Groenlose Gids

11 oktober 2017

Groenlose Gids 11 oktober 2017


Hoge Hakken Bingo brengt 1676 euro op

Mineke Betting-Fukking, Liz Brockötter en Aniek Bos (van links af) in de theaterzaal van De Mattelier. foto: Kyra Broshuis

Goede doel: Pink Ribbon

GROENLO- De Hoge Hakken Glitterbingo die afgelopen vrijdag voor de tweede maal werd gehouden, heeft het prachtige bedrag van 1676 euro opgeleverd.

Door Kyra Broshuis

De organisatie van de bingo, Mineke Betting-Fukking, Liz Brockötter en Aniek Hof, is dik tevreden met deze uitkomst. Afgelopen vrijdag mochten de dames ruim 170 vrouwen én één dappere man ontvangen in de mooi aangeklede theaterzaal van SCC De Mattelier. "Eén op de zeven vrouwen wordt geconfronteerd met borstkanker. Iedereen kent wel iemand die deze ziekte heeft en dat geldt ook voor ons", zegt Mineke in haar openingswoord. "Daarom steken we nu ook een kaars aan voor diegene die er vandaag helaas niet bij kunnen zijn. Laten we er, ook voor hen, een mooie avond van maken samen."

Cocktails en muziek
De bingo ging gepaard met veel gezelligheid, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van een cocktailbar en natuurlijk de muziek van Pianohouse. Ook het bekende fotokastje was aanwezig in De Mattelier. De prijzen voor de bingo zijn beschikbaar gesteld door de Groenlose ondernemers en de hoofdprijs, een week in een 4-persoons vakantiehuis op Terschelling, komt vanuit het eigen netwerk. De presentatie was in handen van Thirsa van der Kieft en Ruth Oude Luttikhuis. De deelnemers aan de bingo waren droegen bijna allemaal 'a touch of pink'. De tussenstand van Glitterbingo bedraagt 1676 euro, bestemd voor Pink Ribbon om meer onderzoek naar borstkanker mogelijk te maken.

Belangrijke informatie voor binnenstadbewoners tijdens de Slag om Grolle

Belangrijke informatie voor binnenstadbewoners tijdens de Slag om Grolle

GROENLO - Op 20, 21 en 22 oktober vindt de Slag om Grolle weer plaats. Het gehele centrum zal tijdens deze drie dagen afgesloten zijn van 's ochtends 9.00 uur tot 's middags 17.00 uur. Er zal tevens entree geheven worden. Straten die hier binnen vallen zijn alle straten binnen de ring: Beltrumsestraat, Eibergseweg, Maliebaan ter hoogte van de brug Laantje van Lasonder, Mattelierstraat, Boompjeswal en Ziekenhuisstraat/Kerkstraat ter hoogte van City Lido.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, ontvangen binnenstadbewoners geen kaartjes meer. Mochten inwoners van de binnenstad gedurende de dag het centrum willen verlaten, dan ontvangen zij bij de uitgang een stempel, waarmee zij op dezelfde dag weer naar binnen kunnen. Voor iedere dag geldt een andere stempel.
Wie op een van deze dagen vertrekt voor 9.00 uur en wel voor 17.00 uur het centrum weer in wil, kan terecht op de inloopavond op 12 oktober in BS22 tussen 17.00 uur en 19.00 uur, daar wordt per persoon een kaart verstrekt voor die desbetreffende dag.
Voor meer informatie kan men contact opnemen via: info@slagomgrolle.nl.

Stempel voor binnenstad- bewoners tijdens de Slag

GROENLO - Op 20, 21 en 22 oktober vindt de Slag om Grolle weer plaats. Het gehele centrum zal tijdens deze drie dagen afgesloten zijn van 's ochtends 9.00 uur tot 's middags 17.00 uur. Er zal tevens entree geheven worden. Straten die hier binnen vallen zijn alle straten binnen de ring: Beltrumsestraat, Eibergseweg, Maliebaan ter hoogte van de brug Laantje van Lasonder, Mattelierstraat, Boompjeswal en Ziekenhuisstraat/Kerkstraat ter hoogte van City Lido. In tegenstelling tot voorgaande jaren, ontvangen binnenstadbewoners geen kaartjes meer. Mochten inwoners van de binnenstad gedurende de dag het centrum willen verlaten, dan ontvangen zij bij de uitgang een stempel, waarmee zij op dezelfde dag weer naar binnen kunnen. Voor iedere dag geldt een andere stempel. Wie op een van deze dagen vertrekt voor 9.00 uur en wel voor 17.00 uur het centrum weer in wil, kan terecht op de inloopavond op 12 oktober in BS22 tussen 17.00 uur en 19.00 uur, daar wordt per persoon een kaart verstrekt voor die desbetreffende dag. Voor meer informatie kan men contact opnemen via: info@slagomgrolle.nl.

Toegankelijk-heid van De Mattelier getest

Vrolijke momenten tijdens de testroute van Jan Troost (in rolstoel) en broeder Tuck, Links directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier. Foto: Kyra Broshuis

Broeder Tuck (slechtziend) en Jan Troost (rolstoeler) hebben de toegankelijkheid van het pas gereedgekomen sociaal cultureel centrum De Mattelier getest.

De economische impact van de Slag

Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

GROENLO- De Slag om Grolle levert bij elke editie meer dan genoeg gespreksstof op en altijd zijn er vragen over geld. Wat kost het om zoiets te organiseren en vooral: wat levert het op. Anke Sitter schrijft erover op Trikker.nl. Sitter zet de cijfers op een rijtje.

Door Kyra Broshuis

"Volgens de organisatie kunnen we het volgende verwachten: 1500 re-enactors uit zestien landen, 40 vriendengroepen, 180 kramen van handelaren uit twaalf verschillende landen, 40 entertainers en 60.000 bezoekers." Sitter berekent vervolgens wat dat allemaal op gaat brengen. "Stel dat de 1500 re-enactors, die drie tot vier dagen in Groenlo verblijven, ieder twintig euro per dag uitgeven aan eten en drinken, exclusief bier en drank voor de avonden, dan komt de omzet op 30.000 euro. Als ik dan uitga van twee-derde die 's avonds wat gaat drinken voor 25 euro per avond, is de omzet 225.000 euro."

Vriendengroepen
Ook op de vriendengroepen heeft Sitter een berekening losgelaten: "Veel deelnemers hebben al kleding, hier hebben ze de afgelopen jaren zo'n 30 tot 100 euro per persoon aan uitgegeven. Dat laten we buiten beschouwing. Dit jaar starten er ook nieuwe groepen, goed voor circa 200 tot 300 nieuwe pakken, een omzet van 10.000 euro. Die groepen hebben ook materialen nodig zoals bekers, stoelen en andere dingen. Ze maken bouwwerken en zorgen voor de aankleding van de straten. De inleg per deelnemer is makkelijk zo'n 30 tot 120 euro, dus laten we zeggen een omzet van 20.000 euro. Daar komt het eten en drinken tijdens het evenement nog bij. Ik gok daarbij op een omzet van 15.000 euro."

Handel en overnachten
Over wat betreft de handel, de ambachten en overige deelnemers in de binnenstad zegt Sitter het laag aan te houden. "Zeker de helft van de kraamhouders en entertainers slaapt ergens in de buurt van Groenlo en eet en drinkt in de stad. Een omzet van 5400 euro, ik houd het aan de lage kant." De bezoekers van het evenement zijn het meest interessant qua omzet, zo legt ze uit. "Een deel overnacht op Marveld, ook omdat het herfstvakantie is. Daarnaast zijn in Groenlo en in een straal van vijftien kilometer alle pensions, Bed & Breakfast's en campings volgeboekt. Ik denk dat er 20.000 overnachtingen verbonden zijn aan de Slag. Met een prijs van 45 euro per nacht kom je op een omzet van 900.000 euro. Zet je de overnachting op 60 euro, dan wordt het zelfs 1.2 miljoen euro." Indrukwekkende cijfers.

De kosten
Tegenover al die inkomsten staan natuurlijk ook uitgaven. Voor marketing en PR schat Sitter dat er ongeveer 200.000 euro wordt uitgegeven. "De omzet die de Slag krijgt vanuit de speciale horecamunten zijn nodig om kostendekkend te zijn. Dat geldt ook voor de entreegelden." Sitter stelt dat de organisatie aan veel verplichtingen moet voldoen. "Denk aan vergunningsaanvragen, het veiligheidsplan en natuurlijk de materiële voorbereidingen als wegwijzers, afscheidingen, kassahuisjes en de voorbereiding van het terrein. Ook het organiseren van de markt en het vinden van passende ambachten en handelaren is erg arbeidsintensief." Sitter benadrukt dat er voor dit evenement een groot aantal vrijwilligers nodig is. Volgens haar berekeningen verwerft de organisatie enkel inkomsten uit de verkoop van tickets en een percentage van de munten. "Al moeten we natuurlijk de sponsors niet vergeten. Zij zijn ontzettend belangrijk."

De Slag is economisch gezien zeer interessant, zo legt Sitter uit. "De omzet is een kleine 2 miljoen euro. En dat met allemaal vrijwilligers…"

Ten Hagen en Wiegerinck winnen eerste kaartavond St. Grolse Kermis

GROENLO - Op de eerste kaartavond van de Stichting Grolse kermis voor het seizoen 2017/2018 kwamen maar liefst 56 personen af. Aan 14 tafels werd dan ook vanaf het begin enthousiast een kaartje gelegd. Een tiende prijs was er pas bij een puntenaantal van 3.869. Er werd dus op hoog niveau gekaart.

De poedelprijs ging deze avond naar Joke Holkenborg en Bennie Rots. Ze behaalden toch nog 3.147 punten. Uiteraard ontvingen ze een groot applaus.
De eerste prijs ging naar de heren Johan ten Hagen en Arno Wiegerinck. Zij behaalden 4.716 punten. Drie ronden met respectievelijk 1.451, 1.867 en 1.398 punten. Voor hen was er natuurlijk ook een warm applaus.
De uitslag was verder die avond als volgt: 2. Theo Kroekenstoel en Harry ten Dam met 4.442 punten, 3. Harry Koster en Adrie Wittenbernds met 4.180 punten, 4. Toon Hartman en Stef Klein Gunnewiek met 4.089 punten, 5. Cilia Huinink en Marijke Hulshof 4.006 punten, 6. Walter Penterman en Jaap Jansen met 4.000 punten, 7. Jos Haarlink en Roy ten Boome 3.998 punten, 8. Rene Hoijtink en Wilco Poortman 3.977 punten, 9. Paulien Ribbers en Jan Heutinck met 3.947 punten, 10. Gerard van Geemen en Bertus Hoffman met 3.869 punten. Maandag 16 oktober is de tweede (kruisjas)kaartavond van het seizoen 2017/2018 bij Café Frielink aan de Notenboomstraat in Groenlo.

Column

Torenwachter: Iedereen wil met de Slag de stad in, gratis of niet

Beste Grollenaren, voelen jullie je al een beetje belegerd? Alsof die gemene Frederik Hendrik met zijn machtige leger al voor de poorten en de gracht staat om het imposante bolwerk van het oosten te veroveren op die vermaledijde Spanjaarden? Of zitten jullie nog een beetje te kniezen over het toelatingsbeleid voor mensen die buiten de gracht wonen en toch Grollenaar zijn of zich Grollenaar voelen, maar nu als tweederangsburgers worden weggezet? Dat die zonder betaling niet eens de geliefde vestingstad in mogen? Daar zou oorlog van kunnen komen, ware het niet dat die er al is.

Het is inmiddels traditie geworden, dat het gemor om de twee jaar opklinkt. Iemand zei me laatst dat ze toch gewoon de postcode kunnen hanteren als toelatingssysteem. Maar in de tijd van Frederik Hendrik hadden we nog geen postcode en toen was het trouwens nog veel moeilijker dan nu om 'gratis' de stad binnen te komen. Je moet je voorstellen dat het hele leger van Frederik Hendrik de stad in wilde. Maar dat mocht niet! Je werd met pek en veren beklad, ze schoten kanonnen af in de richting van het oprukkende leger. Dus hartelijk was het onthaal bij de stadspoorten nu niet echt. Helemaal niet van: hallo, leuk dat jullie er weer zijn; we hadden jullie al een flinke twintig jaar gemist. Kom d'r in, schuif de stoelen bij, laat de roemers bier aanrukken en we maken d'r een gezellige dag van. Niets van dat alles; vechten, schieten, uithongeren, allemaal onaardige dingen, hele onaardige dingen.

Kijk, als je die geschiedenis kent en je beziet vanuit die visie het huidige toelatingsbeleid van de stad Grol dan kun je toch wel spreken van een humane regeling nietwaar? Je wordt hier - ook als Grollenaar van buiten de gracht - met alle egards ontvangen aan het loket, de vervanger van de vroegere stadspoort. Daar zitten aardige, toegewijde personen die u hartelijk kaarten verkopen, u een heerlijke Slag toewensen en dan mag je - ja dan mag je - gewoon zondermeer de stad in. Het leger van Frederik Hendrik met zo'n kleine 30.000 man mocht er helemaal niet in, maar jullie komen er gezellig aanwandelen, even een miniem bedrag voteren en je bent al binnen. Wat een vooruitgang sinds 1627.

Dat mogen al die mensen die Grollenaar zijn en zich Grollenaar voelen en een beetje zitten kniezen dat ze niet zo maar voor niks naar binnen mogen, zich wel even realiseren! In Grolle wordt de vooruitgang als het ware gewoon zichtbaar gemaakt; dat zie je nergens.

En dat de bewoners binnen de gracht niet hoeven te betalen is misschien een hele kleine tegemoetkoming voor alle ellende die ze sinds 1627 hebben gehad. Maar daar wordt niet over gesproken, daar hoor je alleen die Torenwachter over. Ik ga me zelf niet op de borst kloppen, maar dat zou ik eigenlijk wel moeten doen. Goed gedaan Torenwachter, toppie! Ik kan dat ook zeggen want ik zit hoog en droog in die toren en ze kunnen toch niet bij mij komen om een betaling te eisen. Dat is te hoog gegrepen.

Maar mogen die inwoners die sinds 1627 last hebben gehad van Frederik Hendrik en ook in de jaren daarvoor al in het ongewisse hebben geleefd en moesten toezien hoe de stad werd verwoest en hoe later allerlei duister pluimage als onderzoekers, wetenschappers enzovoort de stad onveilig heeft gemaakt, mogen die binnenstadbewoners misschien nu na 400 jaar even een heel klein douceurtje hebben? Asjeblieft zeg!

Op die manier kunnen ze de Slag overleven

Torenwachter

Toegankelijkheid De Mattelier getest

Vrolijke momenten tijdens de testroute van Jan Troost (in rolstoel) en broeder Tuck, Links directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier. foto: Kyra Broshuis

GROENLO- De landelijke ambassadeur van de toegankelijkheid, de heer Jan Troost, heeft samen met zijn kompaan Jeroen Zwart, beter bekend als broeder Tuck, De Mattelier in Groenlo bezocht. Dit in het kader van de landelijke 'Week van de Toegankelijkheid'. Troost, afhankelijk van een rolstoel en broeder Tuck, blind, testen op uitnodiging van de stichting BOOG de toegankelijkheid in het splinternieuwe en multifunctionele gebouw.

Door Kyra Broshuis

Aanwijzingen van BOOG
Directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier is blij met de komst van de heren. "Wij willen er zijn voor iedereen en vinden het belangrijk dat het gebouw dan ook goed toegankelijk is voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Het gebouw is weliswaar van de gemeente maar wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en de toegankelijkheid." Theo Bloemenkamp van BOOG (Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met een beperking) vertelt over het belang van het bezoek: "Het is geen controle en er hangen ook geen oordelen aan de uitkomsten van deze toets. Het gaat erom dat we mogelijke verbeterpunten kunnen aanreiken. Bij de totstandkoming van dit gebouw heeft de gemeente Oost Gelre al rekening gehouden met de aanwijzingen die wij als BOOG hebben gegeven."

Goede ervaringen
Bij De Mattelier werken ook mensen met een beperking, zo vertelt Zieverink. "Wij hebben op dit moment drie mensen in de dagbesteding en twee werkervaringsplekken en dat gaat heel goed. Ik zie volledige acceptatie bij beide kanten. Deze mensen worden prachtig opgenomen in de vrijwilligersgroep en horen er voor 100% bij." Troost en Tuck maken een ronde door het gebouw en vertellen wat ze onderweg ervaren. De binnenkomst met rolstoel is volgens Troost goed te doen en ook de lift functioneert uitstekend. De toiletten zijn prima uitgerust voor minder validen en her en der zijn nog wat aandachtspunten. Zo is het voor de blinde Tuck lastig dat de leuningen langs de trap niet helemaal doorlopen. "Dan verlies ik het contact en moet ik opnieuw zoeken naar houvast. Dat kost, in geval van nood bij bijvoorbeeld een ontruiming, teveel tijd."

Werkgroep
De gemeente Oost Gelre stelt sinds 2015 jaarlijks 100.000 euro beschikbaar om de toegankelijkheid van openbare gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte te verbeteren. Er is destijds binnen de gemeente een werkgroep Toegankelijkheid opgericht. De gemeente is dit jaar begonnen met het opstellen van een regeling om eigenaar, beheerders of gebruikers van bestaande openbare gebouwen (winkels, cafés, restaurants e.d.) éénmalig subsidie te verlenen voor het aanpassen van het gebouw. De voorzieningen, zoals automatische deuren en een invalidentoilet, moeten voldoen aan de eisen van het handboek voor toegankelijkheid. Van deze kosten wordt 75% vergoed tot een maximum van 10.000 euro. De gemeente Oost Gelre loopt in de Achterhoek voorop op het gebied van toegankelijkheid en is een voorbeeld voor andere gemeenten. Bloemenkamp adviseert Zieverink om op de site van De Mattelier te melden dat het gebouw goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. "Als ze dat weten, voelen ze zich extra welkom".

Hersenletsel

ACHTERHOEK - Op donderdagavond 26 oktober houdt VIT-hulp bij mantelzorg in Lichtenvoorde een informatiebijeenkomst over niet aangeboren hersenletsel en de gevolgen daarvan voor de omgeving. De avond wordt verzorgd door Renata Gierkink van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. De locatie wordt nader bepaald, aan de hand van de aanmeldingen. Bij hersenletsel als gevolg van een beroerte, ongeluk, een hersentumor of een andere ziekte houden veel mensen last van de gevolgen. De lichamelijke gevolgen zijn meestal zichtbaar en te begrijpen door de omgeving. Vaak zijn er ook diverse 'onzichtbare' gevolgen als vermoeidheid, concentratieproblemen en de emotionele beleving die verandert. Deze bijeenkomst gaat vooral over deze onzichtbare gevolgen die dikwijls zeer ingrijpend zijn voor de naasten. Renata Gierkink is Verpleegkundig Specialist Neurologie van het Streekziekenhuis Koning Beatrix in Winterswijk en bespreekt deze gevolgen. Wie meer wil weten over deze bijeenkomst of wie zich wil aanmelden, kan bellen met VIT op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur via 0544-82 00 00 of mailen met info@vithulpbijmantelzorg.nl. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden.

Jan Harks nieuwe voorzitter RK Begraafplaats

GROENLO - Sinds kort is er een wisseling van de voorzitter bij de RK Begraafplaats Groenlo. Jan Harks heeft het voorzitterschap op zich genomen. Hij stelt zich voor.

Jan Harks vertelt over zijn motivatie: "Wij wonen met ons gezin vanaf 1993 met veel plezier in Groenlo. Enige tijd geleden werd ik benaderd of ik het voorzitterschap wilde overnemen. De eerlijkheid gebied dat ik daar niet meteen ja op heb gezegd. Wat ik wel snel inzichtelijk had, was het feit dat in algemene zin het moeilijk is om vrijwilligers te werven voor stichtingen of verenigingen, en dat dit voor een begraafplaats nog een stuk lastiger kan zijn. Het is immers niet de eerste vrijwilligersrol waar je aan denkt als je wat voor de gemeenschap wilt betekenen. Een functie bij een sportvereniging ligt dan in eerste instantie misschien meer voor de hand. Toch heb ik uiteindelijk de functie aanvaard na een aantal gesprekken te hebben gehad met bestuursleden, vrijwilligers en de beheerder van de begraafplaats. Wat het makkelijk maakte was het enthousiasme van allen die ik sprak."

Jan Harks heeft de begraafplaats bezocht en constateerde dat er sprake is van een goed onderhouden begraafplaats, die er bijzonder mooi bij ligt. Hij geeft aan: "Dat is de verdienste van de beheerder, die samen met de vrijwilligers zorgdraagt voor de staat waarin de begraafplaats nu verkeert. Verder is er diversiteit op de begraafplaats. Naast het traditioneel begraven is er de mogelijkheid om urnen te plaatsen. Dat kan in of bij al dan niet bestaande graven, maar ook in het columbarium (urnenmuur), in de urnentuin of in de urnenkelder."

Eenmaal per jaar is er een lichtjesavond op de begraafplaats, die goed bezocht wordt door veel belangstellenden. Harks: "Wat we zien is dat het aantal begrafenissen op jaarbasis afneemt. Dat is te verklaren door het feit dat steeds meer gekozen wordt voor cremeren in plaats van begraven. Een cultuurverandering die meer en meer opgeld doet. Reden te meer voor het bestuur om ook te kijken welke aanvullingen naar de toekomst nodig zijn om een antwoord te geven op de veranderende cultuur rond begraven en cremeren. Een van de motivaties die vaak gehoord wordt, is dat begraven duurder is. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Het hangt van de persoonlijke wensen af, hoe het uiteindelijke kostenplaatje eruit gaat zien. Bij nabestaanden die kiezen voor een verstrooiing kan er later spijt zijn, omdat zij geen specifieke plek meer hebben om naar toe te gaan. Het bezoeken van een graf of urnengraf, heeft een functie bij het rouwproces om het verlies een plek te geven, zo is een veel gehoorde ervaring. Tot slot nodig ik u graag uit om de begraafplaats eens te bezoeken. Wilt u vrijwilliger worden, dan bent u van harte welkom om eens mee te kijken, voordat u dit definitief besluit. Graag wijs ik u nog op de website, waar alle informatie over de begraafplaats is terug te vinden."

Pindakaas verrast dierenverzorger Bennie

Bennie Klein Tank wordt verrast door de peuters van Pindakaas. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO- Met de bekende elektrische karretjes, stints genaamd, komen de kinderen van de peutergroep van Pindakaas afgelopen woensdag naar het dierenpark De Halve Maan. Speciaal voor deze dierendag brengen de peutergroepen 'Vlokken' en 'Schuddebuikjes' een cadeau mee voor Bennie Klein Tank, de opperdierenverzorger van het park. Met zakken vol hooi en brood willen ze Bennie in het zonnetje zetten.

Door Kyra Broshuis

Geen angst
"Dat heeft hij absoluut verdiend", zo vertellen Tessa Wolberink, Wendy Zieverink en Melissa Bouwmeester van Pindakaas. "Wij komen elke week hier met de kinderen en Bennie leert ze dan van alles over de dieren. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al kennismaken met dieren, zo leren ze goed met de dieren om te gaan én geen angst te hebben. Bennie kan ontzettend goed met de kinderen overweg. Bovendien is het allemaal vrijwilligerswerk. Daarom brengen we vandaag deze cadeaus en mooie tekeningen van de kinderen mee. Het is een blijk van waardering. Deze week is het thema 'mijn huisdier' bij Pindakaas en deze actie, op Werelddierendag, is een mooie afsluiting van de week."

Het juiste voedsel
Inmiddels staat Bennie al met de kinderen in de wei om de dieren te voeren. "De dieren mogen uitsluitend ons eigen voer hebben. Wij weten precies welke dieren wel of geen oud brood kunnen eten. Het is ontzettend belangrijk dat mensen weten dat ze niet zelf de dieren mogen voeren. We hebben helaas al te vaak meegemaakt dat er dieren ziek werden en zelfs overleden zijn door verkeerd voedsel van buitenaf." Naast dierenverzorger heeft Bennie recent ook nog gefunctioneerd als schaapsherder. "Haha, ja de schapenkudde van herder Roelof was losgebroken. Dan bellen de mensen mij… Gelukkig kreeg ik ze snel weer terug binnen de omheining. Als je er maar één hebt, het oude spreekwoord is nog steeds van toepassing." Binnenkort start de vrijwilligersgroep van het dierenpark met de bouw van een nieuw onderkomen voor onder andere de kippen en kalkoenen. Dat is hard nodig want het oude gebouwtje is helemaal vervallen. "Het heeft even geduurd voor we akkoord hadden voor de bouw. We moeten aan flink wat eisen voldoen maar gelukkig kunnen we nu snel beginnen."

Groot onderhoud
Regelmatig zijn er groepen kinderen bij het dierenpark om te helpen met het verzorgen van de dieren en het onderhoud van het park. Zo komen, naast de groepen van Pindakaas, ook de groepen 7 en 8 van de Ni-je Veste Buitenschans voor hulp bij het groot onderhoud. "Daarnaast plegen we met onze eigen vrijwilligers elke tweede zaterdag van de maand groot onderhoud. Iedereen die dan wil komen helpen is van harte welkom!"


Maria in 'Eeuwig licht' in de Barokkerk Zwillbrock

ZWILLBROCK - Geïnspireerd op het indertijd enorm populaire 'Ave Maria' van Josquin des Prez brengt het Nederlandse Vocaal Ensemble Ex Arte op zondag 15 oktober om 16:30 uur in de Barockkirche Zwillbrock een concert rondom Maria. In 'Eeuwig licht' wordt zij, als symbool voor hoop en draagster van het goddelijke licht, vereerd via muziek van meesters uit de Renaissance én hedendaagse componisten.

Met zijn beroemde 'Ave Maria' zorgde de Franstalige Vlaming Des Prez voor een spectaculaire vernieuwing in de vijftiende eeuw. Niet langer was de muziek het uitgangspunt voor de compositie, maar de tekst. Des Prez gebruikte onder andere imitatietechnieken om de inhoud van de tekst beter uit te drukken. Natuurlijk staat zijn 'Ave Maria' op het programma van Ex Arte. Daarnaast laat het koor horen dat onder andere de Italiaan Giovanni Pierluigi Da Palestrina en de Spanjaard Francisco Guerrero sterk beïnvloed zijn door Des Prez.

Teksten waarin Maria wordt verheerlijkt, zijn ook vandaag de dag nog inspiratiebronnen voor componisten van koorwerken. De Noor Ola Gjeilo en de uit Letland afkomstige Rihards Dubra bijvoorbeeld, zetten oude teksten onlangs op moderne 'klassieke' muziek. Belangstellenden zijn welkom om op 15 oktober een uur lang te luisteren naar deze prachtige muziek en om zich via het 'Lux Aeterna' van de Brit Edward Elgar (uit de Enigma variaties, een bewerking voor koor) alvast even mee te laten nemen naar het eeuwige licht.

Vocaal Ensemble Ex Arte is een veelzijdig, ambitieus kamerkoor. Ex Arte bestaat uit twintig geschoolde amateurzangers uit de regio Enschede, Nederland, en zingt zowel oude muziek als werk van moderne componisten. Vaak a capella, maar ook geregeld met een klein instrumentaal ensemble of met een groot orkest en professionele solisten, zoals bij de Matthaüs Passion die het koor jaarlijks uitvoert. Eind 2015 stond Ex Arte in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Andere hoogtepunten zijn de uitvoering van het moderne Rothko Chapel, met projecties van schilderijen van Rothko, het Weihnachtsoratorium van Bach, het 16e-eeuwse Spem in Alium van Thomas Tallis dat maar liefst 40-stemmig is en de buitenlandse koorreizen naar onder andere Thüringen en Parijs. Ex Arte is in 1985 opgericht en werkt sinds 2004 met dirigent Emile Engel.

Het concert is gratis toegankelijk, een vrije gift wordt gevraagd.

Hubertusviering

Het altaar is gedecoreerd met opgezette dieren en trofeeën. Foto: PR

REGIO - Na de successen van vorige jaren verzorgen de locatieraad Rekken en de Wildbeheereenheid Rekken en omstreken wederom een Hubertusviering, op 15 oktober. Hubertus is de patroonheilige voor de jacht en de jagers.

Ook dit jaar zal aalmoezenier Anne Kramer de kerkdienst in het dialect opdragen en wel in de RK Kerk HH Martelaren van Gorcum in Rekken. De dienst begint om 10.00 uur en is gratis toegankelijk. De kerk is voor deze gelegenheid gedecoreerd met groen, opgezette dieren en trofeeën. Tijdens de kerkdienst geven de groep jachthoornblazers 'Koppergreun' uit Groenlo en het Dames- en Herenkoor uit Rekken, acte de présence. Na de mis is er gelegenheid om de hond door Anne Kramer te laten zegenen. Na afloop van de viering is er in Café Kerkemeijer tijd, onder het genot van een kop koffie, jagerslatijn uit te wisselen.

8 / 38

Volleybalheren Grol 1 verliezen nipt van Alterno heren 3 in Apeldoorn

GROENLO - Grol moest het zaterdag opnemen tegen het talententeam van Alterno. Grol begon niet goed, herpakte zich wel maar verloor in vijf sets.

Frederik kon helaas door privéomstandigheden niet mee, maar gelukkig wilde Maurice Krabbenborg zijn plaats deze middag innemen. Lars was herstellende van een blessure, maar gelukkig wilde David voor hem mee. Het team van Alterno, bestaande uit jongens van 19 jaar of jonger, speelde in de eerste set zeer gepassioneerd en Grol kwam er simpel weg niet aan te pas. Het leek een moeilijke uitzichtloze middag te worden. De eerste set ging met 25-14 naar Alterno. In de tweede set kwam Grol door een paar tactische omzettingen beter in zijn spel en liet Alterno niet meer weglopen. Helaas trok Alterno aan het einde van de set aan het langste eind 25-23.

In de derde set was de wind bij de jonge jongens gaan liggen en kwamen de dieseltjes van Grol op gang. De derde set ging nog moeizaam met 22-25 naar Grol, maar in de vierde set was het Grol dat de trom sloeg en met 19-25 trok Grol de stand weer gelijk. In de beslissende vijfde set nam Grol snel een voorsprong van drie punten en leek Alterno gezien, echter bij de wissel stond Alterno met 8-7 voor. Lang ging het gelijk op tot 12-12. Op deze stand serveerde Alterno een gelukkige bal in en de bal erop kon Grol geen aanval produceren waardoor het 14-12 stond. Grol pakte daarna nog wel de side-out, maar Alterno maakte het daarna af en met 15-13 ging de laatste set toch nog naar Alterno. Slecht begonnen, goed opgepakt en geschakeld, helaas net niet gewonnen. Volgende week thuis tegen Tornax nieuwe kansen.

Loopbaanevent

GROENLO - Marianum houdt in samenwerking met scholen en bedrijven een loopbaanevent. Voor leerlingen van Marianum staat deze dag in het teken van kennis maken met opleidingen en bedrijven. Het event vindt plaats op woensdag 13 december van 14.00 uur tot 17.00 uur bij Erve Kots in Lievelde.

Doel is om leerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met opleidingen en bedrijven. Voor leerlingen is het belangrijk dat zij zichzelf leren kennen en kunnen identificeren met een opleiding/ beroep. Het identificeren gebeurt aan de hand van kwaliteiten die de leerling heeft en die belangrijk zijn bij een bepaalde opleiding/ beroep. Naast het feit dat het belangrijk is voor de oriëntatie van de leerling wordt tevens gedacht aan het terugdringen van de krimp in de Achterhoek. Wanneer bedrijven tijdens de middelbare schooltijd onder de aandacht komen van jongeren, zien zij op hun beurt dat hier genoeg aantrekkelijke bedrijven zijn om na hun studie te gaan werken. Hierdoor zijn jongeren sneller geneigd om terug te keren naar de regio.

Tijdens deze middag zijn vertegenwoordigers van diverse opleidingen aanwezig. er is meer infotmatie te verkrijgen over UT, het Saxion, Graafschapcollege en andere scholen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van het netwerk van oud-leerlingen.
Deze middag wordt georganiseerd voor havo/vwo leerlingen van leerjaar 3 t/m klas 6 en vmbo leerlingen vanaf leerjaar 2. Het idee is om het event een beetje festivalachtig aan te kleden met een foodtruck (van jonge ondernemers) en muziek (lokale dj/ band).

Bedrijven kunnen in contact komen met aankomende studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast kunnen zij een connectie maken met huidige studenten (oud-leerlingen Marianum) van de verschillende wo/hbo opleidingen. De bedrijven en opleidingen worden in verschillende sectoren (area's) verdeeld waardoor zij makkelijk met elkaar en met de juiste doelgroep in contact kunnen komen. Dit is vooral belangrijk om leerlingen binnen de regio te houden. Zij weten waar ze voor terug kunnen komen na hun studie.

Nieuws uit de kerken

Verwenmiddag voor MO-13 bij sponsor Ami Kappers

De voetbalmeiden van Grol bij hun sponsor Ami Kappers. Foto: PR

GROENLO - De meiden van de SV Grol van het team onder de 13, het voormalige D1, hebben woensdagmiddag genoten van een verwenmiddag bij hun sponsor Ami Kappers in Groenlo. Op uitnodiging van Ami meldden de 14 meiden zich direct na schooltijd in de kapsalon. Ze mogen plaatsnemen in de kappersstoel en werden door hairstylisten Shirien en Lynn onder handen genomen. De meiden hebben allemaal lang haar en krijgen de meest mooie vlechten, knotten en andere kunstwerkjes in hun haar.

Siemes, leidinggevende bij Ami Kappers in Groenlo, is blij met de massale opkomst. "We waren al bordsponsor bij de SV Grol en sinds kort sponsoren we ook dit meidenteam. Bij de contractverlening hebben we bij Tonnie Zieverink van de Grol aangegeven dat we graag iets extra's willen doen; hij kwam met de mogelijkheid om dit team te sponsoren. Geweldig om de meiden nu een middag in de salon te hebben. We hebben voor deze middag extra medewerkers ingezet, onze reguliere klanten mogen er natuurlijk niet onder lijden."

Leiders en trainer
Niet alleen de voetbalmeiden maar ook de leidsters, Simone Kempers-Blanckenborg en Linda van Eenennaam krijgen een persoonlijke behandeling. Tot slot moet ook trainer Marc Houwer eraan geloven; hij mocht plaatsnemen in de kappersstoel. Tot grote hilariteit van de meiden werden zijn haren paars en groen geverfd. "Als we dit jaar kampioen worden, mogen jullie mijn hoofd kaalscheren én mij in de gracht gooien!" belooft de geliefde trainer. Na het de kappersbehandeling wordt er uiteraard een groepsfoto gemaakt. Vervolgens gaan de meiden met hun gevolg naar snackbar Floor en wordt er nog een foto gemaakt op het bordes van het stadhuis.


Dames Grol 1 wint in Enschede

GROENLO - Op een regenachtige zaterdagavond, 7 oktober, gingen de dames van Grol 1 naar Enschede voor een potje handbal tegen Cabezota. Daar pakten ze de winst met 20-23.

Grol begon matig aan de partij. Er was veel balverlies, ballen op de paal en weinig concentratie. Na enkele minuten stond Grol achter met 3-1. Uiteindelijk vonden de dames hun draai in het spel waardoor ze inliepen op de meiden van Cabezota. Na de eerste 30 minuten was de stand 10-12 in het voordeel van Grol. In de rust kregen de dames een goede oppepper van de twee coaches waardoor ze met positieve energie het veld in gingen voor de tweede helft. De dames van Grol begonnen sterk, met een mooi openingsdoelpunt van afstand. Grol deed het zo goed dat de stand op een gegeven moment 14-20 was. De dames staan bekend om hun '5 minuten dip'. Deze hebben ze de tweede helft zeker gehad. Ondanks dat hield Grol stand en hebben ze de twee punten mee kunnen nemen Groenlo. Grol - Cabezota eindigde in een stand van 20-23.

Damesrecreanten
Vrijdagavond 6 oktober, de start van een nieuwe competitie en dus nieuwe kansen voor de dames recreanten van HV Grol. De eerste tegenstander is HCW uit Winterswijk en met een streekderby als deze zit dan ook meteen de tribune vol. Nadat de scheids heeft aangefloten is het Marieke die met een sprongschot Grol op voorsprong brengt. Daarna weet HCW snel twee tegentreffers te schoren. Grol zet een stapje bij, met name in de verdediging wordt er hard gewerkt. Schuiven, aansluiten, voor en weer naar achter. Het vele speed-ladder-werk dat de dames in de trainingen hebben geprobeerd uit te voeren lijkt toch ergens goed voor te zijn. Dan weten de Mariekes twee maal te scoren en Grol komt al snel weer voor. Lucie weet al storend de bal te onderscheppen en met een break wordt de stand 4-2. Dion staat als nieuwe keeper sinds dit seizoen het doel te verdedigen alsof ze nooit anders heeft gedaan. Maar zoals ook de beste keepers nog wel eens overkomt ging er toch nog een bal door de benen. Grol komt achter met 4-5. Er moet wat gebeuren. Wederom Marieke die uit sprongschot schoort. Norty volgt haar voorbeeld waardoor de eerste helft eindigt in een ruststand van 6-5.
Na de rust scoort HCW snel, 6-6. Grol gaat het tempo verhogen en Jolanda weet met een mooi doelpunt vanaf de cirkel te scoren. HCW krijgt het moeilijk, speelt met minder overtuiging en komen niet meer door de verdediging van Grol heen. Evelien, keepster in de tweede helft, speelt de ballen snel naar voren en door breaks van Jolanda, Rianne en Dion komt Grol op een veilige voorsprong. HCW weet niet meer te scoren. Eindstand 10-6.
Dames recreanten behalen hun allereerste overwinning. Zij weten na één wedstrijd al meer punten te behalen dan vorig jaar in een heel seizoen.

Winst voor dames 2 HV Grol
Zaterdagavond 7 oktober speelde HV Grol dames 2 hun eerste uit wedstrijd in Hengevelde tegen W.H.C. 3. De dames van Grol begonnen vol goede moed aan de wedstrijd. De start van de wedstrijd was moeizaam. Na zeven minuten stond het nog steeds 0-0. De dames van beide teams speelden erg gehaast waardoor er onnodig balverlies was. Na de moeizame start was het Marijn Klein Gunnewiek die door een mooi sprongschot de dames van Grol op 1-0 voorsprong zette. In het begin bleef het gelijk op gaan. Naarmate de eerste helft vorderde, bouwden de dames van Grol hun voorsprong uit. Dit resulteerde in een ruststand van 5-8 in het voordeel van Grol. Tijdens de rust spraken coaches Xander en Hennie het team motiverend toe. De dames kregen de opdracht mee om minder statisch te verdedigen en om bal-zeker te spelen. De tweede helft verliep voorspoedig. De voorsprong werd uitgebouwd, mede door twee zuivere zeven-meters van Chantal Grothe. Ondanks dat de dames niet goed op elkaar ingespeeld waren, wist Marije Kok toch drie maal het net te vinden vanuit de linkerhoek. Dames 2 verzwakte naarmate het einde vorderde. Mede door een aantal goede reddingen van keepster Sandra Levers resulteerde de wedstrijd in een eindstand van 10-17 in het voordeel van Grol.

Twaalf uur durende Muziek Marathon van MVG

Een optreden van het A-orkest van Muziekvereniging Groenlo. Foto: PR

Dirigeerwedstrijd 'De Grolse Maestro'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het tot op heden bijzonder succesvolle jubileumjaar van de 90-jarig Muziekvereniging Groenlo wordt op zondag 29 oktober afgesloten met een Muziek Marathon. Een muzikaal twaalf uur durend evenement, dat van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds zal plaatsvinden in sociaal cultureel centrum De Mattelier in Groenlo. Omdat de organisatie op de laatste zondag van oktober zoveel mogelijk belangstellenden in de vorm van muziekliefhebbers, supporters, familieleden, vrienden en bekenden wil verwelkomen, is de entree gratis.

Ondanks dat alle geledingen van Muziekvereniging Groenlo en diverse gasten medewerking verlenen aan een gevarieerde muziekdag, staat het gehele dagprogramma in het teken van de jeugd. Onder het motto 'Ieder talent een instrument!', komt de totale opbrengst van de happening namelijk ten goede van de opleiding van de eigen muzikale jeugd. Zoals bekend heeft Muziekvereniging Groenlo een bloeiende, uit ruim 60 leden bestaande jeugdafdeling.

Opening door burgemeester
Klokslag 10.00 uur zal burgemeester Annette Bronsvoort de marathon officieel openen en vervolgens de dirigeerstok ter hand nemen om het A-orkest door het eerste muziekstuk van de dag te loodsen. Naast het A-orkest zullen gedurende de gehele dag alle onderdelen van Muziekvereniging Groenlo hun opwachting maken op het grote podium van de theaterzaal in De Mattelier. Dit betekent dat er ook genoten kan worden van Eigenwijs, Muziekfabriek, Snuffle 1 & 2, De Knolle en The Shuffle Percussion Group. Al met al een non-stop twaalf uur durende show, waarbij er tevens in wisselende bezettingen zowel muzikale als vocale optredens worden verzorgd. Daarbij staan onder andere optredens op het programma van een koper- en houtensemble, alsmede een klarinettentrio. Verder zal er een gastoptreden worden verzorgd door oud-Grollenaar Erwin ter Bogt, voormalig lid van Muziekvereniging Groenlo en thans beroeps trompettist.

De Grolse Maestro
Een van de hoogtepunten is de dirigeerwedstrijd 'De Grolse Maestro'. Tijdens deze wedstrijd zullen vier bekende Grollenaren het grote A-orkest gaan dirigeren. Zij zullen beoordeeld worden door een vakbekwame jury, die zal bestaan uit Bas Konings, Willem te Molder en Kim Stammers. Jan Klein Gunnewiek en Bas Klein Tuente, algemene bestuursleden van MVG, willen de namen van de dirigenten nog niet prijs geven. "Het enige wat wij kwijt willen, is dat het gaat om een dame en drie heren. Voor de liefhebber kunnen wij verder al zeggen dat zij de nummers Pink Panther, Final Countdown, Doe Maar Medley en One moment in time gaan dirigeren. De begeleiding van de vier Grolse gastdirigenten is in handen van onze eigen muzikaal leider: dirigent Marcel Loff uit Oldenzaal. In de laatste week voorafgaande aan de marathon komen wij met de namen van de vier dirigenten naar buiten."

Prijsvraag leeftijd raden
Vooruitlopende op de Muziek Marathon wordt er gedurende deze weken als onderdeel van de totale campagne een prijsvraag guitgeschreven, waarbij belangstellenden van jong tot oud de totale leeftijd van de jeugdleden van MVG kunnen raden. Voor slechts 2,50 euro kan er al een gokje worden gedaan en voor drie gokjes betaalt men 5 euro. Er zijn prachtige prijzen mee te winnen, zoals een fiets van Goossens Tweewielers, een LCD TV van Groot Zevert EP en een koelkast van Veld Koeltechniek. De prijsvraag loopt op de dag zelf nog gewoon door en dat tot 's avonds 19.00 uur. Om 20.00 uur worden de prijswinnaars bekend gemaakt. De gehele muziekdag zal worden ingeleid en worden afgesloten door voorzitter Frank Raben van MVG. Daarnaast zijn het Nicole Rouwmaat en Patrick Pos, die de presentatie van de verschillende programmaonderdelen voor hun rekening nemen.


DRU haalt zware metalen terug naar de Achterhoek

ULFT - Ooit klonken het gekletter van ijzer en het gesis van hete vuren in de DRU IJzergieterij aan de rand van Ulft. Noeste arbeid die in een promotiefilm uit de jaren veertig treffend werd betiteld als de Symfonie van Vuur en IJzer. De ijzerindustrie is er inmiddels verdwenen, maar de zware metalen komen op een geheel andere wijze terug naar de Achterhoek. Op zaterdag 25 november vindt daar de eerste editie van Metal on Metal plaats in de DRU Cultuurfabriek en zorgen onder andere Destruction, Hell en Pro-Pain voor een heruitvoering van de bekende symfonie van weleer.

Door Gerwin Nijkamp

Een initiatief van de DRU Cultuurfabriek en internationaal boekingskantoor LoudNoise, organisator van in de metalwereld bekende festivals als Dynamo Metalfest in Eindhoven en Into The Grave in Leeuwarden. Metalkenner en -muzikant Johan Godschalk is bij het concept betrokken als adviseur. Hij en Erik Ramaker (DRU) vertellen over het concept Metal on Metal dat behalve een jaarlijks festival moet zorgen voor meer metalevents in de Achterhoek.

Concept
"We merken dat harde muziek in de DRU aanslaat, er is publiek voor", vertelt Ramaker, verantwoordelijk voor programma en productie bij de cultuurfabriek. "We hebben echter onvoldoende kennis van de metalscene en vroegen daarom Johan om advies." De Achterhoeker die zich als fan en muzikant al tientallen jaren begeeft in het wereldje, bracht de DRU en boekingskantoor LoudNoise bij elkaar. Godschalk: "Die mensen hebben echt een perfecte feeling voor alles rondom metalevents. Ze zijn hier in Ulft komen kijken en waren meteen enthousiast over de professionele faciliteiten en de industriële setting. Een dag later hadden we al een concept voor Metal on Metal in onze mail."
Het is de bedoeling dat het niet bij een eenmalig festival blijft, maar dat Metal on Metal een soort label wordt. Dat er regelmatig metalbands worden gepresenteerd onder de vlag van Metal on Metal.

Trouw publiek
Dat er animo voor metal in de Achterhoek is, bleek al tijdens een testcase begin augustus. De Amerikaans thrashmetalband Sacred Reich speelde toen op een zondagmiddag, hartje zomer, in de DRU Cultuurfabriek. "Hoewel dit niet de meeste ideale omstandigheden voor een concert zijn, kwam er toch 250 man op af", vertelt Ramaker.
Nog meer verbaasd waren de heren over de vlucht die Metal on Metal op Facebook nam. "Vooraf zeiden we tegen elkaar dat we het goed zouden doen als in anderhalf jaar tijd achthonderd man lid zou zijn van de Facebookgroep. Moesten we wel zorgen dat er minstens wekelijks iets gepost zou worden...", vertelt Godschalk. "Dit grote aantal leden was binnen drie weken al gehaald en de mensen blijven maar berichten posten in de groep. Soms wel tien tot vijftien per dag. Inmiddels kent de groep meer dan 1.200 leden."
Ze doen suggesties voor te boeken bands, maar denken ook actief mee over de invulling van het festival op 25 november. Daarnaast kreeg de organisatie veel hulp aangeboden van mensen die het initiatief ondersteunen. Dit alles heeft geleid tot een line-up met de headliners Destruction, Hell en Pro-Pain, verder spelen Disabuse en Bark ook eigen werk, en zullen de tributebands Art of Pantera, The Unforgiven, Thrashcan, Death Machine en The Covering naar Ulft komen. Behalve livemuziek is er onder andere nog een whiskyproeverij, komt er een metal DJ en wordt er een vinylmarkt uitgestald.
Godschalk is ervan overtuigd dat dit nieuwe concept zal aanslaan: "Metal leeft al tientallen jaren in de Achterhoek. Waar ik ook kom bij metalshows in binnen –en buitenland, tref ik Achterhoekers. Nu halen we de metal weer terug naar de Achterhoek."

Ga voor meer info naar de website en de Facebookgroep Metal on Metal.

Grol komt goed weg met gelijkspel tegen Gendringen

Foto: Marcel Houwer

GROENLO - Grol mag de handen dichtknijpen en komt goed weg met een gelijkspel tegen Gendringen. In blessuretijd viel de verlossende 3-3.

Sander Hoopman had ten opzichte van vorige week drie nieuwe spelers in de basis gezet: Tim Leusink, Quint Kristen en Mathijs Warnar. Teun Pasman en Roel Bruins begonnen derhalve op de bank en Rutger van Schijndel was geblesseerd. Grol begon agressief en attent aan de wedstrijd. Het was echter Gendringen dat de eerste grote kans had. Een vrije trap van Kelvin Meijer leek in het doel te belanden, maar met een formidabele redding tikte Wessel Baarslag de bal uit de bovenhoek. Wessel was aan de kant van Grol man of the match. Ondanks dat Gendringen daarna wat meer in balbezit was, zonder gevaarlijk te worden dankzij goed verdedigingswerk aan Grolse zijde, was het Grol dat de score opende. Een corner van Michel Kamphuis belandde in derde instantie bij Mart Willemsen die van de vijf-meter-lijn halfhoog inschoot, 0-1. Mathijs Warnar had nog een kleine kans om de voorsprong uit te bouwen, maar keeper Michiel Kok was net iets eerder bij de bal. Gendringen was de betere ploeg in deze fase en drong wat meer aan. Grol kwam vlak voor rust goed weg toen een kopbal van Gendringen net naast het doel verdween.

Ook in de tweede helft begon Grol agressief, maar Gendringen nam al snel het heft in handen. Met de gevaarlijke en handige spelers Job Hendrixen achterin, Stijn Hendrixen op het middenveld en Kelvin Meijer voorin bij Gendringen had Grol de handen vol aan de tegenstander. In een moment van onoplettendheid was het Koen Blumer die uit het niets een bal vanaf de zijlijn wist voor te zetten en waarbij Kelvin Meijer bij de tweede paal de gelijkmaker binnen tikte, 1-1. Grol wist weinig duels meer te winnen en Gendringen putte hier moed uit. Dit leidde zelfs tot een voorsprong voor Gendringen. Na balverlies bij een ingooi bracht Stijn Hendrixen Gijs Versteeg in stelling, die de 2-1 wist binnen te schuiven. Nog geen minuut later kwam Grol goed weg toen de ingevallen Jorik te Kaat de bal naast schoot. De wedstrijd leek verloren. De snelle Jorik te Kaat gaf Gendringen nieuwe impulsen. Maar vlak voor tijd gaf Grol nog even gas. Een vrije trap van Michel Kamphuis, die weer overal op het veld te vinden was, leek via Jordy Oonk en Mart Willemsen het doel in te gaan, maar werd op het laatste moment toch nog van de lijn gehaald. Het zat Grol ook niet mee. Maar even later viel dan toch nog de gelijkmaker. Wederom uit een vrije trap van Michel Kamphuis was het ditmaal Luc Berentsen die koppend de bal in de touwen werkte: 2-2.

Grol mocht de handen dicht knijpen met dit gelijke spel. Maar de wedstrijd was nog niet gelopen. Tim Leusink moest in blessuretijd met een sliding voorkomen dat Jorik te Kaat kon schieten waarbij de bal over de achterlijn verdween, maar Jorik te Kaat ook ten val kwam. Arbiter Kok zag hier een penalty in. Deze werd genadeloos door aanvoerder Job Hendrixen binnengeschoten 3-2. Een fikse tegenvaller. De Gendringen supporters waren de overwinning al aan het vieren, toen in de 93ste minuut Grol veerkracht toonde en het nog maar eens probeerde. Met de allerlaatste poging was het Jordy Oonk die een vrije bal van Michel Kamphuis op de paal kopte. In de rebound was het goudhaantje Mathijs Warnar die alsnog de gelijkmaker binnenkopte 3-3.

Toch nog onverwachts een punt in een niet al te beste wedstrijd tegen een iets beter voetballend en gevaarlijker Gendringen. Maar zeker verdiend gezien de strijdlust. Komende zondag staat de thuiswedstrijd tegen AD '69 op het programma, dat verrassend sterk begonnen is aan deze competitie. Aanvang 14.30 uur.

Award voor RamBam met Lars Gierveld

Lars Gierveld heeft zojuist de award in ontvangst genomen en geeft Georgina Verbaan een reactie hierop. Foto: PR House of Animals Awards

'Ik vind het vreemd dat het Dolfinarium nog steeds geopend is'

Door Henri Walterbos

GROENLO -Op Dierendag werden voor het eerst de House of Animals Awards uitgereikt in de A'dam Toren in Amsterdam. Mediaproducties die op een bijzondere manier aandacht besteedden aan dieren en dierenwelzijn werden hiervoor beloond, aangezien media een sleutelrol spelen bij het onder de aandacht brengen van belangrijke dierenwelzijnsvraagstukken en -onderwerpen. Grollenaar Lars Gierveld mocht namens RamBam ook een trofee in ontvangst nemen.

De House of Animals Awards, ook wel de Oscars voor Dierenrechten genaamd, werden voor de eerste keer toegekend en uitgereikt. In de categorie 'TV/Radio: non-fictie (infotainment)' was het RamBam dat de publieksprijs won voor de door hun in maart 2016 uitgezonden undercover reportage over de, volgens hen, slechte leefomstandigheden van de dolfijnen in het Dolfinarium. De award werd uit handen van actrice Georgina Verbaan uitgereikt aan 'RamBammers' Jelte Sondij en Grollenaar Lars Gierveld. De bewuste reportage maakte veel los. Het Dolfinarium was 'not amused' over de reportage en bestreed de aantijgingen direct in alle toonaarden. "Het Dolfinarium is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren," zo stelden de makers van RamBam.

Verrast
Lars Gierveld zegt desgevraagd verrast te zijn over het toekennen van de Award, maar ook blij te zijn met de prijs. "Niet zozeer om de prijs zelf, maar dan krijgt het onderwerp ook weer aandacht," vertelt Gierveld in een eerste reactie. De makers van de spraakmakende reportage worden na anderhalf jaar nog steeds aangesproken over de betreffende uitzending. Zo ook de Grollenaar. "Ik vind het vreemd dat het Dolfinarium nog steeds geopend is. Het is gewoon een circus, en daar gelden hele andere regels voor dan voor een dierentuin. Ik spreek me zeker niet uit tegen dierentuinen en het is heus niet onze bedoeling geweest om voor de kinderen hun uitje te verpesten. Die denken 'goh, een leuk feestje,' maar het beeld dat er van het Dolfinarium bestaat, dat klopt gewoon niet. Natuurlijk is er een water waar ze de ruimte hebben om te vertoeven, maar grotendeels bevinden ze zich in te kleine bassins. Ik denk dat de situatie onhoudbaar is en dit geen tien jaar meer zo doorgaat." Dat het Dolfinarium nog geopend is, ligt volgens de tv-maker aan het feit dat het Dolfinarium een aangepaste vergunning heeft.

Dat RamBam nogal eens sensationele reportages brengt is niet het doel, laat Lars weten. "We zijn zeer onthullend, maar de sensatie is geen doel op zich. Het gaat vooral om de aandacht voor het onderwerp zelf. De mensen hebben er vaak geen weet van van wat er zich overal allemaal afspeelt." De bekroonde uitzending is terug te zien op: https://www.npo.nl/rambam/02-03-2016/VARA_101378109

Nieuwe afleveringen
In januari komt RamBam wederom met een serie van achtafleveringen op de buis. "We zitten midden in de opnames. Uiteraard kan ik nog niet zeggen waar we mee bezig zijn," lacht Lars. Onderwerpen en misstanden te over nog steeds, blijkbaar. "Jammer voor de maatschappij, leuk voor ons." In de nieuwe reeks is Lars degene met de langste staat van dienst. "Jelte is gestopt en we hebben ieder seizoen een of twee nieuwelingen in het team. Zelf doe ik geen grote undercoveracties meer, in verband met mogelijke herkenning, ondanks een pruik en een bril. Ik doe nog wel kleine rolletjes undercover. Dat is eigenlijk het allerleukste om te doen."

(APART KADERTJE)

House of Animals
House of Animals is het eerste en enige onafhankelijke Nederlandse kenniscentrum en denktank op het gebied van dierenwelzijn en –rechten. Het wil mensen die werkzaam zijn in de mediabranche stimuleren en vooral ook belonen voor het feit dat zij dierenwelzijnsonderwerpen in hun producties verwerken, omdat de organisatie weet dat dit een enorm effect heeft op het bewustzijn met betrekking tot dierenwelzijn van de kijkers. De organisatie heeft tot doel kennis en ideeën op het gebied van dierenwelzijn en –rechten bij elkaar te brengen, uit te breiden en te delen. "Wij geloven in een toekomst waarbij kennis in dienst komt te staan van het brengen van verbetering op gebied van dierenwelzijn, hetgeen de gezondheid en het welzijn van ons mensen ook ten goede komt. Wij ervaren dit als een maatschappelijke verplichting," aldus de organisatie op haar website. House of Animals werkt samen met wetenschappers, dierenbeschermers en specialisten om aandacht te vestigen op specifieke thema's.

Nieuwe Nederlanders en senioren gaan samen schilderen

OOST GELRE - Op woensdag 25 oktober en dinsdag 7 november, van 10.00 tot 11.30 uur, gaan senioren van Careaz en andere belangstellende senioren uit de gemeente Oost Gelre samen schilderen met nieuwe Nederlanders. Deze laatste groep volgt onderwijs bij de Internationale Schakelklas van het Graafschapcollege. Zij worden ondersteund bij het doorstromen naar een beroepsopleiding of VMBO.

De activiteit vindt plaats in Atelier The Madhouse, Middachtenstraat 45 in Lichtenvoorde. In verband met de grootte van de werkruimte is het fijn voor de organisatie om te weten hoe groot het deelnemersaantal is. Daarom graag vóór dinsdag 24 oktober aanmelden bij de receptie van Antoniushove; 0544 – 372 064.
Onder leiding van beeldend kunstenaar Astrid Vredegoor worden monumentale gebouwen in Lichtenvoorde op doek vastgelegd. Er wordt in groepen van vier ersonen aan een schilderij gewerkt. De tweede bijeenkomst wordt er gewisseld en gaat een andere groep het schilderij afmaken. Behalve dat het mooi is om in groepsverband met kunst actief te zijn worden op deze manier de contacten onderling bevorderd. Men leert elkaar beter kennen. Een mooie opmaat voor toekomstige culturele ontmoetingen binnen Cultuur in de Wijk. De komende maanden zijn er verschillende andere thema's die aan de orde komen zoals muziek/ zingen, culinaire kunst, religie, taal, dans.

Brede Impuls
De activiteiten vinden plaats in het kader van Cultuur in de Wijk. Dit is een initiatief van de gemeente Oost Gelre en komt mede tot stand via de Brede Impuls regeling, waarbij combinatiefunctionarissen worden ingezet om sport en cultuur te bevorderen. Boogie Woogie, cultuurcentrum, voert het project uit.

Slagerij Van Geemen extra vroeg open tijdens Slag om Grolle

GROENLO - Slagerij van Geemen aan de Boompjeswal 11 in Groenlo is tijdens de Slag om Grolle op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober extra vroeg geopend. Martijn van Geemen vertelt: "We zijn op vrijdag- en op zaterdagmorgen al om zeven uur open. Dat geeft mensen gelegenheid om hun boodschappen in huis te hebben voordat het centrum 'op slot' gaat en de kassa's voor de toegangskaarten voor de Slag open gaan." Tijdens de Slag om Grolle is slagerij Van Geemen wel gewoon open, op vrijdag tot 19 uur, op zaterdag tot 12 uur. "Vrijdags van zeven tot zeven, dus. En op zaterdag van zeven tot twaalf uur. En wie dan geniet van de middeleeuwse sfeer in Groenlo, kan bij ons terecht voor van die Oudhollandse specialiteiten. We hebben bijvoorbeeld bakbloedworst, bakleverworst en balkenbrij. Dat past er toch prachtig bij!", lacht Van Geemen, die aanvult: "En wie daar niet van houdt: uiteraard hebben we heel veel andere heerlijke specialiteiten uit eigen keuken te bieden!"


Henk Geurkink winnaar grachtencompetitie 2017

GROENLO - De grachtencompetitie is dit jaar gewonnen door Henk Geurkink. Ralf Thiel eindigde als tweede, de derde plek werd opgeëist door Karl Heinz Drees.

Afgelopen zondag werd er om 8.00 uur geloot bij de EMTE, Leo en Leo hadden het parcours uitgezet bij 'De Wilhelminabank', 'Het Hertenkamp' en 'Geitenkamp/Halve Maan'. Op voorhand was al duidelijk dat er voor de eindoverwinning eigenlijk nog maar twee gegadigden waren, Henk Geurkink en Ralf Thiel. Tussen beide heren zat slechts één punt verschil, veel spannender zou het worden om plek drie want hier zouden nog een viertal deelnemers voor in aanmerking komen.

Bij 'De Wilhelminabank' werd al snel redelijk veel vis gevangen met name door Toon Heinsman, Ralf Thiel en Frans Lindner maar uiteindelijk bleek bij de telling en het wegen dat Toon toch duidelijk de beste was in dit vak.
Bij 'Het Hertenkamp' werden al vrij snel de nodige visjes gevangen en werd al snel duidelijk dat er vandaag geen maat stond op Karl Heinz Drees, hij was met 50 vissen duidelijk de sterkste in het vak waar Leo te Koppel nog een mooie winde wist te vangen.

Hoe anders was het vandaag bij 'Het Geitenkamp/Halve Maan', het leek erop of de vissen op vakantie waren want wat de heren hier ook probeerden de vis had er geen zin in.Toch was het koploper Henk Geurkink die na een klein uur beet kreeg en een karper aan de haak sloeg maar helaas bleek de haak na een minuut of vijf niet sterk genoeg om de karper te houden. Aan het einde bleek dat toch Henk het vak had gewonnen met maar zes vissen. Al met al kan GHV terug kijken op een prima visseizoen met veel vis en mooie gewichten.

De uitslag:
Wilheminabank        
1. Toon Heinsman: 2 vakpunten, 66 vissen, 1480 gram
2. Ralf Thiel: 5 vakpunten, 27 vissen, 1135 gram
3. Frans Lindner: 6 vakpunten, 36 vissen, 630 gram

Hertenkamp
1. Karl Heinz Drees: 2 vakpunten, 50 vissen, 1185 gram
2. Hennie Wildenborg: 6 vakpunten, 37 vissen, 675 gram
3. Wesley Helmers: 6 vakpunten, 30 vissen, 695 gram

Geitenkamp/Halve Maan
1. Henk Geurkink: 3 vakpunten, 6 vissen, 140 gram
2. Steven Groot Severt: 3 vakpunten, 5 vissen, 225 gram
3. Ronnie van de Beek: 6 vakpunten, 4 vissen, 125 gram

Einduitslag Grachtencompetitie 2017
1. Henk Geurkink: 6 punten, 249 vissen, 7955 gram
2. Ralf Thiel: 8 punten, 219 vissen, 7520 gram
3. Karl Heinz Drees: 9 punten, 311 vissen, 9120 gram
4. Toon Heinsman: 10 punten, 294 vissen, 8360 gram
5. Wesley Helmers: 11 punten, 191 vissen, 5915 gram
6.Steven Groot Severt: 13 punten, 218 vissen, 4600 gram
7. Michael Drees: 13 punten, 212 vissen, 8720 gram
8. Ronnie van de Beek: 14 punten, 141 vissen, 4210 gram


Tactus biedt verslavingszorg in de Achterhoek

Taboe doorbreken is de missie

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - Tactus is sinds vijf jaar de specialist in verslavingsbehandeling in Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre. Afgelopen januari namen zij de cliënten over van Iriszorg. Het volume steeg daarmee in een mum van tijd naar boven de honderd cliënten. Het zeskoppige team van Tactus Achterhoek kan de druk prima aan en ziet nog vele kansen liggen die opgepakt kunnen worden.

Voor cliënten uit de hele regio houden Hans en Peter kantoor in Winterswijk. "Maar we zoeken naar een nieuwe, grotere locatie met meer spreekkamers. Omdat de meeste cliënten hiervandaan komen, zal dat waarschijnlijk wel in Winterswijk zijn." Hans Brons is maatschappelijk werker van het team. Net als Peter Kraaijenbrink, verpleegkundig specialist, werkt hij fulltime voor Tactus in de Achterhoek. Het team bestaat verder uit een GZ-psycholoog, psychiater, verpleegkundige en een secretaresse.

Cijfers en feiten
Van de cliënten kampt meer dan de helft met een alcoholverslaving. Driekwart is man. "We zien forse problematiek. Veel problemen lijken zich eerst jaren achter de voordeur te hebben afgespeeld, voordat de stap naar de hulpverlening wordt gezet."
De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar oud, maar wat ook opvalt is dat een kwart in zijn twintiger jaren is. In de Achterhoek daalt het alcoholgebruik onder jongeren minder hard dan in de rest van Nederland, zo blijkt uit onderzoek.
Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland geeft op basis van bevolkingsonderzoek aan dat een kwart van de ouders geen afspraken over alcoholgebruik maakt met hun kind. Dit, ondanks de landelijke 'Onder de 18-NIX'-campagne. "We zien hier verslaving in alle soorten en maten. Er is geen drug die niet in de Achterhoek wordt gebruikt."

Typisch Achterhoeks
De GGD stelt tevens in haar rapport van mei 2017 dat twaalf procent van de Achterhoekers aangeeft zware drinker te zijn. Is dat een Achterhoeks fenomeen? Hans Brons: "Kenmerkend voor deze regio is dat men niet snel naar de huisarts gaat. Op verslaving rust een taboe. En een biertje hoort er in de volksaard van de Achterhoek eerder bij. Dat wordt minder snel als een probleem gezien. Vaak spelen er al problemen op financieel vlak of in het hebben van een dagbesteding. Het sociale functioneren is dan al verminderd. De aanpak moet daardoor integraal zijn."
Het leidt ertoe dat er snel wordt doorverwezen naar andere instanties, om erger te voorkomen. "De korte lijntjes tussen instellingen werken erg goed, dat is het positieve van het dorpse karakter van de Achterhoek. We hebben goede contacten met zorginstellingen waar cliënten snel terecht kunnen."

Via huisarts of ziekenhuis
De doorverwijzing naar Tactus Verslavingszorg gaat via de huisarts. Daarna volgt een intake en wordt er meteen met een behandeling gestart. Verschillende modules kunnen van toepassing zijn, soms ook na elkaar. "Kort of lang, ambulante of klinische detox of een langdurige klinische behandeling. De meeste behandelgesprekken zijn op ons kantoor, soms gaan we op huisbezoek."
Iedere huisartsenpraktijk in de Achterhoeks heeft folders liggen en kan doorverwijzen. Dat gebeurt in sommige gemeenten meer dan in andere. "We investeren in onze doorverwijzers om kenbaar te maken wie Tactus is."

Samenwerking
Sinds januari dit jaar werkt Tactus nauw samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Peter Kraaijenbrink legt uit: "Cliënten die wij spreken, zijn vaak vergevorderd in hun verslaving. We willen er vroeger bij zijn." Het ziekenhuis ziet al snel of er sprake is van alcoholvergiftiging of een leveraandoening als gevolg van overmatig gebruik. Voor Tactus is het van belang dat er meteen kan worden doorgepakt. "Dan komt het voor dat ons eerste gesprek aan het ziekenhuisbed is." Kraaijenbrink legt zijn missie helder uit: "Het taboe willen we eraf halen en de vroegsignalering bij collega's in de gezondheidszorg bevorderen."

In datzelfde licht geeft Tactus trainingen aan professionals binnen de (licht-) verstandelijk gehandicaptenzorg van de Achterhoek. "We legden contact met deze instellingen en er bleek behoefte te zijn aan meer kennis op dit vlak. Daar werken wij graag aan mee."

Pionieren
Vanuit het niets begon Tactus haar werk te doen. Eerst in Winterswijk om cliënten die uit klinieken kwamen een vervolgbehandeling te bieden. En onderweg is het team en het cliëntenbestand alleen maar gegroeid. "Het is prachtig werk in een mooie werkomgeving. We pionieren hier nog echt, van het koffiezetapparaat schoonmaken op kantoor tot overleggen met gemeenten over de financiering. En gelukkig krijgen we er de ruimte voor om te investeren in mensen en netwerk."

Verplaatsingsreductie Wooncontingenten

De gemeente Oost Gelre heeft een onafhankelijke procesmanager benaderd om de mogelijkheden inzake verplaatsingsreductie wooncontingenten te onderzoeken, omdat dit proces niet of onvoldoende wordt opgepakt. Deze verplaatsingsreductie wooncontingenten houdt in dat men probeert bestaande bouwplannen te schrappen of een andere invulling te geven om zo aan de vastgestelde behoefte tot 2025 van 293 woningen te voldoen. De huidige plancapaciteit omvat 647 woningen. Tegelijkertijd wil de gemeente jongeren aantrekken door voor hen woonruimte te creëren. Daarvoor zijn onvoldoende wooncontingenten beschikbaar. De conclusie van het onderzoek laat dit ook zien; zelfs als alle bouwplannen die nog geschrapt kunnen worden inderdaad geschrapt worden, komt men nog uit op een overcapaciteit van 70 woningen.
De vastgestelde behoefte van 293 te bouwen woningen tot 2025 komt voort uit cijfers van Primos, die jaarlijks een bevolkingsprognose afgeeft. Men spreekt van krimp in de Achterhoek door ontgroening en vergrijzing. Tegen de vergrijzing valt niet veel te doen, maar tegen ontgroening wel. Door nu vast te houden aan de taakstelling van 293 woningen, negeer je de vraag naar betaalbare woningen voor starters, (niet sociale) huurwoningen en seniorenwoningen. Ook wordt er gesproken over negatieve binnenlandse migratie, van platteland naar stad. 30 jaar geleden was dit juist omgekeerd. Steden werden onaantrekkelijk door een slecht ruimtelijk beleid (herkenbaar?) en men vertrok massaal naar het platteland. Laten we van deze fout leren en onze gemeente weer aantrekkelijk maken, ook voor binnenlandse migranten. Er is hier immers voldoende werk en de huizen zijn relatief goedkoop.
Overigens is de beste onderzoeksvraag niet eens beantwoord. Namelijk hoe makelaars, bouwers, ontwikkelaars en de inwoners zelf bij kunnen dragen aan een leefbaar Oost Gelre. Dit moeten we als inwoners van Oost Gelre zelf oppakken, want doen we dat niet, dan zal het resultaat van het onderzoek gebruikt worden om de huidige woonvisie te realiseren. Een visie met krimp als een gegeven en niet als een waarschuwing, immers stilstand is achteruitgang. Laten we de krimp te lijf gaan en zorgen voor groei!

Bent U of kent U iemand die woonruimte zoekt in Oost Gelre maar dit niet kan vinden?
Bent U of kent U iemand die personeel zoekt voor een bedrijf dat gevestigd is in Oost Gelre maar niet aan geschikt personeel kan komen?
Kortom: voorbeelden uit de praktijk.
Wij komen als werkgroep graag in contact met mensen die kansen zien in onze mooie gemeente maar welke door diverse redenen deze kansen niet gerealiseerd krijgen.
Stuur uw reactie naar info@wonenenwerkenog.nl

Doel van de werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre: Het huidige beleid van de gemeente Oost Gelre komt op het gebied van wonen en werken volgens ons niet overeen met de behoefte van de (toekomstige) inwoners en bedrijven. Graag zien wij dat veranderd, zodat Oost Gelre aantrekkelijk blijft voor inwoners en bedrijven. Van krimp naar groei.

Weer jezelf worden

HARREVELD - 'Ken jij jezelf? Wie ben jij werkelijk? Hoe zet je hoog sensitiviteit in als kracht? En welke overtuigingen of trauma's belemmeren jou om jezelf te zijn?', deze vragen staan centraal in het programma ZelfBewustZijn.

In het 'Programma ZelfBewust Zijn' in de praktijk van Sonja Wolters gaan belangstellenden in een groep aan de slag. Niet zo zeer om te veranderen als wel om meer zichzelf te worden. "We zijn allemaal al 'wie we zijn'; alleen door omstandigheden en ervaringen verliezen we dit uit het oog en zijn we meer druk met 'wie we denken te moeten zijn' of 'wat we zijn'", aldus Sonja.

Dit programma helpt deelnemers in zeven bijeenkomsten om zichzelf te hervinden, doelen te stellen, zichzelf meer te accepteren en belemmeringen om te zetten in krachten. Er worden psycho-energetische en systeemtechnische methoden gebruikt, naast verschillende technieken die hiermee samenhangen. Tevens wordt er per bijeenkomst volgens een vaste opbouw gewerkt; onder andere met een afstemmingsmeditatie en met energetische oefeningen. Binnen elke bijeenkomst is er ruimte om ieders persoonlijke thema's en inzichten creatief uit te werken. Dan kan onder andere middels schrijven, tekenen of schilderen. Het programma start vanaf zaterdag 21 oktober één keer per maand. Kosten en informatie via www.sonjawolters.nl. Vragen of opgave kan via info@sonjawolters.nl.

Poes gevonden op Winters- wijkseweg

GROENLO - Op de Winterswijkseweg is een poes gevonden, ze is cypers/grijs gestreept met rood en wit, is rood achter op de kop, heeft witte wangen/nek/borst/buik en poten.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Natte witte pakken bij Vestingtraining

GROENLO - Met bakken kwam de regen op zaterdag 30 september uit de lucht. Desalniettemin lieten karateka's uit het hele land zich niet kennen en reisden ze af naar het prachtige, maar natte, Groenlo. Daar verzamelden zich bijna 130 karateka's om deel te nemen aan de derde editie van de Vestingtraining georganiseerd door karatevereniging Mu-Chin Groenlo.

Jong en oud verzamelden zich in de Oude Calixtuskerk op de markt waar om 11.00 uur de Vestingtraining begon. Vol enthousiasme en passie werd de training gestart. De vele kiai's (een kiai is een korte kreet die geuit wordt, voor of tijdens het uitvoeren van een techniek) trokken al snel diverse bezoekers die de regen ontvluchtten en een prachtige twee uur durende karatetraining in de Oude Calixtuskerk konden aanschouwen.

De aanwezige karateka's werden door verschillende instructeurs getrakteerd op een algemene karatetraining waarin diverse technieken en combinaties van technieken de revue passeerden. Uiteraard werd dat in combinatie gedaan met de nodige fysieke oefeningen zoals opdrukken, buikspieroefeningen en andere werkvormen om de karateka's fysiek en conditioneel op de proef te stellen.

"Keigaaf! Wat een geweldige inspirerende plek", werd in de pauze gezegd uit door één van de deelnemers uit Brabant. "Wat mooi jong en oud samen karate te zien beoefenen," hoorden de karateka's vanuit het publiek.

Na een welverdiende pauze werd de training buiten in de regen in de omgeving van de Maliebaan hervat. De jeugd werd getrakteerd op diverse spelvormen waarin elementen van het karate centraal stonden. Zo werd er bijvoorbeeld gebokst met reuze grote bokshandschoenen. "Ik kon de bokshandschoenen helemaal niet meer omhoog houden," werd na afloop met een grote glimlach door verschillende kinderen geroepen. De senioren hadden een keuzeprogramma waarin ze konden kiezen tussen een kata- en kumitetraining. Kata's zijn loopvormen met verschillende karatetechnieken die een schijngevecht symboliseren en kumite is het aangaan van het karategevecht.

Ondanks de regen, en de daardoor nat geworden karatepakken, trokken alle karateka's ter afsluiting van het programma, al rennend en enthousiast karatekreten producerend, naar de Markt in Groenlo. Daar aangekomen werden de aanwezigen en omwonenden getrakteerd op een laatste kwartier 'spirit training'. Diverse stoten en schoppen passeerden nog even de revue waarbij de spirit steeds verder toenam en de Vestingtraining met een mooie climax tot een einde werd gebracht.

Mike te Braake, Dominic Monasso en Bart Overkamp kunnen als drijvende krachten achter dit prachtige kyokushin karate evenement terugkijken op een zeer geslaagde dag. "Volgend jaar zeker weer!" zeiden de heren in koor.

Grolse Boys wint verdiend

GROENLO - Na de slechte wedstrijd van vorige week tegen Harfsen, waarbij vooral de juiste instelling ontbrak, mochten deze zaterdag een fanatiek team worden verwacht. Trainer Gerard Magendans had bij de voorbespreking gehamerd op positiviteit en het stimuleren van elkaar. Dat kwam op het veld goed tot uiting. Grolse Boys was kwam zeker twee keer zo goed voor de dag, en won verdiend met 3-0.

Gerard had de opstelling op diverse plaatsen gewijzigd. Zo speelde nu Daan Schuurmans centraal achter en Maikel Nuchter op de linksbackpositie. Beiden dus in de verdediging in plaats van op het middenveld. Verder speelde Dzenan Gusso nu als aanvallende middenvelder en niet in de spits. Ronald Wagendorp stond linksbuiten. Beide elftallen waren de competitie met een gelijkspel en een nederlaag begonnen en beiden konden een overwinning dus goed gebruiken.

In de eerste helft waren de elftallen redelijk aan elkaar gewaagd al had AJC'96 uit Losser misschien een klein overwicht. Maar volledig uitgespeelde kansen waren er aan beide kanten niet. Het was allemaal wat voorzichtig, om te voorkomen dat een snelle tegentreffer de moraal zou breken. Grolse Boys kwam wel met de schrik vrij toen AJC'96 een paar keer achter elkaar te gemakkelijk op doel kon schieten. Maar de verdediging van Grolse Boys was vandaag goed georganiseerd. Vooral Youri Groot Kormelink speelde zowel verdedigend als aanvallend een uitstekende wedstrijd.

Na ongeveer een half uur spelen had Grolse Boys de scheidsrechter niet mee. De rood-witte combinatie dacht een strafschop te krijgen vanwege een zware overtreding op Kenan Kucic binnen het strafschopgebied, maar de scheidsrechter zag er zelfs geen overtreding in. Een domme overtreding van Kevin Hübner leverde vervolgens een gele kaart op. Voor de rust kreeg AJC'96 nog een grote kans, maar het schot van de rechtsbuiten ging voorlangs.

Datzelfde overkwam de opgekomen Menno ten Have bij Grolse Boys. Ook maakte Jorn Groot Zevert nog een mooie actie, die helaas afgebroken werd door een overtreding. De vrije trap leverde wel wat gevaar op, maar geen doelpunt. De laatste tien minuten voor de rust nam Grolse Boys duidelijk het heft in handen en drong AJC'96 terug op eigen helft. Na de rust ging Grolse Boys verder met dezelfde instelling en in dezelfde opstelling verder.

De grootste kans voor Grolse Boys kwam kort na het fluitsignaal. De jonge ploeg uit Losser bouwde niet goed op, waardoor Kevin de bal kon onderscheppen en een vrije schotkans kreeg. Hij raakte de bal echter niet goed, maar deze kwam toch nog bij Ronald terecht, maar ook hij raakte de bal niet goed, waardoor de bal naast ging. Ook AJC'96 kreeg in de tweede helft wel wat kansen. De goed meevoetballende keeper Emirhan Jorulmaz kon steeds goed redding brengen.

Het eerste doelpunt van Grolse Boys was echt een lucky one. Een hard schot van Ronald Wagendorp ging via een verdediger en via binnenkant paal onhoudbaar het doel in. Dat was de verwachte ommekeer. AJC'96 moest nu wel komen en risico's nemen, waardoor de thuisploeg meer ruimte kreeg. Een mooi indraaiend schot van Ronald kon de boomlange keeper van AJC'96 nog pakken. Een kwartier voor tijd kwam een hoge bal bij Ronald terecht, die de bal mooi onder controle kreeg en doorspeelde naar Jorn. Deze bleef rustig en koos de juiste hoek uit en bracht de 2-0 op het scorebord.

Vijf minuten later Was het weer raak. Jorn kreeg een voorzet van Maikel, nam de bal prima aan, omspeelde nog een tegenstander en schoot mooi de 3-0 binnen. AJC'96 bleef wel voetballen, maar de strijd was gestreden.

Opstelling: Doel: Emirhan Jorulmaz. Achter: Menno ten Have, Youri Groot Kormelink, Daan Schuurmans en Maikel Nuchter. Midden: Pascal Brockotter, Jorn Groot Zevert en Dzenan Guso. Voor: Kenan Kucic, Kevin Hübne (Robin Klein Gunnewiek) Ronald Wagendorp

Het programma voor Grolse Boys ziet er als volgt uit:

13/10 Zelos 45+2-Grolse Boys 45+ 19.30
13/10 KSH 45+1-Grolse Boys 45+ 20.00
13/10 Grolse Boys 45+-Grol 45+1 20.30
13/10 Grol 35+1-Grolse Boys 35+ 19.30
13/10 Grolse Boys 35+-Longa '30 35+2 20.00
13/10 Eibergen FC 35+4-Grolse Boys 35+ 20.30
14/10 Oeken 1-Grolse Boys 1 14.30
14/10 Grolse Boys 2-Eibergen FC 3 14.00
14/10 Trias FC JO15-4-Grolse Boys JO15-1 10.00
14/10 Grolse Boys JO13-1-Winterswijk FC JO13-5 10.30

Eén horecamunt tijdens Slag om Grolle

Bezoekers kunnen met 1 munt bij 13 horecagelegenheden terecht. Foto: Kyra Broshuis

Dertien horecabedrijven werken samen

Door Kyra Broshuis

GROENLO- Het overgrote deel van de Groenlose horecabedrijven doet mee met de gezamenlijke Slag om Grolle munt. Een mooie samenwerking die in de toekomst nog verder moet uitgroeien, zo zegt Edwin Grothe van de Slag.

"We hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Prachtig dat nu dertien horecagelegenheden meedoen. We moeten het samen doen in Groenlo en we willen graag zoveel mogelijk mensen en bedrijven bij de Slag betrekken. Als je gebruik maakt van de speciale munten, steun je de Slag. Fox gaat alle horeca in de openbare ruimte organiseren en samen met Wissink en Frederik Hendrik het gebeuren op de Markt. Streets en De Boemel verzorgen de horecastand op de Ganzenmarkt. Verder werken de deelnemende horecazaken vanuit hun eigen bedrijf." Voor de komende editie wordt het belevingsplein op de Wheme enorm uitgebreid. "Dat wordt een compleet terrein met onder andere horeca en kindervermaak."
Grothe heeft samen met Tonnie Peters en Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre met de horecabedrijven om de tafel gezeten. "Zo'n anderhalf jaar gelden zijn we benaderd om te bekijken hoe we dit samen op kunnen pakken. De samenwerking met de deelnemende horeca is uitstekend en we hopen dat we dit uit kunnen breiden. Het zou fantastisch zijn als bij de volgende editie álle horecabedrijven zich aansluiten. We zijn op de goede weg. De Slag om Grolle is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties in Groenlo. We willen het samen naar een hoger plan tillen.", zo zeggen Peters en Lette.Mechteld Wissink (Wissink) en Ronald Folkerts (Streets) vertellen over de gezamenlijke munt: "We gaan werken met één munt waarmee je bij de deelnemende horecabedrijven kunt betalen. Je kunt daar uitsluitend met munten betalen, dus niet met cash. De munten zijn te gebruiken voor drank én eten. Een munt kost 2,50 euro en is te koop bij de deelnemende bedrijven en bij de vijf muntenkassa's. Deze staan bij elke entree, op het slagveld, bij de Wheme en op de Markt. De deelnemende horecabedrijven zijn herkenbaar aan het logo op het pand. We vinden het belangrijk om te melden dat we bij alle deelnemers dezelfde prijzen en de zelfde hoeveelheden hanteren. Overgebleven munten zijn tot zondagavond 00.00 uur in te leveren bij de muntenkassa op de Markt tegen de verkoopwaarde."
De deelnemende horecabedrijven zijn Wissink, Streets, Frederik Hendrik/Stadschpomp, Pot, Taste, De Lange Gang, De Kroon, De Boemel, Pepijn, Brasserie 1888, De Mattelier, Welgelegen en het Belegh van Grol.

Michel Nales: na vijf jaar in Winterswijk volop plannen

WINTERSWIJK/GROENLO – Het is vijf jaar geleden dat Michel Nales met zijn bakkerij naar Winterswijk verhuisde. Na vijf jaar is hij blij met die verhuizing van toen, zakelijk gezien heel tevreden over zijn zaak met een winkel in Groenlo en in Winterswijk en in de regio diverse verkooppunten van zijn brood. Én zit hij vol plannen voor nieuwe ontwikkelingen.

Door Lydia ter Welle

Vijf jaar geleden verhuisde hij zijn bakkerij van Groenlo naar de Ravenhorsterweg in Winterswijk, naar de plek waar voorheen bakker Schreurs was gevestigd. Nadat de bakkerij stevig was verbouwd en voorzien was van nieuwe apparatuur, begonnen Nales en zijn team met bakken van het brood en andere producten in Winterswijk. "Met wat aanloopproblemen", weet Michel Nales nog. "Want – en dat is een technisch bakkersverhaal – we moesten wennen aan de combinatie van de nieuwe apparatuur met onze grondstoffen. Maar dat hadden we al snel in de vingers, en vanaf toen ging het prima."
De klantenkring groeide, en ook het aanbod aan producten groeide enorm. "Nog steeds hebben we met grote regelmaat een nieuw product op de toonbank liggen. Goede voorbeelden zijn de Mondriaankoek en de Steengroevebrokken, maar ook nieuwe broodsoorten, zoals het Wenters donker, dat heel geliefd is." Voor Groenlo ontwikkelde Nales ook speciale producten, vooral ook gericht op de geschiedenis van het vestingstadje. "Maar daar doe ik méér voor, hoor", lacht Nales. Hij doelt op zijn baard in aangroei. "Normaal heb ik meestal zo'n eendagsbaardje, maar nu is-ie wat voller. Ik laat 'm staan om straks volledig in stijl te kunnen figureren in de Slag om Grolle, eind oktober. Heel Grolle, en zo ook ik, is dan in de stijl van die tijd. Echt de moeite waard!"

Uitbreiding
Het gaat dus goed met bedrijf van Echte Bakker Michel Nales. Zo goed, dat hij momenteel veel tijd steekt in het maken van uitbreidingsplannen. "De winkel is eigenlijk te klein. Dus die willen we uitbreiden. En ook in de bakkerij zijn wat uitbreidingen nodig. Daarvoor is het nodig dat we de indeling van het achterste deel van het pand flink reorganiseren, waarschijnlijk de carport erbij trekken, en ook boven de boel aanpakken. Daar komt dan kantoorruimte, en de kantine en kleedgelegenheid voor medewerkers. Dat ben ik nu allemaal aan het inventariseren. Kijken wat de wensen zijn en of die passen binnen de mogelijkheden. En dan is het de bedoeling om komend jaar dat alles invulling te geven", vertelt Nales.
Dat uitbreiding van de winkel geen luxe is, weet iedereen, want regelmatig staat de populaire bakkerswinkel aan de Ravenhorsterweg behoorlijk vol klanten. "En we willen onze klanten snel helpen, maar tegelijk willen we dat ook op een persoonlijke, gezellige manier doen. Daarvoor zijn wat aanpassingen en meer ruimte nodig", legt Nales uit, die benadrukt dat de stijl van klanten helpen duidelijk de stijl van zijn partner Monique – altijd vrolijk en in voor een praatje - heeft meegekregen. "Maar ons hele team is daarin meegegaan. En daar ben ik trots op!"
De uitbreiding van de bakkerij lijkt snel te volgen op de verbouwing van vijf jaar geleden. "Dat heeft te maken met onze filosofie, dat het brood zo snel en zo vers mogelijk bij onze klanten op het bord moet liggen. Meer ovens betekent dat het productiemoment dichter bij het aflevermoment kan liggen en dat is goed voor de klant én voor ons en onze werktijden", aldus Nales.

Webshop
Voor bestellingen beschikt Nales ook over een webshop: webshop.michelnales.echtebakker.nl. Voor 17.00 uur besteld betekent dat er, in de regio Winterswijk en Groenlo, de volgende dag wordt afgeleverd tussen 09.00 en 11.30 uur. Klanten kunnen in de webshop bijvoorbeeld hun eigen fototaart ontwerpen en bestellen, en verder staan er tal van dagelijkse producten op de bestellijst.

Jubileum
Het jubileum wordt gevierd met voordeelacties. "In Winterswijk en Groenlo krijgen klanten een flyer in de bus, met daarop alle informatie. Het gaat om een tas vol aanbiedingen en om een lekker prijsje voor de Mondriaankoek, die altijd lekker is, maar zeker in dit wat koudere seizoen past", verklapt Michel Nales.

Blij met vertrouwen
Terugkijkend op vijf jaar Echte Bakker Michel Nales in Winterswijk, straalt Michel Nales tevredenheid uit. "Ik ben erg blij met het vertrouwen dat de klanten ons schenken door vanuit heel Winterswijk naar onze bakkerij te komen. Overigens, niet alleen particuliere klanten schenken ons dat vertrouwen. Want ik kan met gepaste trots zeggen, dat ook het bedrijfsleven onze zaak prima weet te vinden, ook voor grotere bestellingen. En dat danken we aan de kwaliteit die alleen te handhaven is dankzij de inzet van het hele – bijzonder fijne – team waarmee we werken."

Groot aantal Oost Gelrese genomineerden voor Gelderse Top 100

De Gracht. Foto: Lawrence Mooij Foto: Lawrence Mooij

ARNHEM/OOST GELRE - "Wat zou het leuk zijn dat dit carnavalsnummer in de 11e editie van de Gelderse Top 100 zou komen te staan." Sam de Vries uit Groenlo in een reactie lachend op haar naam in de ruim 300 liederen tellende keuzelijst van Gelderse makelij, voor de Gelderse Top 100.

Door Henri Walterbos

Vlak voor de carnaval vergaarde de studente psychologie aan het Radboud in Nijmegen landelijke bekendheid met haar carnavalsnummer 'Carnaval, hygiënisch is het niet.' Een week voor de carnaval stond ze er zelfs mee in de iTunes Top 100. Omroep Gelderland deed haar voorafgaande aan het carnavalsweekend de elfde plek toekomen in de Gelderse Carnavals Top 100. Volgens Radio Gelderland de ereplaats in de betreffende lijst. Naast Sam de Vries kent de lijst genomineerden een opvallend groot aantal titels die uitgeoefend en geschreven zijn door bands, zangers, zangeressen uit de gemeente Oost Gelre. Zeer divers ook nog eens.

Peter Groot Kormelink. Foto: PR
Ray Benz. Foto: PR
Sam de Vries. Foto: PR Knunnekes Foto: PR Knunnekes

Vijfde deel Ooste Gelrese bijdragen
Het is dit jaar de elfde keer dat keer dat Omroep Gelderland de lijst uitzendt. Op zaterdag 4 november staat Radio Gelderland in het teken van de Gelderse Top 100. De komende drie weken kan er via internet naast kanonnen als Frank Boeijen en Rob de Nijs ook gestemd worden op liefst 73, van de ruim 300, genomineerde nummers uit de gemeente Oost Gelre, of voor een deel afkomstig uit deze muzikale gemeente. Bij ruim 20% van de nummers in de lijst zijn muzikanten/componisten uit deze toch relatief kleine gemeente betrokken. Naast de grote keuze mogen 'stemmers' ook een vrije keuze invullen, zoals 'Anne van Tolder' door het Zieuwentse Twee FM. Er mag meerdere keren via hetzelfde IP-adres gestemd worden.

De afgelopen twee jaar wist 'Het Toverbaltheater' uit Beneden Leeuwen op nummer 1 te komen met hun aanstekelijk lied over Gelderland. Dit jaar een compositie uit Oost Gelre aan de kop? De keuze is reuze. Alleen Normaal, met in de gelederen Ferdi Jolij uit Zieuwent/Groenlo, Jan Kolkman en Alan Gascoigne uit Lichtenvoorde en wijlen Jan Manschot, eveneens uit Lichtenvoorde levert al 30 nummers om een stem op uit te brengen. Gevolgd door Boh Foi Toch, met in de gelederen Grollenaren Willem te Molder en Han Mali, met het respectabele aantal van 15 liedjes. Daarnaast ook drie keer de Grols/Lichtenvoordse formatie De Gracht. Verder 'Had2bu', 'Ray ray rain' en 'Love and learn' van Betty Serveert, met in de gelederen Lichtenvoordenaar Peter Visser, 'Harfst' van De Grolse Hofzangers, 'I've search for you' – Pebbles and the BamBams (Roland en Marion van Wijk Groenlo/Vragender), 'Het Platteland is niet te koop', 'Krek wa'k wol' en 'Maisveld vol met wiet' – Kiek Now Us (Mariënvelde), 'Jerry' – Busted (Harreveld), Junky XL vs Elvis – 'Little less conversation' (Tom Holkenborg Lichtenvoorde), Splitsing met 'Wind en zeilen' en 'Een zomer lang' (Peter Groot Kormelink Groenlo), 'Boer'n' en 'Dat land, dee leu' Peter Groot Kormelink (Groenlo), 'Mien eerste basgitaar' en 'Morgen is pas morgen' – Old Ni-js (Han Mali Groenlo, Ferdi Jolij Groenlo/Zieuwent, Jan Kolkman Lichtenvoorde), 'Where do I stand'- Backcorner Boogie Band (Bas Konings Groenlo), 'Steamy windows' – According to Mary (Roland en Marion van Wijk), 'Waarom voelt dit zo goed' en 'Wij vieren feest'– Stefan Mondial (Groenlo). Wederom een bevestiging van de grote muzikaliteit binnen de gemeente.

Zie ook www.roomseherrie.nl. en www.geldersetop100.nl.

Marianum annuleert schoolreis naar Barcelona vanwege onrust

OOST GELRE - Scholengemeenschap Marianum heeft besloten de schoolreis naar Barcelona te annuleren en naar het voorjaar uit te stellen. Aanstaande zondag zouden 220 leerlingen uit leerjaar 3 van het VMBO en 23 begeleiders vanuit Lichtenvoorde afreizen naar Barcelona om vrijdag daaropvolgend terug te keren.

Door Henri Walterbos

De annulering heeft alles te maken met de laatste ontwikkelingen in de hoofdstad van Catalonië. Maakte de schoolleiding naar aanleiding van terroristische aanslagen in diverse steden, eerder dit jaar, waaronder Barcelona, aan het begin van het schooljaar nog bekend dat men besloten had het geplande reisprogramma gewoon doorgang te laten vinden en 'het schoolprogramma niet te laten beïnvloeden door gewelddadige acties bedoeld om het openbare leven te ontregelen. Hierbij is en blijft vrijheid van handelen ons uitgangspunt.'

"Dit besluit was echter gebaseerd op de actuele stad van zaken van dat moment", vertelt Raymond Nijenhuis, conrector van het VMBO. "De veiligheid van onze leerlingen en collega's is het enige wat telt voor ons. Deze beslissing heeft volledig te maken met de onrust rondom het referendum die er nu heerst. Niemand weet hoe zich dit verder ontwikkelt. Blijft het rustiger? Wordt het nog onrustiger? We weten het niet. We hebben ons afgevraagd of we de veiligheid van de leerlingen en de collega's te kunnen garanderen in geval van onrust. We hebben besloten naar aanleiding van de laatste berichtgevingen de reis te cancelen."

Niet vanwege terrorisme
Nijenhuis benadrukt dat de annulering niets van doen heeft met de terroristische aanslagen eerder dit jaar in Barcelona. 'Indien individueel gekozen wordt om af te zien van deelname aan een reisprogramma, zal de school bekijken of er een alternatief programma aangeboden zal worden,' zo staat op de website van de scholengemeenschap te lezen. 'Wat we in ieder geval aan de begeleiders vragen, is om in te schatten in hoeverre het programma op meer of minder risicovolle plaatsen gepland is en hoe groot de noodzaak is om bijvoorbeeld drukke plaatsen in steden te bezoeken.' "We hebben ook nog gekeken of we wel moesten gaan en dan het programma maar drastisch aan te passen, maar het zou zonde zijn van het mooie programma dat er lag. We gaan voor het volledige programma, maar dan in het voorjaar."

Geen negatief reisadvies
De school vaart met de annulering haar eigen koers. Er is immers geen negatief reisadvies afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ouders en leerlingen reageerden volgens Nijenhuis begripvol. "Zowel leerlingen als ouders hebben begrip voor ons besluit, al vindt iedereen het jammer. Ze hadden zich er allen op verheugd. Je zag dat het aantal telefoontjes en vragen over het wel of niet door laten gaan van de trip toenam. De reisorganisatie komt met een aantal voorstellen van nieuwe data, maar heeft natuurlijk ook te maken met de eigen planning. Zodra we data hebben gaan we daar naar kijken." De school zal echter wel op dienen te draaien voor enkele gemaakte lokale kosten. "Daarover hebben we nog overleg met de reisorganisatie. Zij doen echter niet moeilijk."

In plaats van het uitje naar Barcelona volgens de leerlingen gewoon de lessen volgens rooster.

Muzikale ontmoeting van de Old Grolschen

GROENLO - Nog maar net bekomen van de luisterrijke viering van het veertigjarige bestaan, zet de Club van Old Grolschen de bloemetjes opnieuw buiten. Nadat toen Jos ten Hoopen en Henk Nijhof voor een fijn sfeertje zorgden, is die taak op zondag 15 oktober weggelegd voor het Vrijetijdsorkest uit Winterswijk. Een van de leden van dit orkest is Appie Hemeltjen is bestuurslid van de Club van Old Grolschen.

De samenkomst van de vroegere Grollenaren wordt op zondag 15 oktober op 't Marveld gehouden. Het wordt de eerste ontmoeting onder leiding van de nieuwe voorzitter, Joop Meulenbeek uit Elst. Hij is in april Iet Pothof-Moormann opgevolgd. Na een korte vergadering en de lunch is er een uurtje gelegenheid om de benen te strekken. Tegen half drie neemt het Vrijetijdsorkest onder leiding van Hugo Klein Severt de teugels in handen. Met lichtklassieke composities en muziek uit musicals en films zal het dit uit ongeveer dertig personen bestaande ensemble geen moeite kosten om de oud-Grollenaren te vermaken.
Welkom
Op de bijeenkomsten van de Club van Old Grolschen zijn mensen die zich nu nog Grollenaar mogen noemen, ook altijd van harte welkom. Normaal komen zij tegen een uur of vier binnen waaien. Maar deze keer kunnen zij ook meegenieten van de muziek van het Winterswijkse orkest. Vanaf kwart over twee kunnen zij zich bij hun vroegere stadgenoten voegen, tenminste 'zo lang als de voorraad strekt'. Met 'voorraad' wordt ditmaal het aantal stoelen bedoeld.
Het bestuur hoopt dat zich veel gasten zullen melden. De Club van Old Grolschen kan wel wat publiciteit en aandacht gebruiken. Weliswaar zit er weer een voltallig bestuur zodat het voortbestaan van de vereniging wat dat betreft is verzekerd. Maar het aantal leden loopt de laatste jaren langzaam terug. Heel wat Grollenaren zullen familieleden 'in den vreemde' hebben wonen. Misschien kunnen zij die porren om zich als lid te melden. Wie een keer wil komen kijken of in dit geval luisteren is ook welkom op 15 oktober.

Mondharmonica-therapie voor longpatiënten

WINTERSWIJK - MHT Meddo, voluit Mond Harmonica Therapie Meddo, is een onderdeel van MHT Nederland en bestaat sinds 2013. MHT Meddo verzorgt mondharmonicalessen voor longpatiënten.

Door zowel te blazen als in te halen bij dit muziekinstrument is het mogelijk dat de longfunctie verbetert. In gezellige bijeenkomsten met een ontspannen manier van lesgeven leert men de mondharmonica te bespelen. Dit gebeurt op een eenvoudige manier door middel van cijfers. Het is niet noodzakelijk hiervoor veel muzikaliteit te hebben of noten te kunnen lezen. De ervaring is dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toeneemt. De deelnamekosten zijn minimaal: circa 35 euro, voor de aanschaf van lesmateriaal en mondharmonica. Er wordt verder geen lesgeld gevraagd. Wel moet het kopje koffie/ thee betaald worden. De deelnemers komen uit Winterswijk, Groenlo, Eibergen en Aalten.

Elke donderdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur wordt gespeeld bij Motor Hotel Meddo in Meddo. MHT Meddo wil in november graag starten met een nieuwe groep, ook op de donderdag, van 13.00 tot 14.30 uur. Voor aanmelden of voor informatie kan men bellen of e-mailen met de muziekdocent Cees Hartveld, 06-5159 9984 of hartveld@wxs.nl.

Tien jaar jeugdbrandweer gevierd

Tienjarig bestaan jeugdbrandweer. Foto: PR

OOST GELRE - De Jeugdbrandweer Oost Gelre bestaat tien jaar, dat werd gevierd met een lunch, een receptie, een heerlijk diner en leuke activiteiten.

Het tien-jarig bestaan van de Jeugdbrandweer Oost Gelre werd op zondag 8 oktober gevierd met de leden, oud-leden, ouders, leiders, bestuur en andere genodigden. Het programma begon met een lekkere lunch met de leden, leiders en bestuur. Daarna werd de kennis van zaken op brandweergebied getest door middel van een quiz via de mobieltjes. Dit werd zeer fanatiek gespeeld.

De receptie werd zeer goed bezocht, de voorzitter van de jeugdbrandweer, Hennie van den Mosselaar, gaf de aanwezigen een overzicht van de activiteiten die de afgelopen tien jaar gedaan zijn met de leden en hij benadrukte de goede sfeer in de groep, waar iedereen in opgenomen wordt.

De locoburgemeester, Marieke Frank, zei in een toespraak dat de gemeente zich zeer bewust is van het belang van de jeugdbrandweer als kweekvijver voor de brandweer. Er zijn al vier oud-leden daadwerkelijk doorgestroomd naar de brandweer van Lichtenvoorde en Groenlo.

De feestdag werd besloten met een heerlijk diner. Daarna kregen alle leden, leiders en bestuur een mooie jas en badhanddoek met het logo van de jeugdbrandweer erop geborduurd en werd iedereen bedankt voor de inzet in de afgelopen jaren. Er is een groepsfoto gemaakt van de trotse groep, mét de nieuwe jassen. Jongeren die interesse hebben voor de jeugdbrandweer, de actie, de spanning, de kameraadschap onder elkaar, kunnen zich opgeven. Vanaf 12 jaar kan men lid worden. Aanmelden kan door een maitje te sturen naar hvandenmosselaar@vnog.nl De jeugdbrandweer zoekt nog actieve leden om het jeugdkorps te komen versterken.


De Achterhoek is van Sluiter

Arend Jan Heideman, zittend op zijn historische waterput met het jaartal 1575. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - Volgend jaar september tijdens de Open Monumentendagen wordt uitgebreid gevierd dat de naam Achterhoek voor het eerst opdook. Het was de beroemde dichter Willem Sluiter (1627-1673) die in zijn dichtbundel Eensaem Huis- en Winter-Leven uit 1668 de term 'achter-hoek' gebruikte, bijna onopvallend, maar daarom niet van minder historische waarde, zo blijkt achteraf. Het is volgens Arend Jan Heideman niet uitgesloten dat hij met de naam naar de streek verwees, het gebied dat destijds tot de Heerlijkheid Borculo behoorde. Dat de viering van 350 jaar Achterhoek eraan komt, is te danken aan Eibergenaar en Sluiter-kenner Bennie te Vaarwerk.

Door Rob Weeber

Inmiddels is er een initiatiefgroep gevormd, waarin zitting hebben Herman Schepers, Arend Jan Heideman, Peter Sluiter, een Amsterdamse nazaat van de dichter, en Bennie te Vaarwerk. Het zijn stuk voor stuk Sluiter-kenners en bewonderaars. Museum De Scheper in Eibergen heeft met meer dan 130 verschillende drukken van zijn werk de grootste collectie ter wereld in bezit. Arend Jan Heideman uit Gelselaar schreef in 2007 zijn boekje 'Willem Sluiter anno nu De kleine leeuwerik'. De leeuwerik was de vogel die Sluiter altijd 'begeleidde' tijdens zijn buitentochten. Saillant detail is dat hij de eerste is die een kleurenportret van Willem Sluiter in handen kreeg. Het prijkt op de voorkaft van zijn boekje en is afkomstig van een origineel schilderij dat in particuliere handen is. Het schilderij wordt toegeschreven aan Pieter van Anraadt.

Een gesprek met Arend Jan Heideman, winnaar van de Erfgoedprijs Berkelland 2016, is luisteren naar een bevlogen man met veel kennis, een groot historisch besef en dito bewondering voor de dichter. "De naam Achterhoek is gekoppeld aan Willem Sluiter, maar feitelijk is niet te achterhalen hoe die naam in gebruik is gebleven. Er zijn wel losse momenten waarop de naam terugkeert. Het gedicht van Sluiter waarin de naam voorkwam, werd nog eens aangehaald in een landelijk bericht aan het einde van de 19de eeuw toen de lokaalspoorlijn Doetinchem-Hengelo werd aangelegd. Daarna komt in 1927 het werk van meester H.W. Heuvel uit, getiteld 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven'. De termen Graafschap, afkomstig van het Graafschap Zutphen, en Oost-Gelre, het gebied achter de IJssel, duiken op, maar verdwijnen ook weer en uiteindelijk overheerst het woord Achterhoek. Mogelijk dat de popgroep Normaal en De Zwarte Cross hieraan bijgedragen hebben."

De festiviteiten rond de viering van 350 jaar Achterhoek zullen divers en veelal cultureel van aard zijn. Vast staat al dat er een boekje over Sluiter verschijnt. Verder komt er een expositie van kunstwerken over Sluiter. Helaas wordt het originele schilderij van hem, dat de voorkaft van het boekje van Arend Jan Heideman siert, niet ter beschikking gesteld. Wel is er een replica. Eibergen wil een plaquette van hem plaatsen. "Niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij hier gewoond en gepredikt heeft. De vraag is nog wat Neede gaat doen. Immers, hier is hij geboren." Verder staat de initiatiefgroep open voor ideeën.


Bedevaart naar Lourdes

ACHTERHOEK - Vanuit de St Ludgerparochie en de St Paulusparochie wil men komend jaar met parochianen en andere belangstellenden als groep deelnemen aan de Bisdombedevaart naar Lourdes. Deze is van 28 april tot en met 5 mei. De reis gaat per TGV (sneltrein). De trein doet er ongeveer zeven uur over. Van en naar de trein gaan we gezamenlijk met een bus vanuit onze parochies. En in Lourdes zitten we als groep samen in een drie-sterren hotel. De kosten voor reis en verblijf zijn 899 euro op basis van tweepersoonskamer. Jongeren tot en met 25 jaar 599 euro, kinderen tot en met 11 jaar 499 euro. In Lourdes neemt men deel aan het programma voor alle pelgrims uit het bisdom, naar verwachting meer dan duizend. Naast Kardinaal Eijk gaan ook hulpbisschop Woorts en hoofdaalmoezenier vicaris Cornelissen mee op bedevaart. Het programma in Lourdes is inspirerend en ook gewoon gezellig. De Eucharistieviering bij de Grot van de Verschijning is een unieke ervaring van het geloof. De lichtprocessie en de sacramentsprocessie zijn indrukwekkend sfeervol. Voor geïnteresseerden in deelname worden twee informatieavonden gehouden. Deze zijn op dinsdag 17 oktober om 19.30 uur in Lichtenvoorde, in de Pastorie Bonifatiuskerk Rapenburgsestraat 21 en op woensdag 18 oktober om 19.30 uur in Neede in Parochiecentrum Het Achterhuis, Borculoseweg 43 (achter de kerk). Opgave voor de informatieavond is noodzakelijk en kan via lourdeswerk@stpaulusparochie.nl of via tel. 06-18331159.

Zonnebloemmiddag met cabaret en muziek

BELTRUM - De Zonnebloem in Beltrum houdt op zaterdag 21 oktober een gezellige middag bij Zalencentrum Dute.

Er is een cabaretier uitgenodigd die de aanwezigen vermaakt met leuke anekdotes. Er wordt gezorgd voor hapjes en drankjes, maar er blijft natuurlijk ook nog genoeg tijd over om met elkaar de laatste nieuwtjes door te nemen. Deze middag vol gezelligheid kost 10 euro en duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.

Om een en ander goed te kunnen regelen is het nodig dat mensen zich aanmelden, Dat kan bij Anita Wallerbos: 06-33713028, of José Bouwmeesters:0544-481299
Men kan dan ook doorgeven of met op eigen gelegenheid kan komen, of dat voor vervoer gezorgd moet worden.

Griezelen in de Doolhof

RUURLO - Op woensdag 18 oktober spookt het weer in de doolhof in Ruurlo. Van 20.00 uur tot 22.00 uur kunnen kinderen en volwassenen dolen door het doolhof en zullen de spoken op de meest onverwachte plaatsen tussen de heggen opduiken.

Wie alle spoken is tegengekomen en ze heeft geteld, kan een leuke prijs winnen. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Voor deze avond betaalt men de normale toegangsprijs van 3 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot 12 jaar.
Groepen vanaf 20 personen ontvangen een korting op de toegangsprijs. Meer informatie is te vinden op: www.doolhofruurlo.nl of te verkrijgen via VVV Ruurlo tel: 0573-453926.

Innovatie goed in beeld tijdens Achterhoekse Toekomst Toer

De beurs bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Bram Beckmans

ACHTERHOEK - Hoe ziet de Achterhoek van morgen eruit? En tot welke dingen zijn we hier al in staat? Die vragen stonden op maandag 2 oktober centraal tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer. Op initiatief van Achterhoek2020 toerden driehonderd Achterhoekers tussen de innovatieve plekken BMV in Mariënvelde, Meilink in Borculo en De Heikamp in Ruurlo.

Door Bram Beckmans

Voordat de toer begon waren er bij de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde toespraken van economisch geograaf Gert-Jan Hospers, Gelders gedeputeerde Bea Schouten en Foppe Atema, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek2020. Allemaal waren ze bemoedigend en positief gestemd over de huidige stand van zaken omtrent innovatie en de mate waarop we op de toekomst inspelen in de Achterhoek. Dat kwam ook terug in de door Bea Schouten gepresenteerde nieuwe Regiobarometer. Dit document bevat feiten en cijfers over de Achterhoek en laat zien dat, ondanks de aanhoudende krimp in de bevolkingsomvang, het op onderdelen als werkloosheid, onderwijs en openbaar vervoer goed gaat met de Achterhoek.

Een van de pendelbussen die tussen de drie locaties reed. Foto: Bram Beckmans
Moderne technieken, zoals Virtual Reality, ontbraken niet. Foto: Bram Beckmans
De politie vertelde over het gebruik van drones bij politiewerk. Foto: Bram Beckmans
Meilink was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans
Uitleg over de 3D-printer. Foto: Bram Beckmans
Ook De Heikamp was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans
De beurs bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Bram Beckmans

Na de toespraken werd bij de BMV het beursterrein geopend. Daar lag de focus op het wonen van de toekomst. De term 'losgoed' kwam hier een paar keer voorbij en laat zien dat niet alle Achterhoekse bouwprojecten 'vastgoed' zijn. Zo worden er betaalbare en duurzame wooneenheden van hout gemaakt, die ook verplaatsbaar zijn. Voor starters in de woningmarkt kan dat erg interessant zijn, omdat deze eenheden eenvoudig uit te breiden zijn naar eigen inzicht en financiële mogelijkheden. Naast innovatieve woonvormen was er bij de BMV ook aandacht voor zelfredzaamheid in de regio en werd er kennis gemaakt met slimme technieken omtrent beveiliging en brandwering.

Per bus naar Borculo en Ruurlo
Een zestal bussen stond klaar voor de BMV en fungeerde als pendeldienst tussen Mariënvelde, verpakkingsbedrijf Meilink in Borculo en horecaonderneming De Heikamp in Ruurlo. Opgedeeld in groepen bezochten de aanwezigen deze locaties, waar innovatie ook weer duidelijk naar voren kwam.

Zo was er op heb gebied van digitale technieken en 'smart' werken veel te ontdekken bij Meilink in Borculo. Onder andere robots die cement in iedere vorm kunnen gieten, een virtuele assistent die taken in de zorg overneemt en 3D-printers van Achterhoekse bodem maakten nogmaals duidelijk dat we er goed voorstaan in de regio. Ook was er een afvaardiging van het Graafschap College: studenten lieten hun zelfgemaakte 'vechtrobots' zien. Van ieder onderdeeltje tot aan de besturing, alles werd door deze techneuten zelf ontwikkeld. Tevens demonstreerde de politie de nieuwste drones, die vandaag de dag voor toepassingen bij verkeersongevallen en opsporingen gebruikt worden.

Bij de volgende stop in Ruurlo maakten de Achterhoekers kennis met innovaties op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid. Er werd een app getoond die samen reizen bevordert en een sensor-systeem dat voor de landbouw alles kan registreren, van grondwaardes tot aan de exacte locatie van koeien in de wei. Kortom, ook genoeg innovatie. Na het bezoek aan Meilink en De Heikamp keerden de aanwezigen terug naar Mariënvelde, waar de avond afgesloten werd.

Startschot voor nieuwe agenda
De stuurgroep Achterhoek2020 nam het initiatief voor de Achterhoekse Toekomst Toer. Deze stuurgroep is een samenwerking van de overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij zijn sinds 2009 bezig met de toekomst van de Achterhoek, waarbij de Uitvoeringsagenda onmisbaar is.

Voor Achterhoek2020 was deze toer ook het startschot voor de nieuwe agenda. Voorzitter Foppe Atema legt uit: "Op 19 maart 2018 presenteren wij aan iedereen de agenda Achterhoek2030, maar dat doen wij niet alleen, dat doen we samen met jullie. De Achterhoekste Toekomst Toer gaat nog een aantal keren plaatsvinden, in een soortgelijke vorm. Op basis van wat wij daar ophalen en te horen krijgen, stellen wij de nieuwe agenda vast, die wordt dan volgend jaar tijdens het Innovatie Festival gepresenteerd."

Aanmelden voor de vervolgreizen van de Toekomst Toer is mogelijk via de website.


www.toekomsttoer.nl

Programma ZSOM in De Molenberg

GROENLO - Iedere week zendt ZSOM op verschillende momenten uit in de Molenberg in Groenlo.

ZSOM Regiojournaal. Men wordt op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen 2 weken uit de regio in het regiojournaal.

Popkoor Friends in Concert. Op 16 aprilgaf het koor Friends een concert in de aula van het Marianum in Lichtenvoorde. Hieraan namen ook deel een tweetal groepen van dansstudio Jesz en Sandra Vanreys. Vandaag het laatste deel van dit concert.

Bloemencorso Beltrum 2017. Ieder jaar maakt de ZSOM opnames van de diverse bloemencorso's in de Achterhoek. Op 3 september 2017 heeft de ZSOM bij het Hassinkhof in Beltrum het bloemencorso van Beltrum opgenomen.

Kijk ook op www.zsom.nl. Op onze website kan men kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het weekjournaal

Kinderactiviteiten bij Leemland

GROENLO - Kinderen kunnen zich tijdens de herfstvakantie weer volop vermaken bij Leemland aan de Koerboom 7a in Groenlo.

Maandag 16 oktober staat in het teken van herfstbladeren speuren. Dinsdag de 17e mag er een houtwolfiguur gemaakt worden.

Woensdag 18 oktober kunnen kinderen zich gratis laten schminken.

Donderdag de 19e mag er een heksenbezem gemaakt worden en op vrijdag 20 oktober staat er binnen een spellencircuit opgesteld.
Met uitzondering van het schminken wordt er een kleine vergoeding gevraagd voor de activiteiten.

Vanzelfsprekend zijn er dagelijks ook mogelijkheden voor pannenkoekjes bakken, spelen, poortjesgolf, knutselen en een buitenspeurtocht met beloning.

Leemland is tijdens de landelijke herftsvakantieweken, van 14 tot en met 29 oktober, dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. De accommodatie is rolstoelvriendelijk en biedt gratis parkeren, toegang en WiFi.

Column

Eva Jinek valt op door haar afwezigheid

Het is inherent aan het leven, ik weet het. Soms vallen zaken, maar ook mensen, bekende mensen, tv-presentatoren op door afwezigheid. Dat overkwam mij in de afgelopen weken bij het kijken naar het tv-praatprogramma Pauw.

Allereerst wil ik een statement maken met aan te geven dat ik absoluut geen verslaafde tv-kijker ben. Ik kan het absoluut niet opbrengen om hele avonden, laat staan overdag voor het 'kastje' te gaan zitten. Wel ben ik, met name vanwege de in de regel bijzonder gevarieerde onderwerpen, een liefhebber van praatprogramma's op televisie. Daarmee bedoel ik in eerste instantie niet dat soort programma's, die door de commerciële televisie worden uitgezonden, zoals bijvoorbeeld RTL Boulevard, Hart van Nederland en RTL Late Night. Waarbij ik overigens van laatstgenoemd programma wel enigszins gecharmeerd raakte toen het werd gepresenteerd door Beau van Erven Dorens als stand-in van Humberto Tan. Mijn meeste interesse en dientengevolge extra aandacht gaat uit naar de praatprogramma's, die via de publieke zender onze huiskamer bereiken. Dan heb ik het in volgorde van voorkeur over Jinek, Pauw en De Wereld Draait Door. Laatstgenoemd programma komt bij mij duidelijk op het derde plan. Dit alleen al omdat grootverdiener Matthijs van Nieuwkerk in zijn rol als presentator tekeer gaat als een aan de autocue verslaafde razende roeland. Inmiddels schijnt Van Nieuwkerk 2/3 deel van zijn salaris te moeten inleveren en mede daardoor het DWDD-front te willen verlaten. Een en ander dankzij een nieuwe wet, die bepaalt dat topinkomens in de publieke sector het bedrag van 181.000 euro niet te boven mogen gaan. Overigens moet ik wel in alle eerlijkheid bekennen dat ik een aantal jaren geleden bijna iedere avond naar DWDD keek. Dit omdat het destijds tijdelijk werd gepresenteerd door Astrid Joosten. De knappe verschijning en dito uitstraling van deze tv-persoonlijkheid zullen daar de reden voor zijn geweest.

Kortom, mijn voorkeur gaat met voorsprong uit naar Jinek en Pauw. Na acht jaar Pauw & Witteman is de boomlange Jeroen Pauw inmiddels al een tijdje bezig om als een zeer gewaardeerde solistische televisiejournalist op het begeerlijke late night tijdslot verder te gaan en om daarbij tegelijkertijd te excelleren. Een vakman, die dagelijks het boegbeeld is van een tv-programma, dat zowel 'het nieuws van de dag' als 'de waan van de week' bevat en iedere avond door een miljoen kijkers wordt omarmd.

Kom ik vervolgens op Eva Jinek, in mijn ogen in de maanden juni, juli en augustus jl met betrekking tot de uitverkiezing 'Nieuwe Koningin van de Nederlandse Televisie' met stip gestegen. Deze 39 jaar geleden in Oklahoma geboren Amerikaans-Nederlandse journaliste en presentatrice heeft mij, en dat op de avonden dat ik gedurende de afgelopen zomermaanden in de gelegenheid was om haar late night talkshow te volgen, aan het tv-scherm gekluisterd. En gelet op de goede referenties en met name de enorm hoge kijkcijfers, ben ik in dit land niet de enige die met haar als gastvrouw, interviewer en verbinder wegloopt. Een absolute tv-ster op presenteergebied, die zich door niemand en niets uit het veld laat slaan. Ongeacht wie ze aan tafel heeft, ze hanteert zowel verbaal als non-verbaal te allen tijde haar eigen draaiboek, gaat helemaal haar eigen gang zonder rekening te houden met de aan haar gasten verbonden rangen en standen. In andere omstandigheden zal ze ongetwijfeld overkomen als een bitch, maar mogelijk geeft die eigenschap haar juist de inspiratie om haar tafelgasten aan de tand te voelen. Daarbij maakt het haar niet uit of het iemand is die nooit op tv is geweest of dat het politieke of andersoortige kopstukken zijn, waarvan de koppen dagelijks op tv zijn te zien. Eva Jinek bereidt ieder interview tot in de kleinste details voor en weet het bij de uitvoering ervan op het punt uit te komen dat zij zich vooraf ten doel heeft gesteld. Om even later in totaal andere situaties haar vrolijke, sympathieke en zelfs emotionele kant te tonen. Iedere talkshow met Eva Jinek is een verademing.

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Vios Vriendinnendag

BELTRUM - Vios Beltrum houdt op zaterdagmiddag 21 oktober een Vriendinnendag. Alle meidenleden van Vios B mogen die dag hun vriendinnetje, klasgenootje, buurmeisje of nichtje meenemen om samen te voetballen.

Alle meiden zijn welkom op de voetbalvelden van Vios van 13.30 tot 16.00 uur
Tijdens de Vriendinnendag voetballen meiden een middag met elkaar en staat het plezier voorop. Doel van de dag is om meiden en hun ouders kennis te laten maken met de voetbalsport en met het meidenvoetbal bij Vios in Beltrum.

Meer informatie is te verkrijgen bij Ellen te Stroete, tel. 06-13846108, mail: ellen_testroete@hotmail.com of Anny Helmers, tel. 06-18968121, mail: ahelmers10@gmail.com.

Nadeel voor mensen met Duits pensioen

ACHTERHOEK - In januari 2016 is het nieuwe bilaterale belastingverdrag - dat tussen Nederland en Duitsland is gesloten - van kracht geworden. De bedoeling van dit verdrag is te voorkomen dat belastingbetalers in twee landen belasting betalen over hetzelfde inkomen. Een vervelend bijeffect is dat Nederlanders die in Nederland wonen, maar in Duitsland hebben gewerkt en daar een pensioen van minder dan 15.000 euro per jaar hebben opgebouwd, nu te maken krijgen met de Nederlandse belastingtarieven. Dat kan een behoorlijk nadeel opleveren.

Door Joost van de Nadort

Joop Beuting uit Lievelde en Jos Lansink uit Lichtenvoorde maken zich sterk voor deze in hun ogen onrechtvaardige zaak. Beiden wonen in Nederland, zijn gepensioneerd, hebben jarenlang in Duitsland gewerkt en daar een deel van hun pensioen opgebouwd. Tot 2016 betaalden zij over dit pensioen in Duitsland belasting. Na een overgangsperiode van één jaar moet iedereen die in deze situatie zit, dit in Duitsland opgebouwde pensioen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst. Joop Beuting: "Dat kan per jaar behoorlijk schelen omdat je in Nederland meer belasting betaalt dan in Duitsland. Het verschil kan oplopen tot wel meer dan 1000 euro per jaar, maar hangt natuurlijk af van de hoogte van het in Duitsland opgebouwde pensioen." Lansink: "Wat mensen vaak vergeten is dat we, omdat we in Duitsland hebben gewerkt, een deel van de AOW mislopen. Dat is twee procent per in Duitsland gewerkt jaar." Voor Lansink betekent dat 34 procent minder AOW. "Het voordeel dat je had van de lagere belastingtarieven in Duitsland compenseert dan nog enigszins de lagere AOW-uitkering", aldus Lansink

Overgangsperiode
Voor belastingbetalers die in deze situatie zitten, geldt een overgangsperiode van een jaar. Dat betekent dat ze voor 2016 nog de keus kunnen maken of ze aangifte in Duitsland doen of in Nederland. Wat Beuting steekt, is dat hieraan geen ruchtbaarheid is gegeven. Hierdoor zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid en hebben aangifte gedaan in Nederland. Beuting: "Mensen die al aangifte in Nederland hebben gedaan, kunnen voor het einde van 2017 een nieuwe aangifte doen in Duitsland en daarmee geld besparen." Wat Beuting en Lansink ook raar vinden is de grens van 15.000 euro. Is het in Duitsland opgebouwde pensioen hoger dan 15.000 euro per jaar dan blijft alles bij het oude. Die grens lijkt hen nogal willekeurig getrokken. Het zijn nu de mensen met een klein pensioen die getroffen worden.

Hulp
De twee pensionada' s staan niet alleen. Zij hebben hulp van twee lotgenoten. De Socialistische Partij (SP) heeft recentelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Wiebes. Dat heeft overigens nog niet veel opgeleverd. Wiebes is niet van plan het verdrag aan te passen en ontkent volgens Beuting dat er sprake is van nadeel. De SP wil tijdens de begrotingsbehandeling dit onderwerp nogmaals aan de orde stellen. Beuting: "Het gaat niet alleen om dit overgangsjaar. Wij vinden dat het nadeel dat ontstaat door het van kracht worden van dit verdrag, ongedaan gemaakt moet worden. We hebben inmiddels een fiscalist bereid gevonden een aantal berekeningen te maken die aantonen dat aangifte doen In Nederland wel degelijk nadelig is." Hij laat als voorbeeld een berekening zien van een inwoner van de Achterhoek die in de nieuwe situatie jaarlijks meer dan 1000 euro nadeel ondervindt.

Aandacht
Om deze onrechtvaardigheid meer aandacht te geven, zoeken Beuting en Lansink de publiciteit. Omroep Max zal er binnenkort in een uitzending aandacht aan schenken. Beuting: "Ik heb zelf volgende week nog een afspraak met onder meer Martin van Rooijen van 50plus om over de nadelige gevolgen van dit verdrag van gedachten te wisselen." Beuting en Lansink hebben ook ouderenbonden gevraagd om aan dit onderwerp de nodige aandacht te geven. Tot hun verbazing gaven zowel de KBO-PCOB als de ANBO niet thuis. Verder is er op maandag 9 oktober in Venlo een informatiebijeenkomst georganiseerd door de Universiteit van Maastricht over het Belastingverdrag en de gevolgen voor grensarbeiders en pensioengerechtigden. Lansink en Beuting tonen zich strijdvaardig en geven hun strijd voorlopig nog niet op.

Kijk, zie, doe en voel wat hout met je doet

ZUTPHEN - De 'Open Dag Hout' is een kijk- en doedag voor liefhebbers van ambachtelijke houtbewerking. In de Hanzehal in Zutphen zijn op 15 oktober meesterlijke meubelmakers, houtdraaiers, instrumentenmakers, houtinleggers en houtsnijders aanwezig. Met natuurlijk de door hen gemaakte producten en demonstraties van hun arbeid.

Zelf eens voelen wat houtbewerking met een mens doet, dat kan ook. Onder begeleiding kan iedereen eens een guts vasthouden, een tol draaien of een puzzel zagen. Liefhebbers die zoeken naar een stuk gereedschap of exclusieve stukken hout: ook die komen ruim aan hun trekken.

Op de website staan de deelnemers en impressies van de Open Dag Hout van het vorige jaar. De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober in de Hanzehal in Zutphen. Open Dag Hout is een onderdeel van Woodworking.nl, het forum voor iedere houtliefhebber.

Column

Citroenmelisse

In mijn kinderjaren keek ik nauwelijks televisie. Geen wonder, want de uitzendingen op die ene zender die we hadden begonnen pas om acht uur en dan lag ik al in bed. Je had wel op woensdag- en zaterdagmiddag een programma speciaal voor kinderen, het Kinderuurtje. Maar die naam was misleidend, want na hooguit drie kwartier vertoonde het tv-scherm alweer het testbeeld.
Ook op de radio waren de uitzendingen voor kinderen niet dik gezaaid en van spelcomputers hadden we nog nooit gehoord. Wat deed je dan als het slecht weer was en je niet naar buiten kon? Nou, spelen met je Dinky Toy autootjes bijvoorbeeld. Of je bouwde een hijskraan van Meccano. Dat laatste deed ik persoonlijk trouwens niet. Ik had niet zoveel met techniek. Liever kroop ik met een boek in een hoekje. Lezen, daar was ik dol op. Ik verslond wel twee of drie boeken per week.

Was ik dan een echte huismus? Nee hoor, juist door dat lezen was ik ook graag buiten. Speelde ik samen met mijn vriendjes de avonturen na van mijn boekenhelden Arendsoog en Biggles. De feestweide tegenover ons huis was onze prairie. En met een beetje fantasie kon je in die slecht onderhouden oude begraafplaats aan het eind van de straat een woeste jungle zien.
Op die begraafplaats groeiden trouwens wel veel brandnetels, waarmee je uiteraard in het vuur van het spel wel eens in aanraking kwam. Geen nood, even met een blaadje weegbree over de rode plek wrijven en de jeuk was weg!

Het is een mooi voorbeeld van volksgeneeskunst waarmee ik als kind nog vertrouwd was. Maar de generaties die voor mij in de Achterhoek leefden kenden nog veel meer planten met een geneeskrachtige werking. Zij wisten bijvoorbeeld dat je een steenpuist weg kunt krijgen als je er een geraniumblad (of een koolblad) overheen wrijft. Dat een aftreksel van haagwinde (in deze streek beter bekend als pispotjes) helpt als je je drol even niet kwijt kunt. Ontstoken tandvlees behandelde je door er huislook overheen te wrijven, een plantje dat je op het dak kon vinden. Als je tenminste een pannendak had, want op riet groeide het niet. Wilde akelei hielp tegen reumatiek en een keelontsteking genas je met thee van vlierbloesem.

Tja, en dan had je nog de citroenmelisse. Dat was echt wat je noemt een alleskunner. Volgens onze voorouders (die de plant vaak speciaal kweekten vanwege haar medicinale kwaliteiten) hielp citroenmelisse echt tegen alles. Van astma tot migraine, van ingewandsstoornissen tot slapeloosheid en alles wat je verder maar kunt bedenken.

Citroenmelisse wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in diverse druppels en smeerseltjes van Dr. Vogel, maar de plant zal vanwege haar medicinale werking nergens meer in de vensterbank staan. Tegenwoordig hebben we een ander middeltje dat tegen ieder kwaaltje en elk ongemak helpt. Cannabis is de citroenmelisse van de 21ste eeuw. Als je tenminste gelooft wat je op de internetfora allemaal kunt lezen. In de vorm van CBD-olie (waar je dus niet high van schijnt te worden) zou de legaal geteelde hennep ook tegen praktisch alles werken. Van stress en slapeloosheid (dat schijnt echt zo te zijn) tot kanker (en daar geloof ik voorlopig niks van!). Baat het niet dan schaadt het niet? Nou, dat moeten we nog maar afwachten...

Inderdaad, ik heb zo mijn twijfels. Maar dat is niet de enige reden dat ik nog niet aan de CBD-olie ben. Een klein flesje van dat spul kost namelijk al gauw vijf tot zes tientjes. Dan koop ik liever een citroenmelisseplant. Verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum, voor hooguit drie euro!

Collecte Duchenne Spiersdystrofie

LICHTENVOORDE/HARREVELD - Twee moeders, uit Lichtenvoorde en Harreveld, hebben allebei een zoontje met de spierziekte van Duchenne. Tim is 11 en Stein is 8 jaar oud.

Ze vertellen: "Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren, breken je spieren langzaam maar zeker af en word je steeds minder sterk. Kleine kinderen met Duchenne vallen vaak en kunnen niet goed rennen en springen. Als het lopen niet meer gaat, worden ze afhankelijk van een rolstoel (meestal rond 10-12 jaar). Wanneer de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden is beademing nodig (meestal rond de 20 jaar). Ook de hartspier wordt steeds zwakker waardoor Duchenne spierdystrofie uiteindelijk fataal is. Dankzij beademing en het gebruik van (hart)medicatie is de levensverwachting de afgelopen jaren toegenomen. De helft van de patiënten wordt nu ouder dan 30 jaar."

Duchenne Parent Project is een stichting welke in 1994 is opgericht door ouders van kinderen met Duchenne en heeft zeker de laatste jaren door voldoende geldinzamelingsacties veelbelovende medicijn- en hulpmiddel ontwikkeling mogelijk gemaakt. De moeders vragen: "Wilt u onze jongetjes ook steunen in de strijd tegen deze oneerlijke ziekte? Geef dan in de collecteweek van 16 tot en met 21 oktober. Er wordt gecollecteerd in Lichtenvoorde, Zieuwent, Harreveld,Vragender, Mariënvelde en Lievelde. Helpen mag ook!"

Informatie: Wencke Koops: wkoops18@gmail.com of Anke Groters: ankenij1979@gmail.com.


35 / 38

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Te koop gevraagd: Antieke boeken, bijbels, atlassen, landkaarten en gravures van voor 1850, tevens te koop gevraagd oude stripboeken. Antiquariaat dgl tel. 06 - 198 084 45

VERKOOP KOUSEN VOOR DE SLAG OM GROLLE. Maandag 2 en 16 oktober - 14.00 tot 16.00 uur. Deken Hooijmansingel. Orangie recreatie ruimte

Problemen met het opruimen van oud ijzer of witgoed? Bel Bosjan 06-18792077

Hobby en Kaartenbeurs 15 oktober in zaal Spilman te Beltrum van 10.00 tot 16.30 uur. Info 0544-464164.

Spook/Griezeltocht in het Doolhof. Woensdag 18 oktober van 20.00 tot 22.00 uur. Doolhof, Hengeloseweg Ruurlo. Entree: kinderen € 2,= en volwassenen € 3,=. Inl. VVV Ruurlo 0573-453926.

TE HUUR: vakantiewoning in het buitengebied van Vragender voor 1 à 2 personen. € 500.00 all in. tel. 0544 - 37 17 27