Contact Bronckhorst Noord

11 september 2018

Contact Bronckhorst Noord 11 september 2018


Vordens Belang verkoopt schijven van markante Vordense kastanjeboom

De schijven die in doorsnede variëren in afmetingen van tien tot zestig centimeter kan men thuis laten drogen en bijvoorbeeld verder bewerken tot onderzetters of een brood/kaasplank. Foto: PR.

VORDEN – Van groot naar klein. Zo verging het ook de beeldbepalende kastanjeboom in hartje Vorden in de afgelopen periode die zaterdag 7 juli het loodje legde. De monumentale boom van bijna 250 jaar oud, pal voor de Dorpskerk aan de Kerkstraat, werd die dag namelijk gekapt. De stam van de boom was rot door een schimmel en de blikvanger leed aan een bloedingsziekte. De boom was instabiel geraakt waardoor het gevaarlijk werd op het drukke punt in het centrum van Vorden. De gemeente Bronckhorst besloot daarom in samenspraak met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst de boom te kappen. Een expert werd ook geraadpleegd en trok eerder dezelfde conclusie dat kappen onafwendbaar was. De gemeente Bronckhorst en Vordens Belang hebben een oproep gedaan over de invulling van deze plek. Hierop zijn vele uiteenlopende reacties binnen gekomen. In goed overleg zal hieruit een keus worden gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van de kennis die Vorden op dit gebied in eigen huis heeft. Stichting Bomenbelang Bronckhorst heeft inmiddels een boom toegezegd en Da Vinci for Hair uit Vorden heeft een donatie van 250 euro gereserveerd ter investering van een boom.

Door Jan Hendriksen

Wat medewerkster cluster buitendienst Tineke Vos van de gemeente Bronckhorst inmiddels met Vordens Belang ook heeft overlegd is dat ze de gezaagde schijven van de boom Vordens Belang mag gaan verkopen. En daarvoor bestaat al een flinke belangstelling. Inmiddels zijn er al ruim 160 schijven verkocht. Zowel particulieren, bedrijven als verenigingen hebben belangstelling voor de schijven. De (gezaagde) schijven worden tegen een geringe vergoeding aangeboden. De opbrengst zal door Vordens Belang aan een goed doel(en) in Vorden worden besteed. "Welk doelen dat zijn, laten we nog in het midden", zo laat bestuurslid Harry Jansen van Vordens Belang weten.

De schijven die in doorsnede variëren in afmetingen van tien tot zestig centimeter kan men thuis laten drogen en bijvoorbeeld verder bewerken tot onderzetters of een brood/kaasplank. Harry Jansen: "Van de grotere kan men bijvoorbeeld ook een bijzettafel maken of misschien weet men nog er wel iets heel anders moois. En is men iets minder handig, dan is dat geen probleem. Een schijf hout van de kastanje is gewoon zo ook al een prachtige herinnering aan 250 jaar geschiedenis van Vorden."

Prijs
De kleinste schijf kost slechts een euro en tot en met de zevende schijf wordt de prijs telkens met vijftig eurocent verhoogd. Vanaf schijf acht wordt de prijs met een euro verhoogd. Vrijdag 14 september gaat Harry Jansen er persoonlijk met enkele medewerkers van de gemeente Bronckhorst er voor zorgen dat de stammen en takken die op de gemeentewerf in Zelhem liggen opgeslagen verder aan schijven worden gezaagd. Lees verder op pagina 7

Verenigingen gaan loten verkopen van Grote Clubactie

VORDEN - Vanaf 15 september gaan leden van badmintonvereniging Flash Vorden, Sv Socii en VV Vorden weer op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen om hun clubkas een financiële injectie te geven. De clubs hebben deze middelen hard nodig voor de aanschaffing van nieuwe materialen of de organisatie van een jeugdactiviteit.

Maar liefst tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Hiermee kunnen clubs dat ene jubileumfeest organiseren, waar ze zonder de actie geen geld voor hadden. Of bijvoorbeeld nieuwe uniformen of materialen aanschaffen, die nodig aan vervanging toe zijn. De Grote Clubactie beleeft dit jaar alweer de 46e editie. Directeur Frank Molkenboer: "Van elk verkocht lot à 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen vrienden, familie en inwoners de deelnemende clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij!". Verenigingen kunnen nog steeds deelnemen aan de actie. Ga hiervoor naar clubactie.nl of bel 013 - 455 28 25.

45.000ste bezoeker In de Dennen

De 45.000ste bezoeker Anke Schouten (r) wordt door met Meike Heijenk, secretaris In de Dennen verrast met een bloemetje. Foto: PR

VORDEN - Het was deze zomer uitzonderlijk druk bij zwem-en recreatiebad 'In de Dennen' in Vorden. Nog net voor de sluiting op 2 september verwelkomde het zwembad de 45000ste bezoeker. Het zwembad heeft daarmee een record aantal bezoekers ontvangen. Bedrijfsleider Frank Loda spreekt van een officieus record: "We hebben de cijfers niet paraat van alle jaren. Vandaar deze voorzichtige conclusie, maar het was hoe dan ook een topseizoen." Lees verder op pagina 3

De 45.000ste bezoeker Anke Schouten (r) wordt door met Meike Heijenk, secretaris In de Dennen verrast met een bloemetje. Foto: PR

Blubberrun gaat niet door

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

De organisatie van de Stichting BlubberRun Vorden heeft alle alternatieven voor de BlubberRun 2018 bekeken, maar na lang wikken en wegen het besluit moeten nemen dat deze dit jaar niet door kan gaan.

'We gaan er alles aan doen om er weer een geweldig mooi feest van te maken'

De Vordense band 'Anders is het niet' speelt komende zondagmiddag tijdens het Lindes Feest. Foto: PR

Linde maakt zich op voor Lindes Feest

Door Jan Hendriksen

LINDE – Het is een van de oudste 'volksfeesten' in de regio: het Lindes Feest. Dit jaar viert de Vordense buurtschap Linde van zondag 16 tot en met zaterdag 22 september namelijk voor de 152ste keer het feest.

Voorzitter Erik Ruiterkamp van Stichting Volksfeest Linde is er als bestuur bijzonder trots op dat men het feest samen met de leden mag organiseren. "En we gaan er alles aan doen om er weer een geweldig mooi feest van te maken. Vorig jaar stond het feest in het teken van vernieuwing. Deze ingeslagen weg willen we tijdens deze editie een vervolg geven door op de zondagmiddag 16 september voorafgaand aan het Lindes Feest een groot feest te gaan organiseren met muziek van de Heinoos en Anders is het Niet. De entree bedraagt in de voorverkoop 12.50 euro. Aan de kassa kosten de kaarten vijftien euro. "Helaas kunnen we dit jaar geen fietstocht organiseren maar het ligt wel in onze bedoeling om deze volgend jaar weer in ons programma op te nemen", zo verklaart Ruiterkamp.

Het Lindes Feest zal zaterdagmiddag 15 september om 14.00 uur weer met een Ouderenmiddag in de Lindesche Molen starten. Deze middag zal in het teken staan van een gezellig samenzijn met een hapje, drankje en een optreden van een artiest. Naar aanleiding van de succesvolle zondagmiddag vorig jaar is er besloten om de zondagmiddag nog groter op te zetten en heeft men de bekende band 'The Heinoos' onder het motto 'Hoken met de Heinoos' en 'Anders is het niet' uitgenodigd om in Linde te komen optreden. Erik Ruiterkamp. "Zij staan garant voor spektakel en spelen het dak van de tent. Het belooft een enorm feest te worden wat men zeker niet mag missen."

Nieuwe Koning
Donderdagavond 20 september speelt de Toneelgroep Linde het blijspel 'Wat een smiesterd' in de feesttent. Aanvang 19.30 uur (zie voor meer informatie elders in Contact). Wie wordt de nieuwe schutterskoning(in) van Linde 2018? Dat wordt vrijdagavond 21 september vanaf 19.00 uur duidelijk. Tijdens het spannende maar sportieve vogelschieten wordt dan door jong en oud gestreden om deze mooie titel. Daarnaast schieten de jongste Lindenaren op een eigen vogel en gooien de vrouwen met houten knuppels om zich tot knuppelkoningin te laten kronen. Als de schutterskoning(in)het laatste schot heeft gelost zal het feest beginnen met de Trio The Band.

Volks- en kinderspelen
Zaterdagmiddag 22 september vinden de volks- en kinderspelen plaats. Dit jaar met nieuwe verfrissende spelen voor jong en oud waarbij er weer mooie prijzen zijn te winnen. Aan het spellen parcours kunnen kinderen gratis deelnemen. De 152ste editie van het Lindes Feest zal die zaterdag om 13.00 uur officieel geopend worden door een van de leden van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst. Muzikale ondersteuning deze middag vindt door de Harmonie Vorden plaats.

Optredens
Evenals afgelopen jaar zal de afsluitende zaterdagavond garant staan voor een spetterend tentfeest. Dit jaar is de zaterdagavond gevuld met optredens van de populaire band Saint'n Sinners en DJ Bachie. De tent is die avond open vanaf 20.30 uur. De entree in de voorverkoop bedraagt tien euro. Aan de kassa kosten de kaarten 12.50 euro.

Toneelgroep Linde bijna klaar voor blijspel 'Wat 'n Smiesterd'

De Toneelgroep Linde staat onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden (boven tweede van links). Foto: PR.

LINDE – Toneelgroep Linde is er bijna klaar voor. De laatste repetities onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden vinden deze week plaats. Begin volgende week volgt dan de generale in de 'tente' om volgens donderdagavond 20 september 'los' te gaan voor de voorstelling tijdens het Lindes Feest. Toneelgroep Linde speelt dan namelijk het blijspel 'Wat 'n Smiesterd' in drie bedrijven geschreven door de Duitser Bernd Gombold dat vertaald is door Ben ten Velde.

Door Jan Hendriksen

Het is in het blijspel 'Wat 'n Smiesterd' voor Relus Groeneveld (gespeeld door Bastiaan Meijerink) behoorlijk stressvol om het ambt van wethouder goed uit te voeren. Zijn vrouw Annie (Marica Hissink), secretaresse Marion (Marieke Tuinman) en dienstbode Siep (Herbert Hulstijn) worden hierdoor dan ook aardig op de proef gesteld.

Op het kantoor van de wethouder is het een komen en gaan van verschillende personages. Marie-Louise (Michelle Heuvelink) en haar man Constantijn (Frank Bouwmeester) komen een klacht indienen, waar Lodewijk (Martin ten Have), één van de andere gemeentebewoners, absoluut niet blij mee is. Buurvrouw Jans (Dianne Mombarg), van het winkeltje tegenover, is erg graag op de hoogte van alles wat er op kantoor gebeurd. Ondertussen komen er ook een ietwat vreemde professor Zoetebier (Bert Tuinman) en een naar liefde hunkerende dame genaamd Roefie (Joke de Koning) voorbij. Souffleur is Joke ten Have, de grime wordt verzorgd door Gerrie Harmsen en Ina Wesselink en de decorploeg staat onder leiding van Erik Nijhof.

Kaarten
De uitvoering donderdagavond 20 september vindt in de feesttent aan de Lindeseweg in Linde (het weiland tegenover de Lindesche Molen) plaats. De tent is vanaf 19.00 uur geopend. De voorstelling begint om 19.30 uur. Kaartjes zijn alleen te koop aan de kassa en kosten acht euro per persoon. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Recordomzet zwembad

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Het zwembad heeft wél een recordomzet behaald. Dat werd een aantal weken geleden al duidelijk. De vrijwilligers bij de cafetaria voorzagen in de behoeftes van de vele dorstige en hongerige bezoekers. Het harde werken bij vaak extreme temperaturen werd beloond en leverde meer omzet op dan ooit.

Voor de nieuwe bedrijfsleider was het eerste seizoen een pittige ervaring en vooral een seizoen van uitersten. Blij is Frank vooral met de vele tevreden bezoekers en de enthousiaste groep vrijwilligers. Het zwembad ontving veel lof voor – ook deze hete – de prachtige zonneweide en de schone voorzieningen. Bezoekers uit Vorden maar ook Zutphen wisten het zwembad goed te vinden. Daarnaast lokten de extreme temperaturen ook veel vakantiegangers naar het zwembad. Tot slot mocht het zwembad ook dit jaar vele trouwe bezoekers ontvangen. Een van deze bezoekers was Anke Schouten. En juist Anke bleek de 45.000ste bezoeker van dit seizoen. Voor het zwembad extra leuk om in de vroege ochtend Anke te verwelkomen met een mooi bloemetje.

Vordens Mannenkoor te gast tijdens Prinsjesfestival

Het Vordens Mannenkoor is donderdag te gast in Den Haag. Foto: PR. Foto: Theo Frenckentheo.frencken@gmail.com

VORDEN – Het Vordens Mannenkoor heeft de eer om donderdag 13 september in Den Haag deel te nemen aan het Prinsjesfestival. Op uitnodiging van de de Provincie Gelderland verleent het koor medewerking. Het verzoek kwam zeer recent binnen.

Door Jan Hendriksen

"Voor het Vordens Mannenkoor een mooi moment om Gelderland, de Achterhoek en speciaal Vorden weer eens mooi op de kaart te zetten. We hebben de uitnodiging met beide handen aangegrepen", zo verklaart voorzitter Henk Sleumer van het Vordens Mannenkoor. Het koor met een aantal vaste supporters gaat donderdag met een volle bus naar Den Haag om daar een feestelijk concert te verzorgen. Zo is het Vordens Mannenkoor onder meer gevraagd om het Gelders Volkslied te zingen tijdens het Prinsjesfestival. Henk Sleumer: "Dit gaan we natuurlijk doen en openen het officiële gedeelte van de middag om 13.00 uur dan ook met een miniconcert in de Grote Kerk van Den Haag."
Donderdag
lopen de wandelaars van de Prinsjeswandelestafette hun laatste kilometer gezamenlijk door het centrum van Den Haag, van de Grote Kerk naar het Plein. Deelnemers aan de wandeling zijn vooral burgemeesters en wethouders van Gelderse gemeenten waaronder die van de gemeente Bronckhorst. Zij doen hun entree in Den Haag dat ook het eindpunt van de wandeling is en het startmoment van het jaarlijkse Prinsjesfestival met dit jaar de provincie Gelderland als organisator. Lange Poten is, volgens goede gebruik van de Nijmeegse Vierdaagse, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Via Gladiola. Inwoners van Den Haag, bezoekers, studenten, iedereen is van harte welkom om deze unieke gebeurtenis met Het Vordens Mannenkoor mee te beleven. Prinsjesfestival viert het feest van de democratie, want het is een feest om in een democratie te leven. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag, het nationale evenement op de derde dinsdag van september. Ieder jaar biedt het festival in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Prinsjesfestival wordt mogelijk gemaakt door meer dan honderd vrijwilligers. Samen bedenken en organiseren zij de evenementen waaruit het festival bestaat.

Jaarthema
Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. Voor 2018 is het thema:'Democratie:Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen in onze democratie'. Het thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal. Het wil mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor onze democratie, mensen ook prikkelen om die te nemen. Democratie kent immers een gedeeld eigenaarschap. Voor vrijblijvendheid is dan ook geen plaats: 'Vraag niet wat de democratie kan doen voor jou. Vraag wat jij kunt doen voor de democratie'.

Gastprovincie
Prinsjesfestival biedt ieder jaar een podium aan een provincie. Op deze manier wil het festival een brug slaan van de hofstad naar de rest van het land en ervoor zorgen dat het feest van de democratie niet alleen een Haags feestje, maar een feest voor iedereen is. Dit jaar is de provincie Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. Tijdens het festival organiseert de provincie vanuit de Prinsjes Ambassade verschillende activiteiten die een directe relatie hebben met de thema's Voedsel, Gezondheid en Sport ('Food, Health en Sport'). Zie voor het gehele 'Prinsesjesdag' programma:https://www.prinsjesfestival.nl/6303-2/

Stugge Veer Cross: prachtig motorspektakel

Er was volop actie tijdens de Stugge Veer Cross. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.

WICHMOND – 'Zo geet dat hier'. In onvervalst Achterhoeks dialect vond zondag onder dit motto de derde editie van de Stugge Veer Cross in Wichmond plaats. Een motorsportevenement met een knipoog maar dat organisatorisch grote professie uitstraalde. Met dank aan de Stichting De Stugge Veer Cross die ondersteunend door de Vordense Auto- en Motorsport Vereniging De Graafschaprijders, Motorsportvereniging TCD uit Hummelo en jongerenvereniging Jong Gelre Vorden/Warnsveld voor de organisatie tekende en onder de vlag van de Motorsport Organisatie Nederland plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

De belangstelling voor de cross was zowel aan de zijde van de deelnemers (110) als het publiek groot. Achter het starthek alleen maar lokale motorsporthelden. De Stugge Veer Cross is echt een evenement waarbij de laatste geëindigde rijder misschien nog meer schik heeft gehad dan de winnaar. "Kijk mij eens. Ik doe gewoon aan een crosswedstrijd mee, terwijl ik nog tot mijn vijftiende met zijwieltjes heb gefietst", zo liet de enthousiaste 'stadionspeaker' Gerrit Borgman weten. Naast de brommer-, quad- en motorklasses waren geweest, kwam de fietsklasse voor de jongste jeugd. De kinderen konden met hun crossfiets of loopfiets helemaal los gaan op de crossbaan tijdens deze klasse. "We willen geen enkele leeftijdsgroep overslaan en mogelijk is het de aanleiding voor een prachtige crosscarrière", zo liet voorzitter Erik Roelofs van Stichting De Stugge Veer Cross weten. De deelname van de fietscrossers leverde dan ook vertederende beelden op.

Dat motorcrossen een geweldige ervaring is ervoeren ook enkele mensen met een beperking die zitting namen achter op een quad. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.

Dat motorcrossen een geweldige ervaring is ervoeren ook enkele mensen met een beperking. In samenwerking met enkele instanties en vrijwilligers was er speciale klasse voor hun met zijspannen en een quad in het leven geroepen. En dat maakte indruk. Niet alleen bij de mensen met een beperking zelf maar ook bij het publiek die hun massaal aanmoedigde en van een groot applaus voorzagen.

Ook voor de Vordense jeugdige crossers Jasper Harmsen (12) en Jens Hellema (14) uit Vorden maakte de Stugge Veer Cross indruk. Het tweetal dat in de motorklasse <125 cc in actie kwam was het de allereerste race uit hun nog jonge crosscarrière. Rond de 'mais- en perskoele' van de familie Harmsen heeft het tweetal een klein crosscircuitje. "Jasper heeft de afgelopen nachten bijna niet geslapen. Zo spannend vond hij de deelname", zo liet vader Gerard langs de baan weten.

De derde editie van de Stugge Veer Cross werd zondag tegen het middaguur officieel geopend door wethouder Willem Buunk (VVD) van de gemeente Bronkhorst. Tussen de eerste en tweede manches van de verschillende klasse presenteerde Veilig Verkeer Nederland een remweg demonstratie. Van 3 tot en met 11 september organiseert de Dorpsraad Wichmond/Vierakker samen met buurtbewoners, gemeente, school en andere betrokken partijen verschillende extra acties om de snelheidslimiet van dertig en zestig kilometer per uur op de wegen in Wichmond en Vierakker onder de aandacht te brengen. Zo heeft de gemeente op verschillende locaties snelheidsdisplays geplaatst en hebben buurtbewoners posters en zelfgemaakte spandoeken opgehangen.

Buiten de cross bood de organisatie rond het circuit volop vertier. Zo was er voor de kleintjes onder andere een zandbak en een springkussen en konden ze zich laten schminken. En er traden maar liefst drie bands op.

Uitslagen Stugge Veer Cross 2018
Bromfietsklasse: 1. Stijn Sloot uit Keijenborg 100 punten; 2. Bjorn Plant, Keijenborg 86; 3. Hugo van Os, Eibergen 86. Motoren <125cc: 1. Jens Hellema, Vorden 100; 2. Benjamin Bax, Almen 86; 3. Jasper Harmsen, Vorden 86. Motoren > 125 A: 1. Tigo Peters, 100; 2. Sjoerd Eskes, Hengelo (G) 83; 3. Bram Bulten, Vorden 79. Motoren > 125 B: 1. Sebastiaan Hamer, Wichmond 88; 2. Jan Wiemer, Warnsveld 86; 3. Patrick Roelofs, Keijenborg 86. Motoren > 125 C: 1. Bas Haverkamp, Zutphen 50; 2. Mike Langenhof, Steenderen 45; 3. Rob Langwerden, Wichmond 41. Quads; 1. Twan Veenink, Zelhem 95; 2. Erik Wissink Keijenborg 91; 3. Demy Jansen, Baak 11.

Houtschijven bestelling
Vervolg van voorpagina

VORDEN - Zaterdag 15 september kunnen de bestelde schijven dan bij de voormalige boom aan de Kerkstraat tussen 10.00 en 15.00 uur afgehaald worden. Heeft men interesse voor een schijf of schijven dan kan men dit inclusief het aantal en in welke doorsnede men de schijven wil hebben dit tot en met vrijdag nog doorgeven via het e-mailadres vordensbelang@gmail.com. Dan wordt namelijk de bestelling nog gereserveerd. Maar ook belangstellenden die geen schijven hebben besteld kunnen zaterdag langs komen. "We zagen een grote voorraad zodat mensen die ter plekke kunnen kopen. Bij deze dus een unieke kans om eigenaar te worden van een stukje Vordense geschiedenis", zo verklaart Harry Jansen tot slot.

Wethouder Willem Buunk spreekt bij Vordens Ondernemers Café

VORDEN - Donderdag 20 september maart houdt het Vordens Ondernemers Café (VOC) weer een bijeenkomst in Vorden. Wethouder Willem Buunk vertelt over de plannen van het nieuwe college van de gemeente Bronckhorst op het gebied van economische zaken en ondernemen. De aanwezigen kunnen vragen stellen en hun visie op het ondernemersklimaat geven. De locatie voor de bijeenkomst is Grand Café Het Meestershuis in Vorden, aanvang 18:00 uur. Opgeven kan via de website.

Oogstfeest op Wientjesvoort Zuid

VORDEN - Appels, peren, wortels en bietjes! Op Natuurcamping Wientjesvoort Zuid wordt zondag 23 september van 10:00 uur tot 18.00 uur het oogstfeest gevierd. Kom appels en andere oogst tot sap laten persen door de rondreizende oogstpers van De Sappers. Kom boven het vuur wildpluksoep of appelcompote maken en nog veel meer! Voor jong en oud. Aanmelden voor De Sappers kan v.a. 75 kg groenten en/of fruit via wientjesvoortzuid@hotmail.com.

Filmavond Vorden

VORDEN - Deze week, donderdag 20 september, is het weer filmavond in Vorden. De kosten zijn 5 euro. Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om GEEN reclame voor de films in de media te maken. Dit is kosten sparend. Wel is het toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen, welke film er vertoond gaat worden. Daar vind u ook het complete overzicht voor dit najaar. De avond begint om 20.00 uur in Het Kulturhus. Kaartjes voor de film zijn verkrijgbaar op de avond zelf in Het Kulturhus.

Vierakker nog aantrekkelijker maken

VIERAKKER - Een aantal bewoners van Vierakker hebben het idee opgevat om mee te doen met een zogeheten Dorp- en Randproces voor Vierakker. Het doel van zo'n proces is het verbeteren van landschap en natuurwaarden/biodiversiteit in je eigen woonomgeving. Je kunt hierbij denken aan het aanplanten van bomen langs de wegen, het inzaaien van bloemrijke wegbermen, of het aanplanten van hagen en singels op zowel particuliere of openbare percelen. Het proces gaat in samenwerking met de gemeente, maar de plannen, ideeën en initiatieven van de bewoners staan voorop. Een unieke kans om met elkaar Vierakker nog aantrekkelijker te maken dan het al is.Maandag 17 september van 19.30 tot 22.00 uur is er een informatieavond waarvoor alle inwoners van Vierakker van harte uitgenodigd zijn.

Tijdens het eerste deel van de avond zijn er enkele korte presentaties van de gemeente, het Waterschap, stichting Landschapsbeheer Gelderland en een vertegenwoordiger van een al lopend Dorp- en Randproces in de gemeente Bronckhorst. Op die manier krijgt iedereen een goed beeld van wat de mogelijkheden van het Dorp- en Randproces zijn en hoe alles in zijn werk gaat. Daarna gaan we met elkaar aan de slag om ideeën en mogelijkheden te inventariseren die onze eigen leefomgeving groener en aantrekkelijker voor mens en natuur kunnen maken. Locatie: Theetuin Vierakker, IJselweg 13 in Vierakker

Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via mail. Vermeld ook even met hoeveel personen je aanwezig zult zijn.

De acht grootste schilders aller tijden

VORDEN - De maandelijkse avond van Vrouwen van Nu afdeling Vorden wordt gehouden op woensdag 9 september vanaf 19.45 uur in De Herberg. De heer Rob van Eck komt vanavond een lezing geven over 'Wereldkunst 8'. Het gaat over de acht grootste schilders aller tijden en de acht belangrijkste musea. De koffie en thee worden verzorgd door de contactgroep van Anneke Brouwer.

BlubberRun 2018 gaat niet door

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

LINDE - Na lang wikken en wegen (en met pijn in het hart) heeft het bestuur van de Stichting BlubberRun Vorden het besluit moeten nemen dat de BlubberRun 2018 niet door kan gaan.

De eigenaren in het gebied rond het buurtschap Linde geven jaarlijks de organisatie toestemming om tijdens de BlubberRun over hun landerijen te mogen lopen. Vooral het lopen door de, vaak kwetsbare, natuurgebieden vraagt om zorgvuldigheid. In het afgelopen voorjaar en de zomer zijn er aan de oostkant van het loopgebied grote terreinen landbouwgrond omgevormd naar natuur. Dit betekent dat er nu nog niet verantwoord door deze nieuwe natuur gelopen kan worden.

Bovendien is op dit moment nog niet bekend wie in de toekomst het beheer gaat voeren over dit natuurgebied. De organisatie heeft alle alternatieven om dit nieuwe natuurgebied te ontwijken, bekeken en besproken. Helaas is Stichting BlubberRun Vorden tot het besluit gekomen dat ze de BlubberRun, waarmee in 2017 nog 8130 euro bij elkaar is gebracht voor KWF kankerbestrijding, dit jaar niet door kan laten gaan.

Naar verwachting zal de eerstvolgende BlubberRun plaatsvinden op 27 oktober 2019.

Een na laatste vlucht vanuit Bierges

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 8 september werd de natourvlucht vervlogen vanuit het Belgische Bierges.

PV De Koerier uit Zelhem
Van P.V. de Koerier werden door 13 liefhebbers 223 duiven ingezet voor de natourvlucht vanuit het Belgische Bierges. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Henk Wassink uit Zelhem. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 185 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.09.30. Uitslag: Henk Wassink 1, 2, 5, 8; Sander Gemmink 3; Wilma Meijerman 4; Harrie Niesink 6; Rutger van Lier 7; Eric Weenk 9; Sabine Niesink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De een na laatste vlucht van 2018, was een natuurvlucht vanuit Bierges, 183 kilometer. Er werden hoge snelheden gerapporteerd, en wellicht heeft de eerste duif van Raymond Koers een snelheidsovertreding gemaakt. De 18-484 vloog immers een snelheid van bijna 114 kilometer per uur! Uitslag: R. Koers 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15; E. Koers 4, 10, 20, 23; S.E.J. Bergervoet 7; G. Duitshof 17, 18.

PV Vorden
Voorlaatste natourvlucht vanuit Bierges, een afstand van 195 kilometer, snelheid 105 kilometer per uur. Winnaar Marc Tiemessen 1, 2, 6, 7, 17, 19; Ria Luesink 3, 8, 12, 14; H. B. M. Hoksbergen 4, 5, 15, 16; Roy Schipper 9; Ashley Eykelkamp 10; R. Hoff 11, 18; Martijn Schuerink 13; P. Hendriks 20; Ronny de Beus 35 en hij had tevens de bockworstenmiddag georganiseerd ter afsluiting van het seizoen.

Landschapsvrijwilligers gezocht voor landgoed 't Medler

Landgoed 't Medler. Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

VORDEN - Landgoed 't Medler gelegen tussen Vorden en Ruurlo zoekt vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken in een nieuwe vrijwilligersgroep. Een groep die gaat bijdragen aan herstel en onderhoud van de singels, lanen en knotbomen op het landgoed. Landgoed 't Medler en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) nodigen belangstellenden van harte uit voor een informatieavond om nader kennis te maken met het landschap en de mogelijkheden om als vrijwilliger bij te dragen aan de instandhouding hiervan. De informatieavond vindt plaats op dinsdag 18 september om 19.30 uur in 'Den Berg', de verbouwde hooiberg bij Huize Medler, Ruurloseweg 115, Vorden. Vooraf aanmelden voor de informatieavond is niet nodig. De koffie staat klaar.

't Medler is een parel in ons landschap met een prachtig landhuis, beekjes, bos, lanen, houtwallen, singels en knotbomen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland en landgoed 't Medler zoeken voor herstel en beheer van dit landschap vrijwilligers met een hart voor groen.

De vrijwilligersgroep wordt begeleid door een ervaren persoon. Nadat de groep is opgericht wordt een basistraining handgereedschap gegeven. De nieuwe landgoedwerkgroep wordt na oprichting begeleid en gefaciliteerd door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Programma informatieavond
De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Na de ontvangst met koffie/thee is er een korte rondgang en een presentatie over het vrijwilligerswerk. Eelco Schurer van het landgoed gaat in op de toekomstplannen en hoe de nieuwe vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud van het landgoed. André Kaper van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruitziet bij de andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen.

Column

Regenboog

We zitten in de auto, zij speelt voor DJ met de cd's uit het handschoenenvakje en ik doe alsof ik haar niet zie dansen. "Er komt zo meteen een goed nummer, mam", zegt ze terwijl ze het hoesje bekijkt. We suizen samen richting mijn afspraak want zij wilde graag mee. Ik kijk slinks verwonderd naar elke choreografie die ze improviserend uitvoert en hoe bijzonder passend deze steeds blijkt bij de melodie.

Haar witte benen steken onder een geel broekje uit en vouwen zich gemakkelijk over de bijrijdersstoel, wanneer ik schakelen moet kom ik steeds haar linkerknie tegen. In het spiegeltje boven haar hoofd bekijkt ze wat het zonlicht met haar sproeten heeft gedaan en ik weet waarom ze is meegegaan; iets met immens houden van en nooit zonder willen.

Van de week verfde ze met haar zus haar blonde lokken blauw en gisteren bakten ze samen een regenboogcake. In zes verschillende bakjes mengden ze eieren en meel met kleur en liefde om dit daarna laag voor laag geduldig te bakken en stapelen. De onthulling moest gefilmd en er kwam een enorm mes aan te pas, de hemel barstte letterlijk tegelijk met de cake open. Ik wist niet eerder zo trots te kunnen worden bij het zien van zoveel kleurstof.

Hoe anders is het ochtendgrauw dat ik doordeweeks op de verweerde deurmat aanschouw, wanneer ik mijn blauwharigen uitzwaai richting basis- en voortgezet en niet durf te denken aan trekkers langs boerenwegen. Met Google Maps navigeert de oudste zich 's middags terug naar huis en met tachtig meegebrachte centen koopt ze zich iets voor onderweg. Ik durf niet te denken aan hoe ze daarna iedereen onbevangen gedag zegt en niet weet nog van hoe open je precies moet pogen te zijn.

In het weekend bakt ze dik verdiende wentelteefjes op ons krakkemikkige fornuis. De vooroorlogse Etna heeft nog 1 werkende draaiknop want zijn drie broertjes braken onder sudderende ouderdom dwars doormidden. We koesteren het inmiddels enigst kind met zachte hand en verplaatsen hem van pit naar pit. Dus dat mijn blauwharige zelf wentelteefjes bakt is nog knapper dan ik dat eerder al vond.

Er liggen restjes kristalsuiker op tafel en er staan hagelnieuwe witte sneakers in de gang, ik struikel over herinneringen en vind mezelf opnieuw op de buitenmat om naar de speeltuin te roepen dat er avondeten is. Ze tuimelen met zandvoeten naar binnen en lijken weer even zo klein als ze eigenlijk nog zijn.

Wanneer het me allemaal te snel gaat kruip ik eerder in bed, zodat jij ze helpen kunt met het verven van blauwe haren en ik op mijn laptop naar vroeger mag staren. Ze lachen en slissen me vanuit digitale fotoalbums toe met een derde van het huidige gebit. Ik kan het niet helpen niet te durven denken aan zacht zand dat je niet met je handen vasthouden kunt.

"Kun je al slapen, mama?" zegt een blauwe gedaante vanaf de overloop, "wil je iets hebben?" Ik denk aan regenbogen en wat zich aan het eind bevinden zal, en zeg dan tevreden "nee lieverd, ik heb het al."

Truck & Trailer neemt werkplaats Ecotrans over

Foto: PR

VORDEN - Ecotrans uit Vorden heeft besloten om haar werkplaatsactiviteiten per 1 januari 2019 over te dragen aan Truck & Trailer b.v.

Ecotrans is een internationaal georiënteerd transportbedrijf dat gespecialiseerd is in bulktransport van veevoeders. Daarnaast verzorgen zij zakgoedtransport, het bulktransport van premixen, kunstmest en andere agrarische producten. Zij vervoeren producten van de productielocatie naar de eindgebruikers: agrariërs. Het bedrijf wil zich volledig kunnen focussen op haar primaire business en draagt daarom haar werkplaatsactiviteiten over aan Truck & Trailer b.v. Alle werkplaatsmedewerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar.
Truck & Trailer is een totaalleverancier voor verkoop, verhuur en lease van opleggers, maar verzorgt ook reparaties en onderhoud voor trucks en trailers. Daarnaast treedt ze op als leverancier van onderdelen.Het bedrijf vertegenwoordigt verschillende merken opleggers, waaronder Kögel, Benalu en Magyar en is opgericht in 2012 en heeft locaties in Lochem en Zwolle. Als zusterbedrijf van Wensink Automotive en Wensink Lease maakt Truck & Trailer deel uit van Wensink Automotive Beheer B.V.

DOS opent wandelseizoen in Vorden

Gerrie Oltvoort (l) en Diny Haitink uit Barchem namen aan de twintig kilometer lange wandeling deel. Foto: Jan Hendriksen.

VORDEN/– De Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) opende haar wandelseizoen 2018-2019 zondag met een Kastelen en Landgoederentocht in Vorden. Vanaf De Herberg gingen een kleine vijfhonderd wandelaars van start. De deelnemers konden kiezen uit vier wandelafstanden: vijf, tien, twintig of dertig kilometer. De langste tochten waren via Landgoed Wientjesvoort richting de Vordense landgoederen en buurtschappen Linde, Delden en Hackfort uitgezet.

Door Jan Hendriksen

Naast vele plaatselijke en regionale deelnemers namen ook diverse wandelaars uit de rest van ons land aan de wandeling deel. Mede omdat op het laatste moment een wandeling in Kilder van de landelijke wandelkalender was gehaald. "En dat leverde ons enkele tientallen extra deelnemers op", zo liet voorzitter Betty Tijink-Hagens van DOS Barchem weten. Ook had DOS er voor gekozen om de Kastelen en Landgoederen wandeling dit jaar niet op de eerste maar de tweede zondag van september te organiseren omdat steevast op de eerste zaterdag van september de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek plaatsvindt.
DOS zet het wandelseizoen op zondag 18 november voort met de eerste wandeling uit de Winterserie die uit totaal vijf bestaat. Dorpshuis 't Onderschoer vormt dan de startlocatie. Men heeft dan keuze uit vier afstanden; 5, 10, 15 of 25 kilometer. De andere vier wandelingen uit de Winterserie 2018-2019 vinden op zondag 16 december (startlocatie Landgoed Woodbroke in Barchem), zondag 13 januari (Recreatiecentrum De Heksenlaak in Zwiep), zondag 10 februari (Zwem- en sportcentrum De Beemd in Lochem) en op zondag 17 maart (Camping Reusterman in Bardchem) plaats.

Cheque van ruim 1100 euro voor Oud Vorden

Welkoop eigenaar Wim Weenk overhandigt penningmeester Gerrit Vlogman de fraaie cheque. Foto: PR

Geld is voor inrichting nieuwe locatie

VORDEN - Als resultaat van een succesvolle sponsoractie Welkoop Vorden kon oudheidkundige vereniging Oud Vorden woensdagmiddag 5 september een cheque van 1109,82 euro in ontvangst nemen. Doordat de Welkoop een deel van de omzet tot sponsorbedrag omzette, kan Oud Vorden het geld inzetten bij de inrichting van het onlangs aangekochte locatie.

De familie Ruiterkamp van De Lindesche Molen (jong en wat ouder) laadt de stoelen op. Foto: PR

Een blije penningmeester Gerrit Vlogman: "Het hele team van Welkoop Vorden heeft zich ingezet om de actie tot een succes te maken". Als dank bood Oud Vorden een groot krentenbrood aan voor de medewerkers. Een ander aspect aan de inrichting van het 'Olde Vorden Huus' was de verkoop van 75 stoelen aan de Stichting De Lindesche Molen. Bij Oud Vorden bleken die over en in de molen zocht de familie Ruiterkamp nieuw meubilair.
Verenigingen of stichtingen die ook interesse hebben in een dergelijke sponsoractie, kunnen contact opnemen met Wim Weenk van Welkoop Vorden.

Wanneer mens, landbouw en natuur elkaar ontmoeten

VORDEN/ZUTPHEN - Op zaterdagmiddag 29 september vindt op het erf van zorgboerderij Urtica De Vijfsprong, Reeoordweg 2A in Vorden een bijzonder evenement plaats. Een dertigtal initiatieven die zich allen bezighouden met het thema mens, landbouw en natuur presenteren zich in een marktsfeer aan het publiek. De markt is van 14.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Wat de initiatieven verbindt is dat ze allen iets te maken hebben met begrippen als duurzaamheid, ontmoeting, natuur, voeding, gezondheid, therapie, biologisch en biologisch dynamisch en zorg. Denk hierbij aan (zorg-)boeren en tuinders, boomkwekers en houtbewerkers, diëtisten en koks en heel veel meer. Natuurlijk valt er hier en daar ook iets te proeven!

Naast de markt zullen er rondleidingen worden verzorgd over het terrein van de Urtica de Vijfsprong: de kassen, de tuinbouw, de unieke heuvelstal, de kaasmakerij en de ruimtes voor de zorg. De natuurvoedingswinkel met een ruim assortiment biologische en biologisch dynamische producten is geopend. De markt en de eraan voorafgaande conferentie zijn een initiatief van Jac Net van het

Zutphens ontmoetingscentrum Enkidoe, Henk Poppenk van Urtica De Vijfsprong en Derk Klein Bramel van de sectie landbouw van de Antroposofische vereniging. Jac Net hierover: "Zutphen ligt in een uitzonderlijk mooie en rijke natuurlijke omgeving. Het hoeft dan ook niet te verbazen, dat er in de omgeving van Zutphen veel initiatieven zijn die de ontmoeting van mens, landbouw en natuur bewust inzetten ten bate van educatie, therapie, zorg, scholing en bewustwording. Het blijkt, dat veel van deze initiatieven elkaar niet of nauwelijks kennen. En het blijkt ook, dat veel van deze initiatieven mede geïnspireerd zijn door gezichtspunten uit de antroposofie. Doel van de conferentie: elkaar leren kennen, elkaar inspireren, van elkaar leren en een aanzet geven tot het vormen van een netwerk."

Die (besloten) conferentie vindt plaats in de ochtend voorafgaande aan de markt en bestaat uit een drietal lezingen, 'Karakteristieken van Zutphen en omgeving' door Jac Net, 'Tijdsfenomenen' door Jesse Mulder, universitair docent Theoretische Filosofie en Religiewetenschap en 'Samen op zoek naar de betekenis van natuur voor de mens' door Derk Klein Bramel.

Rode Kruis reanimatie-afdeling Bronckhorst

BRONCKHORST - Het seizoen 2018-2019 gaat voor de Reanimatie afdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis weer beginnen. Dat betekent dat tot volgend jaar juni er ongeveer 275 personen benaderd worden om deel te nemen aan de herhalingslessen.

De vaste avonden zijn nog steeds de maandag- en donderdagavond en dat is niet altijd ideaal, maar voor de assistentie van het Rode Kruis, de gastvrouwen en gastheer toch wel de meest geschikte avonden. Sinds begin 2017 is Wim Weijers de vaste instructeur voor de donderdagavond; Alfred Hietkamp verzorgt de maandagavond.

Alle avonden komt de basisreanimatie als eerste aan de orde met als hulpmiddel het gebruik van de AED en naast stabiele zijligging en de handgreep die verstikking moet voorkomen is er veel aandacht voor de theorie over het reanimeren.
Ondanks het serieuze aspect van het reanimeren is er veel ruimte voor vragen en om met elkaar op een prettige manier samen te werken.
Dat de reanimatieactiviteiten worden gewaardeerd, blijkt wel uit het feit hoeveel spaarzegels er in het postvakje bij Jumbo Hollak liggen. Alle spaarders/gevers hartelijk dank daarvoor.

De prijs voor een herhalingsavond is 12,50 euro per persoon. Mede door de aandacht van radio en tv voor het reanimeren, weten steeds weer (jonge) mensen onze gegevens te vinden voor het volgen van de basiscursus reanimatie (2 avonden van 2,5 uur a 31 euro per persoon), waarbij men volledig wordt geïnformeerd over de procedure van melding van een hartfalen bij 112 tot het uitvoeren van alle handelingen door u als leek.

Begin 2018 kon de 1500ste reanimist verwelkomen. Er is nog plaats voor een aantal nieuwe kandidaten voor de basiscursus reanimatie, die dit najaar begint. Aanmelden kan bij Hans Bruin, coördinator reanimatie afdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis, 06-22315754 (tussen 18.30 en 19.30 uur).

Derde van 55-plussers in Bronckhorst kan niet meekomen op digitale snelweg

BRONCKHORST - Van alle 55+-ers in Bronckhorst kan ruim een derde niet meekomen op de digitale snelweg. Dit blijkt uit een onderzoek dat Rijnbrink (de provinciale bibliotheekorganisatie) heeft uitgevoerd in opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek.

De onderzoeksvraag was: Over welke digitale vaardigheden moet een oudere in de gemeente Bronkhorst over vijf jaar beschikken om aangesloten te blijven op de zorgverlening? Met medewerking van de gemeente heeft een steekproef van 2000 adressen een formulier toegestuurd gekregen. 630 formulieren werden volledig ingevuld teruggestuurd. Van deze groep zijn tien mensen benaderd voor een mondeling interview. Ook werden negen interviews gehouden bij zorginstellingen.

Het blijkt dat 69% van de huishoudens boven de 55 jaar een computer in huis heeft, 42% heeft een tablet (Android of IPad) en 49% beschikt over een Smartphone. Een groep van 20% maakt van geen enkel apparaat gebruik. Zowel ouderen als zorgverleners denken dat men over vijf jaar niet meer buiten digitale communicatie kan. Mensen laten zich afschrikken doordat ze zich te oud voelen, knoppenvrees hebben of omdat het ze niets zegt. Ook vallen veel mensen terug op hulp van bijvoorbeeld hun kinderen.

De gemeente heeft Bibliotheek West-Achterhoek gevraagd om de digitalisering te bevorderen. Het doel is dat het aanbod van digitale cursussen wordt uitgebreid en gestroomlijnd en dat de groep die digitaal vaardig is, groeit. Daarom heeft de bibliotheek samen met alle welzijnsorganisaties een roadshow georganiseerd die langs elf kernen in Bronckhorst voert. Zo kan het publiek makkelijk en dichtbij huis meer informatie ophalen over digitalisering. De Roadshow is gestart op 2 september in Halle en eindigt op 30 september in Vorden.

Computercursus Klik en Tik

VORDEN/HENGELO - Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op internet biedt Bibliotheek West-Achterhoek gratis de cursus Klik & Tik aan. De cursus start op 8 oktober in zowel bibliotheek Hengelo als bibliotheek Vorden.

Wie heeft een computer en wil zijn of haar digitale vaardigheid verbeteren? Wie wil graag meer op de computer doen, maar weet niet goed hoe het werkt? Wie wil informatie zoeken maar weet niet goed waar deze te vinden?

Onder deskundige begeleiding leert men in 10 lessen op interactieve wijze de geheimen en mogelijkheden van het internet ontdekken. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen: het internet op, websites bekijken, zoeken met een zoekmachine, invullen en aanvragen, e-mailen en downloaden. Er wordt gewerkt met kleine groepen, maximaal acht deelnemers, die worden begeleid en ondersteund door twee docenten.

Aanmelden kan via Klantenservice, telefoon 0314 333445, of via de website.

TTV Vorden sluit zomercompetitie af met zinderende finale

Een groot deel van het 680 kg team van TTV Vorden dat onder leiding van trainer Martin Stofbergen tweede werd. Foto: Jan Hendriksen,

HENGELO/VORDEN – Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Zowel dit eerste als dit laatste was zondag het geval bij de touwtrekkers van Touwtrekvereniging Vorden. Na een onoverbrugbare puntenachterstand te hebben weggewerkt en een aansluitende finalewedstrijd tot slot tegen TTV Heure, kaapten de Borculose touwtrekkers uiteindelijk de gewestelijke oostelijke zomertouwtrektitel, in de 680 kilogram A-klasse van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB), voor de neus van de Vordenaren weg. En dat was best een beetje sneu voor de Vordenaren onder leiding van trainer Martin Stofbergen.

Door Jan Hendriksen

Dat Vorden zondag tot de allesbeslissende zinderende finale toekwam op het tot sportcomplex omgetoverde weiland van Peter Berenpas van de vijftigjarig jubilerende Touwtrekvereniging Bekveld aan de Wichmondseweg in Hengelo (Gld.) was een wonder op zich. De achterstand na drie van de vier competitieduels in de 680 kg A-klasse bedroeg voor Vorden op de slotdag van de competitie op Heure een onoverbrugbaar lijkend aantal van acht punten. Maar die verdween zondag als sneeuw voor de zon. Vorden won zes van de acht partijen terwijl Heure behoorlijk wat steekjes liet vallen en niet verder reikte dan drie overwinningen en een gelijkspel.

Aan het slot van het toernooi bleken zowel Heure als Vorden evenveel wedstrijdpunten te hebben (70). Een allesbeslissende finale moest de beslissing brengen tussen beide trainingspartners. Want TTV Vorden en TTV Heure trainen al een groot aantal jaren gezamenlijk bij toerbeurten om hun sportcomplexen op 't Medler en in Borculo. Uiteindelijk bleek Heure in de derde en alles beslissende trekbeurt het sterkst. Ze wisten ze de mannen van Vorden over de streep te trekken nadat de eerste twee trekbeurten onbeslist waren gebleven.

Volgens de Vordense spelers Guus Hummelink, Bennie Harmsen, Erik Scharenborg, Arnold Winkels, Gerrit Uilenreef, Gert-Jan Vliem, Ard Reinders, Stefan Groot Nuelend en coach Martin Stofbergen was dat vooral te wijten aan de enorme zware poulewedstrijden tegen TTV Eibergen en TTV Koapmanboys uit het Twentse Tilligte, die aan de finale vooraf gingen. "Meer zat er niet in", zeiden de mannen, die overigens terug kijken op een zeer geslaagde Zomercompetitie 2018 in het Gewest Oost van de NTB. Hoe spannend de competitie in de 680 kg A-klasse dit seizoen was bleek ook uit de ranking van de nummers drie, vier en vijf in deze klasse: Eibergen, OKIA (Holten) en Oele/Koapman die respectievelijk 64, 63 en 61 punten wisten te behalen. Vorige week werd de 720 kg klasse al afgesloten. Daar eindigde TTV Vorden op een vijfde plaats. Daar werd het podium ingevuld door wederom Heure, OKIA en Eibergen.

Jeugd
Tijdens het laatste toernooi van de zomercompetitie in Bekveld gaf de Vordense jeugd in een combinatieteam met spelers van TTV Heure de opgebouwde voorsprong niet meer prijs en wisten ze deze dag ongeslagen door te komen. Daniël Sasse, Niels Kappert en Marthijn Beeftink mochten het hoogste schavot van het erepodium beklimmen. De jeugd van organiserende vereniging TTV Bekveld werd tweede en het team uit Phillipinenburg (D) derde.

Wereldkampioenschap
Voor de Vordense touwtrekkers Bennie Harmsen, Stefan Groot Nuelend, Arnold Winkels, Geert Uilenreef, Koen Dimmendaal en Niels Kappert is het touwtrekseizoen nog niet afgelopen. Het zestal neemt met de nationale selectieteams over twee weken deel aan de wereldkampioenschappen touwtrekken die in Zuid-Afrika plaatsvinden. Volgende week in Contact Bronckhorst Noord meer over hun deelname aan dit WK.

Rode Kruis reanimatie afdeling Bronckhorst

BRONCKHORST - Het seizoen 2018-2019 gaat voor de Reanimatie afdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis weer beginnen. Dat betekent dat tot volgend jaar juni er ongeveer 275 personen benaderd worden om deel te nemen aan de herhalingslessen.

Dit seizoen krijgt een ieder die in het bestand staat een uitgebreide uitnodiging waarin ook staat hoe de gegevens in het kader van de AVG zijn opgeslagen en hoe er mee wordt gewerkt.
De vaste avonden zijn nog steeds de maandag- en donderdagavond en dat is niet altijd ideaal, maar voor de assistentie van het Rode Kruis, de gastvrouwen en gastheer toch wel de meest geschikte avonden. Sinds begin 2017 is Wim Weijers de vaste instructeur voor de donderdagavond; Alfred Hietkamp verzorgt de maandagavond.

Alle avonden komt de basisreanimatie als eerste aan de orde met als hulpmiddel het gebruik van de AED en naast stabiele zijligging en de handgreep die verstikking moet voorkomen is er veel aandacht voor de theorie over het reanimeren.
Ondanks het serieuze aspect van het reanimeren is er veel ruimte voor vragen en om met elkaar op een prettige manier samen te werken.
Dat de reanimatieactiviteiten worden gewaardeerd, blijkt wel uit het feit hoeveel spaarzegels er in het postvakje bij Jumbo Hollak liggen. Alle spaarders/gevers hartelijk dank daarvoor.

De prijs voor een herhalingsavond is 12,50 euro per persoon. Mede door de aandacht van radio en tv voor het reanimeren, weten steeds weer (jonge) mensen onze gegevens te vinden voor het volgen van de basiscursus reanimatie (2 avonden van 2,5 uur a 31 euro per persoon), waarbij men volledig wordt geïnformeerd over de procedure van melding van een hartfalen bij 112 tot het uitvoeren van alle handelingen door u als leek.

Begin 2018 kon de 1500ste reanimist verwelkomen. Er is nog plaats voor een aantal nieuwe kandidaten voor de basiscursus reanimatie, die dit najaar begint. Aanmelden kan bij Hans Bruin, coördinator reanimatie afdeling Bronckhorst van het Nederlandse Rode Kruis, 06-22315754 (tussen 18.30 en 19.30 uur).

Rode Kruis Gelderland zoekt evenementenhulpverleners

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 t/m 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de EHBO, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. "Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen", zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers. ,,Ook hier zorgen Rode Kruis vrijwilligers voor de EHBO. Je kunt je voorstellen dat er veel mensen nodig zijn om alle diensten te kunnen vullen op zo'n groot evenement. Daarom organiseren we nu een Facebookcampagne."

Rode Kruis vrijwilliger zijn is hartstikke leuk, vindt Schimmel. "Je kunt door jouw werk andere mensen helpen een fantastische dag te hebben. Het is soms hard werken, maar je leert er veel van en het is ontzettend gezellig."

De opleiding voor nieuwe vrijwilligers is goed geregeld. "Als je via deze campagne bij het Rode Kruis start als evenementenhulpverlener, zorgen wij voor een EHBO-opleiding. Daarnaast volg je onze opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon."

Wie wil helpen, kan zich via de website aanmelden als vrijwilliger.


www.rodekruis.nl/vrijwilliger-in-gelderland/

Volop spelonderdelen, vragenuurtje en aansluitend een barbecue

Een van de spelonderdelen was spijkerbroekhangen. Foto: PR

Wederom een zeer geslaagd Noaberfeest De Eendracht

VORDEN - Zaterdag 9 september vond op het plantsoen aan De Eendracht te Vorden de vierde editie van het Noaberfeest plaats dat zich in een goede belangstelling mocht verheugen. Ook de weersomstandigheden werkte mee.

Wederom kon men beschikken over de 32 vierkante meter partytent, welke beschikbaar werd gesteld door 'In de Dennen' en zag ook het feestterreintje er weer prachtig en gezellig uit. Na 16.00 uur gingen de festiviteiten van start. Vooraf werd nog even stilgestaan bij enkele Noabers die de afgelopen periode zijn overleden en werden enkele nieuwe Noabers van harte welkom geheten in de buurt.

Er was een leuk programma samengesteld door de organisatiecommissie, met onder andere spijkerbroekhangen, spijkers met koppen slaan, zaklopen, bierpullenschuiven. De jeugd kon zich uitleven op een springkussen. Tussen de spelonderdelen door vond het vragenuurtje plaats. De parate kennis van de Noabers werd behoorlijk op de proef gesteld. Vrij pittige vragen, maar vooral veel lachen en hilariteit. Na afloop konden de Noabers zich te goed doen aan diverse lekkernijen op de barbecue en hun dorst gaan lessen. Men bleef nog tot in de kleine uurtjes kletsen rondom de vuurkorven. Op zondagmorgen werden de festiviteiten om 10.00 uur voortgezet met een gezamenlijk ontbijt.

Het organisatiecomité kijkt terug op een geslaagd Noaberfeest 2018 en men kijkt nu al weer uit naar de editie 2019 waarop het eerste lustrum zal gaan plaatsvinden.

Jubilarissenconcert Muziekvereniging Jubal

BAAK/VIERAKKER/WICHMOND - Na een zomer vol rust en kermis hebben de leden van muziekvereniging Jubal uit Vierakker/Wichmond de instrumenten weer voor de dag gehaald om weer een mooi concert neer te zetten. Het zogenoemde 'Jubilarissenconcert' wordt gegeven op 21 september in de Zaal Herfkens in Baak. Het concert begint om 20.00 uur.

Tijdens het concert worden drie leden van Jubal gehuldigd voor jarenlang trouw muziek maken. Tevens wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de muziekstukken te presenteren die Jubal 14 oktober op het Hanzenfestival in Zutphen ten gehore laat brengen. Muziek uit de Disney film Brave, de muziek uit de oorlogsfilm A Bridge Too Far en Madurodam, een muziekstuk met mooie, unieke melodieën passend bij Nederland.

Tijdens het Hanzenfestival worden deze stukken beoordeeld door een jury. De muzikanten en de dirigent Raymond Waanders zetten dan ook alles op alles voor een prachtig resultaat.

Rode Kruis Gelderland zoekt hulpverleners

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 t/m 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de EHBO, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. "Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen", zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers. ,,Ook hier zorgen Rode Kruis vrijwilligers voor de EHBO. Je kunt je voorstellen dat er veel mensen nodig zijn om alle diensten te kunnen vullen op zo'n groot evenement. Daarom organiseren we nu een Facebookcampagne."

Rode Kruis vrijwilliger zijn is hartstikke leuk, vindt Schimmel. "Je kunt door jouw werk andere mensen helpen een fantastische dag te hebben. Het is soms hard werken, maar je leert er veel van en het is ontzettend gezellig."

De opleiding voor nieuwe vrijwilligers is goed geregeld. "Als je via deze campagne bij het Rode Kruis start als evenementenhulpverlener, zorgen wij voor een EHBO-opleiding. Daarnaast volg je onze opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon."

Wie wil helpen, kan zich via de website aanmelden als vrijwilliger.

Smedekinck laat Europese invloeden zien

Ben Radstake (l.) en Ben Schieven, suppoosten van Smedekinck. Foto: Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ZELHEM - De Monumentendag Bronckhorst, gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september had als thema 'In Europa'. Verschillende locaties in de gemeente Bronckhorst waren deze dagen gratis te bezoeken, waaronder Museum Smedekinck in Zelhem.

Door Liesbeth Spaansen

Bij Museum Smedekinck, gevestigd in een eeuwenoude gerestaureerde boerderij, is te zien hoe de inwoners van een Achterhoeks plattelandsdorp als Zelhem leefden en werkten. Deze boerderij werd in 1341 genoemd als leengoed van het door missionaris Ludger gestichte klooster in het Duitse Werden. Waarmee meteen het raakvlak met het thema 'In Europa' van start gaat. "We hebben gezocht naar meer Europese invloeden op onze streek," begint suppoost Ben Radstake te vertellen. "Op de panelen laten we die nu zien binnen vier thema's: over religie in de geschiedenis van Ludger, de verschillende oorlogen, handel via de Hessenwegen en taal, kunst en cultuur."

Ludger predikte het katholicisme in deze regio en liet een kapelletje bouwen in Zelhem, op de plek waar nu de grote Lambertikerk staat. "De fundering van dit kleine kerkje werd teruggevonden. Het kerkje kon toen als replica naast de kerk worden herbouwd, maar uiteindelijk moest het daar weg. Nu staat het hier bij Smedekinck."

Bert Schieven weet veel van de oorlog. "Ik verzamel al spullen van de tweede wereldoorlog vanaf mijn zevende jaar," lacht hij. "In de tachtigjarige oorlog hebben de Kozakken en huursoldaten hier behoorlijk huisgehouden en in de tweede wereldoorlog kwamen de vliegtuigen over vanuit Brittannië naar Duitsland. Een aantal werden in Nederland, maar ook België neergehaald. De slachtoffers liggen hier begraven." Hij laat de poppy's zien, de klaprozen die op slagvelden groeiden. Deze herinneren aan de Britse slachtoffers. Ben Radstake vertelt over Napoleon die vanuit Nederland naar Rusland optrok en de heer van Heeckeren, die een slag leverde in Polen. "De verschillende boerderijnamen refereren aan plaatsen waar Van Heeckeren is geweest, zoals de boerderijen Maloi Jaroslawitz, Jena en Boutzen."
Bezoekers van Smedekinck luisterden dit weekend naar verhalen over de Hessen, handels- en kooplui die maar één weg konden gaan: de zandrug, die vanuit Duitsland, via Halle, Zelhem, Aalten en Hummelo tot Doesburg aan toe liep. Van deze Hessenwegen zijn elementen teruggevonden.
"Invloeden vanuit Europa zijn er ook in onze taal, kunst en cultuur. "We hebben het niet meer in de gaten, dat er veel woorden vanuit het Frans komen. Neem garage, chassis, trottoir, portemonnee," vertellen Ben en Bert. "Of uit het Joods, goochem en jatten en het Achterhoekse woord voor ui: siepel. In Duitsland zeggen ze Zwiebel en in Italië cipolla." Daarnaast zijn er kunststromingen uit de vorige eeuw, zoals De Stijl van Theo van Doesburg bijvoorbeeld, Piet Mondriaan of Gerrit Rietveld die zijn meubelen in de kleuren van Mondriaan schilderde.

De suppoosten Ben en Bert kijken terug op een geslaagd weekend. Veel spullen zijn in het museum aanwezig. "We hebben veel meer te bieden dan nu met Monumentendag. We laten zien hoe de Achterhoek in de twintigste eeuw er heeft uitgezien. Van boerengemeenschap, van industrie en huisvlijt tot de huidige moderne tijd. De Kringlooplandbouw waar Carola Schoutenis nu over spreekt, is hier al te zien. Het was in de jaren '40-'50 al heel gebruikelijk om alles op eigen terrein te verbouwen. Je had zoveel vee, als je kon voeden. Dat maken we hier in Smedekinck visueel."

Mila wint met 'Knuffel' de persprijs

DOETINCHEM – Voor de 26ste keer werd een finale van Amphion Open gehouden, zaterdagavond, gepresenteerd door Juul van Gessel. Zes finalisten, in drie voorrondes geselecteerd door publiek en vakjury, stonden er op het podium van de grote zaal. De eigenzinnige band Smoking Alaska uit Duiven kreeg de vakjuryprijs en de sfeer makende folkgroup Lads 'n Lassies uit Gaanderen de publieksprijs. Het jonge talent Mila uit Baak was dolblij met de persprijs, waarmee ze extra media-aandacht krijgt.

Door Josée Gruwel

Op het podium staan zit bij de 12-jarige Mila kennelijk in de genen. Met ballet-, musical- en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool vormt ze zichzelf en kickt ze op optreden voor publiek. Met haar eigen voorstelling 'Knuffel', pakkend theater over de eenzaamheid van een ogenschijnlijk vrolijk meisje dat troost zoekt bij haar knuffel, spreekt ze tot de verbeelding. De persjury verwonderde zich over dit jonge talent en is nieuwsgierig naar haar achtergrondverhaal, dat binnenkort in deze krant te vinden is.

Publieksprijs
Lads 'n Lassies pakte vanaf het eerste moment het publiek in. De drie jaar jonge zeskoppige band, die bestaat uit Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten, brengt op een vrolijke, enthousiaste en humoristische manier Ierse en Schotse traditionals en modern folk. Als een geoliede machine, met iets teveel uitleg tussendoor, werd in Amphion een heel overtuigend whiskyfeestje gebouwd waar het publiek op een plezierige manier deelgenoot van werd gemaakt.
Niet voor niets stonden ze ook in de finale: singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de Lichtenvoordense wedstrijddansgroep Diversity en de 25-koppige Drums & Voices uit Hengelo Gld. Ieder van hen valt op een eigen manier op. De jonge, gedreven Yara Beeks, ook met een pakkender optreden in de voorronde, zong heel verdienstelijk twee eigen nummers: Only Love en Lovely Day. De acht meiden van Diversity dansten met power op muziek die uit een mix van verschillende stijlen bestaat. En Drums & Voices maakte de show, waaraan veel werk was besteed, met een dosis informatieve tekst over wat muziek met een mens doet, met beeld en geluid.

Meedoen
Meedoen, vanaf 12 jaar, aan Amphion Open 2019? Dan kan men zich inschrijven door via https://www.amphion.nl/info/amphion-open/ het inschrijfformulier in te vullen en te sturen naar juul@amphion.nl. Voor meer informatie: bel naar 0314 - 376 000 of mail naar juul@amphion.nl.
De eerste voorronde is voor bands op dinsdag 15 februari. De tweede, met dans en singer-songwriters, op dinsdag 26 maart. De derde, met de categorie toneel en instrumentaal, op dinsdag 14 mei. Ook de kaartverkoop hiervoor is al geopend.

Patrick Wormgoor en Willy Hartjes beloond met Achterhoek Bokalen

Patrick Wormgoor met zijn vaste groom en partner Ellen Lievestro. Foto: Minetta Hobbelman

HENGELO/GEESTEREN - Op het terrein van de 'Hamelandse menners' in het Gelderse Geesteren is onlangs fel gestreden om de laatste punten voor de Achterhoek BokaIen. In deze competitie, georganiseerd door 'Regio Mennen Achterhoek', worden een zestal dressuur- en vaardigheidswedstrijden verreden.

Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel

Voor Patrick Wormgoor en Willy Hartjes, beide actief lid van de Hengelose menvereniging In Stap en Draf, heeft alle inzet en training het nodige resultaat gebracht.
Patrick Wormgoor met zijn vaste groom en partner Ellen Lievestro kwamen met hun Welshpony Soef in de combinatie van dressuur en vaardigheid als beste uit de bus en werden beloond met de felbegeerde 'Hippisch Achterhoek Bokaal'.
Willy Hartjes heeft met zijn paard Ollie, eveneens op beide onderdelen, opvallend goed gescoord in de hobbyklasse. Samen met zijn groom en dochter Elianne, ging Hartjes met de beide 'Achterhoek Bokalen' zowel in de dressuur, en vaardigheid naar huis.

Sportief de strijd aan met obstakels tijdens de Graaf Obstacle Run

De start van de Kids Run vorig jaar. Foto: Arjan Gotink

LOCHEM - Zondag 16 september wordt de tweede editie van de Graaf Obstacle Run in Lochem gehouden. Start en finish zijn bij de crossbaan aan het Daniël Willemsenpad, nabij zwembad De Beemd waar ook parkeergelegenheid is.

De Graaf Obstacle Run is een sportief evenement dat door een aantal enthousiaste vrijwilligers is opgezet en wordt gehouden in het bosrijke Lochem. Iedereen is welkom en kan meedoen. Er zijn namelijk drie verschillende runs: de Family Run, Obstacle Run en Team Run.
Met touwklimmen, bandenslepen, modder, waterbakken en steile hellingen gaan deelnemers de strijd aan om alle obstakels te overwinnen. "Met deze run krijgt iedereen de kans om met elkaar een gezellige en ook uitdagende dag te beleven. Hoe leuk is het om elkaar te helpen, aan te moedigen en samen de obstakels te trotseren, om uiteindelijk de eindstreep te halen."

Dit evenement is dit jaar gekoppeld aan een goed doel: Specials Heroes. Starttijden en andere info zijn te vinden op de website. Daar kan men zich ook inschrijven.


www.graafobstaclerun.nl

Drie weken lang is er in de Dorpskerk in Ruurlo van alles te doen

Diva Dichtbij werkt zingend mee aan de viering van Wereld Alzheimer Dag. Foto: Claudia Kamergorodski

RUURLO – Drie weken lang is er in de Dorpskerk in Ruurlo van alles te doen. De organisatoren spreken over drie feestweken. Er is heel veel muziek. In de eerste week wordt meteen al duidelijk dat er meer is dan dat. De nieuwe Dorpskerk is alweer een paar weken in gebruik. Op zondag 23 september is de officiële opening. Dat gebeurt in een extra feestelijke kerkdienst in de ochtend en met de voorstelling 'Etty' door Vocalgroep Choral in de middag.

De drie Dorpskerk Openingsweken beginnen op woensdagavond 19 september. Dan is iedereen welkom bij een openbare repetitie van het Ruurlo's Kamerkoor. Het koor hoopt dan een paar mensen zo enthousiast te maken, dat zij zich aanmelden als lid. Wie alleen wil komen luisteren, is natuurlijk ook welkom.
De volgende dag kan men deelnemen aan een interactieve workshop van muziektherapeute Yvon Taken. Zij belooft deelnemers een heel bijzondere avond. Zij zegt daarover: "Eén van mijn grote muzikale liefdes is het zingen en het begeleiden van koren en ensembles. Werken aan de ontwikkeling van de zangstem van kind tot volwassenheid, het beleven van samen zingen, van elkaar ontmoeten in een lied en daarmee dienstbaar zijn aan elkaar en anderen heeft een geweldige uitwerking op zowel de koorzanger als de luisteraar." Tijdens deze interactieve workshop neemt Yvon Taken bezoekers mee in wat zij bedoelt met De Helende Stem. De avond wordt afgesloten met een klankconcert. Zij adviseert een ligmatje mee te nemen.

Wereld Alzheimer Dag
Veel mensen hebben met Alzheimer te maken en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Wie echter denkt dat een avond van de Alzheimer vereniging alleen bedoeld is voor Alzheimer patiënten, vergist zich. Op vrijdag 22 september staat op Wereld Alzheimer Dag de muzikale ontmoeting centraal. Muziek is van alle leeftijden. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Bij dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan weer naar boven halen. Zoals Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, het zegt: "Muziek geeft een beter leven voor jong en oud." Diva Dichtbij en kinderkoor Sing a Song verzorgen samen op Wereld Alzheimer Dag in de gemeente Berkelland een muzikaal avondje uit voor iedereen die met dementie te maken heeft of in de toekomst te maken kan krijgen, en dat zijn wij allemaal.

Westerbork
Zaterdag 22 september begint en eindigt met muziek. 's Morgens spelen Irene Venderbosch (vleugel) en Lisette Elders (cello) onder meer Jewish Life van Ernest Bloch. Dit korte zaterdagochtendconcert is min of meer de aanzet naar de expositie met film, boekenbeurs en kindermarkt van het Westerbork Scholenproject. De volgende dag is er 's middags de voorstelling 'Etty', over de Joodse jonge vrouw die velen heeft geïnspireerd met haar dagboeken. Zij overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Via Westerbork kwam zij terecht in kamp Auschwitz waar zij werd omgebracht op 29-jarige leeftijd. Mogelijk zijn er nog gratis entreekaarten verkrijgbaar in de Wereldwinkel in Ruurlo.
De activiteiten op zaterdag 22 september worden besloten door Noortje van Middelkoop (panfluit) en Harm Hoeve (orgel/vleugel) met hun programma 'Festivo'. Er zijn nog kaarten voor 17,50 euro verkrijgbaar in de voorverkoop via www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop.
Op dinsdag 18 september wordt de Openingsweken-programmakrant verspreid met Achterhoek Nieuws. De krant biedt een compleet overzicht van de drie Dorpskerk Openingsweken. Op www.pknruurlobarchem.nl staat ook heel veel informatie over de vele activiteiten.

Kanjers voor Kanjers middelpunt van Achterhoeks Hippisch Festijn

REGIO - Tijdens de editie 2017 van het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld zorgde de Stichting Kanjers voor Kanjers voor de eerste maal voor een verrassend een succesvol activiteitenprogramma in het Kinderdorp. De nieuwe activiteit van deze inmiddels in geheel Oost-Nederland mateloos populaire organisatie werd een dergelijk groot succes, dat men ervoor gekozen heeft om ook dit jaar weer van de partij te zijn. De editie 2018 van het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat al tientallen jaren achtereen paardensportliefhebbers trekt van heinde en verre, vindt plaats in het laatste weekend van deze maand: vrijdag 28 tot en met zondag 30 september.

Door Theo Huijskes

Tijdens de driedaagse willen de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers op zondag 30 september andermaal alles in de strijd gooien om een bijzonder activiteitenprogramma te organiseren, speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking en dat in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar. Vorig jaar is op alle manieren tot uiting gekomen dat niet alleen de Varsseveldse Vennebulten zich enorm goed leent voor een dergelijke activiteit, maar dat het daar op dat moment te organiseren paardensportevenement erg goed aansluit bij de doelstellingen van Kanjers voor Kanjers.

Een extra dimensie
"Met onze aanwezigheid, alsmede onze activiteiten geven wij tijdens het driedaagse evenement het aanwezige Kinderdorp een extra dimensie", zeggen woordvoerders van Kanjers voor Kanjers. "Misschien komt het omdat al onze inspanningen zijn gericht op al die kinderen uit de regio met een beperking, maar vaststaat dat wij hen de dag van hun leven bezorgen. Stichting Kanjers voor Kanjers heeft als doel het steunen van projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, in het bijzonder op het gebied van sport en spel. Binnen dat raamwerk past een activiteit als op het Achterhoeks Hippisch Festijn perfect."

Dankzij het initiatief van KvK worden op zondag 30 september de activiteiten in het Kinderdorp uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Ouders en verzorgers kunnen hun kind inschrijven voor één van de twee dagdelen die Kanjers voor Kanjers in het te organiseren dagprogramma heeft opgenomen.

Bijzonder activiteiten- programma voor kinderen met een beperking

Inschrijving via de website
Er wordt in ieder geval gezorgd voor diverse, voldoende activiteiten, waar kinderen met een beperking aan mee kunnen doen. Daarbij valt te denken aan activiteiten als hoefijzer schilderen, pony knuffelen en ponyrijden. Ook is er een aangepaste menwagen op het terrein aanwezig, waarop zelfs de kinderen die rolstoelgebonden zijn kunnen meerijden.

Naast deelname aan de te organiseren Kanjersactiviteiten kunnen door de kinderen met een beperking en hun begeleiders die dag op het terrein ook de Military en andere activiteiten van het Achterhoeks Hippisch Festijn worden bezocht. Toegang voor de deelnemer en één begeleider is gratis.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Kanjers voor Kanjers, waar het Kanjersfestijn staat vermeld onder het menu Activiteiten. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.

Samenwerking tennisverenigingen

BRONCKHORST - De tennisverenigingen uit Hengelo Gld., Steenderen, Keijenborg en Zelhem zijn van start gegaan met onderlinge samenwerking. Aanleiding voor de samenwerking ligt in het feit dat deze verenigingen hun leden nog beter willen faciliteren en ook voor geïnteresseerden het nog leuker en makkelijker maken om laagdrempelig kennis te maken met deze mooie sport.

Deze zomer zijn de voorzitters: René Lovink van De Keislag uit Keijenborg, Paul Mokkink van H.L.T.C. Het Elderink uit Hengelo Gld., Stefan Jansen van De Nieuwe Hellewei uit Steenderen en Remco Hoekman van LTC Zelhem bij elkaar gaan zitten om te kijken naar mogelijkheden om met elkaar diverse verenigingszaken op te pakken. Met veel enthousiasme is een start gemaakt met het organiseren van evenementen en het mogelijk maken om vanuit de vier verenigingen samengestelde teams voor jeugd en senioren op alle niveaus in de competitie uit te brengen. Ook biedt de samenwerking betere en flexibele mogelijkheden voor het geven van tennisles.
Voor andere zaken als inkoop, sponsoring, onderhoud en ledenwerving kan in de toekomst mogelijke samenwerking onderzocht worden. De leden van de vier tennisverenigingen kunnen vanaf half september al de voordelen van deze samenwerking merken. Het vrij spelen op één van de andere aangesloten verenigingen behoort dan tot de mogelijkheden. Op deze wijze kan ook ervaring opgedaan worden met de verschillende baansoorten die de verenigingen hebben.
Tevens wordt in november van dit jaar voor het eerst het '4 Dorpen Toernooi' gehouden. Tijdens dit unieke toernooi spelen teams van de vier verenigingen met en tegen elkaar op vier verschillende locaties. Het toernooi zal elk weekend verhuizen naar een andere vereniging.

Zie voor meer informatie, de websites.

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - Op maandag 17 september zal Helma Luesink- Momberg uit Hengelo meewerken aan het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal. Zwennie Langwerden uit Wichmond zal in de uitzending van maandag 24 september een overdenking houden. De studiogast op maandag 1 oktober is Ds. C. van Dorp, emeritus predikant uit Zelhem. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen tot en met vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Nationale Bokbierdag weer met nostalgische optocht

De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop

Cor ten Barge: 'Veel meer dan een zuipfestijn'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – In Zutphen heeft zondag 7 oktober de 22ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats. Ook de nostalgische optocht is dan terug van weggeweest. Die werd vorig jaar geschrapt vanwege de opengebroken IJsselkade. Daarnaast vraagt de organisatie dit jaar een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om het evenement ook de komende jaren mogelijk te maken. Organisator Cor ten Barge en zijn team van vele tientallen medewerkers hebben er zin in.

"En het publiek ook", verzekert Ten Barge. "Het evenement wordt door bezoekers soms gezien als een soort reünie. Oud-Zutphenezen keren van heinde en verre even naar de stad terug om elkaar onder het genot van een biertje weer eens te ontmoeten. Ook veel Duitsers weten voor de Bokbierdag de weg naar Zutphen te vinden. Zelfs een groep Noren is traditiegetrouw van de partij."

Chef de mission slaat eerste vat aan
Het evenement wordt eveneens volgens traditie op de eerste maandag van oktober ingeluid door het aanslaan van het eerste vat bokbier. Nadat bij voorgaande edities onder andere Ronnie Degen, Tante Rikie en de Zutphense topproducer Gordon Groothedde dat al deden, is dit keer Jeroen Bijl te gast. Hij was in februari jongstleden de chef de mission van de Olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Korea. Bijl verricht de officiële handeling bij Stadsbrouwerij Cambrinus en krijgt daarbij assistentie van Murat Nergiz. Deze Zutphense ondernemer is met zijn Buro MK, een detacheringsbureau op het gebied van de zorg, hoofdsponsor van de Bokbierdag.

Optocht
Na de nodige opbouwwerkzaamheden die vanaf vrijdag 5 oktober plaatsvinden, gaat het twee dagen later echt los. Terwijl op het 's Gravenhof burgemeester Annemieke Vermeulen om 13 uur het jaarlijkse festijn voor geopend verklaart, start op het parkeerterrein achter de Hanzehal de optocht. Daarin laten naast oldtimers en oude landbouwvoertuigen ook door paarden voortgetrokken nostalgische bierkarren van brouwerijen en antieke koetsen zich zien aan het langs de route opgestelde publiek. "De parade wordt opgeluisterd door maar liefst negen muziekkorpsen", meldt Ten Barge. Hij voegt daaraan toe dat ook het aanspannen der paarden bij het beginpunt erg leuk is om mee te maken.
De karavaan trekt vanaf de Hanzehal over de Nieuwstad, Stationsplein en IJsselkade naar de Vispoortgracht, waarna via Martinetsingel, Hovenstraatje en Laarstraat koers wordt gezet richting Moskee en het Baudartius. Van daaruit voert de stoet over de Nieuwstad terug naar het terrein bij de Hanzehal, waar de finishstreep is getrokken. "De aankomst is gepland tussen 14.30 en 15 uur", schat Ten Barge, in 1997 initiatiefnemer van de jaarlijkse publiekstrekker, in. Hij draagt de "nostalgische karavaan een buitengewoon warm hart toe. "Zonder optocht in principe geen Bokbierdag", stelt hij met klem. "Het evenement moet meer zijn dan alleen een zuipfestijn."

Brouwerijen
Hetgeen niet wegneemt dat het publiek zich ook dit keer weer tegoed kan doen aan bokbiertjes die een groot aantal brouwerijen presenteert. Dat is mogelijk op de drie Markten, in de Vaaltstraat en op de Schupstoel, waar een deejay voor muziek zorgt. Ook het 's Gravenhof deelt mee in de feestvreugde. Daar zendt Radio NL rechtstreeks uit en staat een kinderkermis opgesteld. Vertier dus voor jong en oud. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo wordt aan het begin van de aanvoerstraten naar de pleinen een 'sluis' gecreëerd. Hier zullen spandoeken zijn bevestigd waarop de 'huisregels' staan vermeld. Het is bijvoorbeeld verboden om drank van huis mee te nemen en zijn ook fietsen en mensen met een horecaverbod taboe.

Vrijwillige bijdrage
"Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om de ieder jaar stijgende organisatiekosten, onder meer door steeds grotere veiligheidseisen inmiddels zo'n 120.000 euro, het hoofd te kunnen bieden", zegt Cor ten Barge. "Want hoewel wij mogen rekenen op de nodige sponsorgelden en inleg van de plaatselijke horeca willen we hoe dan ook een financiële basis kunnen leggen voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag in 2019."

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 6 september was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de eerste ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst. De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Riet Botschuyver en Bert Deunk 76,52%, 2. Dinie Hoftijzer en Agnes Pietersen 62,40%, 3. Joke Damveld en Hans Oldhoven 58,08%. Lijn B. 1. Frieda Driever en Harrie Pelgrom 60,42%, 2. Dinie Volkers en Dick Kwakkel 60,00%, 3. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 57,50%. Lijn C. 1. Svatja de Wolf en Jirka de Wolf 64,74%, gedeelde tweede en derde plaats: Desiree Bosman en Johan Hilderink alsmede Hermien Koenders en Mies van Zadelhoff 56,25%. Op donderdag 13 september is de volgende speeldag. Afmelden voor de volgende speeldag minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

'Eternal Source, Ode aan de Vrede'

Michaela Hollmannová organiseerde acht inloopconcerten in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: PR

BAAK - De naam van het laatste van de acht inloopconcerten op 16 september, een bijzonder project van Anne van der Vliet en Michaela Hollmannová is ontleend aan de prachtige aria van G. F. Handel 'Eternal Source'. Aanvang 15.30 uur. Vrij entree.

Expositie
Al vanaf de weg van Zutphen naar Hummelo kan men de hoge toren zien van de St. Martinuskerk, die in loop der tijd een licht spottende naam de 'Kathedraal van Baak' verdiende. Hoe is het mogelijk, dat zo'n enorme kerk in een vrij kleine dorp als Baak gebouwd kon worden? Antwoord op deze vraag hebben deze zomer al vele bezoekers gevonden op de panelen van de expositie 'Gul gebaar van Baak', georganiseerd door Baakse kunstenares Anne van der Vliet.
Het magnifieke ingangsportaal straalt een gewijde, toch vriendelijke sfeer, die er in de kathedraal van Baak heerst. De naburige tuin nodigt uit om mooie en interessante kunstwerken te bekijken en door te lopen, om ook in het beeldhouwatelier van Anne, waar zij iedere week werkt en workshops geeft, een kijkje te nemen.

Inloopconcerten
Acht mooie Inloopconcerten, georganiseerd door Michaela Hollmannová, hebben de afgelopen zomer dit bijzonder project begeleidt. Michaela heeft verschillende musici bij elkaar gebracht om interessante programma's te laten horen. In het concert op 16 september zijn naast de violiste Michaela Hollmannová, zangeres Marjolein de Graaff, eerste trompettist van het Gelders Orkest Bob Koertshuis, klaveciniste Susanne Paulsen en celliste uit het Gelders Orkest Agaath Kooistra te beluisteren.

Michaela Hollmannová. Foto: PR
Michaela Hollmannová organiseerde acht inloopconcerten in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: PR

De opening door Michaela Hollmannová en Susanne Paulsen is met de tweede sonate voor viool en klavecimbel van J. S. Bach. Vervolgens brengt Marjolein de Graaff twee aria's van Händel ten gehore: 'Meine Seele hört im Sehen' en de 'Flammende Roze, Zierde der Erden'.
De trompetsonate van Henry Purcel, gespeeld door Bob Koertshuis, wordt opgevolgd door een andere aria van Händel voor sopraan en trompet: 'Let the bright Seraphim' met begeleiding van viool, cello en klavecimbel. De cello-continuo partij speelt Agaath Kooistra.
De Italiaanse componist Giuseppe Tartini heeft vele prachtige vioolcomposities nagelaten; Michaela en Susanne voeren de sonate 'Didone Abbandonata' uit, geïnspireerd door het verhaal van Metastasio 'Dido et Aeneas'.

Als een verstilde, verhevene afsluiting van het concert zal de aria voor sopraan en trompet klinken: 'Eternal Source', het eerste deel uit de zevendelige cyclus 'Ode for the Birthday of Queen Anne'. Het werk heeft als ondertitel 'Ode aan de Vrede' en werd in 1713 door Händel gecomponeerd, kort nadat hij in dienst getreden was van het Britse hof. De tekst van Ambrose Philips verwijst naar de eeuwige bron van licht, die het vredige koninkrijk zou beschijnen en refereert tevens aan de Vrede van Utrecht, die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog.

'Ensemble Ars Floreat' is opgericht in 1985 tijdens het 'Festival du Berry', een kamermuziekfestival met concerten in kastelen aan de Loire in Frankrijk. De musici, vol bewondering voor de rijkdom van de Franse cultuur en architectuur, deelden met elkaar vriendschap en liefde voor muziek. Vanaf het begin staat het onder leiding van Michaela Hollmannová.
In Nederland is het ensemble te beluisteren in de meest uiteenlopende combinaties zoals duo, trio, strijkkwartet. Aangevuld met musici van Nederlandse toporkesten is 'Ars Floreat' een vaak gevraagd kamerorkest voor grote uitvoeringen, zoals Messias, Hoge Messe, Mattheus Passion, Misa Tango, Gloria enzovoorts.

Adventsconcert
Anne van der Vliet en Michaela Hollmannová blijven samenwerken. In de St. Martinuskerk wordt zondag 2 december een Adventsconcert gegeven. Om 16.00 uur begeleidt het Ensemble Ars Floreat een beroemde soliste van het Nationaal Theater in Praag: de Tsjechische zangeres Stanislava Jirku. Zij zingt een aantal bekende mezzo-sopraan aria's van Händel en Vivaldi. Het Ensemble Ars Floreat brengt ook de bekende Canon van Pachelbel en het bekende 'Christmas Concerto' van Arcangello Corelli ten gehore.

Hamove-leden laten zich van voren zien tijdens IDM races in Assen

Toni Erhard, Dion Otten en rechts Victor Steeman. Foto Henk Teerink

HENGELO/ASSEN - Hamove-leden Rob Hartog, Scott Deroue en Victor Steeman kwamen afgelopen weekend in actie tijdens het Duitse IDM kampioenschap op het TT Circuit Assen. Hartog en Steeman lieten zien de snelheid te hebben voor een overwinning in hun klasse, maar kenden weinig geluk in de races.

Rob Hartog mocht vanaf pole position vertrekken in de IDM Supersport klasse op het TT Circuit Assen. Hartog vocht in de eerste race met Glenn van Straalen om de overwinning, een duel die gewonnen werd door Hartog. De coureur uit Abbekerk werd echter na de technische controle gediskwalificeerd, omdat zijn motor 400 gram te licht werd bevonden. In de tweede race reed Hartog opnieuw aan de leiding, maar deze keer kwam de World Supersport rijder in de laatste ronde ten val, waardoor Van Straalen met de overwinning aan de haal ging.

Scott Deroue was tijdens het IDM-weekend de tweede rijder van Team Hartog. Deroue komt normaal gesproken uit in de World Supersport 300 klasse en stuurde de 600cc Kawasaki naar een zesde en vijfde plaats in Assen. Victor Steeman kende een hectisch weekend in de IDM Supersport 300 klasse, met onder andere een crash in de tweede race. Steeman was derde geworden in de eerste manche en had in de tweede race geluk dat er na zijn crash een rode vlag kwam. Steeman kon na de herstart de schade beperken door als tweede te finishen. Zijn concurrent Toni Erhard won beide wedstrijden, waardoor Steeman zijn leidende positie in het klassement wel verloor aan de Duitser.
Er was ook goed nieuws voor Steeman en monteur en begeleider Hans Smees, want Steeman mag komend weekend zijn debuut maken in het World Supersport 300 kampioenschap op het circuit van Portimão in Portugal. De coureur uit Lathum mag dan de geblesseerde Koen Meuffels vervangen bij het KTM Fortron Racing Team. De spullen van Steeman worden meegenomen door Team Hartog naar Portugal, een mooie samenwerking tussen de twee Hamove-leden. Steeman mocht tijdens het weekend in Assen gebruik maken van de trailer van Performane Racing Achterhoek.

Koffieochtend voor ouderen uit de gemeente Bronckhorst

BRONCKHORST/HUMMELO - Sinds half augustus bestaat er voor mensen van de gemeente Bronkhorst een gezellige koffieochtend. Wekelijks op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur wordt er in de Huiskamer van Zandewierde aan de JD Pennekampweg 17 in Hummelo koffie geschonken, een praatje gemaakt maar kunnen er ook spelletjes gedaan worden.

Deze koffieochtend is vooral bedoeld voor de ouderen uit de gemeente Bronkhorst maar ook anderen die behoefte hebben om hun kennissenkring wat uit te breiden zijn van harte welkom. Voor deze ochtenden wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro per keer zodat voor koffie met wat lekkers kan worden gezorgd. De organisatie van deze bijenkomsten is in handen van Marjoke van der Waaij, praktijkverpleegkundige Ouderenzorg van Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel en Ferry Dragtstra, beheerder van Zandewierde. Voor vragen mvdwaaij@ezorg.nl.

Bent of kent u iemand die graag een praatje maakt, goed kan handwerken, het leuk vindt om een spelletje te doen of wellicht een andere positieve bijdrage kunt leveren aan de groep? Neem dan contact op.

Leger des Heils zoekt collectanten in Bronckhorst

BRONCKHORST - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Bronckhorst voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.
Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Onder de noemer 'Je bent niet alleen' organiseert het Leger des Heils daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 26 november tot en met 1 december. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen.
Aanmelden kan via de site.

De ClédingkanTine gaat weer open

HENGELO - Wie herkent niet een overvolle kledingkast, waar kleding hangt dat niet meer wordt gedragen. Verkopen kan via de ClédingkanTine. Op 13 september is de nummerverkoop van 9.00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld.

Voor 1,50 euro zijn 24 prijsstickers te koop om de kleding zelf thuis te prijzen. De dames van de Cledingkantine richten voor een dag een pop up winkel in en zij verkopen de ingeleverde kleding. Voor deze beurs kan herfst- en winterkleding, kleding vanaf maat 176 / S en alle grotere maten hierboven worden ingeleverd en schoenen, tassen en riemen.
Inleveren van de kleding is woensdag 26 september tussen 18.00 en 18.30 uur. Vrijdag 28 september tussen 11.00 en 12.00 uur kan de envelop met verdienste en het restant kleding worden teruggehaald. De overgebleven kleding mag ook worden geschonken aan Stichting Litania.

Op 27 september is de kledingbeurs in Hengelo. Een dag waar iedereen rustig kan snuffelen en passen. Er is zelfs aan een kopje koffie of thee met wat lekkers gedacht. De Tiener/ Damesbeurs is op donderdag 27 september van 11.00 tot 20.00 uur, locatie: De Drievetol Spalstraat 29 in Hengelo.

Zwemtocht Swim to Fight Cancer in Stroombroek levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Door Henk Klein Holte

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat.

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl

Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor die zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In juni hoorde zij dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop."

Bedrag
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken."

De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."

Column

Stacaravan

Ooit zette bijna ieder dorp in de Achterhoek elk jaar tijdens kermis of dorpsfeest een revue op de planken. Meestal werd die twee keer uitgevoerd. Eén keer 's middags voor de bejaarden en dan nog een tweede keer voor de rest van het dorp. Die uitvoering was steevast op de eerste avond van het feestweekend, zodat de cast (dat was doorgaans zo'n beetje de helft van het dorp) daarna ook onbekommerd feest kon vieren.

Die dorpsrevues zijn een zeldzaamheid geworden. In Geesteren werd er afgelopen juli nog eentje op de planken gezet, maar dat was omdat het Oranjefeest daar voor de honderdste keer werd gevierd. Een dorpsfeest waaraan nog elk jaar een revue is verbonden bestaat niet meer. Voor zover ik weet tenminste.

Als verslaggever van diverse regionale kranten mocht ik in de loop der jaren heel wat van die revues bijwonen. En heel vaak heb ik me het schompes gelachen om de conferences. Maar ik heb ook vaak dezelfde grappen gehoord. Ik vermoed dat diverse plaatselijke revueschrijvers wel eens iets van elkaar 'leenden'. Om daar een voorbeeld van te geven: de sketch over de stacaravan. Die kan zich afspelen op elke plek in elk willekeurig dorp en ook de namen van de spelers zijn vrije keuze. Maar laten we het er maar op houden, dat Hendrik en Graads elkaar tegenkomen bij de plaatselijke bakker. Hendrik merkt op, dat Graads er nogal slecht uitziet. "Jao, da kan wa wean. Ik bin de leste tied ook zo meu", zegt Graads. Waarop Hendrik uiteraard vraagt waar die vermoeidheid vandaan komt. Graads: "Miene en ik hebt een tiedje geleden een staocaravan 'ekocht. Ik heb noe al wekke lang neet können zitten."
Flauw? Jazeker. Daar zou tegenwoordig een cabaretier niet meer mee scoren. Maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (toen ook John Lanting zijn grote successen beleefde) hadden we blijkbaar een iets ander idee van humor. In mijn herinnering lag bij deze scène de zaal (of feesttent) altijd plat.

Bovendien zat er in die mop een kern van waarheid. Dat heb ik persoonlijk gemerkt, omdat mijn lief en ik een paar weken geleden ook zo'n zogenaamd mobiel huisje hebben gekocht. En nee, ik beweer niet dat ik sindsdien alleen maar heb gestaan. Sterker nog, ik tik momenteel deze column zittend aan de tafel in mijn stacaravan. Mogelijkheden om het gat dale te zetten zijn er ook echt wel genoeg in ons buitenverblijfje. Maar of je veel aan zitten toekomt? Dat is dus een andere kwestie. De eerste weken dat je zo'n ding hebt in ieder geval niet, heb ik gemerkt. Ik had niet verwacht dat ik me meteen vanaf de eerste dag op een ligbed zou kunnen nestelen, maar dat er zoveel te doen zou zijn heb ik me vooraf niet gerealiseerd.

Niet alleen moest de stacaravan van binnen helemaal worden schoongemaakt (overbodig vond ik, maar daar dacht mijn lief anders over), ook moesten er heggen worden geknipt, gras gemaaid, gootjes schoongemaakt en nog een heleboel andere klusjes worden geklaard. Een stacaravan is net een werkkamp, sprak ooit een mij, maar verder totaal on-bekend filosoof. Dat is overdreven, maar inderdaad, zitten is er voorlopig niet bij. Maar ach, als we eenmaal de slag te pakken hebben zal het allemaal wel meevallen. Immers, om een andere wijsgeer te citeren: kamperen is een handigheid!

Column

Gatmäöltjen

Als je debuteert op het dievenpad is het zaak je niet te laten pakken. Dat gebeurde toch. Mijn vriendje Henk en ik werden door wachtmeester Rabelink op heterdaad betrapt in een appelboom in de tuin van dokter Lieneman. Over tienjarige jongetjes maakte de veldwachter zich zelf niet druk. Hij leverde de twee schavuiten bij hun ouders af en liet de bestraffing aan hen over.

Voor mij betekende dat slechts een stevige reprimande. De vader van Henk was minder van het woord, meer van de daad. "Een gatmäöltjen", lachte Henk toen ik hem de volgende dag vroeg welke straf hij had gekregen. Ach, hij kreeg wel vaker een pak voor zijn blote billen, was het gewend.

Het Achterhoeks kent diverse uitdrukkingen voor een pak voor je (blote) billen krijgen. Veur de konte kriegen, bijvoorbeeld. Of veur 't blote gat. In 's Heerenberg kreeg je veur de blote daets en in Westervoort veur de reet. Dan klinkt het Hengelose veur 't achterwerk toch iets netter, vind u ook niet? En in Aalten, bleef daar de broek altijd aan? Je zou het haast denken, want ondeugende kinderen kregen hier veur de bokse.

Ook een wat oudere uitdrukking doet vermoeden dat de broek aanbleef. De bokse warm maken, zo noemden Eibergenaren een pak voor de broek. Maar ook daar hadden ze het wel over de bokse ofstrieken (of ofstreupen). En de nog veel oudere uitdrukking 'de bleik opbeuren' doet eveneens vermoeden dat er doorgaans geen textiel zat tussen de kinderbillen en vaders straffe(ende) hand.

Sandra Vanreys te gast bij Dialect, muziek en praot

Sandra Vanreys te gast bij Dialect, muziek en proat

ZELHEM - In het programma van zondag 16 september is Countryzangeres Sandra Vanreys te gast in de studio van radio Ideaal voor het programma 'Dialect, muziek en proat'. Zij doet haar verhaal in het dialect of ze nooit anders gedaan heeft, terwijl ze haar sporen wereldwijd verdiend heeft met optredens tot in Nashville, de bakermat van de countrymuziek. In oktober viert zij haar 35-jarige zangcarrière met een avondvullend programma met Country-bands en -zangers.

Op haar setlist staat tegenwoordig ook een Nederlandstalig lied en met haar leerling Eric Heutink nam ze onlangs enkele nummers in het Achterhoeks dialect op in de iBeat Recording studio te Zelhem. Naar aanleiding van vragen van haar publiek en van Radio Ideaal heeft Sandra besloten om ook zelf een lied in het Achterhoeks dialect op te nemen. De primeur heeft ze toegezegd aan het dialectprogramma van krijgen Radio Ideaal .

In het programma van aanstaande zondag ook aandacht voor Drenths talent van muzikanten, die meegedaan hebben aan 't Drenths Liedjesfesival. De band 'Aosem' eindigde daar op de tweede plaats en zangeres Lusanne Boes uit de omgeving van Westerbork krijgen hun airplay.

Het Dialectprogramma bij Radio Ideaal is elke zondagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur te beluisteren op 99,5 FM.

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dat ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. In zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de Ijssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

Cursus abstract schilderen

RUURLO - Abstract Schilderen, kun je dat leren? "Jazeker", zegt Hugo Pos. "Ook zonder enige schilderservaring! Bij Abstract Schilderen ben je niet gebonden aan een onderwerp. Dat geeft vrijheid."

Het gaat vooral om het idee, de lijnvoering, vorm en het kleurgebruik. Van al deze elementen moet een compositie gemaakt worden. Bij de cursus wordt gewerkt met acrylverf. Materie toevoegen aan de verf, zoals zand of houtsnippers geeft een extra dimensie aan het schilderij. Schilderen kan met je handen, een spatel, een vork….kortom, er zijn geen grenzen. "Maak gebruik van je eigen fantasie, gevoel en spontaniteit. In principe hoeft een abstract schilderij niets voor te stellen, maar het mag wel. Iedereen mag er in zien wat men wil."

Er wordt thematisch gewerkt. Door het beproefde lesprogramma zijn de resultaten direct zichtbaar. De basiscursus van acht lessen start dinsdag 25 september van 10.00 tot 11.45 uur. Aanmelden bij Hugo Pos, cursusleider. Meer informatie en contact: www.hugopos.nl.

Eendje 1943 was de snelste in de Badeendjesrace

BRONCKHORST/BRONKHORST - Van de 3000 eendjes die zondag 2 september hebben geracet op de Grote Beek in Bronkhorst, was nummer 1943 het eerst bij de finish. Notaris Jeroen Blankestijn heeft, dobberend in een bootje bij de eindstreep, dit eendje en het verbindende lotnummer tot hoofdprijswinnaar uitgeroepen. Lotnummer 1943 is goed voor een rondvlucht boven Bronckhorst.

Daarnaast zijn er nog vijftig andere nummers genoteerd, die goed zijn voor prijzen. De eerste prijs is gevallen op lotnummer 981; de tweede prijs op lot 1952 en de derde prijs op 1986.

Overige prijzen: 4 2339; 5 890; 6 1964; 7 2219; 8 836; 9 2296; 10 2136; 11 931; 12 833; 13 813; 14 1737; 15 488; 16 2508; 17 2199; 18 271; 19 1282; 20 2823; 21 2859; 22 2285; 23 1847; 24 1440; 25 1531; 26 2925; 27 1779; 28 1921; 29 1118; 30 1465; 31 1045; 32 2867; 33 2812; 34 2969; 35 2021; 36 622; 37 414; 38 1656; 39 1475; 40 2657; 41 1546; 42 1780; 43 1953; 44 1069; 45 2124; 46 1409; 47 1358; 48 2256; 49 1577; 50 1661.

Mensen met winnende loten kunnen zich melden bij het zwembad waar ze hun aankoop hebben gedaan.

De opbrengst van de Badeendjesrace van de Lions Club Bronckhorst is voor deze vier openluchtbaden in Bronckhorst, zij zorgen voor de afwikkelingen van de prijzen.

www.zwembadhetelderink.nl
www.zwembadsteenderen.nl

www.zwembad-indedennen.nl

www.hessenbad.nl

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZUTPHEN ZON. 23 SEPT Parkeerterrein. HOUTWAL Info Kr.hr. tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl.

VLOOIENMARKT & More BRAAMT ZON. 23 SEPT., 10-17 uur TERREIN MARKANT (Outdoorcentr), Gildeweg 7 Inf.Kr. Hr,Tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Nummerverkoop ClédingkanTine: 13 september. Partycentrum Langeler 09.00 – 10.00 ClédingkanTine: 27 september Drievetol Spalstraat 29 Hengelo Gld v.a 11.00.

RUURLO: Abstract Schilderen, iedereen kan het leren ook zonder schilderservaring. Beproefd lesprogramma, direct resultaat. Start dinsdag 25 september, 10.00 uur. Alle info: www.hugopos.nl.

Volop mooie bio pompoenen en vaste planten.Bio zorgkwekerij Aaldering De Stek Wittebrinkweg 8 zelhem 0314 324356 Open ma t/m zat. 10.00 u tot 17.00 u.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-31664693.

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046.