Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

7 augustus 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 7 augustus 2018


50.000ste bezoeker bij De Meene

Marieke Diepenbroek werd samen met haar dochter als 50.000ste bezoeker verwelkomd op recreatiebad De Meene. Foto: PR.

RUURLO – Recreatiebad De Meene beleeft momenteel gouden tijden. Het ene na het andere bezoekersrecord wordt verbroken. Werd vorige week dinsdag Marieke Diepenbroek samen met haar dochter uit Ruurlo als 50.000ste bezoeker verwelkomd. Aan het eind van deze week is de verwachting dat de digitale bezoekersteller de 60.000 aantikt. "Dit hebben we in jaren niet meer meegemaakt. Ja, in de jaren tachtig hadden we topjaren tot wel 65.000 bezoekers. Maar de laatste twintig jaar kwamen we niet meer tot deze 'huldigingsaantallen'," zo verklaart badmeester Rick Blasman. En hij kan het weten. Al meer dan drie decennia lang is de Terborgenaar het gezicht van Recreatiebad De Meene.

Door Jan Hendriksen

Alles valt dit jaar op zijn plek voor De Meene. Het prachtige zomerweer, de vernieuwde plaza, een nieuw peuterbad en terras, diverse nieuwe speelobjecten en een opgeknapt park. De start van het nieuwe zwemseizoen verliep eind april al voortvarend met prachtig voorjaarsweer. "Als dit een voorbode mag zijn op ons 45ste zwemseizoen dan kan het dit jaar niet meer stuk", zo verklaarde voorzitter Erik Aagten van Stichting Zwembad Ruurlo tijdens de opening op zaterdag 21 april. De 'tropische' zomer doet dit jaar daar zelfs nog een schepje bij bovenop. Met deze grote toeloop ziet de financiële toekomst er weer een stuk zonniger uit. "Met grote dank aan al onze vrijwilligers en lifeguards. Deze laatste zijn opgeleide vrijwilligers en vakantiekrachten die naast het badpersoneel ook toezicht mogen houden bij de verschillende baden", zo verklaart Erik Aagten. Recreatiebad De Meene hanteert momenteel verruimde openingstijden. Door het prachtige zomerweer is het bad op werkdagen tot 19.00 of 20.00 uur geopend en in het weekend bij warm weer tot 18.00 uur. Erik Aagten: "Momenteel komt het merendeel van de bezoekers van buiten Ruurlo, waaronder ook veel toeristen. Naast de kaartverkoop betekent dat ook extra omzet in de kantine. Uiteraard kunnen wij dit alleen maar dankzij ons personeel dat op dit moment de nodige (over)uren maakt." Recreatiebad De Meene is méér dan alleen zwemmen. Dat blijkt ook uit het recreatieveld achter op het terrein dat voorzien is van prachtige goals, baskets en een beachvolley- en handbalveld. Zaterdag 11 augustus wordt het volleybalveld gebruikt voor het beachvolleybaltoernooi van volleybalvereniging Tornax. Intussen genieten Aagten en Blasman van al het publiek dat zich in en rond het bad vermaken. Terloops laat Erik Aagten weten dat men komende winter de grote dubbele vijfenzestig meter lange waterglijbaan gaat renoveren terwijl er twee jongens er op spectaculaire wijze vanaf 'roetsjen'. "Die gaan we verduurzamen zodat ook de komende jaren onze gasten met veel plezier van deze publiekstrekker kunnen blijven genieten."

Leedvermaak treedt op bij camping Veldzicht

HAARLO – Zaterdag 18 augustus is er een zomeravondconcert bij camping Veldzicht in Haarlo. Dan treedt het mannenkoor Leedvermaak uit Eibergen op. De entree is gratis. Het koor bestaat uit veertig enthousiaste mannen, en staat onder leiding van Ary Klein Gunnewiek. Het repertoire bestaat uit bekende meezingers van Nederlandse bodem, maar het koor zingt ook Duits- en Engelstalige nummers. Natuurlijk ontbreekt de streektaal ook niet.

Leedvermaak bij Veldzicht

Leedvermaak. Foto: PR

HAARLO – Zaterdag 18 augustus is er een zomeravondconcert bij camping Veldzicht in Haarlo. Dan treedt het mannenkoor Leedvermaak uit Eibergen op. De entree is gratis. Het koor bestaat uit veertig enthousiaste mannen, en staat onder leiding van Ary Klein Gunnewiek. Het repertoire bestaat uit bekende meezingers van Nederlandse bodem, maar het koor zingt ook Duits- en Engelstalige nummers. Natuurlijk ontbreekt de streektaal ook niet.

Inzameling oud papier Gelselaar

GELSELAAR - Zaterdag 11 augustus haalt Instrumentenfonds Excelsior in en om Gelselaar oud papier op. Men begint om 9.00 uur. Men wordt verzocht ervoor te zorgen dat het papier goed gebundeld is of verpakt in stevige dozen. Maximumgewicht 25 kilo.

De Achterhoek bezongen

Het portret van Hendrik Willem Heuvel met een prent van Jan Luyken die in veel Sluiterbundels prijkt, twee verschillende omslagen van Heuvels boek over Sluiter en een pagina met de naam van Heuvels overgrootvader uit de Sluiterbundel die officieel wordt overgedragen aan museum De Lebbenbrugge. Foto:

Ter gelegenheid van 350 jaar Achterhoek vindt er een bijeenkomst plaats bij museumboerderij De Lebbenbrugge, waarin de geschiedenis, Sluiter, Heuvel en muziek een belangrijke rol spelen.

Jan en Dini Scheper zestig jaar getrouwd

Het echtpaar Scheper met burgemeester Van Oostrum. Foto: Gerard Scheper

RUURLO – De kennismaking vond op de eerste dag van 1955 in Barchem plaats, tijdens een Nieuwjaarsbal bij Hotel Meilink. Jan Scheper was er die avond met zijn vrienden vanuit Geesteren naar toe gefietst. Dini Stokkink met vriendinnen vanuit Ruurlo. Jan Scheper (81) en Dini Scheper – Stokkink (79) waren zondag 5 augustus zestig jaar getrouwd. Maandagmorgen bracht burgemeester Joost van Oostrum namens de gemeente Berkelland de felicitaties aan het diamanten echtpaar over. Hij kwam niet met lege handen. Een prachtig boeket siert inmiddels de woonkamer in appartementencomplex Hemminkhof waar Jan en Dini alweer ruim zeven jaar met groot plezier wonen.

Door Jan Hendriksen

Na ruim drieënhalf jaar verkering stapten Jan en Dini op 5 augustus 1958 in het huwelijksbootje. Het paar trouwde op het gemeentehuis in Borculo en de bruiloft werd bij Geesink in Geesteren gevierd. Na de huwelijksdag trok het paar bij de vader en moeder van Jan in om na bijna een jaar te verhuizen naar Zeist. Jan stapte namelijk in de voetsporen van zijn vader die een kapperszaak had in Geesteren. In Zeist kon hij filiaalhouder van een kapperszaak worden. In Zeist was Jan zeer actief met kapperswedstrijden waar hij vele prijzen won. Tevens was hij er jurylid. "En toen in 1965 zich een huurpand aan de Borculoseweg in Ruurlo aandiende, ben ik een eigen kapperszaak begonnen. Want dat was mijn grote wens. Maar we hadden de tijd niet mee in die jaren. Jongens lieten in de jaren zestig en zeventig de haren groeien naar voorbeeld van de mannen van The Beatles. Ze kwamen maar een keer per jaar over de vloer om hun haren te laten knippen", zo zegt Jan als we in herinnering naar die tijd teruggaan. Jan werd melkventer in Borculo. En toen dit beroep door zuivelcoöperatie Coberco werd gesaneerd werkte Jan tot zijn pensionering op de 'poederfabriek' van Coberco in Lochem. In al die jaren verzorgde Dini het huishouden en trok ze jarenlang van huiskamer naar huiskamer in Ruurlo en omgeving voor de alom bekende Tupperware-avonden.

Hobby's
In al die jaren was er ook tijd voor hobby's. Bijna vijftig jaar speelde Jan klarinet bij de Ruurlose muziekvereniging Sophia's Lust. Dini: "En ik bewaar dierbare herinneringen aan de periode toen ik zitting had in de evenementencommissie van Vriendenkring van Sophia's Lust. Een prachtige actieve periode met talloze activiteiten die we ontplooiden. Het zorgde voor de nodige extra financiële armslag van de vereniging. Met een aantal bestuursleden van toen hebben we nog intensief contact. Jammer genoeg is de Vriendenkring inmiddels gestopt. " Daarnaast was Jan vele jaren elftalleider bij voetbalvereniging Ruurlo en maakte hij als vrijwilliger deel uit van de bezorgingsgroep van Tafeltje Dekje Ruurlo. Dini was actief bij de Borculose klootschietvereniging Dijkhoek.

Momenteel zijn Dini en Jan nog zeer actief voor Stichting Hemminkhof die de ontmoetingsruimte van van het gelijknamige appartementencomplex exploiteert waar het echtpaar woont. Ook bij de Welfare Ruurlo zijn Jan en Dini actief. Dini schenkt er koffie en Jan legt in woonzorgcentrum De Bundeling wekelijks op maandagmiddag een kaartje. Jan en Dini hebben vier kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Het diamanten huwelijksfeest werd zondag met familie, vrienden, kennissen en buren gevierd. De buurt had naar goede Achterhoekse traditie aan de voordeur voor een prachtige fleurige versierde boog gezorgd.

Oecumenische dienst op Kerkplein

RUURLO - Op het Kerkplein in Ruurlo is er zondag 12 augustus om 10.00 uur in een een tent een oecumenische kerkdienst. Het thema voor deze dienst is 'Levend water'. Aan deze dienst werken mee als voorgangers Swenne Bijzet en Wil Matti. Wil Kok en Desiree Langelaar zorgen voor de muzikale begeleiding. Iedereen is van harte welkom. Ook gezinnen met jonge kinderen zijn welkom, er is een kindernevendienst. Na de dienst is er koffie/thee en limonade. De organisatie is in handen van de Raad van kerken Ruurlo-Barchem. Zij zetten zich in om samen te werken met de R.K.K. en de P.K.N. Ruurlo-Barchem. Deze dienst is één van de activiteiten.

Brandweermiddag voor de jeugd

RUURLO – De tweede Brandweermiddag van de Ruurlose vrijwillige brandweer voor de jeugd vindt maandag 13 augustus plaats. Het vertrek met de brandweerauto's vindt vanaf het Kerkplein vanaf 13.30 uur plaats. Een speelweide bij pannenkoekenboerderij De Heikamp aan de Hengeloseweg fungeert als speellocatie. Of de kinderen met de brandweerspuiten aan de waterspelen kunnen deelnemen is nog niet duidelijk. Door de heersende droogte moet men zuinig zijn met water, is het devies van de brandweer.

Agrarische bedrijven openen hun deuren

RUURLO – Agrarische en aanverwante bedrijven in de omgeving van Ruurlo, Hengelo en Vorden openen dinsdag 14 augustus de deuren tijdens de jaarlijkse fietstocht De Boer Op, die plaatsvindt tijdens de Zommerdagen in Ruurlo. Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur de fietsroute starten vanaf de parkeerplaats van café restaurant De Keizerkroon aan de Dorpsstraat 15. De tocht leidt de deelnemers langs een melkvee- en vleesvarkenshouderij en loonbedrijf, een melkveebedrijf, een bloemenboerderij en het Pinetum De Belten. De deelname kost voor volwassenen twee euro en voor kinderen tot en met twaalf jaar een euro. Voor meer informatie: Tonie Klein Brinke, deboeropruurlo@gmail.com of tel. 06 53738484.

Ernst Daniël Smid in Willibrorduskerk

RUURLO - Op zondag 11 augustus is treedt Ernst Daniël Smid, samen met zijn dochter Coosje, op in de Willibrorduskerk in Ruurlo. Deze middag zal in het teken staan van een benefietconcert voor Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo. Ernst Daniël Smid belooft met een boeiend programma te komen.

Ernst Daniël is eind jaren zeventig groot geworden in de operamuziek. Later bracht hij ook Nederlandstalige chansons, die geruime tijd op hoge posities in de hitlijsten stonden. Tevens presenteerde hij jarenlang het televisieprogramma Una Voce Particolare. Ook was Smid geruime tijd actief op Radio 4. Ernst Daniël komt niet alleen baar Ruurlo. Hij neemt dochter Coosje en pianist Rob Mennen mee. Coosje schitterde enkele jaren geleden in The Voice of Holland op RTL 4. Binnen de talentenjacht eindigde ze knap in de kwartfinale. Ook belandde een single van haar op nummer een in de hitlijsten. Het optreden vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur in de Willibrorduskerk. Er zijn toegangskaarten verkrijgbaar in de voorverkoop € 27,50 (inclusief een drankje) en aan de kerkdeur kosten ze 32,50 euro. Kaarten zijn online te koop via www.behoudwillibrordkerkruurlo.nl. Ook zijn kaarten te koop bij Everwennink (Leeuwerikstraat 4, Ruurlo) en The Readshop (Zuivelweg 1, Ruurlo).

Successen voor Ponyclub Ruurlo op Regiokampioenschappen

Foto: PR.

RUURLO – Leden van Ponyclub Ruurlo hebben zaterdag 4 augustus in Steenderen met succes deelgenomen aan de Regiokampioenschappen voor pony's voor de provincies Gelderland en Flevoland.

Alana Toxopeüs is met haar pony Bolino kampioen geworden in de klasse B springen. Marte Mulder behaalde een hele mooie derde plaats in de dressuur klasse L2. Beiden mogen op zaterdag 25 augustus in Ermelo aan de Nederlandse Kampioenschappen deelnemen. Ponyclub Ruurlo nam ook deel aan het verenigingskampioenschap. Met een zesde plaats vielen ze helaas net buiten de prijzen.

Zaterdag 11 augustus zal ook de Landelijke Rijvereniging Ruurlo in Steenderen goed vertegenwoordigd zijn op de Regiokampioenschappen voor paarden voor de provincies Gelderland en Flevoland. Kim Kleine zal haar paard Eddie uitbrengen in het M springen. Tevens zal LR Ruurlo starten met een viertal en deelnemen aan het verenigingskampioenschap.

Ruurlo/Barchem

Achterhoek bezingt Sluiter en Heuvel op De Lebbenbrugge

Het portret van Hendrik Willem Heuvel met een prent van Jan Luyken die in veel Sluiterbundels prijkt, twee verschillende omslagen van Heuvels boek over Sluiter en een pagina met de naam van Heuvels overgrootvader uit de Sluiterbundel die officieel wordt overgedragen aan museum De Lebbenbrugge. Foto:

BORCULO - Bij het weer samenbrengen van het werk van twee grote Achterhoekers passen jubelklanken. Dichter en dominee Willem Sluiter en de schrijver Hendrik Willem Heuvel worden daarom op zaterdag 8 september in Borculo ook bezongen in een klein maar fijn cultureel festijn bij boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Hier klinken die middag met hen verbonden liederen, heeft een presentatie over hen plaats en wordt de Sluiterbundel uit de nalatenschap van Heuvel officieel overgedragen aan dit museum.

De feestelijkheden rond Willem Sluiter en 350 jaar Achterhoek brachten de studiegroep Hendrik Willem Heuvel op het idee een cultureel evenement te organiseren in nauwe samenwerking met de Meester H.W. Heuvelstichting, die het boerderijmuseum onder haar hoede heeft. Daar de open monumentendagen dit jaar in de gemeente Berkelland ook in dit teken staan, is hier aansluiting bij gezocht.

Leeuwerik en zwaluw
Een belangrijke rol op 8 september in Borculo heeft het koor Musica Vocale uit Eefde. Dat zingt onder leiding van Els Dijkerman bij deze gelegenheid liederen van Sluiter en ook een belangrijk lied uit het leven van Heuvel. Een hoogtepunt vormt het Sluiterlied 'Op het zingen van den Leeuw'rik', dat deze zomer volop aandacht krijgt. Een gedicht bovenin de uitkijktoren op de Needse Berg verwijst er binnenkort naar. Bij de opening van de open monumentendagen in Berkelland, op vrijdag 7 september in Eibergen, is het op verschillende manieren te beluisteren.

Met een lied over een andere vogel richt Musicale Vocale bij De Lebbenbrugge zich op Heuvel. Het koor zingt 'Als de zwaluw ons verlaat', waarmee Heuvel eens afscheid nam van zijn jeugdliefde. Later leerde hij het als gedicht aan kinderen in Gelselaar, waar hij schoolhoofd was voordat hij naar Borculo vertrok.

Presentatie Ben Wagenvoort
Ben Wagenvoort uit Eefde vertelt bij De Lebbenbrugge over Sluiter en Heuvel en wat hen verbindt. Hij is lid van de naar Heuvel genoemde studiegroep, die er de laatste jaren steeds meer van is doordrongen hoe poëtisch Heuvel was ingesteld. Over dit thema verzorgt hij ook vaker lezingen.

Heuvel schreef een eeuw geleden een boek over Sluiter. Een oude Sluiterbundel wekte poëzie in de jonge Heuvel. In zijn klassieker 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven' wijdde hij daar een hoofdstuk aan. Bezitter van die gedichtenbundel was Heuvels overgrootvader Hendrik Koelman. Recent is deze bundel herontdekt. Besloten is dit Sluiterboek over te dragen aan het Borculose museum waar zo nauw de naam van Heuvel mee is verbonden en waar ook zijn bureau een plek heeft gekregen.

Ben Wagenvoort en het koor Musica Vocale verzorgen op deze zaterdagmiddag twee keer een presentatie. De eerste presentatie, waarbij ook de overdracht plaats heeft van de oude Sluiterbundel, begint om half twee (13.30 uur). De tweede om 15:00 uur. Mocht er nog belangstelling zijn voor een derde presentatie dan zal deze zonder koorzang plaatsvinden.

Wildbaan Intersport Tennistoernooi van start

Frank Lubbers van Intersport Borculo en Ruud van Eck namens ABTC de Wildbaan hopen op een sportief toernooi. Foto: Nieuwesnaar.nl

BORCULO - Wie verslaan dit jaar Kevin Brinke en Mark de Jonge in de Heren Dubbel 3 en krijgen daarmee eeuwige roem in de walk of fame? Van 20 tot en met 26 augustus is op het Borculose tennispark De Wildbaan het Wildbaan Intersport Open Tennistoernooi, waar dat beslist wordt. Ook dit jaar is Intersport Borculo weer hoofdsponsor van het open toernooi. Aanmelden kan tot en met 13 augustus. De aanmeldingen komen al goed op gang voor de categorieën DE, HE, DD, HD en GD 3 tot en met 8. De organisatie verwacht wederom een sportief en gezellig toernooi te kunnen bieden. Niet alleen voor de spelers op de baan, maar ook voor toeschouwers langs de baan.


Veel kleur in de nieuwe expositie in het gemeentehuis

BORCULO - José Hendriksen en Ida Roekevisch exposeren in de maanden augustus tot en met oktober in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo.

José is geboren in Duiven en woont sinds 1983 met veel plezier in Borculo. Haar hele leven al is ze gefascineerd door alles wat met de mens en het dier te maken heeft. Gedragingen zijn ontroerend, soms onvoorspelbaar, maar altijd intrigerend. Dit probeert ze in haar sculpturen tot uitdrukking te laten komen. In haar atelier gaat het werken met klei vooral om het proces, de klei bepaalt mede wat het gaat worden. Als docente biologie kon zij haar passie voor mens en dier delen met haar leerlingen. Als onderwijscoach heeft zij zich gespecialiseerd in het gedrag van de mens. Diezelfde fascinatie voor mens en dier komt tot uitdrukking in haar kunst: vooral keramische sculpturen, maar ook bij tekenen, schilderen en fotografie. Zij volgde een kunstopleiding aan de AKI, schilderlessen bij Marijke van Dijk en Caro ten Brundel. En sinds 2012 keramieklessen bij Jeanne te Dorsthorst, haar inspirator.
Ida woont en werkt in Haarlo. Ze is een coloriste (een schilder die zich toelegt op kleureffecten; red.), geïnspireerd door de bekende Oostenrijkse architect-kunstenaar-filosoof Hundertwasser. Is het eerst de kleur die de toeschouwer trekt, bij een nadere beschouwing is duidelijk, dat Ida een verhaal heeft. Alle vrolijkheid roept bij nadere beschouwing vraagtekens op. Verdriet en ergernis zijn in haar werk verborgen. De natuur geeft haar energie, geluk en innerlijke rust. Bomen, planten en bloemen zijn, zegt ze, een eerste levensbehoefte voor ieder mens. In tinten, die veelal zijn afgedwaald van de werkelijkheid, kan Ida haar verhaal kwijt, haar boodschap overbrengen, haar bezorgdheid uiten over zaken als het milieu, de natuur en de menselijke maat, die overal in de verdrukking komt.
Wie ook een wil exposeren in het gemeentehuis, kan een mail sturen aan berkellandcultuur@gmail.com. Een voorwaarde: De kunstenaar moet in de gemeente Berkelland wonen.

Ruurloërs nemen deel aan A Local Swim Lemmer

In het open water van de Marshaven in Zutphen trainen Astrid Sprukkelhorst (rechts) en Kayra Hilferink vanaf dit voorjaar gemiddeld twee maal per week voor de A Local Swim Lemmer. Foto: Jan Hendriksen

'We zullen het niet droog houden'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Twee jaar geleden voer Astrid Sprukkelhorst (55) uit Ruurlo met haar man Gerrit met de boot de Watergeus van de opa en oma van haar schoondochter Kayra Hilferink (19) uit Ruurlo in Lemmer door het Lemsterdok. "Het was een van de dingen die hij op zijn bucketlist had staan. Het was toen duidelijk dat Gerrit niet meer lang in ons midden zou zijn. We kwamen er in de vakanties vaak met onze kinderen. We zullen het dan ook niet 'droog' houden als we aan de A Local Swim Lemmer deelnemen. Want die vindt in het Lemsterdok plaats."

Ruim anderhalf jaar geleden verloor Gerrit Sprukkelhorst op 53-jarige leeftijd de strijd tegen ALS. De ernstige ziekte waarbij de spieren dunner en minder krachtig worden, greep heel snel om zich heen bij de Ruurloër. "In amper drie maanden tijd moesten we afscheid van hem nemen", zo vertelt Astrid in de kajuit van de Watergeus die in de Marshaven in Zutphen ligt. In het open water van de haven trainen Astrid en Kayra vanaf dit voorjaar gemiddeld twee maal per week voor de A Local Swim Lemmer die als doel heeft om bij te dragen aan de verschillende onderzoeken die worden gedaan om ALS van de kaart te krijgen. "Helaas is er nog geen medicijn voor gevonden", zo verklaart Astrid die werkzaam is in de zorg. De twee kilometer lange A Local Swim Lemmer is de kleine variant van de veel bekendere uitgave die in de grachten van Amsterdam plaatsvindt.
"Maar omdat we als gezin heel dierbare herinneringen aan Lemmer bewaren, hebben we besloten om aan die editie deel te nemen. Ik kwam er veertig jaar geleden als kind al met onze familie", aldus Astrid. Inmiddels wordt de zwemactie van Astrid en Kayra, die op zaterdag 8 september plaatsvindt, ondersteund door tientallen familieleden, kennissen en vrienden. "In totaal hebben we al 1363 euro bij elkaar. De toezeggingen zijn hartverwarmend", zo verklaart Kayra die onlangs spontaan een donatie kreeg van leerlingen van de Ruurlose Kerst Zwartschool toen ze als stagiaire afscheid nam. Astrid: "En na afloop van mijn trainingsbaantjes in recreatiebad De Meene wordt ik telkens op een gratis kop koffie getrakteerd." Astrid Sprukkelhorst en Kayra Hilferink nemen deel aan de zwemevenement als Oele team.
Donaties kunnen gestort worden via de website: https://lemmer.alocalswim.nl/actie/kayra-en-astrid-sprukkelhorst.


.

Inschrijven voor beachvolley kan nog

Volop concentratie bij het beachvolley in Ruurlo. Foto: PR

RUURLO - Zaterdag 11 augustus houdt volleybalvereniging Tornax een beachvolleybaltoernooi op zwembad de Meene. Er wordt in de middag (streeftijd is van 12.00 tot 18.00 uur) gespeeld in teams van twee, drie of vier personen. Dames en heren prestatief (vanaf 1e klasse niveau) spelen twee tegen twee. Dames en heren competitief (tweede en derde klasse niveau) spelen drie tegen drie. En mix recreatief (spelvreugde boven prestatie) speelt vier tegen vier waarbij altijd minimaal één dame in het veld moet staan. Het inschrijftarief is vijftien euro per team. Naast volleyballen is er de mogelijkheid om aan het eind van de middag aan te sluiten bij de barbecue. Kosten hiervan zijn tien euro per persoon. Opgeven kan via de website van Tornax. Voor de inschrijving geldt: vol is vol.


www.tornax.nl/beachvolleybal

KunstKring exposeert schilderijen Ria Pelgrom

RUURLO - De KunstKring Ruurlo is op veel terreinen van kunst en cultuur actief en wil daarbij zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven daaraan deel te nemen. Dat kan zijn door cursussen te organiseren die een kunstzinnig karakter hebben, maar ook door plaatselijke of regionale kunstenaars een podium te bieden om hun werk ten toon te stellen. Een kunstenaar die dit keer in de gelegenheid wordt gesteld is Ria Pelgrom. Zij exposeert haar schilderijen van 17 augustus tot en met 4 oktober in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. De opening, waarbij iedereen welkom is, is op vrijdag 17 augustus om 16.30 uur.

Het werk van Ria Pelgrom is heel gevarieerd en kleurrijk. Vanuit haar opleiding heeft ze een passie voor stoffen en structuren ontwikkeld en die vind je terug in haar schilderijen. De werken worden ogenschijnlijk losjes en direct geschilderd, maar juist dat vereist talent en techniek. Vaak worden meerdere lagen over elkaar heen aangebracht om de gewenste structuur te krijgen. Soms wordt de kijker verrast door stukken stof in de verf, wanneer zij voor de collagetechniek koos. Haar inspiratie vindt ze dichtbij: in de actualiteit van krant of tijdschrift of zomaar, tijdens een wandeling in de omgeving.
Ria wordt steeds vrijer in haar werk. De laatste jaren laat zij zelfs een specifieke onderwerpkeuze achterwege. De eerste streken op het doek borrelen spontaan op, waarna ze zich verder laat leiden door haar intuïtie en talent. Die vertellen haar ook wanneer een werk af is. Deze werkwijze, zonder voorbeeld of vooropgezet onderwerp, geeft haar een grote vrijheid. Achteraf blijkt er toch een serie met een bepaald thema te zijn ontstaan, ingekleurd door haar gevoel in die fase. Zij schildert al vele jaren. Ze volgde lessen bij Diana Huyts en Jos Klaver en heeft verschillende succesvolle exposities in Overijssel en Gelderland op haar naam staan. In Ruurlo exposeerde ze al eens tijdens de KijkKastKunstRoute 2016 en heel recent tijdens de editie van dit jaar. Ook had zij een succesvol aandeel in het Hexagon-project van de KunstKring Ruurlo enkele jaren geleden.

Inschrijven voor beachvolley kan nog

RUURLO - Zaterdag 11 augustus houdt volleybalvereniging Tornax een beachvolleybaltoernooi op zwembad de Meene. Er wordt in de middag (streeftijd is van 12.00 tot 18.00 uur) gespeeld in teams van twee, drie of vier personen. Dames en heren prestatief (vanaf 1e klasse niveau) spelen twee tegen twee. Dames en heren competitief (tweede en derde klasse niveau) spelen drie tegen drie. En mix recreatief (spelvreugde boven prestatie) speelt vier tegen vier waarbij altijd minimaal één dame in het veld moet staan. Het inschrijftarief is vijftien euro per team. Naast volleyballen is er de mogelijkheid om aan het eind van de middag aan te sluiten bij de barbecue. Kosten hiervan zijn tien euro per persoon. Opgeven kan via de website van Tornax. Voor de inschrijving geldt: vol is vol.

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Armoedebeleid uit verschillende invalshoeken bekeken

'Bijstand is geen status quo'

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - In een vierluik bekijkt Achterhoek Nieuws het fenomeen armoede vanuit verschillende invalshoeken. Zo stelt de gemeente Winterswijk stelt ten doel in 2040 geen armoede meer te kennen. Evengoed ligt het percentage inwoners met een laag inkomen hoger dan het landelijk gemiddelde en stijgt de deelname aan de voedselbank alleen maar. Dat maakt de uitdaging des te belangrijker. In dit tweede deel beschouwen wij de inzet van de sociale dienst en het fenomeen bijstandsgerechtigden. In de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk worden de werkzaamheden verricht door de SDOA, de gemeente Aalten heeft het werk uitbesteed aan Laborijn, waarin de gemeenten Aalten, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland samenwerken.

Als uitvoeringsorganisatie van de gemeente is er de sociale dienst. Voor de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland is dit Sociale Diensten Oost Achterhoek (SDOA). Burgers die geen enkel ander vangnet hebben, kunnen aanspraak maken op de bijstand in Nederland. Hans Ebbers en Hans Bussink werken bij SDOA specifiek op het terrein van het minimabeleid en re-integratie in de samenleving. Het getal van meer dan een miljoen 'armsten' in Nederland is schrikbarend hoog, vinden ook de beide heren. "Bijna 1600 inwoners van onze gemeenten krijgt een bijstandsuitkering, Winterswijk telt er bijna 600."

Bijstand
Een burger heeft recht op een bijstandsuitkering als hij geen inkomen heeft, geen spaargeld, alimentatie of vanuit andere eigen voorzieningen rond kan komen. "Eerst gaan we in gesprek over de mogelijkheden van werk: kan dat, hoe snel en hoeveel. Daarna spreken we over andere mogelijkheden van inkomen creëren. Bijstand is echt het laatste vangnet", zo leggen de heren uit. In de huidige participatiemaatschappij wordt geïnvesteerd in deelname aan de samenleving. "En daarmee is het hebben van bijstand geen status quo, maar een tijdelijke oplossing die zo kort mogelijk moet duren."

Granieten bestand
In de volksmond worden ze bijstandtrekkers genoemd: burgers die langdurig in de bijstand zitten. Ze zijn niet bemiddelbaar naar werk, ook niet op de langere termijn. De SDOA ziet van vader op zoon hele families langdurig genieten van een uitkering. "We noemen dat het granieten bestand."
Wim Aalderink, wethouder gemeente Winterswijk van arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening, stelde driekwart jaar geleden dat deze intergenerationele armoede opgelost gaat worden: "We moeten niet, zoals in de Bijbel staat of in de geschiedenis lang is geloofd, armoede als een onvermijdelijk gegeven van het leven beschouwen. Dat als je geboren bent voor een dubbeltje je nooit een kwartje kunt worden. Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen." Van ambitie naar realiteit is echter nog een lange weg te gaan.

Nieuwe denktrant
Volgens Hans Ebbers van SDOA is de investering begonnen. "Onze klantmanagers zijn experts op het gebied van matchen van burgers met participatie en werk. Zij kijken naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen." Nieuwe tijden vragen om nieuwe wegen om te bewandelen. "We geven meer maatwerk dan voorheen en fixeren ons minder op de protocollen en procedures." De Sociale Dienst zegt hiermee een grotere flexibiliteit na te streven. "In de komende jaren zijn er 150.000 banen in de zorg nodig. Dat biedt voor ons kansen om burgers om te scholen of in te zetten in de zorg."

Het geheel is onderdeel van de terugtrekkende overheid, die meer verantwoordelijkheid neerlegt bij de burger. Bussink: "Meer investeren in de mens dan in het papier, waardoor het uiteindelijk goedkoper is." Op een bijeenkomst over armoede en eenzaamheid waar Achterhoek Nieuws was uitgenodigd, werd hier anders tegenaan gekeken: "Het ontbreekt aan besturen met lef en de durf om te investeren. De sociale dienst is teveel gericht op controleren, niet op meedenken." Er wordt gepleit voor een regionale proef waarin burgers actief gecoacht worden op budget, levensstijl en het nemen van eigen regie.

Armoedeval
Alles ten spijt, ziet de SDOA geen afname van armoede, ondanks een aantrekkende economie. "De grootste zorgen zitten bij de 45-plussers," zo meent Hans Ebbers. "Hun kans op de arbeidsmarkt daalt." Inkomsten uit werk moeten voldoende zijn om weggevallen toeslagen als iemand in de bijstand zit, te compenseren. "En dat is moeilijker als je ouder bent. Dat heet de armoedeval: er op achteruit gaan als je van een uitkering naar betaald werk gaat. Bijvoorbeeld omdat door je arbeidsloon je geen recht meer hebt op huurtoeslag."

Participatieladder
Het bespreken van dit onderwerp leidt tot een besef dat de oplossingen niet gemakkelijk zijn. Een meetinstrument van de SDOA is de participatieladder: hoe hoger op de ladder, hoe meer zelfstandig. Meer dan de helft van de huidige cliënten met een bijstand komt niet verder dan sport 3. "Dat betekent dat mensen nog geen betaald werk hebben, mondjesmaat deelnemen aan het sociale leven en waarschijnlijk amper een daginvulling hebben. En dat is schrikken", aldus Hans Bussink. Ook het niet kunnen meedoen aan sport, studie of muziekschool is onderdeel van armoede.

Hengel en vis
De toekomstvisie om in 2040 geen armoede meer te kennen in Winterswijk is op zijn minst ambitieus, zo vindt het SDOA. "De cijfers geven alle reden om anders te werken, maar makkelijk is dat niet." De praktijk is zoals altijd weerbarstiger. Ebbers: "Ik bezocht laatst de Voedselbank en begreep niet dat iedereen zomaar eten kreeg. Geef ze een hengel en leer ze vissen, in plaats van wekelijks een vis te geven", zegt hij spreekwoordelijk. "Er werd mij gezegd dat veel cliënten eerst moeten leren waar vissen zwemmen en hoe een hengel werkt, voordat dat kan. En dat ondertussen wel de buik gewoon knort. Dat was een eye-opener voor mij."

Geef ze geld
Er heerst armoede in Winterswijk onder minder dan 5% van de bevolking. Veel hoogopgeleide burgers werken bij hulpverlening, overheid en SDOA om hen te integreren in de maatschappij en te controleren op bijstandsfraude. Is een basisinkomen niet de investering die onder de streep goedkoper is en de burger de regie geeft over inkomsten?
Ebbers en Bussink volgen deze gedachte. "Maar het is te duur, denken we. Uitkeringen worden door de landelijke overheid betaald, een experiment op het basisinkomen niet."

Gemeente Winterswijk heeft in 2016 laten blijken niet mee te willen doen met een experiment. Evengoed nam op 1 juni van dit jaar GroenLinks Winterswijk het initiatief om een amendement in te dienen om de mogelijkheden ervan te onderzoeken. Samen met PvdA en D66 is dit amendement ingediend en aangenomen. De discussie op dit vlak is vooralsnog niet gesloten.

Volgende week belichten we de visie van een cliënt van de Voedselbank.

Bronnen: Symposium 'Winterswijk armoedevrij in 2040', januari 2018 en de daarvoor geschreven stukken

Factsheet Armoede met vergelijking tussen Winterswijk, Oost-Gelre, Aalten, Berkelland t.o.v. Nederland

Cijfermateriaal is aangeleverd door SDOA op basis van hun administratieve gegevens.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo

Vertrekken voor de fietsvierdaagse kan bij de VVV Ruurlo. Foto: PR

RUURLO - De fietscommissie van de VVV Ruurlo heeft voor de fietsvierdaagse mooie afwisselende routes uitgezet. Van 21 tot en met 24 augustus kan er dagelijks gefietst worden vanuit de VVV, Kerkplein 20, vanaf 9.00 uur.
De tochten zijn circa veertig of circa zestig km lang, niet bewegwijzerd. Voor de langste afstand dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. Deelname aan de fietsvierdaagse kost 12,50 euro per persoon; een dagkaart kost vier euro per persoon.
Hoeveel van de vier dagen men wil fietsen, bepaalt de deelnemer zelf.

De fietsliefhebber kan kennis maken met een groot gedeelte van de karakteristieke Achterhoek, het coulisselandschap. De routes lopen door bossen en langs beken en houtsingels. Onderweg is er voldoende gelegenheid te rusten, iets te gebruiken of te bezichtigen. Na afloop ontvangt iedereen die alle vier dagen heeft meegefietst, een herinneringsmedaille. Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid onder genot van een glaasje fris even na te praten over de gefietste route.
Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig. Alle informatie over de Ruurlose fietsvierdaagse is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, Kerkplein 20, tel. 0573-453926. Geen voorinschrijving mogelijk.

Leden Rotaryclub Barchem proberen Ruurlose bomen te redden

Twee keer in de week wordt driehonderd liter grondwater in melkbussen aangevoerd om de bomen van water te voorzien. Foto: PR

RUURLO – Ruurlose leden van Rotaryclub Barchem zijn de voorbijgaande weken druk in de weer om de nieuwe aanplant op de hoek van de Enkeerdlaan – Nieuwe Weg van water te voorzien.

Vertrekken voor de fietsvierdaagse kan bij de VVV Ruurlo. Foto: PR

Twee keer in de week wordt driehonderd liter grondwater in melkbussen aangevoerd om de bomen van water te voorzien. Deze veertien bomen zijn eind vorig jaar geschonken aan de Ruurlose gemeenschap ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Rotaryclub Barchem. Door de enorme droogte van de afgelopen maanden dreigen de bomen te bezwijken. De gemeente Berkelland, verantwoordelijk voor het onderhoud, kon onvoldoende tijd vrijmaken om de bomen van water te voorzien waarop de leden Wim Rijkenbarg en René Swienink besloten om dan zelf maar als 'waterdragers' te gaan functioneren. Zo het er nu uitziet zullen de meeste bomen door de droogte het overleven.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo

RUURLO - De fietscommissie van de VVV Ruurlo heeft voor de fietsvierdaagse mooie afwisselende routes uitgezet. Van 21 tot en met 24 augustus kan er dagelijks gefietst worden vanuit de VVV, Kerkplein 20, vanaf 9.00 uur.

De tochten zijn circa veertig of circa zestig km lang, niet bewegwijzerd. Voor de langste afstand dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. Deelname aan de fietsvierdaagse kost 12,50 euro per persoon; een dagkaart kost vier euro per persoon. Hoeveel van de vier dagen men wil fietsen, bepaalt de deelnemer zelf. De fietsliefhebber kan kennis maken met een groot gedeelte van de karakteristieke Achterhoek, het coulisselandschap. De routes lopen door bossen en langs beken en houtsingels. Onderweg is er voldoende gelegenheid te rusten, iets te gebruiken of te bezichtigen. Na afloop ontvangt iedereen die alle vier dagen heeft meegefietst, een herinneringsmedaille. Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid onder genot van een glaasje fris even na te praten over de gefietste route.
Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig. Info: VVV-kantoor, Kerkplein 20, tel. 0573-453926. Geen voorinschrijving mogelijk.

Drie vluchten PV Roderlo

RUURLO – Maar liefst drie vluchten stonden er afgelopen weekeinde op het programma voor de leden van de Ruurlose postduivenvereniging Roderlo. De jonge duivenvlucht vond vanuit Bierges in België plaats. De duiven werden hier 's morgens om 7.30 uur gelost met een westenwind. De afstand op deze vlucht bedroeg 198 kilometer. De eerste duif werd om 10.15 uur geklokt door Jan Ras. De uitslag: J. Ras 1-3-4-6-7; Gebr. Meulenveld 2-5; J.H.J. Meulenveld 8-9-10; J.H. Ter. Maat 12; G. Halfman 13. De Eendaagse fondvlucht vond vanuit Chateaudun in Frankrijk plaats, hiervan bedroeg de afstand 575 kilometer. De duiven werden hier om 7.15 uur gelost. De eerste duif werd hier om 18.04 uur geklokt door Jan Meulenveld. De uitslag: J.H.J. Meulenveld 1-3; Team. Wopereis 2. De Fondvlucht voor de duiven werd vervlogen vanuit Periqueux in Frankrijk. De duiven werden vrijdagmorgen om 10.30 uur gelost met een noord westen wind. De afstand op deze vlucht bedroeg 752 kilometer. De eerste duif op deze vlucht werd zaterdag om 13.27 uur geklokt door Harrie Brundel. De uitslag: H. Brundel 1.

Reurlse Zommerdagen: verrassende vernieuwingen maar ouderwets gezellig

RUURLO – Een vakantieborrel, een oecumenische kerkdienst, de brandweermiddag, een boerderijfietstocht, de korenavond, de braderie en internationale folklore. Het centrum van Ruurlo staat van zaterdag 11 tot en met woensdag 15 augustus bol van de activiteiten. In samenwerking met Stichting Mooi in Ruurlo en diverse Ruurlose verenigingen vinden dit jaar de Reurlse Zommerdagen plaats.

De aftrap van de Reurlse Zommerdagen vindt zaterdag 11 augustus plaats om 20.00 uur in de tent op het Kerkplein met een vakantieborrel. Tijdens deze feestelijke avond die de Stichting Mooi in Ruurlo organiseert is de laatste mogelijkheid de oude Pompdagenmunten in te leveren. De muzikale omlijsting wordt deze avond verzorgd door de band Saints 'n Sinners en DJ T-Cota.

Zondag 12 augustus om 10.00 uur verzorgt de Raad van Kerken Ruurlo-Barchem een oecumenische kerkdienst in de tent op het Kerkplein. Voorgangers zijn Swenne Bijzet en Wil Matti. Het Thema is 'Levend water'. Wil Kok en Desiree Langelaar zorgen voor de muzikale begeleiding. Na afloop van de viering is er koffie/thee en limonade voor de kinderen.

Maandagmiddag 13 augustus vanaf 13.30 uur is er de traditionele brandweermiddag voor de jeugd; vertrek vanaf het Kerkplein. Brandweerwagens van de Brandweer Ruurlo met zwaailichten en sirenes rijden af en aan om de jeugd naar de locatie bij De Heikamp te brengen. Onder leiding van de Ruurlose brandweerlieden kunnen allerlei waterspelletjes worden gedaan. Deze middag staat garant voor veel lol en spektakel.

Op dinsdagmorgen 14 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur kan er worden gestart voor de fietstocht 'De boer op' langs diverse agrarische bedrijven. Bij verschillende bedrijven zijn de deelnemers welkom om een kijkje in de keuken te nemen. Start tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf de parkeerplaats van café-restaurant De Keizerskroon aan de Dorpsstraat 15 in Ruurlo. Volwassenen betalen twee euro, kinderen tot en met twaalf jaar één euro voor de deelname.

Korenavond
Dinsdagavond 14 augustus houdt het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder in de tent op het Kerkplein weer korenavond met medewerking van Efkes Anders (Barchem), Surprisekoor (Lochem), Berkelzangers (Borculo), Songs4all (Groenlo) en Schouder aan Schouder (Ruurlo). Er zullen in totaal maar liefst zo'n 170 koristen met muzikanten optreden. De avond begint om 19.00 uur en wordt gepresenteerd door de bekende Ruurlose kunstenares/zangeres Hilda Haselber.

Folkloredag
Woensdag 15 augustus houdt dansgroep de Achterhookse Folkloredansers voor de 39ste keer een braderie en internationale folkloredag in het centrum van Ruurlo. De braderie omvat vele kramen, oude ambachten, oldtimers (tractoren en motoren) en oud-Hollandse kinderspelen. De organisatie is er in geslaagd bijzondere folkloristische groepen naar Ruurlo te halen. Deze groepen zijn zowel 's middags als aan het begin van de avond te bewonderen.

Als speciale gast wordt dit jaar Grupo Folclore Boa Nova uit Madeira verwelkomd; een dansgroep uit Portugal. De kleurrijke folkloregroep komt uit Funchal, de hoofdstad van het Portugese bloemeneiland Madeira. De naam van de groep is afgeleid van de kapel en parochie die gelegen is in de oude wijk Quinta da Boa Nova, de geboorteplaats van de belangrijkste medeoprichter: Luís da Paixão Fernandes. De familie heeft zich al generaties lang ingezet voor de karakteristieke culturele elementen van het eiland. Na de oprichting in 1965 is de groep door de regionale regering in 1994 officieel erkend als een instelling van openbaar nut. Het is een lust voor het oog de groep te zien dansen en musiceren. De kleding van dansers en muzikanten is bijzonder gevarieerd en vooral erg kleurrijk. De muziekinstrumenten die in de folklore van Madeira gebruikt worden, verdienen extra aandacht, omdat ze zo verschillend en authentiek zijn. Het is opmerkelijk hoe de folklore leeft op Madeira. De groep heeft nog steeds aanwas van kinderen en jongeren van Madeira die – tezamen met ouderen – enthousiast dansen en muziek maken. De dansgroep heeft gedurende haar bestaan deelgenomen aan tientallen festivals in vele Europese landen, waaronder Nederland en België. In 2016, bij haar vijftigjarig bestaan, werd de groep geprezen vanwege haar grote bijdrage aan het uitdragen van de folklore en cultuur voor het eiland.

De dansgroep verzorgt op woensdagmorgen een optreden bij woonzorgcentrum De Bundeling. De optredens beginnen 's morgens om 10.00 uur en alle bewoners van De Bundeling, de Garven en de Schoven zijn hiervoor uitgenodigd.
Verder treden tijdens de folkloredag de Volkstanzgruppe Marbeck uit Duitsland, Ons Boeregoed uit Zeeland, dansgroep Oostzaan uit het Noord-Hollandse Oostzaan en de folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken op. De dansen worden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van 'H &A' - een duo met Reurlse roots - en DJ Alex.

Braderie
De braderie is vanaf 14.00 uur open en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden. Op de oldtimershow in de straten rond het plantsoen zijn weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen. Daarnaast zijn er niet alleen demonstraties van oud-Hollandse kinderspelen maar kan men daaraan ook zelf deelnemen. 's Avonds wordt op het grote podium in de tent op het Kerkplein ruimte gemaakt voor feestelijke muziek. De Ruurlose band De Sleppers en het Brook Duo uit Markelo maken er ongetwijfeld weer een buitengewone gezellige avond van. Alle activiteiten zijn gratis, alleen voor de fietstocht wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Drie vluchten PV Roderlo

RUURLO – Maar liefst drie vluchten stonden er afgelopen weekeinde op het programma voor de leden van de Ruurlose postduivenvereniging Roderlo. De jonge duivenvlucht vond vanuit Bierges in België plaats. De duiven werden hier 's morgens om 7.30 uur gelost met een westenwind. De afstand op deze vlucht bedroeg 198 kilometer. De eerste duif werd om 10.15 uur geklokt door Jan Ras. De uitslag: J. Ras 1-3-4-6-7; Gebr. Meulenveld 2-5; J.H.J. Meulenveld 8-9-10; J.H. Ter. Maat 12; G. Halfman 13. De Eendaagse fondvlucht vond vanuit Chateaudun in Frankrijk plaats, hiervan bedroeg de afstand 575 kilometer. De duiven werden hier om 7.15 uur gelost. De eerste duif werd hier om 18.04 uur geklokt door Jan Meulenveld. De uitslag: J.H.J. Meulenveld 1-3; Team. Wopereis 2. De Fondvlucht voor de duiven werd vervlogen vanuit Periqueux in Frankrijk. De duiven werden vrijdagmorgen om 10.30 uur gelost met een noord westen wind. De afstand op deze vlucht bedroeg 752 kilometer. De eerste duif op deze vlucht werd zaterdag om 13.27 uur geklokt door Harrie Brundel. De uitslag: H. Brundel 1.

Reünie van belijdeniscatechisanten uit jaren 60 en 70

De belijdeniscatechisanten uit 1966 voor de voormalige pastorie aan de Domineesteeg met onder meer dominee Barnard .Foto: PR.

RUURLO – In het winterseizoen kwamen in het verleden de jongeren in de leeftijd van rond de achttien jaar massaal naar catechisatielessen. Daar lazen ze samen dan met de dominee de Bijbel, baden ze tot God en bespraken ze allerlei onderwerpen. Dat kon iets van de leer van de kerk zijn. Maar ook voor praktische onderwerpen had men aandacht. Op de zondag voor Pasen, Palmpasen vond dan de openbare belijdenis in de kerk plaats. Veelal in een nieuw pak of jurk die men speciaal voor het 'aannemen' had gekocht. Het 'aannemen' was meer dan een simpel ritueel om aan het avondmaal te mogen. Het was meer dan iets 'dat er gewoon bij hoorde.

Door Jan Hendriksen

"Het is in principe te vergelijken met een huwelijk, behalve dat het hier niet om de keuze voor een levenspartner gaat, maar om die voor de 'Levenspartner'," zo verklaart dominee Tinus Gaastra van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. In aanloop naar de officiële ingebruikname van de vernieuwde Dorpskerk nam hij het initiatief om op zondag 30 september een speciale dienst en reünie te organiseren voor alle catechisanten die tussen 1960 en 1975 belijdenis hebben gedaan bij de voormalige Hervormde Gemeente Ruurlo. En in die jaren waren er dat jaarlijks enkele tientallen. "Daarbij behoren ook nadrukkelijk die personen die niet meer in Ruurlo wonen en die zich hebben laten uitschrijven uit de voormalige Hervormde Gemeente Ruurlo of de huidige Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem", zo verklaart dominee Gaastra. Voor elke jaargang heeft Gaastra een contactpersoon benaderd die de catechisanten uit dat jaar persoonlijk benadert. Daarvoor heeft Gaastra de ledenlijst van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem geraadpleegd. De speciale dienst die Gaastra op zondag 30 september voor de reünie voor ogen heeft zou voorbereid kunnen worden met een aantal van deze belijdeniscatechisanten. "En al naar gelang hun ideeën zou het mooi zijn als we deze dienst ook een 60'er jaren tintje zou kunnen geven met gezangen of met voordrachten uit die periode. En de dienst en de reünie zou bijvoorbeeld afgesloten kunnen worden met een lunch in gemeentecentrum De Sprankel", aldus Gaastra.

Uitnodigingsbrief
Inmiddels heeft het idee van Gaastra vastere vormen aangenomen en wordt er geprobeerd om alle adressen (het liefst met e-mailadres) op te sporen van diegenen die tussen 1960 en 1975 zijn 'aangenomen'. Voor hen, die nog in Ruurlo wonen en staan ingeschreven is het adres bekend en zij ontvangen op korte termijn een uitnodigingsbrief voor de 'reünie' op 30 september.

Aanmelden
Tinus Gaastra: "We zijn nog specifiek op zoek naar hen die verhuisd zijn naar buiten Ruurlo in de loop der jaren en ook naar mensen die in Ruurlo zijn blijven wonen maar zich hebben laten uitschrijven." Over de jaren 1972, 1973 en 1974 beschikt men niet over de gegevens. Diegenen die in die jaren zijn aangenomen als lidmaat kunnen zich melden bij Tinus Gaastra via het e-mailadres tinusgaastra@gmail.com. Ook andere reacties zijn op korte termijn welkom.

Column

9 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Workshop Schilderen voor kinderen

Op donderdag 9 en 16 en op dinsdag 21 augustus van 13.00 – 17.00 uur.

Kulturhus Ruurlo

Ruurlo

Het MAG museum

Geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Borculo

Stadswandeling

Toeristische Informatie Borculo

10 augustus

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

11 augustus

Reurlse Zommerdagen

Kerkplein

Ruurlo

Tornax Beachvolleybaltoernooi 2018

Zwembad de Meene Ruurlo

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Het MAG museum

Geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

12 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Het MAG museum

Geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Borculo

Moonlighttocht de Jappe

Toeristische Informatie Borculo

13 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Brandweermiddag Ruurlo

Heikamp

14 augustus

Reurlse Zommerdagen

Kerkplein

Ruurlo

Hap en Trap Ruurlo

VVV Ruurlo

Ruurlo

Hap en Stap Ruurlo

VVV Ruurlo

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Workshop Schilderen voor kinderen

Kulturhus Ruurlo

15 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Gelselaar

Broodjes bakken bij Erve Brooks

Ruurlo

Braderie en Folkloredag Ruurlo

Schietkroontje café rest. de Keizerskroon

Ruurlo

Reurlse Zommerdagen

Kerkplein

16 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Workshop Schilderen voor kinderen

Kulturhus Ruurlo

Ruurlo

Het MAG museum

Geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

het MAG museum

Borculo

Stadswandeling

Toeristische Informatie Borculo

17 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

18 augustus

Beltrum

Boerenland Wandeltocht Beltrum in teken van paarden en natuur

Bezoekerscentrum Het Noasman

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Het MAG museum

Geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Eibergen

Berkelzomp vaart

Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen

19 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Het MAG museum

Geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Borculo

Moonlighttocht de Jappe

Toeristische Informatie Borculo

20 augustus

Borculo

Varen met de Berkelzomp "Jappe

Toeristische Informatie Borculo

21 augustus

Ruurlo

VVV Fietsvierdaagse Ruurlo

Kerkplein

Borculo

Varen met de Berkelzomp "Jappe

Toeristische Informatie Borculo

Ruurlo

Hap en Trap Ruurlo

VVV Ruurlo

Ruurlo

Hap en Stap Ruurlo

VVV Ruurlo

Ruurlo

Workshop Schilderen voor kinderen

Kulturhus Ruurlo

Rommelmarkt Vrouwen van Nu Ruurlo:
'Vrouwen bloot, handel dood'

Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – De vaste marktverkopers van de Ruurlose weekmarkt op het Kerkplein weten het al jaren: "Vrouwen bloot handel dood". Dit gezegde was ook zaterdag van toepassing. De publieke belangstelling en de 'handel' tijdens de jaarlijkse rommelmarkt van de Vrouwen van Nu Ruurlo bleef door de hoge zomerse temperaturen achter in de vergelijking met de voorgaande edities. Maar toch keek Dini Ligterink van de Rommelmarktcommissie van de Vrouwen van Nu Ruurlo tevreden terug op de 26ste editie.

Door Jan Hendriksen

"Zeker kwalitatief hadden we vandaag goede spullen te koop. Tijdens de tweemaandelijkse inbreng op de eerste zaterdag van de even maanden hebben we veel goede spullen ingenomen. En daar zijn we zeer content mee. Die gingen dan ook grif over de 'toonbank'," aldus Ligterink. Samen met enkele tientallen leden en met hulp van de nodige 'mansleu' zorgden de vrouwen voor een overzichtelijke rommelmarkt. Vooral in de eerste twee uur wist het publiek de weg naar de markt te vinden. Na het middaguur ebde de belangstelling weg. Daarom was men zaterdag om twee uur al druk in de weer om de overgebleven spullen weer op te ruimen. "De nog goede bruikbare goederen gaan terug in de opslag. De minder goede gaan naar de stort en de niet verkochte boeken schenken we aan de oud-papieractie van vv Ruurlo. En aan de spullen waar een 'stekker' aanzit worden voor een klein bedrag aan een opkoper uit Terborg verkocht die het naar een weeshuis in Polen brengt."

Een groot deel van de opbrengst van de mark komt ten goede aan de algemene activiteiten die de vereniging organiseert. Ligterink: "En een deel wordt geschonken aan de Kerstmiddag die we voor de Ruurlose ouderen organiseren." Ligterink sprak zaterdag de twijfel uit of de rommelmarkt op termijn zijn bestaansrecht behoudt. "We worden met z'n allen steeds ouder. Het valt sommige vrijwilligers zwaar. En of we in de toekomst onze vaste opslaglocatie kunnen behouden is ook nog de vraag. Kunnen we daar niet meer terecht dan zou het zo maar kunnen zijn dat we een punt achter de rommelmarkt moeten zetten. En dat zou ontzettend jammer zijn. Wie nog een geschikte ruimte voor ons weet. Laat het ons weten."

Tijdelijk verbod op onttrekken grondwater in Stelkampsveld

In en om het Stelkampsveld geldt een verbod op het onttrekken van grondwater. Foto: WRIJ

BARCHEM/BORCULO - Om schade aan het kwetsbare natuurgebied Stelkampsveld nu en in de toekomst te beperken, stelt het waterschap een tijdelijk verbod in voor het onttrekken van grondwater voor beregenen/besproeien in het gebied. In dit Natura 2000 gebied heeft de grondwaterstand de kritische ondergrens bereikt door de aanhoudende droogte. Het verbod geldt voor alle onttrekkingen van particulieren en bedrijven in een zone van 200 meter om het gebied. Het gaat in op vrijdag 3 augustus 2018 18.00 uur voor onbepaalde tijd. Daarnaast blijft een soortgelijk beregeningsverbod gelden voor enkele andere natuurgebieden in het werkgebied van het waterschap.

Eerder al riep het waterschap particulieren, bedrijven en andere organisaties op om zuinig om te gaan met grondwater in en om kwetsbare natuurgebieden. Een algemeen grondwateronttrekkingsverbod is echter niet aan de orde.
Het Natura 2000-gebied Beekvliet-Stelkampsveld, tussen Barchem en Borculo, is een gebied met bijzondere natuurwaarden. Het is kwetsbare "natte natuur", dat wil zeggen moerassig gebied, erg droogtegevoelig en afhankelijk van de grondwaterstand. Het grondwater heeft momenteel de kritische ondergrens bereikt van 0.60 tot 1.20 meter en de verwachting is dat de komende periode de grondwaterstand nog verder zakt. Om de schade te beperken en de hersteltermijn te verkorten is dit (tijdelijke) verbod ingesteld. Het verbod geldt voor alle onttrekkingen om te beregenen/besproeien voor zowel particulieren als bedrijven in een zone binnen 200 meter.

Samen met Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werkt het waterschap samen aan het ontwikkelen en het herstel van de bijzondere natte natuur van Stelkampsveld. Deze maatregelen zijn dan ook in nauw overleg met deze partners tot stand gekomen.

Maatwerk
De Achterhoek is één van de droogste regio's van Nederland. Het waterschap werkt hard om ervoor te zorgen dat het nog aanwezige grond- en oppervlaktewater zo lang mogelijk beschikbaar blijft voor bijvoorbeeld natuur, landbouw en steden. We houden de situatie iedere dag nauwlettend in de gaten en volgen de ontwikkelingen in het watersysteem en de weersvoorspellingen op de voet. Samen met partners nemen we maatregelen op maat waar nodig. Wij begrijpen dat deze maatregelen ingrijpend kunnen zijn en vragen hiervoor begrip.

Grondwateronttrekkingen
Grondwateronttrekkingen kunnen het uitzakken van het grondwater versnellen waardoor de kans op blijvende natuurschade vergroot wordt. Een (tijdelijk) verbod voorkomt dit effect zoveel mogelijk.
Het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater (d.w.z. beken, sloten, vijvers), dat op 12 juli 2018 voor heel het werkgebied van het waterschap afgekondigd is, is nog steeds van kracht. Overtreders kunnen rekenen op een boete van 550 (particulieren) tot 1500 euro (bedrijven).

Natuurgebied Steenderen/Rha
Voor het gebied tussen Steenderen-Rha wordt het grondwateronttrekkingsverbod opgeheven. Uit nader onderzoek en inzicht blijkt een verbod een gering effect te hebben op de grondwaterstand. Het waterschap anticipeert hiermee ook op geactualiseerde Omgevingsvisie van Provincie Gelderland en het voorgenomen besluit van het waterschap later dit jaar om de bescherming van deze natuur van de kaart te halen. Het waterschap beoogt met haar maatregelen de zeer kwetsbare natuur te beschermen, maar houdt ook rekening met de andere functies zoals landbouw.

Randstedelingen op cultuursafari in de Achterhoek

ACHTERHOEK - In opdracht van Stichting Achterhoek Toerisme zijn in samenwerking met Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, vier Randstedelingen uitgenodigd om vanuit Amsterdam naar de Achterhoek te komen om zich daar te laten verrassen door het culturele aanbod.

Bij de Achterhoek denkt men aan rust, ruimte en natuur. De Achterhoek is dé plek om lekker te fietsen of te wandelen door het alom geprezen coulisselandschap. Maar de regio heeft zoveel meer te bieden. Het bruist er van de cultuur. Zo vind je er eeuwenoude kastelen en landgoederen, historische stadjes met voortreffelijke horeca én hele interessante musea.
Om de Achterhoek als culturele trekpleister op de kaart te zetten is Stichting Achterhoek Toerisme in 2015 de campagne gestart 'Musea in de Achterhoek'. Een unieke samenwerking tussen de Achterhoekse musea, waarbij inmiddels 29 deelnemers hun krachten bundelen. Museum More - Kasteel Ruurlo, maar ook De Lebbenbrugge (Borculo) en De Scheper (Eibergen) maken deel uit van het Achterhoekse samenwerkingsverband. De musea worden door de campagne regionaal maar vooral landelijk onder de aandacht gebracht. De bezoekersaantallen bij de Achterhoekse musea zijn de afgelopen jaren vors gestegen mede door de komst van nieuwe grote publiekstrekkers zoals Museum MORE in Gorssel, Museum MORE – Kasteel Ruurlo, Museum Villa Mondriaan in Winterswijk en de vernieuwde Musea Zutphen. Uit recent onderzoek door ZKA Leisure Consultants blijkt dat de bezoekersaantallen van de Achterhoekse musea in 2017 67% zijn gestegen ten opzichte van 2016.
In het kader van de campagne Musea in de Achterhoek heeft Stichting Achterhoek Toerisme een promotievideo laten maken waarvoor twee stellen uit de Randstad werden gevraagd om het culturele aanbod van de Achterhoek te komen verkennen. Deze film is tot stand gekomen in samenwerking met Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. In de film nodigt Taco Dibbits de twee stellen uit op cultuursafari naar de Achterhoek te gaan. Onderweg praat hij ze als hun digitale gids bij via de iPad. Een film hierover is te zien op www.musea-achterhoek.nl.

Randstedelingen op cultuursafari in de Achterhoek

Museum De Scheper. Foto: Peter Koopmanschap

ACHTERHOEK - In opdracht van Stichting Achterhoek Toerisme zijn in samenwerking met Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, vier Randstedelingen uitgenodigd om vanuit Amsterdam naar de Achterhoek te komen om zich daar te laten verrassen door het culturele aanbod.

Bij de Achterhoek denkt men aan rust, ruimte en natuur. De Achterhoek is dé plek om lekker te fietsen of te wandelen door het alom geprezen coulisselandschap. Maar de regio heeft zoveel meer te bieden. Het bruist er van de cultuur. Zo vind je er eeuwenoude kastelen en landgoederen, historische stadjes met voortreffelijke horeca én hele interessante musea.

Om de Achterhoek als culturele trekpleister op de kaart te zetten is Stichting Achterhoek Toerisme in 2015 de campagne gestart 'Musea in de Achterhoek'. Een unieke samenwerking tussen de Achterhoekse musea, waarbij inmiddels 29 deelnemers hun krachten bundelen.

De deel van De Lebbenbrugge. Foto: PR

Museum More - Kasteel Ruurlo, maar ook De Lebbenbrugge (Borculo) en De Scheper (Eibergen) maken deel uit van het Achterhoekse samenwerkingsverband.

De musea worden door de campagne regionaal maar vooral landelijk onder de aandacht gebracht. De bezoekersaantallen bij de Achterhoekse musea zijn de afgelopen jaren vors gestegen mede door de komst van nieuwe grote publiekstrekkers zoals Museum MORE in Gorssel, Museum MORE – Kasteel Ruurlo, Museum Villa Mondriaan in Winterswijk en de vernieuwde Musea Zutphen.
Uit recent onderzoek door ZKA Leisure Consultants blijkt dat de bezoekersaantallen van de Achterhoekse musea in 2017 67% zijn gestegen ten opzichte van 2016.

In het kader van de campagne Musea in de Achterhoek heeft Stichting Achterhoek Toerisme een promotievideo laten maken waarvoor twee stellen uit de Randstad werden gevraagd om het culturele aanbod van de Achterhoek te komen verkennen. Deze film is tot stand gekomen in samenwerking met Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. In de film nodigt Taco Dibbits de twee stellen uit op cultuursafari naar de Achterhoek te gaan. Onderweg praat hij ze als hun digitale gids bij via de iPad. Een film over hun cultuursafari in de Achterhoek is te zien op de website.


www.musea-achterhoek.nl

Fonds 2013 kent 41 bijdragen toe

BORCULO - De Stichting Fonds 2013, ontstaan na de verkoop van de Stichting Centrale Antenne Inrichting Borculo (SCAI), heeft in de vergadering van 12 juli nieuwe aanvragen voor projectbijdragen en evenementbijdragen behandeld.

Er zijn 45 aanvragen voor een evenementenbijdrage behandeld. Hiervan zijn er zes afgewezen. Totaal werd een bedrag van € 11.700,00 toegekend aan: vv GSV'63, Amicitia Geesteren, St. Zomerfeesten Haarlo (2x), straatversiering Morsmanshof, Buurtvereniging Bijkerkwartier, Buurt Goarbach, Haarlo Outdoor Survival,speeltuinvereniging Noord, studiekring Hendrik Willem Heuvel, fiets4daagse Borculo, St. Kijk op Kunst Borculo, buurtvereniging Morsmanshof, de Zonnebloem afd. Borculo, buurtvereniging Lochemseweg, Meester H.W. Heuvelstichting (2x), sportclub Haarlo (2x), huurdersvereniging Borculo, speeltuinvereniging de Koppel, optocht Haarlo de brugklassers, Oranjevereniging Gelselaar e/o, Hamelandse Menners, buurtvereniging Heer Rudolfstraat, Comt nu met Sangh, Sneeuwwitje en zeven dwergen Haarlo, buurtvereniging de Pas, The Mixgamers, stichting Promotie Borculo (2x), BOV, de mooiste vis van de zee Haarlo, speeltuinvereniging Noord, ouderraad Haarlo, vriendengroep Party Animals, Buurt Voshaarweg en de Schutterij Geesteren

Projectaanvragen
Er werden vier aanvragen voor een projectbijdrage ingediend. Twee aanvragen werden tot een bedrag van € 5.700,00 toegekend. Aan Erve Bussink (onder nadere voorwaarden) voor aanschaf duo-fiets en A-linker ( 4.000 euro ) , Gym Club Borchlo voor aanschaf Airtrack+brugleggers (1.700 euro). Eén aanvraag werd afgewezen en één aanvraag is aangehouden in afwachting van nog te ontvangen informatie.

Alle indieners ontvangen officieel bericht over de toekenning en de wijze van betaalbaar stellen van de bijdragen. Nieuwe aanvragen dienen voor 1 oktober ingediend te zijn om in de volgende vergadering behandeld te kunnen worden. De inmiddels aangepaste voorwaarden en beperkingen voor het indienen van een aanvraag staan op de website van de Stichting Fonds 2013: www.fonds2013.nl. Het e-mailadres is: info@fonds2013.nl. Belangrijke voorwaarde voor het indienen van een aanvraag is dat de activiteit in de voorbereidende fase dient te zijn. Reeds plaatsgevonden activiteiten komen niet voor een bijdrage in aanmerking. Voor de evenementbijdragen geldt de bepaling dat per organisatie maximaal twee aanvragen per kalenderjaar kan worden ingediend. Bij de projectbijdragen is het aantal bepaald op één aanvraag per kalenderjaar. Onvolledige aanvragen worden niet eerder in behandeling genomen dan nadat de gevraagde gegevens alsnog zijn ingeleverd.

Kunstwerk als actie tegen zwerfafval

Foto: Jaap de Boer

GEESTEREN - Jaap de Boer uit Geesteren stuurde een mailtje aan de redactie met twee foto's. Hij schrijft: "Je hebt de actie, het opruimen van het zwerfvuil, en je hebt preventieve maatregelen. Passend in dit laatste kader hoop je iemand aan het denken te zetten op ludieke wijze. Dit 'kunstwerk' heb ik daarom gemaakt." Natuurlijk plaatsen we de foto's graag, in de hoop dat het mensen een volgende keer doet besluiten om hun afval thuis, in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien, in plaats van ergens waar het niet hoort.

Foto: Jaap de Boer
De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route. "Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers." De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Zondagse wandeling op landgoed Zelle

De tuin van de familie Memelink. Foto: Anton Memelink

HENGELO/RUURLO - Elke maand organiseert IVN Noord-Midden Achterhoek een gratis wandeling voor iedereen. Op zondag 12 augustus is een mooie wandeling gepland met vooral veel aandacht voor het landschap op landgoed Zelle tussen Hengelo (Gld) en Ruurlo .De startplaats is bij de Zevensprong op de zichtlaan tegenover Huize Zelle aan de Ruurloseweg 92, in Hengelo (G).

Landgoed Zelle is een oud landgoed, want Het Goet te Selle wordt al in 1326 vermeld met als bezitter Pelgrim van Zelle. Sinds 1838 is het eigendom van de familie Van Dorth tot Medler. In 1840 krijgt Huize Zelle zijn huidige vorm in neoclassicistische stijl. Het hart van het landgoed, ongeveer 94 hectare, is nu een historische buitenplaats. Onderweg tijdens de wandeling zullen de natuurgidsen van het IVN vooral op de natuur en het landschap ingaan. De route loopt door een oud Achterhoeks gebied met een afwisseling van weilanden, akkers, houtwallen, bossen, oude bomen, zandwegen, gracht en slingerende bospaden. In het hart van het landgoed bevindt zich een lanenstelsel met een zichtlaan voor Huize Zelle en een zevensprong. Tijdens de wandeling passeren de deelnemers een waterdoolhof (staat nu droog) en een oude zwemvijver omringd met koningsvarens. De koffiestop onderweg is bij het informatiebord over brandrode runderen. Die grazen daar in een natuurlijke omgeving met een grote waterpoel (plas) in het midden. Deze koeien blijven het hele jaar buiten en kunnen goed leven op schrale gronden. De koffie of thee kost vijftig eurocent. Meelopen kost niks, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de zichtlaan voor Huize Zelle. De wandelroute is ruim vier kilomter. Bij voldoende interesse kan de wandelroute eventueel uitgebreid worden naar zes kilometer. Nadere informatie bij de hoofdgids Willem Boerman, tel. 06 50586340 of via het e-mailadres w.boerman@kpnmail.nl.

Zomersluiting Bibliotheek Eibergen

EIBERGEN - In de zomervakantie is de Bibliotheek Eibergen gesloten van maandag 13 augustus tot en met zaterdag 18 augustus.

In de maanden juli en augustus worden alle bibliotheekboeken, maar ook de dvd's, luisterboeken en tijdschriften voor zes weken uitgeleend.
Tijdens de sluitingsperiode van de Eibergse bibliotheek zijn de vestigingen Borculo, Ruurlo, Neede, Winterswijk en Groenlo van de Bibliotheek Oost-Achterhoek wel geopend. U kunt gedurende de sluitingsweek in al deze vestigingen terecht om uw boeken in te leveren én om nieuwe te lenen.

Elk jaar bieden de Nederlandse bibliotheken alle Nederlanders in de zomervakantie een cadeautje aan. De VakantieBieb biedt voor het vijfde jaar een mooi aanbod van boeken, die u gratis op uw tablet of mobiel kunt zetten. In de VakantieBieb zijn boeken te vinden voor volwassenen én voor kinderen. Deze kunnen, als ze eenmaal in de 'boekenkast' staan, ook gelezen worden als men geen WiFi heeft.
De app is verkrijgbaar in de AppStore en de PlayStore en kan gratis gedownload worden.

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."

De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Avondopenstelling van twee tuinen in Borculo

BORCULO - Op woensdagavond 15 augustus zijn twee tuinen in Borculo van 18 uur tot 21 uur open.

's Avonds zijn de kleuren vaak mooier zijn door het mildere licht en ook de geuren worden sterker. De open tuinen zijn van de familie Gosens, Irenestraat 16 en van de familie Memelink, Ruurloseweg 6. Beide families hebben een groot assortiment aan bloemen en planten. Naast een aantal gezellige zitjes, hebben ze allebei ook een vijver. De tuinen zijn gratis te bezoeken.

Internationaal voetbaltoernooi voor JO13 bij Sportclub Neede

De jeugdteams JO13 van Sportclub Neede, hier op bezoek bij Olminkhof, naast Boenders sponsor van de jeugd van Sp. Neede. Foto: PR

NEEDE - Op sportpark 't Haantje vindt op zaterdag 1 en zondag 2 september het internationale jeugdvoetbaltoernooi voor jongensteams onder 13 jaar plaats. De organisatie van dit Used Rides Europe JO13-toernooi ligt in handen van Sportclub Neede.

Het toernooi, dat voor het eerst plaatsvindt, kan meteen bogen op een sterk deelnemersveld. Naast de Nederlandse teams van Sparta Rotterdam, FC Utrecht, De Graafschap, Vitesse en het JO15-team van gastheer Sportclub Neede zijn dat teams van HJK Helsinki uit Finland, Legia Warschau uit Polen, TSG Hoffenheim uit Duitsland, Odense uit Denemarken en Manchester City uit Engeland. Namens de organisatoren zegt Kevin Vos: "We zijn erg blij met dit aansprekende deelnemersveld. Dat belooft mooi voetbal!"

Tegelijk betekent het ook een uitdaging voor de organisatoren. "We zijn nu op zoek naar gastgezinnen voor onze deelnemers. We hebben al ongeveer de helft van het aantal benodigde slaapplaatsen ingevuld. Wie in Neede of naaste omgeving wel als gastgezin wil fungeren, kan zich melden bij de secretaris van onze organisatiecommissie. Dat is Manon Geerts, per mail te bereiken via m.geerts@sportclubneede.nl. Zij kan ook meer informatie geven over wat er van een gastgezin wordt verwacht."

Daarnaast is men druk bezig met het werven van sponsoren. Er zijn aantrekkelijke mogelijkheden, in verschillende sponsorpakketten. Vos: "Daarvoor zijn al veel bedrijven benaderd, maar mocht er iemand zijn die informatie wil over die sponsorpakketten, dan kan hij terecht bij mij. Ik ben te bereiken via k.vos@sportclubneede.nl of sponsorcommissie@sportclubneede.nl."

In de komende weken houdt Achterhoek Nieuws u op de hoogte van de voorbereidingen voor het toernooi.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Ambachtelijke dag bij Erve Kots

In het museum is onder andere te zien hoe de smid te werk gaat. Foto: PR

LIEVELDE - Op donderdag 9 augustus houdt Erve Kots van 11.00 tot 17.00 uur een ambachtelijke dag in museum Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde.

In het museum zal die dag de olierosmolen, de klompenmakerij, de smederij en de zagerij in werking zijn, in boerderij Kots worden knipmutsen gemaakt en kan men kijken hoe doekrollen, manden vlechten en touwslaan in z'n werk gaan. In het Los Hoes breit Laura Grolse wanten volgens een eeuwenoud patroon.

Naast de vele oude ambachten zijn er ook 'ambachten' van deze tijd te zien, zoals hoeden maken, kralenwerk, wolvilten, borduren, origami, de dry brushtechniek en diamond painting.

Kinderen kunnen deze dag klomp beschilderen, broodbakken of lekker spelen in de speeltuin van het museum.
De ambachtenmarkt is leuk in combinatie met de Bier Experience. Dat is een interactieve rondgang door het Brouwhoes van hoog naar laag met doolhof, presentatie, en laserschieten voor het gehele gezin.

De entree bedraagt 4,50 euro voor volwassenen en kinderen betalen 2,25 euro entree.


www.ervekots.nl

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.


www.sbnlnatuurfonds.nl

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo 21 t/m 24 augustus Start 9.00-12.00 bij VVV, Kerkplein 20. Afstand ± 40 en 60 km. Deelname € 12,50 voor 4 dagen of € 4,- voor 1 dag. Inl. VVV Ruurlo 0573 453926.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046.