Achterhoek Nieuws Winterswijk

14 november 2017

Achterhoek Nieuws Winterswijk 14 november 2017


Certificaat voor FC Winterswijk

Klaas-Jan Huntelaar te midden van vele jonge fans. Foto: Marco ter Haar

Klaas-Jan Huntelaar te gast op Jaspers voor overhandiging

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – De jeugdopleiding van FC Winterswijk heeft van de KNVB en NMC Bright naar aanleiding van een onderzoek dat beide hebben gehouden, het certificaat Lokale Jeugdopleiding gekregen. De zondageersteklasser is daarmee naast onder meer Alcides uit Meppel, Tubanters (Hengelo), DOS'37 (Vriezenveen) en het Veenendaalse GVVV een van de 33 amateurvoetbalverenigingen die dit certificaat hebben.

Volgens hoofd jeugdopleiding Wim van Zeist en Gé Boeyink van de commissie Voetbaltechnische Zaken en lid van de werkgroep die de KNVB en NMC Bright bij het onderzoek heeft gesteund, betekent het krijgen van het certificaat dat de jeugdopleiding van hun club nu officieel als goed gestructureerd en georganiseerd te boek staat. "De organisatie staat goed en de werkwijze voor de hele jeugd is duidelijk", aldus Van Zeist. "Het krijgen van dit certificaat maakt voor de buitenwacht duidelijk dat jongens en meisjes hier een fatsoenlijke voetbalopleiding krijgen."

Vice-voorzitter Pieter Tomesen van FC Winterswijk ontving donderdagavond voor een met jeugdspelers van de club gevulde tribune van sportpark Jaspers officieel het certificaat uit handen van Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar. Maar uiteraard niet nadat hij al een groot aantal handtekeningen had uitgedeeld en met een groot aantal individuele jongens en meisjes en zelfs hele teams op de foto was gegaan. Ook na het officiële gedeelte van de avond moest Huntelaar veelvuldig zijn stift hanteren om op blaadjes, shirts en schoenen zijn krabbel te plaatsen en klikten de camera's veelvuldig. De international, die dus in Winterswijk vertoefde in plaats van met het Nederlands elftal in Aberdeen tegen Schotland te spelen, werd door Van Zeist rondgeleid op het complex en sprak met diverse jeugdtrainers en spelers, van wie sommigen zelfs met de zoons van Huntelaar mochten trainen. Want Seb Huntelaar werkte een korte sessie af met FC Winterswijk JO9-1, getraind door Sander Westrum. Terwijl Axel, evenals zijn broer gehuld in een door Tomesen overhandigd FC Winterswijk-shirt, even bij de JO9-3 van trainer Henny Wevers meedeed.

Het was ook Van Zeist die Huntelaar vier jaar in de jeugdopleiding van De Graafschap had getraind, die de aanvaller van Ajax vlak voor de overhandiging van het certificaat vroeg of hij nog tips had voor jeugdspelers, trainers en ouders. De voetballers gaf hij mee dat ze vooral plezier moesten hebben. "Je moet doen wat je leuk vindt, dat geeft je energie. En ze moeten goed kijken, leren en proberen beter te worden en zo het maximale uit zichzelf te halen", aldus Huntelaar, die de aanwezige jeugdtrainers van FC Winterswijk zei dat ze tijdens de trainingen vooral weerstand moeten scheppen. "Dan vechten de spelers of ze haken af, maar dat is geen optie. Tijdens mijn eerste twee jaar bij De Graafschap heb ik niet veel gespeeld, omdat ik toen in een team zat met jongens die twee jaar ouder waren. Ik zat als D'tje in een C-team. Dan leer je wel vechten, dan word je beter. Voor mijn gevoel ging ik toen stukken vooruit, waardoor ik vertrouwen kreeg en nog beter ging spelen."

De luisterende ouders zei Huntelaar dat ze hun kinderen vooral vrij moesten laten. "Die kinderen moeten doen wat ze zelf graag willen. Maar je moet er wel altijd voor ze zijn en hen steunen."
Huntelaar vond dat FC Winterswijk trots op zichzelf moest zijn vanwege het certificaat. "Jullie hebben nu met succes het Kwaliteit en Performance programma van NMC Bright doorlopen. De vereniging kan trots zijn op wat ze bereikt heeft en op de accommodatie met een schitterend hoofdveld en een prachtige tribune. Ik hoop dat jullie zo verder gaan." Lees verder op pagina 11

Bedreiger van agenten krijgt hogere straf dan geëist

WINTERSWIJK - Een 46-jarige man uit Winterswijk heeft 5 agenten bedreigd met zware mishandeling. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

De bedreiging vond plaats op 7 juni in Winterswijk. De man bedreigde de agenten door onder andere met een mes dreigend op hen af te lopen, hen op korte afstand te benaderen en steekbewegingen in hun richting te maken. Deze situatie is zeer bedreigend geweest voor de agenten. Zo bedreigend dat een aantal van hen zich genoodzaakt voelde om waarschuwingsschoten te lossen en zelfs gericht op het onderlijf van de Winterswijker te schieten.

Uit de verklaringen blijkt dat de agenten veel angst hebben gehad en hebben gedacht dat de man hen werkelijk zou aanvallen. De rechtbank vindt dit een zeer ernstig feit en legde – kijkend naar de omstandigheden- een hogere onvoorwaardelijke gevangenisstraf op dan de officier van justitie heeft geëist.
Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan de 5 agenten.

Aangehouden op verdenking van autodiefstal

WINTERSWIJK – Op dinsdag 7 november zijn een inwoner van Aalten en een inwoner van Doetinchem door de politie aangehouden op verdenking van verduistering van een bestelauto. Surveillerende agenten kregen een melding dat in het buitengebied van Aalten en Winterswijk, een gestolen voertuig zou rijden. Op de Vreehorstweg in Winterswijk zagen agenten de bestelbus rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en een controle volgde. Het bleek om een huurauto te gaan die niet op de afgesproken datum was teruggebracht. De twee inzittenden zijn aangehouden en overgebracht naar het arrestantencomplex, voor nader onderzoek en verhoor.

HSF Logistics opent nieuw DC

Het DC is imposant hoog. Foto: Lydia ter Welle

Transportbedrijf HSF Logistics heeft het bedrijf uitgebreid met een nieuw distributiecentrum (DC). Afgelopen weekend konden genodigden een kijkje nemen in het immens grote DC.

Tweede druk 'We hebben ze allemaal gekend…'

Henk Vis heeft het boek overhandigd aan Elly Engelsman-van Gelder, terwijl Wim Aalderink toekijkt. Foto: Lydia ter Welle

Dubbel zo dik als eerste druk

WINTERSWIJK – De tweede, herziene druk van 'We hebben ze allemaal gekend…', geschreven door Henk Vis, werd op zondag 5 november gepresenteerd. De auteur overhandigde een exemplaar van het boek aan Elly Engelsman-Van Gelder als vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Winterswijk en aan wethouder Wim Aalderink van de Gemeente Winterswijk, die ruimhartig bijdroeg aan de herdruk.

Door Lydia ter Welle

Na het welkomstwoord door Henk Vis kreeg Jik Nihom het woord, nazaat van de familie Nihom, en tevens bestuurslid van de Mr. F.W. Voorink Stichting die zich inzet voor het behoud en onderhoud van het synagogecomplex in Winterswijk. Zeven familieleden van Jik Nihom overleefden de bezetting niet. In zijn toespraak ging hij in op de familieleden die hij – als naoorlogse nazaat van de familie – wél heeft gekend. En op de herinneringen aan de overledenen die zij nog met hem konden delen.

Nihom prees Vis voor het vele speurwerk. "Want ik merk, dat ik troost put uit het feit dat er meer bekend is over hoe mijn vermoorde familieleden leefden, aan de herinneringen aan hen, die nu zijn opgetekend in dit boek. We kunnen hun naam nu noemen, over hen vertellen. Opdat zij niet worden vergeten." Hij benadrukte dat het belangrijk is om te weten wat er gebeurde. "Want als je niets weet, is het moeilijk om het een plek te geven. Zo vind ik het ook een troost om te weten dat er ook veel familieleden hun laatste rustplaats hebben gevonden, hier in Winterswijk."

Leren van de Oorlog
Henk Vis vormt samen met Mirjam Schwarz de werkgroep Leren van de Oorlog in Winterswijk. De werkgroep heeft een boek en een lesprogramma ontwikkelend voor bovenbouwleerlingen van het basisonderwijs. Dat lesprogramma omvat een leskist, alsmede een gastles door Mirjam of Henk, een rondleiding door de synagoge en een excursie langs de monumenten die herinneren aan de gevolgen van de Holocaust. Mirjam Schwarz legt uit: "We hebben dat programma ontwikkeld, opdat de verhalen verteld worden aan de kinderen, zodat ze beseffen wat er gebeurde. Dat mensen werden buitengesloten, en zelfs werden gedood, alleen vanwege hun afkomst: omdat ze Joods, Roma of Sinti waren. Dat er mensen zijn die geen laatste rustplaats hebben gekregen, maar die gewoon zijn vernietigd. En we roepen dan steeds dat de nazi's dat deden. Dat klopt ook wel, maar het waren wel Winterswijkse NSB'ers, Winterswijkse mensen van de politie en marechaussee, Winterswijkse mensen die sympathiseerden met de Duitsers, die hielpen om de Winterswijkse Joden te verraden. We hopen dat de kinderen ervan leren om met respect met elkaar om te gaan. Met respect voor een ander, ongeacht geloof, huidskleur of afkomst."

Nog niet klaar
Het noemen van de namen, het vertellen over de overledenen is nadrukkelijk verbonden met de joodse cultuur. Maar niet alleen daarom heeft Vis alle informatie verzameld. "Het is voor mij ook iets dat ik als een persoonlijke opdracht zie, iets dat ik moet doen. En is het nu klaar? Nee, dat denk ik niet. Als er naar aanleiding van dit boek nog meer informatie komt, ga ik dat ook weer vastleggen. In elk geval digitaal, en wie weet, ooit, ook nog weer in druk. Opdat zij niet worden vergeten."

Het boek werd overhandigd aan Elly Engelsman-van Gelder, als vertegenwoordiger van de Joodse Gemeenschap in Winterswijk. Elly Engelsman-van Gelder zat met haar moeder Sientje van Gelder-Weiler veilig ondergedoken, evenals haar broertje Jope en haar vader Aron David van Gelder. Het hele gezin overleefde zo de bezettingstijd, door de hulp van de families Stortelers en Bent, op twee onderduikplaatsen in Meddo.

Mevrouw Engelsman sprak haar grote bewondering uit voor het doorzettingsvermogen waarmee Henk Vis de gegevens voor het boek heeft verzameld en vastgelegd. Ook wethouder Wim Aalderink, tevens historicus, ontving een boek, omdat de gemeente heeft bijgedragen aan de realisatie van het boek.

Het boek is te koop bij boekhandels Kramer en Holders, voor 34,50 euro en via de website van de werkgroep Leren van de Oorlog, voor 30 euro plus verpakkings- en verzendkosten.

www.werkgroeplvdo.com

Max vermist

WINTERSWIJK - In Miste wordt kater Max vermist, omgeving Binnenboomweg, hij is een gecastreerde kater, cypers/grijs gestreept met een witte streep over de neus, voor witte voetjes en achter witte sokjes, hij is anderhalf jaar oud. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Theo

Het was in de jaren tachtig dat ik Theo Hartjes vaker tegen kwam. Hij was al actief in de PvdA, ik was nog een natuurbeschermer. Er waren in die tijd plannen om de diepere ondergrond van Winterswijk te misbruiken voor opslag van chemisch- en radioactief afval. Samen kwamen we terecht in een brede werkgroep, die al het Winterswijkse verzet bundelde. Het was het op twee na laatste onderwerp, later volgden alleen nog Tricot en Strandbad, dat veel mensen in beweging bracht.

Theo kende ik al langer. In 1975 waren we al 'samen' op vakantie geweest. De bestemming was het kleine Uedelhoven in de Eifel. Dat was ontdekt dankzij tante Mies, die bevriend was met mijn vader en moeder. "Ga daar ook eens heen", zei zij tegen mijn ouders. Dat was een goed advies, want zij zijn daarna nooit meer ergens anders op vakantie geweest. Tante Mies was de moeder van Sjoerd, Hans, Ferdi en Gerhard. Frans en Theo waren hun vrienden. Met zijn zessen sliepen ze in een tent in de grote tuin bij de woning waar wij verbleven. Het werd een vakantie vol bier en gezelligheid. Theo en de anderen moedigden mij aan om ook eens een biertje te nemen. Voor het eerst in mijn leven werd ik dronken en recalcitrant tegen mijn vader.

Tijdens die ondergrondse opslagfase sprak ik hem vaak als ik met de hond ging wandelen. Ik kwam dan langs de kantine van Hickory, waar ik hem verrassend vaak aantrof. Blijkbaar was er daar altijd een klusje te verrichten. We bespraken dan de actualiteit en steeds vaker de plaatselijke politiek. Ik was inmiddels ook PvdA-lid geworden en meldde me niet veel later aan als bestuurslid. Zonder Theo was dat niet gebeurd. En was ik in 1990 geen raadslid geworden en had ik niet 22 jaar lang samen met hem in één fractie gezeten.

Het regelmatige overleg bleef. Dat was er na het merendeel van de politieke vergaderingen. In de jaren negentig waren dat er veel meer. We hadden bijvoorbeeld nog acht commissies! Een glaasje hoorde er nog steeds bij. We evalueerden en bedachten leuke acties. Het vele geld dat aan het wegenonderhoud werd uitgegeven vonden wij niet nodig. Daarom reden we op een zaterdag door het buitengebied om allerlei wegen te fotograferen. De diashow in de commissie zorgde ervoor dat er daarna kritischer met het wegenonderhoud werd omgegaan.

Ik kan hier niet alle prachtige acties opnoemen waarbij Theo was betrokken. Onze fractiekamer in de Tricot wil ik nog wel noemen. We kwamen ermee op TV Gelderland, maar de fabriek werd geen gemeentehuis. Theo heeft dat altijd een gemiste kans gevonden. In 1994 toen Ton van Pelt burgemeester in Overflakkee werd, wilde Theo hem wel opvolgen. Niet alleen. We bedachten het duo-wethouderschap. Het lukte net niet. Theo als collegelid, dat werd toch gevreesd, want die zou zich teveel buiten de algemeen geaccepteerde paden begeven. Ik denk ook niet dat hij echt gelukkig was geworden als wethouder. Hij was het best op zijn plaats als vrije geest aan de zijlijn. Van daaruit kon hij veel beter zijn mooie ideeën kwijt. Helaas is hij er niet meer, maar hij zal altijd een inspiratiebron blijven.

Amivedi: Max vermist

Max wordt vermist in Miste. Foto: PR

WINTERSWIJK - In Miste wordt kater Max vermist, omgeving Binnenboomweg, hij is een gecastreerde kater, cypers/grijs gestreept met een witte streep over de neus, voor witte voetjes en achter witte sokjes, hij is anderhalf jaar oud.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Primeur in Nederland: musical 'Catch me if you can'

In de musical Catch Me If You Can zit FBI agent Carl Hanratty (Arno Oonk) jarenlang achter meesteroplichter Frank Abagnale Junior (Mark Wevers) aan. Foto: Sanne Wevers

WINTERSWIJK - Met de swingende Broadway musical 'Catch me if you can' heeft het Winterswijks Muziek Theater een landelijke primeur te pakken. Nog nooit eerder werd deze swingende musical in de Nederlandse theaters gespeeld. De musical is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en bekend van de gelijknamige film met Leonardo DiCaprio en Tom Hanks in de hoofdrollen. 'Catch me if you can' is op 23, 24, 25 en 26 november te zien in Theater De Storm in Winterswijk.

Van de makers van 'Hairspray' komt 'Catch me if you can' rechtstreeks van Broadway naar Winterswijk. Afdelingsvoorzitter Janneke Olthof: "Wij voelen wij ons ontzettend vereerd dat wij de rechten hebben gekregen om deze swingende musical te vertolken. Het is een echte Broadway musical met veel show, dans, glitter, glamour en invloeden uit de Jazzmuziek. De musical is speciaal voor ons in het Nederlands vertaald. Het verhaal speelt zich af begin jaren '60. De jonge, charismatische Frank William Abagnale Junior wordt op de luchthaven opgepakt door FBI-agent Carl Hanratty. Jarenlang vervalste Frank zijn papieren. Hij geeft zich onder meer uit als piloot, arts en advocaat. Hij omringt zich graag met mooie vrouwen en houdt er een dure levensstijl op na. De schone schijn spat werkelijk van het toneel en hij pakt iedereen in. Op theatrale wijze vertelt Frank zijn levensverhaal en neemt hij het publiek mee in deze feel-good musical voor het hele gezin", aldus Janneke.

Decor met projectie
De regie van deze musical is in handen van Jasper Korving, samen met Gerben Kruisselbrink het creatieve duo achter het Steengroeve Theater. "De film speelt zich af op vele locaties. Een hele klus om dat op het toneel goed over te brengen. We maken daarom dit jaar ook veel gebruik van projectie. De basis is de vertrekhal van het vliegveld, waar de musical begint en eindigt. Onze decorploeg heeft een enorm decor gebouwd waarbij de verschillende locaties uit de wanden van de terminals komen. Qua kleding en rekwisieten gaan we ook helemaal terug naar de jaren '60. De tijd van typemachines en cheques, toen er nog geen mobiele telefoons en computers waren. Op die manier nemen we het publiek mee in het ongemak van die tijd en helpen we ze om het geklungel van de arme FBI inspecteur te begrijpen. Qua regie is het een uitbundig stuk, dat komt door de opzwepende muziek die erin zit. Dans is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en dat is ook in deze musical te zien. Er wordt zelfs getapt."
De zestienkoppige bigband die de musical muzikaal begeleidt, heeft er een pittige kluif aan volgens muzikaal leider Gerben Kruisselbrink. "Jazz, Latin, rock en ballads wisselen elkaar in een rap tempo af. Het is echte bigbandmuziek, met veel moeilijke jazz. We hebben dit jaar een orkest met veel blazers. Het zijn allemaal mensen die veel ervaring hebben met bigband- en jazzmuziek. Het is lastige muziek om te spelen, want deze muziek vliegt echt door alle toonsoorten. Ook voor het WMT is deze musical een uitdaging qua zangstijl. Jazz hebben we nog niet eerder gezongen en dat is toch echt wel wat anders dan musical- of popmuziek. De muziek is heel toegankelijk en ligt lekker in het gehoor. Maar er moet snoeihard gewerkt worden door de muzikanten en de zangers, die vaak ook nog volop dansen. Het publiek heeft daar echter geen last van, voor hen is het vooral genieten van een muzikaal feestje."

Kaartverkoop
Catch Me If You Can is te zien van donderdag 23 tot en met zondag 26 november.
Kaarten kosten 33,50 euro (inclusief garderobe en pauzedrankje) en zijn te koop via theater De Storm: tel. 0543-519285 of de website theaterdestorm.nl.

Gemeenteraadslid Theo Hartjes onverwacht overleden

Theo Hartjes. Foto: Achterhoek Nieuws

WINTERSWIJK – Volkomen onverwacht is Theo Hartjes dinsdagmorgen vroeg overleden. Hij zat voor de PvdA sinds 1988 in de gemeenteraad en was in al die jaren een van de opvallendste raadsleden. Vanaf 2012 was hij fractievoorzitter en in 2014 lijsttrekker. In 2016 trok hij zich tijdelijk terug uit de raad vanwege een niertransplantatie. Daarvoor had hij al jarenlang moeten leven met een regelmatige nierdialyse. Onlangs was hij weer teruggekeerd in de gemeenteraad en leek het weer goed met hem te gaan.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ondergrondse opslag van afval
Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw was Hartjes actief in de PvdA in Winterswijk. Hij werd bestuurslid en kwam op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad. Dat leidde er toe dat hij in 1988 gemeenteraadslid werd. Dat was in een roerige tijd, want bestuur en fractie van de PvdA zaten in die tijd vaak niet helemaal op één lijn. Belangrijk twistpunt was de mogelijke ondergrondse opslag van chemisch en radioactief afval in de zoutlagen in de diepere ondergrond van Winterswijk. Die waren volgens deskundigen ongeschikt en onveilig hiervoor. Hartjes was intensief betrokken bij het verzet hiertegen en organiseerde nog een actie voor het gemeentehuis. Als raadslid bleef hij tegen die opslag. De rest van de fractie was daar nog niet aan toe, zodat het meteen al bijna het einde van zijn politieke carrière betekende.

Niet klakkeloos akkoord gaan
Ook in de jaren daarna, Theo Hartjes bleef gemeenteraadslid, was hij een kritisch raadslid. Een moeilijke discussie met burgemeester en wethouders ging hij niet uit de weg. Daarbij hield hij ook van het politieke spel. Ook al was de PvdA in zijn tijd nog een vanzelfsprekend onderdeel van het college van B en W, betekende dat niet dat overal maar klakkeloos mee akkoord moest worden gegaan. Met zijn financiële achtergrond, hij was na een periode als fietsenmaker verzekeringsagent geworden, bedacht hij elk jaar opnieuw bij de begrotingsbehandeling creatieve ideeën om PvdA-voorstellen te kunnen uitvoeren. Ze werden vaak aangenomen! Hartjes stond ook altijd klaar voor Winterswijkers, al dan niet partijgenoot, die het moeilijk hadden.

Weer per spoor naar Duitsland
Theo Hartjes hield van het debat in de gemeenteraad. Toch besloot hij deze zomer niet langer door te gaan. Hij was intussen al lang het langst zittende gemeenteraadslid. Toch ging zijn 25-jarig jubileum ongemerkt voorbij. Naast zijn raadswerk zette hij zich ook enorm in voor honkbalvereniging Hickory. Mede dankzij hem kreeg die een eigen sportcomplex bij Jaspers. Inmiddels is dat verplaatst naar het sportcomplex bij de FC Trias. Hartjes, in 1956 geboren in de Betuwe, was een echte Winterswijker, die er bijna iedereen kende en wist wat belangrijk was voor de toekomst van de gemeente. Al in de jaren negentig pleitte hij daarom voor het herstel van de spoorverbindingen met Duitsland. Tegenwoordig pleiten daar zelfs Achterhoekse burgemeesters weer voor.

HKK presenteert boek over politionele acties

Wim Konings. Foto: PR

'Helaas zal ik niet terugkomen zoals ik gegaan ben'

KOTTEN - 'Helaas zal ik niet terugkomen zoals ik gegaan ben' luidt de titel van een boek over een stuk bijna-vergeten geschiedenis, dat af en toe nog eens de pers haalt: de politionele acties in Indië. Dit boek wordt op zondag 26 november vanaf 14.30 uur bij café Schreurs in Kotten gepresenteerd door de stichting Historische Kring Kotten.

Meer dan 220 Winterswijkers zijn als dienstplichtig militair of als vrijwilliger tussen 1945 en 1950 in het voormalige Nederlands – Indië bij de politionele acties ingezet. Het is een stuk vergeten geschiedenis waarbij de titel goed past. Ze kwamen anders terug. Getekend door de strijd die werd verloren. Trauma's, nachtmerries, spanning op onverwachte momenten waren het resultaat bij velen die gingen en daardoor niet altijd goed begrepen.

Van de dienstplichtig soldaat Wim Konings uit Kotten zijn brieven en foto's uit de periode 1947 tot 1950 aan het licht gekomen en de kinderen van hem vonden dat het verhaal maar eens moest worden verteld. De Stichting Historische Kring kreeg deze materialen in bruikleen om hierover een boek te maken. Zijn verhaal, zijn brieven en foto's zijn vervat in een boek met contextuitleg wat de strijd feitelijk was. Het ontstaan ervan, maar ook hoe andere Winterswijkers reageerden vanuit Indië. Het verhaal van Wim Konings is universeel zodat je als lezer de omstandigheden van anderen zou kunnen herkennen.

Het prachtige land overviel Wim. De andere leefgewoonten van de bevolking en de schrijnende armoede deden Wim schrikken. Na een gewenningsperiode nam de spanning toe door de dagenlange patrouilles door de sawahs en het oerwoud. De angst omdat men elk moment als schietschijf zou kunnen dienen, greep om zich heen. Tussendoor kwam het normale soldatenleven met wachtlopen, sportwedstrijden en het uitgaan aan de orde. De behoefte aan bepaalde ontbrekende goederen en het verlof passeerden de revue. Hoe om te gaan met de meisjes…?

Ondertussen dwaalden de gedachten van Wim regelmatig af naar zijn geliefde buurtschap Kotten, naar familie, buren en zijn vrienden van de TOEP. Het verlangen om thuis op de boerderij te zijn, 's zondags naar het voetballen te gaan en om 's avonds naar de Harmonie te kunnen. Het leven van de jaren na de Tweede Wereldoorlog spreekt uit het boek.
Begin augustus 1949 liet de politionele actie, die was verworden tot een oorlog, zich gelden. Wim raakte in een ravijn zwaargewond aan zijn benen.

Ondanks een bijna-omsingeling werd Wim uit het strijdgewoel omhoog getakeld en afgevoerd. In het militair hospitaal van Medan (Noord-Sumatra) werd hij geopereerd. Vijf lange maanden van liggen en herstel volgen. Ondertussen reageerden familie, vrienden, buurtgenoten en kennissen. Het verhaal sloeg in Kotten in als een bom. Zonder dat de achterblijvers een goed beeld van het land en de strijd aldaar hadden was dit in augustus 1949 het gesprek van de dag. Ondertussen publiceerde de Nieuwe Winterswijkse Courant over de strijd in de voormalige kolonie. Dienstplichtigen plaatsten bedankjes en groeten de Winterswijkers.

Op zondagmiddag 26 november wordt het boek door de Stichting Historische Kring Kotten gepresenteerd aan de hand van een inleiding door de bewerker van de materialen. Henk te Kulve zal dan het hedendaagse Indonesië verbinden met de vergeten strijd en in het bijzonder de soldaat Wim Konings. Het boek is dan die middag tegen een prijs van 17,50 euro verkrijgbaar.

Bestellen via historischekringkotten@hotmail.com of via de Vrienden van de Kring kan ook. Indien de bestelling moet worden verzonden, worden er verzendkosten in rekening gebracht. Het boek telt 212 pagina's in hardcover. Deze prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Kottens Belang. In de boekhandel kost het boek 19,95 euro.
Belangstellenden zijn welkom bij de presentatie op zondag 26 november bij café Schreurs; aanvang: 14.30 uur.

Vanaf een bankje

Het bankje aan de rand van de Meddose veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Aan de rand van het Meddose veen

Door Bernhard Harfsterkamp

Dode bomen in de rand van het Meddose veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Grote zilverreiger bij plas aan de rand van het veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Grote bossen en natuurgebieden zijn er niet veel in het Winterswijkse waardevolle cultuurlandschap. Het is toch vooral kleinschaligheid dat het beeld bepaald. Dat is niet altijd zo geweest. Wel in het oudste deel, het oude hoevenlandschap, maar daarbuiten lagen tot in de 20ste eeuw uitgestrekte heidevelden en een enkel veengebied. Het Korenburgerveen is daarvan een groot restant. Het heeft inclusief de bufferzone een oppervlakte van zo'n 400 hectare.

Er is een periode geweest dat het Korenburgerveen zelfs aangeduid kon worden als het grootste bos van Winterswijk. Op de schrale graslanden, het enkele heitje en de veenputten na, groeide het steeds verder dicht. Belangrijkste reden was dat het veen verdroogde. Dat dit is veranderd kan ik vanaf het bankje aan de Kooiveldweg meteen zien. In de rand van het Meddoseveen staan steeds meer dode bomen. Het is er te nat voor ze geworden en dan sterven ze af. De mens heeft hiervoor wel moeten helpen. Overal in het veen zijn damwanden aangebracht om het water niet weg te laten stromen.

Korenburgerveen? Meddose veen? De namen lopen door elkaar. Het hele veen wordt doorgaans Korenburgerveen (en vroeger Kolenbarger- en Konenbergerveen) genoemd. Het gedeelte ten oosten van de spoorlijn naar Zutphen is het Meddoseveen, want gelegen in de buurtschap Meddo. Het noordelijk stuk van het westelijk deel is het Vragenderveen en rest werd ook weer Korenburgerveen genoemd. In engere zin, werd er dan bij gezegd. De naam Corlese veen wordt daarvoor ook wel gebruikt. Het Meddose veen is het gedeelte dat gedeeltelijk is opengesteld. Daar in de verte achter die dode berken loopt ergens het wandelpad en staat de uitkijktoren van waaruit je een mooi uitzicht over een deel van het natuurgebied hebt.

Voor de dode bomen ligt een grote plas. Daar zie ik iets wits. Ik heb een vermoeden, maar nadat ik de kijker uit de fietstas heb gehaald, weet ik het zeker. Het is de grote zilverreiger. Zo'n vijftien jaar geleden zag ik er voor het eerst één vliegen bij de Groenlose Slinge. Ik dacht dat het een albino blauwe reiger was. Wist ik veel. Gelukkig raadpleegde ik daarna een echte kenner. Sindsdien heb ik de grote zilverreiger steeds vaker zien op duiken in Winterswijk en Aalten. Tegenwoordig is het een gewone verschijning geworden in de herfst en winter.

Die witte reiger valt meteen op als die in een weiland of plas staat of overvliegt. Ze overnachten in groepen, bij de kleine Slingeplas bij Bredevoort en ook wel bij de grote plas aan de Driemarkweg. In lente en zomer zijn ze bij de Oostvaardersplassen te vinden, waar ze broeden. Het zal mij niet verbazen wanneer er in de komende jaren enkele in onze omgeving blijven hangen. Misschien is de rand van het Meddose veen er zelfs wel geschikt voor. Vanaf het bankje zie ik niet alleen de reiger, maar kijk ik ook uit over een bijna kale vlakte met hier en daar een boom. Nog niet zo lang geleden lagen hier graslanden. Totdat de voedselrijke bovenlaag werd verwijderd. Op het witte voedselarme zand, ook wel klapzand genoemd, zal zich geleidelijk aan heide en schraalland ontwikkelen. De woeste grond van weleer keert hier en daar terug. Maar ik had het ook mooi gevonden wanneer hier natte bloemrijke hooilanden hadden gelegen, zoals ooit overal rondom het Korenburgerveen lagen. Daarvan had ook wel wat meer mogen overblijven.

Agro Service Winterswijk houdt open huis

Rob Boeijink en Harm Kappers bij hun nieuwe pand. Foto: Niels Blikman

WINTERSWIJK – Agro Service Winterswijk is een jong en groeiend bedrijf, dat sinds oktober gevestigd is aan de Snelliusstraat 28 in Winterswijk. Daar heeft het landbouwmechanisatiebedrijf de beschikking over een werkplaats van maar liefst 600 vierkante meter.

Door Lydia ter Welle

Agro Service Winterswijk houdt zich bezig met reparatie, service en onderhoud van land- en tuinbouwmachines, las- en constructiewerk en het maken en repareren van hydraulische slangen.

Ook Duitse klanten weten Agro Service te vinden

Ook verkoop van tuin- en landbouwmachines behoort tot de mogelijkheden. Agro Service werkt niet alleen in Winterswijk en wijde omgeving, ook klanten over de grens in Duitsland weten het bedrijf uitstekend te vinden.

Rob Boeijink en Harm Kappers zijn de compagnons die het bedrijf begonnen. "We zijn in 2015 gestart aan de Lorentzstraat maar daar groeiden we al snel uit ons jasje. Daarom zijn we gaan zoeken naar een nieuwe, ruimere jas, en die hebben we gevonden aan de Snelliusstraat, in de voormalige timmerhal van de WBC. Daar hebben we echt ons plekje gevonden, en dat willen we graag laten zien aan iedereen. Aan onze klanten, die we dankbaar zijn voor het in ons gestelde vertrouwen, maar ook aan iedereen die wel eens wil zien wat wij als Agro Service Winterswijk te bieden hebben", vertelt Rob Boeijink. Daarvoor houdt Agro Service een open dag op vrijdag 24 november van 10.00 tot 21.00 uur.

Begonnen als landbouwmechanisatiebedrijf, doet het bedrijf intussen veel meer. "We voeren bijvoorbeeld ook reparaties uit bij industriële bedrijven en de hydrauliekservice maakt een grote vlucht. Niet alleen bij agrarische bedrijven maar ook bij allerlei andere bedrijven. Want wie met een hydraulische machine aan het werk is, zit niet te wachten op defecten zoals een lekkage.

Als dat gebeurt, komen wij in beeld: we repareren ter plekke of in onze werkplaats en persen desgewenst nieuwe slangen op maat. Voor dit soort en andere reparaties waarbij snel handelen geboden is, zijn we ook 24/7 bereikbaar", legt Boeijink uit.

De open dag op vrijdag 24 november duurt van 10.00 tot 21.00 uur.

Agro Service Winterswijk nodigt alle belangstellenden uit om een kijkje te komen nemen aan de Snelliusstraat 28.


www.agroservicewinterswijk.nl

Jan ter Haar verzorgt lezing over glas-in lood

Een voor 'De Stijl' kenmerkend glas in lood raam. Foto: PR

WINTERSWIJK - Oud-Aaltenaar Jan ter Haar verzorgt op donderdag 23 november een lezing in over glas-in-lood in de Museumfabriek.

'Verdwenen ramen Villa Allegonda worden besproken'

Honderd jaar geleden richtte Theo van Doesburg het tijdschrift 'De Stijl' op. Tot de kunstenaars die de toezegging deden mee te werken behoorden Mondriaan, Bart van der Lick, Vilos Huszar en Rietveld. Ter gelegenheid van de oprichting van het tijdschrift verzorgt voormalig Aaltenaar Jan ter Haar op 23 november, op verzoek van de Vereniging Het Museum, een lezing in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 in Winterswijk. Ter Haar was vanaf 1983 docent/consulent schilderen in Katwijk en heeft een grote passie voor glas-in-lood werk. Hij deed veel onderzoek naar glas-in-lood in Katwijk Hij deed ook onderzoek naar het gedenkraam uit de Aaltense Oosterkerk. Volgens Carel Blotkamp, een bekende kunsthistoricus en hoogleraar moderne kunst aan de VU, waren de eerste glas-in-lood ontwerpen van Theo van Doesburg het begin van het abstraheren van natuurlijke vormen naar rechthoekige vlakken met primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Dit is iets wat kenmerkend is voor 'De Stijl'. Ter Haar spitst zijn lezing in Winterswijk toe op de glas-in-lood composities die Theo van Doesburg ontwierp. Ook zal hij de bezoekers vertellen over het maken van replica's van de verdwenen glas-in-lood ramen uit Villa Allegonda uit 1917 in Katwijk, de eerste villa die gebouwd werd in de stijl van De Stijl. De lezing van Jan ter Haar begint om 20.00 uur. Voor leden van de Vereniging Het Museum bedraagt de entreeprijs drie euro. Niet leden betalen vijf euro.

OBK Miste speelt blijspel 'Als er maar muziek in zit'

De medewerkenden aan de toneelvoorstelling van OBK in Miste. Foto: PR

MISTE - OBK Miste speelt op zaterdag 25 november het komische blijspel 'Als er maar muziek in zit' geschreven door Evelien Evers. De uitvoeringen beginnen om 14.30 uur en om 20.00 uur bij Café-Restaurant Den Tappen in Miste.

In dit stuk gebeurt er elke keer wel iets bij de muzikale familie Derksen. Joris zorgt regelmatig voor opschudding om met steeds een ander vriendinnetje thuis te komen.

Desi is zo'n aardig meisje en zit ook bij de muziek, maar Joris houd het liever bij aparte verschijningen, wat veel hilariteit met zich mee brengt. Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan degelijke zus Sandra met aparte vogel André, welke al jaren bij elkaar zijn.

Af en toe komt Opa Derksen even langs om de boel eens flink voor de gek te houden. Oma Lieftink is de stoorzender van het geheel. Een zeurderig type is Oma Lieftink, wat voor Opa Derksen weer genoeg voer is voor een valse noot aan zijn kant.

Al met al is het een stuk met veel humor en rare verwikkelingen. Een leuk stuk voor mensen van alle leeftijden die graag een ontspannen middag of een avondje uit willen beleven.

De regie is in handen van Willy Woordes, souffleuse is Lutina Woordes.

Certificaat voor jeugdopleiding FC Winterswijk

Klaas-Jan Huntelaar overhandigt het certificaat aan vice-voorzitter Pieter Tomesen. Foto: Marco ter Haar

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - FC Winterswijk ontving vorige week uit handen van niemand minder dan Klaas-Jan Huntelaar het een kwaliteitscertificaat voor de jeugdopleiding. Het certificaat werd toegekend na een uitgebreid onderzoek.

Tomesen, donderdagavond vervanger van de verhinderde voorzitter Gerrit te Kolste, was blij met het certificaat. "We kunnen trots zijn op deze waardering. Dit is een compliment aan iedereen die bij de opleiding betrokken is, spelers, ouders, trainers en leiders. Maar we zijn nog maar onderweg, er moet nog veel gebeuren."
Het bestuur van FC Winterswijk besloot de KNVB en NMC Bright een onderzoek te laten doen omdat het wilde weten hoe goed de jeugdopleiding van de club is. "NMC Bright heeft een presentatie verzorgd en naar aanleiding daarvan heeft het bestuur besloten deze audit te laten doen. Het bestuur wilde weten waar de jeugdopleiding stond", aldus Boeyink.
En dus controleerden de KNVB en NMC Bright de jeugdopleiding van FC Winterswijk op 64 punten, zoals het technisch beleidsplan, het niveau van de opleiding, de trainers, de interne scouting, het aantal trainingsuren en het percentage zelf opgeleide spelers in het eerste zondagelftal. "Die mensen hebben gesproken met jeugdtrainers als Martijn Meerdink, Jesse Rutgers, Sander Westrum, Martijn Prinsen (nu niet meer actief bij FC Winterswijk, BK) en Justin de Zwart", aldus Van Zeist. "Ze hebben de accommodatie doorgelicht. De faciliteiten hebben ze gecontroleerd, waarbij ze onder meer hebben gekeken of er genoeg ruimte was om de trainen, de grootte van de groepen en het trainingsmateriaal. Ze hebben gekeken naar de onderlinge samenwerking tussen de trainers in verband met doorschuiven van spelers."

Tenslotte woonden de vertegenwoordigers van de voetbalbond en NMC Bright een aantal trainingen bij. "Ze waren heel content met ons werk bij de onderbouw: de kleine veldjes, het aantal balcontacten, het leerklimaat en het spelplezier. De trainers weten wat ze moeten doen", aldus Van Zeist. Boeyink: "De trainers krijgen de grote lijnen aangereikt, de trainingen vullen ze zelf in."
Van de 64 te beoordelen punten scoorde FC Winterswijk op zestig een voldoende. "Dat is het minimum", aldus Boeyink. Aan vier punten heeft de club minder aandacht besteed. Een daarvan is het gesprek van vertegenwoordigers van de club met ouders en kinderen. "Daar moet nog structuur in komen, een eenduidige lijn. Ja, daar gaan we nog wel aandacht aan bestede", aldus Boeyink. Wanneer dat zijn beslag krijgt, is nog niet duidelijk. Van Zeist: "Dat gaan we nog bekijken."

Het certificaat is drie jaar geldig. Dan volgt opnieuw een onderzoek van de KNVB en NMC Bright, dat sportverenigingen helpt bij het verbeteren van de prestaties en in Nederland geldt als de grootste expert op het gebied van certificering op het gebied van de sport. "Voordeel is dan dat we dan alle informatie op papier hebben", aldus Boeyink. FC Winterswijk heeft over drie jaar ook de mogelijkheid op te gaan voor het certificaat Regionale Jeugdopleiding, waarover dertig amateurclubs (waaronder het Doetinchemse DZC'68) beschikken en waarvoor de eisen uiteraard strenger zijn. Zo dient de vereniging dan te beschikken over drie op divisieniveau spelende jeugdteams te beschikken (FC Winterswijk heeft nu een divisieteam: de JO13-1). Zover wil Van Zeist echter nog niet denken. "Laten we eerst de organisatie nog strakker en beter neerzetten dan dat die al is en de communicatie en de faciliteiten voor zowel de prestatieve als de recreatieve tak nog verder verbeteren."

Verrassende uitslagen bij WDV-huisdamtoernooi

WINTERSWIJK - Op de derde speeldag van het huisdamtoernooi, woensdag 8 november, werd er een apart sneldamtoernooi gehouden, met een speeltempo van 5 minuten per speler plus 5 seconden per gespeelde zet. Door die tijdsdruk is het een totaal andere discipline dan bij de andere wedstrijden.

Vooraf leken, de buiten mededinging meespelende WDV'ers, Gerwin Doornink en Augustin Saouadogo de te kloppen mannen te zijn. Achteraf bleek dit echter niet het geval te zijn. Het niveau van alle deelnemers bleek dicht bij elkaar te liggen, waardoor iedereen van elkaar kon winnen met verrassende uitslagen en eindstand tot gevolg.

Met nog één ronde te gaan stonden Ronald ten Hagen en Henk Freriks samen bovenaan. In een onderling duel mochten ze uitvechten wie het sneldamtoernooi zou winnen. Bij een gelijkspel zou Marcel Krosenbrink nog kunnen aansluiten. Spannend werd de strijd om de titel echter niet, want Ronald wist al vroeg in de partij een winnende damcombinatie uit halen en won daardoor het sneldamtoernooi. Marcel wist zijn laatste partij te winnen en werd daardoor 2e, Henk 3e.

De eindstand had echter net zo goed anders kunnen uitvallen, zo kwam Ronald in zijn partijen tegen Augustin en Herby Aalders nog goed weg, omdat mogelijke combinaties voor de tegenstander, mede door tijdnood, niet werden gezien.

De eindstand met puntentotaal van het sneldamtoernooi:
1. Ronald ten Hagen 8, 2. Marcel Krosenbrink 7, 3. Henk Freriks 6, 4. Augustin Saoudadogo (BM) en Gerwin Doornink (BM) 4, 6 Herby Aalders 1.

22 November is de laatste speeldag van het huisdamtoernooi inclusief prijsuitreiking.

Marathonpartij en damrentree

WINTERSWIJK - Tegelijk met het huisdamtoernooi werd er in de Winterswijkse damcompetitie weer fanatiek en lang gestreden om de punten.

Theo Stoverinck hield vooraf rekening met een lastige partij tegen meervoudig clubkampioen Erik Oonk, maar dat werd het niet, omdat Erik al vroeg in de partij een Coup Phlippe over het hoofd had gezien met schijfverlies tot gevolg. Hierna probeerde Erik het nog wel, maar maakte Theo geen fout meer (2-0).

Wim Klaassen maakte na een jaar niet deelgenomen te hebben in de competitie weer zijn rentree. Tegen John van Laarhoven leek er een puntje er lange tijd wel in te zitten, maar kwam Wim uiteindelijk net tekort, doordat hij 3 schijven moest offeren om zelf door te breken naar dam. Dit was voor John genoeg om er een overmachtseindspel van te maken (0-2).

In de opening ontweken Zeeg Jongkoen en Wim Bennink de confrontatie door de schijven middels enkele ruilen ver van elkaar te houden. Toen in een uitgedunde stand de schijven weer bij elkaar kwamen zagen beiden geen winst meer en kwam men remise overeen (1-1).

In de partij tussen Jan Elgershuizen en Thomas Esselink was er meer strijd, maar konden beiden de winst niet vinden (1-1).

De langste partij ging tussen Frank ten Hagen en Wim Sonderen. Frank kon hier niet profiteren van een op het oog aanvallende voorpost van Wim. Hierna nam Wim langzaam het centrum over en kwam in gewonnen positie te staan. Wim ging krampachtig op zoek naar de winst, maar kon deze niet vinden, waarna Frank, iets na 12 uur, een 3 om 1 eindspel kon afdwingen met remise tot gevolg (1-1).

John van Laarhoven komt door de overwinning met 8 punten uit 6 wedstrijden bovenaan te staan samen met Erik ten Hagen, hoewel John wel 2 wedstrijden meer heeft gespeeld. Kees Spruijt (7 uit 4) en Theo Stoverinck (6 uit 4) staan ook nog in de buurt van de koppositie.

Grote opkomst WSG

WINTERSWIJK - Na een week vol teamwedstrijden ging schaakclub WSG weer over tot de orde van dag, alhoewel 16 partijen op één avond wel een seizoensrecord betekende. De meeste favorieten wisten toch minimaal een remise te scoren. Jochem Mullink bleef ondanks een puntendeling koploper. De meest verrassende uitslag was misschien nog wel de winst van Oscar Wamelink op routinier Bert te Sligte. Bij de jeugd is Daniël Barachtjansky nog ongeslagen aan het einde van de eerste periode.

Uitslagen: Mullink-Abbink ½-½, Musholt-W.Schmeing ½-½, Lehr-Harbers 0-1, Krosenbrink-M.Schmeing 1-0, Van de Laar-Eisenbart 1-0, Wamelink-Te Sligte 1-0, Schuurmans-Klein Langenhorst 1-0, L.Maris-Boogaard 0-1, Te Brinke-Nabizadeh 1-0, Burgers-Ev.Maris 1-0, Labee-Eckhardt ½-½, Er.Maris-Klein Poelhuis 1-0, Van Beek-Wolters 1-0, Van Harxen-Freriks ½-½, Slager-Poole 1-0, Ruesink-Wiggers 1-0.

Uitslagen jeugd: Mick Broshuis-Daniël Barachtjansky 0-1, Wietse Stoverinck-Jorik Maksuti 1-0, Fenna Menkhorst-Bram Wilterdink 0-1, Daniël Meimandy-Sylvan Vrieze 0-1, Merijn Hofstra-Loriane Azema Verschuren 1-0.

Zingende, dansende en acterende mannen gezocht

Het WMT nodigt mannen uit voor een kijkje achter de schermen bij Catch me if you can. Foto: Sanne Wevers

WINTERSWIJK - Het Winterswijks Muziek Theater is op zoek naar mannen uit de regio Achterhoek die mee willen zingen, dansen en acteren bij dit actieve amateur muziektheater gezelschap. Geïnteresseerde mannen worden uitgenodigd voor de voorstelling van de huidige productie 'Catch me if you can' op zondagmiddag 26 november met een exclusief kijkje achter de schermen. Het Winterswijks Muziek Theater bestaat uit ongeveer 60 enthousiaste leden afkomstig uit de hele Achterhoek en soms van ver daar buiten. Afdelingsvoorzitter Janneke Olthof: "Wij zijn een zeer enthousiast amateurgezelschap en staan jaarlijks in november in Theater De Storm in Winterswijk met een grote musical. Af en toe maken wij ook een uitstapje naar het Steengroevetheater, zoals vorig jaar met MDZN8D (Midzomernachtsdroom). Wij repeteren iedere donderdag om 20.00 uur in De Klephoorn in Winterswijk." Volgend jaar brengt het WMT de musical 'Hair'. Voor een goede koorverdeling is het gezelschap daarom op zoek naar aanvulling bij de mannen, zowel tenor, bariton als bas. "Mannen die willen ervaren of het WMT een vereniging voor ze is, kunnen zich opgeven voor de matinee voorstelling van de musical 'Catch Me If You Can' op zondag 26 november. In de pauze krijgen ze een rondleiding achter de schermen. Daarna kunnen ze in december drie keer vrijblijvend mee repeteren voordat een stemtest wordt afgenomen. De nieuwe leden kunnen dan in januari meedoen aan de audities voor een rol in onze volgende productie Hair", aldus Janneke. Geïnteresseerde mannen kunnen voor aanmelding of verdere vragen contact opnemen via e-mail: info@winmt.nl

Meezingkoor Winterswijk van start bij Boogie Woogie

WINTERSWIJK - Iedereen die anderstalig is en van zingen houdt, én iedereen die Nederlandstalig is, van zingen houdt en dat graag doet samen met mensen van verschillende nationaliteiten, is welkom om Nederlandse liedjes te komen zingen bij Boogie Woogie.

In navolging van het succesvolle Zing Nederlands Met Me in Paradiso, start Boogie Woogie in samenwerking met het Graafschap College en dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Winterswijk, de Winterswijkse variant.
Britse onderzoekers toonden aan dat het aanleren van woorden uit een andere taal sneller gaat door liedjes te zingen. Dat is niet alleen zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Reden te meer om lekker samen te zingen.
Op maandag 20 november komt het Meezingkoor voor het eerst bij elkaar van 10.00 tot 12.00 uur in de concertzaal van Boogie Woogie.
Het meezingkoor staat onder leiding van dirigent en pianist Annemarie Hilferink. Er zijn twee bijeenkomsten per maand, steeds op de maandagmorgen. Naast het zingen van leuke liedjes drinken de aanwezigen dan ook gezellig samen koffie. Want Nederlands leer je door te zingen én te praten. Het repertoire is divers, van de hedendaagse popmuziek tot Hollandse hits.
Meedoen is gratis maar aanmelden is wel wenselijk in verband met de voorbereiding. Aanmelden kan bij Boogie Woogie, telefoon 0543 51 55 69, of per e-mail: info@boogiewoogie.nl.

Family Day bij Intratuin Bredevoort

BREDEVOORT - Na het succes van vorig jaar houdt Intratuin Bredevoort ook dit jaar een Family Day, en wel zondag 19 november. Het evenement heette vroeger Ladies Night, maar sinds vorig jaar is het voor het hele gezin: Damily Day dus, van 10.00 tot 17.00 uur.

Het hele tuincentrum is weer omgebouwd in najaars- en kerstsfeer. Er worden diverse ideeën getoond om het huis, de tuin en het terras aan te kleden voor de komende wintermaanden.
Er worden demonstraties gegeven zodat iedereen vervolgens thuis zelf aan de slag kan. Op de kerstafdeling kan men kennismaken met de nieuwste trends en ideeën voor de komende feestdagen.

Er is een speciale koffiehoek gecreëerd en deze word bemand door leden van gymnastiekvereniging Prinses Margriet uit Bredevoort. De opbrengst komt ook geheel ten goede aan deze club. Buiten staat een kraam van bakkerij Vaags met oliebollen en een kraam met patat en natuurlijk de viskraam.

Natuurlijk is er medewerking gezocht met bedrijven die ook iets te bieden hebben voor de hele familie. Zo komen Schoenmode Jeannette uit Gaanderen, Geitenboerderij Brömmels uit Woold, Spar Bredevoort, WBE Wildbeheer Eenheid uit Aalten, Hengelsportvereniging De Karper uit Winterswijk en vele anderen. Zie ook de advertentie elders in deze krant.
Twee koren, RockPops uit Winterswijk 's morgens en na de middag Kiekan van de Heelweg, zorgen voor de muzikale omlijsting. Kinderen kunnen zich laten schminken.

Jongeren brengen hilarisch stuk op de planken

MEDDO - Het jongerentoneel van Toneelvereniging Eendracht Meddo houdt op zaterdag 16 december een komische uitvoering in zaal De Eendracht. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Het stuk gaat over de zussen Jill en Emma en hun broer Sem, zij hebben een oud huis in de buurt van het HKM College geërfd, maar omdat ze de hypotheeklasten niet kunnen betalen dreigen ze het huis te verliezen aan
de bank. Om hun financiële problemen op te lossen verhuren ze het huis als meidenstudentenhuis. Alles schijnt perfect te verlopen tot de strenge studentendecaan weigert het huis te openen als de beheersters, twee oude vrijgezelle tantes van Jill, Emma en Sem, niet aanwezig zijn. Ondertussen zijn de jonge studentes klaar om de kamers te betrekken. Geen probleem! Sem en zijn vriend Jip duiken in de al aangekomen koffers en verkleden zich als de twee tantes. Loopt dat allemaal wel goed af? En zal de decaan de jongens herkennen? Kortom het is een hilarisch en avondvullend stuk, gespeeld door de jongeren van de toneelvereniging.

Filmhuis Winterswijk vertoont Die göttliche Ordnung

Een scène uit 'Die göttliche Orduning'. Foto: Zodiac Pictures

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 28 november vanaf 18.30 en 21.00 uur de film 'Die göttliche Ordnung'. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Die göttliche Ordnung opent met heftige beelden uit het Amerika van rond 1970. Demonstraties tegen de Vietnam-oorlog en protestmarsen van feministen trekken voorbij. De wereld staat in brand. "Maar bij ons was het alsof de wereld had stilgestaan", vertelt hoofdpersoon Nora. En 'ons', dat is een klein gezapig bergdorpje in een gezapig kanton in het oh zo gezapige Zwitserland.

De Zwitserse inzending voor de Oscars vertelt het verhaal vanuit Nora's perspectief. Zij is een jonge huisvrouw met een man en twee zoons en een kalm voortkabbelend leventje. Maar bij Nora kriebelt het, ze wil meer dan dat. Eigenlijk wil ze wel solliciteren op een baantje bij een reisbureau maar dat vindt haar echtgenoot maar niks. Nora gaat uiteindelijk nog veel verder dan dat...

Ontbijt op Daltonschool de Vlier

Schoolontbijt op De Vlier. Foto: PR

WINTERSWIJK - Wat is nu leuker dan de dag beginnen met een heerlijk ontbijt met de klasgenoten! De leerlingen van Daltonschool de Vlier kwamen op woensdag 8 november hongerig de klas in. En nadat iedereen een plekje had gevonden naast zijn of haar vriendje of vriendinnetje konden alle leerlingen genieten van een heerlijk ontbijt in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. De Plus uit Winterswijk had een heerlijk ontbijt verzorgd, er was van alles te krijgen. "Wat is er mooier dan zelf je brood smeren en daar van alles op te strooien en te smeren? Het was een heel gezellig begin van de dag. Helaas is het niet elke dag schoolontbijt!", zo reageerden de kinderen.

Workshop Opstellingen van het Verlangen

MISTE - Op 25 november en 9 december houdt Josien Krosenbrink wederom een tweedaagse workshop met Opstellingen van het Verlangen, begeleid door Wilma te Paske. Tijdens deze bijzondere dagen komt iedereen aan de beurt met een eigen vraag. Het is een unieke methode om antwoorden te krijgen omtrent de onbewuste processen in jezelf en jouw gedrag. Zo kan zichtbaar worden, wat lang verborgen was. Oude ballast wordt losgelaten en er komt nieuw perspectief in beeld. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het verlangen waarvan men soms ver van afgedwaald is . Men vindt zichzelf terug en komt in de eigen kracht. Hierdoor voelt men zich vrij, evenwichtig en sterk. De krachtige werking van opstellingen is ruimschoots aangetoond, getuige de groei van deze methode in de reguliere gezondheidszorg en in bedrijven. Aanmelden voor de tweedaagse workshop kan bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540.

Jongeren voeren hilarisch stuk op

MEDDO - Het jongerentoneel van Toneelvereniging Eendracht Meddo houdt op zaterdag 16 december een komische uitvoering in zaal De Eendracht. De voorstelling begint om 20.00 uur. Het stuk gaat over de zussen Jill en Emma en hun broer Sem, zij hebben een oud huis in de buurt van het HKM College geërfd, maar omdat ze de hypotheeklasten niet kunnen betalen dreigen ze het huis te verliezen aan de bank. Om hun financiële problemen op te lossen verhuren ze het huis als meidenstudentenhuis. Alles schijnt perfect te verlopen tot de strenge studentendecaan weigert het huis te openen als de beheersters, twee oude vrijgezelle tantes van Jill, Emma en Sem, niet aanwezig zijn. Ondertussen zijn de jonge studentes klaar om de kamers te betrekken. Geen probleem! Sem en zijn vriend Jip duiken in de al aangekomen koffers en verkleden zich als de twee tantes. Loopt dat allemaal wel goed af? En zal de decaan de jongens herkennen? Kortom het is een hilarisch en avondvullend stuk, gespeeld door de jongeren van de toneelvereniging.

Meezingkoor van start bij Boogie Woogie

WINTERSWIJK - Anderstaligen die van zingen houden, én iedereen die Nederlandstalig is en van zingen houdt en dat graag doet samen met mensen van verschillende nationaliteiten, kan Nederlandse liedjes komen zingen bij Boogie Woogie. In navolging van het succesvolle Zing Nederlands Met Me in Paradiso, start Boogie Woogie in samenwerking met het Graafschap College en dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Winterswijk, de Winterswijkse variant. Britse onderzoekers toonden aan dat het aanleren van woorden uit een andere taal sneller gaat door liedjes te zingen. Dat is niet alleen zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Redenen genoeg om lekker samen te zingen. Op maandag 20 november komt het Meezingkoor voor de eerste keer bijeen van 10.00 tot 12.00 uur in de concertzaal van Boogie Woogie. Het meezingkoor staat onder leiding van dirigent en pianist Annemarie Hilferink. Er zijn twee bijeenkomsten per maand op de maandagmorgen. Naast het zingen van leuke liedjes drinken de aanwezigen ook gezellig samen koffie. Want Nederlands leer je door te zingen én te praten. Het repertoire is divers, van de hedendaagse popmuziek tot Hollandse hits. Meedoen is kostenloos maar aanmelden is wel wenselijk in verband met de voorbereiding. Aanmelden kan door te bellen naar Boogie Woogie, tel: 0543 51 55 69, of door te mailen naar info@boogiewoogie.nl

Family Day bij Intratuin

BREDEVOORT - Ook dit jaar houdt Intratuin een Family Day, en wel zondag 19 november van 10.00 tot 17.00 uur. Het is een dagje uit voor het hele gezin waar men inspiratie kan opdoen voor de feestdagen. Het hele tuincentrum is weer omgebouwd in najaars- en kerstsfeer. Er worden ideeën getoond voor sfeer in huis en tuin. Er worden demonstraties gegeven waar men thuis mee aan de slag kan. Op de kerstafdeling kan men kennismaken met de nieuwste trends voor de feestdagen. Er is een koffiehoek gecreëerd die wordt bemand door leden van gymnastiekvereniging Prinses Margriet uit Bredevoort. De opbrengst komt ook geheel ten goede aan deze club. Buiten staat een kraam van bakkerij Vaags met oliebollen en een kraam met patat en natuurlijk de viskraam. Natuurlijk is er medewerking gezocht met bedrijven die ook iets te bieden hebben voor de hele familie. Zo komen Schoenmode Jeannette uit Gaanderen, Geitenboerderij Brömmels uit Woold, Spar Bredevoort, WBE Wildbeheer Eenheid uit Aalten, Hengelsportvereniging De Karper uit Winterswijk en vele anderen. Zie ook de advertentie elders in deze krant. Twee koren, RockPops uit Winterswijk 's morgens en na de middag Kiekan van de Heelweg, zorgen voor de muzikale omlijsting. Kinderen kunnen zich laten schminken op de Family Day.

HSF Logistics opent nieuw distributiecentrum

Het nieuwe distributiecentrum, waar zeven dagen per week levensmiddelen worden opgeslagen en omgeladen. Foto: Lydia ter Welle

WINTERSWIJK - Transportbedrijf HSF Logistics Winterswijk heeft een nieuw distributiecentrum (DC) gebouwd. Daarin worden per week 5,5 miljoen kilo levensmiddelen opgeslagen en omgeladen.

Er is een volledig geautomatiseerd systeem voor verladen van hangend vlees, waar in twee dagen tijd nét zoveel vlees wordt omgeladen als er op een dag gemiddeld wordt geconsumeerd in Nederland. De vrachtwagens van HSF Logistics vervoeren per week ongeveer 15 miljoen kg aan producten; dat zijn op jaarbasis 280.000 zendingen.

Het enorme DC, met de volledig geautomatiseerde railbanen met vleeshaken. Foto: Lydia ter Welle
Lonnie Ballonnie vermaakte de kinderen met figuurballonnen. Foto: Lydia ter Welle
Het DC is imposant hoog. Foto: Lydia ter Welle
Op diverse plekken werd met filmbeelden de werkwijze verduidelijkt. Foto: Lydia ter Welle
Ook voor de kinderen was er vermaak, zoals een ritje in modelauto's. Foto: Lydia ter Welle

Bijeenkomst 'Veranderingen na een beroerte'

REGIO - Op donderdagavond 23 november houdt VIT-hulp bij mantelzorg in Lichtenvoorde een informatiebijeenkomst over blijvende veranderingen na een beroerte of CVA. De avond wordt verzorgd door Martin Reijntjes van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Een beroerte, in medische termen ook wel CVA genoemd, is als het ware een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen. Soms herstelt zich dat voor een deel, maar een groot deel van de patiënten houdt na verloop van tijd bepaalde klachten en er kan sprake zijn van blijvende veranderingen. Partners krijgen daardoor ook te maken met een heel ander leven. Behalve blijvende zorgtaken, is ook de toekomst dikwijls onzeker. Soms verandert de relatie met de partner hierdoor. Sociale contacten kunnen minder worden.
Martin Reijntjes, CVA-verpleegkundige van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, gaat tijdens deze bijeenkomst in op deze blijvende veranderingen. Hoe ga je hiermee om?
Welke keuzes kun je voor jezelf maken?
De bijeenkomst wordt gehouden in het Zalencentrum naast de Johanneskerk in Lichtenvoorde en begint om 19.30 uur. Wie meer wil weten over deze bijeenkomst of wie zich wil aanmelden, kan bellen met VIT op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur tel. (0544) 82 00 00 of mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl. Er zijn geen kosten aan deelname aan deze bijeenkomst verbonden.

Romantische liederen in Doopsgezind Kerkje

Arasz Roozbehi. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het Doopsgezinde kerkje bruist van de muzikale activiteit. Op zondagmiddag 19 november biedt het een podium aan de Iraanse bariton Arash Roozbehi, die in Teheran geboren is in 1983 en nu al weer sinds 2011 bezig in Nederland furore te maken met onder andere zijn rol als Tsaar Peter in de gelijknamige kameropera van Monique Krüs.

Samen met de mezzo-sopraan Mélanie Brilman die in Almelo geboren is en een voorliefde heeft voor het oratoriumrepertoire treedt hij op in een programma van romantische liederen. Ze worden daarbij begeleid door de jonge pianiste Maxime Snaterse (1996 te Almelo). Op 11-jarige leeftijd won Maxime de eerste prijs in de Young Music Talent Regional Competition en sindsdien verzamelde ze prijzen en nominaties op prestigieuze concoursen. Ze studeert Klassiek Piano aan ArtEZ Zwolle. Mélanie Brilman sloot dit jaar haar bachelorstudie klassieke zang af met een eindrecital in Enschede, waar zij aan het Artez Conservatorium studeerde en haar voorkeur voor het lied als kunstvorm ontwikkelde.
Uitgevoerd wordt onder andere de liedcyclus 'Let us Garlands Bring' van de twintigste-eeuwse Britse componist Gerald Finzi. Deze cyclus omvat vijf liederen uit stukken van William Shakespeare. Verder kan men luisteren naar pianowerken van Scarlatti en Aleksandr Skrjabin en liederen van Rimsky-Korsakov, Mikhail Glinka, Ravel en Debussy. Het belooft dus een afwisselend programma te worden, uitgevoerd door drie jonge, enthousiaste musici.

Kaarten voor dit concert op zondagmiddag 19 november om 16:30 uur zijn voor 13,50 euro te verkrijgen via (de website van) Theater de Storm (www.theaterdestorm.nl) in Winterswijk. Jongeren tot en met 17 jaar betalen 7,50 euro. Er zijn op de dag zelf wellicht nog kaarten aan de deur van het Doopsgezind Kerkje aan de Torenstraat in Winterswijk verkrijgbaar.

De klas van Komrij

WINTERSWIJK - RTV Slingeland neemt op donderdag 16 november vanaf circa 14.30 uur De Klas van Komrij op. Oud-klas- en schoolgenoten van Gerrit Komrij praten over hun herinneringen aan de schrijver/dichter/bloemlezer in hun schooltijd tijdens de vroege jaren '60. Ze doen dat in een klaslokaal van de oude HBS aan de Zonnebrink in Winterswijk op donderdag 16 november tussen 14.30 uur en 16.00 uur. Van de gesprekken worden televisie-opnames gemaakt. Daarvoor wordt de reportagewagen van de Groenlose omroep ZSOM ingezet. Het project is het resultaat van samenwerking tussen het Gerrit Komrij College en RTV Slingeland. Uitzending is gepland in de week van maandag 20 november. De gesprekken concentreren zich op de periode dat Gerrit Komrij van de 3e klas van de HBS overstapte naar de 4e klas van het gymnasium. In die tijd was het op zich al bijzonder dat een jongen uit een arbeiderswijk naar de HBS ging. Nog uitzonderlijker was het feit dat iemand zonder in de eerste middelbare schooljaren klassieke talen te hebben gehad, halverwege een overstap maakte naar het gymnasium. In het op te nemen programma is ruim aandacht voor de belangstelling die Komrij toen al koesterde voor de literatuur, en met hem een aantal klasgenoten. Ook de rol die Komrij innam tijdens klasse-avonden en culturele bijeenkomsten komen aan bod. Het in die tijd toch lastig bespreekbare aspect van homoseksualiteit en de coming-out van Komrij zijn eveneens onderwerp van gesprek. In totaal tien klas- en/of schoolgenoten komen aan het woord. Oud-minister van defensie Bram Stemerdink, geboren in Winterswijk en in zijn jeugd wonend in dezelfde straat als Komrij, geeft een sfeertekening van die tijd.

Bijeenkomst over veranderingen na een beroerte

REGIO - Op donderdagavond 23 november houdt VIT-hulp bij mantelzorg in Lichtenvoorde een informatiebijeenkomst over blijvende veranderingen na een beroerte of CVA. De avond wordt verzorgd door Martin Reijntjes van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Een beroerte, in medische termen ook wel CVA genoemd, is als het ware een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen. Soms herstelt zich dat voor een deel, maar een groot deel van de patiënten houdt na verloop van tijd bepaalde klachten en er kan sprake zijn van blijvende veranderingen. Partners krijgen daardoor te maken met een heel ander leven. Behalve blijvende zorgtaken, is ook de toekomst dikwijls onzeker. Soms verandert de relatie met de partner hierdoor. Sociale contacten kunnen minder worden. Martin Reijntjes, CVA-verpleegkundige van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, gaat tijdens deze bijeenkomst in op deze blijvende veranderingen.

De volgende vragen staan centraal: "Hoe ga je hiermee om? Welke keuzes kun je voor jezelf maken?" De bijeenkomst wordt gehouden in het Zalencentrum naast de Johanneskerk in Lichtenvoorde en begint om 19.30 uur. Wie meer wil weten over deze bijeenkomst of wie zich wil aanmelden, kan bellen met VIT op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur tel. (0544) 82 00 00 of mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl. Er zijn geen kosten aan deelname aan deze bijeenkomst verbonden.

De klas van Komrij

WINTERSWIJK - RTV Slingeland neemt op donderdag 16 november vanaf circa 14.30 uur De Klas van Komrij op.

Oud-klas- en schoolgenoten van Gerrit Komrij praten over hun herinneringen aan de schrijver/dichter/bloemlezer in hun schooltijd tijdens de vroege jaren '60. Ze doen dat in een klaslokaal van de oude HBS aan de Zonnebrink in Winterswijk op donderdag 16 november tussen 14.30 uur en 16.00 uur. Van de gesprekken worden televisie-opnames gemaakt. Daarvoor wordt de reportagewagen van de Groenlose omroep ZSOM ingezet. Het project is het resultaat van samenwerking tussen het Gerrit Komrij College en RTV Slingeland. Uitzending is gepland in de week van maandag 20 november.

De gesprekken concentreren zich op de periode dat Gerrit Komrij van de 3e klas van de HBS overstapte naar de 4e klas van het gymnasium. In die tijd was het op zich al bijzonder dat een jongen uit een arbeiderswijk naar de HBS ging. Nog uitzonderlijker was het feit dat iemand zonder in de eerste middelbare schooljaren klassieke talen te hebben gehad, halverwege een overstap maakte naar het gymnasium. In het op te nemen programma is ruim aandacht voor de belangstelling die Komrij toen al koesterde voor de literatuur, en met hem een aantal klasgenoten. Ook de rol die Komrij innam tijdens klasse-avonden en culturele bijeenkomsten komen aan bod. Het in die tijd toch lastig bespreekbare aspect van homoseksualiteit en de coming-out van Komrij zijn eveneens onderwerp van gesprek. In totaal tien klas- en/of schoolgenoten komen aan het woord. Oud-minister van defensie Bram Stemerdink, geboren in Winterswijk en in zijn jeugd wonend in dezelfde straat als Komrij, geeft een sfeertekening van die tijd.

Opfriscursus verkeersregels: verhelderend en vermakelijk

Frank Massop bezig met zijn uitleg op de VVN-avond over verkeersregels. Foto: Lydia ter Welle

WINTERSWIJK - Donderdagavond, iets na half acht. Een zaaltje van Boogie Woogie, bomvol met ruim veertig senioren, hangt aan de lippen van Frank Monasso, rijschoolhouder en bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Winterswijk. Het is weer tijd voor een opfriscursus verkeersregels.

Door Lydia ter Welle

Aan de hand van foto's vertelt Frank Monasso zijn verhaal. Duidelijk, met grappige weetjes tussendoor, en altijd checkend of zijn toehoorders begrijpen wat hij vertelt. In zijn presentatie zitten ook wat foto's die laten zien hoe het niet moet. Bijvoorbeeld die van die politiebus, die half op de stoep en half op de fietsstrook geparkeerd staat. "Dat mag niet, parkeren op de stoep of of die fietsstrook, dat weet de politie ook best. 'Maar ik denk dat we hier 'in functie' zijn, en dan mogen wij dat wel' was de reactie van de politie op de foto. Nou, tenzij het eten van een visje bij de viskraam bij de functie van politieagenten hoort, waren ze hier echt niet in functie", aldus Monasso. Met dit soort voorbeelden zorgt hij ervoor dat de informatie goed blijft hangen bij zijn toehoorders. In dit geval over wat de regels zijn voor de fietsstroken, van de rijbaan gescheiden door een doorgetrokken of onderbroken streep, en al of niet voorzien van een afbeelding van een fiets op het wegdek. Alleen met de afbeelding van de fiets is het echt een fietsstrook. Daar mag de automobilist de fietser niet hinderen door er te rijden, te stoppen of te parkeren.

Rijrichting
Er volgt meer uitleg, over de blauwe borden met een witte pijl. "Aan het begin van een straat kan zo'n bord staan, ten teken dat het eenrichtingverkeer is. Maar als zo'n blauw bord met een witte pijl rechtdoor staat langs de weg waarop je rijdt, betekent het dat je op die plek alleen de richting mag volgen die de pijl aangeeft, dus dat je niet mag afslaan." Monasso noemt als voorbeeld de situatie bij de spoorwegovergang in de Misterstraat/Misterweg. "Wie komt vanaf de kant van de Lidl, ziet net over de spoorbaan zo'n blauw bord met een witte pijl. Dat betekent dat je niet linksaf de Landbouwstraat in mag, daar. Wil je naar de Aldi of de Nettorama, dan moet je doorrijden via de Gasthuisstraat en Tuunterstraat om er te komen. Maar... kom je van de kant van cafetaria Misterende, dan staat het bord er alleen voor het Steenhouwerspad. Dat is een eenrichtingverkeersstraat, waar je vanaf de Misterstraat niet in mag. Maar het bord staat er niet voor de Landbouwstraat. Je mag dus wel rechtsaf de Landbouwstraat in. Nét over het spoor staat ook weer zo'n bord, voor de Hoge Hazel. Je mag dus niet rechtsaf slaan de Hoge Hazel in. Je mag iets verder wel linksaf slaan, richting zaal Nijenhuis. Want het bord geldt dus alleen voor de straat waar het net voor staat."

Advies: dimlicht
Ten aanzien van verlichting adviseert Massop om eigenlijk altijd dimlicht te voeren. "Want je bent verplicht om dimlicht te voeren als het zicht slecht is. En dat is - uiteraard - het geval in het donker of in de schemer, in een tunnel of bij slecht weer. Maar óók onder bomen is het volgens de wet nodig om verlichting te voeren. Dus: doe maar altijd dimlicht."

Aanrader voor iedereen die geen beginnend bestuurder meer is

Nieuwere auto's hebben vaak de zogenaamde 'daglichtverlichting'. Nadeel daarvan vindt Monasso, dat die verlichting meestal alleen aan de voorzijde van de auto zitten. "Dus als het zich minder wordt, moet je alsnog dimlicht voeren, want dan gaan ook je achterlichten aan. Daarom adviseer ik: doe maar standaard dimlicht. En groot licht: dat mag je zowel binnen als buiten de bebouwde kom voeren als het nodig is. Maar alleen als je niemand hindert. Niet alleen automobilisten: ook als een voetganger of fietser je tegemoet komt, moet je meteen dimmen."

Nog meer weetjes
"Een adviessnelheid mag je wel negeren, maar als je dat doet en je maakt brokken terwijl je meer dan anderhalf keer de adviessnelheid rijdt, moet je zelf de schade betalen. Je bent niet meer verzekerd!" |
"In een blauwe parkeerzone mag je de parkeerschijf gunstig voor jezelf instellen, afgerond naar halve uren. Bijvoorbeeld: het is één minuut over tien, dan mag je als begintijd half elf instellen."
"Als je als bestuurder de Misterade kruist, heb je voorrang op de voetgangers. Dat geldt dus ook als je als fietser bij de Hema de Misterade oversteekt: jij hebt voorrang op de voetgangers."
"Het is nog steeds gebruikelijk in deze regio om met piëteit om te gaan met een rouwstoet: stoppen, motor uit, radio uit, tot de stoet voorbij is. Dat is overigens niet verplicht, maar wel netjes. Een rouwstoet doorkruisen op een gelijkwaardige kruising is ook niet netjes. Maar het is alleen verboden als de rouwstoet herkenbaar is als rouwstoet. Dat betekent dat de eerste auto, de rouwauto, de zwarte vlaggetjes met wit kruis moet voeren, links- en rechtsvoor. Maar ook de volgauto's moeten herkenbaar zijn aan zwarte vlaggetjes, met een witte streep, links- en rechtsvoor. Wist u dat uitvaartorganisaties zoals Monuta daarvoor vlaggetjes beschikbaar hebben? In Winterswijk zelden gebruikt, elders in de regio bijna overal wel."
"Gelijkwaardige kruisingen: het stikt ervan in Winterswijk. Overal worden zogenaamde 'uitritconstructies' gemaakt voor zijstraten. Dan loopt het trottoir als het ware door. En dat betekent dat je, komend uit zo'n 'uitrit' aan alle verkeer op de kruisende weg voorrang moet verlenen. Ja, ook aan de voetgangers, of ze nu van links of van rechts komen!"

Zo kwam er tijdens de bijeenkomst een schat aan informatie voorbij. Op een zeer vermakelijke wijze gebracht, zodat de avond voorbij vloog. Frank Massop verzorgt twee maal per jaar namens VVN dit soort openbare, gratis 'bijspijkeravonden'.

De eerstvolgende is in maart. Maar hij komt desgevraagd ook bij verenigingen of andere groepen langs om zijn grote kennis op het gebied van verkeersregels te delen. Dat is gratis, maar een bijdrage aan het einde van de avond in de VVN-collectebus wordt op prijs gesteld. En is het zeker waard!

'Als je 's ochtends niets eet, heb je daar de hele dag last van'

De wethouder en de burgemeester ontbijten samen met de kinderen. Foto: Bart Kraan

Bengevoord en Aalderink ontbijten met leerlingen van AZC-school

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Ze zijn niet zo van het toekijken en pakken graag zelf aan, burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Wim Aalderink die vrijdag de AZC-school hebben bezocht in het kader van het nationaal schoolontbijt om de aandacht te vestigen op het belang van goed ontbijten. En dus nemen ze, nadat stagiaire Myrthe Bentsink met 'haar' AZC-leerlingen de dagen van de week en de maanden van het jaar heeft geoefend, zelf het mes ter hand om bij de tafel in het midden van het lokaal broodjes te smeren.

Ook schenken ze de kinderen iets te drinken in. Die gaan vervolgens rustig op hun eigen plek zitten om hun ontbijt op te eten. Bengevoord en Aalderink zorgen er vervolgens voor dat de kinderen ook genoeg te eten krijgen. "Moeten er nog broodjes worden opgemaakt?", vraagt Aalderink om dan de daad bij het woord te voegen. Waarna Bengevoord de kinderen langsgaat om te vragen of ze nog jam willen. Leerkracht Kees Weiland kijkt goedkeurend toe. "Wij kunnen wel naar de kroeg", zegt hij glimlachend tegen zijn stagiaire.

Temar uit Irak, die net twee maanden in Nederland is, laat zich zijn broodje met jam goed smaken. ''Deze jam vind ik lekker'', zegt hij in heel behoorlijk Engels. "In Irak at ik ook wel jam, maar die is heel anders. De jam hier vind ik veel lekkerder." Lina, eveneens afkomstig uit Irak, doet zich te goed aan een broodje met kaas en komkommer en een gesneden appel. "Heel lekker", zegt ze.

Dat de kinderen die de AZC-school bezoeken, onbijten, is eerder uitzondering dan regel. "Of ze ontbijten, is moeilijk te achterhalen", zegt Weiland. "Want ze spreken nog amper Nederlands. Ik ga er niet vanuit dat ze regelmatig ontbijten. Maar dat geldt ook voor heel veel Nederlandse kinderen. We hebben iedere dag twee pauzes van vijftien minuten, voordat de kinderen naar buiten gaan, eten ze iets, vaak een soort pannenkoek met suiker of iets anders en fruit. Ze nemen wel altijd iets mee, maar ontbijten, denken we, niet. Dat zullen ze thuis niet gewend zijn."

Ook Jolande Mekking, die op de AZC-school de jongste leerlingen onder haar hoede heeft, merkt dat veel van haar leerlingen 's ochtends niets te eten krijgen. "Ik heb het net gevraagd. Vier van de vijftien kinderen hadden vanochtend gegeten, de andere niet, terwijl ze niet wisten dat we vandaag in de klas zouden gaan ontbijten." Ook Mekking gaat ervan uit dat ontbijten niet echt bij de cultuur van de meeste kinderen past. "Maar zij en hun ouders weten wel dat het beter is om 's ochtends iets te eten. Tijdens hun intake bij het COA worden ze op de hoogte gebracht van de regels en gewoonten in Nederland en weten ze dat er hier ontbeten wordt."

Dat veel van haar leerlingen niets te eten krijgen voordat ze naar school gaan, merkt Mekking terdege. Want bij de eerste pauze, om 10.00 uur, weten de kinderen niet hoe snel ze hun meegebrachte eten moeten nuttigen. "Dan hebben ze echt honger en kun je ook wel merken dat hun concentratie minder wordt", aldus Mekking, die wel zeker weet dat de kinderen tijdens de eerste pauze niets te kort komen. "Ze krijgen genoeg mee."

Bengevoord en Aalderink worden ook door de jongste leerlingen enthousiast ontvangen, onder meer met high fives. De burgemeester neemt ongedwongen plaats aan het hoofd van de tafel en kijkt even toe hoe de kinderen zich tegoed doen aan de broodjes, het beleg en het fruit. Ook hen geeft hij aan hoe waardevol een goed ontbijt is. "Als je 's ochtends niets eet, heb je daar de hele dag last van. Een ontbijt is een goed begin van de dag."

In tegenstelling tot voorgaande keren, vindt dit schoolontbijt daadwerkelijk op school plaats en dus niet in een zaal van het gemeentekantoor zoals de voorgaande keren. "De voorgaande keren was er maar een klas bij", aldus Bengevoord. "De AZC-school vond het gezellig om te ontbijten met alle zestig leerlingen. Dat kun je beter hier dan op het gemeentekantoor doen. Dit is ook wel zo leuk."

"Anders zouden de leerlingen eerst van het AZC met busjes naar school moeten", zo haakt Aalderink in. "En dan zouden van school naar het gemeentekantoor moeten en na het ontbijt weer terug. Dat is veel te lastig, dit is veel beter."

Special Olympics decor misdaadthriller Corine Hartman

Feestfabriek officieel partner Special Olympics Achterhoek

Door Henri Walterbos

VRAGENDER -Twee heuglijke momenten voor de organisatie van de Special Olympics Achterhoek 2018. Het was René van Gils, voorzitter van Special Olympics Achterhoek 2018, die in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde, duidelijk in zijn element, met een brede lach bekend maakt dat De Feestfabriek Alles Komt Goed BV officieel partner wordt van de organisatie van het sportfeest voor mensen met een verstandelijke beperking, in de Achterhoek, 8, 9 en 10 juni 2018.

"Voor mij is deze partner persoonlijk heel belangrijk. Het zijn voor mij voor een deel oude vrienden uit Hummelo, waar ik van 1986 tot 2005 gewoond heb. We weten van De Feestfabriek dat ze maatschappelijk betrokken zijn en een feest kunnen organiseren en de Special Olympics, met 20 verschillende sporten, 2000 sporters en 1000 begeleiders moet natuurlijk een groot feest worden. Er staat heel veel te gebeuren, maar daar moet ik vaag over blijven, staat op mijn papier. Laat ik daar nou toevallig goed in zijn," sluit van Gils lachend af.

Feestfabriek
Als De Feestfabriek zich met het evenement gaat bemoeien, dan kan op voorhand gerust reeds van een feestje gesproken worden. 'De fabriek' die een naam heeft hoog te houden in het verkopen van 'plezier met een boodschap', heeft zich met de Zwarte Cross en Mañana Mañana al ruimschoots bewezen en komt altijd weer verrassend uit de hoek. De Feestfabriek verbindt zich als maatschappelijk partner aan het evenement en als uitvoerend producent van de spectaculaire openingsceremonie in stadion de Vijverberg in Doetinchem, vrijdagavond 8 juni. Namens De Feestfabriek is Ronnie Degen in Vragender om de samenwerking te beklinken door met René van Gils te proosten en de gebruikelijke krabbels te zetten. Ook Degen is verheugd over de samenwerking. "Het is eigenlijk heel simpel. Wij zijn een bedrijf dat de Achterhoek koestert, wij zijn trots op de Achterhoek. Wij willen met alles wat we doen bewijzen dat de Achterhoek 'the place to be' is voor heel Nederland. Wij voelen ons maatschappelijk geroepen hier een bijdrage aan te leveren. Wij doen dit zonder winstoogmerk." Binnenkort hoopt de organisatie ook met Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap overeenstemming te bereiken over een partnerschap.

Misdaadthriller
Kan het evenement op voorhand gerust al als heel bijzonder gekwalificeerd worden, nog bijzonderder is het feit dat de Special Olympics Achterhoek het decor zal gaan vormen van een misdaadthriller van de hand van thrillerschrijfster Corine Hartman (53) uit Lichtenvoorde. Het was directeur van de Special Olympics Corine Berkel die de succesvolle Achterhoekse auteur benaderde met de vraag of ze er voor in voelde een boek te schrijven waarin de Special Olympics Achterhoek een belangrijke rol zou gaan spelen. In dezelfde periode was het uitgeverij Anbo-Anthos die de schrijfster verzocht een regiothriller te schrijven. Hiermee vielen alle puzzelstukjes snel in elkaar. De schrijfster was zelf aanwezig om over haar beweegredenen om mee te werken te vertellen. "Ik voel me Achterhoeker. Ik woon al erg lang hier. Toen ik beide verzoeken had gekregen vond ik dat het best wel goed samen kon gaan eigenlijk en ben ik aan de slag gegaan." Titel van het in mei 2018 te verschijnen moordmysterie is 'Groen Licht.' "Hier kan ik veel kanten mee op, maar daar zeg ik weinig over," verraadt ze. Iets met de doelgroep 'mensen met een verstandelijke beperking' heeft ze niet direct. "Wel heeft mijn man twaalf jaar bij stichting De Lichtenvoorde gewerkt en kennen we een aantal verstandelijk beperkte mensen die we nog wel eens tegenkomen. Dan groeten en roepen ze gelijk. Leuk is dat."

Diverse 'doden'
De eerste versie van het boek is inmiddels bijna klaar. Ze wil er niet meer over kwijt dan dat in de 300 pagina´s tellende thriller meerdere doden zullen vallen. "Zo zal de vrouwelijke burgemeester van Doetinchem dood aangetroffen worden op de bodem van zwembad Rozengaarde in Doetinchem, zal er eveneens een dode aangetroffen worden in een stal van dit paardensportcentrum." Als haar na afloop naar de herkomst van de titel wordt gevraagd, wil ze ook hier niets over kwijt. Vaag blijven is nu eenmaal het protocol vandaag, zo krijgen de sprekers allen mee. Verwijst 'Groen Licht' misschien naar de buren Groenlo en Lichtenvoorde en laait de alom bekende rivaliteit tussen beide plaatsen en inwoners nu ineens zodanig op dat er 'doden' gaan vallen? "Daar zeg ik ook niets over," lacht ze. "Wat ik al wel kan zeggen is dat er ook op Marveld Recreatie in Groenlo een dode zal vallen. Daar verblijven de ruim 2000 sporters en begeleiders." Al met al genoeg om naar uit te zien.

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

WINTERSWIJK – Op zaterdag 11 november vond er in het kader van de Dag van de Mantelzorg een inloopmiddag voor mantelzorgers uit Winterswijk plaats. De gemeente liet bij cultuurcentrum Boogie Woogie haar waardering blijken door de mantelzorgers te verwennen en onder het genot van een hapje en een drankje te laten genieten van muziek en diverse activiteiten.

Door Bram Beckmans

Winterswijk telt zo'n 750 mantelzorgers die langdurig en onbetaald zorgen voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende in hun omgeving. De gemeente vindt het belangrijk dat deze mensen gezien worden, waardering krijgen en een steuntje in de rug ontvangen. Bernadet Klein Gunnewiek van de gemeente legt uit: "Met de inloopmiddag in Boogie Woogie bieden we een stukje ontspanning en vermaak voor de mantelzorgers. Met activiteiten als massages, interessante lezingen en livemuziek. Met natuurlijk een hapje en een drankje erbij."

De middag viel goed in de smaak bij vrijwel alle mantelzorgers. Er werd lekker bijgepraat, actief meegedaan aan workshops en genoten van de livemuziek van onder andere het Jazzy Women-koor. En ondanks alle belasting die dit vrijwillige werk met zich meedraagt werd er ook veel gelachen.

Aantal mantelzorgers gestegen
Het is de eerste keer dat er een speciale middag voor de mantelzorgers gehouden wordt, maar het is noodzakelijk aangezien de gemeente steeds meer mantelzorgers in beeld heeft gekregen. "In eerdere jaren hielden wij een diner. Ik weet nog dat er toen 268 mantelzorgers waren en dat liep qua aanmeldingen wel goed voor een diner voor 150 man. Maar nu zijn het er vijfhonderd meer en is een diner niet haalbaar, maar deze inloopmiddag is een goed alternatief", aldus Klein Gunnewiek.

Aanvullend ontving iedere mantelzorger ook nog een gift van de gemeente. Dit betrof een CleverCard met een waarde van vijftig euro die bij Winterswijkse ondernemingen besteed kan worden.

Dirk van Leipsig en Leah Meeusen Nederlands kampioen kegelen

De nummers 1, 2 en 3 bij het NK kegelen voor de jeugd, met Leah Meeusen uit Winterswijk als kampioen bij de meisjes. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op zondag 5 november werd in kegelhuis Hamaland het Nederlands Kampioenschap Junioren 2017 gehouden. Het was de dag, waar veel jongeren en jongvolwassenen naar toe hadden geleefd. Zij kwamen uit alle windstreken van Nederland. Van de Winterswijkse Kegelbond deden acht jeugdleden mee. Dat waren bij de Dames de zussen Leah, Amber, en Milaya Meeusen, Rianne ten Thije, en Jennifer Dietz. Bij de Heren waren dat Rik Vriesen, Timo Jansen, en Daan Theunissen.

Iedereen was er om 10.45 uur klaar voor. Gerrit Hendriksen, voorzitter van de Winterswijkse Kegelbond, heette iedereen welkom. Alle deelnemers alsmede de griffiers werden voorgesteld. Daarna konden de deelnemers hun proefballen gooien op de baan waarop zij moesten beginnen.
Direct daarna begon de wedstrijd. Op alle 6 banen moesten in totaal 60 ballen worden gegooid. Daarna werd een Finale gehouden tussen de 3 hoogste Dames en Heren van de totaaluitslag. In de Finale moesten 10 ballen worden gegooid. De hoogste gooier zowel bij de Dames en de Heren is dan Kampioen van Nederland. D.m.v. loting werd bepaald, dat de Heren op de oneven banen, en de Dames op de even banen hun 10 Finaleballen moesten gooien.
In de wedstrijd werd de toon al direct gezet door Koen van Arem uit Delft, die 87ht gooide op zijn eerste baan. Dat bleek de hoogste score van de dag te zijn. Naarmate de wedstrijd vorderde, werden de verschillen tussen de top en de rest steeds wat groter.
Na 60 ballen werd Robin Wijnants uit Delft bij de Dames eerste met 448ht, Leah Meeusen werd tweede met 436ht, en Sanne de Wild uit Doesburg derde met 424ht. Zij gingen door naar de Finaleronde. Amber Meeusen werd vijfde met 399ht, Rianne ten Thije elfde met 316ht, en Jennifer Dietz twaalfde met 298ht. Bij de Heren werd Koen van Arem uit Delft eerste met 481ht, zijn plaatsgenoot Dirk van Leipsig werd tweede met 458ht, Filip Kalevski werd derde met 450ht. Zij gingen door naar de Finaleronde. Rik Vriesen werd achtste met 313ht, Timo Jansen negende met 298ht, en Daan Theunissen tiende met 293ht.

Stil achter de banen in finaleronde

De Finaleronde was spannend! Het leek wel of er zonder publiek werd gekegeld, stil werd het achter de banen. Bij de Dames gooide Sanne de Wild op baan 2 65ht en eindigde daarmee op het podium als derde, Robin Wijnants gooide op baan 4 73ht en werd daarmee tweede. Leah Meeusen uit Winterswijk gooide op baan 6 80ht en werd daarmee voor de derde keer Nederlands jeugdkampioen, een geweldigde prestatie.
In de Herenfinale gooide Filip Kalevski op baan 1 74ht en werd daarmee derde, Dirk van Leipsig gooide op baan 3 80ht, Koen van Arem gooide op baan 5 ook 80ht. Dit was nog nooit voorgekomen. Er volgde een barrage tussen Dirk en Koen van twee maal tien ballen op dezelfde banen. Koen wist de eerste ronde van tien ballen met 4ht verschil te winnen, doch Dirk kwam sterk terug aan het eind van de tweede ronde, en wist deze te winnen met 5ht verschil. Met het kleinst mogelijke verschil van 1 houtje werd Dirk hiermee Jeugdkampioen van Nederland. Koen werd helaas naar de tweede plaats verwezen. Alle prijzen werden uitgereikt door Pierre Broersma, regerend Kampioen van Nederland bij de Heren. Met het Wilhelmus werd deze memorabele- en schitterende kegeldag afgesloten.

Verslagen HCW

WINTERSWIJK - De teams van HCW kwamen het afgelopen weekeinde weer in actie. Ze doen verslag van de wedstrijden.

HCW E-jeugd
Om 10.30 uur klonk het startsignaal, de wedstrijd is begonnen. Elke wedstrijd weer is het spannend hoe het gaat lopen. HCW E probeerde gelijk al een paar keer de bal in het doel te gooien maar de bal wilde er niet in. Maar dat ze allemaal gooien, dat was al super goed. De eerste doelpunt werd gemaakt door Minerva. HCW E had Marril Bollen in het midden om het team vandaag te versterken, wat deed hij het goed, speelde supermooi de andere spelers aan en daaruit ontstonden prachtige doelpunten. HCW kwam al gauw op voorsprong. Bij rust stond het 5-2. In de rust werd kort besproken wat er goed ging en waar de meiden juist op moesten letten. En vol vertrouwen ging HCW de tweede helft in. Binnen elke seconden wist HCW een doelpunt te maken (6-3). Maar er waren nog twintig minuten te gaan, alles kan nog gebeuren. Meisjes van Minerva vochten terug van 11-4 naar 11-8, maar met nog een paar minuten op de klok kon Minerva de Winterswijkse ploeg niet meer verslaan HCW E won met 12-9.

HCW dames 2
Na vijf nederlagen wilde HCW dames 2 van de nul af, een wedstrijd tegen VIOS altijd moeilijk. Maar HCW was erg gemotiveerd om te winnen en dat was duidelijk te zien in de wedstrijd, er werd goed verdedigd en de aanval liep zoals hij hoort te lopen. Dat heeft goed uitgepakt en HCW won onvertuigend met 21-11.

HCW dames 1
De wedstrijd van vandaag werd gespeeld tegen EHC '95 Ds 2. HCW wilde graag de twee punten van deze wedstrijd thuis houden. Het tempo was goed gedurende het spel. De verdediging was ook goed neergezet. Helaas bleef HCW achter in het geluk tijdens de aanval.

HCW heren 1
Na een aantal uitwedstrijden achter de rug te hebben stond vandaag de tweede thuiswedstrijd van dit seizoen op het programma. HCW Hr1 mocht Erica '76 Hr2 verwelkomen in de sport- en turnhal in Winterswijk. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Wim Heinen. Hierna ging de wedstrijd van start. Erica '76 mocht de wedstrijd beginnen, maar de heren kwamen lastig door de verdediging van HCW heen. Rudy Zemann wist als doelverdediger van HCW een aantal ballen van Erica '76 te onderscheppen. Vervolgens werden er vanuit HCW een aantal ballen op de paal gegooid, dit in het voordeel van Erica '76. Het zoeken naar een goede opening liet vanuit de heren van HCW even op zich wachten. Uiteindelijk kwam er toch wat meer beweging in het offensief en wisten de heren elkaar te vinden. Helaas kostte dit HCW dit in de eerste helft wel twee gele kaarten, één voor Roy Udo en één voor Thijs Mielekamp, tegen één gele kaart voor Erica '76. De ruststand was 12-6 in het voordeel van HCW. Na de peptalk van coach Willy Kleinmeulman hadden de heren van HCW het in de tweede helft wat meer in de smiezen. Er nog eens negentien treffers verzilverd. Dit mede door een aantal mooie loopacties en goed afgeronde aanvallen. Erica '76 wist er in de tweede helft nog acht treffers bij te maken. Het eindresultaat was 31-14 in het voordeel van HCW. De heren van HCW kijken terug op een sportieve handbalwedstrijd waarin de scheidsrechter misschien iets meer ruimte had mogen geven om handbal een contactsport te laten zijn. Verder is er sportief gefloten in deze wedstrijd.

Doorzettingsvermogen brengt Gonemo langs Morado

Dimitri Dekker in actie. Foto: PR

WINTERSWIJK - De zaalvoetballers van Gonemo hebben de stijgende lijn weten door te zetten. Na de uitstekende winst op SK Turkuaz (2-1) hebben de Winterswijkers ook de reserves van Morado CF uit Nijmegen aan de zegekar gebonden. Gonemo won met 7-4.

Morado was naar Winterswijk afgereisd om de punten mee naar Nijmegen te nemen. Bij winst zouden de bezoekers de aansluiting naar boven in de Hoofklasse G behouden. Hun missie was duidelijk, nu de uitvoering nog.

Reflexen
Gonemo wilde na een mindere periode een vrije val naar de gevarenzone vermijden. Na de reeds vermelde uitzege in Deventer zou een overwinning op Morado een plek in de subtop opleveren. De thuisformatie ontsnapte reeds na enkele minuten aan een vroege achterstand. Gelukkig verdween een inzet van Morado 'slechts' op de paal en bovendien waren de reflexen van doelman Kay Janssen in de aanvangsfase van dit duel fabuleus. Gaandeweg kreeg Gonemo meer vat op het spel en de 2-0 voorsprong via Ferry Pattiruhu en Antoine Pariente was verdiend. Ondanks een tegentreffer kon aanvoerder Nick Houwers het verschil van twee pal voor rust herstellen, 3-1.

Aantrekkelijk
Een levendige tweede helft maakte dit treffen zeer aantrekkelijk als schouwspel. Het studententeam uit Nijmegen schroefde het tempo op, terwijl Gonemo op de counter loerde. De druk op de withemden werd groter bij het meespelen van de Morado-doelman als extra veldspeler. Deze gedurfde speelwijze bracht de bezoekers dichterbij, 3-2. Gonemo wist zich echter onder deze druk uit te spelen, want via Ferry Pattiruhu en een prachtige lob vanaf eigen doelgebied van Nick Houwers liep Gonemo uit naar 5-2. Daarmee was het niet gedaan voor de Nijmegenaren, die in de slotfase alles uitpersten wat in hun vermogen lag. Morado trof nog eenmaal doel, maar het doorzettingsvermogen Saïdjah Johannis en Antoine Pariente werd beloond. Gonemo zette Morado met een zevenklapper opzij en klimt door deze 7-4 zege naar de vijfde plek.

Kledinginzameling voor Paardrijden Gehandicapten

WINTERSWIJK - Binnenkort zamelt de VPGO voor Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) Oost Achterhoek kleding in in de gemeente Winterswijk. Men kan een inzamelzak verwachten tussen 27 en 29 november. Deze zullen in week 48, van 29 november tot en met 1 december, verzameld worden.

SPG Oost Achterhoek zet zich elke week in voor menners en ruiters met een beperking. Om dit te kunnen realiseren is er geld nodig. Er moeten bijvoorbeeld materialen, menwagens en een lift onderhouden worden. Een deel van de opbrengst van de kledinginzameling van de VPGO gaat naar deze stichting zodat dit goede werk voortgezet kan worden. Winterswijkers worden verzocht om de kledingkast op te ruimen en kleding die men niet meer gebruikt in de VPGO zak te doen. Op deze zak is vermeld op welke dag de kleding aan huis wordt opgehaald. Als één zak niet genoeg blijkt te zijn, dan mag men daarnaast ook eigen plastic zakken gebruiken. Mensen die geen zak hebben ontvangen of bij wie de zak niet is opgehaald kunnen bellen: 053 4339690. Voor meer informatie over wat SPG Oost Achterhoek allemaal doet, kan men op kijken op de website www.spg-oostachterhoek.nl

BCW grijpt naast de prijzen in Den Haag

WINTERSWIJK - Op zaterdag 11 november streed een groep judoka's van het Budocentrum Winterswijk om een plek op het podium tijdens het Adidas Internationaal Residentie Judo Toernooi in Den Haag. De judoka's gaven alles wat ze hadden, maar helaas was dit niet voldoende voor een podiumplek. Tycho, Senne, Tim en Davy deden erg hun best maar vielen niet in de prijzen.

Kledinginzameling voor Paardrijden Gehandicapten

WINTERSWIJK - Binnenkort zamelt de VPGO voor Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) Oost Achterhoek kleding in in de gemeente Winterswijk. Men kan een inzamelzak verwachten tussen 27 en 29 november. Deze zullen in week 48, van 29 november tot en met 1 december, verzameld worden.

SPG Oost Achterhoek zet zich elke week in voor menners en ruiters met een beperking. Om dit te kunnen realiseren is er geld nodig. Er moeten bijvoorbeeld materialen, menwagens en een lift onderhouden worden. Een deel van de opbrengst van de kledinginzameling van de VPGO gaat naar deze stichting zodat dit goede werk voortgezet kan worden.

Winterswijkers worden verzocht om de kledingkast op te ruimen en kleding die men niet meer gebruikt in de VPGO zak te doen. Op deze zak is vermeld op welke dag de kleding aan huis wordt opgehaald. Als één zak niet genoeg blijkt te zijn, dan mag men daarnaast ook eigen plastic zakken gebruiken.

Mensen die geen zak hebben ontvangen of bij wie de zak niet is opgehaald kunnen bellen: 053 4339690. Voor meer informatie over wat SPG Oost Achterhoek allemaal doet, kan men op kijken op de website www.spg-oostachterhoek.nl

BCW grijpt naast de prijzen in Den Haag

WINTERSWIJK - Op zaterdag 11 november streed een groep judoka's van het Budocentrum Winterswijk om een plek op het podium tijdens het Adidas Internationaal Residentie Judo Toernooi in Den Haag. De judoka's gaven alles wat ze hadden, maar helaas was dit niet voldoende voor een podiumplek. Tycho, Senne, Tim en Davy vielen niet in de prijzen.

Vijf ereplaatsen voor Archeusleden bij Dinkelloop

Jesse Nijmeijer werd tweede. Foto: PR

WINTERSWIJK - Archeus is met vijf podiumplaatsen teruggekeerd van de tweede wedstrijd in de Twentse crosscompetitie, zondag in Losser. Over een zwaar parcours met heuveltjes, modderige bospaden en mul zand in natuurgebied de Zandbergen lieten de Winterswijkse atleten zich net als vorige week in Haaksbergen weer van hun sterkste kant zien.

Douwe Bentsink en Luke Hiddink (jongens C), schoten op de 2,5 km direct na het startschot naar de kopposities en finishten als tweede en derde in 10.23 en 10.29. Daarmee deden ze weer goede zaken in het algemeen klassement.

Jesse Nijmeijer liep zijn eerste wedstrijd bij de jongens A en eindigde keurig als tweede; hij liep de 5km in 20.26, een heel goede tijd op dit zware parcours.

Douwe Bentsink (rechts) en Luke Hiddink (links) op het ereschavot. Foto: PR

De jongste deelnemer van Archeus was Zoë Meinen. Ze liep als minipupil bij de meisjes pupillen C mee en liep sterk naar een derde plek. Verleden week werd ze vierde en miste ze net het podium, maar dat liet ze nu niet meer gebeuren. Ze liep de 1 km in 6.26.

Bij de vrouwen 35+ croste Nicole Nijmeijer op de 5 km naar een keurige derde plaats in 25.40 en ging met een tas vol boodschappen van de Jumbo naar huis.

Lars Duistermaat liep bij de mannen naar een vijfde plaats; 10km in 38.40. In dezelfde race finishte Petra Meinen als vijfde bij de dames, 52.33.

De zusjes Maren en Daphne de Koning misten net het podium; Maren als vierde bij de meisjes C (1,5 km in 6.41) en Daphne vierde bij de meisjes B (2,5km in 11.52).

Mart Hallers liep een goede race bij de jongens D, 1,5 km in 7.28 met een 18e plek.

De derde wedstrijd is over veertien dagen in Goor.

AVA-cross
Zaterdag was de tweede van vier wedstrijden in de crosscompetitie van AVA'70 in Aalten. Lara Putto deed het veel beter dan verleden week en was nu winnares bij de meisjes 14-15 jaar. Zij liep de 2 km in 8.48.

Wim Helmink liep bij de mannen 50+ naar een eerste plaats op de 15 km, 1.04.03; Henk Lammers werd zevende in 1.12.16. Ook deze mannen waren nu sneller dan verleden week.

Douwe Bentsink en Luke Hiddink deden net als de week ervoor op de 2 km weer mee om de ereplaatsen. Douwe werd keurig tweede in 7.40 en liep evenals Luke (7.52) weer een snellere tijd dan verleden week. Hiermee staan ze na twee wedstrijden op podiumpositie bij de jongens 12-13 jaar. Cozja Hoffman werd bij de meisjes 12-13 jaar keurig vierde in 8.44. Komende zaterdag is de derde wedstrijd.

Skopein Wivoc toont veerkracht maar verliest vijfsetter tegen Rivo Rijssen

Skopein Wivoc DS 1. Foto: Noëlle Fotografie

WINTERSWIJK - Er zijn vijf wedstrijden gespeeld, iedere wedstrijd hebben de Wivoc dames minimaal twee punten gehaald. De wedstrijd tegen Rivo Rijssen verloren de dames echter in een vijfsetter. Milou van Dam was terug van een blessure, Lotte Schonewille is helaas nog geblesseerd, maar zij begint dinsdag weer met trainen, dus dan is Skopein Wivoc ds 1 weer compleet. Het afgelopen weekend stond de wedstrijd tegen Rivo Rijssen op het programma, zij staan vierde op de ranglijst. Wivoc staat op de negende plek, met één wedstrijd minder dan Rivo. De Skopein Wivoc dames wisten wat zij moesten doen, aan de bak. De eerste bal werd gespeeld door de 'topper van de week' Nour Asya Yavuz. Ze speelde een hele mooie lange rally. De eerste set ging gelijk op. Rivo nam telkens een kleine voorsprong, maar gelukkig konden de Skopein Wivoc dames hen bijhouden. De spelverdelers wisten de aanvallers goed te bereiken. Helaas eindigde deze set in 23-25. De tweede set was een kopie van de eerste set met als eindstand 26-28. Dus het was 0-2, maar zoals de trainer zegt: een wedstrijd duurt vijf sets! Dus op naar de volgende. De derde set ging het weer gelijk op, maar uiteindelijk trok dit keer Skopein Wivoc aan het langste eind met 30-28. De Winterswijkse ploeg wist wat hen nu te doen stond: de vierde set ook winnen zodat er een vijfde set nodig was. De vierde set speelde Skopein Wivoc haar eigen spel en domineerde op alle fronten. De set werd overtuigend gewonnen met 25-17. Er werd goed begonnen aan deze vijfde set en Skopein Wivoc kwam op een voorsprong van 12-8. Toen sloegen de zenuwen toe. Foute passes, foute opslagen, deze set werd verloren met 13-15.

WR&PC amazones doen het goed

Manou en Fleur met trainer Tim.Foto: PR

WINTERSWIJK - Vorig weekend en het afgelopen weekend zijn er een aantal goede resultaten behaald door amazones van de WR&PC.

In Hengelo (GLD) werd vorige week een dressuurwedstrijd gehouden waar Chemene Heisterborg aan start kwam met Carlos N. Ze kwamen uit in de klasse M1 en behaalden daar 189 punten die goed waren voor een derde prijs. Petra Smalbraak kwam in Hengelo uit met haar paard Himalaya in de klasse L2 dressuur. Ze reden naar een derde plaats met 196 punten.

Chelsea Hogeslag ging hetzelfde weekend naar Vragender met Presley E the King en reden een debuut bij de paarden in het B springen. Ze gingen gelijk naar huis met een eerste prijs en behaalden maar liefst 80 punten voor stijl.

Marly Aarnink sprong dit weekend een rondje in de klasse B op een selectie wedstrijd met haar paard Wallstreet, ook in Vragender. Ze reden 66 punten voor stijl bij elkaar. Dit was goed genoeg voor een elfde plaats. Anne Berg deed hetzelfde, behaalde 67,5 punt voor stijl en mocht hiermee de vierde prijs in ontvangst nemen. Ze kwam aan start met haar pony Sylvester. Sterre Hoitink kwam op dezelfde wedstrijd uit in de klasse L springen met Lucano, behaalde een vierde prijs en werd daarmee derde in de kring.

Manou en Fleur Europees hiphopkampioen

WINTERSWIJK - Manou te Voortwis en Fleur Swienink zijn Europees kampioen hiphop geworden. De meisjes zijn lid van Penta Winterswijk en worden getraind door Tim Aafjes.

Het danskoppel had zich via het Nederlands kampioenschap voor het EK geplaatst, dat dit jaar plaatsvond in theater De Meenthe in Steenwijk. Trainer Tim heeft speciaal voor het EK een compleet nieuwe dansroutine in elkaar gezet voor het hiphopduo. Zij streden afgelopen zaterdag tegen zeven tegenstanders uit heel Europa in de categorie hiphop doubles 12-16 jaar junioren. Dankzij hun uitstekende prestatie slaagden zij erin om Europees kampioen te worden.

Manou en Fleur Europees hiphopkampioen

Manou en Fleur met trainer Tim.Foto: PR

WINTERSWIJK - Manou te Voortwis en Fleur Swienink zijn Europees kampioen hiphop geworden. De meisjes zijn lid van Penta Winterswijk en worden getraind door Tim Aafjes.

Het danskoppel had zich via het Nederlands kampioenschap voor het EK, dat dit jaar plaatsvond in theater De Meenthe in Steenwijk. Trainer Tim heeft speciaal voor het EK een compleet nieuwe dansroutine in elkaar gezet voor het hiphopduo. Zij streden afgelopen zaterdag tegen zeven Europese tegenstanders in de categorie hiphop doubles 12-16 jaar junioren. Dankzij hun uitstekende prestatie werden zij Europees kampioen.

Eerste en tweede prijs voor Lobke en Edwinsky

WINTERSWIJK - Afgelopen weekend is Lobke Hoenderboom aan de start verschenen op het indoorconcours te Didam. Ze behaalde daar een mooie eerste en tweede prijs in de klasse Z1 dressuur. Ze reed met haar paard Eduwinsky respectievelijk 217,5 en 216 punten bij elkaar.

Eerste en tweede prijs voor Lobke en Edwinsky

WINTERSWIJK - Afgelopen weekend verscheen Lobke Hoenderboom aan de start op het indoorconcours te Didam. Ze reed met haar paard Eduwinsky respectievelijk 217,5 en 216 punten bij elkaar, goed voor een eerste en tweede prijs.

Burgemeester en wethouders opgesloten in escaperoom

WINTERSWIJK – Het college van burgemeester en wethouders maakt op de dinsdagmiddag vaak tijd vrij voor bedrijfsbezoeken. Dinsdag 7 november was de beurt aan Escape Room Winterswijk, het initiatief van onderneemster Lisanne Halleriet. Een zestal afgevaardigden van de gemeente liet zich opsluiten en probeerde te ontsnappen. Maar dat verliep niet geheel voorspoedig…

Door Bram Beckmans

Burgemeester Joris Bengevoord en wethouders Ilse Saris, Rik Gommers, Gert-Jan te Gronde, Wim Aalderink en bestuursadviseur Marry Keur kwamen naar bedrijventerrein Morsepoort aan de Laan van Hilbelink, waar de escape room gevestigd is. Voorafgaand aan de activiteit vond er een luchtig gesprek plaats, waar burgemeester Bengevoord het nut van bedrijfsbezoeken benadrukte: "We vinden het leuk om met ondernemers te spreken en zo te zien wat er gebeurt in de gemeente. We bezoeken bedrijven in allerlei sectoren. Bijvoorbeeld in de zorg, maar ook in de entertainment, waar deze escape room een goed voorbeeld van is."

De drijvende kracht achter de escape room is Lisanne Halleriet. De pas 23-jarige onderneemster uit Winterswijk was onlangs betrokken bij de organisatie van een succesvol Oktoberfest aan 't Huitinkveld en heeft deze escape room in samenwerking met Villa Mondriaan opgezet. Dat verklapt ook meteen het thema, namelijk het leven van Piet Mondriaan. Aan de hand van de levensloop van de schilder voeren de spelers opdrachten uit die allemaal iets met Piet te maken hebben. Uiteindelijk moeten de spelers binnen een uur zien te ontsnappen. Maar het is wel een uitdaging voor groepen, vertelt Lisanne: "Zo'n veertig procent van de spelers haalt het maar binnen de tijd."

Hoewel Lisanne nooit verder studeerde na haar havo-diploma en uiteindelijk koos voor het ondernemerschap, is ze wel het schoolvoorbeeld van een succesvolle jonge onderneemster die ook in de regio actief is. En dat is belangrijk volgens wethouder Saris: "Betrokken jonge ondernemers zien we maar weinig op bijeenkomsten die gericht zijn op de toekomst van de regio. Als gemeente is het daarom ook onze taak om meer in te zetten op jongeren die de toekomst van de Achterhoek een impuls geven."

Net niet gehaald
Na een goede kop koffie is het college er klaar voor. Lisanne legt nog het een en ander uit, sluit de deur achter de spelers en duikt dan in haar 'control room', waar ze zicht heeft op wat er gebeurt in de ruimte. Indien nodig kan ze via hier aanwijzingen geven aan spelers die vastlopen of in tijdsnood dreigen te raken. En ook de burgemeester en wethouders ontkomen er niet aan, meermaals geeft Lisanne een handige tip die ze weer een stap in de goede richting brengt. Na veel gelach, uitzoekwerk en toch creatieve gedachtegangen komt het college steeds verder. Met nog enkele minuten te gaan wordt er gezocht naar de bevrijdende oplossing, maar die wordt net niet gevonden. "Helaas", klinkt het. De tijd is om en Lisanne komt het zestal bevrijden. Toch reageert het college positief op de zojuist gespeeld escape room en zijn ze weer een ervaring rijker.

Tweede escape room op komst
Inmiddels is Lisanne druk bezig met een tweede escape room, die ook in het pand aan de Laan van Hilbelink gaat komen. Veel wil Lisanne nog niet kwijt over deze uitbreiding, maar wel is het duidelijk dat het een escape room gaat worden met een unieke aankleding waarbij het straks mogelijk is om met twee teams van maximaal zeven personen met elkaar de strijd aan te gaan.

Voor boekingen of meer informatie over Escape Room Winterswijk kan de website worden geraadpleegd.

3D Café over oude en nieuwe technieken

WINTERSWIJK - Op donderdag 16 november van 16.00 tot 18.00 uur wordt er een 3D Café gehouden in het 3DXperience Centrum op het Beatrixpark 22 te Winterswijk. Deze keer is het thema 'Oud ambacht in een modern jasje'. De bijeenkomst gaat in op 3D-technieken en de klassieke kunstcreatie, met als spreker Jan te Kulve, kunstenaar en bronsgieter.

Jan te Kulve is bronsgieter in hart en nieren en hij beheerst het ambacht tot in de puntjes. Toch combineert hij tegenwoordig dit eeuwenoude vakmanschap met de moderne techniek van 3D printen. Sindsdien kan hij zijn kunstwerken efficiënter vergroten, verkleinen en reproduceren. Hij bedient de markt op maat, zonder in te leveren op de creativiteit.
Jan vertelt over de toepassing van de 3D technieken en het procedé van het spuitgieten en het bronsgieten.
Het 3DXperience Centrum is een ontmoetingsplaats voor ondernemers en professionals rondom het 3D printen en aanverwante technologieën. Hier wordt kennis gedeeld en wordt gediscussieerd over vraagstukken rondom 3D printen en de mogelijkheden die 3D printen kan bieden.

De entree is gratis. Aanmelden kan via www.3DXperience.eu.

Gratis screening op ondervoeding

WINTERSWIJK - Ondervoeding is een onderschat probleem. Bij ondervoeding denken veel mensen aan de magere kindjes in gebieden met absolute hongersnood. Maar ook in goed gevoede gebieden komt een vorm van ondervoeding voor. Daarom verzorgt diëtist Marieke Sleeking gratis screenings op ondervoeding. Die vinden plaats op vrijdag 24 november van 9.00 tot 11.30 uur en donderdag 30 november van 9.00 uur tot 16.30 uur.

Vele oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan ondervoeding: eenzaamheid en verdriet, maar ook verminderde eetlust, onderliggende ziektes, verminderde vermogens om eten te kopen en/ of te bereiden en kauw- en slikproblemen zijn enkele voorbeelden hiervan.
Als het gewicht zakt terwijl iemand juist wat te zwaar was, wordt soms gezegd dat dit prima is, een paar kilo minder. Maar dit is zeker niet het geval. Als iemand zonder er moeite voor te doen, zomaar afvalt, is dit geen gezonde manier en kan er zeker sprake zijn van ondervoeding. Zelfs als iemand veel te zwaar is. Er is dan sprake van een tekort op het gebied van vitamines en mineralen. Mensen krijgen minder energie en bepaalde klachten nemen toe. Men komt in een neerwaartse spiraal terecht. Minder eten leidt tot minder energie om eten te bereiden en men raakt verder verzwakt. Het kan tal van gevolgen hebben, bijvoorbeeld vaker vallen, langzamer herstel na een operatie of ziekte, vertraagde wondgenezing, meer kans op doorligwonden, afname spiermassa, lagere kwaliteit van leven en indirect door vele gevolgen zelfs een verhoogde kans op overlijden.

Bij het beoordelen of er sprake is van ondervoeding, op aanvraag van huisarts, wijkverpleging of mantelzorgers, kan het zonder dat het heel duidelijk was, al in een gevorderd stadium zijn, waarbij het van groot belang is het proces te stoppen en te keren.
Daarom is het geen overbodige luxe om een screening ondervoeding af te nemen. Dit is een gevalideerde screening die makkelijk af te nemen is met behulp van enkele vragen en metingen, waaronder de handknijpkracht.
Wie symptomen herkent bij mensen in de omgeving, of zichzelf herkennen in de hierna genoemde symptomen, kan contact opnemen voor een afspraak. Symptomen waaraan ondervoeding herkend kán worden zijn: lusteloosheid en vaak een 'slap' gevoel, een dunne en droge huid, vermoeidheid, afname van het vetweefsel en spierkracht (potje niet meer open kunnen krijgen), kouwelijk zijn, verminderde eetlust, depressieve gevoelens, droog haar. De screening is kosteloos en kan op op afspraak bij de persoon in kwestie aan huis worden afgesproken. De screeningen vinden plaats op vrijdagochtend 24 november van 9.00 tot 11.30 uur en donderdag 30 november van 9.00 uur tot 16.30 uur. Bij veel animo of als deze dagen voor de betrokkene en/of zijn naasten niet schikken, wordt uitgeweken naar andere data.
Indien er sprake is van ondervoeding, is eventuele verdere begeleiding daarna mogelijk. Consulten door de diëtist zijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar.
Aanmelden voor de gratis screening door diëtist Marieke Sleeking kan via info@etenmetverstand.nl of 06-54393200. Via die weg kan men ook meer informatie vragen.

Alzheimer Café

REGIO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café voor de regio, dat plaatsvindt in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt. Het thema van deze maand is: De rol van de huisarts en praktijkondersteuner bij dementie.

Dr. Catrien Holland uit Aalten is huisarts en verbonden aan het Platform dementie ouderenzorg. Zij zet zich vanuit haar praktijk in voor 'Beter ouder worden in de Achterhoek'. Zij heeft een belangrijke rol in de diagnosestelling bij dementie, maar zeker ook in de afstemming tussen alle zorgverleners in de regio. Zolang mensen thuis wonen, is de huisarts degene die de medische zorg verleent. En daarbij zet zij vaak ook de omgeving in om goed de inschatting te kunnen maken hoe lang het nog veilig is om thuis te blijven wonen of wanneer extra (thuis-) zorg nodig is. Daarnaast werkt zij nauw samen met praktijkondersteuner Astrid van de Walle. Vanavond vertellen zij welke ondersteuning zij kunnen bieden aan de mensen met dementie en naasten in de thuissituatie.

Het Alzheimer Café is op woensdag 22 november in woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde, van 20.00 tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Aanmelden is niet nodig.

Kom d'r bi'j en schoef an

WINTERSWIJK - Op vrijdag 24 november is er weer gelegenheid om samen te eten bij Inloopcentrum Den Angang, Markt 46 Winterswijk. Op het menu staan diverse maaltijdsoepen. Vanaf 11.45 uur is men van harte welkom in Den Angang. Rond 12 uur staat de maaltijd klaar. Aanmelden kan tot en met 20 november bij Petra Veerbeek, 06-22610957 of via de e-mail samenetenisgezellig@gmail.com. Ter bestrijding van de onkosten mag men na de maaltijd een vrije gift doneren. De organisatoren hopen op een goede opkomst, want samen eten is gezellig, een manier om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

Zangeres Meike Ubbink en band KalibeR in Harmonie

Meike Ubbink. Foto: Taco Elburg

WINTERSWIJK – Op zaterdag 18 november is het tijd voor 'Reünie in de Harmonie'. Het 45-koppige gezelschap van de fanfare van Crescendo uit Ratum begint deze nostalgische avond en wordt aangevuld met de klanken van zangeres Meike Ubbink. Feestband KalibeR sluit de avond knallend af.

Door Bram Beckmans

De organisatie van Crescendo kijkt uit naar zaterdagavond. 'Reünie in de Harmonie' begint om 20.00 uur en gaat door tot na middernacht. Het belooft een popconcert te worden waar de oude tijden van het gezellige uitgaan bij de Harmonie herbeleefd worden. Voorzitter van Crescendo, Anita Huls, vertelt: "In onze jonge jaren was de Harmonie altijd bomvol. Dat gezellige stappen en dansen willen we nu nog één keer opnieuw beleven met onze fanfare, maar ook met twee geweldige, swingende optredens."

KalibeR. Foto: PR

Meike Ubbink
Het eerste optreden waar Huls op doelt is die van Meike Ubbink. De 17-jarige zangeres uit Bredevoort werd in 2015 bekend door haar deelname aan het tv-programma The Voice Kids en bracht dit jaar al meerdere singles uit. Voor Meike is de samenwerking met Crescendo niet nieuw. In 2016 was ze één van de winnaressen tijdens een talentenjacht van de muziekvereniging, waardoor ze samen met Karin Bloemen een aantal nummers zong tijdens het jubileumconcert. En dat was een positieve ervaring voor Meike. "Het was een eer om toen mee te mogen zingen. De sfeer binnen Crescendo geweldig, het zijn stuk voor stuk leuke mensen en het is fantastisch om daar over de vloer te komen. Toen ik het verzoek kreeg om ook in de Harmonie weer mee te doen, hoefde ik niet na te denken. Het was direct een ja", vertelt ze lachend.

Meike wil nog niet geheel verklappen welke nummers ze gaat zingen, maar van haar idool Anouk komen zeker wat hits voorbij. Verder kijkt ze vooral uit naar de samenwerking met Crescendo: "Zingen met een heel orkest op de achtergrond is echt bijzonder en zoiets doe ik niet vaak. Meestal sta ik alleen of met een vriend op een podium. Dit is wel even wat anders en ik kijk er echt naar uit."

KalibeR
Als het voor Crescendo en Meike klaar is, begint de band KalibeR rond de klok van tien uur. Deze 6-koppige band toert nog wekelijks en is niet onbekend bij de Harmonie. Twee van de huidige bandleden, waaronder gitarist Jos Wissink speelden vroeger ook regelmatig in deze uitgaansgelegenheid. Wissink hield er zelfs warme herinneringen aan over: "De zaal van de Harmonie heeft altijd een leuke en intieme sfeer gehad, waar je de mensen goed kan vermaken. Het is leuk om de volwassenen die niet meer wekelijks op de dansvloer staan weer aan het dansen te krijgen en tegelijkertijd de jongeren die er zijn ook mee te nemen met onze muziek." Over de muziekstijl van KalibeR is Wissink duidelijk, de band kent namelijk geen vaste setlist en maakt gebruik van een heleboel instrumenten. "We willen zelf ook lol beleven en het spannend houden, daarom is geen enkel optreden hetzelfde. We vragen het publiek wat ze willen horen en vervolgens gooien we er in een knallend tempo een medley uit. Met tophits uit verschillende tijdsperken", aldus Wissink.

Kaartverkoop
Er zijn nog kaarten beschikbaar voor 'Reünie in de Harmonie'. Deze kunnen bij fietsspeciaalzaak Oonk aan de Misterstraat 47, of bij de VVV Winterswijk in het voormalige gemeentehuis aangeschaft worden. Ook aan de deur worden ze nog verkocht. Kaarten kosten tien euro per stuk, inclusief garderobe. Oude (roze)consumptiebonnen die in het verleden geldig waren bij de Harmonie, zijn tijdens deze avond niet geldig. De zaal aan de Groenloseweg 60 opent om 19.30 uur.

Gratis beweeguur afsluiting van eerste jaar werkgroep NAH

Richard te Selle (rechts) en Boudewijn Inja bij het XXL-bordspel. Foto: Bart Kraan.

WINTERSWIJK – Met een gratis beweeguur voor mensen met niet aangeboren hersenletsel op zaterdag 25 november in het Winterswijkse dagcentrum De Helmhorst, verzorgd door Richard te Selle en Boudewijn Inja van Brichbouw, sluit de werkgroep NAH het eerste jaar van haar bestaan af.

Door Bart Kraan

Tijdens dit beweeguur, dat zaterdag 25 november om 13.30 uur begint, spelen de deelnemers het XXL-bordspel. Dat spel is ontwikkeld door studenten van de afdeling Sport en Bewegen van het Graafschap College, waar Te Selle als docent actief is. ''Het gaat daarbij om hun motorische vaardigheden, maar ook om hun denkvermogen, het vermogen om dingen te verbinden en verbanden te zien, hun inzicht, hun geheugen en hun expressie'', vertelt Te Selle. ''Die vaardigheden worden in een bordspel verpakt. De mensen krijgen dus te maken met doe-opdrachten en met opdrachten waarbij ze hun hersenen moeten gebruiken. Het spel bestaat uit totaal 110 oefeningen, waarbij we alles aanpassen aan de mogelijkheden van de deelnemers.''

Op zaterdag 25 november vertellen Te Selle en Inja en vertegenwoordigers van zwembad Jaspers, Wenters Sports Club, Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), het Winterswijks Schaakgenootschap en MEE, die naast Brichbouw deel uitmaken van de werkgroep NAH, iets over hun activiteiten voor mensen die met niet aangeboren hersenletsel kampen.
De werkgroep NAH werd ruim een jaar geleden opgericht op initiatief van Suzan de Jong van het team Mens en Omgeving van de gemeente Winterswijk, met als doel mensen met niet aangeboren hersenletsel te stimuleren op hun manier en naar hun mogelijkheden aan het bewegen en sporten te krijgen. Dit naar aanleiding van vragen die bij het SKB binnenkwamen van mensen met NAH, die graag hun revalidatie buiten het ziekenhuis een vervolg willen geven. ''Daar kwamen mensen met vragen wat ze nog konden en waar ze eventueel nog konden sporten'', aldus Te Selle die aangeeft dat het initiatief tot oprichting van de werkgroep ook mooi aansloot op de wens van de gemeente Winterswijk zo vitaal mogelijk te zijn. ''De gemeente vindt vitaliteit een belangrijk begrip voor alle inwoners. Dit is een specifieke doelgroep, waarvoor activiteiten op maat moet worden gemaakt naar eigen wensen en mogelijkheden.''

Dat gebeurt bij de diverse sportaanbieders, die met enige regelmaat bij elkaar komen om te overleggen. ''Op die manier kunnen we ervaringen en expertise delen en van elkaar leren'', aldus Inja. Naast het fysieke aspect komt ook het emotionele aan bod. Want eens in de twee maanden vindt op zaterdagmorgen in de Zonnebrinkkerk het NAH-café plaats. Een van de organiserende instanties is MEE, dat in samenwerking met gemeenten en welzijns- en zorgorganisaties ervoor zorgt dat kwetsbare burgers kunnen blijven meedoen in de maatschappij. ''MEE besteedt aandacht aan onder meer acceptatie en rouwverwerking, hoe mensen met NAH moeten omgaan met de maatschappij en de maatschappij met hen'', aldus Te Selle.

Van de deelnemende sportaanbieders besteedt Penta al langer aandacht aan mensen met een beperking, hetgeen ook geldt door Brichbouw dat de programma's Indoor, Outdoor, Kom in Beweging en Door Beleving in Beweging voor mensen met een lichamelijke dan wel geestelijke beperking aanbiedt. Wenters Sports Club en zwembad Jaspers hebben open maanden gehouden voor mensen met NAH om hen de mogelijkheid te geven kennis te maken met hun aanbod voor deze doelgroep. ''Een aantal mensen die bij Wenters Sports Club en het zwembad zijn geweest, hebben besloten om verder te gaan met sporten'', aldus Inja. ''Bij het WSG konden ook mensen met NAH terecht, maar van die doelgroep heeft niemand zich bij die vereniging gemeld.''
Na de beweegdag op zaterdag 25 november gaat de werkgroep NAH het eerste jaar evalueren. ''Dan kijken we waar we nog behoefte aan hebben'', aldus Inja. ''We zitten nog in de opbouwfase en vragen ons af wat we precies willen en wat we moeten aanbieden.''
In ieder geval zijn andere sportverenigingen welkom om zich bij de werkgroep aan te sluiten en zich in te zetten voor mensen met NAH. ''Hun aanbod moet dan wel echt bij de doelgroep passen'', aldus Te Selle. ''Het gaat om sport en spel op recreatief niveau. En we willen wel continuïteit, het moet niet iets eenmaligs zijn. We willen heel graag deze doelgroep aan het sporten en bewegen krijgen. Dit moet zo'n succesformule worden dat het zich als een olievlek verspreidt.''

Grandioze autoshow bij autobedrijf Voorhuis

Peter Voorhuis (links), Stanley Sessink en Corine Voorhuis. Foto: Karin Stronks

ZIEUWENT – Het 65-jarig jubileum van autobedrijf Voorhuis wordt gevierd op 16, 17 en 18 november met een grandioze autoshow in samenwerking met Auto Mido. De nieuwste Mitsubishi-modellen zijn te zien, evenals een groot assortiment occasions. De bezoeker kan tijdens de driedaagse autoshow profiteren van de gratis winterinspectie. Autobedrijf Voorhuis heeft nog meer aanbiedingen in petto.

Door Karin Stronks

Drie dagen lang is de klant welkom op de autoshow, bezoekers kunnen profiteren van diverse aanbiedingen. Peter Voorhuis vertelt: "We voeren onder andere een gratis winterinspectie uit. Hierbij worden diverse controles uitgevoerd, onder andere de banden, de accu en de vloeistoffen worden gecheckt. Hiervoor hoeft geen afspraak te worden gemaakt tijdens de driedaagse autoshow. Het aanbod geldt voor alle automerken."

Corine Voorhuis voegt toe: "Klanten zijn welkom om te kijken naar de nieuwste Mitsubishi-modellen van Mido Auto, naar onze occasions of om gebruik te maken van de gratis wintercheck. Maar men mag ook gewoon voor de gezelligheid langskomen! Koffie en een drankje staan klaar!" Bezoekers zijn welkom bij de autoshow op donderdag 16 november van 10.00 tot 18.00 uur, vrijdag 17 november van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 18 november van 10.00 tot 14.00 uur.

Autobedrijf Voorhuis bestaat 65 jaar. Lou Voorhuis, de vader van Peter Voorhuis, is met het bedrijf begonnen achter de Werenfriduskerk in Zieuwent. In 1965 verhuisde het autobedrijf naar de huidige locatie aan de Dorpsstraat 103. Peter: "In 1985 hebben Corine en ik de zaak overgenomen. We zijn 35 jaar Daihatsu-dealer geweest tot er geen nieuwe Daihatsu's meer werden gemaakt. Vanaf januari 2017 zijn we Daihatsu-Specialist. De klant kan voor reparaties, onderdelen, accessoires en onderhoud van dit merk bij ons terecht, en dat geldt ook voor alle andere merken."

Met een aantal collega-dealers heeft Autobedrijf Voorhuis een overeenkomst gesloten. Corine Voorhuis legt uit: "Door deze overeenkomst kunnen we klanten een groot aanbod occasions aanbieden, ook auto's die bij onze collega's staan. Wij kunnen desgewenst een auto voor de klant ophalen zodat er een proefrit kan worden gemaakt. Bij de aankoop zorgen wij voor de aflevering en garantie van de occasion." Peter Voorhuis vult aan: "Er is veel veranderd op gebied van techniek, vooral wat betreft elektronica in nieuwere auto's. Als er een storing is kunnen we met behulp van een laptop het mankement opzoeken."
Corine en Peter Voorhuis en autotechnicus Stanley Sessink heten iedereen van harte welkom op de driedaagse autoshow. "Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de auto's en in ons bedrijf, en intussen hun auto aan de winterinspectie laten onderwerpen.

Tijdens show gratis wintercheck

Normaal gesproken werken we altijd op afspraak, voor dit aanbod echter niet! Overigens kan men voor kleine reparaties zoals een lampje vervangen of het bijvullen van een vloeistof altijd aankloppen. Persoonlijk contact en een prima service staan bij ons hoog in het vaandel", aldus Peter Voorhuis.


www.voorhuisautobedrijf.nl

Column

Verkeersborden

Ik behoor tot het vermoedelijk heel kleine groepje autorijdende Nederlanders, dat de laatste vijf jaar geen schrijven heeft ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. U weet wel, die instantie die de boetes incasseert die u oploopt en daar dan nog een onbegrijpelijk bedrag aan administratiekosten bovenop drukt. In verreweg de meeste gevallen is dat een boete voor te hard rijden. Die heb ik dus de laatste vijf jaar niet ontvangen.

Ben ik dan zo braaf ? Nou nee, dat zou ik niet durven beweren. In het verleden waren snelheidsboetes ook bij mij schering en inslag. Minstens drie of vier keer per jaar kreeg ik er wel eentje. Meestal voor een laag bedrag trouwens. En eigenlijk irriteert dat nog veel meer dan een hoge boete. Want laten we wel wezen: twee of drie kilometer te hard, dat kan toch iedereen overkomen?

Nou, dat hoeft dus niet per se zo te zijn. Sinds vijf jaar rijd ik in auto's met cruise control en dat is de reden, dat ik nooit meer een bekeuring oploop. Niet mijn braafheid, dus.

Trouwens, af en toe rijd ik nog best sneller dan officieel is toegestaan. Veel sneller zelfs. En zeer bewust! Ik kom namelijk steeds vaker van die borden tegen, die je een lagere snelheid opleggen in verband met wegwerkzaamheden. Prima, dat die er staan en ik wil ook best gehoorzaam mijn voet van het gas halen. Als er tenminste ook daadwerkelijk wordt gewerkt. Maar steeds vaker word je – vooral langs de provinciale wegen – verplicht langzamer te rijden, terwijl er in de verste verte geen wegwerker te bespeuren is. Dan is het werk al lang gedaan, maar zijn ze te beroerd geweest om de borden weg te halen. Soms blijven die er nog weken staan. Tja, dan trek ik me van zo'n snelheidsbeperking dus niks aan.

Dezelfde soort burgerlijke ongehoorzaamheid heb ik vaak bij de omleidingsborden, die geplaatst worden als er grootschalig werk aan de weg (opnieuw: vooral de provinciale weg) wordt uitgevoerd. Zeker als ik ter plekke bekend ben trek ik me daar niet al teveel van aan. Waarom niet? Omdat de provinciale wegbeheerders vaak de gekste omleidingen bedenken. En vaak nog overbodig ook.

Rondom mijn woonplaats Neede zie je daarvan momenteel prachtige voorbeelden. In verband met de aanleg van de N18 (een verband dat ik trouwens niet goed snap) wordt momenteel de rondweg bij het dorp volledig op de schop genomen. In twee delen, zodat tenminste niet de hele weg er maanden lang uit ligt. Maar die opsplitsing in twee periodes is de omleiders blijkbaar ontgaan. Want wie schetst mijn verbazing toen ik afgelopen week die aanbevolen routes eens goed onder de loep nam….

Ik was vanuit Almelo op weg naar Neede en kwam zodoende door Hengevelde. Aldaar verwees een bord mij rechtsaf naar Eibergen en Winterswijk. Vreemd, want zolang de tweede fase van de rondweg nog niet aan de beurt is, kun je vanaf daar nog gewoon via Neede. Volgens Routeplanner is dat nog geen vijftien kilometer. En zelfs als dat straks niet meer mogelijk is, kun je Eibergen nog altijd via Haaksbergen heel makkelijk bereiken. Maar nee, de provinciale omleiders vinden het nodig om u en mij via Goor, Lochem, Borculo, Ruurlo en Groenlo naar Eibergen te laten rijden. Ook dat stuk heb ik even aan Routeplanner voorgelegd en wat dacht u? Maar liefst 63 kilometer!

Nog even verder rekenen: Bij een gemiddeld verbruik van 1 op 12 kost het omrijden via de aangegeven route vier liter benzine extra. Ofwel zes tot zeven euro. Het kost bovendien (opnieuw volgens Routeplanner) een uur extra reistijd. En ook tijd is geld, zoals iedereen weet die wel eens een loodgieter heeft ingehuurd. Zo'n bord aan je laars lappen bespaart je dus zomaar veertig tot vijftig euro. Op die manier haal ik tenminste nog iets van die snelheidsbekeuringen van vroeger terug.

Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor

Het logo van de Voedselbank Oost-Achterhoek.

REGIO - Het woord voedselbank zal vast en zeker niet onbekend in de oren klinken, maar hoe bekend is iedereen eigenlijk met het concept? De stichting Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor.

Het concept van de voedselbank is in Nederland ontstaan in 2002. Sjaak en Clara Sies uit Rotterdam namen destijds het initiatief om brood uit te delen in de buurt waar zij woonden en gaven daarmee het startsein van het concept: de voedselbank. Inmiddels is Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een vereniging met acht distributiecentra, 162 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en 10.500 vrijwilligers. Voedselbank Oost-Achterhoek beschikt over twaalf uitgiftepunten en verstrekt wekelijks aan circa 345 huishoudens een voedselpakket. Huishoudens hebben recht op een pakket wanneer zij onder de armoedegrens leven en onder toezicht staan van een hulpverlenende instantie. Op deze manier verstrekt de voedselbank kosteloos levensmiddelen aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en probeert tegelijkertijd de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. Aanbod, van nog goed consumeerbaar voedsel (dat op het punt staat vernietigd te worden), en vraag worden op deze manier bij elkaar gebracht.

De voedselbank heeft absoluut geen betaalde krachten in dienst. De gehele organisatie draait op vrijwilligers en daarom is hier een blijvende vraag naar. Dit geldt voor alle gebieden binnen de voedselbank, van transport tot administratie en PR. Alle hulp is uiteraard welkom.

Naast de meer dan honderd vrijwilligers van Voedselbank Oost-Achterhoek zijn ook de mensen buiten de vereniging onmisbaar. De Voedselbank kan zich zo goed blijven inzetten dankzij de donaties die zij doen, in de vorm van voedsel of geld. Naast het doneren van voedsel is het namelijk ook mogelijk om vriend te worden van de Voedselbank. Dit houdt in dat men elke maand een bedrag naar eigen keuze kan doneren aan de voedselbank, om hiermee de armste mensen in de omgeving te steunen. De Voedselbank houdt vrienden van de Voedselbank Oost-Achterhoek op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en periodiek nodigen zij de vrienden uit voor een rondleiding op de hoofdvestiging te Lichtenvoorde, natuurlijk met de nodige voorlichting.

De vraag naar vrijwilligers is ook bij Voedselbank Oost-Achterhoek erg groot. Op alle gebieden kan de stichting mensen gebruiken. Dus iemand die tijd heeft en een voorkeur voor een bepaalde functie binnen de stichting, kan het doorgeven, en dan kijkt de stichting hoe het kan worden ingepast in de organisatie.

Meer informatie over vrijwilligers en vriend worden van de voedselbank is te vinden op de site www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.

Wie nieuwsgierig is naar meer informatie over de voedselbank, kan denken aan de mogelijkheid van een rondleiding. Er worden ook presentaties verzorgd, op locatie. Wie hierin interesse heeft, kan mailen naar communicatie@voedselbankachterhoek.nl of bellen met tel. 06-18692339.


IVN-wandeling: op zoek naar wintergasten

REGIO - Zondag 19 november gaan IVN-gidsen tijdens een wandeling bij de Romeinendiek op zoek naar wintergasten langs beek, in bossen en singels.

Start: 14.00 uur, vanaf de Romeinendiek (Natuurgebied De Vennebulten), te bereiken vanaf de N18, tussen Lichtenvoorde en Varsseveld bij de stoplichten bij de Radstake de weg tegenover de Radstake in, de Landstraat. Deze asfaltweg en later zandweg volgen tot voor het 60 km bord. De Romeinendiek in, linksaf, waar men kan parkeren.

Dit is een wandeling in een gevarieerd landschap. Langs beek, in bos en singels wordt er gezocht naar hier overwinterende vogels en alles wat er verder valt te zien. Meewandelen is gratis, voor de consumptie halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Inlichtingen: A. Hendriks. tel. 0544-352043; e-mail: hendriks.wopereis@hotmail.com


Steengroeve Theater te zien in bioscoop Skopein

Gerben Kruisselbrink in actie. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het Steengroeve Theater brengt al zeven jaren spectaculaire voorstellingen met imponerende muziek in een unieke omgeving; de Winterswijkse Steengroeve. Deze zomer was het Cinema – Hooray for Hollywood. Tijdens deze voorstelling bracht het 65-koppig Eerste Achterhoeks Metropool Orkest onder leiding van Gerben Kruisselbrink, vele klassieke filmfragmenten die werden overgoten met een ruime theatrale saus. Bij de totale productie zijn elk jaar ongeveer 400 a 500 vrijwilligers (en bijna altijd amateurs) betrokken die samen met een tiental professionals trots zijn op het resultaat.

Juist omdat Cinema dit jaar het thema was, is besloten de film van de voorstelling ook in de Winterswijkse bioscoop Skopein te laten draaien. In de film ziet men natuurlijk de voorstelling, zowel voor als achter de schermen, maar bezoekers krijgen ook zeker details onder ogen die in de grootsheid van de groeve verloren gaan. Een uitermate boeiend kijkje rond en binnen de voorstelling.
Voor 7,50 euro per persoon kunnen belangstellenden alles nog eens rustig, onder het genot van een drankje, aanschouwen.
De film draait op donderdag 16 november, maandag 20 en woensdag 22 november om 19.30 uur en in het weekend van 18 en 19 november om 16.00 uur. Kaartjes zijn aan de kassa van de bioscoop Skopein te verkrijgen.

Column

Kuddegedrag

Waarom staan koeien zo graag op een kluitje te grazen? Hoe groot het weiland ook is, overal hetzelfde beeld: de koeien wijken niet van elkaars zijde. Ze hebben een hele lap vers gras tot hun beschikking, maar in plaats van het onder elkaar te verdelen, verdringen ze elkaar op dat ene stukje weiland. Het gras dat ze verorberen is afgegraasd, platgetrapt of besmeurd met stront. Komt er dan geen koe op het idee om die andere kant van de wei op te zoeken? Natuurlijk, de nabijheid van soortgenoten is vertrouwd en veilig. Als er gevaar dreigt, sta je samen sterk. Maar het blijft vreemd: de koe verkiest de kudde, ook al is er een eindje verderop meer te halen.

Niet alleen in de dierenwereld, maar ook in het bedrijfsleven kom je een hoop kuddegedrag tegen. Veel ondernemingen, of ze nu koekjes, serviesgoed of huizen verkopen, doen meer van hetzelfde. Ze zeggen allemaal de beste of de goedkoopste te zijn, maar verschillen nauwelijks van elkaar. Net zoals koeien in de wei richten bedrijven zich vaak op een afgegraasde markt. Ze kruipen dicht naar hun concurrenten toe en hopen op goed geluk wat van hun winst af te snoepen. De vraag is hoe slim dat is. Want juist ondernemingen die een nieuw pad inslaan, boeken op termijn succes. Door het nét even anders te doen, onderscheiden ze zich van de rest. Neem Douwe Egberts en Philips die met Senseo zorgden voor een revolutie in de koffiezetmarkt. Of restaurantketen Vapiano waar je met een pasje zelf pasta, pizza of salade kunt bestellen. Dat is handig voor de gast, terwijl het restaurant op personeelskosten bespaart. Mymuesli is ook origineel: via een ingrediëntenmixer op het web kun je gepersonaliseerde muesli kopen. Wie kiest, wordt gekozen!

Ook de Achterhoek heeft gelukkig bedrijven die een eigen stukje weiland hebben opgezocht. Met de bouw van tweede huizen, zoals chalets en woonwagens, heeft Wanders Mobiele Chalets uit Ulft een unieke positie in de bouwbranche verworven. Horloges zijn er bij de vleet, maar voor houten horloges kom je vanzelf bij het ambachtelijke bedrijf Lumbr uit Lichtenvoorde terecht. En wist u dat Joppiesaus, de verse snacksaus die in bijna alle cafetaria's te verkrijgen is, in groten getale wordt geproduceerd bij Elite B.V. in Neede? Al deze ondernemingen hebben het lef gehad buiten de gebaande paden te treden. Te midden van hun concurrenten vallen ze op omdat ze iets nieuws, verrassends of bijzonders doen. En het zou zo maar kunnen zijn dat er vandaag in de Achterhoek weer iets opmerkelijks wordt bedacht. Want al lijken veel bedrijven op koeien die op een kluitje staan te grazen, uiteindelijk weet je nooit hoe een koe een haas vangt.

Gert-Jan Hospers

Column

Kuddegedrag

Waarom staan koeien zo graag op een kluitje te grazen? Hoe groot het weiland ook is, overal hetzelfde beeld: de koeien wijken niet van elkaars zijde. Ze hebben een hele lap vers gras tot hun beschikking, maar in plaats van het onder elkaar te verdelen, verdringen ze elkaar op dat ene stukje weiland. Het gras dat ze verorberen is afgegraasd, platgetrapt of besmeurd met stront. Komt er dan geen koe op het idee om die andere kant van de wei op te zoeken? Natuurlijk, de nabijheid van soortgenoten is vertrouwd en veilig. Als er gevaar dreigt, sta je samen sterk. Maar het blijft vreemd: de koe verkiest de kudde, ook al is er een eindje verderop meer te halen.

Niet alleen in de dierenwereld, maar ook in het bedrijfsleven kom je een hoop kuddegedrag tegen. Veel ondernemingen, of ze nu koekjes, serviesgoed of huizen verkopen, doen meer van hetzelfde. Ze zeggen allemaal de beste of de goedkoopste te zijn, maar verschillen nauwelijks van elkaar. Net zoals koeien in de wei richten bedrijven zich vaak op een afgegraasde markt. Ze kruipen dicht naar hun concurrenten toe en hopen op goed geluk wat van hun winst af te snoepen. De vraag is hoe slim dat is. Want juist ondernemingen die een nieuw pad inslaan, boeken op termijn succes. Door het nét even anders te doen, onderscheiden ze zich van de rest. Neem Douwe Egberts en Philips die met Senseo zorgden voor een revolutie in de koffiezetmarkt. Of restaurantketen Vapiano waar je met een pasje zelf pasta, pizza of salade kunt bestellen. Dat is handig voor de gast, terwijl het restaurant op personeelskosten bespaart. Mymuesli is ook origineel: via een ingrediëntenmixer op het web kun je gepersonaliseerde muesli kopen. Wie kiest, wordt gekozen!

Ook de Achterhoek heeft gelukkig bedrijven die een eigen stukje weiland hebben opgezocht. Met de bouw van tweede huizen, zoals chalets en woonwagens, heeft Wanders Mobiele Chalets uit Ulft een unieke positie in de bouwbranche verworven. Horloges zijn er bij de vleet, maar voor houten horloges kom je vanzelf bij het ambachtelijke bedrijf Lumbr uit Lichtenvoorde terecht. En wist u dat Joppiesaus, de verse snacksaus die in bijna alle cafetaria's te verkrijgen is, in groten getale wordt geproduceerd bij Elite B.V. in Neede? Al deze ondernemingen hebben het lef gehad buiten de gebaande paden te treden. Te midden van hun concurrenten vallen ze op omdat ze iets nieuws, verrassends of bijzonders doen. En het zou zo maar kunnen zijn dat er vandaag in de Achterhoek weer iets opmerkelijks wordt bedacht. Want al lijken veel bedrijven op koeien die op een kluitje staan te grazen, uiteindelijk weet je nooit hoe een koe een haas vangt.

Gert-Jan Hospers

Maatjes gezocht

ACHTERHOEK - Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes in de Oostelijke Achterhoek, voor Humanitas Tandem. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, is er bij Humanitas Tandem een wachtlijst. Het Oranje Fonds vindt dat daar snel verandering in moet komen en voert daarom vanaf 30 oktober drie weken lang campagne om voor projecten als Humanitas Tandem nieuwe vrijwilligers te vinden.

Bij Humanitas Tandem help je iemand die het moeilijk vindt om zelf het initiatief te nemen. Je helpt met het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. Je bent een luisterend oor en een vraagbaak. Je ziet jouw deelnemer een keer per week of eens in de twee weken. Hoeveel tijd jullie met elkaar doorbrengen en wanneer, dat is aan jullie. De hulp duurt meestal een jaar. Dan moet de deelnemer de draad zelf weer kunnen oppakken. Humanitas Tandem is er voor iedereen die zich eenzaam voelt, ongeacht beperking, levensverhaal of leefomstandigheden. Met zijn tweeën durf je meer. Mensen die een maatje zoeken en mensen die een maatje willen zijn kunnen zich melden. Humanitas Oostelijke Achterhoek is actief in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Meer informatie: www.maatjesgezocht.nl of neem contact op met: Marianne de Veer, 06-57552508 of m.deveer@humanitas.nl.

Fractie Winterswijks Belang helpt in de tuin

WB-fractieleden aan het werk in de tuin. Foto: PR

WINTERSWIJK - Fractieleden en een wethouder van Winterswijks Belang hebben zaterdag 4 november twee inwoners geholpen bij het opknappen van hun tuin. De inzet van de vrijwilligers van de fractie gebeurde onder regie van Present Winterswijk. Het was prachtig weer en een mooie dag voor deze twee Winterswijkers.

De bewoners waren erg blij met de extra handen en de mensen van Winterswijks Belang gingen met een goed gevoel naar huis.

"Mooi stukje samenwerking om een enthousiaste man te helpen zijn tuin op orde te brengen. Zo bewaart hij de lieve vrede met de buren en kan hij verder met al zijn vrijwilligerswerk", aldus wethouder Aalderink. Ze gingen in twee teams voortvarend aan de slag bij een alleenstaande man zonder financiële middelen, ondersteund door De Post. Hij wil graag weer orde in zijn leven, maar het lukt hem niet alleen.

Samen met de fractie is zijn achtertuin nu opgeknapt. Hierdoor zal zijn contact in de buurt verbeteren en heeft hij zelf meer rust gekregen. Dit is voor hem een begin om straks ook zijn woning van binnen op te ruimen.

De tweede tuin die de fractieleden van Winterswijks Belang hebben opgeknapt, is van een alleenstaande man met zoon, die begeleiding ontvangen van Zozijn. Hij is heeft altijd zelf zijn tuin onderhouden, maar door rugklachten lukt hem dat nu zelf niet meer. Zijn vrienden en familie wonen te ver weg en hebben geen mogelijkheid om zijn tuin te onderhouden. De fractie schoonde zijn tuin op, zodat hij een nette, onderhoudsvrije tuin krijgt.
Er is hard gewerkt en er werd heel wat groen afgevoerd. De bewoner is hier erg blij mee, want hij vond het erg vervelend dat zijn voortuin zo slordig was. Iedereen die het ook leuk vindt om zich als groep in te zetten en op deze manier een unieke ontmoeting te beleven, kan bij Present Winterswijk naar de mogelijkheden vragen.


www.presentwinterswijk.nl

Mantelzorgcafé

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 16 november is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden.

Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Dit jaar verder nog op donderdagmiddag 21 december bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Schoolontbijt op Julianaschool

De kinderen genieten van hun schoolontbijt. Foto: PR

WINTERSWIJK - Woensdag hebben alle groepen van de Julianaschool genoten van het schoolontbijt. Het thema dit jaar is: Gezond ontbijten is geen kunst! De aandacht werd gevestigd op de reden waarom ontbijten zo belangrijk is. Wie 's morgens goed eet, kan beter leren en concentreren op school. Ook genoeg bewegen is belangrijk. Dit werd de kinderen door middel van een filmpje getoond. De link met kunst werd gelegd door een uitnodiging voor het Rijksmuseum (hier zijn groep 7 en 8 maandag 6 november geweest) en een poster van het melkmeisje van Johannes Vermeer. Er was een leerling in groep 4 die dit schilderij en de schilder ervan wist te benoemen.

Mantelzorgcafé

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 16 november is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed. Mantelzorgers zijn welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Dit jaar verder nog op donderdagmiddag 21 december bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Passage over 'Het Klimaat'

WINTERSWIJK - Maandag 20 november is de maandelijkse bijeenkomst van Passage.

G. Vossers uit Silvolde komt op humoristische wijze vertellen over het weer. De avond wordt gehouden in de Zonnezaal van de Zonnebrinkkerk en begint om 19.45 uur.

Gasten zijn van harte welkom.

Passage over 'Het Klimaat'

WINTERSWIJK - Maandag 20 november is de maandelijkse bijeenkomst van Passage. G. Vossers uit Silvolde komt op humoristische wijze vertellen over het weer. De avond wordt gehouden in de Zonnezaal van de Zonnebrinkkerk en begint om 19.45 uur. Gasten zijn van harte welkom.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen op de zaterdagen 25 nov en 9 dec in Miste. Aanmelden: tel 0543 565540 meer info: www.wilmatepaske.nl