Contact Bronckhorst Zuid

12 juni 2018

Contact Bronckhorst Zuid 12 juni 2018


Openluchtdienst met Herman Haan en Marise den Bakker

VELDHOEK – De kapel in de Veldhoek wordt bestuurd door de Protestantse gemeenten Zelhem en Hengelo. Tijdens de jaarlijkse openluchtdienst, dit jaar 24 juni, werken 'de Veldhoek' en 'Hengelo' nog nauwer samen en gaan de deuren van de Remigius voor 1 zondag dicht. De openluchtdienst is bij Kampeerboerderij de Haverkamp, Vierblokkenweg 3 in Hengelo. Aanvang 10.15 uur.

Dit jaar komt Herman Haan uit Toldijk als voorganger naar de openluchtdienst. Wie hem kent weet dat hij erg van muziek houdt en graag zingt waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidt. Op de Facebookpagina Goede Herder Kapel is een filmpje van hem te zien. Tijdens de voorbespreking noemde hij muziek de hartslag van God. God ontmoeten in muziek. Dit hoeven niet alleen psalmen en gezangen te zijn maar dat kan ook in gospelsongs of popmuziek.

Wie hier ook heel goed weg mee weet is Marise den Bakker, met haar zelf geschreven liederen en covers. Liederen waarbij de tekst en de muziek ieders hart raakt. Marise is een singer-songwriter van 16 jaar en speelt gitaar, piano en zingt. In 2016 heeft ze meegedaan aan The Voice Kids. Op nieuwjaarsdag 2018 mocht zij haar opwachting maken bij een nieuwjaarsconcert op TV.

Ook wordt er aan de kinderen gedacht. Er wordt een speciale tafel ingericht waar ze lekker kunnen tekenen, kleuren en knutselen en dat heeft natuurlijk ook met muziek te maken. De collectes zijn voor stichting Simba en de vierde zondagcommissie. Na de dienst is er een ontmoeting onder het genot van een kopje koffie of thee.

Beker jubileumeditie Bronckhorst JO19 Toernooi gewonnen door Zelos

BRONCKHORST/ZELHEM - De tiende editie van het Bronckhorst Jeugdvoetbaltoernooi voor JO19 teams dat op zaterdag 9 juni bij VV Zelhem werd gespeeld is gewonnen door Zelos JO19, dat in de finale Basteom met 1-0 versloeg. Basteom werd daarmee tweede.

De jubileum editie met 10 deelnemende teams is bijzonder goed verlopen. Alle 10 deelnemende teams van Zelhem, Zelos (2 teams), Halle, Pax (2 teams), Vorden, Vorden/Ratti, HC'03 en Basteom werden in het kader van het jubileum van het toernooi beloond door de organisatie van VV Zelhem, met medewerking van De Graafschap; alle teams kregen een voucher voor 20 toegangskaarten van een wedstrijd van De Graafschap voor komend seizoen in de eredivisie.

De wisselbeker voor het winnende team Zelos, werd uitgereikt door wethouder Evert Blaauw aan de aanvoerder van Zelos Gijs Loman.
De strijd om de plaatsen 3 t/m 10 was ook zeker boeiend. Vorden behaalde de derde plaats, HC'03 werd vierde, Pax vijfde, Zelhem zesde, Halle zevende, Ratti achtste, Zelos JO19-2 werd negende en Pax JO19-2 uiteindelijk tiende.

Met medewerking van de scheidsrechters en door keeper Jordy Rondeel van De Graafschap werden de spelers van het toernooi ook individueel beoordeeld op hun prestaties en werd Dirk Spanjer van HC'03 gekozen tot beste speler van het toernooi. Hij kreeg een fraaie beker en mocht van Jordy een shirt van De Graafschap en een beker in ontvangst nemen.

De Graafschap verleende ook medewerking door keeper Jordy Rondeel bij het strafschoppen schieten. De penalty bokaal werd gewonnen door het team van HC'03. De beker daarvoor werd uitgereikt door Harm Jan Evers van het CDA Bronckhorst. Bij het uiterst sportief verlopen toernooi werd tot sportiefste ploeg gekozen het team van Vorden/Ratti. De sportiviteitsbeker werd uitgereikt door Antoon Peppelman van de PvdA van de gemeente Bronckhorst.

De organiserende vereniging VV Zelhem kan terugkijken op een uiterst geslaagd toernooi. Het toernooi met 10 deelnemende teams werd voor de tiende keer georganiseerd op de velden van voetbalvereniging Zelhem. Een mooie promotie voor het jeugdvoetbal in de gemeente Bronckhorst.

Moet Zelhem op de schop?

ZELHEM - In de route Zelhem vitaal en leefbaar te houden is dat de centrale vraag die de werkgroep 'Vitale Kernen' Zelhem bezig houdt en het laatste wat de werkgroep wil, is dat zij dit, als een select groepje Zelhemmers, gaan bepalen. Uit reacties op 'Bronckhorst spreekt' en bij de bedreiging van het voortbestaan van de Zelhemse bibliotheek (2500 reacties) blijkt dat de inwoners van Zelhem erg betrokken zijn bij het wel en wee van hun gemeenschap. Vitale Kernen wil gebruik maken van die betrokkenheid en ze de vraag 'Moet Zelhem op de schop?' voorleggen. Inwoners worden uitgenodigd om op zaterdag 30 juni tussen 10.00 en 16.00 uur naar de Markt te komen, waar op grote schermen een aantal speerpunten en opties in beeld wordt gebracht, om mee te praten over hoe Zelhem vitaal kan blijven.

Vliegerfeest

Zo'n zeventig vliegeraars met de meest uiteenlopende vliegers komen zaterdag 7 en zondag 8 juli naar de voetbalvelden van HC '03 in Drempt om hun kunsten te laten zien tijdens het vierde achtereenvolgende jaarlijkse vliegerfeest.

B 3

Column

Pax

De Hengelose voetbalvereniging Pax bestaat negentig jaar. Negentig jaar aan blauw-witte voetbalhistorie. Negentig jaar aan verhalen binnen en buiten het veld. Bij één van mijn mooiste Pax-herinneringen buiten het veld is de hoofdrol weggelegd voor een auto. Om precies te zijn een groene Nissan Almera. Kom ik op terug.

Daarvoor moet ik namelijk eerst uitleggen dat ik als weinig talentvolle jeugdspeler een bescheiden rol speel in de geschiedenis van Pax. Tot en met de B-jeugd – tegenwoordig JO17 – voetbalde ik met veel plezier. Een keeper noemde mij weliswaar eens de beste linksback waarmee hij ooit gespeeld had, maar dat zei meer over hem dan over mij.

Wel heb ik als speler bijzondere wedstrijden meegemaakt. Bijvoorbeeld die bij DVC'26 in Didam. Door een tekort aan spelers begonnen we die wedstrijd met negen man. Er was echter weinig reden tot paniek, want er waren twee spelers uit een hoger elftal onderweg. Mochten we op achterstand komen, dan zouden die versterkingen dat wel oplossen.

Dat bleek niet nodig, want wonder boven wonder stonden we met negen man binnen een kwartier met 0-3 voor. Iedereen liep ineens een paar tandjes harder. We zaten in een zetel en toen na twintig minuten de versterkingen het veld betraden, kon het al helemaal niet meer misgaan. Dachten we. Met elf man verloren we die wedstrijd met 4-3.

Als supporter van Pax stroomde ik in op het moment dat Henk Bloemers in het eerste elftal in de spits stond. Het was de tijd waarin de gebroeders Ten Kate tot de sterkhouders behoorden. Zenuwslopend waren altijd de wedstrijden in de nacompetitie. Inmiddels is Pax al jaren derdeklasser. Dit seizoen was er het dubbele treffen met Keijenburgse Boys.

Een groot deel van de Pax-geschiedenis ken ik alleen van verhalen. Verhalen uit de jaren tachtig, toen Pax doorstoomde tot bovenin de eerste klasse en uitgroeide tot een begrip in de Achterhoek. Destijds stond de befaamde bult bij thuiswedstijden aan beide kanten van de tribune helemaal vol. Voetballiefhebbers uit de gehele regio kwamen in Hengelo kijken.

Eén van de hoogtepunten van het voetbalseizoen als speler was het jaarlijkse uitje na afloop van dat seizoen. Tijdens één van die uitjes gingen we naar Duinrell in Wassenaar. Eerst naar het attractiepark en aansluitend naar het subtropisch zwemparadijs, het Tikibad. Dat betekende een autorit van zo'n twee uur, met onze trainers als chauffeurs.

Het hoogtepunt van die dag vond al plaats tijdens de heenreis. De auto waarin ik zat, reed achteraan in een stoet van vier Hengelose auto's over de snelweg. Het zal de A12 zijn geweest. Toen we in de spiegels flink wat snelle auto's zagen naderen, besloot de trainer achter het stuur van onze auto om ook even gas te geven.

De blikken van de jongens in de auto's voor ons staan me jaren later nog altijd helder voor de geest. Met grote ogen keken ze naar het passerende autogeweld. Ze zagen een gele Ferrari! Een rode Ferrari! Een gele Lamborghini! En als laatste in het rijtje – als klap op de vuurpijl – een groepje teamgenoten, enthousiast zwaaiend in een groene Nissan Almera.


Vliegerfeest op voetbalvelden HC '03

DREMPT - Op zaterdag 7 en zondag 8 juli organiseert 't Hessenhuus in samenwerking met Dick en Tonny Toonen uit Langerak voor het vierde achtereenvolgende jaar een vliegerfeest op en rond de voetbalvelden van HC '03. Zo'n zeventig vliegeraars met de meest uiteenlopende vliegers komen daar bijeen en maken er samen een uniek en gratis toegankelijk evenement van voor zowel jong als oud. De entree is gratis. Het vliegerevenement is op zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Het bestuur van multifunctionele accommodatie 't Hessenhuus, ook het clubhuis van voetbalvereniging HC '03, wilde vier jaar geleden graag een evenement organiseren voor het hele gezin. Rick Toonen, de zoon van Dick en Tonny, voetbalde destijds bij HC'03 en zodoende kwam het echtpaar in contact met de organisatie. In het tweede weekend van juli vindt daar voor de vierde keer op rij een spectaculair vliegerfeest plaats. "De voetbalvelden lenen zich uitstekend voor zo'n evenement', vertelt Dick Toonen die zelf al ruim 25 jaar fanatiek vliegeraar is en zijn eigen vliegers ontwerpt en zelf maakt op de naaimachine.

De hobby van het echtpaar Toonen bracht hen op vliegerfeesten in Nederland maar ook in Duitsland, Denemarken, Engeland, Frankrijk, België en Spanje. "In het begin bezochten we zo'n vliegerfeest dat meestal een weekend duurt slechts één dag, tegenwoordig bezoeken we zo'n vijftien à twintig feesten per jaar. Dat zijn ongeveer twaalf volledige weekenden per jaar en soms nog wat doordeweekse dagen", vertelt Dick. Wat trekt hen zo aan in het vliegeren? Dat is voor Tonny geen moeilijke vraag: "We kunnen er onze creativiteit in kwijt door zelf een vlieger te ontwerpen en te maken. Het is een grote uitdaging om te proberen zo'n vlieger de lucht in te krijgen en te houden. Bovendien is het heerlijk om in de buitenlucht je hobby uit te kunnen oefenen en de vliegerfeesten zijn echt heel gezellig, er is onderling een enorme saamhorigheid."

Snoep droppen en nachtvliegeren
Voor het vliegerfeest in Drempt hebben Dick en Tonny zo'n zeventig collega-vliegeraars uitgenodigd met de meest uiteenlopende vliegers in grootte en kleurencombinaties. Voor kinderen wordt een workshop vliegers maken en een puzzeltocht georganiseerd, en ze kunnen snoep en knuffels aan vliegers vastbinden die vervolgens gedropt worden. Met een camera aan een vlieger worden luchtfoto's van de omgeving gemaakt die belangstellenden later kunnen opvragen.

Op zaterdagavond vindt het spectaculaire nachtvliegeren plaats waarbij vliegers in het donker worden opgelaten. Het publiek wordt aangeraden dan zelf een zaklamp mee te nemen om de vliegers te bekijken.

Uitwerking dorpsplan Halle krijgt gestalte

HALLE - Nadat 12 december 2017 na uitgebreide voorbereiding het nieuwe dorpsplan Halle werd gepresenteerd zijn er ondertussen acht werkgroepen actief om verschillende onderdelen die in het dorpsplan beschreven zijn tot uitvoering te brengen. Deze zogenaamde uitwerkgroepen werken in hoge mate van zelfstandigheid onder de vlag van de belangenvereniging Halle's belang om hun speerpunten gestalte te geven om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Halle te behouden en, waar mogelijk te verbeteren.

Op basis van de analyse van de input op de eerste dorpsbijeenkomst heeft de Werkgroep Buitengebied bestaande uit Henk Eenink, Annelies Dull, Marja Polman, Marleen van der Linde, Sander Nijhuis, Wim Klanderman, Lizette van Rijsewijk, Wilma Wentink, Remco Krouwel, en Erwin Wolsink een viertal speerpunten om de komende periode actief mee aan de slag te gaan:
- Zandwegen (incl. wandel en fietsrecreatie)
- Biodiversiteit
- Groene Landschapsstructuren
- Cultuurhistorie

De werkgroep, net als de andere werkgroepen bestaande uit vrijwilligers, is inmiddels flink op stoom. De diverse subwerkgroepjes zijn drukdoende informatie te verzamelen, te bundelen en uit te werken tot praktische uitvoerbaarheid. Daarbij wordt samenwerking gezocht met zowel boeren, burgers en buitenlui als met professionele instanties en overheden.

Zo heeft de subwerkgroep biodiversiteit de eerste slag in de praktijk ook al gemaakt. De eerste kilo zaaigoed voor vlinders en bijen, geschonken door de gemeente Bronckhorst, is verspreid bij diverse inwoners en ingezaaid op een aantal locaties in het buitengebied van Halle. De toezegging dat dit de komende jaren uitgebreid zal worden naar meer kilo's en dus meer vierkante meters bloemenpracht is ook al binnen. Een mooi en kleurrijk begin dus.

Daarnaast krijgen ook de andere speerpunten steeds meer gestalte.Na een aantal vergadering blijkt dat de uitwerking van diverse speerpunten uitstekend te combineren zijn en ruimschoots in elkaar overlopen. De werkgroepen houden inwoners van Halle graag via berichtgeving in het Contact op de hoogte van de voortgang. Hallenaren die het leuk lijkt mee te helpen, kunnen zich melden bij Halle's Belang. Voor meer informatie, zie de website.

Tinus en Dieni gaan al zestig jaar hand in hand

Tinus en Dieni Sevink te midden van hun kinderen en burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam

Echtpaar Sevink uit Zelhem viert diamanten huwelijk

Door Luuk Stam

HENGELO/ZELHEM – Een vertrouwd beeld is het. Tinus Sevink (81) in de stoel vlakbij het raam in zijn appartement in woonzorgcentrum De Bleijke. Zijn vrouw Dieni (80) in de stoel naast hem, met haar rechterhand innig gevouwen in de linker van haar man. "Ach, mien tuutjen", zegt hij dan steevast.

Omdat Dieni dementerend is, woont zij op een andere afdeling in het woonzorgcentrum. Toch ziet ze haar man nog elke dag. De twee kunnen zich ook geen leven zonder elkaar voorstellen. Jarenlang runden ze samen garage en pompstation Sevink op de Markt in Zelhem. Op deze dinsdag 5 juni vieren ze hun zestigjarig huwelijk.

Dochters Helma, Marjan, Karin en Trudie en zoon Gerard zijn daarom deze middag met hun aanhang aanwezig. Bestuurder André Endeman van Markenheem – waar De Bleijke onder valt – komt op de koffie. En burgemeester Marianne Besselink is namens de gemeente Bronckhorst hiernaartoe gekomen om de felicitaties te overhandigen.

Ook jongste kleindochter Aniek (12) is vanuit school langsgefietst om opa en oma te feliciteren. Ze is één van de elf kleinkinderen. Ook hebben Tinus en Dieni inmiddels drie achterkleinkinderen. De hele familiegeschiedenis komt terug in de vele fotoboeken die hier deze middag op tafel liggen.

Het grootste deel van die foto's is gemaakt in Zelhem, waar Tinus en Dieni zijn geboren en getogen. Hun beide vaders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het Zelhemse verzet. Het maakte dat de twee geen onbekenden van elkaar waren. De vonk sloeg over tijdens het dansen in het Witte Paard.

Heel wat stiekeme afspraakjes later verloofde het stel om in 1958 te trouwen. Bij dat trouwen speelde toenmalig burgemeester Langman van Zelhem een belangrijke rol. Doordat de vaders van het bruidspaar verzetsleden waren, was er een nauwe band ontstaan tussen de families en het lokale bestuur. De burgemeester verrichtte hoogstpersoonlijk de huwelijksvoltrekking.

Een uitspraak die Langman tijdens dat huwelijk deed, bleef Tinus Sevink altijd bij. "Hij zei tegen mij: 'Als jij je vrouw net zo trouw blijft als ik mijn Volkswagen, dan komt het helemaal goed.'", vertelt de 81-jarige oud-Zelhemmer. Sevink was namelijk Volkswagen-dealer en de burgemeester was één van zijn trouwe klanten.

Na jaren op de Zelhemse Markt te hebben gewoond, verhuisde het echtpaar Sevink naar de Oranjehof. Zo'n vier jaar geleden was het niet langer mogelijk om zelfstandig te blijven wonen. Vanwege de nieuwbouw van De Zonnekamp verruilden ze hun geliefde Zelhem noodgedwongen voor Hengelo, waar ze nu op De Bleijke wonen.

Waar Tinus Sevink jarenlang uitkeek op de Zelhemse kerk, heeft hij nu zicht op die in zijn nieuwe thuisdorp. Het wonen bevalt hier goed. Helemaal op de momenten dat zijn vrouw naast hem zit. Dat is nu het geval. En dan is de kamer ook nog gevuld met bloemen, gebakjes en gezelligheid. "Wat geweldig dat we dit nog mee mogen maken", jubelt Tinus. Een geheim? Nee, dat hebben hij en zijn vrouw niet. "Het gaat allemaal vanzelf."

Drukte van belang bij heropening Aldi

Vaste klant mevrouw B. Wissink was de winnares van de hoofdprijs van de krasactie. Foto: PR

ZELHEM - Vrijdagochtend waren de eerste klanten al om half acht aanwezig voor de feestelijke heropening van de vernieuwde Aldi-vestiging aan de Markt in Zelhem. De officiële opening van de winkel werd gedaan door District Sales Manager Boudewijn Wezel samen met filiaalleider Christian Kappert. Vervolgens stroomden de vele mensen nieuwsgierig naar binnen en werden direct verrast door de geur van versgebakken broodjes.

Klanten waren zichtbaar tevreden met de nieuwe formule van de winkel. Het team werd veelvuldig gefeliciteerd. "Fantastische winkel!" werd door velen gezegd. Binnen enkele uren krasten vierhonderd klanten prijzen weg van bijvoorbeeld jacuzzi's, digitale camera's tot de hoofdprijs van 250 euro. Deze hoofdprijs werd rond half tien uitgereikt aan vaste klant mevrouw B. Wissink. "Wat een prachtige winkel is het geworden. Deze prijs komt heel goed uit, kan ik spulletjes kopen voor de vakantie", aldus de enthousiaste hoofdprijswinnares.

De hele dag bleef het een drukte van belang. De nieuwe opzet van de winkel was bij velen dan ook onderwerp van gesprek. "Wat een mooie openingsdag! We hebben er met z'n allen heel hard voor gewerkt de afgelopen week. Het is dan ook ontzettend leuk om vele blije klanten te zien en positieve reacties te horen. Daar doe je het tenslotte voor", aldus de trotse filiaalleider Christiaan Kappert.

Bij de foodtruck konden heerlijke, vers klaargemaakte hapjes van Aldi-producten geproefd worden. Hier werd door klanten veelvuldig gebruik van gemaakt.

De bruidegom kookte voor alle gasten

Nog steeds verliefd blikken Ann en Herman Garritsen elkaar in de ogen. Links burgemeester Marianne Besselink die het stel namens de gemeente Bronckhorst feliciteerde. Foto: Eric Klop

ZELHEM - Het was precies zestig jaar geleden al net zo'n mooie dag. Ann en Herman Garritsen-Aalten uit Zelhem weten het nog precies: "Zonneschijn en 27 graden". Vandaag, woensdag 6 juni 2018, laat de zomer zich evenmin onbetuigd. Prachtig weer om stil te staan bij hun 60-jarige huwelijk.

Door Eric Klop

Bruid (81) en bruidegom (86) zijn mensen van deze tijd, blijkt uit de inrichting van hun ruime appartement. Hedendaags, vrij strak en toch supergezellig. Met meubels waarvan hij enkele onlangs nog zelf maakte. Herman Garritsen is geen man om stil te zitten. En Ann vindt het prima. Tijdens een dansavond, medio jaren '50, sloeg de vonk over. Zij woonde bij haar ouders in geboorteplaats Bilthoven, hij verhuisde op zijn 23ste van het noord-Overijsselse Nieuwleusen naar het vlakbij gelegen De Bilt. "Vanwege het werk van mijn vader. Ook ik woonde nog thuis. Werkte als kok op de kustvaart. Tijdens het kerstverlof kwam een oude vriend over uit mijn geboortedorp. We zochten wat vertier en gingen stappen. Met mijn zus. En een vriendin van haar. Ann. Leuk meisje!".

De tijd schreed voort. Zus Greetje werd als Anita Berry wereldberoemd in Nederland met het lied 'Middellandse Zee; souvenir van mijn dromen", dat begin jaren '60 maandenlang in de hitparade stond. Toen hadden Herman en Ann elkaar na een paar jaar verkering al eeuwige trouw beloofd. Op 6 juni 1958. Het huwelijksfeest vond plaats in een horecagelegenheid bij haar om de hoek. Maar niet nadat Herman had gekookt voor alle gasten… Varen was er voor hem echter niet meer bij. Kort voor de bruiloft vond hij een baan op de wal. "Als kok, in een rusthuis voor repatrianten te Zeist." Bakken, braden en kokkerellen had hij geleerd tijdens zijn militaire dienst die hij doorbracht in Nieuw-Guinea. "Van moederskant kwam ik uit een slagersfamilie. Mijn eerste salaris verdiende ik als slagersjongen. Toen ik voor mijn nummer op moest komen meldde ik mij aan als kok. Dan leer je tenminste wat, in plaats van alleen maar zand te happen. In Nieuw-Guinea maakte ik voor de manschappen marsepein en speculaas. En heb ik de Indische rijsttafel onder de knie gekregen. Die bereid ik nog regelmatig." Ann luistert likkebaardend toe.
Na verloop van tijd hield Herman het in de professionele keuken voor gezien. Hij werd attent gemaakt op een vacature bij de firma A.B. Dick, uitvinder en producent van stencilmachines en later ook offset-apparaten. "Ik heb daar tot mijn pensioen, in 1982, gewerkt. Eerst in de technische dienst, later als chef werkplaats en, na mijn eerste hartinfarct, als trainer van de buitendienst. Ann en ik woonden toen in Nieuwegein." Veel vrije tijd bracht het echtpaar door in en rond een stacaravan in Markelo. "Ons enig kind, Ronald, woonde inmiddels in Bemmel", blikt de bruid terug. "Wij wilden ook naar het oosten des land. In 1997 kwam een woning vrij op 't Soerland in Zelhem, mooi gelegen tussen Markelo en Bemmel.". De bruidegom vult aan: "We voelden ons in Nieuwegein niet meer thuis. Leuke bijkomstigheid is dat mijn betovergrootvader van vaderskant uit Zelhem kwam. En mijn opa werkzaam was op een boerderij nabij het Wapen van Heeckeren in Hummelo. Mijn vader is er geboren. In Zelhem zijn we een beetje terug bij mijn roots."

Ann heeft haar wortels elders, maar zij vindt het in Zelhem eveneens geweldig. Ook in het hedendaags ingerichte appartement aan de Prinses Beatrixstraat, dat het stel vijftien jaar geleden betrok. "De sfeer, de mentaliteit van de mensen… Heerlijk." Ze zingt bij een dameskoor. Fietsen met de plaatselijke seniorenclub durft ze niet meer. Bang om te vallen, hoewel nog best kwiek ter been. "Jammer", verzucht ze. "Het was altijd erg gezellig." Herman trapt nog wel regelmatig op de pedalen en is lid van een keyboardclub. En het hout dus, dat hij hoogstpersoonlijk omtovert tot prachtige tafels en kasten. Bovenal genieten ze samen van hun kleinzonen Bas (20) en Daan (16). Bemmel ligt nooit te ver weg.

Op de 60-jarige huwelijksdag zelf deden Herman en Ann Garritsen-Aalten het kalmpjes aan. "De burgemeester komt ons feliciteren; hartstikke leuk!". Het echte feest vond afgelopen zaterdag, 9 juni, plaats. In de IJsselhoeve, nabij Doesburg. Met 86 gasten, inclusief een aantal oud-collega's van Herman. Kookt de bruidegom dan weer zelf? Hij lacht: "Nee, dit keer laten we dat doen…"

Zomerfietstocht met bedrijfsbezoeken

HENGELO/ZELHEM – Stichting Fiets de Boer op in het Gelderse Hengelo organiseert op zaterdag 21 juli een Fiets de Boer Op zomerfietstocht.

Fietsen over bekende en onbekende paden. Dat kan allemaal tijdens de jaarlijkse zomerfietstocht in Hengelo en omgeving. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen fietsers starten bij Partycentrum Langeler aan de Spalstraat 5 in Hengelo en Restaurant 't Olde Schot aan de Varsselsestraat 11 in Zelhem.
Onderweg zijn een diverse agrarische en niet-agrarische bedrijven te bezichtigen, tot 16.00 uur zijn belangstellenden welkom. Ook zal het pannenkoekenhuis met muziek, dans en allerlei handvaardigheden deze keer niet ontbreken.
Meer informatie over de route van ongeveer 30 kilometer, vraag Boukje Midden, telefoon 0575-464638 of afmidden@gmail.com.

Vitaal blijven heeft meerdere aspecten

Is het gebied tussen Hummeloseweg en gemeentewerf geschikt voor nieuwbouwwijk

Vervolg van voorpagina

ZELHEM - Het vitaal blijven heeft meerdere aspecten. Daarin spelen onder andere werkgelegenheid, onderwijs, verenigingsleven, woningbouw en winkelbestand een rol. De werkgroep heeft moeite met de grondgedachte van de gemeente Bronckhorst dat we in een krimpregio zitten en dus de plannen daarop moeten aanpassen. Het idee van de werkgroep is juist om te voorkomen dat we een krimpregio worden door investeringen op bovengenoemde gebieden.

Om een goed advies te kunnen geven aan de gemeente Bronckhorst is de werkgroep 'Vitale Kernen' vorig jaar begonnen met het samenstellen van de werkgroep met vertegenwoordigers uit de verschillende sectoren op sociaal, maatschappelijk, sport en economische gebied. Die werkgroep ging eerst zelf 'brainstormen' over de problemen en de oplossingen voor de toekomst. Om deze analyse te bespreken werden enkele maanden geleden alle verengingen, stichtingen en organisaties uitgenodigd. Ook daar werd weer gestreefd om gezamenlijke doelen en speerpunten te vinden.

Nu die 'input' verzameld is, wordt de bevolking gevraagd zich uit te spreken over de uitdagingen en mogelijke ontwikkelingen. Om de betrokken burger daarbij te helpen is aan de Architectengroep Gelderland gevraagd om aan de hand van die 'input' op 30 juni in een presentatie weer te geven wat de mogelijkheden eventueel zijn. Verder komt de werkgroep met een aantal 'voorzetjes', waarover de mening van de inwoners van Zelhem gevraagd wordt.

Een voorbeeld van zo'n voorzetje is de constatering dat het aantal inwoners van Zelhem in de leeftijdscategorie 20 – 45 jaar in de afgelopen jaren met 25% gedaald is. Dit is juist de groep met (jonge) kinderen, die er voor moet zorgen dat de werkgelegenheid (die er zeker is) ingevuld wordt, maar ook voor aanwas op scholen, verenigingen etc. Alles grijpt daarbij in elkaar, want met woningbouw alleen ben je er niet. Het dorp moet aantrekkelijk zijn en blijven om de betrokkenen enthousiast te krijgen om er te komen wonen.

Met de actie van zaterdag 30 juni hoopt 'Vitale Kernen Zelhem' een breed draagvlak te krijgen voor de oplossingsrichtingen, zodat een gedegen en gedragen plan kan worden ingediend bij de gemeente Bronckhorst. "Doen we niets, omdat er op dit moment nog geen echte problemen zijn, dan bepaalt de gemeente (en ook nog eens een nieuw college, waarvan we nog niet weten hoe ze hier mee om zullen gaan) de toekomst van Zelhem." Vitale Kernen wil er graag, namens de inwoners, over meepraten en nodigt belangstellende inwoners uit deel te nemen in één van de commissies van de werkgroep. Ook dit kun je op 30 juni kenbaar maken.

Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie 'Getekende verhalen'. U ziet het werk van een aantal toonaangevende striptekenaars. De expositie is tot en met 23 juni geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse Bibliotheek.

Agenda
14 juni: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

19 juni: Dagtocht Fietsgroep Welzijn Zelhem. 50 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

28 juni: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

28 juni: Zomeravondfietstocht. Deelnemers kunnen tussen 18.00 en 19.00 uur starten bij café 'de Tol' in de Wittebrink.

29, 30 juni en 1 juli: Feest in de Heidenhoek, met Talent Show, kinderspelen, vogelschieten, feest in de tent en het EK weidevolleybal. Toernooi 4 tegen 4.

30 juni: Informatie Vitale Kernen op de markt in Zelhem. Kom naar de open vrachtwagen en laat u informeren over de toekomst van Zelhem.

1 juli: All you need is tennis. Tennis toernooi met zelf samengestelde teams. Van 9.00 tot 16.00 uur.

3 juli: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.

3 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 25 km. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

7 juli: Zelhemse Zomerfeesten met braderie, live muziek en vele andere activiteiten.

12 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. 15 km. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat Zelhem. Inl. tel. 06-49135536.

Avondwandeling Halle

HALLE - Al vele jaren organiseert Halle's Belang in de maand juni de avondwandeling met afstanden van 5 en 10 kilometer. Ditmaal kan men op dinsdag 19 juni door en langs de mooie natuurgebieden van het buitengebied van Halle wandelen. De kortste afstand is zeer geschikt voor jonge kinderen (en hun ouders/verzorgers) om met de wandelsport kennis te maken.

Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het Dorpsplein te Halle (Dorpsstraat 21). Routebeschrijvingen zijn beschikbaar. De kosten bedragen 5 euro per persoon, dit is inclusief 2 consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen gratis mee.

Onderweg wordt tijdens de pauze een consumptie aangeboden en aan het einde van de tocht, bij Eetcafé de Woage aan het Dorpsplein, is er voor elke deelnemer (nogmaals) een consumptie.

Galerie en beeldentuin 'de Hulenhof'

ZELHEM - Bij hun aankoop van boerderij 'de Hulenhof' aan de Brunsveldweg in het Zelhemse buitengebied was het voor Jean Pierre Pasma en Peter Ringens duidelijk dat 'het achterhuis' van de boerderij de functie van expositieruimte zou krijgen. Aanvankelijk werd het werk van kunstenaar Jean Pierre zelf tentoongesteld, maar allengs kwamen er werken bij van bevriende kunstenaars. Tijdens hun zoektocht naar kunst in de regio kwamen ze onder andere terecht in de beeldentuin 'de Stegge' in Winterswijk van Els en Jan Stevens en toen bleek dat die gingen stoppen besloten ze het initiatief voort te zetten met een beeldentuin rondom hun boerderij. Een aantal beelden werd overgenomen en met de makers ervan werd contact opgenomen om ze te interesseren voor het nieuwe initiatief. Het resultaat is een prachtige beeldentuin met het werk van 22 kunstenaars.

De 'tuin' van de Hulenhof leent zich perfect voor dit doel. Met laantjes, een weiland, omzoomd door een bosrand, enkele, in het veld staande, hooimijten en een tuinhuisje met expositiemogelijkheden zijn er volop mogelijkheden om de meest uiteenlopende kunstwerken de juiste plek te bieden. De collectie is dan ook zeer divers. Jean Pierre is dan ook duidelijk over de doelstelling. "Kunst is nooit eenduidig en wordt gemaakt door een grote verscheidenheid aan kunstenaars. Met ieder zijn of haar eigen inzicht en voorkeuren voor vorm, materiaal en techniek. Figuratief of abstract, klassiek of vernieuwend. Onze voorkeur is divers maar niet vrijblijvend. Onze weg zullen we daarin nog moeten vinden. Maar juist het spel tussen bovengenoemde factoren onderling kan kunst voor iedereen interessant maken."

De expositie op 'de Hulenhof' is t/m 19 augustus geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Open dag magnesium bij drogisterij Oosterink

ZELHEM - Op vrijdag 22 juni vanaf 10.30 uur is er een speciale 'Magnesiumdag' bij drogisterij Oosterink, Stationsstraat 28 te Zelhem. Magnesium is een belangrijk mineraal, dat bij meer dan driehonderd processen in het lichaam betrokken is. Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 75 procent van de mensen een tekort hieraan heeft. Dat kan (ernstige) gevolgen hebben en zich uiten in problemen met: spieren, gewrichten, spanning, energie, stress, vermoeidheid, neerslachtigheid, rusteloosheid e.d. Tijdens deze dag kan iedereen een gratis test doen, die aangeeft of er sprake is van een magnesiumtekort. De gehele dag is er een magnesiumspecialist aanwezig, die u op dit gebied deskundig kan adviseren. Ook voor sporters is dit een goede gelegenheid om een professioneel advies te krijgen. Dit alles is geheel gratis en u kunt gewoon even binnen lopen of een afspraak maken (0314 625 106).

Badmintonners slaan hun slag

Burgemeester Besselink opent de Special Olympics in Bronckhorst in Het Hooge Wessel in Steeenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Achterhoek gastheer Special Olympics 2018

Door Liesbeth Spaansen

ACHTERHOEK/BRONCKHORST - Op is de Achterhoek trotse gastheer voor De Special Olympics 2018 zijn gehouden op 8, 9 en 10 juni. De Achterhoek was hiervoor gastheer. Burgemeester Marianne Besselink opende deze door zaterdagochtend 9 juni de sporters toe te spreken en het Olympische vuur te ontsteken. De Gemeente Bronckhorst nam de organisatie van de onderdelen badminton en golf op zich.

Alle sporters, coaches en vrijwilligers van het Special Olympics Badmintontoernooi. Foto: Bert Wisselink

De Special Olympics Nationale Spelen is een evenement voor alle sporters met een verstandelijke beperking, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.000 deelnemers deden mee aan 21 verschillende takken van sport. Daarbij kregen ze steun van veel vrijwilligers en coaches. De spelen werden feestelijke geopend op 8 juni in het stadion van voetbalvereniging de Graafschap in Doetinchem.

In Sporthal Het Hooge Wessel in Steenderen was het zaterdagochtend 9 juni een drukte van belang. Na de aankomst van de spelersbus en het omkleden van de spelers, mochten zij één voor één de sporthal betreden voor een Olympische binnenkomst. Ze werden voorgesteld door speaker van deze dagen Maarten Sluiter uit Klijndijk, compleet met volgspot en applaus. Een mooi welkom.
Burgemeester Marianne Besselink, zelf een enthousiast badmintonster verrichte de openingshandeling, het aansteken van het Olympisch vuur. "Ik vind het geweldig om bij het badminton te mogen zijn. Het roept oude herinneringen op van de toernooisfeer, het met elkaar sportief strijden en daarna de dag leuk afsluiten." Zij sprak de sporters toe met sportieve woorden. "Je wint al als je meedoet, zie ik staan op shirts. En zo is het, maar natuurlijk gaan jullie ook voor de winst. Veel plezier."
Na de gezamenlijke warming up met Dansgroep De Knupduukskes uit Vorden, waar sporters en vrijwilligers aan meededen, gingen de wedstrijden van start.

Badmintonverenigingen Hengelose Badmintonclub (HBC) Hengelo, Flash Vorden en Badmintonclub (BC) Steenderen werkten samen om deze toernooidagen. Zondag 10 juni werd het hoofdtoernooi afgerond.

De dubbels categorie 1 en 2 waren samengestelde koppels uit verschillende clubs. De prijsuitreiking werd onder andere gedaan door wethouder Evert Blaauw, Combinatiefunctionaris Ernst Jan Somsen en Sporthalbeheerster Erna Jolink.

Uitslagen:
Dubbels categorie 2: 1e Debbie Schrijver en Angela Zhu
Dubbels categorie 1: 1e Duncan Watterson en Zoe Zambie
Mannendubbel categorie 1: 1e Patrick Kwakman en Lars van der Pot van De Klup Twente
Vrouwenenkel categorie 2: 1e Debbie Schrijver van De Kluproosjes
Vrouwenenkel categorie 1: 1e Zoe Zambie van Isle of Man
Mannenenkel categorie 2: 1e Bert Nieuwerth van De Klup Twente
Mannenenkel categorie 1: 1e Lars van der Pot van De Klup Twente


www.achterhoekfoto.nl

Column

14 juni

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

Doetinchem

Autisme en Mantelzorg, 'Naasten in beeld'

't Brewinc

Doetinchem

RAS-Café; Activiteit Zomer Pubquiz en Gezelschapsspellen

Gruitpoort

15 juni

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

16 juni

Zelhem

Rijbewijskeuring

Stichting Welzijn Zelhem

Doesburg

Antiekmarktje Zandbergstraat

Doesburg

Vestingwandeling Hoge Linies

Streekmuseum De Roode Tooren

17 juni

Doetinchem

Kampioensclubmatch Club du Griffon Vendéen des Pays Bas

Kasteel De Kelder

Doetinchem

Tuinconcert jubilerend Symfonisch Blaasorkest, voor en door alle leeftijden

Herberg Het Onland

Wehl

Expositie Nijman en van Veen

Orso d'Oro

19 juni

Doetinchem

Workshop 'Mindmappen' voor tieners/jongeren en volwassenen

basisschool 't Prisma

Halle

Avondwandeling Halle

Eetcafé De Woage

22 juni

Doesburg

Stadsrondrit paardentram

VVV Doesburg

Zelhem

Open Tafel

Stichting Welzijn Zelhem

Doesburg

Openlucht bioscoop

Looiersweg Dijk

23 juni

Doesburg

Openlucht Concert Doesburg

Looiersweg Dijk

24 juni

Doesburg

Montmartre Markt

Halle

Zomerfietstocht Zondag 24 Juni Halle

Dorpshuis

Wehl

Expositie Nijman en van Veen

Orso d'Oro

Doetinchem

Ad Vanderveen samen met Kersten de Ligny

Wijngaard Duetinghem 838

Muziek op het plein

HALLE - Muziekvereniging Euterpe maakt er een feestje van op zaterdag 23 juni. Midden in het dorp: Muziek op het plein, onder het genot van een drankje.

Het wordt vast een vrolijke zomer en aan de muziek zal het niet liggen. De vereniging geeft de jeugd een podium: ze krijgen een mooie kans om zich te laten zien en horen. De muzikanten hopen dat voorbijgangers, die bijvoorbeeld op de fiets zitten, hun route verleggen, afstappen en gezellig aanhaken. Het is de moeite waard, heerlijk een ontspannen avondje genieten van onder andere Wonderful Days, Bongo Dancing, Coldplay On Stage, Music from Pirates of the Caribbean, Doe Maar medly, Sambossa en Samba de Janeiro.

Bij slecht weer gaat het helaas niet door, volg de facebookpagina van Euterpe.

Classic Cross in Hummelo

Hummeloër Peter Bergsma in aktie tijdens een eerder editie van de Classic Cross. Foto: Hans Gerritsen

HUMMELO - Op zondag 17 juni ronken oude motoren op motocrosscircuit 'de Heksenplas', want op die dag houdt motorsportvereniging TCD Hummelo de Classic Cross. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de deelnemers hun tot in de puntjes gerestaureerde crossmotoren uit de jaren 60, 70, 80 en 90 van de vorige eeuw op het circuit de sporen geven, om zo hoog mogelijk te eindigen en daarmee zoveel mogelijk punten in de wacht te slepen.

Gedurende de dag zullen meer dan 150 rijders op hun prachtige oude crossmotoren drie maal in actie komen, 's ochtends vanaf 09.30 uur worden de trainingen gedaan en 's middags vanaf 12.00 uur worden twee manches gereden. Om de pk's op de baan te kunnen aanspreken zijn de coureurs wekelijks velen uren bezig met de preparatie van hun klassieke motoren, menig technisch probleem moet daarbij overwonnen worden.

De diverse klassen
- Classics 50cc (van voor 1982) met vooral Kreidlers in diverse uitvoeringen;
- Classics 60+ en 60-, met oa 2-takt motoren als CZ, Bultaco, Maico en de zware 4-takt motoren zoals BSA, JAWA, Triumph en Matchless;
- Twinshock klasse, motoren met luchtkoeling, trommelremmen en 2 achterschokbrekers;
- Pré 90 en Pré 95 (en dat zijn dus motoren voor respectievelijk 1990 en 1995);
- Classic Zijspannen, met naast fraaie 4-takt machines ook 2 EML Jumbo 2 cilinder tweetakten.

In het toegankelijke rennerskwartier kan iedereen genieten van alle klassieke motoren, de coureurs zullen u daar ook enthousiast over vertellen. Verder komen veel lokale/regionale coureurs aan de start en dragen vele coureurs tijdens het rijden de crosskleding uit de vervlogen tijden.

Bent u liefhebben van techniek of gewoon van motocross? Kom dan naar de Heksenplas om de sfeer te proeven en sportieve en technische hoogstandjes te bewonderen. Entree 5 euro (tot en met 15 jaar gratis).


Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

Drempt, Hummelo en Keppel - Agenda week 24/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com.

Voor-Drempt
• Iedere donderdag repeteert zangvereniging Zanglust van 19.45-22.00 uur in het Dorpshuis. Info: Jos Buiting, tel. (0314) 653853 of zie www.zanglustdrempt.nl
• t/m 24 juni: volgens traditie loopt de aspergetijd bij aspergeboerderij De Stokhoven aan de Rijksweg 37 nog door tot Sint Jan. De boerderijwinkel is dagelijks geopend van 9.00-18.00 uur. Info: www.de stokhoven.nl

Achter-Drempt
• za 16 juni: jeugdtoernooi HC'03 op sportpark 't Doornslag; 's morgens voor JO8 en JO 9, 's middags voor JO 13.
Vanaf 17.00 uur onderling toernooi voor de senioren van HC'03, gevolgd door seizoenafsluiting.
Info: www.hc-03.nl
• wo 20 juni: rummikuppen en kaartspelen voor 50-plussers georganiseerd door de KBO-PCOB, van 14.00-16.00 uur in de parochiezaal van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel (0313) 471931.
• t/m 9 juli: in De Dobbe, de expositieruimte van wijnboerderij 't Heekenbroek, zijn schilderijen te zien van Nolly Bouhuijs. De Dobbe en het terras van de boerderij aan de Tellingstraat 7 zijn geopend wo t/m zo van 12.00-17.00 uur. Info: www.heekenbroek.nl

Hummelo
• Iedere dinsdag repeteert het Hummelo's Gemengd Koor van 19.45-21.30 uur bij FF naar Steef. Belangstelling om ook lid te worden? Kom dan een keer luisteren en sfeer proeven. Info: Belinda Plant, tel. 06-46477115.
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• Op aanvraag: rondrit per huifwagen of rijtuig door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info en reservering: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• wo 13 juni: op feestelijke wijze wordt de gerestaureerde dorpspomp van Hummelo om 16.00 uur weer in gebruik genomen.
• do 14, vr 15 en za 16 juni: openstelling van de privétuin van Piet en Anja Oudolf aan de Broekstraat 17 van 11.00-16.00 uur. Voor nadere info en een beeldimpressie: www.oudolf.com
• vr 15 juni: koffiemorgen in dorpshuis De Ruimte, van 10.00-12.00 uur. Voor gezelligheid en een praatje bent u van harte welkom. Deze koffieochtend wordt georganiseerd door de diaconie van de Protestantse gemeente Hummelo. Voor info en vervoer: Chris Vrogten, tel. (0314) 381602.
• t/m za 21 juli: in galerie De Bisschop een expositie met schilderijen van Rens Hoekstra, sieraden van Marja Zeilstra en bronzen diersculpturen van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.galeriedebisschop.nl

Hoog-Keppel
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• Iedere vrijdag bootcamp voor enthousiastelingen van 13 tot 55 jaar, van 18.00-19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Hessenhal. Info: Lars Timmer, tel. 06-23416488 of via lars@personallfit.nl
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl
• In de zomerperiode traint schaats- en skeelervereniging De Hessenrijders in en om de Hessenhal. Op dinsdag van 19.00-ca.20.30 uur (hard)looptraining; op donderdag traint de jeugdskeelergroep van 19.00-20.00 uur. Nadere info: www.hessenrijders.nl

Laag-Keppel
• Hangt bij de Keppelse Molen in de Dorpsstraat de vlag uit, dan bent u welkom in de polder- en waterkorenmolen voor bezichtiging en deskundige uitleg. De groenten- en bloementuin is het gehele jaar door vrij toegankelijk. Voor nadere info: www.keppelsemolens.nl
• t/m zo 24 juni: in galerie Espace Enny 'Zo helder is het werkelijk zelden', een groepsexpositie met een grote verscheidenheid aan technieken en media. De galerie aan de Dorpsstraat 14 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Info: www.espaceenny.nl

Langste dag wandeling

HUMMELO - Donderdag 21 juni houdt de Protestantse Gemeenten Drempt&Oldenkeppel en Hummelo de 'Langste Dag Wandeling'. Deze start vanaf 19.00 in de kerk van Hummelo.

Met woord-beeld-geluid wordt samen stilgestaan bij de langste dag van het jaar. Vanuit Hummelo wandelt men naar de kerk in Hoog-Keppel. Hier staan koffie en thee klaar. Na een kort woord-beeld-geluid moment gaat de wandeling terug naar Hummelo, waar om ongeveer 22.00 uur in de kerk de avond gezamenlijk afgesloten wordt. Daarna is er in De Ruimte (naast de kerk) gelegenheid met elkaar na te praten, waarbij hapjes en drankjes natuurlijk niet ontbreken.

World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van 6 tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk.

De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in.

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een 'overall' winnaar. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

Voorbereidende werkzaamheden Aviko Vrieshuis gaan van start

Art impression van het te bouwen vrieshuis. Foto: PR

STEENDEREN - De bouw van het nieuwe Aviko vrieshuis gaat nu werkelijk van start. Vanaf 11 juni wordt een aanvang gemaakt met onder meer de aanleg van riolering, putten en een noodweg. Direct na de zomerperiode start de daadwerkelijke bouw.

Met de werkzaamheden wordt begonnen nadat de Rechtbank Gelderland de bouw- en omgevingsvergunning voor het Aviko vrieshuis in Steenderen op 25 mei jl. heeft goedgekeurd. Reeds eerder heeft de Raad van State het bestemmingsplan goedgekeurd en met de uitspraak van de Rechtbank Gelderland is bevestigd dat het plan van Aviko voldoet aan alle wet- en regelgeving en dat de procedures juist zijn verlopen.

"Na een lange periode van oponthoud kunnen wij nu echt starten met de voorbereiding van de bouw", aldus Gert-Jan Janssen Reinen, projectleider Vrieshuis Aviko. "De omstandigheden zijn nu gunstig. Zo zijn de grondwaterstanden in deze periode prima voor het verdichten van het zandpakket onder het vrieshuis en het aanbrengen van fundatielagen, rioleringen en mantelbuizen. Waarschijnlijk is dan ook geen bemaling nodig. We verwachten een spoedig verloop van de bouwvoorbereidingen."

De bouw van dit vrieshuis maakt deel uit van een omvangrijk investeringsplan om toekomstige groei mogelijk te maken. Steenderen is voor Aviko één van de locaties die is aangemerkt als 'Centre of Excellence' waar productie, opslag en transport uitstekend gecombineerd kunnen worden. Tijdens de werkzaamheden wordt zo veel als mogelijk getracht eventuele tijdelijke last voor omwonenden tot een minimum te beperken. Geïnteresseerden kunnen de voortgang van de bouw straks live volgen via de website.

Expositie in teken van ontmoeten

Werk van Anne von Drehle. Foto: PR

ZELHEM - In juli en augustus vindt weer de zomerexpositie in de Lambertikerk in Zelhem plaats, dit jaar met zeer verschillende werken. De opening is op 30 juni om 16.00 uur. De titel van de expositie is Ontmoeten.

Ontmoeten is op veel manieren hier van toepassing, denk aan: de overgang van zorg- naar ontmoetingskerk; tussen bezoekers en kunst; tussen kunstenaars onderling; van materialen en werkvormen; van stijlen en wie weet ook de ontmoeting tussen mensen tijdens het bekijken van deze expositie.

Er is gekozen voor meerdere exposanten uit de regio Achterhoek, in totaal zijn er werken van elf kunstenaars te zien. Dit zijn: Kathleen Osborne, Marianne Appels, Anne von Drehle, Louise Bierhuizen, Dolf Bierhuizen, Leonne van Lent, Theo Wichering, Harry Lankveld, Jan Kuppens, Gerrit Grievink en Gerrit Hengeveld. De expositie is te zien van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 17.30 uur, en op zondag rond de eredienst (m.u.v. rouwdiensten of andere besloten bijeenkomsten in de kerk).

Deelnemers 'Hummelo Open' brengen ode aan Jelle van Gorkom

Deelnemers 'Hummelo Open' brengen ode aan Jelle van Gorkom. Foto: PR

HUMMELO - Zondag 3 juni vond de 'Hummelo Open' plaats. Een fietscrosswedstrijd georganiseerd door vrijwilligersgroep 'De Heuvelkrabbers', op het fietscrossbaantje dat vorig jaar naast de basisschool in Hummelo werd geopend door onder meer Jelle van Gorkom. De middag was een groot succes met een flink aantal deelnemers in de leeftijd van 4 tot 16 jaar, die de sportieve strijd met elkaar aangingen. Het zonnetje scheen en ook aan toeschouwers was geen gebrek. Na afloop van de wedstrijden brachten de deelnemers een ode aan Jelle van Gorkom. Dit om hem een hart onder de riem te steken nadat hij in januari zwaar ten val kwam tijdens een training op Papendal.

Derde Montmartre markt van het seizoen in Doesburg

DOESBURG - Zondag 24 juni wordt alweer de derde Montmartre markt van dit seizoen georganiseerd in het historische centrum van de Hanzestad Doesburgen wel op de Vischmarkt in de Roggestraat en een gedeelte Veerpoortstraat.

De gevels van de oude panden en de sfeervolle terrassen zorgen voor de perfecte sfeer voor een Montmartre markt. Op deze markten leuke kramen met Frans gerelateerde producten maar ook antiek, veel brocante, kunst, curiosa en boeken. Ook de portretschilder en de Franse musette en Django Reinhard muziek ontbreken niet. W

De Montmartre markt is op zondag 27 mei van 10.00 tot 17.00 uur. De Montmartre markten worden dit jaar verder gehouden op zondag 29 juli en zondag 26 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie, zie de website.

Kom zien, proeven, ruiken, horen en voelen op Boerderij Ruimzicht

HALLE - Op zondag 17 juni houdt Boerderij Ruimzicht een open dag en is iedereen tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom.

Beleef Ruimzicht tijdens de rondleidingen die gehouden zullen worden op het erf en in de tuin. Maak in de weide kennis met de familiekudde. Bekijk hun heuvelstal en ruik de bijzondere mest die daar ontstaat. Proef de kaas die door kaasmakerij Aurora gemaakt wordt van de melk. Kom kalfjes knuffelen, een koe met de hand melken en trampoline springen tussen de strobalen.

Er valt van alles te beleven op Ruimzicht dus laat je verrassen en kom op bezoek. Om 13.00 en om, 15.00 uur vinden er rondleidingen bij het vee plaats, en om 13.45 uur en 15.00 uur zijn er twee rondleidingen in de tuin.

Fietstocht Veldhoek

VELDHOEK – Volksfeestcommissie Veldhoek organiseert zondag 24 juni haar jaarlijkse Fietstocht. Start en finish zijn bij het Verenigingsgebouw achter voormalige basisschool Veldhoek aan de Kapersweg 4 in Ruurlo. Starten kan men tussen 13.00 en 13.30 uur. De tocht is ongeveer dertig kilometer. lang. Na afloop van de fietstocht is er in het Verenigingsgebouw gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje even gezellig na te praten. Iedereen is van harte welkom.

Boerderij Ruimzicht
Bielemansdijk 11 Halle

boerderijruimzicht.nl

Milos Cech wint HenK Golf Trofee 2018

De prijswinnaars van de wedstrijd 'HenK Golf Trofee. Foto: PR

HENGELO - Voor het derde jaar op rij is 26 mei op de 18-holes baan van Golfclub 't Zelle door de leden die woonachtig zijn in de voormalige gemeente Hummelo en Keppel de wedstrijd om de 'HenK Golf Trofee' georganiseerd. Naast de leden van 't Zelle waren dit jaar ook een aantal introducees uitgenodigd. Als voorwaarde om deel te nemen aan de wedstrijd is dat men woont of werkt in de voormalige gemeente Hummelo en Keppel.

Net als vorige jaren waren de weergoden de spelers goed gezind. Droog en zonnig weer zorgden voor een uitstekend verloop van de wedstrijd en een prima sfeer onder de spelers. Er waren verschillende prijzen te winnen die beschikbaar waren gesteld door Hotel Café Restaurant de Gouden Karper, Coffee Fresh, Beekman en Hartman Makelaars, van Dijk Makelaars, Golfshop de Bake en de Zellerij.

Eerste drie winnaars van de wedstrijd 'HenK' Golf Trofee. Foto: PR

Als beste golfer kwam Milos Cech uit Hummelo uit de bus. De tweede plaats was voor Bert Luimes en Rob Meenhuis werd derde. Na afloop van de wedstrijd is de dag gezellig afgesloten op het terras van de Zellerij.

Sporters tonen hun passie voor golf

Sportieve strijd op golfbaan 't Zelle tijdens de Special Olympics. Foto: Liesbeth Spaansen

ACHTERHOEK/HENGELO – Bij Golfclub 't Zelle in Hengelo konden de Special Olympische golfers hun wedstrijd spelen op zaterdag 9 juni. Na de vaardigheden en de wedstrijd, met een gezamenlijke lunch daar tussenin, eindigde de sportieve dag met prijsuitreiking en sluitingsceremonie.

Na de ontvangst van sporters, unified spelers en coaches door gastheren Franc Scheerder en Sjon Oude Egberink, heette de voorzitter van Golfclub 't Zelle Paul Baumann het gezelschap welkom. De deelname bestond uit 23 spelers en 23 unified spelers. Twee teams vormden een fligt.

Tijdens de Dressuur en Vaardigheidswedstrijd op De Hietmaat ook een Bixie rubriek. Foto: Theo Janssen

De deelnemers werden naar prestatieniveau ingedeeld in categorieën, het zogenaamde divisioning, waarbij iedere wedstrijd eerlijk en gelijkwaardig kon verlopen. Binnen elke categorie konden de spelers hun eigen successen beleven, al werd wel sportief maar enthousiast gestreden om de medailles. Tijdens het onderdeel skills in de ochtend, lieten de deelnemers hun vaardigheden zien bij putten, chippen en slaan. Tijdens de wedstrijd speelde de sporters samen met een speler zonder verstandelijke beperking, de unified speler, een ronde van 9 holes op de Shortgolf/Par 3-baan. Een sportieve strijd.

De gemeente Bronckhorst is actief betrokken en heeft de wens uitgesproken zich in te willen zetten voor een voortzetting na deze Spelen van het sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Voor golf zeker te realiseren, omdat de combinatie met een unified speler de sport geschikt maakt om mensen met een verstandelijke beperking op te nemen in een fligt.

Uitslagen:
Birdies: Jaco Wildschut hole 3 en hole 8, Elke Tjaberinga hole 1, Wim Passchier hole 9 en Kevin Rosema hole 6.
Skills: Jaco Wildschut Skill A/ korte putt, Thijs Stasse Skill B/lange putt, Guy Wouters Skill C/ chip, Jasper Schokkenbroek Skill D/pitch en Carolien van Sprang Skill E/ lange swing.
Divisions: Geel: 1e Lotte Janssen, blauw: 1e Carolien van Sprang, wit: 1e Kevin Rosema, rood: 1e Koen Bruers en oranje: 1. Jaco Wildschut.

Dressuur en vaardigheid

HENGELO - Voor het derde jaar op rij waren de weersomstandigheden tijdens de Dressuur en Vaardigheidswedstrijd op het evenemententerrein de Hietmaat prima. Op zaterdag 2 juni was het snikhete er gelukkig even af.

Met een kleine 90 starts was het een mooie opkomst. De wens voor een volgend jaar is een paar meer deelnemers zodat er vier dressuurbanen opgezet kunnen worden en daarmee de vaardigheid een snellere doorstroom heeft, wat voor het publiek weer net iets aantrekkelijker is.
De uiteenlopende soorten aanspanningen – enkel -, tweespan, paarden en pony's en uitkomende in meerdere klassen, zorgt voor veel rubrieken en dus voor veel prijzen. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Lavor, familie Langwerden te Hengelo en worden persoonlijk afgeleverd bij de menner thuis, ook het hoge noorden.
Ook de deelnemertjes van de Bixie rubriek: Tess, Lotte en Fenna - dit jaar voor het eerst uitgeschreven - zijn verwend door de familie Langwerden met een Goody Bag met leuke spullen en paardensnoepjes.
Ook enkele mooie resultaten van de leden: Patrick Wormgoor tweede in de B dressuur, Jurgen Bolt tweede L dressuur en Riechard Becker tweede M dressuur. In de vaardigheid L waren Jurgen en Patrick 1 en 2.
De organisatoren kijken terug op een geslaagde dag, dankzij de inzet van veel vrijwilligers/leden en met ondersteuning van de sponsoren die de vereniging het hele jaar een warm hart toedragen. In 2019 hopen ze opnieuw de Dressuur en Vaardigheidswedstrijd – mede in het kader van de Achterhoekbokaal – als activiteit op de kalender te zetten op de eerste zaterdag van juni.

Zelos meiden onder 13 kampioen

Zelos MO13 1, de terechte kampioen

ZELHEM - Eigenlijk stond het kampioenschap van het team MO13 1 van voetbalvereniging Zelos al vast toen het team op woensdag 6 juni voor de laatste competitiewedstrijd moest aantreden tegen AZSV MO13 1. Alleen bij een grote nederlaag zou het kampioenschap aan hun neus voorbij gaan.

Het werd een spannende wedstrijd, die door Zelos met 1-0 gewonnen werd. Daarmee was het kampioenschap een feit en met slechts 1 gelijkspel en voor de rest alleen overwinningen is het team dan ook de terechte kampioen.

De meiden werden door de sponsoren Hercol, Peppelman Zeilmakerij en Bouman Vloerservice beloond met een grote kampioensbeker voor het team met voor ieder teamlid nog een kleinere beker als aandenken aan dit kampioenschap.

De ouders hadden een mooi kampioensshirt gesponsord. Uiteraard volgde er een rondtocht door het dorp op de 'platte kar'.

JO-15 van V.V. Zelhem bekerwinnaar

Zelos JO-15. Foto: PR

ZELHEM - Zaterdag 2 juni is het team JO-15 van V.V. Zelhem bekerwinnaar geworden van het KNVB District Oost kampioenschap 2017-2018. Een spannende wedstrijd tegen Achilles'12 werd met 4-2 gewonnen. Er was geweldig passend vervoer geregeld voor de jongens. Zij mochten namelijk de heen- en terugreis plaatsnemen in de spelersbus van de Graafschap. Dat maakte het feest compleet!

Creatieve ochtend in Hyndendael

De leerlingen hebben samen met de ouderen een hele leuke ochtend gehad. Foto: Anouk Nijsen-Salemink

HUMMELO - Eind januari hebben de kinderen uit groep 8 van de Woordhof een prijs gewonnen met 'Groep 8 aan de macht' van de gemeente Bronckhorst. Ze moesten hier een raadsvoorstel voor schrijven. Dit raadsvoorstel hebben ze in het gemeentehuis gepresenteerd. Het plan was om een creatieve middag met ouderen te organiseren bij Hyndendeal.

Woensdag 6 juni is het plan uitgevoerd. De leerlingen hebben samen met de ouderen een hele leuke ochtend gehad waar ze verschillende activiteiten deden, zoals bingo, stoeldansen, tekenen en spelletjes.

Nadat de ouderen na de spelletjes even konden uitrusten is er nog een lunch gemaakt en deze lunch samen opgegeten. Alles was door de kinderen zelf geregeld. Het was een super leuke ochtend en de kinderen hebben erg genoten.

Haringparty bij Villa Ruimzicht voor 'goed doel'

DOETINCHEM - De traditionele 'De Graafschap Haringparty' wordt dit jaar gehouden op donderdag 21 juni bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. Tijdens het evenement wordt een Achterhoeks 'goed doel' in het zonnetje gezet.

De Graafschap Haringparty 2018 is een initiatief van Betaald Voetbal De Graafschap BV. Tijdens de Haringparty wordt de Cor Huntelaar Ring 2018 uitgereikt. De ring (en een bijbehorend geldbedrag) gaat voor het elfde jaar naar een persoon of organisatie die zich maatschappelijk opvallend verdienstelijk maakt in de Achterhoek en Liemers.

De CH-ring is ingesteld ter nagedachtenis aan De Graafschapper Cor Huntelaar en werd eerder uitgereikt aan onder meer Kanjers voor Kanjers, Bergh in het Zadel, Spindo Doetinchem, Sravana, Inloophuis Oude IJssel en Manege Zandewierde.

Op 21 juni maakt de jury bekend wie dit jaar de onderscheiding ontvangt. De jury bestaat uit Dirk Jan Huntelaar, Huub Kerkhoffs en Willem Marks.
Deelnemers aan De Graafschap Haringparty kunnen na een donatie meedoen aan de verloting van een vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst is bestemd voor het goede doel dat de CH-ring 2018 in de wacht sleept.

Slack Tide bij LIVE@IDEAAL

ZELHEM - Woensdagavond 13 juni staat de band 'Slack Tide' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun 'roots' en aspiraties in de muziek.

Slack Tide is een metalband uit Zevenaar, bestaande uit een groep vrienden gedreven door de passie voor 'Metal', waarbij, door de invloed van de leden, een variërende mix van genres is ontstaan. Door er een gezamenlijke productie van te maken ontstaan er nummers met verschillende invloeden en weinig repetitie. Het resultaat is technische en melodieuze metal gesteund door 'grunts' en versterkt door tweestemmig gitaarwerk en strakke drums.

In Slack Tide spelen Sander de Koning-vocals, Pim Timmermans-bas, Bas IJsveld-gitaar, Wouter Luca-gitaar en Jordy Verwijen-drums.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Bijzondere expositie bij Het Web

DOETINCHEM - Een bijzondere expositie van beeldend kunstenaar Marike Farenhorst is te zien in Kunstcentrum Het Web van 8 juni tot en met 29 juli. Marike Farenhorst maakt combinaties 'met textiel' schildert portretten en naakten op een ondergrond van ander textiel. Portretten worden als het ware ingelijst in textiel, of een portret wordt opgebouwd uit draadjes. En de laatste jaren combineert zij ook keramiek en textiel. Op zondag 29 juli wordt de expositie afgesloten met een feestelijke finissage met medewerking van Mieke Gorter (ontdekkingsreiziger) en fluitiste Jos Dingelhoff.

José Penterman-Kemkens neemt afscheid van Het Bariet

José Penterman-Kemkens in gesprek met een leerling. Foto: Leander Grooten

'Ik nodig oud-leerlingen van harte uit'

ACHTERHOEK - Relativeren, regie houden en meedenken typeert haar. Zelf zal ze dat niet zeggen, want bescheidenheid is ook een eigenschap. Na 43 jaar neemt José Penterman afscheid van het speciaal onderwijs en wil dat moment markeren met zoveel mogelijk oud-leerlingen om haar heen.

Door Leander Grooten

Als 20-jarig meisje uit Zieuwent begon Penterman (toen nog Kemkens, want niet getrouwd) als docente op de Hamalandschool. "Het was 1975 en er werden geen methodes aangeboden. We moesten alles zelf ontdekken." Het onderwijs is veranderd, maar de doelstelling nooit: de leerling zo zelfstandig mogelijk laten functioneren in de maatschappij.

Stagebureau
José was de afgelopen jaren de dragende kracht van het stagebureau van Het Bariet. Teamleider Inge Wijnen: "José heeft de interne stages voor de leerlingen mede opgericht. Dat was echt haar kindje. Daarna heeft ze zich ingezet voor externe stages." En dat is niet makkelijk," aldus Wijnen, "onze leerlingen vragen soms een andere aanpak." José: "Bedrijven creëren soms een functie speciaal voor onze leerling. Dat is mooi maatwerk. Zulke bedrijven zouden er meer moeten zijn."
Daarnaast heeft zij bijgedragen aan de opzet van het arbeidstrainingscentrum. "Dat hebben we bewust buiten de schoolomgeving geplaatst, als onderdeel van de maatschappij."

Oude bekenden
Met een goed gevoel kijkt zij terug op haar loopbaan. "Het is leuk om te zien als leerlingen nog steeds goed in hun vel zitten. Laatst kwam ik op een dagbestedingsplek en werd ik toegeroepen 'Hey Kemkens, hoe is 't'. Die man heb ik jaren geleden ergens geplaatst."

Zorgen voor de toekomst
In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, waarbij burgers zoveel mogelijk in het arbeidsproces mee moeten draaien. Hoewel dit past bij de visie van de school om leerlingen zo onafhankelijk mogelijk te maken, zijn er kanttekeningen. José: "Ze hadden de sociale werkvoorziening niet weg moeten doen, dat vind ik erg jammer." Inge vult aan: "De Participatiewet en de huidige politieke wind maken het moeilijker voor onze leerlingen een goede werkplek te vinden."

Regie bij José
Met het vertrek van José Penterman-Kemkens verlaat veel kennis de organisatie. Inge Wijnen kent haar al vijftien jaar als collega. "José is een constructieve meedenker. Rustig en bescheiden, maar als puntje bij paaltje komt, laat ze van zich horen en zegt ze hoe ze erover denkt. José houdt graag de regie, dat is haar kracht. Op 29 juni zal ze die op momenten toch moeten laten varen en accepteren dat zij in de spotlight staat. "Ik wil vooral afscheid nemen van mensen." De speeches en loftuitingen neemt ze op de koop toe.

Afscheidsreceptie
In de ochtend van 29 juni neemt José afscheid van de leerlingen. Van 15:30 tot 17:30 uur is de afscheidsreceptie voor genodigden, oud-collega's en oud-leerlingen en ouders. Deze kunnen zich opgeven via i.wijnen@hetbariet.nl om José de hand te schudden. Wat ze na haar pre-pensioen gaat doet, weet ze nog niet precies. "Eerst op vakantie. En ik hou van lezen, zingen en fietsen, dus ik vermaak me wel." Inge Wijnen vermoedt haar nog wel eens terug te zien op school. "Ze is jong van geest en een fijne collega om ook later nog eens beroep op te mogen doen."

Special Olympics Achterhoek voetbalfeest voor deelnemers en toeschouwers

Tijdens het toernooi is het aangenaam vertoeven in de schaduw onder de bomen op het sportcomplex. Foto: Henri Walterbos

Goud voor Grol/Longa G1

Door Henri Walterbos

De spelers van Grol/Longa zijn blij na een zwaarbevochten overwinning. Foto: Henri Walterbos
Het G-team van Grol/Longa 2 en burgemeester Bronsvoort zijn blij met de 6de plek. Foto: Henri Walterbos

GROENLO - "Ik kreeg de tranen in mijn ogen. Zo mooi om te zien hoe die spelers allemaal genieten. Daar kunnen wij allemaal nog heel veel van leren. Ontroerend mooi om te zien." William Krabbenborg, zaterdagmiddag met zoon Cas aandachtig toeschouwer op het voetbaltoernooi, het grootste onderdeel van de Special Olympics Achterhoek dit weekend, op zijn eigen sportpark Den Elshof. De reacties van toeschouwers zijn eensluidend. Het is volop genieten geblazen met de ruim 400 voetballers. Het gaat hierbij weliswaar niet om genieten van de allermooiste voetbalhoogstandjes, zoals een week eerder op hetzelfde complex tijdens het Internationaal Marveld Toernooi, met topclubs van over de hele wereld, maar wel van een enorme spelvreugde, onuitputtelijke blijdschap en sportiviteit die de voetballers laten zien. Eigenlijk noog veel mooier. "Iedereen is winnaar," zei Daniël van den Berg, trots burgemeester van het Olympisch dorp op Marveld Recreatie, al tijdens het afleggen van de olympische eed, vlak voor de openingshandeling van het grootste sportevenement ooit in de Achterhoek. Hier is niets te veel mee gezegd. "Het is prachtig om te zien en erbij te zijn. Ik heb een speler gezien die de hele wedstrijd alleen maar stond te klappen, maar er zitten ook best wel leuke voetballers bij," vertelt vrijwilliger Pelle Walterbos nog steeds genietend. "Als divisioner houden wij op zaterdag de scores en doelpuntenmakers bij en beoordelen hoe sterk de teams zijn. Zo komen op zondag de sterkere teams tegen elkaar uit en de mindere teams tegen elkaar."

Warm
Het gehele weekend is het warm. Er wordt tussen de wedstrijden door verkoeling gezocht onder de bomen op en rondom het sportpark. De blijdschap is enorm. "Soms moet je op een veld weleens wachten om te kunnen beginnen omdat spelers elders nog van de muziek aan het genieten zijn en dat even voorgaat. Mooi toch. Het is hun feestje," vertelt Rob Westervoorde in het wedstrijdsecretariaat. Het is mooi om te zien dat na een wedstrijd de spelers elkaar allemaal een hand of high-five geven, ongeacht winst of verlies. Tijdens wedstrijden wordt er zelfs gejuicht als een speler van de tegenpartij scoort. De spelers gunnen elkaar iets. Zo is iedereen blij.

Lovende mails
Namens sv Grol zijn het Ben en Rolf Meuleman die de organisatie van het tweedaagse toernooi op zich namen. Vader en zoon zijn beide betrokken bij het G-voetbal van sv Grol dat een jaar geleden een samenwerking aanging met Longa '30 uit Lichtenvoorde, onder de naam sv Grol/sv Longa '30.

'We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten'

Beiden kijken terug op een geslaagd toernooi. "We hebben er ongelooflijk veel energie in gestoken maar dit wel in tienvoud terug gehad door al die blije gezichten die we zagen," vat Ben het toernooi in één zin samen. "Het was leuk om te zien dat een vader met een dochtertje hier rondliep en Grolspeler Basten Overkemping zag lopen, een van de boegbeelden van de Special Olympics; 'Hebben we Basten eindelijk een keer in het echt gezien,' zei de dochter." Meuleman lacht erom. Rolf is al even tevreden over het verloop van het toernooi. Hij is blij met de vele lovende mails die hij op zondag al ontvangen heeft van deelnemende teams. "Wij hebben een superleuke dag gehad. Dat komt mede door jullie inzet," leest Rolf voor. "Daar doe je het voor."

Knappe prestatie
Sluit het G-team Grol/Longa G2 het toernooi af met een zeer verdienstelijke zesde plaats, het eerste team gaat zelfs met de gouden medailles naar huis. "Wat een enorme knappe prestatie," vindt ook burgemeester Annet Bronsvoort, die samen met Olympisch sportster en gouden medaillewinnares Marit Bouwmeester de medailles uit mag reiken. "De thuisploeg heeft de hoge verwachtingen helemaal waargemaakt," steekt presentator Erik Hagelstein tijdens de prijsuitreiking de winnende ploeg een extra veer op de hoed. Het gehele team juicht nogmaals. Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.


Het spannendste geschiedenisboek van Nederland: Historisch Festijn

VORDEN - Op het terrein De Horsterkamp in Vorden wordt zaterdag 7 en zondag 8 juli het grote Historische Festijn gehouden. Voor het eerst bieden meer dan 800 deelnemers van 65 levende-geschiedenis-groepen uit zeven Europese landen een reis door de Nederlandse geschiedenis. Nieuw is een podium waarop onder andere op de zaterdag van 15.00 tot 21.00 uur muziek uit alle eeuwen te horen is.

Het merendeel van de deelnemers op dit derde Historische Festijn komt uit alle delen van Nederland en daarnaast uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Polen, Tsjechië en Oekraïne.

Reis door de tijd
Ze geven een beeld van Nederland door de eeuwen heen. De reis begint in Vorden met een groep die de Midden-Steentijd (circa 10.500 jaar voor Christus) uitbeeldt. Ook de Romeinen zijn er weer, terwijl de periode van de Vikingen, de Late Middeleeuwen, de Gouden Eeuw, Napoleontische tijd en de 20ste eeuw zwaartepunten vormen. Met recht kan de bezoeker in Vorden een goed beeld krijgen van de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen.

Kampementen en markt
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. Tevens kunnen de kampementen van de diverse (inter)nationale groepen worden bezocht. Er is een grote -historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren Nederlandse geschiedenis zijn te bewonderen, proeven en kopen.

Bezoekersinformatie
Het Historisch Festijn aan De Horsterkamp 8 in Vorden is zaterdag 7 juli open van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 8 juli van 10.00 tot 17.00 uur.

Tickets zijn online in de voorverkoop verkrijgbaar via de website. Aan de kassa van het evenement zijn de prijzen iets hoger. De parkeerkaart voor de auto kan alleen aan de kassa worden gekocht en kost 2 euro.

'Het is heel erg leuk hier'

Het team uit Heesch op Marveld. Foto: Ferry Broshuis

Team uit Heesch geniet met volle teugen

Door Ferry Broshuis

GROENLO/REGIO - Terwijl de muziekformatie 'UT Natte Mondstuk' uit Zeddam vrolijke noten blaast, zijn honderden en nog eens honderden deelnemers aan de Special Olympics Achterhoek zich zaterdagavond druk aan het vermaken op Marveld Recreatie. De ruim 2000 deelnemers aan dit fantastische en sportieve festijn voor mensen met een verstandelijke beperking hebben net gegeten en maken zich op voor een vrolijk avondfeest. Zo ook een team uit Heesch bij Oss uit Noord-Brabant.

De burgemeester van het Olympisch dorp: Daniël van den Berg. Foto: Ferry Broshuis

Plezier
Met zijn zessen zijn ze, vier sporters en twee begeleiders. Die doen mee aan de gymwedstrijden die zaterdag al in Doetinchem werden gehouden en zondag verder gaan. De diverse sportonderdelen zijn verspreid over heel wat locaties in de Achterhoek, maar de centrale verblijfplaats is bij Marveld Recreatie, waar ze dergelijke aantallen mensen gemakkelijk en professioneel kunnen opvangen. Het dit jaar 50 jaar bestaande recreatiepark is ook voor dergelijke festijnen een ideale locatie. Zondag gaat het ook om de medailles die te winnen zijn. Maar de groep uit Heesch lijdt daar niet onder. "Ik heb geen zenuwen; meedoen is het belangrijkste", zegt Mark, samen met Nienke, Esther en Josefien de gymnasten, begeleid door de coaches Demi en Vicky. Ze genieten met volle teugen. Ze hebben ook net heerlijk gegeten, een lekkere gehaktbal met aardappelschijfjes en groente en ook nog een ijsje. Dat willen ze wel even zeggen. De coaches vertellen dat er bij het onderdeel gymnastiek in totaal 54 deelnemers zijn. Zondag gaat het voor de medailles, maar nu moeten ze van de avond genieten. Ze hebben er hard voor getraind, maar nu is er ontspanning en ze lachen vrolijk.

Burgemeester
Dan komt een man voorbij met een ambtsketen om. Het is de burgemeester van deze avond. Het is Daniël van den Berg, 34 jaar oud, en hij moet straks in de grote tennishal de vlag officieel overhandigen aan de mensen uit Den Haag, want daar wordt over twee jaar de volgende Special Olympics gehouden.

Of hij zenuwachtig is? Nee hoor, ook hij heeft er plezier in. Het valt op hoe alle deelnemers genieten en ze hebben eigenlijk nauwelijks tijd om wat te vertellen. Ze zijn op weg naar de grote tennishal om de officiële dingen die gedaan moeten worden mee te maken, of naar de grote zalen waar het feest en de polonaises inmiddels in volle gang zijn. En dat allemaal met heerlijke en aansprekende muziek erbij, je wordt er gewoon in meegezogen.

Het team van Heesch uit Oss heeft al heel lang flink geoefend. Ze gaan zich ook zondag weer krachtig presenteren, maar nu is er eerst dus feest. Dat duurt overigens niet te lang want morgen moeten ze wel fit zijn. Maar zenuwachtig? Nee!

Achterhoeks Open Golftoernooi

HENGELO - Voor de twaalfde keer wordt door Golfclub 't Zelle het Achterhoeks Open Golftoernooi georganiseerd, een van de grootste meerdaagse amateur golftoernooien van het land. Ruim 230 spelers en speelsters uit het hele land spelen op 16, 17 en 18 juni om een van de 75 finaleplaatsen. Zaterdag 23 juni is de finale voor de titel 'Winnaar Achterhoeks Open 2018'. Daarnaast wordt in het toernooi door Achterhoekers gespeeld om de titel 'Achterhoeks Kampioen 2018'. Daarvoor komen in aanmerking spelers die in de Achterhoek geboren zijn, en/of wonen in de Achterhoek, en/of lid zijn van een Achterhoekse golfclub. De wedstrijden beginnen op de finaledag met categorie 3 (handicap 20 tot en met 36) om 8.00 uur. Categorie 1 (handicap 0 tot en met 12) start op de finaledag vanaf circa 12.00 uur. Het einde van de wedstrijd is omstreeks 18.00 uur. Rond 19.00 uur volgt de prijsuitreiking. Evenals vorig jaar is er een tribune bij hole 18. Het publiek is van harte welkom en kan meelopen in de baan met de spelers of op de tribune plaatsnemen. Naast de tribune staat een horecatent met terras. De toegang tot alle wedstrijden is gratis.

Eva Schuurman presenteert haar boek op Mañana Mañana

Gijs Jolink neemt eerste exemplaar in ontvangst

VORDEN - Eva Schuurman, columnist van deze krant, zal op donderdagavond 14 juni haar bundel Kleine Trampolines op Mañana Mañana presenteren. Het eerste exemplaar van het boekje met verzamelde columns en sporadische gedichten zal overhandigd worden aan festivalorganisator Gijs Jolink. Behalve voor de presentatie van de bundel, komt Eva naar het festival om poëtische monumentjes voor bezoekers te bouwen. De presentatie begint om 18.30 uur in de Tipi.

Dichter des Achterhoeks, columnist voor Contact, trouwambtenaar, jurywinnaar bij het Concours om de Wim Sonneveldprijs (cabaret) en tekstschrijver voor Herman van Veen. De geboren Amersfoortse heeft een CV om trots op te zijn, maar presteren is allang niet meer het hoofddoel in haar leven, sinds ze 'thuiskwam' in de Achterhoek. "Ik ben hier rustiger en meer bescheiden geworden." De gemoedelijke nonchalance - vergelijkbaar met het Mañana-gevoel - die haar zo aanspreekt in de Achterhoeker, heeft ze zich meer eigen gemaakt.

Presentatie bundel
Kleine Trampolines

Een mooi beeld van die weg naar 'volwassenheid' geven de columns die ze sinds 2014 schrijft voor Contact. Een selectie daarvan - afgewisseld met wat 'sporadische gedichten' - zijn te lezen in de bundel Kleine Trampolines. 'Toegankelijk klein en bezielend groots haalt Eva Schuurman immense onderwerpen terug naar de overzichtelijkheid van het dagelijks leven.

Bundel met columns uit Contact afgewisseld met gedichten

Ze vindt troost in de papiercontainers langs de weg en durft soms op de rand van de achterdeur maar net de wereld aan. Tot ze op de trampoline haar kleine veerkrachtige wonderen ziet staan', zo wordt de binnenkant van het boekje aan de buitenkant beschreven. Tijdens de presentatie ervan op donderdagavond, zal ze op geheel eigen wijze haar werk voordragen. Het boekje zal daar te koop zijn en is later ook te verkrijgen bij onder andere boekhandel Bruna in Vorden.

Gedicht klaar terwijl je wacht
Later tijdens het festivalweekend zoekt Eva regelmatig haar eigen afgetimmerde hokje op, dat ergens in het Mañana-landschap verscholen ligt. Festivalgangers kunnen daar een vragenlijstje invullen en aan de Dichter des Achterhoeks geven. Het luik van haar hokje gaat dan voor enkele momenten dicht. Eva stoeit met de woorden en maakt op een ouderwetse typemachine een persoonlijk gedichtje klaar terwijl je wacht. Ze hoopt dat bezoekers met een lach op hun gezicht en een blijvende herinnering aan Mañana Mañana haar nieuwe thuis verlaten.

Pro's en Amateurs Golfclub 't Zelle

HENGELO - Op de baan van Golfclub 't Zelle wordt woensdag 20 juni een 27 holes Pro Am gehouden. Het Pro Am is een wedstrijd waaraan Pro's en Amateurs golfers deelnemen. In iedere flight van 3 amateurs start ook een Pro.

Op Joost Luiten en Daan Huizingh na, doen de beste Golfprofessionals van Nederland mee: Robert Jan Derksen, winnaar op de PGA Tour, Jan Dorresteijn, meervoudig Nederlands kampioen, Max Albertus, de best geklasseerde Nederlander op de KLM Open 2017, Ralph Miller (eveneens KLM Open deelnemer), Dylan Boshart, Robin Kind, John Woof (Fox Sport golfcommentator) , Giesbert Gommers, baanrecordhouder van GC 't Zelle een andere. Kijk voor de volledige lijst van Pro's op de website van de golfclub onder de rubriek Pro Am van het Achterhoeks Open. Hier staat ook het programma van de dag.

Het publiek kan meelopen met de flights of, wanneer men dat te vermoeiend vindt, plaats nemen op de tribune bij hole 18 van de grote baan. Daar staat ook een horecatent zodat het niet alleen een leuke, maar ook een gezellige dag kan worden.
Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

116.250 euro voor KWF na SamenLoop Bronckhorst

Een lach en een traan in 24 saamhorige uren

BRONCKHORST/HENGELO – Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst op zaterdag 9 en zondag 10 juni. In totaal 45 teams, dat zijn een kleine 900 Samenlopers en 230 Kinderlopers liepen hun ronden bij de 90-jarige gastheer PAX op Sportpark 't Elderink. De ontlading was dan ook groot toen de penningmeester Ben de Vries na een bewogen weekend de opbrengst bekend maakte: 116.250 euro.

Door Liesbeth Spaansen

De laatste dagen voor het weekend van de SamenLoop waren vrijwilligers aan het werk om het terrein in te richten. Zaterdags konden de teams hun kramen vullen. Rond 14.45 uur die middag waren de zitplaatsen door de eregasten ingenomen. Ambassadeurs burgemeester Marianne Besselink en Wilma Aalderink waren erbij.
Koninklijke Harmonie Concordia bracht samen met het bestuur van World Peace Flame Hengelo de Vredesvlam naar het PAX terrein. Voorzitter Dirk Hiddink heette iedereen welkom en nodigde ambassadeur Wilma Aalderink uit om met de vlam het SamenLoop vuur te ontsteken. Marije Luimes droeg haar mooie, zelfgeschreven gedicht voor en na een altijd weer kippenvel moment met het SamenLoop Lied van Anja den Bakker was het woord aan de burgemeester. Na haar inspirerende woorden en een klap op de grote gong startte de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst.

Tijdens de eerste ronde liepen eregasten, (ex-)kankerpatiënten samen met familie en vrienden, op het parcours. Daarna gingen de teamleden door. Zij wisselden elkaar af, maar ieders inzet was bijzonder om mee te maken.
Op het podium, langs de route van de SamenLopers, traden vele (muziek)gezelschappen op. Daarnaast waren de kramen rond de route bemand om verder te gaan met het verdienen van geld voor het goede doel, de KWF. Geuren van verse broodjes, oliebollen en koffie, kleuren van zelfgemaakte artikelen en nagellak en scherven na het stukgooien van servies, er was voldoende vertier om 24 uur te overbruggen. Kinderen vermaakten zich met Music Maatje en Circus Lorelly op het kinderplein. Daar stond ook het springkussen, de survivalbaan van Jan in 't Touw en nog veel meer.

Een ruim uur voor middernacht, tijdens de kaarsenceremonie, was de stilte op het terrein voelbaar. Alle 2000 kaarsenzakken verlichtten rond het veld het dan donkere terrein. De spots waren gericht op dichter, tekstschrijver en trouwambtenaar Eva Schuurman en zanger, acteur en entertainer Rutger de Vries die teksten en liedjes brachten die raakten. Erna Roeterdink vertelde haar indrukwekkende verhaal van overleven. Na een moment van stilte kwamen SamenLopers weer in beweging om hun weg te vervolgen.

Voor het eerst werd in Bronckhorst een KinderLoop georganiseerd. Zondagochtend namen daar 230 kinderen aan deel. Zij liepen na een warming-up van AeroFitt achter Muziekvereniging Crescendo aan en werden gepast afgevlagd. Joke Berendsen kreeg een cheque van maar liefst 6.350 euro overhandigd.

Na bijna 24 uur lopen was de taak van de SamenLopers bijna volbracht. De bestuursleden van de SamenLoop en de burgemeester deelden rozen uit aan alle deelnemers. Daarna liepen zij voorop tijdens de allerlaatste ronde die met elkaar werd gelopen. Tot slot telde iedereen mee van 10 naar 0. Het was volbracht.
Met op het podium het bestuur, de commissieleden en de burgemeester werd een succesvolle SamenLoop afgesloten met woorden van hoop en dank voor alle vrijwilligers, sponsoren, Pax, Ideaal, pers en deelnemers. Ambassadeur Wilma Aalderink doofde de vlam. De opbrengst bleek de verwachtingen te overtreffen. Het bedrag van 116.250 euro dat penningmeester Ben de Vries kon melden, was van zondag 10 juni rond 12.00 uur. Dat betekent dat er van de laatste uren verkoop op het terrein nog geld bij komt. Ook worden nog wel giften verwacht.

Anja den Bakker sloot af met het SamenLoop lied, meegezongen door het Vordens Mannenkoor en iedereen die op het terrein was. Een mooi moment van saamhorigheid. Daarna applaus. Een nieuwe periode ging in, van opruimen en het leven na de SamenLoop oppakken. Gelukkig zijn er veel foto's en films om mee na te genieten.

Zwarte Cross Talententuin in Achterhoek Nieuws

Carmen Bijsterveld, Ibrahim Abdi Ali, Herman IJzerman en Farhaan Abdi Ali. Foto: Meike Wesselink

Zeven veelbelovende jonge sporters uit het Oosten van het land krijgen een podium

ACHTERHOEK - Farhaan (14) en Ibrahim (17) Abdi Ali uit Groenlo werken iedere dag keihard om persoonlijke records te breken op de atletiekbaan. Herman IJzerman traint de Somalische broers die een ongelooflijke ambitie hebben om zo snel mogelijk de top te bereiken. De jongens zijn opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin waar in totaal zeven veelbelovende jonge sporters uit het Oosten van het land een podium krijgen. Alle sporters houden persoonlijke blogs bij die onder meer op de site van de Zwarte Cross te vinden zijn. Eens per maand verschijnt één van die blogs ook in de verschillende uitgaven van Achterhoek Nieuws. Hoe is het voor Farhaan en Ibrahim om onderdeel uit te maken van de Talententuin?

Door Meike Wesselink

Hoewel ze meestal in Zutphen trainen, kennen de jongens het terrein van de Zwarte Cross op hun duimpje. Het is er namelijk niet alleen heel geschikt om te crossen, je kunt er ook uitermate goed hardlopen en met de benenwagen door het zand ploegen. "Vorig jaar mocht ik opeens het terrein niet meer op toen ik wilde trainen. Waren ze bezig het festival op te bouwen", zegt Farhaan lachend. Zelf hebben de jongens wel zin in de Zwarte Cross. Ronnie Flex zien, dat lijkt ze wel wat.

Gastgezin
Herman IJzerman traint de jongens, maar is ook hun steun en toeverlaat. Gauw brengt Herman ze na de training naar het station voor aansluiting op de trein naar Groenlo. "Het is niet te doen. Die jongens trainen zich in het snot en moeten dan 's avonds laat nog terug naar Groenlo. Eten, slapen en de volgende ochtend weer vroeg in de bus naar school. We zijn op zoek naar een gastgezin voor de jongens van maandagavond tot en met vrijdagochtend, dat is namelijk veel praktischer, gezien de trainingen in Zutphen. Niet alleen de training, de rust en structuur daarnaast zijn minstens zo belangrijk. Een gastgezin voor de jongens samen zou natuurlijk ideaal zijn, maar twee verschillende gastgezinnen is net zo fijn", laat de topsportcoach weten. "Dus als iemand een idee heeft, dan horen we dat heel graag."

Top Team Hanzesport
Herman IJzerman nam het initiatief voor het Top Team Hanzesport, een individueel coachings- en begeleidingstraject voor topsporters die - net als de Abdi Ali-broers - beschikken over de perfecte balans tussen motivatie, discipline en talent. Herman coacht en krijgt daarbij steun van Doetse Huizinga en ex-atleet Bob Winter. Het is een 'way of life', zoals Herman het noemt; álles maar dan ook álles wordt in het werk gesteld om aan de top te komen. De jongens hebben dit voorjaar de Nederlandse nationaliteit gekregen en hebben de eerste wedstrijden al gelopen onder de Nederlandse vlag. Voorzichtig kijken ze al uit naar hun eerste EK.

Talententuin
Om de week schrijven de broers in hun blog over avonturen die ze meemaken tijdens hun sportcarrière. Zo kun je deze week lezen hoe Ibrahim de inschrijving voor het NK miste en over de 4.08 minuten waar Farhaan onder móet blijven tijdens zijn eerste wedstrijd op de 1500 meter.
Carmen Bijsterveld, coördinator online media van de Feestfabriek: "De Talententuin is in augustus 2017 in het leven geroepen en bedoeld om jonge topsporters promotioneel een stukje verder te helpen. De talenten krijgen workshops over mediagebruik, leren het toe te passen en krijgen tips van mensen uit de topsport zoals Stefan Groothuis en Erik Hagelstein. Motorcrosser Davy Pootjes zat vorig jaar al in de Talententuin, maar die heeft zich zo succesvol neer weten te zetten, dat hij dit jaar plaats heeft gemaakt voor Ibrahim en Farhaan."

Farhaan en Ibrahim voelen zich vereerd, maar moeten met hun bescheiden karakter nog een beetje wennen aan zoveel aandacht. Met tante Rikie hebben de jongens nog geen kennis gemaakt, maar dat gaat binnenkort ongetwijfeld gebeuren.


www.zwartecross.nl/talententuin

Eerste dagfondvlucht vanuit Gien

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 9 juni stond de vitessevlucht op het programma vanuit Quiévrain en een dagfondvlucht vanuit Gien.

PV De Koerier Zelhem
De leden van P.V. de Koerier namen deel aan de vitessevlucht, waarvan de winst uiteindelijk ging naar Harrie Niesink uit Zelhem. De duiven werden om 14.00 uur gelost in het Belgische Quiévrain, door 11 liefhebbers werden 126 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 256 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 17.28.13. Uitslag: H. Niesink 1, Sander Gemmink 2-6-9, H. Wassink 3-5-7-8, Wilma Meijerman 4, G. Dijcker 10.

PV Vorden
De laatste vitesse vlucht vanuit Quievrain werd wederom een overwinning voor Paul Hendriks, die hiermee ook Vitesse kampioen is. De afstand tot de hokken is 260 kilometer, behaalde gemiddelde snelheid 73 kilometer per uur. Uitslag: Paul Hendriks 1-2-11, Ashley Eykelkamp 3-4-5-18, Ria Luesink 6-8-9-15, Marc Tiemessen 7-10-17, H. J. Stokkink 12-13, R. de Beus 14, Comb. J. Meijer en Zn 16-19-20.
De dagfondvlucht vanuit Gien, betrof een afstand van 555 kilometer, snelheid 65 kilometer per uur. Winnaar Ashley Eykelkamp 1-2-3-4-5-6, Comb. J. Meijer en Zn. 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
Voor de korte vlucht vanuit Quievrain werden om 14.00 uur van acht deelnemers 73 duiven gelost. Uitslag: L. Te Stroet 1-6-7-13, E. Koers 2-3-5-8, G. Haverkamp 4-16, A. H. J. Peters 9-11-12-15, J. Teunissen 10-14-17, R. Koers 18, G. Duitshof 19. De lange afstandvlucht werd vervlogen vanuit Gien. Van zes deelnemers werden om 10.30 uur 28 duiven gelost. Uitslag: G. Duitshof 1, E. Koers 2, A. H. J. Peters 3-4-6, R. Koers 5, J. Teunissen 7.

Fiets- en wandelroute langs monumentale bomen in De Graafschap

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang maakt een serie fiets- en/of wandelroutes langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. De eerste druk van de eerste route is inmiddels uitverkocht, maar er is nu een tweede druk beschikbaar bij de VVV in Vorden.

De eerste route loopt van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch en via onder meer landgoed Het Enzerinck en kasteel Den Bramel terug naar Hackfort, allemaal in de omgeving van Vorden. De route is 28 kilometer lang, maar kan gemakkelijk ingekort worden tot 21 kilometer.

De gemeente Bronckhorst telt ongeveer 125 locaties waar monumentale bomen staan. Deze komen allemaal voor in het landelijk register van monumentale bomen, met hun actuele gegevens, vaak met foto en andere kenmerken en nieuwswaardigheden.

De routebeschrijving omvat informatie over zo'n 20 monumentale bomen. Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal 80 jaar oud zijn, gezond en minimaal nog 10 jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving of van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst werkt intussen aan een tweede fietsroute, nu vanaf Hengelo richting Ruurlo. Deze route komt waarschijnlijk deze zomer beschikbaar en komt onder meer langs de landgoederen Kiefskamp, Onstein, Medler, de Wiersse en 't Zelle. Op den duur moeten alle voor boomliefhebbers interessante gebieden in de gemeente een eigen route krijgen.

De routebeschrijvingen met bijbehorende kaart zijn tegen een geringe vergoeding op te halen bij onder andere de VVV in Vorden en het Ludgerusgebouw in Wichmond, of kijk op de website van Vereniging Bomenbelang.
Voor meer informatie: 0575-470 530 of bomenbelang@gmail.com.

31 / 36

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

1e 'Viva La Vlo'. Hengelo Gld. Vlooienmarkt Kofferbakmarkt, zat. 23 juni 10-17 uur. Terrein de Hietmaat, Zelhemseweg 15. Aktie, gr. Pl. € 10,=, kr. € 22,50. Inf.kr.hr. tel.: 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

***Openlucht*** Vlooienmarkt Zevenaar, zon. 24 juni. Sportpark de Hengelder, Hengelder 1, inf. Kr. Huur 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

VLOOIENMARKT & More Braamt zon. 1 juli 10 - 17 uur Terrein Markant (Outdoorcentr.) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025