren en ouderen. Het programma begint om 14.45 uur met ontvangst met koffie/thee.

Vier weken hiphop voor de jeugd bij jazzdansschool

Hiphop-lessen voor de jeugd. Foto: PR

DOETINCHEM - Vier weken lang worden er hiphop-lessen gegeven van 18.00 tot 19.00 uur op maandagavond. "Een mooie manier om met deze dansstijl kennis te maken. De lessen zijn voor zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar," zegt Ilse Derksen van Jazzdansschool Bertha Huls. De lessen worden gegeven in de Parkstudio (Saza Top sporthal, Sportweg 1, Doetinchem) door Lisette Suyl en kosten 5 euro per les.


www.jazzdansschool.nl

Lezing over luchtbombardement Karel Berkhuysen

DOETINCHEM - 'Waarom een luchtbombardement door de geallieerden in 1945 op de Groen van Prinsterenschool in Doetinchem?' Hierover geeft Karel Berkhuysen donderdag 20 september om 20.00 uur een lezing in Zalencentrum De Kruisberg, Kruisbergseweg 172 in Doetinchem.

Op het wereldbefaamde Kamerlingh Laboratorium in Leiden en het natuurkundig laboratorium van de vrije universiteit van Amsterdam werd tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijk natuurkundig onderzoek verricht. Dat gebeurde met unieke apparatuur. Een groot deel daarvan werd in de zomer van 1944 gevorderd en verhuisd naar Doetinchem. Toen in september 1944 de snel oprukkende geallieerden voet zetten op Nederlandse bodem, bracht Boettcher de laboratoriumapparatuur vanuit Doetinchem in allerijl per trein naar Duitsland. Ondanks het feit dat hij zijn laboratorium in de Doetinchemse school had verplaatst, werd het schoolgebouw door een Brits luchtbombardement op 21 maart 1945 met de grond gelijk gemaakt. De grote vraag voor het Doetinchemse verzet was: waarom toen pas? Een gebouw nota bene dat in gebruik was als noodziekenhuis zodat er vele slachtoffers vielen.
Karel Berkhuysen deed hiernaar dertien jaar onderzoek. Hij schreef er een boek over dat binnenkort verschijnt.

'Georganiseerde criminaliteit dichtbij'

DOETINCHEM - Een restaurant zonder klanten. De kapper of het autobedrijf dat overdag nooit open is. De boerenschuur of het kassencomplex dat wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. Zomaar een aantal voorbeelden van georganiseerde criminaliteit die ook in deze omgeving kunnen voorkomen. IG & D Bedrijvig Doetinchem houdt op 18 september in het Graafschap College aan de Maria Montessoristraat 3 een bijeenkomst over dit onderwerp, dat veel schade oplevert voor ondernemers.

Steeds meer proberen criminelen naar de bovenwereld te komen en gebruik te maken van de schijnbare anonimiteit die bedrijventerreinen, het buitengebied en ondernemers hen biedt. Criminelen hebben ondernemers nodig om aan spullen te komen. Vaak gebeurt dit onbewust.
Tijdens deze bijeenkomst maken we het 'onzichtbare zichtbaar', om zo samen georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. Samen met onder andere het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) organiseren we deze informatieavond om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.
Dinsdag 18 september is er vanaf 18.00 een inloop en om 18.30 opent burgemeester Bouwmans de bijeenkomst, waarna onder meer experts op dit gebied, zoals Hans Bakker van MKB Nederland en diensthoofd van de Regionale Recherche Aart Garssen het woord krijgen.
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.igddoetinchem.nl (login) of info@doetinchemwinkelstad.nl.

Videogroep begint weer

GAANDEREN - Videogroep De Trefkuul in Gaanderen gaat op 13 september weer van start, om 19.00 uur in de tv-ruimte in het gebouw De Pol, Pelgrimstraat 59a in Gaanderen.

De videogroep beschikt over digitale apparatuur zoals mixer camera's omzetters van cdi naar hdmi (videocamera's behoren tot de eigen uitrusting).
Ze werken met het Pinnacle-systeem om de film te bewerken en te branden die dan op een dvd en die is dan te bekijken met een dvd-speler. De mogelijkheid om de film op een usb-stick te zetten is ook aanwezig (HD kwaliteit).
De clubavonden zijn op donderdagavond om de twee weken van 19.00 tot 21.30 uur. Meer informatie via bronkhorstgerard3@gmail.com of gijwessels@hetnet.nl.

Georganiseerde criminaliteit dichtbij

'Georganiseerde criminaliteit dichtbij'

DOETINCHEM - Een restaurant zonder klanten. De kapper of het autobedrijf dat overdag nooit open is. De boerenschuur of het kassencomplex dat wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. Zomaar een aantal voorbeelden van georganiseerde criminaliteit die ook in deze omgeving kunnen voorkomen. IG & D Bedrijvig Doetinchem houdt op 18 september in het Graafschap College aan de Maria Montessoristraat 3 een bijeenkomst over dit onderwerp, dat veel schade oplevert voor ondernemers.

Steeds meer proberen criminelen naar de bovenwereld te komen en gebruik te maken van de schijnbare anonimiteit die bedrijventerreinen, het buitengebied en ondernemers hen biedt. Criminelen hebben ondernemers nodig om aan spullen te komen. Vaak gebeurt dit onbewust.
Tijdens deze bijeenkomst maken we het 'onzichtbare zichtbaar', om zo samen georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. Samen met onder andere het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) organiseren we deze informatieavond om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.
Dinsdag 18 september is er vanaf 18.00 een inloop en om 18.30 opent burgemeester Bouwmans de bijeenkomst, waarna onder meer experts op dit gebied, zoals Hans Bakker van MKB Nederland en diensthoofd van de Regionale Recherche Aart Garssen het woord krijgen.
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.igddoetinchem.nl (login) of info@doetinchemwinkelstad.nl.

Vijftig extra zitplaatsen concert Barghse Jonges

's-HEERENBERG - Vanwege de grote vraag naar zitplaatsen voor het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september wordt een aanvullende tribune met 50 zitplaatsen gebouwd. De kaarten voor deze extra zitplaatsen zijn vanaf woensdag 12 september exclusief te koop bij Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg.

Staanplaatsen zijn nog beschikbaar bij alle verkooppunten en op www.eventim.nl. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.
Meer info over het concert en tickets op www.concertegenkanker.nl.

Workshop Muziek met baby en peuter

's-HEERENBERG - Muziekschool Oost-Gelderland verzorgt op woensdag 12 september van 10.30 tot 11.15 uur bij vestiging Muziekschool Bergh aan de Plantsoensingel Zuid 36 in 's-Heerenberg een workshop Muziek met Baby's/Peuters. Docent Simone Ruesink: "We zingen bekende en nieuwe kinderliedjes, we maken samen muziek op instrumentjes en natuurlijk gaan we ook dansen." De workshop is voor ouders, grootouders of verzorgers met kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Deelname is gratis.

Workshop Muziek met baby en peuter

's-HEERENBERG - Muziekschool Oost-Gelderland verzorgt op woensdag 12 september van 10.30 tot 11.15 uur bij vestiging Muziekschool Bergh aan de Plantsoensingel Zuid 36 in 's-Heerenberg een workshop Muziek met Baby's/Peuters. Docent Simone Ruesink: "We zingen bekende en nieuwe kinderliedjes, we maken samen muziek op instrumentjes en natuurlijk gaan we ook dansen." De workshop is voor ouders, grootouders of verzorgers met kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Deelname is gratis.

Vijftig extra zitplaatsen concert Barghse Jonges

Het Grensconcert van de Barghse Jonges krijgt een vervolg op het terrein naast de Candy Castle. Foto: Atsuyuki Shimada

's-HEERENBERG - Vanwege de grote vraag naar zitplaatsen voor het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september
wordt een aanvullende tribune met 50 zitplaatsen gebouwd. De kaarten voor deze extra zitplaatsen zijn vanaf woensdag 12 september exclusief te koop bij Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg.

Staanplaatsen zijn nog beschikbaar bij alle verkooppunten en op www.eventim.nl. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.
Meer info over het concert en tickets op www.concertegenkanker.nl.

Iedereen welkom op eerste Wandel Festival Doetinchem

Wandelen met Sportservice. Foto: PR

DOETINCHEM - Wandelaars kunnen op zondag 23 september vanaf sportpark De Bezelhorst starten voor het eerste Wandel Festival Doetinchem, met routes van 3, 5 en 10 kilometer.

Het aantal Doetinchemse wandelaars is de afgelopen jaren flink gestegen. Onder leiding van Sportservice Doetinchem zijn in de hele stad verschillende wandelgroepen opgestart. "Het wandelen is hier in korte tijd groot geworden", zegt buurtsportcoach Rob Wentink. "Wij willen graag iets organiseren om al die wandelaars bij elkaar te brengen."
Dat gaat gebeuren op zondag 23 september. Die dag start om 10.00 uur met een gezamenlijke warming-up op het terrein van atletiekvereniging ARGO op sportpark de Bezelhorst. Vervolgens is er keuze uit afstanden van 3, 5 en 10 kilometer. Iedereen kan meedoen. Jonge en oudere, ervaren en onervaren wandelaars. De deelname is gratis.
Het Wandel Festival is een samenwerking tussen Sportservice Doetinchem, ARGO Atletiek, de Achterhoekse Wandelvierdaagse en de wandelgroep Walky Talky. Die laatste groep bestaat uit enthousiaste Doetinchemse wandelaars, die elkaar hebben leren kennen in de wandelgroep van de Doetinchemse Wandel Challenge, opgezet door Sportservice Doetinchem.
Eén van die deelnemers is de inmiddels 70-jarige Joop Siebelink uit Doetinchem. "Ik voel me een stuk fitter", vertelde hij nadat hij een klein jaar aan het wandelen was. Hij raakte vijf kilo kwijt en kwam precies op zijn streefgewicht van 79 kilo te zitten. Ook de nu 65-jarige Doetinchemmer Ton Ton begon met wandelen. Hij kwam daardoor zelfs helemaal van de medicijnen voor zijn diabetes af.
Inschrijven voor het Wandel Festival Doetinchem kan tot woensdag 19 september via www.sportservicedoetinchem.nl. Na-inschrijven is op de dag zelf mogelijk vanaf 9.00 uur.

Doetinchem krijgt titel 'Fairtrade gemeente'

DOETINCHEM - Gemeente Doetinchem krijgt de titel 'Fairtrade gemeente'. In de afgelopen periode heeft de werkgroep met succes veel werk verzet om de titel te krijgen. Op 12 september wordt de titel uitgereikt in het gemeentehuis. Initiator Anneke Peerenboom is dolblij dat het gelukt is. "We hebben het afgelopen jaar als werkgroep heel hard gewerkt om deze titel te behalen.Dan is dit echt een kroon op het werk. We zijn heel trots dat het ons binnen twee jaar na het uitspreken van de wens om Fairtrade gemeente te worden, ook daadwerkelijk gelukt is." Op 14 oktober 2016 zette wethouder Frans Langeveld zijn handtekening onder de wens om Fairtrade gemeente te worden.

Daarna was het aan de werkgroep om dit daadwerkelijk te gaan bereiken. Er moesten winkeliers en ondernemers gezocht worden die aan de gestelde criteria voldeden om zo op het minimale aantal te komen om de titel te verdienen. "We hebben supermarkten bezocht, maar bijvoorbeeld ook kappers, de wereldwinkel, ijssalons, cafés, restaurants, een juwelier, de Gruitpoort en hotels, allemaal verkopen of gebruiken ze voldoende eerlijke of duurzame producten om aan minimaal één van de criteria te voldoen", zegt Peerenboom. "Wanneer een ondernemer voldoet, krijgen ze van ons het 'wij gaan ervoor' certificaat wat ze in hun zaak neer kunnen zetten of op kunnen hangen om te laten zien dat ze bezig zijn met een eerlijke en/of duurzame toekomst."
Behalve winkeliers, moet ook de gemeente voldoen. "Doetinchem is kort nadat de wens uitgesproken werd overgegaan op Fairtrade koffie en thee en in de kantine worden Fairtrade producten gebruikt. Daarnaast ondersteunen ze ons met praktische en financiële steun" maar ook door aanwezig te zijn op de grote evenementen die we de afgelopen jaren georganiseerd hebben." Deze grote evenementen zijn een belangrijk onderdeel van de campagne om het publiek bij de Fairtrade gemeente te betrekken. "In Wehl is bijvoorbeeld een Fairtrade ontbijt georganiseerd tijdens het Dorpsfeest", zegt Peerenboom.Week van de Loopbaan

DOETINCHEM - Loopbaanprofessionals van Noloc in Nederland openen in de week van 17 tot en met 22 september hun deuren voor alle belangstellenden met loopbaanvragen.

"Na een aantal succesvolle jaren met de Dag van de Loopbaan hebben we als Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches, reeds drie edities van de Week van de Loopbaan georganiseerd. Ook dit jaar brengen we onze leden daarmee in contact met belangstellenden in de eigen regio," aldus Angelic Bloemberg van Noloc.

Tijdens de Week van de Loopbaan zijn alle belangstellenden (werkgevers, werknemers en werkzoekenden) die willen praten over hun loopbaan welkom. Ze kunnen kosteloos een afspraak maken met een loopbaanadviseur bij hen in de buurt. Op die manier kunnen belangstellenden op een laagdrempelige manier kennismaken met professionals uit de regio. Symbus Personeelsdienst uit Doetinchem is één van de deelnemers in de regio Achterhoek. Werknemers en werkzoekenden kunnen bij Symbus onder meer terecht voor talentontwikkeling en (loopbaan)coaching.
Loopbaancoach Karin Bolder: "We zien veel beweging op de arbeidsmarkt. Zeker nu de zomervakantie is geweest en veel mensen weer hebben nagedacht over hun toekomst. De een heeft een duidelijk ambitie en de ander is nog op zoek naar een richting. Wij helpen jou graag bij dit soort vraagstukken. Kortom, onze loopbaanadviseurs staan klaar om belangstellenden te ontmoeten en hen verder te kunnen helpen met hun loopbaanvragen."

Eerste Andacht

DOETINCHEM – In de Catharinakerk is de eerste Andacht van het nieuwe seizoen op zaterdag 15 september. Op deze dag wordt in de katholieke kerk gedacht aan de zeven smarten van Maria. In deze Andacht staat Maria centraal door juist haar lofzang - het Magnificat - te zingen en te spelen. Met medewerking van Elske te Lindert en Theo Menting. Aanvang is om 16.30 uur, duur ongeveer 40 minuten. De toegang is gratis, vrijwillige bijdrage bij de uitgang.

Terracottaleger slaat zijn tenten op in Doetinchemse Boliestraat

DOETINCHEM - Doetinchem is binnenkort het toneel van een tentoonstelling over het terracottaleger, de adembenemende erfenis van de Eerste Keizer van China. Levensgrote terracotta-figuren zoals krijgers, cavalerie-paarden en keizerlijke strijdwagens zijn vanaf 28 september in de Boliestraat in Doetinchem te zien zijn als deel van de tentoonstelling: Het terracottaleger van Keizer Qin.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Nederlands Chinese Handelskamer om Chinese cultuur en historie onder de aandacht te brengen in Nederland. Dit beroemde leger van klei werd bij toeval ontdekt door plaatselijke boeren aan de rand van het huidige Xi'an in de Shaanxi-provincie van China. Zij vonden tijdens het graven van een waterput verschillende restanten zoals resten van oud aardewerk en bronzen pijlen. Na verdere afgraving leidde dit tot de ontdekking van één van de meest indrukwekkende werken uit de geschiedenis van de gehele wereld: het Terracottaleger. Ze waren ingegraven in drie grote gaten ten oosten van de grafkamer van de Eerste Keizer. In 1987 benoemde UNESCO het mausoleum tot de Wereld Erfgoed. Tot vandaag de dag worden er nog steeds opgravingen gedaan op deze plek, en nog lang niet alles van het terracottaleger is opgegraven.
De culturele tentoonstelling over één van de grootste mysteries stelt bezoekers in staat om de opkomst van de Eerste Keizer van China, de geschiedenis van de Qin staat en de zoektocht naar onsterfelijkheid van de keizer mee te maken. Levensgrote terracotta soldaten worden tentoongesteld in gevechtsformatie. Zo zijn er generaals, officiers, boogschutters, paarden en unieke strijdwagens.
Daarbij wordt ook het verhaal verteld over hoe de Qin-staat zich heeft ontwikkeld tot een keizerrijk onder Ying Zheng (259-210 voor Christus). Hij unificeerde heel China en riep zichzelf uit als Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van Qin. Zijn zoektocht naar onsterfelijkheid begon vlak nadat hij keizer werd van Qin in 246 voor Christus. Tijdens de Chinese tentoonstelling kan het publiek meer leren over de politieke en culturele hervormingen die de keizer heeft doorgevoerd en de gevolgen hiervan. Ook kan het publiek bekijken hoe hedendaags China eruitziet bij de kunstgalerij sectie van de culturele tentoonstelling en kunnen ze genieten van traditionele Chinese kunstwerken.
Deze tentoonstelling is een uitgelezen kans voor het Nederlandse publiek om een indruk te krijgen van het alledaagse leven van de Qin bevolking, en kunnen ze een idee krijgen van de cultuur van meer dan 2.000 jaar geleden. De Nederlands Chinese Handelskamer promoot met deze tentoonstelling culturele uitwisseling tussen China en Nederland. De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen in de Boliestraat te bezichtigen zijn van 28 september tot en met 28 december 2018.

Opnieuw een jongensboek voor Terborgse tafeltennissers

Met Trinko Keen, voormalig nummer 18 van de wereld, gaat Hercules het Europese avontuur aan. Foto: Henk Hommes Foto: HENK HOMMES

Hercules gaat Europa in

TERBORG - De glorietijd voor het Achterhoekse tafeltennis lijkt weer terug. Na ruim 20 jaar is er met Hercules opnieuw een club in geslaagd om Europa Cup te gaan spelen. De club uit Terborg werkt in het weekend van 29 en 30 september een vijfkamp af in Brussel om het hoofdtoernooi van de ETTU-cup te bereiken.

Hercules bleek afgelopen seizoen bepaald geen eendagsvlieg in de eredivisie. Het vriendenteam uit Terborg handhaafde zich keurig na een thriller in drie delen tegen Westa uit het Limburgse Wessem. Daarin bleek maar eens te meer dat de kracht van het team, naast de hechte band onderling en naast de teamspirit, zit in de verschillende speelstijlen die de Terborgse hoofdmacht in haar gelederen heeft.

Achterhoekse Basis
Zo zijn Jelle Bosman en Jurgen Pastoors rasechte aanvallers die zich voornamelijk van krachtige topspinslagen bedienen. Martin Brinkhoff is de onnavolgbare materiaalspeler met aan een kant lange noppen, Herm Aalders de klassieke verdediger ver achter de tafel en Gerko Wiemer de ongekroonde koning van de forehand smash. Dat dreef uiteindelijk ook Westa, al jarenlang een vaste waarde in de eredivisie tot wanhoop.
Aalders, tevens voorzitter van de vereniging, uit Gaanderen en Pastoors uit Dinxperlo zorgen voor een stevige Achterhoekse basis in het team. Maar ook de rest van het team woont op een steenworp afstand met woonplaatsen als Arnhem en Zutphen.
De komst van oud-Europees topper Trinko Keen maakt de selectie voor het komend seizoen compleet. Met Keen in de gelederen durft Hercules ook het Europese avontuur aan. De Arnhemmer nam deel aan drie Olympische Spelen (1996, 2000 en 2004) en pakte eenmaal EK-zilver in het dubbelspel (2008) en driemaal EK-brons (1998: landenteams + enkelspel, 2002: dubbelspel).

Voormalig mondiaal nr. 1
Hercules treft in de Europa Cup naast gastheer Logis Auderghem uit Brussel, ook Türk Telekom Ankara Spor Club STK Libertas Marinkolor uit Kroatië en MSC Tennis Academy SCC Sumy uit Oekraïne. Bij Logis Auderghem staat daarbij oud nummer 1 van de wereld Jean-Michel Saive (inmiddels 48) onder contract. Met name Trinko Keen vocht in zijn carrière menig verbeten duel uit met deze sympathieke publieksspeler.
Hercules werkt op zaterdag drie wedstrijden af in Brussel op zondag 1. De brede selectie van zes man voor drie plekken in de opstelling maakt dat Hercules volop kan variëren in de opstelling.

Eredivisie
Maar voordat Hercules naar Brussel afreist werkt het eerst al twee wedstrijden af in de nationale Eredivisie. De Terborgenaren bijten daarin op zaterdag 15 september in een uitwedstrijd in Schiedam het spits af tegen concurrent Scyedam. Op zaterdag 22 september volgt daarna het eerste thuisduel tegen Avanti uit Hazerswoude. Aanvang in het eigen home aan de Bosboomstraat 24 in Terborg is om 17.00 uur.

Kees van de Pavert (r) in een sprintduel; broertje Stan (l) volgt de situatie nauwlettend. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Kees van de Pavert
Woonplaats: Varsselder
Geboortedatum: 14 oktober 1994

1. Club en functie Dit wordt mijn zevende seizoen bij SDOUC, daarvoor heb ik bij GWVV gespeeld. Ik speel nu vier jaar samen met mijn jongere broertje Stan in het eerste. Hij is onze spits, ik sta meestal rechtsbuiten. De wisselwerking tussen ons twee is goed. Je voelt elkaar als broers echt aan en je durft meer tegen elkaar te zeggen.

2. Gezin Ik woon thuis bij mijn ouders Ferdie en Jolanda en mijn vriendin heet Lieke. Ook Stan woont nog thuis, Ted is het huis al uit. Dat Ted sinds dit seizoen terug is bij De Graafschap, vind ik leuk. Voor ons is het lekker dichtbij, ideeal dus om hem te zien spelen. Bijna elk thuisduel ben ik erbij. En dat De Graafschap weer in de Eredivisie speelt, maakt het extra mooi.

3. Beroep Ik studeer ALO aan de HAN en wil gymdocent worden. Ik ben net met mijn derde studiejaar begonnen en loop voor twee dagen in de week stage De Isselborgh in Doetinchem, een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Het lijkt mij uitdagend om gym te geven op een middelbare school. Je kunt dan echt met het belang van bewegen bezig zijn.

4. Muziek Mijn favoriete band is Coldplay. Twee jaar terug heb ik een concert van hun in de Arena gezien en dat was super vet. Ik zou zo nog een tweede keer naar een optreden van Coldplay gaan.

5. Hoogte- en dieptepunt Met GWVV ben ik ooit kampioen geworden, dus dat blijft natuurlijk een hoogtepunt. Met SDOUC waren we een keertje dicht bij promotie naar de eerste klasse, maar dat lukte helaas net niet. In mijn eerste seizoen in Ulft zijn we gedegradeerd naar de tweede klasse. Een dieptepunt dat ik daarna gelukkig niet meer heb meegemaakt.

6. Voorbeeld Als voetbalfan schieten direct de namen van Zidane en Ronaldinho door mijn hoofd. Zij straalden in balbezit ongelooflijk veel rust uit en konden werkelijk alles met een bal. Bovendien leek het allemaal zo makkelijk, maar als je dan zelf eens zo'n actie van hun had geïmiteerd, wist je wel beter.

7. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Zelf heb ik zwarte voetbalschoenen. Ja, ik ben meer van de zwarte schoenen. Mij zie je niet snel op roze schoenen of zo lopen. Niet dat ik iets tegen spelers heb die dat wel doen, maar ik hoef zo niet de blits te maken. Laat mij maar op een andere manier opvallen op het veld.

8. Favoriete maaltijd De spaghetti bolognese van mijn mams. Of ik het zelf ook kan maken? Daar spreek ik mij niet over uit, hahaha. De kookkunsten van mijn moeder heb ik in ieder geval niet.

9. Slechtste eigenschap Aan mijzelf merk ik dat ik slecht tegen mijn verlies kan. Als we op zondag een wedstrijd verloren hebben, kun je mij beter dertig minuutjes mijden. Laat mij eerst maar rustig in een hoekje wat drinken, dan trek ik daarna vanzelf bij.

10. Favoriete club Ik ben al jaren fan van Barcelona. Hun spelopvatting vind ik geweldig. Helaas ben ik nog nooit in Camp Nou geweest, dat moet ik eigenlijk wel doen, hè. Lang geleden heb ik Messi zien voetballen tijdens het WK onder 20 in Nederland. Maar goed, nu is hij nog vele malen beter natuurlijk.

11. Ambitie Met SDOUC gaan we de betere kant op. We hebben een aantal zware seizoenen gehad en zijn soms met enige moeite tweedeklasser gebleven. Dit seizoen willen we meer dan het vermijden van degradatie. Uitgesproken is dat we in het linkerrijtje willen eindigen. Als alles goed loopt, kunnen we misschien zelfs meedoen om een periodetitel.

Tuinonderhoud via Vrijwilligerscentrale Doetinchem

Project tuinonderhoud. Foto: PR

DOETINCHEM - Tuinonderhoud draagt bij aan de leefbaarheid in de wijk, maar kan ook een sociaal isolement tegen gaan. Het maakt een gesprek met de buren (weer) mogelijk. Er zijn mensen met onvoldoende mogelijkheden, netwerk en financiële middelen om het tuinonderhoud zelf op te pakken.

Vrijwilligerscentrale Doetinchem ontving met regelmaat telefoontjes van mensen die (tijdelijk) niet in staat waren om hun tuin te onderhouden maar één vrijwilligersorganisatie die deze dienst aanbiedt, was er niet. Aanleiding om diverse partijen aan tafel uit te nodigen. Sité Woondiensten, buurtcoaches en hulpverleners komen met enige regelmaat in contact met mensen die een verwaarloosde of slecht onderhouden tuin hebben. Ieder voor zich zochten zij naar een oplossing. Nu slaan meerdere organisaties de handen ineen om de dienstverlening op elkaar aan te laten sluiten.
Vrijwilligerscentrale Doetinchem, Sité Woondiensten, Pauropus, de Stadskamer, gemeente Doetinchem, BUHA en stichting Present zijn in 2017 gestart met een pilot van 10 tuinen. "Een groot deel van het project draait op vrijwillige inzet, dus moesten we ook weten wat we aan konden", geeft Bennie Hebbink van de Stadskamer aan. Inmiddels draaien er 30 tuinen mee in de pilot, die hiermee succesvol blijkt.
Waar groot onderhoud nodig is, kan Sité dit ofwel via pauropus ofwel via stichting Present laten uitvoeren. Maar eenmalig onderhoud moet ook eenmalig zijn. Vandaar het streven om het, indien nodig, daarna op te pakken en te onderhouden met behulp van vrijwilligers van de Stadskamer. Alles in overleg met de bewoner, gericht op wat hij / zij kan (in de toekomst).
De voortuin is al bijna klaar zei Karel vol trots en wees naar het resultaat. Collega Hoessein is achter bezig in een ruime achtertuin waar duidelijk al veel werk gedaan was. Hij was aardig op weg met het onkruid vrij maken van het tegelpad. Beide mannen gaven aan dat het werk leuk en afwisselend is. En vooral het feit dat ze er mensen erg mee helpen.
De bewoner stond vanuit de keukendeur toe te kijken. Ze lachte en kon maar niet vaak genoeg zeggen hoe blij ze was met haar opgeruimde tuin. "Het is moeilijk om hulp te accepteren. Ik was te somber en ik overzag het probleem niet meer. Gelukkig gaat het nu een stuk beter en is er weer plaats voor het zonnetje in mijn hoofd".
Op dit moment kunnen inwoners uit Gaanderen en Wehl nog geen beroep doen op deze dienst. En aanmeldingen voor Doetinchem worden zo snel mogelijk weer in behandeling genomen. Vrijwilligers die kennis willen maken met dit project kunnen zich melden bij Bennie en Arno van klusteam@stadskamer.com of bel 0314-377878 en zich verder laten informeren.

August van Onna onderscheiden tijdens jubileumreceptie VIOD

August van Onna krijgt de gouden KNVB-speld op zijn revers. foto: Erik Eijkelkamp/Media Viod Foto: ErikEijkelkamp

DOETINCHEM - Stilletjes gehoopt, maar toch was het een grote verrassing voor August van Onna. Uit handen van de KNVB-ambassadeur ontving August van Onna, op de druk bezochte jubileumreceptie van Viod in Doetinchem, de hoogste KNVB onderscheiding "De Gouden Speld van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. "De naam van de uitreiker weet ik niet, zoiets sla je niet op. Hij had wel een bijzondere naam voor zijn functie binnen de KNVB", weet August van Onna te vertellen, die zo trots is als een pauw op deze bijzondere onderscheiding.

Door John van der Kamp

KNVB-spelden zijn al eerder en zeer verdiend uitgereikt, ook aan Viod-mensen. "Tot mijn verbazing werd gemeld, dat deze gouden de eerste van die kleur in de geschiedenis van Viod was. Ik heb het nog even gecheckt en het klopt. Wel is in het verleden al eens een tweede zilveren bondsspeld uitgereikt aan dezelfde persoon. Wim Kuster ontving deze voor grote verdiensten op twee gebieden. Ten eerst als bestuurder van Viod, waarvan 14 jaar penningmeester en 15 jaar als voorzitter, en een jaar of dertig de aanjager van voor de Toto en Lotto als grote en onmisbare bron van inkomsten voor de club", aldus August van Onna, die zelf in 1978 door de KNVB werd onderscheiden met de Bronzen Speld.
August van Onna is iemand met uithoudingsvermogen en de titel 'Man van Lange Adem' past bij hem. "Het laatst werd ik gehuldigd voor 60 jaar lidmaatschap. Ik was toen eigenlijk al 61 jaar lid. Verder heb ik naast de Bronzen KNVB speld ook de Zilveren Viod-speld en Gouden Viod-speld mogen ontvangen", vult de nu 80-jarige August van Onna aan, die eerder dit jaar gehuldigd werd voor zijn extreem lange lidmaatschap. "Vanaf 1952 speelde ik twee seizoenen bij de jeugd en vanaf 1959 bij de senioren".
De KNVB ambassadeur prees in zijn speech Van Onna voor zijn verdiensten voor de KNVB, maar haalde ook een aantal functies aan waarmee Van Onna zich in de loop der tijd verdienstelijk heeft gemaakt voor Viod. August van Onna was zichtbaar geraakt door de mooie woorden en het warme applaus dat hem ten deel viel maakte duidelijk dat de aanwezigen deze bijzondere onderscheiding en wat hij voor Viod heeft gedaan zeer waarderen.

Column

Stacaravan

Ooit zette bijna ieder dorp in de Achterhoek elk jaar tijdens kermis of dorpsfeest een revue op de planken. Meestal werd die twee keer uitgevoerd. Eén keer 's middags voor de bejaarden en dan nog een tweede keer voor de rest van het dorp. Die uitvoering was steevast op de eerste avond van het feestweekend, zodat de cast (dat was doorgaans zo'n beetje de helft van het dorp) daarna ook onbekommerd feest kon vieren.

Die dorpsrevues zijn een zeldzaamheid geworden. In Geesteren werd er afgelopen juli nog eentje op de planken gezet, maar dat was omdat het Oranjefeest daar voor de honderdste keer werd gevierd. Een dorpsfeest waaraan nog elk jaar een revue is verbonden bestaat niet meer. Voor zover ik weet tenminste.

Als verslaggever van diverse regionale kranten mocht ik in de loop der jaren heel wat van die revues bijwonen. En heel vaak heb ik me het schompes gelachen om de conferences. Maar ik heb ook vaak dezelfde grappen gehoord. Ik vermoed dat diverse plaatselijke revueschrijvers wel eens iets van elkaar 'leenden'. Om daar een voorbeeld van te geven: de sketch over de stacaravan. Die kan zich afspelen op elke plek in elk willekeurig dorp en ook de namen van de spelers zijn vrije keuze. Maar laten we het er maar op houden, dat Hendrik en Graads elkaar tegenkomen bij de plaatselijke bakker. Hendrik merkt op, dat Graads er nogal slecht uitziet. "Jao, da kan wa wean. Ik bin de leste tied ook zo meu", zegt Graads. Waarop Hendrik uiteraard vraagt waar die vermoeidheid vandaan komt. Graads: "Miene en ik hebt een tiedje geleden een staocaravan 'ekocht. Ik heb noe al wekke lang neet können zitten."
Flauw? Jazeker. Daar zou tegenwoordig een cabaretier niet meer mee scoren. Maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (toen ook John Lanting zijn grote successen beleefde) hadden we blijkbaar een iets ander idee van humor. In mijn herinnering lag bij deze scène de zaal (of feesttent) altijd plat.

Bovendien zat er in die mop een kern van waarheid. Dat heb ik persoonlijk gemerkt, omdat mijn lief en ik een paar weken geleden ook zo'n zogenaamd mobiel huisje hebben gekocht. En nee, ik beweer niet dat ik sindsdien alleen maar heb gestaan. Sterker nog, ik tik momenteel deze column zittend aan de tafel in mijn stacaravan. Mogelijkheden om het gat dale te zetten zijn er ook echt wel genoeg in ons buitenverblijfje. Maar of je veel aan zitten toekomt? Dat is dus een andere kwestie. De eerste weken dat je zo'n ding hebt in ieder geval niet, heb ik gemerkt. Ik had niet verwacht dat ik me meteen vanaf de eerste dag op een ligbed zou kunnen nestelen, maar dat er zoveel te doen zou zijn heb ik me vooraf niet gerealiseerd. Niet alleen moest de stacaravan van binnen helemaal worden schoongemaakt (overbodig vond ik, maar daar dacht mijn lief anders over), ook moesten er heggen worden geknipt, gras gemaaid, gootjes schoongemaakt en nog een heleboel andere klusjes worden geklaard. Een stacaravan is net een werkkamp, sprak ooit een mij, maar verder totaal on-bekend filosoof. Dat is overdreven, maar inderdaad, zitten is er voorlopig niet bij. Maar ach, als we eenmaal de slag te pakken hebben zal het allemaal wel meevallen. Immers, om een andere wijsgeer te citeren: kamperen is een handigheid!

Column

Gatmäöltjen

Als je debuteert op het dievenpad is het zaak je niet te laten pakken. Dat gebeurde toch. Mijn vriendje Henk en ik werden door wachtmeester Rabelink op heterdaad betrapt in een appelboom in de tuin van dokter Lieneman. Over tienjarige jongetjes maakte de veldwachter zich zelf niet druk. Hij leverde de twee schavuiten bij hun ouders af en liet de bestraffing aan hen over. Voor mij betekende dat slechts een stevige reprimande. De vader van Henk was minder van het woord, meer van de daad. "Een gatmäöltjen", lachte Henk toen ik hem de volgende dag vroeg welke straf hij had gekregen. Ach, hij kreeg wel vaker een pak voor zijn blote billen, was het gewend.

Het Achterhoeks kent diverse uitdrukkingen voor een pak voor je (blote) billen krijgen. Veur de konte kriegen, bijvoorbeeld. Of veur 't blote gat. In 's Heerenberg kreeg je veur de blote daets en in Westervoort veur de reet. Dan klinkt het Hengelose veur 't achterwerk toch iets netter, vind u ook niet? En in Aalten, bleef daar de broek altijd aan? Je zou het haast denken, want ondeugende kinderen kregen hier veur de bokse.

Ook een wat oudere uitdrukking doet vermoeden dat de broek aanbleef. De bokse warm maken, zo noemden Eibergenaren een pak voor de broek. Maar ook daar hadden ze het wel over de bokse ofstrieken (of ofstreupen). En de nog veel oudere uitdrukking 'de bleik opbeuren' doet eveneens vermoeden dat er doorgaans geen textiel zat tussen de kinderbillen en vaders straffe(ende) hand.

Kanjers voor Kanjers middelpunt Achterhoeks Hippisch Festijn

Bijzondere activiteiten voor kinderen met een beperking

Door Theo Huijskes

REGIO - Tijdens de editie 2017 van het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld zorgde de Stichting Kanjers voor Kanjers voor de eerste maal voor een verrassend een succesvol activiteitenprogramma in het Kinderdorp. De nieuwe activiteit van deze inmiddels in geheel Oost-Nederland mateloos populaire organisatie werd een dergelijk groot succes, dat men ervoor gekozen heeft om ook dit jaar weer van de partij te zijn. De editie 2018 van het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat al tientallen jaren achtereen paardensportliefhebbers trekt van heinde en verre, vindt plaats in het laatste weekend van deze maand: vrijdag 28 tot en met zondag 30 september.

Tijdens de driedaagse willen de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers op zondag 30 september andermaal alles in de strijd gooien om een bijzonder activiteitenprogramma te organiseren, speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking en dat in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar. Vorig jaar is op alle manieren tot uiting gekomen dat niet alleen de Varsseveldse Vennebulten zich enorm goed leent voor een dergelijke activiteit, maar dat het daar op dat moment te organiseren paardensportevenement erg goed aansluit bij de doelstellingen van Kanjers voor Kanjers.

Een extra dimensie
"Met onze aanwezigheid, alsmede onze activiteiten geven wij tijdens het driedaagse evenement het aanwezige Kinderdorp een extra dimensie", zeggen woordvoerders van Kanjers voor Kanjers. "Misschien komt het omdat al onze inspanningen zijn gericht op al die kinderen uit de regio met een beperking, maar vaststaat dat wij hen de dag van hun leven bezorgen. Stichting Kanjers voor Kanjers heeft als doel het steunen van projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, in het bijzonder op het gebied van sport en spel. Binnen dat raamwerk past een activiteit als op het Achterhoeks Hippisch Festijn perfect."

Dankzij het initiatief van KvK worden op zondag 30 september de activiteiten in het Kinderdorp uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Ouders en verzorgers kunnen hun kind inschrijven voor één van de twee dagdelen die Kanjers voor Kanjers in het te organiseren dagprogramma heeft opgenomen.

Inschrijving via de website
Er wordt in ieder geval gezorgd voor diverse, voldoende activiteiten, waar kinderen met een beperking aan mee kunnen doen. Daarbij valt te denken aan activiteiten als hoefijzer schilderen, pony knuffelen en ponyrijden. Ook is er een aangepaste menwagen op het terrein aanwezig, waarop zelfs de kinderen die rolstoelgebonden zijn kunnen meerijden.

Naast deelname aan de te organiseren Kanjersactiviteiten kunnen door de kinderen met een beperking en hun begeleiders die dag op het terrein ook de Military en andere activiteiten van het Achterhoeks Hippisch Festijn worden bezocht. Toegang voor de deelnemer en één begeleider is gratis.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Kanjers voor Kanjers, waar het Kanjersfestijn staat vermeld onder het menu Activiteiten. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.

Vroege herfstwandeling op landgoed Hagen

De havezate Hagen. Foto Arie de Knegt

DOETINCHEM - Als de zonnestralen langer worden is anders mooi. Daarom houdt de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen op woensdag 26 september een vroege herfstwandeling op landgoed Hagen. De eerste tekenen van de herfst worden hier zichtbaar: paddenstoelen, herfstbladeren en de veelkleurige mossen bij het grote ven. Juist in deze tijd van het jaar is de grote verscheidenheid van landgoed Hagen goed zichtbaar. De boswachter neemt deelnemers mee en start bij de havezate. Het hele landgoed wordt doorkruist om bij het grote ven te komen. Het is even doorstappen, maar zeker de moeite waard. Na afloop kan men bij de havezate op eigen kosten iets nuttigen.

De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats Havezate De Kelder, aan Kelderlaan 11 in Doetinchem. De duur van de wandeling is circa 2,5 uur. Deelname kost 5 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen mogen gratis mee op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling dient contant te gebeuren op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Meer informatie: www.glk.nl/evenementen, Evaline Demmink, tel. 0314 - 326 730 of Wim de Vries, tel. 06 -17 320 363.

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dan ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. Ik zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de IJssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

Jefta Bresser nieuwe hoofd jeugdopleiding De Graafschap

DOETINCHEM - Jefta Bresser treedt in dienst als nieuwe hoofd jeugdopleiding bij De Graafschap. Bresser volgt in die functie Dennis te Braak op, die nadat zijn contract was opgezegd naar Feyenoord vertrok.

Jefta Bresser is per direct de nieuwe HJO van De Graafschap Pincvision Voetbalacademie en hij kwam over van NAC Breda, waar hij assistent-trainer was bij het eerste elftal en trainer van de jeugd Onder19. Bresser tekent een contract tot juli 2020. De 47-jarige Achterhoeker is geen onbekende bij De Graafschap, zo speelde hij zelf in de Doetinchemse jeugdopleiding en werkte hij er tussen 1993 en 2004 met diverse leeftijdsgroepen. Aansluitend werkte hij als (jeugd)trainer bij PSV, Fulham FC, FC Zenit Sint Petersbrug en was hij bij NEC Nijmegen assistent bij het eerste team.