Contact Bronckhorst Midden

15 mei 2018

Contact Bronckhorst Midden 15 mei 2018


Brandweer Steenderen zoekt nieuwe collega's

Kom naar de inloop- en demonstratiedag op zondag 27 mei

STEENDEREN - Er is een grote brand of ernstig ongeval en de brandweer snelt er naar toe om hulp te verlenen. Het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. De brandweer bestaat voor tachtig procent uit vrijwilligers en om op sterkte te blijven hebben we nieuwe mensen nodig. Dat geldt ook voor de brandweerpost Steenderen. Voor wie alleen overdag beschikbaar is, bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn, of voor wie in ploegendienst werkt, ook dan is een baan bij ons mogelijk.

Wat neem jij mee?
Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid staan voorop. Verder is het een pré wanneer je, als je in loondienst bent, toestemming hebt van je werkgever om in geval van een alarmering je werkplek te verlaten. Wij gaan eventueel graag in gesprek met je werkgever om dit te realiseren.

Benieuwd of dit wat voor jou is?
Kom dan zondag 27 mei tussen 11.00 en 16.00 uur naar de brandweerkazerne, Dr. Alfons Ariënsstraat 33c in Steenderen. De leden van de brandweerpost Steenderen ontvangen jou dan graag. Zij zien uit naar jouw komst en staan klaar om een en ander te demonstreren en om al je vragen te beantwoorden.

Informatie
Voor algemene informatie over de brandweer zie www.brandweersteenderen.nl. Of bel/mail met de postcommandant Wilger Geurts, 06-12624352 (tijdens kantoortijden), email w.geurts@vnog.nl of volg de Facebook-pagina van brandweer Steenderen.

'Rock in Roll out'

HENGELO - De negende editie van 'Rock in Roll out' is op zondag 20 mei. Vanaf 12.00 uur zal het centrum van Hengelo in de ban zijn van ronkende Amerikaanse auto's en custom made motoren, onder het genot van live muziek tot in de avond.

De hele dag is er vermaak voor kinderen in de kerktuin en zijn terrassen geopend. Stands met rock and roll kleding en 50's gerelateerde artikelen, verschillende eetgelegenheden en een rock and roll heren- en dames kapper zijn aanwezig. Non stop is er live muziek wat elkaar afwisselt op twee unieke podia. Om 13.00 uur speelt The Surfing Crows op het hillbilly podium tegenover café De Jongens. Afwisselend met de (Amazing) Spunyboys uit Frankrijk, op een oldschool truck podium, bij Jansen&Jansen en de Zwaan. Zij spelen Rockabilly hoe Rockabilly bedoeld is. Gevolgd door de driemans surfband Concoction. Zij zullen om 16.00 uur garage- en psycho-surf ten gehore brengen op het podium aan de Bleekstraat. Daarna zal de Rock and roll formatie Slapback Johnny op het podium aan de Spalstraat afsluiten. Zij spelen Red Hot Rockabilly met een swing.

Keijkamer weer in beweging

KEIJENBORG - Elke donderdag van 10.00 tot 11.30 uur is er voor iedereen in Dorpshuis de Horst een inloopmorgen, De Keijkamer genoemd met koffie, een praatje en mogelijkheid tot het stellen van vragen op allerlei gebied. Donderdag 17 mei zal de Keijkamer weer in beweging komen onder leiding van Willy, die elke keer wat andere oefeningen heeft om het lijf lenig te houden. Tot ziens in de Keijkamer.

Keijkamer weer in beweging

KEIJENBORG - Elke donderdag van 10.00 tot 11.30 uur is er voor iedereen in Dorpshuis de Horst een inloopmorgen, De Keijkamer genoemd met koffie, een praatje en mogelijkheid tot het stellen van vragen op allerlei gebied.

Donderdag 17 mei zal de Keijkamer weer in beweging komen onder leiding van Willy, die elke keer wat andere oefeningen heeft om het lijf lenig te houden. Tot ziens in de Keijkamer.

Luien in de molen is hard werken

Molenaar Gerard Brugman laat kleinzoons Nik en Tim beleven hoe het luien gaat. Foto: Liesbeth Spaansen

STEENDEREN - De Bronkhorster Molen vierde drie dagen feest. Het begon met het dauwdraaien op Hemelvaartsdag. De molen draaide van 's morgens 6.00 uur tot 's avonds 18.00 uur. De bezoekers, veelal fietsers, stopten even om de molen te bezoeken. De molenaars bakten pannenkoeken en schonken koffie. Vrijdag 11 mei was een mooie dag om eens extra open te zijn. Nationale Molendag 12 mei was wederom een drukke dag voor de molenaars, die de bezoekers rondleidden. Nik en Tim Brugman, kleinzoons van molenaar Gerard mochten zelf hard aan het werk om het touw te luien. Molenaar Gerard Brugman laat kleinzoons Nik en Tim zien hoe het luien gaat. Foto: Liesbeth Spaansen

Achterhoekse Voetbalnacht

Herman Groot Wassink van VV Pax Hengelo Gld., genomineerd voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. Foto: PR

Wordt Herman Groot Wassink van VV Pax Hengelo Gld. 'Vrijwilliger van het jaar'? Hij is genomineerd. Tijdens de Achterhoekse Voetbalnacht worden vijf awards uitgereikt.

Bronckhorst is dé wandelgemeente van Nederland

: Burgemeester Marianne Besselink toont het beeldje dat hoort bij de titel Wandelgemeente van het jaar 2018. Foto: Luuk Stam

De gemeente Bronckhorst is verkozen tot wandelgemeente van het jaar 2018

Door Luuk Stam

BRONCKHORST/ZELHEM - Er was reden voor een feestje, dinsdag 9 mei aan het begin van de middag bij Ellens Restaurant in Zelhem. Wandelkrant Te Voet verkoos de gemeente Bronckhorst hier tot Wandelgemeente van het jaar 2018. Het is voor het eerst dat een Gelderse gemeente deze titel in de wacht sleept.

Naast Bronckhorst waren ook de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hilvarenbeek genomineerd. Bij een publiekspoll op de website van de Wandelkrant bleef Bronckhorst Hilvarenbeek in de strijd om de koppositie nipt voor. Een jury nam uiteindelijk de definitieve beslissing en verkoos de Achterhoekse gemeente tot winnaar.

De grote hoeveelheid wandelmogelijkheden leverde Bronckhorst veel punten op. De jury beoordeelde de gemeente daarnaast als het meest vriendelijk voor wandelaars. Ook waren er hoge scores op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, informatie, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden.

De gemeente Bronckhorst heeft in totaal 448 kilometer aan wandelpaden die twee keer per jaar worden gecontroleerd. Ook kent de gemeente themaroutes zoals het Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute.

Burgemeester Marianne Besselink stak haar blijdschap met deze titel niet onder stoelen of banken en liet weten 'super trots' te zijn. Ze sprak haar lof uit voor iedereen die betrokken is bij de wandelroutes, maar ook voor de actieve inwoners en ondernemers. "Je kwam de afgelopen tijd bijna nergens de deur uit zonder dat je eerst gestemd had", stelt ze.

Het feit dat Bronckhorst deze titel nu daadwerkelijk binnen heeft, zal zeker niet onopgemerkt blijven. Zo komen er speciale borden te hangen op de ruim veertig evenementenportalen die verspreid door de gemeente staan. Het streven is daarnaast om met deze titel nog meer toeristen en recreanten te verleiden een bezoek aan Bronckhorst te brengen. "We gaan een feestjaar tegemoet waarin we ruim gebruik gaan maken van deze titel", belooft Besselink.

Naast de plek van de prijsuitreiking was Ellens Restaurant in Zelhem op dinsdag 9 mei ook tussenstop tijdens de Achterhoekse Wandel4daagse, die jaarlijks Bronckhorst aandoet. "Deze titel voor Bronckhorst is een bevestiging van wat wij elk jaar van onze wandelaars horen", zegt voorzitter Jo Weijers. "Als ze weer terugkomen in Doetinchem, zijn ze lyrisch over de omgeving hier."

Op de eerste dag van de Achterhoekse Wandel4daagse deelde burgemeester Besselink voorafgaand aan de prijsuitreiking in Zelhem appels uit aan deelnemers. Dat deed ze samen met wethouders Arno Spekschoor, Paul Seesing en Antoon Peppelman. Wethouder Jan Engels ontbrak hier, maar met een goede reden; hij liep zelf de 30 kilometer.

Wethouders van Bronckhorst bijten het spits af

Wethouders van Bronckhorst Arno Spekschoor, Antoon Peppelman, Jan Engels en Paul Seesing aan de slag voor Present. Foto: PR Present Bronckhorst

BRONCKHORST - Het allereerste project van Present in Bronckhorst is een feit! Op een stralende dinsdagmiddag 8 mei gingen vier wethouders van Bronckhorst, Antoon Peppelman, Jan Engels, Paul Seesing en Arno Spekschoor, kordaat aan de slag bij een aantal tuinen, die overwoekerd waren met onkruid. De bewoners waren door diverse lichamelijke en andere problemen, waaronder onvoldoende financiën, hiertoe niet in staat.

Een consulent van het sociaal team had de hulpvraag bij Present neergelegd. Een van de hulpontvangers is veel thuis en graag buiten en het onkruid in haar tuin was een doorn in haar oog, ze werd er ook verdrietig van. Ze is erg blij met haar nette voortuin. De andere hulpontvanger was zelf al in beweging gekomen door de voortuin te ontdoen van allerlei speelgoed en overtollige spullen, zodat de mannen de ruimte hadden. Ook had hij al wat tuingereedschap klaar gezet.

De wethouders gingen voortvarend aan de slag, ondanks de warmte. Gelukkig verzorgde mevrouw van de ene tuin voor koffie en thee, en zorgde Present voor voldoende water. "Heel erg leuk om te doen!", twitterde één van hen naderland. Het resultaat mocht er zijn. Mede hierdoor is de leefbaarheid van het hele blok verhoogd. "Ik vind het zo lief dat jullie mij zijn komen helpen," zei mevrouw na afloop. "Ik deed dit vroeger altijd zelf maar dat lukt nu helaas niet meer, de tuin ziet er nu weer zo netjes uit!"

Present in Bronckhorst
Er gebeurt al veel moois in de gemeente Bronckhorst en het is goed om te ervaren dat Present aanvullend en versterkend kan zijn voor wat er al is. De unieke formule van Present: uitgaand van het aanbod van een groepje vrijwilligers, het eenmalige en kortdurende karakter van de projecten en de ontmoetingen 'achter de voordeur', is een verrijking voor de gemeente Bronckhorst. En altijd in samenwerking met een sociaal consulent of andere hulpverlener, zodat de hulp bij de juist mensen komt: mensen zonder netwerk, financiën en/of slechte gezondheid.

Present wil zich graag - in verbinding en aansluiting bij bestaande initiatieven – inzetten voor een nog mooier Bronckhorst. Met elkaar en voor elkaar.

Wie belangstelling heeft om eenmalig met een groepjes iets praktisch of sociaals voor een ander te doen, meldt zich aan via www.presentbronckhorst.nl of neemt contact op met Hilde Colenbrander, projectcoördinator, hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl.

Column

Normaal

Er zijn van die momenten dat je de Achterhoek in al je vezels voelt. Die momenten zijn vrij zeldzaam, maar daarom extra mooi. De namiddag van 30 september 2012 was zo'n moment. Het is alweer bijna zes jaar geleden dat motoren rondgingen op 't Hengelse Zand. Het optreden waarmee Normaal die dag midden in het bos afsloot, deed bij velen de haren op de armen recht overeind staan. Kippenvel, zo mooi.

Mooi omdat deze muziek de Achterhoek mede heeft gemaakt tot wat het nu is. Omdat het hoort bij deze plek, de streek landelijk op de kaart heeft gezet en daardoor voor iedereen hier zoveel heeft betekent. Omdat de teksten van Normaal gaan over de mensen hier. Over ons als Achterhoekers. Over waar wij over praten. Over waar wij onze identiteit vandaan halen. Deurdonderen!

Alleen daarom al wilde ik erbij zijn, afgelopen Hemelvaartsdag in het centrum van Hummelo. Ook dit ging iets bijzonders worden, dat merkte je vooraf aan alles. Zo belde Henk Kelder – voorzitter van het Anhangerschap, dat Normaal het standbeeld cadeau deed – een ruime week voor de onthulling nog even op. Of ik nog snel een stukje in de krant kon schrijven? En of ik nog langskwam? Dan konden we er samen een biertje op drinken.

Langskomen ging ik zeker. Puur voor mezelf. De krant had andere krachten ingeschakeld. Ik ging – zoals een oud-collega dat zo mooi kon zeggen – als mens. Met een vol plein leek dat biertje met Henk me daarom nog wel een dingetje. Dat was niet zo gek gedacht. Het plein in Hummelo stond vol. Stampvol. Voller dan ooit tevoren. Normaal bracht zeker 4.000 mensen samen in het hart van het dorp.

Extra bijzonder was het unieke karakter van dit alles. Zo uniek als de motorcross op 't Hengelse Zand in 2012 na al die jaren was, zo uniek was ook dit optreden. De vraag of het ooit nog een keer ging gebeuren en het feit dat je die vraag bijna enkel met 'een goede kans van niet' kon beantwoorden, deed daar nog eens een schepje bovenop. Als het aan Bennie Jolink ligt, moet je in dit geval echter nooit 'nooit' zeggen.

Dat zei hij in de microfoons van de voor Achterhoekse begrippen massaal toegestroomde pers dan ook niet. De vele cameralezen legden alles vast. Maar een handjevol mensen zag de onthulling van het standbeeld met eigen ogen, want het grootste gedeelte van het publiek kreeg er niets van mee. Zij moesten het later maar via krant of televisie tot zich nemen. Geen probleem. Op zulke dagen kijk je 's avonds met trots naar het NOS Journaal.

Natuurlijk is de Achterhoek veel meer dan alleen Normaal. Er is veel meer om trots op te zijn. Komende zondagmiddag kan De Graafschap op De Vijverberg promoveren naar de eredivisie. Ik hoop op een spektakelstuk met een afloop in blauw-wit voordeel. Op een Spinnekop die juicht als nooit tevoren. Op een groot feest voor de Superboeren. Op zo'n moment waarop je de Achterhoek in al je vezels voelt.


Vertellingen, liedjes en ballades van Gery Groot Zwaaftink

Troubadour Gery Groot Zwaaftink vertelt verhalen en zingt liedjes. Foto: PR

VORDEN/LINDE - Vordenaar Gery Groot Zwaaftink (1955) treedt al meer dan 25 jaar op met een gevarieerd programma van verhalen en muziek. Zowel volwassenen als kinderen worden meegesleept door zijn wonderlijke vertellingen, zijn liedjes en ballades. Hij ziet zichzelf als een troubadour die, net als vroeger rondtrok, zijn liedjes zong en zijn verhalen vertelde 'ter stichting ende vermaek' van zijn publiek.

Vrijdagavond 18 mei speelt hij in Theater Onder de Molen zijn voorstelling met de titel: 'Ook dit gaat voorbij'. "Alles gaat voorbij. Over 500 jaar weten ze niet meer wie je was. Waarom maak je je zo druk? Waar ben je zo bang voor? 't Gaat voorbij. Ook de leuke dingen trouwens." Gery Groot Zwaaftink heeft een paar mooie en verrassende liedjes gemaakt en natuurlijk vertelt hij één, misschien wel twee, verhalen.
Als verhalenverteller is Gery een fysieke speler/verteller. De ene keer is hij de hoofdpersoon en even later de verteller die beschrijft wat er gebeurt. Met een paar eenvoudige rekwisieten en zijn stem 'schildert' hij de meest vreemde werelden. Hij laat jong en oud intens genieten van verhalen die ontroerend, humoristisch, boeiend en herkenbaar zijn. Vreemde werelden met draken, koningen en helden maar ook dichterbij huis, een boer die problemen heeft met zijn zoon of een avontuur van een huisarts.

Deze voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Vooraf reserveren wordt dit keer geadviseerd vanwege de nu al oplopende hoeveelheid reserveringen bij het theater.


www.theateronderdemolen.nl

Marattenband op een mooie pinksterdag

HENGELO - De UVV Marattenband geeft op tweede pinksterdag, 21 mei, haar laatste optreden in Ontmoetingcentrum Ons Huis aan de Beukenlaan in Hengelo. Aanvang 14.00 uur.

Na twintig mooie succesvolle jaren stopt de Marattenband uit Hengelo met haar optredens. Na ruim 360 keer te hebben opgetreden op veel plaatsen in de regio, komt er een eind aan een tijd van fijne ontmoetingen, om met muziek, ontspanning en humor, een glimlach te brengen bij een divers publiek. Optredens in verzorgingshuizen, voor verenigingen, voor buurtfeesten, een familiefeest of een reünie van oud Indië-gangers, de Marattenband was een graag geziene gast. Als afscheid komt er nu nog een laatste optreden voor ieder die de band een warm hart toedraagt.

'Drums and Voices' Concordia in Amphion

HENGELO – De slagwerkers van Concordia treden dinsdagavond 22 mei op in het Amphion Theater. Onder de naam 'Drums and Voices' gaan ze hier een korte show presenteren van 20 minuten. Het wordt een presentatie met niet alleen een veelheid aan slagwerkinstrumenten, maar ook zang, een blazerscombo, gitaren en niet te vergeten backing vocals.

Amphion Open is hét event in de regio waar nieuw, creatief talent ontdekt wordt. Van singer-songwriter tot stand-upper en van goochelaar tot rockband: het podium van Amphion Open met professioneel licht en geluid staat er voor iedereen vanaf 12 jaar. In drie voorrondes, 18 januari, 14 maart en 22 mei, showen de kandidaten hun talent aan een deskundig jury-trio en het publiek. Zij strijden voor een plek in de grote finale in september 2018.
"We hebben een beetje geluk gehad," stelt Gilbert Wientjes, dirigent van slagwerkgroep Concordia. "Omdat we met zo'n grote groep zijn, konden we in eerste instantie niet meedoen, maar door een uitvaller zijn we eind maart gevraagd om toch mee te doen. Uiteraard ga ik geen uitdaging uit de weg, en heb iedereen gevraagd of alle leden mee wilde doen. Iedereen was reuze enthousiast, je treedt natuurlijk niet iedere dag, laat staan jaarlijks op in het Amphion. Zeker voor kleine amateurgroepen, is dat bijna niet haalbaar. Alleen kwamen we een beetje in tijdnood, op 22 april hadden we ons eigen concert 'Another Dimension'. Maar door veel inzet en oefenen en maar vijf repetities te hebben voor een spektakel in het Amphion, is het ons gelukt om een mooi programma in elkaar te zetten, hopelijk denken de juryleden daar ook zo over."
Het doel van de groep is om het stoffige imago weg te halen. Het stoffige imago dat een slagwerkgroep soms heeft is totaal niet van toepassing. De vlotte muziek die gespeeld wordt, de gezelligheid tijdens de repetities, de jeugd binnen de groep en de concerten die worden gegeven zijn hier het bewijs van.
De nummers die gespeeld worden zijn 'Out of Space' van de band Prodigy, 'children of sanchez ', 'chuck mangione' en 'Killing in the name of' van de band 'Rage against the machine'. Een zeer afwisselend programma waar ook het publiek in meegenomen wordt.

Marattenband: een mooie pinksterdag

HENGELO - De UVV Marattenband geeft op tweede pinksterdag, 21 mei, haar laatste optreden in Ontmoetingcentrum Ons Huis aan de Beukenlaan in Hengelo. Aanvang 14.00 uur.

Na twintig mooie succesvolle jaren stopt de Marattenband uit Hengelo met haar optredens. Na ruim 360 keer te hebben opgetreden op veel plaatsen in de regio, komt er een eind aan een tijd van fijne ontmoetingen, om met muziek, ontspanning en humor, een glimlach te brengen bij een divers publiek. Optredens in verzorgingshuizen, voor verenigingen, voor buurtfeesten, een familiefeest of een reünie van oud Indië-gangers, de Marattenband was een graag geziene gast. Als afscheid komt er nu nog een laatste optreden voor ieder die de band een warm hart toedraagt.

Deelnemers en bezoekers beleven vier dagen vol kunst

Han Oosterbos wenst deelnemers aan de Kunst4daagse Bronckhorst vier goede expositiedagen toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Kunst4daagse Bronckhorst

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VIERAKKER - De twaalfde kunst4daagse vond plaats van Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei tot zondag 13 mei. De ateliers en galeries waren geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Deelnemers ontmoetten elkaar woensdagavond 9 mei in Theetuin Vierakker. Deze avond stond in het teken van verbinden en beleven. De kunstenaars, die gedurende de vier expositiedagen weinig tijd hebben om bij elkaar op bezoek te gaan, praatten bij. Nieuwe deelnemers maakten kennis met elkaar.

Coordinator Han van Oosterbos heette de deelnemers en genodigden welkom op het terras. Hij benoemde de verscheidenheid aan werk en technieken van de deelnemers en de fietsroutes die de locaties verbinden. "Wat de voorbereidingscommissie opviel dit jaar en wat hoofdbrekens veroorzaakte, was dat het aantal betalende deelnemers het laagst was van alle twaalf jaren, namelijk 45. Het aantal kunstenaars wat deelneemt, dat zijn er 84, laat een tendens zien, dat er verdicht wordt. Meerdere mensen exposeren samen op een plek." Hij gaf aan dat het voor bezoekers een goede ontwikkeling is, maar moest ook bekennen dat er voor het financiële plaatje wat zorgen zijn voor de toekomst. Daarover gaat de commissie zich beraden. Han bedankte de sponsoren. "Het grote aantal deelnemers dat meedoet stemt natuurlijk tot tevredenheid."

De bezetting van de werkgroep was begin dit jaar met drie personen niet optimaal. "Dat blijkt toch aan de krappe kant," zei Han voorzichtig. "Gelukkig hebben we twee nieuwe leden kunnen werven: Anneke Groot Roessink en Luc Bakker. Nu zijn we weer met z'n vijven. Een mooier aantal, waardoor de continuïteit van de werkgroep zeker voor de komende jaren weer geregeld is." Hij bedankte ook Hans Hayen, Hilda Nijman, Henk Borra, Harry Jansen en Floris Hazemeijer. "Dat alles heeft ertoe geleid dat we weer een aardige brochure hebben kunnen maken. We krijgen positieve reacties daarover." Tot slot dankwoorden aan de gastheren van deze avond, Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee voor het ter beschikking stellen van de accommodatie. "Ik wens jullie allemaal veel bezoekers toe en veel belangstelling, leuke contacten en gesprekken en als het even kan ook een goede verkoop. Succes allemaal."

Met een drankje in de hand, aangeboden door Bart en Rikjan, werd de avond voortgezet met het bekijken van de in de Theetuin geëxposeerde werken en een presentie van alle deelnemers. Gitarist Arnold Slaghek uit Zutphen speelde gezellige achtergrondmuziek, waaronder fraaie fado's. De dirigent van het Oosthoekkoor en gepensioneerd leraar Nederlands, Engels en muziek mengde zich tussen de kunstenaars.

De kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties openden tijdens de kunst4daagse hun poorten, waar belangstellenden konden binnenlopen en kijken naar alle vormen van kunst. De kunstenaars, die hun werk met liefde en bezieling hebben gemaakt, ontvingen iedereen gastvrij en gingen graag in gesprek over hun werk. Bij de deelnemers lag een gids klaar waar een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en een impressie van hun werk staat vermeld. Ook was alle informatie te vinden op de website van de kunst4daagse. Er waren vijf (fiets)routes uitgezet door het cultuurlandschap van de gemeente Bronckhorst.


kunst4daagsebronckhorst.nl

PostNL past netwerk brievenbussen in gemeente Bronckhorst aan

Expositie in de Kapel van Bronkhorst. Foto: PR

BRONCKHORST – PostNL past vanaf begin juni in gemeente Bronckhorst het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.

Vanaf 2 juni 2018 zullen de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Gelderland (Noord Oost) worden doorgevoerd. In de gemeente Bronckhorst blijven 54 brievenbussen en verdwijnen er 16 brievenbussen. De aanpassingen zijn eind juni 2018 gerealiseerd.

Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.

Kunst in middeleeuwse slotkapel

BRONKHORST - In de Kapel van Bronkhorst is van zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 mei een expositie van Ina Bijvank, Marga Zweers, Marianne Zoet, Etty van Gelder

Een uitstapje naar Bronkhorst heeft altijd iets gemoedelijks. Daar is nog altijd de sfeer van toen te proeven, maar toch gecombineerd met het eigentijdse. Neem de middeleeuwse slotkapel met zijn intieme sfeer. Dit is mooi te combineren met kunst.
Ina Bijvank en Marga Zweers stellen schilderijen tentoon, Marianne Zoet heeft sieraden gemaakt van afval en restmaterialen. Daarnaast nog de door Betty van Gelder gemaakte sculpturen van albast en serpentijn. De kapel is alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op eerste pinksterdag zal er in de middag tevens een muzikale invulling zijn door een trombonetrio.

Kunst in middeleeuwse slotkapel

Expositie in de Kapel van Bronkhorst. Foto: PR

BRONKHORST - In de Kapel van Bronkhorst is van zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 mei een expositie van Ina Bijvank, Marga Zweers, Marianne Zoet, Etty van Gelder

Een uitstapje naar Bronkhorst heeft altijd iets gemoedelijks. Daar is nog altijd de sfeer van toen te proeven, maar toch gecombineerd met het eigentijdse. Neem de middeleeuwse slotkapel met zijn intieme sfeer. Dit is mooi te combineren met kunst.

Ina Bijvank en Marga Zweers stellen schilderijen tentoon, Marianne Zoet heeft sieraden gemaakt van afval en restmaterialen. Daarnaast nog de door Betty van Gelder gemaakte sculpturen van albast en serpentijn. De kapel is alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op eerste pinksterdag zal er in de middag tevens een muzikale invulling zijn door een trombonetrio.

Kunst en Cultuur

Lezing door Ria Tuenter over haar moeder met dementie

Ria Tuenter. Foto: PR

BAAK - "Hoe jij schrijft! Bammm recht je hart in, alsof ik over je schouder meekijk." En: "In een ruk je boek uitgelezen, mooi, humorvol, pijnlijk, eerlijk, warm en bovenal zo herkenbaar, chapeau!", zijn zomaar een paar reacties die Ria Tuenter kreeg na het verschijnen van haar eerste boek 'Mam raakt kwijt'. Een verhalenbundel over haar moeder met dementie. 'Kusje voor Popje' is de opvolger die 25 maart 2018 is verschenen. Donderdagavond 31 mei geeft Ria Tuenter bij Gerritsen Grafmonumenten in Baak een lezing. Aanvang 20.00 uur.

Door openhartig te schrijven over de omgang met haar moeder die aan dementie lijdt, merkte Ria hoeveel dit losmaakt bij de lezers van haar verhalen. "Vaak zijn mensen ontroerd en herkennen de situaties die ik beschrijf. Voor hen is het een steuntje in de rug. Met dit boek hoop ik ook op meer begrip voor mensen met dementie. Ze zijn namelijk niet gek, ze leven alleen in een andere wereld dan de onze. En als je meegaat in hun belevingswereld, kun je samen nog mooie momenten beleven; niet alleen verdrietige, maar zeker ook vrolijke", vertelt Ria.
Schrijver Jan Siebelink, die in november 2016 het eerste exemplaar in ontvangst nam, over 'Mam raakt kwijt': "De verhalen zijn mooi geschreven en met het juiste woord getroffen. Ria schrijft helder en liefdevol, en met vaste pen. Dit boek raakt de lezer in zijn ziel."
In 'Kusje voor Popje' geeft Ria Tuenter een inkijkje in de leefwereld van haar moeder die troost en liefde vindt bij een antroposofische pop. Een nieuwe naam onthouden lukt niet meer, daarom heet de pop gewoon 'Popje'. "Mijn moeder raakte steeds van alles kwijt, van leesbrillen tot aan haar dure gehoorapparaat, maar Popje nooit. Popje was altijd bij haar en bleef bij haar. Ook tijdens haar (korte) ziekbed en na haar overlijden in februari 2017."
De bijzondere liefde van mam voor haar poppenkind, de metamorfose van een sterke en zelfstandige moeder naar een angstig en afhankelijk oud vrouwtje, de belevenissen met haar medebewoners, de fantastische en liefdevolle zorg door het personeel, het afscheid en gemis, komen allemaal aan bod in dit boek. Hoewel de onderwerpen soms ontroerend en aangrijpend zijn, is de humor in bijna elk verhaal aanwezig. Er is ruimte voor een traan, maar zeker ook voor een lach.

Als belangrijkste motivatie voor het schrijven van dit boek zegt Ria Tuenter dat ze enerzijds een taboe probeert te doorbreken. "Als een dierbaar iemand door dementie troost vindt bij een knuffel of een pop, schaam je daar dan niet voor." Anderzijds vindt ze het belangrijk dat er aandacht is voor mensen met dementie. "Hoewel het soms moeilijk is om een gesprek met hen te voeren, blijf eenzame ouderen met dementie alsjeblieft bezoeken. Klets wat, bekijk samen foto's of houd gewoon hun hand vast, maar vergeet ze niet! Dat doen zij wel."
Ria Tuenter in 1962 geboren in Hardenberg, verhuisde op haar zesde naar Varsseveld. Ze werkt als communicatiemedewerker bij de gemeente Oude IJsselstreek. Ze is sinds begin jaren '90 freelance tekstschrijver voor diverse lokale media en was redacteur voor het blad MIJN Magazine. Schreef teksten voor landelijke bladen als VIVA en was redacteur voor de glossy Big is Beautiful. In november 2016 debuteerde ze met het boek 'Mam raakt kwijt'.

Donderdagavond 31 mei geeft Ria Tuenter in Baak een lezing. Zij is dan te gast in de showroom van Gerritsen Grafmonumenten aan de Zutphen Emmerikseweg 103C te Baak. Aanmelden is noodzakelijk en kan door te bellen naar Erna Bosch, 06 - 20 42 37 02 of door een e-mail te sturen naar erna@gerritsengrafmonumenten.nl.

Gezellige middag bij de UVV

HENGELO - De internationale dansgroep Zarazan uit Eerbeek was woensdagmiddag 9 mei te gast bij een gezellige middag van de UVV in Ons Huis in Hengelo. Na de koffie of thee kwamen de dansers met hun kostuums al zwierend de zaal binnen.

De voorzitter van de UVV mevrouw Grady Wentink heette iedereen van harte welkom, en in het bijzonder de dansgroep Zarazan uit Eerbeek. Eerst werd er uitleg gegeven over de kleding die gedragen werd, de dansers droegen kostuums uit de Balkanlanden. Met een elegante dans uit Polen werd de middag begonnen. Uit de Oekraïne, uit Bulgarije, dansen waarin het ritme steeds werd opgevoerd. De bekende Rozenwals ontbrak deze middag ook niet. Een dans uit Israël, de Jacobsladder, het was een genot om naar te kijken. Zwieren op de klanken van een operette medley. Het publiek werd er ook bij betrokken en werd er samen gedanst.
De dansers hadden een Stamstok oftewel een Mascotte bij zich, gemaakt van hout van de fluweelboom. Een tamboerijn en bekkens maakten het geheel compleet om de mascotte ook als muziekinstrument te kunnen gebruiken. De naam Zarazan komt uit het Servisch en betekent letterlijk aanstekelijk of besmettelijk, als je eenmaal met deze muziek kennismaakt, laat het je niet meer los.
In de pauze bij de koffie of thee werden ook weer de bekende lootjes verkocht. Na de pauze werd er opgetreden in Mexicaanse kostuums, prachtig om te zien hoe de paren over de dansvloer zwaaiden. Dansen uit Portugal, Spanje en Oostenrijk. Ook werd er nog weer met het publiek gedanst, wat goed beviel.
Tot slot van deze geslaagde mooie middag bedankte Grady Wentink de dansgroep Zarazan voor hun optreden en zij kon namens alle aanwezigen wel zeggen dat zij allemaal genoten hadden. Na de trekking van de loten wenste ze iedereen welthuis en hoopte op een weerzien op de volgende activiteit van de UVV. Dit is een bustocht op vrijdag 15 juni naar het kermismuseum in Hilvarenbeek. Vertrek om 9.00 uur vanaf Ons Huis, terug circa 17.30 uur. Kosten 50 euro per persoon inclusief koffie/thee met gebak, lunch en entree Kermismuseum. Voor opgave, bel 0575-461893 of 0575-461779.

Tiende oecumenische motortoer Raad van Kerken Hengelo

HENGELO - Ook dit jaar wordt op tweede pinksterdag, 21 mei, door de gezamenlijke kerken een oecumenische motortoerrit georganiseerd. Het is het tiende achtereenvolgende jaar dat dit evenement plaatsvindt en daar zal op gepaste wijze aandacht aan worden besteed.

De rit gaat door het Twentse platteland achter landgoed Twickel en een stukje Duitsland, eerst naar Gramsbergen. Vervolgens via Hardenberg, langs Beerze en Ommen met het zicht op landgoed en kasteel Vilsteren, door de bossen van Dalfsen en over de Holterberg weer naar de Achterhoek. Bijzonder is dat de route voert langs drie motorcircuits: de Varsselring, Tubbergen en de Luttenbergring in Raalte.

Behalve bijzondere oecumenische ontmoetingen en het delen van enthousiasme voor motoren, is het doel om samen te genieten van ritten door de natuur en een passende bestemming. De start is om half tien 's ochtends bij de Willibrorduskerk, Spalstraat 38. Vanaf negen uur is er eerst koffie.

Om mee te doen met deze motortoerrit, als rijder of als passagier, is een berichtje aan Chris Peelen, 0575-462799 of cpeelen@live.nl, Jaap van Gijssel, 0575-464460 of jjvg@dds.nl of Gerry Spekkink, 0575-461146 of spekkink@hetnet.nl voldoende. Kosten bij inschrijving is 12,50 euro. Hiervoor krijgen de deelnemers een mooie motortocht, koffie aan het begin en een lunchpakket. De meeropbrengst komt ten goede aan Puur Natuur van de Stichting Philadelphia. Zo genieten ook anderen mee.

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld. nodigt uit

HENGELO - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei gaat de heer Jan Rigterink uit Vorden voor in de dienst van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld. De viering begint om 10.30 uur in de kleine kerk aan de Banninkstraat 9. Na de dienst is er, onder het genot van een kop koffie of thee, gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Theetuin concert van Jubal

VIERAKKER - Muziekvereniging Jubal geeft zondag 27 mei een tuinconcert bij de Theetuin in Vierakker. Tijdens deze middag zullen er lichte en vrolijke nummers gespeeld worden, waaronder van de Bleus Brothers en Robbie Williams. Bij droog weer spelen ze in het sfeervolle amfitheater en bij slecht weer spelen ze binnen. De blokfluitgroep en het jeugdorkest zal ook optreden. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Joris Linssen en Caramba in de Hengelose Remigiuskerk

Joris Linssen treedt op met de band Caramba. Foto: Fotograaf: Henry Krul

HENGELO - Presentator Joris Linssen (bekend van tv-programma's als Hello Goodbye) heeft nóg een passie: Mexicaanse muziek. Samen met zijn 'amigos' vormt Linssen de succesvolle band Caramba, bekend vanwege haar opzwepende Mexicaanse ritmes in combinatie met Nederlandse teksten. Op zaterdag 26 mei treedt Joris Linssen & Caramba op in de Hengelose Remigiuskerk. Aanvang 20.00 uur, kerk open 19.30 uur.

Linssen is al zijn hele leven groot fan van Mexicaanse muziek. Bij deze swingende en opzwepende muziek draait het allemaal op passie en liefde. Heel bijzonder: de muziek klinkt onvervalst Mexicaans, maar de teksten zijn in het Nederlands. Een unieke combinatie die uitstekend werkt.

Ook succes in Mexico
Joris Linssen & Caramba bestaan sinds 1999 en ze brachten een indrukwekkende reeks albums uit en wonnen overal prijzen. Hoogtepunt in de Caramba-historie: een tournee door Mexico. "Dat was magisch," verzucht Linssen. "Eindelijk klonk de muziek waar ze thuishoort!" Het Mexicaanse publiek was al net zo enthousiast als het Nederlandse. Dat bewijst dat Linssen & Caramba de Mexicaanse 'peper' heel goed in hun optredens weten te brengen.

Virtuoos accordeonspel en prachtige samenzang
Reken op een daverend concert met zang en mooie verhalen van Linssen, en virtuoos accordeonspel van Marcel van de Schot. Plus schitterende samenzang van alle vijf bandleden. Caramba brengt elke zaal aan het swingen, dat zal in de Remigiuskerk niet anders zijn.

Kaarten voor 15 euro te koop via: www.vriendenhengeloseremigiuskerk.nl, Ons Huis Hengelo Gld, en bij bestuursleden van de Vrienden. Plus: kaartverkoop bij de deur, maar op is op.

Gezellige middag bij de UVV

HENGELO - De internationale dansgroep Zarazan uit Eerbeek was woensdagmiddag 9 mei te gast bij een gezellige middag van de UVV in Ons Huis in Hengelo. Na de koffie of thee kwamen de dansers met hun kostuums al zwierend de zaal binnen.

De voorzitter van de UVV mevrouw Grady Wentink heette iedereen van harte welkom, en in het bijzonder de dansgroep Zarazan uit Eerbeek. Eerst werd er uitleg gegeven over de kleding die gedragen werd, de dansers droegen kostuums uit de Balkanlanden. Met een elegante dans uit Polen werd de middag begonnen. Uit de Oekraïne, uit Bulgarije, dansen waarin het ritme steeds werd opgevoerd. De bekende Rozenwals ontbrak deze middag ook niet. Een dans uit Israël, de Jacobsladder, het was een genot om naar te kijken. Zwieren op de klanken van een operette medley. Het publiek werd er ook bij betrokken en werd er samen gedanst. De dansers hadden een Stamstok oftewel een Mascotte bij zich, gemaakt van hout van de fluweelboom. Een tamboerijn en bekkens maakten het geheel compleet om de mascotte ook als muziekinstrument te kunnen gebruiken. De naam Zarazan komt uit het Servisch en betekent letterlijk aanstekelijk of besmettelijk, als je eenmaal met deze muziek kennismaakt, laat het je niet meer los.
In de pauze bij de koffie of thee werden ook weer de bekende lootjes verkocht. Na de pauze werd er opgetreden in Mexicaanse kostuums, prachtig om te zien hoe de paren over de dansvloer zwaaiden. Dansen uit Portugal, Spanje en Oostenrijk. Ook werd er nog weer met het publiek gedanst, wat goed beviel.
Tot slot van deze geslaagde mooie middag bedankte Grady Wentink de dansgroep Zarazan voor hun optreden en zij kon namens alle aanwezigen wel zeggen dat zij allemaal genoten hadden. Na de trekking van de loten wenste ze iedereen welthuis en hoopte op een weerzien op de volgende activiteit van de UVV. Dit is een bustocht op vrijdag 15 juni naar het kermismuseum in Hilvarenbeek. Vertrek om 9.00 uur vanaf Ons Huis, terug circa 17.30 uur. Kosten 50 euro per persoon inclusief koffie/thee met gebak, lunch en entree Kermismuseum. Voor opgave, bel 0575-461893 of 0575-461779.

Repair Café Hengelo

HENGELO - Wereldwijd zijn er nu al 1500 Repair Cafés en één daarvan staat in Hengelo aan de Kerkstraat 15. Dit Repair Café is donderdag 17 mei van 15.00 tot 20.00 uur geopend en dan staan de vrijwilligers klaar om samen de meegebrachte kapotte kleding, spullen of apparaten te maken. Ook voor een praatje met de vrijwilligers en een kopje koffie of thee is iedereen welkom. Tot ziens in het Repair Café.

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld. nodigt uit

HENGELO - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei gaat de heer Jan Rigterink uit Vorden voor in de dienst van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld. De viering begint om 10.30 uur in de kleine kerk aan de Banninkstraat 9. Na de dienst is er, onder het genot van een kop koffie of thee, gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Theetuin concert van Jubal

VIERAKKER - Muziekvereniging Jubal geeft zondag 27 mei een tuinconcert bij de Theetuin in Vierakker. Tijdens deze middag zullen er lichte en vrolijke nummers gespeeld worden, waaronder van de Bleus Brothers en Robbie Williams. Bij droog weer spelen ze in het sfeervolle amfitheater en bij slecht weer spelen ze binnen. De blokfluitgroep en het jeugdorkest zal ook optreden. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Tiende oecumenische motortoer Raad van Kerken Hengelo

HENGELO - Ook dit jaar wordt op tweede pinksterdag, 21 mei, door de gezamenlijke kerken een oecumenische motortoerrit georganiseerd. Het is het tiende achtereenvolgende jaar dat dit evenement plaatsvindt en daar zal op gepaste wijze aandacht aan worden besteed.

De rit gaat door het Twentse platteland achter landgoed Twickel en een stukje Duitsland, eerst naar Gramsbergen. Vervolgens via Hardenberg, langs Beerze en Ommen met het zicht op landgoed en kasteel Vilsteren, door de bossen van Dalfsen en over de Holterberg weer naar de Achterhoek. Bijzonder is dat de route voert langs drie motorcircuits: de Varsselring, Tubbergen en de Luttenbergring in Raalte.
Behalve bijzondere oecumenische ontmoetingen en het delen van enthousiasme voor motoren, is het doel om samen te genieten van ritten door de natuur en een passende bestemming. De start is om half tien 's ochtends bij de Willibrorduskerk, Spalstraat 38. Vanaf negen uur is er eerst koffie.
Om mee te doen met deze motortoerrit, als rijder of als passagier, is een berichtje aan Chris Peelen, 0575-462799 of cpeelen@live.nl, Jaap van Gijssel, 0575-464460 of jjvg@dds.nl of Gerry Spekkink, 0575-461146 of spekkink@hetnet.nl voldoende. Kosten bij inschrijving is 12,50 euro. Hiervoor krijgen de deelnemers een mooie motortocht, koffie aan het begin en een lunchpakket. De meeropbrengst komt ten goede aan Puur Natuur van de Stichting Philadelphia. Zo genieten ook anderen mee.

Achterhoekse Voetbalnacht 2018 op woensdag 30 mei

Herman Groot Wassink van VV Pax Hengelo Gld., genomineerd voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. Foto: PR

Op De Vijverberg in Doetinchem met vele prominenten

Door Theo Huijskes

REGIO - Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt op woensdag 30 mei in Stadion De Vijverberg in Doetinchem, oftewel op de thuisbasis van BVO De Graafschap, de Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Zoals in de afgelopen twee jaar duidelijk tot uiting is gekomen, gaat het hier om een boeiende en vermakelijke avond voor de echte voetballiefhebber. De avond is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur. De inloop vindt plaats om 19.30 uur.

De Achterhoek Voetbalnacht wordt in goede banen geleid door de organisatie van de Achterhoek Cup, BVO De Graafschap, Brandpepper en De Persgroep. De presentatie is in handen van Inge de Jager en Michiel Fukking. Terwijl de sportredactie van De Gelderlander Achterhoek en Liemers ook nog een aantal prijzen uitreikt, zal verslaggever Domien Esselink van die krant optreden als interviewer tijdens het in het programma opgenomen Sportcafé.

Vijf eretitels
Een belangrijk onderdeel van het totale avondprogramma is vanzelfsprekend de uitreiking van een vijftal awards voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en dé vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd.

Zo doen een gooi naar de eretitel voorzitter van het jaar: Bas Strijbosch (DVC '26 Didam), Raymond Smit (AD '69 Aalten), Ronald Ruesink (SC Varsseveld), Gerrit te Kolste (FC Winterswijk) en Gradus Eenink (VV Wolfersveen). Bij het onderdeel vrijwilliger van het jaar gaat de eer om gekozen te worden naar: Herman Groot Wassink (VV Pax Hengelo Gld.), Otto Duursma (ZSV Zelos Zelhem), Ruud Hendrixen (VV Gendringen), Jan Klomp (VV Doetinchem) en Pascal Hertogh (VV DZC '68 Doetinchem). Voor de uitverkiezing beste scheidsrechter kan er gekozen worden voor Oscar Mentink, Jesper Sanders, Wijnand Rutgers, Ab Brussen en Joost Soeter. Voor het beste voetbaltalent zijn genomineerd: Beau Rijks (Achilles '29), Daan Rots (FC Twente), Ebbe Wenting (De Graafschap), Jelmer Krooshof (OBW) en Harm Dieker (Ajax). En ten slotte komen voor de titel de vereniging van het jaar in aanmerking: SV Westendorp, FC Winterswijk, S.V. Grol Groenlo, GWVV Varsselder-Veldhunten en Keijenburgse Boys.

Gestemd kan worden via de website www.achterhoekvoetbalnacht.nl en dat tot 30 mei.

OldStars-meeting
In het kader van een OldStars-meeting vindt er op 30 mei in het voorprogramma, en dat op het hoofdveld van Stadion De Vijverberg, een walking football-toernooi plaats. In dit geval een toernooitje waaraan diverse prominente oud-voetballers deelnemen. Zo is er naast een team van De Graafschap zelf een team van ex-Oranje internationals onder aanvoering van Ajax-fenomeen Sjaak Swart van de partij. In totaal zullen in ieder geval zes teams aan het onderlinge toernooitje deelnemen. De teams zullen uit zes spelers bestaan. De aanvang van de wedstrijden is 17.30 uur en ook hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.

Het officiële avondprogramma zal naast de bekendmaking van een reeds van prijswinnaars ook in het teken staan van een Sportcafé, waarbij zoals aangegeven journalist Domien Esselink een vijftal bekende oud-voetballers aan de tand zal voelen, te weten Sjaak Swart (ex-Ajax), Sonny Silooy (ex-De Graafschap), Peter Houtman (ex-Feyenoord), Ernie Brandts (ex-PSV) en Kees Kist (ex-AZ).

Op de Oldtimer Bromfiets naar Vliegveld Teuge

Leden van de Toercluvb Oude Bromfietsen brachten een bezoek aan Vliegveld Teuge. Foto: PR

HENGELO - Voorjaar. De oldtimer bromfietsen worden van stal gehaald, nagekeken en schoongemaakt. Het 18de seizoen van de Tourclub Oldtimer Bromfietsen (TOB) Hengelo Gld. is begonnen met de voorjaarsrit, een tocht van circa honderd kilometer lang, waar iedereen aan mee kan doen.

Een aantal nieuwe rijders heeft zich aangesloten en ook de dames waren weer van de partij. Na de koffie vertrok de club vanaf het TOB-plein mer 35 oldtimer bromfietsen. Jan had de rit uitgezet, met weggetjes door de natuur en langs bermen wit van het fluitenkruid. De tocht ging langs plekken waar de rijders niet vaak komen en toch nier ver van huis. Dit keer richting Apeldoorn-Teuge. Bij Vliegveld Teuge was de middagpauze.
De jongste supporter, 11 jaar en de toekomst van de club, zat bij zijn vader op de oldtimer en had de dag van zijn leven.
Terug in Hengelo, het eindpunt, waren er complimenten voor Jan, Tonny en Niek om alle rijders bij elkaar te houden, met name in Apeldoorn waar veel verkeerslichten zijn.
De volgende tocht is de zomerrit op zondag 1 juli. Tot dan.

De 29ste triatlon van Hengelo in een nieuw jasje

HENGELO - Stichting Triatlon Hengelo Gld. organiseert op zondag 27 mei voor de 29ste keer de triatlon. Dit jaar is er een nieuwe ontwikkeling en zal er in het open water van de Markeplas worden gezwommen.

Het is een al lang gekoesterde wens van het triatlonbestuur om in Hengelo in open water te zwemmen. Doordat de triatleten gelijktijdig het water ingaan komt dit het wedstrijdelement ten goede. Dit betekent dat de organisatie een nieuw fiets- en loopparcours heeft uitgezet.
Het fietsparcours maakt onder andere gebruik van een deel van de Varsselring en gaat dan via de Aaltenseweg en Gompertsdijk naar de finish op de Winkelskamp bij AeroFitt.
Het loopparcours gaat vanaf de Winkelskamp via Zelhemseweg, Beijerinkdijk, Sletterinkdijk en Oosterinkdijk (keerpunt) retour naar de finish op de Winkelskamp. De 1/8 (inclusief trio-triatlon) start om 11.30 uur en de 1/4 start om 12.30 uur.
Meer wedstrijd-informatie staat op de website.

De Achterhoek krijgt een eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek

Door Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek – organisator van onder meer de Zwarte Cross – en bierbrouwer Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en andere mensen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald.

Iedereen mag een ontwerp insturen. "Basisschoolkinderen kunnen meedoen, maar als iemand van 98 mee wil doen, ook prima!", zegt Groothuis. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. "Het moet vol overgave wapperen in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter", aldus de schaatskampioen.

Groothuis werkt sinds kort één dag in de week voor de Feestfabriek. Hij woont zelf net buiten de Achterhoek – in Voorst – maar kent de streek goed. "Ik ben hier altijd veel geweest tijdens mijn fietstrainingen", vertelt hij. "Ik vind het een prachtige streek die volop in beweging is. Dat willen we nu graag gaan uitdragen door middel van een vlag."

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen."
Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

Obelink open op Tweede Pinksterdag

Foto: PR

WINTERSWIJK - Bij Obelink Vrijetijdsmarkt kun je terecht voor alles wat met reizen en kamperen te maken heeft. Op Tweede Pinksterdag staan de nieuwste tenten, tuinartikelen, technische snufjes en kampeermeubels opgesteld in de showroom. Obelink-specialisten zijn aanwezig voor advies.

De campinggids van ACSI is gratis mee te nemen. Al meer dan 50 jaar is ACSI dé campingspecialist van Europa; de gids staat vol met campings, accommodaties en kampeerreizen.

The Bastard, het Nederlandse merk barbecues, is op tweede Pinksterdag in de winkel voor een kookdemonstratie.

Ook het restaurant is geopend. Voor degene die staat af te rekenen als de wekker gaat, is de maaltijd gratis.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Pinksterdag 21 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Roggebroodweging bij Muldersfluite

De traditionele broodweging bij de Muldersfluite. Foto: Harry Somsen

Zelhem - De eeuwenoude traditionele Roggebroodweging bij de Muldersfluite aan de weg van Zelhem naar Hengelo op Hemelvaartsdag, trok ook dit jaar veel belangstellenden mede door het goede voorjaarsweer. Het bestuur van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite kan terugkijken op een geslaagde dag.

Door Harry Somsen

Vanaf 12.00 uur waren de vrijwilligers van oudheidkundige vereniging Salehem, museum Smedekinck, Chr. Oratoriumkoor uit Zelhem en Imkervereniging 'De Vooruitgang' uit Hengelo aanwezig. Ook 'Samenloop voor Hoop' was present. Zij waren druk met promoten van hun meegebrachte artikelen. In de tenten van museum Smedekinck en kramen was het goed toeven bij demonstraties van oude spelletjes, midwinterhoornblazen, oude beroepen en boekenverkoop. Bij de tent was een zonnig terras ingericht, waar koffie, frisdrank en ook hamburgers, worstjes, wafels te koop waren. Het was erg gezellig bij de tenten en kramen aan de Zelhemseweg.

Een borrel voor de burgemeester
Om 13.00 uur gingen muziekkapel de Bloasköppe van Crescendo en boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde uit de Velswijk op weg om de roggebroden op te halen. Even later liepen de dansgroep en muziekkapel voor de volgeladen feestelijk versierde roggebroodwagen terug naar de Muldersfluite. Aan de stoet was een fraai rijtuig van Stap en Draf toegevoegd met wethouder Paul Seesing als vertegenwoordiger van de Gemeente Bronckhorst.
Voordat de wethouder de podiumwagen opging, kregen hij en koetsiers en begeleiders eerst het traditionele borreltje aangereikt door voorzitter Henk Waarlo en secretaris Gerhard ten Bokkel van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite. Op de podiumwagen van de HCI uit Hengelo zaten inmiddels de afgevaardigden van de kerkgenootschappen, die eens per vier jaar door roulatie de opbrengst ontvangen. Via Diaconie Zelhem gaat de opbrengst van de roggebroodveiling naar Stichting M.Z.W. 'De Boerderij' aan de Meeneweg 4 in Zelhem. De oproep door Henrice Teunissen, voorzitter van 'De Boerderij', om bij aanschaf van roggebrood hieraan te denken heeft geholpen. Kopers hartelijk dank.

De notabelen kregen een kopje thee met een koekje, gevolgd door het uitreiken van Goudse pijpen met tabak en een glas rode wijn. Intussen werd het opgehaalde roggebrood afgeladen en op het podium gezet door leden van Wi'j Eren 't Olde. Wethouder Seesing vertelde over het ontstaan van deze traditie en bood later zelf mee op een groot roggebrood. Er was door de Cijnsplichtigen dit jaar 626 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Deze bakker uit de Keijenborg levert al sinds 1919 het roggebrood voor de Cijnsplichtigen. Verder heeft een aantal Cijnsplichtigen met een geldelijke bijdrage de Stichting ondersteund.

De zwaarste broden
Na het optreden van dansgroep Wi'j Eren 't Olde, die ook het publiek hierbij betrokken, werden de broden gewogen. Het zwaarste brood van 44 pond werd geleverd door boerderij Tankink in Hengelo en beloond met twee flessen wijn. Het geleverde brood bracht 150 euro op en werd gekocht door het Gemeentebestuur van Bronckhorst. Het is bestemd voor het zorgcentrum De Zonnekamp en zorgcentrum Hyndendael in Hummelo. Het tweede brood van 26 pond werd geleverd door boerderij 't Heerink in Hengelo. Dit brood bracht bij veilingmeester Fred Ruiterman 135 euro op door aankoop van Diaconie Zelhem en gaat naar de voedselbank. Het derde zwaarste brood van 25 pond werd geleverd door boerderij 't Lenderink in Hengelo en was goed voor 1 fles wijn. Dit brood bracht 125 euro op en werd gekocht door Diaconie Hengelo die het bestemde voor zorgcentrum De Bleijke. Een vierde brood bracht 130 euro op en werd gekocht door de Caritas Keijenborg. Dit brood gaat voor een deel naar de dagopvang en naar de voedselbank. Secretaris Gerhard ten Bokkel kon een deel van de flessen wijn uitreiken aan de Cijnsplichtigen met de grootste broden. Ongeveer 100 personen gingen tevreden met gesneden roggebrood onder de arm naar huis.

Geslaagde dag
Broodweger/penningmeester Harry Somsen van de Stichting was tevreden over de geslaagde dag. Dei werd mede mogelijk gemaakt door zeer vele vrijwilligers, demonstrateurs en niet te vergeten 'cijnsplichtigen' die aan deze eeuwenoude traditie meewerken. Zij zien het als een familie-eer een bijdrage te kunnen leveren aan de broodweging. Het waren destijds de geërfde boeren - dus eigenaren van de boerderijen - die zelf besloten bij het opheffen van de Marke de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden. Dat deden ze door hun erven bij voortduring daarmee te belasten, óók na de verkoop of opvolging op de boerderij, als vorm van armenzorg.

De traditie van het roggebroodleveren en wegen is ook dit jaar weer gelukt, zeker voor het goede doel 'De Boerderij' aan de Meeneweg in Zelhem. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Stichting Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging ieder jaar mede mogelijk maken.


Derde ronde Amphion Open

Amphion Open met Multiple Bellows. Foto: PR

Vijf acts in categorie Toneel & Instrumentaal

DOETINCHEM - Dinsdag 22 mei vindt de derde voorronde plaats van Amphion Open. Vijf acts strijden voor een plek in de finale in september. Het thema van de avond is 'toneel & instrumentaal'.

Amphion Open is hét event in de regio waar nieuw, creatief talent ontdekt wordt. Van singer-songwriter tot stand-upper en van goochelaar tot rockband: ieder talent heeft de kans zich waar te maken op het professionele podium van Schouwburg Amphion.

Talentenklas
Tijdens de eerste voorronde liet de talentenklas van Gruitpoort al een prachtige expositie zien met fotografie. Tijdens voorronde III mogen we hun zelf ontworpen kleding bewonderen. In de foyer staan de mannequins tentoongesteld. Voorafgaand aan de voorstelling, in de pauze en tijdens de naborrel is DJ-school Doetinchem aanwezig voor uptempo beats.
De vijf acts zijn: Mila uit Baak met een toneelvoorstelling; het Doetinchemse Multiple Bellows en Drums & Voices uit Hengelo, beide met een theaterconcert; Tijme Olthof uit Tolkamer met een kleinkunst/piano-voorstelling en de Arnhemse Monique Cornielje brengt cabaret.

Knuffel
Mila speelt de toneel-voorstelling 'Knuffel': Als klein meisje wilde de twaalfjarige Mila uit Baak altijd al op het podium staan. Ze begon met balletles, maar al snel was dat niet genoeg… Sindsdien zit ze op musical en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool. Hier krijgt ze les in dans zang, musical, improviseren en toneel. In 2017 won ze met haar zelfgemaakte kort film het Cinekid filmfestival: een kinderfilmfestival. Ook dit optreden zette ze zelf in elkaar en gaat over een meisje dat in eerste instantie gelukkig lijkt, maar door allerlei narigheden verandert van een kletsgrage, vrolijke en aanwezige puber naar een klein hoopje mens… Ieder kind heeft een knuffel nodig.

Multiple Bellows
Vijf jonge accordeonisten uit Doetinchem en omstreken, die elkaar op Muziekschool Oost-Gelderland leerden kennen, steken hun instrument in een nieuw jasje met frisse arrangementen, subtiel samenspel en een aanstekelijk enthousiasme. Alle genres van vroege Barok via Hedendaags klassiek tot dance worden door deze jongeren uitgeplozen en vol overgave op het podium gepresenteerd. Hoewel ze geen van allen bij elkaar in de buurt wonen, zijn ze sinds 2017 een hecht team, dat vastbesloten is om het instrument accordeon definitief uit de 'ouderwetse' hoek te halen!

Slagwerk
Drums and Voices is een enthousiaste groep van 25 personen in de leeftijd van 10 tot 60 jaar uit Hengelo en maakt deel uit van de Koninklijke harmonie 'Concordia' Hengelo (G). De groep staat onder leiding van Gilbert Wientjes. Deze richt zich op het spelen en ontwikkelen van hedendaagse slagwerkmuziek, van dance en eigentijdse muziek. Op drums, percussie, marimba en andere niet zo alledaagse instrumenten wordt swingende hedendaagse muziek gespeeld, gecombineerd met zang. Talloze percussie-instrumenten uit de hele wereld, gitaren en geweldige zang passeren de revue. Met een korte show en een unieke samenstelling laat de groep zien wat men kan met popmuziek en swingende nummers.

Tijme Olthof
Tijme Olthof is 19 jaar en een multi-talent. Hij speelt toneel, maar ook piano. Hij kan zingen, maar ook grappen maken in stand-up comedy-acts. Tijdens dit optreden laat hij zichzelf zien met een stukje kleinkunst, waarin hij opmerkende onderwerpen aansnijdt… "Mijn optreden bestaat uit drie zelfgeschreven liedjes. Ik begeleid mezelf op de piano. De thema's variëren van seks tot geloof tot geslachtsziektes..."

Monique Cornielje
"Over het leven dat misschien niet altijd makkelijk is, maar dat je er zoveel van kunt leren dat het nog leuk wordt ook. Een spontaan levensverhaal met hier en daar wat humor, want lachen op z'n tijd, dat werkt het beste", vindt cabaretier Monique Cornielje uit Arnhem.

De presentatie van deze voorronde is in handen van Daniël Janssen. Voor deze show zijn nog kaarten beschikbaar. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro, inclusief pauzedrankje. Aanvang is om 20.00 uur in kleine zaal van Amphion. Online reserveren kan via www.amphion.nl of bel met de kassa van de schouwburg: 0314-376000 (maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur).

Keijenburgse Boys en Pax komen pas in derde helft echt los

Oranje en blauwe rook zorgden voor een echte voetbalsfeer, kort voor de aftrap van Keijenburgse Boys-Pax. Foto: Luuk Stam

Derby zorgt vooral voor spektakel rondom het veld en eindigt in 0-0.

Door Luuk Stam

KEIJENBORG - Er was een spandoek met tekenfilmfiguurtje Calimero, een dag voor de wedstrijd in alle vroegte opgehangen. Er was een corteo, waarin Pax-supporters met blauw-witte vlaggen achter een groot doek met de tekst Ultras 0575 naar Keijenborg liepen. En er was een metersgroot doek, gemaakt door een groep jonge Keijenborgse supporters die zichzelf naar goed voorbeeld de Keijenborg Tifosi noemen.

De kleuren oranje en blauw ontbraken niet. Foto: Luuk Stam

Ze maakten er op zaterdag 12 mei met z'n allen weer een waar spektakel van. De aftrap van de wedstrijd liet minutenlang op zich wachten doordat grote wolken oranje en blauwe rook over het sportterrein aan de Keijenborgse Pastoor Thuisstraat trokken. Toen die waren opgetrokken, ontvouwde zich een matig schouwspel waarin de buren uit Keijenborg en Hengelo vooral niet wilden verliezen.

Op een slechte grasmat kwamen Keijenburgse Boys en Pax niet verder dan 0-0. De wedstrijd kende weinig echte kansen. Namens Pax kwam Rob Arends met een afstandsschot nog het dichtst in de buurt. De grootste kans van de wedstrijd was echter zo'n tien minuten voor tijd voor Tom Goossens, die het namens de oranjehemden van een nog grotere afstand in zijn hoofd haalde om te schieten.

De Keijenborgers hebben de punten momenteel hard nodig om een langer verblijf in de derde klasse veilig te stellen. Een doelpunt tegen de Hengelose rivaal op eigen terrein in deze fase van de competitie zou Goossens voor even tot de ongekroonde koning van Keijenborg hebben gemaakt, maar zijn wervelende inzet raakte de paal.

Het ietwat teleurstellende spel deed weinig af aan de betekenis van deze wedstrijd. Het was meer dan vijftig jaar geleden dat Keijenburgse Boys en de voetballende buren van Pax uit Hengelo elkaar in competitieverband in Keijenborg troffen. Zo'n 1.300 toeschouwers woonden de wedstrijd deze zaterdagmiddag bij.

Zij hielden nog even hun hart vast toen de uitstekend fluitende scheidsrechter van dienst de wedstrijd een kwartier voor tijd definitief dreigde te staken vanwege vuurwerk op het veld. Toch lukte het beide clubs ook in het overwegend rookvrije vervolg niet om de winst naar zich toe te trekken.

Na de wedstrijd bleef het nog heel lang gezellig in en rondom de kantine van Keijenburgse Boys. Spelers en publiek uit zowel Keijenborg als Hengelo vierden samen een feestje tijdens de zogenoemde derde helft. De grote winnaar was dan ook de penningmeester.

Zo gebeurde dat ook al na de wedstrijd in november in Hengelo. Dat leverde toen een kantineomzet van meer dan 22.000 euro op. Reden dat menig Hengeloër hoopt dat Keijenburgse Boys ook volgend seizoen weer derdeklasser is.

Loopgroep Zandloper genomineerd tot leukste loopgroep van Nederland

Loopgroep Zandloper genomineerd tot leukste loopgroep van Nederland

ACHTERHOEK - Uit ruim 340 aanmeldingen is Loopgroep Zandloper uit de Achterhoek genomineerd tot 'Leukste Loopgroep' van Nederland. Maar liefst 99 keer werd deze sportieve groep lopers voorgedragen bij de Atletiekunie. Op dit moment is een sportieve landelijke strijd gaande tussen de vijf overgebleven loopgroepen die voor de eerste plaats gaan.

Loopgroep Zandloper bestaat dit jaar vijf jaar en heeft ongeveer 250 lopers. De Zandloper staat bekend om haar sociale karakter en laagdrempeligheid. Er zijn meerdere trainingsgroepen voor alle soorten hardlopers. Van recreatief tot ambitieus, maar altijd met plezier en ontspanning.

Lezers die Loopgroep Zandloper willen steunen met een stem kunnen dat doen op de site van de atletiekunie.

https://www.atletiek.nl/nieuws/leukste-loopgroep-2018-het-stemmen-kan-beginnen

Kanjer Dirt Challenge

REGIO - De Stichting Kanjers voor Kanjers organiseert op zondag 27 mei, en dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de inmiddels populaire Kanjer Dirt Challenge. Evenals bij voorgaande edities is ook deze keer 'De Langenberg' in Zelhem de locatie, waar dit voor deelnemer en toeschouwer prachtige evenement gaat plaatsvinden. Een sportief spektakel waarbij de opbrengst ten goede komt van de Activiteitenboerderij Rutgers in Aalten.

Door Theo Huijskes

Boerderij Rutgers, waar agrarische gezelligheid en betrokkenheid als belangrijkste uitgangspunten gelden, is een uitvalsbasis voor mensen met een verstandelijke beperking of andere psychiatrische, autistische, lichamelijke of aangeboren gebreken. Met het geld dat met de Kanjer Dirt Challenge wordt opgehaald, krijgt genoemde boerderij een fonkelnieuwe fiets met trapondersteuning aangeboden voor haar gasten.

Een echte uitdaging
De vijfde Kanjer Dirt Challenge op het voormalige Zelhemse terrein van de Motor- en Autoclub ZAMC is in de ogen van Kanjers voor Kanjers een bij uitstek geschikte activiteit om voor dit goede doel gelden te genereren. Met deze uitdaging wil de stichting namelijk kinderen laten sporten en de opbrengst hiervan ten goede laten komen van kinderen waarvoor sporten en spelen niet zo vanzelfsprekend is. "Sport en spel zijn immers bezigheden, die voor ieder kind belangrijk zijn", aldus Kanjers voor Kanjers. Niet bang voor een beetje modder? Durf jij van een zeephelling af te glijden? Ben jij een liefhebber van klimmen, klauteren, door het water rennen en nog meer actie? Dan is de Kanjer Dirt Challenge een echte uitdaging! Op 'De Langenberg' in Zelhem staan op zondag 27 mei over een lengte van ongeveer 1,5 km een twintigtal hindernissen opgesteld. Het parcours is evenals vorig jaar door een professionele parcoursbouwer in elkaar gezet. De obstakels zijn over het hele terrein verdeeld en de hindernissen hebben verschillende moeilijkheidsgradaties. Dit alles met het gevolg dat het voor iedereen een uitdagende onderneming is om mee te doen. Bovendien kent het terrein een behoorlijk hoogteverschil. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen alleen of samen met ouders, vrienden klasgenoten en anderen meedoen aan deze 'obstacle run' oftewel een loopparcours met hindernissen. Het is een gezellig, sportief evenement voor jong en oud. Kanjers voor Kanjers: "Wij dagen de jongeren uit om zoveel mogelijk sponsoren te zoeken voor hun deelname aan de Challenge."

Aanmelding
Wil je meedoen aan de vijfde Kanjer Dirt Challenge? Daarvoor is toestemming nodig van je ouders en/of verzorgers. Inschrijven is mogelijk tot 18 mei via www.kanjerdirtchallenge.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon en dient bij de opgave te worden voldaan. Na 18 mei wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 20 euro. De prijs is inclusief drie uur onbeperkt 'survivallen', een uniek Kanjer Dirt Challenge T-shirt, een drankje en kleine versnaperingen tijdens de Challenge en een patatje na afloop.

Eerste Dokkie Disco van het zwemseizoen

STEENDEREN - Het Burg. Kruijffbad houdt zaterdag 19 mei een dans- en zwemfeest. De Dokkie Disco is van 19.30 – 21.30 uur, met muziek van DJ Roan uit de speakers.

Dokkie Disco op zwembad Steenderen is voor alle jeugd van de basisscholen en de eerste paar jaar van de middelbare. Een dj zorgt voor swingende muziek, er is sfeervolle onder- en bovenwaterverlichting en natuurlijk zijn er ook weer de inmiddels beroemde danswedstrijden. Het zwembad is gevuld met kleurrijke ballen en de grote spin is weer aanwezig, net als de glijbaan.
Ouders, verzorgers, opa's en oma's, belangstellenden zijn welkom om onder het genot van een drankje de feestende jeugd te volgen vanaf het terras. En dat blijkt ook altijd erg gezellig. De kiosk verkoopt zoals altijd koude en warme versnaperingen en drankjes. Het zwemwater is ook tijdens Dokkie Disco heerlijk met 28/29 graden. De entree is voor iedereen 3 euro en A-diploma is verplicht.

Loopgroep Zandloper genomineerd tot leukste loopgroep van Nederland

ACHTERHOEK - Uit ruim 340 aanmeldingen is Loopgroep Zandloper uit de Achterhoek genomineerd tot 'Leukste Loopgroep' van Nederland. Maar liefst 99 keer werd deze sportieve groep lopers voorgedragen bij de Atletiekunie. Op dit moment is een sportieve landelijke strijd gaande tussen de vijf overgebleven loopgroepen die voor de eerste plaats gaan.

Loopgroep Zandloper bestaat dit jaar vijf jaar en heeft ongeveer 250 lopers. De Zandloper staat bekend om haar sociale karakter en laagdrempeligheid. Er zijn meerdere trainingsgroepen voor alle soorten hardlopers. Van recreatief tot ambitieus, maar altijd met plezier en ontspanning.

Lezers die Loopgroep Zandloper willen steunen met een stem kunnen dat doen op de site van de atletiekunie.

Onthulling standbeeld Normaal in 'Lourdes van de Achterhoek'

Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld.

'Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo.
Bennie Jolink, Irma Manschot, Ferdi Joly en Willem Terhorst omarmen hun standbeeld.
Anhangers van Normaal beleefden een mooie dag in Hummelo.

HUMMELO/ACHTERHOEK - De gehele vaderlandse media lijkt uitgelopen naar Hummelo. Ook het NOS Journaal is aanwezig. Dan moet er wel heel iets bijzonders aan de hand zijn. Dat is het ook. Een uniek moment. De onthulling van het standbeeld van Normaal en een eerste optreden van Normaal weer na het slotconcert in december 2015 in Gelredome, dankzij een in een blakende gezondheid verkerende frontman/boegbeeld Bennie Jolink. En ook nog eens in de bezetting zoals in koper vereeuwigd in Hummelo, het 'Lourdes van de Achterhoek' volgens Henk Kelder van het Anhangerschap.

"Vele anhangers zullen hier voor het beeld naar toekomen. Ik heb het er met de buurt over gehad, en ze vinden het geweldig." Een staaltje Hummelose gastvrijheid, zoals ook deze gedenkwaardige Hemelvaartsdag. Het is dan ook niet zomaar een standbeeld dat onthuld gaat worden, van niet zomaar een rockgroep. Het beeld staat ergens voor, zoals ook Theo Tankink namens het Anhangerschap verwoordt. "Het werd stil aan de tafel tijdens de vergadering van het Anhangerschap toen Bert Snijders met het idee van een standbeeld voor de band op tafel kwam. Het zou het mooiste cadeau zijn dat wij als fans, als Anhangers, de band aan zouden kunnen bieden. En het moest een levensgroot standbeeld worden, geen borstbeeld. Moest dat dan omdat ze 46 keer een hit in de Top 40 hebben gehad?, omdat ze de uitvinders zijn van de dialectrock?, of verdient de band het standbeeld omdat voor velen hier aanwezig de muziek en een concert van Normaal een manier van leven is geworden?
Normaal heeft de Achterhoekse jongeren, de boeren, vrachtwagenchauffeurs, plattelanders in heel Nederland trots gemaakt. Trots op wat ze doen, trots op waar ze vandaan komen. Normaal heeft de Achterhoek en de Achterhoeker veel zelfbewuster gemaakt van haar eigen kracht en schoonheid. Daarvoor moet je een standbeeld neerzetten. De belangrijkste reden om een standbeeld voor Normaal neer te zetten is voor ons Anhangers de muziek en de verbondenheid met elkaar. Anhangers delen lief, schik en tranen met elkaar. De nummers van Normaal sleepten de band en Anhangers door soms hele moeilijke tijden. In de 40 jaar zijn we mensen verloren. Een bandlid, roadies, Anhangers. Vandaag hier bij elkaar denken wij weer aan hen. En daarvoor..."
Tankink steekt zijn handen in de lucht en applaudisseert. Ruim 3000 eensgezinden volgen zijn voorbeeld langdurig, gepaard met gejuich. "En het feit dat deze bandleden dat gevoel bij ons allen hebben weten op te roepen, daarvoor verdienen zij een standbeeld. Normaal verdient een standbeeld zoals hier staat. Hemelvaartsdag vonden wij de meest logische dag om het standbeeld te onthullen omdat de band 43 jaar geleden, op deze dag, het eerst optrad. Het is niet niks dat een band een levensgroot standbeeld krijgt. Uniek in de Nederpop."

Iconische foto
Kunstenares Lia Krol goot de mannen in brons zoals ze afgebeeld staan op iconische foto, gemaakt op de veemark in Doetinchem, in 1977, door wijlen Hugo Jaartsveld. "De foto werd 's morgens vroeg genomen. Klompen aan, door de stront heen lopend," vertelt Tankink. "Het is helemaal bijzonder dat we vandaag ook getuige zijn van de wonderbaarlijke wederopstanding van de frontman die nooit meer op zou treden. Een genezing van Bijbelse proporties, volgens Bennie zelf. We kennen allemaal het lied 'Ik kom altied weer terug.' Na vandaag is de eerste regel van een nieuw lied geboren; 'Wi-j goat nooit meer weg.' Er volgt gejuich en de vier hoofdrolspelers worden verzocht zich naar het met een doek toegedekte standbeeld te begeven voor de onthulling ervan.

Trots en emotioneel
De mannen zijn zeer tevreden over het eindresultaat, en trots. Ook Irma Manschot, weduwe van Jan Manschot, die volledig in het gebeuren betrokken wordt. "Normaal is belangrijk geweest voor de Achterhoek dus ik vind het wel mooi. Ik vind het ook erg mooi dat Jan zo vereeuwigd is." "Ik weet zeker dat Jan het te gek zou hebben gevonden," laat Bennie later weten. Ook Willem Terhorst staat trots bij zijn evenbeeld. "Het is best wal heel biezunder. Kiek es wat ne knappe kearls." Ook Ferdi Joly glimt. "Heel vreemd, bizar eigenlijk. Ik vond het best wel emotioneel. Ik heb het standbeeld al een keer eerder gezien. Toen moest er nog best veel aan gebeuren, maar ze heeft het goed gedaan."
Willem en Ferdi hebben zin om te spelen. Beiden zeggen altijd al wel verwacht te hebben dat een hereniging op het podium er weer van zou komen. "Bennie is weer as ne jonge God," ervaart Willem. "Wie weet wat er nog meer in zit." Zo zegt ook Bennie na het optreden. "Ik zal mijn diplomatieke antwoord maar geven. Zeg nooit nooit, maar in ieder geval nooit meer een tournee." Zijn lach spreekt boekdelen en maakt het steeds aannemelijker dat er nog wel iets in het vat zit.

Krasse pensionado
Het optreden zelf laat een wedergeboorte zien van Jolink. De man is van een wrak ineens verworden tot een krasse pensionado. Een moment waar Anhangers in heel den lande nooit meer rekening hadden houden. Vooraan staan Anhangers met brede grijnzen, natte ogen, een vurige blik in de ogen. Ze zijn intens gelukkig. Jolink heeft er duidelijk zin in en weet niet van ophouden. Na 'Ojadasawa', 'Noar 't café,' 'Woarum mot mien dat oaverkommen', 'Hi-j hef geliek', 'Dun op d'n mest', 'Ik bun moar een envoudige boerenlul' nog een toegift omdat Jolink het zelf wel lekker vindt gaan. 'T is kloten hier' en 'Hendrik Haverkamp', zelf lijfelijk aanwezig op het podium.
Bennie dankt de høkers en neemt zijn hoed af. "'t Dut ons echt goed dat jullie alles met zingt." Op het moment dat Bennie voor de camera's van Hart van Nederland zijn verhaal doet, staat Ferdi met zijn kleinzoon buiten het drukke gebeuren. De armen om hem heen geslagen. Er zijn altijd nog mooiere dingen dan in brons vereeuwigd worden.

'Bronzen Haas' voor Normaal

Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe.

'De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn traditie'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

Bennie Jolink neemt namens de band de Gouden Haas in ontvangst.
Burgemeester Marianne Besselink spreekt de bandleden en de Anhangers toe.
Bennie Jolink neemt namens de band de Gouden Haas in ontvangst.

HUMMELO/ACHTERHOEK - "Het wordt een middag vol verrassingen. Geniet er van." Dit geeft Henk Kelder van het Anhangerschap de mannen onder aan de trap mee, vlak voor het moment dat ze het podium betreden voor een weerzien met de duizenden aanwezige Anhangers. Genieten doen ze, ook van de verassingen.

Serenades van Muziekvereniging Hummelo en Keppel en de Jachthoornblazers en de overhandiging van het boek 'T hele Normaale Hummelo', van de hand van en door Jan Colijn.

Luisteren naar de burgemeester
Als de mannen klaar zitten om na twee en een half jaar 'um weer an te trappen' krijgt eerst nog Burgemeester Marianne Wesselink van de gemeente Bronckhorst het woord. "Dit is het vervelendste moment voor een burgemeester om te mogen spreken, want jullie willen de heren horen en niet mij," richt ze zich tot de Anhangers die vol smart staan te wachten op het 'moment suprême'. Toch steelt ze al snel de harten van de Anhangers en wordt er gehoorzaam geluisterd.

"Beste Bennie, Willem, Ferdi en Irma. 43 jaar geleden stonden jullie voor het eerst in het openluchttheater van Lochem, en brachten jullie voor het eerst Achterhoekse teksten ten gehore. Pop en rock in het dialect. Nog nooit eerder vertoond. Sindsdien is het niet meer weg te denken. Ik kom zelf uit de hoek van Skik. Hele generaties zijn opgegroeid met jullie muziek. Niet alleen in de Achterhoek, maar ook ver daarbuiten.

En ik kan niet anders herinneren dan dat mijn vader als schoolmeester, op zijn verjaardag iedere nieuwe single van Normaal cadeau kreeg. Mijn eerste concert van Normaal was als meisje van 15. Met vrienden en vriendinnen op de fiets naar een feesttent. Wij zijn ontzettend trots dat de unieke band Normaal uit onze gemeente komt. En waar je ook komt, jullie muziek, vooral jullie liefde voor de streek, voor jullie dialect, voor jullie achtergrond, voor jullie cultuur, dat maakt jullie uniek en dat zien we terug in jullie teksten.

De Achterhoek houdt van traditie, jullie zijn een traditie. Jullie hebben Hummelo, Bronckhorst en de Achterhoek op de kaart gezet. Een uniek uithangbord, een eigen cultstatus, een eigen wereld, een eigen taal en nu een eigen standbeeld," spreekt ze de band en Irma Manschot lovend toe.

De Bronzen Haas
Anhangers horen het glimmend van trots aan en applaudisseren. De burgemeester verwoordt precies wat zij voelen. Dan vervolgt ze haar toespraak. "De gemeente Bronckhorst is trots op jullie. Het doet mij dan ook een bijzonder groot genoegen dat ik jullie de hoogste gemeentelijke onderscheiding mag uitreiken: 'De Bronzen Haas.' Ik hoop dat jullie hem met trots zullen dragen." Een opstekende duim van Bennie zegt alles. Als de burgemeester het beeldje uitreikt en Bennie, Willem, Ferdi en Irma het speldje opspeldt, zetten de Anhangers 'Vrouw Haverkamp' in.

'Lekker ding'
Voordat het eerste akkoord klinkt, vertelt Bennie enorm trots te zijn door de burgemeester van zijn gemeente toegesproken te zijn, om daarna direct op zijn 'Bennie's' verder te gaan door het vertellen van een anekdote. "Ik zat laatste ne kere in conclaaf met een paar journalisten oaver diepgravende onderwerpen, zegt d'r ene; Die burgemeester van jullie is best wal een lekker ding. Ik zeg 'dat is wal een betjen seksistisch en hef helemoal niks met politiek en beleid te maken, moar helemoal ongeliek had hee ok weer niet," lacht Bennie ondeugend. Hij is terug. De burgemeester hoort het achter in een hoek van het podium lachend aan.

Normaal: twee keer brons

Nippon Judo Achterhoek in topvorm op Lentetoernooi

Heren -18 Lentetoernooi, met v.l.n.r. Jerre Smeets (brons), Luuk van Nieuwland (goud), Gerben ten Have (brons) en Ricardo Chirco (goud en coach). Foto: PR

WEHL/HENGELO - Het Lentetoernooi van Nippon Judo Achterhoek werd zaterdag 12 mei in Wehl gehouden. Net als voorgaande jaren waren er veel judoscholen uit Nederland en Duitsland aanwezig. Nippon Judo Achterhoek was hier met een grote groep judoka's die hard hebben geknokt om de prijzen en niet zonder succes.

Wilma Meijerman. Foto: Jurgen Menkhorst

Zo werden er maar liefst vijf gouden medailles behaald. Ricardo Chirco (Borculo), Naomi Loffeld (Ruurlo) en Luuk van Nieuwland (Hengelo) stonden op het hoogste podium. Hieke Bielderman (Vorden) won maar liefst twee gouden medailles. Nadat ze in haar eigen gewichtsklasse kampioen was geworden deed ze mee met een klasse zwaarder en mocht ook hier het goud in ontvangst nemen.
Het zilver ging naar Tycho Massop (Groenlo). Brons was er voor de judoka's Jaidy van der Horst (Lochem), Thom Tiedink (Borculo), Kemi Meulman (Barchem), Dave Massop (Groenlo), Kira Essink (Barchem), Jerre Smeets (Groenlo) en Gerben ten Have (Ruurlo).
Het wedstrijdseizoen voor de judoka's zit er voorlopig nog niet op. De komende weken zijn ze onder andere te vinden in Echt, Luxemburg, Ede, Venray en op het teamtoernooi in Markelo.
Met 13 medailles was dit voor Nippon Judo Achterhoek een succesvolle dag.

Duiven vliegen vitessevlucht

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 12 mei vlogen de duiven vanuit het Franse Charlevilles Mezieres.

PV De Koerier Zelhem
Deze zaterdag stond een vitessevlucht op het programma. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 08.15. uur gelost. Door 14 liefhebbers werden 184 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 275 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 11.31.44. Uitslag: Wilma Meijerman 1-3, H. Wassink 2-5-8, Sabine Niesink 4, G. Dijcker 6-7. H. Niesink 9-10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven vlogen vanuit Charlevilles Meziers, een gemiddelde afstand tot de hokken van 277 kilometer. Van negen deelnemers werden 110 duiven ingezet. Uitslag: E. Koers (7/19) 1-3-4-5-11-14-15, L Te Stroet (1/10) 2, G. Haverkamp (3/12) 6-18-25, A.H.J. Peters (4/26) 7-12-16-28, J. Teunissen (9/17) 8-9-10-13-17-19-22-26-27, R. Koers (2/6) 20-23, G. Duitshof (2/11) 21-24.

PV Vorden
Ook PV Vorden vloog zaterdag vanuit Charleville Mezieres, afstand 280 kilometer, snelheid 86 kilometer per uur. En weer pakt Paul Hendriks de eerste. Uitslag: Paul Hendriks 1-9-10, Ria Luesink 2-3-4-11-13-16, J. Meijer en Zoon 5, H. B. M. Hoksbergen 6-14-15, Ashley Eijkelkamp 7-8-12, G. R. R. Schipper 17, Marc Tiemessen 18, H. Stokkink 19-20, D. J. Gotink 22-23.

Bronckhorst Mooiste fietstocht met Vlaamse Frietkot

Toerclub Keiaosers uit Keijenborg organiseert jubileumfietstochten. Foto: Bert Jansen

KEIJENBORG - Toerclub Keiaosers uit Keijenborg bestaat 25 jaar. Wie jarig is trakteert en daarom krijgt de jaarlijkse fietstocht een Belgisch tintje op Tweede Pinksterdag. Belgische pralines, Brusselse wafels, een Belgisch pintje, hier en daar dokkerende klinkerstroken en bij terugkomst een Vlaamse Frietkot. Dit alles, met Suske en Wiske achter de pauzekraam, zal zorgen voor een gezellige fietsdag.

De volledig uitgepijlde familietochten van 30, 45 en 60 kilometer voeren vanuit Hengelo en Keijenborg langs de mooiste plekken van de Achterhoek. Zo kan men, weliswaar tegen betaling, eventueel de opengestelde tuinen van Landgoed de Wiersse en Buitenplaats de Wildenborch bezichtigen. Halverwege is er een verrassende pauze mogelijkheid bij landgoedhotel Woodbrooke nabij Barchem, of bij hotel Avenarius in Ruurlo. De routes voeren over goed begaanbare weggetjes en fietspaden door de prachtige omgeving van Barchem, Ruurlo en de Lebbenbrugge bij Borculo.
Voor de familietocht kan men op Tweede Pinksterdag inschrijven en starten van 10.00 tot 12.30 uur bij Coens Tapperij in Keijenborg en tevens bij Eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo. Bij terugkomst staat er een Vlaamse Frietkot in Keijenborg klaar om fietsers te voorzien van verschillende hapjes en drankjes.
Ook de wielrenners komen deze dag aan hun trekken op de routes van 80, 100 en 125 kilometer. De 'Omloop van de Graafschap' voert de toerfietsers langs een aantal karakteristieke watermolens in het Duitse grensgebied en door de prachtige omgeving van Haaksbergen en Eibergen. Op de terrassen van beide molens is er gelegenheid voor een sfeervolle rustpauze aan de waterkant. De wielrenners kunnen uitsluitend starten vanuit Keijenborg tussen 8.00 en 10.30 uur.
Exclusief en alléén voor de fietsvrouwen organiseren de Keiaosers ook de unieke 'Deerns op de Fietse' damestoertocht op Tweede Pinksterdag. Van 9.00 tot 10.30 kunnen zij apart van de heren starten en genieten van een prachtige fietsdag.
De deelnamekosten zijn 4 euro voor volwassenen en kinderen fietsen gratis mee.


www.keiaosers.nl

Knappe inhaalraces van Team Hermans/Musset

HENGELO - Zijspancrossers Koen Hermans en Nicolas Musset moesten tijdens de Grand Prix van Kramolin noodgedwongen vanaf de tweede startrij flink gas geven om voorin te kunnen finishen, als gevolg van pech bij de kwalificaties. In beide manches lukte dit na indrukwekkende inhaalraces met een vijfde en vierde plaats, waardoor de schade op de koplopers Vanluchene/v.d. Bogaart beperkt bleef.

In Tsjechië kwamen Willemsen/Bax niet aan de start. Het team was in de week voorafgaand aan de race betrokken bij een verkeersongeluk tijdens een excursie in de Karpaten. Daniël Willemsen brak zijn kaak op meerdere plaatsen en werd in Nederland geopereerd. Voor de Lochemmer al de derde keer dit seizoen dat hij in het ziekenhuis belandde na eerdere crashes tijdens wedstrijden in Valkenswaard en Italië.

Wel voor het starthek stond wereldkampioen Etiënne Bax, een week nadat zijn schouder uit de kom raakte. Ingetaped en met pijnstillers reed hij naar een fantastische tweede plaats, een bewijs dat motorcrossers spijkerhard zijn. Toch is het een slagveld dit seizoen door de blessures van Willemsen, Bax, Mucenieks en Van der Putten.

Onbetwiste leiders in 2018 zijn ongetwijfeld de Belgisch/Nederlandse combinatie Vanluchene/v.d. Bogaart die ook in Tsjechië weer beide manches wisten te winnen en verder uitliepen op het achtervolgende duo Hermans/Musset die nu op 32 punten achterstand staan.
Koen Hermans had de pech dat hij vanaf de tweede rij achter het starthek stond. Tijdens de kwalificaties was de motor in leidende positie stilgevallen, waardoor de Hengeloër zich alsnog via de Last Chance moest kwalificeren. Dat lukte zonder problemen, maar betekende wel een slechtere startpositie, want zeker in de zijspancross is dat een enorm nadeel.
Hermans/Musset bewezen dit jaar echter al over een snelle WSP/Zabel-motor te beschikken en goed in vorm te zijn, zodat ze aan overtuigend aan hun inhaalraces begonnen. In de eerste manche begonnen ze op een vijftiende positie hun aanval en wisten tijdens de race tien plaatsen te winnen om als vijfde afgevlagd te worden achter Vanluchene, Bax, Veldman en Varik.

In de tweede manche lagen ze al snel op een negende plek en konden doorstoten naar de vierde, waardoor toch 35 WK-punten veroverd werden. Ook hier was Vanluchene de winnaar, maar dit keer fel belaagd door Bax, waarbij de motoren elkaar zelfs raakten. De rode plaathouders toonden zich de besten van dit moment door de aanvallen af te slaan en hun derde Grand Prix achtereen te winnen. Achter Bax/Stupelis was er de eerste podiumplaats voor Varik/Daiders die als derde in het dagklassement eindigden met eenzelfde aantal punten als Hermans en Giraud.

De volgende Grand Prix-wedstrijden zijn op 10 en 17 juni in Letland en Estland. Zondag 20 mei. eerste pinksterdag, wordt er gestreden om het ONK in Varsseveld. Al of niet met de geblesseerde of half-fitte Willemsen en Bax wellicht een kans voor Koen Hermans om de macht te grijpen.

Dagklassement Kramolin:
1. Vanluchene 50 punten, 2. Bax 44 pnt, 3. Varik 34 pnt, 4. Hermans 34 pnt, 5. Giraud 34 pnt, 10. Van Werven 20 pnt.

WK-klassement na 5 GP's:
1. Vanluchene 226 punten, 2. Hermans 194 pnt, 3. Giraud 137 pnt, 4. Willemsen 136 pnt, 5. Varik 132 pnt, 6. Bax 127 pnt, 7. Brown 126 pnt, 8. Veldman 107 pnt, 9. Kunnas 105 pnt, 10. Cermak 99 pnt, 16. Van Werven 80 pnt.

Basteom stunt tegen koploper Arnhemia

Arnhemia moet kampioensfeest uitstellen

STEENDEREN - Basteom heeft in de thuiswedstrijd tegen koploper Arnhemia voor een enorme verrassing gezorgd, door de gasten met een 5-3 nederlaag terug naar Arnhem te sturen. Bij winst had Arnhemia de kampioensvlag kunnen hijsen, maar Basteom stond dat niet toe deze middag.

Trainer Theo Besselink moest vooraf flink puzzelen om een representatief elftal op de been te brengen, zo stond bijvoorbeeld 3derde-elftal speler Brian Heerens in het doel en door schorsingen kregen ook onder-19-spelers Pel Nieuwenhuis en Mike Boerkamp een kans.

Toen al in de derde minuut de bezoekers op een 0-1 voorsprong kwamen, leek een overwinning voor Basteom ver weg, maar de ploeg toonde veerkracht en vocht zich op karakter en bij vlagen goed voetbal terug in de wedstrijd en scoorde er flink op los met een aantal uiterst fraaie doelpunten. Bij rust stond het 3-2 voor Basteom door doelpunten van Cas Berns (1-1), Gijs Buiting (2-1) en Luuk Witteveen (3-2).

Ook na rust scoorden de bezoekers weer snel en stond het 3-3, maar opnieuw durfde Basteom de strijd aan te gaan met de aanstaande kampioen en zodoende de overwinning af te dwingen. Na 90 minuten stond het 5-3 door doelpunten van Mike Boerkamp en Harmen Venderink en niemand die dit onverdiend durfde te noemen. Top gedaan. De Basteom-supporters gingen hierdoor met een goed gevoel naar huis.

Volgende wedstrijd: zondag 20 mei, aanvang 14.00 uur: Elsweide 1 - Basteom 1, komt allen.

Opstelling Basteom: Brian Heerens, Danny van Wilsem, Bas Wiskamp, Emiel Worm, Luuk Witteveen, Stijn Heitkonig, Quinten Bartman, Pel Nieuwenhuis, Harmen Venderink, Cas Berns (Luke Nieuwenhuis), Gijs Buiting (Mike Boerkamp).

Basteom stunt tegen koploper

Arnhemia moet kampioensfeest uitstellen

STEENDEREN - Basteom heeft in de thuiswedstrijd tegen koploper Arnhemia voor een enorme verrassing gezorgd, door de gasten met een 5-3 nederlaag terug naar Arnhem te sturen. Bij winst had Arnhemia de kampioensvlag kunnen hijsen, maar Basteom stond dat niet toe deze middag.

Trainer Theo Besselink moest vooraf flink puzzelen om een representatief elftal op de been te brengen, zo stond bijvoorbeeld 3derde-elftal speler Brian Heerens in het doel en door schorsingen kregen ook onder-19-spelers Pel Nieuwenhuis en Mike Boerkamp een kans.
Toen al in de derde minuut de bezoekers op een 0-1 voorsprong kwamen, leek een overwinning voor Basteom ver weg, maar de ploeg toonde veerkracht en vocht zich op karakter en bij vlagen goed voetbal terug in de wedstrijd en scoorde er flink op los met een aantal uiterst fraaie doelpunten. Bij rust stond het 3-2 voor Basteom door doelpunten van Cas Berns (1-1), Gijs Buiting (2-1) en Luuk Witteveen (3-2).
Ook na rust scoorden de bezoekers weer snel en stond het 3-3, maar opnieuw durfde Basteom de strijd aan te gaan met de aanstaande kampioen en zodoende de overwinning af te dwingen. Na 90 minuten stond het 5-3 door doelpunten van Mike Boerkamp en Harmen Venderink en niemand die dit onverdiend durfde te noemen. Top gedaan. De Basteom-supporters gingen hierdoor met een goed gevoel naar huis.

Volgende wedstrijd: zondag 20 mei, aanvang 14.00 uur: Elsweide 1 - Basteom 1, komt allen.

Opstelling Basteom: Brian Heerens, Danny van Wilsem, Bas Wiskamp, Emiel Worm, Luuk Witteveen, Stijn Heitkonig, Quinten Bartman, Pel Nieuwenhuis, Harmen Venderink, Cas Berns (Luke Nieuwenhuis), Gijs Buiting (Mike Boerkamp).

Duiven vliegen vitessevlucht vanuit Frankrijk

Wilma Meijerman wint vitessevlucht Charlevilles Mezieres. Foto: Jurgen Menkhorst

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 12 mei vlogen de duiven vanuit het Franse Charlevilles Mezieres.

PV De Koerier Zelhem
Deze zaterdag stond een vitessevlucht op het programma. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 08.15. uur gelost. Door 14 liefhebbers werden 184 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 275 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 11.31.44. Uitslag: Wilma Meijerman 1-3, H. Wassink 2-5-8, Sabine Niesink 4, G. Dijcker 6-7. H. Niesink 9-10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven vlogen vanuit Charlevilles Meziers, een gemiddelde afstand tot de hokken van 277 kilometer. Van negen deelnemers werden 110 duiven ingezet. Uitslag: E. Koers (7/19) 1-3-4-5-11-14-15, L Te Stroet (1/10) 2, G. Haverkamp (3/12) 6-18-25, A.H.J. Peters (4/26) 7-12-16-28, J. Teunissen (9/17) 8-9-10-13-17-19-22-26-27, R. Koers (2/6) 20-23, G. Duitshof (2/11) 21-24.

PV Vorden
Ook PV Vorden vloog zaterdag vanuit Charleville Mezieres, afstand 280 kilometer, snelheid 86 kilometer per uur. En weer pakt Paul Hendriks de eerste. Uitslag: Paul Hendriks 1-9-10, Ria Luesink 2-3-4-11-13-16, J. Meijer en Zoon 5, H. B. M. Hoksbergen 6-14-15, Ashley Eijkelkamp 7-8-12, G. R. R. Schipper 17, Marc Tiemessen 18, H. Stokkink 19-20, D. J. Gotink 22-23.

Lui Paard bij Live@Ideaal

De band 'Lui Paard' centraal in het programma live@ideaal. Foto: PR

ZELHEM - Woensdagavond 16 mei staat de band 'Lui Paard' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun muzikale 'roots' en aspiraties.

Lui Paard maakt nederpop die blijft hangen. Van lekkere liedjes tot venijnige songs en van indringende ballads tot nummers met een knipoog. Lui Paard relativeert en bekijkt de dingen van een afstandje. Zet hier en daar een vraagteken, houdt een spiegel voor of laat iemand lachen om zichzelf. In nummers als 'Ik ben geen superman', 'Denk je nog wel eens aan me?', 'Cowboy met een lui paard', 'Koekje van eigen deeg' wordt dit duidelijk.
De band bestaat uit Harold Reusink, drums, Maarten Rijnen, bas, Vincent van Steenis, gitaar en zanger/gitarist Gijs Coffeng, soms aangevuld met blazers en toetsen. Ervaren muzikanten, die elkaar al in de jaren '80 tegenkwamen op de diverse podia. Vincent speelde in de NL-band 'Maatje 36', Gijs in 'Van Vollenhoven'. Harold, Maarten en Vincent speelden de afgelopen jaren in de coverband 'Big Five' Gijs kwam in de zomer van 2015 bij de band. Vanaf 2016 speelt de band onder de naam 'Lui Paard' een serie try outs en uiteindelijk optredens.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.


Alliance Française Zutphen bestaat 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.


www.musee-lalique.nl

Alliance Française Zutphen 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft. Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf. Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018. Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.

Popgunnn: afsluiter van Reurpop

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys. Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme. Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90s Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

Gratis parkeren voor trekkers tijdens Mega Piraten Festijn Zelhem

Trekkers parkeren gratis tijdens MPF

ZELHEM – 'Kom met de trekker' is het motto van het Mega Piraten Festijn (MPF), dat op zaterdag 26 mei plaats zal vinden in Zelhem. Ter ere van de eerste editie van het nieuwe concept 'de Boer on Toer' hoeven bezoekers die met de trekker komen, geen parkeergeld te betalen. Met de Boer on Toer introduceert het Mega Piraten Festijn naast de reguliere tent vol toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld, een tweede tent met een programma dat in het teken staat van 'happy høken' en boerenrock. Mooi Wark is de headliner. "Normaal is er dan niet meer, maar wij gaan het høken helemaal terugbrengen", stelt Eddie Mensink van het Mega Piraten Festijn.

Høken is nooit weggeweest. Het heeft zelfs nieuwe vormen gevonden. Happy høken bijvoorbeeld. "Dat is het nieuwe concept van het DJ-duo Beatcrooks dat ook optreedt tijdens de Boer on Toer", vertelt Eddie. "Die mixen bekende boerenrockhits van bands als Normaal, Bökkers en Mooi Wark met stampende dance. Daarnaast hebben we een optreden van de Boetners, een show van Poar Neem'n en we sluiten af met een optreden van Mooi Wark. Helemaal live! De extra tent kan plaats bieden aan zo'n tweeduizend mensen. Wim Salabim van Poar Neem'n verzorgt de verdere presentatie. We gaan de tent zelfs aankleden als boerenstal."
Met De Boer on Toer richt het Mega Piraten Festijn zich op het echte plattelandsgevoel. "De piratenwereld is al voor een aanzienlijk deel een plattelandsgebeuren. Die link was er altijd al. We merken dat de beleving van het platteland alleen maar toeneemt. De trots en het chauvinisme zijn groot. Maar het platteland is ook meer dan piratenmuziek alleen. Rock is er ook groot. En de jeugd wil graag dance. Dat hebben we allemaal aan elkaar gekoppeld met de Boer on Toer."
Bert Koops, zanger/gitarist van Mooi Wark heeft er zin in. "Het Mega Piraten Festijn is altijd leuk om te doen. Live spelen, dat is natuurlijk waar we voor gaan. De Boer on Toer is een mooi concept. Zin in. Het wordt rock 'n roll." Ook de mannen van Poar Neem'n kijken er naar uit. Wim 'Salabim' presenteert, Walter staat achter de draaitafels en John bij de merchandise. Met het Rad van Poartuin, waarbij iedereen prijzen kan winnen, opzwepende rock en dance van Walter en natuurlijk de Miss Poar Neem'n-verkiezing. Wim: "Noem het maar boerencool. We verrassen mensen. We bieden een volledige show. Niet alleen maar piratenmuziek, maar veel interactie, give aways en energie."

Kaarten, 26 euro, inclusief servicekosten, zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Café de Groes, Sigarenmagazijn Roenhorst en Radio Ideaal in Zelhem; de Bruna in Vorden; Café 't Hemeltje in Ulft; Cigo Gemakshop Leuven in Zevenaar; Koenders 't Ware Huis in Gaanderen, 't Keyzertje Bloemen en Meer in Varsseveld, bij alle vestigingen van Primera en via de website, www.megapiratenfestijn.nl.
Het terrein aan de Slangenburgweg is geopend vanaf 18.30 uur. RADIONL verzorgt het voorprogramma in de grote tent. Het officiële programma begint rond 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

15de Editie Oosterwijkse Pinksterfeesten in Zelhem

ZELHEM - De jaarlijkse Oosterwijkse Pinksterfeesten zijn zaterdag 19 en zondag 20 mei in Zelhem op het feestterrein aan de Hogeveldweg nabij nummer 6 in Zelhem. Een heel weekend Achterhoekse gezelligheid voor het hele gezin.

ZAMC Pinkstercross op zaterdag 19 mei, aanvang 13.00 uur: De Zelhemse Auto en Motorclub (ZAMC) organiseert als onderdeel van de Oosterwijkse Pinksterfeesten een Pinkstercross. Op het terrein heeft de ZAMC een plek toegewezen gekregen met een stukje bos. Het crossevenement maakt dus onderdeel uit van de Oosterwijkse Pinksterfeesten en is dit jaar nieuw in het programma.

Oldtimer toertocht voor tractoren en auto's, start vanaf 14.00 tot ongeveer 17.00 uur: Op zaterdagmiddag wordt een oldtimer toertocht voor tractoren, auto's en motoren uit de bouwjaren tot ca. 1970 verreden. Opgave hiervoor kan nog. Bij terugkomst kunnen de tractoren zich presenteren op het terrein aan de Hogeveldweg in Zelhem. Ook op zondag 20 mei kunnen de Oldtimers zich presenteren op het Trekkertrekterrein.

DuoSlep en Try-Out Trekkertrek in de sport en Hobbyklasse, aanvang 18.00 uur: Duoslep: Twee trekkers die samen de sleepwagen voort moeten zien te trekken. Ook zullen dan alvast diverse sport- en hobbysport tractoren een poging wagen voor de sleepwagen. Deze tractoren zullen ook op zondag voor de sleepwagen staan.

Luchtballonnen: De bedoeling is dat er om ongeveer 20.00 uur drie luchtballonnen de lucht in gaan.

Feestavond met Duo Double XL vanaf 20.30 uur: Deze band werkt niet volgens een vaste setlijst, maar past de muziekkeuze aan het publiek aan. Duo Double XL maakt van elk feest een gebeurtenis en van elke gebeurtenis een feest, met een zeer breed repertoire van de nieuwste hits tot de allerbeste classics.

Zondag 20 mei van 10.00 tot 17.00 uur de grote Trekkertrekwedstrijden: Op eerste pinksterdag zijn de grote trekkertrekwedstrijden. Op drie banen zullen niet alleen de Boerentrekkers, maar ook de Sport- en Hobbytrekkers hun kunsten vertonen. De organisatie zorgt voor de voorzieningen, maar de deelnemers met hun trekkers zullen zich van hun beste kant moeten laten zien om aan te tonen dat ze de Zelhemse baan machtig zijn. Ook de oldtimers kunnen zich presenteren op eerste pinksterdag en tevens in de pauze een defilé rijden over het terrein. Daarnaast zijn nog meer activiteiten.

Zitmaaier trek: Naast de grote trekkers is dit jaar ook plaats voor de kleine trekkers: de zitmaaiers. Deze dienen wel WA verzekerd te zijn. Meedoen met een eigen zitmaaier kan. Graag opgeven via de website van de Potige Sleepwagen. Let op: kies wel 'Zelhem'.

Traptrekker/skeltersprint: Deze categorie is tijdens de pauze op de hoofdbaan. De kinderen mogen met hun eigen materiaal meedoen aan een wedstrijdje op onze baan. Traptrekker t/m 7 jaar. Skelter van 8 t/m 11 jaar. Ook zal er de gehele dag weer kindervermaak zijn.

Vanaf 20.30 uur Perfect Showband: Zondagavond 20 mei zullen de Oosterwijkse Pinksterfeesten worden afgesloten met een spetterend tentfeest met medewerking van de Perfect Showband. Aanvang 20.30 uur. De Perfect Showband wordt ook wel de meest succesvolle band uit het Oosten van Nederland genoemd, en dat is niet zonder reden. Het is een zeer dynamische band met jarenlange ervaring, dat zich uit in muzikaliteit, veelzijdigheid en 100% live beleving. Tijdens de speciale shows komen de allergrootste hits aan bod en gaat overal het dak eraf. Alles staat in het teken van interactie met het publiek om er samen een onvergetelijke avond van te maken.

Voor opgave en meer info voor de verschillende onderdelen zie de website.

Middeleeuws Festijn: twee primeurs

DOETINCHEM - Bij kasteel De Kelder in Doetinchem herleven met Pinksteren, zondag 20 en maandag 21 mei, Middeleeuwse tijden. Op zondag is het festijn geopend van 11.00 tot 21.00 uur en ook op maandag van 11.00 uur tot 17.00 uur wanen de bezoekers zich in de middeleeuwen. Bovendien beleeft deze editie van het Middeleeuwse Festijn twee primeurs. Tijdens het muzikale avondprogramma zijn de middeleeuwse markt, de kampementen en de gelegenheden waar men in aangepaste stijl kunt eten, open. Er worden rondleidingen gehouden door het kasteel en zondag van 17.00 t/m 21.00 uur nemen een singer-songwriter en twee livebands de gasten mee op een muzikale wereldreis.

Het avondprogramma start Pinksterzondag om 17.00 uur met een optreden van de Britse singer-songwriter Max Bianco, die ook lid is van de bekende Jar Family. Met zijn doorleefde stem houdt hij zijn toehoorders in zijn ban. Om 18.00 uur bestormt de jonge en energieke akoestische folkband Pyrolysis het podium. Hoewel hun zelf geschreven nummers knipogen naar de Keltische volksmuziek, zijn ook punk- en gypsy-invloeden duidelijk te horen. Om 19.45 uur is het tenslotte de beurt aan de spectaculaire band The Royal Spuds. De band heeft inmiddels drie albums uitgebracht en de vierde wordt dit jaar verwacht. De muziek wordt omgeschreven als Keltische punk of Keltische rock. Hun versies van de bekende Ierse traditionals zijn even uniek en knallend als hun eigen nummers.
Onder leiding van vrijwilligers kan beide dagen voor het eerst ook een rondleiding worden gemaakt door kasteel De Kelder dat normaal niet is geopend. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd ten behoeve van de instandhouding van dit particuliere kasteel. Beide dagen kunnen bezoekers de Middeleeuwen beleven, proeven en ruiken. Er is een kasteelbelegering, waarna de aanwezige kinderen het met (ongevaarlijke) wapens opnemen tegen ridders tijdens de kinderveldslag. Een roofvogeldemonstratie, middeleeuwse vertellingen, boogschieten voor kinderen, alsmede eten en drinken in stijl maken dit festijn tot een goede weergave van het leven in de Middeleeuwen. Gelachen wordt er bij reiziger Alderhandt die met jongleren, acrobatiek en zijn diabolo iedereen vriendelijk op het verkeerde been probeert te zetten. Dat is meeleeftheater in zijn puurste vorm. En al snuffelend vindt de bezoeker op de middeleeuwse markt een aardige herinnering aan dit Middeleeuws Festijn van Doetinchem.

Programma voor beide dagen
10.00 uur: opening van het Middeleeuws Festijn, 11.00 uur: roofvogeldemonstratie, 12.00 uur: middeleeuwse vertelling, 14.00 uur: roofvogeldemonstratie, 15.00 uur: Veldslag en aansluitend de veldslag tussen kinderen en ridders.

Toegangsprijzen dagprogramma
Kinderen t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar in de voorverkoop 4 euro en aan de kassa 5 euro, 13 jaar en ouder in de voorverkoop 6 euro en aan de kassa 8 euro. Het Middeleeuws Festijn wordt gehouden bij kasteel De Kelder aan de Kelderlaan 11 in Doetinchem. Meer informatie en tickets in voorverkoop, zie de website.

Trekkers parkeren gratis tijdens MPF

ZELHEM – 'Kom met de trekker' is het motto van het Mega Piraten Festijn (MPF), dat op zaterdag 26 mei plaats zal vinden in Zelhem. Ter ere van de eerste editie van het nieuwe concept 'de Boer on Toer' hoeven bezoekers die met de trekker komen, geen parkeergeld te betalen. Met de Boer on Toer introduceert het Mega Piraten Festijn naast de reguliere tent vol toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld, een tweede tent met een programma dat in het teken staat van 'happy høken' en boerenrock. Mooi Wark is de headliner. "Normaal is er dan niet meer, maar wij gaan het høken helemaal terugbrengen", stelt Eddie Mensink van het Mega Piraten Festijn.

Høken is nooit weggeweest. Het heeft zelfs nieuwe vormen gevonden. Happy høken bijvoorbeeld. "Dat is het nieuwe concept van het DJ-duo Beatcrooks dat ook optreedt tijdens de Boer on Toer", vertelt Eddie. "Die mixen bekende boerenrockhits van bands als Normaal, Bökkers en Mooi Wark met stampende dance. Daarnaast hebben we een optreden van de Boetners, een show van Poar Neem'n en we sluiten af met een optreden van Mooi Wark. Helemaal live! De extra tent kan plaats bieden aan zo'n tweeduizend mensen. Wim Salabim van Poar Neem'n verzorgt de verdere presentatie. We gaan de tent zelfs aankleden als boerenstal."
Met De Boer on Toer richt het Mega Piraten Festijn zich op het echte plattelandsgevoel. "De piratenwereld is al voor een aanzienlijk deel een plattelandsgebeuren. Die link was er altijd al. We merken dat de beleving van het platteland alleen maar toeneemt. De trots en het chauvinisme zijn groot. Maar het platteland is ook meer dan piratenmuziek alleen. Rock is er ook groot. En de jeugd wil graag dance. Dat hebben we allemaal aan elkaar gekoppeld met de Boer on Toer."
Bert Koops, zanger/gitarist van Mooi Wark heeft er zin in. "Het Mega Piraten Festijn is altijd leuk om te doen. Live spelen, dat is natuurlijk waar we voor gaan. De Boer on Toer is een mooi concept. Zin in. Het wordt rock 'n roll." Ook de mannen van Poar Neem'n kijken er naar uit. Wim 'Salabim' presenteert, Walter staat achter de draaitafels en John bij de merchandise. Met het Rad van Poartuin, waarbij iedereen prijzen kan winnen, opzwepende rock en dance van Walter en natuurlijk de Miss Poar Neem'n-verkiezing. Wim: "Noem het maar boerencool. We verrassen mensen. We bieden een volledige show. Niet alleen maar piratenmuziek, maar veel interactie, give aways en energie."

Kaarten, 26 euro, inclusief servicekosten, zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Café de Groes, Sigarenmagazijn Roenhorst en Radio Ideaal in Zelhem; de Bruna in Vorden; Café 't Hemeltje in Ulft; Cigo Gemakshop Leuven in Zevenaar; Koenders 't Ware Huis in Gaanderen, 't Keyzertje Bloemen en Meer in Varsseveld, bij alle vestigingen van Primera en via de website, www.megapiratenfestijn.nl.
Het terrein aan de Slangenburgweg is geopend vanaf 18.30 uur. RADIONL verzorgt het voorprogramma in de grote tent. Het officiële programma begint rond 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

29 / 36

Column

Kniepertjes en potdeurmekare

'Doe mij dat maar,' zeg ik tegen de ober, terwijl ik naar het bord op de tafel naast me wijs. Samen met Francesco zit ik op een terrasje in het midden van Italië. Veel meer dan Italiaans spreken ze hier niet. En laat ik die taal nou niet machtig zijn. De ober kijkt me vragend aan. Of ik het zeker weet? Aan de tafel naast me beginnen ze te lachen. In gebrekkig engels leggen ze me uit dat dit trippa is. Pens, dus. Ik knik begrijpend. Ja, ik weet het zeker. Ik hou ervan om streekgerechten uit te proberen.

Ik denk er weer aan als ik op een Spaans terras vientre de cerdo (varkensbuik) bestel en de ober waarschuwt dat het niet uitgebakken, maar heel zacht gegaard is. We nemen het. Ik vind het best lekker, maar ik moet er wel aan wennen. Bij de trippa was het ook zo. Een smaak die ik niet ken. Uiteindelijk staat de structuur me in beide gevallen het meest tegen. En dus eet ik mijn bord niet leeg. Maar ik heb er toch van genoten, omdat het voor mij bij de beleving van de streek hoort. Iets van hun eetcultuur. En de ober, een vriendelijke Spanjaard, die heel trots vertelt dat de wijn uit de buurt komt, maakt de ervaring compleet. Op reis is het voor mij heel logisch om streekgerechten te proeven. Thuis vraag ik me af wat nou typisch Achterhoeks is.

In de Achterhoek zie ik ook steeds vaker streekgerechten verschijnen op de menukaart. Vorig jaar kreeg ik bij het verrassingsmenu van Welgelegen in Groenlo bakbloedworst en balkenbrij. Wát lekker! In de supermarkt zie ik tegenwoordig naegelholt in de koelvitrine liggen. Achterhoekse wijn vinden we al gewoon en er komen steeds meer lokale bieren, zoals Wentersch, Bronckhorster en Nathals.

Slow Food Achterhoek heeft aandacht voor de Achterhoekse eetcultuur. Meer dan tien jaar geleden opgericht door Nel Schellekens en Ria Olijslager. Nel, bekend van restaurant de Gulle Waard in Winterswijk, zet zich in tegen verspilling van eten. Zij kookt van kop tot kont. Ria leerde ik een tijd geleden kennen in het Biotel van Ekoboerderij Arink. Met haar heb ik mooie gesprekjes over het eten van vroeger. Zo houdt ze zich als lid van de Noordelijke Polomologische Vereniging bezig met het behoudt van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen. Van de vele honderden appel-, peren- en pruimenrassen die er ooit waren, worden er nog maar enkelen geteeld. En nu verdiept Ria zich in recepten uit het begin van de 17e eeuw, ingegeven door de Slag om Grolle die in 1627 plaatsvond. Een boeiend onderwerp!

Via Slow Food Achterhoek is het slechts een heel klein stapje naar de Smaakacademie van Maurits Steverdink. De Smaakacademie maakt eeuwenoude kennis toegankelijk en combineert deze met nieuwe kennis en innovatieve technieken. Vakmensen uit de praktijk werken hier samen met AOC-Oost en het Graafschap College om nieuwe smakelijke producten te ontwikkelen en promoten.

Maar wat is nou typisch Achterhoeks? Op nederlands-dis.nl vind ik in ieder geval ook de jan-in-de-zak die mijn moeder vroeger maakte. Zelf kom ik niet veel verder dan kniepertjes en potdeurmekare.

Linda Commandeur

Streekproductenmarkt Lievelde in het teken van theater

LIEVELDE - Vanuit het hele land komen mensen jaarlijks op Tweede Pinksterdag naar Lievelde om de bekende Streekproductenmarkt te bezoeken. De markt startte zo'n 18 jaar geleden met vijf kraampjes en is nu uitgegroeid tot een landelijk aansprekend evenement met duizenden bezoekers.

Door Kyra Broshuis

"Dit jaar hebben we 120 standhouders", vertelt organisator Peter Weenink van Kaasboerderij Weenink. "Vooral sinds de aansluiting van 'Groei & Bloei' is het aantal standhouders enorm gegroeid. Er komen in de Achterhoek steeds meer aanbieders van streekproducten en ze willen allemaal graag hun producten presenteren op onze markt. Creativiteit is ook altijd een aanvullend onderdeel van ons evenement en dit jaar komt daar theater bij."

In het speciaal ingerichte theater, tussen de koeien en kalfjes, is onder andere Peter Eggink te zien. Deze bekende goochelaar geniet internationale faam en won onlangs de 'Merlin Award', de Oscar onder de internationale goochelprijzen. Daarmee werd zijn naam toegevoegd aan de lijst met winnaars als David Copperfield, Siegfried & Roy en Criss Angel. "Eggink zal drie optredens verzorgen, het eerste staat gepland om 12.00 uur", aldus Weenink. Daarnaast kan het publiek genieten van optredens van het bekende PEERtoftheater en van de Grolse dichter Joop Koopmanschap.

Het programma van de Streekproductenmarkt staat bol van de activiteiten. Zo is er muziek van De Twee Freemde mannen, een vogelshow, een oldtimer-sterrit, zijn er historische én nieuwe brommers en fietsen, schilderactiviteiten en is er een speciale kinderplek met onder andere een survivalbaan. De Streekproductenmarkt in Lievelde is een van de grootste markten in zijn soort. "We bieden een hele dag uit voor het hele gezin met creativiteit uit onze regio. Maar de streekproducten zijn en blijven het belangrijkst; daar draait het allemaal om." Met 120 standhouders is de markt groot maar nog niet te vol, zo vindt Weenink. "We hebben zeker nog mogelijkheden om verder uit te breiden. We zitten hier ook nog eens in een evenementengemeente, dus onze markt past perfect in het plan."

De 18de editie van de Streekproductenmarkt wordt gehouden op maandag 21 mei aanstaande, Tweede Pinksterdag, van 10.00 tot 17.00 uur, bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Dit is op loopafstand van het station Lichtenvoorde-Groenlo. Toegang voor volwassen is 4 euro en voor kinderen in de basisschoolleeftijd gratis. Parkeren is ook gratis.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Oud ijzer en metalen. Koninklijke Harmonie Concordia komt ze graag bij u ophalen. Tel. 0575 – 463050 of 0575 – 462461, ten bate van nieuwe instrumenten.

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821

VLOOIENMARKT&more Braamt Zo. 27 mei 10 - 17 uur Terrein MARKANT (Outdoorcentrum) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

Gezocht hulp in de huishouding en hond uitlaten, 1x per week dinsdag in Hengelo M 06-10147854

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZELHEM zo. 3 juni 10 - 17 uur. Parkeerplaats sporthal De Pol Vincent van Goghstraat 72. Bij slecht weer in de sporthal. Info kraamhuur: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Zaterdag 26 mei wederom Meimarkt bij Kringloopwinkel "De Werf". Tientallen kramen, gratis taxatie waardevolle spullen, elke bezoeker een gratis stroopwafel, muzikale omlijsting. Nadere informatie www.veilingcommissie.nl

Open Tuindagen de Wildenborgh, 20 en 21 mei 2018. Kijk op www.wildenborgh.nl

****NIEUW**** Openlucht Vlooienmarkt Babberich zat. 2 juni bijveld SV Babberich Beekseweg 5 info kraamhuur Tel.06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl