Aaltens Nieuws

7 augustus 2018

Aaltens Nieuws 7 augustus 2018


Zwaluwen gered van sterfte door hitte

Het door Jan Rougoor gemaakte 'nest'. Foto: Lydia ter Welle

AALTEN - Jan Rougoor uit Aalten is in drie jaar tijd uitgegroeid tot 'zwaluwenredder'. Al 21 jonge zwaluwen redde hij in die jaren van een wisse dood. Op een vroege woensdagmorgen vertelt hij met duidelijk plezier hoe dat zo is gekomen.

Door Lydia ter Welle

Jan en zijn vrouw wonen aan de rand van Aalten. Achter het huis ligt een weide met een paar paardenstallen. In één van die paardenstallen bouwde een paartje zwaluwen drie jaar geleden een nest, vlak onder het golfplaten-dak. "Maar toen de jongen uit het ei kwamen, was het erg warm. Je kon zien dat ze het daar erg zwaar mee hadden. Hun kopjes hingen over de rand van het nest, bekjes wijd open. Toen heb ik een sproeier op het dak gezet en toen sproeide ik om de twee uur het dak nat, zodat het wat koeler werd. Dat hielp, en de jongen hebben het gered", vertelt Rougoor. Vorig kwamen de zwaluwen - zoals gebruikelijk heel trouw aan hun nest - opnieuw naar Aalten. En weer legden ze eieren in het nest. En opnieuw was het warm. "Op een dag, mijn vrouw en ik moesten weg, dus ik had niet veel tijd, zag ik dat de jongen waren uitgekomen en heel veel last van de warmte hadden. Toen heb ik eerst het paard in de andere stal gedaan, en vervolgens heb ik - op hoop van zegen - de jongen uit het veel te warme nest gehaald en ze gewoon op de grond gezet, in het hooi en stro. Ik had wel gehoord, dat je een nest niet moet verstoren, omdat de ouders dan de jongen niet meer verzorgen. Maar ik móest wel wat doen: óf ze gingen dood van de hitte, óf doordat ze niet meer gevoerd werden. Toen mijn vrouw en ik weer thuiskwamen, ben ik meteen gaan kijken. En gelukkig hadden de ouders de jonkies gevonden en ze vlogen af en aan om ze te voeren. Prachtig!" Lees verder op pagina 3

Het nest, vlak onder de golfplaten. Foto: Lydia ter Welle
Jan Rougoor geniet van het feit dat hij de jonge zwaluwen een goede start kan helpen geven. Foto: Lydia ter Welle

Bezorgklachten

AALTEN - Heeft u klachten over de bezorging van Aaltens Nieuws? Neem dan contact op met Direct Verspreidingen. Dit bedrijf verzorgt en coördineert de bezorging van Aaltens Nieuws. Klachten kunnen telefonisch, per mail en via de website worden doorgegeven.

Braderie op camping Goorzicht

AALTEN - Op zondag 12 augustus van 11.00 tot 17.00 uur is er een braderie op camping Goorzicht, Boterdijk 3 te Aalten. Naast kramen met allerhande koopwaar is er vertier voor de kinderen.

Fietstochten SOBA

AALTEN - In het kader van meer bewegen voor ouderen houden de gezamenlijke ouderenbonden (SOBA) in Aalten, Bredevoort en de buurtschappen ook dit jaar de wekelijkse fietstochten.

Een werkgroep van de samenwerkende ouderenbonden heeft in de omgeving van Aalten, een zestal fietstochten uitgezet voor 50-plussers. De tochten hebben een lengte van ongeveer 25 km. Deze kunnen in eigen tempo worden afgelegd. Iedereen boven de 50 jaar kan meedoen en de deelnemers hoeven geen lid van een ouderenbond te zijn.
In iedere tocht is een rustpunt ingebouwd voor een gratis drankje en een appel. Aan het eind van de tocht wordt er koffie of thee met een snee krentenbrood aangeboden, welke door de plaatselijke bakkers van Aalten, Bredevoort en IJzerlo beschikbaar worden gesteld. De fietstochten worden gehouden op de woensdagmiddagen 15, 22 en 29 augustus en 5, 12 en 19 september. De kosten bedragen drie euro per per persoon per fietstocht. Kaartverkoop en vertrek tussen 13.30 en 14.00 uur vanaf de RK Kerk, Dijkstraat 11 te Aalten.

Wie helpt helpen?

Nick Rensink wordt bedankt voor zijn steun. Foto: eigen foto

Nick Rensink, oud-Aaltenaar, woont al enige jaren in Indonesië, waar hij de vaak arme bevolking van Lombok probeert te helpen. Nu is er op dit moment extra veel hulp nodig na een verwoestende aardbeving.

Jan Rougoor: zwaluwenredder

Het door Jan Rougoor gemaakte 'nest'. Foto: Lydia ter Welle

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Jan Rougoor heeft zich opgeworpen als 'zwaluwenredder'. Door een alternatief 'nest' te maken en de jonge zwaluwen daarheen te verplaatsen, heeft hij al minstens 21 zwaluwen gered van een wisse dood als gevolg van de hitte.

Het oorspronkelijke nest, vlak onder de golfplaten. Foto: Lydia ter Welle

Ook dit jaar kwam het zwaluwpaar weer terug op het nest. En opnieuw: warm. "Toen heb ik een andere oplossing bedacht: ik heb in een plantenbakje een paar gaatjes geboord, en dat heb ik op ongeveer een meter hoogte aan de stalmuur bevestigd. "Ik heb er een beetje stro en hooi ingedaan, en vervolgens heb ik de jonge zwaluwtjes in het door mij gemaakte 'nest' gelegd. Toen de ouders erbij kwamen, haalden ze eerst hun eigen nest helemaal overhoop, op zoek naar de jongen. Maar gelukkig vonden ze het geïmproviseerde nest, met daarin de jongen. Ook nu hebben ze die jongen keurig verzorgd. Dit is al de tweede leg, dit jaar. Het eerste broedsel telde vijf jonkies, het tweede vier. En die vier staan nu op het punt van uitvliegen. Ik denk dat ze vrijdag, zaterdag wel uitgevlogen zijn."

Zo heeft Jan Rougoor de afgelopen jaren al 21 zwaluwen helpen overleven. Hij geniet er duidelijk van. "Ik vind het prachtig als de zwaluwen weer komen, meestal zo eind april, begin mei. Het vroegste dat ik ze terug zag komen is 1 april. Maar dat was wel heel vroeg. En ik vind het helemaal geweldig dat ik een beetje eraan kan bijdragen dat de jongen goed opgroeien. En weet je wat zo leuk is: de zwaluwen die hier zijn geboren, komen altijd weer even terug, om een kijkje te nemen bij hun 'oudershuis'!"

Boomtak afgebroken boven Dinxperlosestraatweg

AALTEN - De brandweer en de gemeente Aalten moesten vrijdag 3 augustus rond 19.00 uur in actie komen op de Dinxperlosestraatweg, nog net binnen de bebouwde kom van Aalten. Een boomtak was deels afgebroken en hing boven de straat, zodanig dat het verkeer er hinder van ondervond. De brandweer kon de grote tak niet verwijderen. Daarvoor kwam de gemeente in actie. De weg werd gedurende de werkzaamheden over een lengte van ongeveer honderd meter afgesloten.

De blikjesman

De meeste bankjes liggen er netjes bij. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en de ouderdom wil wel eens verschillen, zodat de uitstraling verschilt van antiek tot modern en van hout tot steen. Toch tref ik een enkele keer een puinhoop aan. Er is dan een picknick of een drinkgelag gehouden, dat blijkbaar plotseling afgebroken moest worden. Tijd om op te ruimen was er niet meer.

In mijn fietstas zitten standaard vuilniszakken, want een enkele keer kan ik die rommel echt niet verdragen. Zeker niet als ik op een bankje wil gaan zitten. Ik ga dan even in de opruimmodus. Toen ik laatst één bierblikje op een bankje zag staan, deed ik dat niet. Daar kon ik nog wel plaats nemen. Maar terwijl ik een foto voor mijn rubriek maakte, besefte ik dat het vast niet gepast is om bij een educatief artikel een foto te plaatsen van een alcoholisch genotmiddel. Daar maken we geen reclame voor.

Daarom liep ik naar het bankje om het lege blikje te verwijderen. Terwijl ik het oppakte bleek het niet leeg te zijn. Het volle blik ging in de fietstas mee naar huis, waar ik het in de koelkast zette. Later op de dag dronk ik het op. Mijn huisgenoot vond dat onverantwoord. "Misschien is er wel gif in gespoten." Ik leef nog, dat viel wel mee. De smaak was ook nog goed. Het was zeker geen blikje dat al weken lang in de hitte op dat bankje had gestaan.

Terwijl ik het blikje naar de afvalcontainer bracht, zag ik dat er met een stift een telefoonnummer op was geschreven. Waarom zou iemand dat doen? Om een nummer van een ander vast te leggen? Nee, dit was een nummer dat gebeld moest worden. "Eindelijk iemand die belt", zei een man, die de telefoon opnam. Hij stelde zich voor als de blikjesman en wilde mij ontmoeten, want hij wilde zijn verhaal vertellen. Dat deed hij de volgende dag op het bankje, waar ik het blikje had gevonden.

De man leefde van blik. In de zomer was hij overal op festivals te vinden. Maar alleen in Europese landen waar statiegeld op blik bestond. Hoewel hij van muziek hield, was hij vooral bezig met het inzamelen van de blikjes die de festivalgangers achter lieten. Statiegeld is mooi, maar de gemiddelde festivalganger was er niet mee bezig. Die liet het blikje vallen als het leeg was. Hij raapte het op. Zijn vrachtwagen kon hij er mee vullen en van de opbrengst kon hij enkele weken leven. Maar hij werd ouder. Hij verlangde steeds vaker terug naar de buurtschap Dale, waar hij was geboren. "Als ik nou eens geld dichter bij huis kon verdienen." Ik suggereerde alle Nederlandse blikjes in Duitsland in te leveren. Maar dat kon niet, de Duitse machines accepteerden geen Nederlands blik.

"Ik wil graag dat ook jij voortaan volle blikjes op bankjes gaat zetten. Dat mag bier zijn, maar een frisdrank vind ik ook prima. Vergeet niet je telefoonnummer er op te zetten, want er komt een moment dat iemand je belt. Je geeft dan mijn boodschap door: statiegeld op blik moet!" Daarom ga ik voortaan met enkele volle blikjes op pad, want ik gun het de blikjesman dat hij in de toekomst zijn inkomen dichter bij huis bij elkaar kan sprokkelen. Maar misschien is het wel net zo handig het op deze plek te vertellen: statiegeld moet!

Zoekplaatje: Wat staat er op de molen Prins van Oranje?

Foto: collectie Leo van der Linde

BREDEVOORT - Het zoekplaatje van deze week toont een bouwwerk op de molen Prins van Oranje in Bredevoort. Wie weet waar dit voor diende en kan er wat over vertellen? We zijn benieuwd naar jullie reacties. Reageren kan via redactie@aaltensnieuws.nl of Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Loterij AD '69 staat op stapel

AALTEN - De verkoop van de loten voor de jaarlijkse verloting van AD '69 begint op maandag 20 augustus. Vanaf dan tot half september gaan AD-leden, van jong tot oud, weer langs de deuren om de 5.500 loten voor een euro per stuk aan de man of vrouw te brengen. Er zijn fraaie prijzen te winnen, met een totale waarde van rond de duizend euro.

Wie helpt Nick Rensink helpen op Lombok?

AALTEN - Op 29 juli is Lombok (Indonesië) getroffen door een aardbeving met de kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Ook het werkgebied van de oprichter van Harapan Baru, oud-Aaltenaar Nick Rensink, behoort tot de getroffen gebieden.

De aardbeving heeft, voor zover nu bekend, aan elf mensen het leven gekost. Er zijn zeker zeshonderd mensen licht- of zwaargewond geraakt en meer dan vierhonderd huizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Ook is het lokale ziekenhuis beschadigd.
Er is een tekort aan drinkwater, voedsel, dekens en andere producten.
Nick en zijn organisatie Harapan Baru Lombok Indonesië heeft samen met partnerorganisatie yayasan Endri's een plan voor het verlenen van noodhulp opgesteld. Uitgangspunt voor de hulpverlening is, dat die gericht moet zijn op kortdurende (nood)hulp door te voorzien in op dit moment bestaande tekorten (drinken, voedsel, medicamenten, medische hulpmiddelen).

Afgelopen weekeinde opnieuw ernstige aardbeving op Lombok

Afgelopen dinsdag (31 juli) zijn Humaidi en Nick namens Harapan Baru Lombok Indonesia naar het getroffen gebied gegaan. Gedurende de dag zijn er hulpmiddelen uitgedeeld en hebben zij samen met partner-organisatie Endri's waar nodig ondersteuning gegeven, onder andere door eerstehulpverlening en hulp bij het inventariseren van wat de mensen de komende dagen nodig hebben. Harapan Baru heeft intussen meer dan honderd dekens verstrekt aan mensen, waarvan het huis is ingestort of die uit angst voor naschokken niet meer in hun huis durven te slapen (dat zijn er meer dan 20.000), terwijl de temperatuur vanwege de hoge ligging erg laag is. Verder zijn voedselpakketten uitgedeeld, klamboes verstrekt en krukken uitgegeven. Hiermee is een bedrag gemoeid geweest van ongeveer vijfhonderd euro.
Maar er is nog veel meer geld nodig. Veel families zijn alles kwijt geraakt en ook zullen velen een medische behandeling moeten ondergaan en medicijnen nodig hebben. Hoeveel geld hiervoor nog nodig is kan op dit moment moeilijk gezegd worden. Voorlopig is de schatting dat Harapan Baru de komende vier weken in ieder geval 250 tot 500 euro per week voor de noodhulpverlening nodig zal hebben.
De ouders van Nick vertellen: "Toen wij hem vanmorgen spraken vertelde Nick dat hij bij zijn volgende bezoek vooral hygiënische producten wil meenemen, zoals zeep, tandenborstels, tandpasta en inlegkruisjes. Dit om te voorkomen dat ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Op de facebookpagina van Harapan Baru Lombok kunt u het laatste nieuws over de werkzaamheden van Nick en zijn medewerkers lezen en enkele filmpjes bekijken. Graag vragen wij uw aandacht hiervoor en doen een oproep om financiële ondersteuning bij het helpen van de mensen, die slachtoffer zijn geworden van deze aardbeving. Dit kunt u doen door een bedrag over te maken op bankrekening NL49RABO0310390249 ten name van Stichting Harapan Baru Aalten Nederland onder vermelding van 'hulp aardbeving Lombok'. Uw gift kan worden afgetrokken bij uw aangifte inkomstenbelasting, vanwege de anbi-status."

Oplaadpunt en AED bij

Op het parkeerterrein bij Intratuin is nu een oplaadpunt voor e-bikes te vinden. Foto: PR

Intratuin Bredevoort

BREDEVOORT - Intratuin Bredevoort staat vooral bekend om zijn brede assortiment aan bloemen en planten. Maar het tuincentrum in Bredevoort heeft zich in de loop der jaren steeds meer verdiept in wat de klant nu echt wil.

Eigenaar Willy Heinen: "En dat is een stukje beleving. Zo zijn er afgelopen jaren veel workshops gehouden en de Family Day is al een jaarlijks terugkerend evenement geworden bij ons tuincentrum. Maar Intratuin Bredevoort gaat nu een stapje verder voor de klant. Want gebruikers van een e-bike vinden op het parkeerterrein een oplaadpunt voor e-bikes. Terwijl u gezellig rondkijkt in het tuincentrum, of iets gebruikt in de lunchroom van het tuincentrum, wordt de accu van de fiets opgeladen."

Ook hangt er bij Intratuin Bredevoort een AED hangen. Die hangt bij de kassa, en kan in geval van nood worden gebruikt. De AED is alleen toegankelijk wanneer de winkel geopend is.

Zomerfeest in IJzerlo

IJZERLO - Op woensdag 15 augustus, vrijdag 17 augustus en zaterdag 18 augustus is het in IJzerlo tijd voor het jaarlijkse zomerfeest. De festiviteiten vinden plaats bij en rond de tent aan de Huisstededijk.

De voorbereidingen en de voorpret zijn al in volle gang. In de dagen voorafgaand aan woensdagavond 15 augustus zal er hard gewerkt worden om koningin Bo Kraaijenbrink en jeugdkoningin Jade Bosmann feestelijk op te kunnen halen. Elke buurt maakt een versierde wagen waarop ze zelf plaats nemen als de koningin en jeugdkoningin opgehaald worden. Vanaf het feestterrein zal de optocht richting de koninklijke residenties vertrekken. Muziekvereniging Crescendo zorgt hierbij voor de muzikale begeleiding. Nadat iedereen met de koningin en jeugdkoningin is teruggekeerd op het feestterrein zal de avond worden voortgezet met een barbecue en muziek van DJ Thomas Bussink.
Vrijdag 17 augustus wordt er een fietstocht gehouden. De afstanden dit jaar zijn 17 en 35 kilometer. De fietstocht van 35 km betreft een prachtige fietstocht. Dit jaar kan men deze tocht beginnen om 13.30 of om 16.30 uur. Het vertrek is per bus met een fietsenaanhanger om iedereen op de vertrekplaats af te zetten. Wie wil meedoen, kan zich tot 15 augustus aanmelden bij Ellie Hoftijzer (bkhoftijzer@ziggo.nl). Graag erbij vermelden welke tijd van vertrek de voorkeur heeft.
De fietstocht van 17 km start vanaf het feestterrein. De start van deze fietstocht is tussen 17.30 en 18.00 uur. Opgave voor deze fietstocht is niet nodig. Er wordt voor beide fietsroutes geen inschrijfgeld gevraagd. Om 20.00 uur start de cabaretvoorstelling van Irene van der Aart, waarna de avond wordt voortgezet met muziek van de band Down the Hatch.

Zaterdagmorgen 18 augustus om 10.30 uur begint het buurtspel, waarbij de verschillende buurten het tegen elkaar opnemen. Na het buurtspel kan iedereen deelnemen aan 'Iezerlo Got Talent'. Zaterdagmiddag kan iedereen deelnemen aan allerlei spelletjes. Het wordt natuurlijk ook weer spannend wie zich een jaar lang koning(in) van IJzerlo mag noemen. Om 13.00 uur begint het vogelschieten.
Het zomerfeest wordt afgesloten met een feestavond met muziek van Tijgerbrood.

Vanaf een bankje

Het bankje nabij 't Noorden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Tegenover een graanveld

Door Bernhard Harfsterkamp

Naast de rogge ligt een maïsveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het graanveld voor me. Foto: Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In de zomer is het landschap doorgaans vooral groen gekleurd. Door de droogte is de hoofdkleur inmiddels geel geworden. Als het gras niet zo laag was, zou een passant kunnen denken dat die tussen graanvelden door fietste. Vijftig jaar geleden bepaalden die nog het aanzien van het landschap in de zomer. Tegenwoordig zie je ze niet veel meer, maar tegenover het bankje waarop ik zit ligt zowaar nog een roggeveld.

Het bankje ligt aan de onverharde weg die tussen de Lichtenvoordse straatweg en de Barloseweg loopt. Ik ben niet ver van 't Noorden en bevind me in een overgangszone van het dorp Aalten naar het buitengebied van Dale. Het is een gebied met een kerkhof, een strooiveld en een aantal aardige smalle fietspaadjes. Hier en daar is er ook bebouwing, waardoor deze overgangszone op enkele plekken wat rommelig overkomt. Ook vanaf het bankje kijk ik naar een landschap met enige storende elementen, zoals de rij hoge coniferen links in de verte.

Dat het graanveld er nog is verbaasd me, want het landschap van weleer was natuurlijk niet de hele zomer geel gekleurd door vooral rogge. Dat graan werd vanaf half juli gemaaid en gedorst. Graan te lang laten staan kan er toe leiden dat de korrels uit de aar vallen. Maar overrijp zijn de roggearen hier nog niet. Is dit graanveld misschien aangelegd in het kader van het patrijzen- en akkerrandenproject? Maar dan zou ik wat meer bloeiende onkruiden verwacht hebben, zoals roggebloemen, kamille, wikke en klaprozen. En ernaast zo'n akkerrandje met bladrammenas, zwarte mosterd, phacelia en zonnebloem, zoals je die momenteel regelmatig rond Aalten ziet. Opvallend is ook dat het rogge is. Als er tegenwoordig al graan verbouwd wordt, wordt meestal gekozen voor triticale, de kruising van tarwe en rogge.

Rechts naast het roggeveld ligt een veld met het gewas dat al het graan heeft verdrongen, maïs. Maïs is een van de vele planten die we hebben te danken aan de ontdekkingsreizen. Nadat Columbus Amerika had herontdekt kwamen er allerlei voedselplanten naar Europa. Aardappels, tomaten en sperziebonen, maar ook maïs, veroverden ons continent. Het lange groene gras, eerst vooral populair vanwege de eetbare kolven, werd alleen in zuidelijk Europa verbouwd. Het koudere klimaat van Nederland en omstreken was nog niet echt geschikt. Daarvoor moest de soort veredeld worden. Maïs begon zijn opmars in ons land pas in 1964. Toen werd in de landbouwstatistieken voor het eerst 3000 hectare geregistreerd. In 1970 was dit verdubbeld, maar daarna nam het oppervlakte snel toe. In 2016 was er ruim 200.000 hectare maïs, waarvan een vijfde deel in Gelderland.

Het aantal hectares rogge werd daarentegen steeds minder. In 1900 was er 214.000 hectare. In 1960 was er nog altijd 153.000 van over. Maar in 1970 werd er nog maar 55.000 hectare rogge verbouwd, waarna de daling snel ging. In 2016 was er nog slechts 2000 hectare over. Dat met name snijmaïs zo populair is geworden in de landbouw komt omdat het een uitstekend voedergewas, samen met Engels raaigras, voor het melkvee is. Daarnaast kon het heel goed tegen veel dierlijke mest, waardoor er extra veel op maïsland kon worden uitgereden. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk omdat de regels strenger zijn geworden. De populariteit van maïs zal voorlopig niet voorbij zijn, want het wordt eveneens gebruikt om energie op te wekken in biovergisters. Hoe begrijpelijk de keuze voor maïs ook is, ik hoop in de toekomst toch weer meer graanvelden, liefst met mooie akkerranden, in het Aaltense landschap te zien.

Oplossing zoekplaatje

Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Tonnie Stoltenborg

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 31 juli betrof een foto uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. We zien een winkelend publiek in de Landstraat Aalten. Er kwamen veel reacties op deze foto. Wim Hengeveld wist vrijwel alle namen van de middenstanders te noemen, van links naar rechts zien we Klein Entink, boekhandel De Graafschap, de sigarenzaak van Dick Fries, Sporthuis Adje, Firma Lichtenberg. Supermarkt Edah, Ebbers, kapper Fries, Obbink klokken en de meubelzaak van Houwers. Joke Heinen-Brethouwer: "In de straat kwam mijn man, nu 52 jaar geleden, mij achterop met de motor. Hij vroeg of ik met hem uit wilde, waar blijft de tijd..." Yvon Ebbeskamp: "Toen was het nog gezellig, ik ken het niet zoals het op de foto staat, maar wel van latere tijd, zelfs toen was het gezellig, met Sinterklaas, de muziek, de Pieten. Op vrijdagavond in het dorp, gezellig!" Hans te Winkel: "De Landstraat nodigde toen uit om te winkelen. Nu niet meer zo helaas." Bert Bandel: "Ik weet nog dat boven een zaak aan de Landstraat een mevrouw woonde van de familie Delleman. De heer Delleman was destijds directeur van drukkerij De Graafschaap'. Hanneke Prinsen: "Bij boekhandel de Graafschap heb ik stage gelopen." De sigarenwinkel van Dick Fries aan de Landstraat was een zeer bekende winkel die tot aan 2004 bestond. Dick Fries was een blinde winkelier welke ondanks zijn handicap de weg in zijn winkel feilloos wist te vinden, ook het afrekenen met de klant leverde voor hem geen probleem op. Iedere sigarenliefhebber wist het winkeltje van Dick Fries in Aalten wel te vinden. Dick Fries was Hofleverancier. Twee jaar na zijn overlijden verhuisde de inventaris van deze winkel naar het Openluchtmuseum Arnhem. Daar is het winkeltje nagebouwd zoals het in Aalten was.Nieuwe expositie bij Foto21

Fabriekshal. Foto: Piet Sinke

BREDEVOORT - Bij Foto21 op 't Zand in Bredevoort is tot en met 23 september de expositie 'Beschilderde ruimte' van de fotograaf Piet Sinke te bekijken. Foto21 is open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

In de verlaten ruimten van de voormalige textielfabriek is de scheppende kracht van de mens dreigend aanwezig. Alom gebroken glas en resten van onstuimig leven. Het vleugelgeklap van een duif doet je verstarren. En vanaf alle muren en nissen wordt je gade geslagen door vele creaties. Soms vertederend: een portret van een omgekomen vriend: 'repose en paix', of een afbeelding van twee geliefden. Maar ook monsters, prehistorische vogels, abstracties; gebroken ruiten waar het bloed vanaf lijkt te druppelen. Dit alles in prachtig strijklicht. In de veelheid van onderwerpen zoekt de fotograaf naar de essentie; hoe creëer je fotografisch dat sfeerbepalende beeld. Aan onderwerpen geen gebrek.
Het boeiende van graffiti is dat het zich vervangt. Na vier jaar was het kleine poortje met afgebroken slot dat toegang gaf tot deze 'tentoonstellingsruimten' snel gevonden. En het was anders maar weer fotografisch net zo uitnodigend.

Zomeravondexcursie PP naar pompstation Vitens

Het pompstation van Vitens in Corle. Foto: PR

AALTEN - Wat komt er allemaal kijken bij het winnen, zuiveren en leveren van ons kraanwater. Is er wel genoeg water met deze droogte: nu en in de toekomst? Wat is de functie van een watertoren? Uiterst actuele vragen in deze hitte. Deze en meer vragen kan men stellen tijdens de tweede zomeravondexcursie, georganiseerd door de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo, op woensdagavond 8 augustus vanaf 19.00 uur.

Via een fietstocht langs de Slingeplas in Bredevoort arriveert men om 19.30 uur bij drinkwaterproductiebedrijf van Vitens in Corle. Normaal gesproken zijn de drinkwaterproductiebedrijven niet geopend voor het publiek. Voor deze zomeravondexcursie komt Jan Hinkamp, hoofd onderhoud pompinstallaties speciaal naar Corle om uitleg te geven.
De fietstocht start om 19.00 uur op de Markt in Aalten, om 19.15 op 't Zand in Bredevoort en via de Slingeplas komen we om 19.30 uur bij het Pompstation Corle aan de Meenkmolenweg. Om ongeveer 22.00 uur is men dan weer terug in Aalten. Als er tijd is maakt men nog even een rondgang door het Nationaal Lindearboretum met wel 120 verschillende soorten lindes. Deelname en koffie gratis.

In verband met de capaciteit van de installaties is het maximum aantal deelnemers gesteld op twintig personen. Wie wil meefietsen, wordt verzocht even een berichtje aan secretariaat@progressieve-partij.nl te sturen. Als het maximaal aantal deelnemers is bereikt, krijgt men een berichtje dat de groep 'vol' is; geen bericht is dus goed bericht.

Man verongelukt

LINTELO - Op de Varsseveldsestraatweg in Lintelo, gemeente Aalten, is zondagmorgen 5 augustus rond zes uur een een eenzijdig ongeval met dodelijke afloop gebeurd. Een auto heeft op volle snelheid een boom geraakt. De bestuurder was de enige inzittende van de auto; hij is waarschijnlijk onwel geraakt of in slaap gevallen. Hij is ter plekke overleden.

11 / 22

Can I Come Over?
Een 'bijzondere trip' voor Marleen in Australië

Zwetend word ik wakker. Jezus, het is bloedheet hier. Ik trek al mijn kleren uit. Het helpt niet. Nee, ik ben niet wakker. Zit ik nog in een droom? Snel open ik een raam, hopend dat de frisse lucht me wakker maakt. De kamer begint voor mijn ogen te draaien. Waar ben ik? Flitsen schieten door mijn hoofd. Ja, ik ben echt naar Australië gegaan. Voor mijn gevoel duurde het uren om naar de huiskamer te komen. Het zullen een paar minuten in het echt zijn geweest. Man, het lijkt wel een beroerte en ik raak in paniek. Alles voelt nep, alsof ik in twee werelden zit.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Ik herinner me steeds niet meer dan drie seconden en val steeds terug in hetzelfde patroon. Ik word helemaal paranoia. Wat the fuck is er aan de hand? Plotseling valt het kwartje als ik het bakje op het aanrecht zie. Die chocolaatjes uit de koelkast. Shit, daar zat vast meer in dan wat hazelnoten. Met moeite weet ik mijn telefoon te vinden, maar mijn vingers doen niet wat ik wil. Af en toe word ik helder en met alle energie die ik nog heb, bel ik mijn host Luke. Half brabbelend probeer ik uit te leggen wat er aan de hand is. Hij begint te lachen. "How much did you eat?" Three stuks, antwoord ik half in het Nederlands, half in het Engels. "Ow shit", antwoord Luke, en googelt: "What to do by an overdose of weed?" Mijn dosis was twaalf keer te zwaar. Citroen schijnt te helpen en ik eet het zure ding zo in één keer op. Al ijsberend loop ik door de kamer en schaam me vanwege mijn domme actie. Als zijn huisgenoot thuiskomt, adviseert zij om valium te nemen zodat ik wat rustiger wordt. We kijken naar een natuurdocumentaire op Discovery Channel. De stem van David Attenborough kalmeert verbazingwekkend.

De volgende dag word ik wakker met een kater. Het is maar goed dat ik geen snoepkont ben en alles had opgegeten. Ik kom zijn huisgenoten tegen en we schieten in de lach. Een mooi verhaal voor je column, wordt er geroepen. Ik beloof het ze te publiceren.

Na mijn drugsavontuur besluit ik door te reizen richting Sydney. En ik kom terecht bij Laura en Jan Willem. Zo'n drie jaar geleden fotografeerde ik de bruiloft van Laura's broer. Jan Willem kreeg hier 1,5 jaar geleden een baan aangeboden voor twee jaar. Ze voelen zich hier thuis in Sydney. De drukte van deze wereldstad jaagt veel mensen weg, maar mijn hosts houden ervan.

Als ik rondkijk in hun appartement staat er alleen het hoognodige. Een bank, een tafel en een tv. Geen schilderijen of andere decoratieve frutseltjes. Als ik wist dat hier twee jaar ergens zou wonen, zou ik (denk ik) meer moeite steken in wat decoratie. Aan de andere kant, thuis is maar een plek. Je ergens thuis voelen heeft meer te maken met de mensen om je heen. Je geliefd voelen.

Laura legt uit: "Door mijn stofallergie heb ik een hekel aan frutseltjes. Ik ben een minimalist en geld geef ik liever uit aan reizen. Ik kan me overal ter wereld thuis voelen en heb al veel in het buitenland gewoond. Jan Willem en ik zijn elkaars tegenpolen. Hij woonde tot zijn 27ste nog bij zijn ouders. We zijn wel bang dat het lang zal duren voordat we onze draai in Nederland weer vinden."

's Nachts denk ik na hoe ik mijn draai moet gaan vinden, àls ik terug kom naar Nederland. Hier in Australie, voel ik me af en toe best verloren en vraag me af waar ik in vredesnaam mee bezig ben. Langzaam leer ik omgaan met mijn 'onzekere bestaan'. Als ik Sydney verlaat weet ik niet waar ik diezelfde avond nog zal gaan slapen. Totdat het avontuur mij bij een fantastische nieuwe host brengt. Ik straal weer van geluk…

Opnieuw een warme Aaltendag

Kratten stapelen bij jc Atlantic. Foto: Melvin Bol

AALTEN - Ondanks de hitte trok de tweede AaltenDag wel enige belangstelling. Op de kinderrommelmarkt deden jonge kooplieden hun zaken, maar ook de kramen op de braderie trokken diverse klanten, die ook graag de schaduw van de kramen opzochten. Het kratten stapelen, georganiseerd door jongerencentrum Atlantic mocht rekenen op ruime belangstelling. Het leverde spectaculaire plaatjes op. Op de terrassen deed de horeca goede zaken. De AaltenDag wordt in de avonduren voortgezet met livemuziek op diverse locaties in het centrum van Aalten.

Wiebelend de stapel nog hoger maken. Foto: Melvin Bol
Volop kindervertier. Foto: Melvin Bol
De modelspoorbaan trok zoals altijd veel kijkers. Foto: Melvin Bol
Foto: Melvin Bol
Foto: Melvin Bol
Gelukkig zorgden de kraampjes ook voor schaduw. Foto: Melvin Bol
Veel jonge kooplieden op de kinderrommelmarkt. Foto: Melvin Bol
Van Toeten Noch Bloazen maakt sfeer. Foto: Melvin Bol
Volle terrassen op de tweede Aaltendag. Foto: Melvin Bol
Van Toeten Noch Bloazen maakt sfeer. Foto: Melvin Bol

Column

8 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Kindertimmermiddag

Kulturhus Lintelo

Bredevoort

Met Hendrickje Stoffels door Bredevoort

VVVBredevoort

9 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Wandeling Bredevoort met Prins Maurits

VVVBredevoort

Aalten

AaltenDagen van streek!

Centrum Aalten

Aalten

Marktconcerten in de Oude Helenakerk

Oude Helenakerk

10 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

11 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

De Bazaar - Retro & Handmade markt

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Aalten

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

VVV Agentschap Aaltense Musea

12 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Made in de Achterhoek

Suzan Hijink en Marlon Hinkamp exposeren in de Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Zomerconcert

't Zand Bredevoort

13 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

14 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Wandeling met stadsgids Bredevoort

VVVBredevoort

15 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Met Hendrickje Stoffels door Bredevoort

VVVBredevoort

16 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Wandeling Bredevoort met Prins Maurits

VVVBredevoort

Aalten

AaltenDagen van streek!

Centrum Aalten

Aalten

Marktconcerten in de Oude Helenakerk

Oude Helenakerk

17 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Scootmobielclub Aalten

De Ahof

18 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

VVV Agentschap Aaltense Musea

19 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Themaboekenmarkt Bredevoort

Boekenmarkt Koppelkerk Bredevoort

Bredevoort

Made in de Achterhoek

Suzan Hijink en Marlon Hinkamp exposeren in de Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Zomerconcert Bredevoort

't Zand Bredevoort

20 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

21 augustus

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Wandeling met stadsgids Bredevoort

VVVBredevoort

Zomerconcert met Mart Hillen

Mart Hillen. Foto: Lawrence Mooij Dutchfoto

BREDEVOORT - Zondag 12 augustus is het vijfde zomerconcert op 't Zand in Bredevoort met gitarist Mart Hillen uit Lichtenvoorde. Het concert is van 12.00 tot 14.00 uur en gaat alleen door bij mooi weer. De toegang is vrij, hoewel er wel met de pet wordt langsgegaan om de kosten te drukken.

In 2016 wint fingerstyle-gitarist Mart Hillen de theaterwedstrijd Rabo On Stage in Zutphen. Fingerstyle betekent in het geval van Mart dat hij basgitarist, gitarist en drummer inéén is. Hij bespeelt de snaren en drumt tegelijkertijd op de klankkast van zijn gitaar. Mart is in zijn eentje een volwaardige band. Hoewel Mart niet zingt vertaalt hij alom bekende nummers op zijn eigen manier waarbij elk nummer zijn eigen geschiedenis heeft, die grappig, droevig of interessant is.


www.bredevoort.nu

Derde zondag boekenmarkt met thema 'geschiedenis'

Geschiedenisboeken staan centraal op de boekenmarkt. Foto: PR

BREDEVOORT - Zondag 19 augustus vindt er weer een derde zondag boekenmarkt VAN 11.00 tot 17.00 uur plaats op het buitenterrein van de Koppelkerk in Bredevoort. De boekenmarkt staat in het bijzonder in het teken van geschiedenisboeken. Naast geschiedenisboeken, bieden de boekhandelaren ook hun reguliere aanbod aan in tal van onderwerpen.

Binnenin de Koppelkerk kan men terecht voor een expositie. In de bovenzaal is de expositie 'Made in de Achterhoek' te zien van twee jonge Achterhoekse talenten: Suzan Hijink en Marlon Hinkamp. Beide kunstenaars zijn vanaf 13.00 uur aanwezig om in gesprek te gaan met bezoekers. Van 12.00 tot 14.00 uur organiseert de VVV bovendien een zomerconcert van Trio Sandra Vanreys op 't Zand in Bredevoort.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Armoedebeleid uit verschillende invalshoeken bekeken

'Bijstand is geen status quo'

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - In een vierluik bekijkt Achterhoek Nieuws het fenomeen armoede vanuit verschillende invalshoeken. Zo stelt de gemeente Winterswijk stelt ten doel in 2040 geen armoede meer te kennen. Evengoed ligt het percentage inwoners met een laag inkomen hoger dan het landelijk gemiddelde en stijgt de deelname aan de voedselbank alleen maar. Dat maakt de uitdaging des te belangrijker. In dit tweede deel beschouwen wij de inzet van de sociale dienst en het fenomeen bijstandsgerechtigden. In de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk worden de werkzaamheden verricht door de SDOA, de gemeente Aalten heeft het werk uitbesteed aan Laborijn, waarin de gemeenten Aalten, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland samenwerken.

Als uitvoeringsorganisatie van de gemeente is er de sociale dienst. Voor de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland is dit Sociale Diensten Oost Achterhoek (SDOA). Burgers die geen enkel ander vangnet hebben, kunnen aanspraak maken op de bijstand in Nederland. Hans Ebbers en Hans Bussink werken bij SDOA specifiek op het terrein van het minimabeleid en re-integratie in de samenleving. Het getal van meer dan een miljoen 'armsten' in Nederland is schrikbarend hoog, vinden ook de beide heren. "Bijna 1600 inwoners van onze gemeenten krijgt een bijstandsuitkering, Winterswijk telt er bijna 600."

Bijstand
Een burger heeft recht op een bijstandsuitkering als hij geen inkomen heeft, geen spaargeld, alimentatie of vanuit andere eigen voorzieningen rond kan komen. "Eerst gaan we in gesprek over de mogelijkheden van werk: kan dat, hoe snel en hoeveel. Daarna spreken we over andere mogelijkheden van inkomen creëren. Bijstand is echt het laatste vangnet", zo leggen de heren uit. In de huidige participatiemaatschappij wordt geïnvesteerd in deelname aan de samenleving. "En daarmee is het hebben van bijstand geen status quo, maar een tijdelijke oplossing die zo kort mogelijk moet duren."

Granieten bestand
In de volksmond worden ze bijstandtrekkers genoemd: burgers die langdurig in de bijstand zitten. Ze zijn niet bemiddelbaar naar werk, ook niet op de langere termijn. De SDOA ziet van vader op zoon hele families langdurig genieten van een uitkering. "We noemen dat het granieten bestand."
Wim Aalderink, wethouder gemeente Winterswijk van arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening, stelde driekwart jaar geleden dat deze intergenerationele armoede opgelost gaat worden: "We moeten niet, zoals in de Bijbel staat of in de geschiedenis lang is geloofd, armoede als een onvermijdelijk gegeven van het leven beschouwen. Dat als je geboren bent voor een dubbeltje je nooit een kwartje kunt worden. Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen." Van ambitie naar realiteit is echter nog een lange weg te gaan.

Nieuwe denktrant
Volgens Hans Ebbers van SDOA is de investering begonnen. "Onze klantmanagers zijn experts op het gebied van matchen van burgers met participatie en werk. Zij kijken naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen." Nieuwe tijden vragen om nieuwe wegen om te bewandelen. "We geven meer maatwerk dan voorheen en fixeren ons minder op de protocollen en procedures." De Sociale Dienst zegt hiermee een grotere flexibiliteit na te streven. "In de komende jaren zijn er 150.000 banen in de zorg nodig. Dat biedt voor ons kansen om burgers om te scholen of in te zetten in de zorg."

Het geheel is onderdeel van de terugtrekkende overheid, die meer verantwoordelijkheid neerlegt bij de burger. Bussink: "Meer investeren in de mens dan in het papier, waardoor het uiteindelijk goedkoper is." Op een bijeenkomst over armoede en eenzaamheid waar Achterhoek Nieuws was uitgenodigd, werd hier anders tegenaan gekeken: "Het ontbreekt aan besturen met lef en de durf om te investeren. De sociale dienst is teveel gericht op controleren, niet op meedenken." Er wordt gepleit voor een regionale proef waarin burgers actief gecoacht worden op budget, levensstijl en het nemen van eigen regie.

Armoedeval
Alles ten spijt, ziet de SDOA geen afname van armoede, ondanks een aantrekkende economie. "De grootste zorgen zitten bij de 45-plussers," zo meent Hans Ebbers. "Hun kans op de arbeidsmarkt daalt." Inkomsten uit werk moeten voldoende zijn om weggevallen toeslagen als iemand in de bijstand zit, te compenseren. "En dat is moeilijker als je ouder bent. Dat heet de armoedeval: er op achteruit gaan als je van een uitkering naar betaald werk gaat. Bijvoorbeeld omdat door je arbeidsloon je geen recht meer hebt op huurtoeslag."

Participatieladder
Het bespreken van dit onderwerp leidt tot een besef dat de oplossingen niet gemakkelijk zijn. Een meetinstrument van de SDOA is de participatieladder: hoe hoger op de ladder, hoe meer zelfstandig. Meer dan de helft van de huidige cliënten met een bijstand komt niet verder dan sport 3. "Dat betekent dat mensen nog geen betaald werk hebben, mondjesmaat deelnemen aan het sociale leven en waarschijnlijk amper een daginvulling hebben. En dat is schrikken", aldus Hans Bussink. Ook het niet kunnen meedoen aan sport, studie of muziekschool is onderdeel van armoede.

Hengel en vis
De toekomstvisie om in 2040 geen armoede meer te kennen in Winterswijk is op zijn minst ambitieus, zo vindt het SDOA. "De cijfers geven alle reden om anders te werken, maar makkelijk is dat niet." De praktijk is zoals altijd weerbarstiger. Ebbers: "Ik bezocht laatst de Voedselbank en begreep niet dat iedereen zomaar eten kreeg. Geef ze een hengel en leer ze vissen, in plaats van wekelijks een vis te geven", zegt hij spreekwoordelijk. "Er werd mij gezegd dat veel cliënten eerst moeten leren waar vissen zwemmen en hoe een hengel werkt, voordat dat kan. En dat ondertussen wel de buik gewoon knort. Dat was een eye-opener voor mij."

Geef ze geld
Er heerst armoede in Winterswijk onder minder dan 5% van de bevolking. Veel hoogopgeleide burgers werken bij hulpverlening, overheid en SDOA om hen te integreren in de maatschappij en te controleren op bijstandsfraude. Is een basisinkomen niet de investering die onder de streep goedkoper is en de burger de regie geeft over inkomsten?
Ebbers en Bussink volgen deze gedachte. "Maar het is te duur, denken we. Uitkeringen worden door de landelijke overheid betaald, een experiment op het basisinkomen niet."

Gemeente Winterswijk heeft in 2016 laten blijken niet mee te willen doen met een experiment. Evengoed nam op 1 juni van dit jaar GroenLinks Winterswijk het initiatief om een amendement in te dienen om de mogelijkheden ervan te onderzoeken. Samen met PvdA en D66 is dit amendement ingediend en aangenomen. De discussie op dit vlak is vooralsnog niet gesloten.

Volgende week belichten we de visie van een cliënt van de Voedselbank.

Bronnen: Symposium 'Winterswijk armoedevrij in 2040', januari 2018 en de daarvoor geschreven stukken

Factsheet Armoede met vergelijking tussen Winterswijk, Oost-Gelre, Aalten, Berkelland t.o.v. Nederland

Cijfermateriaal is aangeleverd door SDOA op basis van hun administratieve gegevens.

Ambachtelijke dag bij Erve Kots

In het museum is onder andere te zien hoe de smid te werk gaat. Foto: PR

LIEVELDE - Op donderdag 9 augustus houdt Erve Kots van 11.00 tot 17.00 uur een ambachtelijke dag in museum Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde.

In het museum zal die dag de olierosmolen, de klompenmakerij, de smederij en de zagerij in werking zijn, in boerderij Kots worden knipmutsen gemaakt en kan men kijken hoe doekrollen, manden vlechten en touwslaan in z'n werk gaan. In het Los Hoes breit Laura Grolse wanten volgens een eeuwenoud patroon.

Naast de vele oude ambachten zijn er ook 'ambachten' van deze tijd te zien, zoals hoeden maken, kralenwerk, wolvilten, borduren, origami, de dry brushtechniek en diamond painting.

Kinderen kunnen deze dag klomp beschilderen, broodbakken of lekker spelen in de speeltuin van het museum.
De ambachtenmarkt is leuk in combinatie met de Bier Experience. Dat is een interactieve rondgang door het Brouwhoes van hoog naar laag met doolhof, presentatie, en laserschieten voor het gehele gezin.

De entree bedraagt 4,50 euro voor volwassenen en kinderen betalen 2,25 euro entree.


www.ervekots.nl

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.


www.sbnlnatuurfonds.nl