Contact Bronckhorst Zuid

9 januari 2018

Contact Bronckhorst Zuid 9 januari 2018


Contract hoofdtrainer HC '03 verlengd

Klaas Vermeulen, hoofdtrainer HC '03. Foto: PR

DREMPT - Het contract van hoofdtrainer Klaas Vermeulen van vierdeklasser HC '03 is met een jaar verlengd. De spelersraad en de technische commissie zijn zeer tevreden over het werk van de Hengeloër. Vermeulen is zelf ook erg te spreken over de samenwerking en daarom besloten beide partijen het contract met een seizoen te verlengen. In een extra sportuitzending van 8SPORT van radiozender Optimaal FM maakte de hoofdtrainer het nieuws woensdagavond 3 januari zelf bekend. Vermeulen was daarin samen met andere trainers uit het regionale amateurvoetbal te gast om terug- en vooruit te blikken op het huidige seizoen en te vertellen over het trainingskamp in Portugal dat vanaf 18 januari gepland staat voor de selectie.

Zondag 28 januari hervat HC '03 1 de competitie met de thuiswedstrijd tegen RKPSC 1.

Ruim 2200 steunbetuigingen voor petitie 'Behoud bibliotheek Zelhem'

ZELHEM - De petitie 'Behoud bibliotheek Zelhem' die is opgezet door de stichting Vrienden van de bibliotheek Zelhem is een groot succes. In enkele weken tijd zijn er op de petitie via internet ruim 1700 steunbetuigingen binnengekomen, voor het behoud van de bibliotheek in de kern van Zelhem en voor behoud van het gebouw. In de bibliotheek zijn ruim 500 handtekeningen gezet, wat betekent dat er nu ruim 2200 steunbetuigingen zijn ontvangen. De Stichting Vrienden van de bibliotheek Zelhem vindt dit een aantal waar de politiek in de gemeente Bronckhorst niet omheen kan en daardoor aan het denken wordt gezet. De stichting voelt zich zeer gesteund door zoveel betrokkenheid vanuit de Zelhemse gemeenschap. De petitie zal binnenkort aangeboden worden aan burgemeester en wethouders van de gemeente. De petitie kan overigens nog steeds getekend worden, via de website www.petities.nl. Kies vervolgens 'Behoud bibliotheek Zelhem'. Ook in de bibliotheek kunnen nog steeds handtekeningen gezet worden.

Boekje Dorpsplan Halle

HALLE - Op dinsdag 12 december 2017 vond de officiële presentatie van het nieuwe Dorpsplan voor Halle plaats In diezelfde week zou bij alle adressen in het postcodegebied van Halle (7025) een exemplaar van het boekje worden bezorgd. Uit de ontvangen reacties is gebleken, dat er bij meerdere adressen geen boekje is bezorgd. Die personen hebben alsnog een exemplaar ontvangen. Wellicht zijn er nog meer adressen in het postcodegebied waar geen boekje is bezorgd. Die personen kunnen dit kenbaar maken per brief aan het secretariaat van Halle's Belang (p/a Dorpsstraat 85 te 7025 AC Halle) of via e-mail info@hallesbelang.nl. Er zal dan zo spoedig mogelijk een exemplaar worden bezorgd of opgestuurd.

Afscheid Ds. Dirk Engelage

Zondag 28 januari zal ds. Engelage afscheid nemen als predikant van de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaat hij per 1 februari 2018 met emeritaat.

Ds. Dirk Engelage neemt afscheid van Protestantse gemeente

Als ds. Engelage dienst heeft, staat hij altijd bij de deur om de mensen welkom te heten. Foto: PR

Hij gaat per 1 februari 2018 met emeritaat

DREMPT - Op zondag 28 januari zal ds. Engelage afscheid nemen als predikant van de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel tijdens de afscheidsdienst in de St. Joriskerk (aanvang 13.30 uur). Ds. Engelage heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaat hij per 1 februari 2018 met emeritaat. Voor iedereen is er gelegenheid om persoonlijk afscheid van hem te nemen tijdens de afscheidsreceptie op zaterdag 20 januari van 15.00 tot 17.00 uur in het Dorpshuis in Voor-Drempt, Kerkstraat 89.

Na achtereenvolgens predikant geweest te zijn in de Hervormde Gemeenten Oldebert/Tolbert en Schiermonnikoog, werd hij op 14 juli 2002 bevestigd als predikant in de toen nog afzonderlijke Hervormde gemeenten Drempt en Oldenkeppel.

Na een steeds intensiever wordende samenwerking van ruim twintig jaar, kon op 6 januari 2006 de fusie tot Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel in een feestelijke dienst bekrachtigd en gevierd worden. Met name in die eerste jaren van zijn predikantschap in Drempt en Oldenkeppel lag het accent op uitbreiding en versteviging van de samenwerking tussen de dorpsgemeenschappen en de onderlinge verbondenheid, ook in persoonlijke contacten.

Een ander belangrijk accent lag op de vormgeving van de erediensten. Zo werd er veel aandacht besteed aan verschillende vormen van liturgie en verscheidenheid in vieringen, waarbij voor onderlinge ontmoeting een grote rol was weggelegd. Ook in de ontmoeting en samenwerking tussen de omliggende kerkelijke gemeenten en in de contacten met de R.K. parochie heeft ds. Engelage in de afgelopen jaren een actieve rol gehad en zijn bijdrage geleverd.

De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel nodigt iedereen van harte uit voor de afscheidsreceptie en -dienst. Voor meer informatie kan men per mail of telefonisch contact opnemen met mevrouw G. van der Veen.

scriba@kerkdrempel.nl

0313-48 2828

Open dag GUV Dennenlust Zelhem en GUV De Burcht Terborg

GUV Dennenlust in Zelhem. Foto: PR

TERBORG/ZELHEM - GUV houdt binnenkort open dagen. Op zaterdag 13 januari is de open dag bij GUV Dennenlust, van 14.00 tot 18.00 uur, aan de Kerkhoflaan 5 te Zelhem. En op zaterdag 20 januari bij GUV De Burcht aan de Wijnwaarden 43 te Terborg, van 14.00 tot 18.00 uur.

Alle vragen op het gebied van uitvaartzorg worden beantwoord door de ervaren uitvaartverzorgers van GUV Ton de Jong, Ans Masseling en Ank Horstink, hoofd voorlichting die ook gratis lessen geeft voor verzorgend en, Xandra Wolterink, de gediplomeerde thanatopracteur (lichte balseming) van GUV, Etiënne Icking en de directie van GUV, Bert van Asselt.
GUV beschikt over uitvaartbegeleiders met veel ervaring, en ook biedt men de mogelijkheid voor een kosteloze voorbespreking aan huis. Carla Lammers (ritueel begeleidster) zorgt voor een uitvaart met inhoud. Met aandacht voor de mens, de relatie tot nabestaanden en zijn omgeving in een passende afscheidsceremonie. Ook kinderen maken een rouwproces door, hoe jong ze ook zijn. Door het kind op een open en actieve manier te betrekken bij het afscheid nemen legt men de basis voor een goed rouwproces. Directeur Bert van Asselt vertelt tijdens de open dag over de GUV. Over waarom GUV zonder winstoogmerk werkt en wat dat voor voordelen heeft voor nabestaanden. Thanopracteur Xandra Wolterinck legt met behulp van de materialen precies uit hoe de behandeling in zijn werk gaat en waarom er dan geen koeling van de overledene nodig is. Een verzekeringsdeskundige vertelt alles wat men wil weten over verzekeringen.

Voor meer informatie kan een mail sturen naar opendag@guv.nl of bellen naar 0900-7007000 en vragen naar Ank Horstink of Xandra Wolterink.

Column

Vrijgezellenfeest

Er is een klein probleempje. Het is ergens in de laatste weken van december als hij het berichtje stuurt in onze appgroep. Binnenkort wordt hij 30 jaar, maar zijn verjaardagsfeest in het tweede weekend van januari kan niet doorgaan. In plaats daarvan zijn we een week eerder welkom. En dan is er nog iets. De reden van dit alles; dit weekend is zijn laatste weekend als ongehuwde man. Op de dag dat hij zijn verjaardag zou vieren, is hij op huwelijksreis.

Hier moeten wij even van bijkomen. Dat dit ging gebeuren, wisten we al wel. Al een tijd geleden had hij zijn Poolse vriendin ten huwelijk gevraagd, maar daarna bleef het heel erg lang stil. Nu ineens is het blijkbaar zover. Kon hij dat niet wat eerder melden? Uit de verdere uitleg blijkt dat het in eerste instantie alleen voor de wet en in heel kleine familiaire kring gaat gebeuren. Het kerkelijk huwelijk en het feest volgen later in het jaar in Polen.

Helder. Ons rest één grote uitdaging; het vrijgezellenfeest. Zo'n feest geef je niet voor een al getrouwde man. Dat moet dus nu. Met kerst en oud en nieuw voor de deur biedt de agenda echter zo goed als geen ruimte. Er is maar één echte mogelijkheid. Dat is het eerste weekend van januari. Het is last-minute en er is flink wat improvisatie voor nodig, maar we kunnen niet anders. Zijn verjaardagsfeest moeten we bombarderen tot zijn vrijgezellenfeest.

Naar een locatie hoeven we niet lang te zoeken. In en rondom de Drentse basisschool waar hij tijdelijk woont, is ruimte in overvloed. Ook een programma zit snel in elkaar. We besluiten hem in één dag een echte Pool te laten worden. Zo mag hij in een rood bouwvakkerskloffie met in witte letters het opschrift 'Firma Budowlana' (Pools voor 'bouwbedrijf') zijn eigen bankje in elkaar timmeren en een muurtje metselen. Uiteraard zijn hierbij een Pools biertje en een glaasje wodka nooit ver weg.

Om de dag af te trappen, verzint één van ons de smoes 's avonds verhinderd te zijn. In plaats daarvan trakteert hij de bijna 30-jarige aan het begin van de middag graag op een lunch in het plaatselijke eetcafé. Het plan slaagt wonderwel, want als hij hier ook zijn andere vrienden treft, is de verrassing compleet en de dag al voor een groot deel geslaagd. Als afsluiter gaan we stappen in Zwolle, waar het snoep aan de ketting om de nek van de bouwvakker in rap tempo in vrouwenmonden verdwijnt.

Waar wij uitkeken naar zaterdag en menigeen nog steeds met kleine oogjes rondloopt, is deze maandag voor de hoofdrolspeler pas echt de grote dag. Al vroeg in de ochtend stuurt hij een berichtje om ons te bedanken voor het mooie feest. Alles is inmiddels opgeruimd en een deel van de school is helemaal aangekleed voor een bescheiden trouwfeestje. Zelf is de bruidegom zo goed als topfit. Hij heeft nog wat lichte hoofdpijn van de vele wodka, maar voor een echte Pool is dat hooguit een klein probleempje.


Koffiemorgen Drempt en Hummelo

DREMPT/HUMMELO - Op vrijdag 12 januari 2018, de tweede vrijdag van de maand, is er weer een koffiemorgen voor iedereen in het Dorpshuis, Kerkstraat 89 in Drempt Iedereen is tussen 10.00 en 12.00 uur van harte uitgenodigd om koffie of thee te komen drinken. Deze koffiemorgen is een initiatief van het Dorpshuis te Drempt en de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel.

U hoeft zich voor deze morgen niet op te geven. U kunt gewoon langs komen. De gastvrouwen heten u van harte welkom. Neem vooral ook uw buurman/buurvrouw of een bekende mee. De koffie of thee met traktatie wordt u aangeboden door het Dorpshuis en de Prot. Gem. Drempt en Oldenkeppel. U kunt gehaald en gebracht worden als u zelf geen vervoer heeft. Neem hiervoor contact op met Wanda Steintjes (06 - 23027640), Geeske van der Veen (0313 48 2828) en voor Hummelo Chris Vrogten (0314 - 38 1602).

Bingoavonden bij D'n Draejer

VELSWIJK - Carnavalsvereniging De Doldraejers te Velswijk en Wittebrink houdt in het dorpshuis D'n Draejer bingoavonden op vrijdag 12 januari 2018, vrijdag 16 februari, vrijdag 16 maart, en vrijdag 13 april. Aanvang 20.00 uur.

Voor 10 euro koopt u een set kaarten waarmee acht ronden gespeeld kan worden, of koop een duo kaart voor 15 euro waarmee u dubbel kans heeft. U krijgt acht verschillende kleuren bingokaarten, elke ronde heeft een andere kleur, daarmee kunt u de hele avond spelen. De prijzen zijn 10, 15 of 25 euro per ronde. Ook kan u mee spelen met duo kaarten, deze zijn 15 euro en dan heeft u iedere ronde twee kaarten om mee te spelen. Ook is er de mogelijkheid om in de pauzes voor 5 euro mee te spelen met tweemaal een extra ronde, waarbij de winnaar maar liefst 50 euro wint. Dorpshuis D'n Draejer, Velswijkweg 50, gaat om 19.30 uur open. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

Schommelen bij Ezelstal de Edelingen

Angelique Krüger en Rianne Groot Roessink proberen de schommel uit. Foto: Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Klanken van de midwinterhoorns van d'Olde Roop verwelkomden de gasten bij Ezelstal de Edelingen, waar bijna het hele Team van Tien en de achterban, Jan, Joke en Rianne Groot Roessink en een aantal van hun cliënten, sponsoren, wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst, Angelique Krüger en Alberto Radstake van omroep Gelderland en andere belangstellenden bijeen waren gekomen voor de officiële onthulling van het nieuwe speeltoestel: de vogelnestschommel.

Door Liesbeth Spaansen

Teamcaptain Bas Hulshorst heette iedereen van harte welkom: "Het moment is aangekomen." Hij vertelde in het kort hoe hij een telefoontje kreeg met de vraag of hij binnen twee maanden kon regelen dat het televisieprogramma Zomer in Gelderland bij hem voor Sporthal de Pol kon worden opgenomen. Het lukte. "Het was een hele leuke dag, we hebben er van genoten. Die dag hebben we een geld van Omroep Gelderland binnengesprokkeld, maar ook veel van de bedrijven uit Zelhem." Onder het doek stond het speeltoestel, een vogelnestschommel, klaar om te worden onthuld door het team aan de ezelstal.

Even een groepsfoto van het team met Angelique, Alfonso en de wethouder. Foto: Liesbeth Spaansen
Het team onthult de vogelnestschommel. Foto: Liesbeth Spaansen
De cliënten ontkurken de champagne. Foto: Liesbeth Spaansen
Mooie woorden van wethouder Antoon Peppelman. Foto: Liesbeth Spaansen
Angelique Krüger haalt herinneringen op. Foto: Liesbeth Spaansen
Alfonso Radstake en Angelique Krüger proberen de schommel ook uit. Foto: Liesbeth Spaansen
Op verzoek zitten ook Jan en Joke op de schommel. Foto: Liesbeth Spaansen

De delegatie van de Edelingen mochten naar voren komen om van dichtbij de onthulling mee te maken. De cliënten hadden daarvoor champagne meegenomen om de schommel te dopen. Na het aftellen was het zover. Het doek ging eraf en de champagne ging ruim over de schommel heen, natuurlijk onder groot applaus.

Wethouder Antoon Peppelman had gedurende de dag van de uitzending van Zomer in Gelderland gezien dat in heel korte tijd veel energie naar boven kwam om er een succes van te maken. "Ik ben trots op al die Zelhemmers die dit met elkaar gerealiseerd hebben en ik ben er minstens zo trots op dat het geld naar een goed en nuttig doel gaat. De combinatie van ezels en zorg, waar dagelijks veel mensen plezier aan beleven, dat is heel mooi en uniek in Nederland. Ik vind het mooi dat het speeltoestel hier een mooie plek gevonden heeft en hoop dat veel cliënten er plezier aan beleven. " De familie Groot Roessink werd gefeliciteerd met een fraaie bos bloemen, in de oranje kleuren van Zomer in Gelderland.

Joke Groot Roessink was kort maar krachtig: "Namens omroep Gelderland en het Team van Tien wil ik jullie hartelijk bedanken voor jullie inzet. Mede dankzij de sponsoren mochten we dit krijgen van jullie." Zomer in Gelderland in Zelhem op maandag 7 augustus was de eerste aflevering van de serie in 2017. "Dat hadden jullie heel knap gedaan," aldus een enthousiaste Angelique Krüger. "Chapeau, en een waanzinnig goed doel gekozen. Ik ken ze al wat langer en vind ze lieve, toffe mensen die heel goed werk doen. Gefeliciteerd met dit mooie toestel."

Natuurlijk werd de schommel direct in gebruik genomen door Angelique en Alberto, die hoog geduwd werden door onder andere Jan Groot Roessink. Ook Jan, Joke en Rianne gingen op de schommel, waarna de cliënten er om beurten enthousiast gebruik van maakten.

Een langgekoesterde wens ging in vervulling. "Vooral voor de mensen, voor de zorgvragers zelf is het een grote aanwinst. Het is een heel duur toestel, maar je kunt er veel mee; je kunt er ook op liggen of met z'n tweeën erop. Het is vooral heel rustgevend. We zijn er hartstikke blij mee."

Na dit gezellig samenzijn werd met genodigden tijdens een kort slotfeestje, muzikaal opgeluisterd door zangeres Rita, afscheid genomen van elkaar.

De Boetners bij Café De Tol

ZELHEM - De klanken van Saint's & Sinners zijn amper verstomd, maar ook in 2018 staat het programma van Café De Tol bomvol met allerlei soorten muziek. Op zondag 14 januari staat de dialectband De Boetners op het podium van de Tol.. De Boetners maken nummers in hun moerstaal. Rock & Roll nummers in het Achterhoekse dialect. Grote inspiraties zijn dan ook Jovink & The Voederbietels, Normaal, Boh Foi Toch en internationale bands zoals AC/DC en Status Quo.

. Vanaf zomer 2013 werd het duo versterkt met Bram Kruijt (drums en achtergrondzang) en Alex Simons (basgitaar). Hier en daar werden er wat nummers uitgebracht waar onder 'Goa Je Met (Noar Mien)'. Dit nummer leverde veel media-aandacht op.. Dit gaf veel motivatie om aan de slag te gaan met een volledig album. Op 23 mei 2014 werd het eerste album uitgebracht onder de titel 'A-j Moar Schik Hebt' en sindsdien speelt de band regelmatig in alle hoeken van de Achterhoek en inmiddels verre omstreken. Op 21 mei 2016 kwam het langverwachte tweede album van de band uit: 'Heavig!'. Het album werd opgenomen in de studio van Hendrik Jan Bökkers en bevat onder andere 'Mien Brommer', 'Kleine Gleaskes' en titeltrack 'Heavig!'. Ook deed de band mee aan het TV-programma 'Deurdonderen' van Omroep Gelderland & RTV Oost. Een eigen tv-aflevering, opnemen in de studio bij Jan-Wilm Tolkamp (Normaal) en het exclusieve nummer 'Oefenhok' zijn hier uit voortgekomen.

Het optreden zal plaatsvinden tussen 16.00 en 20.00 uur. De keuken is die dag gesloten, wel zal er een snelle hap te verkrijgen zijn. De entreeprijs bedraagt 5 euro. Kom echter wel op tijd, want vol is vol.

Ruysdael Kwartet brengt klassiek repertoire in de Brink

Zelhem - Zondag 14 januari verzorgt het Ruysdael Kwartet een concert voor de Stichting Kamermuziek Zelhem. Het kwartet, waarin Joris van Rijn-viool, Emi Ohi Resnick-viool, Gijs Kramers-altviool en Jeroen den Herder-cello musiceren, is één van de beste strijkkwartetten van Nederland. Het concert begint om 20.00 uur in Cultureel Centrum 'de Brink' in Zelhem. De ingang is aan de achterzijde, waar ook parkeerruimte is.

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden nog studeerden aan het conservatorium in Den Haag. Zij volgden lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques en ze studeerden twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet naam te maken in binnen- en buitenland en wordt het regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses, waarbij verschillende prijzen en onderscheidingen mochten worden ontvangen.

Het Ruysdael Kwartet speelt naast klassiek repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten. Zo ging het op tournee met Jacob ter Veldhuis met een programma rond het derde strijkkwartet van deze prominente Nederlandse componist. Hiernaast werkt het Ruysdael regelmatig samen met prominente gastmuzikanten zoals Rafael Wallfisch, Gavriel Lipkind, Johannette Zomer en Lavinia Meijer.

In juni 2015 vond het eerste 'Zoom' kamermuziekfestival plaats in de gemeente Rheden. Na een succesvolle eerste editie is het Ruysdael Kwartet als initiatiefnemer en gastheer van dit festival verdergegaan. Prominente gasten als Nino Gvetadze, Dmitri Ferschtmann en het Doric String Quartet werden in het afgelopen jaar ontvangen.

Tijdens het concert in 'de Brink' worden onder andere werken gespeeld van Joseph Haydn, Louis Andriessen en Ludwig van Beethoven.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

DREMPT/HUMMELO/KEPPEL - Agenda week 02/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com.

• do 11 jan: met de bus naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Georganiseerd door Stichting Welzijn DH&K. Vertrek ca. 8.30 uur, terug ca. 17.15 uur. Info: tel. (0314) 380232 (evt. voicemail inspreken) of via info@swdrempthummelokeppel.nl

Voor-Drempt
• wo 10 jan: maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis, Kerkstraat 89 van 17.00-19.00 uur. Inloop vanaf 16.45 uur. Info: Joke van het Bolscher, tel. (0313) 473114.
• vr 12 jan: koffiemorgen georganiseerd door de diaconie Drempt en Oldenkeppel i.s.m. het Dorpshuis. Voor gezelligheid en een praatje bent u van 10.00-12.00 uur van harte welkom in het Dorpshuis. Voor info en vervoer: Wanda Steintjes, tel. 06-23027640 of Geeske van der Veen, tel. (0313) 482828.
• wo 17 jan: gezellige middag Club 60+ met een optreden van schipperskoor De Zompenkearls in het Dorpshuis. Aanvang 14.00 uur. Info: Diny Bloemendaal, tel. (0313) 479532.

Achter-Drempt
• Ouderen uit Drempt, Hummelo en Keppel zijn welkom op de spelletjesmiddagen die de KBO/PCOB op woensdagen organiseert in het kerkzaaltje van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel. (0313) 471931.

Hummelo
• Iedere dinsdag repeteert het Hummelo's Gemengd Koor van 19.45-21.30 uur bij FF naar Steef. Belangstelling om ook lid te worden? Kom dan een keer luisteren en sfeer proeven. Info: Belinda Plant, tel. 06-46477115.
• Iedere woensdag om 13.00 uur huifwagenrit met verrassing door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• De Welfare-ochtenden in zorgcentrum Hyndendael zijn gestopt. Restanten wol blijven echter zeer welkom! Info: Jopie Wissink, tel. (0314) 381062.
• vr 12 jan: het Money Darts toernooi bij FF naar Steef, van 20.00-23.30 uur. Info: www.ffnaarsteef.nl
• za 13 jan: pubquiz bij FF naar Steef, 20.00-23.00 uur. Info: www.ffnaarsteef.nl• do 18 jan: jaarvergadering Dameskrans Hummelo gevolgd door een gezellige activiteit, van 14.00-16.00 uur in dorpshuis De Ruimte. Info over de activiteiten van de Dameskrans: Henny van Zadelhoff, tel. (0314) 381224.
• do 18 jan: ochtendbridgeclub Gezelligheid Troef bridget eens per 14 dagen bij FF naar Steef van 9.15 uur tot ca. 12.30 uur. Belangstelling? Neem dan contact op met Liet Hoitink, tel. (0314) 381876.

Hoog-Keppel
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl
• Iedere vrijdag bootcamp voor enthousiastelingen van 13 tot 55 jaar, van 18.00-19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Hessenhal. Info: Lars Timmer, tel. 06-23416488 of via lars@personallfit.nl
• Tijdens het winterseizoen traint schaats- en skeelervereniging De Hessenrijders in de Hessenhal, met op zondag van 10.30-11.30 uur skeelertraining voor volwassenen en oudere jeugd, op dinsdag van 20.00-21.00 uur conditietraining en op donderdag traint de jeugdskeelergroep van 19.00-20.00 uur. Nadere info: www.hessenrijders.nl

Laag-Keppel
• Galerie 1880, tevens kunstuitleen, biedt een uitgebreide kunstcollectie in diverse stijlen en verrast met het veelal kleurrijke werk. De galerie aan de Hummeloseweg 4a is geopend do t/m za van 13.00-17.00 uur. Info: www.kunstofart.nl

Nederlands beste en favoriete countryzangeres in 'de Brink'

Zelhem - Met inmiddels meer dan 25 jaar ervaring op binnen- en buitenlandse podia, een eigen stemgeluid, een sympathieke uitstraling en een capaciteit om een publiek voor zich te winnen, is een optreden van Sandra Vanreys een genot voor liefhebbers van haar genre, waarin ze met name de country-muziek een warm hart toedraagt. Al acht keer werd ze uitgeroepen tot Nederlands beste en favoriete countryzangeres. Daarnaast kreeg ze de titel millennium countryzangeres van Nederland. Zaterdag 20 januari komt ze naar de theaterzaal van 'de Brink' voor een optreden. Samen met Erwin Stolte verzorgt ze vanaf 20.00 uur een concert. De entree bedraagt tien euro.

Niet alleen de Nederlandse country-liefhebbers genieten van haar optredens. In Amerika schitterde zij voor 42 miljoen kijkers (!) in de live uitgezonden TV-show 'Nashville Now' en Sandra verzorgde vele optredens in binnen en buitenland. Onlangs was zij op verzoek van de Nederlandse Ambassade te gast in Guatemala City waar ze optredens verzorgde op het Holanda Festival. Als er in de Achterhoek dan ook nog een trein naar je vernoemd wordt, dan kun je gerust concluderen dat we te maken hebben met een gevierde zangeres.

Sandra's cd-singles 'Let us try' en 'Ev'rybody is Rocking' haalden de Tipparade en haar debuut cd-album 'Heartstrings' kreeg belangstelling vanuit onder andere Duitsland, waarna haar eerste Duitstalige single verschijnt met de titel 'Wenn du nicht weisst wohin'.
Naast optredend artiest gebruikt ze haar talenten sinds een aantal jaren ook als zangcoach. In een nieuw project zingt Sandra voornamelijk akoestische muziek zoals folk, country en bluegrass. In samenwerking met Marius en Pauline Duurland werd inmiddels een cd opgenomen en gezamenlijk treden zij op als Trio Sandra Vanreys.

Tijdens de zanglessen leerde ze Erwin Stolte kennen. Met hem treedt ze op als duo met akoestische songs op gitaar, dobro, mondharminica en mandoline. Erwin komt uit de bluegrass wereld. Rtv Achterhoek maakt maandelijks een clip van Sandra en hierin is menigmaal Erwin te zien als muzikant en de backingvocals.

Sandra kent dus verschillende optredens. Solo, als singer/songwriter, in samenwerking met diverse country-orkesten, als akoestisch trio onder de naam Trio Sandra Vanreys of, zoals in de Brink' als duo samen met Erwin Stolte.

Op de website vindt u uitgebreide informatie.

Exposities en agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Een spectaculaire keramiektentoonstelling met werken van Marian de Voogd, Marja Kennis, Marja Hooft, Judith de Vries, Liesbeth Kamp en Dien Jorien Geertsma. Het totaal vormt een kleurige expositie die het bekijken meer dan waard is. De expositie is tot 20 januari te bekijken tijdens de openingsuren van de Zelhemse bibliotheek.

Museum Smedekinck
Donderdag 16 november werd bij Museum Smedekinck een nieuwe expositie geopend: 'Oude serviezen vertellen een verhaal…'. Tentoongesteld worden (delen van) serviezen uit de verzameling van de Aaltense Janny Vonhof. Het gaat voornamelijk om Maastrichts aardewerk. De tentoonstelling is de hele winter te bekijken.

Agenda
23 januari: Winterbijeenkomst Fietsgroep Welzijn Zelhem in de Oranjehof. Aanvang: 14.00 uur. Inl. 06-49135536.
6 februari: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.

'De samenleving is de kracht van de gemeente'

Burgemeester Marianne Besselink en Frans Miggelbrink in gesprek over 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HENGELO - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op donderdag 4 januari 2018 mocht wederom rekenen op grote belangstelling. Na de nieuwjaarswensen en koffie met een taartje startte het officiële deel van de avond. Frans Miggelbrink was de speaker voor deze avond en hij had met burgemeester Marianne Besselink een dynamisch gesprek over het voorbije jaar.

Door Liesbeth Spaansen

Jaarwisseling
"Sinds ik hier ben, wordt de jaarwisseling alleen maar rustiger en daardoor gezelliger. Wel wat jammer van het illegale vuurwerk. Dus als we dat volgend jaar gewoon niet meer doen, wordt het nog gezelliger," aldus de burgemeester. Frans vult aan: "We gaan volgend jaar alleen carbidschieten, dat is onze traditie." Dat voorstel wordt met applaus aangenomen.

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
"We waren in 2017 de eerste gemeente die dat keurmerk kreeg, een initiatief van wijkagent Fons Bouwmeister. Communicatie tussen de gemeente, LTO, jagers, de politie, brandweer, het Openbaar Ministerie, het Waterschap Rijn en IJssel en Natuurmonumenten.is het belangrijkst."

Bibob
Naleving volgens de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) moet Bronckhorst veilig maken. "Het is veiliger dan vorig jaar. Dat is goed, maar we moeten wel alert blijven met elkaar."

De Boer Op
"We gingen inderdaad De Boer Op, dat ging over het bevolkingsvraagstuk. Er waren in 2017 negatieve cijfers over de krimp, maar we vinden het hier allemaal prachtig. Bent u het daarmee eens?" Het publiek beantwoorde deze vraag met een groot applaus. Frans stelde dat Bronckhorst één van de mooiste gemeentes van Nederland is, waarop de burgemeester antwoordde; "Pardon .. dé mooiste gemeente van Nederland." Toch laat de burgemeester weten dat er een belangrijk vraagstuk is. "Hoe zorgen we dat hier hier zo mooi blijft. Hoe gaan we dat dan doen met elkaar? Cijfers liegen er niet om. In 2040 hebben we de helft minder mensen in de beroepsbevolking en het aantal senioren is verdubbeld. Nu kunnen 3 à 4 mensen mantelzorg verlenen aan iemand, in 2040 is het 1 op 1. Hoe gaan we daar mee om als samenleving. Zoals ik Bronckhorst heb leren kennen de afgelopen twee jaar, zet die daar als er één gemeenschap de schouders onder."

Plannen voor 2018
Op de agenda staan onderwerpen als Vitale Kernen; hoe houden we het leefbaar met elkaar, Duurzaamheid; de ambitie is om 2030 energieneutraal te zijn en Zorg; een belangrijke taak ligt bij de gemeente, waar gebruikers tevreden bleken. "Dat is goed om te horen, maar we moeten scherp blijven."

Gemeenteraadsverkiezing
"Als er één periode is, dat die gemeente ontzettend van belang is, dan is dat wel nu," benadrukt de burgemeester. "Als u nou allemaal zorgt dat u, ook thuis, roept dat iedereen vooral gaat stemmen op 21 maart... Want het gaat hier wel gebeuren. Hier regelen we als lokale overheid heel veel dingen die rechtstreeks van invloed zijn op u, of u het hier een beetje prettig vindt wonen. Als ze over mij beslissen, zou ik graag daarover mee willen praten. Dus: stem allemaal!"

Kracht van de gemeente
De burgemeester besluit: "Ik vind de samenleving de kracht van de gemeente. Ik ben echt onder de indruk van al die vrijwilligers, die de samenleving maken wat het is. Door al die dingen die ze organiseren, sportaccommodaties en zwembaden open houden, cultuur- en natuurverenigingen. Dat maakt ook dat het goed toeven is in Bronckhorst. Samen, gemeente en inwoners, doen we dat met elkaar. Als we dat blijven doen, heb ik er vol vertrouwen in dat 2018 nog weer mooier wordt dan 2017."

Na het benoemen van de 'Vrijwilliger van het Jaar' Diny Nijkamp en het huldigen van de sportkampioenen werd iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje tijdens de receptie.

Diny Nijkamp 'Vrijwilliger van het jaar' in Bronckhorst

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HENGELO - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst benadrukte wethouder Antoon Peppelman het belang van vrijwilligers in de samenleving van Bronckhorst. "Als die er niet zouden zijn, dan denk ik dat half Bronckhorst stil ligt. Ze zijn het goud voor de samenleving."

Door Liesbeth Spaansen

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

De gemeente zet met de drie genomineerden vrijwilligers, Stienie Eggink-Regelink van EHBO Vereniging Hengelo, Jan Memelink van Stichting Veiling Commissie Vorden en Diny Nijkamp van Volleybal vereniging Willen Is Kunnen (W.I.K.) Steenderen, eigenlijk alle vrijwilligers in het zonnetje. Het is een symbolische prijs voor alle vrijwilligers. Na het bekijken van de filmpjes over de genomineerden maakte de wethouder de keuze van de jury onder tromgeroffel bekend: Diny Nijkamp werd door zowel de jury als het publiek als 'Vrijwilliger van het Jaar 2017' uitgeroepen.

Diny Nijkamp, vanaf 1975 actief als vrijwilliger, had dit niet verwacht. "Ik vond de nominatie al geweldig. Als je dan wint is het helemaal een beloning. Ik ben al jaren bestuurslid van Volleybalvereniging W.I.K. Dat is heel leuk, anders houd je het niet zolang vol. Als er nieuwe bestuursleden komen en ik zou stoppen, mis je weer zoveel knowhow. We hebben gewoon een leuk team, dan hou je het ook vol."
Diny geeft trainingen aan de jeugd, de senioren en aan haar eigen team. Van dat laatste team is ze dus zowel speler, trainer als coach en ze coacht een jeugdteam. Ze fluit regelmatig wedstrijden voor jeugd en senioren en zorgt voor begeleiding van nieuwe scheidsrechters. "Zolang het leuk blijft en voldoening geeft, het gewaardeerd wordt, dat mensen het leuk vinden wat ik doe en blij met me zijn, blijf ik het doen. Ik ben echt een teamspeler, je doet het wel samen." Nu is ze actief met het opzetten van een volleybalspeeltuin voor de jeugd tussen 4 en 6 jaar. "Dat doen we ook samen. Er zijn zoveel mensen die ons ermee helpen." Diny geeft ook al meer dan 25 jaar bewegingsles aan een groep dames. "Het filmpje geeft wel een idee wat ik allemaal doe, ook voor de vereniging, de waardering binnen de club."

Naast de eretitel kreeg Diny Nijkamp een geldbedrag van 250 euro. De andere twee genomineerden, Stienie Eggink-Regelink en Jan Memelink kregen elk een geldbedrag van 50 euro.

24 kampioenen gehuldigd tijdens nieuwjaarsreceptie

HENGELO - "Dit jaar had ik de eer om maar liefst 24 kampioenen te huldigen", aldus wethouder Jan Engels. "Ik ben er enorm trots op dat zoveel Bronckhorster sporters op dit hoge niveau presteren. Bij deze kampioenen wordt weer bevestigd dat Bronckhorst een echte buitensportgemeente is!" De wethouder noemde ook Golfbaan 't Zelle, dat als Golfbaan van het Jaar 2017 werd uitgeroepen.

Vanwege het grote aantal sporters keek het publiek eerst naar alle prestaties die op het grote scherm werden vertoond. Zij kregen van het publiek een welverdiend applaus. Daarna riep speaker Frans Miggelbrink ze naar voren voor de persoonlijke huldiging door de wethouder Jan Engels. Zij kregen een oorkonde en bloemen.

De volgende kampioenen van Bronckhorst in 2017 zijn gehuldigd:
Maud van Walstijn: NK tweede plaats Dressuur. Evelien van Heuven: NK eerste (KNHS) Eventing Pony's Equipe. Werner Vredegoor en Sylvia van Emst: NK tweede Stijldansen, open klasse senioren. Rik Pasman: NK tweede Autocross keverklasse. Mariëtte ten Bokkel-Ammerlaan: NK tweede Halve Marathon Masters. Luc van Hal: NK tweede Judo Studenten. Sabine Wolsink: NK eerste Junioren judo, NK eerste Studenten judo en NK derde Judo senioren. Anne Mokkink: NK eerste NFF- BMX fietsen en NK tweede KNWU. Bennie Oldenhave: NK eerste F3C Sport klasse – modelvliegsport. Jan Willem Arendsen: NK derde Enduro. Thijs Bulten: NK eerste Enduro klasse N1 en NK tweede Enduro Clubteams. Sjoerd Eskes: NK eerste Enduro clubteams en NK eerste Enduro klasse N2. Luc van Lenning: NK tweede Quads. Richard Vliem en Niels Kappert: NK derde jeugd klasse indoor touwtrekken. Touwtrekteam met Peter Gr. Nuelend, Bert Looman, Bennie Harmsen, Guus Hummelink, Stefan Gr. Nuelend, Gerrit Uilenreef en Ard Reinders: NK tweede 720 kg klasse en NK derde 680 kg klasse. Stefan Gr. Nuelend en Ard Reinders: EK eerste 720 kg klasse touwtrekken. Tevens werd Ard Reinders individueel: EK eerste 680 kg Klasse landenteam en EK tweede 640 kg Klasse landenteam touwtrekken. Gerrit Uilendreef: Worldgames tweede 700 kg klasse touwtrekken. Marian van Hilst: EK eerste Triathlon long distance, NK eerste Long distance, NK tweede Duathlon long distance en NK derde Triathlon middle distance.

Nieuwjaarsreceptie Bronckhorst

Cleo bij Live@Ideaal

Cleo, jazzy, maar easy on the ears. Foto: PR

Zelhem - Woensdagavond 10 januari staat 'Cleo' met haar band centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden door de presentator bevraagd over hun roots en muzikale aspiraties.

Door de ontmoeting met componist, coach en producer Jaymz Arthor Hendrix ontstond bij de Vordense zangeres Cleo (geb. 1995) het plan om samen een eigen CD te schrijven en op te nemen. De Deventer muziekondernemer Jos Harmelink werd aan het team toegevoegd en gezamenlijk werd aan het ambitieuze project begonnen. Allemaal in eigen beheer in de studio van Jaymz.

Onder de titel 'Let's Glide' ontstond een volwaardig album met tien tracks, waarbij de muzikale invloeden van bekende artiesten als Rihanna, Jessie J en D'Angelo zijn terug te horen. Allemaal goed doordachte nummers waarbij een jazz-akkoord niet geschuwd wordt, maar nog steeds lekker 'easy on the ears'. Sinds september 2017 is het album te koop en zijn de eerste nummers via Spotify te beluisteren. Daarnaast gaat ze met een liveband, waarin onder andere Chris Korzec en Micky Fisser spelen, op promotietour.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Column

8 juli tot 3 juni

Doesburg

Lalique Museum Tentoonstelling: "Jan Toorop & het animisme"

Hanzestad Doesburg

2 december tot 27 januari

Doetinchem

Exposities Slingeland Ziekenhuis

Slingeland Ziekenhuis

12 december tot 28 januari

Doetinchem

Parels van de Achterhoek

Stadsmuseum Doetinchem

11 januari

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

12 januari

Doetinchem

Kloosterwandeling in de Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

13 januari

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

16 januari

Doetinchem

Lezing "Verleidingen in de supermarkt"

Jumbo

19 januari

Doetinchem

Natuurwandeling in de Slangenburg

Slangenburgse kerk

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

20 januari

Doetinchem

Zoektocht van kunstenaar Ingrid Nijenhuis

Kunstuitleen Stadsmuseum

Doetinchem

Workshop meditatief schilderen

Slangenburgse kerk

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 4 januari 2018 was in zaal Den Bremer de vijfde en laatste speelavond van de derde ronde van Bridgeclub Bronkhorst.

Iedereen wenste elkaar voor het nieuwe jaar het allerbeste toe en iedereen kon genieten van een door de familie Wunderink beschikbaar gesteld glas champagne. Daarna begon de wedstrijdavond weer vol spanning.
De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Joke Damveld en Hans Oldhoven 66,67%, 2. An Wortel en Paul Niks 63,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Riet Botschuyver en Henny Deunk 65,10%, 2. Karen Notten en Erica Schut 59,27%, 3. Jan Veenhuis en Joop Rutten 55,73%. Lijn C. 1. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 59,42%, 2. Ab Boers en Henk Boers 58,13%, 3. Paulien Gasseling en Minie Peters 56,11%.

Op donderdag 11 januari begint de vierde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Nieuw team winnaar Karperbokaal Carbidschieten Hummelo 2017

Het winnende team. Foto: Erwin Visser

HUMMELO - Editie 2017 heeft een nieuw team als winnaar van de Karperbokaal. Maurits Meijer, Ruth Seegers en Gerrit Kempers verrasten velen door op het juiste moment te pieken tijdens de wedstrijdrondes. Ondanks het feit dat de twee laatst genoemden vooraf al een blessure hadden, was hun puntentotaal van 855 ruim voldoende om voor te blijven op de winnaars van vorig jaar, Pim Meulenbeek en Sander Harenberg.

Met 750 punten bleven zij op hun beurt de nummers 3 Evert Harenberg en Joey Mullink met een kleine 100 punten voor. De deelnemende 20 teams deden weinig voor elkaar onder, want ieder team wist op alle onderdelen ruim punten te scoren. Het team Dejan Bolt/Quinten ten Hoonte verdiende een taart vanwege de meest creatieve installatie en schoten tevens 'ut wietste schot van de dag'. Ondanks de barre en bijna onwinterse weersomstandigheden was er een ruim bezoekersaantal en heeft iedereen kunnen genieten van dit meest unieke carbidevenement van de regio. De organisatie bedankt de deelnemers voor hun enthousiaste deelname en hoopt een ieder weer terug te zien tijdens de editie van 2018.

Wedstrijdprogramma's

REGIO - Een overzicht van de wedstrijden van sportverenigingen in het gebied Bronckhorst-Zuid.

S.E.V. Korfbal
Zaterdag 13 januari. Senioren. Groen Zwart 1-SEV 1. Aanvang: 12.30 uur; Mélynas 2-SEV 2. Aanvang: 17.10 uur; Sios '61-SEV 3. Aanvang: 15.35 uur; SEV 4-Rivalen 3. Aanvang: 20.20 uur.

Junioren. SEV A1-Reehorst '45 A3. Aanvang: 19.00 uur; Rheko E2-SEV E1. Aanvang: 12.30 uur.

Sparta Volleybal
Zaterdag 13 januari. Sparta meisjes B1-Seesing Personeel Orion meisjes B2. Aanvang: 15.00 uur; Sparta dames 3-De Hofnar Bovo dames 3. Aanvang: 15.00 uur; Sparta dames 4-Grol dames 4. Aanvang: 15.00 uur; Sparta meisjes B3-BVC '73 meisjes B1. Aanvang: 17.00 uur; Sparta dames 2-Wevoc dames 2. Aanvang: 17.00 uur.

Vleesbingo voetbalvereniging Zelhem

ZELHEM - Op vrijdag 26 januari is de volgende vleesbingo bij VV Zelhem. Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom in de kantine aan de Vincent van Goghstraat 74 in Zelhem, waar vanaf 20.00 uur de ballen weer zullen rollen en er mooie vleespakketten te winnen zijn.

Teaminformatieavond Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018

HENGELO - De eerste teaminformatieavond van Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018 is maandag 15 januari. Deze avond is voor teams die zich al hebben opgegeven en belangstellenden. Wie bezig is met de samenstelling van een team is ook welkom. Op deze avond geven teamcoördinatoren informatie over de Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018. De ambassadeur Marianne Besselink is ook aanwezig. De teaminformatieavond wordt gehouden in de kantine van V. en A.V. Pax aan de Elderinkweg 5 in Hengelo Gld. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

Pak An biedt Matthijs van Nieuwkerk boek aan

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: PR

HENGELO/VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek.

Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter.
Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

De presentator van onder meer De Wereld Draait Door (DWDD) was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi.

En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs. Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.

Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp.

Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd. Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

IJsselhoeven: groots en voornaam

STEENDEREN - Historische Vereniging Steenderen nodigt belangstellenden uit voor een avond over IJsselhoeven op maandag 15 januari. In Het Anker aan de J.F. Oltmansstraat 7 begint de presentatie om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is er koffie.

In de vallei van de IJssel liggen bijzondere boerderijen: de IJsselhoeven met hun dwarsvoorhuizen, de grote tuinen met vaak een rode beuk, de grote schuren. Het zijn getuigen van een rijke tijd. Ze zijn beeldbepalend door hun grootsheid en voornaamheid. De IJsselhoeven dragen volgens de bewoners en bezoekers bij aan de schoonheid van het gebied. Maar hoe zijn de IJsselhoeven ontstaan? Wat is hun geschiedenis? Regelmatig komt Stichting IJsselhoeven in deze boerderijen en ontdekt vaak bijzondere bouwkundige verrassingen. Plaatsgenoot Wim Jansen, projectleider Rood van Stichting IJsselhoeven zal deze avond het verhaal van het ontstaan, de bouwhistorie en deze verrassingen vertellen. Hij laat hierbij ook beelden zien van de boerderijen.

Een ieder is welkom. Leden mogen gratis binnen, voor niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Zelos zoekt nieuwe hoofdtrainer

ZELHEM - Tijdens de winterstop heeft het bestuur van Zelos, in goed overleg met trainer Anthonie Nieuwenhuis, besloten om aan het eind van dit seizoen afscheid van elkaar te nemen. Anthonie is momenteel bezig aan zijn tweede periode als trainer bij Zelos. Halverwege het tweede jaar valt het besluit om afscheid te nemen. Zelos wenst Anthonie veel succes in zijn verdere carrière.

Bibliotheek kan met hulp meer open

BRONCKHORST - Met ingang van 1 januari hebben de bibliotheken in Hengelo, Vorden en Zelhem andere openingstijden. Tijdens die openingsuren kan men op vaste tijden rekenen op de hulp van de informatieprofessionals. Op andere momenten zullen de vrijwillige gastvrouwen en gastheren aanwezig zijn. Kijk voor het nieuwe overzicht op de site.

Voor de bibliotheken wordt gezocht naar zogenaamde Biblio-takers, die de bibliotheek onder zijn of haar hoede nemen. Zij zullen tussen 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek zitten om te zorgen dat iedereen terecht kan. Biblio-takers kunnen alléén komen, maar liever samen met iemand anders, of samen met de kaartclub, leesclub of zangclub of...? Dan kan de bibliotheek méér open zijn voor de inwoners in hun plaats.

Wie een biblio-taker wil zijn, neemt contact op met een medewerker in de bibliotheek of bel Klantenservice: 0314 333445.

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!


Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.

Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.

Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

SV Halle Volleybal Dames 2 in het nieuw

HALLE - Begin dit seizoen zijn de volleybal dames van SV Halle Dames 2 (bijna) in een geheel nieuw tenue gestoken.

Dit dankzij de medewerking van meerdere sponsoren. Het duurde even maar zaterdag 9 december volgde het 'officiële' fotomoment.

Nijhof Halle zorgde voor mooie nieuwe trainingspakken. Ivo's Groenservice op de voorkant en Helmink Handel & Verhuur op de achterkant van de inloopshirts. Hebbink Bouwservice op de mooie nieuwe tassen.

SV Halle dankt alle sponsoren.

Longpunt over technische vernieuwingen in de zorg

DOETINCHEM - Longpunt de Achterhoek Doetinchem verzorgt voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op donderdag 25 januari een themabijeenkomst over technische vernieuwingen in de zorg. Daarnaast wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn 'Zorg op afstand', 'Zorg in beeld' en de 'Thuismeet app'. Het thema zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Er zal ruim tijd zijn voor vragen. De bijeenkomst is van 15.30 tot 17.30 uur in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis aan de Kruisbergseweg in Doetinchem. Deelname is gratis, evenals het parkeren. De zaal is om 15.00 uur open. U wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Aanmelding vooraf (verplicht) kan via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of via 06-43486657 (Jannie ter Vrugt).

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980. De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave. De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.

Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Nieuwe sponsor WSV DOS Barchem

Het bestuur van WSV DOS Barchem met de eigenaren van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. Ron en Jolanda. Foto: PR

HENGELO/BARCHEM – Wandelvereniging WSV DOS Barchem heeft met Bouwkracht Vakpersoneel B.V. uit Hengelo (Gld.) een nieuwe sponsor gevonden. Alle leden van WSV DOS Barchem hebben namens Bouwkracht een prachtige paraplu ontvangen voor tijdens het wandelen. Daarnaast zijn alle actieve vrijwilligers nog voorzien van nieuwe shirts bedrukt met het logo van WSV DOS Barchem. Het bestuur van WSV DOS Barchem zijn de eigenaren Ron en Jolanda van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. dan ook enorm dankbaar voor hun medewerking.


Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE zon. 14 jan. van 10 - 17u. HAMALANDHAL v.d. Meer van Walcherenstr. 3 info kr.hr. Tel 06 - 3910 8152 of animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT VORDEN zon.21 jan. 10 - 17 uur Sporthal 't Jebbink, info kr.hr Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Scheikunde, Wiskunde moeilijk? Bijlesdocent M. te Riele-Garsen heeft nog enkele plaatsen vrij. tel. 06-54764761

VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 28 JAN.10-17 uur. Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kr.huur Tel. 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.