Groenlose Gids

12 september 2018

Groenlose Gids 12 september 2018


Escaperoom Groenlo bij beste 10 van Nederland

Vreugde bij de bouwers van de Escaperoom Groenlo. Foto: Marcel Houwer

GROENLO - In minder dan een jaar heeft Escaperoom Groenlo zich weten te plaatsen in de landelijke Escaperoom-top 10 bij de reviewsite Escape Rooms Nederland. Op de site is te lezen dat bezoekers met name de sfeer, puzzels en gastvrijheid waarderen.

"Een enorm compliment aan het team bedenkers en bouwers", vertelt Michaël Lammers van Escaperoom Groenlo. 'We hadden vele ambities toen we aan dit project begonnen. Een ervan was om landelijk mee te draaien en zodoende mensen in de Achterhoek of hier op bezoek een gave belevenis te geven. Daar is keihard voor gewerkt en daar werken we met uitbreidingen of kleine verbeteringen nog steeds aan. We zagen al steeds meer dat mensen speciaal voor de escaperoom naar de Achterhoek komen. Dat we nu als landelijke top worden gewaardeerd is ronduit super."

Eigenaar Mike van Hoenselaar van Escape Rooms Nederland was afgelopen week te gast in Groenlo. Zijn reactie na het spelen is enthousiast: "Wat een geweldige kamer zeg! Ongelofelijk hoe leuk om te spelen!"

Mike vertelt dat zijn site escaperoomsnederland.nl maandelijks 100.000 bezoekers trekt; van Escaperoom-fanatiekelingen tot organisatoren van bedrijfsuitjes of vriendendagen. "We doen er alles aan om onze bezoeker zo makkelijk mogelijk een keuze te kunnen laten maken om een geschikte escaperoom te vinden." Eerder al werd Escaperoom Groenlo uitgeroepen tot de leukste van Nederland door escape-vlogster Marieke van Woesik. escaperoomgroenlo.nl

Dichters in Zondagmiddag-matinee

GROENLO - Henk Beunk uit Westendorp en Mark Ebbers en Joop Koopmanschap uit Groenlo zijn op 23 september te gast in de Zondagmiddagmatinee in Groenlo. De drie traden de afgelopen twee jaar vaker op, alleen of in verschillende combinaties als Dichterscollectief; met eigen gedichten, gedachten en verhalen waren ze op verschillende plekken in de Achterhoek. Zij zijn op die dag te beluisteren in 't Kanon, locatie de Molenberg in Groenlo. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van de Molenberg en bij Marga's Grand Café. De entree bedraagt 5 euro inclusief koffie en consumptie. De poëtische matinee duurt van 14.30 tot 16.00 uur, tussendoor is er een korte pauze.

Onderscheiding voor Wim Blanken

Dominee Wim Blanken bekijkt de oorkonde, behorende bij de door hem ontvangen Draaginsigne in Goud met Briljant. Foto: Theo Huijskes

Bij zijn afscheid kreeg dominee Wim Blanken een hoge onderscheiding voor zijn langdurig dienstverband. Ook kreeg hij veel lof voor zijn inzet toegezwaaid.

Eervolle onderscheiding voor dominee Wim Blanken

De scheidende dominee Wim Blanken krijgt het Draaginsigne opgespeld door echtgenote Dieneke. Foto: Theo Huijskes

GROENLO - Onder grote belangstelling heeft dominee Wim Blanken afgelopen zondag in de Oude Calixtuskerk afscheid genomen van de Hervormde Gemeente Groenlo. Het afscheid had een extra feestelijk tintje, omdat tegelijkertijd het 40-jarig ambtsjubileum werd gevierd van de in Zutphen woonachtige predikant. De waardering daarvoor resulteerde in de uitreiking van het Draaginsigne in Goud met Briljant, hem toegekend door de Protestantse Kerk

Door Theo Huijskes

Dominee Wim Blanken bekijkt de oorkonde, behorende bij het door hem ontvangen Draaginsigne in Goud met Briljant. Foto: Theo Huijskes

Na afloop van de dienst, die voor deze gelegenheid in de middaguren en niet 's morgens plaatsvond, werd tijdens een informeel samenzijn een aantal toespraken gehouden en was er aansluitend gelegenheid om de scheidende dominee en zijn gezin de hand te drukken.
De lovende en bovenal vriendelijke woorden werden aan het adres van Blanken gericht door onder anderen zijn oudste zus Wineke Hoogeveen, Bart Jan Modderman Jansen uit Doorwerth en de beide dochters van Wim Blanken: Evelien en Jenneke. Beide laatstgenoemden kwamen op de proppen met een serie leuke anekdotes uit de afgelopen veertig jaar, maar spraken daarbij tevens de hoop uit dat hun inmiddels 67-jarige vader zich nu meer gaat toeleggen op zijn vele hobby's.

'Dat kan neet mis goan!'
Namens de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Groenlo uitte voorzitter Hans Bragt zijn dank en waardering voor het vele werk dat Wim Blanken voor de protestantse gemeenschap in Groenlo heeft verricht. "Het waren slechts drie jaren, maar voor ons hele waardevolle jaren", sprak Bragt. "Destijds na één, hooguit twee gesprekken met elkaar, wisten wij het zeker en zeiden op de terugweg in de auto tegen elkaar: 'Dit kan neet mis goan!' Jij Wim hebt met jouw ervaring veel voor ons betekend. Zeker tijdens alle gesprekken over de toekomst van de Hervormde Gemeente Groenlo hebben wij niet alleen veel gehad aan jouw inbreng, maar tegelijkertijd veel van jou geleerd."

Draaginsigne in goud
Hans Bragt had niet alleen een cadeau voor Wim Blanken en bloemen voor echtgenote Dieneke, ook verraste hij de scheidende dominee met het Draaginsigne in Goud met Briljant. Dit werd hem toegekend door de Protestantse Kerk bij besluit van de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente te Groenlo wegens het vervullen van de functie van predikant gedurende ruim veertig jaar. Het Draaginsigne werd Blanken opgespeld door zijn vrouw Dieneke, de forse ingelijste oorkonde kreeg hij uitgereikt door preses (voorzitter) Hans Bragt en scriba (secretaris) Joop ter Horst. Een ceremonie die begroet werd door een gezamenlijk, ovationeel applaus van de talrijke aanwezigen. Wim Blanken bedankte vervolgens iedereen voor dit eerbetoon.

Toekomst van de Hervormde Gemeente
Na dit feestelijk afscheidsweekend is alle aandacht gericht op de toekomst van de Protestantse Kerk in Groenlo. Zoals bekend wordt er gewerkt aan een samengaan met de Protestantse Gemeente in Winterswijk. Deze samenwerking verkeert inmiddels in een dergelijk stadium dat deze week, op woensdag 12 september, 'de kogel door de kerk kan'. De inzet is de benoeming van een dominee (0,85 FTE), die voor 60 procent werkzaam is in Winterswijk en voor 25 procent in Groenlo. Volgens secretaris Joop ter Horst is de naar voren geschoven kandidaat een man. Hij verwacht dat de kerkenraden van beide gemeenten de voordracht zullen overnemen.

Mogelijk herinrichting Maliebaan

GROENLO - De Maliebaan in Groenlo wacht mogelijk een nieuwe toekomst. In oktober komt er een inventarisatie van de problemen, waarna mogelijk in het tweede kwartaal van volgend jaar gestart wordt met een herinrichting,

Door Kyra Broshuis

Tijdens de commissievergadering stelde VVD-raadslid Kees Porskamp vragen over een andere invulling. Porskamp zei de afgelopen periode door diverse verenigingen, organisaties en bewoners regelmatig aangesproken te zijn over andere mogelijkheden én over de verloederde toestand van de jeu de boules-baan.

"Het is nu weinig uitnodigend om van deze baan en de geplaatste banken gebruik te maken. Het geheel heeft een troosteloze aanblik gekregen en dit is wellicht een aanleiding geweest voor overlastgevend gedrag. We constateren graffiti, vernielingen en geluidsoverlast", zo legde Porskamp uit.

Porskamp benadrukte dat hij bij de geluidsoverlast absoluut niet de spelende en voetballende kinderen op het schoolplein van de Ni'je Veste Wheme bedoelde: "Dat hoort wat de VVD betreft gewoon bij het wonen in de binnenstad."
De verantwoordelijke wethouder heeft aangegeven dat er in oktober gestart wordt met een inventarisatie met alle betrokkenen.

In het tweede kwartaal van 2019 zou dan de herinrichting ter hand genomen kunnen worden. Mogelijk wordt de jeu des boules-baan verplaatst.

Column

De Torenwachter bekijkt de complottheorieën over het succes van Groenlo

Het begint hier geloof ik een beetje op Watergate of Trumpiaanse toestanden te lijken, beste Grollaren. Sinds ons stadje zich meer dan geweldig presenteert en een alsmaar aanzwellende stoet van toeristen naar hier weet te lokken, beginnen andere plaatsen te kniezen. Het succes van de een is een doorn in het oog van de ander. Zo is het maar net!

Er is nu een steeds meer in zwang komende gedachte in de politieke wandelgangen die inhoudt dat Groenlo samenspant met Amsterdam. In Amsterdam hebben ze veel te veel toeristen en die moeten maar ergens anders naar toe. En toen kregen die Amsterdammers in een keer een idee: was er niet een soort samenwerking met Zieuwent om heen een weer te lopen? Zieuwent dat toch in de buurt van Groenlo leg, niet dan? - en net als Groenlo toch ligt opgeslagen in Oost Groningen of de Limburgse heuvels of zo. Daar ongeveer. Weten die Amsterdammers veel.

Er zijn toch van die vage plannen van dat heen weer lopen? Nou, dan kunnen die toeristen mooi mee. Zal me een hele bijzondere optocht worden. Dat soort van gedachten. Heen en weer naar Zieuwent en Groenlo; maar dan wel in de Achterhoek. Dat ze niet ergens in Zeeland uitkomen.

Die toeristen mogen dan misschien in Amsterdam lastig zijn, ze brengen wel veel geld mee en daar gaat Groenlo dan heel wat van opstrijken. Scheve en jaloerse ogen vanuit Lichtenvoorde, achterdochtige blikken vanuit Eibergen, Winterswijk en Neede. Bestaat dat trouwens nog: Neede? Ja, d'r is veel afgunst. En of het nu door die toeristen uit Amsterdam komt of anderszins: het stikt hier inmiddels van de toeristen. Ik zie ze ook regelmatig op een stepje voorbij denderen. Step by step, inderdaad: dat is vast de gedachte achter dit concept. En soms zie ik ze ook op lichtblauwe scooters; hele trossen tegelijk en dan denk ik: die zijn niet allemaal gejat door een roversbende. Nee, daar zit een uitgekiende ondernemersstrategie achter. Soms zie ik zo'n formatie ook naar een andere plaats rijden. Dat is natuurlijk onlogisch; dan hadden ze beter daar een scooter kunnen huren. Als die daar al zijn Torenwachter, hoor ik u roepen.

De omliggende plaatsen zijn ook jaloers op onze gracht, onze nieuwe mogelijkheden, onze musea en onze rondleidingen. Er gaat geen dag voorbij of ik zie weer hordes van mensen die hooglijk zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van Groenlo en die komen hier echt aan hun trekken. Het is niet dat we hier maar roepen dat we wat te bieden hebben: dat is ook zo! Daar zit 'm de crux. Ik zie ook elke dag honderden mensen over de stadsgracht varen. Het kan zijn dat ik er meer zie dan er zijn door de waterspiegelingen. Maar soms zie ik zelfs geen water meer en dan vraag ik me af of we al hetzelfde probleem als Amsterdam hebben. Dat we de toeristen niet meer kunnen bergen en moeten doorverwijzen.

Harstikke leuk dat ze hier zijn, maar laten ze ook eens in de omgeving kijken. We zullen toch niet meemaken dat die toeristen zeggen: we zitten al jaren op Groenlo te wachten en dat ze ons dan gaan belegeren?

Het halve gemeentebestuur hier is al afgereisd naar Italië voor een vestinggevecht, net als in 1627. Die komen volgend jaar naar hier en dat komt er dus een Italiaanse Schans bij.

Eigenlijk is het nog steeds 1627: er is afgunst; ze willen eigenlijk alleen maar naar de stad Grol. Naar dit meest begeerde bolwerk van het oosten.

Torenwachter

Mogelijk herinrichting Maliebaan

GROENLO - De Maliebaan in Groenlo wacht mogelijk een nieuwe toekomst. In oktober komt er een inventarisatie van de problemen, waarna mogelijk in het tweede kwartaal van volgend jaar gestart wordt met een herinrichting,

door Kyra Broshuis

Tijdens de commissievergadering stelde VVD-raadslid Kees Porskamp vragen over een andere invulling. Porskamp zei de afgelopen periode door diverse verenigingen, organisaties en bewoners regelmatig aangesproken te zijn over andere mogelijkheden én over de verloederde toestand van de jeu de boules-baan. “Het is nu weinig uitnodigend om van deze baan en de geplaatste banken gebruik te maken. Het geheel heeft een troosteloze aanblik gekregen en dit is wellicht een aanleiding geweest voor overlastgevend gedrag. We constateren graffiti, vernielingen en geluidsoverlast”, zo legde Porskamp uit.
Porskamp benadrukte dat hij bij de geluidsoverlast absoluut niet de spelende en voetballende kinderen op het schoolplein van de Ni’je Veste Wheme bedoelde: “Dat hoort wat de VVD betreft gewoon bij het wonen in de binnenstad.”
De verantwoordelijke wethouder heeft aangegeven dat er in oktober gestart wordt met een inventarisatie met alle betrokkenen. In het tweede kwartaal van 2019 zou dan de herinrichting ter hand genomen kunnen worden. Mogelijk wordt de jeu des boules-baan verplaatst.

Metamorfose Beltrumse kerk brengt muurschilderingen terug

Het restauratiecomité met van links naar rechts Stef Smit, Harry Geverinck, Paulien Ribbers en Jan Hoffman. Foto: Theo Huijskes

'Prutswerk' van pastoor Smit teruggedraaid

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Beltrummer in hart en nieren en tevens bouwkundig adviseur Jan Hoffman loopt als een trotse pauw door de RK Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Beltrum. Geflankeerd door penningmeester Paulien Ribbers-Hanselman, locatievoorzitter Harry Geverinck en vrijwilliger Stef Smit, vertelt ondernemer Hoffman op een gepassioneerde en bijzonder betrokken wijze over de totale operatie, die geleid heeft tot de monumentale Beltrumse kerk van weleer.

Tijdens het onderonsje met koffie voorafgaande aan de rondleiding in de kerk, vertelt het viermanschap dat het inmiddels al wel twaalf jaar geleden is dat er een begin is gemaakt met de daadwerkelijke uitvoering van de grote wens om de kerk te restaureren en met name terug te brengen in de voormalige, bouwtechnisch hoog aangeschreven en daarom unieke staat. "Dat begin bestond vooral uit het maken van plannen door een drietal architecten, die vervolgens door het Bisdom werden afgekeurd", vertelt Stef Smit. "Misschien waren de plannen destijds ook wel te rigoureus, immers een kerk moest te allen tijde een kerk blijven."

Verbouwing was prutswerk
Jan Hoffman raakt er niet over uitgepraat dat de kerk in de jaren zestig van de vorige eeuw bij een verbouw zo verprutst is. "Het was in die tijd pastoor Smit die de meest gekke beslissingen nam waardoor in de kerk zelf als gevolg van bruine schroten, tempex platen en dergelijke de meest waardevolle zaken aan het oog werden onttrokken. En wat niet voor te stellen is maar wel gebeurde, is dat prachtige muurschilderingen achter een donkerbruine laag verf verdwenen. Echt onvoorstelbaar." In de opbaarruimte achter in de kerk laten de comitéleden zien hoe muurschilderingen, een soort fresco's, weer tevoorschijn zijn gehaald, gerestaureerd zijn en achter glas in ere zijn hersteld. Vervolgens richting de entree van de kerk, alwaar het oude kwalitatief niet te verbeteren plafond weer is teruggekeerd en in de oorspronkelijke kleur is geverfd. Naast het aanbrengen van een tweetal toiletten nabij de in- dan wel uitgang van de kerk, heeft de kapel weer een inrichting en uitstraling gekregen, die duidelijk een gevoel voor architectuur en kleur van de uitvoerders verraadt. Achter in de kerk heeft aan beide zijden een lange rij banken plaats gemaakt voor een ruimte, waar vergaderingen, bijeenkomsten, tentoonstellingen en dergelijke kunnen worden gehouden. Erg opvallend en tegelijkertijd praktisch is de vernieuwde verlichting, waardoor het aanlichten van zaken als staties en glas-in-loodramen in optima forma gebeurt. Ook het overige gedeelte van de kerk met daarbij centraal het totale priesterkoor is bewonderenswaardig hersteld.

Muurschilderingen terug
De Beltrumse RK Kerk, die in 1847 is gebouwd, werd bij een verbouwing in 1929 voorzien van decoratieve glas-in-loodramen. Daarnaast kreeg de in die tijd bekende kunstschilder Bach de opdracht voor het maken van diverse muurschilderingen in het priesterkoor. Bach moest daar als gevolg van ziekte een punt achter zetten en kunstschilder Wenzel maakte het karwei in 1932 af. Zoals gezegd liet men in latere jaren om onbegrijpelijke redenen die schilderingen achter een laag troosteloze, ook nog eens kleurloze laag verf verdwijnen. Het herstelwerk vordert, maar is nog niet af. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is verbaasd en tegelijkertijd verrast hoe goed de kwaliteit van de schilderingen nog is. Jan Hoffman wijst hierbij naar de schildering van Jezus op de Calvarieberg, die in dit geval als een uitstekend bewijs geldt.

"Met de gehele restauratie is een bedrag gemoeid van ruim 160 duizend euro", vertelt penningmeester Paulien Ribbers. "Hiervan heeft de provincie Gelderland 60% bijgedragen en hebben wij van de gemeente Berkelland een forse tegemoetkoming toebedeeld gekregen. Al met al kunnen wij stellen dat 75% van de kosten reeds gedekt is." Jan Hoffman vult aan: "Niet vergeten moet worden dat het eerste, grote deel van de kerkrestauratie zo'n slordige drie ton heeft gekost. Een en ander is vanzelfsprekend wel een forse aanslag op de liquiditeit van deze kerk."
Een geruststellende gedachte voor de restauratiecomitéleden: "In de ogen van de Beltrumse gemeenschap is de totale, geslaagde metamorfose deze omvangrijke bedragen meer dan waard!"

Nachtelijke afsluiting N18 tussen Groenlo en Enschede

Nachtelijke afsluiting N18 tussen Groenlo en Enschede

GROENLO - Aannemer Noaber18 voert in opdracht van Rijkswaterstaat in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 september onderhoudswerkzaamheden uit aan de N18 tussen Groenlo en Enschede. Vanwege de werkzaamheden is de gehele N18 tussen Groenlo en Enschede afgesloten tussen 20.00 en 08.00 uur. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden. Aannemer Noaber18 was verantwoordelijk voor de bouw van de N18 tussen Groenlo en Enschede. De komende 20 jaar verricht de aannemer ook het onderhoud aan dit deel van de weg. Gedurende de afsluiting maait de aannemer Noaber18 de (midden)bermen. Hiertoe is de N18 in beide rijrichtingen afgesloten voor het verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de N319, N315, N823 en de N837. Deze omleidingsroutes zijn met gele borden aangegeven. Van maandag 17 tot vrijdag 21 september vinden er nachtelijke asfalteringswerkzaamheden plaats aan de N18 bij Lichtenvoorde en tussen Lichtenvoorde en Varsseveld. In verband met deze werkzaamheden is de N18 tussen Lichtenvoorde en Varsseveld van 20.00 en 05.00 uur afgesloten voor het verkeer. De omleidingsroute via de N318 en de N313 is met gele borden aangegeven.

Nationale Orgeldag in zes kerken

Jan Offenberg actief op het unieke Adema-orgel in de Calixtusbasiliek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Extra toevoeging Oost Gelre aan Open Monumentendag 2018

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre beleefde in het afgelopen weekend de jaarlijkse Open Monumentendag (OMD) op een ietwat andere manier dan in voorgaande jaren. De wijziging, beter gezegd toevoeging, had te maken met de introductie van activiteiten in het kader van de Nationale Orgeldag. Het orgelgebeuren kreeg afgelopen zaterdag in Oost Gelre invulling in een zestal kerken. Verder vond naast de openstelling van diverse monumentale gebouwen in deze gemeente, zoals de bijna 200 jaar oude molen Hermien in Harreveld, een tweedaagse uitwisseling plaats van Oost Gelre met het Duitse Vreden.

Het initiatief van het Comité OMD Oost Gelre om kerken in Oost Gelre te vragen of zij mee wilden werken aan een op die dag op te zetten orgelconcertreeks, pakte zowel tijdens de voorbereiding alsmede afgelopen zaterdag bij de uitvoering goed uit. De concertreeks ging onder goede belangstelling van start in de Oude Calixtuskerk in Groenlo, alwaar de toehoorders stukken kregen te horen van Bach, Brahms en Lemmens. Vervolgens werd er koers gezet richting de Calixtusbasiliek. In deze kerk werden de belangstellenden bij wijze van uitzondering zelfs ontvangen op de koorzolder. Daar gaf organist Jan Offenberg niet alleen tekst en uitleg over het totale orgelgebeuren, maar voegde hij op het daar aanwezige unieke Adema-orgel ook de daad bij het woord. Ook de orgelconcerten in de Johannes-kerk Lichtenvoorde, de Sint Agatha-kerk Harreveld, de Sint Werenfridus-kerk Zieuwent en de Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk Mariënvelde leverden veel bijval op. De kerken in Zieuwent en Mariënvelde trokken de meeste belangstelling.

Succesvolle uitwisseling
De uitwisseling met Vreden kende dit jaar zowel op de zaterdag als de zondag een activiteit. Allereerst vertrokken afgelopen zaterdag circa 25 personen per bus vanuit Groenlo naar Vreden in het kader van een uitwisseling. Er werd begonnen met een door dr. Anette Menke verzorgde rondleiding in het spiksplinternieuwe KULT (Kultur und Lebendige Tradition). Vervolgens ging het gezelschap richting de nabijgelegen Hofanlage, die uit elf gebouwen bestaat en die allemaal vanuit Kreis Borken naar Vreden zijn verplaatst. De toelichting werd ter plekke verzorgd door Guido Leeck, voorzitter van de Heimatverein Vreden.
Veel belangstelling was er verder voor niet alleen de boerderij van een rijke boer, maar ook voor het kleine bedrijfje van een keuterboertje. Na nog enkele bezienswaardigheden ging het gezelschap vervolgens naar Hof Früchting, naar de pas ingerichte ruimte voor groepen, alwaar men rijkelijk Kaffee und Kuchen aangeboden kreeg. Volgens voorzitter Ben Verheij van het Comité OMD Oost Gelre een bijzonder geslaagde trip.
De uitwisseling werd afgelopen zondag afgesloten met de aanwezigheid van ruim dertig belangstellenden uit Vreden bij het fraaie Bloemencorso in Lichtenvoorde.

Collecteren voor kinderen met een visuele beperking

een meisje met pleister die en oogaandoening heeft bartimeus sonneheerdt.nl

GROENLO - In ons land zijn duizenden blinde en slechtziende kinderen die - net als hun leeftijdsgenootjes - dromen over later. Omdat ze ook bij de brandweer willen, of muzikant of zwemkampioen willen worden. Daar moeten ze wel éxtra hard voor knokken. Daarom houdt Vereniging Bartiméus Sonneheerdt jaarlijks een collecteweek om geld in te zamelen voor onderwijs, onderzoek en hulpmiddelen. Nieuwe collectanten zijn van harte welkom!

Dit jaar collecteert Bartiméus Sonneheerdt in Groenlo van 15 tot en met 20 oktober. De opbrengst gaat naar kansrijk onderzoek naar een betere behandeling van zeldzame, ernstige oogaandoeningen bij kinderen. Wellicht wordt hiermee bereikt dat kinderen in de toekomst langer hun zicht kunnen behouden.

In Groenlo, Eefsele en Zwolle gaat een team enthousiaste plaatsgenoten met de collectebus langs de deuren. Nieuwe vrijwilligers om het collecteteam te versterken zijn van harte welkom. Iedereen kan zich direct aanmelden bij Astrid Meekes 0544-463230 of Francis Bonenkamp 0544-463695.

Van geur naar stank ?

Wij zijn hier in de mooie Achterhoek wel wat gewend. Een beetje varkens- of koeienlucht, dat hoort bij het leven op het platteland en daar hebben we het hier niet over. Maar wat als geur wél stank wordt? Bij de verwerking van grote hoeveelheden mest is stankoverlast immers altijd een probleem. Gezien de schaalgrootte van de geplande RMS MEGAmestvergister op de Laarberg is stankoverlast in de wijde omgeving onvermijdelijk. Hier wordt immers een aanvoer van meer dan 100 mestvrachtwagens per dag verwacht.
Om stankoverlast te verminderen zijn er luchtfiltersystemen op de markt die worden toegepast in bijv. veehouderijen, slachthuizen etc. De ontwikkeling van luchtfiltersystemen is nog volop gaande en wordt zwaar gesubsidieerd. Helaas zijn er zelfs bij de laatste generatie van deze dure systemen ook weer grote gebreken geconstateerd. Bij een recent wetenschappelijk onderzoek is boven water gekomen dat deze zogenaamde luchtwassers niet naar behoren werken. Ze filteren in de praktijk veel minder stank en andere schadelijke stoffen dan de technische specificaties hebben aangegeven. Deze uitkomst heeft de overheid doen schrikken. Ook hier is er weer een heleboel subsidiegeld over de balk gegooid zonder dat het probleem is opgelost.
In het RMS MEGAmestvergisterplan is dit nieuwe type luchtwassersysteem ook voorzien. Gezien de nu al gekende problemen met deze luchtwassers en vooral met het oog op de grote hoeveelheden mest die RMS wil gaan verwerken, is dit voor ons natuurlijk een belangrijk aandachtspunt geweest in onze zienswijze (protest tegen de vergunning).
Een van de problemen bij stank is dat het heel moeilijk is om daar een objectieve mening over te vormen. Extreem gesteld, wat de een ervaart als aangenaam is voor de andere stank. Maar we durven toch wel te stellen dat verreweg de meeste mensen mestlucht als hinderlijk ervaren. Wij vragen ons dus af waarom er in de RMS-plannen geen apparatuur is voorzien om geur/stank te meten? Deze meetapparaten, ook wel geursnuffelpalen genoemd, worden toegepast in de industrie. Geursnuffelpalen leveren objectieve meetresultaten die gekoppeld kunnen worden aan binnenkomende klachten over stank.
In de praktijk worden klachten over geur en stank meestal niet erg serieus genomen. Dit probleem zou ondervangen kunnen worden door geursnuffelpalen te plaatsen. Uw neus is misschien niet erg objectief maar geursnuffelpalen zijn dat wel.
In de huidige richtlijnen van de overheid zijn geursnuffelpalen nog niet verplicht voor mestvergisters. En dan te bedenken dat er op meerdere plaatsen al mestvergisters werken waar jarenlange discussies met omwonenden gaande zijn over grote en schijnbaar niet op te lossen stankklachten (bijvoorbeeld in Bemmel, Den Dungen, Helmond, Veendam enz.).
Met het RMS-plan spreken we wel over een MEGAmestvergister die op deze schaalgrootte nog nooit eerder gerealiseerd is. Zijn de huidige richtlijnen van de overheid nog wel up-to-date, vragen wij ons dan logischerwijs af?
Een heel lastig verhaal wordt het als een mestvergister eenmaal draait en stankoverlast veroorzaakt. In de praktijk is de overheid dan meestal geneigd partij te kiezen voor de ondernemer. Of er wordt veel gedoogd of er worden vage beloften voor verbeteringen op termijn gedaan. De belangen van de burgers komen dan veelal op de tweede plaats.
Bovendien wordt handhaving gedaan door dezelfde overheidsdiensten die nu de goedkeuring moeten geven aan het RMS-plan. Hoe geloofwaardig is dat?

In onze voorgaande updates hebben wij u duidelijk gemaakt dat het RMS megamestvergisterplan stinkt en zeker niet alleen naar mest. De petitie die wij onlangs hebben aangeboden werd door meer dan 2100 inwoners getekend en deze groep medestanders groeit nog steeds. Desondanks hebben we tot nu toe geen enkele vorm van begrip noch support ontvangen vanuit de bestuurlijke hoek. Integendeel, onze lokale overheid verschuilt zich achter de provinciale overheid en die verschuilt zich weer achter de niet ter zake competente overheidsdiensten ODRN/ODA.

Als wij niet goed oppassen en de nodige tegenacties blijven ondernemen, dan gaan wij als burgers nog een hoge rekening betalen voor dit gebrek aan politieke moed.

ZSOM-televisie in week 37

GROENLO - Een overzicht van het televisieprogramma van ZSOM. Iedere week wordt dit programma op verschillende momenten uitgezonden in De Molenberg te Groenlo.

ZSOM Regiojournaal
Ook in 2018 het laatste nieuws en actualiteiten van de afgelopen twee weken uit de regio in het regiojournaal.

Blaaskapel de Optimisten
Blaaskapel "de Optimisten" werd in 1974 opgericht op initiatief van een aantal leden van harmonie St. Antonius uit Breedenbroek. Sinds die tijd maakt de kapel dan ook deel uit van deze harmonie. Op 25 maart 2017 gaf de blaaskapel "de Optimisten" uit Breedenbroek een muzikaal concert in De Hofnar te Aalten. Het gehele programma werd bij elkaar gepraat door Ben Donderwinkel. Het publiek genoot van zijn humor, maar ook van de muziek en zang van deze blaaskapel.

ZSOM Regiojournaal
Nogmaals het nieuws en actualiteiten uit de regio.

Bloemenpanelen Groenlo 2018
Ook dit jaar weer veel ideeën voor de bloemenpanelen op de Grolse kermis. Een kijkje op verschillende adressen waar de bloemen werden geplakt. Er waren mooie ontwerpen te bewonderen en de gretigheid waarmee gewerkt werd was prachtig om te zien. Zaterdag werden de eerste panelen al gezet, en in de namiddag stonden bijna alle ontwerpen op hun plaats. Menigeen genoot al van de getoonde bloemenpracht.

Muurgedichten Groenlo
De initiatiefgroep Muurgedichten Groenlo is begin maart 2017 gestart met het plaatsen van een drietal muurgedichten. Het eerste muurgedicht werd geplaatst op de muur van de familie Willemsen aan de Barakkenplaats: het gedicht van Gait van Grolle over het Noorder Bastion. Dit gedicht werd aangebracht door Jan Ruikers die ook verschillende andere gedichten voor zijn rekening had genomen. Hij werd bijgestaan door Martien Overkemping. Martien schreef het tweede gedicht "Balsjes". Dit is Grols voor schoenen en werd uiteraard op de muur van schoenhandel Hermans aangebracht. Het derde gedicht van Willem Willink "Echtpaar in de trein" werd aan de toeristische route van Recreatie Marveld via het treinstation naar Groenlo op een overbodige abri aangebracht. Het gedicht is uitgelaserd in een metalen plaat en tussen een foto van de dichter en zijn biografie geplaatst.

ONK Boerengolf staat open voor nieuwe teams

Boerengolfers in actie. Foto: PR

ONK Boerengolf staat open voor nieuwe teams

Trainen kan vanaf nu op de greens van Lievelde

LIEVELDE - Het enthousiasme dat mensen vaak voor sport krijgen bij een groot sporttoernooi, zal volgens de organisatoren ook worden losgemaakt bij het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf. Het kampioenschap op de greens van Kaasboerderij Weenink biedt ook voor geheel nieuwe teams een deelnamemogelijkheid aan het toernooi. Zij kunnen zich vanaf nu opgeven en tot aan het toernooi op 6 en 7 oktober gratis trainen met ervaren teams. Elke zondagmorgen wordt er op de kaasboerderij van de familie Weenink in Lievelde fanatiek getraind.

Boerengolfers in actie. Foto: PR

Vijftien jaar geleden is Boerengolf ontstaan uit frustratie. "Zonder golfvaardigheidsbewijs, een dikke portemonnee kom je de baan niet op. Een nieuwe sport werd geboren met onder meer een grotere bal om die in de weilanden te kunnen terugvinden", verhaalt bedenker Peter Weenink. In de tijd is de sport verder geperfectioneerd met het onderscheid van het gewone golf dat aan Boerengolf iedereen kan deelnemen. "De sport geeft veel plezier. We willen er op 6 en 7 oktober een leuk evenement van maken en daarbij de trots laten zien, dat Boerengolf hier in de Achterhoek bedacht is. We nodigen mensen uit mee te strijden om 'De gouden Klomp'."

De sport
Er zijn tientallen golfbanen in Nederland waarop Boerengolf wordt gespeeld. Zij brengen ook teams voort die in de competitie spelen. Een baan heeft tien holes die uitgezet zijn in de weilanden rond de boerderij. De bedoeling van golf is om in zo weinig mogelijk slagen de bal in de holes te putten. Dit zijn emmers in de grond. Ze zijn met vlaggen gemarkeerd. Natuurlijke elementen als een houtsingel, koeien in de wei en ook landbouwwerktuigen zijn hindernissen in het landschap. Hier komt het aan op behendigheid en slimheid om de wedstrijd Boerengolf te winnen.
Het materiaal bestaat uit een club, het bekende klompje aan een houten steel en een fel gekleurde leren Boerengolfbal die een grootte heeft van ongeveer een handbal. Boerengolf speel je in teamverband. Een team bestaat uit minimaal drie personen. Om beurten wordt geslagen. Welk team het minst aantal slagen nodig heeft, is winnaar.
Teams die mee willen doen met het kampioenschap kunnen zich opgeven via de website www.boerengolf.nl. Eventueel kan er vanuit de teams zelf ook individueel worden gespeeld om het kampioenschap. Er zijn op de website boerengolf.nl wildcards te verkrijgen.

Blije kinderen bij dierenpark
De Halve Maan

Vlnr Bo Wolters, Lorenze Kasteel. Bennie Klein Tank, Lieke Lenselink en Dirk te Woerd. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO - Vrolijke gezichten zaterdagochtend bij Dierenpark De Halve Maan in Groenlo. Terwijl de vrijwilligers zich storten op het groot onderhoud van het park, mogen de winnaars van de kleurplatenwedstrijd helpen bij het voeren van de dieren én op de ezel zitten. Voor de 10-jarige Lorenze Kasteel is het helemaal feest; zij heeft de winnende naam bedacht voor het jonge ezeltje: Silke. Lorenze is zelf ook vrijwilligster bij het dierenpark, zo vertelt ze. De overige winnaars van de kleurplatenwedstrijd zijn Dirk te Woerd (8), Bo Wolters (6) en Lieke Lenselink (3). Bennie Klein Tank van het dierenpark zet de kinderen voorzichtig op ezel Suze. “Het is belangrijk dat ze al op jonge leeftijd leren omgaan met dieren. Als ze echt niet willen, doen we het niet. Je moet een kind nooit dwingen.”

Column

Opruiming

Het was maandagavond en ik heb dan meestal wel een aantal invallen of vergezichten om het over te hebben. Die probeer ik dan te combineren tot dichtbijgezichten, met een horizon die ongeveer samenvalt met het verspreidingsgebied van de Elna en de Groenlose Gids. Dat was destijds de column mission statement.

Maar deze maandagavond had ik bijna niks dat én bruikbaar én legaal te publiceren was. Ik was misschien nog te veel onder de indruk van de dahlia's op de wagens van het een na grootste bloemencorso van de wereld en de versnaperingen tijdens het een na grootste drinkgelag van de gemeente.
De dahlia's hebben de hete en droge zomer trouwens beter doorstaan dan een flink deel van de ligusterhagen. Dat zag ik zondagavond toen ik tijdens de schemering de officieel aangewezen toiletvoorziening niet meer wist te bereiken.
Ik kreeg, discreet achter die heg, wildplaswikipediagedachten, het ging alle kanten op (mijn gedachten). Misschien kwamen die geelbruine (dat was al, dat was al) stukken heg ook wel door die andere rups: de buxusrups. Misschien was het wel een buxushaag. Of is de buxusrups ook actief in een ligusterhaag? En in een taxushaag? En is het snoeisel daarvan dan nog bruikbaar als grondstof voor kankermedicijnen?

Ik zou opruiming in mijn hoofd moeten hebben. Dat krijg ik bijna nooit leeg. Maar mijn blaas wel, daar bij die watdanookheg. Ik had een boete van wel 140 euro kunnen krijgen, volgens de grote gele borden bij de ingang van gemeentelijke evenementengebieden. Maar uiteindelijk winnen lichamelijke overwegingen het toch van juridische.

Ontnuchterd en boetevrij was op die maandagavond mijn hoofd - op het verkeerde moment - dus toch leeg. Toen dacht ik: ik hou een opruiming, van tekstflarden die in de loop van de tijd zijn blijven liggen. Een opruiming zonder korting trouwens.
Sommigen zullen zeggen: de flarden die het wel gered hebben, waren al erg genoeg, waarom nu flarden die zelfs die drempel niet haalden? Niet dat er trouwens ooit iemand serieus heeft geklaagd. Misschien maak ik nu alleen maar slapende lezers wakker, of slapende niet-lezers.

Maar het leek me dus een goed idee: in plaats van je schatjes te vermoorden, ze uiteindelijk toch maar een keer gebruiken. Als bonustracks. Dus, ik open het bestand met de column-outtakes … bestand beschadigd, kan niet worden hersteld.
Dan deze week maar geen column. Ik heb in elk geval mijn best gedaan. Het is niet mijn schuld, maar de schuld van de computer, het systeem, de maatschappij, van alles en iedereen behalve van mij.

En als iets niet mijn schuld is, voel ik me altijd echt opgeruimd.

Kruisjascompetitie begint weer

GROENLO - Het duo Johan ten Hagen en Arno Wiegerinck moet weer aan de bak: vanaf maandag 17 september verdedigen zij hun titel in het kruisjassen van de Stichting Grolse Kermis.

Op die dag is bij café Frielink de eerste kruisjaswedstrijd van het seizoen 2018/2019. Er kan per koppel maar ook per persoon worden ingeschreven. In dat laatste geval gaat de organisatie op zoek naar een maat. In totaal worden weer acht kaartavonden gehouden, waarvan er zes bepalend zijn voor de einduitslag. Ook dit seizoen zijn de kaarten beschikbaar gesteld door Kolkman Tankstation aan de Borculoseweg in Groenlo.
Per avond zijn er bij het kruisjassen tien prijzen en een poedelprijs te verdienen. Ook wordt elke kaartavond de gebruikelijke verloting gehouden, waarbij vele prijzen te winnen zijn. De organisatie hoopt, net als in de afgelopen seizoenen op een goede deelname.

Van IJzerwaren naar Technische Groothandel

Gerrit Boevink voor zijn zaak. Foto: Kyra Broshuis

Huijskes-Boevink kan onder nieuwe naam 50.000 artikelen leveren

GROENLO - Het familiebedrijf Huijskes-Boevink is al sinds 1923 gevestigd in Groenlo en heeft zich in de loop der jaren gigantisch uitgebreid. De naam 'Huijskes Boevink IJzerwaren' dekte de lading niet meer. Daarom gaat het bedrijf vanaf nu verder onder de naam Huijskes Boevink Technische Groothandel. Het is gespecialiseerd in gereedschap, techniek en veiligheid en kan maar liefst 50.000 artikelen leveren.

"Dat is ook wat we doen", vertelt ondernemer Gerrit Boevink. "We leveren veel en vaak aan de industrie gerelateerde bedrijven in een straal van zo'n 20 kilometer. We hebben hier zo'n 50.000 artikelen en zijn aangesloten bij 's lands grootste inkooporganisatie." De webshop van Huijskes Boevink is opgezet als extra service voor professionals maar wordt ook steeds meer door particulieren gebruikt. "En dat is een prima ontwikkeling. Service is het allerbelangrijkste en we willen onze klanten optimaal kunnen bedienen. We zijn ook expert in het keuren van gereedschappen bij de bedrijven, dat is een extra service. Bedrijven kunnen bij ons terecht voor de verplichte NEN3140 keuring voor elektrische apparaten en machines".

Woningbeveiliging
Het bedrijf merkt dat er een groeiende belangstelling is voor het (laten)beveiligen van woonhuizen. "Die markt stijgt explosief. Wij zijn gecertificeerd en mogen dus zelf ook de PKVW-certificaten (Politie Keurmerk Veilig Wonen) uitreiken. Het certificaat geeft aan dat de woning voldoet aan de eisen van een goed beveiligd huis. Dat gaat verder dan enkel het juiste hang- en sluitwerk; het gaat ook om het juiste gebruik van de sloten en goede verlichting. Producten als driepuntssluitingen en camerasystemen zijn erg gewild. De camera-opnames zijn via een app op afstand te bekijken en is dat natuurlijk perfect als je vaak van huis bent."
"Wij adviseren het gebruik van SKG-gekeurd hang- en sluitwerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw, een onafhankelijke instantie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Hoe meer men aan preventie doet, hoe minder schade met lijdt bij een inbraak", legt Boevink uit.

Innovaties
Samen met zijn acht gespecialiseerde medewerkers is Boevink constant bezig met vernieuwing. "We gaan altijd met de tijd mee en lopen graag voorop bij het invoeren van innovaties. Om service van het hoogste niveau te kunnen bieden, volgen we allemaal regelmatig cursussen, opleiding en praktijktrainingen. Daar investeren we in, net als in duurzaam ondernemen. Dat is, naast de uitstekende service, één van onze belangrijkste speerpunten."
Huijskes-Boevink is gevestigd aan de Parallelweg 21 in Groenlo.


www.huijskesboevink.nl

DVV al 50 jaar Vrolijke Verliezers

De jubileumcommissie, van links af staand: Ronny Stapelbroek, Michel Tuinte (voorzitter), Henk Klein Gunnewiek, Miranda te Braak, José Zieverink, Tonnie Klein Gunnewiek. Zittend Marc Groot Zevert en Vincent Klein Gunnewiek. Foto: Truus Stotteler.

'We hebben wat afgefeest met elkaar'

Door Henri Walterbos

VOOR-BELTRUM - Zoals zo vaak komen onder een biertje de mooiste en wildste ideeën op tafel en nemen ze naarmate de avond vordert ongekende vormen aan. Vaak blijft het daarbij, en raken ze in de vergetelheid. Niet in Voor-Beltrum bij de groep mannen die bij elkaar zaten in Café Halfweg, na een potje 'wild voetbal', vijftig jaar geleden. Hun idee bestaat nog steeds: voetbalvereniging DVV, ofwel De Vrolijke Verliezers.

'We stonden met de benen in het water'

Henk Klein Gunnewiek (67), DVV's eerste voorzitter, zat erbij, vijftig jaar terug. "De cafés zaten in die tijd flink vol met stamgasten. Zo speelden we een keer met stamgasten van café Halfweg tegen stamgasten van café Overkamp (café-zaal de Koeienstal, HW) in Holterhoek. Daar is het begonnen: gewoon in de weide voetballen. Ik deed zelf ook mee. We stonden met de benen in het water. Wij hebben die wedstrijd verloren, maar de lol was er na afloop niet minder om. Eerst daar, daarna hier verder. Toen hebben we het erover gehad met dit wild voetbal door te gaan."
Er werd wel direct bijgezegd dat als het vast karakter zou krijgen er ook een clubnaam moest komen. "Het was na die verliespot zo gezellig dat ze de naam Vrolijke Verliezers bedachten," weet Vincent Klein Gunnewiek van horen zeggen. Henk knikt lachend. Binnen een paar weken bestond DVV. Mede dankzij de volledige steun en inzet van de familie Jan Groot Zevert op café Halfweg nam DVV grote vormen aan en was de naam in de omgeving snel gesetteld. "Dat cafévoetbal was helemaal in. We voetbalden eerst in de weide, later werden er een paar doelen neergezet en werd het veld fatsoenlijk vlak gemaakt."

Populair
Het wild-cafévoetbal was razend populair in de jaren 70/80. Tientallen clubs ontstonden. Enkele gerenommeerde 'wildvoetbalnamen' uit die tijd waren Losse Flodders, de Kemper, Beneman, Noadost (café Grolzicht Groenlo,HW) en AVV (Auste Voetbalvereniging). Na twee jaar wild herenvoetbal voelden de Voor Beltrumse dames hier ook wel voor. Zo ontstond er een damestak.

Maar er gebeurde meer binnen de actieve club. "We organiseerden van alles," vertelt Michel Tuinte. "Gemengd voetbal, volleybal, beachvolley, bromfietsvoetbal, nachtvoetbal, een eigen dameshardloopclub, en vele feestavonden, waaronder met een bijzonder thema. We hebben wat afgefeest met elkaar, maar ook Paasvuren gehad. Met als hoogtepunt het Grolsch paasvuur in 1978 met daarin 6000 pallets van de Grolsch, dat toen nog in Groenlo stond. Grolsch wilde die graag kwijt. Iemand van ons werkte er en regelde dat. Ongekend. Tankwagen erbij van 'Theo van de Mölder', wat een fik werd dat. De brandweer moest de weg nathouden zodat het asfalt niet zou smelten. Er stond een verkeersbord dat helemaal krom was getrokken door de hitte."

Voetbal International
Een hoogtepunt voor de mannen aan tafel is het verschijnen in zowel de papieren uitgave als de tv-versie van Voetbal International.

Aandacht van Michael van Praag getrokken

"In een uitzending klaagde Michael van Praag over het gebrek aan vrijwilligers in het voetbal. Toen heb ik daar commentaar op gegeven en gezegd dat ze maar eens een keer hier moesten komen kijken. Belde Michel van Egmond mij op maandagmorgen en is hij hier geweest. Hij heeft er een prachtig verhaal van gemaakt en het komt zelfs in zijn boek nog terug", lacht Michel Tuinte. "Toen DVV/Vios 8 in 2012 kampioen werd zette hij hier ook nog een stukje over in VI. 'Bayern München en DVV beiden kampioen, alleen andere bekers.' Prachtig was dat."

Gala-avond
DVV kent anno 2018 nog steeds een imposante ledenlijst; 115 leden en 45 donateurs. Na wisselingen van de wacht op 'Halfweg' beheert Stichting Halfweg na vijftig jaar DVV inmiddels de velden en de gebouwen die erop staan. Het jubileum roept om een feestje. Op 22 september wordt die halve eeuw groots gevierd met een gala-avond. En op die vijftig jaar vrolijk verliezen kan daar worden teruggekeken door middel van onder meer een foto- en filmexpositie op een beamer.

Oost Gelre binnen tien jaar op led

Veel lantaarnpalen in Oost Gelre zijn al voorzien van LED-verlichting. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

OOST GELRE- Wethouder Bart Porskamp wil binnen tien jaar alle lampen in de openbare ruimte in de gemeente Oost Gelre laten vervangen door led-verlichting. Dat is één van de pijlers van de energietransitie, zo legt hij uit.

Door Kyra Broshuis

“We moeten en willen in 2030 energieneutraal zijn en we hebben een heel plan opgesteld om dat te halen. Het gaat in stappen. We moeten realistisch kijken naar de kosten en ook niet alle lampen in één keer vervangen. Dan zit je straks, als de lampen aan vervanging toe zijn, ook met een grote kostenpost in één keer.”
In de afgelopen acht jaar is ongeveer één derde van de openbare verlichting al vervangen door led-verlichting. Dat is gebeurd in het kader van reguliere vervanging op basis van ouderdom. Als dat zo doorgaat duurt het nog ongeveer twintig jaar voordat alles vervangen is. Te lang, volgens de wethouder. “We willen versnellen om de doelstellingen te kunnen halen. Met de vervangingsperiode van tien jaar sluiten we goed aan op de eisen van 2030. Het jaarlijkse energieverbruik van de gemeente is ongeveer 2.000.000 kWh, voor gebouwen, openbare verlichting en riolering. Daarvan gebruikt de openbare verlichting ongeveer 875.000 kWh. Als alles led is zal dit nog ongeveer 525.000 kWh zijn. Een besparing van 40 procent op het verbruik met een besparing op de energiekosten van jaarlijks ongeveer 20.000 euro", aldus Porskamp.

Open atelier in Molenberg

GROENLO - Volop verandering voor de schilderclub van het Huis van de Buurt in Groenlo: niet alleen een nieuwe thuishaven maar ook een nieuwe naam: het Grols Palet. De schilderclub onder begeleiding van Sonja Nijman verhuist naar de Molenberg. In het souterrain kan de schilderclub op de dinsdag en donderdagmiddag van 14 tot 16 uur terecht. De nieuwe plek wordt op zaterdag 15 september ingeluid met een open atelier, van 14 tot 16 uur met koffie/thee. De groepen van het Grols Palet van Huis van de Buurt bestaan uit maximaal acht personen. Meer informatie via tel. 0544-473307 of mail dzc.molenberg@szmk.nl.

Kanjers voor Kanjers middelpunt Achterhoeks Hippisch Festijn

Een beeld van het Kanjersfestijn 2017. Foto: PR

Bijzondere activiteiten voor kinderen met een beperking

Door Theo Huijskes

REGIO - Tijdens de editie 2017 van het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld zorgde de Stichting Kanjers voor Kanjers voor de eerste maal voor een verrassend een succesvol activiteitenprogramma in het Kinderdorp. De nieuwe activiteit van deze inmiddels in geheel Oost-Nederland mateloos populaire organisatie werd een dergelijk groot succes, dat men ervoor gekozen heeft om ook dit jaar weer van de partij te zijn. De editie 2018 van het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat al tientallen jaren achtereen paardensportliefhebbers trekt van heinde en verre, vindt plaats in het laatste weekend van deze maand: vrijdag 28 tot en met zondag 30 september.

Foto: PR

Tijdens de driedaagse willen de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers op zondag 30 september andermaal alles in de strijd gooien om een bijzonder activiteitenprogramma te organiseren, speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking en dat in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar. Vorig jaar is op alle manieren tot uiting gekomen dat niet alleen de Varsseveldse Vennebulten zich enorm goed leent voor een dergelijke activiteit, maar dat het daar op dat moment te organiseren paardensportevenement erg goed aansluit bij de doelstellingen van Kanjers voor Kanjers.

Een extra dimensie
"Met onze aanwezigheid, alsmede onze activiteiten geven wij tijdens het driedaagse evenement het aanwezige Kinderdorp een extra dimensie", zeggen woordvoerders van Kanjers voor Kanjers. "Misschien komt het omdat al onze inspanningen zijn gericht op al die kinderen uit de regio met een beperking, maar vaststaat dat wij hen de dag van hun leven bezorgen. Stichting Kanjers voor Kanjers heeft als doel het steunen van projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, in het bijzonder op het gebied van sport en spel. Binnen dat raamwerk past een activiteit als op het Achterhoeks Hippisch Festijn perfect."

Dankzij het initiatief van KvK worden op zondag 30 september de activiteiten in het Kinderdorp uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Ouders en verzorgers kunnen hun kind inschrijven voor één van de twee dagdelen die Kanjers voor Kanjers in het te organiseren dagprogramma heeft opgenomen.

Inschrijving via de website
Er wordt in ieder geval gezorgd voor diverse, voldoende activiteiten, waar kinderen met een beperking aan mee kunnen doen. Daarbij valt te denken aan activiteiten als hoefijzer schilderen, pony knuffelen en ponyrijden. Ook is er een aangepaste menwagen op het terrein aanwezig, waarop zelfs de kinderen die rolstoelgebonden zijn kunnen meerijden.

Naast deelname aan de te organiseren Kanjersactiviteiten kunnen door de kinderen met een beperking en hun begeleiders die dag op het terrein ook de Military en andere activiteiten van het Achterhoeks Hippisch Festijn worden bezocht. Toegang voor de deelnemer en één begeleider is gratis.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Kanjers voor Kanjers, waar het Kanjersfestijn staat vermeld onder het menu Activiteiten. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.


stichtingkanjersvoorkanjers.nl

Startbijeenkomst Energietransitie met ondernemers uit Oost Gelre

Een van de sprekers over energietransitie in Oost Gelre. Foto: Ferry Broshuis

Energiebesparing wordt steeds belangrijker, ook hier

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Woensdagavond waren ondernemers uit Oost Gelre bijeen in De Mattelier voor de startbijeenkomst Energietransitie. En daar bleek dat het echt menens wordt met de energiedoelen. In 2030 moet de Achterhoek energieneutraal zijn, zoals dat heet. Dus evenveel produceren als bezuinigen. Diverse sprekers wezen woensdagavond op de kansen die er op dit moment ook voor de ondernemers op dit gebied liggen.

Duurzaam ondernemen, dat wordt de doelstelling waarbij je minder verspilling en minder energiekosten hebt en daardoor een sterkere concurrentiepositie kunt innemen. En je krijgt op die manier meer klantwaarde en meer bedrijfswaarde.
Je kunt ook met energiebesparing en schone energie economische doelen halen. Daar bestaat nog vaak breed misverstand over.
Om de situatie waarin je bedrijf verkeert goed in kaart en in beeld te brengen, kun je gratis een scan laten uitvoeren en weten je waar je staat en welke stappen er moeten worden genomen. Na Doetinchem en de pilot Berkelland is nu Oost Gelre aan zet.

Sprekers
Suzan Hofs, onder meer een bekend communicatieadviseur in de Achterhoek, zorgde woensdagvond voor een vlekkeloos verloop van de avond. Zoals gezegd waren er diverse sprekers. Daaronder ook wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. Hij bracht nog in herinnering dat in 2009 al het zogenoemde 'akkoord van Groenlo' was gesloten en dat daarmee in feite de stap naar de energiebesparingsdoelen in gang werd gezet. Hij wees er ook op dat Oost Gelre zelf ook energiebeperkende maatregelen neemt, zoals de zonnepanelen op het gloednieuwe sociaal-cultureel centrum De Mattelier en bijvoorbeeld ook bij de verbouw en uitbreiding van het gemeentehuis in Lichtenvoorde.
Dan was er Laurens Grashof, voorzitter van de IKGL (Industriële Kring Groenlo en Lichtenvoorde), die sprak over maatschappelijk verantwoord ondernemen en die onder meer zei dat gebruiken beter is dan verbruiken.
Ook Otto Willemsen, een trotse Achterhoeker zoals hij zelf zegt, schilderde de noodzaak en de doelen van de circulaire economie. Hij is een felle voorvechter van duurzaamheid.

Slagroom
Als slagroom op de taart trad op het eind de nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra op, die met een fantastisch en tot de verbeelding sprekend verhaal - doorspekt met humor en bijzondere wijsheden - de bezoekers op het spoor bracht naar een duurzamere samenleving. Hij vatte het zo kernachtig samen: 'Duurzaam stopt niet bij de eerste vier letters!'
Je moet steeds inventief blijven, niet de gevestigde organisaties en de gevestigde orde altijd geloven, maar ook je eigen doelen stellen. Hij zei zich soms een Sinterklaas te voelen, maar de echte Sint gaat naar huis en ik blijf, aldus Ruud Koornstra.
Hij bracht een zekere vervoering te weeg in de zaal, een mooie aanzet tot het overgaan naar een andere tijd.

Het bleek duidelijk dat ook in Oost Gelre een nieuwe weg wordt ingeslagen. We zullen de komende tijd nog veel over energietransitie en dergelijke horen.

In 56 minuten nieuw Prinsenpaar vastgelegd

President Maarten Kooiker (rechts) en vorst Miquel Porskamp van CV De Knunnekes hebben de nieuwe carnavalsleiders op het (Brouwers)nös gevangen. Foto: Theo Huijskes

GROENLO - Misschien wel de snelst gesloten deal ooit in de geschiedenis van carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo. President Maarten Kooiker en vorst Miquel Porskamp glimmen van alle kanten en kunnen er tegelijkertijd smakelijk om lachen.

Door Theo Huijskes

Gezeten in Villa Adriana, heden ten dage de broedplaats van de beste Achterhoekse bieren, laten beide kopstukken van de Groenlose carnavalsclub weten dat de hoogheden - het 56ste Prinsenpaar - voor de carnavalscampagne 2018-2019 op het (Brouwers)nös zijn gevangen. "En binnen 56 minuten hadden zowel de door ons uitverkoren Prins als zijn Adjudant de handtekening gezet", aldus de beide bijzonder enthousiaste keuzeheren in koor. En ook deze keer was het weer op de elfde september.

Terwijl de als bierbrouwers verklede president en vorst nippen aan het door Brouwersnös geïntroduceerde Amber-biertje 'Ne Toffen', laat Maarten Kooiker weten dat hij samen met Miquel Porskamp twee 'toffen', zelfs 'onmundig toffen' voor de carnavalsclub heeft weten binnen te halen. Voor president Kooiker is het de tweede keer dat hij hiervoor de verantwoordelijkheid neemt en voor vorst Porskamp inmiddels al weer de vijfde keer. "En wat mij iedere keer opvalt", zegt Porskamp, "is dat de eerste reactie van de nieuwe leiders telkenmale luidt: 'Wat een eer! Dat ons dit mag overkomen. Waarom wij?'"

Campagne 2018-2019
11 november: Officiële opening nieuwe carnavalsseizoen op de Elfde van de Elfde met tevens de uitverkiezing van de nieuwe carnavalsschlager in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang; 16 november: Prinsenbal met de onthulling van het 56ste Prinsenpaar in Carnavalshoes City Lido; 23 november: Kaartverkoop pronkzittingen voor Knunnekes- en Kapstok-leden in De Lange Gang; 30 november: Vrije kaartverkoop pronkzittingen in De Lange Gang; 10, 11, 12, 13, 18 en 19 januari: Pronkzittingen in Carnavalshoes City Lido; 3, 4 en 5 maart: 'De Drie Dolle Dagen'.

Taste presenteert Rocco Ostermann met Johnny Cash Tribute en verhalen

Rocco Ostermann. Foto: PR

GROENLO - Een eerbetoon aan een muzieklegende. Zondagmiddag 16 september staat Rocco Ostermann (van de band Donnerwetter) met een ode aan Johnny Cash in Rockcafé Taste in Groenlo. De middag start om 16.00 uur. De entree is gratis.

Ostermann brengt de Cash-songs op zijn eigen wijze, maar heeft volgens zijn fans wel het koffiebruine profiel van Cash op zijn stembanden. "Hij vervoert je naar de atmosfeer waarin de countrybluessongs zijn geschreven: de tegen zijn demonen vechtende schaduwboksende mens", aldus Rocco over zijn idool. "Cash was meer dan een zanger: hij was een dichter, een rebel, die balancerend op de dunne lijn tussen goed en kwaad vele outcasts inspireerde." Dit alles neemt Ostermann mee in zijn vertolkingen van 'Cash, the American Recordings', die hij zong en speelde tijdens vele concerten en festivals in onder andere Nederland, Duitsland en Ierland. Ostermann wordt op gitaar begeleid door Wout Kemkes. Naast de Cash Tribute zal Rocco Ostermann verhalen vertellen uit zijn eerste boek, 'de Buitenstaander'. "Eigenlijk schrijf ik mijn hele leven al. Dat begon met opstellen en reisverhalen." Veel van zijn verhalen werden op Facebook gezet, maar een echt boekwerk werd er tot voor kort niet van gemaakt. "Veel mensen vonden dat ik de verhalen moest gaan bundelen. Ik heb er wel driehonderd geschreven en in 'De Buitenstaander' staan er nu 65. Eigenlijk vond de uitgever alle verhalen die ik had opgestuurd wel goed. Dus dat ging vrij makkelijk." Het boek staat vol met korte verhalen, observaties van wat hij in het dagelijks meemaakt. "De verhalen zijn meestal wel grappig. Ik hoop dat lezers er goede zin van krijgen. Mensen hebben niet altijd in de gaten dat er van alles gebeurt om je heen. Dat zijn de mooie dingen van het leven, maar soms ook minder mooie dingen."

Senioren zijn weer actief

Er gingen meer senioren mee dan in de Vestingstad Express pasten. Foto: PR

Senioren zijn weer actief

GROENLO - Het waren maar liefst 84 leden van de Seniorenvereniging, die dinsdag 4 september op pad gingen met de Groenlose Vestingstad Express. Door de grote belangstelling paste niet de hele groep in de trein, maar gelukkig waren er zoveel auto's beschikbaar dat iedereen toch meekon. De rondrit door Groenlo en omgeving voerde naar Kaasboerderij Weenink in Lievelde, waar de hele groep door het prachtige weer in de tuin kon genieten van koffie/thee met pillenwegge of kruidkoek. Daarna ging de tocht naar De Blanckenborg aan de Oude Winterswijkseweg. Op dinsdagmiddag 2 oktober is de eerstvolgende bijeenkomst. Dan treedt het Grolse duo Joost en Martijn op, bekend van hun diverse buuts met carnaval en ook door hun eigen theatershow. Een week later, op 9 oktober, vertrekken 68 leden van de vereniging voor een busreis naar Drenthe. Wie interesse heeft om ook lid te worden van de Seniorenvereniging kan informatie inwinnen bij T. Giezen, tel. 06-57533626 of M. Peters, tel. 06-30891680.

Uitslagen De Blauwe Doffer

LICHTENVOORDE - Postduivenvereniging De Blauwe Doffer uit Lichtenvoorde manifesteerde zich afgelopen weekeinde in twee wedvluchten: een jongeduivenvlucht vanuit Troyes en een natourvlucht vanuit Bierges. De weercondities waren goed, met op de vlieglijnen zonnige perioden, afgewisseld met wolkenvelden en doorgaans droog. Op de losplaatsen stond een kalme zuidwestenwind.

Voor de vlucht vanuit Troyes (Fr, 455 km) worden door drie liefhebbers 38 duiven ingekorfd waardoor er 13 prijzen kunnen worden gewonnen. Gelost om 08.30 uur is de eerste prijsduif om 13.27.10 voor M. Kl. Falckenborg en ook de laatste prijsduif is van hem. M. Kl. Falckenborg pakt de eerste prijs, zeven duiven bij de eerste tien en in totaal acht uit twintig. Tweede op de uitslagenlijst is R. te Molder met drie duiven bij de eerste tien en in totaal vijf uit zestien. Ook in de C.C. 1 Achterhoek en in Kring 3 worden nagenoeg dezelfde klasseringen geboekt.
De uitslag: M. Kl. Falckenborg (20 mee/8 pr): 1-2-3-5-7-8-9-13; R. te Molder (16/5): 4-6-10-11-12.
De vlucht vanuit Bierges (B, 201 km) kent een deelname van zestien liefhebbers met 356 ingekorfde duiven, waardoor het prijzentotaal oploopt tot 119 stuks. Als de lossing om 08.30 uur een feit is, wordt de eerste prijsduif geklokt door M. Kl. Falckenborg en de laatste prijsduif door S. Breuer. Daarmee waren er dit weekend nogal wat aansprekende percentages: M. Kl. Falckenborg met 30 uit 40, A. Schwaing met 11 uit 20, H. Goossens met 14 uit 25, F. Nijhof met 10 uit 18 en S. Breuer met 17 uit 36.
De uitslag: M. Kl. Falckenborg (40 mee/30 pr): 1-3-10-12-13-14-15-16-23-25-29-40-41-42-43-44-52-57-59-73; A. Schwaing (20/11): 2-5-6-21-36-46-64-72-79-91-113; C. Levers (42/10): 4-17-30-45-67-89-90-92-102-114; H. Goossens (25/14): 7-8-18-19-20-22-35-48-49-50-51-58-100-101; F. Nijhof (18/10): 9-11-27-31-34-38-95-96-97-111; G. Krandick (34/11): 24-65-66-68-69-70-71-81-84-108-109; M. van Melis (25/5): 26-39-47-55-78; S. Breuer (36/17): 28-32-33-37-53-54-82-83-85-86-88-94-115-116-117-118-119; C. Verbeeten (13/2): 56-112; F. Volmer (40/6): 60-62-63-99-104-110; P. Teunissen (5/1): 61; H. & M. van Haaften (9/1): 80; H. Brusse (15/1): 98.

Mantelzorgcafé

LICHTENVOORDE - Het Mantelzorgcafé in Lichtenvoorde heeft weer een bijeenkomst. Op dinsdagmiddag 25 september kunnen mantelzorgers elkaar van 14 tot 15.30 uur ontmoeten in ‘Hotel Restaurant ’t Zwaantje’ aan de Zieuwentseweg 1. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Andere mantelzorgers begrijpen dat maar al te goed. De organisatie van deze maandelijkse bijeenkomsten berust bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. 0544-820000 of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl. De mantelzorgconsulent is gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Opgave is niet nodig.

Top-musici bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde

Top-musici bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Bij HCR 't Zwaantje treden op zondagmiddag 16 september top-musici op, namelijk The Outbound Scallywag Carnival uit Lintelo en Eileen Rose & The Holy Wreck uit Nashville. Kaarten kosten 15 euro per persoon, kinderen tot en met 13 jaar onder begeleiding van hun ouders hebben gratis toegang.

De leden van The Outbound Scallywag Carnival (OSC) lijken zo te zijn weggelopen uit een film. De band bestaat uit een groep kleurrijke muzikanten. De bassist hanteert zijn instrument met vaste hand. En dat is maar goed ook want in het dagelijks leven is hij chirurg in het Slingeland Ziekenhuis. The Outbound Scallywag Carnival beheerst een veelvoud aan stijlen - van tranentrekkende ballads tot en met opzwepende ritmes die het moeilijk maken om stil te blijven zitten. Hun instrumentarium bestaat uit een blues harp, contra bas, leadgitaar, mandoline, slaggitaar, slide gitaar, snare drum, steelgitaar en lead-/meerstemmige zang. Een bezoeker van de zomerconcerten op 't Zand in Bredevoort zag ze optreden en raakte onder de indruk. Van de cd plukte hij een paar nummers en e-mailde die naar een bevriende ondernemer. Die op zijn beurt stuurde het naar een management in Nashville. Zoals men vaak zegt 'komt van het een het ander'. En dat laatste slaat op een uitnodiging om het voorprogramma te doen voor de show van Eileen Rose & The Holy Wreck uit Nashville. Dat ze door een top-band uit Nashville worden uitgenodigd is veelzeggend. Eileen Rose en The Holy Wreck zijn in Nashville vier keer per week te bewonderen op de bekendste locaties van de stad. De band treedt er op in wisselende samenstelling, met gelauwerde muzikanten die in wereldberoemde bands hun faam verwierven, zoals Joe Fick die in de biografische Johnny Cash film 'Walk the Line' de bassist is in Elvis Presley's band. Eileen Rose & The Holy Wreck komt mét gitaar- en steelgitaarvirtuoos Rich Gilbert. Genoeg reden om lekker te komen genieten van dit topprogramma in de intieme sfeer van 't Zwaantje in Lichtenvoorde.
Het concert van Eileen Rose en The Holy Wreck is op zondag 16 september vanaf half drie 's middags bij 't Zwaantje. Kaartjes kosten vijftien euro per persoon en zijn te bestellen via tel. 0544-371236.

Op pad voor Grote Clubactie

Op pad voor de clubkas

GROENLO - Vanaf 15 september gaan er weer 225.000 enthousiaste clubleden in Nederland op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Ook in Groenlo doen leden van plaatselijke verenigingen mee aan de jaarlijkse actie om hun clubkas een financiële injectie te geven. Dit jaar zijn dat Volleybalvereniging Grol en VIOS Volleybal. Ook dit jaar, in de 46ste editie, kunnen vrienden, familie en inwoners van Groenlo de deelnemende clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij. Maar liefst 80 procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Grol wint ook tweede bekerwedstrijd makkelijk

GROENLO - Na de 5-0 zege van op Bredevoort heeft s.v. Grol in het bekertoernooi ook korte metten gemaakt met KSV, op zondag 9 september de tweede tegenstander in groep 47. Net als in de eerste wedstrijd was Grol ook in dit duel duidelijk de betere ploeg. In de gehele wedstrijd had vierdeklasser KSV slechts drie schoten op doel en kwam Grol, waarvan vijf spelers afwezig waren, geen enkel moment in gevaar. Het werd 0-3.

Wel werden er weer veel mogelijkheden om zeep geholpen. Pas na veertig minuten kwam Grol op een 0-1 voorsprong. Een voorzet van Wouter Rexwinkel werd door Mathijs Warnar binnen getikt. Voor het zover was vloog een volley van Quint Kristen van dichtbij net over, ging een schot van Wouter Rexwinkel net naast, miste Luc Berentsen een voorzet ternauwernood met zijn hoofd, ging een schuiver van Teun Pasman net naast en werd een doelpunt van Mathijs Warnar afgekeurd vanwege buitenspel.
Grol werkte te veel met hoge ballen en probeerde te weinig de verdediging van KSV uit te spelen. KSV liet zich, met uitzondering van Erwin van de Wolfshaar, volledig inzakken. Vlak voor rust werd een schot van Mart Zieverink door de KSV-keeper naast getikt en belandde een schot van Quint Kristen recht op de keeper.
Na rust was het al snel 0-2. Max de Vries werd onderuit geduwd en Grol kreeg een penalty. Luc Berentsen schoot deze beheerst binnen. De wedstrijd was toen helemaal gelopen. Zeker ook omdat de Grolse verdediging onder leiding van Mart Willemsen goed stond. Op het middenveld was het Myron Baten die een zeer goede indruk maakte door de vele dribbels, acties en passes. Een schot van Tycho Riteco werd uit de kruising getikt.
Het manco was toch om het veldoverwicht om te zetten in uitgespeelde kansen. Een kwartier voor tijd lukte dat eigenlijk pas voor de eerste keer. Een driehoekje van Teun Pasman en Mathijs Warnar resulteerde in de 0-3 van Mart Zieverink. Jan Arink, keeper van de JO19, stond toen al klaar om in te vallen en zijn debuut te maken. Hij maakte een goede indruk. Een vrije trap van KSV in de kruising pakte hij overtuigend klem. Het laatste wapenfeit van Grol was een schot van Mathijs Warnar dat net over ging.
Een overtuigende overwinning, maar het veldspel kan en moet toch nog beter. Komende dinsdag oefent Grol tegen 3de klasse Reunie en zondag 16 september staat de derde bekerwedstrijd tegen Ulftse Boys op het programma. Beide wedstrijden worden in Groenlo gespeeld.
De wedstrijd tegen KSV begon vijf minuten later, omdat Erwin van de Wolfshaar voor aanvang in het zonnetje werd gezet vanwege zijn 200ste competitiedoelpunt. Daarvan waren er 33 voor s.v. Grol in de periode van 2006 tot 2010. Een zeer mooie prestatie en een terechte onderscheiding.

27 / 32

'Tuingelukkig' worden op open tuindagen Wenninkhof

Groencentrum Wenninkhof, Ten Dolle Tuinmachines en BPG Overkamp begroeten iedereen graag tijdens de open tuindagen. Foto: PR

WINTERSWIJK - 'Tuingelukkig worden'. Dat maakt Wenninkhof hoveniers en Tuincentrum mogelijk, onder andere tijdens de open tuindagen op zaterdag 22 en zondag 23 september.

Het warme weer heeft veel schade aangebracht in tuinen. Beplanting en gazons zijn bruin of vertonen al herfstverschijnselen. Dus komt het goed van pas dat Wenninkhof de open tuindagen heeft verschoven naar het najaar, en wel naar 22 en 23 september. Het verschuiven was - met een gevoelstemperatuur van -12 graden - een goed besluit. Nu gaat Wenninhof voor een mooi najaar. Rond de twintig hobbyisten komen hun gemaakte producten laten zien en verkopen. Ten Dolle Tuinmachines laat de nieuwste snufjes op tuinmachine gebied zien en legt ze graag uit. Voor het slijpen van de messen van de grasmaaier, om volgend voorjaar weer goed van start te gaan, kan ook bij Ten Dolle. BPG Overkamp heeft naast vele soorten bestratingsmaterialen ook diverse overkappingen in het assortiment. De nieuwste onderhoudsarme tegels zijn te bekijken, en men kan er informatie over krijgen. Ook voor het gratis testen van de tuingrond of het vijverwater kan men terecht. Jan Bent: "Neem een jampotje tuingrond of vijverwater mee en het word getest terwijl u wacht! Ook staat het team hoveniers van Wenninkhof klaar om advies te geven over wat te doen met de tuin na de droogte. En natuurlijk voor alle andere tuinvragen."
Groencentrum Wenninkhof wil iedereen graag 'tuingelukkig' zien en heet alle tuinliefhebbers graag op zaterdag 22 september (van 10.00 tot 16.00 uur) of zondag 23 september (van 11.00 tot 16.00 uur) aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk Meddo (locatie Groencentrum Wenninkhof). De toegang is gratis.

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dat ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. Ik zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de IJssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

Cursus abstract schilderen

RUURLO - Abstract Schilderen, kun je dat leren? "Jazeker", zegt Hugo Pos. "Ook zonder enige schilderservaring! Bij Abstract Schilderen ben je niet gebonden aan een onderwerp. Dat geeft vrijheid."

Het gaat vooral om het idee, de lijnvoering, vorm en het kleurgebruik. Van al deze elementen moet een compositie gemaakt worden. Bij de cursus wordt gewerkt met acrylverf. Materie toevoegen aan de verf, zoals zand of houtsnippers geeft een extra dimensie aan het schilderij. Schilderen kan met je handen, een spatel, een vork….kortom, er zijn geen grenzen. "Maak gebruik van je eigen fantasie, gevoel en spontaniteit. In principe hoeft een abstract schilderij niets voor te stellen, maar het mag wel. Iedereen mag er in zien wat men wil."

Er wordt thematisch gewerkt. Door het beproefde lesprogramma zijn de resultaten direct zichtbaar. De basiscursus van acht lessen start dinsdag 25 september van 10.00 tot 11.45 uur. Aanmelden bij Hugo Pos, cursusleider. Meer informatie en contact: www.hugopos.nl.