Montferland Nieuws

16 mei 2018

Montferland Nieuws 16 mei 2018


Tien jaar KunstWandelRoute Zeddam

De organisatoren van de KunstWandelRoute voor het Therapeutisch Centrum, één van de te bezoeken locaties. Foto: Joke Burink

ZEDDAM – Een jubileumjaar voor de KunstWandelRoute in Zeddam. Voor het tiende achtereenvolgende jaar kan met de Pinksterdagen volop genoten worden van kunst op 23 mooie locaties in het dorp. Dit keer wordt daar een extra feestelijk tintje aan gegeven.

Door Joke Burink

"Tien jaar geleden ontstond de KunstWandelRoute Zeddam vanuit een behoefte", vertelt Hennie van Wolfswinkel. "Wij hebben in Zeddam veel kunstenaars en mooie locaties, maar we misten een rondje kunst in het dorp." Zelf was ze er vanaf het eerste uur bij, net als familie Waszkiewicz van korenmolen De Volharding. "Wij wilden een gratis te bezoeken kunstwandelroute en daarmee de prachtige locaties van ons dorp meer op de kaart zetten", zegt Ria Waszkiewicz.
Inmiddels is de KunstWandelRoute Zeddam alom bekend. De organisatie ligt compleet in handen van vrijwillige Zeddammers, zonder enige vorm van subsidie, maar gesteund door de plaatselijke ondernemers. "Door deze steun kunnen wij jaarlijks onze folder van de KunstWandelRoute bekostigen", licht Van Wolfswinkel toe. Op de tweedelige folder staan de route, de deelnemers, bijzondere panden en een korte geschiedenis van Zeddam vermeld. Voor elke bezoeker van de KunstWandelRoute is deze folder op de verschillende locaties gratis verkrijgbaar.

Kunstenaars
Van Wolfswinkel exposeert deze feestelijke KunstWandelRoute veel samen met Mary Quarles van Ufford. In molen De Volharding aan de Vinkwijkseweg 15 is hun installatie Bloed, Moord en Tranen te zien, het hek van het kerkhof is decor van Golven van Herinnering en bij Inspiratietuin De Ank tonen zij hun glasproject Verbonden Zielen. Tevens maken de twee kunstenaressen samen met landschapskunstenaar Jozef Kemperman een slingerend lint van 400 meter lang op het grasveld aan de Padevoortseallee. De slinger verwijst niet alleen naar de verbondenheid tussen de kunstenaars, maar ook naar de viering van deze tiende editie. Elke locatie krijgt een 'feesttafel' die de kunstenaar naar eigen idee kan aankleden. Kunstenaar Ellen Schut voegt nog een extra feestelijk tintje toe door de opening van Ellens Atelier aan de Bovendorpsstraat 25A te laten samenvallen met de tiende KunstWandelRoute. Naast haar schilderwerk toont zij hier haar glasassemblages, kunstwerken van glas. Tevens biedt haar tuin en atelier ruimte aan andere kunstenaars: Nanno Dijk met zijn houten beelden, Anne Vellinga met mozaiëk en mixed media, Juke Helmink met realistische schilderijen en Petra Buiting met haar vrolijke schilderijen. Andere vrolijke schilderijen zijn ook te vinden in het Imminkhuis waar Else Kaiser haar expositie Schaarbekvogels opent. Jong geleerd, oud gedaan - Naast de oudere kunstenaars zijn er dit jaar ook jongere kunstenaars vertegenwoordigd. De zusjes Marlies en Lotte Nijman laten bij Bloembinderij de Ank het publiek kennismaken met hun papiervouwkunst en mandala tekenen. Langs het pad en grasveld bij de Roncallischool staan bouwwerken van leerlingen opgesteld. Lisa Harmsen toont haar tekeningen in molen De Volharding. "We nodigen iedereen uit om naar ons 'Bergen in de Achterhoek' te komen en te genieten van de kunst en de terrasjes. Gewoon lekker je hoofd leeg maken", zegt mede-organisator en kunstschilder Margreet Remeeus. In haar tuin aan de Oude Doetinchemseweg 36 zijn schilderijen en keramiek te bewonderen. Bezoekers van de KunstWandelRoute die willen overnachten, kunnen op meerdere plekken in Zeddam terecht. Ook Petra Brouwers, één van de deelnemende kunstenaars, biedt plaats in haar pas geopende bed and breakfast 'Het Atelier' in de Ettemastraat 19. De KunstWandelRoute kan ook per fiets of met de auto bezocht worden en is met Pinksteren op 20 en 21 mei gratis toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur. Zie voor het volledige programma en de adressen de website van het evenement. www.kunstwandelroute.nl

Wim Kieft te gast bij de Vrienden van Sprinkhanen

NIEUW-DIJK - De sponsorcommissie van de Vrienden van de Sprinkhanen heeft weer een aansprekende gast weten te strikken en wel Wim Kieft. Vrijdagavond 18 mei om 20.00 uur in de kantine van Sportpark de Meikamer in Nieuw-Dijk zal hij te gast zijn bij de jaarlijkse vereniging van de Vrienden van de Sprinkhanen.

Eerder waren Bas Nijhuis, Roelof Luinge, Hans Kraay jr, Ernie Brandts, Erik Hulzebosch, Željko Petrovic en Gert Jakobs al te gast op Sportpark de Meikamer.

Kieft debuteerde op 4 mei 1980 onder trainer Leo Beenhakker bij Ajax in het betaald voetbal. In 1981/82 onder trainer Kurt Linder Europees topscorer. Hij was op negentienjarige leeftijd de jongste speler die dit ooit presteerde. De Amsterdammer maakte tijdens zijn carrière buitenlandse uitstapjes naar Italië (SC Pisa en Torino) en Frankrijk (Girondins de Bordeaux), maar boekte zijn grootste successen bij PSV.

Boek
Journalist Michel van Egmond heeft een prijs gewonnen voor zijn bestseller 'Kieft'. Het boek won in 2014 de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar.
Het boek gaat over de cocaïne- en alcoholverslaving en de schulden van voormalig profvoetballer Wim Kieft. Hij droeg dat geheim twintig jaar met zich mee. 'Kieft' werd in april van dat jaar door het publiek verkozen tot Sportboek van het Jaar. Het kreeg de NS Publieksprijs en was bovendien het best verkochte boek in 2014.

Kennismaking met de nieuwe wethouder

Martin Som (48) is wethouder in het nieuwe college van de gemeente Montferland. Hij vertelt waarom hij zijn nek uitsteekt.

Martin Som steekt zijn nek uit

Wethouder Martin Som: 'Toerisme is één van onze economische pijlers'. Foto: Susan Wiendels

Wethouderschap
geeft ras-Didammer
nieuwe energie

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – Hij was energie-adviseur voor bedrijven. In loondienst en daarna als zelfstandige. Nu is Martin Som (48) wethouder in het nieuwe college van de gemeente Montferland. Ook hiervan krijgt hij energie.

"Als je ergens iets van vindt, dan moet je je nek uit durven steken en proberen daar zelf iets aan te doen. En niet alleen maar vanaf de zijlijn roepen wat je allemaal niet goed vindt. In de politiek kun je je invloed laten gelden, het gaat om je eigen leefomgeving. Dat vind ik geweldig om te doen."
Martin is geboren en getogen in 'Diem' en woont er nog steeds, nu samen met zijn partner Yvette en kinderen Thijs (18), Thomas (16), Karlijn (15) en Juliët (8). Slechts twee jaar van zijn leven was hij elders gehuisvest, in Nijmegen. "Maar dat was niets voor mij. Na anderhalf jaar wist ik nog niet wie mijn buurman was."

Droomportefeuille
In 1997 wordt hij lid van de VVD, in 1998 komt hij op de kieslijst en in de commissie Maatschappij & Organisatie. Sinds 2002 is Martin Som raadslid en vanaf 2005 fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. Wethouder worden lijkt dan een logische stap, maar Som wilde niet koste wat het kost wethouder worden na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. "Ik heb me als lijsttrekker beschikbaar gesteld als wethouder. Of het daadwerkelijk zo ver zou komen was afhankelijk van de coalitieonderhandelingen en portefeuilleverdeling. We hadden meerdere kandidaten binnen de partij." Met onder meer Recreatie en Toerisme, Financiën, Economische zaken en Gemeentelijk vastgoed kreeg Martin Som zijn droomportefeuille en zit hij sinds drie weken letterlijk en figuurlijk op de stoel van voorganger en partijgenoot Rob Visser. Geen 1 fte, maar 0,8 fte. Niet voor een extra papadag. Som adviseert sinds 2015 als zelfstandig ondernemer bedrijven op het gebied van energieinkoop en energiebesparing. Graag wil hij dat lijntje openhouden, zij het heel low-profile. "Ik heb geen terugkeergarantie. Op deze manier kan ik feeling houden met die tak van sport. Het bijt elkaar niet, het gaat om bedrijven buiten Montferland." Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden heeft hij wel zijn bestuursfunctie bij DVC'26 opgegeven. "Je kunt niet hier en daar bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen", stelt Som vanaf zijn nieuwe plek in het gemeentehuis.

Steile leercurve
Ondanks zijn ruime ervaring als raadslid moet hij de eerste weken wél zijn weg vinden. En vooral veel kennismaken. "Het is een steile leercurve", erkent Som. "Je denkt dat je als raadslid veel ambtenaren kent, maar dat zijn vaak alleen de afdelingshoofden. En besturen is natuurlijk anders dan je werk als raadslid. Als raad stel je kaders en controleer je. Als wethouder geef je de koers aan en daar zal de raad wat van mogen vinden."

Som heeft alle vertrouwen in de komende vier jaar. Ondanks dat het nieuwe college met hem, Wim Sinderdinck, Ruth Mijnen en Oscar van Leeuwen vier nieuwe gezichten telt en Montferland met dossiers als DocksNLD2, het Masterplan Didam, de brede school in 's-Heerenberg en de invulling van de taken op het sociale domein voor grote uitdagingen staat. "Natuurlijk is een deel van de bestuurlijke ervaring verdwenen, maar we hebben alle vier ervaring als raadslid. We weten hoe de processen lopen en we beschikken allemaal over dossierkennis. En wethouder Walter Gerritsen, gemeentesecretaris Ted Evers en burgemeester Peter de Baat hebben natuurlijk al college-ervaring. En het meest belangrijke: het ambtelijke apparaat is niet veranderd, dáár zit de meeste kennis."

Als hij over vier jaar terugkijkt op het wethouderschap wanneer is zijn missie dan geslaagd? Som: "Ik denk niet in termen van wel of niet geslaagd. Als we ons op economisch gebied hebben versterkt, Montferland als toeristisch gebied bekender is geworden en we onze financiële positie hebben gestabiliseerd of zelfs verbeterd, dan ben ik blij. Toerisme is één van onze economische pijlers. Er moet geld van buiten de gemeente naar binnen komen. Iedereen in Nederland en Nordrhein-Westfalen kent de Achterhoek en de Veluwe, maar niet Montferland. Daar valt nog een wereld te winnen. We moeten de lokale economie stimuleren. Zowel bedrijventerreinen als MKB'ers. Een sterke lokale economie begint met een goed vestigingsbeleid. De ontsluiting moet goed zijn en ondernemers moeten de ruimte krijgen om hun ding te doen, anders waren ze wel in loondienst gegaan. Ook het Masterplan verdient aandacht, nu is er sprake van een versnippering. En wat de outlet in Zevenaar betreft. We kunnen ons druk maken over Didammers die straks naar de outlet gaan om daar dingen te gaan kopen. Je kunt er beter voor zorgen dat een deel van al die outletbezoekers uit het hele land en Duitsland ook naar Montferland komt."

Discussie
Som gaat graag de discussie aan met Montferlanders over het gemeentelijk beleid. "Maar wel op een faire en constructieve manier. "Je kunt van alles iets vinden en aangeven wat allemaal niet goed is, dat geeft niet. Maar ga dan met elkaar in gesprek. Dan kun je over en weer uitwisselen waarom iets wel of niet gedaan moet worden en begrijpen we elkaar beter." Het clusterbeleid is zo'n onderwerp dat in afgelopen raadsperiode al de nodige stof deed opwaaien. De invulling van dat beleid ligt op het bordje van het nieuwe college. Som is daar helder over. "Het verenigingsleven moet zichzelf zoveel mogelijk op de been houden en niet afhankelijk zijn van overheden. Hobby's kosten geld, dat moeten mensen zelf betalen. Alleen voor mensen die door omstandigheden de middelen niet hebben, moet er een vangnet zijn." Zelf initiatieven nemen, niet afhankelijk zijn van de overheid. Het tekent de liberaal in Martin Som. De jas van de VVD zit hem als gegoten. Al was het een CDA'er die hem ruim twintig jaar geleden over de streep trok om lid te worden van de partij, namelijk Ted Kok. "Hij is drie jaar ouder dan ik, hij ging de politiek in. Ik vond dat leuk, iemand van mijn eigen leeftijd en uit mijn omgeving die politiek actief was. Enkele jaren later heb ik ook de stap gezet."

Column

Naar de kapper

De economie trekt aan. Daar profiteren veel bedrijven van, zoals in de bouw, maar er zijn ook sectoren waar het nog steeds niet goed gaat. Neem het kappersbedrijf. De toekomst van het vak, zegt kappersorganisatie ANKO, staat onder druk, nu het beroep steeds meer wordt uitgeoefend door eenlingen. Zelfstandige kappers kunnen hun diensten goedkoper aanbieden. Zij maken geen kosten voor personeel en besparen op huisvesting omdat zij thuis werken of langsgaan bij klanten.
Als ik aan 'de kapper' denk komt mijn tienertijd en de worsteling met mijn met mijn moeder bovendrijven. Want ik moest en zou regelmatig naar de kapper; ik diende netjes voor de dag te komen. Als de haren over het oor of voor mijn ogen dreigden te vallen viel al snel het doodvonnis: "Naar de kapper". Voor een puber, wiens kamer vol hing met posters van de Beatles en Stones, een vreselijke oekaze. Temeer daar mijn kapper in de jaren zestig een halve slager was. Mijn vader was militair, dus ging ik naar de legerkapper. Lekker goedkoop, was het argument, het kostte 3.90 gulden.
De barbier zette een bloempot op mijn kop, draaide het hoofd hardhandig heen en weer, hakte en schoor er lustig op los met schaar en tondeuse, negeerde pijnkreten als hij wel eens uitschoot ('Niet piepen, knul') alsmede verzoeken het niet te kort te knippen. Als ik bij thuiskomst in de spiegel keek, schrok ik me wezenloos. Van achteren was al het haar weg, hoog opgeschoren heet dat. De volgende dag liet de hoon van klasgenoten niet lang op zich wachten. "Van de trap gevallen?", was een milde variant van alle shit, die ik over me heen kreeg. Meisjes, bij wie ik tot dan toe nog enigszins in beeld was, keken me of misprijzend aan of negeerden me volkomen. Schrale troost: bijna alle jongens ondergingen hetzelfde lot.
Tien jaar later, midden jaren zeventig, was de situatie 180 graden gedraaid. De barbier was vervangen door een haarverzorger, de klant was koning en werd dus met alle egards behandeld. "Kopje koffie, meneer Waninge, sigaretje erbij? Hoe had u het gehad willen hebben? Niet te kort zeker", lispelde de coiffeur met flemend stemgeluid. De jongeheer Waninge wist niet wat hem overkwam. Het was geen straf meer om naar de kapper te gaan. Integendeel. Je kon precies aangeven wat je wilde hebben, dus waren er geen nare verrassingen meer. What you see is what you get.
Sindsdien ga ik zonder morren naar de kapper. In de achterliggende jaren ben ik wel eens bij een buurvrouw geweest –concurrent van de kapsalons - die op drie-hoog-achter mensen voor een schijntje knipte (en geen belasting afdroeg), maar dat gebeurde hoogst zelden. Deze eeuw ga ik in volle tevredenheid naar de plaatselijke kapsalon. De wilde haren ben ik kwijt. Ook letterlijk. Van een coupe ravage ben ik langzaam op weg naar een modieus Kojak-kapsel. Op de vraag hoe ik nu geknipt wil worden zeg ik vaak: kort Amerikaans. Mijn moeder zou het geweldig hebben gevonden.

Schuttersbogenroute

DIDAM - Boogbouwers, die tijdens de aanstaande Didamse schuttersfeesten een ereboog willen plaatsen en nog geen aanmeldingsformulier hebben ontvangen voor Schuttersbogenroute op 22, 23 en 24 juli en hieraan willen meedoen, worden uitgenodigd dit schriftelijk te melden aan de Stichting Bevordering Toerisme Didam, p/a Lavendelstraat 12, 6942 XP DIDAM of per e-mail: schuttersbogenroutedidam@gmail.com.

De organisatie verzoekt dit uiterlijk donderdag 7 juni 2018 met nauwkeurige vermelding van de plaats van de boog en de naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon te doen.

Omdat een exacte vermelding van de plaats van de boog erg belangrijk is voor het maken van een correcte routebeschrijving, wordt gevraagd hieraan extra aandacht te besteden (bijvoorbeeld aangeven tussen welke huisnummers en aan welke straat en andere herkenbare vaste kenmerken van de exacte plaats).

Sweet Country veel meer dan een geschiedenisles

Sweet Country draait in Filmhuis Didam. Foto: PR

Waargebeurd en ingrijpend drama, te zien in filmhuis

DIDAM - Vrijdag 18 mei om 20.00 uur draait in Filmhuis Didam Sweet Country. Een waargebeurd en aangrijpend drama uit Australië, jaren twintig. Deze bittere, meeslepende film is veel meer dan een geschiedenisles. Het bevat ook veel schoonheid.

Blackstock' noemt hij de Aboriginals: zwart vee. En of hij er een paar kan lenen, want hij heeft hulp nodig. Harry March (Ewen Leslie) maakt geen goede indruk wanneer hij komt kennismaken met Fred Smith (Sam Neill), een religieus man die zijn werknemers beslist niet als dieren beschouwt. 'Wij zijn allen gelijk in Gods ogen', zegt hij.
Smith is een uitzondering in de outback van Australië, waar in 1929 onder de blanke kolonisten bar weinig respect leeft voor de inheemse bevolking. Maar March, zijn nieuwe buurman, maakt het wel heel bont. De eenzame oorlogsveteraan heeft een kwade dronk en een diepe minachting voor de Aboriginals. Tegen beter weten in laat Smith zijn betrouwbare hulp Sam Kelly (Hamilton Morris) en diens vrouw Lizzie (Natassia Gorey-Furber) met March meegaan om te helpen bij het aanleggen van een omheining.
Het loopt niet goed af. Sweet Country mondt uit in een klopjacht op Sam Kelly. De tocht voert door een majestueus, maar onbarmhartig landschap. De overweldigende natuur eist een hoofdrol op in de film. In deze verzengende woestenij is het ieder voor zich. Sweet Country is een western zonder eenduidige morele scheidslijn. Iedereen heeft zijn eigen trauma's, vastgeroeste denkbeelden en overlevingsstrategieën.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Reserveren en meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entreeprijs is 7 euro, 'Vriend Van' betaalt 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Gebouw Muziekschool Oost-Gelderland krijgt facelift

DOETINCHEM – Muziekschool Oost-Gelderland zal met Amphion en De Gruitpoort een Cultuurbedrijf vormen. "Hiervan zullen onze leerlingen niets merken," vertelt muziekschooldirecteur Henk Lubberdink, "want ons muziekonderwijs en de wijze waarop er les wordt gegeven gaan gewoon door. Het aantal lespakketten voor het volgend cursusjaar is uitgebreid en voor de zomer worden de eerste stappen gezet om het gebouw aan de Bizetlaan in Doetinchem op te knappen. Buiten en binnen krijgt het pand, dat op de monumentenlijst staat, een facelift. De gemeente Doetinchem heeft besloten dat het nog minstens vijf jaar dienst moet doen en hiervoor 350.000 euro uitgetrokken."

Door Josée Gruwel

Terwijl een volgend advies van adviesbureau BMC aan de gemeente Doetinchem met betrekking tot de totstandkoming van het Cultuurbedrijf op zich laat wachten, kijkt Lubberdink daarnaar uit. "In november 2015 hebben de drie directeuren al een presentatie gehouden om goed samen te willen werken. Op dit moment worden de contouren van het Cultuurbedrijf door BMC, die volop bezig is om een businessplan te schrijven, bijgesteld en deze zullen naar verluidt in juni van dit jaar bij de gemeente Doetinchem duidelijk worden."

Facelift
Muziekschool Oost-Gelderland wordt gesubsidieerd door vijf gemeenten: Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst en Aalten. Er wordt lesgegeven op drie vestigingen: in Doetinchem, Ulft en 's Heerenberg. Het hoofdgebouw, aan de Bizetlaan in Doetinchem, wordt gerenoveerd. "Entree, hal, bar en zitplekken worden verplaatst en vernieuwd, vloeren worden geschuurd en gelakt, en de verlichting aangepast. Ook de lokalen krijgen een lichtere uitstraling. Daarnaast wordt de Bizetzaal multifunctioneler, met professioneel licht en geluid. De buitenkant van het gebouw krijgt door raamdecoratie een uitstraling die affiniteit heeft met de activiteiten die er bij ons plaatsvinden."

Corebusiness
Een scala aan activiteiten maken het instituut tot een inspirerende, verbindende wereld van musiceren, dansen en zingen, waarin op jaarbasis een kleine vijfduizend kinderen, jongeren en volwassenen zich met veel plezier en vaak wekelijks begeven.
De corebusiness van de school is het deskundig begeleiden van de muzikale en culturele ontwikkeling van de jeugd in Doetinchem en de regio. Jongens en meisjes die lessen volgen, krijgen van de gemeente waarin ze wonen subsidie, meestal tot en met het jaar waarin ze achttien worden. Daardoor betalen ze minder dan de lessen eigenlijk kosten.
Getalenteerde jongeren die voldoende opleiding hebben, kunnen op de muziekschool de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium Arnhem volgen. Bij deze meerjarige opleiding worden hun talenten verder ontwikkeld. Dat kan zijn voor jazz & pop, klassieke muziek of docent muziek. Jaarlijks levert de muziekschool talenten af aan diverse conservatoria in het hele land.

Op locatie
Op locatie verzorgt de muziekschool – na zo'n twintig jaar ervaring – inmiddels op een veertigtal basisscholen, waarvan ongeveer de helft in de gemeente Doetinchem en de andere helft in de regiogemeenten, muziekonderwijs.
Ook wordt er door docenten van de muziekschool in circa twintig dependances in de betreffende gemeenten lesgegeven aan zo'n dertig harmonie- en fanfareverenigingen.

Samenspel
Leerlingen die individueel lessen volgen, worden ook in de gelegenheid gesteld om te spelen in een orkest, ensemble of band of te zingen in een vocal group of koor. Om podiumervaring op te doen organiseert de muziekschool binnens- en buitenshuis optredens. "Juist in de vele samenspelmogelijkheden, waarbij we ook kunstvormen willen mixen, zoals muziek en dans, ligt de kracht van ons instituut. In het leggen van verbindingen ligt onze meerwaarde. Samenspelen is bij ons vanzelfsprekend. In de toekomst zal dat, ook als onze docenten ZZP-er zijn, zo blijven. Dat onderscheidt ons van les krijgen in het privécircuit."
Startpakketten laagdrempelig
"Het volgend jaar zetten we nog meer in op startpakketten, voor veel mensen is het een laagdrempelig instapmodel. Zo kunnen ze proberen of een instrument echt het instrument van hun dromen is: voor de jeugd tot en met zeventien jaar zes lessen en voor volwassenen vier lessen, inclusief gebruik van het gekozen instrument of de mogelijkheid om op harp of piano te oefenen in de muziekschool. Bevallen de lessen, die overigens ook zanglessen kunnen zijn, dan kan men zich inschrijven voor 10 of 12 vervolglessen of eventueel een jaarcursus." Lubberdink wil de toekomstige leerling(en) op allerlei manieren tegemoet komen. "Het startpakket kan op elk moment afgenomen worden. Willen mensen duoles? Willen ze twee of drie lessen? Een bepaalde periode les? Een cadeaukaart voor een paar lessen? Alles is mogelijk."
Wie zich in de wereld van Muziekschool Oost-Gelderland wil onderdompelen: op 2 juni is er op alle drie vestigingen Open Huis.

Beste koren geven in Netterdense kerk Lenteconcert

Het jeugdkoor van De Ulftse Nachtegalen geeft zaterdag acte de présence in de St. Walburgiskerk in Netterden. Foto: Gerjan Kamphuis

ULFT/NETTERDEN – Jeugdkoor De Ulftse Nachtegalen en kinderkoor De Jonge Nachtegalen verzorgen op zaterdag 19 mei een sfeervol Lenteconcert in de St. Walburgiskerk in Netterden.

De Stichting Kerspelkerk Sint Walburgis heeft zeer recent deze prachtige kerk in eigendom gekregen. Samen met de Ulftse Nachtegalen wordt er nu voor het eerst een concert georganiseerd. "Een kerk met een buitengewoon mooie akoestiek en een adembenemend interieur, ontworpen door de beroemde architect en rijksbouwmeester Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum in Amsterdam op zijn naam heeft staan", vertelt bestuurslid Gerjan Kamphuis van de Nachtegalen. "De kerk heeft onlangs een grondige restauratie ondergaan: het interieur is in authentieke stijl geretoucheerd zoals Cuypers het indertijd bedoelde."
De koren, onder leiding van Ben Simmes en Lizette Tijdink, brengen een zeer gevarieerd programma, van klassiek tot pop, waarbij een perfecte en haarzuivere uitvoering voorop staat. Voor het jeugdkoor, sinds 28 januari 'Beste Koor van Gelderland', is dit concert de opmaat naar de strijd op 2 juni in Hengelo (O) om de titel 'Beste koor van Nederland'. Op het programma in Netterden staan werken die tijdens de finale in Hengelo ook uitgevoerd worden.
Het kinderkoor De Jonge Nachtegalen, sinds kort 'Beste Kinderkoor Regio Oost', brengt een aantal vrolijke liedjes.
Aan het concert in Netterden wordt ook meegewerkt door leden van Koorschool Arnhem, onder leiding van Thea Endedijk, en door violist Jelmer Simmes. Het wordt een uniek concert in een zeer sfeervolle omgeving, volgens Kamphuis.
Het concert begint om 19.00 uur. Kaarten verkrijgbaar bij de kerk of reserveer via www.kerspelkerk.nl/ulftse-nachtegalen. De kerk gaat open om 18.20 uur.

Activiteiten bij Vereniging Sociëteit de Vriendschap

'S-HEERENBERG - Vereniging Sociëteit de Vriendschap, de gezelligheidsvereniging voor jong en oud, heeft voor de komende weken weer diverse activiteiten op het programma staan voor haar leden, aspirant-leden en introducés. Als eerste is op woensdagavond 16 mei, vanaf 19.30 uur, de laatste maandelijkse schiet- en spelavond van het seizoen. Het wordt een avond met veel spanning bij de schietcompetitie, want er moet nog gestreden worden voor diverse eindnoteringen.

Fietspuzzeltocht
Op Tweede Pinksterdag, 21 mei, wordt de jaarlijkse fietspuzzeltocht gehouden. De start is tussen 13.00 en 13.45 uur vanaf het clubhuis aan de Montferlandsestraat 7. Door de organisatoren Frank Albers en Wim Looijs is een route uitgezet van circa 25 kilometer, met een tussenstop voor een drankje. Deelname kost 6 euro voor niet-leden en 4 euro voor leden van de vereniging, dit is inclusief een drankje. Na de tijd zal de prijsuitreiking plaatsvinden.
Ook dit jaar zorgt Ramon Nijland, van Nijland Tweewielers te 's-Heerenberg, dat er e-bikes ter beschikking zijn. De fietsen zijn op locatie beschikbaar en de huuropbrengst hiervan wordt door Ramon aan de vereniging geschonken. Inschrijven en reserveren voor de fietsen kan tot 18 mei.
Na de fietstocht is het inmiddels overbekende asperges eten. Voor deelname aan de fietstocht en voor het aspergemenu kan men zich vrijdagmiddag vanaf 17.00 uur opgeven in het clubhuis of via secretaris@verenigingsocieteitdevriendschap.nl. Deelname aan beide activiteiten geschiedt onafhankelijk van elkaar.
Om organisatorische en logistieke redenen kunnen er maximaal vijftig personen voor het asperge eten inschrijven, dus er geldt: vol is vol. Voor deelname aan de fietstocht kan men zich ook nog eventueel aan de start aanmelden.

Inloopvrijdagen
Iedere vrijdagmiddag is er inloopmiddag in het clubgebouw aan de Montferlandsestraat. Vanaf 17.00 uur staan de deuren open en kunnen leden, aspirant leden en introducés er terecht voor een hapje, een drankje of een Soos-plate. Tevens is er dan gelegenheid om te oefenen voor baan- en pistoolschieten of om een potje te biljarten. Meer info: verenigingsocieteitdevriendschap.nl.

'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'

'S-HEERENBERG - In Filmhuis Barghse Huus draait vanaf vrijdag 18 mei de film 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'. In de moordzaak van een jong meisje gaan maanden voorbij zonder resultaat. Moeder Mildred is er klaar mee en neemt een gewaagde beslissing. Ze laat drie boodschappen achter op drie reclameborden langs de weg naar het dorp. Boodschappen gericht naar de politie van Ebbing. Politieagent Dixon is niet gediend van deze actie. De strijd tussen Mildred en de politie wordt hiermee steeds heftiger.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri heeft inmiddels een flinke lading prijzen binnen mogen slepen waaronder de prijs voor film van het jaar van het American Film Institute en een tweetal Oscars. Met een hoofdrol voor Oscarwinnares Frances McDormand (Fargo), opkomend talent Caleb Landy Jones (Get Out, The Social Network) en Sam Rockwell (Seven Psychopats, Confessions of a Dangerous Mind). Regisseur Martin McDonagh maakte eerder de bejubelde films In Bruges en Seven Psychopaths. Bij de 75ste editie van de Golden Globes mocht de film de prijs voor beste film en beste scenario in ontvangst nemen. Frances McDormand won de prijs voor beste actrice en Sam Rockwell die voor beste acteur in een bijrol.
Vrijdag 18 mei draait Three Billboards Outside Ebbing, Missouri om 10.00 uur, dinsdag 22 mei om 13.30 en 20.00 uur, op woensdag 23 mei is deze voor het laatst te zien om 20.00 uur. Kaarten á 6,50 euro zijn te bestellen via de website www.iedereenwelcom.nl of een half uur voor aanvang van iedere voorstelling aan de kassa.

Jubileumconcert Grenslandsorkest

'S-HEERENBERG - Op zondag 10 juni viert het Grenslandorkest het 25-jarig bestaan met een jubileumconcert van 11.00 tot 13.00 uur. Het concert zal plaatsvinden op het terras bij grenscafé de Peer, Emmerikseweg 12 te 's-Heerenberg. Er zullen twee grote parachutes over het terras geplaatst worden dus bij alle weersomstandigheden kan concert gewoon door gaan.

Het Grenslandorkest is een orkest dat uit 27 enthousiaste amateurmuzikanten bestaat. De muzikanten zijn grote liefhebbers van amusementsmuziek in al haar vormen en mogelijkheden en leveren daardoor regelmatig muzikale topprestaties af, vaak aangemoedigd door een enthousiast publiek. In de eerste jaren stond het orkest onder leiding van Martin Jansen senior (overleden in 2002). Later is de baton overgedragen aan Harry Gerritsen die sinds 1998 nog steeds met groot enthousiasme het orkest dirigeert. Bij de viering van het eerste lustrum heeft het orkest een cd gemaakt met als titel 'Romances over the border'. De cd is helaas niet meer verkrijgbaar. In de vijfentwintig jaar heeft het orkest 121 concerten gegeven.
Onder leiding van de dirigent zullen hoogtepunten uit de afgelopen 25 jaar ten gehore gebracht worden: swing, rock, blues, easy listening & pop. Hierbij komen onder andere bekende muzieknummers zoals Paul McCartney, The Pink Panther, James Bond, In the Mood, St Louis Bleus en Glenn Miller voorbij.
Ook is er hard gewerkt aan een jubileumboekje '25 jaar grenslandorkest' en 10 juni uitgereikt gaat worden aan leden, oud-leden, donateurs en andere geïnteresseerden.

Spits Wout Blasman wil afscheid nemen met een prijs

Wout Blasman, de spits en clubtopscorer van Silvolde. Foto: John van der Kamp

Hoofdklasser Silvolde moet nog twee keer winnen

Door John van der Kamp

SILVOLDE – Sportclub Silvolde wil de nacompetitie om promotie halen. Maar dan moet de hoofdklasser de laatste twee duels winnen om zeker te zijn en niet afhankelijk van de uitslagen van de concurrentie. Door een beter doelsaldo staat Silvolde nu op plaats twee. Afgelopen zondag werd thuis RKAVV uit Leidschendam met 4-2 verslagen. Zondag speelt de ploeg van trainer Dennis van Beukering weer thuis, dan komt RKHVV uit Huissen op bezoek. De slotwedstrijd van dit seizoen is in Meppel tegen MSC. Staan de Silvoldenaren na die wedstrijd nog steeds op plaats twee van de ranglijst, dan volgt het toetje: de nacompetitie voor promotie naar de derde divisie.

Spits Wout Blasman had afgelopen zondag geen geluk bij het afronden van kansen. Even leek het erop, dat hij de doelpuntenmaker was bij het tweede doelpunt, maar de voorzet van Rick Bouwmeister ging rechtstreeks het doel in. "Door deze overwinning hebben we nu alles in eigen hand. Als we de komende twee wedstrijden winnen, spelen we nacompetitie. Na zondag tegen RKHVV, spelen we tegen MSC en dat kan wel eens een hele belangrijke wedstrijd worden", vertelt de in Terborg geboren en getogen Wout Blasman. Hij speelde bij de E- en F-pupillen van vv Terborg en werd op 11-jarige leeftijd gescout door De Graafschap, waar hij voetbalde tot en met de C-jeugd. Toen hij bij De Graafschap moest vertrekken meldde hij zich aan bij DZC`68. Na drie seizoenen in de B- en A-junioren, werd hij als tweedejaars A overgeheveld naar het eerste van de zaterdagclub uit Doetinchem. Sinds vorig seizoen speelt hij voor hoofdklasser Silvolde, waar hij momenteel de clubtopscorer is met 22 doelpunten. "Ik heb nu meer doelpunten gemaakt dan vorig seizoen. Meer ingespeeld, vooral in het begin moest ik wennen aan het niveau van de hoofdklasse. Als je gaat wennen aan het team en aan het niveau, dan zie je, dat je voor jezelf stappen gaat maken. Als je eenmaal de goals erin prikt, dan krijg je meer zelfvertrouwen en dan valt de bal er gemakkelijker in. Dan heb je succes, ook voor mezelf. Blijven gaan en op de goede plek staan."
De heenwedstrijd in Huissen tegen RKHVV won Silvolde eenvoudig met 3-1. Blasman bleef toen noodgedwongen langs de kant. "Ik had een knieblessure, een buitenband verrekt. Ik weet nog wel dat we snel op voorsprong kwamen. Ik heb het ervaren als een redelijk gemakkelijke en zakelijke overwinning. We gaan vol vertrouwen zondag deze wedstrijd in. De groep is gewoon ontzettend fit, dat zie je ook terug. We hebben op het 'topveldje' in Varsselder tegen Heerenveen laten zien dat we goed kunnen voetballen. Ik maakte daar de 2-1 en toen was het verzet gebroken. Toen kon je zien dat we echt wel combinatievoetbal kunnen spelen. Leuk om te zien. De laatste wedstrijden speelt Evert Römer veel naast mij, dan ben ik meer de lopende spits", aldus Blasman, die studeert voor docent lichamelijke opvoeding aan de HAN in Nijmegen en stage loopt op het Graafschap College. "Mijn studie ben ik aan het afronden en volgend jaar wil ik les gaan geven in het middelbaar onderwijs."

'Ik wil gewoon zien waar mijn plafond is, dat is nu goed uitgepakt en ik hoop dan daar ook'

Het talent en scorend vermogen van de 20-jarige Blasman is niet onopgemerkt gebleven, want de volgende stap in zijn nog prille voetballoopbaan is aanstaande. Onlangs heeft hij een contract ondertekend van één jaar bij tweede divisionist GVVV uit Veenendaal en gaat hij twee niveaus hoger spelen. "Ik wil gewoon zien waar mijn plafond ligt; dat is nu goed uitgepakt en ik hoop dan daar ook. De stap van DZC naar Silvolde was met dezelfde gedachte. Ik had wel meerdere opties dit keer. GVVV is een echte club met een goede uitstraling. Ik heb er een goed gevoel bij. Ik ga nu weer op zaterdag spelen en ben dan op zondags vrij om bij Silvolde te gaan kijken. Ik ga er vol vertrouwen heen en alles uit de kast halen om te slagen", aldus Blasman, die afscheid wil nemen met het behalen van een prijs, als het kan met twee, want Silvolde staat ook in de finale om de Achterhoek Cup.

'Speelt Evert Römer naast mij, dan ben ik meer de lopende spits'

"Mijn allerlaatste wedstrijd van dit seizoen is de Achterhoek Cup finale tegen DZC, mijn oude club. Promoveren en die finale winnen, dat zou een hele mooie afsluiting zijn", is de wens van Blasman, die als trainer van DZC Onder15 volgende week ook nog eens kampioen kan worden in de tweede divisie. "Dit is voorlopig mijn laatste seizoen als jeugdtrainer. Mijn aandacht gaat straks eerst uit naar een baan in het onderwijs en voetballen bij GVVV in Veenendaal."


Doetinchem-routinier Jorrit Splitthoff: 'Nu zijn we wel heel dichtbij'

Jorrit Splitthoff (l) in actie tegen VIOD.  Foto: PR vv Doetinchem

DOETINCHEM – Het doelpunt van Niels Hondelink, afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen DVV, kan voor Doetinchem een belangrijk doelpunt zijn geweest om het kampioenschap in 4D. Door de 1-0 winst tegen DVV en het gelijkspel van MvR tegen Kilder, staat het team van trainer John Leeuwerik aan kop van de ranglijst. Weliswaar met één punt voorsprong, maar met nog twee wedstrijden te gaan mag Doetinchem de koppositie niet meer uit handen geven.

Door John van der Kamp

Routinier Jorrit Splitthoff stond aan de basis van de enige treffer die middag. "Rico (Cancian, JvdK) legde de bal goed terug op mij, ik gaf hem voor, en hij was aardig op maat. Niels kopte hem fantastisch binnen. Dit was ongeveer twintig minuten voor tijd. Drie of vier nul was wel geflatteerd geweest, maar we hebben wel dikke kansen daarvoor gehad", aldus de 37-jarige Jorrit Splitthoff, die afgelopen week al merkte dat het team weer in goeden doen was.
"Na die drie laatste wedstrijden tegen Zeddam, HC'03 en SDZZ, waar we zeven punten hebben laten liggen, hebben we de 'schwung' weer te pakken. Het was even te slapjes en gezapig. Op de training merkte ik al dat we terugkwamen. Kilder thuis na de 2-0 was ook goed en tegen DVV hebben we terecht gewonnen. We zijn nu wel wakker, hoe we het eerder hebben laten liggen. Zoveel cadeautjes krijg je niet vaak, we moeten het nu niet weer verprutsen. Nu zijn we wel heel dichtbij, zondag 27 mei moet het klaar zijn", aldus Splitthoff, die doelt op de laatste wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen HC`03.

'We hebben de 'schwung' weer te pakken, het was even te gezapig'

"Ik ben niet bang voor Terborg, absoluut niet, al zijn zij de laatste weken wel goed bezig. Waarschijnlijk de lastigste tegenstander van de twee die nog komen gaan. Als we zondag goed doorkomen, dan moet het goed komen. Thuis zijn we tot nu toe zonder puntverlies en dat willen we ook zo graag houden. Een mooie manier om af te sluiten."
De wedstrijd tussen Terborg en Doetinchem op Sportpark De Paasberg begint zondag om 14 .00 uur.

MvR leeft al paar weken op het randje

's-HEERENBERG – De hele competitie heeft MvR maar twee wedstrijden verloren en toch lijkt de club van trainer John Neijenhuis de titel in 4D mis te lopen. Na het gelijkspel (2-2) afgelopen zondag tegen Kilder, heeft de club uit 's-Heerenberg het binnenhalen van het kampioenschap niet meer in eigen hand.

Door John van der Kamp

Er zijn nog twee speelrondes te gaan. MvR speelt tegen de twee onderste clubs van de ranglijst, terwijl concurrent Doetinchem het op moet nemen tegen Terborg (uit) en HC'03 (thuis).
"We hebben tegen Kilder te weinig gebracht. We leven al een paar weken op het randje. Tegen Rijnland scoren we in de 100ste minuut de winnende 2-1 en in Duiven staan we met 3-1 achter. We breien het nog tot 3-3. Je kon erop wachten, dat dit zou gaan gebeuren. Het is de laatste weken van onze kant te mager wat betreft het voetbal. Dat is het manco waar we de laatste weken tegen aanlopen", is de conclusie van MvR-trainer John Neijenhuis, die volgend seizoen bij SDOUC aan de slag gaat en zijn periode bij MvR wil met een promotie wil afsluiten.
"De hele competitie hebben we maar twee wedstrijden verloren. Op zich met het resultaat is niks mis mee. We hebben het hele jaar meegedaan om het kampioenschap. Of het nu uiteindelijk gaat worden of niet. De jongens moeten het doen of het resulteert in een prijs". Zondag wacht thuis Rijnland en de week daarop de laatste competitiewedstrijd, uit tegen SDZZ. "Ik ga iedere zondag uit voor de winst. Of het thuis is tegen Rijnland of uit tegen Doetinchem, dat maakt voor mij niets uit. Elke wedstrijd is nu voor ons lastig. Het automatisme valt weg als je niet durft te voetballen. Op het moment dat we alles te verliezen hebben, dan steken een paar jongens de kop in het zand en als je niks te verliezen hebt, kunnen ze in één keer alles weer. Daar ligt het probleem van ons. We moeten zondag winnen van Rijnland en zijn afhankelijk van de resultaten van Doetinchem. Wat we zelf kunnen brengen, hebben we in eigen hand", aldus Neijenhuis, die één wedstrijdpunt achter staat op koploper Doetinchem. "We hopen de laatste twee wedstrijden te kunnen winnen. Dan is het afwachten."
De aftrap van de wedstrijd tussen MvR en sc Rijnland op Sportpark De Boshoek is om 14.00 uur.

Open water wedstrijd Special Olympics onderdeel Zwemtocht Oude IJssel

Zwemtocht Oude IJssel, net zoiets als zwemvierdaagse maar dan stoerder. Foto: PR

ULFT – De jaarlijkse Zwemtocht Oude IJssel is vroeger in het seizoen omdat die deze keer gekoppeld is aan het onderdeel open water zwemmen van de Special Olympics. Op 10 juni starten daarom ook een aantal verstandelijk beperkte Olympiërs onder de Bailey Brug achter de DRU Cultuurfabriek. Daarnaast is een groep watersporters namens Omroep Gelderland present voor wie dit het einddoel is van een sportieve uitdaging.

Door Reinier Kroesen

Normaal gesproken vindt de Zwemtocht eind juni plaats, om de kans op een hoge watertemperatuur te vergroten. Deze keer dus eerder. Dat is omdat van 8 tot en met 10 juni de nationale editie van de Special Olympics, een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking op diverse locaties in de Achterhoek gehouden worden. Aan de organisatoren van Zwemtocht Oude IJssel werd gevraagd of het open water zwemmen daar ingepast kon worden. In totaal zeven personen met een verstandelijke beperking komen hiervoor naar Ulft om de 1.000 meter af te leggen, gewoon tussen de overige deelnemers. Het eerste onderdeel van de dag, gelijk om 12.00 uur. Na afloop worden ze meteen gehuldigd. Daarnaast is Omroep Gelderland al sinds januari bezig met een wekelijks programma om zoveel mogelijk Gelderse inwoners aan het bewegen te krijgen. Daar kwamen professioneel gecoachte groepen hardlopers, wielrenners en zwemmers uit voort. Die zwemgroep sluit die uitdagende periode af in de Oude IJssel, letterlijk in beeld van de omroep middels een livestream.

Angelique en Vlassio Stefas zijn beiden lid van Zwem & Waterpolovereniging De Gendten. Vlassio: "De Zwemtocht Oude IJssel organiseren we samen met zwemvereniging NDD uit Doetinchem, dit jaar voor de zesde keer. Ik was in het verleden trainer van beide clubs en had het altijd al in mijn hoofd zitten ooit zoiets te organiseren. Het was aanvankelijk de bedoeling om van Ulft naar Doetinchem te zwemmen, dat bleek organisatorisch onhaalbaar. Zo kwamen we toen bij de DRU uit, hoeveel mooier wil je het hebben? De afstanden zijn 500, 1000, 1500, 2500 en 5000 meter. Tot 1 juni loopt de voorinschrijving, verder kan men zich op de dag zelf aan de start nog aanmelden. Er is een maximum van ongeveer 75 zwemmers voor iedere categorie, om het veilig en overzichtelijk te houden." Angelique: "Iedereen is welkom, allen zwemmen gelijk op, mannen, vrouwen, recreanten en geoefende atleten. Wie vijftien jaar of jonger is moet wel lid te zijn van een zwemclub, of een meerderjarige begeleider meenemen. Wat we vaak horen, vooral van Ulftenaren is dat ze het erg leuk zouden vinden deel te nemen, maar denken dat alleen maar 'profi's' meedoen. Terwijl het juist voor iedereen bedoeld is. Dat is juist zo leuk, een gemêleerde groep! We willen juist niet met allerlei regels, officials en scheidsrechters werken. Net de zwemvierdaagse, maar dan stoerder, met meer uitdaging." Vlassio: "Wie is hier niet groot geworden, aan of in de Oude IJssel? Men kan zo op eigen niveau zwemmen, of dat nu op de rug is, of met een schoolslag!"


www.zwemtochtoudeijssel.nl

17 / 28

Westendorp-doelman William Bel stompt de bal uit de doelmond. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: William Bel

Woonplaats: Doetinchem

Geboortedatum: 17 mei 1996

1. Club en functie Keeper bij Westendorp. Ik was er vroeg bij, vanaf mijn vijftiende keep ik al in het eerste. Mijn debuut weet ik nog goed. De eerste keeper was destijds van de trap gevallen, dus ik werd erbij gehaald. Vanaf dat moment ben ik de eerste keeper.

2. Gezin Met Christa woon ik sinds oktober vorig jaar samen in Doetinchem. De kans deed zich voor en die hebben we aangepakt. Het bevalt ons hartstikke goed.

3. Beroep Ik ben uitvoerder in de wegenbouw. Collega's aansturen, zorgen voor genoeg machines en materiaal en financieel het overzicht houden, dat zijn taken die bij mijn functie horen. Om 04.15 uur gaat 's ochtends mijn wekker en om 18.00 ben ik weer thuis. Dat zijn flinke werkdagen.

4. Muziek Ik kan van alles goed hebben, van A tot en met Z. In de auto luister ik muziek via Spotify.

5. Hoogte- en dieptepunt Het leven is een groot feest, joh. Je moet proberen zoveel mogelijk hoogtepunten te maken. Met Westendorp bungelen we dit seizoen onderin de vijfde klasse, maar dat wil ik nou niet echt een dieptepunt noemen. Blijf positief, dan kom je er vanzelf weer beter uit.

6. Voorbeeld Een voorbeeld heb ik niet echt. Ik leef ook niemand na. Ik vind het belangrijk om jezelf te blijven, de goede dingen te doen en de juiste keuzes te maken. En als je een keer op je bek gaat, is het zaak om te leren van je fouten.

7. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Pikzwart. Als ik tegenwoordig om mij heen kijk op de velden, dan word ik er bijna katsdol van. Van allerlei kleuren vliegen je om de oren. Of we zijn doorgeslagen? Het is wel op het randje. Zwarte schoenen blijven het mooist.

8. Favoriete maaltijd Ik ben geen moeilijke eter, ik lust alles. Als ik dan toch moet kiezen, doe mij dan maar een pizza of een andere Italiaanse maaltijd. Hoe het koken gaat nu ik samenwoon? Prima. Christa en ik koken ongeveer evenveel.

9. Slechtste eigenschap Dat ik niet tegen mijn verlies kan, is een van mijn slechte eigenschappen. Bij Westendorp krijg je daar nogal eens mee te maken, ja. Op een zondag na een nederlaag ben ik weleens chagrijnig totdat ik ga slapen. Aan de andere kant: met ons kleine clubje hebben we anderhalf jaar geleden nog om een periodetitel gespeeld, dus zo slecht zijn we nou ook weer niet.

10. Favoriete club Helaas hebben we al een flinke poos geen prijzen meer gepakt, maar Ajax blijft mijn favoriete club. Al vanaf jongs af aan is Ajax voor mij dé club in Nederland en dit zal altijd zo blijven.

11. Ambitie Ik ben niet alleen keeper, ik zit ook in het bestuur van de club. Mijn ambitie is dat Westendorp in de regio wordt gezien als een mooi clubje waar gezelligheid en plezier vanaf straalt. We doen ook veel dingen buiten het veld. En we zijn er voor iedereen. Zo zijn er dertig oudere leden uit de buurt die sinds twee jaar aan walking football doen. Zulke initiatieven willen we uitbouwen.

IWalk Didam: multi-mediaproject voor ouderen en jongeren

Multi-mediaproject iWalk wordt gehouden in Didam. Foto: Ronald Falke

DIDAM - In mei gaan ouderen van Welcom De Omslag met leerlingen van het Liemerscollege op pad om samen oude foto's van gebouwen in het centrum van Didam nieuw leven in te blazen. Ze doen dit tijdens het multi-mediaproject 'IWalk Didam' onder leiding van fotograaf Robert Stienezen.

De jongeren en ouderen gaan naar de plek waar de foto's gemaakt zijn en proberen de oude foto's zo goed mogelijk in de huidige situatie te fotograferen met de camera van hun telefoon. Ondertussen praten ze over wat er in de tussentijd veranderd is en bedenken ze een tekst voor bij de foto's. Zo wisselen jong en oud samen kennis uit! Het project wordt afgesloten op 31 mei met een kleine expositie in het Albertusgebouw.

Jubileumconcert 't Ni-je Geluud

BRAAMT - Op 26 januari van dit jaar bestond koor 't Ni-je Geluud uit Braamt 25 jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumconcert op zondag 27 mei 2018 om 13.30 uur in de kerk van Braamt. De kosten bedragen vijf euro per persoon. De kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via tnijegeluudbraamt@gmail.com, telefonisch bij Linda Fenneman 0315-327024 of voor het concert bij de ingang van de kerk. Na afloop van het concert is iedereen van harte welkom op de receptie in het Dorpshuis van Braamt.

Achterhoekse Voetbalnacht 2018

Obelink is klaar voor het nieuwe kampeerseizoen. Foto: PR

REGIO - Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt op woensdag 30 mei in Stadion De Vijverberg in Doetinchem, oftewel op de thuisbasis van BVO De Graafschap, de Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Zoals in de afgelopen twee jaar duidelijk tot uiting is gekomen, gaat het hier om een boeiende en vermakelijke avond voor de echte voetballiefhebber. De avond is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur. De inloop vindt plaats om 19.30 uur.

Door Theo Huijskes

De Achterhoek Voetbalnacht wordt in goede banen geleid door de organisatie van de Achterhoek Cup, BVO De Graafschap, Brandpepper en De Persgroep. De presentatie is in handen van Inge de Jager en Michiel Fukking. Terwijl de sportredactie van De Gelderlander Achterhoek en Liemers ook nog een aantal prijzen uitreikt, zal verslaggever Domien Esselink van die krant optreden als interviewer tijdens het in het programma opgenomen Sportcafé.

Vijf eretitels
Een belangrijk onderdeel van het totale avondprogramma is vanzelfsprekend de uitreiking van een vijftal awards voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en dé vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd.

Zo doen een gooi naar de eretitel voorzitter van het jaar: Bas Strijbosch (DVC '26 Didam), Raymond Smit (AD '69 Aalten), Ronald Ruesink (SC Varsseveld), Gerrit te Kolste (FC Winterswijk) en Gradus Eenink (VV Wolfersveen). Bij het onderdeel vrijwilliger van het jaar gaat de eer om gekozen te worden naar: Herman Groot Wassink (VV Pax Hengelo Gld.), Otto Duursma (ZSV Zelos Zelhem), Ruud Hendrixen (VV Gendringen), Jan Klomp (VV Doetinchem) en Pascal Hertogh (VV DZC '68 Doetinchem). Voor de uitverkiezing beste scheidsrechter kan er gekozen worden voor Oscar Mentink, Jesper Sanders, Wijnand Rutgers, Ab Brussen en Joost Soeter. Voor het beste voetbaltalent zijn genomineerd: Beau Rijks (Achilles '29), Daan Rots (FC Twente), Ebbe Wenting (De Graafschap), Jelmer Krooshof (OBW) en Harm Dieker (Ajax). En ten slotte komen voor de titel de vereniging van het jaar in aanmerking: SV Westendorp, FC Winterswijk, S.V. Grol Groenlo, GWVV Varsselder-Veldhunten en Keijenburgse Boys.

Gestemd kan worden via de website www.achterhoekvoetbalnacht.nl en dat tot 30 mei.

OldStars-meeting
In het kader van een OldStars-meeting vindt er op 30 mei in het voorprogramma, en dat op het hoofdveld van Stadion De Vijverberg, een walking football-toernooi plaats. In dit geval een toernooitje waaraan diverse prominente oud-voetballers deelnemen. Zo is er naast een team van De Graafschap zelf een team van ex-Oranje internationals onder aanvoering van Ajax-fenomeen Sjaak Swart van de partij. In totaal zullen in ieder geval zes teams aan het onderlinge toernooitje deelnemen. De teams zullen uit zes spelers bestaan. De aanvang van de wedstrijden is 17.30 uur en ook hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.

Het officiële avondprogramma zal naast de bekendmaking van een reeds van prijswinnaars ook in het teken staan van een Sportcafé, waarbij zoals aangegeven journalist Domien Esselink een vijftal bekende oud-voetballers aan de tand zal voelen, te weten Sjaak Swart (ex-Ajax), Sonny Silooy (ex-De Graafschap), Peter Houtman (ex-Feyenoord), Ernie Brandts (ex-PSV) en Kees Kist (ex-AZ).

Obelink open op Tweede Pinksterdag

WINTERSWIJK - Bij Obelink Vrijetijdsmarkt kun je terecht voor alles wat met reizen en kamperen te maken heeft. Op Tweede Pinksterdag staan de nieuwste tenten, tuinartikelen, technische snufjes en kampeermeubels opgesteld in de showroom. Obelink-specialisten zijn aanwezig voor advies.

De campinggids van ACSI is gratis mee te nemen. Al meer dan 50 jaar is ACSI dé campingspecialist van Europa; de gids staat vol met campings, accommodaties en kampeerreizen.

The Bastard, het Nederlandse merk barbecues, is op tweede Pinksterdag in de winkel voor een kookdemonstratie. Ook het restaurant is geopend. Voor degene die staat af te rekenen als de wekker gaat, is de maaltijd gratis.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Pinksterdag 21 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Obelink open op Tweede Pinksterdag

Obelink is klaar voor het nieuwe kampeerseizoen. Foto: PR

Obelink open op
Tweede PinksterdagWINTERSWIJK - Bij Obelink Vrijetijdsmarkt kun je terecht voor alles wat met reizen en kamperen te maken heeft. Op Tweede Pinksterdag staan de nieuwste tenten, tuinartikelen, technische snufjes en kampeermeubels opgesteld in de showroom. Obelink-specialisten zijn aanwezig voor advies.

De campinggids van ACSI is gratis mee te nemen. Al meer dan 50 jaar is ACSI dé campingspecialist van Europa; de gids staat vol met campings, accommodaties en kampeerreizen.

The Bastard, het Nederlandse merk barbecues, is op tweede Pinksterdag in de winkel voor een kookdemonstratie.

Ook het restaurant is geopend. Voor degene die staat af te rekenen als de wekker gaat, is de maaltijd gratis.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Pinksterdag 21 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Wijngaard in vuur en vlammen

Sfeervol was de editie van vorig jaar. Foto: PR

Fakkels tegen 'nachtvorsten van de IJsheiligen

STOKKUM - Een eeuwenoude traditie in de wijnbouw wordt pinksterzaterdag 19 mei weer gevierd in de wijngaard van Leon Masselink in Stokkum. Ieder jaar rond half mei zijn boeren en tuinders, en zeker ook de wijnboeren, gespitst op nachtvorsten van de IJsheiligen. Nachtvorst kan grote schade brengen, doordat alle uitlopers bevriezen. "Druiven kunnen niets hebben, een late nachtvorst zorgt ervoor dat we een heel jaar lang geen wijn kunnen maken", zegt Leon. "Met name in Frankrijk en Duitsland worden in dat soort situaties vuren gemaakt in de wijngaarden en kan de warme lucht langs de hellingen de schade beperken".

Bij Wijngoed Montferland zijn de druiven dit voorjaar prachtig uitgelopen en zijn de trossen al zichtbaar. Nachtvorst lijkt niet meer aan de orde, zodat de vooruitzichten voor 2018 goed zijn. Toch organiseert Leon dit jaar de Nacht van de Wijngaard, waarbij hij vuren maakt aan de voet van de wijngaard in Stokkum. Vuren, fakkels en warmte geven de wijngaard een prachtige aanblik en zorgen voor een bijzondere sfeer als de zon achter de heuvels van Montferland verdwijnt.

Wijnboer Leon Masselink heeft rond de vuren banken geplaatst en zorgt voor een programma. Er is muziek van Trio Puree, een verhaal en de kurk gaat van de fles. De wijnen van Wijngoed Montferland behoren tot de top van Nederland, maar behalen ook in het buitenland zilveren en gouden medailles.

Bezoekers van de Nacht van de Wijngaard kunnen op zaterdag 19 mei in de wijngaard aan de 's-Heerenbergseweg in Stokkum terecht vanaf 19.30 tot 23.00 uur. Entree is € 7,50.

KBO Beek en Loerbeek collecteert voor Oranje Fonds in Montferland

MONTFERLAND - In Montferland wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. KBO Beek en Loerbeek uit Montferland doet deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Gelderland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisatie draaiende houden.

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Gelderland.
Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen volledig besteed aan organisaties en projecten die Nederland socialer maken. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

23 / 28

27 / 28