Achterhoek Nieuws Winterswijk

10 juli 2018

Achterhoek Nieuws Winterswijk 10 juli 2018


José Wentink na vierenveertig jaar 'juf af'

De kleuters voeren een musical op voor juf Joke. Foto: PR

WINTERSWIJK - Ze heeft de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt maar toch kiest kleuterjuf José Wentink voor vervroegd pensioen. Na vierenveertig jaar in het vak waarvan maar liefst veertig jaar bij basisschool De Vlier vindt ze het mooi geweest. Niet dat ze het niet leuk meer vindt of het niet meer naar de zin heeft. "Dat zeker niet, ik was met net zo veel plezier doorgegaan, maar mijn man gaat met pensioen en ik wil graag met hem van ons pensioen genieten." Afgelopen woensdag namen collega's, kinderen en ouders afscheid van de honkvaste juf.

Door Sander Damen

Wentink startte haar carrière vierenveertig jaar geleden op een basisschool in Bocholt. "Ik werkte op zaterdag als hulp in een bloemenzaak in Bocholt", vertelt ze. "Als het rustig was, leerde ik voor mijn opleiding tot kleuterjuf. Een non van de basisschool vroeg aan mij 'Waar leer je toch voor?'. Toen ik zei dat ik kleuterjuf wilde worden zei ze direct: 'Als je klaar bent, mag je bij ons komen werken'. De Nederlandse opleiding stond toen hoog aangeschreven."

Juf Joke bij het hapjesbuffet, dat door ouders van leerlingen is gemaakt. Foto: PR
De aankomst van juf Joke en haar man op de vrolijk versierde school. Foto: PR

Ouderwetse juf
Na twee jaar Bocholt en twee jaar Sint Jozefschool startte ze als kleuterjuf bij De Vlier waar ze veertig jaar later dus afscheid neemt. Een ouderwetse kleuterjuf, zo noemt Wentink zichzelf, maar wel een die veranderingen omarmt. "Veranderingen verrijkten mijn loopbaan", zegt ze. "Er is zoveel veranderd, van kleuterschool naar basisschool, de digitalisering, ons nieuwe gebouw en natuurlijk de keuze die we als team voor het Daltononderwijs hebben gemaakt." Maar ook de kinderen zijn veranderd, merkt Wentink. "Als kleuters nu in groep 1 komen, is hun niveau al veel hoger dan vroeger. Ik hoef ze niks over kleuren uit te leggen en vaak kennen ze bepaalde letters al. Dat was vroeger wel anders. Ik denk dat het komt door computers, televisieprogramma's en media."

'Mooi geweest'

Wat niet veranderd is, is de aard van de kleuters is haar ervaring. "Ik vind het belangrijk dat kinderen veel spelen en dat doen ze nog steeds heel graag", zegt Wentink. "Ook hun enthousiasme is nog altijd groot. Kleuters maken mij vrolijk, ze hebben altijd zin en dat maakt mij ook blij. Ik vind het ook heel mooi te zien hoe kinderen zich ontwikkelen in de kleuterklas."

Duobaan
De liefde voor kleuters en het vak van kleuterjuf is een reden dat Wentink het zo lang heeft volgehouden. De regelmatige verandering een andere. "Daarnaast vind ik het gewoon fijn op school", vertelt ze. "We hebben een ontzettend leuk team en een vooruitstrevende directeur."
Wentink heeft gedurende haar carrière altijd opengestaan voor veranderingen. Daar werkte ze actief aan mee. Zo was ze de eerste kleuterjuf in Winterswijk die in een duobaan werkte. "De invoering van het Daltononderwijs in 2008, de introductie van Beweegwijs, de keuze voor drie dagen in de week alleen fruit en groente eten, Engelse les in alle klassen, het werken met tutors ... ik vind het allemaal geweldig", aldus Wentink.
Minder enthousiast was ze over de werkdruk en de digitalisering. "Ik heb eerlijk gezegd best moeite gehad met het werken met computers," zegt ze. "We moeten van elk kind de vorderingen bijhouden. Gelukkig heb ik jonge collega's die me geholpen hebben wat vaardiger met de computer te worden."

Afscheid
Afgelopen woensdag 4 juli nam de school afscheid van de juf. "Het was een mooie dag", zegt ze. "Eerst aten we met de hele school een gebakje met mijn foto er op. Daar bleek dat mijn kleuters zonder dat ik het wist een musical ingestudeerd hadden. Niemand heeft het verklapt. Dat is toch heel knap!" Na de musical volgde een buffet met hapjes die de ouders van de leerlingen gemaakt hadden en een presentatie met onder meer een power point waarin haar collega's Wentink op een grappige manier nadeden. "En 's avonds hebben we met het team, mijn man, zus, zwager en mijn twee zoons met aanhang in Frerikshof gedineerd. In heb enorm genoten", aldus Wentink die ook nog een tafel vol afscheidscadeaus ontving. Het was nog geen definitief afscheid, want Wentink wil het schooljaar goed afronden en heeft de komende weken nog genoeg te doen. Na de zomer keert ze niet meer terug. Dan is ze geen juf meer en gaat ze zich richten op hobby's als zingen, tennissen, yoga en reizen met haar man. "Ik zal het lesgeven enorm gaan missen", zegt ze. "Het is heerlijk met kinderen te werken, maar na veertig jaar mag je ook wel een keer stoppen. Het is mooi geweest."

Amivedi

De vermiste valkparkiet. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op de Pashegge is een mannetjeskonijn gevonden, hij is roodbruin met wat zwart bij de oren, heeft staande oren en is middelgroot.

In de Europalaan is een valkparkiet ontsnapt, de vogel is grijs met een gele kuif en oranje wangen. In de Albert Schweitzerlaan wordt poes Kiki vermist, ze is een zwarte poes met een paar witte haartjes op de borst. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.
                        

Muziek Centraal met Mozart en musical

WINTERSWIJK - Ook deze zomer worden er in de Jacobskerk te Winterswijk weer marktconcerten gegeven onder de noemer Muziek Centraal. Elke woensdag is er om 12.00 uur een half uur durend orgelconcert. Na afloop wordt er bij de uitgang gecollecteerd. Op woensdag 11 juli speelt de Amersfoortse organist Harry van Wijk, werkzaam als cantor-organist in de Aaltense Helenakerk. Hij stelde een bijzonder programma samen met onder andere werken van Lemmens (Fanfare), Mozart (Eine kleine Nachtmusik) en delen uit de musical Annie. Ook het carillon van de Jacobstoren wordt, net als de rest van het jaar, op woensdag bespeeld. De beiaard kan vanaf 10.30 uur worden beluisterd op en rond de Markt of (bij gunstige wind) vanuit de Notaristuin.

Amivedi

WINTERSWIJK - Op de Pashegge is een mannetjeskonijn gevonden, hij is roodbruin met wat zwart bij de oren, heeft staande oren en is middelgroot. In de Europalaan is een valkparkiet ontsnapt, de vogel is grijs met een gele kuif en oranje wangen. In de Albert Schweitzerlaan wordt poes Kiki vermist, ze is een zwarte poes met een paar witte haartjes op de borst. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Glazenwasserix gecertificeerd

WINTERSWIJK - Glazenwasserix, het bedrijf van Tibo van Hout, heeft als eerste in Winterswijk het SIEV-certificaat ontvangen. SIEV staat voor 'Schoonmaken Is Een Vak'; het certificaat is een waarborg dat het bedrijf werkt volgens strenge normen, die een garantie zijn voor maatschappelijk verantwoord, glashelder en met een goede structuur werkend, waarbij de veiligheid en transparante dienstverlening voorop staan.

Allerlaatste run

Onder de klanken van Born to be wild van Steppenwolf verlaten de zijspannen De Helmhorst. Foto: Leander Grooten

Zaterdag was de allerlaatste Helmhorst-Hamaland-Run. Vanwege gebrek aan vrijwilligers komt er een einde aan deze motortocht met zijspannen, waarin mensen met een beperking meerijden.

'25ste is de laatste, maar wel een machtig mooie'

Zichtbaar genot bij motorrijders en cliënten. Foto Leander Grooten

WINTERSWIJK/AALTEN - Hoewel het de afscheidseditie was, konden de bijna vijftig zijspanners tijdens de Helmhorst Hamaland Run alleen maar genieten.

Door Leander Grooten

Het weer was voortreffelijk: zonnig, maar met een fris windje. De route verliep vlekkeloos met veel mensen aan de kant van de weg die de cliënten met een verstandelijke beperking en hun begeleiders hartelijk toezwaaiden. En tenslotte was ook de barbecue in de tuin van De Helmhorst perfect verzorgd.

Onder de klanken van Born to be wild van Steppenwolf verlaten de zijspannen De Helmhorst. Foto: Leander Grooten
Na afloop was er een barbecue in de tuin van De Helmhorst. Foto: Leander Grooten

Een emotioneel moment voor de stoere 'riders' kwam toen Edie Breukers en Gerrit Voltman in het zonnetje werden gezet. Vanaf de eerste editie, nu 26 jaar geleden (een jaar werd de tocht niet verreden wegens extreme hitte) waren zij deel van de organisatie. Zij ontvingen als herinnering een mooi horloge en waren er bloemen voor hun partners.

Alle deelnemende cliënten kregen een knuffelbeer met daarop een foto van die cliënt in de zijspan, die in de ochtend was gemaakt. Alle motorrijders werden bedankt met een kaars en een handdoek van de motorclub MC Hamaland.

De organisatie had nog wel door gewild, maar het jaarlijks terugkerend motortour-evenement van MC Hamaland en De Helmhorst/ZoZijn stopt wegens gebrek aan vrijwilligers.


Dazen

In de zomermaanden is het niet altijd even aangenaam om in het Korenburgerveen te vertoeven. Niet omdat het er warm en benauwd kan zijn. Of omdat enkele van de bloemrijke graslanden net iets te vroeg zijn gemaaid, waardoor ik weinig bloeiende planten en insecten zie. Het zijn ook niet de rupsen die in processie de stammen van de eiken oplopen, die mij storen. Ook van muggen heb ik nooit last. Het gezoem kan irritant zijn, maar ze vinden mijn bloed niet geschikt. Slechts een enkele mug vergist zich soms, maar meer dan twee of drie muggenbulten per jaar heb ik niet. Wat ik soms wel jammer vindt, want een beetje jeuk en krabben is een enkele keer niet onaangenaam.

Het enige beestje dat ik niet kan waarderen is de daas. Ik noem dit insect vaak steekvlieg, maar dat is niet correct. Een soort vlieg is het wel, maar hij of zij steekt niet maar bijt. Er zijn ook wel andere namen in de omloop, zoals brems, bremster, daps, paardenvlieg, dazerik, blinde vlieg of blinde mug. Blind zijn ze niet, maar ik heb de indruk dat ze vooral op warmte (onze lichaamstemperatuur) en geur afkomen. Door je met vieze troep in te smeren kun je ze ook weer weren. Daar houd ik dan weer niet van, zodat ik regelmatig wordt gebeten.

Slim zijn ze niet die dazen, al kan ik er soms wel helemaal daas van worden. Ze zijn namelijk vasthoudend. Als ze aantrekkelijk bloed ruiken kunnen ze hun prooi kilometers langs blijven achtervolgen. Zodoende heb ik tijdens een wandeling vaak enige tijd zo'n hinderlijk beest achter me aan. Het dwarrelt om je hoofd en het zoemt, het daalt neer op je lichaam en probeert te bijten. Maar ik heb dan inmiddels weer gezwaaid zodat de beet niet is gelukt. Maar de daas zal niet opgeven voordat het gelukt is. Als die dan eindelijk succesvol is, is de daas even verdoofd van dat heerlijke bloed. Op dat moment worden de meeste doodgeslagen.

Vooral die achtervolging door een daas is irritant. Het beste is misschien om gewoon stil te gaan staan en de daas zijn zin te geven en een beetje bloed op te offeren. Maar ja, dan schiet zo'n wandeling in en om het veen helemaal niet op, Van dazen weet ik niet veel meer dan dat ze hinderlijk zijn en dat ze mooie namen als goudoogdaas of langsprietregendaas hebben. Vooral die facetogen hebben opmerkelijke kleuren. Maar daar sta je toch niet bij stil als je weer gebeten bent.

Van de week was ik bij een lezing van een medewerker van Natuurmonumenten die enthousiast over het Korenburgerveen vertelde. Maar hij meldde nog enthousiaster een aantal bijzondere insecten voor het gebied. Ik heb niet alle namen onthouden, maar hij noemde ook een aantal dazensoorten. Hij had zijn collega's van communicatie gevraagd er eens in een persbericht aandacht aan te besteden, maar die suggestie werd genegeerd. Mij heeft het echter de ogen geopend. Hoe hinderlijk een insect ook kan zijn, het kan een zeldzame soort zijn die een rol heeft in het grote web van de natuur. Omdat ik niet weet welke daas mij lastig komt vallen, is er voortaan maar één keuze mogelijk. Laat de vlieg leven. Ik beveel het iedereen aan. En kijk er eens goed naar. Ze zijn echt heel mooi.

'Een eeuw broedvogels van het Korenburgerveen' gepresenteerd

Robert Kwak overhandigt het vogelboek over het Korenburgerveen aan gedeputeerde Peter Drent. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Boek laat zien dat natuurbeheer zinvol is

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op vrijdag 6 juli werd het eerste exemplaar van 'Een eeuw broedvogels van het Korenburgerveen' door Robert Kwak van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek overhandigd aan Peter Drenth, gedeputeerde van de Provincie Gelderland. In het boek wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de broedvogels van het veengebied. Het verdwijnen en verschijnen van soorten en de wisselingen in aantallen illustreren goed de veranderingen in het grootste natuurgebied van de Oost-Achterhoek. Het boek laat tevens zien dat de inrichtings- en beheermaatregelen van de laatste twintig jaar hebben bijgedragen aan de terugkeer van verdwenen soorten, zoals de blauwborst, of het verschijnen van nieuwe soorten, zoals de kraanvogel. Gedeputeerde Drent noemde het boek een felicitatie aan alle mensen, die hebben bijgedragen aan het behoud van het Korenburgerveen.

Blauwborst dankzij vernatting terug in veen. Foto: Jan Stronks
Kraanvogel met jong bij het veen. Foto: Jan Stronks

Honderd jaar geleden
Het Korenburgerveen, bestaande uit Vragenderveen, Meddose Veen en Corlese Veen, is zo'n 340 hectare groot. Rondom het veen ligt een bufferzone van ruim honderd hectare groot, die inmiddels ook grotendeels ten behoeve van de natuur is ingericht. Het gebied is in bezit van de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting Marke Vragenderveen. In 1918 kon Natuurmonumenten de eerste honderd hectare van het gebied kopen van een investeringsmaatschappij, die het veen wilde ontginnen, maar daarin niet slaagde. Ook de gemeente Winterswijk wilde in dezelfde tijd een deel van het veen, het Meddose Veen, ontginnen. Daartoe zou voor afwatering de Schaarsbeek aangelegd worden. Dat leidde meteen tot een briefwisseling tussen Natuurmonumenten en de gemeente. De beek kwam er wel, maar met enige aanpassingen, waardoor de nadelige invloed op het veen minder werd. De gemeente heeft de ontginningsplannen uiteindelijk niet uitgevoerd. In 2013 werd het Meddose veen aan Natuurmonumenten verkocht en binnenkort wordt de Schaarsbeek gedempt.

'Meest complete hoogveenlandschap van Noordwest-Europa'
Robert Ketelaar, als ecoloog werkzaam bij Natuurmonumenten, gaf tijdens het symposium van de Vogelwerkgroep waarop het boek werd gepresenteerd, een korte schets van de geschiedenis van het veen en de huidige toestand. Hij sprak over een hoogveenlandschap, want het Korenburgerveen is meer dan alleen een hoogveen met veenmossen. Er is aansluitend op de hoogveenkern ook een zone met moerasvegetaties, gagelstruwelen en bloemrijke schraalgraslanden. Aan de rand liggen elzenbroekbossen en bossen van drogere grond. Door deze grote variatie is dat hoogveenlandschap belangrijk voor vele planten- en dierensoorten. Honderd jaar geleden was het Korenburgerveen nog open en waren er veel waterpartijen. Dertig jaar geleden werd het het grootste bos van Winterswijk genoemd. Door de ingrepen daarna, zoals de aanleg van damwanden die zorgden dat het water in het gebied beter werd vastgehouden, is het veengebied weer natter en opener geworden. Daarnaast zijn er in de randzone veel waterpartijen aangelegd. Ketelaar noemde het Korenburgerveen 'het meest complete hoogveenlandschap van Noordwest-Europa'. Nergens komt meer een veen voor met zoveel verschillende biotopen (leefgebieden) voor planten en dieren.

Veel broedvogels in een relatief klein gebied
De Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek heeft het Korenburgerveen in 1981, 1994, 2002, 2010 en 2016/2017 onderzocht op broedvogels. Van enkele jaren verschenen al afzonderlijke rapportages. In 'Een eeuw broedvogels van het Korenburgerveen' worden niet alleen de resultaten van de vijf inventarisaties samengevat. Ook over de periode 1918 tot 1981 zijn gegevens verwerkt. Die zijn afkomstig uit artikelen, excursieverslagen en rapporten. Daaruit blijkt dat in het verleden nu overal zeldzame soorten als korhoen en zwarte stern in het veen voorkwamen. Robert Kwak heeft alle beschikbare gegevens op een overzichtelijke manier gepresenteerd in het boek. Hij heeft daarbij de vogels ingedeeld volgens hun hoofdleefgebied. In de honderd jaar zijn in totaal 133 verschillende soorten broedvogels vastgesteld. Bij de eerste inventarisatie waren dat 76 soorten. In 2016/2017 waren dat er 109. Gemiddeld broedden er de laatste jaren zo'n honderd verschillende vogelsoorten per jaar. Volgens Kwak is dat veel voor een relatief klein gebied.

Meer soorten, minder exemplaren per soort
Dat het veen van een open gebied tot een bos werd en daarna weer opener en waterrijker werd, wordt geïllustreerd door de veranderingen in de broedvogelstand. Decennialang namen de bosvogels toe, om nu weer af te nemen. Omdat er nog voldoende boselementen zijn, kunnen ze nog steeds wel in redelijke aantallen aangetroffen worden. Door de vernattingmaatregelen wordt de hoogveenkern weer geschikter voor de broedvogels van heide en veen. Tijdens de inventarisatie van 1981 werd een karakteristieke vogel van dit leefgebied, de blauwborst, niet meer aangetroffen. Inmiddels zijn er weer ruim 40 paren aanwezig. En in 2016 broedde de kraanvogel voor het eerst succesvol. Eenzelfde positieve ontwikkeling is er voor de vogels van moeras en open water. Tegelijkertijd valt echter ook op dat de aantallen van bijna alle broedvogels afnemen. Dat geldt duidelijk voor wat altijd als gewonere soorten werden beschouwd, de vogels van het agrarisch cultuurlandschap. In de randzone zijn soorten als ringmus, huiszwaluw en kievit duidelijk afgenomen.

"Een eeuw broedvogels van het Korenburgerveen" (360 bladzijden met kaartjes en tabellen van de broedvogels, maar ook rijk geïllustreerd met veel foto's van de vogels en hun leefgebieden) is voor 30 euro verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel.

39 reekalfjes gered door inzet drone

Een reekalfje. Foto: PR

WINTERSWIJK - In de omgeving van Winterswijk zijn de afgelopen tijd 39 reekalfjes gered dankzij de inzet van een drone. De diertjes liggen in graslanden. Boeren die moeten maaien, zien hen niet. Daardoor komen er regelmatig reekalfjes tussen de messen van de maaimachines.

In de maanden mei en juni worden overal in ons land reekalfjes geboren. De reegeit brengt haar jongen bij voorkeur ter wereld in het hoge gras waar de kalfjes goed verborgen zijn. Mei en juni zijn echter ook de maanden waarin boeren hun gras maaien en kalfjes het slachtoffer dreigen te worden van de maaimachines.

De Winterswijkse jagers, verenigd in de Wildbeheereenheid Winterswijk (WBE), onderhouden nauwe banden met boeren in hun regio. Dit maakt dat zij in deze periode van het jaar boeren hun diensten aanbieden om de kalfjes, voorafgaand aan het maaien, te redden.

De Wildbeheereenheid Winterswijk zet sinds vorig jaar een drone met warmtecamera in om de jonge reekalfjes op te sporen. Met de inzet van de drone kan sneller en doelmatiger worden gezocht dan handmatig. In 2017 werden met de drone 34 reekalfjes gered.

Eenmaal gevonden worden deze kalfjes aan de zijkant van weiland gelegd. De reegeit zoekt daarop het kalf meestal zelf weer op. De boer kan ondertussen zijn maaiwerkzaamheden verrichten.

In 2018 zijn met de drone 95 weilanden afgezocht en zijn naast de 39 reekalfjes ook 33 hazen, twee egels en broedende vogels gevonden en gespaard.
Zo werd ook het nest gevonden van een in Winterswijk weinig voorkomende wulp. Om het nest te sparen is het maaien van het perceel uitgesteld.

Naast het voorkomen van dierenleed wordt met het zoeken van de reekalfjes ook voorkomen dat vee botulisme krijgt door dode reekalfjes tussen het gras.

'Bitterballen mogen nog, maar fruit heeft streepje voor'

Wethouder Wim Aalderink reikt het predicaat 'gezondere kantine' uit aan Jolanda Geurkink (Archeus/gemeente Winterswijk). Links Désirée Holstege van Team:Fit en rechts kantinecoördinator Willy Fonhof. Foto Jan Ruesink.

Archeus heeft eerste 'gezondere kantine' van de Achterhoek

WINTERSWIJK – Archeus uit Winterswijk is de eerste sportvereniging in de Achterhoek met het predicaat 'gezondere kantine'. De atletiekvereniging kreeg donderdagavond de zilveren button van Team:Fit, wat onder meer betekent dat de chocoladerepen en koeken op de bar genoegen moeten nemen met een plaatsje achter de bananen, appels en fruithapjes. Archeus gaat daarin zelfs verder door op trainingsavonden fruithapjes gratis weg te geven.

"Een prachtig voorbeeld voor andere sportverenigingen", prees wethouder Wim Aalderink het initiatief van Archeus. "Dit past in ons streven om alle sportverenigingen een bredere functie te geven dan alleen het aanbieden van sport. Steeds meer clubs doen aan maatschappelijke activiteiten en gezond eten hoort daar bij. Het is schrikbarend om te horen hoe overgewicht en obesitas om zich heen grijpen."
Aalderink zei vurig te hopen dat andere sportclubs in zijn gemeente dit voorbeeld nu gaan volgen. "Er is na onze oproep nog geen andere club bezig met een aanvraag, maar daar gaan we wel meer vaart achter zetten. We zullen het in de sportraad aankaarten want ik vind dat alle sportclubs ermee aan de gang moeten."

In een 'gezondere kantine', zoals het predicaat officieel luidt, zijn zoetigheid, vet en alcohol niet taboe, maar worden water, fruit en groente in het vaste assortiment opgenomen, aantrekkelijk gepresenteerd en via prijsstelling of inrichting ook gestimuleerd. Bij Archeus is fruit, mede dankzij sponsoring door supermarkt Nettorama, tijdens trainingen zelfs gratis te verkrijgen en bij evenementen tegen een schappelijke prijs te koop. Voor Archeus is de verkoop van gezond eten en drinken desondanks niet verliesgevend: "We verkopen er zelfs meer door", zegt kantinecoördinator Willy Fonhof. "De sporters pakken wat fruit, gaan bij elkaar zitten en bestellen er dan drinken bij, terwijl ze anders misschien na het douchen weggaan. Ook de jeugd pakt het snel op. Het is toch hartstikke mooi om een stel stoere pubers aan tafel te zien zitten en vragen of ze nog een bakje fruit mogen?"

Fruit tijdens trainingen bij Archeus zelfs gratis

Ook het feit dat fruit kan bederven levert amper extra kosten op. "We bieden fruit nu sinds maart aan en weten intussen wel wat goed verkoopt en wat minder. Een bakje gesneden fruit en een banaan gaan er makkelijk in, maar geknoei met een sinaasappel wil niet iedereen."
Team:Fit, de landelijke organisatie die de kantinepredicaten beheert en uitreikt, ziet Archeus als 'koploper', zeker in de regio waar acht gemeenten nu het project Achterhoek in Beweging trekken. Landelijk hebben inmiddels 35 sportverenigingen, sportaccommodaties en zwembaden een bronzen, zilveren of gouden button. In Winterswijk werd het traject naar het predicaat geleid door de Archeus-kantineploeg en trainster Jolanda Geurkink, tevens projectcoördinator gezonde jeugd voor de gemeente. De onderscheiding geldt overigens maar voor een jaar en wordt verlengd als een 'scan' van de kantine positief uitvalt.

Dat een atletiekvereniging de eerste is met een gezondere kantine, ligt volgens Désirée Holstege van Team:Fit "misschien voor de hand, omdat je daar zoveel slanke mensen ziet, maar dat kan ook schijn zijn. Want van binnen kunnen ze wel ongewenst vet of een vitaminetekort hebben."


Vanaf een bankje

Het bankje bij een van de vistrappen in de Boven-Slinge. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bij een vistrap aan de Vreehorstweg

Door Bernhard Harfsterkamp

De vistrap bij de Vreehorstweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Saai uitzicht voor me. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Een paar honderd jaar geleden waren er nog weinig obstakels in de beken voor vissen. Ze konden bijna overal onbekommerd de beek stroomopwaarts en stroomafwaarts zwemmen. Pas veel later ging de mens het water beter beheren. Daarom werden er ook stuwen aangelegd. Ze zijn onmiddellijk te herkennen als een muurtje in de beekloop met een watervalletje. Die muur was te hoog voor de vissen om stroomopwaarts te kunnen passeren. Daarom zijn die stuwen weer vervangen door gemakkelijk passeerbare vistrappen, zoals bij het bankje aan de Vreehorstweg.

Dit bankje staat helaas wel verkeerd om. Er staat een informatiebord bij van het Waterschap Rijn en IJssel met uitleg over het nut van een vistrap, maar er is geen uitzicht op de Boven-Slinge. Dat is jammer, want daardoor zie ik alleen een saai bosje tegenover me en links en rechts de Vreehortsweg. Van de linkerkant komen fietsers met een behoorlijke vaart aan snellen, want de weg daalt hier voor Winterswijkse begrippen behoorlijk. Twee fietsers stoppen. Ze kunnen met gemak naast me op het bankje zitten, maar ze doen dat pas als ik ben opgestaan en verder fiets.

Omdat ik ogen in mijn rug weet ik wel hoe de vistrap er uit ziet. De stuw die hier tot aan het begin van de jaren negentig zat is opgedeeld in ongeveer tien ministuwtjes, die telkens een meter van elkaar afliggen. De watervakken tussen de ministuwtjes vormen de treden van een lange trap, die voor de vissen gemakkelijk passeerbaar zijn. Zo rond 1990 was er het eerste plan om de Boven-Slinge vanaf de grens bij Oeding tot aan de Misterweg natuurlijker te maken. Dat was niet overal nodig, want in beekbossen als Bekendelle hoefde er niet heel veel te gebeuren. Het was vooral zinvol op de trajecten waar de beek al meer leek op een kanaal.

Het eerste stuk dat werd aangepakt lag tussen de spoorlijn naar Aalten en de Misterweg. Daarin zijn twee vistrappen aangelegd. Naast de beek werden percelen ingericht met beekbegeleidend bos of werd er in eerste instantie helemaal niets gedaan, zodat er zich spontaan nieuwe natuur kon ontwikkelen. Op de aanpak van de rest van de beekloop moest langer worden gewacht. Een jaar of zes geleden was het Buskersbos en omgeving aan de beurt. Even daarvoor was tussen Buskers en Bekendelle al een stelsel van nevenlopen aangelegd, vooral bedoeld om bij hoog water problemen te voorkomen. Twee jaar geleden werd de beek tussen het Aalbrinkbos in Kotten en het Stemerdinkbos in de Brinkheurne grondig aangepakt. Stuwen er uit, nevenlopen en extra ruimte voor natuur. Ook werd bij de Berenschot watermolen een vistrap in een onzichtbaar nevengeultje aangelegd.

Is de Boven-Slinge nu klaar? Nee, toekomstige generaties zullen andere ideeën krijgen en zullen aan de beken blijven sleutelen. Maar ook nu is er nog genoeg te doen. Langs de beek liggen nog oude beeklopen, die opnieuw onderdeel van de Boven-Slinge kunnen worden. Maar vooral is er nog heel veel te doen vanaf de Misterweg tot bij Gaanderen, waar deze beek uitmondt in de Oude IJssel. Daar ligt nog veel ruimte voor nieuwe kronkels en meer natuur langs de beek. Vanaf de oorsprong bij Südlohn tot aan de Duitse grens is de beek ook nog niet zo fraai. Van de al weken aanhoudende droogte kan ik hier bij de Vreehorstweg nog niet zo heel veel zien. In de Bekendelle, ongeveer twee kilometer van deze plek, is de beekloop al smal geworden. Hier nog niet, al steken de mini-stuwtjes wel verder boven het water uit dan gebruikelijk. Als ik even later nog even op de brug sta waaronder de beek de Vreehorstweg passeert, zie ik wel dat daar de oeverzone breder aan het worden is.

Obs Stegeman 'speelt' weer

Juf Dinie onderweg op de 'Wandelende A'. Foto: Clemens Bielen

Speelplein in Beweegwijs-stijl feestelijk geopend

WINTERSWIJK - Met een estafette en een kleurrijke confettiregen werd het nieuwe speelplein van obs Stegeman officieel ingewijd. Een estafette van alle groepen inclusief het team van leerkrachten benadrukte nog eens de gewijzigde rol voor de leerkracht: van 'Pleinwacht' naar 'Pleincoach'. Het team leerkrachten legde, begeleid door een enthousiast 'Hup juffrouw Dinie', het laatste stukje naar de finish af met een grote 'Wandelende A', het kersverse geschenk van 'Beweegwijs'. Toen oudste en jongste leerling, Robbert en Mede, de confettiregen met een knal lieten neerdalen, kon het feest beginnen.

Door onze verslaggever

Judith Somsen van Beweegwijs: "Het stoepkrijt is nu niet meer nodig om zones met lijnen af te bakenen." Foto: Clemens Bielen
Veel (speel)mogelijkheden op het nieuw ingerichte plein. Foto: Clemens Bielen
Robbert zorgt voor de confetti-regen. Foto: Clemens Bielen

Beweegwijs maakt gebruik van een doordacht spelconcept, dat via belijning met kleuren aangeeft welk type activiteit hier uitgevoerd kan worden. Gedragszones van wit via blauw, geel, oranje, groen naar rood. Een opbouw van: alleen, om de beurt, naar samen en uiteindelijk tegen elkaar. Fysiek contact en de strijd aangaan, is mogelijk in de rode zone. In die zone zijn respect voor elkaar en sportief spelen van belang, maar je moet wel iets kunnen incasseren. Ook een opbouw in intensiviteit. Verder is er nog een 'pannakooi', een boomstammenroute, survival en voor de kleuters een blote-voetenpad. Maar ook een diabolo en wagentjes met zwenkwieltjes die behendigheid vereisen. Het lopen op blikjes en met stelten is weer terug. Kortom voor elk wat wils, en – om maar in de termen van de kinderen te blijven - 'Supermakkelijk' voor de één, 'Supermoeilijk' voor de ander. Bij de opening werd het beweegconcept aan de ouders gepresenteerd.

Vaste belijning
De uitvoering van dit plan, dat structuur en veiligheid bij het spelen inbrengt, is voor de school niet nieuw. Judith Somsen van 'Beweegwijs' voert het concept al enige tijd uit, maar moest tot vandaag de lijnen elke keer opnieuw met stoepkrijt optekenen om de spellen van de week met de kinderen te spelen. Nu is de belijning definitief vastgelegd in verf. Eenmaal in de week komt zij de nieuwe spellen voor de kinderen introduceren, zodat de leerkrachten in de rest van de week de spellen alleen maar hoeven klaar te zetten. Groep 7 en 8 leveren 'Juniorcoaches', die het in goede banen leiden. Er is ook een koppeling met de gymnastieklessen. Dat het aangeslagen is bij de jeugd, blijkt wel uit het gejuich dat opgaat als haar naam genoemd wordt.

Structuur en veiligheid voorop
Een beeld dat leek te verdwijnen: kinderen die na het luiden van de schoolbel joelend naar buiten rennen om te gaan spelen. Jan de Mooy, directeur van de school sinds 2016, zag weliswaar een groot plein, maar het nodigde te weinig uit om te spelen. De Mooy: "Ondanks de klimtoren, het trapveldje en nog andere mogelijkheden, waren er toch kinderen, die niet wisten wat ze nu eigenlijk moesten gaan doen. Ook bij het speelkwartier is begeleiding bij het spelen welkom in deze tijd. Het werk van de leerkracht houdt niet op als het pauze is; een aantal leerlingen heeft ook in de pauze een extra stukje begeleiding nodig. De pleinwacht wordt nu ingevuld als pleincoach. In Beweegwijs vonden wij de ideale partner om bewegen en veiligheid op gestructureerde wijze aan te bieden."

Geen dwang
Volgens De Mooy blijft het voor elk kind mogelijk om op de eigen manier te spelen: voetballen op het veldje of klimmen in de klimtoren, of één van de andere spellen. De Mooy: "De leerlingen zijn niet verplicht om de spellen te gebruiken, maar voetballen met een bal van een klaargezet spel is niet de bedoeling."
Na de feestelijkheden, toen de ouders al weer hun bezigheden hadden opgevat, leek het normale schoolleven weer in gang gezet. Tot de bel voor de pauze: de kinderen stoven joelend naar buiten als vanouds. Een –op het oog- doods plein kwam tot leven zodra de kinderen er op neerstreken. Het plein werd omgetoverd tot een wervelend tafereel van spelende kinderen met een extra feestelijk tintje. Zo ziet de school het graag.


Vrijwilligerswerk opstap naar betaald werk

Voor de balie van het WUh worden vrijwilligers gezocht. Foto: PR Foto: Daniel Hoitink, Daniël Hoitink fotografie & video

WINTERSWIJK - Vrijwilligers kan men grofweg in twee groepen verdelen. De groep die het, zonder eigen belang, doet voor anderen. En de groep die het voor anderen en voor zichzelf doet. Beide groepen zijn het erover eens dat het doen van vrijwilligerswerk nuttig is, dat het je een gevoel van waardering geeft en zich in dankbaarheid betaald. Ondanks dat er enigszins een taboe rust op zelfdienende motieven bij vrijwilligerswerk, wil deze tweede groep vrijwilligerswerk ook voor zichzelf inzetten, namelijk een opstap naar betaald werk.

Natuurlijk kan vrijwilligerswerkbewust ingezet worden als een overbruggingsperiode, een activiteit om de kans op betaald werk te vergroten of zelfs als opstap naar een nieuwe baan. Het draagt bij aan het behouden van werkritme, opbouwen van een netwerk, opdoen van werkervaring en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Bovendien staat het doen van vrijwilligerswerk goed op het CV.Dat vonden ook twee dames uit Winterswijk. Beide dames wilden graag weer aan het werk. Ze besloten om dan ook om als vrijwilliger aan de slag te gaan. De dames gingen op zoek en kwamen terecht bij het Vrijwilligerspunt. Als receptioniste, vonden zij hun draai bij het Vrijwilligerspunt in het WUh gebouw van de Winterswijkse Uitdaging. Met ingang van september hebben beide dames een duobaan als receptioniste gevonden. De ervaring die men in de opbouw van het WUh gebouw heeft opgedaan komt hen bij hun nieuwe (betaalde) baan goed van pas. Voor beide dames blijkt nu dat men nieuwe dingen heeft geleerd, men weer meer dagritme kreeg, men weet nu weer wat collega's kunnen betekenen, ook kwamen ze weer met verhalen thuis en last but not least is hun CV een stukje completer geworden. Vanuit het Vrijwilligerspunt is men, hoewel men nu zelf wel weer op zoek moet, trots op het feit dan men twee vrijwilligers op weg heeft mogen helpen.

Baliemedewerkers gevraagd bij Wuh
Hierdoor is het Vrijwilligerspunt nu op zoek naar twee baliemedewerkers die op twee dagdelen per week beschikbaar zijn. Een baliemedewerker bij het WUh doet een aantal werkzaamheden. Hij/zij verzorgt de post, ontvang het bezoek, wijst bezoekers de weg, neemt de telefoonop, houdt de agenda bij op, houdt de folders up to date, verzorgt de koffie/thee/water voor de vergaderingen en cursussen die gehouden worden, zorgt dat het gebouw netjes blijft en verleent hand en spandiensten ten behoeve van de dertien organisaties die het WUh gebouw bemensen. Mocht men een WW-uitkering hebben, is vrijwilligerswerk aan regels gebonden. Zo moet de instelling een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), een SBBI (Sociaal Belang Behartigde Instelling) hebben. De Uitdaging heeft een ANBI status dus kan men met behoud van uitkering ook binnen het WUh aan de slag.
Inwoners die interesse in de vacatures bij het WUh hebben kunnen zich persoonlijk bij het WUh aanmelden, uiteraard kan men zich ook per mail en telefonisch aanmelden.
Ook wie interesse heeft voor een rol als contactpersoon/begeleider/coördinator bij de activiteiten in WUh, is van harte welkom.
Ook voor andere vragen over vrijwilligerswerk kan men, van maandag tm donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur, tijdens het inloopspreekuur, terecht bij het Vrijwilligerspunt. E-mail info@vpwinterswijk.nl, telefoonnummer 0543 – 200026. In de bouwvakvakantie (30 juli tot en met 17 augustus) is het WUh gesloten.

Duivenvluchten

WINTERSWIJK - PV Gevleugelde Vrienden heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan een tweetal wedvluchten: vanuit Bourges over een aftstand van 625 km en vanuit Sittard over een afstand van 120 km. In Bourges werden de duiven zaterdag 7 juli gelost om 06.50 uur. Op zondag 8 juli werd er in Sittard gelost om 08.30 uur. Op Bourges was de eerste prijsduif van E. Prinsen, welke werd geklokt om 16.21.55 uur. Laatste prijsduif 17.57.02 uur. Uitslag: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 en 10. E. Prinsen; 3. B. Ros; 9. D. Frenken. Op Sittard was de eerste prijsduif van Comb. te Selle, welke werd geklokt om 10.10.48 uur. Laatste prijsduif 10.44.55 uur. Uitslag: 1, 3, 5, 8 en 9. Comb. te Selle; 2 en 6. E. Prinsen; 4. G. Grievink; 7. J.J. ter Haar; 10. D. van Kouteren.

Duivenvluchten

WINTERSWIJK - PV Gevleugelde Vrienden heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan een tweetal wedvluchten: vanuit Bourges over een aftstand van 625 km en vanuit Sittard over een afstand van 120 km.
Aan het concours vanuit Bourges werd door acht liefhebbers deelgenomen met 64 duiven, terwijl aan het concours vanuit Sittard zestien liefhebbers deelnamen met 349 duiven.
In Bourges werden de duiven zaterdag 7 juli gelost om 06.50 uur. Op zondag 8 juli werd er in Sittard gelost om 08.30 uur.

Op Bourges was de eerste prijsduif van E. Prinsen, welke werd geklokt om 16.21.55 uur. Laatste prijsduif 17.57.02 uur. Uitslag: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 en 10. E. Prinsen; 3. B. Ros; 9. D. Frenken.

Op Sittard was de eerste prijsduif van Comb. te Selle, welke werd geklokt om 10.10.48 uur. Laatste prijsduif 10.44.55 uur. Uitslag: 1, 3, 5, 8 en 9. Comb. te Selle; 2 en 6. E. Prinsen; 4. G. Grievink; 7. J.J. ter Haar; 10. D. van Kouteren.

Culinaire fietstocht door fraai landschap

Wim Lobeek en Hetty te Lintum van de activiteitencommissie van De Bataaf. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Lunchen bij de molen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De molen de Bataaf gaat meer activiteiten organiseren om meer bezoekers te trekken. Op zondag 15 juli wordt daarom 'd'Acht van de Bataaf' georganiseerd. 's Morgens kunnen de fietser vertrekken voor een tocht door het noordoostelijk deel van het Winterswijkse buitengebied. Na een lunch bij de molen kan 's middags door het zuidwestelijk deel van het gebied gefietst worden. De route zal langs een aantal producenten van streekproducten gaan, waar ook kort rond gekeken kan worden. Inmiddels hebben er zich al een kleine honderd mensen voor opgegeven. "Vooral in groepsverband", zegt Wim Lobeek van de activiteitencommissie van de Bataaf. "Maar er kunnen zich nog mensen aanmelden."

Meer activiteiten organiseren
"Het is niet zo dat we nog nooit wat hebben georganiseerd", zegt Hetty te Lintum van dezelfde activiteitencommissie. De molenaarsdochter was jarenlang bestuurslid, maar wil zich nu nuttig maken in de commissie. De Bataaf doet jaarlijks mee aan de Open monumentendag en nam deel aan een groot evenement in het verleden, het zandsculpturenfesteival. Maar er kan meer. "We willen graag meer doen met de molen en de buitenruimte", zegt Te Lintum. D'acht van de Bataaf is een begin, een acht omdat de fietstocht uit twee lussen bestaat met de molen als verbindende schakel. "Maar de molen is ook een achtkanter", zegt Lobeek. De lussen zijn elk zo'n 30 kilometer lang. De deelnemers kunnen tijdens de lunch, maar ook na afloop van de middagfietstocht de molen bekijken. Er is dan ook een kleine markt met streekproducten en hapjes voor de deelnemers. Als de culinaire fietstocht een succes is, zal die één keer in de twee jaar worden herhaald.

Afstappunten bij streekproducten
Tijdens de lunch wordt er ambachtelijk brood gebakken door bakker Huiskamp in een steenoven. Hoewel er in de Bataaf ook nog graan tot meel wordt gemalen, is het meel in dit geval afkomstig van de Sevinkmolen. Voor de lunch hebben de fietsers over minder bekende paden en wegen kunnen fietsen. De routesamenstellers hebben hun best gedaan om andere wegen uit te kiezen, dan die al vaak in allerlei routes voorkomen. De tocht 's morgens gaat onder andere langs ijsboerderij Clara Bella in Huppel, Hesselink Wijn in Henxel en de nieuwe vloermouterij van Legters in Ratum. Onderweg zal Mario van Waardenburg ergens staan met bijenkasten en –producten. 's Middags staan onder andere de Geitenboerderij Brömmels, de groentekwekerij van de Olden Goarden en de kaasboerderij Harmienehoeve in 't Woold op het programma. Ook kan de brouwerij van Wentersch bier bezocht worden. In totaal zijn er dertien afstappunten.

Volgend jaar toneel van TOEP bij de Bataaf
Onderweg zijn er voldoende oplaadpunten voor de elektrische fietsen, vertelt Lobeek. Ook is fietsenmaker Vaartjes beschikbaar om onderweg fietsers met problemen te helpen. "Met dit mooie programma zijn de fietsers de hele dag onder de pannen", zegt Te Lintum. Voor de gebruikte streekproducten moet De Bataaf wel betalen. Daarom wordt er van de deelnemers een bijdrage van 25 euro gevraagd. Ook moest er vooraf een inschatting worden gemaakt van de hoeveelheid lekkernijen. Tijdig opgeven is dan ook zinvol. Intussen wordt er ook al nagedacht over de activiteiten van 2019. "Volgend jaar is er een theatervoorstelling van TOEP Kotten", vertelt Te Lintum. Die zal net als de succesvolle voorstelling dit jaar bij de Borkense Baan opnieuw worden geschreven en geregisseerd door Theo Soontiëns. In september wordt er een nieuwe expositie in de molen ingericht. "Die gaat over de zestien scholtenboeren die de molen hebben opgericht", vertelt Lobeek.

Opgave voor d'Acht van de Bataaf kan via het aanmeldformulier op www.molenbataaf.nl


Reddingshonden gaan op examen

Het vrolijk en attent volgen naast de geleider is een van de gehoorzaamheidsoefeningen die beoordeeld worden. Foto: R. Gerritsen

CORLE - Bij Duitse Herdervereniging de Grensstreek in Corle wordt op zondag 15 juli het eerste reddingshondenexamen gehouden. Dit onderdeel wordt sinds ongeveer anderhalf jaar met een kleine groep getraind bij deze club, die binnenkort 50 jaar bestaat.

Het reddingshondenwerk kent verschillende zoekonderdelen, zoals het vlakte revieren, zoeken op puin en het speuren. Op zondag 15 juli worden vier honden op hun geschiktheid voor het vlakte revieren getest, en ook vier honden op het niveau Vlakte A.
Bij vlakte revieren gaat het erom, dat een hond in een bos of moeilijk toegankelijk terrein een vermiste persoon gaat zoeken. Als hij de vermiste persoon heeft gevonden, gaat hij blaffen om zo aan zijn geleider duidelijk te maken waar die persoon zich bevindt. De hond kan dat ook door 'bringselen' duidelijk maken: dan zal hij bij de vermiste persoon een leren kokertje, dat om zijn hals hangt, in de bek pakken en naar zijn geleider brengen. Die vraagt dan de hond: 'laat zien', waarna de hond terug loopt naar de vermiste persoon en de geleider hem volgt.
In het examen Geschiktheid moet de hond één vermiste persoon vinden en in het Vlakte A examen twee personen.
Behalve dit zoekwerk moet de hond nog enkele oefeningen in gehoorzaamheid laten zien, en over een aantal hindernissen lopen of springen, zoals door een tunnel gaan, over een ladder lopen, over een beweegbare vatenbrug gaan, en in een bepaalde volgorde naar drie veertig meter uit elkaar staande tafels lopen en daar opspringen.
Verder doen deze dag nog vier honden het examen Verkeerszekere hond (VZH). Dit is het eerste examen dat een werkhond doet voor hij andere examens mag doen. Hij moet dan eerst oefeningen in gehoorzaamheid op het trainingsveld tonen en daarna volgen de praktijkoefeningen, zoals rustig langs de weg lopen, terwijl er een jogger, een auto, wandelaars of een andere hond langs komen.
Keurmeester is Joop Meijer, internationale keurmeester voor reddingshonden van de FCI en de IRO.
Op het prachtige terrein van VDH kringgroep de Grensstreek' aan de Veenhuisweg te Corle zullen deze examens op 15 juli vanaf 9.00 tot circa 16.00 uur plaatsvinden. Bezoekers zijn van harte welkom om te komen kijken. Meer informatie over VDH kringgroep 'de Grensstreek' vindt u op de website: www.vdh-degrensstreek.nl

Column

1 maart

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

23 maart

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

1 april

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Wijnproeverij Wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink

4 april

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

6 april

Winterswijk

Wereld van Wenters

Museum Wereld van Wenters

9 april

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Fietstocht o.l.v. een gids

VVV

14 april

Winterswijk

Museum-Werkplaats Transit Oost

Transit Oost

2 mei

Winterswijk

Rondleiding Klompenmakerij ten Hagen

Klompenmakerij ten Hagen

3 mei

Winterswijk

Rondleiding en wijnproeverij over wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink

6 mei

Winterswijk

MUSEUMwerkplaats Transit Oost.

Transit Oost

16 mei

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

19 mei

Winterswijk

Expositie Change Now van Marian Tenkink

Doopsgezind kerkje Winterswijk

31 mei

Winterswijk

Zomerbridge

Partycentrum Nijenhuis

1 juli

Winterswijk

Excursie Kaasboerderij Harmienehoeve

Kaasboerderij en Herberg De Harmienehoeve

Winterswijk

Historisch genieten bij Berenschot's Watermolen

Berenschot's Watermolen

3 juli

Winterswijk

Rondleidingen Synagoge

Synagoge Winterswijk

7 juli

Winterswijk

Expositie Renée Teunis bij Ankomm'n

Gastgalerij Ankomm'n

9 juli

Winterswijk

19e Paardenvierdaagse

Paardenvierdaagse

11 juli

Winterswijk

Museum-Werkplaats Transit Oost

Transit Oost

Winterswijk

Excursie Kaasboerderij Harmienehoeve

Kaasboerderij en Herberg De Harmienehoeve

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Huiifwagentocht

Parkeerplaats naast de Plus Supermarkt

Winterswijk

Huiifwagentocht

Parkeerplaats naast de Plus Supermarkt

Winterswijk

Rondleiding Klompenmakerij ten Hagen

Klompenmakerij ten Hagen

12 juli

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Rondleiding en wijnproeverij over wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink

13 juli

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

14 juli

Winterswijk

Museum-Werkplaats Transit Oost

Transit Oost

Winterswijk

Expositie Change Now van Marian Tenkink

Doopsgezind kerkje Winterswijk

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Boerderijconcert in de sfeer van het seizoen

Aarde-werk de Stegge

15 juli

Winterswijk

Culinaire fietsdag 'D' Acht van de Bataaf'

Molen Bataaf

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Historisch genieten bij Berenschot's Watermolen

Berenschot's Watermolen

Winterswijk

MUSEUMwerkplaats Transit Oost.

Transit Oost

Winterswijk

Sabrina & Sander koken bij Van Streek (The Dutch Weedburger Menu)

Van Streek

16 juli

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Fietstocht o.l.v. een gids

VVV

17 juli

Winterswijk

Drie open tuinen in Winterswijk

Open tuinen Winterswijk

Winterswijk

Excursie Kaasboerderij Harmienehoeve

Kaasboerderij en Herberg De Harmienehoeve

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Rondleidingen Synagoge

Synagoge Winterswijk

Winterswijk

Zomerbridge

Partycentrum Nijenhuis

18 juli

Winterswijk

Museum-Werkplaats Transit Oost

Transit Oost

Winterswijk

Excursie Kaasboerderij Harmienehoeve

Kaasboerderij en Herberg De Harmienehoeve

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Huiifwagentocht

Parkeerplaats naast de Plus Supermarkt

Winterswijk

Rondleiding Klompenmakerij ten Hagen

Klompenmakerij ten Hagen

19 juli

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Rondleiding en wijnproeverij over wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink

20 juli

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

21 juli

Winterswijk

Museum-Werkplaats Transit Oost

Transit Oost

Winterswijk

Expositie Change Now van Marian Tenkink

Doopsgezind kerkje Winterswijk

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

My Electric House bij openluchttheater Winterswijk

Openluchttheater Winterswijk

22 juli

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Zomerse Wijnproeverij: Wijngaard Reeborghesch

wijngaard De Rheeborgesch

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Historisch genieten bij Berenschot's Watermolen

Berenschot's Watermolen

Winterswijk

MUSEUMwerkplaats Transit Oost.

Transit Oost

23 juli

Winterswijk

Dorpswandeling o.l.v. een gids

VVV

Winterswijk

Fietstocht o.l.v. een gids

VVV

24 juli

Winterswijk

PeGeWe Fietsvierdaagse

Den Angang

Winterswijk

Vier open tuinen in Winterswijk

Open tuinen Winterswijk

Winterswijk

Excursie Kaasboerderij Harmienehoeve

Kaasboerderij en Herberg De Harmienehoeve

Winterswijk

Torenbeklimming Jacobskerk

Jacobskerk

Winterswijk

Tentoonstelling Terug naar toen

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans

Villa Mondriaan

Winterswijk

Rondleidingen Synagoge

Synagoge Winterswijk

Winterswijk

Zomerbridge

Partycentrum Nijenhuis

Opiliones levert 3D betonprinter aan TU München

De betonprinter, door Opiliones geleverd aan de TU München. Foto: PR

WINTERSWIJK - Eind juni heeft Opiliones 3D uit Winterswijk een 3D betonprinter geleverd aan afdeling Baustoffe und Materialprüfung van de Technische Universiteit München. Het concept van deze 3D printer is een puur Achterhoekse ontwikkeling.

In 2017 heeft Opiliones 3D uit Winterswijk onder de naam 'Project Next' samen met een aantal Achterhoekse bedrijven en het Graafschap College een 3D betonprinter ontwikkeld. Hiermee kunnen vormvrije betonnen bouwdelen worden geprint. Deze betondelen geven veel artistieke vrijheid met daarbij een besparing van materiaal.
Tijdens de presentatie van de Opiliones 3D betonprinter in oktober 2017 was Daniel Weger van de Ingenieurfakultät Bau Geo Umwelt aan de Technische Universiteit München één van de aanwezigen. Hij zag de mogelijkheden om met een 3D printer een gebouw uit duurzame en hanteerbare vormvrije delen op te kunnen bouwen.
De plannen van de Technische Universiteit München resulteerden in de keuze voor de Opiliones Beton 3 Printer. Eind juni heeft Opiliones deze printer geleverd en geïnstalleerd op de afdeling Baustoffe und Materialprüfung van de universiteit in München. Samen met verschillende innovatieve partners voor de bouw uit de Achterhoek, verenigd in stichting Pioneering, zet Opiliones inmiddels stappen om dit - puur Achterhoekse - printconcept de weg te laten vinden naar bouwend Nederland.
Opiliones is één van de partners van het 3DXperience Centrum op het Beatrixpark. Daar wordt bijna maandelijks een 3D Café georganiseerd. Hierbij kunnen ondernemers, onderwijsinstellingen en andere geïnteresseerden kennismaken met de ontwikkelingen rondom 3D printen.

HHD heeft eindelijk weer een koning

HUPPEL/HENXEL - Daan ten Barge is de nieuwe koning van buurtvereniging Huppel-Henxel-Dorpbuurt (HHD) en daarmee is hij de eerste koning sinds 2013. De afgelopen jaren had HHD steeds een koningin. Daan volgt het koningspaar Gonnie Lievers en Geert Bruins op.

Het feest begon vrijdag bij school 't Waliën. Na het welkomstwoord stapte iedereen op de wagens om naar de stopplaats te gaan bij Wim en Anneke Samberg. Dit was een bijzondere gebeurtenis voor Wim en Anneke daar zij op deze dag veertig jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt. Bij de stopplaats was alles mooi aangekleed en was er voor iedereen wat te drinken. Precies op tijd vertrokken wij richting de tent bij school. In de tent werden ondertussen de prijzen uitgereikt voor de grote en kleine wagens. Bij de schoolkinderen ging de eerste prijs naar de wagen 'Spookhuis' van Timothy, Dion, Stijn, Yara en Tyra. Bij de grote wagens ging de eerste prijs naar de Walibies met het thema Ballonvaren.

Nadat alle prijzen waren uitgedeeld, waren voor de kinderen spelletjes op het schoolplein en voor de volwassenen op het terrein. Om 15.00 uur was voor de vierde keer het jeugdkoningschieten voor kinderen van het voortgezet onderwijs tot 18 jaar. Nynke van Dam schoot met het 160ste schot het laatste stuk van de vogel eraf en werd in de tent gehuldigd. Marit Damkot overhandigde haar hier de sjerp die zij vorig jaar gewonnen had met het jeugdkoningschieten. 's Avonds was de playbackshow onder de titel: Playback je mee met HHD. Zaterdagmorgen vertrok de optocht om het koningspaar Gonnie Lievers en Geert Bruins uit te halen aan de Gossinkweg 4. Aan het koningsschieten deden er dertien deelnemers mee. Na 76 schoten viel de vogel eraf en werd Daan ten Barge de nieuwe koning. In de tent wisselden de versierselen van het oude koningspaar naar de nieuwe koning. De rest van de middag waren er diverse spelletjes met om 17.00 uur een verloting. 's Avonds was het een groot feest in de tent met muziek van Millennium. Hier werden ook nog de prijzen van de beste schutters van het vogelschieten overhandigd door voorzitter Hans Honderslo.

Advertenties nu ook online bij weekblad Achterhoek Nieuws Winterswijk

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Achterhoek Nieuws Winterswijk is dit bijvoorbeeld www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar zijn onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.

Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws. Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Winterswijkse berg weer strijdtoneel van hardlopers

Vorig jaar werd de Koopman Bergrun gewonnen door Pascal Schepers, die hier de beklimming leidt voor Stijn Elferink en Gerben Schreurs, de latere nummers 2 en 3. Foto: Jan Ruesink

WINTERSWIJK – De voormalige vuilnisbelt aan de Eekelerweg in Winterswijk is op zondag 5 augustus weer het strijdtoneel van de Koopman Bergrun. De 16e editie van de loop van AV Archeus voert weer over de 23 meter hoge bult achter vrijetijdsmarkt Obelink. De prestatieloop is elk jaar een unieke beproeving voor zowel recreanten als wedstrijdlopers, die normaal hun rondjes op het vlakke afwerken. De voorinschrijving is inmiddels geopend.

De Koopman Bergrun kent meerdere afstanden, voor zowel de liefhebbers als de doorgewinterde wedstrijdlopers. De langste afstand is met vijf beklimmingen, de nodige bochtjes, ruwe ondergrond en soms ook de zomerhitte een uitdaging voor echte doorzetters. Het gaat er hier vooral om de krachten goed te verdelen, want het klimmen kan de spieren snel doen verzuren. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim bedraagt 12,5 procent, met uitschieters van bijna 40 procent aan het begin en het einde. De afdalingen gaan over een breed, meer gelijkmatig pad. De kortere run over ruim 3 kilometer telt twee beklimmingen en is goed te doen voor de gemiddelde recreant. De jeugd tot en met 12 jaar gaat één keer de berg af en weer op.
Aan de loop doen traditioneel veel toplopers en liefhebbers uit de hele regio en het Duitse grensgebied mee, maar ook voor sportieve vakantiegangers is de run een aparte beleving. Vorig jaar schreven Pascal Schepers uit Doetinchem en Sandra Wassink uit Meddo de hoofdafstand op hun naam. De Koopman Bergrun is ook voor bezoekers een prachtig schouwspel, niet alleen vanwege het uitzicht boven op de bult, maar ook omdat men de lopers lang kan volgen over het parcours.

Programma
10.30 uur 1,6 km voor kinderen (t/m 12 jaar) (één beklimming)
10.45 uur 3,1 km (twee beklimmingen)
11.30 uur 7,6 km (vijf beklimmingen)
Voorinschrijving tot en met donderdag 2 augustus 20.00 uur via inschrijven.nl. Na-inschrijven kan tot een half uur voor aanvang van de betreffende afstand.
Kosten 1,6 km en 3,1 km: 2,50 euro bij voorinschrijving en 3,00 euro ter plaatse. 7,6 km: 4,00 euro bij voorinschrijving en 5,00 euro bij na-inschrijving ter plaatse.
Start en finish bovenop de oude vuilnisbelt aan de Eekelerweg (achter vrijetijdsmarkt Obelink). Er is geen omkleedgelegenheid op deze locatie. Er is wel een toilet, watervoorziening onderweg en EHBO. Parkeren direct naast het parcours, op de extra parkeerplaats van Obelink aan de Eekelerweg. Toegang via de afslag Obelink aan de Misterweg. Volg dan de borden.

De Graafschap-FC Groningen op sportpark Jaspers

WINTERSWIJK – De Graafschap speelt dinsdag 24 juli op sportpark Jaspers, het onderkomen van zondageersteklasser FC Winterswijk, een oefenwedstrijd tegen FC Groningen. De aanvang van dit duel is om 19.00 uur.

Deze wedstrijd wordt op sportpark Jaspers afgewerkt omdat dit voor beide teams een prima locatie is. "Twee jaar geleden heeft De Graafschap op Jaspers een oefenwedstrijd tegen FC Winterswijk gespeeld'', aldus Eric Redeker, die namens FC Winterswijk de contacten met profclubs onderhoudt. ''Dat is De Graafschap toen heel goed bevallen. En wij zijn een convenantpartner van De Graafschap. FC Groningen zocht een locatie voor deze oefenwedstrijd en kwam uiteindelijk bij FC Winterswijk terecht.''
Het duel De Graafschap-FC Groningen wordt niet op het hoofdveld van sportpark Jaspers gespeeld, maar op veld vijf, het natuurgrasveld achter het hoofdveld en naast het clubhuis. "FC Groningen wil graag op natuurgras voetballen, omdat het in de competitie ook veel op die ondergrond speelt. Dat geldt ook voor De Graafschap, dat wel tegen DZC'68 op kunstgras speelt", aldus Redeker die aangeeft dat veld vijf van sportpark Jaspers op dinsdag 24 juli uitstekend bespeelbaar zal zijn. "Dat veld wordt relatief weinig gebruikt, het wordt ook nog doorgezaaid en gewalst en daarna besproeid."

De toeschouwers die op het duel afkomen, zullen moeten staan. "We hadden deze wedstrijd liever op het hoofdveld laten spelen vanwege de tribunes, maar het is een wens van beide partijen om op natuurgras te spelen", aldus Redeker.
De Graafschap en FC Groningen treden dinsdag 24 juli op sportpark Jaspers op volle oorlogssterkte aan. "Het is voor beide clubs een serieuze testcase, dus ze komen met de volledige selectie", aldus Redeker. "Voor De Graafschap is het bovendien de eerste oefenwedstrijd tegen een betaalde club. Tot die tijd hebben ze alleen maar tegen amateurclubs gevoetbald."
De Graafschap-trainer Henk de Jong neemt dan ook, naast de gevestigde namen van vorig seizoen zoals Winterswijker Bart Straalman, de nieuwelingen Stef Nijland (ex-PEC Zwolle), Ted van de Pavert (ex-PEC Zwolle, was vorig seizoen verhuurd aan NEC), Hidde Jurjus (gehuurd van PSV, was vorig seizoen verhuurd aan Roda JC), Liban Adulahi, Mo Hamdaoui (beiden ex-Telstar), Javier Vet (Almere City FC), Jordy Thomassen (ex-Helmond Sport) en Furdjel Narsingg (SC Cambuur). In vergelijking met vorig seizoen ontbreken bij de via de nacompetitie naar de eredivisie gepromoveerde Doetinchemmers Tarik Tissoudali en Mark Diemers. Eerstgenoemde was gehuurd van het Franse Le Havre maar speelt dit seizoen in België voor Beerschot Wilrijk. Diemers koos voor het eveneens naar de eredivisie gepromoveerde Fortuna Sittard.

Kaarten voor De Graafschap-FC Groningen zijn vanaf maandag 16 juli verkrijgbaar bij Leugemors aan de Misterstraat 11 en Hochrath Wonen & Slapen aan het Europark 13. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen vijf euro, de overige toeschouwers 7,50 euro.

20.000 euro van Roparun voor SKB

De Roparunners proberen even een 'fiets' uit, die gekoppeld kan worden aan de stoel van de patiënt tijdens een behandeling met chemotherapie. Foto: PR

WINTERSWIJK - In het Pinksterweekend liep het Winterswijkse team 100%RunningWinterswijk de Roparun estafetteloop van Hamburg naar Rotterdam. Ruim twee etmalen non-stop rennen en fietsen, bikkelen en afzien om geld in te zamelen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker.

'Leven toevoegen aan de dagen als er geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven', dat is het motto waaronder landelijk Roparun al 27 jaar de estafetteloop organiseert. Inmiddels gaat de tocht vanwege het grote aantal deelnemers niet alleen meer van Parijs naar Rotterdam maar ook van Hamburg naar Rotterdam en wordt er door de teams gezamenlijk gemiddeld 5 miljoen per jaar opgehaald voor het goede doel.

Het Winterswijkse team deed dit jaar voor de derde keer mee en had samen met het SKB een mooi lokaal doel uitgezocht: 'bewegen bij kanker' (OncoMove). Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat ook mensen die bijvoorbeeld een chemokuur moeten ondergaan of herstellende zijn van kanker zich beter voelen als ze bewegen. Uiteraard wel aangepast aan hun mogelijkheden en lichamelijke toestand. Het project heeft twee concrete doelen: het ontwikkelen van een app die patiënten suggesties doet voor oefeningen, hun bewegingspatroon in de gaten houdt, hun conditie bijhoudt en ook de gegevens naar de behandelend arts, verpleegkundige of fysiotherapeut kan sturen, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden en er samen gekeken kan worden wat de optimale situatie kan zijn voor de patiënt.

Daarnaast heeft het SKB dankzij Roparun een soort fietsen kunnen aanschaffen die gekoppeld kunnen worden aan de stoelen waarin mensen chemokuren ondergaan. Bewegen tijdens een chemo maakt dat mensen zich beter voelen en sneller herstellen van de behandeling. De gift van 20000 euro van Roparun werd vrijdag officieel en feestelijk overhandigd door het bestuur van het Winterswijkse team aan het SKB.

Zomerse openstelling synagoge Winterswijk

Het synagogecomplex met het badhuis. Foto: PR

WINTERSWIJK - In juli en augustus wordt op dinsdagavond de joodse geschiedenis van Winterswijk verteld. Achter de gebouwen van het synagogecomplex aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.

Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, die tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap.
Wie in juli of augustus op dinsdagavond om 19 uur bij de ingang van de synagoge (Spoorstraat 32) klaar staat, krijgt de verhalen te horen. De bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost 4,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van joods Winterswijk verteld en is de sjoel van binnen te bekijken.
Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag. Kosten 4,00 euro per persoon + 30 euro voor de rondleiding.


www.synagogewinterswijk.nl

Speelgoedbank zoekt vrijwilligers

WINTERSWIJK - De Speelgoedbank Oost Achterhoek (Sboa) deelt speelgoed uit aan kinderen komende uit gezinnen met een minimaal bestedingsbudget. Daarnaast organiseren wij tal van activiteiten, binnen en buitenshuis, en is er een gedegen coaching voor de gezinnen op het gebied van financiën, administratie, communicatie met schuldeisers en overheid, scheiding, pesten, seksuele geaardheid en alle andere dagelijkse problemen. Het belangrijkste doel is gezinnen als geheel en mensen als individu weerbaar maken en handvatten geven.

Om dit werk te kunnen doen, is hulp nodig. "Heb jij een paar uurtjes over en wil je deze graag nuttig en gezellig besteden, vindt je het leuk om in een divers team mee te draaien en zie jij in de kinderen de toekomst? Dan ben je welkom!", aldus de Speelgoedbank.
Het team is op zoek naar vrijwilligers voor de winkel en activiteitenbegeleiders, een communicatiemedewerker; bestuursleden zoals een secretaris en penningmeester; ervaren coach of budgetcoach en een websitebeheerder.

Iedereen draait zo nu en dan in de winkel mee en elke maand wordt onderling een rooster gemaakt. Iedereen bepaalt zelf wanneer en hoe lang hij of zij kan werken. In ieder geval zijn dat twee diensten per maand voor een functie in de winkel. Het team stelt: "Voor alle functies geldt: je bent enthousiast, kritisch maar reëel. De vrijwilliger begrijpt dat een mening onderbouwd moet zijn met feiten en staat lekker positief in het leven, is minimaal 16 jaar en beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift. Ben je communicatief vaardig en kan je met mensen werken zonder enig oordeel te vellen en ben je creatief? Neem dan snel contact met ons op, want dan zoeken wij jou!"
De winkel en de activiteiten zijn toegankelijk op woensdag tussen 13.00-16.00 en zaterdag 09.00-11.00 uur.
Voor de bestuursfuncties vraagt de Speelgoedbank minimaal mbo-werk- en denkniveau, eigen inzicht en verantwoordelijkheid. Eens per vier tot zes weken is er een bestuursvergadering.
Bij interesse en/of vragen over vacaturedetails kan men contact opnemen met pz@speelgoedbankoostachterhoek.nl, Rianne Luiten.
De Speelgoedbank is gevestigd in het WUh, Torenstraat 9 in Winterswijk, tel. 06 588 956 60.

Burgemeester rijdt mee met 'machinist' Arriva

Frank van Setten en burgemeester Benegvoord in de bestuurderscabine van de trein. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vrijdag legde burgemeester Joris Bengevoord een bijzonder werkbezoek af. Hij reed de morgen mee van Winterswijk naar Arnhem en terug in de bestuurderscabine van de machinist. Die machinist was van Frank van Setten, adjunct-directeur trein van Arriva. Van Setten was eerder directeur van Syntus. Om je vaardigheid als machinist te behouden moet Van Setten zo nu en dan ook de trein besturen. Voordeel daarvan is dat hij dan persoonlijk kan ervaren hoe het dagelijkse werk verloopt. Uiteraard spraken Van Setten en Bengevoord over verbetering van de treinverbinding van Winterswijk en Arnhem. "Een mooi gesprek over bereikbaarheid en kansen voor het openbaar vervoer in onze regio", zei de burgemeester na afloop.

Pand Zonnebrink gekocht voor aanleg rotonde

Nog geen concreet plan voor aanleg

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders zijn van plan om in een van de komende jaren een rotonde aan te leggen op de kruising van de Zonnebrink met de Laan van Hilbelink. Daarom is in de vergadering van 25 juni besloten om het huis op de hoek (Zonnebrink 57) aan te kopen. De gemeenteraad zal gevraagd worden hiervoor een krediet van 200.000 euro ter beschikking te stellen. Voor de rotonde zal ook Zonnebrink 59 aangekocht moeten worden. De eigenaar daarvan is in principe bereid mee te werken.

Goede verkeersafwikkeling centrum is belangrijk
Het weggedeelte over Vredensestraat, Zonnebrink en Dingstraat is het meest drukke deel van het centrum. Op drukke dagen staan bij de Laan van Hilbelink vaak lange rijen auto's die de Zonnebrink willen opdraaien. B en W verwachten dat die drukte nog zal toenemen als de 200 verkeerplaatsen op de voormalige sportvelden van de scholengemeenschap de Driemark zijn aangelegd. Nu zich de mogelijkheid voordoet om het hoekhuis te kopen wil B en W deze kans aangrijpen. Concrete plannen voor wanneer de rotonde zal worden aangelegd zijn er nog niet. B en W vinden het echter belangrijk om nu al bezig te zijn met een betere verkeersafwikkeling van het zo belangrijke winkelcentrum. Het verlengen van de Dingstraat onder het spoorwegemplacement door is ook nog steeds onderdeel van dit streven.

Als rotonde er niet komt wordt pand weer verkocht

Zonnebrink 57 is de helft van een twee onder één kap woning. Het andere deel is eigendom van de Protestantse Kerk Winterswijk. Het is de voormalige kosterswoning, die nu verhuurd wordt. De huuropbrengsten zijn belangrijk voor de kerk. Ook wil de kerk de goede verhoudingen met de huurder niet verstoren. Daarom wil de kerk eerst een andere huurwoning voor de huurder kunnen kopen. Daarvoor is nog tijd, want het is nog niet helemaal zeker is of er een rotonde zal komen. Toch vindt B en W de aankoop van Zonnebrink 57 nu wel nodig. Mocht het niet doorgaan, dan kan het pand weer verkocht worden.

Bedrijfsgebouwen Misterweg gesloopt
In dezelfde B en W-vergadering werd ook nog een besluit genomen over de sloop van de bedrijfspanden aan de Misterweg 57 en 59. Hierin waren Oortgiesen en Maas de Mölle gevestigd. Deze panden zijn indertijd gekocht om een rol te kunnen spelen bij de herontwikkeling van het bedrijventerrein rondom de Narcisstraat. Bedoeling was dat een aantal van de overgebleven bedrijven hier zou vertrekken en dat er nieuwe woningen zouden worden gebouwd. Inmiddels is echter duidelijk dat bedrijven als de Arco en Pentair er blijven zitten en dat er geen nieuwe woningen zullen komen. Omdat de voormalige bedrijfsgebouwen al langer in slechte toestand verkeren worden ze nu gesloopt. De gemeenteraad wordt gevraagd hiervoor een budget van 230.000 euro ter beschikking te stellen voor de sloop en de bodemsanering. De panden worden nog deels verhuurd. De huur wordt nu opgezegd en als de panden zijn verlaten kan met de sloop worden begonnen.

Nieuwe bestemming voor terrein nog niet bekend

Het is nog niet bekend welke bestemming het terrein in de toekomst zal krijgen. Na de sloop wordt het ingezaaid met gras en komt er een afrastering. Het kan dan tijdelijk gebruikt worden als schapenweitje.

Pand Zonnebrink gekocht voor aanleg rotonde

Nog geen concreet plan voor aanleg

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders zijn van plan om in een van de komende jaren een rotonde aan te leggen op de kruising van de Zonnebrink met de Laan van Hilbelink. Daarom is in de vergadering van 25 juni besloten om het huis op de hoek (Zonnebrink 57) aan te kopen. De gemeenteraad zal gevraagd worden hiervoor een krediet van 200.000 euro ter beschikking te stellen. Voor de rotonde zal ook Zonnebrink 59 aangekocht moeten worden. De eigenaar daarvan is in principe bereid mee te werken.

Goede verkeersafwikkeling centrum is belangrijk

Het weggedeelte over Vredensestraat, Zonnebrink en Dingstraat is het meest drukke deel van het centrum. Op drukke dagen staan bij de Laan van Hilbelink vaak lange rijen auto's die de Zonnebrink willen opdraaien. B en W verwachten dat die drukte nog zal toenemen als de 200 verkeerplaatsen op de voormalige sportvelden van de scholengemeenschap de Driemark zijn aangelegd. Nu zich de mogelijkheid voordoet om het hoekhuis te kopen wil B en W deze kans aangrijpen. Concrete plannen voor wanneer de rotonde zal worden aangelegd zijn er nog niet. B en W vinden het echter belangrijk om nu al bezig te zijn met een betere verkeersafwikkeling van het zo belangrijke winkelcentrum. Het verlengen van de Dingstraat onder het spoorwegemplacement door is ook nog steeds onderdeel van dit streven.

Als rotonde er niet komt wordt pand weer verkocht

Zonnebrink 57 is de helft van een twee onder één kap woning. Het andere deel is eigendom van de Protestantse Kerk Winterswijk. Het is de voormalige kosterswoning, die nu verhuurd wordt. De huuropbrengsten zijn belangrijk voor de kerk. Ook wil de kerk de goede verhoudingen met de huurder niet verstoren. Daarom wil de kerk eerst een andere huurwoning voor de huurder kunnen kopen. Daarvoor is nog tijd, want het is nog niet helemaal zeker is of er een rotonde zal komen. Toch vindt B en W de aankoop van Zonnebrink 57 nu wel nodig. Mocht het niet doorgaan, dan kan het pand weer verkocht worden.

Bedrijfsgebouwen Misterweg gesloopt

In dezelfde B en W-vergadering werd ook nog een besluit genomen over de sloop van de bedrijfspanden aan de Misterweg 57 en 59. Hierin waren Oortgiesen en Maas de Mölle gevestigd. Deze panden zijn indertijd gekocht om een rol te kunnen spelen bij de herontwikkeling van het bedrijventerrein rondom de Narcisstraat. Bedoeling was dat een aantal van de overgebleven berdrijven hier zou vertrekken en dat er nieuwe woningen zouden worden gebouwd. Inmiddels is echter duidelijk dat bedrijven als de Arco en Pentair er blijven zitten en dat er geen nieuwe woningen zullen komen. Omdat de voormalige bedrijfsgebouwen al langer in slechte toestand verkeren worden ze nu gesloopt. De gemeenteraad wordt gevraagd hiervoor een budget van 230.000 euro ter beschikking te stellen voor de sloop en de bodemsanering. De panden worden nog deels verhuurd. De huur wordt nu opgezegd en als de panden zijn verlaten kan met de sloop worden begonnen. Het is nog niet bekend welke bestemming het terrein in de toekomst zal krijgen. Na de sloop wordt het ingezaaid met gras en komt er een afrastering. Het kan dan tijdelijk gebruikt worden als schapenweitje.

WR&PC-lid Maud Pasman twee keer kringkampioen

WINTERSWIJK - Afgelopen weekend werd de laatste selectie wedstrijd verreden voor de pony's in Aalten. Maud Pasman wist daar met twee pony's kringkampioen te worden. Met Sulaatik's Sing a Song werd ze in de klasse L1 categorie C kringkampioen en met Hero's Jamai in de klasse L1 categorie D/E. Hiermee is zij verzekerd van een startplek op de Gelderse Kampioenschappen in Steenderen op 4 augustus.

Franne Wolterink reed met Dino Gomell en startte ook in de klasse L1 categorie D/E. Zij scoorde in de selectieproef 198 punten die goed waren voor een derde prijs. In de andere proef reed ze 205 punten bij elkaar; goed voor een eerste prijs.

Liza Aarnink reed met haar Gaudi een rondje in de klasse B dressuur en wist een vijfde én zevende prijs te halen met respectievelijk 196 en 195,5 punten. Met Twister wist Liza een tweede prijs te bemachtigen met 199 punten in de klasse L2 wat haar ook een plek op de kampioenschappen opbracht.

Shelby Groothuis zadelde Dien op en deed dat niet voor niks. In een groot deelnemersveld wist zij een achtste prijs in de selectiering te halen met 194 punten en een vierde prijs in de andere proef met 199 punten.

Roos van der Hoek reed met Trust Me in de klasse L2 195,5 punten en 193 punten bij elkaar, wat haar twee eerste prijzen opleverde.

Thirsa Oonk kwam met twee pony's aan start. Amigo startte zij in de M1 dressuur en scoorde met haar eerste proef 178,5 punten en kreeg daarmee een eerste prijs. In de tweede proef wisten zij 190,5 punten bij elkaar te rijden en dat werd beloond met een tweede prijs. Hiermee selecteerde ook zij zich voor de kampioenschappen. Met pony Beau startte Thirsa ook in de M1 maar dan in de categorie C pony's en behaalde 191 en 187,5 punten wat goed was voor een derde prijs. Met dit resultaat heeft zij een reserve plek weten te bemachtigen voor het kampioenschap.

Britt Oonk zadelde Orlando voor een proef in de klasse L1 en reed een keurige 203,5 punt bij elkaar wat haar een tweede prijs opleverde en ook een plaats voor de kampioenschappen op 4 augustus.

Marek Egbers maakte een droomrondje met Vairytales Quinevere in de klasse M2 en behaalde twee keer een tweede prijs. Ook Marek heeft zich geselecteerd voor de kampioenschappen. Chemene Heisterborg ging met een eerste prijs naar huis. Zij reed 181 punten bij elkaar in de klasse M2.

En als klap op de vuurpijl reed Marly Aarnink met Infinity in de klasse B twee heel nette proeven die beloond werden met 218,5 en 204 punten wat hen op het ereschavot bracht op de eerste en derde plaats. Hiermee werd zij kringkampioen en is dus ook verzekerd van een startplaats op de kampioenschappen.

Alle leden die geselecteerd zijn voor de Gelderse kampioenschappen krijgen een aparte vermelding op de site, zodat het voor de lezer overzichtelijk geplaatst is.

Kim Sloetjes reed met Viytatti naar Zutphen om te laten zien wat zij konden in de klasse B dressuur categorie D/E en ging met 186,5 en 189 punten naar huis. Dit leverde haar een tweede en derde prijs op.

Chelsea Hogeslag ging met haar dappere Presley E the King naar de Grensruiters in Dinxperlo. Daar heeft ze de andere ruiters en amazones achter zich gelaten door een eerste prijs te behalen met 71 punten voor stijl.

Vorig weekend reed Mirjam ten Dolle met Feline in Eibergen haar rondje in de dressuurring. Dit deed zij in de klasse M2 en behaalde twee keer een tweede prijs met 199 en 197 punten.

Fotoclub Helios exposeert

AALTEN/WINTERSWIJK - Gedurende de maanden juli en augustus exposeert Fotoclub HELIOS uit Aalten in de hoofdgang van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Vijftien series van vier foto's en een van acht laten zien waarop de leden zich in hun hobby onder andere uitleven. Ook is de clubinzending van Helios voor de digitale fotowedstrijd van afdeling Gelderland-zuid van de Fotobond te bewonderen. De serie van acht foto's met als thema 'Handen zeggen ….' leverde een derde prijs op en de foto van Bart Willemsen verdiende de tweede prijs individueel.

Elk deelnemend lid leverde voor deze expositie vier (of acht) foto's aan binnen een eigen gekozen thema. Het heeft tot een uitgebreide en gevarieerde expositie geleid waarin een aantal facetten van de fotografie door de fotografen op eigen wijze en niveau verbeeld zijn. De foto's hangen tot achterin de gang bij de oogpoli.

Fotoclub Helios is een gezellige club amateurfotografen waarvan het lidmaatschap inspirerend en motiverend werkt.
Iedereen die plezier heeft in fotograferen en nog meer plezier uit de hobby wil halen, is dan ook welkom.
Elke tweede maandag van de maand komen de leden bij elkaar in café "Leuven" aan de Landstraat te Aalten (niet in juli en augustus). Dan wordt fotowerk van de leden getoond en besproken. Ook de techniek komt aan bod, regelmatig gaan leden in groot of klein verband op fototocht, er worden exposities gehouden en er is contact met andere clubs. Tevens kan aan (regionale) fotobesprekingen door deskundigen worden deelgenomen. Elke twee maanden wordt er een thema opgegeven waarmee de leden (als zij willen) aan de slag kunnen gaan.

Belangstellenden kunnen geheel vrijblijvend een paar avonden bijwonen om de sfeer te ervaren. Meer informatie:
secretaris@fc-helios.nl.

Volksfeest Meddo: 'Alderbarstend mooi'

Ruim 800 feestvierders waren op zaterdag present bij het uithalen van het koningspaar. Foto: PR

MEDDO - De weergoden waren het Meddose Volksfeest dat vorig weekend plaatsvond, goed gezind. Onder een strakblauwe lucht met zomerse temperaturen was het goed toeven op het feestterrein.

Vrijdags bliezen enkele muzikanten van Sint Jan om 8.45 uur reveille. Voor sommigen misschien wat vroeg maar voor de kinderen die aan de optocht meedoen was het laat genoeg. Vol trots lieten ze hun creaties zien aan het publiek aan de route. Ook de volwassenen hadden zich uitgesloofd en ook hun wagens waren het aanzien meer dan waard. Na de optocht werd iedereen door voorzitter Wilfried Boomers ontvangen in de tent op het feestterrein met een kop koffie en een krentenbol aangeboden door Topbakker Sellink. Wethouder Ilse Saris verscheen in gezelschap van enkele handhavers. Zij deelden bandjes uit in het kader van NIX18. De oranje bandjes werden uitgereikt aan mensen van 18 jaar en ouder (twijfelgevallen moesten zich legitimeren) en men kon dus alleen alcohol krijgen als men zo'n bandje droeg.

Hierna konden de kinderen van de basisschool deelnemen aan de spelen in de pastorietuin en de volwassenen aan de diverse spelletjes rondom de feesttent. De band Duckweed wist de feestgangers vanaf 13.00 uur prima te vermaken.
's Avonds werd in de feesttent iedereen voorzien van prima muziek door de Disco Kings en de liefhebbers konden een optreden van Die Slingertaler bijwonen bij Spiekerman.
Op zaterdag vertrokken wagens, wandelaars en fietsers naar koning Henk Goossens en koningin Annemarie. Daar werden ruim 800 feestgangers gastvrij ontvangen. Henk bedankte alle mensen die hen een fantastisch jaar als koningspaar bezorgd hebben. Ook werden de hoofdprijzen van de optocht bekend gemaakt. Er deden 24 wagens mee, dertien grote en elf kleine. Bij de grote wagens is de eerste prijs gewonnen door 'Um de Bochte met hun wagen 'Met hulp van Kim Jung Un en Trump zorgt wi'j d'r veur dat den voggel bi'j uns noar beneden kump'. De eerste prijs voor de kleine wagens ging naar team Goorbende met de wagen 'Wolf gesignaleerd'. De publiekslieveling was team DK die met de wagen 'Meddo staat je beter' 134 van de 454 uitgebrachte stemmen heeft mogen ontvangen. Dit jaar kon men ook voor het eerst digitaal een stem uitbrengen. Bij de jeugdwagens wonnen de meisjes van groep 6 en 7 met hun wagen 'Heel Meddo Bakt'. Zij wonnen ook de publieksprijs.

De vaandelzwaaiers brachten een ode aan het koningspaar en daarna vertrok de optocht richting het schietterrein. Bjorn ten Damme schoot al heel snel de vogel bij het jeugdkoningsschieten eraf en mag zich komend jaar Jeugdkoning van Meddo noemen. Natasja Halleriet knuppelde de vogel bij de dames eraf en is kan daardoor de titel van koningin komend jaar voeren. Bij het vogelschieten waren er kandidaten genoeg. Maar liefst 150 liefhebbers streden om de zeer gewenste titel. Zij kwamen allemaal twee keer aan bod en enkelen zelfs drie keer. Bij het 322 schot kwam de reeds zwaar gehavende vogel van zijn stokkie af. Marcel Swart mag zich koning van Meddo noemen. Zijn reactie was dat hij zijn prinses Nardie Swart graag koningin wilde maken.
De Ploddeband die zaterdagmiddag op het laatste moment door ziekte verhinderd was, werd heel goed vervangen door Bad Timing. 's Avonds wist de band Kraakthelder de uitbundige feestgangers een geweldige avond te bezorgen.
Zondagochtend vond ter afsluiting een Meddo's Frühschoppen plaats met optreden van De Nöttenkrakers en daaropvolgend de Meddose curlingkampioenschappen. De animo bij het curlen was groot en er hadden zich in totaal 20 teams van 4 personen aangemeld om mee te doen. Het mooie van dit spel was dat jong en oud het tegen elkaar konden opnemen. Na een spannende strijd onder bezielende leiding van spreekstalmeester Edwin Reijers en zeer strenge maar wel rechtvaardige scheidsrechter Joop Klanderman werd werd het jongste team kampioen: De Beunhazen bestaande uit Marnick Ponds, Casper Mazeland, Wout Hoog Antink en Boet Wolterink.
De Oktoberfest dj's sloten het feest daarna definitief af.
Meddo kan terug kijken op een geweldig feest door de geweldige inzet van het Volksfeestbestuur bestaande uit Wilfried Bomers, Niek Mazeland, Roy te Brake, Dennis Overkamp, Matthijs Kondring, Mariska Kroezen, Corrie Wiltink, Guus Lammers, Ramon Huiskamp en Mariet Kersten.

Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek blij met bijdrage Menzisfonds

Van links af Harry ten Brinke en Mathilde Oesterholt van Boogie Woogie en Aleks Meijerink en Frank Janssen namens Menzis. Foto: PR

ACHTERHOEK - Op dinsdag 3 juli maakte de ledenraad van zorgverzekeraar Menzis bekend welke organisaties in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Menzisfonds. Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek kreeg 5.000 euro.

In de regio Achterhoek werden zestien aanvragen genomineerd en het door Boogie Woogie Cultuurcentrum ingediende project Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek (LLKO) was één van de genomineerde aanvragen. Een commissie van de Ledenraad van Menzis heeft haar keuze voor deze projecten gemaakt op basis van hun bijdrage aan leefkracht in de regio. Acht projecten kwamen in aanmerking voor een daadwerkelijke financiële bijdrage. Groot was de blijdschap bij Mathilde Oesterholt en Harry ten Brinke van Boogie Woogie toen Aleks Meijerink van de Ledenraad van Menzis een bijdrage van 5.000 euro kon toezeggen vanuit het Menzisfonds voor Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek. Met dit project, waarbij kunst als middel wordt ingezet, wil het cultuurcentrum samen met partners in de zorg en welzijn de leefbaarheid in de regio vergroten. Niet alleen voor de ouderen maar ook voor de vrijwilligers, mantelzorgers en amateurkunstenaars die ondersteund worden door professionals.

Fietstochten 'De boer op'

Tijdens de fietstochten 'De boer op' zijn diverse agrarische bedrijven te bezichtigen. Foto: PR

REGIO - In de komende weken worden er weer een aantal fietstochten 'De boer op' gehouden, met daarbij bedrijfsbezichtigingen. Belangstellenden kunnen dan een kijkje komen nemen op agrarische en aanverwante bedrijven.

Vrijdag 27 juli – Winterswijk
Zoals gewoonlijk verzorgt LTO op de laatste dag van de PeGeWe–fietsvierdaagse de halteplaats. Op vrijdag 27 juli zijn bezoekers welkom bij Buffelhof Krageman van Martin Molders, aan de Kotts Stegge 5 in Bocholt-Barlo. De familie Molders melkt ongeveer 25 waterbuffels. Van de melk wordt onder andere mozzarella en ijs gemaakt en ook het vlees wordt verkocht in de winkel aan huis. De start van de fietstocht is bij Inloopcentrum 'Den Angang', Markt 46 in Winterswijk, dat tussen 09.00 en 17.00 uur open is.

Zondag 29 juli – Aalten
Start tussen 10.00 en 12.00 bij één van de deelnemende bedrijven. Op de startlocatie krijgt men de fietsroute en dit is later op de middag tevens de eindlocatie. De route is circa 35 kilometer lang. Op alle bedrijven is koffie/drinken te koop en op één van de locaties kan men een hapje eten. De bedrijven zijn: de kalverhouderij van de familie Folmer aan de Spiekerdijk 9 in Aalten. Dit bedrijf is recent opgestart en zeker de moeite waard om te bekijken. Verder het melkveebedrijf van de familie Scholten aan de Wooldseweg 88 in Winterswijk-Woold. Op dit bedrijf zijn een aantal werkzaamheden geautomatiseerd, er zijn een aantal melkrobots in gebruik en daarnaast is er een automatisch voersysteem. De derde locatie is loonbedrijf Gebr. te Bokkel aan de Buninkdijk 7 in Aalten. Dit is een loonbedrijf dat gespecialiseerd is in zowel agrarisch loonwerk als in grond- en straatwerk, voor zowel bedrijven als particulieren.

Zaterdag 4 augustus – Oude IJsselstreek
De Werkgroep Landbouwpresentatie Oude IJsselstreek houdt op zaterdag 4 augustus de fietstocht De boer op. De start is tussen 10.00 en 12.00 uur bij aardappelbedrijf Westerveld, Keppelbroeksdijk 8, Westendorp. Via een mooie route van ongeveer 30 km komt men langs een melkveebedrijf, een varkenshouderij en een vleesboerderij die te bezichtigen zijn. Onderweg zijn consumpties te koop en aan het einde van de tocht worden pannenkoeken verkocht. Voor de route vraagt de organisatie een vrije bijdrage.

Zaterdag 11 augustus – Oost Gelre
De fietstocht De boer op in Oost Gelre is op zaterdag 11 augustus. Deelnemers kunnen starten tussen 10.00 en 12.00 uur bij het Parochiehuis in Zieuwent. Op deze dag kunnen twee melkveebedrijven, één biologisch varkensbedrijf en een uitspanning in een natuurgebied worden bezocht. De route is ongeveer 36 km lang. Voor deelname wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Nieuwe energie uit vuilnisbelt

Ezelstal de Edelingen, aan de voet van De Langenberg. Foto: Thijs Huls

ACHTERHOEK - Op de voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem wordt het eerste Achterhoekse collectieve project met elektriciteit uit stortgas gerealiseerd. AGEM neemt het initiatief een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners van Zelhem, Halle, Hengelo, Hummelo en een deel van Doetinchem, die hiermee de kans krijgen mede-eigenaar te worden van de coöperatie en hiermee hun eigen Achterhoekse Energie op gaan wekken.

In de afvalberg is een afbraakproces gaande waarbij gasvorming ontstaat. Met het verbranden van het methaangas, dat wettelijk verplicht is vanwege de invloed van het gas op het milieu, kan door het draaien van de gasmotor echte Achterhoekse energie worden opgewekt.
De huidige motor in de stortgasinstallatie voldoet echter niet meer en de kans bestaat dat deze daarom stil komt te staan en er hiermee een fantastische kans voor de Achterhoek verloren gaat. AGEM heeft een plan bedacht om deze kans toch te kunnen benutten en neemt het initiatief om een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners en bedrijven uit de 'postcoderoos' om De Langenberg heen.

De nieuw op te richten energiecoöperatie neemt het eigendom van de stortgasinstallatie over en laat een nieuwe motor plaatsen. Zo zorgt de coöperatie voor haar eigen duurzame energie en ontvangen de deelnemers daarvoor vrijstelling van energiebelasting. Daarnaast vormt de coöperatie een duurzaamheidsfonds. Met dit fonds kunnen in de toekomst vaker projecten worden gerealiseerd die bijdragen aan een energie-neutrale Achterhoek, zoals een lokaal zonnedak of grondgebonden zonnepark.

Inwoners of bedrijven uit postcodegebieden 7021, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255, 7256 en 6999 komen in aanmerking voor dit project. Er zijn 1.700 certificaten beschikbaar. Meedoen kan al vanaf één certificaat.

Wie meer wil weten hierover is op vrijdagmiddag 20 juli welkom bij AGEM in innovatiecentrum De Steck (Raadhuisstraat 25), in Doetinchem voor meer informatie over dit project. Ook kinderen zijn van harte welkom.
Meer informatie over BioZon is te vinden op www.biozon.nu. Actuele info over de energie-doe-dag via de Facebook pagina van AGEM: www.facebook.com/AGEM2030.

BioZon Achterhoek is een initiatief van AGEM: een coöperatie waar acht gemeenten en acht burger-energiecoöperaties lid van zijn. Dit project draagt bij aan een energie-neutrale Achterhoek en zorgt voor bewustwording en sociale innovatie en heeft ook op langere termijn grote invloed, door het vullen van het duurzaamheidsfonds. AGEM is een voorloper in de energietransitie en wil hiermee een informerende en bewustmakende rol spelen. AGEM heeft geen winstoogmerk.

Column

Zwerfafval

Mocht u – hetgeen ik niet hoop – nog van plan zijn om ooit een sigarettenpeuk weg te gooien, doe dat dan niet in België. En al helemaal niet in het zicht van een Rijkswachter. Bij onze zuiderburen wordt zulks namelijk bestraft met een boete die tussen de vijftig en honderd euro ligt.
Die wetenschap heb ik niet uit eigen ervaring. Ik las het in Stad Doetinchem, de krant die alle Durkumers elke week gratis in de bus krijgen. Daarin stond vorige week een artikel over de Zwerfafvalbrigade uit Gaanderen, een groep mensen die voortaan maandelijks op stap gaat om het centrum van het dorp te ontdoen van zwerfafval.
Dat ligt daar volop, zo bleek de eerste keer dat de brigade op weg was. Blikjes, flesjes, verpakkingen, restanten van ballonnen en vooral…. heel veel sigarettenpeuken!

'Ach, een paar peukjes', zult u misschien denken. Maar een paar peuken kunnen al grote problemen opleveren, zo las ik in het artikel. Voor vogels kunnen ze een uiterst giftige en dus fatale maaltijd vormen. En volgens Fred Pleyte van de Zwerfafvalbrigade kunnen bij een regenbuitje de nicotine en al die andere rotzooi die in sigaretten zit gemakkelijk in de bodem en dus in het grondwater terecht komen.

Goh, had ik dat maar eerder geweten. Want in al die de jaren dat ik heb gerookt (bij elkaar waren dat er meer dan veertig, sukkel dat ik was!) heb ik heel wat keren de peuk van mijn shaggie weggegooid. Gewoon op straat, soms zelfs uit mijn autoraampje. Gedachteloos? Nou eerder stommiteit, zeg ik nu. Maar feit is dat ik het deed. Alleen met peukjes, trouwens. Want ik ben keurig opgevoed. Als kind al stopte ik de papiertjes van zuurtjes en toffees keurig in mijn zak, om ze thuis pikkend en wel in de vuilnisbak te gooien. Een plastic flesje of een boterhamzakje van me afgooien? Ik heb me er nog nooit aan bezondigd. Waarom dan wel die peuken? Tja, ik weet het eerlijk gezegd zelf ook niet.

Overigens ben ik met het weggooien van sigarettenpeuken op een gegeven moment wél gestopt. Nog voordat ik stopte met roken. Dat was nadat mijn liefste me er op wees dat een peuk zo lang blijft liggen. Ook als er geen filter aan zit, kan het weken, zelfs wel maanden duren voordat zo'n laatste eindje sigaret is verdwenen. Terwijl een hondendrol (om zomaar iets anders te noemen) soms al na een paar dagen in het niets lijkt te zijn opgelost. Blijkbaar zijn er geen miertjes, torretjes of andere kleine beestjes die tabak en papier lusten. Of misschien weten ze wel dat sigaretten slecht voor je zijn en laten ze daarom die peuken liggen. Zijn ze dus verstandiger dan ik vroeger was.

Overigens doe ik tegenwoordig boete voor al die peuken die ik in mijn rokersjaren in het milieu heb achtergelaten. Ik vorm in mijn eentje ook een soort zwerfafvalbrigade. Op mijn dagelijkse ochtendwandeling met mijn hondjes neem ik van tijd tot tijd mijn werkhandschoenen en een vuilniszak mee. Vooral bij dat ene bankje waar je zo fijn kunt 'chillen', liggen vaak blikjes, flesjes en peuken van (pret)sigaretten. Die ruim ik dan op. Voor de peukjes heb ik trouwens ook nog zo'n grijper bij me. Want probeer die dingen maar eens op te rapen met werkhandschoenen aan. Dat lukt je dus niet!

Column

Roeken

Nee, ik ga het ditmaal niet hebben over die kraai-achtige zwarte vogels. Ook niet over duiven, ook al klink 'k Roek-oe wel als verliefde duif die zijn partner mist.
Maar 'k Roek-oe is geen ornithologische term. U en ik kunnen het gewoon tegen elk ander persoon zeggen. Alleen zou ik het niet doen, want voor je het weet krijg je een klap voor je kop. 'k Roek-oe betekent namelijk: ik ruik je. En dan wel in de betekenis: je stinkt!

Toch betekent roeken (of ruken) letterlijk vertaald gewoon ruiken. In het Achterhoeks kun je ook best zeggen: wat roekt die bloom'n lekker. Maar ook: Wat hebt die bloom'n 'n lekkere rökke. Of: Wat zit d'r 'n lekkere rökke (of loch) an die bloom'n. Maar als je van een persoon zegt dat ie een scharpe rökke heeft, dan wil dat weer zeggen, dat hij een goede neus heeft, goed kan ruiken dus. Zo iemand kan dus ook goed beoordelen of een ander persoon stinkt.

Stinken heet ook in het Achterhoeks stinken. Al kan de i in dat woord in vervoegingen een u worden. Rond Eibergen bijvoorbeeld kun je horen: Het stunk hier. Maar in Lochem blijft het stinken. Bijvoorbeeld in dat bekende kinder-aftelrijmpje: Usken, busken, bonenstro/wee stinkt hier zo?/Dat is den olden griezen man/den zo akelig stinken kan.

Stinken is trouwens wel 'modern' Achterhoeks. In vroeger tijden had men het over äöteren. En ook wel over ulken. Welk woord verwees naar de ulk. Ofwel de bunzing. Ons eigen stinkdier!

Fietsen over grenzen in de Achterhoek

Een grenspaal, te vinden in het boek Dinxperlo in oude ansichten. Foto: PR

ACHTERHOEK - Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt tot en met 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen.

Stichting Kasteelstad organiseert een vierdelige serie fietstochten door de omgeving van 's-Heerenberg. Op woensdag 18 juli is de slotdag met keuze uit verschillende fietstochten. Een route fietsen kan op eigen gelegenheid. Starttijd tussen 10.00 en 12.00 uur in 's-Heerenberg aan de parkeerplaats aan de Emmerichseweg naast grenscafé 'de Peer'.

In het kader van het erfgoedfestival en 250 jaar grens heeft VVV Dinxperlo een fietstocht uitgezet langs de grens met verschillende grensovergangen. De fietstocht loopt zowel door Nederland als Duitsland. Er is keuze uit drie verschillende afstanden. De langste route loopt naar het Duitse Burlo waar in 1766 het verdrag van Burlo werd getekend. Daarmee werd de grens, zoals we die nu nog kennen, vastgelegd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

Smokkeltocht met gids
Wandel op woensdag 11 of 18 juli mee met een smokkelgids langs de Duits-Nederlandse grens. De gids vertelt onderweg smeuïge verhalen over het smokkelverleden dat zich hier op de grens heeft afgespeeld. De tocht start om 13.30 uur bij VVV Dinxperlo. Aanmelden kan op beide dagen tot 12.00 uur bij het VVV kantoor, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

De wandelroute GrenzeLoos is een bewegwijzerde wandelroute door de grensdorpen Dinxperlo en het Duitse Suderwick. De landsgrens loopt in deze dorpen dwars over de stoeptegels. Ontdek aan de hand van oude anekdotes het bijzondere grensverleden van dit grensgebied. Het routeboekje is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo. De route start bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Brüggenhütte, Hahnerfeld 23 in Isselburg of bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Welinkbos, Aaltenseweg in Dinxperlo.


Vanaf mijn 6e levensjaar is BMX niet meer weg te denken uit mijn leven. Mijn ouders zochten destijds een sport voor mijn broertje en omdat hij altijd op een fietsje zat te stunten, kwamen ze al snel uit bij BMX. Zelf voetbalde ik in die tijd, maar toen ik eenmaal ging kijken bij mijn broertje op de BMX, was ik direct verkocht. Ik werd lid van de BMX-club in Haaksbergen.

Na een jaar trainen startte ik met wedstrijden rijden. Aanvankelijk reed ik overal achteraan, maar na een paar jaar ging dat al beter. Ik won regionale wedstrijden en toen mijn ouders hoorden dat het WK naar Nederland zou komen, gingen we er vol voor. Ik reed nationale en internationale wedstrijden en wist me te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2014, in Ahoy Rotterdam. Het was mijn allereerste WK en dit ging uitzonderlijk goed: ik haalde de finale! Daarna had ik de smaak goed te pakken. In 2015 pakte ik zilver op het Europees kampioenschap en stond ik weer in de finale van het WK. Ook in de daaropvolgende jaren reed ik nog een WK en stond ik in de finale van twee Europees kampioenschappen.

Trainen in de regio
Topsport beoefenen in deze regio is echter wel lastig, er zijn namelijk niet veel BMX-banen in de Achterhoek. Gelukkig werd ik eind 2016 gevraagd voor het RTC, een trainingsgroep vanuit de KNWU. Met deze groep, waarin ik samen train met zeven jongens, zitten we vaak in Klazienaveen voor baan- en krachttrainingen. Ik volg bij het RTC structureel weekschema's met trainingen, zoals core-sessies, sprinten, kracht-, mobiliteit- en natuurlijk baantraining. Het schema wordt afgestemd op de wedstrijden waar wij moeten presteren, zoals bijvoorbeeld het WK in Azerbeidzjan…

WK in Azerbeidzjan
Een aantal weken geleden kwam ik terug uit Azerbeidzjan. Het WK verliep bizar voor mij. Nadat mijn schouder uit de kom schoot in de halve finale, plaatste ik me namelijk alsnog voor de finale. Die heb ik, ondanks mijn blessure, nog uit weten te fietsen. Zo eindigde ik op een zevende plek, niet verkeerd! Nu herstel ik van mijn schouderblessure. Het Nederlands kampioenschap probeer ik te rijden maar het Europees kampioenschap in Frankrijk moet ik helaas laten gaan. Een voordeel is wel dat ik naar de Zwarte Cross kan!

Deelname aan de Zwarte Cross Talententuin
Sinds de start, in 2017, maak ik onderdeel uit van de Zwarte Cross Talententuin. De Zwarte Cross is natuurlijk een heel groot begrip en het voelt als een eer om bij de Talententuin te mogen horen. Ik schrijf tweewekelijks een blog en ik krijg altijd leuke feedback van mensen. Ik hoop daarmee mensen te bereiken en sponsoren te vinden, wat erg lastig is aangezien BMX lang niet zo bekend is als voetbal. Echter heb ik sponsoren nodig om zoveel mogelijk – vooral internationale – wedstrijden te rijden en hoog te eindigen op de ranglijst. Dat hoop ik in de toekomst te kunnen blijven doen!

Korting bij Villa Mondriaan op vertoon van Zwarte Cross-kaartje

WINTERSWIJK - Museum Villa Mondriaan houdt van Achterhoekse festivals. Afgelopen maand organiseerde het museum een ware Moñdriana Moñdriana-area tijdens Mañana Mañana in Vorden. Het hele festival konden mensen hier terecht voor allerlei workshops en werd er met het hele festival gewerkt aan een grote versie van Mondriaans bekendste schilderij: de 'Victory Boogie Woogie'. Komend weekend is het alweer tijd voor het grote broertje van Mañana Mañana, namelijk de Zwarte Cross. Uit liefde voor de Achterhoekse festivals krijgen daarom alle Zwarte Cross-gangers op vertoon van hun kaartje de hele maand juli korting op hun museumbezoek. Voor slechts zeven euro, inclusief warme drank en een audiotour, kunnen zij dan museum Villa Mondriaan bezoeken. Museum Villa Mondriaan is open van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.

29 / 30

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

VERZILVER nu uw oude GOUD ! T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop aardbeien en NU ZELF plukken bosbes braam rode zwarte kruisbes bes kers enz. fruitschuur Peppelmansdijk 24 Gaanderen 7011JC www.fruitschuur.com

Camping zoekt Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821