Contact Bronckhorst Zuid

11 september 2018

Contact Bronckhorst Zuid 11 september 2018


René Klein Bleumink schutterskoning Wolfersveen

Koningspaar René en Henrieke Klein Bluemink en jeugdkoning Niek Mulderije. Foto: Lisa Nijen Es

WOLFERSVEEN - Het buurtfeest werd donderdag 30, vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september in het Wolfersveen gevierd. Dit jaar voor het eerst op dezelfde locatie, onder de nieuwe naam zaal-café de Bocht, met nieuwe eigenaren Derk en Bernadette Jansen.

Op donderdagavond werd het blijspel 'Koestukken 7' opgevoerd door toneelvereniging Wozaneto en werd ontzettend goed ontvangen door het publiek.

Vrijdagavond werd de sterrit gereden. Vijfentwintig auto's gingen de strijd aan, en met een verrassende uitslag zijn op de derde plaats zijn Gebroeders Menkhorst & co geëindigd, de tweede plaats was voor Steffan Jolink en de eerste plaats ging naar het team Natte Proeme. De Poedelprijs was voor team Wiljo Woerts. Zaterdagmiddag om 14.00 uur kwamen Keizer Henk Hebbink met zijn vrouw Wilma, de oud-jeugdkoning Bas Mulderije en wethouder Evert Blaauw met de versierde koets aan op het feestterrein. Na het eerste schot kon een ieder deelnemen aan de diverse spelletjes. De compacte opstelling was nieuw dit jaar en met veel gezelligheid en een lekker zonnetje werd er fanatiek gestreden. Lees verder op pagina 3

Verenigingen gaan loten verkopen van Grote Clubactie

ZELHEM - Vanaf 15 september gaan leden van verenigingen uit Zelhem en omgeving weer op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen om hun clubkas een financiële injectie te geven. Dit jaar doen in Zelhem en omgeving de volgende clubs mee: Korfbalvereniging SEV, Dynamic Gym, Varsseveldse Akkordeon Vereniging, VV Wolfersveen, VV Zelhem, Volleybalvereniging Sparta Zelhem en ZSV Zelos.

Maar liefst tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Hiermee kunnen clubs dat ene jubileumfeest organiseren of nieuwe uniformen/materialen aanschaffen, die nodig aan vervanging toe zijn. De Grote Clubactie beleeft dit jaar alweer de 46e editie. Directeur Frank Molkenboer: "Van elk verkocht lot à 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen vrienden, familie en inwoners van Zelhem, de deelnemende clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij!". Verenigingen kunnen nog steeds deelnemen aan de actie. Ga hiervoor naar clubactie.nl of bel 013 - 455 28 25.

Henk Kleve onderscheiden

Brandweerman Henk Kleve koninklijk onderscheiden. Foto: Jan Knoef

Henk Kleve nam na meer dan 27 jaar afscheid als vrijwilliger van de brandweer, korps Zelhem. Tijdens zijn afscheidsfeest werd hij door burgemeester Marianne Besselink gedecoreerd als 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'.

Hans Kraan schutterskoning Nijmansfeest 'nieuwe stijl'

Hans Kraan met zijn koningin Astrid Radstake en jeugdkoning Guus Veenink met zijn secondant Rutger Mebelder. Foto: PR

HALLE - Dit jaar vierde Halle-Nijman het Nijmansfeest 'nieuwe stijl', zoals vroeger in een tent in de wei.

Op vrijdagavond was de aftrap van een heel weekend gezelligheid met de toneelvoorstelling van 'De erfenis van tante Bella' (geschreven door Henk Roede). WDZ was goed op dreef en verzorgde een fantastische avond met deze doldwaze klucht. Op zaterdag startte het feest met het binnenhalen van de schutterskoningen van 2017 Rinus Zweers en Thomas Eggink, waarna de volksspelen van start gingen. Middels het aanschaffen van een polsbandje kon iedereen onbeperkt meedoen met de diverse spelletjes en een gooi doen naar de prijzen. En natuurlijk stond zowel bij de jeugd als de volwassenen de strijd om 'de vogel' centraal. Uiteindelijk was Guus Veenink bij de jeugd de winnaar en niet veel later slaagde Hans Kraan bij de grote vogel erin het beslissende schot te lossen. Die avond gingen als vanouds de voetjes van de vloer onder muzikale leiding van DJ Daan, DJ Alec Malmberg en Musicmaatje. Maar daarmee was het nog niet gedaan, want op zondagmiddag volgde het Frühshoppen met medewerking van Freeline. Vele bezoekers waren de kast weer ingedoken voor hun Tiroler outfit. En daarmee kwam dan echt een einde aan Nijmansfeest 2018!

Uitslagen volksspelen
Vogel: Hans Kraan. Jeugdvogel: Guus Veenink. Bierpulschuiven: Barry Verhoef. WC borstel werpen: Niek Menkhorst. Balero: Dyonne Post. Roulettebaan: Abel Menkhorst. Schijfschieten: Dick Teeuwsen. Fladderschieten: Jan Veenink. Doeltrappen: Marcel Mebelder.
Zenuwenspiraal: Marieke Mebelder. Sjoelen om de hoek: Inge Vrieze

Koninklijke Onderscheiding Henk Kleve

Brandweerman Henk Kleve koninklijk onderscheiden. Foto: Jan Knoef

ZELHEM - Voor zijn afscheidsfeest als vrijwilliger van de brandweer, korps Zelhem, werd Henk Kleve thuis opgehaald door de manschappenbus. Meer dan 27 jaar was hij als bevelvoerder in de rang hoofdbrandwacht 'paraat' en liet hij het werk op zijn boerderij uit de handen vallen als er een brandmelding binnenkwam. Henk Kleve: "Dat kon omdat mijn vrouw en gezin er achter stonden en mijn taak op de boerderij vlekkeloos overnamen." Door een verminderde gezondheid, waardoor hij niet door de test kwam, moest hij eerder afscheid nemen dan gepland. Maar daarmee verzoend, kijkt hij terug op een "fantastische tijd in een prettig team."

Door Jan Knoef

Zittend in de bus komt er plotseling een brandmelding, waarna het busje met zwaailicht en loeiende sirenes, het laatste stuk naar de kazerne scheurde. Daar bleek dat de collega's de brand 'in scène' hadden gezet met de bedoeling dat Henk zijn laatste brand kon blussen. Een klus die hij met vaardige hand klaarde.

Na een fotosessie en een kop koffie was het tijd voor een officieel woord. Daarbij wachtte Henk een onverwachte verrassing, want burgemeester Marianne Besselink was naar Zelhem gekomen om Henk Kleve te decoreren met de versierselen behorend bij de titel 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'. Ze memoreerde daarbij Henk's inzet en kracht, die hem de titel 'gespierde agrariër' opleverde. Zo duwde hij bij een brand in z'n eentje een zware aanhanger op de juiste plek. "Iets dat je niet al te vaak moet doen", herinnert Henk zich. Namens de brandweer sprak korpschef René Jolink de decorandus toe. Naast de cadeaus en de onderscheiding waren er natuurlijk bloemen voor Henk's vrouw.

Na het officiële deel was er ruim tijd om de verhalen over de 27 jaar brandweervrijwilliger nog eens op te halen onder het genot van een hapje en een drankje.

Column

Regenboog

We zitten in de auto, zij speelt voor DJ met de cd's uit het handschoenenvakje en ik doe alsof ik haar niet zie dansen. "Er komt zo meteen een goed nummer, mam", zegt ze terwijl ze het hoesje bekijkt. We suizen samen richting mijn afspraak want zij wilde graag mee. Ik kijk slinks verwonderd naar elke choreografie die ze improviserend uitvoert en hoe bijzonder passend deze steeds blijkt bij de melodie.

Haar witte benen steken onder een geel broekje uit en vouwen zich gemakkelijk over de bijrijdersstoel, wanneer ik schakelen moet kom ik steeds haar linkerknie tegen. In het spiegeltje boven haar hoofd bekijkt ze wat het zonlicht met haar sproeten heeft gedaan en ik weet waarom ze is meegegaan; iets met immens houden van en nooit zonder willen.

Van de week verfde ze met haar zus haar blonde lokken blauw en gisteren bakten ze samen een regenboogcake. In zes verschillende bakjes mengden ze eieren en meel met kleur en liefde om dit daarna laag voor laag geduldig te bakken en stapelen. De onthulling moest gefilmd en er kwam een enorm mes aan te pas, de hemel barstte letterlijk tegelijk met de cake open. Ik wist niet eerder zo trots te kunnen worden bij het zien van zoveel kleurstof.

Hoe anders is het ochtendgrauw dat ik doordeweeks op de verweerde deurmat aanschouw, wanneer ik mijn blauwharigen uitzwaai richting basis- en voortgezet en niet durf te denken aan trekkers langs boerenwegen. Met Google Maps navigeert de oudste zich 's middags terug naar huis en met tachtig meegebrachte centen koopt ze zich iets voor onderweg. Ik durf niet te denken aan hoe ze daarna iedereen onbevangen gedag zegt en niet weet nog van hoe open je precies moet pogen te zijn.

In het weekend bakt ze dik verdiende wentelteefjes op ons krakkemikkige fornuis. De vooroorlogse Etna heeft nog 1 werkende draaiknop want zijn drie broertjes braken onder sudderende ouderdom dwars doormidden. We koesteren het inmiddels enigst kind met zachte hand en verplaatsen hem van pit naar pit. Dus dat mijn blauwharige zelf wentelteefjes bakt is nog knapper dan ik dat eerder al vond.

Er liggen restjes kristalsuiker op tafel en er staan hagelnieuwe witte sneakers in de gang, ik struikel over herinneringen en vind mezelf opnieuw op de buitenmat om naar de speeltuin te roepen dat er avondeten is. Ze tuimelen met zandvoeten naar binnen en lijken weer even zo klein als ze eigenlijk nog zijn.

Wanneer het me allemaal te snel gaat kruip ik eerder in bed, zodat jij ze helpen kunt met het verven van blauwe haren en ik op mijn laptop naar vroeger mag staren. Ze lachen en slissen me vanuit digitale fotoalbums toe met een derde van het huidige gebit. Ik kan het niet helpen niet te durven denken aan zacht zand dat je niet met je handen vasthouden kunt.

"Kun je al slapen, mama?" zegt een blauwe gedaante vanaf de overloop, "wil je iets hebben?" Ik denk aan regenbogen en wat zich aan het eind bevinden zal, en zeg dan tevreden "nee lieverd, ik heb het al."

Uitslagen volksspelen

Vervolg van voorpagina

WOLFERSVEEN - De uitslagen van de spelen tijdens het buurtfeest zijn hieronder te vinden.

Bierpulschuiven: 3. en 2. Martin Stevens, 1. Rudi Tragter; Belschieten: 4. Gert Klein Bleumink, 3. Hans Scheffer, 2. Steffan Jolink, 1. Henriko Berendsen; Korfbal gooien: 3. Anne Jan Nijen Es, 2. Bram Schnitzler, 1. Anne Jan Nijen Es; Sjoelen: 3. Rudi Tragter, 2. en 1. Chris Schenzel; Schijfschieten: 4. Rene Bargeman, 3. Herman Bargeman, 2. Henriko Berendsen, 1. Martin Diepenbroek; Kegelen: 3. en 2. Anne Jan Nijen Es, 1. Germa Schenzel;
Vogelgooien dames: 5. (staart) Wendy Waalderbos, 4. (linkervleugel) Jannie Jolink, 3. (rechtervleugel) Bea Fokkink, 2. (kop) Karen Assink, 1. (romp) Knuppelkoningin Anita Assink;
Jeugdvogelschieten: 5. (staart) Niek Jolink, 4. (linkervleugel) Boy Reukers, 3. (rechtervleugel) Tristan Menkhorst, 2. (kop) Bas Mulderije, 1. (romp) Jeugdkoning Niek Mulderije;
Vogelschieten: 5. (staart) Ilse Janssen, 4. (linkervleugel) Jan Groot Wassink, 3. (rechtervleugel) Jolanda Eppingbroek, 2. (kop) Appie te Veldhuis, 1. (romp) Schutterskoning van het Wolfersveen 2018 René Klein Bleumink.

's Avonds werd hij samen met zijn koningin Henrieke Klein Bluemink op ludieke manier naar 't Wolfershuus gebracht, waar zij ontvangen werden door alle aanwezigen en waar de band Tijgerbrood hen nog extra in het zonnetje heeft gezet, samen met jeugdkoning Niek Mulderije.

De organisatie bedankt iedereen voor het geslaagde buurtfeest.

Smedekinck laat Europese invloeden zien

Ben Radstake (l.) en Ben Schieven, suppoosten van Smedekinck. Foto: Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ZELHEM - De Monumentendag Bronckhorst, gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september had als thema 'In Europa'. Verschillende locaties in de gemeente Bronckhorst waren deze dagen gratis te bezoeken, waaronder Museum Smedekinck in Zelhem.

Door Liesbeth Spaansen

Bij Museum Smedekinck, gevestigd in een eeuwenoude gerestaureerde boerderij, is te zien hoe de inwoners van een Achterhoeks plattelandsdorp als Zelhem leefden en werkten. Deze boerderij werd in 1341 genoemd als leengoed van het door missionaris Ludger gestichte klooster in het Duitse Werden. Waarmee meteen het raakvlak met het thema 'In Europa' van start gaat. "We hebben gezocht naar meer Europese invloeden op onze streek," begint suppoost Ben Radstake te vertellen. "Op de panelen laten we die nu zien binnen vier thema's: over religie in de geschiedenis van Ludger, de verschillende oorlogen, handel via de Hessenwegen en taal, kunst en cultuur."

Ludger predikte het katholicisme in deze regio en liet een kapelletje bouwen in Zelhem, op de plek waar nu de grote Lambertikerk staat. "De fundering van dit kleine kerkje werd teruggevonden. Het kerkje kon toen als replica naast de kerk worden herbouwd, maar uiteindelijk moest het daar weg. Nu staat het hier bij Smedekinck."

Bert Schieven weet veel van de oorlog. "Ik verzamel al spullen van de tweede wereldoorlog vanaf mijn zevende jaar," lacht hij. "In de tachtigjarige oorlog hebben de Kozakken en huursoldaten hier behoorlijk huisgehouden en in de tweede wereldoorlog kwamen de vliegtuigen over vanuit Brittannië naar Duitsland. Een aantal werden in Nederland, maar ook België neergehaald. De slachtoffers liggen hier begraven." Hij laat de poppy's zien, de klaprozen die op slagvelden groeiden. Deze herinneren aan de Britse slachtoffers. Ben Radstake vertelt over Napoleon die vanuit Nederland naar Rusland optrok en de heer van Heeckeren, die een slag leverde in Polen. "De verschillende boerderijnamen refereren aan plaatsen waar Van Heeckeren is geweest, zoals de boerderijen Maloi Jaroslawitz, Jena en Boutzen."
Bezoekers van Smedekinck luisterden dit weekend naar verhalen over de Hessen, handels- en kooplui die maar één weg konden gaan: de zandrug, die vanuit Duitsland, via Halle, Zelhem, Aalten en Hummelo tot Doesburg aan toe liep. Van deze Hessenwegen zijn elementen teruggevonden.
"Invloeden vanuit Europa zijn er ook in onze taal, kunst en cultuur. "We hebben het niet meer in de gaten, dat er veel woorden vanuit het Frans komen. Neem garage, chassis, trottoir, portemonnee," vertellen Ben en Bert. "Of uit het Joods, goochem en jatten en het Achterhoekse woord voor ui: siepel. In Duitsland zeggen ze Zwiebel en in Italië cipolla." Daarnaast zijn er kunststromingen uit de vorige eeuw, zoals De Stijl van Theo van Doesburg bijvoorbeeld, Piet Mondriaan of Gerrit Rietveld die zijn meubelen in de kleuren van Mondriaan schilderde.

De suppoosten Ben en Bert kijken terug op een geslaagd weekend. Veel spullen zijn in het museum aanwezig. "We hebben veel meer te bieden dan nu met Monumentendag. We laten zien hoe de Achterhoek in de twintigste eeuw er heeft uitgezien. Van boerengemeenschap, van industrie en huisvlijt tot de huidige moderne tijd. De Kringlooplandbouw waar Carola Schoutenis nu over spreekt, is hier al te zien. Het was in de jaren '40-'50 al heel gebruikelijk om alles op eigen terrein te verbouwen. Je had zoveel vee, als je kon voeden. Dat maken we hier in Smedekinck visueel."

Briljanten paar Henk en Johanna Jolink vullen elkaar nog altijd aan

Henk en Johanna Jolink delen al 65 jaar lief en leed. Foto: Jan Knoef

ZELHEM - Eigenlijk kunnen we hetzelfde verhaal en ook de foto van vijf jaar geleden opnieuw plaatsen, want de inmiddels 92-jarige jubilarissen hebben de afgelopen vijf jaar prima doorstaan. Natuurlijk, ze zijn vijf jaar ouder geworden, waardoor het geheugen van Henk nog iets verder is achteruit gegaan evenals de mobiliteit van Johanna, maar ze wonen nog steeds zelfstandig en met een beetje thuishulp en een paar dagen dagopvang voor Henk, redden ze het nog prima. Een ander verschil met vijf jaar geleden is de aanwezigheid van burgemeester Marianne Besselink. Vijf jaar geleden had de toenmalige burgemeester Henk Aalderink aanwezig willen zijn, maar had afgezegd door ziekte, waarop Johanna toen de hoop uitsprak dat hij later alsnog even langs zou komen.

Door Jan Knoef

Henk en Johanna trouwden 65 jaar geleden, nadat ze elkaar op de Doetinchemse kermis hadden ontmoet. Henk uit Oosselt en Johanna uit Wijnbergen-Braamt waren verliefd op het eerste gezicht en lieten elkaar niet meer los. Toen ze een houten noodwoning zonder voorzieningen in het Loo bij Zelhem konden krijgen, trouwden ze en kwamen naar Zelhem. Met het vierde kind op komst werd het huisje wel erg klein en ging Henk eens bij de gemeente vragen of er geen bouwkavel was voor hem en zijn gezin. Die bleek er te zijn aan de Troelstrastraat en het paar woont nog steeds in de woning die toen, in 1961, werd gebouwd.

Henk was altijd actief. Naast zijn werk bij Pelgrim in Gaanderen hield hij van fietsen en zwemmen. Tuinieren daarentegen vond hij maar niets. Dit in tegenstelling tot Johanna, die nog steeds graag in de tuin werkt en daarnaast houdt van lezen en samen TV kijken en zo vullen ze elkaar al 65 jaar prima aan.

Het briljanten huwelijksfeest werd zondag 2 september gevierd met een klein feestje voor familie en bekenden.

Bijzondere band in Live@Ideaal

Een bijzondere band bij Live@Ideaal

ZELHEM - Live spelen en zo dicht mogelijk bij het publiek komen is het hoogste goed voor de muzikanten van de band '3Ixties', die bestaat uit vier heren en een dame. De band is aanstaande woensdag 12 september te gast in het radioprogramma Live@Ideaal.

De samenstelling van de band is bijzonder, want naast de gitaar en de kofferdrums vormen de cello en de Euphonium en Bombardon een onalledaags instrumentarium. De gitaar klinkt jazzy, de bastonen worden geblazen en ondersteund door een cello en de kofferdrums geeft er een temperamentvolle drive aan. Op het repertoire staan bestaande nummers, die een speciaal sfeertje krijgen, waardoor ze steeds meer op eigen nummers gaan lijken.

De band speelde in haar bijna driejarig bestaan in wijkcentra, kroegen en op feesten. Ze deden straat-, buurt- en andere festivals in Nederland en Duitsland. Bij het 'Draadloos Festival' in Zwolle sleepte de band in juni van dit jaar de orginaliteitsprijs in de wacht.

Agenda, foto's en filmpjes zijn terug te vinden op hun Facebookaccount. Steeds beter worden, en de lol in muziek overbrengen op het publiek, is waar ze het voor doen.

In de 3IXTIES spelen Peter Plantinga-Kofferdrums, Mark Oonk-Euphonium, Bombardon en zang, Richard Lekkerkerk-Cello en zang, Brent de Waal-Gitaar en zang en Mirjam Joachimsthal-zang.

Het muzikale seizoen is begonnen

ZELHEM - Een blaas- of een slagwerkinstrument bespelen, samen muziek maken, plezier maken en andere mensen vermaken. Meld je dan aan voor de cursus Algemene Muzikale Vorming Harmonie Prinses Juliana.

De cursus is bedoeld voor kinderen vanaf groep 4. Tijdens deze lessen leer je noten lezen door middel van de blokfluit en leer je ritmes door middel van boomwackers en slagwerkinstrumentjes. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende instrumenten binnen de harmonie. Deze mogen natuurlijk ook uitgeprobeerd worden! Dit om een zo goed mogelijke keuze te maken voor een vervolg instrument. De AMV-cursus wordt gegeven door Mirjam van der Burg.

De AMV-cursus duurt 1 jaar en start eind september in groepsverband. Na dit jaar kan er gekozen worden om lessen te nemen in een vervolg instrument. Voor meer informatie, neem contact op met Millie Wolsink (0314 - 623 646).

Brasserie 'Het Witte Paard 2.0'

Zelhem - Norbert en José van brasserie-bar-zalencentrum 'Het Witte Paard 2.0' kwamen er steeds weer en steeds meer achter dat de samenstelling van hun horecaetablissement aan de Ruurloseweg niet logisch was en uiteindelijk ook een goede bedrijfsvoering in de weg stond. Bezoekers, die een hapje willen eten, moeten voor een toiletbezoek bijvoorbeeld door het café en cafébezoekers, die de muziek 's lekker hard wilden horen en meezingen, voelden zich bezwaard door bezoekers die kwamen voor een rustige maaltijd.

"Eigenlijk was het niet op te lossen. Toen wij 3,5 jaar geleden zijn gestart met het serveren van eten, hadden we niet gedacht dat we op een punt zouden komen, dat we zouden moeten kiezen en eigenlijk willen we dat ook helemaal niet", aldus José, "Tot we op het idee kwamen om het hele café, inclusief de sfeer, die daarbij hoort, het biljart en het dartbord, te verplaatsen naar een andere plek", vult Norbert aan. "En we hebben natuurlijk zo'n plek met 'de Kleine Paerdestal', die voor dit doel wordt omgebouwd tot 'Bar de Kleine Paerdestal'. Daar kan de muziek af en toe wat harder. Daar kan een dansje gemaakt worden en gepraat/gekaart worden aan de bar of de stamtafel." José: "Het zal best wel even wennen zijn, want vooral stamgasten zijn nogal honkvast, maar voor de exploitatie van het totaal is dit de beste oplossing."

Om de plannen te realiseren is 'Het Witte Paard 2.0' vanaf maandag 17 september een weekje gesloten. Zaterdag 22 september wordt de brasserie geopend en de dag erop draait 'Bar de kleine Paerdestal' z'n eerste uurtjes. De eerste weken na de opening zijn er speciale acties om u kennis te laten maken met de nieuwe opzet (zie hiervoor de advertenties in deze krant). De bar in het 'voormalige' café blijft er wel in, maar krijgt de functie van uitgiftebalie. Er komen gezellige zitjes, waarbij het zaaltje kan worden afgesloten voor kleine feestjes of vergaderingen. De opzet van de brasserie blijft hetzelfde, namelijk betaalbaar uit eten, met keuze uit een uitgebreide kaart van pannenkoeken, lunch tot een compleet diner, maar ook koffie met wat lekkers.

Nieuw zijn de broodjes die vers gebakken en lekker belegd ook mee naar huis of werk kunnen worden genomen, of een lekkere koffie to go. Norbert en José staan graag voor u klaar om u een prettig verblijf te bezorgen.

'Halle helpt Halle' deze week van start

HALLE - Twee speerpunten uit het Dorpsplan Halle zijn verwezenlijkt. Zo is er vanaf heden een website voor het vragen en aanbieden van eenvoudige diensten (Halle helpt Halle) en zijn er in Halle nu ook vijf Whatsapp Groepen Buurtpreventie.

Twee in het Dorp, en in Halle-Heide, Halle-Nijman en de Meuhoek elk één. Deze 5 groepen staan door middel van beheerders (en daarboven een coördinator) met elkaar in contact om ook verdachte situaties elders in het dorp of het buitengebied onder de aandacht te brengen. Inmiddels hebben al honderden dorpsgenoten zich als deelnemer aangemeld bij één van de deze groepen. Info: Facebookpagina 'Buurtpreventie Halle'.

'Halle helpt Halle' is een platform voor het vragen en aanbieden van eenvoudige diensten. Denk aan: het rijden naar het gemeentehuis, het uitlaten van een hond of er op passen, het indraaien van een lamp etc. Maandag 10 september is de website van start gegaan als onderdeel van de website van Halle's Belang. Ga op de website naar de link 'Halle helpt Halle'. Daar wordt uitgelegd hoe het precies werkt, wat de spelregels zijn en hoe je je kunt aanmelden als vrijwilliger als je bereid bent af en toe te helpen.

Jubilarissen gehuldigd bij zangvereniging Nieuw Leven

De Jubilarissen kregen een prachtig sculptuur en een bos bloemen. Foto: PR

ZELHEM - Op zaterdag 1 september was er weer een feestmiddag voor de chr. gem. zangvereniging Nieuw Leven. De middag kreeg een extra feestelijk tintje door de huldiging van enkele koorleden. Riek Teunter vierde haar vijfentwintigjarig jubileum, Dik Wassink zijn veertigjarig en Gerrie Toonk haar zestigjarig jubileum. Alle drie kregen ze een prachtige sculptuur en natuurlijk een bos bloemen.

De voorzitter had voor alle drie een prachtig gedicht gemaakt. Bij Riek werden herinneringen opgehaald, met haar zangvoorkeur voor Nederlandse liederen en hoe ze altijd geniet van de gezelligheid op zang. Bij Dik kwam ook zijn zanggeschiedenis naar voren en zijn inzet als lid van de muziekcommissie en het bestuur. Bij Gerrie hoorden we hoe ze als kind al in de Meene zong bij het kinderkoor, hoe ze later op ons 'Meenekoor' jarenlang secretaresse is geweest en wat voor lekkere soep ze elk jaar weer voor het koor maakte tijdens de oliebollenbakdag.

Nadat ze toe waren gezongen door de leden, verspreidden de leden zich over het erf van De Erve Kots in Lievelde. Tot slot werd er genoten van een pannenkoekenbuffet en een lekker toetje.

Iedereen is van harte welkom om eens te komen kijken of mee te doen. Elke dinsdagavond om 20.00 uur staat de deur open van de basisschool aan de Frans Halsstraat 25, in Zelhem.

Verschillende vormen van papierkunst

ZELHEM - Op zaterdag 22 september wordt om 17.00 uur een nieuwe papierexpositie in Galerie Bibliotheek. Het is een veelzijdige tentoonstelling met verschillende vormen van papierkunst. Op de opening zijn de kunstenaars aanwezig. Zij zullen een korte toelichting geven op hun werk. Na de opening kunt u volop met hen in gesprek. In de expositie werk van Loes Schepens, Anita Brendgens, Ferry Staverman, Luis Acosta en Anna van Bohemen.

Loes Schepens maakt vrij werk en werk in opdracht van zelfgemaakt papier uit duurzame en plantaardige vezels. Ze verft, bedrukt, perforeert, voegt toe, knoopt, vouwt dit papier tot objecten en grafische beelden. Anita Brendgens maakt van papierpulp bijzondere afdrukken en sculpturen van alledaagse voorwerpen. Wereldwijd, tot in Taiwan toe, wordt haar intrigerende werk gewaardeerd.

Ferry Staverman maakt naar aanleiding van tekeningen beelden van wit of gekleurd karton. De kleuren zijn ingetogen en zacht van toon, met de bedoeling het licht te vangen en de kleur in de vorm intenser te maken. De vormen die hij kiest suggereren beweging; een dans of een fontein.

Luis Acosta's werk, waaronder veel papieren sieraden. is te vinden in veel musea in binnen- en buitenland. Het is de tweede keer dat het werk van Luis te wonderen is in Galerie Bibliotheek. Geef hem papier dat al gebruikt is en er worden de mooiste dingen gecreëerd. In kunstwerken komt de kracht van papier naar boven.

De materialen die Anna van Bohemen gebruikt zijn aards en tastbaar en voor haar een grote bron van inspiratie. Papier, textiel, hout, nieuw of gerecycled, bewerkt zij met bestaande of eigen technieken. Zij gebruikt verf, was, olie en klei. Voor haar laatste werk maakte zij gebruik van zelfgemaakt papier waarvoor zij plantenvezels uit haar eigen tuin heeft gebruikt. Haar werkwijze is enerzijds ambachtelijk en procesmatig anderzijds direct en emotioneel.

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - Op maandag 17 september zal Helma Luesink- Momberg uit Hengelo meewerken aan het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal. Zwennie Langwerden uit Wichmond zal in de uitzending van maandag 24 september een overdenking houden. De studiogast op maandag 1 oktober is Ds. C. van Dorp, emeritus predikant uit Zelhem. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen tot en met vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Folkloristische dansen, knutselactiviteiten en barbecue

Geslaagd buurtfeest Bloemenbuurt. Foto: PR

Zelhem - Door een deel van de Lupinenstraat af te sluiten, ontstond zaterdag 1 september een prima feestterrein om een buurtfeest te houden. Dansgroep 'Wi-j eren 't Olde' uit de Velswijk was uitgenodigd om een workshop te verzorgen. Tijdens dit ludieke gebeuren ondervonden veel buurtgenoten aan den lijve dat dansen een aangename vrijetijdsbesteding is. Naast de folkloristische dans waren er in de tent knutselactiviteiten voor de jongeren tot 11 jaar. Achterhoeks kwartetten en schilderen op doek voor de oudere jeugd tot 16 jaar en natuurlijk ontbrak het springkussen niet. Het feest werd afgesloten met een barbecue, waarna het in de tent nog tot in de kleine uurtjes gezellig bleef.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

Drempt, Hummelo en Keppel - Agenda week 37/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com

Voor-Drempt
• wo 12 sep: Maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis van 17.00-19.00 uur. Inloop vanaf 16.45 uur. Info: Joke van het Bolscher, tel. (0313) 473114.
• zo 16 sep: optocht Dremptse Kermis. 12.00 uur: opstellen van de deelnemers hoek Kerkstraat/Veldweg in Voor-Drempt; 13.00 uur: vertrek van de optocht. Route vanuit Voor-Drempt naar Achter-Drempt. Vendelzwaaien op Waardeel; hoek Witte Hemelweg/Gildeweg en bij de St. Willibrorduskerk. Na de optocht muziek en gezellig samenzijn in de feesttent. Voor het complete programma zie: www.dremptsekermis.nl
• vr 14 sep: koffiemorgen georganiseerd door de diaconie Drempt en Oldenkeppel i.s.m. het Dorpshuis. Voor gezelligheid en een praatje bent u van 10.00-12.00 uur van harte welkom in het Dorpshuis, Kerkstraat 89. Voor info en vervoer: Wanda Steintjes, tel. 06-23027640 of Jan Bruil, tel. (0313) 474251.

Achter-Drempt
• wo 15 sep: rondleiding met wijnproeverij vanaf 15.00 uur op wijnboerderij 't Heekenbroek, Tellingstraat 7. Aanmelding tel. (0314) 381988.
• Iedere donderdag repeteert zangvereniging Zanglust van 19.45-22.00 uur in het Dorpshuis. Info: Jos Buiting, tel. (0314) 653853 of zie www.zanglustdrempt.nl
• za 15 sep: start Dremptse Kermis met vogelschieten voor de jeugd, inschrijven vanaf 18.30 uur; kinderdisco in twee leeftijdsgroepen vanaf 19.00 uur; verwelkoming van de vogel ca. 21.00 uur. Info: www.dremptsekermis.nl
• ma 17 sep: viering Dremptse Kermis vanaf 9.30 uur. Met om 9.45 uur aanvang kinderprogramma. Vanaf 10.00 uur: vogelschieten, lepelschieten, ringrijden per tractor en kegelen op het feestterrein. Om ca. 14.00 uur inhalen van de nieuwe koning en prijsuitreiking.
• t/m 31 okt: in De Dobbe, de bezoekersruimte van wijnboerderij 't Heekenbroek, zijn materieschilderijen van Ali Bosveld te zien. De Dobbe en het terras van de boerderij aan de Tellingstraat 7 in Achter-Drempt zijn geopend wo t/m zo van 12.00-17.00 uur.

Hummelo
• wo 12 sep: laatste dag Volksfeest Hummelo met om 7.00 uur reveille. Vervolgens rondgang met vaandelslaan, kinderactiviteiten, volksspelen en om ca. 14.45 uur de afsluitende optocht naar het Tuinhuis. Info: volksfeesthummelo.nl
• do 13, vr 14 en za 15 sep: openstelling van de privétuin van Piet en Anja Oudolf aan de Broekstraat 17 van 11.00-16.00 uur. Voor nadere info en een beeldimpressie: www.oudolf.com
• wo 19 sep: Roadshow Digitalisering met voorlichting en demonstraties. Standplaats van de informatiebus van 10.00-16.00 uur op het plein t/0 FF naar Steef.
• wo 19 en do 20 sep: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef om 18.03 uur: Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• wo 19 en do 20 sep: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: Info: www.ffnaarsteef.nl
• do 20 sep: seizoenstart ochtendbridgeclub Gezelligheid Troef bij FF naar Steef vanaf 9.00 uur. Belangstelling? Neem dan contact op met Liet Hoitink, tel. (0314) 381876.
• do 20 sep: seizoenstart Dameskrans Hummelo in dorpshuis De Ruimte, van 14.00-16.00 uur. Info over de activiteiten van de Dameskrans: Henny van Zadelhoff, tel. (0314) 381224.
• do 20 sep: 'Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers', cabaret met André Manuel, Ernest Beuving en Thijs Kemperink in de dorpskerk. Aanvang 20.30 uur, kerk open vanaf 19.45 uur. Kaarten in de voorverkoop bij de Spar of te reserveren via bestellen@dorpshuishummelo.nl . Info: www.dorpshuishummelo.nl
• t/m 25 nov: in galerie De Bisschop een expositie met architectuur in miniatuur van Jerry Harberink, schilderijen van Ed van der Hoek, keramiek van Thea de Visser en bronzen van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.galeriedebisschop.nl
• Op aanvraag: rondrit per huifwagen of rijtuig door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info en reservering: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl

Hoog-Keppel
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl

Laag-Keppel
• Hangt bij de Keppelse Molen in de Dorpsstraat de vlag uit, dan bent u welkom in de molen voor bezichtiging en deskundige uitleg. De tuin met de spinnekopmolen is het gehele jaar geopend. Voor nadere info: www.keppelsemolens.nl

Jubileumconcert Gem. Koor D.E.S.

VARSSEVELD - Door samenvoeging van twee koren, namelijk Dameskoor Zanglust en het Gem. koor Nieuw Leven is op 28 september 1948 het Gem. koor D.E.S. ontstaan. (Door Eendracht Sterk). Daarom wordt op zondag 7 oktober om 14.30 uur een jubileumconcert gegeven in de Grote Laurentius Kerk te Varsseveld. De entree is gratis. Door de jaren heen hebben meerdere dirigenten het stokje gehanteerd, maar sinds januari 2008 staat het onder leiding van Charl Venus uit Ulft. D.E.S. is een dynamisch en gezellig koor, met een fris en eigentijds repertoire, maar waar ook door de dirigent de puntjes stevig op de i wordt gezet. Er worden veel optredens gegeven, maar tevens nodigen we koren uit voor een optreden bij D.E.S. Op dit moment bestaat het koor uit 42 leden. De vrouwelijke aanwas is de laatste tijd gegroeid maar het zou prachtig zijn om ook tenoren en bassen te kunnen verwelkomen. Medewerking wordt verleend door Kwintet 'KERN B' uit Doetinchem.

Bouwwerken Overbosch nieuwe hoofdsponsor S.E.V.

Nieuwe sponsor voor SEV-selectie

ZELHEM - Eind vorig seizoen bleek, dat de hoofdsponsor het contract niet ging verlengen. Dus moest korfbalvereniging S.E.V. op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, die dan ook het eerste team weer in het nieuw zou steken. Daarbij kwam de vereniging terecht Bij Richard Overbosch van Bouwwerken Overbosch, geen onbekende binnen de vereniging, waar zijn dochter Desi actief is bij de jeugd.

Na ekele gesprekken kwamen partijen tot een akkoord voor 4 jaar. Afgelopen woensdag werd, voorafgaand aan een oefenwedstrijd van S.E.V. 1, het contract getekend. Daarbij werden kleding, tassen en bidons uitgereikt aan de spelers. S.E.V. is blij met de nieuwe sponsor en de spelers waren enthousiast over de nieuwe kleding en tassen. Namens de vereniging ontving Richard Overbosch een mooie bos bloemen en natuurlijk moesten nieuwe 'statieportretten' gemaakt worden. Hopelijk leidt het tot sportieve successen in de komende jaren.

Patrick Wormgoor en Willy Hartjes beloond met Achterhoek Bokalen

Patrick Wormgoor met zijn vaste groom en partner Ellen Lievestro. Foto: Minetta Hobbelman

HENGELO/GEESTEREN - Op het terrein van de 'Hamelandse menners' in het Gelderse Geesteren is onlangs fel gestreden om de laatste punten voor de Achterhoek BokaIen. In deze competitie, georganiseerd door 'Regio Mennen Achterhoek', worden een zestal dressuur- en vaardigheidswedstrijden verreden.

Voor Patrick Wormgoor en Willy Hartjes, beide actief lid van de Hengelose menvereniging In Stap en Draf, heeft alle inzet en training het nodige resultaat gebracht.
Patrick Wormgoor met zijn vaste groom en partner Ellen Lievestro kwamen met hun Welshpony Soef in de combinatie van dressuur en vaardigheid als beste uit de bus en werden beloond met de felbegeerde 'Hippisch Achterhoek Bokaal'.
Willy Hartjes heeft met zijn paard Ollie, eveneens op beide onderdelen, opvallend goed gescoord in de hobbyklasse. Samen met zijn groom en dochter Elianne, ging Hartjes met de beide 'Achterhoek Bokalen' zowel in de dressuur, en vaardigheid naar huis.

Sponsoren zorgen voor nieuwe biljartblouses

Biljartvereniging Ons Genoegen uit Zelhem. Foto: Berdy Buunk

ZELHEM - Bij het ingaan van het nieuwe biljartseizoen 2018/2019 werd biljartvereniging Ons Genoegen te Zelhem voorzien van nieuwe biljartblouses.

Hiervoor werden twee sponsoren gevonden namelijk Brasserie Het Witte Paard 2.0 te Zelhem en Smit Auto's te Doetinchem. Het bestuur van biljartvereniging Ons Genoegen bedankt de beide sponsoren voor hun bijdrage en wenst hun leden het komend seizoen veel succes met hun nieuwe blouses.

Eerste voetbalinstuif zsv Zelos onder stralend zonnetje

ZELHEM - Vanmiddag de eerste instuif bij zsv Zelos en die werd meteen ook weer superleuk. Ruim 20 kinderen werden getrakteerd op een gevarieerd circuit met voetbalspelletjes. De trainers deden weer erg hun best om de kinderen plezier te laten hebben.

Techniekoefeningen, natuurlijk scoren, duelleren in 1 tegen 1 en het partijtje dat niet mag ontbreken. Ranja en wat lekkers in de pauze en in verband met het warme weer als verrassing en afsluiting een lekker ijsje.

De aftrap is gedaan en krijgt de komende woensdagen een vervolg. Alle kinderen van 4 tot 11 jaar zijn daarbij van harte welkom. Kost niets en sportieve kleding is al voldoende om mee te kunnen doen. Op 12 en 26 september van 15.30 uur tot 16,45 uur. Op 19 september is er in het kader van de nationale sportweek een extra uitgebreide sessie met als thema 'Panna'-voetbal van 15.00 tot 18.00 uur. Dan zijn alle Zelos jeugdspelers van 4 tot 11 jaar uitgenodigd samen met vriendjes en vriendinnetjes.

De opgave van Zelos leden gaat via de teamleiders en andere kinderen kunnen zich aanmelden op een van de komende instuifdagen of gewoon op tijd komen en je melden bij een van de leiders. Die dag ga je ook weer met een gevulde buik naar huis! Natuurlijk zijn de ouders, opa en oma van harte welkom om te komen kijken. Meer informatie is te vinden op de website.

Exposities & Agenda

Museum Smedekinck
Expositie met schilderijen van Gerrie Olthof (Zelhem) en houten beelden van Theo Wicherink (Azewijn). De expositie is te bezichtigen tot en met 4 november tijdens de openingsuren van het museum. Tijdens het zomerseizoen (april t/m oktober) wekelijks geopend op dinsdag t/m donderdag en elke 1e en 3e zondag van de maand, altijd van 13.30 tot 17.00 uur.

Galerie Bibliotheek Zelhem
Een veelzijdige tentoonstelling met verschillende vormen van papierkunst. In de expositie werk van Loes Schepens, Anita Brendgens, Ferry Staverman, Luis Acosta en Anna van Bohemen. De expositie is tot en met 17 november te bekijken tijdens de openingsuren van de Zelhemse Bibliotheek.

Agenda
20 september. Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. ca 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
25 september. Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

2 oktober. Bingo in de Oranjehof. Van 19.30 tot 22.00 uur.
4 oktober. Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
5 oktober:Dag van de Ouderen. High Tea van 15.00 tot 17.00 uur bij museumboerderij Smedekinck aan de Pluimersdijk in Zelhem. Aanmelden voor 26 september. Kosten 3 euro

11 oktober. Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
18 oktober. Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.
25 oktober. Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

Een na laatste vlucht vanuit Bierges

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 8 september werd de natourvlucht vervlogen vanuit het Belgische Bierges.

PV De Koerier uit Zelhem
Van P.V. de Koerier werden door 13 liefhebbers 223 duiven ingezet voor de natourvlucht vanuit het Belgische Bierges. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Henk Wassink uit Zelhem. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 185 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.09.30. Uitslag: Henk Wassink 1, 2, 5, 8; Sander Gemmink 3; Wilma Meijerman 4; Harrie Niesink 6; Rutger van Lier 7; Eric Weenk 9; Sabine Niesink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De een na laatste vlucht van 2018, was een natuurvlucht vanuit Bierges, 183 kilometer. Er werden hoge snelheden gerapporteerd, en wellicht heeft de eerste duif van Raymond Koers een snelheidsovertreding gemaakt. De 18-484 vloog immers een snelheid van bijna 114 kilometer per uur! Uitslag: R. Koers 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15; E. Koers 4, 10, 20, 23; S.E.J. Bergervoet 7; G. Duitshof 17, 18.

PV Vorden
Voorlaatste natourvlucht vanuit Bierges, een afstand van 195 kilometer, snelheid 105 kilometer per uur. Winnaar Marc Tiemessen 1, 2, 6, 7, 17, 19; Ria Luesink 3, 8, 12, 14; H. B. M. Hoksbergen 4, 5, 15, 16; Roy Schipper 9; Ashley Eykelkamp 10; R. Hoff 11, 18; Martijn Schuerink 13; P. Hendriks 20; Ronny de Beus 35 en hij had tevens de bockworstenmiddag georganiseerd ter afsluiting van het seizoen.

Wedstrijdprogramma's

Z.S.V. Zelos
Zaterdag 15 september. Senioren. Zelos 1-Almen 1. Aanvang: 15.00 uur; AZSV 9-Zelos 2. Aanvang: 14.45 uur; DVC '26 2-Zelos 3 17.15 uur; Ratti/Socii 2-Zelos 4. Aanvang: 14.30 uur; Zelos 5-DZC '68 12. Aanvang: 13.00 uur; Warnsveldse Boys 3-Zelos 6. Aanvang: 13.00 uur; Juliana '32 Vr 1-Zelos Vr 1. Aanvang: 11.00 uur.

Junioren. Reunie/GSV'63 JO19 1-Zelos JO19 1. Aanvang: 14.30 uur; Zelos JO19 2-DCS JO19 3. Aanvang: 15.00 uur; Warnsveldse Boys JO17 2-Zelos JO17 1. Aanvang: 11.15 uur; DZC '68 JO17 9-Zelos JO17 2. Aanvang: 11.45 uur; Ulftse Boys MO17 1-Zelos MO17 1. Aanvang: 14.15 uur; Eerbeekse Boys JO15 1-Zelos JO15 1. Aanvang: 12.30 uur; Zelos JO15 2-Zeddam St Joris JO15 1G. Aanvang: 9.45 uur; Loil JO15 1-Zelos JO15 3. Aanvang: 13.00 uur; Vios Beltrum JO15 2-Zelos JO15 4. Aanvang: 13.00 uur; Helios MO15 1-Zelos MO15 1. Aanvang: 10.30 uur; Zelos MO15 2-Dinxperlo MO15 1. Aanvang: 9.45 uur.

Pupillen. Zelos JO13 1G-Voorwaarts T JO13 1. Aanvang: 9.45 uur; Zelhem JO13 1-Zelos JO13 2. Aanvang: 12.30 uur; Ulftse Boys MO13 1-Zelos MO13 1. Aanvang: 11.15 uur; Zelhem JO11 1-Zelos JO11 1 10 uur; Zelos JO11 2-DZC '68 JO11 4. Aanvang: 8.30 uur; DZSV MO11 1-Zelos MO11 1. Aanvang: 10.15 uur; Doetinchem JO9 1-Zelos JO9 1. Aanvang: 10.30 uur; Zelos JO9 2G-DZC '68 JO9 7. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO9 4M-Zelhem JO9 2. Aanvang: 8.30 uur; Viod JO8 4-Zelos JO8 1 18.30 uur; Zelos JO8 1-HC '03 JO8 1. Aanvang: 8.30 uur.

V.V. Zelhem
Vrijdag 14 september. Senioren (Accommodatie Marienveld). Marienveld 35+1-Zelhem 35+1. Aanvang: 19.30 uur; Pax 35+1-Zelhem 35+1. Aanvang: 20.00 uur; Zelhem 35+1-Keijenburgse Boys 35+1. Aanvang: 20.30 uur. (Accommodatie Kilder). Zelhem Vr 30+1-Kilder Vr 30+1. Aanvang: 19.30 uur; SV Basteom Vr 30+1-Zelhem Vr 30+1. Aanvang: 20.00 uur; Zelhem Vr 30+1-HC'03 Vr 30+1. Aanvang: 20.30 uur; AZSV Vr 30+1-Zelhem Vr 30+1. Aanvang: 21.30 uur.

Zaterdag 15 September. Junioren. Zelhem MO19 1-Witkampers MO19 1. Aanvang: 14.30 uur; Halle JO17 1-Zelhem JO17 1. Aanvang: 14.30 uur.

Pupillen. Zelhem JO13 1-Zelos JO13 2 . Aanvang: 12.30 uur; De Hoven JO13 1-Zelhem JO13 2. Aanvang: 9.00 uur; Zelhem JO11 1-Zelos JO11 1. Aanvang: 10.45 uur; Zelhem JO11 2-HC'03 JO11 2G. Aanvang: 10.45 uur; Zelhem MO11 1-Ulftse Boy's MO11 1. Aanvang: 10.45 uur; Zelhem JO9 1-DEO JO9 1G. Aanvang: 9.30 uur; Zelos JO9 4M-Zelhem JO9 2. Aanvang: 8.30 uur.

Zondag 16 September. Senioren. Zelhem 1-Vosseveld 1. Aanvang: 14.00 uur; Halle 3-Zelhem 2. Aanvang: 10.00 uur; Zelhem 3-Pax 6. Aanvang: 09.30 uur; Zelhem 4-Wolfersveen 2. Aanvang: 09.30 uur.

V.V. Wolfersveen
Vrijdag 14 september. Senioren. (Locatie Keyenborg). Wolfersveen Vr 35+1. Aanvang: 19.30 uur; (Locatie Halle). Wolfersveen 45+1. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 15 september. Junioren. Viod JO19 5-Wolfersveen JO19 1. Aanvang: 13.00 uur; Wolfersveen JO15 1G-Longa '30 JO15 2. Aanvang: 13.00 uur.

Pupillen. Socii JO13 1G-Wolfersveen JO13 1G. Aanvang: 9.30 uur; Wolfersveen JO9 1-Vorden JO9 2. Aanvang: 9.30 uur.

Zondag 16 september. Senioren. GSV '38 1-Wolfersveen 1. Aanvang: 14.00 uur; Zelhem 4-Wolfersveen 2. Aanvang: 9.30 uur; Pax 8-Wolfersveen 3. Aanvang: 9.30 uur; Gendringen Vr 2-Wolfersveen Vr 1. Aanvang: 9.30 uur.

S.E.V. Korfbal
Zaterdag 15 september. Senioren. Hemur Enge 1-SEV 1. Aanvang: 15.30 uur; KVZ 5-SEV 2. Aanvang: 13.45 uur; SEV 3-Regio '72 4. Aanvang: 14.30 uur; Apeldoorn 7-SEV 4. Aanvang: 13.45 uur.

Junioren. SEV A1-Rivalen A1. Aanvang: 11.15 uur; SEV B1-EKC Nääs B1. Aanvang: 13.00 uur; SEV D1-Olympia '22 D2. Aanvang: 10.00 uur; Olympia '22 E2-SEV E1. Aanvang: 10.30 uur.

Een na laatste vlucht vanuit Bierges

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 8 september werd de natourvlucht vervlogen vanuit het Belgische Bierges.

PV De Koerier uit Zelhem
Van P.V. de Koerier werden door 13 liefhebbers 223 duiven ingezet voor de natourvlucht vanuit het Belgische Bierges. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Henk Wassink uit Zelhem. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 185 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.09.30. Uitslag: Henk Wassink 1, 2, 5, 8; Sander Gemmink 3; Wilma Meijerman 4; Harrie Niesink 6; Rutger van Lier 7; Eric Weenk 9; Sabine Niesink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De een na laatste vlucht van 2018, was een natuurvlucht vanuit Bierges, 183 kilometer. Er werden hoge snelheden gerapporteerd, en wellicht heeft de eerste duif van Raymond Koers een snelheidsovertreding gemaakt. De 18-484 vloog immers een snelheid van bijna 114 kilometer per uur! Uitslag: R. Koers 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15; E. Koers 4, 10, 20, 23; S.E.J. Bergervoet 7; G. Duitshof 17, 18.

PV Vorden
Voorlaatste natourvlucht vanuit Bierges, een afstand van 195 kilometer, snelheid 105 kilometer per uur. Winnaar Marc Tiemessen 1, 2, 6, 7, 17, 19; Ria Luesink 3, 8, 12, 14; H. B. M. Hoksbergen 4, 5, 15, 16; Roy Schipper 9; Ashley Eykelkamp 10; R. Hoff 11, 18; Martijn Schuerink 13; P. Hendriks 20; Ronny de Beus 35 en hij had tevens de bockworstenmiddag georganiseerd ter afsluiting van het seizoen.

Derde van 55-plussers in Bronckhorst kan niet meekomen op digitale snelweg

BRONCKHORST - Van alle 55+-ers in Bronckhorst kan ruim een derde niet meekomen op de digitale snelweg. Dit blijkt uit een onderzoek dat Rijnbrink (de provinciale bibliotheekorganisatie) heeft uitgevoerd in opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek.

De onderzoeksvraag was: Over welke digitale vaardigheden moet een oudere in de gemeente Bronkhorst over vijf jaar beschikken om aangesloten te blijven op de zorgverlening? Met medewerking van de gemeente heeft een steekproef van 2000 adressen een formulier toegestuurd gekregen. 630 formulieren werden volledig ingevuld teruggestuurd. Van deze groep zijn tien mensen benaderd voor een mondeling interview. Ook werden negen interviews gehouden bij zorginstellingen.

Het blijkt dat 69% van de huishoudens boven de 55 jaar een computer in huis heeft, 42% heeft een tablet (Android of IPad) en 49% beschikt over een Smartphone. Een groep van 20% maakt van geen enkel apparaat gebruik. Zowel ouderen als zorgverleners denken dat men over vijf jaar niet meer buiten digitale communicatie kan. Mensen laten zich afschrikken doordat ze zich te oud voelen, knoppenvrees hebben of omdat het ze niets zegt. Ook vallen veel mensen terug op hulp van bijvoorbeeld hun kinderen.

De gemeente heeft Bibliotheek West-Achterhoek gevraagd om de digitalisering te bevorderen. Het doel is dat het aanbod van digitale cursussen wordt uitgebreid en gestroomlijnd en dat de groep die digitaal vaardig is, groeit. Daarom heeft de bibliotheek samen met alle welzijnsorganisaties een roadshow georganiseerd die langs elf kernen in Bronckhorst voert. Zo kan het publiek makkelijk en dichtbij huis meer informatie ophalen over digitalisering. De Roadshow is gestart op 2 september in Halle en eindigt op 30 september in Vorden.

Zwemtocht Swim to Fight Cancer in Stroombroek levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat.

Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor die zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In juni hoorde zij dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop."

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl

Bedrag
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken."

De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."


Mila wint met 'Knuffel' de persprijs

Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Voor de 26ste keer werd een finale van Amphion Open gehouden, zaterdagavond, gepresenteerd door Juul van Gessel. Zes finalisten, in drie voorrondes geselecteerd door publiek en vakjury, stonden er op het podium van de grote zaal. De eigenzinnige band Smoking Alaska uit Duiven kreeg de vakjuryprijs en de sfeer makende folkgroup Lads 'n Lassies uit Gaanderen de publieksprijs. Het jonge talent Mila uit Baak was dolblij met de persprijs, waarmee ze extra media-aandacht krijgt.

Door Josée Gruwel

Op het podium staan zit bij de 12-jarige Mila kennelijk in de genen. Met ballet-, musical- en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool vormt ze zichzelf en kickt ze op optreden voor publiek. Met haar eigen voorstelling 'Knuffel', pakkend theater over de eenzaamheid van een ogenschijnlijk vrolijk meisje dat troost zoekt bij haar knuffel, spreekt ze tot de verbeelding. De persjury verwonderde zich over dit jonge talent en is nieuwsgierig naar haar achtergrondverhaal, dat binnenkort in deze krant te vinden is.

Publieksprijs
Lads 'n Lassies pakte vanaf het eerste moment het publiek in. De drie jaar jonge zeskoppige band, die bestaat uit Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten, brengt op een vrolijke, enthousiaste en humoristische manier Ierse en Schotse traditionals en modern folk. Als een geoliede machine, met iets teveel uitleg tussendoor, werd in Amphion een heel overtuigend whiskyfeestje gebouwd waar het publiek op een plezierige manier deelgenoot van werd gemaakt.
Niet voor niets stonden ze ook in de finale: singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de Lichtenvoordense wedstrijddansgroep Diversity en de 25-koppige Drums & Voices uit Hengelo Gld. Ieder van hen valt op een eigen manier op. De jonge, gedreven Yara Beeks, ook met een pakkender optreden in de voorronde, zong heel verdienstelijk twee eigen nummers: Only Love en Lovely Day. De acht meiden van Diversity dansten met power op muziek die uit een mix van verschillende stijlen bestaat. En Drums & Voices maakte de show, waaraan veel werk was besteed, met een dosis informatieve tekst over wat muziek met een mens doet, met beeld en geluid.

Meedoen
Meedoen, vanaf 12 jaar, aan Amphion Open 2019? Dan kan men zich inschrijven door via https://www.amphion.nl/info/amphion-open/ het inschrijfformulier in te vullen en te sturen naar juul@amphion.nl. Voor meer informatie: bel naar 0314 - 376 000 of mail naar juul@amphion.nl.
De eerste voorronde is voor bands op dinsdag 15 februari. De tweede, met dans en singer-songwriters, op dinsdag 26 maart. De derde, met de categorie toneel en instrumentaal, op dinsdag 14 mei.
Ook de kaartverkoop hiervoor is al geopend.

Koffieochtend voor ouderen uit de gemeente Bronckhorst

BRONCKHORST/HUMMELO - Sinds half augustus bestaat er voor mensen van de gemeente Bronkhorst een gezellige koffieochtend. Wekelijks op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur wordt er in de Huiskamer van Zandewierde aan de JD Pennekampweg 17 in Hummelo koffie geschonken, een praatje gemaakt maar kunnen er ook spelletjes gedaan worden.

Deze koffieochtend is vooral bedoeld voor de ouderen uit de gemeente Bronkhorst maar ook anderen die behoefte hebben om hun kennissenkring wat uit te breiden zijn van harte welkom. Voor deze ochtenden wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro per keer zodat voor koffie met wat lekkers kan worden gezorgd. De organisatie van deze bijenkomsten is in handen van Marjoke van der Waaij, praktijkverpleegkundige Ouderenzorg van Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel en Ferry Dragtstra, beheerder van Zandewierde. Voor vragen mvdwaaij@ezorg.nl.

Bent of kent u iemand die graag een praatje maakt, goed kan handwerken, het leuk vindt om een spelletje te doen of wellicht een andere positieve bijdrage kunt leveren aan de groep? Neem dan contact op.

Leger des Heils zoekt collectanten in Bronckhorst

BRONCKHORST - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Bronckhorst voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.
Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Onder de noemer 'Je bent niet alleen' organiseert het Leger des Heils daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 26 november tot en met 1 december. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen.
Aanmelden kan via de site.

De ClédingkanTine gaat weer open

HENGELO - Wie herkent niet een overvolle kledingkast, waar kleding hangt dat niet meer wordt gedragen. Verkopen kan via de ClédingkanTine. Op 13 september is de nummerverkoop van 9.00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld.

Voor 1,50 euro zijn 24 prijsstickers te koop om de kleding zelf thuis te prijzen. De dames van de Cledingkantine richten voor een dag een pop up winkel in en zij verkopen de ingeleverde kleding. Voor deze beurs kan herfst- en winterkleding, kleding vanaf maat 176 / S en alle grotere maten hierboven worden ingeleverd en schoenen, tassen en riemen.
Inleveren van de kleding is woensdag 26 september tussen 18.00 en 18.30 uur. Vrijdag 28 september tussen 11.00 en 12.00 uur kan de envelop met verdienste en het restant kleding worden teruggehaald. De overgebleven kleding mag ook worden geschonken aan Stichting Litania.

Op 27 september is de kledingbeurs in Hengelo. Een dag waar iedereen rustig kan snuffelen en passen. Er is zelfs aan een kopje koffie of thee met wat lekkers gedacht. De Tiener/ Damesbeurs is op donderdag 27 september van 11.00 tot 20.00 uur, locatie: De Drievetol Spalstraat 29 in Hengelo.

Samenwerking tennisverenigingen

De vier voorzitters van de tennisverenigingen, v.l.n.r. René Lovink, Paul Mokkink, Stefan Jansen en Remco Hoekman. Foto: PR HLTC Het Elderink

BRONCKHORST - De tennisverenigingen uit Hengelo Gld., Steenderen, Keijenborg en Zelhem zijn van start gegaan met onderlinge samenwerking. Aanleiding voor de samenwerking ligt in het feit dat deze verenigingen hun leden nog beter willen faciliteren en ook voor geïnteresseerden het nog leuker en makkelijker maken om laagdrempelig kennis te maken met deze mooie sport.

Deze zomer zijn de voorzitters: René Lovink van De Keislag uit Keijenborg, Paul Mokkink van H.L.T.C. Het Elderink uit Hengelo Gld., Stefan Jansen van De Nieuwe Hellewei uit Steenderen en Remco Hoekman van LTC Zelhem bij elkaar gaan zitten om te kijken naar mogelijkheden om met elkaar diverse verenigingszaken op te pakken. Met veel enthousiasme is een start gemaakt met het organiseren van evenementen en het mogelijk maken om vanuit de vier verenigingen samengestelde teams voor jeugd en senioren op alle niveaus in de competitie uit te brengen. Ook biedt de samenwerking betere en flexibele mogelijkheden voor het geven van tennisles. Voor andere zaken als inkoop, sponsoring, onderhoud en ledenwerving kan in de toekomst mogelijke samenwerking onderzocht worden. De leden van de vier tennisverenigingen kunnen vanaf half september al de voordelen van deze samenwerking merken. Het vrij spelen op één van de andere aangesloten verenigingen behoort dan tot de mogelijkheden. Op deze wijze kan ook ervaring opgedaan worden met de verschillende baansoorten die de verenigingen hebben.
Tevens wordt in november van dit jaar voor het eerst het '4 Dorpen Toernooi' gehouden. Tijdens dit unieke toernooi spelen teams van de vier verenigingen met en tegen elkaar op vier verschillende locaties. Het toernooi zal elk weekend verhuizen naar een andere vereniging.

Zie voor meer informatie: www.keislag.nl, www.hetelderink.nl, www.hellewei.nl en www.ltczelhem.nl.

'Ik wil de maatschappij laten aansluiten bij de autistische medemens' RAS-Café viert eerste lustrum

Door Liesbeth Spaansen

DOETINCHEM/ACHTERHOEK – Het RondomAutismeSpectrum (RAS)-Café bestaat in september alweer vijf jaar. "Het RAS-Café is dé ontmoetingsplek voor mensen met een vorm of vermoeden van autisme, normaal tot hoogbegaafd en is in De Gruitpoort," vertelt Karin Rossel-Veldkamp, directeur van Stichting RondomAutisme.

Zes jaar geleden richtte Karin Stichting RondomAutisme op. "Ik vond niet de juiste hulp en ondersteuning, toen twee van mijn kinderen en mijn partner een vorm van autisme bleken te hebben. Er was toen onvoldoende kennis over autisme, in klassiek autisme herkende ik mijn kinderen niet. Mijn motivatie om de stichting op te richten kwam echt van binnenuit." Karin ging over autisme studeren en onder andere colleges volgen op de Universiteit van Amsterdam.

"Ik wilde een onafhankelijk en laagdrempelig platform bieden waar iedereen terecht zou kunnen voor informatie en advies, zonder winstoogmerk en dat is me gelukt." Met als doelstelling het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met autisme, hun mantelzorgers in de directe omgeving zoals ouders, partners en kinderen van, en verder van iedereen die professioneel of privé in aanraking komt met autisme. "We willen voorkomen dat deze groep in een isolement raakt, overbelast raakt of psychisch of praktisch leed ondervindt. Het is belangrijk kennis te vergroten en acceptatie te bevorderen. Ik wil de maatschappij laten aansluiten bij de autistische medemens en werk met vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundig zijn," benadrukt Karin, die altijd zoekt naar nieuwe vrijwilligers. "Zij hebben zelf te maken met autisme en hebben aan een half woord genoeg. We zijn geen hulpverleningsinstantie en bieden geen behandelingen."

Er is een tweemaandelijks inloopspreekuur 'Autisme en gesprek', er zijn lotgenoten gespreksgroepen, themabijeenkomsten en colleges. "We hebben aanloop vanuit de hele Achterhoek, van Winterswijk tot Zutphen. Stichting RondomAutisme werd, en is nog steeds, een vraagbaak, ook online."

RAS-Café
Karin wilde meer. Vijf jaar geleden startte zij het RAS-café. "Ik wilde een ontmoetingsplek in Doetinchem creëren voor mensen met autisme, omdat er steeds meer sprake is van eenzaamheid, depressie en uitval. Het werd de Gruitpoort. Elke maand en vanaf 16 jaar. Sommigen willen anoniem een kijkje komen nemen, iedereen kan namelijk naar binnen. Dat is een bewuste keuze."

Om het ijs te breken en sociale contact te bevorderen beginnen de avonden met een pub quiz. "Dan krijg je vanzelf interactie en bij het bespreken van de antwoorden krijg je discussie," weet Karin. "Daarna kun je meedoen aan een bordspel, schaken, sjoelen, of gewoon kletsen of relaxen. Het kan ook poolen, darten of bowling zijn of iets anders, zoals laatst de lezing van een astronoom. Dat is geheel vrijblijvend. Er wordt geluisterd naar de behoefte en dat organiseren we dan gewoon."

Jubileum
Omdat alle activiteiten vrij toegankelijk zijn, is Karin blij met de subsidie van gemeente Doetinchem. "Nu hebben we ook een cheque gekregen van het Rabobank Graafschap coöperatiefonds, waarvan we het vijfjarig jubileum gaan vieren."

Deze eerste lustrumviering is op donderdag 13 september. "Mensen met autisme zijn van harte welkom op de IJsselkade in Doetinchem, waar we gaan genieten van een BBQ," vertelt Karin enthousiast. Ook nieuwe mensen zijn welkom." We vertrekken om 18.45 uur bij het RAS-Café in de Gruitpoort en lopen samen naar de kade."

Aanmelden voor de barbecue is verplicht in verband met de bestellingen. Graag vóór 10 september via e-mail aanmelden@rondomautisme.nl o.v.v. barbecue. Kijk voor alle informatie op de site.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 6 september was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de eerste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Riet Botschuyver en Bert Deunk 76,52%, 2. Dinie Hoftijzer en Agnes Pietersen 62,40%, 3. Joke Damveld en Hans Oldhoven 58,08%. Lijn B. 1. Frieda Driever en Harrie Pelgrom 60,42%, 2. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 60,00%, 3. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 57,50%. Lijn C. 1. Svatja de Wolf en Jirka de Wolf 64,74%, gedeelde tweede en derde plaats: Desiree Bosman en Johan Hilderink alsmede Hermien Koenders en Mies van Zadelhoff 56,25%.
Op donderdag 13 september is de volgende speeldag. Afmelden voor de volgende speeldag minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden.

Rode Kruis zoekt evenementen- hulpverleners

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 t/m 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de EHBO, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. "Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen", zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers. "Je kunt je voorstellen dat er veel mensen nodig zijn om alle diensten te kunnen vullen op zo'n groot evenement. Daarom organiseren we nu een Facebookcampagne." Er wordt gezorgd voor een EHBO-opleiding, volg je een opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon." Aanmelden als vrijwilliger kan via de website.

Nationale Bokbierdag weer met nostalgische optocht

De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop

ZUTPHEN – In Zutphen heeft zondag 7 oktober de 22ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats. Ook de nostalgische optocht is dan terug van weggeweest. Die werd vorig jaar geschrapt vanwege de opengebroken IJsselkade. Daarnaast vraagt de organisatie dit jaar een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om het evenement ook de komende jaren mogelijk te maken. Organisator Cor ten Barge en zijn team van vele tientallen medewerkers hebben er zin in.

Door Eric Klop

"En het publiek ook", verzekert Ten Barge. "Het evenement wordt door bezoekers soms gezien als een soort reünie. Oud-Zutphenezen keren van heinde en verre even naar de stad terug om elkaar onder het genot van een biertje weer eens te ontmoeten. Ook veel Duitsers weten voor de Bokbierdag de weg naar Zutphen te vinden. Zelfs een groep Noren is traditiegetrouw van de partij."

Chef de mission slaat eerste vat aan
Het evenement wordt eveneens volgens traditie op de eerste maandag van oktober ingeluid door het aanslaan van het eerste vat bokbier. Nadat bij voorgaande edities onder andere Ronnie Degen, Tante Rikie en de Zutphense topproducer Gordon Groothedde dat al deden, is dit keer Jeroen Bijl te gast. Hij was in februari jongstleden de chef de mission van de Olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Korea. Bijl verricht de officiële handeling bij Stadsbrouwerij Cambrinus en krijgt daarbij assistentie van Murat Nergiz. Deze Zutphense ondernemer is met zijn Buro MK, een detacheringsbureau op het gebied van de zorg, hoofdsponsor van de Bokbierdag.

Optocht
Na de nodige opbouwwerkzaamheden die vanaf vrijdag 5 oktober plaatsvinden, gaat het twee dagen later echt los. Terwijl op het 's Gravenhof burgemeester Annemieke Vermeulen om 13 uur het jaarlijkse festijn voor geopend verklaart, start op het parkeerterrein achter de Hanzehal de optocht. Daarin laten naast oldtimers en oude landbouwvoertuigen ook door paarden voortgetrokken nostalgische bierkarren van brouwerijen en antieke koetsen zich zien aan het langs de route opgestelde publiek. "De parade wordt opgeluisterd door maar liefst negen muziekkorpsen", meldt Ten Barge. Hij voegt daaraan toe dat ook het aanspannen der paarden bij het beginpunt erg leuk is om mee te maken.
De karavaan trekt vanaf de Hanzehal over de Nieuwstad, Stationsplein en IJsselkade naar de Vispoortgracht, waarna via Martinetsingel, Hovenstraatje en Laarstraat koers wordt gezet richting Moskee en het Baudartius. Van daaruit voert de stoet over de Nieuwstad terug naar het terrein bij de Hanzehal, waar de finishstreep is getrokken. "De aankomst is gepland tussen 14.30 en 15 uur", schat Ten Barge, in 1997 initiatiefnemer van de jaarlijkse publiekstrekker, in. Hij draagt de "nostalgische karavaan een buitengewoon warm hart toe. "Zonder optocht in principe geen Bokbierdag", stelt hij met klem. "Het evenement moet meer zijn dan alleen een zuipfestijn."

Brouwerijen
Hetgeen niet wegneemt dat het publiek zich ook dit keer weer tegoed kan doen aan bokbiertjes die een groot aantal brouwerijen presenteert. Dat is mogelijk op de drie Markten, in de Vaaltstraat en op de Schupstoel, waar een deejay voor muziek zorgt. Ook het 's Gravenhof deelt mee in de feestvreugde. Daar zendt Radio NL rechtstreeks uit en staat een kinderkermis opgesteld. Vertier dus voor jong en oud. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo wordt aan het begin van de aanvoerstraten naar de pleinen een 'sluis' gecreëerd. Hier zullen spandoeken zijn bevestigd waarop de 'huisregels' staan vermeld. Het is bijvoorbeeld verboden om drank van huis mee te nemen en zijn ook fietsen en mensen met een horecaverbod taboe.

Vrijwillige bijdrage
"Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om de ieder jaar stijgende organisatiekosten, onder meer door steeds grotere veiligheidseisen inmiddels zo'n 120.000 euro, het hoofd te kunnen bieden", zegt Cor ten Barge. "Want hoewel wij mogen rekenen op de nodige sponsorgelden en inleg van de plaatselijke horeca willen we hoe dan ook een financiële basis kunnen leggen voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag in 2019."

Column

Stacaravan

Ooit zette bijna ieder dorp in de Achterhoek elk jaar tijdens kermis of dorpsfeest een revue op de planken. Meestal werd die twee keer uitgevoerd. Eén keer 's middags voor de bejaarden en dan nog een tweede keer voor de rest van het dorp. Die uitvoering was steevast op de eerste avond van het feestweekend, zodat de cast (dat was doorgaans zo'n beetje de helft van het dorp) daarna ook onbekommerd feest kon vieren.

Die dorpsrevues zijn een zeldzaamheid geworden. In Geesteren werd er afgelopen juli nog eentje op de planken gezet, maar dat was omdat het Oranjefeest daar voor de honderdste keer werd gevierd. Een dorpsfeest waaraan nog elk jaar een revue is verbonden bestaat niet meer. Voor zover ik weet tenminste.

Als verslaggever van diverse regionale kranten mocht ik in de loop der jaren heel wat van die revues bijwonen. En heel vaak heb ik me het schompes gelachen om de conferences. Maar ik heb ook vaak dezelfde grappen gehoord. Ik vermoed dat diverse plaatselijke revueschrijvers wel eens iets van elkaar 'leenden'. Om daar een voorbeeld van te geven: de sketch over de stacaravan. Die kan zich afspelen op elke plek in elk willekeurig dorp en ook de namen van de spelers zijn vrije keuze. Maar laten we het er maar op houden, dat Hendrik en Graads elkaar tegenkomen bij de plaatselijke bakker. Hendrik merkt op, dat Graads er nogal slecht uitziet. "Jao, da kan wa wean. Ik bin de leste tied ook zo meu", zegt Graads. Waarop Hendrik uiteraard vraagt waar die vermoeidheid vandaan komt. Graads: "Miene en ik hebt een tiedje geleden een staocaravan 'ekocht. Ik heb noe al wekke lang neet können zitten."
Flauw? Jazeker. Daar zou tegenwoordig een cabaretier niet meer mee scoren. Maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (toen ook John Lanting zijn grote successen beleefde) hadden we blijkbaar een iets ander idee van humor. In mijn herinnering lag bij deze scène de zaal (of feesttent) altijd plat.

Bovendien zat er in die mop een kern van waarheid. Dat heb ik persoonlijk gemerkt, omdat mijn lief en ik een paar weken geleden ook zo'n zogenaamd mobiel huisje hebben gekocht. En nee, ik beweer niet dat ik sindsdien alleen maar heb gestaan. Sterker nog, ik tik momenteel deze column zittend aan de tafel in mijn stacaravan. Mogelijkheden om het gat dale te zetten zijn er ook echt wel genoeg in ons buitenverblijfje. Maar of je veel aan zitten toekomt? Dat is dus een andere kwestie. De eerste weken dat je zo'n ding hebt in ieder geval niet, heb ik gemerkt.

Ik had niet verwacht dat ik me meteen vanaf de eerste dag op een ligbed zou kunnen nestelen, maar dat er zoveel te doen zou zijn heb ik me vooraf niet gerealiseerd. Niet alleen moest de stacaravan van binnen helemaal worden schoongemaakt (overbodig vond ik, maar daar dacht mijn lief anders over), ook moesten er heggen worden geknipt, gras gemaaid, gootjes schoongemaakt en nog een heleboel andere klusjes worden geklaard. Een stacaravan is net een werkkamp, sprak ooit een mij, maar verder totaal on-bekend filosoof. Dat is overdreven, maar inderdaad, zitten is er voorlopig niet bij. Maar ach, als we eenmaal de slag te pakken hebben zal het allemaal wel meevallen. Immers, om een andere wijsgeer te citeren: kamperen is een handigheid!

Column

Gatmäöltjen

Als je debuteert op het dievenpad is het zaak je niet te laten pakken. Dat gebeurde toch. Mijn vriendje Henk en ik werden door wachtmeester Rabelink op heterdaad betrapt in een appelboom in de tuin van dokter Lieneman. Over tienjarige jongetjes maakte de veldwachter zich zelf niet druk. Hij leverde de twee schavuiten bij hun ouders af en liet de bestraffing aan hen over. Voor mij betekende dat slechts een stevige reprimande. De vader van Henk was minder van het woord, meer van de daad. "Een gatmäöltjen", lachte Henk toen ik hem de volgende dag vroeg welke straf hij had gekregen. Ach, hij kreeg wel vaker een pak voor zijn blote billen, was het gewend.

Het Achterhoeks kent diverse uitdrukkingen voor een pak voor je (blote) billen krijgen. Veur de konte kriegen, bijvoorbeeld. Of veur 't blote gat. In 's Heerenberg kreeg je veur de blote daets en in Westervoort veur de reet. Dan klinkt het Hengelose veur 't achterwerk toch iets netter, vind u ook niet? En in Aalten, bleef daar de broek altijd aan? Je zou het haast denken, want ondeugende kinderen kregen hier veur de bokse.

Ook een wat oudere uitdrukking doet vermoeden dat de broek aanbleef. De bokse warm maken, zo noemden Eibergenaren een pak voor de broek. Maar ook daar hadden ze het wel over de bokse ofstrieken (of ofstreupen). En de nog veel oudere uitdrukking 'de bleik opbeuren' doet eveneens vermoeden dat er doorgaans geen textiel zat tussen de kinderbillen en vaders straffe(ende) hand.

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dat ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. In zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de Ijssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

Cursus abstract schilderen

RUURLO - Abstract Schilderen, kun je dat leren? "Jazeker", zegt Hugo Pos. "Ook zonder enige schilderservaring! Bij Abstract Schilderen ben je niet gebonden aan een onderwerp. Dat geeft vrijheid."

Het gaat vooral om het idee, de lijnvoering, vorm en het kleurgebruik. Van al deze elementen moet een compositie gemaakt worden. Bij de cursus wordt gewerkt met acrylverf. Materie toevoegen aan de verf, zoals zand of houtsnippers geeft een extra dimensie aan het schilderij. Schilderen kan met je handen, een spatel, een vork….kortom, er zijn geen grenzen. "Maak gebruik van je eigen fantasie, gevoel en spontaniteit. In principe hoeft een abstract schilderij niets voor te stellen, maar het mag wel. Iedereen mag er in zien wat men wil."

Er wordt thematisch gewerkt. Door het beproefde lesprogramma zijn de resultaten direct zichtbaar. De basiscursus van acht lessen start dinsdag 25 september van 10.00 tot 11.45 uur. Aanmelden bij Hugo Pos, cursusleider. Meer informatie en contact: www.hugopos.nl.

Eendje 1943 was de snelste in de Badeendjesrace

BRONCKHORST/BRONKHORST - Van de 3000 eendjes die zondag 2 september hebben geracet op de Grote Beek in Bronkhorst, was nummer 1943 het eerst bij de finish. Notaris Jeroen Blankestijn heeft, dobberend in een bootje bij de eindstreep, dit eendje en het verbindende lotnummer tot hoofdprijswinnaar uitgeroepen. Lotnummer 1943 is goed voor een rondvlucht boven Bronckhorst.

Daarnaast zijn er nog vijftig andere nummers genoteerd, die goed zijn voor prijzen. De eerste prijs is gevallen op lotnummer 981; de tweede prijs op lot 1952 en de derde prijs op 1986.

Overige prijzen: 4 2339; 5 890; 6 1964; 7 2219; 8 836; 9 2296; 10 2136; 11 931; 12 833; 13 813; 14 1737; 15 488; 16 2508; 17 2199; 18 271; 19 1282; 20 2823; 21 2859; 22 2285; 23 1847; 24 1440; 25 1531; 26 2925; 27 1779; 28 1921; 29 1118; 30 1465; 31 1045; 32 2867; 33 2812; 34 2969; 35 2021; 36 622; 37 414; 38 1656; 39 1475; 40 2657; 41 1546; 42 1780; 43 1953; 44 1069; 45 2124; 46 1409; 47 1358; 48 2256; 49 1577; 50 1661.

Mensen met winnende loten kunnen zich melden bij het zwembad waar ze hun aankoop hebben gedaan. De opbrengst van de Badeendjesrace van de Lions Club Bronckhorst is voor deze vier openluchtbaden in Bronckhorst, zij zorgen voor de afwikkelingen van de prijzen.

www.zwembadhetelderink.nl
www.zwembadsteenderen.nl

www.zwembad-indedennen.nl

www.hessenbad.nl

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl        

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZUTPHEN ZON. 23 SEPT Parkeerterrein. HOUTWAL Info Kr.hr. tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT & More BRAAMT ZON. 23 SEPT., 10-17 uur TERREIN MARKANT (Outdoorcentr), Gildeweg 7 Inf.Kr. Hr,Tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

Nummerverkoop ClédingkanTine: 13 september
Partycentrum Langeler 09.00 – 10.00 ClédingkanTine: 27 september Drievetol Spalstraat 29 Hengelo Gld v.a 11.00

RUURLO: Abstract Schilderen, iedereen kan het leren ook zonder schilderservaring. Beproefd lesprogramma, direct resultaat. Start dinsdag 25 september, 10.00 uur. Alle info: www.hugopos.nl

Volop mooie bio pompoenen en vaste planten.Bio zorgkwekerij Aaldering De Stek Wittebrinkweg 8 zelhem 0314 324356 Open ma t/m zat. 10.00 u tot 17.00 u

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

TE HUUR voor het mooi maken. boompjes en/of boog. Mariënvelde. tel. 0544-351327

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-31664693

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046