Groenlose Gids

11 april 2018

Groenlose Gids 11 april 2018


Gemeente stelt regisseur energietransitie aan

Ook de gemeente Oost Gelre zal windmolens moeten plaatsen om duurzame energie op te kunnen wekken. foto: Kyra Broshuis

Professional gaat acht maanden aan de slag

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Om de landelijke ontwikkelingen op het gebied van regionale energietransitie te kunnen blijven faciliteren en implementeren, stelt de gemeente Oost Gelre een regionaal programmaregisseur energietransitie aan.

Overstappen naar duurzame energiebronnen
Energietransitie is een beleidsplan van de overheid om van fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, naar volledig duurzame energiebronnen als zonne- en windenenergie over te stappen. Volgens dit plan moet Nederland in 2020 een van de duurzaamste landen van Europa zijn. Uiteraard zijn er ook regels voor de gemeenten. De gemeente Oost Gelre heeft daarom een uitvoeringsagenda opgesteld, zodat de bijbehorende projecten op tijd en op de juiste manier worden uitgevoerd. Bij de verschillende projecten wordt samengewerkt met burgers, bedrijven en maatschappelijke partners.

Diverse projecten
De Achterhoek moet in 2030 20% besparen op elektriciteit ten opzichte van 2012 en 55% op gas. Om de benodigde energie op de te wekken zijn voor de Achterhoek in 2030 de volgende installaties nodig: 138 windmolens, 958 zonnestroominstallaties op bedrijfsdaken, 355 zonneparken, 69 biomassa-installaties en 35 biovergistingsinstallaties. De gemeente Oost Gelre heeft een aantal projecten op stapel staan om aan de eisen te kunnen voldoen. Het gaat daarbij om energiebesparing en –opwekking voor huishoudens, zoals het VerduurSaam Energieloket en de subsidieverordening voor het verduurzamen van woningen. Voor het bedrijfsleven is een apart plan van aanpak geschreven. Voor grootschalige hernieuwbare energieopwekking is een aantal projecten opgestart zoals de bioraffinage RMS, het Solarpark Laarberg en de Energiecoöperaties in Zieuwent, Vragender en Groenlo.

Strategisch plan
Om de landelijke ontwikkelingen bij te houden is er nu dus voor acht maanden een regisseur aangesteld, zo legt wethouder René Hoijtink uit. "Om de gestelde doelen te behalen, hebben we iemand nodig die het strategische plan goed kan uitvoeren. Samen met de andere Achterhoekse gemeenten waar we mee samenwerken en het waterschap Rijn en IJssel, hebben we voor acht maanden een professional aangesteld. De financiering van deze aanstelling komt uit het bestaande budget voor duurzaamheid."

Brouwersnös gaat verkopen via Grolsch

GROENLO - Een samenwerking gericht op het distribueren en verkopen van speciaalbieren van Brouwersnös in de horeca in de Achterhoek en een deel van Twente. Brouwersnös en Koninklijke Grolsch hebben daartoe dinsdagavond 3 april een overeenkomst voor vijf jaar ondertekend. De eerste bieren zullen vanaf begin juni verkrijgbaar zijn en zullen door Grolsch-dochteronderneming De Klok Dranken vanuit de vestiging in Groenlo worden verkocht en gedistribueerd.

Jos Oostendorp van Brouwersnös: "Juist dat we als initiatiefnemers van Brouwersnös jarenlang deel hebben uitgemaakt van een stukje historie van Grolsch maakt het bijzonder dat Grolsch en De Klok Dranken deze manier van samenwerking met ons een warm hart toedragen. Dat Brouwersnös de biergeschiedenis op de locatie van Villa Adriana een vervolg kan geven en dat onze speciaalbieren vanuit Groenlo naar de horeca worden gedistribueerd, maakt het verhaal compleet". Jacco Potkamp van Grolsch: "Ik ben trots op de samenwerking die wij als brouwer aangaan met Brouwersnös. De passie, vakmanschap en historie verbindt ons en het is mooi om verder te kunnen bijdragen aan een levendige biercultuur in de Achterhoek en specifiek Groenlo, de bakermat van ons mooie moedermerk Grolsch, dat uiteraard ook in alle varianten volop verkrijgbaar blijft in Groenlo".

Kunst onthuld op 55ste verjaardag Knunnekes

Tekst en foto: Henri Walterbos

GROENLO - 'Woar davert langs de gracht en wal. De hoempa van de Knolle. Woar slöt 't hart van carnaval. Bi-j de Knunnekes in Grolle.' Het refrein van het clublied van carnavalsvereniging De Knunnekes die woensdag 'de vierde van de vierde', 4 april, stilstaat bij haar 55-jarig jubileum dezelfde dag. Al decennialang van 'de elfde van de elfde' tot aan Aswoensdag 'het strijdlied' van de Grolse narrenclub.

Vlnr. Cees van de Zand, Jan Ankoné (voorgrond) en Herman Oosterholt voor de onthulde plaquette. Foto: Henri Walterbos

Foto: vlnr. Cees van de Zand, Jan Ankoné (voorgrond) en Herman Oosterholt voor de onthulde plaquette. Lees verder op pagina 7

Ontwerpbesluit vergister online

GROENLO - Het veelbesproken ontwerpbesluit van de provincie Gelderland over de mestvergister van RMS in Groenlo staat online. De besluit is in te zien op www.gelderland.nl/bekendmakingen. Het besluit ligt ook ter inzage bij de Provincie Gelderland, de gemeente Oost Gelre en de gemeente Berkelland. Er is zes weken tijd om zienswijzen in te dienen op het definitieve ontwerp. De GNMF (Gelderse Natuur en Milieufederatie) is een online petitie gestart tegen de komst van de vergister.

D.I.T.O. verstopt attributen

De Groenlose toneelvereniging D.I.T.O. heeft in de aanloop naar de komende serie voorstellingen in verschillende Grolse winkels voorwerpen verstopt die een prijs waard kunnen zijn.

Tweede editie 'Magic Festival' zaterdag 25 augustus

Magic Festival 2017. Foto: Joris Raaijman

'De kleinste details kunnen een festival maken of breken'

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - Een nieuw dancefestival met de focus op aankleding en beleving. Zo werd een jaar geleden de eerste editie van het Magic Festival op en rondom het terrein de Engelse Schans aangekondigd. Het festival, met de nadruk op hardstyle en hardcore, maakte direct al indruk bij de bezoekers, zowel uit eigen regio als uit de rest van Nederland. Jaren daarvoor begon het voor organisatoren Jeroen Koster en Niek Lansink van District East Events uit Groenlo met een droom: een eigen Achterhoeks dancefestival op het terrein van de Besselinkschans, waarin aspecten van de natuur terugkomen in de aankleding. 'Magic' indoor, bij City Lido, was inmiddels in heel Oost-Nederland al wel bekend, maar een outdoorfestival is geheel andere koek.

Achterhoeks gemoedelijk
De vrienden kennen het terrein op hun duimpje en zijn thuis in de hardstyle-scene. Van meet af aan zagen ze het al helemaal voor zich. Dit in combinatie met een jonge ondernemersgeest, gemixt met Achterhoekse nuchterheid, een grote motivatie en veel plezier in hetgeen ze doen. "Ik heb festivals als Sunburn (India), Kazantip (Oekraïne) en psy trance party's in Zuid Afrika bezocht, maar we zijn ook liefhebbers van de Zwarte Cross," waarmee Niek alles zegt. "Al die ervaringen neem je mee." De sfeer moest Achterhoeks gemoedelijk zijn, op de affiche echter geen bescheidenheid. Er werd direct uitgepakt met grote namen uit de harddance-wereld, waarbij tevens het visuele aspect niet vergeten werd en podia werden voorzien van strakke led-, licht- en lasershows. "De kleinste details kunnen een festival maken of breken", vindt Jeroen. Niets werd dan ook aan het toeval overgelaten.

Naamsbekendheid opbouwen
Zaterdag 25 augustus 2018 vindt de tweede editie van het Magic Festival plaats, op het terrein naast de Engelse schans in Lievelde. "Het is het terrein dat normaliter gebruikt wordt door de hondenclub. We houden het dit jaar iets compacter en gaan meer met het decor doen, lampen in het bos hangen en dat soort zaken," schetst Jeroen alvast het plaatje. "We willen meer diepte creëren en willen er visueel alles uithalen. We zullen ook de buurt binnenkort informeren. We zullen hier met de opstelling en indeling van het terrein rekening mee houden." Evenals afgelopen jaar doen we zaken met lokale en regionale ondernemers, zoals Grolsch, de Klok Drankenhandel en De Timp. Dat voelt goed en staat voor kwaliteit," aldus Niek en Jeroen vult hem aan. "We kijken met een goed gevoel terug op vorig jaar. Voor een eerste keer zijn we tevreden. Je moet je van nul af aan bewijzen, naamsbekendheid opbouwen. Het is goed om te horen dat mensen het geluid en de strakke licht- en ledshow goed vonden. Dat vinden we belangrijk."

Toppers en jong talent
De mannen nemen met niets minder genoegen dan met enkel de top op het gebied van hardstyle en hardcore: Warface, Partyraiser, DJ Thera, D-Sturb, MYST, Deadly Guns, The Machine Live, Artifact, Rejecta, Jay Reeve, JNXD, MC Livid. Daarnaast jong talent uit eigen regio, zoals Julian Raasing uit Lichtenvoorde.

Info
Magic Festival begint om 13.00 uur en gaat door tot 01.00 uur. De kaartverkoop gaat donderdag 12 april om 19.00 uur van start. Er zijn een beperkt aantal tickets verkrijgbaar voor 24,95 euro, reguliere tickets kosten 29,95 euro, en zijn te bestellen via www.magic-festival.nl. Meer info: Facebook.com/magicfestivalofficial.

Column

De Torenwachter over de bedreigingen van onze volkscultuur

Het zal jullie ook opgevallen zijn, beste Grollenaren, dat mooie oude volksgebruiken steeds meer onder druk komen te staan. We kennen allemaal de heisa rond de Zwarte Piet en vorige week bijvoorbeeld in onze Achterhoekse kranten een discussie over het al dan niet afschaffen van paasvuren. Die zouden de volksgezondheid bedreigen. Even daarvoor hadden we ook al het bericht dat open haarden en houtkachels niet meer kunnen vanwege de uitstoot die slecht is of zou zijn voor onze gezondheid. Lekker thuis bij de open haard en die vervelende wereld mooi buiten, dreigt ook al weer een onbegaanbaar pad te worden. Slimmeriken op dit gebied - en die schijnen er heel veel te zijn - hebben daar overigens een meer op die omstandigheden toegesneden vakjargon voor. Inmiddels hebben we eigenlijk twee kampen: de een die het wil laten zoals het is en daar zit een lange traditie achter en de andere groep, die bestaat uit meters en weters, vindt dat dit niet meer kan.

Zelf ben ik een groot voorstander van het handhaven en koesteren van tradities en heb dat in deze stukjes al herhaaldelijk en wellicht tot vervelens toe uit de doeken gedaan. Maar de wereld staat niet stil, de samenstelling van de bevolking verandert, er komen andere inzichten en nieuwe technische ontwikkelingen en soms blijken oude gebruiken daarmee in strijd te zijn, wordt althans gezegd. Zelf heb ik het gevoel - zelf heb ik het gevoel - dat we steeds meer ingekapseld worden in voorschriften, regelingen, voorwaarden enzovoort. Ook dat is een gevolg van de steeds ingewikkelder wordende samenleving. De samenleving is helemaal niet simpel; wie dat zegt is zelf overigens wel simpel. Naarmate de techniek en de ontwikkelingen op medisch gebied voortschrijden, krijg je daar ook andere inzichten in en soms komt er tot verrassing van velen een conclusie uit die diametraal staat ten opzichte van wat ooit als goed werd beschouwd.

U kent wellicht ook nog de kinderboekjes van Dick Bruna, waaruit ik wel eens voorlas. Daar stond een gedichtje in over een boer. 'Toen zagen zij een dikke boer, een pijpje in de mond, zijn wagen waren heel mooi rond, wat was die man gezond'. Zinnetjes die het toen heel goed deden en destijds heel gewoon waren. Als je nu met zo'n tekst zou komen aanzetten vliegen alle ambulances gelijk de straat op, loeien de sirenes, gaat de complete brandweer uit het dak en op de ladders en verdringen zich de antirook-brigades voor de studio's in het verre Hilversum. Als een samenleving niet verandert, blijven gebruiken gemakkelijker in stand. Maar zowel sociaal en technisch veranderende omstandigheden hebben daar wel invloed op. Dat is een gegeven. Je kunt dat betreuren en dat doe ik zelf soms ook, maar het is denk ik een onomkeerbaar proces.

Gelukkig gaan de meeste dingen sluipenderwijs. Als je bijvoorbeeld de voorzieningen ziet die moeten worden genomen rond de organisatie van een simpele kermis. Simpeler kan het toch haast niet. Je ziet eerst een bord met 'evenemententerrein'. De meeste mensen zal dat worst zijn, ze zien het niet eens. Maar er hangt wel een 'juridisch product' omheen. Wat eenvoudige kermis?

Het is sluipenderwijs gegaan en het zal zo doorgaan.

Hoe moeten we nu omgaan met onze oude gebruiken als die allemaal in gevaar komen of zo van vorm worden veranderd dat we ons daarin niet meer herkennen?

Ik ben ook maar een gewone Grollenaar, maar ik denk toch dat we inventief genoeg zullen zijn om de oude gebruiken in wat aangepaste vorm te handhaven.

Een schrale troost, maar het is een troost.


Torenwachter

Grolse IJsmeesters: Grolle bedankt!

"Volgende winter kan Groenlo weer op ons rekenen", zo laten de Grolse IJsmeester weten. Foto: PR

GROENLO - De Grolse IJsmeesters bedanken Groenlo voor een korte maar gezellige ijstijd, zo laat Hennie Wildenborg weten. "We hebben veel enthousiaste reacties gekregen op de nieuwe ijsbaan die we bij de Grolse Weiden hebben gemaakt. Het ijs was niet geweldig, maar dat deed niets af aan de sfeer. Dit was een proefproject. De volgende winter willen we de ingang graag aan de kant van de Halve Maanweg plaatsen, zodat we het water rechtstreeks uit de gracht kunnen halen."

Veilig voor de kinderen
Ondanks de korte ijstijd zijn de IJsmeesters blij dat ze de baan opgezet hebben. "We hebben het vooral voor de Groenlose kinderen gedaan. Zo kunnen ze in elk geval veilig schaatsen en hoeven ze niet te proberen de gracht op te gaan. Dit was een mooi veilig baantje. We willen graag alle Grollenaren bedanken, ook voor de vrije giften die we hebben ontvangen. Daarnaast bedanken we Rouwmaat Groenlo, Scharenborg Grondverzet en Loonwerk Beltrum, de Vrijwillige Brandweer Groenlo, de Hacron en Rolugro voor hun hulp. Volgende winter kunnen de Groenlose schaatsliefhebbers weer op ons rekenen, ijs en weder dienende."

ZSOM in De Molenberg

GROENLO - Het tv-programma van de ZSOM wordt in week 15 op verschillende momenten uitgezonden in De Molenberg. Het programma ziet er als volgt uit.

ZSOM Regiojournaal
Nieuws en actualiteiten

Voorjaarsconcert Euphonia
Op 10 maart 2018 gaf muziekvereniging Euphonia hun jaarlijkse voorjaarsconcert in de Pickerhal te Eibergen. Aan dit concert namen delen het jeugdorkest, het harmonie-orkest, de minirettes, de twirls, de jeugdpercussie, de drumfanfare en percussiegroep "Full Power". Het publiek heeft volop kunnen genieten van de muzikale kwaliteiten van deze vereniging. Vandaag het derde deel.

ZSOM Regiojournaal
Nogmaals nieuws en actualiteiten

De 60e revue van Allo Jannaô
Op 11 maart 2017 werd door de ZSOM opnames gemaakt van de 60ste revue van revuegezelschap Allo Jannaô in Theater de Kappen te Haaksbergen.
Met de revue "Wie stokkert de boele op!" probeert men het publike op een plezierige manier wakker te schudden. Zang, sketches en dans wisselen elkaar af en het puibliek had een onvergetelijke avond. Vandaag het derde deel.


www.zsom.nl

Oplegger met 21 ton vlees gekanteld

Foto: Henri Walterbos

GROENLO - Nabij het onbemande tankstation Kolkman aan Den Sliem in Groenlo is op zaterdag 7 april rond 12.00 uur een koel-oplegger gekanteld. De chauffeur raakte daarbij gewond aan zijn hoofd en raakte korte tijd bewusteloos.

Ooggetuigen René Molenveld en Thom Kramer waren aan het werk in hun bedrijf, iets verderop, toen zij een enorme knal hoorden. Aangekomen bij het tankstation zagen zij de gekantelde oplegger. Molenveld: "De chauffeur was buiten westen, had een hoofdwond en hing half naar buiten. Thom en ik hebben hem samen met nog iemand bevrijd uit het voertuig. Hij zat klem met zijn voet. Vervolgens is hij door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis."

Het voertuig lekte diesel, maar die lekkage is door de brandweer gestopt. De oplegger is ernstig beschadigd, en gescheurd. Het vlees zal omgeladen moeten worden.

Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos

Koeien weiden weer

Foto: Leander Grooten

LIEVELDE – Op de mooiste lentedag tot nu toe, zaterdag 7 april, mochten de koeien van Bio Boerderij Arink in Lievelde voor het eerst het verse gras proeven en de verfrissende wind voelen. Na het welkom van boer Arink en het nut van het ' weiden' van koeien, werden de staldeuren geopend en kwamen de zwart-wit gevlekte dames over het pad richting weiland. Belangstellenden die dit jaarlijkse spektakel bijwoonden, raakten onder de indruk van de vrolijke bokkensprongen van de boerderijdieren. Eentje was er voorzien van een camera, waarmee de stormloop van de koeien binnenkort op YouTube te zien is, alsof u er zelf in meedoet.

Foto: Leander Grooten
Foto: Leander Grooten

'Wi-j stoat hier op heilige grond, moar woar in Grolle, he'j no gin heilige grond?'

Het fragment uit het Knunnekes-clublied dat sinds vorige week op de gevel van City Lido prijkt. Foto: Mark Ebbers

Vervolg van de voorpagina

"Het lied is in de jaren 80 geschreven door Anne Marie Broshuis, in opdracht van 't Kopper, en moest destijds dienen als afsluiting van de carnaval. Het lied is later pas gepromoveerd tot het Knunnekesclublied." Aldus Rik Gockel van de werkgroep Muurgedichten Groenlo, vlak voordat de schrijfster van het lied samen met Knunnekespresident Maarten Kooiker het koord mag doorknippen om het deel van de tekst te onthullen dat door kunstenaar Jan Ruikers op de muur is geschilderd van The Temple Bar, onderdeel van City Lido.

Anne Marie voelt zich vereerd. "Dank je wel voor deze eer. Extra mooi omdat het Knunnekeslied op de gevel van het Knunnekeshoes prijkt." Terechte trots volgens Gockel. "Je bent hierbij Ferry voorbijgestreefd. Ferry schrijft al tientallen jaren kranten vol, maar het was hem nog niet gelukt om op een muur terecht te komen. Kranten gooi je weg, muurgedichten gaan een stuk langer mee." Anne Marie Broshuis is geen onbekende binnen het mannenbolwerk De Knunnekes. In de jaren 70/80 was zij samen met Jan Roerdink de schrijfster van Knunnekes-klassiekers als 'De veugeltjes op de Halve Moane', 'Mien opa kwam oet Spanje', 'Mina oet 't Laantje van Lasonder' en 'Spieker in de Wilhelminabank.'

14de Muurgedicht
Het idee voor het 14de muurgedicht, wederom een stukje binnenstadsverfraaiing, is alweer van een tijd geleden, laat Gockel weten. "Twee en een half jaar geleden was het toenmalig president Rob Stokkers die me vroeg of het misschien een leuk idee zou zijn dit Knunnekeslied als muurgedicht ergens op een gevel in Groenlo te plaatsen. Daar stonden wij wel voor open. Ook dankzij Erwin de Roo van City Lido is dit mogelijk gemaakt. De muurgedichten worden zeer gewaardeerd, niet alleen door Grollenaren maar ook door bezoekers. Mensen kunnen met gids een rondleiding boeken. Een mooi rondje Groenlo. Zie ook www.grolsegedochten.nl." Inmiddels wordt alweer gewerkt aan de oplevering van het 15de muurgedicht. "Deze is van de hand van niemand minder dan Jules Deelder. Begin juni komt hij hoogstpersoonlijk naar Groenlo om dan zijn eigen gedicht voor te dragen."

Na de onthulling van het muurgedicht verplaatst het gezelschap zich naar binnen om het verjaardagsfeest voort te zetten en alvast een kijkje te nemen in de kelder van City Lido, waar het Knunnekes carnavalsmuseum gevestigd gaat worden.

'Een daverend alaaf'
Iets eerder op die avond: elf over half zeven, een tachtigtal Knunnekes verzamelen zich op de Houtwal bij het monument 'Een daverend Alaaf,' dat de Knunnekes ter gelegenheid van het 44-jarig bestaan de Grolse bevolking aanboden. "Mooie gekken, mooi da'j d'r allemoale bunt. Boeten 't seizoen, moar wal binnen de grachte", opent president Maarten Kooiker vanaf een houten kratje het feestelijke Knunnekes-onderonsje.

Plaquette op geboorteplek
Na een plopmoment op het 55-jarig jubileum, met de laatste Knunnekesjubileumbeugels, verplaatst het gezelschap zich naar de Nieuwestraat, naar het pand Wolters-Kristen, de plek waar op de kop af 55 jaar geleden carnavalsvereniging De Knunnekes officieel werd opgericht. Toen stond op deze plek hotel-café de Pelikaan. "Wi-j zoll'n eigenlijk langs de gracht en wal lopen, zoals in het clublied steet, moar vanweage 't slechte weer goa'w rechtstreeks noar de Ni-jestroate." De talloze regendruppels doen dienst als natte confetti. Het deert het feestneuzengezelschap geenszins en mag de pret niet drukken. Namens 't Kopper voert Herman Oosterholt het woord. "Wi-j stoat hier op heilige grond, moar ja, woar in Grolle, he'j no gin heilige grond? Het dut ons deugd dat onze allereerste veurzitter Jan Ankoné d'r ok is." Ankoné krijgt de eer samen met Cees van de Zand, beiden mede oprichters van De Knunnekes, de koperen plaquette te onthullen die aan het gebouw bevestigd is.

Zowel het muurgedicht als ook de plaquette geven een stukje Grolse trots weer. Op zowel het heden als verleden.


www.knunnekes.nl

Workshop Pitch 'n Putt bij Prikkelz

GROENLO - Voor kinderen die het leuk lijkt eens kennis te maken met de golfsport en nieuwsgierig zijn of het misschien een leuke sport voor ze is, organiseert Prikkelz een workshop pitch en putt, in samenwerking met sportpark De Blanckenborg in Groenlo. De golfworkshop voor kids vindt plaats op vrijdag 20 april.

Pitch en putt is de laagdrempelige variant van golf. Je kunt zonder golfvaardigheidsbewijs toch genieten van de golfsport. Je speelt negen holes en het enige dat je nodig hebt zijn vlotte schoenen zonder hakken en makkelijk zittende kleding.

De workshop is geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het verzamelen is om 15.30 uur op de parkeerplaats van De Blanckenborg aan de Oude Winterswijkseweg 45a te Groenlo. De workshop start om 15.45 uur en duurt tot 17.45 uur.
Er is plek voor maximaal vijftien kinderen. Aanmelden kan via info@prikkelzgroenlo.nl. De kosten bedragen 2,50 euro per persoon.

Infoavond Groei en Bloei: Waar past een plant het beste in mijn tuin?

WINTERSWIJK - Waar past een plant het beste in mijn tuin? Deze vraag is voor tuinliefhebbers regelmatig een probleem. Mensen kopen bijvoorbeeld een plant omdat die zo mooi bloeit en eenmaal thuis zoekt men er een plekje voor. Maar eigenlijk zou het andersom moeten: zoek een plant bij de plek in de tuin; de kans op succes is dan veel groter.

Op dinsdag 17 april komt Arjan Schepers naar Winterswijk om de belangstellenden te vertellen wat men moet weten om (nog) meer te genieten van een plantenaankoop. Het onderwerp van deze avond is: 'Vaste planten in hun natuurlijke omgeving'.

Arjan Schepers heeft een vaste plantenkwekerij in Mariënheem met een bijzonder assortiment: "Wij kweken alledaagse soorten en variëteiten maar ook heel bijzondere. Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats. Planten indelen op basis hiervan helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting. Om een en ander wat duidelijker te maken neem ik ook planten van mijn kwekerij mee die de aanwezigen kunnen kopen."

Deze avond wordt gehouden bij Hotel Mondriaan (voorheen Hotel Bulten) aan de Parallelweg in Winterswijk en begint om 20.00 uur. Leden van Groei & Bloei kunnen gratis naar binnen en niet-leden betalen 3,50 euro.

Themabijeenkomst 'sporten met een beperking'

GROENLO – In aanloop naar de Special Olympics houdt belangennetwerk KansPlus dinsdag 17 april een themabijeenkomst over bewegen en sporten voor mensen met een beperking bij Marveld Recreatie.

Programma
Wethouder Hoenderboom van zorg, sport en jeugd in Oost Gelre, verricht als bestuurslid van de stichting SONS Achterhoek 2018 namens de gemeenten de aftrap van deze avond, 'Bewegen en sporten is voor iedereen van belang'. De acht gemeenten in de Achterhoek werken op dit gebied nauw samen om dat mogelijk te maken. De Special Olympics zijn hiervan een prima voorbeeld .
Ook voert Pascal Kamperman, KNVB-man, Gelders sportverslaggever en manager van het project Achterhoek in Beweging, het woord over de Special Olympics en het aangepast sporten voor mensen met een beperking, hierbij ondersteund door deskundigen. Hierbij komt onder andere het G-voetbal aan bod.

Verloting
Tijdens deze bijeenkomst verloot de organisatie onder de aanwezigen ruim veertig toegangskaarten voor de openingsceremonie van de Special Olympics in Stadion De Vijverberg in Doetinchem, die op vrijdag 8 juni van half 5 tot half 9 plaatsvindt. Erben Wennemars, Erik Hulzebosch, Gerard Joling en een mannenkoor van 180 Achterhoekse zangers dragen hieraan bij.

De thema-avond begint om 19.30 uur in zaal De Schoppe, Elshofweg 6 te Groenlo. Graag vooraf opgeven: tbloemenkamp@kpnmail.nl (ook voor meer informatie)

8 / 38

Wandelgroep Fitte Start begint met route van drie kilometer

Wandelgroep Fitte Start maakt een grachtwandeling. Foto: PR

GROENLO - Vanwege een grote belangstelling voor de vijf kilometer, op de eerste zondag van de maand, én de vraag naar ook een wat kortere route, begint wandelgroep Fitte Start op elke derde zondag van de maand een Grolse grachtenroute van drie kilometer. De eerste keer is op zondag 15 april. Het verzamelen is om 10.00 uur in de hal bij Marga's Grand Café de Molenberg. De kosten bedragen 3 euro, inclusief koffie met krentenbrood.

Wandelgroep Fitte Start is een initiatief vanuit Huis van de Buurt, locatie de Molenberg, met als doel de zondag actief te beginnen en zo positieve energie op te doen. Daarnaast gaat het om gezelligheid, ontmoeten en na afloop gezamenlijk koffie drinken in Marga's Grand Café.

Nieuws uit de kerken

D.I.T.O. zet zoekactie uit in Grolse binnenstad

Een aantal spelers van D.I.T.O. repeteert voor de komende voorstelling. Foto: PR

GROENLO - In Groenlo liggen sinds enige tijd acht attributen in acht verschillende winkels uitgestald? Deze attributen hebben betrekking op de komende voorstellingen van 'Wie doet ons wat' van de 85-jarige toneelvereniging D.I.T.O. Naast het voorwerp is een letter te vinden; de acht letters vormen samen een woord. Wie dit woord invult op de flyer van D.I.T.O. en inlevert bij een van de voorstellingen, maakt kans op een mooie prijs. De flyer misschien per ongeluk al bij het oud papier gelegd? Geen nood, in de winkels zijn flyers aanwezig. Op de Facebookpagina van D.I.T.O. wordt regelmatig een tip gegeven, evenals op de vernieuwde website: www.dito-groenlo.nl.

In 'Wie doet ons wat' wordt de toneelvereniging 'De twee scharen' achter de coulissen gevolgd, voor en tijdens hun voorstelling. Te laat opkomen, tekst vergeten, verkeerde deur gebruiken, een acteur die niet wil doen wat er in de tekst staat: het zorgt allemaal voor veel frustraties. Na de pauze wordt het daadwerkelijke toneelstuk opgevoerd. Het is een thriller, die zich afspeelt in een oud landhuis met vreemde bewoners. Maar met alle fouten en vergissingen wordt het toch een komisch gebeuren.

Kaarten voor deze voorstelling zijn in de voorverkoop voor 6,50 euro te verkrijgen bij slijterij Antonius, De Mattelier of via de website van D.I.T.O. Aan de zaal kosten ze 7,50 euro. De voorstelling wordt gespeeld op donderdag 19 en vrijdag 20 april om 20.00 uur en op zondagmiddag 22 april om 14.30 uur. Plaatsbespreken kan op zaterdag 14 april van 11.00 tot 11.30 uur.

Voorjaarsconcert Beltrum's got talent

BELTRUM - Muziekvereniging Concordia uit Beltrum geeft op zaterdag 14 april om 20.00 uur in Sporthal de Sonders een bijzonder voorjaarsconcert. Onder de noemer 'Beltrum's got Talent' presenteren diverse performers van Beltrumse bodem hun verrassende talent aan u. Zij worden daarbij begeleid door ons orkest onder leiding van Henk-Jan Heijnen en de slagwerkgroep onder leiding van Kevin Tolkamp.

Zang en beeld
De opzwepende beats van DJ Jack Helms vormen een spannende opmaat vormen naar Pirates of the Carribean, uitgevoerd door het orkest. 'Sneltekenaar' Bart klein Gunnewiek vertaalt de klanken van 'Lord of the Rings' in een bijzondere tekening. Zangeres Hilke Beijer brengt soul met haar versie van 'Natural Woman'. Liefhebbers van historisch Beltrum komen aan hun trekken tijdens de vertoning van nostalgische beelden door Stichting Oud Beltrum.

Verrassend en veelzijdig
Na de pauze kan men genieten van een funky performance van Springgroep VIOS Gym, opgevolgd door een verrassend optreden van Tan. Zij zal zoveel mogelijk loempia's gaan rollen, begeleid door een bijpassend arrangement van de A-slagwerkgroep, om deze na het concert aan te bieden aan het publiek. Ook zang ontbreekt niet, met een sfeervolle vertolking van 'Laat me' door Hilke Beijer en een divers optredens van zangvereniging Rhumtas. Met een kwinkslag naar de gabbercultuur zal de slagwerkgroep de avond vrolijk afsluiten.

Kaarten bestellen
Kaarten à 7,50 euro zijn in de voorverkoop via www.concordiabeltrum.nl online te bestellen.

Column

Onderscheidend

De vertrekkende gemeenteraadsleden hebben een gemeentelijke onderscheiding gekregen. Behalve Alfred Wopereis, want die had er al een. Blijkbaar kun je geen twee gemeentelijke onderscheidingen krijgen, althans niet van een en dezelfde gemeente. Eén lintje per persoon.

Twee vertrekkende gemeentelijke parlementariërs hebben ook nog eens een koninklijke onderscheiding gekregen. Geen lintje maar een lint. Het is ze gegund, zeker als ze ook echt onderscheidend zijn geweest.

Want het is, denk ik, best zwaar werk. Je krijgt allerlei kritiek over je heen. Van Grolse windbuilen en Lichtenvoordse stenengooiers. Soms van niveau borrelpraat van mensen die bier drinken.
Je krijgt ervan langs op Facebook, Twitter en andere digitale dorpspompen.
Je staat in een relatief kleine gemeente dicht bij het volk dat geregeerd moet worden, daarmee ben je eerder vatbaar voor belangenverstrengeling. Degene die een vergunning wil voor een schuurbrouwerij of een leeuwenkooi in zijn tuin zit misschien wel bij jou (u) in het voetbalteam.

En dan heb je hier gelukkig (nog) geen Brabantse, laat staan Mexicaanse toestanden. Met intimidatie en zelfs geweld tegen democratische bestuurders.

Onaanvaardbaar, democraten aller landen!
Minstens zo onaanvaardbaar als die commercial waarin René Froger op zoek is naar een multifocaaaaale bril.

En de vergoeding als raadslid is niet slecht maar ook weer niet om over naar huis te appen of te sms'en.
De vergoeding voor René Froger voor die commercial is vast een stuk hoger.

Ik heb bij de zijweg het idee dat die spot elke tien minuten wel ergens te zien en/of te horen is. Ik zou bijna zelf slechthorend of slechtziend willen worden om er zo minder van mee te krijgen.

Slechtziend ben ik trouwens als enigszins. Zonder bril zou ik dit stukje niet kunnen maken.
Voor sommigen is dat misschien een reden om hem af te trekken.
Zelf kan ik hem niet aftrekken bij de fiscus. En een vergoeding door de verzekeraar, vergeet het maar.

Maar goed, door die bril kan ik de kleine letters wel goed onderscheiden.
En dan zie ik in die kleine letters dat als een gemeente meer dan 30.000 inwoners heeft, het aantal gemeenteraadsleden 23 is, 2 meer dan Oost Gelre nu heeft. Met twee raadsleden meer zijn de taken toch wat beter verdeeld.

Dus gemeentebewoners: help mee van 21 naar 23 te groeien (ik heb het nog steeds over de grootte van de gemeenteraad). This is the moment.

Oost Gelders Jeugdorkest zoekt deelnemers voor Mindfuck

BELTRUM - Op zondag 30 september verzorgt het Oost-Gelders Jeugdorkest (OGJO) een concert in Sporthal De Sonders te Beltrum. Het thema van dit muzikale spektakel vol orkestmuziek en illusies luidt Mindfuck. De organisatie van het OGJO is op zoek naar jonge, gevorderde muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar uit de regio Oost-Gelderland die mee willen spelen in het harmonieorkest.

Stichting Oost Gelders Jeugd Orkest
Het Oost Gelders Jeugdorkest is een orkest op projectbasis en staat onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen. De gelijknamige stichting geeft jonge musici in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar de kans om binnen één weekend intensief repeteren een groots showconcert te verzorgen. Het orkest bestaat één keer per jaar, bij elke OGJO-editie wordt het orkest opnieuw samengesteld. Het repertoire bestaat uit lichte muziek met elke editie speciaal voor het OGJO gearrangeerde werken. Naast het kwalitatief goed samengestelde harmonieorkest wordt vaak samenwerking gezocht met andere kunsten, zoals zang of dans.

Open repetitie
Nieuw deze editie is dat de organisatie een open repetitie verzorgt. Deze vindt plaats op zondag 1 juli. De open repetitie biedt nieuwe deelnemers de mogelijkheid om kennis te maken met het OGJO en te kijken of het iets voor ze is. Deelname aan deze repetitie kost een kleine bijdrage, waarna men nog kan beslissen over de deelname aan de rest van het project.

Aanmelden
Na tien succesvolle edities brengt het OGJO op zondag 30 september Mindfuck. Enthousiaste, gevorderde orkestmuzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar die deel willen nemen aan de elfde editie of de open repetitie van het OGJO kunnen zich aanmelden via de website. Daar is tevens meer informatie te vinden over kosten, voorwaarden, repetitiedata en –tijden.

Petitie tegen vergister bijna 1000 keer getekend

GROENLO - Afgelopen vrijdag lanceerden MegamestvergisterGroenloNee.nl en de Gelderse Natuur en Milieufederatie een petitie tegen de bouw van een megamestfabriek (vergister) in Groenlo. Na een paar dagen is de petitie al door bijna 1.000 mensen ondertekend.

De petitie kan ondertekend worden op www.gnmf.nl/petitie-groenlo.

'Muziek Maak je Samen' sluit af met concert

De jonge muzikanten zijn klaar voor het concert op 18 april. Foto: PR MVG

GROENLO - De kinderen die afgelopen maanden deelnamen aan de cursus 'Muziek maak je samen' sluiten die periode af met een concert op woensdag 18 april.

Ruim twintig kinderen van verschillende basisscholen uit Groenlo zijn in januari begonnen met de cursus 'Muziek Maak Je Samen'. Deze cursus wordt georganiseerd door Muziekvereniging Groenlo. Bas Konings, dirigent van de jeugdorkesten Eigenwijs en de Muziekfabriek, verzorgt alle lessen. Tijdens deze lessen hebben de kinderen de basisbeginselen geleerd van het noten lezen, het klappen van ritmes en van de blokfluit. Elke les kwam er een jeugdlid van de vereniging langs om uitleg te geven over een instrument uit het harmonieorkest. De kinderen mochten die instrumenten natuurlijk allemaal uitproberen.

Oefenen zonder een doel is natuurlijk niet genoeg. Om de kinderen de gelegenheid te geven te laten zien en horen wat zij allemaal hebben geleerd, staat er daarom een concert gepland. De kinderen van 'Muziek Maak Je Samen' hebben een belangrijke rol tijdens dit concert, maar er treedt nog meer jeugd van de vereniging voor het voetlicht. Naast de eerder genoemde jeugdorkesten Eigenwijs en de Muziekfabriek, staan ook de slagwerkers van Snuffle op het podium voor een naar alle verwachting weer spetterend optreden. De organisatie heeft gestreefd naar een afwisselend programma.

Net als volwassen muzikanten treden ook de kinderen het liefst op voor een volle zaal. Op18 april om 18.30 uur in De Mattelier in Groenlo. De entree is gratis.

Slagwerkleerlingen Muziekvereniging Groenlo geslaagd voor examens

GROENLO – Vorige week hebben een aantal slagwerkleerlingen van Muziekvereniging Groenlo een muziekexamen gedaan en ze zijn allemaal geslaagd. De slagwerklessen worden in eigen beheer van muziekvereniging gegeven door John Sonderen of Frans Kemna. Sinds een aantal jaren worden binnen de vereniging slagwerkexamens afgenomen volgens de landelijke richtlijnen. Naast de standaardeisen wordt er ook speciaal aandacht gegeven aan het spelen op bongo's, conga's en djembé's.

De leerlingen die geslaagd zijn voor een muziekexamen zijn: Sjoerd Roes, Damon ten Have, Axel Reukers, Pim Reinders, Lotte te Bogt, Nikki Nekkers, Pim Klein Tuente, Daan Molendijk, Tygo Dinkelman, Fabian van de Mosselaar en Floris Koppelman.

Wie zich wil informeren over de slagwerklessen, is op 14 mei om 18.30 uur welkom op de open repetitie in De Mattelier. Men kan ook contact opnemen via jeugd@muziekvereniginggroenlo.nl.

Column

11 april

Groenlo

MargaKlompé: Optreden Salonorkest Happy Days

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

12 april

Zieuwent

Workshop dromenvanger maken

Lotus Animal

Groenlo

Taste Spelletjesavond (bordspelletjes)

Rockcafé Taste

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

13 april

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

14 april

Zieuwent

Cursus Kruiden voor dieren

Lotus Animal

Groenlo

City of Taste Groenlo

Centrum Groenlo

Lievelde

St. Willibrord on Stage

Megapret

15 april

Groenlo

Marga Klompé: Wandelgroep "Fitte Start" 3 kilometer

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Jaarconcert Mannenzangvereniging Inter Nos

City Lido

Groenlo

Little Steve & the Big Beat bij Grolse Jazz

Grolsch Brouwhuys De Lange Gang

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

16 april

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

17 april

Groenlo

MargaKlompé: Onthulling Electrocar

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Zieuwent

Cursus intuïtief tekenen

Lotus Animal

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

18 april

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

19 april

Groenlo

MargaKlompé: Diner

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

MargaKlompé:Filmavond

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Zieuwent

Cursus intuïtief tekenen

Lotus Animal

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Toneelvereniging D.I.T.O. speelt: "Wie doet ons wat"

De Mattelier

20 april

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Groenlo

Toneelvereniging D.I.T.O. speelt: "Wie doet ons wat"

De Mattelier

21 april

Zieuwent

Cursus Kruiden voor dieren

Lotus Animal

Lichtenvoorde

Jubileumconcert Smartlappenkoor 'n Lach en 'n Traan

Hotel Restaurant de Koppelpaarden

22 april

Groenlo

Toneelvereniging D.I.T.O. speelt: "Wie doet ons wat"

De Mattelier

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

23 april

Groenlo

MargaKlompé: Lady W

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

24 april

Zieuwent

Cursus intuïtief tekenen

Lotus Animal

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

Finalisten Art Battle Marianum bekend

Vlnr. Nardy Jansen, Sabine Hoog Antink, Gijs Krabbenborg, Linde te Kronnie, Elke Klein Holkenborg en Minka te Molder. Foto: PR

GROENLO/LICHTENVOORDE - Afgelopen vrijdag opende wethouder Hoijtink op feestelijke wijze de examenexpositie van de havo- en vwo-eindexamenleerlingen die het kunstvak beeldende vorming volgen. Tevens werden de zes genomineerden voor de Art Battle bekend gemaakt: Nardy Jansen, Sabine Hoog Antink, Gijs Krabbenborg, Linde te Kronnie, Elke Klein Holkenborg en Minka te Molder mogen door naar de finale.

De Art Battle 2018 is een wedstrijd tussen leerlingen van vier middelbare scholen uit de regio die eindexamen doen in het vak beeldende kunst. De deelnemende scholen zijn: Staring College Lochem, Scholengemeenschap Marianum Groenlo, Het Assink Lyceum Eibergen en Haaksbergen en het Gerrit Komrij College Winterswijk. Op 21 april volgt de uitslag.

De eindexamententoonstelling is te bezichtigen tot 1 juni bij Scholengemeenschap Marianum aan de Deken Hooijmansingel 1 te Groenlo.

Achterhoek College Tour met Nout Wellink en Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?
Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).
Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.
De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR
Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via www.amphion.nl.

Cofinanciering voor LEADER-project

LICHTENVOORDE- De gemeente Oost Gelre kent een cofinancieringsdeel van 10.000 euro toe aan de LEADER-subsidie voor het project 'Start up community'. LEADER Achterhoek is in het leven geroepen om lokale initiatieven en goede ideeën financieel te ondersteunen waardoor de leefbaarheid op het platteland verbetert.

Door Kyra Broshuis

Jonge ondernemers behouden
LEADER Achterhoek ondersteunt projecten in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, het buitengebied van Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. LEADER is een Europese regeling. Naast de Achterhoek bestaan er in Nederland nog twintig andere LEADER-gebieden. Het project Start up Community is erop gericht de nieuwe generatie ondernemers hier in de Achterhoek te houden en stimuleert economische groei door onder andere een online ontmoetingsplek te bieden. Het project is speciaal bedoeld voor leerlingen/studenten van het AOC Oost en gaat het komende schooljaar in.

Maximaal 50% van de projectkosten
Andere bekende projecten in Oost Gelre die een zogenaamde LEADER-subsidie hebben ontvangen zijn de Achterhoekse SapPers en de BMV in Mariënvelde. Inwoners, verenigingen, buurtbesturen en maatschappelijke organisaties uit de zeven deelnemende gemeenten kunnen zowel individueel als in groepsverband een subsidieaanvraag indienen. De bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project. De gemeenten en/of het waterschap stellen naast de Europese LEADER-bijdrage cofinanciering beschikbaar. Samen is deze bijdrage maximaal 50% van de totale projectkosten. De LEADER periode loopt nog tot en met 2022. Meer informatie over LEADER Achterhoek vind je op www.leaderachterhoek.nl.

Moeten we blijven herdenken?

Petra Braun. Foto: Eigen foto

Zes meningen
uit Nederland
én Duitsland

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Oost Gelre doet dit jaar voor het eerst mee aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, op zaterdag 5 mei. Het vuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen bij het historische Hotel de Wereld. Daarna gaat het vuur via lopers het land in en zal het onder meer alle kernen van Oost Gelre aandoen. Het 4 en 5 Mei Comité Lichtenvoorde is druk bezig met de voorbereidingen voor deze bijzondere dag. Uiteraard wordt er op 4 mei ook in Oost Gelre aandacht geschonken aan de dodenherdenking.

Anke Sitter. Foto: Eigen foto
Mohlin Walterbos. Foto: Eigen foto
Edwin Kok. Foto: Eigen foto
Nicky Eppich. Foto: Eigen foto

"Bevrijdingsdag is een dag van verbinden", zegt Paul Vallenduuk, lid van het comité en initiatiefnemer van het orkest van Oost Gelre dat de viering van 5 mei muzikaal zal begeleiden. Maar is dat inderdaad zo, een dag van verbinden? En geldt dat dan ook voor de vele Duitsers die in Oost Gelre te vinden zijn? Of is het nog steeds een pijnlijke kwestie voor zowel de Nederlanders als de Duitsers?

'Hoe komt Duitsland ooit van dit etiket af?'
Petra Braun (46), geboren en getogen in Groenlo, verhuisde in 1997 naar Duitsland. "4 en 5 mei zijn in Duitsland geen bekende data. De Duitsers zelf werden op verschillende momenten verslagen. Dat zou betekenen dat ze niet alleen stil zouden moeten staan bij een datum in Nederland, maar ook in Frankrijk, Polen enzovoorts. Persoonlijk vind ik dat het een keer afgelopen moet zijn; zolang het verleden niet het verleden kan zijn, is er geen toekomst en blijven we in de oude energie. Kijk naar Trump, hij noemt Duitsland nog steeds Nazi-Germany. Hoe komt Duitsland ooit van dit etiket af? Natuurlijk moeten we erkennen wat er allemaal gebeurd is. We weten dat dit trauma generatie op generatie invloed heeft. Daarnaast vind ik dat de Duitse slachtoffers nu vaak niet gezien worden."

Brauns collega Daniel Büter zegt dat in Duitsland de oorlog op 8 mei afliep. "Hoe de Nederlanders het eind van de oorlog hebben beleefd, is hier niet echt bekend. In vergelijking met andere landen heeft Duitsland veel aandacht voor de oorlog tijdens de geschiedenislessen. Er wordt ook regelmatig een excursie gemaakt naar een concentratiekamp." Büter voelt zich niet verantwoordelijk, zo vertelt hij. "Maar we betalen nog wel steeds de prijs. We moeten samen zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt en dat is niet vanzelfsprekend gezien de actuele opkomst van rechts. En dat overigens niet alleen in Duitsland." Braun vindt het opvallend dat de Duitse jongeren opkijken tegen de Nederlanders terwijl dat andersom allerminst het geval is. "De Duitsers vinden de Nederlands zo relaxed en toegankelijk terwijl de Nederlandse jongeren vaak in de basis toch 'tegen' Duitsland zijn. Dat zie je bij voetbal ook nog steeds. En Duitsers durven vaak niet met eigen auto (met Duits kenteken) naar een Nederlands festival of iets dergelijks. De stemming kan maar zo omslaan.

'Het voelt altijd dubbel'
De Groenlose ondernemer Anke Sitter (53) komt uit Duitsland en woont sinds 1991 in Groenlo. Zij ziet vooral nog het verschil tussen het voormalige Oost- en West-Duitsland. "Ik kom zelf uit Oost-Duitsland en daar was de oorlog zeker een belangrijk onderwerp op school. Ik weet nog goed dat ik als 14-jarige mijn identiteitsbewijs moest ophalen; dat deden we met de hele klas samen bij het bekende concentratiekamp Buchenwald. Het idee daarachter was dat je je dan bewust werd van je identiteit en er verantwoord mee om moest gaan. 5 Mei in Nederland voelt vreemd. In Duitsland herdenken we het einde van de oorlog op 8 mei. Dat is een hele waardige gebeurtenis waarbij aandacht is voor bijvoorbeeld de Russische slachtoffers. De viering in Nederland vind ik confronterend; het zijn toch de Duitsers… maar dat is mijn eigen gevoel. Ik ben er zelf niet vaak op aangesproken. Het is goed dat er aandacht is voor het verwoestende effect van een oorlog maar ik weet niet of het per se in relatie tot de Tweede Wereldoorlog moet staan. Er zijn zoveel andere oorlogen geweest. Het voelt wat dubbel, zeker ook als je kijkt naar de Nederlanders destijds in Indonesië. Er zitten gewoon meer kanten aan." Sitter merkt wel dat Duitsland nog steeds met een schuldgevoel kampt. "Dat zit heel diep maar die generaties verdwijnen langzaam. Er zijn helaas nog wel steeds veel nationalisten die niet de nodige lering hebben getrokken uit het verleden. Zelf doe ik niets aan 4 en 5 mei maar dat heeft een andere reden. Ik ben tegen elke vorm van militarisme. Militair ingrijpen heeft nog nooit iets opgelost of iets goed bereikt. Een dergelijke herdenking riekt toch naar verheerlijking van het militarisme en dat hoeft voor mij niet."

'Gemeenschappelijk herdenken waarbij het voorkomen van herhaling centraal staat'
De Duitse Nicky Eppich (43) werkt in Nederland als beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking bij de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Eppich ziet zichzelf als een Nederlandse Europeaan met een Duitse achtergrond. "4 en 5 mei heeft eigenlijk nog weinig aandacht in de Duitse media en dat komt denk ik doordat Duitsers nog niet worden betrokken bij deze dagen. Voor Duitsland is 8 mei de datum dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Dan wordt er in de media en in de politiek aandacht aan besteed en worden gruweldaden herdacht. Verder staat de tweede adventszondag in november als Volkstrauertag in de kalender. Op deze dag wordt door de Duitse regering in de Bundestag (de Duitse Tweede Kamer) een uur lang stilgestaan bij de slachtoffers van oorlogen in het algemeen en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder." Eppich vindt dat we moeten blijven herdenken. "Zonder herdenken geen bevrijdingsfeest. Niet mijn tekst, maar wel treffend. Ja, ik vind het belangrijk dat er niet vergeten wordt. Dat mensen verschrikkelijke dingen gedaan hebben, dat mensen geleden hebben en dat er ook heel erg moedige mensen waren. Dit geldt voor alle mensen en alle landen. De Duitse jeugd wordt op school zeer goed geïnformeerd over het Nationaalsocialisme en de ellende die daaruit ontstond in de jaren 30 en 40. De laatste jaren zie je echter ook een andere trend ontstaan. De jongeren hebben namelijk het gevoel dat zij verantwoordelijk gesteld worden voor daden die in de tijd van hun grootouders gepleegd zijn. Hierdoor gaat men zich tegen het herdenken an sich verzetten. Mede daarom ben ik een groot voorstander van het gemeenschappelijk herdenken waarbij niet de schuldvraag, maar het voorkomen van herhaling en eerbetoon centraal staat."

'Jongeren zijn nog steeds negatief over Duitsland'
Mohlin Walterbos (20) uit Groenlo woonde 8 jaar in Duitsland, ging daar naar het voortgezet onderwijs en woont inmiddels weer in Nederland. "Wij leerden op school veel over de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar gaat er een groep leerlingen naar Berlijn waar je echt ziet wat er allemaal gebeurd is toen. Aan de bevrijding van Nederland wordt niet echt aandacht geschonken. Ik merkte dat vooral oudere mensen nog steeds moeite hebben met de rol van Duitsland én hoe ze daar door Nederlanders op worden aangekeken. In Nederland merk ik dat er nog steeds veel jongeren zijn die negatief over de Duitsers zijn. Woorden als 'moffen' worden nog steeds gebruikt. Dat vind ik triest, niemand heeft het zo gewild. De jongeren in Duitsland kijken tegen de Nederlanders op en voelen zichzelf nog minderwaardig. Absoluut onterecht, Duitsland is een heel mooi land en het is jammer dat ze nog steeds moeite hebben met iets waar zelf niets mee te maken hebben gehad."

'Laten we er een Verzoeningsdag van maken'
Edwin Kok (51), Grollenaar van geboorte en nu woonachtig in Lichtenvoorde, werkt bij EUREGIO op de afdeling grensoverschrijdend Bureau voor Toerisme. "Ik ben er een groot voorstander van om de Bevrijdingsdag te veranderen in een Verzoeningsdag. Dat hoeft niet per direct maar straks, als alle direct betrokkenen overleden zijn, lijkt me dat een goed alternatief." In zijn werkomgeving, waar Nederlanders én Duitsers werken, is 4 en 5 mei geen thema. "Absoluut niet. We kunnen hier zelfs grappen maken over de oorlog. En het is natuurlijk ook nog eens zo dat de Nederlanders ook hele erge dingen hebben gedaan. Wij hebben het toch ook niet meer over het VOC-tijdperk? Wat mij betreft zijn de Duitsers, op uitnodiging, ook van harte welkom bij Dodenherdenking. Juist om te benadrukken dat het verleden geweest is en we nu goed met elkaar omgaan. Ik werk in het toerisme en daar horen we veel goede verhalen van de Duitsers over Nederland. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen maar we zijn allemaal Noord-Europeanen. Nederland staat in Duitsland heel goed aangeschreven en dat zou andersom ook zo moeten zijn. Het is een mooi land en ook nog eens onze belangrijkste handelsnatie."

Beltrumse Veld en Noordijker Veld worden weidevogelgebied

Een grutto. Foto: Jos Korenromp

REGIO - Door belangrijke financiële injecties van overheid en provincie wordt dit voorjaar een start gemaakt met de uitvoering van een aantal belangrijke stappen voor behoud van akker- en weidevogels. De uitvoering ervan is in handen gegeven van diverse particuliere- en agrarische natuurverenigingen. Het Beltrumse Veld, en het Noordijker Veld worden een weidevogelgebied.

Dit houdt in, dat er aan grondeigenaren meerdere (financiële) mogelijkheden worden geboden om de kwetsbare bodembroeders meer kans te geven om te kunnen overleven. Soorten als grutto, kievit, tureluur, wulp, scholekster, gele kwikstaart en veldleeuwerik zijn er nog maar hebben het moeilijk.

Inzet van drones
Ook de techniek doet zijn intrede in de weidevogelbescherming. Tijdens het broedseizoen worden op dit moment dronepiloten opgeleid zodat met een drone met warmtebeeldcamera broedende vogels en zelfs kuikens opgespoord en zo beschermd kunnen worden. Er hoeft bij deze methode bij het opsporen van de nesten of kuikens door vrijwilligers geen geurspoor te worden achtergelaten, zodat roofdieren als vos en marterachtigen minder kans krijgen de nesten te vinden. De resultaten van de drone kunnen worden omgezet naar de coördinaten in een GPS-systeem en worden zodanig verwerkt, dat tijdens het bewerken van het land via een app de bestuurder van het landbouwwerktuig kan worden gewaarschuwd dat er nesten in de buurt zijn.

Een badderende kievit. Foto: Jos Korenromp

Weidevogelboerderijen
De Weidevogelvereniging probeert (hobby-)boeren en andere grondeigenaren in het buitengebied te bereiken, die bereid zijn maatregelen te nemen die voor de akker- en weidevogels in het voorjaar ideaal zijn, zodat de kuikens de kans krijgen vliegvlug te worden. Er zijn in ons land inmiddels circa 90 weidevogelboerderijen, waarvan de meeste in het noorden van het land. Een aantal Achterhoekse grondeigenaren hebben zich inmiddels gemeld om deel te nemen aan bijvoorbeeld plas-dras gebieden en kruidenrijke stroken met als doel voedselrijke akkers en/of weilanden te creëren om zo kieviten te lokken. In hun kielzog liften andere soorten mee, waardoor een zo rijk mogelijk soortenaantal wordt bereikt.
De Weidevogelvereniging komt graag in contact met grondeigenaren die op deze wijze iets extra's willen betekenen voor deze vogels zodat deze behouden blijven voor het Achterhoekse landschap. weidevogelvereniging.achterhoek@outlook.com

Op stoom in de Cactusoase

De stoomtreintjes gaan weer rijden in de Cactusoase. Foto: PR

RUURLO - De jaarlijkse Voorjaarsrijdag van spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal vindt plaats op zondag 15 april. Middelpunt is de 400 vierkante meter grote LGB-baan, dagelijks voor de bezoekers van Belevingspark Cactusoase te bezichtigen. Deze zondag zullen er voor de gelegenheid alleen stoomtreinen rijden, waaronder enkele locomotieven die voor hun aandrijving echt gebruikmaken van stoom. Ook de andere modelspoorbanen van de vereniging en die van enkele leden zijn in bedrijf. De kleinste baan is niet groter dan 25 bij 35 centimeter. Er is een Z-baan (schaal 1:220) en een N-baan waarbij goed te zien is hoe een modelspoorbaan opgebouwd wordt. Het oudste lid van de vereniging toont een aantal zelfgebouwde modellen van bestaande trams en enkele andere leden verzorgen demonstraties. In een van de grote vitrines is een modelspoorbaan gebouwd die bestuurd wordt door een computer en waarop treinen zelf hun weg zoeken. Zoals inmiddels gebruikelijk zijn gastrijders met hun LGB-treinen van harte welkom om hun modellen op de grote baan door het Mexicaanse rotslandschap te laten rijden. Postzegelseries van Hans Klaassen vertellen iets over de treingeschiedenis. Het Voorjaarsrijdag-deel is van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree. Het adres is Jongermanssteeg 6 in Ruurlo.

Concert Russisch koor in Zwillbrock

ZWILLBROCK - Op zondag 15 april zal het St. Danielskoor uit Moskou het geestelijke concert in de barokkerk St. Franciskus in Zwillbrock verzorgen.

Het St. Danielskoor uit Moskou werd 1990 gesticht in het Danilovklooster in Moskou, waar de zetel van de Russisch Orthodoxe patriarch is gevestigd, destijds Alexi II. Het mannenkoor bestaat uit vier vocalisten die in Rusland als dirigenten van kerkkoren en zangers zowel binnen als buiten kerken actief zijn. Omdat de liturgie in de Oosterse Kerken geen instrumentale muziek kent, wordt de koormuziek er een bijzondere betekenis toegekend. De leden van het ensemble hebben tijdens hun studie aan het conservatorium in Moskou in de meesterklasse zang hun opleiding als solo- en koorzanger afgesloten.
In Duitsland en andere Europese landen is het ensemble door vele optredens intussen bekend geworden. Op hun tournees doen de zangers ook regelmatig Zwillbrock aan. De zangers staan onder leiding van Vladislav Belikov.
Er zullen gezangen gepresenteerd worden uit de Russisch-orthodoxe liturgie, maar ook klassieke koormuziek en volksliederen uit hun thuisland .
De entree is zoals altijd vrij, maar een gift bij de uitgang wordt gewaardeerd.

Reinier van den Berg vertelt over klimaat en duurzaamheid

Reinier van den Berg. Foto: PR

VRAGENDER - Op uitnodiging van Vragender Coöperatief Energie Neutraal (VCEN) komt Reinier van den Berg naar Vragender. Deze langstpresenterende weerman van Nederland weet uitermate boeiend te vertellen over het weer, klimaatverandering en duurzaamheid.

Reinier begon in 1986 na een studie aan de Universiteit van Wageningen bij Meteo Consult. Tot voor kort was hij vooral bekend als weerman van onder andere RTL en Omroep Gelderland. Dat deed hij 32 jaar. Reinier is uiterst veelzijdig. Hij schreef diverse boeken, presenteerde het wetenschappelijke tv-programma Galileo maar organiseerde ook uiterst succesvolle tornadojachten (Tornado Alley) in het middenwesten van de Verenigde Staten. Daarnaast is hij ook betrokken bij een windmolenpark op zee en werkt momenteel aan de opstart van de PyrOil Group. Deze organisatie heeft een techniek ontwikkeld om plastic afval om te zetten in duurzame olie.
Maandag 16 april is Reinier van den Berg te gast bij café Overkamp in Vragender. Aanvang 20.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Programma Over De Top compleet

Gezellig druk bij Over De Top. Foto: Martijn Koolmees

LICHTENVOORDE - Festivalgangers en muziekliefhebbers uit de Achterhoek kunnen zich alvast verheugen op een geweldig pinksterweekend. Met de toevoeging van onder andere Amartey & The Band Recraft, Komodo en Nieuwegrond is het programma van het Over De Top Festival compleet. De line-up van het festival is dit jaar met veertig muziekacts groter en diverser dan ooit. Al voor de negende keer staat de organisatie van het Over De Top Festival garant voor een fantastisch feest op het Swite Terrein in Lichtenvoorde. In 2017 trok het festival een kleine vierduizend bezoekers in twee dagen. De organisatie hoopt in 2018 opnieuw een recordaantal bezoekers te verwelkomen.

Andere acts die de laatste weken aan het programma zijn toegevoegd zijn Wakki, Chaos Club, Los Paja Brava, Cloud Cukkoo en De Skaggerz. Met veertig acts verspreid over vijf podia is de organisatie erin geslaagd om het publiek een zeer afwisselend muziekprogramma voor te schotelen. "We hebben een mix van nationaal bekende artiesten en lokale helden in huis gehaald. Traudes is onlangs 3FM Serious Talent geworden en Amartey heeft meer dan een miljoen streams op Spotify. Maar ook Nieuwegrond uit Winterswijk en de Achterhoekse DJ's van Magistraal timmeren hard aan de weg", aldus organisator Nienke Penterman.

Méér dan alleen muziek
Over De Top is véél meer dan alleen muziek. Het festival zit namelijk bomvol absurde theateracts, knettergek kindervermaak en andere wonderlijke zaken voor jong en oud. De organisatie van het festival wil de bezoeker vooral verrassen, verbazen en laten genieten. Bezoekers kunnen genieten van straattheater, acrobatiek workshop, chillen in een van de hottubs of zich een vintage kapsel laten aanmeten bij een van de barbers. Uiteraard is er ook buitengewoon lekker eten te verkrijgen bij de foodtrucks en kan men bij de cocktailbar een heerlijke zomerse cocktail proeven.

Het Over De Top Festival vindt op zaterdag 19 en zondag 20 mei (pinksterweekend) plaats op het Swite Terrein in Lichtenvoorde. Meer info over het festival, het volledige programma en entreetickets zijn te vinden op www.overdetopfestival.nl. Kinderen onder de 14 jaar gratis toegang.

In Balans feestelijk afgesloten

Deze deelnemers zijn helemaal 'In Balans'. Foto: PR

BELTRUM - Op dinsdag 3 april zijn de laatste lessen 'in Balans' gegeven in de kapel in Beltrum. Trainer Charles Knobben liet samen met de deelnemers een afsluitende 'dans' zien waarbij evenwicht getest werd en krachtonderdelen te zien waren. De tienweekse cursus heeft ervoor gezorgd dat deelnemers meer zijn gaan bewegen en steviger op hun benen zijn komen te staan.

Het enthousiasme onder de groepen is zo groot dat er vanuit hen gevraagd is om een soort van opfriscursus in het najaar. Organisatoren Vios Gym en het Kulturhus zullen zich hierover beraden. Mocht het zover komen, dan zullen naast de deelnemers van deze twee laatste groepen, ook de deelnemers van de eerste twee groepen benaderd gaan worden.
Met enthousiasme reikte de organisatie een certificaat uit aan de deelnemers. Daarnaast ontving iedereen een strippenkaart waarmee zij welkom zijn bij de gymlessen van Vios Gym en verschillende beweegactiviteiten zoals die in het Kulturhus gegeven worden. Hiermee wordt het belang van bewegen en elkaar ontmoeten onderstreept.
Ook sponsor Huub Scharenborg van Scharenborg Beltrum was aanwezig bij de feestelijke afsluiting.

Dawnbreakers wint Achterhoekse Band Competitie

Dawnbreakers won de juryprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie. Foto: Edwin Hunter

Zes bands lieten zich horen

Door Lotte Post

ULFT - In de achttiende eeuw maakte de DRU in Ulft furore als ijzergieterij. Vroeger waren het machines die erop los stampten en dampten, anno 2018 zijn het bands uit de Achterhoek. Tijdens de Achterhoekse Band Competitie (ABC) op zaterdag 7 april mochten zes bands uit de regio laten zien dat ze het in zich hebben om op Huntenpop te spelen. Want de jury- en publieksprijs geven beiden toegang tot dit festivalpodium. Voor welke band gaat de gezegde 'het ijzer smeden als het heet is' op en mag zich winnaar noemen van de Achterhoekse Band Competitie? De juryprijs ging uiteindelijk naar Dawnbreakers, terwijl 7Tools er met de publieksprijs vandoor ging.

Snoop Dogg, Rihanna en Madonna hebben de neiging om fans uren te laten wachten. Op dat soort divagedrag kun je de deelnemende bands aan deze competitie niet betrappen. Stipt half negen raakt het eerste plectrum een snaar. In rap tempo volgen de bands elkaar op: Dewald, Felina, Dawnbreakers, 7Tools, Exit The Hive en This Is My Happy Face. De bands krijgen allemaal twintig minuten om zichzelf te bewijzen. Erik Ramaker, programmeur van het poppodium: "We hebben dit jaar geselecteerd op verschillende stijlen. Dat zorgt voor een variatie aan smaken. Dewald is een tweemansband met no-nonsense indie-energyrock, This Is My Happy Face valt onder het genre Hard Rock'n Roll. Felina daarentegen is een 5-koppige heavy rock band, Exit The Hive maakt teksten vanuit een kritisch oogpunt naar politiek en maatschappij. Een avond met veel smaakjes kun je wel stellen."
Halverwege de avond is de zaal goed gevuld. Vanaf het imposante podium kijkt elke band naar de eigen achterban. Vriendin Jasmijn, oom Pim, tante Jacqueline, neef Remy, buurman Roy: een rondje door de zaal toont wel aan dat het om een competitie gaat. Hier nog geen merchandisekraampjes met fanshirts of hordes gillende groupies. Dit zijn vaders, moeders, broers en zussen. Allemaal glimmend van trots, want door deze professionele spotlights worden talenten ineens volwaardig artiest.

Huntenpop
De Achterhoekse Band Competitie is een afstudeeropdracht van Daphne Engbers: "De bands zijn energieker dan vorig jaar. Het doel is om deze opkomende bandjes de kans te geven zich te laten zien. Er zijn ongeveer vijftig aanmeldingen binnengekomen. Van deze zes bands weten we nu al dat ze in ieder geval een half uur vol kunnen spelen op Huntenpop." Daarin zit volgens haar ook meteen de onderscheidende factor ten opzichte van andere bandcompetities: "De samenwerking met Huntenpop maakt het uniek." Op de vraag of de publieksprijs wel helemaal eerlijk is voor de eerste drie bands die nog voor een halflege zaal spelen omdat mensen op deze eerste lentedag speciaalbiertjes drinken op het terras: "We maken vooraf niet bekend hoe laat de bands moeten spelen. In principe zouden ze allemaal hun eigen fanclub vanaf 20.00 uur in de zaal moeten hebben." Of dat helemaal de juiste beredenering is voor het concept publieksprijs is de vraag. Stembriefjes worden echter gretig ingevuld en uiteindelijk wint 7Tools, de band die als vierde op het podium stond, de publieksprijs dankzij een overtuigende bak power. Aan pit geen gebrek bij deze Achterhoekse hardrockband, maar met al die vaders, moeders en tantes in de zaal kwam het uiteindelijk niet echt tot een moshpit.

Dawnbreakers
Welke band wist te vlammen in het heetst van de strijd? Dawnbreakers! Deze zeskoppige future bass band combineert elektronische producties met een knallende live band en wint daarmee de juryprijs. Frontvrouw Meike Ubbink: "We studeren allemaal aan het Rijn IJssel college in Arhnem en volgen de opleiding muziek. Door bandcoaches zijn we bij elkaar in een band geplaatst. Het is dan maar hopen dat het klikt. Ik ben door mijn vriendje in een bericht over de Achterhoekse Band Competitie getagd, toen dacht ik: da's lachen. Dus heb ik ons opgegeven. Ik kom uit Bredevoort en ben de enige Achterhoeker in de band. Dromen voor de toekomst hebben we nog niet echt. Eigenlijk spelen we nog maar zes maanden samen. We staan er heel nuchter in, super leuk dat we hier staan, we willen gewoon veel ervaring opdoen. Het grootste deel van de band moet afstuderen dit jaar en we hebben een examen in Luxor Live."
Nu maar hopen dat dit examen niet tegelijk valt met Huntenpop, want dan wordt het winnen van deze bandcompetitie ineens een heet hangijzer.

Grol pakt eindelijk weer een overwinning

Groessen - Grol 1 – 3

GROENLO - Op een zonovergoten sportpark De Heggeakkers in Groessen pakte Grol, na een serie gelijke spelen, eindelijk weer eens de volle winst. Tegen hekkensluiter Groessen werd het 3 tegen 1.

Mathijs Warnar en Quint Kristen begonnen in de basis, terwijl Eduardo en Roel Bruins als wissel fungeerden. Wouter Rexwinkel werd de man van de wedstrijd met twee goals en een assist.
Grol kwam goed uit de startblokken en dat resulteerde al in de tweede minuut in een kopbal van Luc Berentsen die door een verdediger van de doellijn gehaald werd. De volgende kans was na negen minuten voor Groessen, maar Wessel Baarslag redde uitstekend op het afstandsschot. Jammer was het dat in de elfde minuut Ramon Landewers zodanig geblesseerd raakte dat hij vervangen moest worden door Teun Pasman. Doné Emaus kwam centraal te spelen en Teun rechts achter. In de vijftiende minuut liep Michel Kamphuis tegen een gele kaart aan in een mislukte poging om een aanvaller van Groessen te stoppen. In het verdere verloop van de eerste helft gebeurde niet veel. Van beide kanten was nog één grote kans te noteren, beide werden niet benut. Het werd een periode met onnauwkeurig en onrustig voetbal, waarbij door Grol soms vanuit vrije positie paniekerig uitverdedigd werd en waarbij de aanvallers niet veel konden uitrichten.

Kort na het begin van de tweede helft maakte Mart Willemsen een fout bij het uitverdedigen waardoor Joey de Haan de 1-0 voor Groessen kon scoren. Grol was even van slag en bleef moeite houden met de tegenstanders die wat feller in de duels leken. Trainer Sander Hoopman greep in met twee wissels. Roel Bruins en Eduardo kwamen voor Doné Emaus en Mathijs Warnar. Dit kreeg al snel effect doordat Wouter Rexwinkel van dichtbij kon scoren uit een hoekschop van Eduardo. Tien minuten later kwam een verre uittrap van Wessel Baarslag diep op de helft van Groessen terecht waarbij een verdediger de bal te kort terugspeelde op de keeper. Wouter Rexwinkel profiteerde uitstekend en zorgde voor een 2-1 voorsprong. Hierna ontstonden nog enkele kansen die helaas niet benut konden worden, tot de 80ste minuut. Hierin wist Luc Berentsen de 3-1 eindstand te realiseren uit een voorzet van Wouter Rexwinkel.

Uiteindelijk een bevredigend resultaat dat voor Grol hopelijk een vervolg krijgt in de volgende drie thuiswedstrijden achter elkaar.

Wedstrijdinformatie wedstrijdronde 20
Ruststand: 0 - 0
Eindstand: 1 – 3

Scoreverloop
49e min. 1 - 0
62e min. 1 - 1 Wouter Rexwinkel
74e min. 1 - 2 Wouter Rexwinkel
80e min. 1 - 3 Luc Berentsen

Scheidsrechter
Maarten ten Broek

Uitslagen 3e klasse C
Groessen - Grol 1 - 3
OBW - VIOD 1 - 0
Pax - MASV 4 - 2
Trias - Keijenburgse Boys 1 - 1
VVO - VDZ 0 - 0
Gendringen - Rheden 3 - 1
AD '69 - DCS 1 - 4

Stand 3e klasse C
1. DCS 20 - 43
2. MASV 20 - 42
3. OBW 19 - 38
4. VIOD 20 - 38
5. Grol 19 - 33
6. VDZ 20 - 32
7. Gendringen 19 - 31
8. Pax 17 - 24
9. VVO 19 - 20
10. Rheden 18 - 17
11. Trias 19 - 17
12. AD '69 20 - 14
13. Keijenburgse Boys 20 - 14
14. Groessen 19 - 10

Grolse Boys onderuit in tweede helft tegen Harfsen

GROENLO - Het was afgelopen zaterdag prachtig (voetbal)weer, ofschoon de spelers wel even moesten wennen aan de warmte. Bij het publiek was de sfeer aanvankelijk uitstekend, hoewel het vertoonde voetbal daar eigenlijk geen aanleiding toe gaf. De opstelling van de thuisploeg vertoonde geen grote verrassingen. Alleen de basisplaats voor Ramon Janssen als rechtsbuiten was toch wel opvallend. De eerste helft had Grolse Boys de wind mee en duidelijk het beste van het spel. Het vergat zich echter daarvoor te belonen.

Al in de 6de minuut kwam er een kansrijke pass van Pascal Brockotter op de vrijstaande Zouhair Chahboune, maar die nam de bal niet goed aan. Even later kwam een schot van Michel Overbeek van ongeveer 25 meter tegen de paal. Na ongeveer een kwartier spelen rondde Zouhair een mooie actie niet goed af. In plaats van de bal af te geven schoot hij recht op de keeper, die daar dan ook geen moeite mee had. Even later kwam er een goede mogelijkheid voor Kenan Kukic, maar deze schoot net over.

De beste kans was echter voor Michel. Hij kwam alleen voor de keeper, maar gaf de bal in de richting van Kenan, terwijl hij duidelijk beter voor eigen kans had kunnen gaan. Harfsen stelde daar niet veel tegenover. Echte uitgespeelde kansen kreeg het team niet, terwijl de sporadische uitbraken prima werden opgevangen door de in de eerste helft goed georganiseerde verdediging van de thuisploeg. Ook werd er nog een doelpunt van Kenan afgekeurd wegens vasthouden van de tegenstander, maar over die beslissing van de scheidsrechter viel te twisten.

Op slag van rust kreeg Kenan voor het doel van Harfsen nog de bal, die hij via een omhaal - zoals Ronaldo afgelopen week deed - op doel probeerde te schieten. Maar dat mislukte totaal. Grolse Boys wist het voordeel van de wind mee in de eerste helft niet te benutten en ging met een 0-0 stand de rust in, terwijl het eigenlijk (flink) voor had moeten staan. In de rust werd de licht geblesseerde Mark Le Roux gewisseld voor Onur Balci. En de tweede helft was totaal anders.

De trainer van Harfsen had zijn spelers opdracht geven de opbouw van Grolse Boys direct te storen en te profiteren van de wind in de rug. Dat werkte direct al goed, want de eerste opbouwende actie van de thuisploeg werd verstoord en Harfsen kon 0-1 op scorebord brengen. Het zelfvertrouwen van de rood-witte combinatie kreeg een knak, de kopjes gingen hangen en werd veel kritiek op elkaar geleverd.

Een tweetal kansen wist Harfsen niet te benutten, maar in 60ste minuut werd een lage voorzet prima ingekopt door de spits van Harfsen en was het dus 0-2. Een gele kaart voor de te veel commentaar gevende Michel gaf geen verbetering van de sfeer. Het vasthouden van een tegenstander door Onur Balci net binnen het strafschopgebied werd (te) zwaar bestraft met een penalty. Deze werd goed benut en de eindstand van 0-3 was daarmee bereikt.

De laatste tien minuten probeerde Grolse Boys nog wel de eer te redden, maar de conditie van een aantal spelers was duidelijk onvoldoende, waardoor er juist meer mogelijkheden voor Harfsen kwamen. Dat doet het momenteel goed en stevent zo af op de nacompetitie. Grolse Boys heeft deze week nog een doordeweekse competitiewedstrijd en wel donderdagavond 12 april om 20.00 uur tegen FC RDC. Deze wedstrijd was oorspronkelijk op 5 mei gepland, maar is op verzoek van RDC verschoven.

Opstelling Grolse Boys
Doel: Bas van Doorn.
Achter: Youri Groot Kormelink, Daan Schuurmans, Mark Le Roux (Onur Balci) en Kevin Nuchter.
Midden: Kenan Kukic, Pascal Brockotter en Michel Overbeek.
Voor: Zouhair Chahboune, Jorn Groot Zevert en Ramon Janssen.

HV Grol Dames 2 kampioen

GROENLO - Ze hadden genoeg aan een gelijkspel, maar een seconde voor het einde sleepten de handbalsters van Dames 2 er toch nog een overwinning uit tegen BWO 4. Met 11-10 kreeg het kampioenschap daarom een extra fraai randje.

In een gevulde sporthal Den Elshof begon Grol gespannen aan de wedstrijd, maar de eerste aanval was gelijk raak. Deze flitsende start kreeg echter geen vervolg, Grol had het moeilijk en bereikte de rust met een 6-6 tussenstand. In de tweede helft kwam de thuisploeg zelfs even op achterstand. Achttien seconden voor het einde van de speeltijd stond het 10-10. Dat was genoeg voor het kampioenschap. Maar met een allerlaatste aanval wiste de Grol-dames toch de overwinning voor zich op te eisen.

Dames 1
Dames 1 was met 26-11 in de laatste wedstrijd van het seizoen veel te sterk voor Vasse. De wedstrijd was de laatste onder (bege)leiding van de coaches/trainers Woppie en Boon.

Lions Lochem en Oost Achterhoek schenken bakkie troost

Vlnr. Dries Siderius, Wiet Burbach, Gerrit Harbers, Chris Blaauboer en Harry Kok. Dries, Chris en Harry zijn vrijwilligers bij de Voedselbank Oost Achterhoek. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Bijna 2000 pondspakken koffie mocht de Voedselbank Oost Achterhoek afgelopen vrijdag in ontvangst nemen van de Lionsclub Lochem (800 stuks) en Lionsclub Oost Achterhoek (1100 stuks). Beide clubs hebben Douwe Egberts waardepunten ingezameld die vervolgens door de producent zijn verdubbeld.

Lions Club Lochem heeft zowel leden uit Lochem als ook uit Borculo en Ruurlo, zodat besloten werd dat de opbrengst dit jaar naar de Voedselbank Lichtenvoorde zou gaan. Henk Seinen: "Tijdens ons bezoek aan de Voedselbank, werd er door de vrijwilligers gewoon doorgewerkt met sorteren en inpakken. Dat de koffie een welkome aanvulling was voor de pakketten, bleek wel uit het enthousiasme en de reacties van de vrijwilligers waarmee we in gesprek waren. Indrukwekkend hoeveel werk zij iedere week weer verzetten."

Voor Lions Club Oost Achterhoek is het inmiddels al de derde keer dat ze de koffie schenken aan de Voedselbank Oost Achterhoek en ook deze keer is er goed ingezameld. De Lions Club steunt goede doelen in de Achterhoek. De Douwe Egberts waardepunten zijn vorig jaar december ingezameld bij diverse supermarkten in Oost Gelre en Aalten. Voedselbank Oost Achterhoek is erg blij met de donatie en dankt iedereen die hier aan bijgedragen heeft.

Blijvende veranderingen door NAH: wat betekent dit voor naasten?

LICHTENVOORDE - Op donderdagavond 19 april vanaf 19.30 uur wordt in de Johanneshof in Lichtenvoorde een bijeenkomst gehouden voor mantelzorgers met als onderwerp ‘NAH: Mantelzorgers in gesprek’. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg.

Bij hersenletsel ten gevolge van een beroerte, een ongeluk, een hersentumor of een andere ziekte, ook wel niet aangeboren hersenletstel (NAH) genoemd, houden veel mensen last van de gevolgen. Partners krijgen daardoor ook te maken met een heel ander leven. Wat kan helpen om als naaste (partner of familie) zo goed mogelijk om te gaan met de verandering in mogelijkheden of gedrag? Wat betekent het voor de relatie? Wat is belangrijk om jezelf staande te houden? Welke keuzes kun je voor je zelf maken?

Deze avond staat in het teken van uitwisselen van ervaringen. Soms is het prettig om een stuk herkenning te ervaren. Of om handige informatie en praktische tips van anderen te ontvangen. Of gerichte vragen te kunnen stellen. Onder begeleiding van Martin Reijntjes, CVA consulent van Slingeland Ziekenhuis en Sensire en een ervaringsdeskundige komen in de gesprekken bovenstaande en andere vragen volop aan bod. De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor mantelzorgers uit de regio.

Voor meer informatie en aanmelding kan men terecht bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

Erfmarkt bij boerderij 'Maandag'

VARSSEVELD - Boerderij 'Maandag' staat op zaterdag 14 april in het teken van de Erfmarkt. Er is van alles te doen, te zien, te koop en te beleven. Bezoekers kunnen heerlijk snuffelen tussen een veelvoud aan producten op een zeer divers gebied. Op de rommelmarkt op het boerenerf wordt van alles te koop aangeboden, van potten en pannen tot elpees en boeken, van antieke spulletjes tot fietsen en tuinmeubelen, van gereedschap tot kunst en kitsch artikelen, speelgoed, meubelen en curiosa.

De entree is gratis en de koffie staat klaar. De Erfmarkt wordt gehouden bij boerderij 'Maandag', Rademakersbroek 1 in Varsseveld van 10.00 tot 13.00 uur. Dansgroepen 'De Klepperklumpkes' en 'De Vier Winden' tekenen voor de organisatie van deze rommelmarkt op het erf van boerderij 'Maandag'. Bij slecht weer gaat de Erfmarkt niet door.

Kruisjassen SGK nadert ontknoping

GROENLO - De Stichting Grolse Kermis (SGK) houdt op maandag 16 april de laatste (kruisjas)kaartavond van het seizoen 2017/2018, bij café Frielink in Groenlo.

De tussenstand over alle deelnemers ziet er aan de top qua puntenaantallen als volgt uit: nummer 1 heeft 25.064 punten, nummer 2 staat op 24.000 en nummer 3 op 23.911 punten. Het lijkt voor de eerste plaats misschien een gespeelde race, maar in het verleden is al vaker gebleken dat er op de laatste dag nog grote verschuivingen kunnen plaatsvinden.

Maandag 19 maart ging de poedelprijs naar het kaartkoppel Mieke Bouwmeester en Theo Baks. Zij behaalden toch nog een aantal van 3.147 punten. Winnaars werden de Joke Holkenborg en Bennie Rots. Zij behaalden 4.145 punten. Tweede werden de heren Jan Wolterink en Anton Papen met een aantal punten van 4.023. Derde werden de gebroeders Peter en Willem Nijland met 4.003 punten.

Amber Knufing en Sofie Doppen genomineerd voor Carmel Award

GROENLO / RAALTE - Stichting Carmelcollege reikt Carmel Award uit voor beste profielwerkstuk. Marianum-leerlingen Amber Knufing en Sofie Doppen zijn met hun project "Het effect van vegetarisch eten op gezondheid en op de duurzaamheid van de aarde" genomineerd.

Op vrijdag 13 april strijden havo- en vwo-scholieren weer om de felbegeerde Carmel Award voor het beste profielwerkstuk. Uit de inzendingen selecteerden de beide nominatiecommissies (havo en vwo) de beste acht profielwerkstukken. Tijdens de finale, die plaatsvindt op Carmel College Salland in Raalte, strijden de makers ervan om de felbegeerde titel 'Beste Carmelprofielwerkstuk 2018'.

33 / 38

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

ERFMARKT zaterdag 14 april van 10.00 - 13.00 uur op het boerenerf Boerderij Maandag, Rademakersbroek 1 Varsseveld. Georganiseerd door De Klepperklumpkes van 't Walfort en De Vier Winden.

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

te koop opvoorraad zijde bruine/witte leghennen ten hagen waliensestraat 178 7103ea winterswijk 0543523663 of 0543513186

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

VLOOIENMARKT ZELHEM ZON. 15 APR. 10-17 uur
SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72
Info Kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Informatieavond Groei & Bloei bij Hotel Mondriaan Winterswijk (v/h Hotel Bulten), aanvang 20.00 uur. Leden gratis, niet-leden €3,50

Dinsdagmiddag 24 april Workshop met OPSTELLINGEN van het Verlangen. www.wilmatepaske.nl