Groenlose Gids

11 juli 2018

Groenlose Gids 11 juli 2018


10.000 stappen vanuit elke kern

Het routenboekje in een handig zakformaat. Op de achtergrond links Joske Elsinghorst, rechts wethouder Marieke Frank en in het midden toeristisch coördinator Bernou Wagenaar. Foto: Kyra Broshuis

OOST GELRE- Het is een gegeven; om fit en gezond te blijven is het belangrijk om elke dag minstens 10.000 stappen te zetten. Vaak een hele opgave maar niet als je de 10.000 stappenroutes in de gemeente Oost Gelre volgt.

Met tips en wetenswaardigheden
"Deze routes lopen door mooie gebieden en langs bijzondere bezienswaardigheden. Bij de routes staan interessante wetenswaardigheden vermeld en tips om eens in je eigen gemeente iets bijzonders te ontdekken", vertelt Bernou Wagenaar, toeristisch coördinator van de gemeente Oost Gelre. Het handzame boekje met negen routes werd afgelopen vrijdag gepresenteerd bij De Leemputten in Zwolle. "Dit is één van die mooie plekjes waar een 10.000 stappenroute langsloopt en een prachtig stukje natuur in onze gemeente. Het mooie van dit nieuwe boekje is dat er in elke kern (Groenlo, Lichtenvoorde, Lievelde, Zwolle, Harreveld, Mariënvelde, Vragender en Zieuwent) een route start en eindigt. Het is natuurlijk makkelijk om in je eigen kern een route te lopen maar het is de moeite waard om ook eens in een andere kern te gaan wandelen. Ik heb de routes zelf ook gelopen en ze zijn stuk voor stuk verrassend."

Fit en gezond ouder worden
Wethouder Marieke Frank, die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, erkent dat het soms lastig is om die 10.000 stappen te zetten. "Ik weet hoe moeilijk dat is, het is best een fors aantal om bijvoorbeeld op een gewone dag te zetten. Je moet echt iets extra's doen. Wij willen er als gemeente graag aan meewerken dat mensen fit en gezond ouder worden. Preventie is daarbij ontzettend belangrijk. Met deze routes hopen we het onze inwoners wat makkelijker te maken om ook daadwerkelijk die 10.000 stappen per dag te zetten. Deze negen rondes daarbij ook nog eens hele mooie aanvullingen op de al bestaande wandelroutes in Oost Gelre." De routes zijn beschreven door Joske Elsinghorst en Kyra Broshuis en het boekje is verkrijgbaar bij de VVV's in Groenlo en Lichtenvoorde voor 2,50 euro.

Winst voor duiven van Olyslager

OOST GELRE - Vrijdag 6 juli namen vijf liefhebbers met zestien duiven deel aan de overnacht-vlucht vanuit het Franse Dax voor een overnachtvlucht over 1077 km.

Er waren vijf prijzen te winnen. Er werd vrijdag om 13.30 uur gelost. De eerste prijsduif was zaterdag 7 juli om 17.47.57 uur voor A. Olyslager. De laatste prijs ging naar M. van Melis.

De uitslag: 1, 3. A. Olyslager (zes mee); 2. Heezen-Goossens (twee mee); 4, 5. M. van Melis (drie mee).

Amivedi

VRAGENDER - Op de Manenschijnweg is een konijn gevonden, het is een vrouwtje, wit/grijs gevlekt, grijs rond de ogen en grijs op de snuit doorlopend naar de linkerkant, hangoor, middelgroot. Voor informatie kunt u contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.
                        

77.000 euro voor natuurspeelplek

GROENLO - De gemeente Oost Gelre wil 77.000 euro beschikbaar stellen voor het realiseren van de natuurspeelplek op de Grolse Weiden in Groenlo. Al in 2013 besloot het college om uit de opbrengsten van de Aldi ook een bedrag van 200.000 euro te reserveren voor de Grolse Weiden. De opbrengsten van de Aldi bleken echter aanzienlijk lager waardoor er geen budget meer was voor de Grolse Weiden. Het college wil nu een deel van de visie op de Grolse Weiden, namelijk het realiseren van een natuurspeelplek, uitvoeren en daar budget voor toekennen.

Door Kyra Broshuis

Wethouder Bart Porskamp zegt dat daarmee een belangrijk project uit de visie gerealiseerd kan worden. "Met die plek ontstaat er een nieuwe trekker in de Grolse Weiden voor Groenlo. De realisatie van de speelplek is geraamd op 77.000 euro. Er wordt gekeken of de raming nog bijgesteld kan worden door beperkter uitvoer. De klankbordgroep wil echter wel liever goed uitvoeren dan half." De aanleg van de plek zal worden uitgevoerd door Hendriks Hoveniers uit Didam, dit in nauwe samenwerking met de klankbordgroep van de Grolse Weiden.

KV Zwolle kampioen

Vreugde bij het winnende team. Van links af Merian Halleriet, Carmen Dorsthorst, Veronie Aalderink en Jacqueline Maarse Foto: Marijke Smeenk

ZWOLLE - Al voor het tweede jaar op rij stonden de dames van klootschietvereniging Zwolle in de finaleom de beker, dit keer bij KV Steeds Verder in Elim, Drenthe. De tegenstanders waren de dames van KV Veldhoek (bij Tubbergen). Het werd een echte spannende finale. De eerste wedstrijd wonnen de dames van KV Veldhoek met enkele meters voorsprong. In de tweede wedstrijd kwam KV Zwolle goed op gang. Zwolle won deze wedstrijd met ruim één schot voorsprong. In de derde en beslissende wedstrijd kwam KV Zwolle vanaf het eerste schot enkele meters op voorsprong. Dit hielden ze vast; ze bouwden het uit tot een ruime overwinning. Foto: Vreugde bij het winnende team. Van links af Merian Halleriet, Carmen Dorsthorst, Veronie Aalderink en Jacqueline Maarse Foto: Marijke Smeenk

Amivedi

VRAGENDER - Op de Manenschijnweg in Vragender is een konijn gevonden, het is een vrouwtje, wit/grijs gevlekt, grijs rond de ogen en grijs op de snuit doorlopend naar de linkerkant, hangoor, middelgroot. Info: Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088-0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Petitie voor wethouder Porskamp

Jaap Cannegieter (l) biedt de petitie aan aan wethouder Bart Porskamp. Rechts Wilma van der Donk.

De stichting Mega Mestvergister Groenlo Nee heeft vorige week een petitie overhandigd aan wethouder Bart Porskamp, met als doel eens te meer duidelijk te maken wat zij vindt.

Gemeente kan vergister niet meer tegenhouden

Jaap Cannegieter (l) biedt de petitie aan aan wethouder Bart Porskamp. Rechts Wilma van der Donk. Foto: Kyra Broshuis

Stichting biedt petitie aan tegen mega-mestvergister

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Op het gemeentehuis in Lichtenvoorde was dinsdagmiddag een handvol tegenstanders van de mestvergister van RMS aanwezig. Onder aanvoering van Jaap Cannegieter van de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee boden zij wethouder Bart Porskamp een petitie aan die door 2100 mensen is ondertekend. Tegelijkertijd werd er op in het provinciehuis in Arnhem een ludieke protestactie gehouden tegen de komst van de vergister naar Groenlo. De petitie werd daar aangeboden aan gedeputeerde Conny Bieze.

2100 verontruste Grollenaren
De petitie is een initiatief van de Stichting Mestvergister Groenlo Nee in samenwerking met de Gelderse Milieufederatie, vertelt Cannegieter. "Deze petitie is door ruim 2100 verontruste Grollenaren ondertekend en dat is een behoorlijk aantal op 10.000 inwoners. We maken ons ernstig zorgen en we hopen dat deze overhandiging indruk maakt zodat er mogelijk een andere draai gegeven kan worden aan de plannen." Hij vervolgt met een uiteenzetting van de argumenten, zoals explosiegevaar, stankoverlast en verkeersoverlast. "Daarnaast is initiatiefnemer RMS een bedrijf dat we als onbetrouwbaar kwalificeren. Dit bedrijf heeft zowel technisch als financieel een uiterst wankele basis; het is gebakken lucht." Cannegieter en de overige aanwezigen maken zich zorgen over de aantrekkingskracht die de vergister zal hebben op andere megabedrijven: "Ze zullen als vliegen op de stront afkomen."

Te ver in procedure
Wethouder Bart Porskamp erkent dat de komst van de vergister leeft in Groenlo. "De samenleving zet vraagtekens bij dit bedrijf en wij zien de zorg van de inwoners. We hebben als gemeente dan ook een advies ingediend op de voorlopige ontwerpvergunning; dat geeft al aan dat het ook voor ons een serieuze kwestie is. Het bevoegd gezag ligt bij de provincie, maar als gemeente houden wij uiteraard wel vinger aan de pols. Het is echter wel zo dat het vergunningstraject gestart is en als u verwacht dat we nog zaken kunnen blokkeren, dan is het antwoord 'nee'." Porskamp benadrukt dat de gemeente, wanneer de fabriek er daadwerkelijk komt, wil dat het bedrijf zo handhaafbaar en veilig mogelijk te werk zal gaan. Dat antwoord is niet voldoende voor Wilma van der Donk, één van de bezorgde burgers. "Het gaat hier alsmaar over protocollen en procedures, maar het aspect duurzaamheid wordt niet gezien. Er is geen eerlijk en duidelijk beeld geschetst van de fabriek en wij vrezen dat al deze 2100 ondertekenaars straks het nakijken hebben." Porskamp reageert met de opmerking dat er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om het nog tegen te houden. "Daarvoor zijn we simpelweg al te ver in de procedure."

Op een vraag over de financiële slagkracht van RMS zegt Porskamp: "Daar gaan wij niet over. RMS zegt de financiën in orde te hebben. Het is niet aan ons om daar een oordeel over te vellen, hoewel ik me kan voorstellen dat de gemiddelde burger hier vragen over heeft."

De Boer Op

BELTRUM/EIBERGEN - Ook dit jaar organiseert LTO Berkelland afdeling Eibergen weer een fietstocht langs agrarische bedrijven die bezoekers graag een inkijk geven op hun bedrijf.

Dit jaar worden twee rundveebedrijven, een legkippenbedrijf met eierverkoop en een groepsaccommodatie met natuureducatie bezocht. Een mooie fietstocht verbindt de bedrijven met elkaar. De fietstocht wordt gehouden op maandag 30 juli. De start is van 10 tot 12 uur bij café Spilman, Mr. Nelissenstraat 21 in Beltrum.

Column

De Torenwachter vraagt zich af: wordt Groenlo nu toch echt wat groener?

Ik hang de theorie van het complot-denken niet echt fanatiek aan, maar soms zijn er van die momenten dat die gedachte bij mij toch naar boven komt, beste Grollenaren. Ik schreef onlangs over het groener maken van de grote nieuwe parkeerplaats op de Wheme; dat we daar meer aandacht voor moeten hebben. En dan is het niet zo dat vervolgens gelijk bussen vol met overijverige gemeenteambtenaren bij mij op de stoep staan om van de stukjesschrijver nog meer inzicht te krijgen en dat ze daardoor steeds verder in de materie kunnen doordringen. Ook de wethouders en ander bestuurders komen niet hijgend aanhollen om van dat achtste Grolse wereldwonder nog wat extra tips te ontvangen, voordat zij zelf met het idee aan de haal gaan.

Maar wat las ik nu vorige week in onze Groenlose Gids (daar zit het woord 'groen' pontificaal in), wat las ik nou? 'Volgende stappen in vergroenen Beltrumsestraat'. Ja, dan denk ik toch even aan een complottheorie. Zullen ze bij de gemeente gedacht hebben: die dekselse Torenwachter zit ons daar een beetje de loef af te steken. Maar we zullen hem, ze zien groen en geel. We zullen hem de loef afsteken met ons idee over het vergroenen van de Beltrumsestraat, het aanleggen van winkeltuintjes enzovoort, zodat de hele Wheme in vergetelheid geraakt!

Politiek is tactiek, dat is duidelijk. Toen ik zo bezig was met de grote complottheorie kwam mijn familie in de weer. Dat doen ze altijd als ik dreig te ontsporen; nee, ik moet me beter uitdrukken: dat doen ze altijd als ze denken dat ik dreig te ontsporen.

Dan ineens schijnen ze alles van mij te lezen, anders hoor ik nooit wat. Ze zeiden: kijk toch eens, die gemeente zit al jaren op die plannen te studeren. Dat is een zaak van lange adem, van veel overleg met deskundigen (niet met jou!), van aftasten van de mogelijkheden en ze laten zich echt niet - maar dan ook echt niet - een beetje overdonderen door zo'n lokale kleine stukjesschrijver. Je meet jezelf een veel te grote broek aan, riep een van mijn familieleden. Had dat woord zeker ook in een programma van deskundigen gehoord en gelijk maar gebruiken. Pochebuul!

Maar hoe meer ze mij als een wat geniepig, klein en achterdochtige type profileerden, hoe meer ik begon te denken dat ik misschien toch wel gelijk had, Maar dat laat ik aan jullie; ik zal er nog het volgende van zeggen. Mooi dat Groenlo groener wordt, dat de straten wat groener gaan kleuren in dit stadje. Ooit was dat niet zo; in een veste groeiden weinig bomen, het waren alleen de problemen die ons boven het hoofd groeiden.

Dat dit nu gaat veranderen is hartstikke mooi en misschien komt de Wheme, daar heb je het woord weer, nog voor een herprofilering aan de orde.

Samen komen we er wel uit. Ik begrijp nu dat de gemeente in zomerstand komt, dat er geen grote problemen worden aangedragen. Maar zie: daar hebben we onze toeristen. Toen ik vanmorgen even door de stad liep zag ik ze met trossen. Ze vroegen me of hier wat te beleven viel. Nou, dat hadden ze niet tegen mij moeten zeggen. Ik explodeerde bijna in het opnoemen van alles.

Vanaf volgende week ga ik ze bijpraten over de stand van zaken in dit stadje. Over de turbulente ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

En als aanvulling op de VVV-dames die dat professioneel doen. Maar er kan altijd nog een kleine extra dimensie van een gewone Grolse man aan toegevoegd worden.

Torenwachter

ZSOM in De Molenberg

GROENLO - Iedere week wordt dit programma op verschillende momenten uitgezonden in De Molenberg te Groenlo.

ZSOM Regiojournaal
Nieuws en actualiteiten uit de regio.

Marianum gala-avond
Op 12 juni was het weer zover: de jaarlijkse gala-avond van Marianum Groenlo. De ZSOM heeft weer opnames mogen maken van hoe de eindexamenleerlingen in gala naar hun feestavond gaan. Ze werden door een goed opgekomen publiek met luid applaus ontvangen. Deze week het tweede deel van deze reportage.

ZSOM Regiojournaal
Terug naar het nieuws en de actualiteiten uit de regio.


In de Vlaamsche Pot
Op 12 april 2018 heeft de ZSOM opnames gemaakt van de theatervoorstelling 'In de Vlaamsche Pot'. In de maanden februari, maart en april werd deze klucht opgevoerd in heel veel theaters in Nederland. Het publiek maakte - vele jaren na de tv-serie - opnieuw kennis met de gebeurtenissen in restaurant 'In de Vlaamsche Pot' van de hysterische eigenaar Karel (gespeeld door Bas Muijs) en zijn partner en chef-kok Luciën (gespeeld door Onno Innemee). Andere hoofdrolspelers zijn Arijan van Bavel, Bettina Holwerda en Sabine Beens. Het publiek heeft kunnen genieten van een perfecte klucht vol met reusachtige cliché's. In week 28 het tweede deel bij ZSOM.
Op de website www.zsom.nl zijn naast het Weekjournaal verschillende andere reportages te zien.

Trotse Paul Heutinck ontwerpt Achterhoekse vlag

'Ik weet hoe het voelt de Achterhoek te missen

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Liefst 475 ontwerpen werden ingediend, ruim 380.000 keer werd een stem uitgebracht. De 20 vlaggen met de meeste stemmen werden door een vakjury beoordeeld. Hierin 'vooraanstaande' Achterhoekers. Geboren Achterhoekers of import Achterhoekers met het juiste Achterhoekse gevoel, zoals Annette Bronsvoort (burgemeester gemeente Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (algemeen directeur van De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant & kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (Prins Carnaval en meesterbrouwer bij Grolsch) en volleybalster Lonneke Sloetjes, inmiddels woonachtig in Lichtenvoorde. "Ik ben zo blij weer hier te zijn. Zo heerlijk rustig. Ik wil hier nooit meer weg. Uiteraard ga ik dit weekend naar de Zwarte Cross. Lekker met de fiets dit jaar," lacht ze, vlak voor de onthulling.

De komende week wappert de Achterhoekse vlag trots boven de honderduizenden verwachte bezoekers uit. Foto: Henri Walterbos
Paul Heutinck (links) is de winnaar van de ontwerpwedstrijd. Foto: Henry Walterbos

Onthulling
Het is Stefan Groothuis, voormalig topschaatser en medewerker van De Feestfabriek, die het door Stichting Pak An, Grolsch en de Feestfabriek uitgewerkte project op zijn bordje kreeg, onder zijn hoede nam en bekend mag maken wie uiteindelijk het winnende ontwerp maakte. Het betreft een ontwerp van Paul Heutinck uit Winterswijk, geboren en getogen in Beltrum, en even uitgevlogen geweest naar Rotterdam en Dordrecht. "Wat ik heb geprobeerd weer te geven is wat jullie iedere dag zien als jullie op de fiets of in de auto door de Achterhoek heen rijden. Kromme wegen met bomen erlangs, weides, je ziet maïs, kortom het Achterhoekse landschap. Zo ben ik aan die vlag gekomen," vertelt Paul in zijn Bandjeskieken.nl t-shirt. Daarna gaat hij afwisselend in het Nederlands en Achterhoeks verder. "Joa ik bun den kearl van Bandjes kieken. Dat is ok al 'ns deur Stichting Pak An gehonoreerd. In Beltrum kent de leu mi-j as Paul van Jan van Dorus Hanselman. Ik wist neet better dan dat ik doar heuren. Ik ging studeren in het westen, reclame tekenen, kreeg een diploma en kon d'r drek an't wark. Mijn vriendin kwam over, we gingen trouwen, kochten een nieuwbouwhuis, er kwam een winkelcentrum voor de deur, er kwamen een paar kinderen. We hadden alles netjes voor elkaar. Op een dag keek ik zo om me heen en dacht ik 'wat doo ik eigenlijk hier?' We pakten ons boeltje weer in en gingen weer terug. Terugge noar de Achterhook. En vandage stoa ik hier en kiek ik weer um mie hen. En weer zee ik de greune weides, de beume, de kromme weage en al dee fijne leu um mie hen. En ik zee de vlagge. Miene vlagge, vanaf no onze vlagge. Ik zee dee vlagge en ik wet neet better dan da'k hier heur. Dit is mienen Achterhook, hier bun ik thoes," vertelt Paul poëtisch.

'Dissen 't mooiste'
Bennie Jolink staat glunderend toe te kijken en loopt na de officiële plichtplegingen in de richting van Paul om hem nogmaals te feliciteren en complimenteren en samen te poseren, met de winnende vlag in hun midden. Twee trotse Achterhoekers. "Ik vond van begin af an drek dissen al het mooiste," bekent Bennie. "Misschien kump dat ok wal umdat Jamaica mien favoriete vakantieland is. Disse vlagge lik doar wal op. En hee, zee'j dat. Dat greune op de vlagge is het zelfde greun as van Grolsch," lacht Bennie wijzend naar de naam Groslch op de beugel, waaruit hij zojuist een slok heeft genomen. "Verrek joa," lacht Paul. Beide mannen praatten over 'het westen' als ze het over 'achter de IJssel hebben' ze voelen elkaar aan. "Ik weet hoe het voelt de Achterhoek te moeten missen," vertelt Paul Bennie. "Ik ok," knikt Bennie. Zette Paul zijn gevoel om in een vlag, Bennie in honderden liederen. Beiden nu samen behorend tot Achterhoeks cultuurgoed.

De vlag zal voor 15 euro te koop zijn in de webshop van de Zwarte Cross en die van Grolsch. De Graafschap en de gemeente Oost Gelre hebben al aangegeven de vlag het gehele jaar door te laten wapperen.


Zomersluiting
Bibliotheek
Groenlo

GROENLO - In de zomervakantie is de Bibliotheek Groenlo alle ochtenden gesloten. De middag- (vanaf 13.30 uur) en vrijdagavondopenstelling blijven zoals normaal, met uitzondering van de week van maandag 23 juli tot en met vrijdag 27 juli. In die week is de bibliotheek helemaal gesloten. De inleverbus is in deze periode wel geopend.

In de maanden juli en augustus worden alle bibliotheekboeken, maar ook de dvd's, luisterboeken en tijdschriften, voor zes weken uitgeleend. Tijdens de sluitingsperiode van de Groenlose bibliotheek zijn de vestigingen Eibergen, Neede, Ruurlo, Lichtenvoorde en Winterswijk van de Bibliotheek Oost-Achterhoek wel geopend. Men kan gedurende de sluitingsweek in al deze vestigingen terecht om boeken in te leveren én om nieuwe te lenen.

Hans van Loosen doet een stapje terug in het onderwijs

Hans van Loosen, gezeten achter zijn bureau in de directiekamer van basisschool St. Ludgerus in Zwolle. Foto: Theo Huijskes

'Leren genieten van het gegeven dat je meer vrijheid hebt!'

Door Theo Huijskes

GROENLO/ZWOLLE - "Ik heb een schitterend beroep. Onderwijs geven aan jonge kinderen is het mooiste wat er bestaat. Het is niet alleen plezierig, maar bovenal dankbaar werk. Dat ik bijna 45 jaar in het basisonderwijs werkzaam heb mogen zijn, stemt mij blij en gelukkig." Aan het woord is Hans van Loosen, die aan het eind van het huidige schooljaar stopt als directeur van de basisschool St. Ludgerus in Zwolle.

Overigens betekent het een en ander niet dat Eibergenaar Van Loosen, bezig aan het zevende schooljaar in 'Zwolle bi'j Grolle', helemaal van het onderwijstoneel verdwijnt. Zolang er nog niet is voorzien in de vacature van directeur van de St. Willibrordusschool in Groenlo, met het gevolg dat collega-directeur Ben Bomers nog niet kan terugkeren op zijn oude onderwijzersnest in Zwolle, blijft Van Loosen in het nieuwe schooljaar en dat in ieder geval tot 1 januari 2019 nog anderhalve dag in de week werkzaam in het in zijn beleving knusse Zwolle.

Een drukke en bewogen periode
Hans van Loosen werd op 7 augustus 1953 in Eibergen geboren, waarna hij opgroeide in een gezin met zes kinderen in het naburige Hupsel. "In Eibergen heb ik de plaatselijk prominente basisschool St. Jozef gevolgd, nota bene de school waar ik na mijn driejarige lerarenopleiding pabo op 19-jarige leeftijd voor een halfjaar mocht invallen. Na mijn militaire diensttijd gedurende anderhalf jaar bij de infanterie in het Groningse Zuidlaren, heb ik de overstap naar Neede gemaakt, alwaar ik 29 jaar de Kardinaal Alfrinkschool heb gediend met aansluitend een jaartje de school voor speciaal basisonderwijs Diekmaat in Neede. Na gewerkt te hebben bij De Schakel in Eibergen kwam de periode Groenlo met mijn vijfjarige periode aan de basisschool Ni-je Veste, locatie Buitenschans. In het nu bijna achter ons liggende schooljaar hebben Cilia Stortelder, Ben Bomers en ik samen een vijftal basisscholen moeten bestieren. Een in alle opzichten drukke en bewogen periode."

Paus, profvoetballer en leraar
Hans van Loosen, in oktober van dit jaar 40 jaar getrouwd met zijn in Lievelde geboren Marga Gotinck, vader van twee kinderen en drie kleinkinderen, zegt als kind drie wensen te hebben gehad. "Ik wilde vroeger paus worden, profvoetballer en leraar. Het paus willen zijn heeft ongetwijfeld te maken met mijn affiniteit met de kerk, waarvoor ik in Eibergen als lector nog altijd vrijwilligerswerk doe. Profvoetballer zat er ondanks mijn passie voor de voetbalsport niet in. Wel ben ik in zijn totaliteit zo'n 25 jaar voetbaltrainer geweest van met name tweede elftallen en de A-jeugd bij diverse clubs in en rond Eibergen. Wie weet ga ik mij in de naaste toekomst weer toeleggen op de voetbalsport en mij aansluiten bij bijvoorbeeld het 45+-voetbal. Verder mag ik graag zingen in een koor en ben ik een groot liefhebber van tuinieren, wandelen en fietsen. En waar ik enorm naar uitkijk, is het investeren van vrije tijd in mijn kleinkinderen. En daarvoor geldt vooralsnog een belangrijke les: 'Leren genieten van het gegeven dat je meer vrijheid hebt!' En daar gaan wij nu mee beginnen."


Advertenties nu ook online bij Groenlose Gids

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Groenlose Gids is dit bijvoorbeeld www.groenlosegids.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar zijn onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.

Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.

Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Inschrijven voor kermisvolleybaltoernooi Voor-Beltrum

VOOR-BELTRUM - Op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 augustus is het weer drie dagen feest voor het buurtschap Voor-Beltrum. En ook deze keer vinden alle sportieve activiteiten en festiviteiten plaats op het terrein van de Stichting Halfweg aan de Grolseweg. Een hoogtepunt in Voor-Beltrum betreft ieder jaar het onderlinge volleybaltoernooi op de zondagmorgen. Een sportfestijn, waarbij er niet alleen 4 x 4 wordt gespeeld, maar waarbij uiteraard de gezelligheid voorop staat. Ook zin in een sportieve ochtend met natuurlijk aansluitend in de tent een mooi feestje? Meld je dan samen met familieleden, vrienden, bekenden of buren aanmelden via platuunte@hetnet.nl of 0544-465676.

Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek blij met bijdrage Menzisfonds

ACHTERHOEK - Op dinsdag 3 juli maakte de ledenraad van zorgverzekeraar Menzis bekend welke organisaties in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Menzisfonds. Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek kreeg 5.000 euro.

In de regio Achterhoek werden zestien aanvragen genomineerd en het door Boogie Woogie Cultuurcentrum ingediende project Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek (LLKO) was één van de genomineerde aanvragen. Een commissie van de Ledenraad van Menzis heeft haar keuze voor deze projecten gemaakt op basis van hun bijdrage aan leefkracht in de regio. Acht projecten kwamen in aanmerking voor een daadwerkelijke financiële bijdrage. Groot was de blijdschap bij Mathilde Oesterholt en Harry ten Brinke van Boogie Woogie toen Aleks Meijerink van de Ledenraad van Menzis een bijdrage van 5.000 euro kon toezeggen vanuit het Menzisfonds voor Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek. Met dit project, waarbij kunst als middel wordt ingezet, wil het cultuurcentrum samen met partners in de zorg en welzijn de leefbaarheid in de regio vergroten. Niet alleen voor de ouderen maar ook voor de vrijwilligers, mantelzorgers en amateurkunstenaars die ondersteund worden door professionals.

8 / 28

Tante Rikie markeert 'Driedorpenpunt'

LICHTENVOORDE-De Achterhoek is trots op de Zwarte Cross. De inwoners van de gemeente Oost Gelre zijn nog een stukje trotser omdat het mooiste feest ter wereld in hun gemeente plaatsvindt. Lichtenvoorde is vereerd dat de naam van de Keistad/ het dahliadorp in één adem wordt genoemd met dit evenement. Maar, binnen de gemeente Oost Gelre zijn het ook de kleine kernen Vragender en Lievelde die 'claimen' dat de Zwarte Cross op hun grondgebied ligt en dus eigenlijk van hen is, of mede van hen. "Binnen de gemeente horen we dat heel veel, maar dat is dus nu niet meer nodig met de onthulling van dit driedorpenpunt," meldt burgemeester Annette Bronsvoort opgelucht.

Door Henri Walterbos

De troon van Tante Rikie markeert het driedorpenpunt. Foto: Henri Walterbos

Maker van het inlandse eiken kunstwerk op het markeringspunt is Hans Nijmeyer uit Ambt Delden. Het was een klusje tussendoor voor hem, vertelt hij. "Eigenlijk had ik er geen tijd voor. Normaal zit ik een half jaar van tevoren al vol. Deze opdracht kreeg ik zes weken geleden pas. Ik moest ook nog negen creaties voor Centre Parcs België maken. Daar heb ik er één van gemaakt. De rest door collega's, zodat ik dit beeld toch kon maken. Ik doe wel vaker wat voor de Zwarte Cross en Manãna Manãna. Ik heb er bijna vijf dagen over gedaan. Maandag hebben we hem geplaatst."

Tante Rikie blij verrast
Tante Rikie is trots dat ze op deze manier vereeuwigd is. "Ik denk niet dat ik er zelf in pas," roept ze als haar gevraagd wordt op haar eigen troon plaats te nemen om te poseren voor het massaal aanwezige journaille. Toch lukt het haar later wel, als de hele meute zich inmiddels alweer naar het volgende onderdeel op het 'feestterrein' begeeft. Een mooi moment om deze beide 'wereldleiders,' de gezaghebbers van de gemeente Oost Gelre de komende vier feestdagen, met elkaar op de foto te zetten. Twee vrouwen uit het juiste hout gesneden. Tante Rikie zegt blij verrast te zijn door de creatie. "Dit had ik niet verwacht," bekent ze, terwijl de burgemeester haar complimenteert met haar nieuwe 'trots als een pauw-uitdossing'. Zelfs haar pauwsmobiel is uitgerust met pauwenveren. "Hoe ze er ieder jaar bijkomen? Ik snap d'r niks van," lacht ze. "Maar ik trek het wel aan. Nog drie jaar doe ik het. Dan stop ik er mee. Tenminste als mijn gezondheid het toelaat. Ik zal nu ook niet gehele weekend op de cross verblijven. Ik moet ook rusten." Die rust is haar gegund. In Annette Bronsvoort heeft ze een waardig 'collega'. Bij de Tante Rikie-boom staat eveneens een praatpaal, met pedaal. Een trappende beweging laat Tante Rikie horen die haar volk toespreekt; 'Ik bun Tante Rikie. Ik hol van jullie!'

Prijswinnaars van Pink Ribbon-loterij op Hippe Hebbedingenfair bekend

GROENLO - De prijswinnaars van de Pink Ribbon-loterij van de Hebbedingenfair zijn bekend en zijn inmiddels ook persoonlijk benaderd. Het zijn Bianca Poelhuis, die met haar lotnummer 179 een bon won van JOUW stijl. Niké Reinders won het 'Zoet Vaargeluk' van Welgelegen in Groenlo met het lotnummer 270 en mevrouw Klein Gunnewiek won met nummer 474 ook een bon van JOUW Stijl. Het team van Pink Ribbon bedankt de ondernemers die de prijzen beschikbaar stelden, en de organisatoren van Hippe Hebbedingen, Leonie en Sharon, en natuurlijk de mensen die een lot hebben gekocht.

Nieuws uit de kerken

Aanmelden voor bloemenpanelen en spelspektakel Grolse Kermis

De Vrolijke Knobbelaars tijdens het plaatsen van hun paneel afgelopen jaar.Foto: Stichting Grolse Kermis

'Hierdoor leef je nog meer naar de kermis toe'

Door Henri Walterbos

GROENLO-Net zo mooi als de kermisdagen zelf zijn vaak ook de voorbereidingen. Dit geldt voor de vrijwilligers van Stichting Grolse Kermis, maar even zo voor deelnemers aan het Spelspektakel en de Bloemenpanelenroute. De aankleding van het feestterrein met de tientallen bloemenpanelen mag zich ieder jaar weer in een grote belangstelling verheugen. De bloemenpanelen zorgen voor die extra zo speciale Grolse-kermis-sfeer. Het maken van bloemenpanelen is leer laagdrempelig, zodat deelname ieder jaar weer groot is. Iets waar de organisatoren zich gelukkig mee prijzen.

Voorpret
"Een stukje voorpret is het mooiste wat er is. Het werk is te overzien en je hebt niet veel ruimte nodig om een bloemenpaneel te maken. Dat bij elkaar opgeteld is de reden dat deelname ieder jaar weer groot is," vertelt Niek Meekes van de organisatie Bloemenpanelen. "Het is natuurlijk ook een schitterend begin van de kermis. Samen met je buurt, vriendengroep of vereniging werken aan een paneel. Hierdoor leef je nog meer naar de kermis toe. Door de voorpret beleef je de kermis nog intenser en verstevig je de sociale contacten." Ook de Grolse jeugd neemt ieder jaar weer volop deel.

Er kan in diverse categorieën deelgenomen worden; kinderklasse (afmeting 1.22x1.22m, 1500 bloemen), C-klasse (afmeting 2.44x1.22m, 3000 bloemen), B-klasse (afmeting 2.44x2.44m of 2.44x3.66m, 6000/9000 bloemen) en vrije klasse (afmeting en vormgeving vrij). Dit jaar stelt de organisatie wederom vele prijzen beschikbaar. In de kinderklasse wordt een extra prijs uitgereikt. Opgeven kan door middel van een mail te sturen naar panelencommissie@hotmail.com. Opgeven kan tot en met 25 juli.

Spelspektakel
Het Spelspektakel vindt traditioneel plaats op kermiszondag 19 augustus, aanvang 13.00 uur. De organisatie heeft weer zijn best gedaan allerhande nieuwe en hilarische spellen te bedenken. Naast het traditionele krat stapelen, de rodeostier, doelschieten met handicap en het ieder jaar weer razend populaire en hilarische brandweerspel heeft de organisatie veel werk gemaakt het nieuwe spel 'Pitstop' en een spectaculaire Quiz. Teams van minimaal 5 personen, in de leeftijd vanaf 12 jaar, kunnen zich opgeven tot 14 augustus, via spelspektakel@grolsekermis.nl. Kosten bedragen 10 euro per team. Ook dit jaar zijn er weer aantrekkelijke prijzen te winnen; 1ste prijs 200 euro, 2de prijs 150 euro, 3de prijs 100 euro en de winnaars van de originaliteitsprijs ontvangen 50 euro.

Column

11 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Welness

Careaz Antoniushove

12 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

13 juli

Lievelde

Zwarte Cross

Zwarte Cross terrein

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

14 juli

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

15 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Marga Klompé: Wandelgroep 'Fitte Start' 3 kilometer

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Marga Klompé: Wandelgroep "Fitte Start" 3 kilometer

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Vestingdag Historisch

Centrum Groenlo

16 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

17 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

18 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

19 juli

Groenlo

Open tuindag

Anne van Beusekom-Orange

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

MargaKlompé: Diner

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

20 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

21 juli

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

22 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Lievelde

Grensoverschrijdend Streektaalfestival

Herberg Openluchtmuseum Erve Kots

Groenlo

Grolse Braderiedag

Centrum Groenlo

23 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

24 juli

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

25 juli

Groenlo

Symfonische Orgelavonden Calixtusbasiliek

H. Calixtusbasiliek

Seniorenontmoetingspunt blij verrast met donatie Menzis

Edmund Heutinck met de cheque. Foto: Meldpunt Beltrum

BELTRUM - Afgelopen week werden acht projecten in de regio Achterhoek verrast met een donatie uit het MenzisFonds. Eén van de gelukkigen was het Seniorenontmoetingspunt in Beltrum, dat 2.500 euro ontving. De selectiecommissie, bestaande uit een afvaardiging uit de Ledenraad, kon acht Achterhoekse initiatieven honoreren met een bijdrage uit het MenzisFonds. Edmund Heutinck toonde zich blij verrast met de donatie. "Omdat we genomineerd waren gingen we naar Doetinchem toe, waar de cheques uitgereikt werden. Van tevoren hadden we een goed plan ingediend met betrekking tot doorontwikkeling van het senioren ontmoetingspunt. Partner in dit project is stichting Meldpunt Beltrum. We gingen er met de gedachte heen van 'we gaan er blanco in en we zien wel." Tijdens de voorstelronde hoorde de Beltrumse delegatie de meest prachtige projecten voorbijkomen. "Nou, dachten we, we zouden best wel een kans maken want niet elke genomineerde zou met een geldprijs naar huis gaan. Groot was onze verbazing en blijdschap toen we als tweede naar voren werden geroepen om een cheque van 2500 euro in ontvangst te nemen. Trots en dankbaar reden we ter mee terug naar Beltrum met 'in the pocket' een bedrag van 2500 euro om nieuwe activiteiten te realiseren voor de doelgroep ouderen in Beltrum."

Vestingdag met middeleeuws straattheater

GROENLO - Op zondag 15 juli wordt er van 12.00 uur tot 17.00 uur weer een Vestingdag gehouden in Groenlo. Het vestingstadje gaat terug in de tijd. Ditmaal met veel middeleeuws straattheater. "Plansjet uit België zal iedereen versteld doen staan van het geweldige poppenspel. En het Mest Theater zal iedereen vermaken met hun geweldige acts. Het Gezelschap zorgt voor een leuke middeleeuwse muzikale omlijsting", zo prijst organisator Erik Mentink de optredende artiesten aan. Er is ook weer veel kindervermaak en veel toeristische attracties zijn die middag open.

16 / 28

Wenters Tegels & Vloeren: daar kom je graag over de vloer!

De showroom van Wenters Tegels & Vloeren. Foto's: Lydia ter Welle

WINTERSWIJK - Als het gaat om tegels en vloeren in de meest brede zin van het woord, kan Henri Betting je alle ins en outs vertellen. Met zo'n veertig jaar ervaring in het vak is een gedegen en eerlijk advies dan ook een vanzelfsprekendheid bij zijn zaak in Winterswijk.

Waar voorheen Grando keukens was gevestigd, aan de weg tussen Winterswijk en Aalten, schuin tegenover Obelink, heeft hij nu een fraaie showroom gerealiseerd, vol met de nieuwste trends en dat in de traditionele kwaliteit.

"Alleen op deze manier kunnen mensen een idee en een beeld krijgen bij een nieuwe vloer", aldus de ervaren vakman, die iedereen uitnodigt om zich te laten inspireren in de sfeervolle toonzaal.

Met meer dan 700 vierkante meter showroom kan de klant van Wenters Tegels & Vloeren kiezen uit een scala aan mogelijkheden op het gebied van tegels en vloeren.

De showroom van Wenters Tegels & Vloeren. Foto: Lydia ter Welle
De showroom van Wenters Tegels & Vloeren. Foto: Lydia ter Welle

Inkoop rechtstreeks
"Omdat we direct inkopen bij onze buitenlandse leveranciers, kunnen we altijd goedkoper zijn en in combinatie met de onze service en de kwaliteit spreekt dat de mensen aan. We zitten dicht op de markt en daardoor weten we wat er speelt, wat de trends zijn."
Nieuwste trends
Het allernieuwste op het gebied van tegels is dan ook te vinden bij Wenters. Van de kleinste mozaïektegels tot de grootste XXL-tegels, van maar liefst 1.20 bij 3.60 meter.

Vakmensen
Uiteraard werkt Wenters Tegels & Vloeren met de beste vakmensen op het gebied van tegelzetten. Ook daarbij is immers het meegaan met de trends belangrijk, waarbij de plaatsing van tegelvloeren of -wanden een waar kunstwerk oplevert.

Henri Betting: "Kom gerust vrijblijvend een kijkje nemen in onze sfeervolle zaak, waarin een wereld aan wand- en vloertegels je toelacht voor zeer verrassende prijzen!"

Openingstijden
Wenters Tegels & Vloeren is te vinden aan de Misterweg 201-1, schuin tegenover Obelink, in Winterswijk. De zaak is telefonisch bereikbaar via 0543-216180. De zaak is van maandag tot en met donderdag geopend van 13.00 tot 17.30 uur, op vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur, of op afspraak.


wenterstegelsenvloeren.nl

Electrocar levert ontroerende verhalen op

Jan Bongaarts helpt mevrouw Poelhuis uit de electrocar. Foto: Henri Walterbos

'Bleek die man voor het laatst op de Markt geweest toen er nog streekbussen stopten'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het is prachtig om te doen. Ik zie er iedere keer weer naar uit. We hebben een leuk clubje vrijwilligers, waaronder drie monteurs die kleine reparaties verrichten aan de car, indien nodig. We hebben ook gezamenlijk overleg. Dat gaat prima." Jan Bongaarts, één van de veertien vrijwilligers die de electrocar rijden inspecteert de car op zijn vaste donderdagmorgen, alvorens hij op weg gaat naar zijn twee adressen.

De car is inmiddels een vaste gast in het Grolse straatbeeld. Als uw verslaggever een rondje meerijdt, met en zonder passagier, wordt steeds weer keurig gewacht voor de car en wordt er volop gezwaaid. Bongaarts geniet en vertelt over zijn ervaringen en die van zijn collega's. Allerhande soorten ritten maken de vrijwilligers mee. "Mensen brengen we naar de huisarts of het gezondheidscentrum, maar ook veel ritten gaan naar de supermarkt."

'Gewoon naar de supermarkt'
Voor mensen zonder beperking een alledaagse zaak, niet voor eenieder echter. Het wordt voor de gebruikers niet alleen als zeer nuttig ervaren, maar ook nog eens als een uitje, weet Bongaarts uit verhalen. "We zetten de mensen af en halen ze dan na een uur of zo weer op. In overleg met hun. Ze komen vaak bekenden tegen in de supermarkt waar ze dan graag een praatje mee maken. Bij de Emté en Albert Heijn kunnen ze ook nog eens gezellig een kopje koffiedrinken. Albert Heijn wil zijn koffietafel zelfs uitbreiden tot een leestafel. Handig voor mensen die even moeten wachten op de electrocar."

Surprise-rit
Sinds de ingebruikname gaat voor oudere gebruikers regelmatig een hele wereld open, of wordt Groenlo herontdekt. "Er was een bewoner die op de Markt veel stoelen zag staan. Vroeg hij of er die avond misschien een optreden was, omdat er zoveel stoelen stonden. Het zijn gewoon de stoelen van de horecaterrassen die er altijd al staan. Bleek die man voor het laatst op de Markt geweest toen er nog streekbussen stopten. Hoe mooi kan zo'n ritje dan zijn." Onlangs deed de electrocar nog dienst als 'wensmobiel'. "Ik heb laatst nog een surprise rit gemaakt met een jongen van 11 jaar. Het was zijn wens om op zijn verjaardag een ritje te maken met de electrocar. Het was dan wel op zaterdag maar dat maakt niets uit. In overleg is er veel mogelijk, en als je zo'n kind een plezier kunt doen dan is dat fantastisch toch?"

Toen er in het begin van de ingebruikname van de electrocar nog weinig ritten waren maakte Bongaarts wel eens langere ritjes en liet hij mensen Groenlo zien. "Dan zei ik wel eens 'goh, zal ik je Groenlo laten zien? Heb je tijd? Dat hadden ze wel. Dat vonden de mensen fantastisch. Dan laat ik ze Groenlo zien of ik rijd naar Zwolle of Lievelde."

Vaste bestemmingen
Naast losse ritten kent de electrocar ook ritjes naar vaste bestemmingen. "Enkele bewoners van de Molenberg kunnen nu wekelijks op een vaste tijd naar de begraafplaats naar het graf van hun geliefden. Na een uur halen we ze weer op." Deze donderdagmorgen heeft Bongaarts afspraken staan met mevrouw Marietje Poelhuis-Koldewey die naar therapie in de Molenberg moet en met mevrouw Waleboer die vanuit de Canisiushof eveneens in de Molenberg verwacht wordt. "Ik doe mee aan de gymnastiek. Met de rollator naar de Molenberg is me nu te zwaar af met deze hitte en ik ben nog niet helemaal hersteld van een operatie." Mevrouw geniet van het ritje, met name van het persoonlijke contact. "Sociaal contact is belangrijk en ik vind het erg gezellig." Als Bongaarts bij mevrouw Poelhuis aankomt staat de voordeur al open. In de woonkamer wacht mevrouw al, samen met echtgenoot Johan, tevens haar mantelzorger. "Mijn vrouw heeft Parkinson. Best wel heftig, maar ja, 'in voor- en tegenspoed' heb ik ooit tegen haar gezegd. Dan doen we dat. Ik kan wel zeggen laat haar maar naar de Molenberg gaan, maar dan moet ik er ook iedere dag naar toe. Ik hoop dat ze zo lang mogelijk hier kan blijven wonen. Marga Klompé ondersteunt al sinds februari." Mevrouw lacht als Bongaarts zegt dat ze er goed uit ziet vanmorgen.

'Reclamerijden'
Nadat beide dames bij de Molenberg opgevangen zijn, keert Bongaarts niet huiswaarts. In de tussentijd dat de dames bezig zijn rijdt hij rondjes door Groenlo. "Ik ga reclamerijden," lacht hij. "Laten zien dat we er zijn, dat er gebruik van gemaakt kan worden." De reacties van mensen zijn hartverwarmend, ervaart Bongaarts. "In het begin moet je aan elkaar wennen, maar de mensen praten steeds meer. Voor hun is het een stukje sociaal contact." Toch kreeg Jan een opmerking laatst van een gebruiker. "Was er een man die wees naar de kreet 'Kom d'r eens uut!', aan de zijkant van de car. 'Dat is neet good,' zeg hee. 'Dat is Lechtenvoords! Dat mot 'oet' wèhn'," lacht Jan. "Mooi toch." Vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden om te rijden, Tel: 0544-474100.

Column

Thuispijn

Ik heb vakantie en ik ben ook op vakantie. Maar dankzij het globale digitale dorp staat dit stuk deze week toch gewoon op zijn plek. Mijn oma zei vroeger: "Wat könt ze toch völle tegenwoordig."

Ik ben extragemeentelijk maar wel intralandelijk, in Amsterdam namelijk. De hoofdstad van Nederland, maar niet de regeringszetel. Waarom het dan de hoofdstad is? Geen idee.

Ik zit in een hotel aan de rand van het centrum van Amsterdam. Zo'n wezenloos maar prima hotel. Met keurige maar smakeloos ingerichte kamers, maar daarom geschikt voor elke smaak. Niet te duur, niet te goedkoop, net zoals ik zelf ben.

Een hotel van een of ander keten, met kamermeisjes die discreet met hun karretjes door de gangen schrijden. En zich verontschuldigen als ze binnenkomen terwijl je op de kamer bent en het 'do not disturb'-kaartje niet aan de deurknop aan de gangkant hebt gehangen.

Ik vind het mooi hoe perfect strak en glad zo'n kamermeisje (af en toe kamervrouw, kamerjongen of kamerheer) het beddengoed weet te krijgen. Daar kom ik in de verste verte niet in de buurt. Mijn moeder kon het veel beter, maar ook zij kon niet tippen aan Sue (ik zit blijkbaar in haar route).

Hoewel ze onderaan de horecamaatschappelijke ladder staan, zijn ze zo belangrijk. Een Amsterdams terras en een Amsterdams museum: het wordt allemaal nog mooier als je zo'n dag in de hoofdstad kunt besluiten met het wegzinken in heerlijk glad en fris (maar niet geparfumeerd!) beddengoed.

Daar ben ik nu dus. 150 kilometer van Oost Gelre. Mooie afstand. Ver genoeg om niet zomaar ff terug te gaan, maar dichtbij genoeg om snel terug te kunnen als het moet. Voor een gesproken noodcolumn over een mestvergisser bijvoorbeeld.

Om heimwee hoef ik ook niet terug, één week overleef ik gemakkelijk. Maar misschien word ik binnenkort als toerist wel weggejaagd. Het schijnt dat Amsterdam van de toeristen af wil, nou ja: een deel van Amsterdam wil van sommige toeristen af.

Nou zou dat toeristen wegjagen al best wel gauw kunnen beginnen. Met het wat wereldvreemde Groen Links als grootste partij en ex-extremist Rutger Groot Wassink (oud-Doetinchemmer) als leider van die grootste partij. Die wil, geloof ik, Amsterdam teruggeven aan de Amsterdammers. Zijn Amsterdammers welteverstaan.

Want al die internationale levendigheid. Dat wil-ie niet. Hij heeft vast heimwee naar Doetinchem. Die andere hoofdstad die ook geen regeringszetel is. Waar ze trouwens maar wat graag wat meer internationale bezoekers met zouden zien. Desnoods met Heimweh.

Vijf appartementen op hoek Goudsmitstraat/Bleumingsteeg

Het pand Goudsmitstraat 6 in Groenlo zal worden omgebouwd tot twee appartementen. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO - Met de realisatie van vijf appartementen op het terrein Goudsmitstraat/Bleumingsteeg zullen elf publieke parkeerplaatsen verdwijnen. Daar komen dan wel weer tien particuliere parkeerplaatsen voor in de plaats, zo luidt het plan van de gemeente Oost Gelre. Het pand Goudsmitstraat 6, waar voorheen de VVV gevestigd zat, zal verbouwd worden tot twee appartementen. Op de huidige parkeerplaats zullen drie appartementen verrijzen.


Net voor reces saamhorigheid in de raad

VVD'er Kees Porskamp diende namens alle partijen een motie in. Foto: Kyra Broshuis

OOST GELRE- Een unicum, zo noemde Kees Porskamp het. Namens alle partijen van Oost Gelre diende hij tijdens de raadsvergadering een motie in. De raad wil dat de termijn voor het indienen van een zienswijze op de omgevingsvisie Gaaf Gelderland verlengd wordt tot eind september. "Wij zijn van mening dat het college, door het aanstaande reces en de planning van de raadsvergadering, niet kan toekomen aan haar mogelijke wens om een zienswijze aan de raad voor te leggen. De omgevingsvisie Gaaf Gelderland is van belang voor de huidige en toekomstige plannen van onze gemeente."

Door Kyra Broshuis

Gaaf Gelderland is een plan dat de provincie heeft opgesteld om gezamenlijk te werken aan een 'gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland'. Om dat te bereiken is er een uitgebreid programma geschreven. Op www.gelderland.nl kunt u het volledige programma inzien. De motie is uiteraard aangenomen.

De kadernota
Gedurende de resterende raadsvergadering stonden de neuzen niet meer dezelfde kant op. Onder andere de kadernota werd besproken én vastgesteld. OOG, PvdA en D66 stemden tegen. In de kadernota bepaalt de gemeenteraad op hoofdlijnen de koers voor de komende jaren.

Ook berekent de raad hoeveel dit in grote lijnen gaat kosten. In de kadernota staat wat er in elk geval in de begroting moet staan om de doelen te bereiken.

"Gelet op de beperkte tijd tussen de totstandkoming van het coalitieprogramma en de opstelling van de kadernota is het niet mogelijk geweest de speerpunten van het coalitieprogramma te verwerken tot concrete doelstellingen en acties waarbij ook al een financiële vertaling heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het als gevolg van de kosten voor het sociaal domein en dan in het bijzonder voor het onderdeel jeugd noodzakelijk om tot een aanvullend dekkingsplan te komen. In de voor u liggende beleidsarme kadernota zijn wij dan ook uitgegaan van niet meer dan voortzetting van het bestaand beleid (inclusief structurele effecten voortvloeiende uit de Jaarrekening 2017) en voor nieuw beleid is de vastgestelde Programmabegroting 2018 aangevuld met reeds genomen besluiten opgenomen", zo legt burgemeester Bronsvoort uit.
Reacties raadsleden
D66'er Van der Meulen zegt niet in te kunnen stemmen. "Deze kadernota is vastgesteld door het vorige college. We kunnen enkele zaken wel onderschrijven maar we kunnen het niet goedkeuren. We gaan er vanuit dat er grote wijzigingen zullen komen, daarom stemmen we niet in. Wel ben ik beschikbaar om mee te denken over een kadernota waar de gehele raad achterstaat." NLOG'er Klein Gunnewiek stemt uiteindelijk in maar zegt wel dat de nota duidelijk maakt dat, als we zo doorgaan, de gemeentelijke financiën niet meer op orde zijn. "Opvallend is de roep om uitbreiding van de personeelsformatie in relatie tot de ambities die door de raad zijn uitgesproken. De balans weten tussen wensen en mogelijkheden is een schone ambitie. Het financiële beeld is verre van florissant. We zullen moeten ombuigen, ook op het gebied van wensen en verlangens."

Kees Porskamp van de VVD zegt: "Wij kunnen hier kort over zijn en kijken uit naar de nadere uitwerking van de begroting. OOG zegt dat er voortzetting is van het oude beleid maar stemt niet in? Daarmee neemt OOG dus afstand van het gevoerde beleid. Wij stemmen in met deze kadernota." Hoijtink van OOG zegt in principe niet tegen deze kadernota te kunnen zijn.
"Deze is namelijk nog van het vorige beleid. We hebben echter wel verschillende zorgen. 2,5 miljoen voor een nieuw gebouw voor de Aloys Stichting Harreveld. Dit dorp heeft al jarenlang een overdosis overlast. Oost Gelre krijgt geen garantie dat de instelling nog vijf jaar blijft of een garantie voor een alternatief gebruik van het gebouw. OOG pleit er voor ook voor vast te houden aan de eisen die al in de vorige collegeperiode zijn vastgelegd. Als antwoord op het verwijt van raadslid Porskamp: wij vinden dat er geen sprake is van een echte kadernota en daarom stemmen wij niet in."

PVDA Klein Tank zegt het spijtig te vinden dat het stuk weinig nieuws brengt. "De toegevoegde waarde van dit document is beperkt. Het onderwerp arbeidsparticipatie krijgt te weinig aandacht. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn nog steeds afhankelijk van een klein aantal bedrijven. Dit onderwerp moet hoog op de agenda staan. 44 deelnemende bedrijven is veel te weinig, niet eens een kwart doet dus iets aan begeleid werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook moeten we echt werk gaan maken van de energietransitie. We moeten investeren in duurzaamheid op allerlei fronten. Ik krijg de indruk dat het college de discussie uit de weg over wat belangrijk is en wat niet. Wij stemmen niet in."

CDA'er Bragt geeft aan te weten dat het een en ander nog gewijzigd gaat worden. "We kijken uit naar de begroting in het najaar van dit jaar en stemmen in met deze kadernota. Het is ook aan ons, de raad, om input te geven over het beleid voor de komende jaren."

Promotiekaravaan opwarmertje Bloemencorso

Dansers van Hit-It brachten afgelopen jaar hun enthousiasme over op de talrijke toeschouwers. Foto: PR SBL

LICHTENVOORDE - De maquettes van de wagens zijn inmiddels gepresenteerd en in de hallen en tenten van de wagenbouwers wordt inmiddels al geruime tijd met passie gewerkt aan wederom de meest creatieve vondsten. Met elkaar voor dat ultieme doel. Schitteren op het Bloemencorso, zondag 9 september aanstaande.

Door Henri Walterbos

Ook Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL) is al maanden bezig de organisatie van het 'op één na grootste bloemencorso ter wereld' in goede banen te leiden, met hier en daar nieuwe accenten en extra impulsen. Ook de promotiekaravaan is weer van de partij. Een optocht op zich, voorafgaande aan het Bloemencorso.

Herman Ter Haar, voorzitter van SBL hierover. "We willen onze bezoekers een totaalbeleving bieden. Ze komen voor het Bloemencorso naar Lichtenvoorde, maar deze dag heeft Lichtenvoorde nog veel meer te bieden Het Bloemencorso is tevens de start van de kermis, met topattracties, en in en rondom de horecagelegenheden is het gezellig op terrasjes of met livemuziek. Voorafgaande aan het corso hebben we de promotiekaravaan, een opwarmertje voorafgaande aan een wederom fantastisch corso, zo weten we nu al na de presentatie van de maquettes tijdens de Zomermarkt. Het publiek komt steeds vaker al vroeg naar Lichtenvoorde om een leuke plek langs het parcours uit te zoeken, maar ook omdat ze er zin in hebben. Dan willen we ze graag vermaken en wat bieden door middel van een soort voorprogramma."
Ook voor bedrijven
"De Promotiekaravaan ontstond ooit na het zien van het succes van de reclamekaravaan in de Tour de France," weet Ter Haar nog. Staat de Franse parade bekend om haar commerciële karakter, SBL wil vooral verenigingen, stichtingen en goede doelen uit Oost Gelre de kans bieden zich te presenteren aan het grote publiek. "Het is een prachtige gelegenheid je als vereniging, organisatie, stichting te laten zien, je te profileren, om aandacht te vragen voor iets dat speelt, leden te werven, mensen te interesseren." Ook wordt bedrijven uit geheel Oost Gelre de ruimte geboden reclame te maken. "Het moet geen flyer- en folderparade worden," zo stelt Ter Haar wel. "Reclameboodschappen zijn mogelijk. Voor de levensvatbaarheid van het corso zijn sponsoren van essentieel belang. We zien deelname als een stukje investeren in ons corso. Dat kan door het publiek te vermaken, door het laten meelopen van artiesten, straattheater of muzikanten, of door een andere kunstzinnige uiting. Vermaak het publiek, dan komt je boodschap als ondernemer ook veel beter over," is Ter Haar overtuigd. "Het publiek vindt het hartstikke leuk, horen we terug. De Promotiekaravaan is een mooie manier om Oost Gelre, haar bedrijven en verenigingsleven verder op de kaart te zetten en onder de aandacht te brengen bij onze tienduizenden toeschouwers, waaronder een aanzienlijk aantal gasten uit Duitsland." Deelname aan de promotiekaravaan is gratis.

Aanmelden
Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar het secretariaat: info@bloemencorso.com.

Eerste show Penta Dance uitverkocht

De dansers van Penta. Foto: PR

GROENLO - In een uitverkocht Mattelier gaf Penta Dance Department afgelopen zaterdag haar eerste show. Zo'n negentig meisjes hebben samen met hun docenten Tim Aafjes, Evie Legro, Lidy Hungerink en Romy Houwers én assistent Fauve Wopereis de afgelopen zes maanden hard gewerkt. Het resultaat mocht er wezen. Ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes, maar ook velen anderen genoten van de fantastische show met maar liefst 23 optredens.

Jozo Vuliç. Foto: PR
De kinderen in Gambia zijn er blij mee. Foto: PR

Jozo Vuliç schaakmat zetten

GROENLO - Ieder schaaktalent dat zijn kennis en kunde op schaalgebied een wil meten met een sterke clubschaker van Schaakvereniging Groenlo, is welkom tijdens de Grolse braderie op zondag 22 juli van 13.00 tot 16.00 uur. Schaaktalenten kunnen dan schaken tegen Jozo Vuliç.

Jozo, woonachtig in Groenlo, speelt simultaan tegen maximaal twintig personen tegelijk. Iedereen mag meedoen, zowel club- als thuisschakers en er is geen minimumleeftijd. Deelname is gratis maar opgave vooraf is gewenst via svgroenlo@upcmail.nl. Of bij Rene Veerkamp op telefoonnummer 06-13 21 43 62, waar men ook voor meer informatie terecht kan. De stand van Schaakvereniging Groenlo bevindt zich tegenover het stadhuis.

Erix-shirtjes voor Afrika

LIEVELDE - De sponsorcommissie van vv Erix zocht eerder dit jaar contact met de oud-Lichtenvoordenaar Mario Holkenborg. Mario reist regelmatig met zijn vriendin Sandra Lammers naar Gambia voor ontwikkelingswerk, en neemt dan overtollige (sport)kleding en ballen mee om daar de kinderen een plezier mee te doen. Toen de sponsorcommissie dit ter ore kwam, werd contact met Mario gelegd om te informeren of Erix als club ook een bijdrage kon leveren aan dit prachtige initiatief. Nadat de JO-07 en JO-09 nieuwe shirtjes ontvingen werden de 'oude' Erix-shirts overhandigd aan Mario.

Erix-shirtjes voor Afrika

De oude Erix-shirtjes komen goed terecht in Gambia. Foto: Sandra Lammers

LIEVELDE - De sponsorcommissie van v.v. Erix zocht eerder dit jaar contact met de oud-Lichtenvoordenaar Mario Holkenborg. Maria reist regelmatig met zijn vriendin Sandra Lammers naar Gambia voor ontwikkelingswerk. Hij neemt dan onder andere overtollige (sport)kleding en ballen mee om daar de kinderen een plezier mee te doen. Toen de sponsorcommissie dit ter ore kwam, werd contact met Mario gelegd om te informeren of Erix als club ook een bijdrage kon leveren aan dit prachtige initiatief. Nadat de JO-07 en JO-09 nieuwe shirtjes ontvingen werden de 'oude' Erix-shirts overhandigd aan Mario. Op de foto ziet u het resultaat. Meer foto's: www.vverix.nl.

Clubkampioenen bij Vios Gym in Beltrum

BELTRUM - Zaterdag 30 juni waren de jaarlijkse clubkampioenschappen van Vios Gym Beltrum. Dit jaar deden er 36 kinderen mee aan de wedstrijd, daarnaast werden er verschillende demonstraties gegeven. Zo'n 60 jeugdleden werden deze morgen aangemoedigd door het enthousiaste publiek dat genoot van een mooie en sportieve gymochtend.

Voor het eerst waren alle jeugdleden te bewonderen in de prachtige nieuwe clubkleding geleverd door Han te Woerds Sport uit Lichtenvoorde. Mede dankzij kledingsponsor Marboma is het kledingfonds succesvol opgericht in het afgelopen seizoen.
Een tiental jongens streden om de eerste plek, uiteindelijk werd Mark Baks de kampioen. Bij de meisjes wist Anne Klein Tuente de titel van clubkampioen te veroveren. Daarnaast lieten de meiden van de springgroep prachtige en gedurfde sprongen zien. Deze groep traint nu drie jaar met elkaar en bestaat uit 13 enthousiaste meiden tussen de 10 en 15 jaar. Tenslotte kon het publiek genieten van een turndemonstratie van de selectie van Vios gym. Zij hebben het afgelopen jaar goede prestaties geleverd op de wedstrijden in de regio en lieten daar nu een aantal oefeningen van zien. Alle nummers één, twee en drie ontvingen een welverdiende gouden, zilveren of bronzen plak en de kampioenen keerden huiswaarts met een prachtige beker. Daarnaast kregen alle deelnemers een medaille als aandenken aan deze afsluiting van het gymseizoen. Vios Gym is volop in ontwikkeling: afgelopen jaar zijn er nieuwe initiatieven opgezet, dit in nauwe samenwerking met Kulturhus de Wanne en basisschool de Sterrenboog. De cursus 'in Balans' werd door vele ouderen in en om Beltrum bezocht. De reeks gymlessen van 'Nijntje Beweegt' op de Sterrenboog krijgt aankomend schooljaar een vervolg. Naast de lessen voor de jeugd verzorgd Vios Gym ook lessen voor ouderen. Op woensdagochtend en woensdagavond krijgen verschillende groepen training. De herengroep die van 18.30-19.30 uur bij elkaar komt kan nieuwe leden gebruiken. "Kom gerust een keer een kijkje nemen en meedoen", zo nodigt Vios Gym uit.

Groenlo zeer mooie startplek voor Ronde van de Achterhoek

ACHTERHOEK - De start van de Ronde van de Achterhoek op zondag 19 augustus is onderdeel van een mooi wielerprogramma. Want als de klassieker om 13.00 uur van start gaat, op het moment dat het startschot in Groenlo klinkt, is het ter plekke nog lang niet gedaan. Groenlo staat diezelfde dag namelijk ook in het teken van de Verse Bakker.nl Dwars Deur Grolle, een wielercriterium. Met ook nog eens een doorkomst van de Ronde van de Achterhoek, is het feest compleet.

Vanaf circa 10.00 uur is er in Groenlo al heel wat reuring, als de eerste ploegen voor de Ronde van de Achterhoek zich melden. Zo'n 25 teams gaan met elkaar de strijd aan en zij maken zich in het rennerskwartier klaar voor de koers. Een leuk moment voor het publiek om eens te kijken wat er toch allemaal komt kijken bij een grote wielerwedstrijd. En wie vervolgens nog niet weet wie de renners precies zijn, wordt op z'n wenken bediend. Vanaf 12.00 uur is namelijk de ploegenpresentatie op de Markt. Daarbij worden de teams en renners door speaker Harry Middeljans één voor één voorgesteld aan het publiek. Natuurlijk zijn onder hen ook heel wat Achterhoekse wielerhelden te zien.
Om 13.00 uur klinkt dan echt het startschot van de Ronde van de Achterhoek en gaan de renners onderling uitmaken wie de opvolger wordt van de winnaar in 2017, Wim Kleiman van het Achterhoekse Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Niet getreurd, want voor je het weet zijn ze weer terug. Het peloton rijdt namelijk eerst een plaatselijke ronde. Vervolgens zal de wedstrijdkaravaan ook rond 14.00 uur nog een keer door Groenlo passeren.
Het peloton zet vervolgens koers naar finishplaats Gendringen, maar dat wil niet zeggen dat het daarmee in Groenlo gedaan is. Om 14.30 uur wordt namelijk het wielercriterium voor Amateurs en Sportklasse renners verreden in de Verse Bakker.nl Dwars Deur Grolle. Als die wedstrijd achter de rug is, staat om 16.30 uur een wedstrijd gepland voor de Funklasse. Dat is een koers die open staat voor recreanten. Wie dus eens wil weten hoe het nu voelt om een renner te zijn in een koers als de Ronde van de Achterhoek, moet die kans dan ook zeker niet laten lopen.

Nog niet genoeg aan het wielerprogramma? Dan kan men zich in Groenlo ook rond het parcours meer dan goed vermaken. Dwars Deur Grolle is immers niet voor niets een kermiskoers. Er is namelijk ook kermis en de start- en finishlocatie van de koersen zijn naast dat terrein. Cafés en restaurants zijn er ook volop in Groenlo en ook zij zijn geopend. Met ook nog live muziek en andere activiteiten, kan het niet anders dan een mooie dag worden.

Vlucht voor jonge duiven

OOST GELRE - Zondag 8 juli was de eerste jongeduivenvlucht van dit seizoen, vanuit Sittard over een afstand van 126 km. Acht liefhebbers van De Blauwe Doffer namen deel met 144 duiven, waardoor de prijzenpot kwam op 36 stuks. De duiven werden gelost om 08.30 uur. De eerste prijsduif was voor C. Verbeeten en de laatste duif werd geklokt door M. van Melis. Het was een prima prestatie van Verbeeten: de eerste prijs en zes prijswinnende duiven uit de negen deelnemers uit zijn hok. Tweede wordt M. Kl. Falckenborg met zeven duiven bij de eerste tien en 21 prijswinnaars uit zijn 52 deelnemers. Derde wordt Remie te Molder (twee prijswinnaars uit dertig deelnemers).

21 / 28

Achterhoekse wijnbouwers blij met droogte

Silvia Sonderen tussen haar druivenstronken in Wijngaard Schepershof. Foto: Henri Walterbos

'Zo extreem droog hebben we nog nooit meegemaakt'

Door Henri Walterbos

GROENLO/ACHTERHOEK - Achterhoekse wijngaarden zijn erg blij met de droogte. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Sylvia Sonderen van Wijngaard Schepershof in Groenlo bevestigt dat de droogte gunstig is voor haar wijngaard, en hiermee voor het eindproduct. "Eigenlijk is het ieder jaar een apart jaar in Nederland. Elk jaar is anders. Ieder jaar moet je daar als wijnboer op inspelen, maar dit is wel heel extreem. Het begint altijd al in het voorjaar als de druiven uitlopen. We hebben een aantal jaren gehad dat we in mei nog nachtvorst hebben en de hele boel bevriest, dat je nieuwe uitlopers krijgt die dan een tijdje achterlopen. Dan is het de vraag 'worden die druiven wel mooi rijp?'. Dit jaar hebben we een heel mooi voorjaar, geen nachtvorst gehad, druiven lopen voor en het is extreem droog. Zo extreem droog hebben we echter nog nooit meegemaakt."

Minder sap De extreme droogte maakt het volgens Sonderen dat de trosvorming zeer goed is gegaan en de bessen kleiner blijven. "De hoeveelheid sap is dan ook minder, maar met dit zonnige weer is de suikerproductie wel goed en hoog. Als dit zo doorzet dan krijgen we straks heel geconcentreerd sap en voller van suiker. De smaak zal dan gewoon beter worden, maar," houdt ze een slag om de arm, "het is pas juli en we gaan de druiven pas in september plukken. We zijn dus nog heel afhankelijk van het weer dat nog komen gaat. Als het in augustus nog een week of drie gaat regenen, dan kan het zomaar zijn dat er toch weer heel veel vocht in de druiven zit, en dan ben je terug bij af. Als deze droogte aanhoudt in combinatie met veel zon dan zal de oogst op een vroeger tijdstip zijn, want dan zijn de druiven veel eerder rijp. We lopen nu een paar weken voor, maar we hebben ook een goed najaar nodig. Dit klimaat stelt ons voor een enorme uitdaging. Krijgen wij dezelfde soorten wijnen als andere jaren, want dit hebben we nog nooit meegemaakt. Hartstikke spannend."

Coöperatief Wijngaard Schepershof werkt in de Achterhoek samen in een coöperatief met zeven wijnboeren. "De andere collega's hebben allemaal dezelfde ervaring. We hebben allemaal mooie zandgrond, wat goed vocht doorlatend is. De druif heeft de eigenschap dat ie zelf wel op zoek gaat naar grondwater dat in de Achterhoek niet zo diep zit. Nu wel iets, maar de wortels gaan wel op zoek naar grondwater." De droogte betekent voor de wijnboeren niet 'minder werk'. "Wat het werk betreft is het misschien nog wel meer, al hoeft er minder gemaaid te worden. Door het goede voorjaar heb je veel uitlopers, waar veel trossen zijn uitgekomen. Om wijn te maken moet je de opbrengst van zo'n plant reduceren. We moeten er verhoudingsgewijs veel trossen afhalen, maar dat heeft als voordeel dat je de mindere trossen er af haalt en de hele mooie laat hangen. De mindere trossen worden als compost gebruikt voor onder de planten. Je wilt nu eenmaal kwalitatief goede wijn. Aan een plant kun je maar een beperkt aantal trossen laten zitten, want zo'n plant heeft maar een beperkte hoeveelheid energie. Hoe meer trossen aan de plant hoe meer dat de plant het moet verdelen over de trossen. Van een witte druif maximaal anderhalf tot twee kilo aan de plant laten hangen. Bij de blauwe druif minder, één tot anderhalve kilo." We weten door metingen precies op welke momenten we moeten oogsten." De wijnboeren zijn ware ambassadeurs van de Achterhoek. "Ik heb hier regelmatig mensen zitten die zeggen dat het lijkt alsof ze in Frankrijk zitten. Dan zeg ik 'nee, zo mooi is de Achterhoek."

Neerslagtekort
De toeristische sector spint er garen bij. Recreatieparken en campings in de Achterhoek hangen de vlag uit omdat de behoefte aan een vakantie in een warm buitenland of 'last minute' met de huidige temperaturen en vooruitzichten minder groot is en geen enkele reden is om de zon in een ver, duur oord op te zoeken. Boeren daarentegen hebben het moeilijk. Hun weilanden worden langzamerhand bruin. Een neerslagtekort heeft negatieve gevolgen op de landbouw en de kwaliteit van de grond. Met name aardappelen en maïs zijn gevoelig voor droogte, wat leidt tot productieverlies. Verder wordt vanuit de overheid een waarschuwende vinger opgestoken toch vooral verantwoord met watergebruik en vuur om te gaan. Voor de Achterhoek en Liemers is als enige code rood afgegeven voor gevaar op Natuurbranden.

Nederland heeft te kampen met een stevig neerslagtekort, zo laat het KNMI op haar site zien. En het einde van droogte lijkt op korte termijn nog niet in zicht. Het neerslagtekort in Nederland loopt hiermee, volgens cijfers van het KNMI, in razend tempo op. In de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort nog stukken hoger dan het landelijke cijfer. Vrijdag 6 juli geeft de meter van het KNMI reeds een neerslagtekort van 181 millimeter (mm) aan. De verwachting van de komende 15 dagen meegerekend zal de grens van 200 mm snel overschreden worden en over twee weken op 215,6 mm staan, met in sommige delen van de Achterhoek en Twente dan zelfs uitschieters richting 240. Het jaar 1976 staat in statistieken te boek als recordjaar voor wat betreft neerslagtekort. Eind juni van dat jaar was het neerslagtekort in juni al 200 mm en medio augustus zelfs 360 mm. Gemiddeld over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend.

Van de wereld genieten bij het Taalcafé

De heerlijkste hapjes werden verkocht. Foto: Margo Molenaar

LICHTENVOORDE - De wekker liep zaterdagmorgen vroeg af voor een aantal deelnemers van het Taalcafé aan de Dijkstraat. Ze hadden de tijd nodig om allerlei bijzondere gerechten voor te bereiden die later op de ochtend verkocht werden op de markt. Met de opbrengst organiseert het Taalcafé in de zomervakantie leuke activiteiten voor de kinderen van de nieuwkomers.

Het publiek kon genieten van hapjes uit allerlei windstreken. Zo was er Sambuus en Chum te koop, lekkernijen uit Somalië. Sambuus is een krokant envelopje met gehakt- of tonijnvulling, Chum een zoet soort pannenkoekje. De Irakese Kuba was ook niet te versmaden, eveneens een kruidig gehakt in een jasje. De schaal met oliebollen uit de Angolese keuken vond gretig aftrek, evenals de falafel uit Syrië. Indonesische keukenprinses Augustina toverde verrukkelijke kipsaté's tevoorschijn. De barbecue op houtskool gaf beslist een smaakvoller resultaat van deze Indische specialiteit met eigengemaakte saté saus dan de kant en klare snacks uit de diepvries. Alles was voor een zacht prijsje te koop, al of niet met en broodje..

De kinderen lieten zich niet onbetuigd. Hanes en Fartuun bleken topverkopertjes en wisten heel wat lekkernijen te slijten aan het publiek. Zij hebben hun uitstapje naar Ekoboerderij Arink op 27 juli dan ook dik verdiend!

Foto: Margo Molenaar
Foto: Margo Molenaar

Het Taalcafé is elke vrijdagmorgen open van 9.30 uur tot 11.30 uur bij boekhandel Licht aan de Dijkstraat 13 in Lichtenvoorde. Van origine Nederlandse vrijwilligers helpen nieuwe medeburgers de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Vrijdag 13 juli is de laatste 'gewone' Taalcafé bijeenkomst. Op 31 augustus start het volgende seizoen. Nieuwe vrijwilligers én deelnemers zijn van harte welkom.

Meer informatie? Bezoek onze facebookpagina Taalcafé Oost Gelre e.o. of stuur een emailbericht naar taalcafe.oostgelre@gmail.com.