Contact Zutphen-Warnsveld

12 juli 2018

Contact Zutphen-Warnsveld 12 juli 2018


Uitreiking De Vuller Prijs donderdag 12 juli

ZUTPHEN - Jaarlijks verstrekt De Vullerfonds een aanmoedigingsprijs aan twee personen, die met betrekking tot de studie een uitzonderlijke prestatie hebben verricht. De uitreiking van deze De Vuller Prijs vindt donderdagmiddag 12 juli plaats bij Ziltbikes Zutphen, Industrieweg 69a Zutphen.

Criteria voor het verkrijgen van de prijs zijn: erg goed presteren, een buitengewone inspanning geleverd hebben en het eigen belang overstijgend. Hierbij gaat het bijvoorbeeld niet om de student met de hoogste cijfers maar de prijs kan worden verstrekt aan iemand die op grond van een handicap of bijzondere omstandigheden een studie afrondt of verricht. Alle vormen van onderwijs zijn daarbij van toepassing. Bij voorkeur wordt de prijs toegekend aan personen die wonen, geboren zijn of een school bezoeken in de gemeenten Lochem of Zutphen.

Het 'De Vullerfonds' is in 1883 opgericht door dhr. J.A. de Vuller, voormalig burgemeester van Gorssel. Het fonds heeft als doelstelling om personen tegemoet komen in de kosten van hun studie en daarvoor jaarlijks een aanmoedigingsprijs uit te reiken.

Middeleeuwen komen tot leven

Vechtscène op Erve Eme. Foto: PR

ZUTPHEN - Bij Erve Eme op de Kaardebol in Zutphen komen elk weekend van 14 juli tot 26 augustus de vroege middeleeuwen tot leven. Het middeleeuws erf is open van 11.00 tot 17.00 en de toegang is gratis. Hoe leefde men in de vroege middeleeuwen, zo rond het jaar 800? Wat waren de dagelijkse bezigheden van mensen in die tijd? Kom naar Erve Eme om te kijken én te beleven; meel malen voor het brood, de ovens stoken, koken, wassen, spinnen en weven, kleding repareren en maken. Maar ook gereedschappen maken, wapens onderhouden, zwaardvechten en trainen voor de strijd. Lees verder op pagina 3. Foto: PR

Ondergronds vrouwenklooster aangewezen als monument

Het terrein is gelegen tussen de Berkel en het voormalige Rabobank- gebouw aan het Hagepoortplein

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft het middeleeuwse klooster 'Moeders van het Rondeel' aangewezen als gemeentelijk archeologisch monument. Het terrein is gelegen tussen de Berkel en het voormalige Rabobankgebouw aan het Hagepoortplein en ligt volledig onder de grond. Recente vondsten wijzen erop dat het kloostercomplex nog vrijwel intact aanwezig is, beschermd onder de dikke ophogingslagen.

Door Alize Hillebrink

Aanleiding tot het bodemonderzoek nabij de Berkelruïne is de wens van de fluisterbootschippers voor meer waterruimte in de Berkel om zodoende de boten makkelijker te kunnen keren. Hiertoe moet de watergang verbreed worden met circa vier meter. Tevens wil de Stichting Toeristisch Varen de opstapplaats voor de boten in de Berkel toegankelijker maken. "Het plan is om een nieuwe beschoeiing en steiger aan te leggen en het talud minder steil te maken," aldus de gemeente. Daarmee komt de oever tegen de 14e-eeuwse kloostermuur te liggen die zeer waarschijnlijk in die tijd ook de oever vormde. Deze kloostermuur heeft een hoge archeologische waarde en een hoge potentiële belevingswaarde zegt de gemeente. "Door hem te restaureren kan de muur weer zichtbaar worden gemaakt en zo de allure van de locatie verhogen."

'Een cultuurhistorisch verantwoorde opstapplaats met identiteit en verhaal'

De monumentenstatus vormt volgens wethouder Mathijs ten Broeke geen beletsel voor herontwikkeling van de opstapplaats van de fluisterboten. Stadsarcheoloog Michel Groothedde legt uit: "De aanwijzing tot archeologisch monument is juist om schade te voorkomen." Tevens is de monumentenstatus een voorwaarde om van de provincie subsidie te verkrijgen voor de restauratie van de middeleeuwse kloostermuur die als aanlegkade gaat fungeren. Groothedde: "Het wordt een cultuurhistorisch verantwoorde opstapplaats met identiteit en verhaal. En dat gaan we boven de grond laten zien."

Voor de Stichting Toeristisch Varen gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Bestuurslid en schipper Hans Adema: "We zijn bijzonder blij met de samenwerking met de gemeente. Voor ons betekent het meer gebruiksgemak. Passagiers kunnen beter in- en uitstappen en schippers kunnen straks makkelijker hun boten keren. Dat de kademuur historisch verantwoord wordt hersteld is extra leuk."

De buurt reageerde bij de inloopavond zeer positief op de plannen en het voornemen tot aanwijzing tot monument, volgens Groothedde. Fluisterschipper Hans Adema hoopt dat de werkzaamheden zijn afgerond wanneer in april 2019 het nieuwe vaarseizoen begint. "Naar alle waarschijnlijkheid wordt in november al gestart met de werkzaamheden," aldus Adema.

Voor de huidige parkeerplaats op het Hagepoortplein zijn tot zover bekend geen herinrichtingsplannen.

Zwak voor Malevich

Foto: Grzegorz Krzyzewski 602861707

Gerdien Verschoor, kunsthistoricus en directeur van CODART, heeft haar liefde voor kunst en voor Polen verweven in een boek waarbij de lezer door de eeuwen heen meereist met twee bijzondere werken van Rembrandt.

Column

Spuiten

Het voordeel van thuis dialyseren middels buikspoeling is dat ik m'n vrijheid weer een beetje terug heb. Zoals ik leefde, zo word het nooit meer. Maar niet meer drie keer in de week naar Apeldoorn moeten en heel ziek zijn is natuurlijk al een flinke vooruitgang.

"We gaan je leren spuiten volgende week" krijg ik te horen. Verschrikt kijk ik de dialyseverpleegkundige aan.

Hoe erg ik het ook vond om aan de dialysemachine te liggen, toch was er een groot voordeel aan dat ding. Als er bloed afgenomen moest worden, werd dat gewoon uit de machine gehaald. Mijn bloed stroomde daar immers doorheen. Als er iets ingespoten moest worden, gebeurde dat ook in de machine. Geen geprik meer in mijn lijf.

Ik ben niet bang voor prikken enzo. Doet vaak maar heel even pijn en meestal voel ik het amper. Ik kan het alleen niet zien. Ik kijk altijd de andere kant op als die naald ergens m'n lichaam in gaat.

Nu ik niet meer een paar keer in de week in het ziekenhuis ben maar die spuiten wel nodig heb, zal ik het dus moeten leren. En zal dus wel moeten kijken hoe die spuit m'n lijf in gaat.

"Echt, het stelt niks voor", zegt de dialyseverpleegkundige. Met angst en beven kijk ik naar de spuit in m'n hand. "We gaan het samen doen, ik help je."

"De buik is de makkelijkste plek en daar zit meer vet dan op de benen. Pak maar wat vet, niet te dicht bij de navel."
"Vet?? Neeeee, dat heb ik niet, mag ik nu gaan?".
Helaas daar trapt ze niet in. Meer dan genoeg vet op mijn buik.
"Met je linkerhand pak je wat vet en dan leun je op je buik met je rechterpols. Dan druk je de naald er zo in."
Ik zucht een keer diep, pak wat vet en zet de naald op m'n buik. Ik wou toch m'n vrijheid terug? Nou, kom op dan. Ik druk de naald in mijn buik. Een klein prikje voel ik. Maar de aanblik van de naald een heel klein stukje in m'n buik bezorgt me de koude rillingen.
"Ja, je doet het fantastisch! Nog een stukje verder erin!". Alles in mij schreeuwt om die naald eruit te trekken in plaats van dieper in mijn buik te steken. Maar ik doe het toch. Ik duw de naald door en spuit de vloeistof in m'n lijf. En haal dan opgelucht de spuit uit mijn buik.
Gelukt! Maar volgende week moet ik weer, kijk er nu al tegen op. Een junk zal ik nooit worden…

Bio Toko breidt uit met BioPizza

Zutphen – Vlak achter Bio Toko opent half september BioPizza. Frank, Thomas en David Loef bieden dan naast Indonesisch, ook de Mediterrane keuken.

De 400 m2 ruimte aan het Groote Bolwerk 45 wordt klaargemaakt om straks zeventig gasten te ontvangen én een snelle take-away te verzorgen. Biologische pizza's, pasta's, salades en soepen worden bereid vanuit de open keuken. BioPizza krijgt een moderne uitstraling, met een wat industrieel karakter. Vanuit de loungebanken kunnen de gasten zien hoe de gerechten wordt bereid.

Frank Loef: "We beleven nog steeds veel plezier aan het bereiden van Indonesische gerechten, maar met de keuken kun je weinig uitstapjes maken. Daarom kijken we ernaar uit om gerechten te maken van rond de Middellandse Zee. Om de Italiaanse keuken te doorgronden, zijn Thomas en David in de leer gegaan bij een Italiaanse pizzabakker en we weten nu al dat het heel leuk gaat worden. We kiezen voor dunne, knapperige pizzabodems en hebben daarvoor een mooie biologische bloem uit Italië gevonden. De beste tomatensaus hebben we ook al te pakken en verder gebruiken we de biologische ingrediënten die we bij Bio Toko ook al gebruiken. Vrijwel alles bij Bio Toko is biologisch, dat wil zeggen: voor ongeveer 92%. Met BioPizza gaan we het liefst voor 100% biologisch. We gaan de biologische keuken nóg verder doorvoeren."

Crowdfunding
Bijna de helft van het benodigde bedrag voor BioPizza komt uit het eigen netwerk van Frank, Thomas en David. "Mensen voelen zich betrokken bij het succes en het is een aardige bijkomstigheid om er ook nog iets aan over te houden. Ik bied een jaarlijkse rente van 6%. We zijn er dankbaar voor dat onze klanten zo enthousiast zijn. Dat geeft vertrouwen."

Bio Toko
Ruim twee jaar geleden verhuisde Bio Toko naar de Lijmerij 27, vlak achter het station. "Vanaf het begin liep het al goed en merkten we dat de ruimte toch wat beperkt was. Af en toe moesten we klanten teleurstellen. Daarom zijn we nu gestart met een kortingsactie voor wie vroeg komt. Als je vóór 16.45 uur bestelt, krijg je 20% korting op de rekening. Klanten komen nu wat meer verspreid, dus het werkt."

Via de site van Bio Toko vindt je meer informatie over BioPizza en kun je ook lezen hoe de Crowdfundingsactie werkt, waaraan je nog steeds kunt deelnemen.

Toegang zomerweekenden Erve Eme gratis
Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De zomerweekenden van Erve Eme starten op zaterdag 14 en zondag 15 juli met de komst van Dondervolk, 21 en 22 juli komen de Brabos, 28 en 29 juli zijn de Frankische militairen van Milites Francorum op bezoek. Zaterdag 4 en zondag 5 augustus komen de Vikingen van Tjursläkter. De laatste weekenden tot 26 augustus zijn de dagelijkse bewoners van Erve Eme aanwezig om je alles te vertellen en te laten zien over het leven in de vroege middeleeuwen.

Dondervolk beoefenen de oud middeleeuwse krijgskunst. Stoere mannen en vrouwen oefenen met elkaar om zo de volgende strijd te kunnen overleven. Zwaardvechten, vechten met speer, bijl én schild. Maar ze zullen natuurlijk ook voor zichzelf moeten zorgen; er wordt gekookt, gewerkt in de tuinen en ze zorgen voor ons kleinvee waaronder een grote groep lieve kippen en kuikentjes.

Erve Eme is tijdens de zomerweekenden geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats, Harenbergweg 1.

Wensen voor Nationale Ouderendag

ZUTPHEN - Tot 28 juli kunnen ouderen in Zutphen en Warnsveld nog wensen indienen voor de Nationale Ouderendag op 5 oktober. Er zijn al ruim 30 wensen ingediend en dat mogen er nog veel meer worden. Ook u heeft vast wel een bijzondere, ontroerende, gekke of juist hele gewone wens. Laat het ons vóór 28 juli weten. Op 5 oktober wordt uw wens door een vrijwilliger vervult. Een dag om naar uit te zien.

Een meneer die graag naar musical de Lion King wil, een mevrouw wil naar museum Villa Mondriaan, dierbare herinneringen ophalen op het strand van Callantsoog, eens een keer lekker uit eten, een rondrit in een cabriolet, eindelijk weer eens op bezoek bij een vriendin en een tochtje met de Fluisterboot. Zomaar een greep uit de vele wensen die al zijn ingediend. Schroom niet en dien ook een wens in. Elk jaar zijn er veel vrijwilligers die met liefde en plezier uw wens in vervulling willen laten gaan.

Wens aanmelden
Een wens aanmelden kan via de wenskaart die op diverse plekken in de stad ligt of telefonisch of per mail aan te vragen is. Vul de wenskaart in en doe deze vóór 28 juli op de bus. In augustus wordt contact opgenomen om de wens te bespreken. Daarna gaat de organisatie iemand zoeken die de wens wil vervullen. Deze vrijwillige wensvervullers mogen zich ook aanmelden via het e-mailadres.

Wielersportvereniging ETP rookvrij

ZUTPHEN - Wielersportvereniging ETP Zutphen is vanaf 1 juli 2018 rookvrij. Dit is unaniem op de bijzondere ledenvergadering van 11 juni besloten.

Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging.
Daarom vraagt de ETP aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden, door buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken, om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil de ETP kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Neergestreken: Nick en Jessica

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag in grote getale neerstrijken in het buitengebied van Zutphen, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in de stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen. Vandaag staan Jessica Becker en haar partner Nick Paterson centraal. Twee jaar geleden zijn ze van Haarlem naar Zutphen verhuisd met hun kinderen Finian (7) en Tessa (3).

Door Mirjam van Biemen

Nick: "Ik kom oorspronkelijk uit Winchester en woon nu zeventien jaar in Nederland. Winchester lijkt qua omvang en geschiedenis wel een beetje op Zutphen, misschien dat ik me daarom gelijk thuis voelde hier." Jessica: "Jaren geleden hebben we een keer als toeristen een nachtje in Zutphen gelogeerd. Het was een kort verblijf, maar de rust en de bijzondere sfeer is ons altijd bijgebleven." Nick: "We hebben vijftien jaar in Haarlem gewoond, maar de laatste vijf jaar werd het ineens veel drukker daar. Er kwamen steeds meer mensen uit Amsterdam bij en ook het winkelaanbod begon te veranderen merkten we. Opeens barstte het er van de koffietentjes, conceptstores en saladebars, maar ook van de hipsters die hier op afkwamen." Jessica: "Toen ik zwanger was van Tessa ontstond het idee om te verhuizen. Ik was het zat om steeds met mijn kinderen het park in te moeten, want in Haarlem hadden we een bovenwoning zonder tuin. Natuurlijk hebben we eerst gekeken of we in Haarlem konden blijven, maar zelfs met een goedbetaalde baan zouden we dan nog in een tussenwoning eindigen." Nick: "Ik merkte dat we het centrum steeds vaker vermeden, dan vluchtten we naar onze moestuin, want het strand was ook knetterdruk. Uiteindelijk besloten we dat we voorbij Utrecht wilden wonen. De vrijeschool was hierbij een belangrijke factor, want Finian zat in Haarlem ook op de vrijeschool." Jessica: "Toen ik hoorde dat er plek was voor Finian op de Zonnewende kon ik het in eerste instantie niet geloven. Ik heb ze meerdere keren gebeld om te vragen of het echt waar was. Ik was het gewend om dit soort zaken altijd te moeten bevechten in Haarlem en hier ging alles zo ontspannen...!"

Omdat Nick en Jessica een droomhuis voor ogen hebben besluiten ze eerst te huren in Zutphen in plaats van halsoverkop te kopen. Hierdoor verloopt het settelen in eerste instantie wat chaotisch, ook omdat beiden nog in de Randstad werken.

Nick: "Ik werkte als broedplaatsontwikkelaar in Den Haag en Jessica had haar eigen winkel in Haarlem. We besloten ons huis in Haarlem nog even aan te houden en sliepen er om de beurt terwijl we ook al in Zutphen huurden. Na zes maanden werd dat huurhuis verkocht en moesten we wéér verhuizen." Jessica: "Toen hebben we een tijdje op Park Bronsbergen gewoond. Ik weet nog goed dat ik daar met mijn Ipad op de bank zat en de vacature voor vastgoedmanager bij de gemeente Zutphen voorbij zag komen. Ik wist meteen: dit is dé baan voor Nick met al zijn vastgoedervaring." Nick: "Op de dag dat we verhuisden naar ons nieuwe, eigen huis kreeg ik te horen dat ik de baan gekregen had. Ik vind het interessant werk en het is een mooie manier voor me om de stad goed te leren kennen."

Hun droomhuis van honderdvijfenzestig vierkante meter staat in het Deventerwegkwartier en heeft een tuin van veertig meter diep. Jessica heeft haar winkel inmiddels naar Zutphen verhuisd en heeft hier een prachtige locatie voor gevonden.

Jessica: "Ik heb een weefwinkel en bedien mensen die weven voor hun hobby. Eigenlijk past de winkel perfect in Zutphen want er zijn hier meer mensen die leven van een oude ambacht. Ik heb nu een ruimte aan de Oude Wand in een voormalig klooster. Mijn werkplek bevindt zich in de oude spinkamer waar de nonnen ook nog hebben zitten weven, dus het komt allemaal prachtig samen."

Inmiddels voelt het stel zich helemaal thuis in Zutphen, ook omdat ze zes andere gezinnen hebben leren kennen die net als zij uit Haarlem komen. Is er nog iets wat ze missen?

Jessica: "Haarlem was blank en hoog opgeleid, maar Zutphen is behoorlijk verdeeld merk ik. Er is hier een hele arme onderlaag en als ik dan op mijn bakfiets zit, voelt het soms wel alsof we in de categorie 'rijk' vallen, wat nieuw is." Nick: "Volgens mij wonen we op de mooiste plek van Nederland, dus ik mis niet zoveel. Nou ja, een goed koffietentje of een leuke kroeg misschien, waar ik me helemaal thuis voel. We gingen weg bij de hipsters, maar nu mis ik ze soms een beetje."

Voorronde NK Legpuzzelen in Eefde

EEFDE - Op 30 maart 2019 vindt de grote finale plaats van het NK Legpuzzelen in Roelofarendsveen. De voorrondes om je als team voor dit puzzelfestijn te kwalificeren, vinden dit najaar door het gehele land plaats. Enthousiasmeer drie vrienden/familieleden en schrijf je in voor de voorronde op 3 november in Dorpshuis 'Het Hart' in Eefde. Tijdens de voorrondes van het NK Legpuzzelen leggen teams van vier personen, net als bij de finale, een 1000 stukjes tellende Jan van Haasteren puzzel van Koninklijke Jumbo. De eerste vier teams die als snelste de puzzel volledig en correct hebben gelegd, kwalificeren zich voor de finale. Inschrijven kan via de website.

Zomerse voorleesmiddag in tuin Musea Zutphen

ZUTPHEN - Het was een warme middag in de tuin van Musea Zutphen, maar onder de parasol met een drankje in de luwte was het aangenaam vertoeven bij de eerste editie van Voorlezen in de Zomer, afgelopen zondag 8 juli. Zutphense schrijvers droegen voor uit eigen werk en dat leverde een divers aanbod aan korte verhalen, lieve gedichten, overdenkingen en zelfs moordballades op.

Door Meike Wesselink

Iedere tweede maandag van de maand verzamelen de schrijvers van Shut up and Write zich in de kelder van filmhuis Luxor om te in stilte te schrijven. De Zutphense schrijvers dwingen zo zichzelf en elkaar om verder te komen in hun werk. Tijdens het laatste uur dragen de schrijvers voor uit het boek dat ze schrijven, het gedicht of korte verhaal dat tijdens de avond tot stand is gekomen.

Volgende edities zijn in de tuin van De Kaardebol en in de Warnsveldse Overtuin

Marie-Anne van der Woude: "In het hele land bestaan er dergelijke schrijversinitiatieven. Vaak zijn het aan het einde van de avond maar korte fragmenten die de schrijvers delen en daarom bedachten we om voorleesmiddagen te organiseren in de zomer. Iedere maand vanaf een andere locatie. Met de tuin van Musea Zutphen hebben we een prachtige plek gevonden voor de eerste editie."

Zelf neemt Marie-Anne het voortouw als voorlezer en draagt gedichten voor die weerkaatsen tegen de achtermuur van de tuin. Er hangt een prettige stilte in de tuin. De stoelen onder de parasols zijn allemaal bezet. Af en toe wandelt een museumbezoeker nieuwsgierig voorbij. Petra Smink, Jet Rotmans en Wim Schalken dragen respectievelijk columns, gedichten en een kort verhaal voor. Peter-Jan Vermeij, initiatiefnemer van Shut up and Write, brengt een hele serie moordballades en rampliederen. Vermeij heeft zich daarbij laten inspireren door oude krantenartikelen waarin vreemde praktijken van moord en doodslag aan het licht komen. Ook liedjes van Nick Cave heeft hij op eigen wijze vertaald naar oer-Hollandse maar o zo lugubere taferelen, die op een wat luchtige wijze worden voorgedragen.

Marie-Anne van der Woude, het publiek en de schrijvers kijken terug op een fijne voorleesmiddag. Nog twee edities volgen er de komende maanden. In het weekend van 4 augustus in de tuin van de Kaardebol en in het weekend van 8 september in de Warnsveldse Overtuin.

De Shut up and Write avonden hebben gedurende de zomer gewoon doorgang. Maandag 13 augustus om 19.45 uur in het theatercafé van filmtheater Luxor. Wie wil schrijven, kan aanschuiven.

Historie klooster Het Rondeel
Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De toren 'Dat Rondeel' stamt uit de dertiende eeuw en was onderdeel van de stadsommuring en toenmalige Engepoort in de noordelijke stadsmuur van de Oude Stad. Rond 1325 raakte de oude stadsmuur in onbruik nadat de bakstenen stadsommuring van de Nieuwstad was voltooid. In 1334 werd het vrouwenklooster 'Moeders van het Rondeel' gesticht in of tegen de oude verdedigingstoren 'Rondeel'.

Door schenkingen en aankoop breidde het klooster zich in de loop van de eeuwen uit. Het omvatte min of meer het hele huidige Hagepoortplein tot aan de Berkel. In 1596, tijdens de Reformatie, werd het huis onder dwang van het stadsbestuur gesloten. In 1664 vestigde er zich het Burgerweeshuis. Twee eeuwen later werd het herbouwd. In 1895 werd het gebouwencomplex met tuin verkocht aan de gemeente Zutphen, die het die het in 1896 inrichtte als kazerne en hospitaal voor de Koloniale Reserve. Het doek voor het gebouw viel in 1953 toen van rijkswege werd besloten het internationale doorgaande autoverkeer door Zutphen te verbeteren. Vanaf de IJsselbrug moest een directe brede autoweg komen naar het oosten, dwars door het centrum. Daarvoor moest de volledige bebouwing aan de noordzijde van het Rijkenhage, en dus ook het oude Burgerweeshuispand, wijken. Het Rijkenhage werd van een smalle steeg een Rijksweg die op internationale autokaarten stond opgetekend.

Van het klooster is sinds de sloop in 1954 niets bovengronds behouden.

Vlinders herkennen

EEFDE/GORSSEL - NNV Afdeling Deventer houdt op 25 juli en 26 juli 2018 een minicursus 'Vlinders herkennen'. Leer in één avond en een excursie hoe je tuinvlinders kan herkennen en benoemen. En leer hoe je vlinders in jouw tuin krijgt. De cursusavond is op woensdag 25 juli, donderdag 26 juli vindt een tuinexcursie plaats. Een extra excursiemogelijkheid is op zondag 29 juli.

Welke vlinders zie je in jouw tuin? Is die vrolijke fladderaar een Koolwitje, Citroenvlinder of Atalanta? Als je erop gaat letten zie je steeds meer en kan je de vlinders herkennen en een naam geven. In samenwerking met Jaarrond Tuintelling en de Vlinderstichting geeft KNNV afdeling Deventer een minicursus vlinders herkennen. Leer in één avond en een excursie hoe je de vlinders in je tuin kan herkennen en benoemen. En leer hoe je meer vlinders in jouw tuin krijgt. Na deze minicursus kun je succesvol meedoen met de Nationale Vlindertelling van 27 juli -5 augustus 2018.

Tijdstippen
25 juli: 19.30- 20.30 en 26 juli in overleg. Zondag 29 juli om 14.00 uur. Locatie op 25 en 26 juli is Almenseweg 27 in Eefde en 29 juli op de Gorsselse Heide.

Informatie en aanmelden kan per mail bij Klaske ten Grotenhuis.

Tiende en laatste tuinweekend Gorssel

GORSSEL - Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli van 10.00 tot 17.00 uur openen zes tuinen hun poorten voor tuinliefhebbers. De zes tuinen die bezichtigd kunnen worden zijn zeer uiteenlopend van stijl en inrichting. Alle tuinen hebben hun eigen accenten.

De volgende tuinen nemen deel:

- De Hoefslag: Een zeer verrassende tuin binnen de bebouwing.
- 't Hekkert: Een openlandschapstuin met inpassing in het landschap van de Gorsselse Enk.
- De Nieuwe Haar: een jonge aanplant prachtig passend in het coulisselandschap.
- De Uiterwaard: Een tuin met een prachtige verzameling aan bijzondere planten en heesters.
- 't Kloosterhofke: Naast de bloemenpluktuin een mooie siertuin met borders op kleur.
- De Joppeheuvel: Een op het bos veroverde cultuurtuin, waarin diverse borders, zijn gecreëerd.

Verbindende route en kaart
Bos- uiterwaarden en coulisselandschap verbinden alle zes tuinen binnen een straal van 5 kilometer. Goed te bereiken met de auto en een extra ervaring door de route te fietsen. De tuineigenaren vertellen graag over het wel en wee van hun tuin. Bij alle tuinen is een routebeschrijving naar de andere tuinen aanwezig. Entree: 2,50 euro per tuin.

World Press Photo

Van 6 t/m 29 juli is in de Walburgiskerk World Press Photo 2018 te zien. Een fascinerend overzicht van foto's in verschillende categorieën. Rondom de tentoonstelling is er van alles te doen. Kijk maar eens op worldpressphotozutphen.nl. Hier mijn gedicht dat ik voorlas bij de opening op 5 juli.

Vliegvuur

Zo leven wij gevoed door angst en schrikbewind
tussen rijkdom en aalmoes
in overvolle dagen

"ga toch niet, blijf hier
het is veilig, hier in mijn huis
hier bij je moeder
en laat ons met woorden strijden
maar ik weet meteen dat jij
daar anders over denkt"

En nu hang je overal
in kerken en in zalen
een fakkel van verzet

tussen pilaren die achteloos
daken houden in zonlicht
en vanwaar wij pleinen kunnen zien
waar mensen zijn en het lijkt
of alles goed is.

Een kerk vol beelden van wereldleed
en prijswinnaars met camera's
een mededogen als ik
rondloop en opeens de organisten zie
tot vier eeuwen terug
met hun afdrukken de toetsen
versleten op Bach's Toccata's
galmend door het middenschip
als echo's op een mistige rivier.

Hun geesten die hier nog altijd rondwaren
hoor ik zeggen
er is in al die jaren niets veranderd.

Mas Papo

Enige fortepiano concours van Nederland in Zutphen

ZUTPHEN - Van 10 tot en met 14 juli 2018 vindt in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen het zevende Geelvinck Fortepiano Concours plaats, dat dit jaar het thema 'The Romantic Fortepiano' heeft meegekregen. Het concours vindt plaats op authentieke fortepiano's uit de eerste helft negentiende eeuw. Finalisten van het concours spelen eveneens in het Geelvinck Fortepiano Festival van 9 tot en met 22 augustus in Zutphen.

Dit concours, voor post-master fortepianisten aan het begin van hun professionele carrière, is het enige in Nederland dat gericht is op fortepiano. Bovendien is het wereldwijd een van de weinige concoursen, die gebruik maakt van originele historische piano's.

In drie rondes wordt gestreden om de eerste prijs. De finale vindt plaats op zaterdagochtend 14 juli vanaf 11.00 uur. De finalisten spelen dan het Pianoconcert No. 2 van Frédéric Chopin op een Pleyel fortepiano uit 1842 (Collectie Edwin Beunk). De eerste prijs, de Chopin Award, zal worden uitgereikt door de Ambassadeur van Polen in Nederland, Z.Exc. Marcin Czepelak. Na afloop van de ceremonie speelt om 15.00 uur Olga Pashchenko (prijswinnares van het concours in 2014) een Scarlatti-recital op een Blanchet-klavecimbel van Jan Kalsbeek.

De eerste en tweede ronde op 10 en 11 juli (beide vanaf 11.00 uur), alsmede de finale (11.00 uur) en het Scarlatti-recital (15.00 uur) op zaterdag 14 juli zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

Tentoonstelling 'Nieuwstad' in Europa in de Burgerzaal

ZUTPHEN – De Nieuwstad staat centraal in een vrij toegankelijke dubbeltentoonstelling in de Burgerzaal. 'De 'Nieuwstad' in Europa, Ontstaan & toekomst van een middeleeuwse ideaalstad' is van 12 juli tot en met 19 augustus te zien.

Het eerste deel van de tentoonstelling is samengesteld door Jan Brouwer, stedenbouwkundig ontwerper en verbonden aan de gemeente Amsterdam en TU Delft. Hierin is het ontstaan van 'Nieuwsteden' in Europa van de twaalfde tot de veertiende eeuw te zien. Uiteraard ontbreekt de Zutphense Nieuwstad niet in de expositie. Een catalogus met ansichtkaarten is te koop bij de Musea Zutphen aan het 's Gravenhof.

Het tweede (Engelstalige) deel van de tentoonstelling is samengesteld door vijftien deels internationale studenten van de TU Delft. Zij hebben hun afstudeeropdracht voor de studie Heritage & Architecture uitgevoerd in de Nieuwstad, als onderdeel van het project Karakteristiek Duurzaam Erfgoed Gelderland. Hun ideeën werkten zij uit op dertig grote panelen.

De Burgerzaal is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De 'Nieuwstad' in Europa, Ontstaan & toekomst van een middeleeuwse ideaalstad is te zien van 12 juli tot en met 19 augustus. De toegang is gratis. Het project is mogelijk gemaakt door het Gilde Zutphen en de Provincie Gelderland.

Van ontwerptekening naar maatkleding

ZUTPHEN - De IJsselsalon toont een aantal van de vele balletkostuums die Nelly van de Velden in de loop van haar 50-jarige carrière maakte voor onder meer het Nederlands Danstheater, het Nationale Ballet, voor Krisztina de Châtel en Hans van Manen. Van ontwerptekening naar maatkleding; de kostuums in de balletten hebben een ontstaansgeschiedenis. Het is een boeiend vak, waarvan maar weinig mensen weten hoe dit in zijn werk gaat.Opening van de tentoonstelling gebeurt door danser Dries van der Post op 15 juli om 15.00 uur. De tentoonstelling is ook te zien op 21, 22, 28, 29 juli en 4, 5, 11, 12 augustus van 13.00 toT 17.00 uur. Toegang 3 euro.

Foto-expositie op bijzondere manier omlijst in woord en muziek

ZUTPHEN - De tentoonstelling World Press Photo 2018 die momenteel plaats vindt in de Walburgiskerk te Zutphen wordt op vrijdag 13 juli op een bijzondere manier omlijst in woord en muziek. Onder de titel 'Impressies en improvisatie' vertelt de Zutphense schrijfster Jolande Withuis welke foto's een bijzondere indruk op haar maken. Deze foto's worden geprojecteerd. De organist van de Walburgiskerk Klaas Stok improviseert over deze foto's op het Baderorgel.

Na afloop is er een boekentafel waar Jolande Withuis haar werk signeert. Zij is onder andere auteur van het afgelopen voorjaar verschenen boek 'Raadselvader' en de bestseller uit 2016 'Juliana: Vorstin in een mannenwereld'. Het begint om om 20.00 uur en de toegang is 12 euro (tot 16 jaar gratis).

Op zaterdag 14 juli om 12:30 uur vindt er een Marktconcert plaats in de Sint Janskerk Zutphen. Organist Jeroen Pijpers speelt op het fraai klinkende twee eeuwen oude Timpeorgel een programma met Franse orgelmuziek. Toegang vrij. Collecte na afloop.

Kunst en Cultuur

Foodwall: Het foodtruckfestival van Zutphen

Festival staat geheel in het teken van eten, drinken, muziek en kinder- activiteiten

ZUTPHEN - De eerste edities van Foodwall waren al geslaagd, voor de derde editie gaat de organisatie nog een aantal verbeteringen doorvoeren. Het laatste weekend van juli wordt de Zutphense Houtwal wederom omgetoverd tot een groot buiten restaurant. Dit sfeervolle festival staat geheel in het teken van eten, drinken, muziek en kinderactiviteiten. Foodwall is gratis te bezoeken op vrijdag 27 juli van 16.00 tot 23.00 uur, zaterdag 28 juli van 13.00 tot 23.00 uur en zondag 29 juli van 13.00 tot 21.00 uur.

Maar liefst 25 foodtrucks staan er op Foodwall. De ideale gelegenheid om te proeven van diverse lekkernijen. Een greep uit het aanbod: carpaccio, pizza, gehaktbal, Mexicaans, Duitse braadworst, tapas, vlees en nog veel meer. De kleintjes (maar ook de groteren) kunnen lekker smullen van fruitdrank, ijs, poffertjes en crêpes.

Vanaf de Martinetsingel kan men zich met een bootje naar het festivalterrein laten varen

Ook kan men bij de foodtrucks terecht voor luxe wijn, koffie, smoothies en milkshakes. Frisdrank, bier, speciaalbier en wijn worden geschonken vanuit de bars. Even relaxen? Neem de hapjes en drankjes mee en vlei neer op een kleedje in het gras, waar je van een afstandje de sfeer kunt proeven. Of ga lekker aan een tafel zitten op het overdekte terras. Net als vorig jaar wordt er ook weer speciaalbier van La Trappe geschonken.

Naast eten en drinken wordt er ook gezorgd voor muziek. De livemuziek zal ten gehore worden gebracht vanuit een nostalgische muziekkoepel die midden op het terrein komt te staan. Deze muziekkoepel wordt zo ingericht dat er twee bands in kunnen staan. Deze bands zullen om en om spelen zodat er non-stop livemuziek te horen is. De acts variëren van duo's, trio's tot grotere bands met onder andere country, rock 'n roll, easy listening, soul, reggae en nog veel meer.

Voor kinderen is er onder andere een draaimolen en springkussen. Tevens is de Banjercaravan aanwezig en kunnen kinderen zich laten schminken. De allerkleinsten kunnen terecht bij kinderopvang Dikkertje Dap.

Vanaf de Martinetsingel kan men zich met een bootje naar het festivalterrein laten varen. Deze oversteek wordt mede mogelijk gemaakt door Nautilus Zutphen.

Het volledige programma van Foodwall staat op de website.

Samenwerking Achterhoek FM en Radio Ideaal

REGIO - Het programma-aanbod van de lokale omroepen Achterhoek FM en Radio Ideaal is in de afgelopen maanden uitgebreid. De zenders startten in februari met hun programmatische samenwerking. Er worden verschillende doelgroepprogramma's uitgewisseld. Deze worden uitgezonden in de avonduren en in de weekenden. Zo zijn de programma's Verenigingen in het nieuws (met wekelijks een vereniging centraal), Lustige Heinrich (met blaasmuziek) en Dialect, muziek en praot tegenwoordig op beide zenders te horen. Ook levert Radio Ideaal dagelijks actuele radiobulletins met regionieuws en weerberichten aan de omroep in de gemeente Lochem.

Waar de samenwerking tussen de Achterhoekse lokale omroepen om op termijn één of twee streekomroepen te vormen moeizaam van de grond komt, gaat dit tussen de omroepen uit Bronckhorst en Lochem makkelijker. Van een fusie is vooralsnog geen sprake. Ook laten de omroepen in de dagprogrammering hun eigen geluid horen.

Over Achterhoek FM en Radio Ideaal
Achterhoek FM begon in 1993 als de Vordense Lokale Omroep en is sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 de lokale omroep voor de gemeente Lochem. Achterhoek FM is te ontvangen via 104.9, 106.7 en 107.9 FM in de regio Lochem en Zutphen. Radio Ideaal zendt sinds 1991 uit en is sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 de lokale omroep voor de gemeente Bronckhorst. Radio Ideaal is te ontvangen via 99.5, 105.1, 105.8, 106.5 en 107.7 FM in de regio Bronckhorst en Doetinchem.

BC Eefde biedt zomerbadminton aan

EEFDE - Deze zomer kan iedereen komen badmintonnen bij BC Eefde. Voor ieder niveau stelt BC Eefde haar zaal beschikbaar om deze zomer fit te blijven. In de periode van maandag 16 juli tot en met maandag 20 augustus kan er van 20.00 tot 22.00 uur gebadmintond worden in sportzaal de Stuw in Eefde, Bargeweg 5. De kosten hiervoor zijn 2,50 euro per keer (betalen bij binnenkomst). Er zijn rackets te leen in de zaal en er zijn nylon shuttles aanwezig.

Yolanda Leunk neemt afscheid van IJsselmeeuwen

ZUTPHEN - Begin deze week heeft Yolanda Leunk afscheid genomen van de IJsselmeeuwen. Het afscheidsfeest, in het bijzijn van familie, burgemeester en wethouder, vrijwilligers en (oud-)leerlingen, vond maandagavond plaats in de foyer van het zwembad. Leunk was 35 jaar als vrijwilliger verbonden aan de vereniging, is lid van verdienste en trots drager van het 'lintje'. Yolanda heeft zich de afgelopen decennia beziggehouden met zwemles als vrijwilliger en heeft menig inwoner van Zutphen de eerste slagen mogen aanleren, tot het afnemen van de zwemdiploma's. Zij gaat nu genieten van haar pensioen.

Alzheimer Café Zutphen-Vorden

ZUTPHEN - Tijdens het Alzheimer Café op 18 juli wordt de film-documentaire 'Ger, mijn hoofd in eigen hand' getoond. Dit vindt plaats in Buurthuis de Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen. inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Het is de vervolgfilm op ' Mijn Hoofd in Jouw Handen' waarin de hoofdpersoon Ger, voormalig docent verpleegkunde als kritische Alzheimer patiënt wordt gevolgd. De uitdaging voor Ger is om nuttig te zijn voor de maatschappij maar ook de omgang met zijn omgeving, seksualiteit en de regie over zijn financiële situatie en persoonlijke wensen rond de ziekte spelen een belangrijke rol. Wat regel je bij de notaris, met je familie, met je zorgverlener en vooral met jezelf ? Ger is op 29 oktober 2017 overleden en kan ons nog steeds veel leren. Na afloop van de film gaat men in gesprek.

Informatie via Alzheimer Oost-Gelderland.

Op bezoek bij een imker

LAREN - In het weekend van 14 en 15 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby. Zo ook de NBV Lochem. Iedereen is zondag 15 juli tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom op Landgoed Verwolde. Bezoekers krijgen informatie over alles wat er komt kijken bij bijenhouden, er kan vers gewonnen honing geproefd worden en er is een bijenvolk te zien. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdag wil men aandacht vragen voor de wilde bijen in Nederland, o.a. met voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom. Voor alle deelnemende imkers, zie de website.

De uitdaging aan met hindernissen

Foto: Jasper Blaauw Foto: JASPER_BLAAUW

WARNSVELD - Zaterdag 7 juli was de eerste editie van de Buddyrun met start en finish de Warnsveldse Boys (Veldesebosweg 30). Een obstaclerun voor gezinnen, sporters en mensen met een beperking. In deze loopwedstrijd ging iedere deelnemer de uitdaging aan van het overwinnen van uiteenlopende hindernissen. Dat konden ze in hun eentje doen, maar natuurlijk ook met hun vader, moeder, broers of zussen. Stichting Battle4Kids, organisator van dit evenement, strijdt voor kinderen met de ziekte BATTEN!

Om 9:30 uur startte de eerste groep, na een korte training die gegeven werd door Optisport Warnsveld. Het parcours ging over landgoed De Voorst en Huize 't Velde. Om 10:45 uur werd de Bodyrun officieel geopend door wethouder Laura Werger van Sport. Iedereen was winnaar, want alle deelnemers kregen bij binnenkomst bij de finish een medaille.

Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl Foto: Marja Sangers-Bijl
Op het heldenparcours' gingen mensen met een handicap samen met vrijwilligers de uitdaging aan. Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl Foto: Marja Sangers-Bijl
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

Column

Winkeldiefstal

Het bedrijf Local Focus heeft onderzoek gedaan naar de aangiftes van winkeldiefstal door ondernemers. Winkeliers betrappen regelmatig winkeldieven, maar doen lang niet altijd aangifte. Herkenbaar. Als boekhandelaar in Warnsveld zag ik dat tijdrovende traject als een soort hindernisbaan die vele uren kost. Zinloos voor drukke ondernemers.
Maar op de Dreiumme had ik daar de laatste jaren zo mijn eigen oplossingen voor. In de winkel hingen diverse bordjes met de mededeling dat winkeldiefstal minimaal 181 euro kost. Dat was het eerste opstapje om met de winkeldief zaken te kunnen doen.

Op een vrijdagavond in de herfst vond mijn collega een jonge vrouw bij de agenda's zich vreemd gedragen. En plotseling was de vrouw vertrokken. Ze meldde het voorval direct bij mij en ik stormde naar buiten om te kijken waar ze was gebleven. Nog net zag ik haar bij Blokker naar binnenlopen. Dat gaf mij de gelegenheid om snel de camerabeelden nader te bestuderen. En ja hoor, ze liet achter de schappen snel een agenda in haar schoudertas glijden. Onmiddellijk vatte ik post voor de deur bij Blokker. En toen ze even later naar buiten kwam greep ik haar letterlijk en figuurlijk in de kraag. Ik stelde mij onmiddellijk voor als de boekhandelaar om aangiftes van aanranding of iets dergelijks te voorkomen. Je weet maar nooit.

Enkele minuten later stond de jonge vrouw te shaken in de winkel. Wat er aan de hand was weet ik niet, maar ze was werkelijk doodsbang voor aangifte. Tja, ik ben de beroerdste niet, dus dan komt er een deal, startbedrag 181 euro. Dit bedrag is voor de schadeloosstelling van de ondernemer. Dan volgt de boete. Ik heb geen idee dus die zet ik op 100 euro. En dan natuurlijk de agenda, die ze vervolgens niet mag meenemen. Want bij winkeldiefstal word ik altijd een beetje minder sympathiek. Afgerond 300 euro. Mevrouw mag nú pinnen en vertrekken of anders komt de politie en mag ze mee naar het bureau. Bevend als een rietje koos ze voor de eerste oplossing.

Een paar maanden later betrapte ik een of andere slungel op het stelen van een heavy rock-tijdschrift. Hij had wat praatjes en volgens mijn inschatting meer ervaring met dat soort zaken dan ik. En ook hij wilde graag schikken, maar had niet voldoende contanten en ook geen pinpas bij zich. Uiteindelijk heeft een huisgenoot van hem de pinpas gebracht en kon ook deze diefstal keurig buiten de politie om worden afgehandeld.
Een jaar later kocht ik een compleet nieuw camerasysteem met draaicamera's en 24-uurs opname. Geld voor dit systeem was er in overvloed. Want justitie hoefde niet meer te schikken met crimineeltjes, dat kon ik als boekhandelaar in Warnsveld zelf ook wel.

Jong Gelre zoekt enthousiaste podiumtalenten voor de Revue 2018

VORDEN/WARNSVELD - In Vorden, Warnsveld en omstreken staat de revue van Jong Gelre bekend om een enthousiaste groep jongeren met uiteenlopende talenten die zang, dans en toneel in één geheel weten te verpakken. De revue wordt sinds het begin van deze eeuw jaarlijks opgevoerd. Het sleutelwoord dat mensen tot de revue beweegt is enthousiasme, daarnaast heerst er ook veel saamhorigheid. De revue wordt dit jaar opgevoerd op zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november, wederom in de grote zaal van Het Kulturhus (voorheen: Het Dorpscentrum) in Vorden.

De revue
Momenteel wordt er volop geschreven aan de revue, deze is in de zomer klaar. De revuecommissie zorgt ondertussen voor de randzaken. In september komt echt alles rondom de revue in beweging. Toneelspelers, zangers, muzikanten en danseressen beginnen met repeteren en de decorbouwers vervaardigen het decor. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en kunnen wij in november met gepaste trots de bezoekers verwelkomen bij onze revue.

Voor het opvoeren van een revue zijn mensen op de planken uiteraard essentieel. Voor een groot deel kan de commissie putten uit jongeren die eerder hebben meegedaan, maar zij verwelkomt ook graag nieuwe deelnemers. Wie meedoet aan de revue is eens per week aanwezig bij de repetities. De enthousiaste deelnemers doen hiermee nieuwe contacten op in een gezellige groep en zij ontwikkelen daarnaast verschillende vaardigheden. Ook andere activiteiten van Jong Gelre zijn de moeite waard om aan deel te nemen.

Aanmelden
Wie enthousiast is geworden en in de leeftijd van 16 tot 30 jaar, kan zich vanaf nu aanmelden om mee te doen met de revue van Jong Gelre. Aanmelden kan voor zang, dans en toneel. Ook wie niet op de planken wil staan, maar graag 'achter de schermen' (bijvoorbeeld bij decor, grime of kleding) wat wil betekenen, wordt uitgenodigd om aan te melden. Opgeven kan tot medio augustus. Ook deelnemers uit voorgaande jaren dienen zich opnieuw op te geven.
Stuur voor opgave of nadere informatie over de revue een e-mail. Geef bij aanmelding aan of er belangstelling is voor zang, dans, toneel of iets anders. Verder ook graag leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer vermelden. Zie ook de pagina op facebook.

Focus op Warnsveld

Achterhoekse wijnbouwers blij met droogte

Silvia Sonderen tussen haar druivenstronken in Wijngaard Schepershof. Foto: Henri Walterbos

'Zo extreem droog hebben we nog nooit meegemaakt'

Door Henri Walterbos

GROENLO/ACHTERHOEK - Achterhoekse wijngaarden zijn erg blij met de droogte. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Sylvia Sonderen van Wijngaard Schepershof in Groenlo bevestigt dat de droogte gunstig is voor haar wijngaard, en hiermee voor het eindproduct. "Eigenlijk is het ieder jaar een apart jaar in Nederland. Elk jaar is anders. Ieder jaar moet je daar als wijnboer op inspelen, maar dit is wel heel extreem. Het begint altijd al in het voorjaar als de druiven uitlopen. We hebben een aantal jaren gehad dat we in mei nog nachtvorst hebben en de hele boel bevriest, dat je nieuwe uitlopers krijgt die dan een tijdje achterlopen. Dan is het de vraag 'worden die druiven wel mooi rijp?'. Dit jaar hebben we een heel mooi voorjaar, geen nachtvorst gehad, druiven lopen voor en het is extreem droog. Zo extreem droog hebben we echter nog nooit meegemaakt."

Minder sap De extreme droogte maakt het volgens Sonderen dat de trosvorming zeer goed is gegaan en de bessen kleiner blijven. "De hoeveelheid sap is dan ook minder, maar met dit zonnige weer is de suikerproductie wel goed en hoog. Als dit zo doorzet dan krijgen we straks heel geconcentreerd sap en voller van suiker. De smaak zal dan gewoon beter worden, maar," houdt ze een slag om de arm, "het is pas juli en we gaan de druiven pas in september plukken. We zijn dus nog heel afhankelijk van het weer dat nog komen gaat. Als het in augustus nog een week of drie gaat regenen, dan kan het zomaar zijn dat er toch weer heel veel vocht in de druiven zit, en dan ben je terug bij af. Als deze droogte aanhoudt in combinatie met veel zon dan zal de oogst op een vroeger tijdstip zijn, want dan zijn de druiven veel eerder rijp. We lopen nu een paar weken voor, maar we hebben ook een goed najaar nodig. Dit klimaat stelt ons voor een enorme uitdaging. Krijgen wij dezelfde soorten wijnen als andere jaren, want dit hebben we nog nooit meegemaakt. Hartstikke spannend."

Coöperatief Wijngaard Schepershof werkt in de Achterhoek samen in een coöperatief met zeven wijnboeren. "De andere collega's hebben allemaal dezelfde ervaring. We hebben allemaal mooie zandgrond, wat goed vocht doorlatend is. De druif heeft de eigenschap dat ie zelf wel op zoek gaat naar grondwater dat in de Achterhoek niet zo diep zit. Nu wel iets, maar de wortels gaan wel op zoek naar grondwater." De droogte betekent voor de wijnboeren niet 'minder werk'. "Wat het werk betreft is het misschien nog wel meer, al hoeft er minder gemaaid te worden. Door het goede voorjaar heb je veel uitlopers, waar veel trossen zijn uitgekomen. Om wijn te maken moet je de opbrengst van zo'n plant reduceren. We moeten er verhoudingsgewijs veel trossen afhalen, maar dat heeft als voordeel dat je de mindere trossen er af haalt en de hele mooie laat hangen. De mindere trossen worden als compost gebruikt voor onder de planten. Je wilt nu eenmaal kwalitatief goede wijn. Aan een plant kun je maar een beperkt aantal trossen laten zitten, want zo'n plant heeft maar een beperkte hoeveelheid energie. Hoe meer trossen aan de plant hoe meer dat de plant het moet verdelen over de trossen. Van een witte druif maximaal anderhalf tot twee kilo aan de plant laten hangen. Bij de blauwe druif minder, één tot anderhalve kilo." We weten door metingen precies op welke momenten we moeten oogsten." De wijnboeren zijn ware ambassadeurs van de Achterhoek. "Ik heb hier regelmatig mensen zitten die zeggen dat het lijkt alsof ze in Frankrijk zitten. Dan zeg ik 'nee, zo mooi is de Achterhoek."

Neerslagtekort
De toeristische sector spint er garen bij. Recreatieparken en campings in de Achterhoek hangen de vlag uit omdat de behoefte aan een vakantie in een warm buitenland of 'last minute' met de huidige temperaturen en vooruitzichten minder groot is en geen enkele reden is om de zon in een ver, duur oord op te zoeken. Boeren daarentegen hebben het moeilijk. Hun weilanden worden langzamerhand bruin. Een neerslagtekort heeft negatieve gevolgen op de landbouw en de kwaliteit van de grond. Met name aardappelen en maïs zijn gevoelig voor droogte, wat leidt tot productieverlies. Verder wordt vanuit de overheid een waarschuwende vinger opgestoken toch vooral verantwoord met watergebruik en vuur om te gaan. Voor de Achterhoek en Liemers is als enige code rood afgegeven voor gevaar op Natuurbranden.

Nederland heeft te kampen met een stevig neerslagtekort, zo laat het KNMI op haar site zien. En het einde van droogte lijkt op korte termijn nog niet in zicht. Het neerslagtekort in Nederland loopt hiermee, volgens cijfers van het KNMI, in razend tempo op. In de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort nog stukken hoger dan het landelijke cijfer. Vrijdag 6 juli geeft de meter van het KNMI reeds een neerslagtekort van 181 millimeter (mm) aan. De verwachting van de komende 15 dagen meegerekend zal de grens van 200 mm snel overschreden worden en over twee weken op 215,6 mm staan, met in sommige delen van de Achterhoek en Twente dan zelfs uitschieters richting 240. Het jaar 1976 staat in statistieken te boek als recordjaar voor wat betreft neerslagtekort. Eind juni van dat jaar was het neerslagtekort in juni al 200 mm en medio augustus zelfs 360 mm. Gemiddeld over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend.

Via Aan de Slag draaien AZC- bewoners mee als vrijwilliger

De Zutphense vrijwilliger krijgt een certificaat uitgereikt krijgt door de vrijwilligerscoördinator van Oerol. Foto: PR

ZUTPHEN - Juni is dé maand van Terschelling! Tijdens Oerol wordt het hele eiland omgetoverd in één grote festivallocatie. Niet alleen bezoekers die daarop af komen, maar ook ruim duizend vrijwilligers en nog veel meer werknemers die dit mogelijk maken. Tussen deze vrijwilligers zaten ook nieuwkomers en 23 AZC-bewoners, waaronder een uit Zutphen.

Het weerhield hem er niet van om te komen toen zijn mede-vrijwilliger af moest haken, ondanks hij nog volop de Nederlandse taal aan het leren is. Hij doet zijn uiterste best om zich verstaanbaar te maken. Op zak met een papiertje waar zijn gesprekspartner op kan schrijven, schuift hij het naar je toe wanneer hij een woord hoort dat hij nog niet kent. Om zo snel mogelijk met iedereen zonder problemen te kunnen kletsen.

Het programma Aan de Slag zorgt er voor dat AZC-bewoners vrijwilligerswerk kunnen doen. 27 gemeenten doen mee met dit programma waardoor inmiddels al meer dan 10.000 keer nieuwkomers samen met Nederlanders vrijwillig Aan de Slag gegaan. Ook op Oerol. Minimaal 4 dagen draaiden zij mee in het reilen en zeilen van het festival. Zo zijn zij even uit de sferen van het AZC en kunnen zij het proces van hun asielaanvraag een weekje vergeten. Er zijn veel wijntjes ingeschonken, toneellocaties afgebouwd, entreebewijzen gecontroleerd, flink wat afgedanst tussen de feestgangers, er zijn veel nieuwe woordjes geleerd en -boven alles- zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Een ontzettend waardevolle ervaring.

Het doen van vrijwilligerswerk zullen zij voortzetten in de gemeente. In gemixte groepjes met Nederlanders en nieuwkomers voeren zij taken uit waarbij de beheersing van de Nederlandse taal geen voorwaarde is. Ook vrijwilliger worden of nieuwkomers verwelkomen bij jouw organisatie om mooie klussen te kunnen verrichten? Neem dan contact op met vrijwilligerscentrale@perspectiefzutphen.nl.

Column

Zwerfafval

Mocht u – hetgeen ik niet hoop – nog van plan zijn om ooit een sigarettenpeuk weg te gooien, doe dat dan niet in België. En al helemaal niet in het zicht van een Rijkswachter. Bij onze zuiderburen wordt zulks namelijk bestraft met een boete die tussen de vijftig en honderd euro ligt.
Die wetenschap heb ik niet uit eigen ervaring. Ik las het in Stad Doetinchem, de krant die alle Durkumers elke week gratis in de bus krijgen. Daarin stond vorige week een artikel over de Zwerfafvalbrigade uit Gaanderen, een groep mensen die voortaan maandelijks op stap gaat om het centrum van het dorp te ontdoen van zwerfafval.
Dat ligt daar volop, zo bleek de eerste keer dat de brigade op weg was. Blikjes, flesjes, verpakkingen, restanten van ballonnen en vooral…. heel veel sigarettenpeuken!

'Ach, een paar peukjes', zult u misschien denken. Maar een paar peuken kunnen al grote problemen opleveren, zo las ik in het artikel. Voor vogels kunnen ze een uiterst giftige en dus fatale maaltijd vormen. En volgens Fred Pleyte van de Zwerfafvalbrigade kunnen bij een regenbuitje de nicotine en al die andere rotzooi die in sigaretten zit gemakkelijk in de bodem en dus in het grondwater terecht komen.

Goh, had ik dat maar eerder geweten. Want in al die de jaren dat ik heb gerookt (bij elkaar waren dat er meer dan veertig, sukkel dat ik was!) heb ik heel wat keren de peuk van mijn shaggie weggegooid. Gewoon op straat, soms zelfs uit mijn autoraampje. Gedachteloos? Nou eerder stommiteit, zeg ik nu. Maar feit is dat ik het deed. Alleen met peukjes, trouwens. Want ik ben keurig opgevoed. Als kind al stopte ik de papiertjes van zuurtjes en toffees keurig in mijn zak, om ze thuis pikkend en wel in de vuilnisbak te gooien. Een plastic flesje of een boterhamzakje van me afgooien? Ik heb me er nog nooit aan bezondigd. Waarom dan wel die peuken? Tja, ik weet het eerlijk gezegd zelf ook niet.

Overigens ben ik met het weggooien van sigarettenpeuken op een gegeven moment wél gestopt. Nog voordat ik stopte met roken. Dat was nadat mijn liefste me er op wees dat een peuk zo lang blijft liggen. Ook als er geen filter aan zit, kan het weken, zelfs wel maanden duren voordat zo'n laatste eindje sigaret is verdwenen. Terwijl een hondendrol (om zomaar iets anders te noemen) soms al na een paar dagen in het niets lijkt te zijn opgelost. Blijkbaar zijn er geen miertjes, torretjes of andere kleine beestjes die tabak en papier lusten. Of misschien weten ze wel dat sigaretten slecht voor je zijn en laten ze daarom die peuken liggen. Zijn ze dus verstandiger dan ik vroeger was.

Overigens doe ik tegenwoordig boete voor al die peuken die ik in mijn rokersjaren in het milieu heb achtergelaten. Ik vorm in mijn eentje ook een soort zwerfafvalbrigade. Op mijn dagelijkse ochtendwandeling met mijn hondjes neem ik van tijd tot tijd mijn werkhandschoenen en een vuilniszak mee. Vooral bij dat ene bankje waar je zo fijn kunt 'chillen', liggen vaak blikjes, flesjes en peuken van (pret)sigaretten. Die ruim ik dan op. Voor de peukjes heb ik trouwens ook nog zo'n grijper bij me. Want probeer die dingen maar eens op te rapen met werkhandschoenen aan. Dat lukt je dus niet!

Column

Roeken

Nee, ik ga het ditmaal niet hebben over die kraai-achtige zwarte vogels. Ook niet over duiven, ook al klink 'k Roek-oe wel als verliefde duif die zijn partner mist.
Maar 'k Roek-oe is geen ornithologische term. U en ik kunnen het gewoon tegen elk ander persoon zeggen. Alleen zou ik het niet doen, want voor je het weet krijg je een klap voor je kop. 'k Roek-oe betekent namelijk: ik ruik je. En dan wel in de betekenis: je stinkt!

Toch betekent roeken (of ruken) letterlijk vertaald gewoon ruiken. In het Achterhoeks kun je ook best zeggen: wat roekt die bloom'n lekker. Maar ook: Wat hebt die bloom'n 'n lekkere rökke. Of: Wat zit d'r 'n lekkere rökke (of loch) an die bloom'n. Maar als je van een persoon zegt dat ie een scharpe rökke heeft, dan wil dat weer zeggen, dat hij een goede neus heeft, goed kan ruiken dus. Zo iemand kan dus ook goed beoordelen of een ander persoon stinkt.

Stinken heet ook in het Achterhoeks stinken. Al kan de i in dat woord in vervoegingen een u worden. Rond Eibergen bijvoorbeeld kun je horen: Het stunk hier. Maar in Lochem blijft het stinken. Bijvoorbeeld in dat bekende kinder-aftelrijmpje: Usken, busken, bonenstro/wee stinkt hier zo?/Dat is den olden griezen man/den zo akelig stinken kan.

Stinken is trouwens wel 'modern' Achterhoeks. In vroeger tijden had men het over äöteren. En ook wel over ulken. Welk woord verwees naar de ulk. Ofwel de bunzing. Ons eigen stinkdier!

Advertenties nu ook online bij Contact Zutphen-Warnsveld

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Contact Zutphen-Warnsveld is dit bijvoorbeeld www.contactzutphen.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar zijn onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.

Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.

Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Vanaf mijn 6e levensjaar is BMX niet meer weg te denken uit mijn leven. Mijn ouders zochten destijds een sport voor mijn broertje en omdat hij altijd op een fietsje zat te stunten, kwamen ze al snel uit bij BMX. Zelf voetbalde ik in die tijd, maar toen ik eenmaal ging kijken bij mijn broertje op de BMX, was ik direct verkocht. Ik werd lid van de BMX-club in Haaksbergen.

Na een jaar trainen startte ik met wedstrijden rijden. Aanvankelijk reed ik overal achteraan, maar na een paar jaar ging dat al beter. Ik won regionale wedstrijden en toen mijn ouders hoorden dat het WK naar Nederland zou komen, gingen we er vol voor. Ik reed nationale en internationale wedstrijden en wist me te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2014, in Ahoy Rotterdam. Het was mijn allereerste WK en dit ging uitzonderlijk goed: ik haalde de finale! Daarna had ik de smaak goed te pakken. In 2015 pakte ik zilver op het Europees kampioenschap en stond ik weer in de finale van het WK. Ook in de daaropvolgende jaren reed ik nog een WK en stond ik in de finale van twee Europees kampioenschappen.

Trainen in de regio
Topsport beoefenen in deze regio is echter wel lastig, er zijn namelijk niet veel BMX-banen in de Achterhoek. Gelukkig werd ik eind 2016 gevraagd voor het RTC, een trainingsgroep vanuit de KNWU. Met deze groep, waarin ik samen train met zeven jongens, zitten we vaak in Klazienaveen voor baan- en krachttrainingen. Ik volg bij het RTC structureel weekschema's met trainingen, zoals core-sessies, sprinten, kracht-, mobiliteit- en natuurlijk baantraining. Het schema wordt afgestemd op de wedstrijden waar wij moeten presteren, zoals bijvoorbeeld het WK in Azerbeidzjan…

WK in Azerbeidzjan
Een aantal weken geleden kwam ik terug uit Azerbeidzjan. Het WK verliep bizar voor mij. Nadat mijn schouder uit de kom schoot in de halve finale, plaatste ik me namelijk alsnog voor de finale. Die heb ik, ondanks mijn blessure, nog uit weten te fietsen. Zo eindigde ik op een zevende plek, niet verkeerd! Nu herstel ik van mijn schouderblessure. Het Nederlands kampioenschap probeer ik te rijden maar het Europees kampioenschap in Frankrijk moet ik helaas laten gaan. Een voordeel is wel dat ik naar de Zwarte Cross kan!

Deelname aan de Zwarte Cross Talententuin
Sinds de start, in 2017, maak ik onderdeel uit van de Zwarte Cross Talententuin. De Zwarte Cross is natuurlijk een heel groot begrip en het voelt als een eer om bij de Talententuin te mogen horen. Ik schrijf tweewekelijks een blog en ik krijg altijd leuke feedback van mensen. Ik hoop daarmee mensen te bereiken en sponsoren te vinden, wat erg lastig is aangezien BMX lang niet zo bekend is als voetbal. Echter heb ik sponsoren nodig om zoveel mogelijk – vooral internationale – wedstrijden te rijden en hoog te eindigen op de ranglijst. Dat hoop ik in de toekomst te kunnen blijven doen!

Woon-werkcombinaties ondernemersstraat Holmerskamp

LOCHEM - Ondernemersstraat Holmerskamp in Lochem krijgt op 12 juli om 17.30 uur het officiële startsein voor de verkoop en verhuur van 24 woon-werkcombinaties. De ondernemersstraat komt tussen de Berkel en de Hanzeweg, vlakbij de Lochemse binnenstad. Het plan is bedoeld voor kleine ondernemers die wonen en werken willen combineren.

De Holmerskamp is bedoeld voor ondernemers die de zolderkamer of de garage zijn ontgroeid en zzp'ers die toe zijn aan een volgende stap. De combinatie van wonen en werken biedt mogelijkheden om het bedrijf verder te ontwikkelen en tegelijkertijd niets van het gezinsleven te hoeven missen. Wethouders Groot Wesseldijk (Ruimtelijke Ontwikkeling) en De Haan (Economische Zaken) geven samen het startsein in aanwezigheid van betrokkenen.

Initiatief
Het initiatief komt van Stichting Vivamus, DatStaatVastgoed en de gemeente Lochem. Stichting Vivamus biedt de ondernemers van de ondernemersstraat de mogelijkheid tot collectieve bedrijfskortingen en de begeleiding in verdere professionalisering van hun bedrijf.


OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 15 juli 10 - 17 uur grasveld naast 't Olde Ras Drempter Dijk info kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

VERZILVER nu uw oude GOUD ! T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop aardbeien en NU ZELF plukken bosbes braam rode zwarte kruisbes bes kers enz. fruitschuur Peppelmansdijk 24 Gaanderen 7011JC www.fruitschuur.com

** VIVA LA VLO ** Hengelo (Gld) Zon. 29 juli 10 - 17 uur Vlooienmarkt Kofferbakmarkt Terrein De Hietmaat Zelhemseweg 15 Info kraamhuur Tel: 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Linova zoekt een 65+ er die enkele dagen per week rond 18.00 uur in de regio onze producten kan bezorgen. Heeft u Interesse? Stuur een e-mail naar: info@linova.nl Zutphen 0575-542300.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Camping zoekt
Tourcaravan te koop

Bel: 06-21819821