Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

5 december 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 5 december 2017


Collectieve ziektekostenregeling Berkelland

BERKELLAND - Vanaf 1 januari 2018 kunnen inwoners met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau kiezen via welke verzekeraar zij willen deelnemen aan de collectieve ziektekostenregeling. Deze regeling bestaat al langer en werd tot nu toe alleen uitgevoerd door Menzis. Met ingang van 2018 is het mogelijk om niet alleen via Menzis, maar ook via InTwente of Salland Zorgverzekeringen deel te nemen aan de collectieve ziektekostenregeling

Maatwerk
In samenwerking met de drie zorgverzekeraars heeft de gemeente Berkelland de mogelijkheden tot deelname aan de collectieve ziektekostenregeling verruimd. Zo is er meer keuze en zijn er meer mogelijkheden om een ziektekostenregeling af te sluiten.
Inwoners met een laag inkomen (tot 130 procent van de bijstandsnorm) kunnen overstappen op deze collectieve ziektekostenregeling. In de volgende tabel is te lezen wat een inwoner (of samen met hun partner) dan maximaal netto mag verdienen om hiervan gebruik te kunnen maken.
Max. netto maandinkomen incl. vakantiegeld per 1 juli 2017 Jonger dan de AOW leeftijd Ouder dan de AOW leeftijd
Alleenstaande: jonger dan AOW leeftijd: € 1.282,48, ouder dan AOW leeftijd € 1.441,02. Echtpaar/Samenwonend jonger dan AOW leeftijd': € 1.832,10, ouder dan AOW leeftijd € 1.969,16. Alleenstaande met kinderen jonger dan AOW leeftijd: € 1.282,48, ouder dan AOW leeftijd € 1.441,02.
Inwoners die meer willen weten of denken aan overstappen, kunnen terecht op de website www.gezondverzekerd.nl (vul Berkelland in). Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de overstapcoaches van Menzis, InTwente of Salland Zorgverzekeringen.
Verzekeraar Telefoonnummer: Menzis 088 222 40 80 (maandag t/m vrijdag, 8.30-19.00), InTwente (DSW) 053 5 748 348 (maandag t/m vrijdag, 8.00-17.30), Salland Zorgverzekeringen 0570 68 74 84 (maandag t/m vrijdag, 8.00-19:00, zaterdag, 9:00-13:00).
Op het gemeentehuis en bij de teams van Voormekaar zijn folders op te halen met daarin informatie over de verschillende ziektekostenregelingen.
Inwoners die er zelf niet uitkomen en ook niet met iemand uit hun omgeving, kunnen een afspraak maken voor één van de twee spreekuren van de gemeente Berkelland op 6 december (13.30-16.30) en 28 december (9.00-12.00). Hiervoor bellen zij naar de gemeente Berkelland op 0545-250 250. De spreekuren worden verzorgd door een team van overstapcoaches en vrijwilligers die graag een op de situatie toegespitst advies geven.
Tot en met 31 december 2017 is het mogelijk om te veranderen van zorgverzekeraar. Overstappen kan alleen als er geen betalingsachterstand is bij de huidige zorgverzekeraar. Door het aanbieden van een collectieve ziektekostenverzekering probeert de gemeente te voorkomen dat een kwetsbare doelgroep, namelijk inwoners met hoge zorgkosten en een laag inkomen, door het eigen risico in de financiële problemen komt en/of zorg mijdt.

Kerst-Inn in Dorpskerk

Na afloop kunnen de bezoekers op het Kerkplein nagenieten onder het genot van chocomelk of glühwein. De Reurlse Midwinterhoarn Blaozers laten dan opnieuw van zich horen. Foto: PR.

RUURLO – De Kerst-Inn is bijna niet meer weg te denken uit de tradities rondom de Kerst in Ruurlo. Op zaterdagavond 16 december wordt voor de 39ste keer dit evenement georganiseerd. Koren en musici uit Ruurlo brengen kerkelijke en niet-kerkelijke kerstmuziek in een boeiend en afwisselend programma.

Dit jaar wordt meegewerkt door Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust, het koor Markant en het koor Schouder aan Schouder. Van de bezoekers wordt tijdens de samenzang ook een vocale bijdrage verwacht. Lees verder op pagina 3

Borculoër (16) opgepakt na inbraak in Zutphen

Zutphen / Borculo -Een 16-jarige jongen uit Borculo is in Zutphen opgepakt bij een poging tot inbraak in de nacht van zaterdag op zondag. Rond 0.20 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een getuige. De getuige zag dat twee mannen op een bouwterrein aan de Beethovenstraat een container openbraken en belde 112. De mannen hadden in de gaten dat ze betrapt waren en renden weg richting de Emmerikseweg. Na een korte achtervolging kon de 16-jarige jongen aangehouden worden. Zijn medeplichtige werd niet gevonden. Het tweetal had niets meegenomen. De verdachte is naar het bureau in Doetinchem gebracht.

Mast Haarlo lastig dilemma

Het bereik van KPN in Haarlo was volgens de inwoners onvoldoende en dus werd er een verzoek ingediend voor signaalversterking, ofwel een antennemast. Een bewonerscollectief van ruim 20 inwoners is tegen de voorgestelde locaties.

KPN antennemast Haarlo lastig dilemma

Zicht op de Camping Veldzicht, een van de alternatieve en betwiste locaties voor de antennemast. Foto: Rob Weeber

HAARLO - Het bereik van KPN in Haarlo was volgens de inwoners onvoldoende en dus werd er een verzoek ingediend voor signaalversterking, ofwel een antennemast. Inmiddels ligt er een uitnodiging van de gemeente voor een tweede inloopbijeenkomst op 12 december, maar feit is dat zij lijnrecht tegenover een bewonerscollectief van ruim 20 inwoners staat dat tegen de voorgestelde locaties is.

Door Rob Weeber

De eerste voorkeurslocatie voor KPN werd door de gemeente middels een brief bekend gemaakt, waarna het bewonerscollectief werd opgericht en een petitie van 130 inwoners richting de gemeente ging. Het bleek een plek bij het voetbalveld te zijn, een plek waar de mast het meest optimale bereik zou hebben. Het collectief stuurde haar zienswijze omtrent de beslissing in, wat leidde tot een eerste inloopbijeenkomst. Echter, dit was volgens het collectief een 'wassen neus'. De eerder ingezonden zienswijze van het collectief kon mondeling herhaald worden, maar er was geen enkele beleidsmaker aanwezig. De gemeente diende daarop in overleg met KPN en het Antennebureau een viertal alternatieve locaties in en nodigde de inwoners uit voor een tweede inloopbijeenkomst, welke op 12 december plaatsvindt. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de inwoners hun voorkeur uitspreken voor een van de alternatieve locaties. Ook wethouder Patricia Hoytink-Roubos zal dit keer aanwezig zijn, evenals KPN en het Antennebureau. Verder is bekend dat de gemeente de beslistermijn omtrent het toekennen van de omgevingsvergunning heeft verruimd tot 2 februari.

Eef van Leeuwen is woordvoerder van het bewonerscollectief en legt uit waarom het collectief tegen de voorgestelde locaties is. "Wij zijn niet tegen een antennemast, maar wel tegen een mast die te dicht op de bebouwing staat in verband met stralingsziekte. In het dorp wonen twee mensen die aantoonbaar last hebben van deze ziekte, Elektrohypersensitiviteit (EHS) genoemd. Een ervan is juist vanwege de hooggevoeligheid voor straling vanuit de randstand naar Haarlo verhuisd. EHS wordt inmiddels door de WHO erkend. Voordeel van Haarlo is dat het een landelijk karakter heeft met relatief weinig stralingsinvloed. Het is een plek, waar mensen die last van EHS hebben, tot rust kunnen komen. Erve Veldink is mijn retraitecentrum, waar ik jaarlijks veel mensen ontvang die juist vanwege dit aspect hier verblijven. Ik ben van mening dat Nederland plekken als Haarlo moet koesteren en in stand houden. Het enige wat wij vragen is een plek te kiezen die 1 km buiten het dorp ligt. We hebben zelf drie locaties aangewezen die hiervoor in aanmerking komen. Een ervan komt overeen met de wens van KPN om aan de zuidkant van het dorp te bouwen. Hiervoor zou de picknickplaats aan de Eibergseweg geschikt zijn. Maar ook de bestaande hoogspanningsmasten aan de Oude Eibergseweg en tussen de Wolinkweg en Waterhoekdijk voldoen voor ons. Verder vinden we een mast van 40 meter hoogte niet in het landschap passen."

Navraag bij de gemeente leert dat zij op 12 december de bewoners inlicht omtrent de stand van zaken. Verder wil zij niet vooruitlopen op de uitkomst van de avond. Een woordvoerder van KPN bevestigt dat er vier alternatieve locaties zijn, waarmee zij uit de voeten kunnen. Verder weg is volgens hen niet mogelijk in verband met het beschermde natuurgebied. Het gebruik van bestaande hoogspanningsmasten is voor hen geen optie, het past niet in de bestaande netwerkplanning. En dus is de gemeente aan zet op 12 december.

Negenendertigste Kerst-Inn op 16 december in Dorpskerk Ruurlo

Vervolg voorpagina

De kinderen van de hoogste groepen van de basisscholen in Ruurlo zijn uitgenodigd om een kerstverhaal te schrijven. Een deskundige jury kiest het winnende verhaal, dat tijdens de Kerst-Inn door de winnaar of winnares wordt voorgelezen. Het volledige programma staat op www.kunstkringruurlo.nl.

De Dorpskerk is open vanaf 19.00 uur (wie eerder komt moet buiten wachten). Dan spelen op het Kerkplein de Reurlse Midwinterhoarn Blaozers. Vanaf ongeveer 19.15 uur brengt Sophia's Lust de bezoekers in de kerk alvast in de stemming.
Bij het verlaten van de kerk wordt een vrije gift gevraagd voor de Kerstpakkettenactie van de gezamenlijke kerken in Berkelland en de Noodhulp door deze kerken. De KunstKring Ruurlo, verantwoordelijk voor de organisatie van de Kerst-Inn, schenkt na afloop op het Kerkplein chocolademelk en Glühwein.

Column

Ouwelullenmuziek

Terwijl ik deze regels tik snerpt uit de luidspreker schuin achter mij de gitaar van Ritchie Blackmore. Een minuten durende solo, ondersteund door beukende drums, een dreunende bas en dat zo specifieke geluid van een Hammond-orgel. Even ben ik 47 jaar terug in de tijd. Child in Time van Deep Purple, in 1971 mijn eerste kennismaking met hardrock. De jaren zestig, de jaren van de beatmuziek, waren alweer voorbij.

Al een paar dagen kon je op Radio 5 luisteren naar de Evergreen Top 1000. Ik heb dat tot vandaag niet gedaan. Waarom niet? Ach, laat ik het maar eerlijk bekennen: ik wil niet geassocieerd worden met ouwelullenmuziek. Want ouwelullenmuziek, die wordt gedraaid voor ouwe lullen. En nee hoor, een ouwe lul, dat ben ik niet. Nog lang niet!

Tuurlijk, ik hou mezelf hartstikke voor de gek. Want ik ben het natuurlijk wel. Oud, tenminste. Ik mag dan af en toe beweren dat ik me nog twintig voel (ook een leugentje trouwens!), ik ben in werkelijkheid de 65 al gepasseerd. Wat heet, vanaf vandaag ben ik zelfs officieel gepensioneerd. Dan kun je toch werkelijk niet meer volhouden dat je nog jong bent. Maar 't is moeilijk toegeven, dat wel!

Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn vader afscheid nam van zijn werk. In zijn tijd was er nog een VUT, dus hij was jonger dan ik nu. Desondanks keek ik naar hem en dacht: Pa, nu ben je toch echt oud! En dat meende ik ook nog. Hij was 34 jaar ouder dan ik, maar het gat tussen onze beide generaties voelde als een hele brede kloof.

Een generatiegat zit er natuurlijk ook tussen mij en mijn kinderen, en zeker tussen mij en m'n kleinkinderen. Maar gek genoeg voelt zelfs de laatste als veel minder breed dan die kloof die er tussen mij en mijn vader zat. En dat heeft alles te maken met muziek.

Afgelopen week was ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers met zijn twee dochters bij De Wereld Draait Door. Aanleiding om ze voor die talkshow uit te nodigen was de release van het nieuwe album van U2, waarvan vader en dochters alle drie grote fans zijn. Voor mij heel herkenbaar. De muzikale smaak van mijn zoon (nu 42) en mij liep weliswaar in de jaren negentig niet helemaal gelijk op, maar voor twee bands liepen we allebei warm: The Rolling Stones en U2. Waarbij ik wel moet aantekenen dat hij meeging naar een Stones-concert vooral om mij een plezier te doen en dat dit andersom gold voor U2. Toch misschien een generatiekloofje dus, maar een heel kleine dan. Over Normaal waren we het trouwens helemaal eens: betere muziek werd er aan onze kant van de IJssel niet gemaakt.

Toen Segers bij DWDD zat was de Evergreen Top 1000 al vier dagen aan de gang. Ondanks dat ik de hele week al volop naar de radio had geluisterd (min of meer geveld door een longontsteking, dus alle tijd daarvoor) was het nog niet in me opgekomen om Radio 5 op te zoeken. Ik verkeerde nog in de ontkenningsfase, zullen we maar zeggen. Maar vader en dochters Segers gaven als het ware een signaal af, dat mij bijzonder welkom was: je kunt die 'oude' muziek best waarderen, zonder zelf een ouwe lul te zijn. De knop ging letterlijk om en vrijdag heeft de radio de hele dag op 'Vijf' gestaan. Leonard Cohen, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, zelfs de Amazing Stroopwafels, ze kwamen allemaal voorbij. En de meeste zong ik luidkeels mee. Tot mijn geliefde fijntjes opmerkte: "Goh, buiten zou dat ook heel mooi klinken!"……

Over een paar weken begint de Top 2000 aller tijden weer. Ik denk dat ik dan maar gewoon vanaf het begin ga luisteren

Uitslagen Ruurlose Bridge Club

RUURLO – De tweede zitting van de derde competitieronde van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 29 november in zaal De Tapperij gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Ria Wiegerinck en Martin Wiegerinck 55.83 procent 2. Carla Quarles van Ufford en Petra Smith 53,75; 3. Truus van Helvoort en Marietje Hissink 53,33. B-lijn: 1. Ria en Joep Roumen 71,98; 2. Corrie en Fop van Kooten 55,21; 3. Albert van der Moolen en Gerrit Weijman 54,27. C-lijn: 1. Peter Hendriks en Johan Eek 64,92; 2. Dien Flierman en Dika Roekevisch 62,42; 3. Truus en Ino Meijer 58,00.

Lichtjesroute met kerstvoorstelling Bie Winkels in Gelselaar

Kerststalletjes uit de collectie van Rita Bakker zijn te bewonderen in boerderij Winkels tijdens de lichtjesroute. Foto: PR

GELSELAAR - Gelselaar schittert deze decembermaand opnieuw met een lichtjesfeest. Op vrijdag 15 december kan iedereen in dit dorp 's avonds meegenieten van een sfeervolle lichtjesroute met kerstvoorstellingen. Een activiteit van de Stichting Bie Winkels. Bij de schuur van de gelijknamige boerderij aan de Dorpsstraat 16 kan tussen half zeven en half negen gestart worden voor deze winterse tocht.

Gelselaarse kinderen voeren op een paar plekken langs de route kerstvoorstellingen op. De eerste voorstelling heeft deze keer plaats bij een oude melkstal van Winkels in De Kempe bij Gelselaar. Een stal bij Winkels, tussen de schuur en het achterhuis van de boerderij, vormt het decor voor de slotvoorstelling. De route voert door en langs de rand van het dorp. Voor een flink deel over grond die hoort bij Winkels. Daar de route voor een groot deel over landbouwgrond loopt, is het niet toegestaan deel te nemen met een hond. Dit vanwege het risico op verspreiding van veeziekten.

De eerste aflevering van de lichtjesroute in Gelselaar trok vorig jaar deelnemers van alle leeftijden en werd door iedereen zeer gewaardeerd. Het idee voor dit evenement komt van Rita Bakker, die ook de andere leden van de projectgroep Bie Winkels er enthousiast voor wist te maken. In het achterhuis van Winkels toont Rita Bakker opnieuw een deel van haar collectie kerststalletjes, waaronder miniatuurstalletjes, die afkomstig zijn uit allerlei landen. Elk jaar breidt ze haar verzameling nog uit.

Eén van de kerstvoorstellingen bij de Gelselaarse lichtjesroute wordt opgevoerd bij een oude melkstal van Winkels, in De Kempe. Foto: PR

Deelname aan de lichtjesroute, inclusief bijwoning van de kerstvoorstellingen en een consumptie, kost drie euro.

Hulp bij ingewikkelde formulieren

BERKELLAND - Berkelland is overeengekomen met Sensire dat Berkellanders ook in 2018 een beroep kunnen doen op hun sociaal raadslieden en vrijwilligers. Sensire coördineert deze groepen. Via de Voormelaarteams in Berkelland kunnen inwoners een beroep doen op de specifieke expertise van deze raadslieden en gespecialiseerde vrijwilligers.

Bijvoorbeeld bij het invullen van complexe formulieren, om de administratie op orde te krijgen, om schulden op een rijtje te zetten, belangrijke aanvragen te doen en bij wat er al niet mee voor ingewikkelds op iemands levenspad kan komen. Wethouder Marijke van Haaren onderstreept het belang van deze groepen met hun deskundigheid die goed aansluit op de behoefte van inwoners.
Het gaat hier om praktische maatschappelijke hulp waarover op de website van Voormekaar staat: 'Iedereen heeft wel eens een periode dat het niet zo goed gaat door ziekte, financiële problemen, eenzaamheid of overbelasting. (…) Dan kan een vrijwilliger hulp bieden. Door met zijn tweeën op een gelijkwaardige wijze te werken aan een oplossing.

Wereldlichtjesdag Berkelland

Pauline van Veen: 'Elke naam noemenswaardig'

Door Barbara Pavinati

BELTRUM - Namen noemen van overledenen is een belangrijk aspect van rouwverwerking, weet Pauline van Veen, uitvaarbegeleidster. Daarom heeft ze het initiatief genomen om op zondag 10 december om 19:00 uur 'Wereldlichtjesdag Berkelland' in de R.K Kerk van Beltrum te organiseren. Tijdens dit lichtritueel kunnen de namen van overleden kinderen genoemd worden. "Het gaat om kinderen van alle leeftijden. Je kan dan denken aan kinderen die tijdens de zwangerschap gestorven zijn, maar ook oudere overleden kinderen kunnen herdacht worden. Zo wordt er ook een kaarsje aangestoken namens een moeder van 94 die haar kind overleefd heeft. Er is ook ruimte voor mensen die hun kinderwens los hebben moeten laten, zij kunnen ook intens verdrietig zijn," vertelt Pauline van Veen.

Namen noemen
Pauline: "Zelf ben ik trotse moeder van een tweeling: Pim en Thijs. Zij zijn na een zwangerschap van 27 weken geboren en kort na de geboorte overleden. Ik heb het enorm gemist dat ik hun namen nooit kon noemen, terwijl zij mij heel veel gebracht hebben. Rouwen is een proces. Je bent niet in een jaar uitgerouwd. Nu kan ik met mildheid en liefde aan ze terugdenken. Anderen gun ik dit dankbare gevoel ook. Het noemen van namen kan mensen daarbij op weg helpen. Het zorgt voor erkenning en herkenning. Het volgende gedicht van Marinus van de Berg maakt veel duidelijk:

Elke naam
Elke naam
een licht
Elke naam
een belofte
Elke naam
een verbondenheid
Elke naam
een verhaal
Elke naam
een gezicht
Elke naam
een herinnering
Elke naam
noemenswaardig

Kaarsje
Wereldlichtjesdag wordt op de tweede zondag in december in verschillende landen gehouden. Er gaat een slinger van licht de wereld rond. Nederland is om 19:00 uur aan de beurt. De inloop in Beltrum is vanaf 18.30 uur. Er is voor iedereen die dat wil, gelegenheid een kaarsje aan te steken en deze in alle rust vooraan in de kerk neer te zetten en zo even stil te staan bij het kind dat gemist wordt. De namen kunnen van tevoren worden doorgeven, maar het kan ook op de avond zelf.
Na afloop van de herdenking is er koffie, thee en ranja en natuurlijk ook gelegenheid om samen nog wat na te praten. Aan de plechtigheid zijn geen kosten verbonden, maar het wordt op prijs gesteld als je zelf een glazen potje voor een waxinelichtje meeneemt.

Veldhuis derde in Vreden

GEESTEREN - Henk Veldhuis heeft in Vreden (Duitsland) een derde prijs behaald met Orion in het L klassiek springen 40+ de combinatie komt uit voor de Hamelandse Ruiters uit Geesteren.

Volop folklore tijdens Midwinterhoarnwandeling

Midwinterhoornblazers uit Kotten bij boerderij Lievestro. Foto: PR.

RUURLO – Ze waren op de eerste adventszondag weer massaal naar hartje Achterhoek gekomen. De midwinterhoornblazers en de wandelaars voor de inmiddels alweer negentiende editie van de Reurlse Midwinterhoarnwandeling die zondag vanaf Pannenkoekenboerderij De Heikamp plaatsvond. Om precies in aantallen te zijn: 32 midwinterhoornblazers en 803 wandelaars.

Door Jan Hendriksen

In de komende vijf weken heeft men in de regio elk weekeinde weer de keus uit diverse wandelingen die begeleid worden door het sonore geluid van de hoorns. In 1999 en in de eerste jaren daarna had Ruurlo het alleenrecht. Maar anno 2017 worden er op de eerste adventszondag meerdere midwinterhoornwandelingen in de regio gehouden. Maar nog steeds is de Ruurlose wandeling zeer in trek. En dat komt mede door het grote aantal midwinterhoornblazers die er tijdens de wandeling te horen zijn. En natuurlijk ook door de prachtige routes die door het Ruurlose bosgebied worden uitgezet. En die werden dit jaar niet overstemd door het motorgeronk vanuit de Hengelose windrichting door een off-the-roadrit.

Dat de wandelafstanden over zes, dertien en achttien niet altijd precies kloppend zijn en voor enige verwarring zorgden nam menige wandelaar op de koop toe. Het was zondag miezerig en waterkoud. Gegroepeerd warmden midwinterhoornblazers zich even aan een vuurkorf voordat men beurtelings blies. Want dat schrijft de traditie voor. Bij De Heikamp liet Bertus Bannink van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers zien hoe van van stuk berkenhout een midwinterhoorn wordt gemaakt. Over de herkomst van het midwinterhoornblazen doen verschillende verhalen de ronde. Was het een oud heidens gebruik om de geesten te verjagen en het licht terug te halen zoals bij de Germanen gebeurde tijdens joelfeesten? Of werd de hoorn gebruikt door de boeren als ze burenhulp nodig hadden?

Onderduikers
Bertus Bannink: "Uit overleveringen weten we dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de midwinterhoorn werd gebruikt om waarschuwingssignalen te geven. In het oosten van ons land werden smokkelaars op deze manier gewaarschuwd voor de marechaussee. Ook weet men dat in de Tweede Wereldoorlog de midwinterhoorn eveneens als waarschuwingssein werd gebruikt om onderduikers te waarschuwen als er gevaar dreigde." Menige wandelaar mocht van Bertus Bannink even de 'happe' (mondstuk) van de hoorn aan zijn lippen zetten. En zie er zaten 'talenten' tussen. Er waren er zelfs die een midwinterhoorn kochten. Daarvoor hadden Claudy Melchers, Irma Buunk, Jolanda Hulshof, Ellen Pasman en Gerjanne Wezinkhof uit Ruurlo en Anja Dibbelink uit Geesteren geen belangstelling. De schoenen en laarzen van de zes vrouwen waren flink bespeurd door de modderige zand- en bospaden. Maar daar treurden de 'dames' absoluut niet om. Na flink doorgestapt te hebben viel men De Heikamp binnen voor een welverdiende versnapering. Intussen genoten op de rustlocatie bij boerderij Lievestro van de familie Ten Arve aan de Zelhemseweg Connie van Woudenberg (56) en Riky te Mebel (80) uit Borculo van een warme goed gevulde kop erwtensoep. Beide buurvrouwen liepen zondag de route van dertien kilometer. "Maar we kwamen ook routebordjes tegen waarop vijftien kilometer stond vermeld. En dat was wat verwarrend." Van Woudenberg laat weten dat haar man Henk ook medewerking aan de wandeling verleende. "Hij is een van de midwinterhoornblazers." Want naast de Reurlse Midwinterhoarnblaozers waren ook blazers van groepen uit Aalten, Kotten en Geesteren actief. De organisatie van de Reurle Midwinterhoarnwandeling was ook dit jaar weer in handen van Staatsbosbeheer, Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, de Reurlse Midwinterhoarnblaozers. Pannenkoekboerderij De Heikamp en VVV Ruurlo. Dineke Vrielink van VVV Ruurlo was na afloop van de wandeling zeer tevreden over het verloop. "Ondanks de minder goede weersomstandigheden zijn we zeer content met het aantal deelnemers. Op naar het vierde lustrum van de wandeling die volgend jaar op zondag 2 december plaats", zo lier Vrielink vanuit het getraliede kassahokje weten.

Winterrijdag in Country Christmas-sfeer

Winterrijdag in Country Christmas-sfeer

RUURLO - p 10 december is er tijdens de Winterrijdag, met dit jaar als thema 'Country Christmas Cactus', weer van alles te doen en te beleven in de CactusOase. Vanzelfsprekend rijden er treintjes van de Seinpaal op de 400m² grote LGB-baan in kerststijl. Bezoekers met hun LGB-materieel zijn van harte welkom om eveneens van deze baan gebruik te maken. Dit kan zowel analoog als digitaal (te besturen via de Z21 app). Ook is er weer een spel waarmee de kinderen zich kunnen vermaken.

's Middags tussen 13 uur en 16 uur kunnen kinderen genieten van een muzikale en creatieve Country Christmas-sfeer. De cowgirls Anny en Sabina geven samen met een groepje kinderen uit Ruurlo twee optredens. Er kan volop meegezongen worden met liedjes uit de Old West en met kerstliedjes. En wie wil, kan meedoen met de cowboydans. Tussendoor krijgt de creativiteit volop de ruimte. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met natuurlijke producten (stenen, dennenappels, takken) kerstboompjes maken.

In de koffieruimte is te zien hoe de veelzijdige kunstenares Veronica van Koningsbrugge (die een galerie in de CactusOase heeft) te werk gaat bij het vervaardigen van een kunstwerk. Er is een stand met kerstartikelen van Diana en natuurlijk staat er een stand met de spullen van Aloë vera, met info van Anny Cactus en speciale gelimiteerde winterverzorgingsproducten gemaakt van de aloë veraplant

Op deze dag betaalt u geen entree voor de optredens in de koffieruimte en voor de demonstraties bij de modelspoorbanen. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree.

Repaircafé Ruurlo open

RUURLO - Donderdagmiddag 7 december is er van 13.30 tot 16.30 uur weer de maandelijkse reparatiemiddag van Repaircafé Ruurlo. Een aantal enthousiaste vrijwilligers staat weer klaar om van dienst zijn op de vaste locatie in de bibliotheek van Ruurlo. Deze middag wordt men tevens in de gelegenheid gesteld om defecte kerstverlichting te laten herstellen. Men moet dan wel eventuele reservelampen meebrengen. Tevens is er de mogelijkheid om defecte (huishoudelijke) apparaten, verlichting, speelgoed, laptop, tablet of pc te laten repareren. Met computervragen kan men uiteraard ook terecht. Het repareren van houten voorwerpen, het slijpen van messen en scharen en gereedschappen is ook mogelijk. Het verstellen, vermaken van kleding behoort tevens tot de mogelijkheden. Kortom heeft men iets wat het niet meer doet of stuk is. Tegen kostprijs en een eventuele vrijwillige bijdrage kunnen veel spullen nog weer jaren mee.

Coop Voetbalplaatjes ruilen bij VV Ruurlo

RUURLO – De gezamenlijke voetbalplaatjesactie van de Coop Ruurlo en voetbalvereniging Ruurlo is zaterdag 2 december geëindigd. In het kader van deze actie organiseert Harry Kasteel, de 'Voetbalplaatjesmakelaar van VV Ruurlo', woensdag 6 december een ruilbeurs van voetbalplaatjes in de kantine van VV Ruurlo. De ruilbeurs is van 14.00 tot 17.00 uur.

Winterrijdag in Country Christmas-sfeer

RUURLO - Op 10 december is er tijdens de Winterrijdag, met dit jaar als thema 'Country Christmas Cactus', weer van alles te doen en te beleven in de CactusOase. Vanzelfsprekend rijden er treintjes van de Seinpaal op de 400m² grote LGB-baan in kerststijl. Bezoekers met hun LGB-materieel zijn van harte welkom om eveneens van deze baan gebruik te maken. Dit kan zowel analoog als digitaal (te besturen via de Z21 app). Ook is er weer een spel waarmee de kinderen zich kunnen vermaken.

's Middags tussen 13 uur en 16 uur kunnen kinderen genieten van een muzikale en creatieve Country Christmas-sfeer. De cowgirls Anny en Sabina geven samen met een groepje kinderen uit Ruurlo twee optredens. Er kan volop meegezongen worden met liedjes uit de Old West en met kerstliedjes. En wie wil, kan meedoen met de cowboydans. Tussendoor krijgt de creativiteit volop de ruimte. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met natuurlijke producten (stenen, dennenappels, takken) kerstboompjes maken.

In de koffieruimte is te zien hoe de veelzijdige kunstenares Veronica van Koningsbrugge (die een galerie in de CactusOase heeft) te werk gaat bij het vervaardigen van een kunstwerk. Er is een stand met kerstartikelen van Diana en natuurlijk staat er een stand met de spullen van Aloë vera, met info van Anny Cactus en speciale gelimiteerde winterverzorgingsproducten gemaakt van de aloë veraplant

Op deze dag betaalt u geen entree voor de optredens in de koffieruimte en voor de demonstraties bij de modelspoorbanen. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree.

Open dagen op boerderij 't Wolsenhuus

RUURLO - Boerderij 't Wolsenhuus houdt op zaterdag 9 en zondag 10 december open dagen. Het plattelandswinkeltje is dan in kerstsfeer ingericht en opgemaakte met houten schijven, kandelaars, kransen. Bezoekers kunnen leuke ideeën opdoen. Een kopje koffie, thee of een glaasje glühwein wordt aangeboden. Iedereen is welkom tussen 10.00 uur en 17.00 uur uur bij de familie Wolsink aan de Tolhutterweg 11 in Ruurlo.

Uitslagen zesde ronde bij kaartclub VOO Ruurlo

RUURLO – Winnaars van de zesde speelronde (zaal De Keizerskroon) van de kaartclub Vereniging Openbaar Onderwijs Ruurlo waren bij het klaverjassen W. Straver en J.H. Alfing (5090 punten) en bij het kruisjassen J. Eggink en J. Klumper (3721 punten).

De competitie wordt voortgezet op donderdag 7 december in zaal De Tapperij. Aanvang kruisjassen en klaverjassen 19.30 uur. Er wordt één keer per veertien dagen gekaart in De Tapperij of bij De Keizerskroon.
Tussenstanden: Klaverjassen:
1. W. Eggert en N. de Wilde 29133 punten; 2. L. Heppe en J. de Boer 28869; 3.W. Straver en J.H. Alfing 28610. Kruisjassen: 1. H. Kuenen en E. Kuenen 22952; 2. H. Aagten en F. Wopereis 21662; 3. H. Abbink en L. Visschers 21630.

Open dagen 't Wolsenhuus

Open dagen 't Wolsenhuus

RUURLO - Boerderij 't Wolsenhuus houdt op zaterdag 9 en zondag 10 december open dagen. Het plattelandswinkeltje is dan in kerstsfeer ingericht en opgemaakte met houten schijven, kandelaars, kransen. Bezoekers kunnen leuke ideeën opdoen. Een kopje koffie, thee of een glaasje glühwein wordt aangeboden. Iedereen is welkom tussen 10.00 uur en 17.00 uur uur bij de familie Wolsink aan de Tolhutterweg 11 in Ruurlo.

Ruurlo/Barchem

Ingrijpende herinrichting Ruurlose Dorpskerk

De banken achter de pilaren verdwijnen uit de kerk. Het gedeelte achter de pilaren krijgt een nieuwe bestemming. Foto: PR.

RUURLO – De Ruurlose Dorpskerk wordt begin volgend jaar ingrijpend heringericht. Zo verdwijnen de banken achter de pilaren uit de kerk. Het gedeelte achter de pilaren krijgt een nieuwe bestemming en het liturgisch centrum wordt anders ingericht. Alle banken gaan eruit. Daarvoor in de plaats komen onder meer een ruim sanitair blok en een keukenunit. Dit zijn twee voorzieningen die noodzakelijk zijn als de kerk een bredere groep gebruikt wordt.

Door Jan Hendriksen

"Denk daarbij aan concerten of bijeenkomsten van organisaties binnen en buiten de kerk. Mogelijk kan de kerk daarmee ook actiever inhaken op activiteiten in het dorp zoals de Reurlse Winterdag die binnenkort plaatsvindt", zo verklaart voorzitter Thea Brinkhuis van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Donderdag presenteerde de kerkenraad tijdens een gemeenteavond de plannen voor een ingrijpende herinrichting. Na de herinrichting biedt de Dorpskerk veel meer gebruiksmogelijkheden. Brinkhuis: "De kerk kan daarmee nog nadrukkelijker een 'kerk in het midden' worden die niet alleen door de leden van onze kerkelijke gemeente, maar door de gehele bevolking wordt ervaren als 'onze' Dorpskerk." Dit jaar is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de plannen om een breder gebruik van de kerk mogelijk te maken. Met behulp van externe deskundigen is men tot een voorstel gekomen dat tijdens de druk bezochte gemeenteavond (120 gemeenteleden) in gemeentecentrum De Sprankel op een brede instemming kon rekenen en met een applaus werd begroet. Thea Brinkhuis legt uit waarom de herinrichting wenselijk is. "Het is algemeen bekend dat vele kerken een sterke krimp en vergrijzing kennen. Ook de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem ontkomt daar niet aan. De kerkenraad vindt dat geen reden om dan maar niets te doen en op je handen te gaan zitten. Daarom hebben we gekozen voor een actieve stap naar voren."

Waar nu nog banken staan in de Dorpskerk, komen binnenkort toiletten, een keuken, een ontmoetingsruimte en een soort tribune met zon 40 zitplaatsen. Foto: PR.

Vertrouwen
De kerkenraad heeft het vertrouwen dat er ook in de toekomst sprake zal zijn van een geloofsgemeenschap in Ruurlo. Hoe die over tien of twintig jaar vorm zal hebben gekregen is op dit moment moeilijk te voorspellen. "Die geloofsgemeenschap zal echter niet schuil gaan achter gesloten kerkdeuren. We proberen als protestantse gemeente steeds meer naar buiten gericht te zijn en samen te werken zoals het Dorpshuis in de bibliotheek. Niet voor niets noemen wij onze gemeente 'een open huis'. Daar is iedereen welkom", aldus Brinkhuis.

Opstelling
In de toekomst heeft ook de preekstoel geen praktische functie meer. De dominee klimt niet meer naar boven maar staat achter een lezenaar met daar omheen, in een soort halve cirkel, de kerkgangers. Door alleen nog van stoelen gebruik te maken ontstaan meer mogelijkheden voor opstellingen afgestemd op het gebruik. Bij een kerkdienst zal dat anders zijn dan bij een concert. Nu biedt de kerk ongeveer 350 zitplaatsen waarvan een groot deel in de banken.

Banken
Straks staan er nog ongeveer 250 stoelen. Welke bestemming de banken zullen krijgen is nog niet duidelijk. "Misschien gebruiken we een van de banken bij de inrichting van een stiltehoek. En we hebben al signalen dat mensen belangstelling om de banken te willen kopen. Voor enkele kerkgangers hebben ze naast historische ook emotionele waarde", aldus voorzitter Rinus Dijkman van het College van Kerkrentmeesters die juridisch gezien verantwoordelijk is voor de Dorpskerk.

Subsidie
Deze ingrijpende aanpassingen vragen om een forse investering. Voorzitter Rinus Dijkman van het College van Kerkrentmeesters: "De kosten worden voor een belangrijk deel gedekt doordat in 2016 het kerkgebouw De Hoeksteen in Barchem werd verkocht en door een forse subsidie van de Provincie Gelderland in het kader van het herbestemmen en behoud van cultureel en religieus erfgoed. Er wordt nog druk gezocht naar andere subsidiemogelijkheden om de herinrichting af te ronden."

Planning
De laatste kerkdienst in de huidige Dorpskerk is op Nieuwjaarsdag. De ambitieuze planning is om met Pinksteren op 20 mei 2018 de 'nieuwe' Dorpskerk weer in gebruik te nemen. In de tussenliggende periode zijn de kerkdiensten in het gemeentecentrum De Sprankel aan de Domineesteeg. Op Oudejaarsmiddag kan iedereen terecht in de Dorpskerk om de tekeningen van de herinrichting te bekijken. Natuurlijk zijn er dan ook oliebollen en appelflappen.

Levende Advents- kalender gestart

RUURLO - De werkgroep Eredienst van de PKN Ruurlo-Barchem organiseert een 'Levende Adventskalender'. In de Adventstijd, van zondag 3 december tot en met zondag 24 december, wordt dagelijks ergens in de gemeente een open huis gehouden, waar belangstellenden samen koffie/thee kunnen drinken en met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Van de Achterhoek wordt altijd gezegd, dat het er allemaal zo 'gemeudelijk' aan toe gaat. Dit mag dan waar zijn, maar ook hier is de tijd niet stil blijven staan. Soms valt dit goed uit, maar niet altijd. Het zou bijvoorbeeld wel eens zo kunnen zijn dat in deze tijd mensen minder aanspraak hebben. In de decembermaand is men hier misschien wel extra gevoelig voor. Mede daarom verzorgt de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem in de Adventstijd elke dag een open huis. Er is geen thema, de gesprekken lopen zoals het gaat, soms luchtig, soms dieper, net wat er op tafel komt. De laagdrempelige ontmoeting staat voorop. Het is voor iedereen, kerkelijk en niet kerkelijk. De insteek is dat mensen van alle gezindten, maakt niet uit wat je geloof is, elkaar kunnen ontmoeten.
Op onderstaande adressen zijn belangstellenden hartelijk welkom en wordt men ontvangen voor een kopje koffie of thee en een gezellig samen zijn in de adventstijd. De tijden zijn: in de morgen van 10 uur tot 11.30 uur en in de middag van 14.30 uur tot 16.00 uur.
3 december in de morgen: Dorpskerk 11.00 u – 12.30 u, Kerkplein 1, Ruurlo.
4 december in de morgen: fam. Geurink, Borculoseweg 40, Ruurlo. 4 december in de middag: fam. Berg, Eekvenne 8, Barchem.
5 december in de middag: fam. Timmerman, Henri Dunantlaan 6, Ruurlo.
6 december in de morgen: fam. Mackaay, Boomgaard 13, Ruurlo. 6 december in de middag: fam. Van Gijssel, Haarskamp 55, Ruurlo.
7 december in de morgen: fam. Van der Hoogt, Van Tuyll van Serooskerkenweg 41, Ruurlo. 7 december in de middag: fam. Heezen, Boomgaard 35, Ruurlo.
8 december in de morgen: 't Dorpshuis, Dorpsstraat 74, Ruurlo. 8 december in de middag: fam. Van der Heij, Joostenkamp 6, Ruurlo.
9 december in de morgen: fam. Boulogne, Loolaan 66, Ruurlo.
10 december in de morgen: Dorpskerk 11.00 – 12.30 u, Kerkplein 1, Ruurlo.
11 december in de morgen: fam. Oltvoort, Ruurloseweg 13, Barchem. 11 december in de middag: fam. Van Hemert, Veldhoekseweg 7, Veldhoek(Hengelo).
12 december in de morgen: 't Dorpshuis, Dorpsstraat 74, Ruurlo. 12 december in de middag: fam. Rensenbrink, Van Tuyll van Serooskerkenweg 38. Ruurlo.
13 december in de morgen: fam. Wenneke, Vellerdijk 7, Ruurlo. 13 december in de middag: fam. Dielemans, Hessenweg 6a, Ruurlo.
14 december in de morgen: fam. Wenneke, Vellerdijk 7, Ruurlo. 14 december in de middag: fam. Winkelhorst en Hesselink, Nijverheidsstraat 8, Ruurlo.
Met vragen kan men terecht bij Jannie en Rijk Spronk, tel. 06-51555467.

December, feestmaand, maar hoe zijn deze tradities ontstaan?

RUURLO - Voor de decemberlezing heeft Old Reurle Thea Kroese uit Vroomshoop, uitgenodigd, zij is oud-presentatrice bij RTV Oost, oud-directrice van het Van Deinse Instituut en geeft lezingen over geschiedenis, volkskunde en religie. Ze weet veel van de oude Twentse keuken en heeft enkele kookboeken geschreven. Thea Kroese is ook bekend van haar verhalen in het Sallands-Twents dialect en van haar kennis van de oude Twentse en Sallandse gebruiken.

Aan de hand van vertellingen zal zij de luisteraars meenemen naar de wereld rond de zonnewende in december. Hoe weten wij al die verhalen/feiten? Dat komt omdat men de gewoonte had elkaar-zeker op de lange winteravonden- verhalen te vertellen. En die verhalen geven mensen een kijkje in de taal en cultuur van die winterperiode. Bijvoorbeeld: waarom vieren we nieuwjaar op 1 januari, terwijl december eigenlijk onze tiende maand is (decennium betekent tien en november-neuf is negen enz.) Wat heeft het getal 13=ongeluksgetal te maken met de donkerste tijd van het jaar? Waarom rode kool eten met Kerst en Oud en Nieuw? Weet u wel dat het verzenden van Nieuwjaarskaarten veel te maken heeft met de Gijsbrecht van Amstel van Joost van den Vondel? Kent u de legende van Gregorius de 13de? Wat is trouwens een legende, een sage, een fabel, een sprookje of een mythe? Kerst-Weihnachten, Juul of joelfeest, wiehern, mirreweenterhoorn, de kerstboom, het zijn allemaal begrippen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Hoe? Dat vertel zij u.
De lezing wordt gehouden bij De Sprankel aan de Domineesteeg in Ruurlo. Aanvang 20.00 uur.

WonderWijs haalt papier

RUURLO - CBS WonderWijs haalt op zaterdag 9 december oud papier op vanaf 9.00 uur. Het papier graag in dozen of gebundeld aan de weg klaarzetten. Geen plastic of lege zuivelpakken bij het oud papier voegen. Ook kan papier worden gebracht in de containers die opgesteld staan aan de Spoorstraat, op het industrieterrein direct naast de spoorlijn. Inzameldata CBS WonderWijs in 2018: 13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 april, 12 mei, 9 juni, 7 juli, 11 augustus , 1 september, 13 oktober, 10 november en 8 december. WonderWijs dankt iedereen voor de bijdragen.

Ruurlo/Barchem

Diaconie verzamelt levensmiddelen uit kerstpakketten

Wat doet u met de levensmiddelen in uw kerstpakket? De diakenen van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem en de Voedselbank hebben er een heel goede bestemming voor. Foto: PR.

RUURLO – In december krijgen veel mensen van hun werkgever of van een bedrijf waar men zaken mee doet een fraai pakket met (lekkere) verrassingen. Houd je dat zelf of geef je het weg aan iemand voor wie zo'n pakket geen luxe is, maar een unieke kans om ook eens iets bijzonders op tafel te zetten? Die vraag stelt de diaconie van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem aan alle ontvangers van een kerstpakket.

Roland Meurs, voorzitter van de diaconie, zegt daarover: "Het is altijd leuk om een kerstpakket te ontvangen van je werkgever of van een goede (zaken)relatie. Wat zit er deze keer weer in? We weten echter ook dat veel kerstpakketten elk jaar bij dezelfde mensen terecht komen en vaak bij iemand die de inhoud van dat pakket financieel gezien niet echt nodig heeft. Er zijn in onze directe omgeving helaas ook mensen bij wie zo'n pakket heel erg welkom is omdat zij wél elke euro twee keer moeten omdraaien voordat ze hem kunnen uitgeven."

Voedselbank
"Daarom doet de diaconie een beroep op de ontvangers van een kerstpakket om de houdbare levensmiddelen uit hun pakket af te staan. De Voedselbank zorgt er dan voor, dat deze producten terecht komen bij wie ze het hardst nodig hebben. Er zijn ook veel mensen in Ruurlo en omgeving die bij supermarkt Plus Kogelman de zegeltjes sparen die recht geven op een voedselpakket ter waarde van vijftig euro. Ik neem aan, dat iedereen begrijpt, dat ook producten uit die dozen heel erg welkom zijn", aldus Meurs.

Inleveren
Wie besluit (een deel van) zijn kerstpakket beschikbaar te stellen aan de diaconie kan daarvoor terecht in de Dorpskerk op oudejaarsmiddag 31 december tussen 14.00 en 16.30 uur. Die middag zijn er meerdere activiteiten in de kerk. Dan worden de tekeningen van de plannen voor een ingrijpende herinrichting van de Dorpskerk gepresenteerd. Natuurlijk zijn er dan ook oliebollen en appelflappen. Op zaterdag 13 januari is er nog een keer gelegenheid om levensmiddelen bij de diaconie in te leveren tussen 10.00 en 11.00 uur in gemeentecentrum De Sprankel aan de Domineesweg 12 in Ruurlo.

IVN Winterwandeling op het Groote Veld

RUURLO – Natuurorganisatie IVN afdeling Noord – Midden Achterhoek houdt zondagmiddag 10 december een mooie winterwandeling over het Groote Veld gelegen tussen Lochem en Vorden. De wandeling start om 14.00 uur op de parkeerplaats bij kilometerpaal 10.0 aan de N346 op de grens van Lochem en Zutphen.

De deelnemers kunnen genieten van een prachtig winterlandschap met hei, bossen en open veld. De route gaat om te beginnen vanaf de Zutphenseweg in zuidelijke richting over een klein deel van het Pieterpad. Dan volgt een oud karrenspoor langs oude en nieuwe heidevelden. Deze nieuwe heide vormt de natuurlijke verbinding met het noordelijk gelegen heideveld van het Kienveen. De heidevelden worden tegenwoordig regelmatig begraasd door een kudde Schoonebeeker schapen. Ze worden bovendien regelmatig afgeplagd om ze schraler te maken. Enkele jaren terug heeft Natuurmonumenten het veld ´aangepast´ aan de nieuwe natuurnormen: open, minder bomen en struiken en droge en natte delen. Onderweg zullen de natuurgidsen er meer over vertellen. Een paar stevige wandelschoenen is het meest praktisch want de tocht gaat ook langs kleine paden waarvan de ondergrond door regen enigszins drassig kan zijn. De wandeling duurt ongeveer twee uur, aanmelden is niet nodig. Meelopen is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Onderweg is er een koffiestop met thee/koffie voor vijftig eurocent per persoon. Inlichtingen bij de hoofdgids: Wybren Jouwsma, tel. 0573 256250.

Kasoavend en Niejjoarsvisite Woonplus

BARCHEM – Stichting Vrienden Woonplus Barchem viert vrijdag 22 december weer Kasoavend met de Barchemse senioren in De Wingerd. Om 17.00 uur worden de senioren van harte welkom geheten met glühwein tijdens het gezang van het koffiekoortje begeleid door het harmonicaspel van Linie Esselink. Hierna wordt men uitgenodigd om aan te schuiven voor pannenkoek met worst, spek of naturel. Marianne Weenink zal een kerstverhaal voorlezen en zal tevens de gezamenlijk gezongen kerstliedjes muzikaal begeleiden. Men dient zich wel op te geven (tot en met 19 december) op de lijst in de koffiekamer of telefonisch bij Gerda Mulderije, tel. 0573-441760 of info@woonplusbarchem.nl. De Niejjoarsvisite zal op donderdag 11 januari plaatsvinden. Op deze avond staat om 19.00 uur de koffie weer klaar met een nieuwjaarsrolletje en wil men onder het genot van iets fris of een borrel, met elkaar een toast uitbrengen op het nieuwe jaar. Dit is een informele avond waar ook de vrijwilligers van Stichting Vrienden Woonplus Barchem welkom zijn en waaraan De IJsselspelers hun medewerking verlenen. De Woonplusactiviteiten in Het Station van Stichting Vrienden Woonplus Barchem zijn voor alle ouderen van Barchem bedoeld.

Kerststerrenactie handballers Blauw-Wit

RUURLO - Handbalvereniging Blauw-Wit Ruurlo houdt zaterdag 9 december de jaarlijkse Kerststerrenactie. Op deze dag gaan leden van de handbalvereniging langs de deur met kerststerren. Nieuwe leden zijn bij Blauw Wit altijd welkom. Geïnteresseerd in het handbalspel of de vereniging? Kijk eens op de Facebook pagina van Blauw-Wit of kom op de dinsdagavond naar sporthal 't Rikkenhage. Aan het begin van de avond zijn de jeugdtrainingen en later op de avond de trainingen voor volwassenen. Tevens heeft Blauw-Wit een recreantenteam dat op de donderdagavond traint.

Fakkelwake bij station

RUURLO – Op 10 december wordt jaarlijks herdacht dat op deze datum in 1948 de Universele verklaring van de mens werd uitgebracht door de Verenigde Naties. In deze verklaring waren alle rechten, in dertig artikelen, vastgelegd, die altijd zouden (moeten) gelden voor iedereen, waar ook ter wereld. Zo ver is het echter nog lang niet, vandaar de herdenking van deze Verklaring ieder jaar op 10 december. De Amnestygroep Ruurlo doet dit jaarlijks met een Fakkelwake bij het station Ruurlo, dit jaar op vrijdag 8 december van 15.30 tot 17.30 uur. Men is daarvoor van harte uitgenodigd en men kan dan ook een petitie lijst tekenen om te voorkomen dat zegoneemde 'afgewezen' asielzoekers naar het buitengewoon gevaarlijke Afghanistan worden teruggestuurd.

Brook Duo uitverkocht

BARCHEM – De nieuwe voorstelling van het Brook Duo, De Kasklokk'n zwiegt, op 10 december in de Barchkerk in Barchem, is drie weken van tevoren al tot de laatste plaats uitverkocht. Het is mogelijk dat mensen moeten afzeggen. Informeer op zondagmorgen 10 december of er nog kaarten zijn bij Dirk Rossel (0573-441642) of Gerrit Stegeman (0573-252489).

12 / 36

De Boetners brengen dialectrock naar de Reurpop

De Boetners op Reurpop. Foto: Lisan Pierik

RUURLO - Jovink mag dan wel gestopt zijn afgelopen zomer, de dialectrock leeft voort. Onder meer dankzij De Boetners uit omgeving Doetinchem. Ze staan op Reurpop, vrijdag 8 juni 2018 in de Greyhound Saloon.

Twee jongens met een gitaar, Kevin Raayman en Koen Büttner, beginnen in 2011 een bandje. In plaats van de Nick & Simon van de Achterhoek te worden, groeit het duo in 2013 uit tot vierkoppige band. 'Goa Je Met (Noar Mien)' – een van hun eerste succesnummers – wordt zelfs door Giel Beelen op 3FM gedraaid. Optredens op onder meer Huntenpop en Høken in Toldiek volgen elkaar in rap tempo op.
Vorig jaar kwam, na 'A-j Moar Schik Hebt' , hun tweede album uit: 'Heavig!'. Dat werd opgenomen in de studio van Hendrik Jan Bökkers (Jovink). Niet toevallig stond de band afgelopen jaar op de Zwarte Cross. Het hoogtepunt van 2018 is ook al bekend: een optreden in de Greyhound Saloon op Reurpop.

Eerste overwinning Tornax Heren 1 in Promotieklasse

RUURLO - De mannen van het eerste team van de Ruurlose volleybalvereniging Ruurlo behaalden zaterdag tegen KSH uit Harreveld de eerste overwinning van het seizoen in de promotieklasse. Waar KSH al de nodige punten dit seizoen verzameld had gold dat niet voor Tornax. Fanatiek werd er aan het spel begonnen.

Hoewel Tornax zeker niet slecht speelde waren er wel de nodige persoonlijke fouten. Hierdoor ging de eerste set verloren met 25-20. Coach Gert Hans hamerde erop dat Tornax het spel vanuit de basis goed moest doen. Niet overcompenseren maar doen wat je moet doen. Tornax pakte dit erg goed op. De passing was sterk en mede daardoor kwamen de mannen ook aanvallend goed uit de verf. Verdiend werden de tweede en derde set winnend afgesloten: 18-25 en 15-25. De start van de vierde set was vergelijkbaar met de twee voorgaande sets. Tornax liet het nu echter aan het eind liggen. De pass lag niet goed, de spelverdeling liet te wensen over en aanvallend kwam Tornax er even niet aan te pas. De heren gaven een 19-23 voorsprong weg en KSH won de set met 25-23. Ondanks het verlies van de vierde set pakte Tornax het spel in de vijfde set goed op. Deze set was vergelijkbaar met de tweede en derde set. Met 10-15 werd gewonnen, waardoor Tornax voor het eerste in de historie van de vereniging een wedstrijd in de Promotieklasse heeft gewonnen. Zaterdag 9 december speelt Tornax Heren 1 thuis om 16.00 uur tegen buurman Gemini uit Borculo.

Klootschieters actief in Championstour straat

RUURLO – Het was koud en mistig maar zaterdagmorgen 2 december stonden de top klootschieters uit Nederland al vroeg klaar voor de eerste Championstour wedstrijddag onderdeel straat. De locatie was de iets bochtige en mooie Beukenlaan in Baak. Tijdens twee omlopen van duizend meter wordt bepaald wie de beste is en met de meeste punten op huis aan gaat. De eerste wedstrijddag liet mooie resultaten zien voor klootschieters uit de regio. Bij de mannen zijn een drietal klootschieters uit de Achterhoek vertegenwoordigd. Jurgen te Brake van KV Zwolle, Michael Roerdink van KV Eibergen en de van de jeugd overgekomen Patrick Zieverink van 't Broek uit Ruurlo. Jurgen te Brake die in de eerste wedstrijd met negen schoten en 62 meter als vierde eindigde verging het in de tweede wedstrijd minder en eindigde toen als vijftiende met elf schoten. Michael Roerdink begon goed en eindigde met veertien meter minder dan Jurgen als vijfde in de eerste wedstrijdronde. De tweede wedstrijd was iets minder en met tien schoten en 98 meter werd hij tiende. Patrick Zieverink begon de eerste wedstrijd goed. Enkele mindere schoten en een matig laatste schot voorkwam een topklassering. Met negen schoten en 27 meter eindigde hij op een achtste plaats. De tweede wedstrijd begon erg slecht maar door de opvolgende schoten goed te plaatsen wist hij het verloren gegane terrein in te halen. Met twee fantastische schoten (van elk tweehonderd meter) op het eind wist hij met acht schoten en 44 meter te finishen. Dit bleek goed voor een prachtige derde plaats. Bij de dames waren Marleen Hoffmann van K.V. 't Broek (Ruurlo) en Veronie Aalderink van KV Zwolle (Groenlo) vertegenwoordigd. Veronie Aalderink eindigde in beide omlopen op een zevende plaats met twaalf schoten. Marleen Hofffmann werd in de eerste wedstrijd achtste met dertien schoten maar wist in de tweede wedstrijd met elf schoten en acht meter een zeer nette vierde plaats te halen. Bij de jongens is Gido Beumer van Klein Dochteren de Achterhoekse vertegenwoordiger. Gido deed het goed met een tweede plaats (tien schoten en 89 meter) en een derde plaats (elf schoten en 84 meter). Suzan Zieverink van KV 't Broek was goed op dreef bij de meisjes. De zestienjarige Ruurlose behaalde in de eerste omloop een eerste plaats met tien schoten en 22 meter en wist ook de tweede wedstrijd winnend af te sluiten met elf schoten en 78 meter. Uitslagen waar menig dame moeite mee had. De tweede wedstrijddag is op 16 december in EDKV Fort.

Home-Start zoekt maatjes

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben. Door er gewoon te zijn, een luisterend oor te bieden, samen iets leuks te doen, de buurt te verkennen, uitleggen hoe dingen in Nederland gaan en te sparren als er opvoedingsvragen zijn, kunnen vrijwilligers al een positief verschil maken. Al deze dingen kunnen veel betekenen als het even niet lekker loopt of als men zich eenzaam voelt. Het doel is om vroegtijdig een steuntje aan te kunnen bieden om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo goed gaat. En als er dan geen netwerk is, of men niet op familie of omgeving terug kan vallen, dan kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden. Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes op één volgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen. Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Na de cursus bepalen vrijwilligers zelf of men ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of bij gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht. Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl. Info: www.yunio.nl

Goede resultaten leden NPV op Oneto in Enschede

Van links naar rechts: Ype Jongstra, Gerrit Laarman, Jan Krooshof en Henk Jan Garritsen van Garvo. Foto: PR

NEEDE - Op de kleindierententoonsteling Oneto in Enschede behaalden enige leden van de NPV-Neede uitstekende resultaten.

De Hollandse Krielhaan van Jan Krooshof kraaide in drie keer een kwartier maar liefst 135 keer en werd daarmee winnaar van de hanenkraai wedstrijd. De Modern Engelse vechthoenhaan van Gerrit Laarman uit Ruurlo werd met 95 kraaien tweede en de Hollands hoen krielhaan van Ype Jongstra uit Bolsward derde met 79 kraaien.

De Alaska konijn van Jeroen Oonk is kampioen bij de jeugd geworden met predikaat Fraai. De Engelse kropper van Harry Kruize en de witte Hollandse kriel van Jan Krooshof kregen beide het predikaat Uitmuntend.

Natuurfotografen willen hobby uitdragen

Henk Droppers in actie tijdens een van zijn fotovakanties. Foto: Joke Droppers

REGIO – Ze hebben één gemeenschappelijke passie. Ze zijn stuk voor stuk enthousiaste amateurnatuurfotografen en hebben zich verenigd in een kleine club van fotografen: de Gelderse Natuur Fotografie (GNF). En daar kan iedereen sinds kort van meegenieten. In de etalage van IJssalon Lekker in Vorden hangt namelijk sinds twee weken een beeldscherm waar een selectie van hun werk te bewonderen is. Op termijn wil men de foto's ook presenteren bij het Kulturhus, de apotheek en in de etalage van Profile Bleumink in Vorden.

Door Jan Hendriksen

Gelderse Natuur Fotografie is een club van elf enthousiaste amateur natuurfotografen die geregeld bij elkaar komen om hun interesse voor de natuur en de fotografie met elkaar te delen", zo verklaart de Vordense voorzitter Henk Droppers van GNF. Uitvalsbasis voor de club is IJssalon Lekker in Vorden. Het doel van de club fotografen is interesse, kennis en vaardigheden op het gebied van de natuurfotografie met elkaar delen om zo de kwaliteit en diversiteit van natuurfoto's te verhogen in de breedste zin van het woord. "En dat doen we met elkaar op een positieve opbouwende wijze. Iedereen heeft zijn specifieke kwaliteiten, kenmerken en specialiteiten. En dat respecteren we van elkaar. Dat is de kracht van de club", aldus Henk Droppers die al op jonge leeftijd met de fotografie in aanraking kwam en zich later toelegde op natuurfotografie.

Op de eerste maandag van elke maand komen de leden in een informele sfeer bij elkaar in Vorden om elkaars foto's te bespreken. Daarnaast zijn er geregeld presentaties van de leden of van gastsprekers over diverse natuur gerelateerde onderwerpen. "Ook de technieken van het fotograferen en de fotobewerking komen tijdens de avonden regelmatig aan bod. Daarnaast behoren cursussen en begeleiding tot de mogelijkheden. En een aantal keren per jaar trekken we met de leden er op uit om in een mooi natuurgebied gezamenlijk foto's te maken waarbij naast foto's van dieren, flora, fauna maar ook foto's van landschappen centraal staan. Later op een clubavond worden de foto's dan besproken", zo verklaart Droppers die zelf de beschikking heeft over een groot arsenaal aan natuurfoto's die hij zowel in het binnen- als buitenland heeft gemaakt.

Uitbreiden
Elk jaar wordt er een soort jaarboek in de vorm van een foto DVD met de vijf beste en mooiste foto's van dat jaar van elk clublid uitgebracht. Op een eigen website (www.geldersenatuurfotografie.nl) kunnen de leden geregeld hun beste foto's plaatsen en daarbij kunnen de andere leden commentaar of opbouwende kritiek plaatsen. De club bestaat momenteel uit elf leden. Henk Droppers: "We willen de club graag wat uitbreiden en streven voorlopig naar een maximum van twintig leden." Zowel de beginnende als de gevorderde natuurfotograaf is harte welkom. Het merendeel van de leden van GNF komt uit de gemeenten Bronckhorst, Zutphen en Berkelland. Maar zoals de naam van de vereniging al aangeeft. "Ze mogen vanuit geheel Gelderland en instromen. "Ook belangstellende buiten Gelderland zijn welkom", aldus Droppers.

Lid worden
Heeft men belangstelling voor het deelnemen aan de fotoclub of heeft men vragen dan kan men contact opnemen via het e-mailadres geldersenatuurfotografie@gmail.com. Men ontvangt dan een uitnodiging om op proef deel te nemen aan de eerstvolgende ledenbijeenkomst. Daarna kan men beslissen of men ook echt lid wil worden van GNF. De contributie bedraagt vijfentwintig euro per jaar.

.

Prijsuitreiking schiettoernooi Wilhelmina

De prijswinnaars van het schiettoernooi van Wilhelmina. Foto: PR.

RUURLO – Sportschietvereniging Wilhelmina heeft in november weer haar jaarlijkse promotie geweer schieten voor bedrijven, families, buurten en vrienden groepen gehouden. Er namen dit jaar 29 teams van vier personen deel aan het toernooi. Er werd gestreden om de prijzen voor beste teams en beste onderlinge schutter. Daarnaast kon men natuurlijk traditiegetrouw op de kasteelkaart schieten of zijn of haar geluk beproeven op de worstbaan. Het toernooi werd gewonnen door De Losse Flodders (vrouwen), Loat moar kiekn (gemengd), Petersdijk (mannen), Marjan Nieuwenhave (beste vrouw) en Bennie Kokstart (beste man).

Leden van schietvereniging Wilhelmina zijn het afgelopen jaar druk in de weer geweest om de schietbanen in de kelder van 't Schietkroontje te renoveren. Er zijn tussen de schietbanen wanden geplaatst zodat men geen hinder meer had van de 'buurman' of 'buurvrouw' tijdens het schieten. Er zijn ook nieuwe 'transportbanen' aangelegd voor zowel vuur- als luchtgeweer. Ook is er nieuwe verlichting aangebracht die voldoen aan de laatste normen van de schietbond. Uiteraard met de nieuwste letlampen. En er zijn een zestal kogelvangers voor vuurgeweer geplaatst zodat men nu ook staand met vuur kan schieten. Door deze veranderingen konden de schutters dit jaar staand schieten. Van deze mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt. Het was ook duidelijk te zien aan de scores die men behaalde. Gemiddeld schoten de teams honderd punten meer dan voorgaande jaren. Voor de organisatie was het ook prettig omdat alles iets vlotter verliep. Al met al een succes waar de organisatie een vervolg aan gaat geven. Ook de deelnemers aan het jaarlijkse promotie geweer schieten voor bedrijven, families, buurten en vrienden groepen waren erg blij met de vernieuwingen. De prijsuitreiking van het toernooi op maandagavond 27 november in 't Schietkroontje was weer gezellig. Natuurlijk ontbrak de gratis worstbingo niet. Op het einde hadden alle teams wel een of meerdere prijzen(worsten) in de wacht gesleept. Op verzoek ook nog een staande bingo die volledig in het honderd liep. Bijna ieder team had wel een andere mening hoe het nu eigenlijk gespeeld moest worden. Gelukkig waren er genoeg worsten om iedereen tevreden te stellen.

Uitslagen: Vrouwen: 1. De Losse Flodders (Mayke Kremer, Miranda Bluemers, Annika Notten en Nanda Kremer) 808 punten; 2. Broek 3 (Marjan Nieuwenhave, Jenny Leuverink, Ina Eggink en Diny Schepers 745 punten. Gemengd: 1. Loat moar kiekn (Arjan Uiterwijk Winkel, Jonno Koens, Anja Meuwszen en Rudy Derksen 846 punten; 2. Wildenborcheweg (Arjan Meulenveld, Marcel Lusink, Aleida Meulenveld en Jan de Jong 798 punten); 3. De Poeltjes (Gerrit Klein Poelhuis, Bert Klein Poelhuis, Joey Klein Poelhuis en Nicole Rensing 775 punten. Mannen: 1. Petersdijk (Theo Kok, Herman Bargeman, Han Hilverink en Anton Peters 942 punten; 2. De Streupers (Jan Meulenveld, Henk Vels, Harry Meulenveld, en Bennie Bokstart 922 punten; 3. Undercover (Martin Scheffer, Jeroen Garritsen, Bjorn Willemsen en René Klein Bluemink 908 punten. Beste vrouw: Marjan Nieuwenhave (Broek 3 235 punten). Beste man: Bennie Bokstart (De Streupers 270 punten).

De Adventbloazers starten seizoen

GROENLO/RUURLO- De recent opgerichte groep van midwinterhoornblazers uit Groenlo en Ruurlo, De Adventbloazers, is zondag het seizoen officieel gestart. Vanaf Welgelegen vertrok het gezelschap in een fluisterboot al blazend over de Grolse stadsgracht.

Kyra Broshuis

Muzikale verrassing
"Een verrassing voor de Grollenaren op deze eerste adventdag", vertelt Bart Arends uit Ruurlo die samen met Grollenaar Jos Spiekker de nieuwe groep heeft opgericht. "Het midwinterhoornblazen is heel seizoensgebonden. We blazen tot 6 januari, dan is het Driekoningen en is het seizoen voor ons weer voorbij." De Adventbloazers, met naast Arends, Spiekker ook de leden Anton Edelijn, Harrie Koenderink, Berthien Bounce, Rinus Tragter én de 11-jarige Senna Tragter, hebben hun vaste oefenplek bij Buitengewoon Beltrum van de familie Schilderinck. Cristo Schilderinck is dan ook aanwezig bij het eerste publieke optreden en biedt de groep een attentie aan. De 11-jarige Senna laat even horen wat hij kan en dat is absoluut indrukwekkend. "Prachtig dat zo'n jonge jongen met ons meedoet. Zo kunnen we dit culturele erfgoed behouden voor de toekomst. Er komt ook nog een jongen van 16 jaar uit Ruurlo bij maar die moet eerst nog even zijn trekker rijbewijs halen", lacht Arends.
De groep is de komende tijd druk met verschillende optreden. "Prachtig dat we als jonge groep nu al een mooi vol programma hebben", zegt Arends, "we willen graag zoveel mogelijk mensen laten genieten van het bijzondere geluid van onze hoorns. We zouden ook dolgraag willen optreden bij museum More in Ruurlo. Daar hebben we komende week een gesprek. We geven ook graag uitleg over deze eeuwenoude traditie en organiseren ook demonstraties midwinterhoorns maken". De Adventsbloazers Groenlo/Ruurlo zijn op 8 december aanwezig tijdens de X-Mas Experience in Groenlo, op 10 december bij de Midwinterwandeling Beltrum en op 15 december bij het kerstdiner in de Mattelier in Groenlo. Op 16 december staat een optreden gepland bij Groenrijk in Groenlo, op 17 december op de Wintermarkt in Ruurlo, op 22 december bij de Midwinterhoornwandeling in Groenlo en op 6 januari staat het afblazen bij Buitengewoon Beltrum gepland. In totaal telt de agenda van de groep dit seizoen zestien optredens.

Medailles zwemmers Schuurman BZC

BERKELLAND - De zwemmers van Schuurman BZC uit Berkelland behaalden diverse podiumplaatsen tijdens een medaillewedstrijd in Groenlo. Kajsa Hakvoort won een gouden medaille op de 50m vrije slag en een zilveren op de 100m schoolslag. Zilver was er ook voor Jesse Baak (200m wisselslag), Leon Blok (50m rugslag) en Iwan Eelink (50m schoolslag). Een bronzen medaille werd in de wacht gesleept door Jesse Baak (50m vrije slag), Iwan Eelink (100m vrije slag), Aukje Markerink (50m schoolslag) en Finn Ooijman (50m rugslag).

Stiltewandeling op de Kale Berg

BARCHEM - De eerstvolgende wandeling op de Kale Berg in Barchem, georganiseerd door Ineke Wijngaard is op woensdag 20 december. Belangstellenden verzamelen zich om 9.00 uur op de parkeerplaats bij eethuis de Kaleberg aan de Lochemseweg in Barchem.Van daaruit gaat het eerst naar de Woodbrookerskapel voor de voorbereiding. De wandeling duurt ongeveer één uur en er wordt zeer rustig gelopen. Na afloop kan er onder het genot van een kopje koffie nagepraat worden. De koffie wordt door Ineke meegenomen. De wandeling is niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. De kosten zijn 5 euro per persoon. Opgeven kan via e-mail naar instiltewandelen@gmail.com. Op de ochtend van de wandeling krijgt men nog een bevestiging.

Wat is de toekomst van de regionale en lokale media?

Foto: Frank Vinkenvleugel

BREDEVOORT – Regionale tv-zenders, lokale radio's, en kranten zoals het Achterhoek Nieuws. Bestaan deze over tien jaar nog? En in welke vorm? Het medialandschap verandert, niet alleen in de regio, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Drie vertegenwoordigers gingen met elkaar én een zaal vol lokale mediamensen in debat.

Door Bram Beckmans

Maandelijks organiseert Stichting Koppelkerk een bijeenkomst in de gelijknamige kerk te Bredevoort. Deze worden Tegenlicht-meet-ups genoemd en staan altijd in het teken van uitzendingen van het VPRO-programma Tegenlicht. Afhankelijk van de inhoud wordt er door de aanwezigen in de Koppelkerk gediscussieerd. Dit was ook het geval op vrijdag 1 december. Na het bekijken van de Tegenlicht-uitzending 'Een kwestie van vertrouwen', die zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, gingen vertegenwoordigers van regionale en lokale media met elkaar in gesprek.

Foto: Frank Vinkenvleugel

Prikkelende stellingen
Die vertegenwoordigers waren Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist van de Gelderlander) en Peter Berendsen (algemeen directeur van Regio8). De zaal was verder gevuld met belanghebbenden van lokale omroepen zoals RTV Slingeland, Aladna FM, Nieuwslab Trikker en mensen uit de lokale politiek. Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman had de leiding en stelde de nodige scherpe vragen, aansluitend op een aantal stellingen.

Ook voor jongeren
De eerste stelling was: 'Regionale nieuwsmedia is nieuws voor 55-plussers.' Nijkamp van Achterhoek Nieuws was het hier niet mee eens. Volgens hem wijst onderzoek wel uit dat dat ouderen vaker de krant lezen dan jongeren, maar dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in lokaal nieuws is niet het geval. "We moeten goed blijven innoveren en aan de wensen van de lezer en adverteerder blijven voldoen", vertelde Nijkamp. Dat innoveren is ook iets waar Berendsen van Regio8 zich over ontfermt: "Wij maken online voornamelijk korte fragmenten, die niet veel langer dan een minuut zijn. Jongeren willen vaak niet de achterliggende details van een nieuwsfeit, maar vooral de hoofdlijnen." Journalist Mons voegde hieraan toe dat hij niet verwacht dat het regionale nieuws zoals dat nu in de Gelderlander te lezen is, hetzelfde is over tien jaar. Hij verwacht dat dagelijks regionaal nieuws op termijn wekelijks gaat verschijnen, als bijlage bij een landelijk dagblad. Nijkamp begreep dat en reflecteerde het op zijn eigen wekelijkse titels: "Ik weet zeker dat de papieren kranten van Achterhoek Nieuws nog steeds bestaan over vijf jaar, maar niet in dezelfde vorm als vandaag de dag."

Onafhankelijkheid
De volgende stellingen hadden vooral betrekking op objectiviteit en onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Verschillende regionale en lokale mediabedrijven ontvangen subsidie van de gemeente. Schuurman vroeg hoe kranten om gaan met kritische berichtgeving over de gemeente die voor de subsidie zorgt. "Wij ontvangen geen subsidie, maar hebben in veel van onze kranten pagina's met gemeentenieuws. Daarnaast heeft Achterhoek Nieuws in haast alle gemeentes ook een vaste verslaggever die de gemeentelijke besluitvorming volgt en erover bericht. En ja, dat gebeurt ook kritisch", aldus Nijkamp. Een wethouder van de gemeente Aalten had nog een aanvulling: "Het kan een keer voorkomen dat nieuws voor jou ongewenst is, maar dat hoort erbij in de politiek. Ook al geven we subsidie, het zijn veelal de vragen van de burgers die aan bod komen bij onze lokale media en die zijn belangrijk om te beantwoorden." Jan Rietman van het Winterswijkse RTV Slingeland legt uit dat hij de subsidie liever bekostiging noemt: "Het bedrag dat wij krijgen is niet veel, zeker niet als je kijkt naar wat wij opleveren. Per week maken wij uren radio en tv. Reken je dat om naar wat dat eigenlijk zou kosten bij een productiebedrijf, dan is dat veel meer dan de subsidie die RTV Slingeland krijgt. Wij redden het door onze vrijwilligers die deze dure media produceren."

Ego's
Als laatste werd het punt van regionale samenwerking aangehaald. Het kabinet streeft naar streekomroepen, waardoor fuseren nodig gaat zijn in de toekomst. Een jaar geleden sprak het Winterswijkse RTV Slingeland de voorkeur uit voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. En ook in de Koppelkerk ontstond er weer een discussie. Lammert Blikman van Radio Ideaal uit Zelhem richtte zich tot Berendsen van Regio8, die het middelpunt van deze discussie was. "Als je met Peter samenwerkt, moet je naar zijn pijpen dansen", waren de afsluitende woorden van Blikman. Presentator Schuurman wist uiteindelijk naar boven te krijgen dat alle omroepen wel willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar dat er ego's in de weg staan en iedere partij het liefst zijn eigen werkwijze intact laat.


Plotselinge ophef landjepik in Berkelland

Meidoornhaag, landschapselement ten behoeve van de biodiversiteit. Foto: Sander Nijhuis

BERKELLAND - Ineens was het 'landjepik in Berkelland' afgelopen vrijdag groot nieuws op NOS radio en in de dagbladen. Maar het is een bekend probleem dat al sinds 2014 door de gemeente Berkelland is aangekaart bij de rijksoverheid, zo liet burgemeester Joost van Oostrum in een vraaggesprek met de NOS weten. Het gaat hier om de toepassing en controle van de 'Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave', de regeling die agrarische ondernemers verplicht jaarlijks opgave te doen ten behoeve van de Landbouwtelling en mestwetgeving. De opgave is tevens een aanvraag voor betalingsrechten (inkomenssubsidie), vergoeding voor de verplichting tot vergroening van het landschap en extra betaling voor jonge landbouwers.

Door Rob Weeber

De landelijke overheid controleert de opgaven door vanuit de lucht opnames te maken van de percelen en brengt haar bevindingen in een zogenaamd AAN bestand uit. Het kadaster echter wordt niet geraadpleegd. En precies daar zit de oorzaak en de oplossing van het probleem. Namens de wethouders plattelandsvernieuwing van de gezamenlijke Achterhoekse gemeenten en de gemeente Lochem, de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek, Agrarische natuurvereniging VAN Berkel en Slinge, Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt en LTO Noord stuurde wethouder Patricia Hoytink-Roubos van Berkelland op 13 maart 2015 al een brief aan de toenmalige staatssecretaris Martijn van Dam, met daarin de oproep de bestaande meetmethode via luchtfoto's te wijzigen dan wel uit te breiden.

De huidige methode zorgt voor twee problemen. Het coulisselandschap in de Achterhoek kenmerkt zich niet door strakke afbakening van landbouwgrond en natuurgebied. Overhangende natuur op landbouwgrond geeft schaduw waardoor de luchtfoto feitelijk minder bezit meet dan in werkelijkheid het geval is. De betreffende ondernemer loopt hier inkomenssubsidie mis. Het tweede probleem is echter dat de gehanteerde methode door de ondernemers wordt misbruikt. In plaats van te voldoen aan de vergroeningsplicht, pikken de agrarische ondernemers juist natuurgebied zoals sloten, bermen en houtwallen in. De luchtfoto ondersteunt de nieuwe perceelgrootte en hier ontvangt de betreffende ondernemer dus meer geld dan waar hij feitelijk recht op heeft.

Volgens Trouw schat een adviseur op natuurgebied van de gemeente in dat het ongeveer een kwart van alle agrarische ondernemers betreft die ieder tot 1500 euro extra per jaar opstrijken. Zouden onder meer ook de kadastrale kaarten worden geraadpleegd, dan heeft de overheid niet alleen een beter handvat tegen fraude, maar het scheelt de overheid volgens wethouder Patricia Hoytink-Roubos in haar brief aan Van Dam ook nog eens 2,5 miljard euro aan regeldruk en het vermindert tevens de bureaucratie. Het antwoord van Martijn van Dam kwam maar liefst een jaar later, op 30 mei 2016, en verdedigde de bestaande methode door te wijzen op EU-regelgeving.
De omvang van het landjepik wordt geschat op zo'n 200 voetbalvelden, grond die dus ten onrechte aan de landbouw is toegekend. Toch is de gemeente Berkelland volgens Van Oostrum niet van plan om de 'bermfraude' juridisch aan te pakken, hoewel de boeren wel zijn gesommeerd het teveel aan land terug te geven. De medewerking van de boeren is hier hard nodig. Vraag is natuurlijk wel waarom Berkelland de boeren niet eerder heeft gesommeerd om de ten onrechte ingenomen stukken grond terug te geven. Sec het probleem van het inpikken van land versus achteruitgang van de biodiversiteit was allang bekend bij de ecologen en andere natuurbeschermingspartijen. De problematiek wordt nu onlosmakelijk gekoppeld aan fraude met inkomen, maar het had een eerste stap kunnen zijn richting van een totaaloplossing.
Volgens dagblad Trouw heeft de nieuwe minister van landbouw, Carola Schouten, de sector inmiddels laten weten dat ze in het voorjaar een plan wil hebben omtrent het tegengaan van de fraude. Van Oostrum gaf aan bij de NOS dat het een landelijk probleem is.

Genieten van Achterhoekse wijn en hertenvlees tijdens 'sfeerproeven'

GEESTEREN - Middenin de Achterhoekse natuur in het buitengebied van Geesteren, aan de Altena`s Dijk 5 ligt de ontvangstruimte van Wijnhoeve Kunneman. Speciaal voor het sfeerprooeven gelegenheid is de ruimte helemaal in kerstsfeer gebracht. Een sfeervolle ruimte waar een knapperend haardvuur zorgt voor een warm onthaal. Zeer geschikt om van lekkere Achterhoekse rode, rose en witte wijn te genieten.

In de ontvangstruimte houdt de Wijnhoeve samen met Hertenhoeve de Lavei (voorheen Hertenhouderij Geerligs) het jaarlijks terugkerend evenement 'sfeerproeven'. Op zondag 10 december van 12.00 tot 20.00 uur kunnen belangstellenden in ongedwongen setting ideeën opdoen voor het kerstdiner. Toegang gratis. Kok Thijs Rensink uit Geesteren bereidt live een aantal kleine gerechtjes met hertenvlees. Elk gerecht wordt geserveerd met een bijpassende Achterhoekse wijn. Tijdens het bezoek kan men zich laten voorlichten door wijngaardenier Jan Zieverink en hertenhouder Ruud Geerligs. De hele dag er de mogelijkheid om wijn en hertenvlees te kopen voor thuis. Van alle gerechtjes is een recept verkrijgbaar.
Bij aankomst hoort men de geluiden van de Midwinterhoorn blazers uit Geesteren en word iedereen een glaasje Achterhoekse Gluwein aangeboden. Meer informatie staat op www.wijnhoevekunneman en op www.delavei.nl.

OVM-DEO-crossloop op zaterdag 16 december

BORCULO - Op zaterdag 16 december vindt de jaarlijkse OVM-DEO-loop weer plaats. Start en finish van de 37ste editie van de loop zijn bij het sportcomplex van voetbalvereniging DEO aan de Platvoetsdijk in Borculo.

De OVM-DEO-loop is sinds vorig jaar weer een echte crossloop met een uitdagend grotendeels onverhard parcours, slingerend over de bospaden en heidevelden in de Dijkhoek. De loop is niet alleen populair in Borculo, de deelnemers komen uit de hele regio en zelfs ver daarbuiten. Met enkele Duitse deelnemers was de OVM-DEO-loop vorig jaar zelfs 'grensoverschrijdend'.

Speciaal voor kinderen is er de kidsrun van 1,5 km. Deze start om 13.00. De overige deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden, namelijk 4,6, 9,1 en 12,7 km. De start van deze afstanden is om 13.30 uur. Start en finish zijn bij het sportcomplex van voetbalvereniging DEO. Er zijn faciliteiten aanwezig voor omkleden en douchen. Na afloop is er voor de deelnemers een kop warme bouillon om weer op krachten te komen.

Evenals vorig jaar werkt de organisatie ook dit jaar weer met een automatische tijdsregistratie. Op de achterzijde van elk startnummer is een chip geïntegreerd welke bij start en finish met behulp van een detectiemat met antenne wordt uitgelezen. Vervolgens wordt dit automatisch omgezet in tijden. Met deze investering zijn tijden nog sneller beschikbaar.

Net als voorgaande jaren kunnen deelnemers die niet in de rij willen staan voor de inschrijving zich vooraf inschrijven. Dit kan via de website van DEO, www.vvdeo.nl. Lopers kunnen hierdoor de loop tijdig in de agenda opnemen en zich met een paar clicks direct al opgeven. Naast inschrijving biedt de website ook na afloop informatie voor de lopers. Zo worden de uitslagen van alle afstanden kort na afloop op internet geplaatst. Daarnaast zullen ook weer veel 'actiefoto's' te vinden zijn op www.vvdeo.nl.

De inschrijving is reeds gestart en al meer dan 70 deelnemers hebben zich aangemeld. De organisatie hoopt het deelnemersrecord van vorig jaar te evenaren.

Zwemmers Schuurman BZC in de prijzen

BERKELLAND - De zwemmers van Schuurman BZC uit Berkelland behaalden diverse podiumplaatsen tijdens een medaillewedstrijd in Groenlo.

Kajsa Hakvoort won een gouden medaille op de 50m vrije slag en een zilveren op de 100m schoolslag. Zilver was er ook voor Jesse Baak (200m wisselslag), Leon Blok (50m rugslag) en Iwan Eelink (50m schoolslag). Een bronzen medaille werd in de wacht gesleept door Jesse Baak (50m vrije slag), Iwan Eelink (100m vrije slag), Aukje Markerink (50m schoolslag) en Finn Ooijman (50m rugslag).

Schuurman en Vrielink gaan door als trainersduo Lochuizen

Tonnie Schuurman en Gerben Vrielink samen met de technische commissie. Foto: Marcha da Cunha Foto: Verona Westera

LOCHUIZEN - Tonnie Schuurman en Gerben Vrielink hebben samen met de technische commissie (TC) besloten om het seizoen 2018-2019 door te gaan als trainers van de selectie van vv Lochuizen.

Volgens beide trainers is de rek nog niet uit de jonge spelersgroep en zien ze het als een uitdaging om verder te bouwen aan de ontwikkeling van deze groep. Ook de spelersgroep heeft er speciaal op aangedrongen om deze beide trainers nog een seizoen te behouden. Vooral de enthousiaste manier van werken en de klik die de spelers en trainers met elkaar hebben heeft geleid tot deze beslissing. Afgesproken is dat dit tevens het laatste seizoen gaat worden, hierdoor heeft de TC ruim de tijd om geschikte opvolging te zoeken.


IJsclub Borculo houdt ledenvergadering

BORCULO - De jaarlijkse ledenvergadering van IJsclub Borculo vindt maandag 11 december plaats bij café restaurant Peters in Borculo. Aanvang is om 20.00 uur. Naast de gebruikelijke agendapunten als het jaarverslag van 2016/2017 en het verslag van de penningmeester en de kascommissie zijn de bestuursverkiezingen. Aftredend en herkiesbaar zijn; H. Stroeve, B. ten Elshof en R. Assinck.

Tevens worden er op zaterdag 16 december van 10.30 uur tot 12.00 uur nieuwe abonnementen voor het seizoen 2017/2018 verkocht in het clubgebouw aan de Hoflaan. De abonnementhouders die hun kaart nog niet hebben ontvangen kunnen deze tegen betaling ophalen op 16 december.

Tijdens de ijsperiode is de ijsbaan Borculo te bereiken via tel. 0545-272954

Alzheimer Café over muziek bij dementie

BORCULO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland houdt maandelijks een Alzheimer Café in Borculo. Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt of bezighoudt. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 12 december, in Grand café van het woonzorgcentrum Careaz J.W.Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo van 19.30 uur tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)

Het thema van deze maand is: Muziek en dementie, een gouden greep. Muziek beïnvloedt de stemming, niet alleen van iemand met dementie. Het is ook een manier om contact te (blijven) houden. Muziektherapeute Lizzy Dinghs vertelt en zingt.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: 06-13514411.

Middag Zonnebloem afdeling Borculo/Haarlo

BORCULO/HAARLO - De Zonnebloem Borculo/Haarlo houdt op zaterdag 16 december de jaarlijkse kerstmiddag bij HCR Prinsen in Haarlo. De zaal is vanaf 13.30 uur open. Het programma begint om 14.00 en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

De Zonnebloem is er voor alle mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Men is van harte welkom om deze middag tot een gezellig samenzijn te maken, samen met de vrijwilligers van de Zonnebloem. De kosten zijn 10 euro en daarvoor krijgt men koffie of thee met iets lekker, enkele drankjes en hapjes.
Dit jaar wordt het programma verzorg door muziektheater Capriccio '97. Een gemengd koor van ongeveer 35 personen uit Borne dat zorgt voor een onvergetelijke middag.
Wie er bij wil zijn kan zich aanmelden bij Gerrit Sprokkereef, tel.06-55940811. Woont men in Haarlo dan kan men zich aanmelden bij Jo Maatman: 0545-261343.

Leo Morren lijsttrekker GroenLinks Berkelland

BORCULO - De leden van GroenLinks Berkelland hebben Leo Morren als nieuwe lijsttrekker gekozen. Hij kreeg op de ledenvergadering de steun van alle aanwezigen. Ook hebben de leden het verkiezingsprogramma 2018 – 2022 vastgesteld.

Op zaterdag 16 december wordt de hele kandidatenlijst vastgesteld op een bijeenkomst aan de Weemhof 5 in Borculo. Die bijeenkomst begint om 15.30 uur.
Van de huidige fractie is Stefan Nijhuis, na elf jaar, niet meer als raadslid beschikbaar. Dit door verandering van werkkring. Paul Knuvers doet na twee periodes als raadslid een stap terug. Dit geeft ruimte voor vernieuwing en verjonging van de toekomstige fractie. Leo is 50 jaar. Hij woont met zijn vrouw nu al 19 jaar in Borculo. Ze hebben 2 kinderen. Leo werkt als trainer bij het UWV in de Achterhoek. Afgelopen jaar is Leo actief geworden binnen de steunfractie. Sinds een half jaar is hij burgercommissielid bij GroenLinks.

Kerstmiddag Zonnebloem Borculo/Haarlo in Haarlo

Kerstmiddag Zonnebloem Borculo/Haarlo in Haarlo

BORCULO/HAARLO - De Zonnebloem Borculo/Haarlo houdt op zaterdag 16 december de jaarlijkse kerstmiddag bij HCR Prinsen in Haarlo. De zaal is vanaf 13.30 uur open. Het programma begint om 14.00 en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

De Zonnebloem is er voor alle mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Men is van harte welkom om deze middag tot een gezellig samenzijn te maken, samen met de vrijwilligers van de Zonnebloem. De kosten zijn 10 euro en daarvoor krijgt men koffie of thee met iets lekker, enkele drankjes en hapjes.
Dit jaar wordt het programma verzorg door muziektheater Capriccio '97. Een gemengd koor van ongeveer 35 personen uit Borne dat zorgt voor een onvergetelijke middag.
Wie er bij wil zijn kan zich aanmelden bij Gerrit Sprokkereef, tel.06-55940811. Woont men in Haarlo dan kan men zich aanmelden bij Jo Maatman: 0545-261343.

Kerststollenactie door gymvereniging Borchlo

BORCULO - De leden van gymvereniging Borchlo gaan op zaterdag 9 december vanaf 10 uur met roomboter amandel kerststollen langs de deur in Borculo en omstreken. In samenwerking met Bakkerij Nollen staan ze garant voor een ambachtelijk kwaliteitsproduct. De kerststollen kosten 5,50 euro per stuk. De opbrengst komt geheel ten goede aan de gymvereniging.

OVM steunt lokale projecten

Vertegenwoordigers van Natuurpark Kronenkamp Neede, Wildbeheereenheid Winterswijk, G.A. van der Lugtschool Gelselaar en de Needse Pluimvee- en konijnenfokvereniging met de cheque en een bos bloemen. Foto: PR

WINTERSWIJK/BERKELLAND - Allemaal blije gezichten woensdagavond tijdens de ledenavond van OVM Onderlinge Verzekeringen. De betrokken verzekeraar beloonde verschillende lokale initiatieven met een financiële bijdrage. Vanuit 'de Brandkaste' werd er in totaal voor 10.000 euro uitgedeeld.

Met het nieuw in het leven geroepen fonds wil OVM maatschappelijke projecten in het werkgebied een impuls geven. Jaarlijks wordt er een bedrag in 'de Brandkaste' gestort, afhankelijk van de jaarwinst, en staat een bepaald onderwerp centraal. Deze keer ging het om 10.000 euro en was voor het thema veiligheid gekozen. Verenigingen of organisaties konden voor een plan of project een verzoek indienen om voor een geldbedrag in aanmerking te komen. De ledenraad beoordeelde de aanvragen. Tijdens de ledenavond bij Marveld Recreatie in Groenlo werden de 'cadeautjes' met grote tevredenheid in ontvangst genomen. De ontvangende partijen kunnen het geld goed gebruiken, zo werd wel duidelijk gezien de enthousiaste reacties. Op de goed bezochte bijeenkomst zorgde Irene Van der Aart voor een vermakelijk stuk cabaret. Verder gaven Noud Smit en Ine van Ruth-Middelwijk namens de directie een toelichting op de jaarcijfers en gingen ze dieper in op actuele ontwikkelingen. 2016 was het beste jaar ooit voor OVM Onderlinge Verzekeringen. Het grootste deel van het positieve resultaat, ruim vijf ton, kon in de vorm van een premierestitutie aan de klanten worden uitgekeerd. OVM is gehuisvest in Borculo en Winterswijk. Binnenkort zijn klanten ook welkom in een nieuw kantoor in Neede. Begin 2018 wordt een deel van het pand aan de Marktstraat betrokken. In Winterswijk verhuist de verzekeraar het komend jaar van het Beatrixpark naar het centrum. Momenteel is daar de verbouwing van het voormalige pand van Enning Makelaars in de Torenstraat in volle gang. Bij OVM Onderlinge Verzekeringen kan men terecht voor alle financiële producten zoals schadeverzekeringen, levensverzekeringen en hypotheken. De organisatie zonder winstoogmerk heeft zo'n 25 medewerkers in dienst en telt ruim 7.000 relaties (agrariërs, particulieren, mkb'ers en zzp'ers).

Projecten
De bijdragen uit 'de Brandkaste' werden als volgt verdeeld: Natuurpark Kronenkamp Neede, 2.500 euro; Wildbeheereenheid (WBE) Winterswijk, 2.500 euro; G.A. van der Lugtschool Gelselaar, 1.500 euro; Needse Pluimvee- en konijnenfokvereniging, 1.000 euro; Erfgoed Gelselaar Ganzenweide, 500 euro; Klootschietvereniging Klein Dochteren, 500 euro; Haarhoes Noordijk, 500 euro; Isidorusruiters uit St. Isidorushoeve, 500 euro; Omnivereniging Socii uit Wichmond, 500 euro.

Meer kerstpakketten voor de minima in Berkelland

De pakketten op de afhaallocatie. Foto: PR

BERKELLAND - De gezamenlijke kerken in Berkelland zamelen ook dit jaar weer geld in voor kerstpakketten voor de inwoners die het financieel niet breed hebben. Cliënten van de Sociale Dienst, de Voedselbank en de stichting Schuldhulp Op Maat konden zich hiervoor aanmelden.

Ondanks de licht dalende werkloosheid, blijken nog veel mensen in Berkelland het financieel moeilijk te hebben. De kerken willen hen met dit kerstpakket een steuntje in de rug geven. Dit jaar zijn 455 pakketten aangevraagd, 4% meer dan in 2016 (438 pakketten). De stijging kwam door meer aanmeldingen van gezinnen.
De pakketten, met een gezamenlijke waarde van € 17.000,-, kunnen worden aangeboden dankzij giften van diaconieën, collectes, speciale acties en giften van particulieren en bedrijven op IBAN NL24 RABO 0135 6533 47 t.n.v. Kerstactie Kerken Berkelland. Meer info: www.kerstactieberkelland.nl

De pakketten worden naar de ophaallocatie gebracht. Foto: PR

Kerstconcert Markant in Willibrorduskerk

Onder leiding van dirigent Yvon Taken en muzikale ondersteuning van het combo zal er een sfeervol concert gegeven worden door Markant. Foto: Willem Dane.

RUURLO – Het Ruurlose koor Markant geeft dinsdagavond 12 december een Kerstconcert in de Willibrorduskerk in Ruurlo. Aanvang 19.30 uur en vrije toegang. In de pauze is er koffie, thee of chocomelk.

Onder leiding van dirigent Yvon Taken en muzikale ondersteuning van het combo zal er een sfeervol concert gegeven worden. Het combo bestaat uit gitarist Jaap van Duren, pianist Peter Bernauer, Anne de Jong als fluitist en percussionist Tonnie Aagten. Openingsnummer is de prachtige en verstilde Winter canon met ontroerende kerstnummers als 'Mary did you know', het vrolijke 'It's beginning to look like Christmas', het weemoedige 'A Celtic Christmas', het introverte 'Schlaf Wohl' en het romantische 'It's gonna be a cold cold Christmas without you', gezongen door een dames ensemble uit het koor en nog heel veel meer. De bezoekers worden voor aanvang van het concert verwelkomt door het sonore geluid van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers.

27 / 36

Tornax Dames 1 compleet in het nieuw

Bovenste rij (vlnr): Melanie Rusink, Susan Zieverink, Anouk Haselberg, Ilse Diepenbroek, Lieke Tetteroo, Maud Haselberg; Onderste rij: Mileen Rooks, Linet Rooks, Desi Bosch en Lynn Ribbers. Op de foto ontbreekt coach Roel Lebbink. Foto: PR

RUURLO – Het eerste damesteam van volleybalvereniging Tornax heeft een nieuwe hoofdsponsor in de vorm van Nagel- en schoonheidssalon Melanie. Melanie Rusink, eigenaresse van de salon, draagt de volleybalsport een warm hart toe en hoopt dat het spel van dames tot nog grotere hoogtes stijgt in de nieuwe door haar gesponsorde tenues.

De dames speelden zaterdag in het nieuwe tenue dat bestaat uit een wedstrijdshirt en –broek en een sporttas in de Tornax-kleuren oranje en zwart. En met het oog op de komende feestdagen kregen de dames ook nog een leuke attentie van Melanie. We vertrouwen er op dat deze shirts nog meer gaan bijdragen aan het succes van dames 1. Momenteel staan zij op een verdienstelijke tweede plaats in de tweede klasse en hopen aan het eind van het seizoen voor promotie naar de eerste klasse in aanmerking te komen. De sponsordeal met Nagel- en schoonheidssalon Melanie is afgesloten voor minimaal drie jaar. Voorzitter Ineke Nijen Es: "Het is een win-win situatie. Natuurlijk zijn wij erg blij met de nieuwe tenues en tegelijkertijd promoten we de salon in Ruurlo en de regio als we wedstrijden spelen. Bij deze nodigen we Melanie Rusink uit om onze prestaties in het veld een keer te komen aanschouwen."

Dames 1 speelde de eerste wedstrijd tegen Sparta Zelhem. In de eerste set ging het gelijk op tussen de twee teams. Gedurende de set kon Tornax steeds meer het eigen spel spelen, de service druk werd opgevoerd en de aanvallen werden goed weggelegd. Er werd gewonnen met 25-17. In de tweede set stond Tornax al snel voor met 8-2. Het blok werd meerdere keren opgezocht met goed resultaat, toch kwam Sparta Zelhem terug. Coach Roel Lebbink gaf goede tips aan de meiden in het veld en de tweede set werd alsnog gewonnen met 26-24. In de derde set liet Tornax veel mogelijkheden liggen en kwam Sparta op een goeie voorsprong. De inhaalslag was te laat en er werd verloren met 25-27. In de vierde set was er een kleine voorsprong voor Tornax en werd er goed gegaan voor de ballen. Uiteindelijk trok Tornax aan het langste eind en gingen de dames met een 3-1 winst naar huis.

Dames 1 draait mee in de top van de 2e klasse. Heren 1 is vorig jaar voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de promotieklasse en is een mooi boegbeeld van de florerende Ruurlose volleybalvereniging Tornax, die bijna tweehonderd leden telt. Naast een groot aantal dames- en meisjesteams is er ook een team dat geheel uit jongens bestaat. Dat is best uniek, aangezien er veel meer meisjes dan jongens volleyballen en veel jeugdteams gemengd zijn. "Doordat we een jongensteam hebben, is er een goede doorstroming van de jeugd naar de heren, jonge spelers kunnen af en toe mee met de heren om zo al aan het hogere niveau te proeven", aldus Nijen Es. "Daarnaast hopen we dat er nog meer animo komt voor het recreantenvolleybal en mini-volleybal. Zowel bij de recreanten als bij de mini's van zes tot twaalf jaar kunnen we de groepen nog iets uitbouwen.

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier

De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. In de categorie 'meest patiëntgericht' worden beide Santiz locaties genoemd. SKB behoort daarnaast ook tot de top van ziekenhuizen die de beste medische zorg bieden.

SKB deelt de eer van 'Beste Ziekenhuis' met de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en het Gorinchemse Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis. Chrit van Ewijk, voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelt: "Wij willen onze medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Als Raad van Bestuur zijn wij erg trots op de resultaten van het SKB. Wij weten dat wij op veel punten goed scoren en daar ook heel veel zorg aan besteden. Zo maken wij ons sterk voor de kwetsbare ouderen en staat patiëntveiligheid bij ons hoog in het vaandel."

'Beste ziekenhuis' is geen ranglijst, maar deelt ziekenhuizen in vier groepen in: veel lager, lager, hoger en veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Onder het motto 'doe wat je doet goed' zijn deze beoordeeld op het functioneren als geheel, en of alles in het werk is gesteld om de patiënt optimaal veilige zorg te bieden.

Bij de beoordeling werd onder meer gekeken naar welke ziekenhuizen het meest rekening houden met de patiënt en waar de zorg veilig en up-to-date is. Gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn de kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspreken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.
Alle uitkomsten van het onderzoek Beste ziekenhuizen 2017 verschijnen deze week in Elsevier weekblad en op www.elsevierweekblad.nl.

Kerstmarkt Rekken

REKKEN - Op zondag 10 december houdt Crescendo Rekken alweer de zevende editie van de jaarlijkse kerstmarkt met wandeltochten. Voorgaande jaren werd de markt nog in en rond het eigen muziekgebouw gehouden. Dit jaar wordt gekozen voor een nieuwe unieke locatie. Omdat zij letterlijk uit hun jas groeien wordt de sfeervolle markt gehouden in hartje Rekken. Rond de NH kerk De Antonius is iedereen vanaf 11 uur welkom om te genieten van de nieuwe opgezette markt. Op deze plek komt een grote verwarmde tent te staan met vele gezellige kraampjes. Vanaf dit jaar zullen naast de gebruikelijke deelnemers ook de Rekkense ondernemers aanschuiven op de kerstmarkt. Maar er is veel meer te beleven.

Er wordt een gevarieerd programma gehouden deze zondag. Men kan gratis een tocht in een arrenslee maken met de kerstman. Er is een echte schaapskudde aanwezig en een levende kerststal. De hele dag kan genoten worden van live muziek die iedereen alvast in gezellige stemming zal brengen. Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten middels lekkere hapjes en drankjes in de verwarmde tent. Geniet van een heerlijk glas Glühwein terwijl de kinderen ondertussen prachtig geschminkt worden. Verder is de kerk de hele dag geopend en worden er tal van activiteiten georganiseerd door de vele deelnemers en vrijwilligers.
Ook kan er gewandeld worden tijdens de Rekkense kerstmarkt. Dit jaar kan er gekozen worden uit afstanden van 3, 9 of 15 kilometer. Bij de laatste twee tochten gaan de wandelaars letterlijk de grens over middels een speciale 'overgang'. Er kan al vanaf 9 uur gestart worden. Deelname kost 5 euro inclusief kop koffie of thee vooraf en een kop warme erwtensoep aan de finish.
De kerstmarkt staat bekend om haar kerstbomen en kersttakken verkoop. De gebruikelijke kerstloterij is er ook dit jaar weer. Voor slechts 2 euro kan iedereen kans maken op prachtige prijzen. Te winnen zijn een Philips Android TV, een oma fiets, heerlijke vleesschotels of een smakelijk banket. De loten worden nu al verkocht door leden van Crescendo, maar zijn uiteraard overdag ook op de markt te koop. Om 15 uur zal de trekking volgen die middag.

PSC Lichtenvoorde op 16 en 17 december in teken van mensport

Liza Aarnink in actie tijdens Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

ACHTERHOEK - Mensportliefhebbers kunnen in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 december volop terecht in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Op zaterdag staat er namelijk een dressuur- en vaardigheidswedstrijd op het programma en op zondag wordt er een indoormarathon verreden.

De jeugdmenners tot en met 14 jaar, hobbymenners en startpashouders gaan sportief de strijd met elkaar aan in de bruisende accommodatie van familie Morssinkhof, waar het ook voor publiek goed toeven is. Er worden op zaterdag twee mendressuurbanen uitgelegd en daarnaast kan er nog binnen losgereden worden. De deelnemers kunnen twee dressuurproeven en ook twee kegelparcoursen (vaardigheid) rijden.
De proeven van de startpashouders tellen tevens mee voor de selectie van het Indoorkampioenschap van Mendistrict Oost.

Geen finale
De indoormarathon op zondag wordt verreden over twee manches op tijd en nauwkeurigheid (er liggen ballen op de kegels en in de hindernissen die strafpunten opleveren als ze er afgereden worden). In eerste instantie zouden de rubriekswinnaars aan het einde van de dag nog een finale rijden, maar onlangs is door het organisatiebestuur besloten dit niet door te laten gaan. Na afloop van iedere rubriek is er een prijsuitreiking. Degene die over de twee manches het best was in zijn groep, wint.

Jorn Elburg in actie tijdens het Achterhoeks Menweekend van vorig jaar. Foto: Daniëlle Carrière

Deelnemers
Inschrijven voor de zondag is nog beperkt mogelijk. Hobbyrijders die aan de indoormarathon deel willen nemen kunnen zich aanmelden door een mail met hun gegevens te sturen naar menverenigingwinterswijk@gmail.com. Startpashouders kunnen zich aanmelden via MijnKNHS.


Column

Winter wonderland

Brrr… Met trillende handen van de kou zet ik mijn naam. De letters zien er een beetje bibberig uit. Ik doe drie stappen naar achteren. Voor me op de oude muur zie ik mijn eerste mural. Een groot rood vlak met twee losse tekeningen in zwart-wit. Ruim 20 uur werk. En nog veel meer uren om te bedenken hoe het worden moet. Meer dan 3 maanden voorbereiding voor ik het werk afmaak met mijn signatuur.

Al dit werk voor slechts één muur. Mijn werk wordt omringd door kleurrijke werken van zeven andere kunstenaars voor het project #streetartoostgelre in Lichtenvoorde. Ik heb een deel van mijn werk gewoon lekker binnen gedaan, bij twintig graden. Zij staan uren in de kou. Ik vraag me af of de voorbijgangers op De Leest in Lichtenvoorde zien wat er aan zo'n kleurrijk wandje vooraf gaat. Niet dat het uitmaakt, maar het zorgt ervoor dat ikzelf met nog meer respect kijk naar andere creatieve projecten.

Ik denk aan mijn moeder en alle vrijwilligers die al weken lang ochtenden in de kou staan in het Openluchttheater in Lochem. Met man en macht wordt er gewerkt aan de opbouw van Winterwonderland. Een kleine versie van het sprookjesbos in de Efteling. Een bijzondere beleving!

Elk jaar weer verrijzen er begin december nieuwe kunstwerken in het bos. Dit jaar is er uren getimmerd en geschilderd om bezoekers op zaterdag 9 december onder te dompelen in een sprookje. In de voorbereiding staan de decorbouwers in een grote tent. Beschermd tegen regen en wind, maar niet tegen water en kou. Wanneer de heaters worden aangedaan verdampt het vocht en komt het in druppels van het dak naar beneden. Dus worden de warmtekanonnen vaak uit gelaten om de kunstwerken droog te houden. Met stijve vingers van de kou worden schroeven ingedraaid en kleuren aangebracht.

Gestaag ontstaat de sprookjeswereld. Dit jaar is bijna alles nieuw. Zaterdag kun je een kijkje nemen in het paleis van Elsa de ijsprinses en je wordt welkom geheten door Marshmallow, de enorme ijzige sneeuwman die het resultaat is van Elsa's krachten. De ijsbeer is er dit jaar ook weer bij. De ijsschotsen liggen al klaar. En wat denk je van een elfenwoud en een heel dorp! Denk daar vele paden vol sprookjesachtige verlichting, vuurkorven en gezellige terrasjes bij. Een belevenis voor jong en oud.

Het streetartproject blijft hopelijk een jaar staan voor de sloophamer erin gaat om een nieuw gebouw neer te zetten. Winterwonderland is maanden werk voor slechts één middag en avond. Ik vind het ongelooflijk. Elk jaar weer denk ik: 'Waarom niet een paar dagen?' De grootste reden zijn al die mensen die er veelal vrijwillig aan meewerken: van acteurs tot zangers, van kaartverkopers tot barmedewerkers die glühwein, chocomelk en biertjes schenken. Het is vrijwel onmogelijk om hen meerdere dagen in te zetten. Juist daarom gun ik Winterwonderland in het prachtige Openluchttheater in Lochem duizenden bezoekers. Voor al die vrijwilligers die zich belangeloos, maar met enorm veel enthousiasme inzetten en zorgen voor een bijzonder evenement.

Linda Commandeur

Lions zamelen punten Douwe Egberts in voor voedselbank

ACHTERHOEK - Sinds 2012 organiseren Lionsclubs jaarlijks een landelijke inzamelingsactie van Douwe Egberts-waardepunten. Die waardepunten worden door Douwe Egberts omgewisseld tegen pakken koffie ten gunste van voedselbanken.

Douwe Egberts steunt deze actie, want het merk wil mensen in Nederland dichter bij elkaar brengen. Koffie kan gezien worden als een uitnodiging om contact te maken en door dat contact worden onderling bestaande banden versterkt. Douwe Egberts heeft dan ook toegezegd alle donaties met 15% te verhogen.
Bij de vorige acties werden in totaal 160.000.000 waardepunten ingezameld, goed voor 330.000 pakken koffie, dus ongeveer 1 pak koffie voor 500 punten.
De volgende inzamelingsactie vindt plaats gedurende de maand december 2017.

Vanaf 1 december zullen inzamelingsdozen staan bij Aalten : AH en Jumbo, Winterswijk : AH en Jumbo, Groenlo : AH en Emté, Lichtenvoorde : AH en Jumbo, Zieuwent : Spar Of sturen naar : Voedselbank Lichtenvoorde Mercatorstraat 35 te 7131 PW Lichtenvoorde.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

Gevraagd: vrouwlijke Huish.Hulp -1 x per 2 weken (3 uur) op de woensdagochtend inkom van Ruurlo. Leeftijd: 40- 55 jaar vergoeding 40 euro, reageren: mobiel no.: 06 - 28099296.

OPEN DAGEN 9 en 10 dec. op onze Boerderij 't Wolsenhuus. Ons plattelandswinkeltje is dan in kerstsfeer. Van 10 - 17 uur is er van alles te zien. Fam. Wolsink Tolhutterweg 11 te Ruurlo.

Te koop kerstbomen. Vers van het land. Soort, Omorika Servische spar. Verkoop op zat 9 Dec en 16 Dec. Tel: 0610104470. B Goldewijk, Veengoot 6 Halle Heide.