Montferland Nieuws

28 maart 2018

Montferland Nieuws 28 maart 2018


CDA fors onderuit in Montferland; Lijst Groot Montferland grote winnaar

Het gemeentehuis van Montferland. Foto: Susan Wiendels

MONTFERLAND – Het CDA is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland. De partij blijft met acht zetels weliswaar de grootste, maar leverde drie zetels in. En dat terwijl het totaal aantal zetels met twee steeg naar 25 ten opzichte van de vorige raadsperiode.

Door Susan Wiendels

Drie partijen wonnen woensdag 21 maart één zetel: Lokaal Belang Montferland, de VVD en D66. Voor D66 betekende dat een verdubbeling van het aantal zetels: Ruth Mijnen wordt straks in de raad geflankeerd door Freddy van Dijken. Nog succesvoller was Lijst Groot Montferland. De partij van lijsttrekker Henk Groote behaalde maar liefst drie zetels tegenover één in 2014. De PvdA haalde net als vier jaar geleden drie zetels. De volgende kandidaten werden gekozen: Oscar van Leeuwen, Karlijn Loman, Walter Gerritsen, Ap Dieker, Marcel Berendsen, Jurge Menting, Frank Tiemessen, Raymond Cremer (allen CDA), Jan van Halteren, Wim Sinderdinck, Miranda van Balveren, Rob Mos, Sjaak Böhmer, Roy Polman (Lokaal Belang Montferland), Ingrid Wolsing, Els Rutting, Dini Burgers (PvdA), Martin Som, Karin Reesing, Maik Steenkamp (VVD), Ruth Mijnen, Freddy van Dijken (D'66), Henk Groote, Michelle Fränzel en Erik Wassing (Lijst Groot Montferland). Raymond Cremer, Jurge Menting, Sjaak Böhmer, Erik Wassing, Michelle Fränzel en Maik Steenkamp dankten hun uitverkiezing aan hun voorkeurstemmen. Zij kregen meer dan 156 stemmen.

Opgeruimd staat netjes!

De 38 opruim-kanjers en de ingezamelde rotzooi. Foto: PR

's-HEERENBERG - Geen blikje of flesje was er meer te bekennen rond sportpark de Boshoek in 's-Heerenberg. De verantwoordelijken voor dit opgeruimde beeld waren jeugdleden en ouders, die de handen flink uit de mouwen hadden gestoken. Om 14.00 uur meldden zich zaterdag maar liefst 38 kinderen en hun vaders en moeders die, voorzien van door de gemeente Montferland beschikbaar gestelde opruimspullen, het zwerfvuil te lijf gingen. Dankzij deze goede opkomst was er om 15.00 uur geen blikje, flesje of andere rotzooi meer te bekennen op sportpark de Boshoek en wijde omgeving. Waarna alle deelnemers als dank werden getrakteerd op een hapje en drankje in het clubgebouw. Onder het motto ‘met hetzelfde gemak, gooi je het in de prullenbak’, gaan ze er bij de geelzwarten alles aan doen om de boel de komende tijd netjes te houden.

Slagwerk-project 'Waar slaat dat op'

's-HEERENBERG - Bovenbouwleerlingen uit uit groep 6, 7 en 8 van 8 Montferlandse basisscholen bezochten donderdag 22 en vrijdag 23 maart bezochten de slagwerkvoorstelling 'waar slaat dat op' van het Gelders Orkest in het Barghse Huus. Voorafgaand aan de voorstelling kregen de leerlingen een slagwerkworkshop op school, waarbij ze zelf aan de slag mochten met onder meer body percussie, trommelen en rappen. Tijdens de voorstelling keken en luisterden ze vooral naar het spectaculaire spel van de drie slagwerkers, maar ze mochten zelf ook nog even in actie komen. Zo had elke klas een eigen rap gemaakt. 16 april zijn de groepen 3, 4 en 5 aan de beurt met de voorstelling 'Peter, Roodkapje en de wolf' van het Gelders Orkest in Het Musiater.

Dansavond senioren

DIDAM - Op maandag 9 april vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor alle Senioren die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek willen luisteren.

Deze dans/contactavond wordt georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw-Dijk. De avond begint om 19.00 en eindigt om 22.30 uur. Het orkest Freeline verzorgt de muzikale omlijsting met muziek en zang. In Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam, is dus volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het bestuur nodigt alle senioren uit. Voor meer info: Annie Clappers, tel. 0316-224378 of Henk Boerstal, tel. 0316-223885.

Bomenkap

Mannen in witte pakken vellen de zieke bomen. Foto: PR

In het park achter Gouden Handen zijn in de tuin van Woonzorg Nederland en van de gemeente Montferland afgelopen dinsdag zeven zieke bomen gekapt, die geïnfecteerd waren met een besmettelijke schimmel. De gemeente wil er snel nieuwe bomen planten.

'Elk college is mogelijk in Montferland'

Jan van Halteren: 'We moeten gewoon meedoen aan de coalitie; dat zijn we aan de stemmers verplicht.' Foto: Susan Wiendels

Winnaar LBM wil graag meeregeren

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – Het CDA is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland. De partij leverde drie zetels in, maar blijft met acht zetels nog altijd de grootste partij en neemt het voortouw in de coalitiebesprekingen.

"We hebben alle fractieleiders al gesproken", vertelt CDA-lijsttrekker Oscar van Leeuwen amper twee dagen na de voor zijn partij desastreus verlopen verkiezingen. "Van elf naar acht, dat is niet goed", erkent hij. "Maar we moeten niet vergeten dat we nog altijd een kleine vijfduizend kiezers achter ons hebben staan." Hij wijt het verlies aan verschillende factoren. "In de afgelopen raadsperiode hebben verschillende zaken ons niet goed gedaan: het NK wielrennen, Masterplan Didam, DocksNLD2, de zandwinning. Daarnaast zijn Tanja Loeff en Harry Peters gestopt. Dat waren twee uitstekende kandidaten met een geweldige achterban. En eerlijk is eerlijk: ook de andere partijen hadden goede kandidaten op de lijst staan. Bijvoorbeeld Lokaal Belang Montferland met Rob Mos en de PvdA met Dini Burgers."

Als laatste reden geeft Van Leeuwen het landelijke mediabeleid. "Er is alsmaar geroepen 'ga lokaal stemmen.' Dat gaat bij de mensen tussen de oren zitten. Als je naar ons partijprogramma kijkt en dat van Lokaal Belang Montferland (LBM), dan zitten daar geen wezenlijke verschillen tussen. Kijk je naar de afgelopen vier jaar, dan is LBM een goede schaduwcoalitiepartner geweest. Alleen groeien zij en wij niet."

Groot feest
Twee partijen wonnen net als LBM één zetel: Lokaal Belang Montferland, de VVD en D'66. De PvdA haalde net als vier jaar geleden drie zetels. Voor lijsttrekker Jan van Halteren (LBM) en zijn achterban was het groot feest. "Zes zetels, we moeten straks gewoon meedoen in de coalitie, dat zijn we aan onze kiezers verplicht", aldus Van Halteren. "Wij hebben door de hele gemeente veel stemmen gehaald. Gewoon door onszelf te blijven, niet iedereen naar de mond te praten. Neem het Masterplan Didam. Daar staan wij in hoofdlijnen achter, maar wij vinden dat er duidelijk nog gekeken moet worden naar de pleinfunctie en de wegverplaatsing."
Voor D66 betekende de winst een verdubbeling van het aantal zetels: Ruth Mijnen wordt straks in de raad geflankeerd door Freddy van Dijken. Nog succesvoller was Lijst Groot Montferland. De partij van lijsttrekker Henk Groote behaalde maar liefst drie zetels tegenover één in 2014. Henk Groote spreekt van een mooi resultaat. "Van één naar drie, we moeten niet te hard groeien. Dit is geweldig. Waar het succes aan ligt? Wij laten ons altijd zien en niet alleen als er verkiezingen zijn. Twee keer per jaar staan we op de markt in 's-Heerenberg, waar we veel mensen spreken. Als er in de raad iets speelt ga ik altijd ter plekke kijken, anders weet je niet waarover je praat."
Ondanks dat zijn partij van mening verschilt met het CDA over twee belangrijke dossiers, DocksNLD2 en Masterplan Didam, staat Henk Groote wel open voor een plek in het college. "Als we op alle andere punten overeenstemming bereiken en we ons niet vast hoeven te leggen op deze twee items, dan is dat zeker een optie."
Het CDA sluit bij voorbaat niemand uit. "Al ligt samenwerking met Lijst Groot Montferland minder voor de hand vanwege de verschilpunten op het gebied van DocksNLD2 en Masterplan Didam. Maar zeg nooit nooit." Ook een voortzetting van het huidige college CDA-VVD-PvdA is twijfelachtig. Oscar van Leeuwen: "Als je alle verkiezingsprogramma's naast elkaar legt zijn er veel gelijkenissen met de VVD en ook D66. De PvdA denkt weer heel anders over het loslaten van budgetneutraliteit in het sociale domein." Los van de partijpunten gaat het straks ook om de poppetjes. Van Leeuwen: "Het moet bestuurstechnisch allemaal kunnen. Mensen moeten bij elkaar passen en als college één team vormen." Inmiddels heeft het CDA drie bijeenkomsten gepland met alle fractieleiders. "Eerst gaan we de hoofdlijnen vaststellen, daarna proberen we een raadsbreed programma voor de komende vier jaar te schrijven. Net zoals in de afgelopen raadsperiode is gebeurd. Dat is goed bevallen. Het is prettig allemaal dezelfde stip op de horizon te hebben. Als laatste gaan we een verdiepingsslag maken."

Gekozen
De volgende kandidaten werden op 21 maart gekozen: Oscar van Leeuwen, Karlijn Looman, Walter Gerritsen, Ap Dieker, Marcel Berendsen, Jurge Menting, Frank Tiemessen, Raymond Cremer (allen CDA), Jan van Halteren, Wim Sinderdinck, Miranda van Balveren, Rob Mos, Sjaak Böhmer, Roy Polman (Lokaal Belang Montferland), Ingrid Wolsing, Els Rutting, Dini Burgers (PvdA), Martin Som, Karin Reesing, Maik Steenkamp (VVD), Ruth Mijnen, Freddy van Dijken (D66), Henk Groote, Michelle Fränzel en Erik Wassing (Lijst Groot Montferland).
Raymond Cremer, Jurge Menting, Sjaak Böhmer, Erik Wassing, Michelle Fränzel en Maik Steenkamp dankten hun uitverkiezing aan hun voorkeurstemmen. Zij kregen meer dan 156 stemmen.


Column

Hojo, hojo

Hoog op de gele wagen, rijd ik langs berg en dal. Op de grote stille heide, dwaalt een herder eenzaam rond. Waar de blanke top der duinen, schittert in de zonnegloed. En de moeilijkste qua melodie: Een scheepje dat in de haven landt, hojo, hojo, hojo, hojo, gevuld met specerijen, hojo, et cetera.
Zo maar wat tekstflarden, die me in gedachten schieten als ik denk aan zanglessen op de lagere school. De meester stond met een stokje voor de klas te zwaaien en zong vol overgave dit soort Oud-Hollandse liedjes. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, de hele klas zong, brulde, gromde of neuriede mee. De les saboteren, dwarsliggen, bewust vals zingen was er niet bij, begin jaren zestig liep iedereen nog keurig in de pas en zong in de maat.
Zingen was (is) fijn. Na zo'n uurtje, waarbij je longen, keel en stem aan het werk zette, voelde je je een stuk beter. En niemand die het gek vond. Nu generen met name jongens zich als ze iets in het openbaar moeten zingen, het is niet stoer, vet of cool om in hun jargon te spreken
Ik kom hierop omdat ik las dat alle kinderen in het basisonderwijs in Montferland met muziek in aanraking moeten komen. Dat streven heeft het gemeentebestuur vastgelegd in een visie op muziekonderwijs. Nu hebben alleen leerlingen in groep 4 muziekles. Dat is veel te weinig. Om die reden werken diverse scholen samen met muziekverenigingen of muziekscholen opdat kinderen aanvullend onderwijs krijgen.
Ik zeg doen, vooral doen. Muziek is goed voor kinderen (ook voor volwassenen trouwens). Onderzoek wijst uit dat ze de integratie bevordert, het sociaal gedrag verbetert, de intelligentie stimuleert (lees: slim maakt), de schoolprestaties bevordert en concentratieproblemen vermindert.
Bovenal is het ontzettend leuk om te doen. Ik ben mijn ouders nog dankbaar dat ze me naar de muziekschool hebben gestuurd. Dat deed ik aanvankelijk met grote tegenzin. Ik wilde na schooltijd met de jongens voetballen, fietscrossen, rauzen, belletje trekken, et cetera, en niet met die stomme blokfluit aan de gang maar gaandeweg verminderden die anti-gevoelens.
Dat kwam mede door de lessen van een charismatische muziekdocent Kees Kef. Inderdaad, Woef, dat was ook mijn eerste reactie toen ik die naam hoorde. Maar dat lacherige om zijn naam was ik gauw kwijt. De man was aardig, didactisch goed onderlegd en zo bevlogen dat hij zijn liefde voor de muziek aan mij wist over te brengen. Een goede docent, in wat voor discipline dan ook, is sowieso goed voor je vorming en ontwikkeling.
Later schakelde ik over op de piano en de gitaar, muziek was inmiddels een wezenlijk onderdeel van mijn leven geworden. En dat is ze nog. Ruim vijftig jaar na dato bezorgt muziek, in wat voor vorm dan ook, me nog steeds de koude rillingen. En dat dankzij de zanglessen op de lagere school, de keuze en het doorzetten van mijn ouders en de blokfluitlessen van Kees Kef.
Moraal van het verhaal: met muziekles (op school) meer mans.

Verkeerde naam bij 'Education Permanente'

MONTFERLAND - In de editie van vorige week heeft per abuis een naamsverwisseling plaatsgevonden bij de ingezonden brief over 'Education Permanente'. Daaronder hoorde de naam van Piet Vennik en niet die van Plonia Pieper-Hagen.


Speel-o-theek 't Spölhuukske viert dertigjarig jubileum

Kinderen vermaken zich opperbest in 't Spölhuukske. Foto: Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Speel-o-theek 't Spölhuukske in 's-Heerenberg aan de Oudste Poortstraat 24a, bestaat 31 maart precies dertig jaar. Dit jubileum willen ze samen met de vrijwilligers, alle leden en hun vriendjes en vriendinnetjes vieren. Daarom wordt er op woensdag 4 april van 14.00 tot 15.30 uur een groot feest gegeven voor alle kinderen uit gemeente Montferland. Die dag zijn veel activiteiten gepland voor de kinderen. Er komt een ballonnenclown, poffertjes worden gebakken én er ligt voor elk kind een verrassing klaar.

Door Marlous Velthausz

De Speel-o-theek wordt al dertig jaar volledig draaiende gehouden door een enthousiaste groep vrijwilligers en is ooit ontstaan door de inzet van enkele moeders die een ontmoetingsplek zochten. Zo zijn er nog steeds twee dames, Margot van der Louw en Hanny Seggelinck, die vanaf de oprichting nog actief zijn bij de speel-o-theek. Speelgoed lenen bij de Speel-o-theek is niet alleen voor gezinnen, maar ook voor oppasouders en opa's en oma's. Ze hebben een ruim assortiment aan speelgoed voor kinderen in alle leeftijden.
Speel-o-theek 't Spölhuukske is gevestigd naast de bibliotheek en is nog steeds een ontmoetingsplek, de koffie en thee staat er altijd klaar en voor de kinderen is er limonade.
Elke week zijn vrijwilligers aanwezig om speelgoed uit te lenen. De openingstijden zijn op dinsdag van 9.30 tot 11.00 uur, woensdag van 14.00 tot 15.30 uur en vrijdag van 18.30 tot 20.00 uur. Voor meer informatie is men tijdens de openingstijden van harte welkom.

Traditionele 'wedstrijdpremie' bij 35ste Kilderse Paasloop

KILDER - Op tweede paasdag vindt voor de 35ste keer de Paasloop in en rond Kilder plaats. De organisatie hoopt opnieuw enkele nationale toppers te mogen verwelkomen. "De winnaar van vorig jaar, Frank Futselaar, werd later Nederlands kampioen op de 10 kilometer", aldus Theo Bleumer. "En natuurlijk verwachten wij ook de broers Awal Amman van Atletiekvereniging Argos weer aan de start te begroeten."

Door Jeroen van der Vos

De voorinschrijving van deze traditionele recreatieve wedstrijd is ondertussen geopend via de website www.paasloopkilder.nl. Uiteraard is inschrijving op de dag zelf ook mogelijk, vanaf 8.45 uur tot vijftien minuten voor aanvang van de betreffende loop.
Dat de organisatie de Olympische gedachte 'Meedoen is belangrijker dan winnen' hoog in het vaandel heeft staan, blijkt uit de ludieke herinnering aan de deelname in de vorm van paaseieren. Bleumer: "Het wordt door de deelnemers altijd op prijs gesteld. En voor zover ons bekend is, zijn wij de enige (paas)loop met een dergelijke attentie."
De eerste loop begint om half tien voor de junioren tot en met 14 jaar. Het startpunt, zoals altijd, is het Kelrehuus, gelegen naast Sportpark De Tol, Zuiderstraat 12A in Kilder. Kleedruimtes met toilet en douchegelegenheid zijn er dan ook volop. Ook hoeven de deelnemers en andere belangstellenden zich geen zorgen te maken over parkeergelegenheid.
"Natuurlijk hebben wij geprobeerd om alles weer perfect te organiseren. Maar om helemaal zeker te zijn, is er ook dit jaar weer het voorafje georganiseerd in de vorm van een parcoursverkenning. Deze is op zondag 25 maart gelopen vanaf het officiële startpunt", vertelt Bleumer. "Zoals verwacht zijn er geen problemen naar boven gekomen. Nu moet alleen het weer nog meezitten…"

MEE Oost begeleidt gezinnen om gezonder te leven

Astrid Ten Holder, projectleider van Mee Oost. Foto: Joke Burink

Project Samen lekker lang leven

Door Joke Burink

DIDAM - Overgewicht en een ongezonde leefstijl vormen grote risico's voor de gezondheid. Opvallend is dat deze problemen veel meer voorkomen onder de laagst opgeleiden. Hoe komt dat en wat kan eraan gedaan worden? De gemeente Montferland en MEE Oost trekken samen ten strijde om gezondheidsachterstanden in de gemeente te verkleinen.

"We doen al heel veel in onze gemeente om een gezonde leefstijl te bevorderen", sprak wethouder Ingrid Wolsing tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis met samenwerkingspartners op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Sportstimulering, aanpak overgewicht op de basisscholen en Vitaal Veilig Wonen zijn van die gezonde leefstijl bevorderende maatregelen, maar nog steeds is het een hele opgave om gezondheidsverschillen tussen bepaalde groepen mensen kleiner te krijgen. Het blijkt namelijk dat mensen die erg laag zijn opgeleid, meestal ook minder kennis op het gebied van gezondheid hebben en dat hun inkomen meestal laag is. Deze mensen gaan vaker naar de huisarts en overgewicht komt bij ongeveer 75 procent van deze groep voor.

Astrid ten Holder van MEE Oost zegt hierover het volgende: "We zien vaak dat er meerdere problemen zijn die met elkaar in verband staan. Als mensen overgewicht hebben, is het makkelijk om te zeggen dat ze gezonder moeten eten en meer moeten sporten. Maar soms zijn er redenen waarom iemand hier zelf geen verandering in kan aanbrengen. Er kunnen medische klachten zijn, waardoor sporten niet gaat, of het lage inkomen werkt belemmerend in de mogelijkheden om te sporten of gezonder te leven. Daarom is er het project Samen Lekker Lang Leven, waarbij MEE Oost gezinnen helpt om meer zicht en grip te krijgen op hun situatie. We kiezen daarbij voor een integrale aanpak. Een coach komt een keer in de veertien dagen bij het gezin thuis en helpt hen met gedragsverandering om een gezonde leefstijl te krijgen. Dat werkt het beste als iedereen van het gezin erbij betrokken is. Bewustwording, daar begint het allemaal mee. We begeleiden zo'n gezin ongeveer anderhalf jaar. We kunnen constateren dat iedereen die tot nu toe heeft meegedaan is afgevallen en zich prettiger voelt."

Bij de bijeenkomst in het gemeentehuis kregen de aanwezige medici en andere samenwerkingspartners ook nog een lesje bewustwording. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat medici in gesprekken met patiënten een zekere basiskennis veronderstellen die er niet is. Veel laagopgeleiden zijn ook laaggeletterd en hebben moeite met lezen en schrijven. Voor hen is het moeilijker om geschreven informatie te verwerken. Brieven, contracten, bijsluiters van medicijnen of het lezen van de krant; het zijn dagelijks te nemen hobbels.

Bij de integrale aanpak die MEE Oost hanteert, krijgen de gezinnen ook een handreiking om andere problemen aan te pakken. In geval van schulden kan via Welcom een schuldhulpmaatje helpen alles op een rij te krijgen, bij laaggeletterdheid kan in sommige gevallen de formulierenbrigade helpen.

Astrid ten Holder geeft aan dat er nog gezinnen uit Montferland kunnen meedoen met het project 'Samen lekker lang leven'. Gezinnen met een laag inkomen die willen werken aan een betere gezondheid kunnen contact opnemen via a.tenholder@mee-oost.nl of telefonisch: 06 46 378 612. Deelname aan het project is kosteloos.

's-HEERENBERG - Voor de vijfde maal is er een concert op het Maarschalkerweerdorgel van de Sint-Pancratiuskerk, 's-Heerenberg te beluisteren. Op zondag 8 april begint het programma om 16.00 en het duurt tot 17.15 uur. De toegang is gratis.

Het is een concert met Gonny van der Maten, op orgel en – evenals vorig voorjaar – met medewerking van projectkoor Musica Montana onder leiding van Ben Simmes.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is het prachtige orgel van Maarschalkerweerd in de Sint-Pancratiuskerk in concertvorm te beluisteren. De toegang is opnieuw gratis, maar ter bestrijding van de kosten wordt na afloop om een vrije gift gevraagd.

Gonny van der Maten is organist van de Oude Kerk in Soest en gelauwerd concert-organist. Zij speelt een aantal orgelwerken solo en begeleidt enkele prachtige koorwerken uit de rijke Engelse traditie, uitgevoerd door Musica Montana. Dirigent Ben Simmes is docent aan de Muziekschool Oost-Gelderland en dirigent van onder andere Berghs Vocaal.
Op het programma staan werken van onder anderen de componisten Benjamin Britten, Edward Elgar, Charles Hubert Parry, Henry Purcell, John Rutter, Ralph Vaughan Williams en Charles Wood.

Locatieraad van de Emmaus-Pancratius geloofsgemeenschap, de gemeente Montferland en de stichtingen Montferland Cultuurfonds en SCALA tekenen voor de organisatie en ondersteuning van het muzikale festijn in de 's-Heerenbergse kerk.

Interieurtips bij Vrouwen van Nu

ZEDDAM - Vrouwen van Nu, afdeling Zeddam houdt op dinsdag 17 april een bijeenkomst in Het Gildegebouw in Zeddam. Daar houdt mevrouw E. Vegter een presentatie over Interieur & Styling. Vrouwen die belangstelling hebben zijn van harte welkom. De begintijd is 19.45 uur.

Dokter Seesing gaat met pensioen

DIDAM - Na ruim 31 jaar huisarts te zijn geweest, waarvan 28 jaar in samenwerking met collega Negenborn, zal Dr. Cyril Seesing, werkzaam in het Gezondheidscentrum Didam, per 1 mei zijn praktijk neerleggen.

Op vrijdag 20 april is er gelegenheid om persoonlijk afscheid van elkaar te nemen. Alle patiënten zijn van harte welkom in het Gezondheidscentrum Didam, Panhuis 52, tijdens een receptie van 16.00 tot 18.00 uur. men kan dan tevens kennismaken met mevrouw L. E. Seesing, zijn opvolger.

Concert met het Maarschalkerweerdorgel

's-HEERENBERG - Voor de vijfde maal is er een concert op het Maarschalkerweerdorgel van de Sint-Pancratiuskerk, 's-Heerenberg te beluisteren. Op zondag 8 april begint het programma om 16.00 en het duurt tot 17.15 uur. De toegang is gratis.

Het is een concert met Gonny van der Maten, op orgel en – evenals vorig voorjaar – met medewerking van projectkoor Musica Montana onder leiding van Ben Simmes.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is het prachtige orgel van Maarschalkerweerd in de Sint-Pancratiuskerk in concertvorm te beluisteren. De toegang is opnieuw gratis, maar ter bestrijding van de kosten wordt na afloop om een vrije gift gevraagd.

Gonny van der Maten is organist van de Oude Kerk in Soest en gelauwerd concert-organist. Zij speelt een aantal orgelwerken solo en begeleidt enkele prachtige koorwerken uit de rijke Engelse traditie, uitgevoerd door Musica Montana. Dirigent Ben Simmes is docent aan de Muziekschool Oost-Gelderland en dirigent van onder andere Berghs Vocaal.
Op het programma staan werken van onder anderen de componisten Benjamin Britten, Edward Elgar, Charles Hubert Parry, Henry Purcell, John Rutter, Ralph Vaughan Williams en Charles Wood.

Locatieraad van de Emmaus-Pancratius geloofsgemeenschap, de gemeente Montferland en de stichtingen Montferland Cultuurfonds en SCALA tekenen voor de organisatie en ondersteuning van het muzikale festijn in de 's-Heerenbergse kerk.

(Bijna) koninklijk bezoek en 'Old Grei'

Maria Gertsen met het geldkistje en gedicht. Foto: Joke Burink

Veel activiteiten bij Stadsmuseum Bergh op Tweede Paasdag

'S-HEERENBERG - De seizoensopening van Stadsmuseum Bergh wordt feestelijk gevierd. Op maandag 2 april, Tweede Paasdag, kan jong en oud niet alleen het museum bekijken, maar ook genieten van een extra expositie en diverse activiteiten.

Door Joke Burink

Tweede Paasdag krijgt bij Stadsmuseum Bergh een feestelijk, bijna koninklijk tintje. Maria van Nassau, de zus van Willem van Oranje en getrouwd met Willem de vierde van Bergh, zal dan samen met andere historische personages aanwezig zijn bij de gezellige opening. Natuurlijk gaat het hier om vrijwilligers die verkleed zijn, maar het past mooi in de geest van het museum. Het museum, dat bekendstaat om zijn geschiedkundige volksverhalen, opent die dag al om 10.30 uur de deuren voor het publiek. Om 13.00 uur zal Frans Gerritsen het geheel muzikaal opluisteren met zijn trekzak en voor de kinderen zijn er extra activiteiten in het museum. Zo kunnen de kleintjes op zoek gaan naar eieren of kleurplaten kleuren en is er voor ieder die dat leuk vindt een speurtocht met vragen.

Expositie
Tevens is vanaf Tweede Paasdag de expositie 'Old Grei' te zien, waarbij oude verhalen weer tot leven komen. Deze expositie bestaat uit oude spullen waar een verhaal aan vastzit. Het gaat onder meer om huisraad, kinderspeelgoed, kerkelijke attributen en gereedschappen, bij elkaar gebracht door de vrijwilligers van het museum. Een van hen is Maria Gertsen. Zij heeft een ijzeren geldkistje ingebracht, dat van haar opa is geweest. Gertsen vertelt: "Mijn opa, de vader van mijn vader, woonde bij ons gezin in. Opa wilde 100 jaar worden en dat is hem ook gelukt. Toen hij een maand na zijn honderdste verjaardag stierf, vonden mijn ouders een geldkistje in zijn kast. Het geld dat erin zat werd verdeeld, maar het geldkistje bleef bij ons thuis achter. Zes jaar later stierf mijn vader en dook het geldkistje weer op. Dit keer zat er geen geld in, maar een mooi gedicht over ons dorp." 'Hoe mooi ligt daar mijn dorpje, tussen bos, heuvels en ei, het grootste deel is zandgrond, er ligt ook nog een stukje klei', luiden de eerste twee regels van het gedicht dat getekend is met Kirederf, het omgekeerde van Frederik, zoals de vader van Maria Gertsen heette. Zijn vrouw en kinderen hadden geen idee dat Frederik dichtte, dus voor de tweede keer werd de familie verrast met iets uit het geldkistje. Nu komt het geldkistje in het museum waar het samen met het andere 'Old Grei' blijft staan tot 1 juni. De verhalen achter de voorwerpen worden verzameld in een boekje, dat ter inzage ligt voor de bezoekers van het museum. Gertsen: "Na 1 juni willen we de expositie voortzetten met 'oude spullen met een verhaal' van de inwoners van het oude land van Bergh. We zijn benieuwd wat voor moois dat weer kan opleveren."

Stadsmuseum Bergh is vanaf Tweede Paasdag dagelijks geopend van 10.30 tot 17.00 uur, maar op dinsdag gesloten. Adres: Marktstraat 3 (in het J. van Esserenhuis), 's-Heerenberg. Toegangsprijzen: 3 euro voor volwassenen, 1 euro voor jeugd tot en met 17 jaar.


www.stadsmuseumbergh.nl

Vriendschap in de lange IJslandse zomer

Scene uit Heartstone. Foto: PR

'S-HEERENBERG - Dit jaar zijn de lange zomermaanden anders dan vorige jaren ... Een aangrijpende coming-of-age over twee IJslandse jongens, Thor en Kristjan, die hun leven lang al dikke vrienden zijn. Dat is de film Heartstone, te zien in Barghse Huus.

Thor en Kristjan zijn twee onafscheidelijke vrienden in een afgelegen IJslands vissersdorp. Hoe mooi het ruige landschap daar ook is, toch slaat de verveling tijdens de lange zomermaanden vaak toe. Ze vissen een beetje, hangen rond op de autosloop en kijken naar sexy beeldkaartjes, zoals pubers dat met elkaar doen. Thuis hebben ze het geen van beiden leuk, zodat ze veel met elkaar optrekken. Ook al is Kristjan een kop groter dan Thor en begint hij al echt op een man te lijken, toch is het Thor die het meest aan meisjes denkt en gek is op Beta. Om geen spelbreker te zijn maakt Kristjan werk van Beta's vriendin Hanna. Een schokkende gebeurtenis zet hun trouwe vriendschap zwaar onder druk.

Info
Dinsdag 3 april om 13.30 en 20.00 uur draait Heartstone in filmhuis Barghse Huus. Kaarten kosten 6,50 euro en zijn te bestellen op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, via telefoonnummer 0316-223520 of via de website.


www.iedereenwelcom.nl

17 / 30

Silvolde klaar voor cruciaal duel in titelrace

Silvolde-trainer Dennis van Beukering gedreven langs de lijn. Foto: Iris Epping/Spcl.Silvolde

Zaterdagmiddag ontvangt Spcl. Silvolde koploper SJC

Door John van der Kamp

SILVOLDE – In de slotminuut sleepte Spcl. Silvolde afgelopen zondag in Assen tegen Achilles 1894 nog een punt uit het vuur. Als de wedstrijd nog een minuut of tien langer had geduurd, had er waarschijnlijk nog meer ingezeten voor het team van trainer Dennis van Beukering. Men was met het gelijkspel na de 2-0 achterstand wel enigszins tevreden en hoopt aanstaande zaterdagmiddag, wanneer koploper SJC uit Noordwijk op bezoek komt, de eerste slag te slaan in de race voor de top drie in de landelijke hoofdklasse. Ondanks de achterstand in punten, kan Silvolde bij winst het heft in eigen handen nemen en de lat nog hoger leggen. Een kampioenschap, dus rechtstreekse promotie, behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Na de wedstrijd tegen SJC volgen van de resterende tien duels zes thuiswedstrijden.

"Gelukkig had ik afgelopen zondag Ischa Krosse er weer bij. En met Wouter Ebbers, Mike van Aken en Pim Olthuis had ik weer een redelijk compleet team. Ik vond ons goed beginnen aan de wedstrijd, wel in het begin slordig met de eindpass, maar we kregen een aantal goede kansen om te scoren. Achilles was alleen maar aan het counteren, zij speelden met tien man op eigen helft. Via een counter kregen we ook de 1-0 om de oren, door een penalty gingen we met 'n 1-0 achterstand de rust in", vertelt de Silvolde-trainer, die de rust gebruikte om een paar omzettingen te doen. "In de rust heb ik met de jongens doorgenomen wat de scenario's kunnen zijn, dan anticiperen we daarop en direct in de tweede helft hebben we geprobeerd iets meer druk te zetten. Maar we kwamen er ook niet door en door een countermomentje kwamen we met 2-0 achter. Uiteindelijk hebben we de mouwen opgestroopt en gewoon alles of niets gespeeld. Met drie aanvallers, Jaël Krosse, Evert Römer en Wout Blasman, en vervolgens een viermansmiddenveld eronder en dat ding erin gepompt en zo hebben we wat geforceerd", vervolgt Van Beukering, die met zijn ploeg via treffers van Jaël Krosse (penalty) en Wout Blasman in de slotfase op een terechte 2-2 kwam te staan. Als de leidsman nauwkeuriger was geweest met het toepassen van de extra tijd, had er wellicht een overwinning ingezeten voor Silvolde. "Er werd heel weinig blessuretijd bijgetrokken, er had minimaal vijf tot tien minuten bij gemoeten. Zij hadden een hele goede spits, die raakte geblesseerd en viel uit, dat duurde nogal lang. We waren continu aan het drukken, het was wachten op de 3-2".

Zaterdagmiddag is er de belangrijke thuiswedstrijd voor Spcl. Silvolde tegen koploper SJC. De heenwedstrijd werd nipt met 4-3 verloren. "Het was een open wedstrijd tegen SJC. Eerst met 1-0 achter. In de 2e helft kwamen we met 3-1 voor en in blessuretijd verloren we alsnog met 4-3. Voetballend waren zij beter dan ons in die wedstrijd. Wij kwamen in een fase voor te staan, toen we een beetje ingezakt speelden. Zij spelen wat volwassener. Wij moeten het hebben van het collectief, daar zijn wij sterk in", aldus Van Beukering. Door de Achterhoek Cup-wedstrijd, eerder deze week tegen Longa`30, staat er voor aanstaande donderdag een rustige hersteltraining op het programma. "Zaterdag is de volgende wedstrijd. Ondanks een paar competitiewedstrijden die we nu in het nieuwe jaar gehad hebben zijn we wel continu bezig geweest. We staan er goed op."
Hoe koploper SJC zich op gaat stellen voor de confrontatie tegen de nummer vijf van de ranglijst, daar heeft Van Beukering wel een idee bij. "Ik denk dat zij tevreden zijn met één punt. Dan komen wij niet dichterbij en dan hebben zij wel een directe concurrent uitgeschakeld. Wij moeten gewoon voor onze kansen gaan. Wij kijken naar onszelf. Iedereen is er zaterdag bij, ook Bram van Dooren. Alleen Rick Bouwmeister is nog geschorst en ik verwacht dat ik Lucas ter Maat erbij zal hebben."

'Ik denk dat zij tevreden zijn met één punt'

Sinds het kampioenschap in de vierde klasse, seizoen 2005-2006, wist Silvolde alleen via nacompetities promotie te verwezenlijken. Bij winst aankomende zaterdag tegen SJC en gezien het programma dat Silvolde te wachten staat, behoort een kampioenschap in de landelijke hoofdklasse ook tot de mogelijkheden. "Het zou mooi zijn als we het ook op die manier kunnen gaan doen", vertelt de goedlachse trainer.

De aftrap op Sportpark De Munsterman tussen Sportclub Silvolde en SJC Noordwijk is aanstaande zaterdag om 16.00 uur.

Samen één met halve portretten bij 'Kijk mij nou'

Jong en oud schilderen samen. Foto: Joke Burink

Jong en oud verbonden door schilderkunst

Door Joke Burink

DIDAM - Een doek, penseel en verf, dat waren de hulpstukken voor een bijzondere ontmoeting tussen jong en oud, afgelopen donderdag in het Albertusgebouw. De ouderen van de dagopvang van Welcom zaten met derdejaarsleerlingen van het Liemers College aan tafel om samen een halfportret te schilderen.

Kijk mij nou: trots op de resultaten. Foto: Joke Burink

Het idee van een halfportret maken, komt van kunstenaar Lennart Brinkhuis. Samen met collega Berna Bonekamp begeleidt hij de deelnemers in het project 'Kijk mij nou'.
'Kijk mij nou' had ook 'Kijk ons nou' kunnen heten, want tijdens de twee bijeenkomsten gaan de koppels, bestaande uit een oudere en een jongere, op zoek naar een overeenkomst. Er worden leuke vondsten gedaan; er blijkt een gemeenschappelijke liefde te zijn voor cupcakes, kaarten, Australië, tuinieren, muziek en touwtje springen. Een koppel komt er tijdens het gesprek zelfs achter dat ze waarschijnlijk familie zijn!
Annelies Vruwink, activerend begeleider van Welcom, brengt leerlingen via de maatschappelijke stage in contact met de oudere. Vruwink: "Op deze manier krijgen de oudere en jongere door in gesprek te gaan inzicht in elkaars leven. Hierdoor ontstaat wederzijds begrip. Het is een situatie die ze anders niet tegenkomen. Een extra winstpunt is dat sommige leerlingen ook een beter idee krijgen van de richting die ze met hun studiekeuze op willen."
Een van de koppels is Joop Eijt en Anne van Geemen. Meneer Eijt maakt Anne aan het lachen als hij zingt: "Twee reetbruine ogen, die keken de slager aan". Ze kent het lied niet, ook het origineel niet. Maar ze deelt met Joop Eijt wel de liefde voor de muziek. Hij heeft bij harmonie de Volharding gespeeld, zij zingt graag, thuis en op school. Hij houdt van Strauss en operette, zij van Ariana Grande en Shawn Mendes. Ze schilderen beiden muzieknoten naast hun zelfportret. Maar ze vinden nog een overeenkomst: wandelen in de natuur, dus schilderen ze ook een boom bij de muzieknoten. Als de schilderijen klaar zijn, laten alle koppels zich met hun kunstwerk op de foto vastleggen. 'Kijk mij nou'. Een waardevolle manier om via de kunst contact te maken.

Eerste Nul-op-de-meterwoningen

Het bouwbord van de eerste vijf Nul-op-de-meter-woningen in Zeddam is onthuld. Foto: PR

ZEDDAM - Aan de 's-Heerenbergseweg in Zeddam is OptimumPlus in opdracht van woningcorporatie Plavei gestart met de bouw van vijf zogenaamde Nul-op-de-meterwoningen op de plek waar eerst pension Willy stond. De vijf woningen in Zeddam zijn de eerste van in totaal 30 NOM-woningen welke dit jaar nog gebouwd worden op verschillende plekken in de gemeente Montferland.

Plavei gaat de komende jaren haar focus leggen op de aanpassing en verduurzaming van haar huizenvoorraad. De investeringen leiden tot een flinke kwaliteitsimpuls en een beperkte uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen op korte termijn.
Plavei moet haar woningen passend maken voor de huurder van de toekomst. Er zijn veel ontwikkelingen waar dan mee rekening gehouden moet worden, zoals vergrijzing. Maar ook keuzes en regels die gemaakt worden door de overheid en de politiek, zoals het beleid van de overheid om mensen steeds langer zelfstandig te laten wonen en de regels om klimaatverandering tegen te gaan. Plavei investeert de komende jaren ruim 60 miljoen in het bezit, waarbij sterk ingezet wordt op duurzaamheid. Arjan ter Bogt: "We vinden dat we een voorbeeldrol hebben als het gaat om het verduurzaming. Wij zijn ons bewust van deze verantwoordelijkheid en hebben van duurzaamheid een speerpunt gemaakt. Niet alleen het milieu profiteert, het is ook goed voor de portemonnee van de huurders."
Zeddam heeft de primeur. Plavei levert hier haar eerste nieuwbouwwoningen op. Tot eind vorig jaar stond hier nog het oude pension Willy. Het gebouw heeft een tijd dienst gedaan als crisisopvang, maar voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. "De locatie krijgt op deze wijze weer een mooie invulling", aldus Ter Bogt. Samen met wethouder Gerritsen van Montferland en Edo van Campen van aannemer OptimumPlus, een samenwerkingsverband tussen Van Campen Bouwgroep en Klomps Bouwbedrijf, onthulde hij vrijdagmiddag 23 maart het bouwbord. Dit gebeurde onder toeziend oog van medewerkers van de betrokken partijen en buurtbewoners.
De bouw van de woningen in Zeddam is in het najaar gereed. De andere 25 NOM-woningen worden gebouwd in Braamt, 's-Heerenberg en Kilder.

Zeven zieke bomen gekapt

Medewerkers van Bullée verwijderen eerst de takken van de zieke bomen. Foto: Marlous Velthausz

Zeldzame schimmelziekte groot risico

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - In het park achter Gouden Handen zijn in de tuin van Woonzorg Nederland en van de gemeente Montferland afgelopen dinsdag zeven zieke bomen gekapt. Er werden al eerder bomen gekapt in het park en buurtbewoners lieten zich ontvallen dat het de naam park nauwelijks meer mag dragen. De gemeente wil er echter snel nieuwe bomen planten.

De roetschorsziekte is hier zichtbaar. Foto: Martijn Bullée

De bomen die werden geveld, leden aan de zeldzame Roetschorsziekte, een schimmelziekte die er uiteindelijk toe zal leiden dat de bomen dood gaan en een mogelijk gevaar vormen voor de mensen en de monumenten, wanneer zij omwaaien.

Uitbraak voorkomen
De schimmelziekte is niet direct schadelijk voor de mensen. De sporen die de schimmel vormt verplaatsen zich gemakkelijk in de wind en zijn zo een besmettingsgevaar voor buurbomen. Om een complete schimmeluitbraak te voorkomen zijn daarom deze week de zieke bomen gekapt en op een deskundige wijze afgevoerd. Leider van de operatie Martijn Bullée vertelt: "Het is zaak dat deze kap en afvoer op een professionele wijze gebeurt, zodat voorkomen kan worden dat in de nabije toekomst een nieuwe gedwongen kap uit zal blijven."

Nieuwe bomen
De mannen van Bullée, gestoken in beschermende kleding, hebben dan ook een nauwkeurig karwei erop zitten. Inmiddels zijn de boomrestanten afgevoerd en zullen deze op een locatie elders vernietigd worden. De gemeente heeft het plan om aan het einde van deze week nieuwe bomen te planten.

Flessenactie jeugdvoetballers Zeddam

ZEDDAM - Om de activiteiten voor de jeugd, zoals de winteractiviteiten, de familiedag, eventuele jeugdtoernooien maar ook extra spelmateriaal te kunnen bekostigen houdt de jeugdcommissie van Voetbalvereniging Zeddam, evenals voorgaande jaren, op dinsdag 2 april een flessenactie.

Op deze dag komen tussen 18.00 en 20.00 uur de jeugdspelers van de VV Zeddam bij de inwoners van Zeddam aan de deur. Zij zullen vragen of de bewoners hen financieel willen ondersteunen door flessen met statiegeld af te staan. Deze flessen worden dezelfde avond nog naar de COOP Zeddam gebracht. Na sortering ontvangt de voetbalvereniging het statiegeld. Op deze wijze hoopt de voetbalvereniging Zeddam iets extra's voor de jeugd te kunnen doen.
Wie tijdens de actie niet thuis is, maar wel flessen wil schenken, zet ze bij de voordeur.

'Ongekend Ornament' op Huis Bergh

'S- HEERENBERG - In het voorjaar van 2018 gebeurt er iets bijzonders op Huis Bergh. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld. Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde. In een frame en onder een overkapping is deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel. Om dit heugelijke feit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen. Die loopt, onder de noemer 'Ongekend Ornament', van 20 april 2018 tot en met 1 maart 2019.

De presentatie zal ingaan op de geschiedenis van de winning van het Baumberger zandsteen. Deze steensoort was geschikt als bouwmateriaal maar vooral als materiaal voor beeldhouwers. Talrijke gebeeldhouwde ornamenten sieren kerken en kloosters vooral in het grensgebied maar ook op andere plekken in Nederland en Duitsland.
In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar fraaie beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in 's-Heerenberg en eindigt in Havixbeck (Duitsland) of vice versa. In Havixbeck is een zandsteenmuseum waar men zich nog verder kan verdiepen in zandsteen.

23 / 30

René van Gils benoemd tot Officier

Afscheid nemen met de kleinkinderen en een hoge onderscheiding. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Bij zijn afscheid – na een loopbaan van meer dan veertig jaar waarvan 25 jaar bestuursvoorzitter van het Graafschap College – werd René van Gils, inwoner van Ulft, donderdag in Amphion door burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding wordt niet vaak toegekend. De laatste uitreikingen in de Oude IJsselstreek dateren van 2013 en 1996.

Door Josée Gruwel

Van Gils kreeg een onderscheiding omdat hij zijn talenten als bestuurder jarenlang regionaal, landelijk en in het buitenland inzette voor het middelbaar beroepsonderwijs. De aard, duur, nationale uitstraling en betekenis van zijn activiteiten leidden tot de hoge onderscheiding. Otwin van Dijk haalde aan dat Van Gils' visie op innovatie en samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven op veel fronten een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Achterhoek. Binnen het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) trok hij regionale initiatieven aan en wist die uit te werken tot bijvoorbeeld het Regionaal Media Centrum en het Innovatiecentrum ICER. Samen met het bedrijfsleven wist hij het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland (CIVON) naar de Achterhoek te krijgen en met het bedrijfsleven bracht hij ook grensoverschrijdende samenwerking tot stand met allerlei MBO- en HBO-instellingen in Nederland en Duitsland. "Een indrukwekkende lijst met grote verdiensten", aldus de burgemeester. "Het is zoveel dat ik me afvraag of jouw dag meer uren kent dan die van andere mensen."

Bewogen en bevlogen
Van Gils, die met pensioen gaat, kreeg een groots afscheid in Amphion. Naast een symposium werd door 'In de hoofdrol', met Astrid Joosten als presentator, het leven en de persoon van Van Gils uitgelicht doordat gasten herinneringen ophaalden. Onder hen familie, ex-collega's Akkie van Gastel en Theo Vriezen, voormalig minister van onderwijs Jo Ritzen, innovatiemakelaar Martin Stor, oud-wethouder van Doetinchem Loes van de Meijs, voorzitter Peter Baks van de Ondernemingsraad en Abdulay Bah van de Studentenraad van het Graafschap College, en ondernemers Jan Kaak en Huub Wanders. Ze zetten hem neer als familieman, pionier, initiator, verbinder, bestuurder en de ondernemende man. Typeringen als: 'Denken in oplossingen', 'Werken onder het motto 'Komt goed'', 'Wat hij belooft, doet ie', 'Soms ook onconventionele wegen bewandelend', 'Bewogen en bevlogen met de doelgroep, de studenten', 'Oog voor de zwakke leerling' kwamen voorbij. Bij alle herinneringen bleek humor in Van Gils' leven een niet onbelangrijke rol te spelen. Frappant was ook de sfeer van onbevangenheid, waarin veel gezegd kon worden. Fokko Witteveen, voorzitter van de Raad van Toezicht: "René heeft de gave van het woord. Daar heeft hij zelf een gave aan toegevoegd: aan het woord blijven."

Toekomst
Student Abdulay Bah: "Hij is de tofste voorzitter die ik ken!" Er volgde meteen een uitnodiging voor het schoolfeest. "Natuurlijk kom ik", aldus Van Gils.
Ruud Verbunt van Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 memoreerde Van Gils als 'veurzitter' en wilde wel even zeker weten of Van Gils wel voorzitter bleef tot en met de Spelen in juni. Ook dat werd toegezegd. In zijn dankwoord gaf Van Gils aan dat hij tot in zijn huid geraakt was door het afscheid. "Dat men mij persoonlijk ook zo goed kent." Hij prees zichzelf gelukkig het werk te hebben mogen doen dat hij deed. "Het was geen baan, maar een bestaan." Zijn vrije tijd gaat de pensionado voorlopig gebruiken om zonen te verhuizen, op vakantie te gaan en een nieuwe hond erbij te zoeken. Mirjam Koster heeft de taak van voorzitter van het College van Bestuur overgenomen.

Oost-Gelders Symfonie Orkest en Wibi Soerjadi

DOETINCHEM - Het Oost-Gelders Symfonie Orkest geeft op zaterdag 14 april vanaf 20.00 uur een concert in schouwburg Amphion onder leiding van Alexander Geluk. Romantiek uit Rusland in de negentiende eeuw is de leidraad van dit concert.

In het eerste deel begeleidt het orkest pianovirtuoos Wibi Soerjadi bij het eerste pianoconcert van Tchaikovsky. Soerjadi heeft vele concerten gegeven in gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, Musik Verein en Konzerthaus in Wenen, Beijing, Guan Zhou en de Grote Zaal van Carnegie Hall in New York. Het OGSO is trots dat het Wibi Soerjadi mag begeleiden. In het tweede deel van het programma wordt het OGSO de intrigerende en spannende compositie 'Nacht op de kale Berg van Moussogsky en de prachtige ballade 'Poème Lyrique' van Glazounov ten gehore gebracht. Het concert wordt afgesloten met de meeslepende Polowetzer Dansen van Borodin.

Wandelen en fietsen centraal bij Obelink

Volop wandelschoenen bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op Tweede Paasdag kan iedereen bij Obelink Vrijetijdsmarkt in Winterswijk terecht voor een dag die geheel in het thema staat van wandelen en fietsen.

Het is erg belangrijk om altijd verschillende wandelschoenen te proberen voor de aankoop. Bij Obelink is de wandelaar aan het goede adres voor goede schoenen met goed advies. Het gehele weekend kan men bij Obelink op de sportafdeling terecht voor schoenadvies en om wandelschoenen te testen op de wandelbrug. Daarnaast is ook de VVV Winterswijk aanwezig met de mooiste wandel- en fietsroutes uit de omgeving!
De laatste weken is er hard gewerkt aan de verbouwing en uitbreiding van de sportafdeling. De sportafdeling is compleet in een nieuw jasje gestoken, wat zorgt voor nog meer shopplezier. Om dit te vieren kan de bezoeker tijdens het wandel- en fietsweekend profiteren van leuke acties, zoals tien procent extra korting op alle Merrel schoenen; bij aankoop van een paar wandelschoenen een voetcrème cadeau en de verloting van diverse rugzakken.
Naast de leuke acties op de sportafdeling, zijn er ook diverse aanbiedingen op de fietsafdeling: van een zadeltas, fietsbril tot bidon voor een zeer scherpe prijs.
Op tweede paasdag heeft Obelink in het restaurant een speciaal menu, met keuze uit een broodje beenham of een satéschotel, en met de kans op een gratis maaltijd dankzij de wekkerprijs: wie net moet afrekenen als de wekker gaat, krijgt de maaltijd gratis. Verder kan iedereen ook hapjes komen proeven tijdens de Outdoor Chef demo op de tuinmeubelenafdeling.
Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Paasdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Winnen met 'hassemassen' en 'bosschoppe'

De winnaars worden gehuldigd. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vele streektaalliefhebbers bogen zich vorige week over woorden als bosschoppe (boodschap), hassemassen (martelen) en smiesterd (gemenerik, smeerlap). Deze woorden kwamen voor in het 11e Oost-Gelderse Streektaaldictee dat op 22 maart jl. werd gehouden in De Gouden Karper te Hummelo.

Dit jaar was het thema van het dictee 'Sport' en de beginregel was: "Zitten is 't ni-je roken," zeien ze op tillevisie. Dus mo'w meer staon en bewaegen. En zo bu'j an 't päölen op 'n loopband en stao'j met halters veur grote spiegels te hassemassen."

Rita van Arkel uit Aalten was de winnaar van het dictee met 10 fouten. Toon Hebing behaalde de tweede plaats met 11 fouten en Greetje Lammers en Gerda Bussink deelden de derde plaats met 12 fouten.
Uit de categorie oud-winnaars kwam als beste naar voren Gerard Bomers met 6 fouten, gevolgd door Berd Westerveld met 7 fouten. Ook hier een gedeelde derde plaats voor Gerda ter Maat en Antoon Driessen met 9 fouten.

Workshop (dialect)verhalen schrijven

ACHTERHOEK - Omdat de cursus in het najaar van 2017 geheel volgeboekt en succesvol was, wordt er dit voorjaar zowel voor aspirant- als gevorderde dialectschrijvers weer een workshop Verhalen schrijven aangeboden.

De workshop wordt gegeven op twee data en de invulling is op beide data verschillend. Op zaterdag 7 april staan de techniek van het schrijven en de opbouw van een verhaal centraal. De workshop duurt een dag en wordt in het Nederlands gegeven. Aanvullend en bijbehorend wordt een workshop Schrijven in het dialect gegeven op zaterdagmiddag 28 april.
In het najaar van 2018 volgt voor degenen die dat wensen een vervolgcursus, waarbij wat dieper op bepaalde vaardigheden wordt ingegaan.
Workshop Verhalen schrijven: 7 april 2018 van 10.00 tot 16.00 uur bij Erve Kots aan de Eimersweg in Lievelde onder leiding van ervaren schrijfdocent Desi Leijnen. Bijbehorende workshop Schrijven in dialect: 28 april 2018 van 14.00-16.00 uur, ook bij Erve Kots. Docent is de voormalige huisarts en auteur van gedichten en verhalen in dialect, Dick ten Hoopen.
De kosten voor deelname aan deze workshop op beide data bedragen 30 euro, inclusief de lunch op 7 april.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Diana Abbink, d.abbink@ecal.nu of 06-12 02 53 84 of via het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, info@ecal.nu of 0314-787078.

25 / 30

Concert rond liedboek Bredero in Huis Bergh

Camerata Trajectina, te zien in Huis Bergh. Foto: PR

'S-HEERENBERG - Camerata Trajectina is dé pleitbezorger van de Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Van 7 tot en met 16 april presenteert het ensemble een concerttournee rondom Gerbrand Adriaenszoon Bredero, die vierhonderd jaar geleden overleed: Van grachtengordel tot platteland. Daarbij wordt ook 's-Heerenberg aangedaan.

In 1618 stierf Bredero op 33-jarige leeftijd, na een kort maar uiterst productief leven. Zijn Boertigh, Amoureus en Aendachtigh Groot Lied-boek uit 1622 wordt gezien als een van de belangrijkste bundels van de Gouden Eeuw. Feesten, vechtpartijen en vrijages: het hele leven komt aan bod in dit licht theatraal aangeklede concert. De liederen worden afgewisseld met instrumentale improvisaties en variaties op de melodieën die Bredero heeft gebruikt.

De concerten vinden plaats in het kader van het Seizoen Oude Muziek van de makers van het Festival Oude Muziek. Insteek is muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Het concert in 's-Heerenberg is op zaterdag 7 april. De aanvang is 20.00 uur. Locatie is Huis Bergh, Hof van Bergh 8.

Buddy Obstacle Run voor het goede doel

De uitdaging met verschillende hindernissen aangaan. Foto: PR

ZUTPHEN - Op zaterdag 7 juli 2018 zal de Buddy Obstacle Run plaatsvinden. Een obstacle run voor zowel gezonde als gehandicapte deelnemers die een sportieve uitdaging willen combineren door het overwinnen van hindernissen en daarmee het medicijnonderzoek naar de slopende stofwisselingsziekte Batten steunen. Het parcours van deze sportieve belevenis ligt in een prachtig natuurgebied in Zutphen.

Je kunt kiezen uit een parcours van 3 of 7 kilometer en er komt een Heldenparcours van twee kilometer waar mensen met een handicap de uitdaging van
verschillende hindernissen aangaan. Start en finish zijn aan de Veldesebosweg 30 in Warnsveld. Voor meer informatie en inschrijven kijk op de website Buddy Run.

De Buddy Obstacle Run wordt georganiseerd door Stichting Battle4Kids en Stichting Beat Batten die zich gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van een medicijn, zodat kids met Batten een kans op een toekomst krijgen. De opbrengsten worden 100% besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar deze slopende stofwisselingsziekte. Voor meer informatie over de stichting en de ziekte batten zie websites: battle4kids.nl en beatbatten.com.


buddyrun.nl

Paasvuur Azewijn met Pas-op

AZEWIJN - Carnavalsvereniging De Vossenjagers organiseert voor de zevende keer het jaarlijkse paasvuur aan de Passtraat in Azewijn. Zaterdagavond 31 maart om 19.30 uur begint de avond met paaseieren zoeken voor de kinderen, voor hen is er ook een springkussen. Om 20.30 uur zal het paasvuur ontstoken worden door Prins Ton de eerste en Jeugdprins Tij de eerste. In de feesttent speelt de band Pas-op. De toegang is deze avond gratis, consumptiemunten zijn te verkrijgen aan de kassa. De gele munten van carnavalsvereniging De Vossenjagers zijn tijdens het paasvuur ook geldig.

Mega Piraten Festijn introduceert nieuw feestconcept

ZELHEM – Het Mega Piraten Festijn keert op zaterdag 26 mei terug naar Zelhem. Vele toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld zijn weer van de partij. Van Jannes tot Lee Towers, van Wolter Kroes tot de Gebroeders Ko, van George Baker tot Koos Alberts. De organisatie van het Mega Piraten Festijn introduceert in Zelhem bovendien een nieuw feestconcept: de Boer on Toer. Een extra tent met een programma in het teken van 'happy høken' en boerenrock en een afsluitend optreden van Mooi Wark.

"Happy høken is het nieuwe concept van het DJ-duo Beatcrooks", vertelt Mega Piraten Festijn-organisator Eddie Mensink. "Die mixen bekende boerenrockhits van bands als Normaal, Bökkers en Mooi Wark met stampende dance. Daarnaast hebben we een optreden van de Boetners, een show van Poar Neem'n en we sluiten af met een optreden van Mooi Wark. Helemaal live! De extra tent kan plaats bieden aan zo'n tweeduizend mensen. Wim Salabim van Poar Neem'n verzorgt de verdere presentatie." Het is een voortzetting van de koers die vorig seizoen werd ingezet. "Toen hadden we al een buitenpodium voor Poar Neem'n", vertelt Eddie. "Voor de Boer on Toer plaatsen we een tent. Dat is inderdaad een flinke investering, maar de Boer on Toer is een geweldige aanvulling op ons programma. Je zult het dit jaar sowieso ook tegenkomen op één ander Mega Piraten Festijn. Volgend jaar gaan we er mogelijk ook onafhankelijk van het Mega Piraten Festijn mee de boer op."

Programma
De opzet van het MPF is al jaren ongewijzigd. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. De Mega Piraten Festijnen zijn vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek. Dit jaar doen de volgende artiesten mee: Jannes, Wolter Kroes, Django Wagner, Gebroeders Ko, Koos Alberts, Stef Ekkel, René Karst, George Baker, Helemaal Hollands, Vinzzent, Ancora, Belinda Kinnaer, Lee Towers, Otto Lagerfett, Wesley Klein, De Alpenzusjes, René Schuurmans, Lesley Williams, Snollebollekes, Jan Keizer & Anny Schilder, Corry Konings, Willem Barth, Lange Frans, John West, Harten 10 en Jeffrey Heesen. Presentatie: Willie Oosterhuis.
        
Voorverkoop
Kaarten (à 26 euro, inclusief servicekosten) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Café de Groes, Sigarenmagazijn Roenhorst en Radio Ideaal in Zelhem; de Bruna in Vorden; Café 't Hemeltje in Ulft; Cigo Gemakshop Leuven in Zevenaar; Koenders 't Ware Huis in Gaanderen, 't Keyzertje Bloemen en Meer in Varsseveld, bij alle vestigingen van Primera en via de website.

Het terrein aan de Slangenburgweg is geopend vanaf 18.30 uur. RADIONL verzorgt het voorprogramma in de grote tent. Het officiële programma begint rond 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

29 / 30

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

VLOOIENMARKT PASEN WESTERVOORT
ma. 2 april. van 10-17 uur Sporthal Sports Planets de Pals Emmerik 5 Info kraamhuur 06-3910 8152 www.animo-vlooienmarkten.nl

Gezin vraagt eerlijke, goede

tourcaravan te koop

voor vakantie 06-311424256

VLOOIENMARKT ZELHEM ZON. 15 APR. 10-17 uur
SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72
Info Kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl