Aaltens Nieuws

5 december 2017

Aaltens Nieuws 5 december 2017


Actie Glazen Boterham: 3245 euro

De Glazen Boterham met snorren. Foto: Karin Stronks

AALTEN – Begin november schoren de zes leden van het koor De Glazen Boterham hun snorren af om aandacht te vragen voor Movember Foundation. Vrienden, bedrijven, buren en familie doneerden royaal. De slotavond, die werd gehouden op donderdag 30 november, bracht nog ruim 600 euro op, waardoor de teller op 3245 euro bleef staan. Hans Assink, één van de koorleden, geeft aan: "Dit overtreft echt alles. In het begin zeiden we nog tegen elkaar dat 1000 euro al prachtig zou zijn. Dit is gewoon super!"

Door Karin Stronks

Het is gezellig druk rondom de partytent die is opgezet op het Beatrixplantsoen. In vuurkorven brandt een knappend vuurtje, mensen staan gezellig te kletsen of te eten. De koorleden van De Glazen Boterham, allemaal met een snor van een maand oud, trakteren hun familieleden, vrienden, buren en bekenden op een heerlijk bord stamppot boerenkool met worst, ook de koffie staat klaar.

De Glazen Boterham zingt een Iers strijdlied. Foto: Karin Stronks
Theo heeft nog twintig rondjes te gaan. Foto: Karin Stronks
Theo Stronks springt op zijn fiets. Foto: Karin Stronks
Smullen van de boerenkool met worst. Foto: Karin Stronks
Hans Assink (links) met Norbet te Welscher. Foto: Karin Stronks

"De aardappelen en boerenkool zijn geschonken door Koos Prins, slager Gleis heeft de rookworst gedoneerd, het Karpermeer zorgde voor de koffie. Dick Stronks, de kok van Gleis, heeft de stamppot gekookt. We hebben ook nog een grote financiële bijdrage gekregen van Wassink en Te Winkel hypotheken en financieel advies. Natuurlijk zijn we heel blij met alle bijdragen", vertelt Henk Houwers.

Theo Stronks bedacht zelf nog een sponsoractie, hij fietste elke dag van november rondjes om het Beatrixplantsoen. Op 1 november fietste hij één rondje, op 2 november twee rondjes en zo ging het de hele maand november door tot aan de slotdag. Lees verder op pagina 7

Open huis bij De Rozengang

AALTEN - Zaterdag 9 en zondag 10 december van 11.00 uur tot 17.00 uur is er een open huis bij weefatelier De Rozengang, Kriegerdijk 11, Aalten. Cursisten exposeren hun werk, waaraan vanaf het voorjaar is gewerkt. Tevens zijn er demonstraties en is er voor belangstellenden de mogelijkheid om zelf een stukje te weven.

D66 houdt discussieavond over landbouw

BREDEVOORT - Op donderdag 14 december vanaf 20.00 uur houdt D66 Aalten-Dinxperlo in samenwerking met D66 Oost-Achterhoek in de Koppelkerk in Bredevoort een open avond over Landbouw. Aan het begin van deze interactieve inspraakavond, gaat Alexander van der Graaff, lijsttrekker van D66 Aalten-Dinxperlo in gesprek met gastspreker van die avond, Antoon Kanis, statenlid namens D66 in de provincie Gelderland.

Kerst in de tuin bij Beth San

AALTEN - In de beweegtuin van Beth San is er 'Kerst in de tuin' op vrijdag 15 december van 19.00 tot 21.00 uur. Er zijn lichtjes en een levende kerststal. Verder is er zang met muziek, worden er verhalen verteld maar men kan ook aan een puzzeltocht deelnemen. Tevens is de Kerstman aanwezig waar men mee op de foto kan; fotocamera meenemen dus. En om het geheel compleet te maken staan er kraampjes met glühwein, snert en warme chocolademelk.

Bijzonder plan van AD '69

Initiatiefnemer Kitty Mager met Raimond Smit aan een sfeervol gedekte tafel. Foto: Karin Stronks

Een voetbalvereniging die een kerstdiner voor minder bedeelden organiseert. Dat mag een bijzonder initiatief genoemd worden. Het komt uit de koker van clubvrijwilliger Kitty Mager, die hoopt dat velen zich aanmelden.

B 7

Tweede editie Kom-es-an-Toer komt er aan

Van alles te zien bij Kom-es-an-Toer. Foto: PR

AALTEN – Vorig jaar werd voor het eerst de Kom-es-an-Toer georganiseerd. Middels een route konden deelnemers een bezoekje brengen aan zestien bedrijven rondom en in Aalten. De betrokken bedrijven boden allemaal een kijkje in de keuken, leuke activiteiten of een hapje en drankje, in winterse sferen. Ook dit jaar wordt de Kom-es-an-Toer gehouden, op zaterdag 9 en zondag 10 december tussen 11.00 en 18.00 uur, dit keer doen er veertien bedrijven mee. Op alle locaties ligt een routebeschrijving klaar.

Door Karin Stronks

De deelnemende bedrijven zijn net als vorig jaar zeer verschillend. Marion Jacobs, één van de organisatoren, geeft aan: "De keuze voor een grote diversiteit van bedrijven is bewust. Zo wordt het een afwisselende toer! De route is zo'n 50 kilometer lang als men alle bedrijven bezoekt, desgewenst kunnen bezoekers de route uitsmeren over twee dagen!"

De deelnemers doen hun best om hun bedrijf in winterse- of kerstsferen te brengen en bieden elk een kijkje in de keuken, met leuke activiteiten, demonstraties, muziek, kunst en/of een drankje of hapje. Deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan een grote kerstklok.
De initiatiefnemers zijn tevreden over de deelname van vorig jaar. "Het is een nieuw evenement, het moet groeien. Toch hebben best veel mensen de route gevolgd en bedrijven bezocht, vooral zondag was een goede dag. Er zijn zelfs bezoekers die de route hebben gefietst! Veel mensen reageerden enthousiast, er waren zelfs bezoekers uit Apeldoorn en Diepenheim, ook Duitsers wisten de Kom-es-an-Toer te vinden."

Net zoals vorig jaar is ook dit jaar een puzzel aan de Kom-es-an-Toer gekoppeld. "Bij elk bedrijf is een letter te vinden op een klein klokje. Deze letters vormen samen een woord. Deelnemers die het juiste woord inleveren maken kans op leuke prijzen die door de bedrijven beschikbaar zijn gesteld", aldus Tiny Toebes.

De Aaltense Musea, beeldhouwaterlier Marijke Corporaal, boerderijcamping De Blökke, theetuin Rensink, handweefatelier De Rozengang, Saab museum, camping 't Walfort, stadsbrouwerij De Borghman, De Groene Pleisterplaats, AladnaFM, de familie Testerink, Wenninkmolen, De Wendelenhutte en partycentrum 't Noorden heten gasten van harte welkom.

Henri Harmsen vertelt: "We weten dat de trekzakclub zal optreden, de midwinterhoornblazers geven acte de présence, er zijn ijssculpturen te zien, evenals de Charles Dickens-sfeer. Ook wordt informatie gegeven over de vogelbescherming en erfbeplanting. De deelnemers zorgen zelf voor een aantrekkelijk programma, ze zijn er allemaal op hun eigen manier druk mee bezig. Het is mooi om zo'n evenement samen op te zetten. En nu maar hopen op veel bezoekers."

De organisatie van de Kom-es-an-Toer heeft op diverse beurzen en markten het evenement bekend gemaakt. Ook in Duitsland, in Rhede, op de Klumpensonntag en in Lievelde op de Naoberbeurs bij Erve Kots. Marion Jacobs: "We hebben besloten om een goed doel te steunen met de Kom-es-an-Toer. Er wordt een donatie gedaan aan de AFM Kinderhulpweek. Het is een lokaal goed doel dat erg leeft in Aalten en omstreken. Bovendien doet AladnaFM ook mee met de Kom-es-an-Toer: mensen krijgen de kans om eens te zien hoe radio wordt gemaakt." Tiny Toebes vult aan: "De prijswinnaars van de puzzel worden op woensdag 13 december bij VVV Aalten bekend gemaakt. Niemand minder dan de Kerstman zelf zal de trekking verrichten." www.komesantoeraalten.nl

Mantelzorgcafé in Dinxperlo en Aalten

DINXPERLO/AALTEN - Op donderdagmiddag 14 december is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 't Welink (voorheen De Sander), Aaltenseweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden.

Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw.

Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Opgave hiervoor is niet nodig.

Er zijn geen kosten aan verbonden en een kopje koffie of thee krijgt men aangeboden.

Niet bang voor verandering

Hoewel ik prima kan ontspannen in mijn eigen omgeving, is het een enkele keer prettig om dat in een andere omgeving te doen. Daarom was ik enkele dagen op Enetorpet, een voormalig pachtershuisje 700 meter buiten Urshult, dat nu het domein is van een herenboer uit Meddo. In het dorp wonen net zoveel inwoners als in Bredevoort. Het grootste bedrijf dat ze er hebben is een houtzagerij, die je altijd op de achtergrond hoort.

Toch weet ik als ik daar in Småland ben de geluiden van de moderne beschaving te negeren. Ik waan me even in de ongerepte natuur, hoewel daar geen sprake van is. De menselijke invloed is ook hier alom aanwezig. De bossen zijn er houtakkers, en soms liggen er nog akkertjes, weilanden en boomgaarden. Een echt cultuurlandschap, zoals we dat ook in de Achterhoek kennen. Met hier en daar een plekje dat je als 'echt spontaan en natuurlijk' mag beschouwen. Zoals dat meertje, dat is dichtgegroeid en hoogveen is geworden.

Over dat veenpakket mag ik elke keer graag een wandeling maken. Bang om weg te zakken ben ik niet. Sinds mijn oom uit Aalten omstreeks 1970 mij heeft voorgedaan hoe je over trilveen loopt, ben ik er in bedreven. Niet dat ik er nooit door heen zak. Dat gebeurt regelmatig, maar ik ben nog geen veenlijk geworden. Dat zeg ik ook altijd tegen de herenboer, als hij zich weer eens zorgen heeft gemaakt, als ik in zijn ogen te lang van 'huis' ben geweest. "Als ik echt vast kom te zitten, bel ik je echt wel." Zaak is dan om zo plat mogelijk te gaan liggen, zodat je niet te snel onderdeel van het hoogveen wordt. Er is dan alle tijd om mij te komen redden.

Voordat ik bij het dichtgegroeide meertje ben, waar in de zomer kraanvogels broeden, heb ik een wandeling gemaakt over akkers en weilanden, die niet meer als zodanig herkenbaar zijn. Landbouwers beschouwen het hier al langer als niet meer geschikt voor voedselproductie. Te veel stenen in de grond, te schraal. Sommige akkers zijn lang geleden verlaten en zijn bos geworden. De enkele oudere eiken die er opduiken en de muurtjes van zwerfstenen, die perceelscheidingen markeerden, laten zien dat er door boeren is geploeterd. Zelfs het grote weiland dat enige jaren geleden nog veel aan een Aaltense cultuurgraslandsteppe deed denken, wordt nu aan zijn lot overgelaten.

Verlaten landbouwgronden, natuur die verloren terrein opnieuw inneemt, het is een ontwikkeling die overal in Europa is te zien. Daarbij blijkt telkens dat natuur niet haatdragend is. Als er een kans is, keert die terug. Zondagnacht droomde ik zelfs over Aalten. Normaal gesproken wil ik dat niet als ik ontspanning zoek in het buitenland. Maar het visioen was aangenaam. Ik zag een buitengebied, waar geen maïsvelden meer voor kwamen en waar graslanden langzamerhand dicht groeiden. Ik zag een kiekendief vliegen en hoorde een raaf. Toen ik wakker werd voelde ik me verfrist. Ik had het Aalten van de toekomst gezien. De terugreis werd daardoor veel aangenamer. Ik wist dat ik niet meer bang hoef te zijn voor verandering.

Freedom Writers bij Schillers

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont Freedom Writers op donderdag 7 december vanaf 20.00 uur; entree zeven euro. Lerares Erin Gruwell wordt voor de leeuwen geworpen op een school die wordt verscheurd door wapens, geweld en rassenhaat. Om duidelijk te maken dat de haat die ze voor elkaar hebben niet goed is, gebruikt ze onder andere het dagboek van Anne Frank. Gruwell inspireert haar leerlingen om het dagboek van Anne Frank te lezen en een eigen dagboek bij te houden. Tieners die als verloren worden beschouwd, vertellen hun eigen verhaal en luisteren naar dat van anderen. Zij ontdekken de kracht van tolerantie en krijgen meer zelfvertrouwen om hun school af te maken en verder aan hun toekomst te bouwen.


Filmhuis Bredevoort toont 'Die Blechtrommel'

Een scène uit Die Blechtrommel. Foto: PR

BREDEVOORT - Op vrijdag 15 december wordt in het Filmhuis Bredevoort de film 'Die Blechtrommel' naar het boek van Günter Grass vertoond. De filmvertoning maakt deel uit van het nevenprogramma van de overzichtsexpositie van Günter Grass die gelijktijdig in de Koppelkerk in Bredevoort te zien is.

Danzig, 1924. De kleine Oskar is van bij zijn geboorte een vreemd kereltje. Hij was liever niet geboren want de wereld bevalt hem helemaal niet. Toch verlangt hij ernaar om zo snel mogelijk drie jaar te worden. Dan krijgt hij van zijn moeder een blikken trommel. Op die dag besluit Oskar om niet meer te groeien en laat zich van een trap vallen. Oskar blijft inderdaad klein en verstoort met zijn trommel en zijn hoge stem - waarmee hij glas kan breken - het leven van de volwassenen. Door zijn opengesperde angstige kinderogen volgen we de opkomst van het nationaalsocialisme en de catastrofe van de oorlog. Entree voor de film is zes euro, voor het arrangement met diner (vanaf 18.00 uur) en film twintig euro. Reserveren kan via Koppelkerk.nl of via tel. 0543-216005.

PCOB kerstmiddag: programma gewijzigd

AALTEN/BREDEVOORT - De organisatoren van de PCOB Kertst- en Adventsmiddag melden dat het programma van de middag is gewijzigd. "Door technische problemen met zijn apparatuur is het voor ds E. Van der Veen niet mogelijke om de presentatie te geven. Gelukkig vonden we ds G. ter Maat bereid deze middag voor ons in te vullen, met een lezing over 'Wat zingen we met kerst?", melden zij. De bijeenkomst is op donderdag 7 december in gebouw Elim van 14.30 tot 16.30 uur.

Advent is het begin van het kerkelijk jaar en loopt uit op Kerstmis. Van oudsher is in de kerk de adventstijd een tijd van boete en inkeer, een sobere tijd. Maar dan: vanaf kerstavond was het 'Ere zij God' niet van de lucht. In de tweede helft van de vorige eeuw groeide echter de gewoonte om ook in de adventstijd al kerstvieringen te organiseren, waarin veel gezongen wordt. De vraag is echter: beseffen we ook wat we zingen?

Op donderdagmiddag 7 december worden de bekende advent- en kerstliederen gezongen. Henk Kremer zorgt voor begeleiding. Ds. Gerhard ter Maat wil ingaan op de achtergrond van het lied. Wie was de dichter? Wat bedoelde hij met deze tekst? Waardoor of door wie liet hij zicht inspireren?

Biljarttoernooi voor senioren

DINXPERLO - Biljartvereniging Ons Huis, die haar wedstrijden speelt in het Sportcafé de Peppel, organiseert begin 2018 voor de vijfde keer in successie een biljarttoernooi voor senioren.

Hieraan kan iedereen meedoen, die de biljartsport een warm hart toedraagt. Om mee te kunnen spelen hoeft men geen lid te zijn van een biljartvereniging. Het is een mooie gelegenheid om in een ongedwongen en sportieve sfeer kennis te maken met deze concentratiesport.

Er is niet alleen belangstelling uit de gemeente Aalten maar er worden ook deelnemers verwacht uit de gemeente Oude IJsselstreek. De verwachting is dat er circa 50 deelnemers zullen zijn. Gespeeld wordt om de wisselbeker, die nu in bezit is van de winnaar van 2017, Cor Zorn.

De inschrijfkosten bedragen vijf euro per persoon. De voorrondes en daaropvolgend de finales worden gehouden elke middag in de periode van 5 januari tot en met 9 februari. De aanvang is telkens om 13.00 uur. Er wordt rekening gehouden met data waarop de deelnemers zijn verhinderd. Het sportcafé beschikt over drie biljarttafels.
Er wordt gespeeld volgens het poulesysteem. De speelwijze is volgens het tienpuntensysteem. Een gewonnen wedstrijd levert tien punten op en de verliezer incasseert het aantal punten dat in verhouding staat met zijn score. Een verliespartij hoeft dus nog niet te betekenen dat je kansen op volgende rondes zijn verkeken.

Het inschrijfformulier kan onder andere worden opgehaald bij Sportcafé de Peppel, Europastraat 2, Dinxperlo en kan worden gedownload via de website www.bvonshuis.nl.
De uiterste inschrijfdatum is 15 december.

Sinterklaas bezoekt weekmarkt

Sinterklaas met zwarte Piet op de weekmarkt. Foto: Karin Stronks

AALTEN – Sinterklaas bezocht samen met twee Pieten de weekmarkt in Aalten. Sint nam volop tijd om een praatje te maken met de bezoekers van de markt, ondanks dat hij het heel druk heeft met het kopen en bezorgen van cadeautjes. De Pieten deelden speculaaspoppen uit aan de jonge kinderen die met hun ouders of verzorgers op de markt waren.

Movember-actie van

De Glazen Boterham

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Het zes-koppige koor De Glazen Boterham schoor op 1 november de snor af, om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de Movember Foundation.

Na het zingen van een Iers strijdlied door De Glazen Boterham fietste Theo op donderdag 30 november, begeleid door kinderen uit de buurt, onder aanmoedigingen van het publiek en onder het geluid van de midwinterhoorn van Norbet te Welscher de laatste dertig rondjes. Volgens De Glazen Boterham was de totaal afgelegde afstand 64 kilometer maar Theo beweert dat het toch echt 65,1 kilometer was…Inmiddels hebben vier van de zes De Glazen Boterham-leden hun snor weer afgeschoren. Hans Assink: "Gerrit Bussink en ik laten hem staan. Voor mij was het heel wat om m'n snor af te scheren, ik heb al zo lang er haar groeit onder mijn neus een snor. Henk Houwers heeft voor een bedrag van dertien euro, geboden door het Karpermeer, zijn snor geschoren, zo hoorde ik. Ed Nawijn en Gerard Nijman zijn het gewend om zonder snor door het leven te gaan." De Glazen Boterham zal het bedrag van 3245 euro overmaken naar Movember Foundation. De opbrengst is, landelijk gezien, een heel goed resultaat. Op de Movember website hebben zich teams ingeschreven die door allerlei acties geld in hebben gezameld in de maand november. De Glazen Boterham eindigde met de hoge opbrengst op een mooie vijfde plaats. Henk Houwers: "Het gaat natuurlijk niet om hoe hoog je op zo'n ranking eindigt. Het goede doel, daar doen we het voor!"
Movember Foundation is een organisatie die wereldwijd aandacht vraagt voor mannenziekten zoals prostaat- en teelbalkanker maar ook voor de mentale gezondheid van de man. Het is de enige liefdadigheidsinstelling die het hele jaar door wereldwijd de strijd aangaat voor de gezondheid van de man. In dertien jaar heeft Movember Foundation wereldwijd meer dan 1200 projecten voor de gezondheid van de man gefinancierd.

Bijeenkomst rond energietransitie geslaagd

BREDEVOORT - Ruim twintig mensen waren in het Grachthuys aanwezig op 21 november, allen geïnteresseerd in de vergadering die georganiseerd werd door het energiecafé van AGEM. Te gast waren de mensen van het burgerinitiatief energietransitie. Zij proberen mensen en organisatie/bedrijven te interesseren voor het werken aan duurzaamheid.

Er werd kort ingegaan op doel en werkwijze van AGEM in het algemeen en de werkwijze voor een energie coöperatie in het bijzonder door Ruud Krabbenborg en Jeroen aan 't Rot.
Wie energie wil besparen, kan een energiecoach vragen om (gratis) advies van het Energieloket.
De mensen van het burgerinitiatief energietransitie waren er om iets te vertellen over de doelen van het initiatief.
Belangrijk onderdeel van de avond was de presentatie van plannen om te komen tot de oprichting van een energie coöperatie. Het burgerinitiatief heeft een aantal eigenaren van grote daken gevonden die willen meewerken door hun dak beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen.
Burgers van Bredevoort/Aalten kunnen deelnemen in de coöperatie en op die manier voordelen genieten: ze werken mee aan duurzaamheid; ze profiteren van een lagere energiebelasting; ze hebben geen 'gedoe' op hun eigen dak; ze hebben een hoger rendement van hun geld dan bij banken mogelijk is. Er wordt nu gewerkt aan de oprichting van de coöperatie; ook aan het werven van deelnemers. Meer informatie over deelname bij Bert Weevers: bert-en-ineke@kpnmail.nl.

Ook willen de initiatiefnemers graag met mensen van buiten Bredevoort in contact komen die geïnteresseerd zijn om initiatieven te starten.

Kerstdiner voor minderbedeelden bij AD'69

AALTEN – Mensen met een krappe beurs die een gezellige avond willen beleven zijn op vrijdag 22 december vanaf 19.30 uur van harte welkom in het clubhuis van voetbalvereniging AD'69. Een buffet staat dan klaar, de kantine is helemaal in kerstsfeer en de tafels zijn feestelijk gedekt.

Door Karin Stronks

Initiatiefnemer Kitty Mager legt uit: "We willen graag mensen die het niet breed hebben een leuke avond bezorgen. Even niet denken aan het leven van alledag, even genieten van lekker eten zonder je zorgen te maken over de rekening. Ontmoeting is natuurlijk ook belangrijk, mensen leren kennen, gezellig kletsen onder het eten. We bieden een warm- en koud buffet aan inclusief een dessertbuffet. Gasten worden ontvangen met een welkomstdrankje, het eten is gratis, evenals twee drankjes. De avond wordt afgesloten met een kopje koffie."

Buiten zorgen vuurkorven voor sfeer en de kantine van AD'69 krijgt een sfeervolle kerstambiance. Vrijwilligers en spelers van het eerste team zullen helpen om alles in goede banen te leiden. Kitty Mager verheugt zich op deze feestelijke avond voor de aangegeven doelgroep. Ze is ervaringsdeskundige. Ze zegt: "Ik vind dat de mensen waarvoor deze avond is bedoeld het verdienen om eens in het zonnetje gezet te worden. Ik weet uit ervaring dat het echt niet makkelijk is om altijd maar op de centen te letten, om de hand op te houden, om naar de voedselbank te moeten gaan, om je kinderen dingen te moeten ontzeggen. En dan soms ook nog veroordeeld te worden door je omgeving. Deze mensen gun ik een leuke avond, een keer lekker uit eten, gezelligheid. Daar doen we het voor!"

Naast de inzet van sportpark Zuid en de steun van talentverbinder Richard Jongetjes zijn een aantal sponsoren en donateurs bereid gevonden om het kerstdiner voor minderbedeelden mogelijk te maken. "Ook de kerk heeft een bijdrage gedaan en er zijn bedrijven die goederen beschikbaar stellen zoals schalen, borden en bestek. Een bedrag doneren kan natuurlijk ook, graag zelfs! Het zou super zijn als we na het diner de gasten ook nog een cadeaubon kunnen meegeven! Niet zozeer voor henzelf maar bijvoorbeeld een Intertoys-bon voor de kinderen die dan zelf een cadeautje mogen uitzoeken", vertelt Kitty.

'We gaan zorgvuldig om met privacy'

Mensen die graag mee willen eten kunnen zich telefonisch of via e-mail aanmelden vóór maandag 18 december 16.00 uur. Van de aanmelders wordt een korte motivatie verwacht. Kitty: "Ik weet dat veel mensen die in een dergelijke situatie zitten niet snel zullen komen. Schaamte, het gevoel te hebben gefaald, zich onzeker voelen kunnen als reden worden aangevoerd. Ik vind dat mensen zich er niet voor moeten schamen dat ze een uitkering hebben. Vrijwel alle mensen die in zo'n situatie zitten hebben een verhaal. Soms heb je pech in je leven. Toch wil ik mensen oproepen om zich op te geven. We garanderen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de privacy, er worden tijdens het diner bijvoorbeeld geen foto's gemaakt. Wij willen dat deze mensen even het gevoel krijgen dat ze ertoe doen, ze een avond in het zonnetje zetten."

Als er zich meer mensen aanmelden dan dat er plaatsen zijn wordt een reservelijst aangelegd. "We hopen op een succesvolle en vooral plezierige avond voor onze gasten! Als deze eerste editie van het kerstdiner slaagt zullen we zeker overwegen om er een jaarlijkse traditie van te maken", aldus Kitty Mager.
Ze vervolgt: "We zijn nog steeds op zoek naar donateurs, bedrijven of particulieren die dit initiatief een warm hart toedragen! Zij kunnen een bijdrage doen! Op onze Facebookpagina staat hoe dat kan en daar is ook de actuele stand van zaken te vinden."

Kantoorunit Westerveld & Nederlof voor PSVA

Wim Salemink bedankt Mark Nederlof met een boeket bloemen voor de kantoorunit. Foto: Iris Jansen

BREEDENBROEK/AALTEN - Door bemiddeling van de Aaltense Uitdaging is er deze zomer een mooie match ontstaan tussen de Paardensportvereniging Aalten en Westerveld & Nederlof BV uit Breedenbroek.

Tijdens de Dinxperlose Ondernemerslunch van de Aaltense Uitdaging afgelopen juni, bood Mark Nederlof een inpandige kantoorunit aan die, gezien de uitbreiding van het bedrijf, te klein was geworden.
Nederlof: "Twintig jaar geleden hebben we deze unit zelf gebouwd en we hebben hem tot begin dit jaar in gebruik gehad. Aangezien het een inpandige kantoorunit is, kun je die niet zomaar buiten parkeren in weer en wind. Eigenlijk stond hij ons in de weg. De ondernemerslunch kwam dus als geroepen, want manager Ellen van Minnen wist een vereniging die hem goed kon gebruiken." Ook Van Minnen was enthousiast over dit mooie aanbod. "Dit is een groot object waar je normaal gesproken niet direct een partij voor hebt, maar het geval was dat ik al eens contact had gehad met de Paardensportvereniging. Zij hebben dit jaar een binnenmanege gebouwd en zochten nog een inpandig secretariaat. De perfecte match dus", vertelt ze lachend.

Ook voorzitter Femke van de Put en vrijwilliger Wim Salemink, de technische man van de vereniging, zijn erg blij met de bemiddeling. "Precies wat we zochten, maar om zoiets aan te schaffen uit eigen middelen, is voor onze vereniging onhaalbaar. We zijn dan ook ontzettend blij dat deze unit niet op de schroothoop is beland, maar bij ons nog perfect dienst kan doen." Salemink: "We hebben de unit aangepast wat formaat betreft en vervoersklaar gemaakt. Op een platte wagen met trekker zijn we van Breedenbroek naar Aalten gesukkeld; en hele optocht maar de moeite waard. Hier hebben we hem verder van binnen afgetimmerd en geschilderd."

Ook Nederlof is blij met de nieuwe bestemming."Hij ziet er weer gelikt uit. Ik ben blij dat er een nieuwe bestemming voor is gevonden en dat we er een vereniging mee hebben kunnen helpen. Zonder de bemiddeling van de Aaltense Uitdaging was het toch heel lastig verhaal geworden om hem kwijt te raken."

Home-Start: maatje voor een gezin

De Home-Start-vrijwilliger is een maatje voor het gezin. Foto: PR

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben. Door er gewoon te zijn, een luisterend oor te bieden, samen iets leuks te doen, de buurt te verkennen, uitleggen hoe dingen in Nederland gaan en te sparren als er opvoedingsvragen zijn, kunnen vrijwilligers al een positief verschil maken. Al deze dingen kunnen veel betekenen als het even niet lekker loopt of als men zich eenzaam voelt.

Het doel is om vroegtijdig een steuntje aan te kunnen bieden om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo goed gaat.
En als er dan geen netwerk is, of men niet op familie of omgeving terug kan vallen, dan kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden.

Home-Start is op zoek
Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes op één volgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen.

Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Na de cursus bepalen vrijwilligers zelf of men ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of bij gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht.

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl.
Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


www.yunio.nl

Joop Wikkerink lijsttrekker PP

De PP-leden die de kar gaan trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Foto: PR

AALTEN/DINXPERLO - Joop Wikkerink (Bredevoort) is de lijsttrekker voor de Progressieve Partij. Dat bepaalde de ledenvergadering vorige week donderdagavond. Daarmee kozen de progressieven voor continuïteit, kennis en ervaring. Maar vooral ook voor vernieuwing en creativiteit.

Het was immers de huidige PP-fractievoorzitter die onvermoeibaar voorstellen deed en pleitte voor modernisering in de plaatselijke politiek.

Daarnaast wordt hij door vriend en vijand gewaardeerd door zijn praktijkkennis van de sociale zekerheid. Ook vanwege zijn functie als beleidsadviseur werk en arbeidsmarkt in Twente.
De tweede plek wordt ingenomen door een jongere nieuwkomer Esther Diepenbroek (30) uit De Heurne, Zij werd bekend van de acties tegen het werken zonder loon als bloemenvouwer en is actief in de vakbeweging.
Op nummer 3 staat Bert Weevers uit Bredevoort, bouwkundig ingenieur en specialist duurzaamheid; hij is nieuw in de politiek. De plaatsen 4 en 5 worden ingenomen door betrokken mensen met raadservaring: Rob Boerendonk uit Dinxperlo en Guido Uland uit Lintelo.
In dezelfde drukbezochte ledenvergadering werd het verkiezingsprograma 'Vernieuwing en vooruitgang' vastgesteld.

Boogie Nights terug in Schiller

AALTEN - Zaterdag 9 december komen DJ's Rob Spijker en Hilco Silk met hun Boogie Nights terug in Oerkroeg Schiller. Boogie Nights is het 30plusfeest van Nederland. Men hoort de beste muziek uit de 70's, 80's en 90's en ziet op megaschermen de originele videoclips uit die tijd. Het begint om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina of de website van de Oerkroeg en te koop in het café of bij de Primera in Aalten.

10 / 32

Vijf jaar Achterhoeks Kunstcafé afgesloten

Rob Driessen tijdens zijn lezing bij het Achterhoeks Kunstcafé. Foto: Bart Willemsen

AALTEN - Als afsluiter van het vijfjarig bestaan van het Achterhoeks Kunstcafé gaf Rob Driessen in een overvolle zaal bij Café Schiller in Aalten een lezing over art deco en aanverwante stijlen.

Het Achterhoeks Kunstcafé startte dit lustrumjaar met een druk bezochte avond voor de fotografie met de Delftse fotograaf Raúl Neijhorst. Tijdens de boekenweek was er onder andere een interview met schrijver en columnist Jonah Falke. Gery Klein Zwaaftink trad op tijdens het jubileumfeest. Er werd een atelierbezoek gebracht bij kunstenares Ella Koopman en de Eindhovense kunstenaar Ad van Aart gaf een presentatie over zijn werk. Wie meer wil weten over het programma in 2018 kan een kijkje nemen op de website www.achterhoekskunstcafe.nl.


Vrouwenkoor Musica en Ulfts Mannenkoor in concert

DINXPERLO - Op zaterdagavond 9 december kunnen de bezoekers in de Goede Herderkerk aan de Allee in Dinxperlo genieten van een bijzonder kerstconcert van Vrouwenkoor Musica in samenwerking met het Ulfts Mannenkoor. Het concert is zo samengesteld dat de eigen identiteit van beide koren duidelijk hoorbaar is. Zowel dirigent Elske te Lindert van Vrouwenkoor Musica als dirigent Piet van der Sanden van het Ulfts Mannenkoor luiden met hun programmakeuze een mooie tweede adventszondag in.

Door Iris Jansen

Naast het eigen repertoire van beide koren worden er ook twee gezamenlijke nummers uitgevoerd. Elske: "We beginnen het concert met het toepasselijke 'Ring the Bells' van Libby Larsen, waarna beide koren gezamenlijk het prachtige en ontroerende 'Cantique de Jean Racine' van Gabriel Fauré zullen zingen. Het is een bijzonder stuk wat Fauré op 19-jarige leeftijd heeft gecomponeerd voor orgel en gemengd koor. Aansluitend zal het Ulfts Mannenkoor het programma voortzetten. Van der Sanden: "We hebben hierbij gekozen voor enkele sfeervolle klassiekers zoals het 'Hallelujah' van H?ndel en het Byzantijnse 'Boh predwitschnie'. Fantastische stukken om in de aanlooptijd naar Kerstmis te zingen. Vervolgens zullen onze eigen solisten Theo Reijntjes en Herman Hunting twee bekende Duitse kerstliederen zingen."

Vrouwenkoor Musica slaat hierna met enkele Engelstalige koorwerken van Karl Jenkins een andere weg in naar kerst. Elske:" Jenkins is vooral bekend van de 'Armed Man', dat hem maakte tot de meest uitgevoerde componist van deze tijd. Hij heeft vanaf deze eeuw veel gewijde muziek gecomponeerd voor koor en orkest en werkelijk prachtige eigentijdse werken geschreven waarin altijd een klassieke touch te horen valt. Van deze componist zal het vrouwenkoor de sfeervolle nummers 'In dulce Jubilo', 'Sleep Child of Winter' en 'Son of Maria' zingen".
Met het kerstlied 'Weihnachtsglocken' vervolgt het Ulfts Mannenkoor het programma, waarbij Marc Overbeek en Theo Overgoor solistisch zullen optreden.
Voor het laatste gezamenlijke optreden met 'Transeamus', sluit Musica het concert af met 'Dancing Day' van John Rutter; een bijzondere liedercyclus van Christmas Carols.

"Aangezien we gekozen hebben om het programma niet te onderbreken door een pauze, hebben we twee nummers voor samenzang met het publiek uitgezocht. Zoveel prachtige koormuziek nodigt natuurlijk uit om zelf ook te zingen", vertelt Elske enthousiast. "Ik zal hierbij begeleiden op orgel terwijl Piet alle aanwezige stemmen moet beteugelen. Een van de laatste keren waarbij men zich door deze dirigent van het Ulfts Mannenkoor kan laten leiden", voegt Elske er met een knipoog aan toe.
Dirigent Piet van der Sanden gaat verder: "Dat klopt. Met een reeks van kerstconcerten de komende weken, sluit ik een prachtige en intensieve samenwerking van 33 jaar met het Ulfts Mannenkoor af en geef het stokje letterlijk en figuurlijk door aan mijn opvolger Harmen Cnossen. Voorzitter van het Ulfts Mannenkoor, Ton Menke, vult aan: "Dit jaar is een bijzonder jaar voor het ons. Naast het afscheid van onze dirigent, beleven wij dit jaar ons zestigjarig jubileum en konden we tevens leden huldigen die zestig en veertig jaar lid van ons koor zijn. Heel wat feestelijke en memorabele momenten, die we dit jaar met een reeks mooie kerstconcerten afronden."

Ook Vrouwenkoor Musica staat aan de vooravond van een feestelijk jaar. Voorzitter Mari?tte Custers: "Volgend jaar is het aan ons om een jubileum te vieren: twintig jaar Vrouwenkoor Musica. We zijn bezig met het voorbereiden van een prachtig jubileumconcert. Elske, die sinds twaalf jaar dirigent van Musica is, stelt met het koor een mooi programma samen. "Dat zal bestaan uit highlights van de afgelopen jaren. In ieder geval staat de samenwerking met het ensemble 'Il canto di Rame' op het programma en verder zal het best moeilijk worden om te kiezen, aangezien we zoveel mooie en bijzondere concerten in de afgelopen jaren hebben gegeven", vult Elske aan. "Maar eerst kijken we met veel plezier uit naar dit mooie kerstconcert. Graag wil ik ook de fantastische samenwerking met de pianist van het Ulfts Mannenkoor, Henk Bennink, benadrukken. Ik heb in het verleden al eens het genoegen gehad om met hem samen te werken. Een geweldige vakman waarop je kan vertrouwen. Ik kan alleen maar benadrukken dat dit een heel bijzonder concert gaat worden, waarbij we hopen dat we veel bezoekers kunnen begroeten."

Zaterdagavond 9 december; Goede Herderkerk, Allee in Dinxperlo. Entree 10,00 euro. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Gegarandeerde zitplaatsen via de voorverkoop bij VVV Dinxperlo en VVV Ulft; tevens kaartverkoop aan de zaal.

Sterren gezocht in Aalten

Monique Wieskamp met haar collega Nico Evers, voor hun sterrenmuur. Foto: Eva Schipper              

AALTEN - Monique Wieskamp is coördinator taalmaatjes bij Figulus in Aalten en zet zich in voor statushouders. Monique doet dit werk sinds een half jaar en coördineert de 55 'sterren', zoals zij haar vrijwilligers noemt, in Aalten. Deze mensen geven ondersteuning op taalgebied aan statushouders en laaggeletterden. Daarvoor zoekt zij vrijwilligers, of zoals zij ze noemt: sterren.

Door Eva Schipper

De specialiteit van Monique is het matchen van taalmaatjes met statushouders en laaggeletterden. Over de liefde voor haar werk zegt Monique: "Ik steek graag de handen uit de mouwen om te helpen en ik vind het heel leuk om mensen enthousiast te maken. Mijn eerste werkdag was wel spannend, maar door me nog meer open te stellen voor deze mensen gaat het makkelijker. Onbekend maakt onbemind. Voor veel mensen hangt er een negatieve wolk boven deze doelgroep, de statushouders. Ik begrijp het wel, had er zelf ook wel een beetje last van, maar ik heb dit negatieve beeld in de praktijk nog nooit bevestigd gekregen."

Monique geeft aan dat de groep statushouders een heel bijzondere doelgroep is om mee te werken. De cultuur is wel vaak anders, maar zeker niet in een negatieve zin van het woord. Monique: "Deze mensen zijn je zo dankbaar als je iets voor ze kan betekenen, daar geniet ik echt zo van." De mensen die naar Nederland zijn gevlucht, hebben vaak een totaal andere achtergrond. Ze woonden bijvoorbeeld op het platteland en waren zelfvoorzienend. Ze deden nog aan ruilhandel, ze liepen demografisch gezien heel erg achter op de westerse wereld. Daarom is er een drempel om in te burgeren in Nederland.

Monique vervolgt haar relaas: "Eigenlijk is het te zot voor woorden, hoe er soms wordt omgegaan met deze mensen. Als er namelijk iets gebeurt waarbij een statushouder is betrokken, dan verschijnt er vaak een bericht in de krant, met: 'een AZC bewoner heeft…'. In diezelfde krant zal zelden staan: 'een bewoner van de wijk Kobus heeft…'. Dit verschil dat door de media wordt gemaakt, zorgt mede, en ontrecht, voor dat negatieve beeld."

Ook zijn Nederlanders vaak verkeerd geïnformeerd over nieuwkomers. Men denkt bijvoorbeeld dat alle Syriërs straatarm zijn. "Syriërs vinden dit best vervelend, want dit is niet het geval. Syrië is een verwesterd land, waar velen al heel lang een telefoon en een computer hebben, en welvaart kenden, terwijl wij denken dat ze niets hebben. De combinatie van onjuiste informatie en het onbekende en vreemde, zorgt ervoor dat men afstand neemt. Dat is onnodig en heel jammer. Er zijn zoveel dingen die wij kunnen doen voor hen. Het is een kwetsbare doelgroep", zo legt Monique uit. "Wij zoeken sterren, vrijwilligers dus, die ons willen helpen."

Figulus kent naast de rol van taalmaatje ook de mogelijkheid om 'totaalmaatje' te worden. "Dan gaat het om meer dan ondersteuning op taalgebied. Als totaalmaatje neem je bijvoorbeeld iemand mee naar je sportvereniging. Of je maakt een statushouder wegwijs in Aalten", verklaart Monique.

Magnoliaplein 11, in de voormalige Aladon-school, is de plek van waaruit Monique en haar collega Nico werken. De locatie heeft een ontmoetingfunctie en iedereen is er altijd van harte welkom. Monique: "De koffie staat klaar. Want we zoeken Aaltense sterren, Aaltense (to)taalmaatjes. Ben jij die ster die we zoeken?! We praten er graag met je over."

Op zaterdag 10 februari is er een open dag op Magnoliaplein 11. Op deze dag staat ontmoeting centraal, het moet een gezellige open dag worden, toegankelijk voor iedereen.

Kerstmarkt Rekken

REKKEN - Op zondag 10 december houdt Crescendo Rekken alweer de zevende editie van de jaarlijkse kerstmarkt met wandeltochten. Voorgaande jaren werd de markt nog in en rond het eigen muziekgebouw gehouden. Dit jaar wordt gekozen voor een nieuwe unieke locatie. Omdat zij letterlijk uit hun jas groeien wordt de sfeervolle markt gehouden in hartje Rekken. Rond de NH kerk De Antonius is iedereen vanaf 11 uur welkom om te genieten van de nieuwe opgezette markt. Op deze plek komt een grote verwarmde tent te staan met vele gezellige kraampjes. Vanaf dit jaar zullen naast de gebruikelijke deelnemers ook de Rekkense ondernemers aanschuiven op de kerstmarkt. Maar er is veel meer te beleven.

Er wordt een gevarieerd programma gehouden deze zondag. Men kan gratis een tocht in een arrenslee maken met de kerstman. Er is een echte schaapskudde aanwezig en een levende kerststal. De hele dag kan genoten worden van live muziek die iedereen alvast in gezellige stemming zal brengen.
Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten middels lekkere hapjes en drankjes in de verwarmde tent. Geniet van een heerlijk glas Glühwein terwijl de kinderen ondertussen prachtig geschminkt worden. Verder is de kerk de hele dag geopend en worden er tal van activiteiten georganiseerd door de vele deelnemers en vrijwilligers.

Ook kan er gewandeld worden tijdens de Rekkense kerstmarkt. Dit jaar kan er gekozen worden uit afstanden van 3, 9 of 15 kilometer. Er kan al vanaf 9 uur gestart worden. Deelname kost 5 euro inclusief kop koffie of thee vooraf en een kop warme erwtensoep aan de finish. De kerstmarkt staat bekend om haar kerstbomen en kersttakken verkoop. De gebruikelijke kerstloterij is er ook dit jaar weer. Voor slechts 2 euro kan iedereen kans maken op prachtige prijzen.
Te winnen zijn een Philips Android TV, een oma fiets, heerlijke vleesschotels of een smakelijk banket. De loten worden nu al verkocht door leden van Crescendo, maar zijn uiteraard overdag ook op de markt te koop. Om 15 uur zal de trekking volgen die middag.

Kerstbrasserie bij 't Noorden

Eén van de fresco's in de Oude Helenakerk. Foto: PR

AALTEN - Zondag 10 december wordt de inmiddels traditionele kerstbrasserie gehouden bij 't Noorden. Er kan genoten worden van hapjes, prachtige kerstaankleding, een levende kerststal met dieren en binnen is muziek te horen van Popkoor Friends. Meer dan twintig bedrijven geven inspiratie voor de naderende feestdagen op de jaarlijkse kerstbrasserie bij Partycentrum 't Noorden. Er zijn verschillende branches vertegenwoordigd, en ook de Kerstman is van de partij en gaat graag met de bezoekers op de foto in de arrenslee. Buiten op het terras, tussen de kerstbomen en de vuurkorven wordt en glaasje glühwein of warme chocolademelk geschonken. Voor de kinderen is de trein in de speeltuin omgetoverd tot een kersttrein en elk kind mag gratis een keer mee. Ook is er een speurtocht waarmee kinderen prijzen mee kunnen winnen. De middag wordt muzikaal omlijst door popkoor Friends uit Lichtenvoorde.

Wethouder Nijland bij 'heropening' Plein Zuid

Plein Zuid wordt 'opengeknipt' door Annemarie Wisselink; rechts wethouder Gerard Nijland. Foto: Leo van der Linde

AALTEN - Vrijdagmiddag werd Plein Zuid weer opengesteld.

Op 25 september startte de herinrichting van Plein Zuid. Er werden fietsstroken aangelegd en een plateaudrempel bij de kruising Bodendijk. Tevens is de groenstructuur versterkt door meer groen toe te passen. Dit zal in het voorjaar 2018 goed zichtbaar zijn. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren werd vanaf 25 september het wegvak tussen de rotonde Dijkstraat en de Bocholtsestraatweg afgesloten. Met name bakker Knippenborg/van der Zande was slecht bereikbaar. Deze bakkerij vestigde zich tijdelijk in een leegstaand pand aan de Dijkstraat. Nu zijn de omleidingen voorbij en zijn de winkels weer goed bereikbaar. Dit was reden voor de winkeliers en aanwonenden om aan de heropening wat aandacht te geven. Men had wethouder Gerard Nijland van de gemeente Aalten uitgenodigd om de openingshandeling te verrichten. Samen met Annemarie Wisselink knipte hij een lint door, het teken dat Plein Zuid voor heropend werd verklaard. Gerard Nijland bedankte de wegwerkers voor hun inzet. Nijland: "Alles is volgens plan verlopen, de weg is weer vrij. Hier zat ook een beetje haast achter, want vanaf zaterdag 2 december passeert hier de busdienst Aalten-Bocholt." Als cadeau voor de wegwerkers en de buurt had de wethouder een aantal dozen chocolade meegenomen.

(Tekst en foto: Leo van der Linde)


Winterwandeltocht in Vragender

VRAGENDER - Wegens groot succes in de voorgaande jaren wordt in Vragender op zondag 10 december opnieuw een winterwandeltocht georganiseerd. De winterwandeltocht start bij Restaurant Beneman. De tocht gaat over verharde en onverharde wegen en paden, en leidt door het prachtige landschap van de Achterhoek, wellicht in winterse sferen. De pauzeplaats is bij pannenkoekenberderij de Neeth in Barlo, gemeente Aalten. Wandelaars kunnen kiezen uit verschillende afstanden en starten kan tussen 09.30 en 12.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon en dat is inclusief koffie/thee en koek onderweg en een kop erwtensoep bij terugkomst. De gehele route is bewegwijzerd en er is een toiletvoorziening op de pauzeplek. Graag tijdig reserveren bij Restaurant Beneman via mail info@beneman.nl.

Kerstkoopzondagen en lichtjeswandeling Aalten@Night

AALTEN - Zondag 17 december èn zondag 24 december zijn de Kerstkoopzondagen in het centrum van Aalten. Het dorp is gezellig aangekleed en op diverse plekken klinkt er sfeervolle muziek en kan er gewinkeld worden in kerstsfeer. De 17e december is er aansluitend weer de Lichtwandeling door het centrum.

Het popkoor Dazzle zingt op de Markt en de Kerstman zingt ook, beide zondagen, voor én met het publiek. Op de Markt kunnen kinderen in de draaimolen en zich uitleven op het springkussen. Ook kunnen ze even plaats nemen in de arrenslee om een selfie te maken of zich samen met de Kerstman te laten fotograferen.
Op 17 december zijn de winkels open van 12 tot 17 uur en op 24 december van 10 tot 15 uur. Aan het eind van de middag van de eerste kerstkoopzondag, 17 december, is dit jaar weer 'Aalten@Night': een lichtwandeling door het prachtig verlichte dorp, nu samen met de Kerstman. Tijdens de route zal er muziek zijn en worden verhalen verteld over een aantal markante plekken in Aalten, met als afsluiting livemuziek op de Markt en warme glühwein of chocolademelk.

Kerstkoopzondagen en lichtjeswandeling Aalten@Night

Aalten is in de kerstperiode sfeervol verlicht. Foto: PR

AALTEN - Zondag 17 december èn zondag 24 december zijn de Kerstkoopzondagen in het centrum van Aalten. Het dorp is gezellig aangekleed en op diverse plekken klinkt er sfeervolle muziek en kan er gewinkeld worden in kerstsfeer. De 17e december is er aansluitend weer de Lichtwandeling door het centrum.

Het popkoor Dazzle zingt op de Markt en de Kerstman zingt ook, beide zondagen, voor én met het publiek. Op de Markt kunnen kinderen in de draaimolen en zich uitleven op het springkussen. Ook kunnen ze even plaats nemen in de arrenslee om een selfie te maken of zich samen met de Kerstman te laten fotograferen.
Op 17 december zijn de winkels open van 12 tot 17 uur en op 24 december van 10 tot 15 uur. Aan het eind van de middag van de eerste kerstkoopzondag, 17 december, is dit jaar weer 'Aalten@Night': een lichtwandeling door het prachtig verlichte dorp, nu samen met de Kerstman. Tijdens de route zal er muziek zijn en worden verhalen verteld over een aantal markante plekken in Aalten, met als afsluiting livemuziek op de Markt en warme glühwein of chocolademelk.


www.WelkominAalten.nl

Zoekplaatje

Foto: Collectie Leo van der Linde

AALTEN - Het zoekplaatje is een opname van een verenigingsgebouw in Aalten, inmiddels bijna veertig jaar verdwenen uit het dorpsbeeld. Dit verenigingsgebouw was een begrip in Aalten en velen koesteren er de nodige herinneringen aan. Wie heeft er informatie over en herkent de personen op de foto? Reacties zijn welkom bij reactie@aaltensnieuws.nl. Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Foto: PR

Wat is de toekomst van de regionale en lokale media?

Foto: Frank Vinkenvleugel

BREDEVOORT – Regionale tv-zenders, lokale radio's, en kranten zoals het Achterhoek Nieuws. Bestaan deze over tien jaar nog? En in welke vorm? Het medialandschap verandert, niet alleen in de regio, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Drie vertegenwoordigers gingen met elkaar én een zaal vol lokale mediamensen in debat.

Door Bram Beckmans

Maandelijks organiseert Stichting Koppelkerk een bijeenkomst in de gelijknamige kerk te Bredevoort. Deze worden Tegenlicht-meet-ups genoemd en staan altijd in het teken van uitzendingen van het VPRO-programma Tegenlicht. Afhankelijk van de inhoud wordt er door de aanwezigen in de Koppelkerk gediscussieerd. Dit was ook het geval op vrijdag 1 december. Na het bekijken van de Tegenlicht-uitzending 'Een kwestie van vertrouwen', die zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, gingen vertegenwoordigers van regionale en lokale media met elkaar in gesprek.
Prikkelende stellingen
Die vertegenwoordigers waren Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist van de Gelderlander) en Peter Berendsen (algemeen directeur van Regio8). De zaal was verder gevuld met belanghebbenden van lokale omroepen zoals RTV Slingeland, Aladna FM, Nieuwslab Trikker en mensen uit de lokale politiek. Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman had de leiding en stelde de nodige scherpe vragen, aansluitend op een aantal stellingen.

Foto: Frank Vinkenvleugel

Ook voor jongeren
De eerste stelling was: 'Regionale nieuwsmedia is nieuws voor 55-plussers.' Nijkamp van Achterhoek Nieuws was het hier niet mee eens. Volgens hem wijst onderzoek wel uit dat dat ouderen vaker de krant lezen dan jongeren, maar dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in lokaal nieuws is niet het geval. "We moeten goed blijven innoveren en aan de wensen van de lezer en adverteerder blijven voldoen", vertelde Nijkamp. Dat innoveren is ook iets waar Berendsen van Regio8 zich over ontfermt: "Wij maken online voornamelijk korte fragmenten, die niet veel langer dan een minuut zijn. Jongeren willen vaak niet de achterliggende details van een nieuwsfeit, maar vooral de hoofdlijnen." Journalist Mons voegde hieraan toe dat hij niet verwacht dat het regionale nieuws zoals dat nu in de Gelderlander te lezen is, hetzelfde is over tien jaar. Hij verwacht dat dagelijks regionaal nieuws op termijn wekelijks gaat verschijnen, als bijlage bij een landelijk dagblad. Nijkamp begreep dat en reflecteerde het op zijn eigen wekelijkse titels: "Ik weet zeker dat de papieren kranten van Achterhoek Nieuws nog steeds bestaan over vijf jaar, maar niet in dezelfde vorm als vandaag de dag."

Onafhankelijkheid
De volgende stellingen hadden vooral betrekking op objectiviteit en onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Verschillende regionale en lokale mediabedrijven ontvangen subsidie van de gemeente. Schuurman vroeg hoe kranten om gaan met kritische berichtgeving over de gemeente die voor de subsidie zorgt. "Wij ontvangen geen subsidie, maar hebben in veel van onze kranten pagina's met gemeentenieuws. Daarnaast heeft Achterhoek Nieuws in haast alle gemeentes ook een vaste verslaggever die de gemeentelijke besluitvorming volgt en erover bericht. En ja, dat gebeurt ook kritisch", aldus Nijkamp. Een wethouder van de gemeente Aalten had nog een aanvulling: "Het kan een keer voorkomen dat nieuws voor jou ongewenst is, maar dat hoort erbij in de politiek. Ook al geven we subsidie, het zijn veelal de vragen van de burgers die aan bod komen bij onze lokale media en die zijn belangrijk om te beantwoorden." Jan Rietman van het Winterswijkse RTV Slingeland legt uit dat hij de subsidie liever bekostiging noemt: "Het bedrag dat wij krijgen is niet veel, zeker niet als je kijkt naar wat wij opleveren. Per week maken wij uren radio en tv. Reken je dat om naar wat dat eigenlijk zou kosten bij een productiebedrijf, dan is dat veel meer dan de subsidie die RTV Slingeland krijgt. Wij redden het door onze vrijwilligers die deze dure media produceren."
Ego's
Als laatste werd het punt van regionale samenwerking aangehaald. Het kabinet streeft naar streekomroepen, waardoor fuseren nodig gaat zijn in de toekomst. Een jaar geleden sprak het Winterswijkse RTV Slingeland de voorkeur uit voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. En ook in de Koppelkerk ontstond er weer een discussie. Lammert Blikman van Radio Ideaal uit Zelhem richtte zich tot Berendsen van Regio8, die het middelpunt van deze discussie was. "Als je met Peter samenwerkt, moet je naar zijn pijpen dansen", waren de afsluitende woorden van Blikman. Presentator Schuurman wist uiteindelijk naar boven te krijgen dat alle omroepen wel willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar dat er ego's in de weg staan en iedere partij het liefst zijn eigen werkwijze intact laat.


Vrijwilligers gezocht

De nieuwe beheerder Ali ten Bokkel geflankeerd door het bestuur van 't Romienendal. Foto: PR

AALTEN/DINXPERLO - VIT-hulp bij mantelzorg zet vrijwilligers in om kinderen, volwassenen en ouderen die een beperking hebben gezelschap te houden of samen activiteiten te ondernemen. Zo heeft de naaste familie even tijd voor zichzelf. Ook bij hulpbehoevende mensen waarvan mantelzorgers ver weg wonen kan een vrijwilliger ingezet worden.

Op dit moment zijn er in de gemeente Aalten vrijwilligers nodig die ingezet kunnen worden bij zowel jongere als oudere personen. VIT zoekt daarvoor mensen die graag:wandelen met mensen die daarbij hulp hebben van een rollator, of die samen met mensen in een rolstoel willen wandelen, spelletjes doen in de thuissituatie: scrabble, rummy kub enzovoorts, iemand gezelschap houden, wat praten met een kopje koffie/thee erbij, misschien samen met iemand met een duofiets op pad willen of anderen willen stimuleren om wat activiteiten te ondernemen.

Het gaat om een paar uurtjes per week of twee weken. VIT begeleidt, zorgt voor een goede voorbereiding en onkostenvergoeding. Geïnteresseerden kunnen bellen met VIT (0544) 82 00 00 op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur. Wie interesse heeft voor andere activiteiten, kan ook bellen. Iedereen kan ook voor informatie binnenlopen bij het spreekuur van Marjan Roerdinkveldboom, de mantelzorgconsulent. Zij is iedere vrijdag van 11.00 tot 12.30 uur op het Gemeentekantoor, Hofstraat 8 in Aalten en kan vragen beantwoorden.

Athos-turnsters openen wedstrijdseizoen succesvol

AALTEN - Op zaterdag 25 november turnden derde-divisie-turnsters Nelleke Houwers en Elisan Peters hun eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen. Ze deden het allebei erg goed, Nelleke sleepte zelfs een bronzen medaille in de wacht.

Hoewel nog zeer vroeg in het seizoen is, gaven beide turnsters aan klaar te zijn voor de wedstrijd. En dat bleek even later ook wel in de Saza-hal in Doetinchem. In het overvolle deelnemersveld wisten de Athos-meiden zich zeer goed staande te houden. Ze begonnen op vloer waar ze allebei een prachtige oefening op muziek lieten zien, met mooie acrobatische en gymnastische elementen. Daarna volgden de toestellen sprong, brug en balk. Ook hier verliep alles, op wat kleine foutjes na, naar wens. Na een lange wedstrijd bleek dat de beide dames het zeer goed hadden gedaan. Voor Nelleke was er zelfs een bronzen medaille. Maar ook Elisan heeft met haar score een zeer goede eerste wedstrijd voor Athos geturnd.

Programma AD'69

AALTEN - Het programma van AD'69 ziet er als volgt uit.

Vrijdag 8 december
20.30 AZSV zaal 3-AD'69 zaal 1
19.30 AD'69 zaal 2-Brasil'77 zaal 3

Zaterdag 9 december
14.30 AD'69 zat. VR 1-Tubantia VR 1
14.45 AZSV 8-AD'69 zat. 2
08.30 AZSV JO11-6-AD'69 JO11-3
09.00 Terborg JO9-2-AD'69 JO9-1
08.30 DZSV JO9-2-AD'69 JO9-2
10.00 AD'69 JO13-1-Grol JO13-4
10.45 FC Winterswijk JO11-3-AD'69 JO11-1
11.00 AD'69 JO11-2-DZSV JO11-2
15.30 Spcl. Lochem JO19-2-AD'69 JO19-1
15.00 FC Trias J017-2-AD'69 JO17-1
14.30 SDOUC JO15-2-AD'69 JO15-1
12.00 AD'69 MO19-1-'t Peeske MO19-1

Zondag 10 december
14.00 AD'69 1-Gendringen 1
19.30 Erix 3-AD'69 2
11.00 Silvolde 6-AD'69 3
10.00 AD'69 4-Varsseveld 10

Nieuwe beheerder voor buurtschapshuis 't Romienendal

DALE - Tijdens de bestuursvergadering van 29 november is in aanwezigheid van het voltallige bestuur de beheerdersovereenkomst getekend met Ali ten Bokkel. Met ingang van 1 januari 2018 is zij de nieuwe beheerder van 't Romienendal. Ali is afkomstig uit Zelhem en heeft haar ervaring met het verenigingsleven en horeca ruimschoots opgedaan in cultureel centrum de Brink in Zelhem.

André en Hetty Porskamp geven na 25 jaar het stokje door aan Ali ten Bokkel.

Gitaarmuziek uit Spanje bij Sint Jorisconcert

Iasonas Daskalakis en Silvan de Smit (links). Foto: Alex de Smit

BREDEVOORT - In het Sint Jorisconcert op 10 december spelen Silvan de Smit en Iasonas Daskalakis gitaarmuziek uit Spanje.

Op onze muzikale Europa-reis van dit seizoen, waarbij in oktober Duitsland en in november Oostenrijk werd bezocht, gaat het in dit koude jaargetijde naar warme oorden en warme klanken uit het zuiden: Spanje. Het gitaarduo Silvan de Smit en Iasonas Daskalakis brengt een afwisselend programma met muziek van Manuel de Falla, Astor Piazzolla, Joaquin Rodrigo, Enrique Granados en Egberto Gismonti.

Musici
Silvan de Smit studeert klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is leerling van Johannes Möller. De afgelopen drie jaar heeft hij bij Lydia Kennedy gestudeerd.

Verschillende successen heeft Silvan geboekt met zijn gitaarspel zoals een optreden tijdens het gitaarfestival in de befaamde gitaarsalon te Enkhuizen. Ook speelde hij met zijn gitaarkwartet in het voorprogramma van meestergitarist Gabriel Bianco.

Iasonas Daskalakis is in 1991 geboren in Athene. In 2011 studeerde hij af op het Nationale Conservatorium van Athene met klassiek gitaar onder de vermelding van 'Excellence and 1st prize'. Hij nam deel aan vele festivals in Griekenland en won verschillende prijzen. Van 2009 tot 2013 werkte hij als gitaardocent aan het Nationaal Conservatorium van Athene.
In 2013 verhuisde hij naar Amsterdam om zijn muzikale studies voort te zetten en om te blijven lesgeven.

Het concert vindt plaats op zondag 10 december in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Het begint om 15.00 uur en de kerk is open vanaf 14.30 uur.
De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken.

Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag vantien euro worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.

Oplossing zoekplaatje

Foto: collectie Leo van der Linde

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 28 november is gemaakt in de jaren 60 van de vorige eeuw. De auto's in het straatbeeld, lang niet zo talrijk als nu, geven een goed beeld van een 'veranderend dorp Aalten'.

Een VW-Kever en Renault-4 welke in het straatbeeld te zien waren; antennes op de daken. We kregen veel reacties.

Marianne Hoftijzer-Kruse: "We zien hier smederij Somsen aan de Hogestraat Aalten. In het pand ernaast woonde in die tijd de familie Balke. Ons huis stond naast de smid, nr. 46a en is afgebroken eind jaren zestig van de vorige eeuw. Nu ga je hier via De Hoven naar de Albert Heijn."

Hans te Mebel: "Achter het pand van Somsen lag het voetbalveldje, leuk om daar te spelen als we van de HBS afkwamen."

Ben Lievers: "Het veld van Balke, veel gevoetbald daar." Annie Onnink-Westerveld: "Ach hoe mooi; de smederij van Somsen. Als je de kap van je klomp stuk had, sloeg Oom Somsen er blik op en kon je weer een tijd verder."

Hans de Graaf: "Op deze foto zien we de huizen van smid Somsen, familie Balke, familie Oonk en Bakker Lurvink."

Koppelsessies met Carel Jansen Band

De Carel Jansen Band. Foto: PR

BREDEVOORT - Op zondagmiddag 17 december staat is het weer tijd voor de maandelijkse Koppelsessie in het Boekencafé van de Koppelkerk. Rondom de kachel zorgt de Carel Jansen Band met voor een relaxte en ongedwongen middag. De Carel Jansen Band bestaat uit de Aaltense muzikanten Frits Willemsen (frontman), Carel Jansen (akoestische gitaar), Tom Arink (bas) en Mark Wagener (drums). Hun muziek kan het best omschreven worden als relaxed en ongedwongen en varieert van jazz, tot Beatles en rock 'n roll. Gezelligheid tijdens het muziek maken en tijdens het optreden is het belangrijkste. Dit hopen ze op 17 december tijdens hun optreden ook over te brengen. De Carel Jansen Band speelt tussen 15.00 en 17.00 uur in het Boekencafé van de Koppelkerk. Iedereen kan vrij inlopen, maar een vrije gift voor de muzikanten wordt op prijs gesteld.

AD'69 met opgeheven hoofd ten onder tegen koploper

AD'69 knokt tot laatste minuut tegen koploper. Foto: PR

AALTEN - AD'69 startte met in het achterhoofd dat er niets te verliezen was, een puntje zou mooi zijn en winst was alleen maar om van te dromen. AD vocht voor wat het waard was maar verloor op eigen veld met 2-5.

AD'69 was in het begin van de wedstrijd bijna bij de verrassende 1-0 voorsprong toen de op revanche beluste Luuk Heijink met een splijtende pass Dylan Bauhuis wist te bereiken die met een puntertje de bal tegen de paal schoot. MASV schrok heel even maar wist een minuut later bijna keeper Erik Heuvel te verschalken maar de bal werd net naast geschoten.

Het eerste kwartier wist AD'69 verrassend goed partij te bieden en kreeg zelfs de kans op nogmaals een treffer toen wederom Dylan Bauhuis nu de bal veroverde op een verdediger en vergezeld van 2 MASV'ers optrok naar het doel waar alleen nog de keeper in staat was om de bal te keren. In de omschakeling kreeg MASV de bal niet in het AD-doel daar waar aanvoerder Rik Pastoors de laatste noodzakelijke redding bracht. Toch zou de 0-1 niet lang uitblijven want onnodig balverlies leidde tot een pass naar de hoek van het zestien-metergebied waar de snelle nummer 11 met een diagonaal schot de keeper en iedereen kansloos liet.

Een spelmoment uit de wedstrijd van AD tegen koploper MASV. Foto: PR

Getoond spel geeft vertrouwen

Na deze voorsprong ging MASV wat makkelijker spelen maar ook in deze fase kreeg AD'69 nog mogelijkheden maar was ongelukkig in balvastheid en passing naar voren. Dat het ondanks de voorsprong niet lekker liep bij MASV merkte men langs de lijn toen er volop gemord werd. Dit was eigenlijk de situatie waarop AD'69 hoopte, dat het toch niet zou gaan lopen bij MASV en dat het daarvan zou kunnen profiteren. Helaas was het MASV dat wederom wist te scoren toen in de 34ste minuut dezelfde nummer 11 weer op dezelfde plek als de 0-1 de bal kreeg, deze keer volgde een laag schot naar de uiterste hoek waarbij de keeper van AD kansloos was.
De tweede helft startte met een wissel aan AD-zijde. De geblesseerde Recep Kaya werd gewisseld voor Robin Raben en hij zag in de 48ste minuut een MASV -speler vanuit een cornerbal de bal op de lat koppen. Dit was wederom een waarschuwing voor de AD-defensie en de waarschuwing werd zes minuten later omgezet in daden toen de 0-3 vanuit een vrije trap met een keiharde kopbal werd gescoord. AD'69 sloeg de handen ineen slaan en liet zich niet gek maken. AD leek geen moment geïmponeerd door de koploper en bleef dapper op zoek naar een treffer aan eigen zijde. En de kansen waren ook nog steeds voor de Aaltenaren aanwezig alleen zat het geluk niet mee.

In de 59ste minuut kreeg Dylan Bauhuis een kans toen hij met een snel laag schot probeerde te keeper te passeren wat niet wilde lukken, later in de 60ste minuut kreeg dezelfde Dylan Bauhuis de kans om te scoren toen Michiel Ebbers in het zestien-metergebied bij een passeerbeweging werd neergelegd en een penalty mocht gaan nemen. Deze penalty werd onhoudbaar ingeschoten en AD'69 kreeg eindelijk de treffer na al die gemiste kansen. Wederom ging MASV op elkaar morren en dat gaf de Aaltense ploeg moed. In de 63ste minuut kwam een kans op 2-3 toen Nick bijna de keeper verschalkte, helaas was het de laatste die met een fantastische redding een doelpunt aan AD-zijde wist te voorkomen. Even later landde een schot van Dylan Bauhuis op de paal waardoor het geloof bleef groeien op toch nog een mooie eindstand. De hoop werd bijna de grond in geslagen toen keeper Erik Heuvel al verslagen was maar de bal toch nog van de doellijn werd gehaald door de ijzersterk spelende Bram Dekkers. En nog meer kansen zouden volgen voor AD'69, in de 70ste minuut spatte een kopbal van Nick Ebbers op de lat uiteen waarbij MASV de bal niet weg kreeg en in de rebound kreeg broer Michiel de bal op de sloffen en scoorde de aansluitingstreffer, 2-3.

AD'69 kreeg meer en meer geloof in een goede afloop en bleef met positief vechtvoetbal geloof houden. Maar daar waar de 3-3 mogelijk was werd alle hoop de nek omgedraaid toen totaal overbodig de 2-4 werd gescoord in de 74ste minuut. Er bleven nog ruim zestien minuten over en verrassend genoeg had AD'69 nog kracht en geloof om wederom de handschoen op te pakken. Maar als alles op de aanval gaat en de krachten bijna verspeeld geraken is het niet vreemd dat een tegenstander met een tweetal doelpunten voor blijft azen op nog een treffer. En deze viel dan ook in de 84ste minuut waardoor de eindstand van 2-5 op het scorebord kwam. AD'69 ging met opgeheven hoofd ten onder maar hoeft zich moment te schamen voor een verliespartij tegen de koploper. Het getoonde spel van AD'69 moet vertrouwen geven voor de laatste twee wedstrijden van het jaar. De volgende wedstrijd speelt AD'69 thuis tegen Gendringen.


AZSV VR1 verliest maar krijgt complimenten van ACV VR1

AALTEN – AZSV VR1 speelde op zaterdag 2 december een thuiswedstrijd tegen koploper ACV VR1. Ondanks dat de teams aan elkaar gewaagd waren verloor AZSV enigszins geflatteerd met 0-4. Een schrale troost waren de mooie complimenten van de ploeg uit Assen.

De Assense dames waren de laatste vijf wedstrijden goed op dreef, het doelsaldo van ACV sprak voor zich: 21-2. Het was duidelijk, AZSV VR1 zou volle bak moeten spelen om een goed resultaat neer te zetten. Nadat pupil van de week Roos de wedstrijd had geopend, begon AZSV VR1 sterk aan de wedstrijd. De eerste vijftien minuten waren voor AZSV VR1. Door een ongelukkig moment van keepster Vera kwam ACV VR1 eenvoudig op een 0-1 voorsprong. Niet veel later werd het 0-2 door wederom een persoonlijke fout. Desondanks bleef AZSV VR1 voetballen en kreeg mogelijkheden om de aansluitingstreffer te scoren. Het ontbrak AZSV VR1 echter aan geluk waardoor het bij rust 0-2 was terwijl AZSV VR1 de betere ploeg was. Na rust ging AZSV VR1 op zoek naar de 1-2. De tweede helft ging gelijk op. Het tempo lag hoog en het spel golfde op en neer. Af en toe ging het er grimmig aan toe en de 78-jarig scheidsrechter had er zijn handen vol aan. Uiteindelijk wist ACV nog twee keer te scoren waardoor het een 0-4 nederlaag werd voor de Aaltense dames, een enigszins geflatteerde uitslag gezien het wedstrijdverloop. De trainer en speelsters van ACV gaven na afloop aan dat ze AZSV VR1 de beste ploeg vonden waartegen ze tot nu toe hadden gevoetbald. Mooie complimenten maar helaas koopt AZSV VR1 daar weinig voor.

Derde gelijkspel op rij voor korfballers

AALTEN - Aladna/De Issel blijft deze zaalcompetitie voorlopig alleen maar gelijkspelen. Nadat de eerste twee wedstrijden van de zaalcompetitie al in een gelijkspel eindigden, eindigde ook wedstrijd nummer drie, uit tegen Ekca in Arnhem, gelijk, 14-14. Het duurde tien minuten voordat het eerste doelpunt viel maar daarna wisten beide ploegen de korf goed te vinden. De wedstrijd ging in eerste instantie gelijk op maar in de laatste paar minuten voor de rust sloeg Aladna/De Issel een klein gaatje en ging het met een 5-8 voorsprong de rust in. In de tweede helft werd de voorsprong eerst 5-9 voordat Ekca langzaam aan dichterbij kwam. Nadat de ploeg uit Arnhem de stand gelijk had getrokken ging het gelijk op tot het einde. De laatste tien minuten van de wedstrijd waren ongelooflijk spannend waarin beide ploegen voor de winst gingen. Nadat Ecka een 14-13 voorsprong had genomen maakte Aladna/De Issel vlak voor tijd gelijk. Beide ploegen probeerden nog te scoren en de winst naar zich toe te trekken maar het bleef 14-14, wat het derde gelijkspel op rij betekende voor Aladna/De Issel. Topscoorders deze wedstrijd waren Frank Hendriksen, vijf doelpunten, Michiel Toebes en Nicky Wensink scoorden allebei drie keer.

Bredevoort verliest van Haaksbergen

BREDEVOORT - Op een natte, koude zondagmiddag stond voor Bredevoort de thuiswedstrijd tegen Haaksbergen op het programma. Haaksbergen stond bekend als een lastige tegenstander dus Bredevoort stond een lastige wedstrijd te wachten. Het weer was slecht, het veld was slecht, alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooi potje voetbal. In een moeizame en slordige wedstrijd verloor Bredevoort met 0-1.

Dit was niet het geval, zowel Bredevoort als Haaksbergen waren door dit slechte veld erg slordig en dit leidde tot een onrustige, chaotische en slechte wedstrijd. Daarom is er dan ook waardering voor de fans van zowel Bredevoort als Haaksbergen die ondanks het slechte weer en voetbal toch langs het veld stonden. Waar van te voren werd besproken dat het uiterst essentieel was om niet op achterstand te komen tegen een lastig team als Haaksbergen gebeurde dit wel. In de zeventiende minuut kwam het uitspelende team op voorsprong na een mooie aanval. Voor Bredevoort was het nu duidelijk dat het een hele lastige opgave zou worden. Bredevoort kreeg nog een aantal mogelijkheden voor de rust maar hier werd niet goed mee omgegaan. Aan de andere kant kreeg Haaksbergen ook nog mogelijkheden maar ook zijn wisten niet nog een keer te scoren. De tweede helft was het spelbeeld vrijwel hetzelfde. Erg onrustig en slordig. Voetballend was Haaksbergen beter dan Bredevoort waardoor ze veel in balbezit waren en de heren in het blauw niet tot echte grote mogelijkheden konden komen. Het liep hier en daar door opstootjes een beetje uit de hand maar dat paste wel goed bij de wedstrijd. In de tweede helft werd niet gescoord waardoor de eindstand 0-1 op het scorebord kwam. De volgende wedstrijd speelt Bredevoort uit tegen Vosseveld.

23 / 32

Column

Ouwelullenmuziek

Terwijl ik deze regels tik snerpt uit de luidspreker schuin achter mij de gitaar van Ritchie Blackmore. Een minuten durende solo, ondersteund door beukende drums, een dreunende bas en dat zo specifieke geluid van een Hammond-orgel. Even ben ik 47 jaar terug in de tijd. Child in Time van Deep Purple, in 1971 mijn eerste kennismaking met hardrock. De jaren zestig, de jaren van de beatmuziek, waren alweer voorbij.

Al een paar dagen kon je op Radio 5 luisteren naar de Evergreen Top 1000. Ik heb dat tot vandaag niet gedaan. Waarom niet? Ach, laat ik het maar eerlijk bekennen: ik wil niet geassocieerd worden met ouwelullenmuziek. Want ouwelullenmuziek, die wordt gedraaid voor ouwe lullen. En nee hoor, een ouwe lul, dat ben ik niet. Nog lang niet!

Tuurlijk, ik hou mezelf hartstikke voor de gek. Want ik ben het natuurlijk wel. Oud, tenminste. Ik mag dan af en toe beweren dat ik me nog twintig voel (ook een leugentje trouwens!), ik ben in werkelijkheid de 65 al gepasseerd. Wat heet, vanaf vandaag ben ik zelfs officieel gepensioneerd. Dan kun je toch werkelijk niet meer volhouden dat je nog jong bent. Maar 't is moeilijk toegeven, dat wel!

Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn vader afscheid nam van zijn werk. In zijn tijd was er nog een VUT, dus hij was jonger dan ik nu. Desondanks keek ik naar hem en dacht: Pa, nu ben je toch echt oud! En dat meende ik ook nog. Hij was 34 jaar ouder dan ik, maar het gat tussen onze beide generaties voelde als een hele brede kloof.

Een generatiegat zit er natuurlijk ook tussen mij en mijn kinderen, en zeker tussen mij en m'n kleinkinderen. Maar gek genoeg voelt zelfs de laatste als veel minder breed dan die kloof die er tussen mij en mijn vader zat. En dat heeft alles te maken met muziek.

Afgelopen week was ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers met zijn twee dochters bij De Wereld Draait Door. Aanleiding om ze voor die talkshow uit te nodigen was de release van het nieuwe album van U2, waarvan vader en dochters alle drie grote fans zijn. Voor mij heel herkenbaar. De muzikale smaak van mijn zoon (nu 42) en mij liep weliswaar in de jaren negentig niet helemaal gelijk op, maar voor twee bands liepen we allebei warm: The Rolling Stones en U2. Waarbij ik wel moet aantekenen dat hij meeging naar een Stones-concert vooral om mij een plezier te doen en dat dit andersom gold voor U2. Toch misschien een generatiekloofje dus, maar een heel kleine dan. Over Normaal waren we het trouwens helemaal eens: betere muziek werd er aan onze kant van de IJssel niet gemaakt.

Toen Segers bij DWDD zat was de Evergreen Top 1000 al vier dagen aan de gang. Ondanks dat ik de hele week al volop naar de radio had geluisterd (min of meer geveld door een longontsteking, dus alle tijd daarvoor) was het nog niet in me opgekomen om Radio 5 op te zoeken. Ik verkeerde nog in de ontkenningsfase, zullen we maar zeggen. Maar vader en dochters Segers gaven als het ware een signaal af, dat mij bijzonder welkom was: je kunt die 'oude' muziek best waarderen, zonder zelf een ouwe lul te zijn. De knop ging letterlijk om en vrijdag heeft de radio de hele dag op 'Vijf' gestaan. Leonard Cohen, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, zelfs de Amazing Stroopwafels, ze kwamen allemaal voorbij. En de meeste zong ik luidkeels mee. Tot mijn geliefde fijntjes opmerkte: "Goh, buiten zou dat ook heel mooi klinken!"……

Over een paar weken begint de Top 2000 aller tijden weer. Ik denk dat ik dan maar gewoon vanaf het begin ga luisteren

Presentatie Jaarboek Achterhoek en Liemers

AALTEN - De Oude Helenakerk op de Markt in Aalten is op donderdag 21 december het decor voor de presentatie van het Jaarboek Achterhoek en Liemers, nummer 41. De presentatie begint om 15.00 uur; geïnteresseerden worden verzocht zich aan te melden voor 15 december via info@ecal.nu of 0314-787078.

Het thema van het Jaarboek is de betekenis voor de streek van de Reformatie, die begon met de publicatie van de 95 stellingen door Luther in 1517, 500 jaar geleden.
Diverse auteurs belichten de invloed die de Reformatie had op Liemers en Achterhoek. Verder is er aandacht voor de vraag in hoeverre de nieuwe protestantse geloofsrichting voeten aan de grond kreeg en in hoeverre de oude rooms-katholieke kerk zich tijdens en na het strijdgewoel van de Tachtigjarige Oorlog wist te handhaven. Een artikel is gewijd aan graaf Willem van den Bergh, die uit het kamp van zijn zwager de Prins van Oranje overliep naar de Spaanse vijand. Auteurs verdiepten zich in de geschiedenis van een ketter uit de Liemers en een ketter uit de Achterhoek. Hoe de Beeldenstorm in de streek plaats had, valt te lezen in artikelen over teruggevonden kerkelijke kunstschatten. In dit verband is er aandacht voor restanten van middeleeuwse Christusbeelden in Neede, Aaltense kruiswegstaties, een Winterswijkse calvarieberg en de bedrukte Moeder Gods van Varsseveld. Aan de hand van interviews met drie generaties gemengd gehuwden wordt geschetst hoe katholieken en protestanten in 's-Heerenberg naast of langs elkaar leefden.

Buiten het thema van de Reformatie zijn artikelen opgenomen over de afwikkeling van procedures van in bezettingstijd '40-'45 van Joodse streekgenoten gevorderde gronden, de geologische vorming van 't Hengelse Zand, 'vreemde' eigenaren van kasteel Wisch, een 'crime passionnel' te Etten en het dilemma bij de geschiedschrijving daarvan. Het laatste artikel belicht ontwikkelingen in de Liemerse streektaal.

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. In de categorie 'meest patiëntgericht' worden beide Santiz locaties genoemd. SKB behoort daarnaast ook tot de top van ziekenhuizen die de beste medische zorg bieden.

SKB deelt de eer van 'Beste Ziekenhuis' met de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en het Gorinchemse Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis. Chrit van Ewijk, voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelt: "Wij willen onze medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Als Raad van Bestuur zijn wij erg trots op de resultaten van het SKB. Wij weten dat wij op veel punten goed scoren en daar ook heel veel zorg aan besteden. Zo maken wij ons sterk voor de kwetsbare ouderen en staat patiëntveiligheid bij ons hoog in het vaandel."

'Beste ziekenhuis' is geen ranglijst, maar deelt ziekenhuizen in vier groepen in: veel lager, lager, hoger en veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Onder het motto 'doe wat je doet goed' zijn deze beoordeeld op het functioneren als geheel, en of alles in het werk is gesteld om de patiënt optimaal veilige zorg te bieden.

Bij de beoordeling werd onder meer gekeken naar welke ziekenhuizen het meest rekening houden met de patiënt en waar de zorg veilig en up-to-date is. Gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn de kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspreken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.

Alle uitkomsten van het onderzoek Beste ziekenhuizen 2017 verschijnen deze week in Elsevier weekblad en op www.elsevierweekblad.nl.

Duizendste traject bij Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek

AALTEN - Tijdens een bijeenkomst van Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek was er dinsdag speciale aandacht voor de realisatie van het duizendste traject met de subsidiemogelijkheden vanuit het Sectorplan Achterhoek. Dit traject werd aangevraagd door Intermeco BV, een toeleveringsbedrijf uit Doetinchem voor Jeroen Steenhuis.

Nieuw Werk Sectorplan Achterhoek is erop gericht om moeilijk vervulbare vacatures bij werkgevers in de Achterhoek in te vullen. Het plan helpt werkzoekenden en carrièreswitchers zich verder te ontwikkelen om in aanmerking te komen voor kansrijke beroepen.

Intermeco had moeilijk vervulbare vacatures voor operators aan de kantbanken en voor puntlassers. "Het Sectorplan maakt het voor ons beter mogelijk om medewerkers met géén tot weinig relevante werkervaring in dienst te nemen en op te leiden", zegt Jitske Stefas, HR Officer bij Intermeco. Jeroen Steenhuis zocht werk en kwam via Meesterwerk (bemiddeling van bijstand naar werk) terecht bij Intermeco. Met onder andere de subsidiemogelijkheden van het Sectorplan volgde Jeroen de opleiding CNC kanten bij het Graafschap College en rondde die met succes af. Nu heeft hij een contract voor onbepaalde tijd als Operator B aan de kantbank. Jeroen over zijn aanstelling: "Dit werk geeft me heel veel voldoening, ik geniet er elke dag van.".

Presentatie Jaarboek Achterhoek en Liemers

AALTEN - De Oude Helenakerk op de Markt in Aalten is op donderdag 21 december het decor voor de presentatie van het Jaarboek Achterhoek en Liemers, nummer 41. De presentatie begint om 15.00 uur; geïnteresseerden worden verzocht zich aan te melden voor 15 december via info@ecal.nu of 0314-787078.

Het thema van het Jaarboek is de betekenis voor de streek van de Reformatie, die begon met de publicatie van de 95 stellingen door Luther in 1517, 500 jaar geleden.
Diverse auteurs belichten de invloed die de Reformatie had op Liemers en Achterhoek. Verder is er aandacht voor de vraag in hoeverre de nieuwe protestantse geloofsrichting voeten aan de grond kreeg en in hoeverre de oude rooms-katholieke kerk zich tijdens en na het strijdgewoel van de Tachtigjarige Oorlog wist te handhaven. Een artikel is gewijd aan graaf Willem van den Bergh, die uit het kamp van zijn zwager de Prins van Oranje overliep naar de Spaanse vijand. Auteurs verdiepten zich in de geschiedenis van een ketter uit de Liemers en een ketter uit de Achterhoek. Hoe de Beeldenstorm in de streek plaats had, valt te lezen in artikelen over teruggevonden kerkelijke kunstschatten.

Buiten het thema van de Reformatie zijn artikelen opgenomen over de afwikkeling van procedures van in bezettingstijd '40-'45 van Joodse streekgenoten gevorderde gronden, de geologische vorming van 't Hengelse Zand, 'vreemde' eigenaren van kasteel Wisch, een 'crime passionnel' te Etten en het dilemma bij de geschiedschrijving daarvan. Het laatste artikel belicht ontwikkelingen in de Liemerse streektaal.

Toonkunstkoor geeft kerstconcert

WINTERSWIJK - Op zaterdag, 9 december geeft het Toonkunstkoor Oost-Achterhoek een kerstconcert in de Zonnebrinkkerk aan de Zonnebrink te Winterswijk.

Het programma bestaat uit een aantal bekende kerstliederen zoals Es ist ein Ros entsprungen en Hark, the Herald Angels sing. Daarnaast worden enkele minder bekende kerstliederen ten gehore gebracht. Ook zingt het koor het prachtige Magnificat van Johann Pachelbel.
De begeleiding is in handen van Dennis Vallenduuk op het orgel en het geheel staat onder de leiding van Iassen Raykov.
Het concert begint om 19.00 uur.
De toegang is gratis, een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.

Robbin Thuss schiet AZSV in slotfase naast Urk

Sjoerd te Boekhorst (18) kopt binnen twee minuten de 0-1 voorsprong voor AZSV in de touwen. Foto: Andre Wamelink

AALTEN - AZSV heeft een punt meegenomen van Urk door twee fraaie goals van Sjoerd te Boekhorst en een gelijkmaker van Robbin Thuss. Na een enerverend duel stond er nog 90 minuten 3-3 op het scorebord, waarbij de thuisclub lange tijd dacht voor het eerst sinds 1988 weer eens van AZSV te kunnen winnen. Maar Robbin Thuss gooide roet in het eten. Samen met Max Jansen maakte hij vandaag zijn rentree in een competitiewedstrijd dit seizoen en op aangeven van Jansen scoorde Thuss zijn eerste treffer en de 3-3 gelijkmaker voor AZSV.

Dennis van Toor moest voor het duel op Urk behoorlijk puzzelen om een team het veld in te kunnen sturen. In de bekerwedstrijd tegen SVZW liepen Kars Vierwind, Joost Rasing en Niek te Veluwe een blessure op. Alleen Te Veluwe was in staat te spelen, waarbij ook topscorer Rik van der Eerden vanwege werkverplichtingen afwezig was. Wietse Kämink en Bram Wevers van AZSV-2 begonnen daardoor in de basis en ook Sjoerd te Boekhorst, die de laatste weken vanaf de bank was begonnen, mocht vanaf de start opdraven. En al na anderhalve minuut bekroonde Sjoerd te Boekhorst zijn optreden met een treffer. Hij kopte een voorzet van Wietse Kämink via de paal achter de verbouwereerde Cornelis Koffeman, 0-1. Heel lang konden de roodwitten niet genieten van de voorsprong. Na tien minuten was het alweer gelijk. Yordi Orriëns kreeg bij een voorzet van Riekelt Jan Brands een duw van Jelle de Boer, waardoor de bal via zijn hoofd over Matthijs Ebbers in het eigen doel ging, 1-1. Ondanks protesten van AZSV keurde scheidsrechter Bos uit Elburg de Urker treffer goed. De thuisclub probeerde daarna AZSV vast te zetten en kreeg een paar minuten later opnieuw een goede kans. Op aangeven van Hessel Snoek tikte Klaas Kramer de bal naast het Aaltense doel. AZSV kreeg vervolgens het duel beter in de greep en na bijna 20 minuten mocht Wietse Kämink na een verkeerde terugspeelbal alleen op doelman Koffeman afgaan. Echter voordat hij de bal kon inschieten tikte Klaas Kramer de bal terug op Koffeman, die de bal in de handen pakte. AZSV verwachtte een vrije trap op vijf meter van de goal, maar leidsman Bos zag er geen terugspeelbal in en liet doorspelen. In het restant van de eerste helft waren er weinig kansen.

Na de pauze kon de formatie van Dennis van Toor wederom snel juichen. Binnen vijf minuten scoorde Sjoerd te Boekhorst met een fantastisch afstandsschot de 1-2. Dit keer kon de Aaltense aanhang slechts twee minuten genieten van de voorsprong. Eerst scoorde Hessel Snoek met een afstandsschot en weer twee minuten later zette Jelle de Boer met een knal Urk zelfs op voorsprong tot groot enthousiasme van het luidruchtige thuispubliek. De aanhang van de thuisclub ging er nog eens goed voor zitten en Urk gaf nog een keer extra gas. Door het uitvallen van Hessel Snoek, die ongelukkig met Sjoerd te Boekhorst in botsing kwam en daar mogelijk een breukje rondom zijn oog opliep, werd de aanval van de ploeg van trainer Richard Karrenbelt wat ontregeld. Daardoor bleef het bij een schot van Jelle de Boer, dat door Matthijs Ebbers gepakt werd. Dennis van Toor wisselde twee keer. Hij bracht Max Jansen voor Bram Wevers en Robbin Thuss voor Sjoerd te Boekhorst. Voor Max Jansen waren het zijn eerste minuten in de competitie na de kruisbandblessure opgelopen in Harkema in april 2016. Ook voor Robbin Thuss waren het de eerste minuten in de hoofdklasse B dit seizoen en samen zorgde dit tweetal ervoor dat AZSV toch nog met een punt naar huis ging. Een voorzet van Bram Rensing werd door Max Jansen met een volley voorgezet en Robbin Thuss kon ongehinderd van dichtbij de gelijkmaker tegen de touwen schieten. AZSV komt daardoor in de middenmoot van hoofdklasse B terecht op de negende plek met zeventien punten uit twaalf duels.
Komende zaterdag is csv Apeldoorn te gast op sportpark Villekamp, deze wedstrijd tegen de koploper begint om 14.30 uur.

31 / 32

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

GITAARLES BIJ DE AHOF AALTEN. Zowel electrisch als akoestisch.(klassiek) Gratis proefles. Alle leeftijdscategorieën. Muziek voor de jongste ''kids''tot de oudste rockers. Info: 06-51343411 Mail:hans.kuipers5@gmail.com

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274