Contact Bronckhorst Noord

15 mei 2018

Contact Bronckhorst Noord 15 mei 2018


Nieuw kunstwerk prijkt op Vordense rotonde

Kunstenares Maria Roosen, wethouder Jan Engels en Wim Weenk (Welkoop Vorden) bekijken het nieuwe kunstwerk. Foto: Luuk Stam

VORDEN - Op de rotonde bij de Horsterkamp in Vorden is sinds maandag 7 mei het kunstwerk Rondom van de Arnhemse kunstenares Maria Roosen te zien. Samen met wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst onthulde de kunstenares het kleurrijke kunstwerk kort na de plaatsing maandagmiddag officieel.

Door Luuk Stam

De rotonde bij de Horsterkamp geldt als de entree van Vorden. Dat er hier kunst zou komen te staan, was al lange tijd bekend. Al in 2016 konden Vordenaren hun wensen voor een kunstwerk op de rotonde aangeven. Begin vorig jaar was er een stemronde met keuze uit drie ontwerpen. Een later ingediend alternatief ontwerp – de grasjurk van Antoine Peters – kreeg echter de meeste stemmen. Toch koos de gemeente Bronckhorst uiteindelijk voor het ontwerp van Roosen, een put van gekleurde glazen stenen. "Je kunt niet tijdens het spel de spelregels veranderen", herhaalde wethouder Engels bij de onthulling van het geplaatste werk de verklaring voor die keuze nog maar eens. "Daarnaast zou zo'n grasjurk heel veel onderhoud vragen." Maria Roosen was vooral vereerd met het feit dat het verkeer op de rotonde nu om haar werk heen rijdt. "Zoiets is wel ontzettend leuk", reageert de kunstenares, die voor haar creatie goed keek naar de landelijke omgeving en naar het heden en verleden van Vorden. Zo is het een put geworden zoals die vooral in het verleden veel in het Vordense landschap te zien was. Daarnaast verwijzen de acht stenen bovenop naar de acht kastelen die Vorden rijk is. Ook zijn deze stenen te zien als de kantelen boven op de muur bij een kasteel. "Ik vind het mooi als er in een werk meerdere lagen met een betekenis te ontdekken zijn", verklaart Roosen. De gekleurde stenen zorgen ervoor dat het kunstwerk bij het passeren alsmaar van karakter verandert. Kleurrijk is het in ieder geval aan alle kanten. "Nu is het een stralende dag, maar ook op een wat grijzere dag zorgt dit voor heel veel kleur", zegt Roosen. Voor de groene inkleding rondom het nieuwe kunstwerk – naast enkele hagen vooral veel lage beplanting – hebben Roosen en de gemeente Bronckhorst hulp gekregen van Wim Weenk van de Welkoop in Vorden. Ook hij was daarom bij de onthulling aanwezig. Het verkeer moest vanwege de onthulling van het kunstwerk soms heel even geduld hebben, maar al snel konden automobilisten de rotonde weer normaal in gebruik nemen. Alhoewel een rotonde met kunstwerk niet geheel alledaags is. Bij menigeen ging de blik bij het nemen van de rotonde dan ook even naar links.

Avondwandeling

VORDEN - Zaterdagavond 19 mei van 20.00 tot circa 22.00 uur kunnen belangstellenden vanaf de IVN-vlag nabij Stadsedijk 4 samen met gidsen van IVN de Oude IJsselstreek een avondwandeling maken door het Besseldersbos en over Landgoed 't Veld.

Het is een wandeling door nieuwe natuur met bospartijen, een heideveld, bloeiende heesters langs de paden, zichtlijnen én een waterplas met observatiehut. Bij gunstig weer hopen ze de boomkikker te horen, dit doet hij vanaf medio april rond zonsondergang. Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Info: Jannie Klein Lebbink, 0314-631779 of op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Pret met de Spartamet

Zondag 20 mei 2018 (Eerste Pinksterdag) is het weer zo ver, de 12-uurs Spartametrace van Wichmond. Meer dan 25 teams staan er die dag aan de start.

Kevin van Asselt prolongeert titel 'Sterkste man van Vorden'

Kevin van Asselt in actie. Foto: PR

Negen krachtpatsers leveren spannende strijd

VORDEN – Was het in de eerste editie van de 'Sterkste man van Vorden' in 2017 nog dat Kevin van Asselt vier van de vijf spelonderdelen wist te winnen en daarmee op gepaste afstand de titel, die voor het laatst was vergeven in de jaren tachtig van de vorige eeuw, zich toe te eigenen. Dat ging in de tweede editie van de 'Sterkste man van Vorden' vorige week donderdag op Hemelvaartsdag op de parkeerplaats van sporthal 't Jebbink toch even anders.

Onder het toeziend oog van ruim vierhonderd bezoekers wist Kevin van Asselt zijn titel te prolongeren. Maar dit jaar zat de concurrentie hem op de hielen en was het tot het eind toe nog spannend of Van Asselt zijn nummer één positie kon behouden. Zo moest Van Asselt gelijk al zijn meerdere erkennen aan Youri Kastermans bij het onderdeel 'deadlift' waarbij Kastermans 240 kilogram (!) wist te 'tillen'. Het onderdeel won Kastermans en daarmee melde hij zich direct als kanshebber voor de titel 'Sterkste man van Vorden'. Van Asselt revancheerde zich direct door het tweede onderdeel 'De Yoke race' naar zich toe te trekken door een stellage van tweehonderd kilo als snelste over tien meter heen en terug te brengen. Na onderdeel drie, het 'Auto trekken' was het Don Rouwen die zich in de top drie van het klassement meldde door dit onderdeel te winnen en daarmee de strijd om te titel openbrak, met nog twee onderdelen te gaan. Dat Van Asselt en Kastermans aan elkaar gewaagd waren, werd nog maar eens duidelijk bij het een na laatste onderdeel: 'gewicht heffen'. Waarbij een 65 kilogram wegende stang zo vaak mogelijk vanaf de grond, met gestrekte armen boven het hoofd, binnen een minuut moest worden uitgestoten. Rob Nijland, die als eerste diende aan te treden bij dit onderdeel, leek met negen herhalingen geruime tijd met de winst op onderdeel te gaan strijken. Echter waren het Kastermans en Van Asselt die met beide elf herhalingen Nijland wisten te overtreffen en daarmee de winst dienden te delen. Hierdoor werd duidelijk dat zij in een rechtstreeks duel bij het laatste onderdeel gingen strijden om de titel.

'Medley'
Het laatste onderdeel bestond uit een 'medley' waarbij de deelnemers een tractorband van honderdveertig kilogram vijf maal moesten 'flippen'. Vervolgens een aanhanger dienden te laden met een ijzeren balk en een autoband, die alvorens moest worden verplaatst over twintig meter en in een direct duel tegen hun naaste concurrent ten strijden gingen. Van Asselt wist het onderlinge duel met Kastermans te winnen en stelde zich daarmee de titelprolongatie veilig. Don Rouwen wist in de finale de snelste tijd te noteren en daarmee het laatste podiumplekje te bemachtigen.

Einduitslag
Einduitslag: 1. Kevin van Asselt 41,5 punten; 2. Youri Kastermans 36; 3. Don Rouwen 34,5; 4. Ramon Wagenvoort 26; 5. Rob Nijland 23.5; 6. Nick Koning 21.5; 7. Stan Degenkamp 18; 8. Frank Scheffer 13; 9. Tim van Dijk 11.

Zeer geslaagd
De organisatoren van de Vordense Evenementen Stichting )VOEST) en sporthal 't Jebbink spreken over een zeer geslaagd evenement dat in ruime getale is bezocht en dankt alle vrijwilligers en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt. Foto's zijn te zien op de facebookpagina van VOEST en Sporthal 't Jebbink en de website www.voest.nu.

Zorginstelling Urtica en Bargeman tekenen voor nieuwbouw

De overeenkomst tussen Urtica en Bargeman BV wordt ondertekend. Foto: PR

VORDEN - De Vordense zorginstelling Urtica gaat voor haar cliënten nieuwe woningen bouwen die de bestaande woningen vervangen. Het contract voor de nieuwbouw is dinsdag 8 mei met aannemer Bargeman Vorden BV getekend.

Urtica biedt behandeling en zorg aan mensen met een psychiatrische problematiek en aan mensen met een verstandelijke beperking. Samen leven, wonen en werken op de boerderij vormt de rode draad in het leven van de cliënten.
Zij wonen deels begeleid, deels zelfstandig en deels op de centrale locatie aan de Reeoordweg, even buiten de bebouwde kom van Vorden. De bestaande acht kamers daar zijn 25 jaar oud en voldoen niet meer aan de gestelde eisen, zowel qua ruimte als voorzieningen. De bestaande huisvesting wordt gesloopt en vervangen door negen nieuwe appartementen. De aannemer begint nog deze zomer aan de werkzaamheden.
Voor het ontwerp tekende Negen Graden Architectuur. Het bureau heeft prestigieuze gebouwen ontworpen als scholen en musea in Nederland en Duitsland. Yaike Dunselman, mede-oprichter van het architectenbureau: "Wij staan voor een organisch-functionele, duurzame en moderne architectuur waarin de gezondheid van de mens centraal staat. Dat speelt des te meer bij een organisatie als Urtica. In vorm en materiaalgebruik zie je in de nieuwbouw bovendien het archetype van de boerenhoeve uit de omgeving terug."
Het gebouw voldoet aan hoge eisen van duurzaamheid. Herbert Bakels, voorzitter van de beheerstichting die het onroerend goed van Urtica exploiteert: "Het is maar een detail, maar we gebruiken bijvoorbeeld alle oude dakpannen en mixen die met de benodigde nieuwe pannen."
De huidige bewoners krijgen een tijdelijke huisvesting op het terrein omdat er eerst gesloopt moet worden voor er nieuwbouw gepleegd kan worden. Astrid van Zon, directeur/bestuurder van Urtica over de dubbele verhuizing: "Voor de bewoners is zo'n project best ingrijpend, maar we hebben hen nadrukkelijk betrokken in alle stappen. En aannemer Bargeman, die ook in Vorden is gevestigd, kent Urtica goed en kan prima met onze cliënten omgaan."

Wethouders van Bronckhorst bijten het spits af

Wethouders van Bronckhorst Arno Spekschoor, Antoon Peppelman, Jan Engels en Paul Seesing aan de slag voor Present. Foto: PR Present Bronckhorst

BRONCKHORST - Het allereerste project van Present in Bronckhorst is een feit! Op een stralende dinsdagmiddag 8 mei gingen vier wethouders van Bronckhorst, Antoon Peppelman, Jan Engels, Paul Seesing en Arno Spekschoor, kordaat aan de slag bij een aantal tuinen, die overwoekerd waren met onkruid. De bewoners waren door diverse lichamelijke en andere problemen, waaronder onvoldoende financiën, hiertoe niet in staat.

Een consulent van het sociaal team had de hulpvraag bij Present neergelegd. Een van de hulpontvangers is veel thuis en graag buiten en het onkruid in haar tuin was een doorn in haar oog, ze werd er ook verdrietig van. Ze is erg blij met haar nette voortuin. De andere hulpontvanger was zelf al in beweging gekomen door de voortuin te ontdoen van allerlei speelgoed en overtollige spullen, zodat de mannen de ruimte hadden. Ook had hij al wat tuingereedschap klaar gezet.

De wethouders gingen voortvarend aan de slag, ondanks de warmte. Gelukkig verzorgde mevrouw van de ene tuin voor koffie en thee, en zorgde Present voor voldoende water. "Heel erg leuk om te doen!", twitterde één van hen naderland. Het resultaat mocht er zijn. Mede hierdoor is de leefbaarheid van het hele blok verhoogd. "Ik vind het zo lief dat jullie mij zijn komen helpen," zei mevrouw na afloop. "Ik deed dit vroeger altijd zelf maar dat lukt nu helaas niet meer, de tuin ziet er nu weer zo netjes uit!"

Present in Bronckhorst
Er gebeurt al veel moois in de gemeente Bronckhorst en het is goed om te ervaren dat Present aanvullend en versterkend kan zijn voor wat er al is. De unieke formule van Present: uitgaand van het aanbod van een groepje vrijwilligers, het eenmalige en kortdurende karakter van de projecten en de ontmoetingen 'achter de voordeur', is een verrijking voor de gemeente Bronckhorst. En altijd in samenwerking met een sociaal consulent of andere hulpverlener, zodat de hulp bij de juist mensen komt: mensen zonder netwerk, financiën en/of slechte gezondheid.

Present wil zich graag - in verbinding en aansluiting bij bestaande initiatieven – inzetten voor een nog mooier Bronckhorst. Met elkaar en voor elkaar.

Wie belangstelling heeft om eenmalig met een groepjes iets praktisch of sociaals voor een ander te doen, meldt zich aan via www.presentbronckhorst.nl of neemt contact op met Hilde Colenbrander, projectcoördinator, hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl.

Vertellingen, liedjes en ballades van Gery Groot Zwaaftink

Troubadour Gery Groot Zwaaftink vertelt verhalen en zingt liedjes. Foto: PR

Voorstelling 'Ook dit gaat voorbij in Theater Onder de Molen

VORDEN/LINDE - Vordenaar Gery Groot Zwaaftink (1955) treedt al meer dan 25 jaar op met een gevarieerd programma van verhalen en muziek. Zowel volwassenen als kinderen worden meegesleept door zijn wonderlijke vertellingen, zijn liedjes en ballades. Hij ziet zichzelf als een troubadour die, net als vroeger rondtrok, zijn liedjes zong en zijn verhalen vertelde 'ter stichting ende vermaek' van zijn publiek.

Vrijdagavond 18 mei speelt hij in Theater Onder de Molen (TOM) zijn voorstelling met de titel: 'Ook dit gaat voorbij'. "Alles gaat voorbij. Over 500 jaar weten ze niet meer wie je was. Waarom maak je je zo druk? Waar ben je zo bang voor? 't Gaat voorbij. Ook de leuke dingen trouwens." Gery Groot Zwaaftink heeft een paar mooie en verrassende liedjes gemaakt en natuurlijk vertelt hij één, misschien wel twee, verhalen.
Als verhalenverteller is Gery een fysieke speler/verteller. De ene keer is hij de hoofdpersoon en even later de verteller die beschrijft wat er gebeurt. Met een paar eenvoudige rekwisieten en zijn stem 'schildert' hij de meest vreemde werelden. Hij laat jong en oud intens genieten van verhalen die ontroerend, humoristisch, boeiend en herkenbaar zijn. Vreemde werelden met draken, koningen en helden maar ook dichterbij huis, een boer die problemen heeft met zijn zoon of een avontuur van een huisarts.

Deze voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Vooraf reserveren wordt dit keer geadviseerd vanwege de nu al oplopende hoeveelheid reserveringen bij het theater.


www.theateronderdemolen.nl

Deelnemers en bezoekers beleven vier dagen vol kunst

Han Oosterbos wenst deelnemers aan de Kunst4daagse Bronckhorst vier goede expositiedagen toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Kunst4daagse Bronckhorst

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VIERAKKER - De twaalfde kunst4daagse vond plaats van Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei tot zondag 13 mei. De ateliers en galeries waren geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Deelnemers ontmoetten elkaar woensdagavond 9 mei in Theetuin Vierakker. Deze avond stond in het teken van verbinden en beleven. De kunstenaars, die gedurende de vier expositiedagen weinig tijd hebben om bij elkaar op bezoek te gaan, praatten bij. Nieuwe deelnemers maakten kennis met elkaar.

Coordinator Han van Oosterbos heette de deelnemers en genodigden welkom op het terras. Hij benoemde de verscheidenheid aan werk en technieken van de deelnemers en de fietsroutes die de locaties verbinden. "Wat de voorbereidingscommissie opviel dit jaar en wat hoofdbrekens veroorzaakte, was dat het aantal betalende deelnemers het laagst was van alle twaalf jaren, namelijk 45. Het aantal kunstenaars wat deelneemt, dat zijn er 84, laat een tendens zien, dat er verdicht wordt. Meerdere mensen exposeren samen op een plek." Hij gaf aan dat het voor bezoekers een goede ontwikkeling is, maar moest ook bekennen dat er voor het financiële plaatje wat zorgen zijn voor de toekomst. Daarover gaat de commissie zich beraden. Han bedankte de sponsoren. "Het grote aantal deelnemers dat meedoet stemt natuurlijk tot tevredenheid."

De bezetting van de werkgroep was begin dit jaar met drie personen niet optimaal. "Dat blijkt toch aan de krappe kant," zei Han voorzichtig. "Gelukkig hebben we twee nieuwe leden kunnen werven: Anneke Groot Roessink en Luc Bakker. Nu zijn we weer met z'n vijven. Een mooier aantal, waardoor de continuïteit van de werkgroep zeker voor de komende jaren weer geregeld is." Hij bedankte ook Hans Hayen, Hilda Nijman, Henk Borra, Harry Jansen en Floris Hazemeijer. "Dat alles heeft ertoe geleid dat we weer een aardige brochure hebben kunnen maken. We krijgen positieve reacties daarover." Tot slot dankwoorden aan de gastheren van deze avond, Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee voor het ter beschikking stellen van de accommodatie. "Ik wens jullie allemaal veel bezoekers toe en veel belangstelling, leuke contacten en gesprekken en als het even kan ook een goede verkoop. Succes allemaal."

Met een drankje in de hand, aangeboden door Bart en Rikjan, werd de avond voortgezet met het bekijken van de in de Theetuin geëxposeerde werken en een presentie van alle deelnemers. Gitarist Arnold Slaghek uit Zutphen speelde gezellige achtergrondmuziek, waaronder fraaie fado's. De dirigent van het Oosthoekkoor en gepensioneerd leraar Nederlands, Engels en muziek mengde zich tussen de kunstenaars.

De kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties openden tijdens de kunst4daagse hun poorten, waar belangstellenden konden binnenlopen en kijken naar alle vormen van kunst. De kunstenaars, die hun werk met liefde en bezieling hebben gemaakt, ontvingen iedereen gastvrij en gingen graag in gesprek over hun werk. Bij de deelnemers lag een gids klaar waar een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en een impressie van hun werk staat vermeld. Ook was alle informatie te vinden op de website van de kunst4daagse. Er waren vijf (fiets)routes uitgezet door het cultuurlandschap van de gemeente Bronckhorst.


kunst4daagsebronckhorst.nl

Reisje Vrouwen van Nu naar Groningen

VORDEN - Het jaarlijkse reisje van de regionale agrarische commissie van Vrouwen van Nu gaat dit keer naar Groningen, namelijk naar Boerakker en Haren. Het zal plaatsvinden op woensdag 19 september.

De bus vertrekt 's morgens om half 9 vanaf Restaurant De Pauw in Warnsveld naar Boerakker, naar de Struisvogelboerderij van de familie W. de Kreij. Er wordt een korte film over het dagelijks leven van een struisvogel op het bedrijf en een korte presentatie over de struisvogel, zijn gedrag en de producten die zij voortbrengt. Buiten gaan ze de struisvogels en emoe's, nandoe's en alpaca's van heel dichtbij bekijken, aanraken en voeren. Tot slot is er gelegenheid om in winkel te gaan kijken.
Vervolgens rijdt de bus verder naar de Reinhart Orchideeënhoeve in Haren voor een uiteenzetting over het kweken van orchideeën. Hierbij komt ook het kweken in de eigen huiskamer aan de orde. Natuurlijk mag een rondleiding door de kassen en de tropische tuinen niet ontbreken.
De bus brengt het gezelschap vervolgens weer terug naar Warnsveld, waar bij De Pauw het afsluitende diner klaar staat.

Informatie over kosten en aanmelden, is te verkrijgen bij Rikie Norde van Vrouwen van Nu, 0575-551622, e-mail rikienorde@hotmail.com.

Theetuin concert van Jubal

VIERAKKER - Muziekvereniging Jubal geeft zondag 27 mei een tuinconcert bij de Theetuin in Vierakker. Tijdens deze middag zullen er lichte en vrolijke nummers gespeeld worden, waaronder van de Bleus Brothers en Robbie Williams. Bij droog weer spelen ze in het sfeervolle amfitheater en bij slecht weer spelen ze binnen. De blokfluitgroep en het jeugdorkest zal ook optreden. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Bridge

VORDEN - Uitslag 6e en laatste periode van de maandagavond.

Lijn A
1. Ans Duijn en Henny Lagendijk: 55,42%
2. Adri Terlouw en Ria Bosheide: 53,47%
3. Henriëtte en Jos Meijers: 51,77%

Lijn B
1. Lenie Lamers en Hans Jansen: 56,41%
2. Ellen Stoops en Wim Klein Kranenbarg: 54,49%
3. Netty Chevalking en Sophie de Vries: 54,24%

Lijn C
1. Betsy en Herman Haverkort: 59,40%
2. Ineke de Bruine en Gerrit Brunsveld: 53,35%
3. Gerda Ilbrink en Agnes Takke: 50,14%

Uitslag 6e periode van de woensdagmiddag:

Lijn A
1. Hertog Enthoven en Ab Vruggink: 55,87%
2. Rob Miltenburg en Herman Straatsma: 53,46%
3. Jan Holtslag en Henk Wagenvoorde: 53,15%

Lijn B
1. Stef en Fred Brink: 62,35%
2. Corinne vd Kroon en Jan Wolff: 59,02%
3. Betsy Haverkort en Niek Verhagen: 54,29%

Theetuin concert van Jubal

VIERAKKER - Muziekvereniging Jubal geeft zondag 27 mei een tuinconcert bij de Theetuin in Vierakker. Tijdens deze middag zullen er lichte en vrolijke nummers gespeeld worden, waaronder van de Bleus Brothers en Robbie Williams. Bij droog weer spelen ze in het sfeervolle amfitheater en bij slecht weer spelen ze binnen. De blokfluitgroep en het jeugdorkest zal ook optreden. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Bridge

Bridge

VORDEN - Uitslag 6e en laatste periode van de maandagavond.

Lijn A
1. Ans Duijn en Henny Lagendijk: 55,42%
2. Adri Terlouw en Ria Bosheide: 53,47%
3. Henriëtte en Jos Meijers: 51,77%

Lijn B
1. Lenie Lamers en Hans Jansen: 56,41%
2. Ellen Stoops en Wim Klein Kranenbarg: 54,49%
3. Netty Chevalking en Sophie de Vries: 54,24%

Lijn C
1. Betsy en Herman Haverkort: 59,40%
2. Ineke de Bruine en Gerrit Brunsveld: 53,35%
3. Gerda Ilbrink en Agnes Takke: 50,14%

Uitslag 6e periode van de woensdagmiddag:

Lijn A
1. Hertog Enthoven en Ab Vruggink: 55,87%
2. Rob Miltenburg en Herman Straatsma: 53,46%
3. Jan Holtslag en Henk Wagenvoorde: 53,15%

Lijn B
1. Stef en Fred Brink: 62,35%
2. Corinne vd Kroon en Jan Wolff: 59,02%
3. Betsy Haverkort en Niek Verhagen: 54,29%

Vereniging Oud Vorden koopt pand van Monuta

VORDEN - Op 23 april 2018 heeft vereniging Oud Vorden het pand aan het Jebbink 4A te Vorden gekocht. Particuliere beleggers kopen de door Monuta Apeldoorn aangeboden percelen Het Jebbink 4 en 4A bestaande uit een woonhuis en het daar achter gelegen gebouw. Van deze beleggers koopt Oud Vorden het gebouw op perceel 4A dat bestaat uit een 100m2 grote ruimte, keuken, toiletten, koelruimte en opbaarkamer.

Omdat het huurcontract van Oud Vorden voor de ruimte in de Voorde, aan de Kerkstraat 15 ten einde liep en de Protestantse kerk na de fusie graag weer over die ruimte wilde beschikken is achter de schermen onderzoek gedaan naar vervangende ruimte. De voorkeur was hierbij vanwege de zeer krappe behuizing om tenminste meer dan de thans 30m2 oppervlakte te gaan verwerven. Met de aankoop van het Monuta-gebouw is deze wens ruimschoots vervuld.

De aankoop is, naast het aanwezige legaat dat al een paar jaar op de balans van de vereniging staat, ook mogelijk geworden door de afgelopen actie onder de leden. Mooie giften zorgden voor een aanvullend bedrag van ruim 11.000 euro en ook werden er gelden beschikbaar gesteld in een crowd-fund lening. Hiermee kon de koop gerealiseerd worden.

Het pand is behoorlijk onderhouden met uitzondering van het platte dak dat vernieuwing behoeft. Verder zal het bestuur de komende jaren plannen gaan maken voor verdere isolatie en wel of geen dubbele beglazing. Omdat de toegang tot het gebouw over het perceel nummer 4 gaat is een erfdienstbaarstelling opgenomen in het koopcontract. Verder is er toestemming van de Gemeente Bronckhorst verkregen voor het betrekken van het gebouw. De vereniging voldoet aan de voorwaarde van maatschappelijke doeleinden.

Op de aanstaande meimarkt van de Werf, aan de Enkweg op 26 mei, zal de vereniging zich presenteren via een PowerPoint presentatie van het aangekochte pand. Er zullen formulieren liggen voor wie zich wil opgeven als nieuw lid of, nu de aankoop definitief is, een donatie wil doen voor de aankoop van het gebouw. In de bijlage ook voor onze leden (nogmaals) de mogelijkheid een gift te doen. Zeer teleurstellend is het feit dat Monuta haar activiteiten uit Vorden overplaatst naar Lochem en Zutphen. Omdat het bestuur van Oud Vorden het niet meer beschikbaar zijn van een opbaarruimte in Vorden moeilijk te begrijpen vond, zijn er een aantal gesprekken met Monuta gevoerd om de mogelijkheid te onderzoeken om in ieder geval de koelruimte en de opbaarkamer voor Vorden te behouden. Deze gesprekken hebben helaas geen resultaat gehad. Sterker nog: door een zogenaamd kettingbeding, een verbod gebruikmaken van opbaarkamer en voor uitvaarten, wordt voor andere uitvaartondernemingen de mogelijkheid om gebruik te maken van de opbaarkamer teniet gedaan.

De aanvaarding van het gebouw staat gepland voor maandag 2 juli. Na kleine bouwkundige aanpassingen zullen verhuis-vrijwilligers moeten zorgen voor het gehele archief in de maand juli over te brengen naar het Jebbink 4A. De geplande 'open-huis-dag' staat op dit moment nog niet vast. De komende weken zal het bestuur contact opnemen middels een nota voor de leden die een gift hebben toegezegd. Ook de toegezegde Crowd-fund leningen zullen schriftelijk vastgelegd worden.

Mensen die een eenmalige schenking aan Oud Vorden willen doen van 50 euro, 100 euro of een ander bedrag, wat valt onder de ANBI-regeling en dat fiscaal aftrekbaar is voor inkomstenbelasting kan een e-mail met gegevens sturen naar info@oudvorden.nl.

Column

Normaal

Er zijn van die momenten dat je de Achterhoek in al je vezels voelt. Die momenten zijn vrij zeldzaam, maar daarom extra mooi. De namiddag van 30 september 2012 was zo'n moment. Het is alweer bijna zes jaar geleden dat motoren rondgingen op 't Hengelse Zand. Het optreden waarmee Normaal die dag midden in het bos afsloot, deed bij velen de haren op de armen recht overeind staan. Kippenvel, zo mooi.

Mooi omdat deze muziek de Achterhoek mede heeft gemaakt tot wat het nu is. Omdat het hoort bij deze plek, de streek landelijk op de kaart heeft gezet en daardoor voor iedereen hier zoveel heeft betekent. Omdat de teksten van Normaal gaan over de mensen hier. Over ons als Achterhoekers. Over waar wij over praten. Over waar wij onze identiteit vandaan halen. Deurdonderen!

Alleen daarom al wilde ik erbij zijn, afgelopen Hemelvaartsdag in het centrum van Hummelo. Ook dit ging iets bijzonders worden, dat merkte je vooraf aan alles. Zo belde Henk Kelder – voorzitter van het Anhangerschap, dat Normaal het standbeeld cadeau deed – een ruime week voor de onthulling nog even op. Of ik nog snel een stukje in de krant kon schrijven? En of ik nog langskwam? Dan konden we er samen een biertje op drinken.

Langskomen ging ik zeker. Puur voor mezelf. De krant had andere krachten ingeschakeld. Ik ging – zoals een oud-collega dat zo mooi kon zeggen – als mens. Met een vol plein leek dat biertje met Henk me daarom nog wel een dingetje. Dat was niet zo gek gedacht. Het plein in Hummelo stond vol. Stampvol. Voller dan ooit tevoren. Normaal bracht zeker 4.000 mensen samen in het hart van het dorp.

Extra bijzonder was het unieke karakter van dit alles. Zo uniek als de motorcross op 't Hengelse Zand in 2012 na al die jaren was, zo uniek was ook dit optreden. De vraag of het ooit nog een keer ging gebeuren en het feit dat je die vraag bijna enkel met 'een goede kans van niet' kon beantwoorden, deed daar nog eens een schepje bovenop. Als het aan Bennie Jolink ligt, moet je in dit geval echter nooit 'nooit' zeggen.

Dat zei hij in de microfoons van de voor Achterhoekse begrippen massaal toegestroomde pers dan ook niet. De vele cameralezen legden alles vast. Maar een handjevol mensen zag de onthulling van het standbeeld met eigen ogen, want het grootste gedeelte van het publiek kreeg er niets van mee. Zij moesten het later maar via krant of televisie tot zich nemen. Geen probleem. Op zulke dagen kijk je 's avonds met trots naar het NOS Journaal.

Natuurlijk is de Achterhoek veel meer dan alleen Normaal. Er is veel meer om trots op te zijn. Komende zondagmiddag kan De Graafschap op De Vijverberg promoveren naar de eredivisie. Ik hoop op een spektakelstuk met een afloop in blauw-wit voordeel. Op een Spinnekop die juicht als nooit tevoren. Op een groot feest voor de Superboeren. Op zo'n moment waarop je de Achterhoek in al je vezels voelt.


Alweer een seizoen voorbij

VORDEN - Het zit er weer op, de culturele uitstapjes van seizoen 2017/2018 met de kunstbus zijn weer voorbij. Ondanks het wegvallen van het toneelstuk 'wat ik moest verzwijgen', door ziekte van Anne Wil Blankers, kijkt de commissie van de Kunstbus tevreden terug op een seizoen met voldoende mensen die er plezier in hebben om mee te gaan in de bus naar een museum, musical, theater, dans en klassieke muziek. Fijn dat u er was!.

De commissie is alweer met plannen bezig voor het volgende seizoen en daar kijken zij naar uit, want ze hebben wat te vieren: De kunstbus gaat in september voor de tiende keer van start. Het wachten is op de theaterboeken om te gaan bekijken en uitzoeken wat in dit feestelijke seizoen bezocht kan gaan worden.
De commissie gaat haar best doen het seizoen 2018/2019 om verschillende interessante, leuke, muzikale, culturele, vrolijke, serieuze avonden te plannen. De gasten kunnen ervoor zorgen dat de bus 'bomvol' is bij ieder uitje.
Er is geen leeftijdsgrens meer, dus breng kinderen en kleinkinderen mee - misschien een leuk idee als verjaardagscadeau?

Alliance Française Zutphen bestaat 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.


www.musee-lalique.nl

Open tuinendagen Wildenborch tijdens Pinksteren

WILDENBORCH - Het is voorjaar in de tuinen en in het bos van de Wildenborch. Met volle kracht komen de bomen in hun blad, groeit het gras en de struiken staan in bloei. Het tuinteam is hard aan de slag om te zorgen dat de tuinen er weer op hun mooist bij liggen, want de open tuinendagen komen er aan. Op zondag 20 en maandag 21 mei is het zover. Dan zwaait het grote toegangshek open en kunnen de bezoekers van 10.00 tot 17.00 uur door de tuinen dwalen.

Met witte pijltjes wordt een route aangegeven, waarlangs ook het nieuwe kabouterverhaal voor de kinderen speelt: 'Koning Sassafras en de bloemendief'. Al wandelend komt men langs monumentale beelden en bomen, zoals de twee eeuwen oude libanon ceder en de indrukwekkende vleugelnoten. Bij het oude zwembad kwaken de groene kikkers luidkeels en de (zeldzame) kamsalamanders verschuilen zich langs de waterkant.
De theeschenkerij in het Koetshuis is open voor de bezoekers. Daar kan men op het terras of binnen aan een van de tafels genieten van koffie of thee met iets lekkers er bij. Voor degenen die iets meer willen weten over de historie van de Wildenborch, is er een kleine expositie.
Bij het Koetshuis staat een aantal marktkramen, waar vaste en éénjarige planten worden aangeboden. Ook is er een boekenkraam, met o.a. kinderboeken die geschreven zijn door de kinderboekenschrijfster Jennine Staring, tevens bewoonster van het kasteel. Wildenborchse honing en bijzondere jams en chutneys vullen ieder ook een kraam. En ook is er weer Italiaans ijs verkrijgbaar.
Om nog een beetje verder te kijken dan de tuinen achter het huis, kan men een wandeling maken in het bos. Er is afgelopen winter hard gewerkt aan het herstel van het bosgebied door o.a. het dode hout er uit te halen en een diversiteit aan nieuwe bomen te planten. Wie meer wil weten wat er zoal groeit en bloeit: IVN gids Job Teeuwen zal een aantal keer per dag belangstellenden meenemen en uitleg geven over wat er zoal te zien is.

De toegang bedraagt € 6,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar en parkeren gratis. Honden mogen niet de tuin in, ook niet aan de lijn.

Open tuinendagen de Wildenborch op 20 en 21 mei. Adres: Wildenborchseweg 20, Vorden.

Oud Vorden koopt pand van Monuta

VORDEN - Op 23 april 2018 heeft vereniging Oud Vorden het pand aan het Jebbink 4A te Vorden gekocht. Particuliere beleggers kopen de door Monuta Apeldoorn aangeboden percelen Het Jebbink 4 en 4A bestaande uit een woonhuis en het daar achter gelegen gebouw. Van deze beleggers koopt Oud Vorden het gebouw op perceel 4A dat bestaat uit een 100m2 grote ruimte, keuken, toiletten, koelruimte en opbaarkamer.

Omdat het huurcontract van Oud Vorden voor de ruimte in de Voorde, aan de Kerkstraat 15 ten einde liep en de Protestantse kerk na de fusie graag weer over die ruimte wilde beschikken is achter de schermen onderzoek gedaan naar vervangende ruimte. De voorkeur was hierbij vanwege de zeer krappe behuizing om tenminste meer dan de thans 30m2 oppervlakte te gaan verwerven. Met de aankoop van het Monuta-gebouw is deze wens ruimschoots vervuld.
De aankoop is, naast het aanwezige legaat dat al een paar jaar op de balans van de vereniging staat, ook mogelijk geworden door de afgelopen actie onder de leden. Mooie giften zorgden voor een aanvullend bedrag van ruim 11.000 euro en ook werden er gelden beschikbaar gesteld in een crowd-fund lening. Hiermee kon de koop gerealiseerd worden.
Het pand is behoorlijk onderhouden met uitzondering van het platte dak dat vernieuwing behoeft. Verder zal het bestuur de komende jaren plannen gaan maken voor verdere isolatie en wel of geen dubbele beglazing. Omdat de toegang tot het gebouw over het perceel nummer 4 gaat is een erfdienstbaarstelling opgenomen in het koopcontract. Verder is er toestemming van de Gemeente Bronckhorst verkregen voor het betrekken van het gebouw. De vereniging voldoet aan de voorwaarde van maatschappelijke doeleinden.
Op de aanstaande meimarkt van de Werf, aan de Enkweg op 26 mei, zal de vereniging zich presenteren via een PowerPoint presentatie van het aangekochte pand. Er zullen formulieren liggen voor wie zich wil opgeven als nieuw lid of, nu de aankoop definitief is, een donatie wil doen voor de aankoop van het gebouw. In de bijlage ook voor onze leden (nogmaals) de mogelijkheid een gift te doen. Zeer teleurstellend is het feit dat Monuta haar activiteiten uit Vorden overplaatst naar Lochem en Zutphen. Omdat het bestuur van Oud Vorden het niet meer beschikbaar zijn van een opbaarruimte in Vorden moeilijk te begrijpen vond, zijn er een aantal gesprekken met Monuta gevoerd om de mogelijkheid te onderzoeken om in ieder geval de koelruimte en de opbaarkamer voor Vorden te behouden. Deze gesprekken hebben helaas geen resultaat gehad. Sterker nog: door een zogenaamd kettingbeding, een verbod gebruikmaken van opbaarkamer en voor uitvaarten, wordt voor andere uitvaartondernemingen de mogelijkheid om gebruik te maken van de opbaarkamer teniet gedaan.
De aanvaarding van het gebouw staat gepland voor maandag 2 juli. Na kleine bouwkundige aanpassingen zullen verhuis-vrijwilligers moeten zorgen voor het gehele archief in de maand juli over te brengen naar het Jebbink 4A. De geplande 'open-huis-dag' staat op dit moment nog niet vast. De komende weken zal het bestuur contact opnemen middels een nota voor de leden die een gift hebben toegezegd. Ook de toegezegde Crowd-fund leningen zullen schriftelijk vastgelegd worden.

Mensen die een eenmalige schenking aan Oud Vorden willen doen van 50 euro, 100 euro of een ander bedrag, wat valt onder de ANBI-regeling en dat fiscaal aftrekbaar is voor inkomstenbelasting kan een e-mail met gegevens sturen naar info@oudvorden.nl.

Alliance Française Zutphen bestaat 90 jaar

ZUTPHEN – Het 90-jarig bestaan van de Alliance Française Zutphen gaat niet ongezien voorbij. Leden van de Alliance nodigen iedereen van harte uit om dit samen met hen te vieren bij het Lalique Museum in Doesburg op zondag 27 mei van 14.30 uur tot circa 17.00 uur.

Voor het snuffelen aan Franse cultuur hoeft men niet ver naar het Zuiden af te reizen. Het Lalique Museum, sinds 2011 in Doesburg, bevindt zich binnen een straal van pakweg vijfentwintig kilometer. Een uniek museum met het beste wat de Franse Art Nouveau voortgebracht heeft.

Iedereen is welkom en belangstellenden kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief deelnemen aan een arrangement met de sfeer van Franse luxe en levenslust. Die ochtend kunnen deelnemers genieten van een drankje, een uitgebreide rondleiding en meer. Geniet van de schitterende kleuren, elegantie, het glas en email. Denk ook aan de juwelen in de vorm van pauwen, libellen, bloemen en slangen en aan parfumflesjes met prachtige doppen, waaronder die in de vorm van een jonge nimf.

Leden Alliance Française en museumjaarkaarthouders betalen 7,50 euro. Andere belangstellenden betalen 10 euro voor deze eerste lustrumactiviteit van Alliance Française Zutphen in 2018.

Aanmelden kan via mail lustrumfeestafzutphen@afpb.nl in ieder geval voor 20 mei.

Seizoen kunstbus voorbij

VORDEN - Het zit er weer op, de culturele uitstapjes van seizoen 2017/2018 met de kunstbus zijn weer voorbij. Ondanks het wegvallen van het toneelstuk 'wat ik moest verzwijgen', door ziekte van Anne Wil Blankers, kijkt de commissie van de Kunstbus tevreden terug op een seizoen met voldoende mensen die er plezier in hebben om mee te gaan in de bus naar een museum, musical, theater, dans en klassieke muziek.

De commissie is alweer met plannen bezig voor het volgende seizoen en daar kijken zij naar uit, want ze hebben wat te vieren: De kunstbus gaat in september voor de tiende keer van start. Het wachten is op de theaterboeken om te gaan bekijken en uitzoeken wat in dit feestelijke seizoen bezocht kan gaan worden.
De commissie gaat haar best doen het seizoen 2018/2019 om verschillende interessante, leuke, muzikale, culturele, vrolijke, serieuze avonden te plannen. De gasten kunnen ervoor zorgen dat de bus 'bomvol' is bij ieder uitje. "Er is geen leeftijdsgrens meer, dus breng kinderen en kleinkinderen mee."

Vorden speelt twee keer gelijk in vier dagen

VORDEN - Op hhemelvaartsdag en drie dagen later op zondagmiddag 13 mei heeft Vorden in twee thuiswedstrijden twee keer een gelijkspel behaald tegen respectievelijk Germania uit Groesbeek en Leones uit Beneden Leeuwen. In de strijd om de onderste plaatsen zijn het twee welkome punten geweest, alleen was er de stille hoop dat er minstens een keer de volle drie punten behaald zou worden. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Vorden 1 nu op een 'veilige' tiende plaats met een gelijk aantal punten als nummer 9 Varsseveld en zes punten voorsprong op de nummer laatste SML uit Arnhem.

In beide wedstrijden werd er door Vorden zowel fysiek als conditioneel een puike prestatie geleverd, want met een enorme drive en wedstrijdmentaliteit dwong het in beide wedstrijden grote gedeelten van de wedstrijd de tegenstander terug. Donderdag tegen Germania was het eerste half uur veelal Germania wat de klok sloeg maar in het uur daarna domineerde Vorden en bepaalde de thuisploeg het ritme van de wedstrijd. Germania was in de eerste helft nog wel op voorsprong gekomen, maar in de 75ste minuut was het Frank Hiddink die een beslissend tikje gaf na een cornerbal vanaf rechts. Vorden ging in het laatste kwartier nog op zoek naar de winnende treffer, maar uit goede kansen van Ate Barendsen en vooral Frank Hiddink kon jammer genoeg niet een beslissende uithaal gefabriceerd worden.

Zondagmiddag kwam koploper en titelkandidaat Leones naar Vorden en ook zij kwamen in de eerste helft op een 0-1 voorsprong. Ook hier werden de gasten de gehele tweede helft teruggedrongen door Vorden en wederom werd het een kwartier voor tijd 1-1, nu door een benutte penalty van Sam Abbink. Ook nu weer ging Vorden voor de volle winst, maar in de tegenstoot was Leones ook nog een tweetal keren gevaarlijk met een bal op de lat en een laat schot inclusief schitterende redding van Robin Verstege. De eindstand werd 1-1 en zodoende schreef Vorden 1 er weer een puntje bij.


Lijstverbinding Oudejaars Crossloop Vorden en Zwembad in de Dennen

VORDEN - Stichting Oudejaars Crossloop Vorden en stichting In de Dennen gaan voor Hart voor de Achterhoek, weer net zoals vorig jaar, een lijstverbinding aan. Hart voor de Achterhoek is een initiatief van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek dat lokale projecten financieel ondersteunt. Totaal is er 400.000 euro te verdelen. Hoe meer stemmen op een stichting worden uitgebracht, des te meer geld de stichting ontvangt. Het maximum bedraagt maximaal 2.500 euro per stichting.

Ieder lid van de Rabobank mag vijf stemmen uitbrengen. Een lid mag maximaal twee stemmen op eenzelfde stichting uitbrengen. Vorig jaar stelde voorzitter Wilbert Menkveld van de Oudejaars Crossloop Vorden voor om een lijstverbinding aan te gaan met stichting Zwembad In de Dennen.

De Oudejaars Crossloop draagt In de Dennen een warm hart toe, de opbrengst van de afgelopen jaren werd geschonken aan het zwembad. Een lijstverbinding houdt in dat elke stichting zijn achterban vraagt om ook stemmen op het project van de andere stichting uit te brengen. Beide stichtingen houden via facebook en mail contact met hun achterban, op deze wijze hebben ze samen een groot bereik en maken ze meer kans op financiële ondersteuning.

Stichting Oudejaars Crossloop wil voor de Oudejaars Crossloop op zaterdag 29 december 2018 graag een financiële bijdrage voor het huren van een automatische tijdwaarneming, zodat alle lopers exact weten welke tijd ze hebben gelopen. Het huren van deze apparatuur is altijd erg duur en met een bijdrage kunnen ze het inschrijfgeld voor de deelnemers laag houden.
Stichting In de Dennen wil graag een financiële bijdrage voor het kunnen realiseren van een beachvolleybalveld, een groot deel van deze investering kan worden voldaan uit de donatie van de Oudejaars Crossloop van afgelopen jaar, maar om het helemaal af te kunnen maken is er nog extra geld nodig.

Begin mei ontvangen alle leden van de Rabobank een flyer in de brievenbus met daarop een unieke stemcode die toegang geeft tot de online stemmodule. Ieder lid mag tussen dinsdag 22 mei en woensdag 6 juni 2018 vijf stemmen uitbrengen met een maximum van twee stemmen per stichting.

Zowel stichting Oudejaars Crossloop Vorden als In De Dennen hopen in ieder geval dat er twee stemmen naar zowel de Oudejaars Crossloop Vorden als het zwembad In de Dennen gaan.

Vijftiende Editie Oosterwijkse Pinksterfeesten in Zelhem

De Perfect Showband treedt op tijdens de Oosterwijkse Pinksterfeesten. Foto: PR

ZELHEM - De jaarlijkse Oosterwijkse Pinksterfeesten zijn zaterdag 19 en zondag 20 mei in Zelhem op het feestterrein aan de Hogeveldweg nabij nummer 6 in Zelhem. Een heel weekend Achterhoekse gezelligheid voor het hele gezin.

ZAMC Pinkstercross op zaterdag 19 mei, aanvang 13.00 uur: De Zelhemse Auto en Motorclub (ZAMC) organiseert als onderdeel van de Oosterwijkse Pinksterfeesten een Pinkstercross. Op het terrein heeft de ZAMC een plek toegewezen gekregen met een stukje bos. Het crossevenement maakt dus onderdeel uit van de Oosterwijkse Pinksterfeesten en is dit jaar nieuw in het programma.

Oldtimer toertocht voor tractoren en auto's, start vanaf 14.00 tot ongeveer 17.00 uur: Op zaterdagmiddag wordt een oldtimer toertocht voor tractoren, auto's en motoren uit de bouwjaren tot ca. 1970 verreden. Opgave hiervoor kan nog. Bij terugkomst kunnen de tractoren zich presenteren op het terrein aan de Hogeveldweg in Zelhem. Ook op zondag 20 mei kunnen de Oldtimers zich presenteren op het Trekkertrekterrein.

DuoSlep en Try-Out Trekkertrek in de sport en Hobbyklasse, aanvang 18.00 uur: Duoslep: Twee trekkers die samen de sleepwagen voort moeten zien te trekken. Ook zullen dan alvast diverse sport- en hobbysport tractoren een poging wagen voor de sleepwagen. Deze tractoren zullen ook op zondag voor de sleepwagen staan.

Luchtballonnen: De bedoeling is dat er om ongeveer 20.00 uur drie luchtballonnen de lucht in gaan.

Feestavond met Duo Double XL vanaf 20.30 uur: Deze band werkt niet volgens een vaste setlijst, maar past de muziekkeuze aan het publiek aan. Duo Double XL maakt van elk feest een gebeurtenis en van elke gebeurtenis een feest, met een zeer breed repertoire van de nieuwste hits tot de allerbeste classics.
Zondag 20 mei van 10.00 tot 17.00 uur de grote Trekkertrekwedstrijden: Op eerste pinksterdag zijn de grote trekkertrekwedstrijden. Op drie banen zullen niet alleen de Boerentrekkers, maar ook de Sport- en Hobbytrekkers hun kunsten vertonen. De organisatie zorgt voor de voorzieningen, maar de deelnemers met hun trekkers zullen zich van hun beste kant moeten laten zien om aan te tonen dat ze de Zelhemse baan machtig zijn. Ook de oldtimers kunnen zich presenteren op eerste pinksterdag en tevens in de pauze een defilé rijden over het terrein. Daarnaast zijn nog meer activiteiten.

Zitmaaier trek: Naast de grote trekkers is dit jaar ook plaats voor de kleine trekkers: de zitmaaiers. Deze dienen wel WA verzekerd te zijn. Meedoen met een eigen zitmaaier kan. Graag opgeven via de website van de Potige Sleepwagen. Let op: kies wel 'Zelhem'.

Traptrekker/skeltersprint: Deze categorie is tijdens de pauze op de hoofdbaan. De kinderen mogen met hun eigen materiaal meedoen aan een wedstrijdje op onze baan. Traptrekker t/m 7 jaar. Skelter van 8 t/m 11 jaar. Ook zal er de gehele dag weer kindervermaak zijn.
Vanaf 20.30 uur Perfect Showband: Zondagavond 20 mei zullen de Oosterwijkse Pinksterfeesten worden afgesloten met een spetterend tentfeest met medewerking van de Perfect Showband. Aanvang 20.30 uur. De Perfect Showband wordt ook wel de meest succesvolle band uit het Oosten van Nederland genoemd, en dat is niet zonder reden. Het is een zeer dynamische band met jarenlange ervaring, dat zich uit in muzikaliteit, veelzijdigheid en 100% live beleving. Tijdens de speciale shows komen de allergrootste hits aan bod en gaat overal het dak eraf. Alles staat in het teken van interactie met het publiek om er samen een onvergetelijke avond van te maken.

Voor opgave en meer info voor de verschillende onderdelen zie de website.


oosterwijksepinksterfeesten.nl

Wichmond is klaar voor de 12-uurs Spartametrace

Elke ronde van de race gaat dwars door café D'n Olde Kriet. Foto: PR

WICHMOND - Zondag 20 mei 2018 (Eerste Pinksterdag) is het weer zo ver, de 12-uurs Spartametrace van Wichmond. Meer dan 25 teams van minimaal 1 en maximaal 4 personen staan om 9.00 uur klaar om gepresenteerd te worden en vervolgens om 09.30 uur weggeschoten te worden. Ze moeten dan op een stratenparcours van ongeveer 4 km in 12 uur zo veel mogelijk rondjes rijden. Uiteraard wordt er elke ronde dwars door café D'n Olde Kriet gereden om daar een stempel te halen.

De organisatie bestaat uit de Mannen Van Af En Toe (MVAET) in samenwerking met café D'n Olde Kriet (DOK). De MVAET is een groep mannen die minder belangrijke zaken naar een hoger plan wil brengen. Bij die doelstelling past het racen op een Spartamet natuurlijk perfect. Want wie droomt er nu niet van om te gaan racen met een fiets met hulpmotor? De eigenaren DOK zorgen uiteraard voor een prettig programma rondom de race. Zo is er de hele dag muziek en natuurlijk is er voor de kleintjes ook van alles te doen, zoals schminken en een springkussen.

Het belooft dus een geweldige dag te worden. Meer info bij Gerrit Borgman (tel. 06 - 30 935 062) of Nout Nijenhuis (tel. 06 – 15 377 992).

Duiven vliegen vitessevlucht vanuit Frankrijk

Wilma Meijerman wint vitessevlucht Charlevilles Mezieres. Foto: Jurgen Menkhorst

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 12 mei vlogen de duiven vanuit het Franse Charlevilles Mezieres.

PV De Koerier Zelhem
Deze zaterdag stond een vitessevlucht op het programma. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 08.15. uur gelost. Door 14 liefhebbers werden 184 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 275 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 11.31.44. Uitslag: Wilma Meijerman 1-3, H. Wassink 2-5-8, Sabine Niesink 4, G. Dijcker 6-7. H. Niesink 9-10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven vlogen vanuit Charlevilles Meziers, een gemiddelde afstand tot de hokken van 277 kilometer. Van negen deelnemers werden 110 duiven ingezet. Uitslag: E. Koers (7/19) 1-3-4-5-11-14-15, L Te Stroet (1/10) 2, G. Haverkamp (3/12) 6-18-25, A.H.J. Peters (4/26) 7-12-16-28, J. Teunissen (9/17) 8-9-10-13-17-19-22-26-27, R. Koers (2/6) 20-23, G. Duitshof (2/11) 21-24.

PV Vorden
Ook PV Vorden vloog zaterdag vanuit Charleville Mezieres, afstand 280 kilometer, snelheid 86 kilometer per uur. En weer pakt Paul Hendriks de eerste. Uitslag: Paul Hendriks 1-9-10, Ria Luesink 2-3-4-11-13-16, J. Meijer en Zoon 5, H. B. M. Hoksbergen 6-14-15, Ashley Eijkelkamp 7-8-12, G. R. R. Schipper 17, Marc Tiemessen 18, H. Stokkink 19-20, D. J. Gotink 22-23.

Robijnen jubileum met nieuw werk van Dorian Hiethaar en Ellen van Eldik

Een schilderij van Dorian Hiethaar. Foto: Agnes Raben

VORDEN - In Galerie Agnes Raben in Vorden is van 21 mei t/m 24 juni de expositie Bos en Parels te zien met recente schilderijen en tekeningen van de Nijmeegse beeldend kunstenaars Ellen van Eldik en Dorian Hiethaar. Beiden zijn 40 jaar actief werkzaam als kunstenaar. De opening van de expositie wordt extra feestelijk en er zal hierbij pure poëzie klinken over bos en parels want D. & E. zijn namelijk ook 40 jaar samen. Voor het bijwonen van de officiële opening op 20 mei zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar. Galerie Agnes Raben, Nieuwstad 20, in Vorden is tijdens exposities open op vrijdag zaterdag zondag én maandag van 11 tot 17 uur. Zie voor informatie ook www.galerieagnesraben.nl

Ellen van Eldik (1950): De natuur, planten en bloemen, zijn voor haar een doorlopende inspiratiebron en onderwerp in haar schilderijen en tekeningen.
Vanuit een fascinatie voor snoeren en kettingen en uit bewondering voor Coco Chanel schildert Ellen parels. Bij 't zien van een van Ellens parelschilderijtjes schreef Connie Palmen: "Wat de kunst eens te meer duidelijk maakt is dat kralen de tranen zijn die je in je leven hebt vergoten en dat die je verbinden met je liefdes en vrienden. Ik werd er prompt blij van".

Dorian Hiethaar (1951): Schildert sinds 1988 enkel en alleen "Het lievelingsbos uit mijn kinderjaren".
Daar waar zij opgroeide en tot diep in haar vezels mee is verbonden blijkt al die jaren een onontkoombare en onuitputtelijke bron in haar oeuvre. Dorian Schildert zonder voorstudies. Haar atelier in het bos dient als uitvalsbasis. Van daaruit gaat zij het bos in, leeft, loopt en kijkt daar tot de dag komt waarop de schilder tot schilderen over gaat. Ze weet nooit van te voren waar het over zal gaan. De schilder schildert en reageert niet meer op het rationele.

Duiven vliegen vitessevlucht vanuit Frankrijk

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 12 mei vlogen de duiven vanuit het Franse Charlevilles Mezieres.

PV De Koerier Zelhem
Deze zaterdag stond een vitessevlucht op het programma. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 08.15. uur gelost. Door 14 liefhebbers werden 184 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 275 kilometer. De snelste duif werd geklokt om 11.31.44. Uitslag: Wilma Meijerman 1-3, H. Wassink 2-5-8, Sabine Niesink 4, G. Dijcker 6-7. H. Niesink 9-10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven vlogen vanuit Charlevilles Meziers, een gemiddelde afstand tot de hokken van 277 kilometer. Van negen deelnemers werden 110 duiven ingezet. Uitslag: E. Koers (7/19) 1-3-4-5-11-14-15, L Te Stroet (1/10) 2, G. Haverkamp (3/12) 6-18-25, A.H.J. Peters (4/26) 7-12-16-28, J. Teunissen (9/17) 8-9-10-13-17-19-22-26-27, R. Koers (2/6) 20-23, G. Duitshof (2/11) 21-24.

PV Vorden
Ook PV Vorden vloog zaterdag vanuit Charleville Mezieres, afstand 280 kilometer, snelheid 86 kilometer per uur. En weer pakt Paul Hendriks de eerste. Uitslag: Paul Hendriks 1-9-10, Ria Luesink 2-3-4-11-13-16, J. Meijer en Zoon 5, H. B. M. Hoksbergen 6-14-15, Ashley Eijkelkamp 7-8-12, G. R. R. Schipper 17, Marc Tiemessen 18, H. Stokkink 19-20, D. J. Gotink 22-23.

19 / 34

Gratis parkeren voor trekkers tijdens Mega Piraten Festijn Zelhem

'Happy høken' en boerenrock in tweede tent

ZELHEM – 'Kom met de trekker' is het motto van het Mega Piraten Festijn (MPF), dat op zaterdag 26 mei plaats zal vinden in Zelhem. Ter ere van de eerste editie van het nieuwe concept 'de Boer on Toer' hoeven bezoekers die met de trekker komen, geen parkeergeld te betalen. Met de Boer on Toer introduceert het Mega Piraten Festijn naast de reguliere tent vol toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld, een tweede tent met een programma dat in het teken staat van 'happy høken' en boerenrock. Mooi Wark is de headliner. "Normaal is er dan niet meer, maar wij gaan het høken helemaal terugbrengen", stelt Eddie Mensink van het Mega Piraten Festijn.

Høken is nooit weggeweest. Het heeft zelfs nieuwe vormen gevonden. Happy høken bijvoorbeeld. "Dat is het nieuwe concept van het DJ-duo Beatcrooks dat ook optreedt tijdens de Boer on Toer", vertelt Eddie. "Die mixen bekende boerenrockhits van bands als Normaal, Bökkers en Mooi Wark met stampende dance. Daarnaast hebben we een optreden van de Boetners, een show van Poar Neem'n en we sluiten af met een optreden van Mooi Wark. Helemaal live! De extra tent kan plaats bieden aan zo'n tweeduizend mensen. Wim Salabim van Poar Neem'n verzorgt de verdere presentatie. We gaan de tent zelfs aankleden als boerenstal."

'Het platteland is ook meer dan piratenmuziek'

Met De Boer on Toer richt het Mega Piraten Festijn zich op het echte plattelandsgevoel. "De piratenwereld is al voor een aanzienlijk deel een plattelandsgebeuren. Die link was er altijd al. We merken dat de beleving van het platteland alleen maar toeneemt. De trots en het chauvinisme zijn groot. Maar het platteland is ook meer dan piratenmuziek alleen. Rock is er ook groot. En de jeugd wil graag dance. Dat hebben we allemaal aan elkaar gekoppeld met de Boer on Toer."

Bert Koops, zanger/gitarist van Mooi Wark heeft er zin in. "Het Mega Piraten Festijn is altijd leuk om te doen. Live spelen, dat is natuurlijk waar we voor gaan. De Boer on Toer is een mooi concept. Zin in. Het wordt rock 'n roll." Ook de mannen van Poar Neem'n kijken er naar uit. Wim 'Salabim' presenteert, Walter staat achter de draaitafels en John bij de merchandise. Met het Rad van Poartuin, waarbij iedereen prijzen kan winnen, opzwepende rock en dance van Walter en natuurlijk de Miss Poar Neem'n-verkiezing. Wim: "Noem het maar boerencool. We verrassen mensen. We bieden een volledige show. Niet alleen maar piratenmuziek, maar veel interactie, give aways en energie."

Kaarten, 26 euro, inclusief servicekosten, zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Café de Groes, Sigarenmagazijn Roenhorst en Radio Ideaal in Zelhem; de Bruna in Vorden; Café 't Hemeltje in Ulft; Cigo Gemakshop Leuven in Zevenaar; Koenders 't Ware Huis in Gaanderen, 't Keyzertje Bloemen en Meer in Varsseveld, bij alle vestigingen van Primera en via de website, www.megapiratenfestijn.nl.
Het terrein aan de Slangenburgweg is geopend vanaf 18.30 uur. RADIONL verzorgt het voorprogramma in de grote tent. Het officiële programma begint rond 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

Lezing van de Vlinderstichting over de Achterhoek

Het oranjetipje en de pinksterbloem zijn een bekende combinatie. Foto: Jan Stonks

Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek

RUURLO - Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) geeft de Vlinderstichting op donderdagavond 24 mei een presentatie over wat agrarisch natuurbeheer voor vlinders en andere insecten kan betekenen en welke soorten specifiek in de Achterhoek van belang zijn. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats bij café-restaurant De Duif in Ruurlo..

VALA is een agrarisch collectief. Samen met de leden, agrariërs, particulieren en landgoederen, voeren zij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele Achterhoek uit. Op 24 mei organiseren zij hun jaarlijkse ledenvergadering. Na de besloten ledenvergadering verzorgt Gerdien Bos van de Vlinderstichting een presentatie. Het voorkomen van insecten zoals vlinders en libellen is een belangrijke graadmeter van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel kruidenrijke graslanden zijn verdwenen, en daarmee ook het nectar voor insecten. VALA zet zich met het agrarisch natuurbeheer onder meer in voor het beheer van meer kruidenrijke graslanden. Dit draagt niet alleen bij aan een grotere rijkdom aan insecten, maar zorgt ook voor een ruimer voedselaanbod voor broedvogels. Tijdens de lezing zal Gerdien Bos in gaan op de soorten die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, welk beheer deze soorten nodig hebben en wat u zelf kunt doen om het vlinders en libellen naar de zin te maken. VALA hoopt dat haar verhaal mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit in het Achterhoekse landschap. Boer, burger of buitenlui? Op 24 mei is iedereen vanaf 21.00 uur van harte welkom bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. De presentatie start om 21.15 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Lezing van de Vlinderstichting over de Achterhoek

RUURLO - Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) geeft de Vlinderstichting op donderdagavond 24 mei een presentatie over wat agrarisch natuurbeheer voor vlinders en andere insecten kan betekenen en welke soorten specifiek in de Achterhoek van belang zijn. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats bij café-restaurant De Duif in Ruurlo.

VALA is een agrarisch collectief. Samen met de leden, agrariërs, particulieren en landgoederen, voeren zij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele Achterhoek uit. Op 24 mei organiseren zij hun jaarlijkse ledenvergadering. Na de besloten ledenvergadering verzorgt Gerdien Bos van de Vlinderstichting een presentatie. Het voorkomen van insecten zoals vlinders en libellen is een belangrijke graadmeter van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel kruidenrijke graslanden zijn verdwenen, en daarmee ook het nectar voor insecten. VALA zet zich met het agrarisch natuurbeheer onder meer in voor het beheer van meer kruidenrijke graslanden. Dit draagt niet alleen bij aan een grotere rijkdom aan insecten, maar zorgt ook voor een ruimer voedselaanbod voor broedvogels. Tijdens de lezing zal Gerdien Bos in gaan op de soorten die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, welk beheer deze soorten nodig hebben en wat u zelf kunt doen om het vlinders en libellen naar de zin te maken. VALA hoopt dat haar verhaal mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit in het Achterhoekse landschap. Boer, burger of buitenlui? Op 24 mei is iedereen vanaf 21.00 uur van harte welkom bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. De presentatie start om 21.15 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop 2018

Popgunnn, de afsluiter van Reurpop 2018. Foto: PR

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys.

Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme.

Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90s Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop 2018

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys.

Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme.

Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90s Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

De prijswinnaars van de openingsactie bij Sabelle Ondermode. Foto: PR

VORDEN - Op dinsdag 8 mei heeft Diana Hogeweg van Sabelle Ondermode aan zeven gelukkige prijswinnaars hun prijs overhandigd. In verband met de opening had Sabelle Ondermode tien prijzen te verdelen in de vorm van een gratis artikel/set van verschillende merken. Drie prijswinnaars waren verhinderd en ontbreken op de foto. Zij ontvangen hun gewonnen prijs op een later tijdstip. Foto: PR

PostNL past netwerk brievenbussen in gemeente Bronckhorst aan

BRONCKHORST – PostNL past vanaf begin juni in gemeente Bronckhorst het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.

Vanaf 2 juni 2018 zullen de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Gelderland (Noord Oost) worden doorgevoerd. In de gemeente Bronckhorst blijven 54 brievenbussen en verdwijnen er 16 brievenbussen. De aanpassingen zijn eind juni 2018 gerealiseerd.

Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.

Kunst in middeleeuwse slotkapel

BRONKHORST - In de Kapel van Bronkhorst is van zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 mei een expositie van Ina Bijvank, Marga Zweers, Marianne Zoet, Etty van Gelder

Een uitstapje naar Bronkhorst heeft altijd iets gemoedelijks. Daar is nog altijd de sfeer van toen te proeven, maar toch gecombineerd met het eigentijdse. Neem de middeleeuwse slotkapel met zijn intieme sfeer. Dit is mooi te combineren met kunst.
Ina Bijvank en Marga Zweers stellen schilderijen tentoon, Marianne Zoet heeft sieraden gemaakt van afval en restmaterialen. Daarnaast nog de door Betty van Gelder gemaakte sculpturen van albast en serpentijn. De kapel is alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op eerste pinksterdag zal er in de middag tevens een muzikale invulling zijn door een trombonetrio

Lui Paard bij Live@Ideaal

ZELHEM - Woensdagavond 16 mei staat de band 'Lui Paard' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun muzikale 'roots' en aspiraties.

Lui Paard maakt nederpop die blijft hangen. Van lekkere liedjes tot venijnige songs en van indringende ballads tot nummers met een knipoog. Lui Paard relativeert en bekijkt de dingen van een afstandje. Zet hier en daar een vraagteken, houdt een spiegel voor of laat iemand lachen om zichzelf. In nummers als 'Ik ben geen superman', 'Denk je nog wel eens aan me?', 'Cowboy met een lui paard', 'Koekje van eigen deeg' wordt dit duidelijk.

Bronckhorst is dé wandelgemeente van Nederland

: Burgemeester Marianne Besselink toont het beeldje dat hoort bij de titel Wandelgemeente van het jaar 2018. Foto: Luuk Stam

BRONCKHORST/ZELHEM - Er was reden voor een feestje, dinsdag 9 mei aan het begin van de middag bij Ellens Restaurant in Zelhem. Wandelkrant Te Voet verkoos de gemeente Bronckhorst hier tot Wandelgemeente van het jaar 2018. Het is voor het eerst dat een Gelderse gemeente deze titel in de wacht sleept.

Door Luuk Stam

Naast Bronckhorst waren ook de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hilvarenbeek genomineerd. Bij een publiekspoll op de website van de Wandelkrant bleef Bronckhorst Hilvarenbeek in de strijd om de koppositie nipt voor. Een jury nam uiteindelijk de definitieve beslissing en verkoos de Achterhoekse gemeente tot winnaar.
De grote hoeveelheid wandelmogelijkheden leverde Bronckhorst veel punten op. De jury beoordeelde de gemeente daarnaast als het meest vriendelijk voor wandelaars. Ook waren er hoge scores op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, informatie, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden.
De gemeente Bronckhorst heeft in totaal 448 kilometer aan wandelpaden die twee keer per jaar worden gecontroleerd. Ook kent de gemeente themaroutes zoals het Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute.
Burgemeester Marianne Besselink stak haar blijdschap met deze titel niet onder stoelen of banken en liet weten 'super trots' te zijn. Ze sprak haar lof uit voor iedereen die betrokken is bij de wandelroutes, maar ook voor de actieve inwoners en ondernemers. "Je kwam de afgelopen tijd bijna nergens de deur uit zonder dat je eerst gestemd had", stelt ze.
Het feit dat Bronckhorst deze titel nu daadwerkelijk binnen heeft, zal zeker niet onopgemerkt blijven. Zo komen er speciale borden te hangen op de ruim veertig evenementenportalen die verspreid door de gemeente staan. Het streven is daarnaast om met deze titel nog meer toeristen en recreanten te verleiden een bezoek aan Bronckhorst te brengen. "We gaan een feestjaar tegemoet waarin we ruim gebruik gaan maken van deze titel", belooft Besselink.
Naast de plek van de prijsuitreiking was Ellens Restaurant in Zelhem op dinsdag 9 mei ook tussenstop tijdens de Achterhoekse Wandel4daagse, die jaarlijks Bronckhorst aandoet. "Deze titel voor Bronckhorst is een bevestiging van wat wij elk jaar van onze wandelaars horen", zegt voorzitter Jo Weijers. "Als ze weer terugkomen in Doetinchem, zijn ze lyrisch over de omgeving hier."
Op de eerste dag van de Achterhoekse Wandel4daagse deelde burgemeester Besselink voorafgaand aan de prijsuitreiking in Zelhem appels uit aan deelnemers. Dat deed ze samen met wethouders Arno Spekschoor, Paul Seesing en Antoon Peppelman. Wethouder Jan Engels ontbrak hier, maar met een goede reden; hij liep zelf de 30 kilometer.

Derde voorronde Amphion Open

Amphion Open met Multiple Bellows. Foto: PR

Vijf acts in categorie Toneel & Instrumentaal

DOETINCHEM - Dinsdag 22 mei vindt de derde voorronde plaats van Amphion Open. Vijf acts strijden voor een plek in de finale in september. Het thema van de avond is 'toneel & instrumentaal'.

Amphion Open is hét event in de regio waar nieuw, creatief talent ontdekt wordt. Van singer-songwriter tot stand-upper en van goochelaar tot rockband: ieder talent heeft de kans zich waar te maken op het professionele podium van Schouwburg Amphion.

Talentenklas
Tijdens de eerste voorronde liet de talentenklas van Gruitpoort al een prachtige expositie zien met fotografie. Tijdens voorronde III mogen we hun zelf ontworpen kleding bewonderen. In de foyer staan de mannequins tentoongesteld. Voorafgaand aan de voorstelling, in de pauze en tijdens de naborrel is DJ-school Doetinchem aanwezig voor uptempo beats.
De vijf acts zijn: Mila uit Baak met een toneelvoorstelling; het Doetinchemse Multiple Bellows en Drums & Voices uit Hengelo, beide met een theaterconcert; Tijme Olthof uit Tolkamer met een kleinkunst/piano-voorstelling en de Arnhemse Monique Cornielje brengt cabaret.

Knuffel
Mila speelt de toneel-voorstelling 'Knuffel': Als klein meisje wilde de twaalfjarige Mila uit Baak altijd al op het podium staan. Ze begon met balletles, maar al snel was dat niet genoeg… Sindsdien zit ze op musical en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool. Hier krijgt ze les in dans zang, musical, improviseren en toneel. In 2017 won ze met haar zelfgemaakte kort film het Cinekid filmfestival: een kinderfilmfestival. Ook dit optreden zette ze zelf in elkaar en gaat over een meisje dat in eerste instantie gelukkig lijkt, maar door allerlei narigheden verandert van een kletsgrage, vrolijke en aanwezige puber naar een klein hoopje mens… Ieder kind heeft een knuffel nodig.

Multiple Bellows
Vijf jonge accordeonisten uit Doetinchem en omstreken, die elkaar op Muziekschool Oost-Gelderland leerden kennen, steken hun instrument in een nieuw jasje met frisse arrangementen, subtiel samenspel en een aanstekelijk enthousiasme. Alle genres van vroege Barok via Hedendaags klassiek tot dance worden door deze jongeren uitgeplozen en vol overgave op het podium gepresenteerd. Hoewel ze geen van allen bij elkaar in de buurt wonen, zijn ze sinds 2017 een hecht team, dat vastbesloten is om het instrument accordeon definitief uit de 'ouderwetse' hoek te halen!

Slagwerk
Drums and Voices is een enthousiaste groep van 25 personen in de leeftijd van 10 tot 60 jaar uit Hengelo en maakt deel uit van de Koninklijke harmonie 'Concordia' Hengelo (G). De groep staat onder leiding van Gilbert Wientjes. Deze richt zich op het spelen en ontwikkelen van hedendaagse slagwerkmuziek, van dance en eigentijdse muziek. Op drums, percussie, marimba en andere niet zo alledaagse instrumenten wordt swingende hedendaagse muziek gespeeld, gecombineerd met zang. Talloze percussie-instrumenten uit de hele wereld, gitaren en geweldige zang passeren de revue. Met een korte show en een unieke samenstelling laat de groep zien wat men kan met popmuziek en swingende nummers.

Tijme Olthof
Tijme Olthof is 19 jaar en een multi-talent. Hij speelt toneel, maar ook piano. Hij kan zingen, maar ook grappen maken in stand-up comedy-acts. Tijdens dit optreden laat hij zichzelf zien met een stukje kleinkunst, waarin hij opmerkende onderwerpen aansnijdt… "Mijn optreden bestaat uit drie zelfgeschreven liedjes. Ik begeleid mezelf op de piano. De thema's variëren van seks tot geloof tot geslachtsziektes..."

Monique Cornielje
"Over het leven dat misschien niet altijd makkelijk is, maar dat je er zoveel van kunt leren dat het nog leuk wordt ook. Een spontaan levensverhaal met hier en daar wat humor, want lachen op z'n tijd, dat werkt het beste", vindt cabaretier Monique Cornielje uit Arnhem.

De presentatie van deze voorronde is in handen van Daniël Janssen. Voor deze show zijn nog kaarten beschikbaar. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro, inclusief pauzedrankje. Aanvang is om 20.00 uur in kleine zaal van Amphion. Online reserveren kan via www.amphion.nl of bel met de kassa van de schouwburg: 0314-376000 (maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur).

Kanjer Dirt Challenge op zondag 27 mei

REGIO - De Stichting Kanjers voor Kanjers organiseert op zondag 27 mei, en dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de inmiddels populaire Kanjer Dirt Challenge. Evenals bij voorgaande edities is ook deze keer 'De Langenberg' in Zelhem de locatie, waar dit voor deelnemer en toeschouwer prachtige evenement gaat plaatsvinden. Een sportief spektakel waarbij de opbrengst ten goede komt van de Activiteitenboerderij Rutgers in Aalten.

Door Theo Huijskes

Boerderij Rutgers, waar agrarische gezelligheid en betrokkenheid als belangrijkste uitgangspunten gelden, is een uitvalsbasis voor mensen met een verstandelijke beperking of andere psychiatrische, autistische, lichamelijke of aangeboren gebreken. Met het geld dat met de Kanjer Dirt Challenge wordt opgehaald, krijgt genoemde boerderij een fonkelnieuwe fiets met trapondersteuning aangeboden voor haar gasten.

Een echte uitdaging
De vijfde Kanjer Dirt Challenge op het voormalige Zelhemse terrein van de Motor- en Autoclub ZAMC is in de ogen van Kanjers voor Kanjers een bij uitstek geschikte activiteit om voor dit goede doel gelden te genereren. Met deze uitdaging wil de stichting namelijk kinderen laten sporten en de opbrengst hiervan ten goede laten komen van kinderen waarvoor sporten en spelen niet zo vanzelfsprekend is. "Sport en spel zijn immers bezigheden, die voor ieder kind belangrijk zijn", aldus Kanjers voor Kanjers. Niet bang voor een beetje modder? Durf jij van een zeephelling af te glijden? Ben jij een liefhebber van klimmen, klauteren, door het water rennen en nog meer actie? Dan is de Kanjer Dirt Challenge een echte uitdaging! Op 'De Langenberg' in Zelhem staan op zondag 27 mei over een lengte van ongeveer 1,5 km een twintigtal hindernissen opgesteld. Het parcours is evenals vorig jaar door een professionele parcoursbouwer in elkaar gezet. De obstakels zijn over het hele terrein verdeeld en de hindernissen hebben verschillende moeilijkheidsgradaties. Dit alles met het gevolg dat het voor iedereen een uitdagende onderneming is om mee te doen. Bovendien kent het terrein een behoorlijk hoogteverschil. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen alleen of samen met ouders, vrienden klasgenoten en anderen meedoen aan deze 'obstacle run' oftewel een loopparcours met hindernissen. Het is een gezellig, sportief evenement voor jong en oud. Kanjers voor Kanjers: "Wij dagen de jongeren uit om zoveel mogelijk sponsoren te zoeken voor hun deelname aan de Challenge."

Aanmelding
Wil je meedoen aan de vijfde Kanjer Dirt Challenge? Daarvoor is toestemming nodig van je ouders en/of verzorgers. Inschrijven is mogelijk tot 18 mei via www.kanjerdirtchallenge.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon en dient bij de opgave te worden voldaan. Na 18 mei wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 20 euro. De prijs is inclusief drie uur onbeperkt 'survivallen', een uniek Kanjer Dirt Challenge T-shirt, een drankje en kleine versnaperingen tijdens de Challenge en een patatje na afloop.

Derde voorronde Amphion Open

DOETINCHEM - Dinsdag 22 mei vindt de derde voorronde plaats van Amphion Open. Vijf acts strijden voor een plek in de finale in september. Het thema van de avond is 'toneel & instrumentaal'.

Amphion Open is hét event in de regio waar nieuw, creatief talent ontdekt wordt. Van singer-songwriter tot stand-upper en van goochelaar tot rockband: ieder talent heeft de kans zich waar te maken op het professionele podium van Schouwburg Amphion.

Talentenklas
Tijdens de eerste voorronde liet de talentenklas van Gruitpoort al een prachtige expositie zien met fotografie. Tijdens voorronde III mogen we hun zelf ontworpen kleding bewonderen. In de foyer staan de mannequins tentoongesteld. Voorafgaand aan de voorstelling, in de pauze en tijdens de naborrel is DJ-school Doetinchem aanwezig voor uptempo beats.
De vijf acts zijn: Mila uit Baak met een toneelvoorstelling; het Doetinchemse Multiple Bellows en Drums & Voices uit Hengelo, beide met een theaterconcert; Tijme Olthof uit Tolkamer met een kleinkunst/piano-voorstelling en de Arnhemse Monique Cornielje brengt cabaret.

Knuffel
Mila speelt de toneel-voorstelling 'Knuffel': Als klein meisje wilde de twaalfjarige Mila uit Baak altijd al op het podium staan. Ze begon met balletles, maar al snel was dat niet genoeg… Sindsdien zit ze op musical en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool. Hier krijgt ze les in dans zang, musical, improviseren en toneel. In 2017 won ze met haar zelfgemaakte kort film het Cinekid filmfestival: een kinderfilmfestival. Ook dit optreden zette ze zelf in elkaar en gaat over een meisje dat in eerste instantie gelukkig lijkt, maar door allerlei narigheden verandert van een kletsgrage, vrolijke en aanwezige puber naar een klein hoopje mens… Ieder kind heeft een knuffel nodig.

Multiple Bellows
Vijf jonge accordeonisten uit Doetinchem en omstreken, die elkaar op Muziekschool Oost-Gelderland leerden kennen, steken hun instrument in een nieuw jasje met frisse arrangementen, subtiel samenspel en een aanstekelijk enthousiasme. Alle genres van vroege Barok via Hedendaags klassiek tot dance worden door deze jongeren uitgeplozen en vol overgave op het podium gepresenteerd. Hoewel ze geen van allen bij elkaar in de buurt wonen, zijn ze sinds 2017 een hecht team, dat vastbesloten is om het instrument accordeon definitief uit de 'ouderwetse' hoek te halen!

Slagwerk
Drums and Voices is een enthousiaste groep van 25 personen in de leeftijd van 10 tot 60 jaar uit Hengelo en maakt deel uit van de Koninklijke harmonie 'Concordia' Hengelo (G). De groep staat onder leiding van Gilbert Wientjes. Deze richt zich op het spelen en ontwikkelen van hedendaagse slagwerkmuziek, van dance en eigentijdse muziek. Op drums, percussie, marimba en andere niet zo alledaagse instrumenten wordt swingende hedendaagse muziek gespeeld, gecombineerd met zang. Talloze percussie-instrumenten uit de hele wereld, gitaren en geweldige zang passeren de revue. Met een korte show en een unieke samenstelling laat de groep zien wat men kan met popmuziek en swingende nummers.

Tijme Olthof
Tijme Olthof is 19 jaar en een multi-talent. Hij speelt toneel, maar ook piano. Hij kan zingen, maar ook grappen maken in stand-up comedy-acts. Tijdens dit optreden laat hij zichzelf zien met een stukje kleinkunst, waarin hij opmerkende onderwerpen aansnijdt… "Mijn optreden bestaat uit drie zelfgeschreven liedjes. Ik begeleid mezelf op de piano. De thema's variëren van seks tot geloof tot geslachtsziektes..."

Monique Cornielje
"Over het leven dat misschien niet altijd makkelijk is, maar dat je er zoveel van kunt leren dat het nog leuk wordt ook. Een spontaan levensverhaal met hier en daar wat humor, want lachen op z'n tijd, dat werkt het beste", vindt cabaretier Monique Cornielje uit Arnhem.

De presentatie van deze voorronde is in handen van Daniël Janssen. Voor deze show zijn nog kaarten beschikbaar. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro, inclusief pauzedrankje. Aanvang is om 20.00 uur in kleine zaal van Amphion. Online reserveren kan via www.amphion.nl of bel met de kassa van de schouwburg: 0314-376000 (maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur).

Prachtige postkoetsen om je vingers bij af te likken

VORDEN - Sinds jaar en dag worden er over de hele wereld koetsentochten georganiseerd. Vorden is al ruim vier decennia lang bekend om haar jaarlijkse Kastelenrit van de Vordense menvereniging In de Reep'n die hoog staat aangeschreven bij de koetsen en paardenliefhebbers. Voor de ware koets en paard liefhebbers was er zondag in Vorden een evenement om je vingers echt bij af te likken. De Hoofdstad Aanspanning uit Amsterdam organiseerde namelijk haar negen Coachrit (postkoets) in Vorden.

Door Jan Hendriksen

Leden van Hoofdstad Aanspanning toonden tijdens deze rit hun mooiste postkoetsen in al hun glorie in een prachtige rit door de Vordense natuur en langs enkele van de Vordense kastelen zoals Den Bramel en De Wildenborch. Aan weerszijden van de oprijlaan van Kasteel Medler, met de prachtige bloeiende rododendron, vond een sfeervolle en uitgebreide lunchstop plaats. Na de pauze ging de rit verder langs Huize Onstein op te eindigen op de parkeerplaats van Hotel Bakker. Daar werd men ontvangen door de jachthoornblazers van de Berkenhorst uit Elspeet. De gehele rit en zijn entourage was natuurlijk prachtig voor de dertien deelnemende koetsiers en hun gasten op de imposante postkoetsen. Een Coach wordt ook wel Postkoets genoemd. Dit is een koets waar men vroeger op een mooie zomerse dag via het park naar de renbaan ging. De koets werd geparkeerd en de familie boven op de koets had dan prachtig uitzicht over de renbaan. Achter in de koets werd een complete lunch mee genomen en ook de champagne mocht natuurlijk niet ontbreken. Aan het eind van de middag ging de hele familie via een mooie rondrit weer terug naar huis. Natuurlijk was dit vroeger alleen voor de aller rijkste mensen mogelijk om met zulke kostbare koetsen te rijden.

Kanjer Dirt Challenge

REGIO - De Stichting Kanjers voor Kanjers organiseert op zondag 27 mei, en dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de inmiddels populaire Kanjer Dirt Challenge. Evenals bij voorgaande edities is ook deze keer 'De Langenberg' in Zelhem de locatie, waar dit voor deelnemer en toeschouwer prachtige evenement gaat plaatsvinden. Een sportief spektakel waarbij de opbrengst ten goede komt van de Activiteitenboerderij Rutgers in Aalten.

Boerderij Rutgers, waar agrarische gezelligheid en betrokkenheid als belangrijkste uitgangspunten gelden, is een uitvalsbasis voor mensen met een verstandelijke beperking of andere psychiatrische, autistische, lichamelijke of aangeboren gebreken. Met het geld dat met de Kanjer Dirt Challenge wordt opgehaald, krijgt genoemde boerderij een fonkelnieuwe fiets met trapondersteuning aangeboden voor haar gasten.

Wil je meedoen aan de vijfde Kanjer Dirt Challenge? Daarvoor is toestemming nodig van je ouders en/of verzorgers. Inschrijven is mogelijk tot 18 mei via www.kanjerdirtchallenge.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon en dient bij de opgave te worden voldaan. Na 18 mei wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 20 euro. De prijs is inclusief drie uur onbeperkt 'survivallen', een uniek Kanjer Dirt Challenge T-shirt, een drankje en kleine versnaperingen tijdens de Challenge en een patatje na afloop.

De Achterhoek krijgt een eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek

Door Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek – organisator van onder meer de Zwarte Cross – en bierbrouwer Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en andere mensen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald.

Iedereen mag een ontwerp insturen. "Basisschoolkinderen kunnen meedoen, maar als iemand van 98 mee wil doen, ook prima!", zegt Groothuis. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. "Het moet vol overgave wapperen in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter", aldus de schaatskampioen.

Groothuis werkt sinds kort één dag in de week voor de Feestfabriek. Hij woont zelf net buiten de Achterhoek – in Voorst – maar kent de streek goed. "Ik ben hier altijd veel geweest tijdens mijn fietstrainingen", vertelt hij. "Ik vind het een prachtige streek die volop in beweging is. Dat willen we nu graag gaan uitdragen door middel van een vlag."

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen."
Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

Obelink open op Tweede Pinksterdag

Obelink is klaar voor het nieuwe kampeerseizoen. Foto: PR

WINTERSWIJK - Bij Obelink Vrijetijdsmarkt kun je terecht voor alles wat met reizen en kamperen te maken heeft. Op Tweede Pinksterdag staan de nieuwste tenten, tuinartikelen, technische snufjes en kampeermeubels opgesteld in de showroom. Obelink-specialisten zijn aanwezig voor advies.

De campinggids van ACSI is gratis mee te nemen. Al meer dan 50 jaar is ACSI dé campingspecialist van Europa; de gids staat vol met campings, accommodaties en kampeerreizen.

The Bastard, het Nederlandse merk barbecues, is op tweede Pinksterdag in de winkel voor een kookdemonstratie.

Ook het restaurant is geopend. Voor degene die staat af te rekenen als de wekker gaat, is de maaltijd gratis.

Obelink Vrijetijdsmarkt is op Tweede Pinksterdag 21 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Achterhoekse Voetbalnacht 2018 op woensdag 30 mei

Herman Groot Wassink van VV Pax Hengelo Gld., genomineerd voor de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. Foto: PR

REGIO - Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt op woensdag 30 mei in Stadion De Vijverberg in Doetinchem, oftewel op de thuisbasis van BVO De Graafschap, de Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Zoals in de afgelopen twee jaar duidelijk tot uiting is gekomen, gaat het hier om een boeiende en vermakelijke avond voor de echte voetballiefhebber. De avond is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur. De inloop vindt plaats om 19.30 uur.

Door Theo Huijskes

De Achterhoek Voetbalnacht wordt in goede banen geleid door de organisatie van de Achterhoek Cup, BVO De Graafschap, Brandpepper en De Persgroep. De presentatie is in handen van Inge de Jager en Michiel Fukking. Terwijl de sportredactie van De Gelderlander Achterhoek en Liemers ook nog een aantal prijzen uitreikt, zal verslaggever Domien Esselink van die krant optreden als interviewer tijdens het in het programma opgenomen Sportcafé.

Vijf eretitels
Een belangrijk onderdeel van het totale avondprogramma is vanzelfsprekend de uitreiking van een vijftal awards voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en dé vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd.
Zo doen een gooi naar de eretitel voorzitter van het jaar: Bas Strijbosch (DVC '26 Didam), Raymond Smit (AD '69 Aalten), Ronald Ruesink (SC Varsseveld), Gerrit te Kolste (FC Winterswijk) en Gradus Eenink (VV Wolfersveen). Bij het onderdeel vrijwilliger van het jaar gaat de eer om gekozen te worden naar: Herman Groot Wassink (VV Pax Hengelo Gld.), Otto Duursma (ZSV Zelos Zelhem), Ruud Hendrixen (VV Gendringen), Jan Klomp (VV Doetinchem) en Pascal Hertogh (VV DZC '68 Doetinchem). Voor de uitverkiezing beste scheidsrechter kan er gekozen worden voor Oscar Mentink, Jesper Sanders, Wijnand Rutgers, Ab Brussen en Joost Soeter. Voor het beste voetbaltalent zijn genomineerd: Beau Rijks (Achilles '29), Daan Rots (FC Twente), Ebbe Wenting (De Graafschap), Jelmer Krooshof (OBW) en Harm Dieker (Ajax). En ten slotte komen voor de titel de vereniging van het jaar in aanmerking: SV Westendorp, FC Winterswijk, S.V. Grol Groenlo, GWVV Varsselder-Veldhunten en Keijenburgse Boys.

Gestemd kan worden via de website www.achterhoekvoetbalnacht.nl en dat tot 30 mei.

OldStars-meeting
In het kader van een OldStars-meeting vindt er op 30 mei in het voorprogramma, en dat op het hoofdveld van Stadion De Vijverberg, een walking football-toernooi plaats. In dit geval een toernooitje waaraan diverse prominente oud-voetballers deelnemen. Zo is er naast een team van De Graafschap zelf een team van ex-Oranje internationals onder aanvoering van Ajax-fenomeen Sjaak Swart van de partij. In totaal zullen in ieder geval zes teams aan het onderlinge toernooitje deelnemen. De teams zullen uit zes spelers bestaan. De aanvang van de wedstrijden is 17.30 uur en ook hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.

Het officiële avondprogramma zal naast de bekendmaking van een reeds van prijswinnaars ook in het teken staan van een Sportcafé, waarbij zoals aangegeven journalist Domien Esselink een vijftal bekende oud-voetballers aan de tand zal voelen, te weten Sjaak Swart (ex-Ajax), Sonny Silooy (ex-De Graafschap), Peter Houtman (ex-Feyenoord), Ernie Brandts (ex-PSV) en Kees Kist (ex-AZ).

Lezing door Ria Tuenter over haar moeder met dementie

BAAK - "Hoe jij schrijft! Bammm recht je hart in, alsof ik over je schouder meekijk." En: "In een ruk je boek uitgelezen, mooi, humorvol, pijnlijk, eerlijk, warm en bovenal zo herkenbaar, chapeau!", zijn zomaar een paar reacties die Ria Tuenter kreeg na het verschijnen van haar eerste boek 'Mam raakt kwijt'. Een verhalenbundel over haar moeder met dementie. 'Kusje voor Popje' is de opvolger die 25 maart 2018 is verschenen. Donderdagavond 31 mei geeft Ria Tuenter bij Gerritsen Grafmonumenten in Baak een lezing. Aanvang 20.00 uur.

Door openhartig te schrijven over de omgang met haar moeder die aan dementie lijdt, merkte Ria hoeveel dit losmaakt bij de lezers van haar verhalen. "Vaak zijn mensen ontroerd en herkennen de situaties die ik beschrijf. Voor hen is het een steuntje in de rug. Met dit boek hoop ik ook op meer begrip voor mensen met dementie. Ze zijn namelijk niet gek, ze leven alleen in een andere wereld dan de onze. En als je meegaat in hun belevingswereld, kun je samen nog mooie momenten beleven; niet alleen verdrietige, maar zeker ook vrolijke", vertelt Ria.
Schrijver Jan Siebelink, die in november 2016 het eerste exemplaar in ontvangst nam, over 'Mam raakt kwijt': "De verhalen zijn mooi geschreven en met het juiste woord getroffen. Ria schrijft helder en liefdevol, en met vaste pen. Dit boek raakt de lezer in zijn ziel."
In 'Kusje voor Popje' geeft Ria Tuenter een inkijkje in de leefwereld van haar moeder die troost en liefde vindt bij een antroposofische pop. Een nieuwe naam onthouden lukt niet meer, daarom heet de pop gewoon 'Popje'. "Mijn moeder raakte steeds van alles kwijt, van leesbrillen tot aan haar dure gehoorapparaat, maar Popje nooit. Popje was altijd bij haar en bleef bij haar. Ook tijdens haar (korte) ziekbed en na haar overlijden in februari 2017."
De bijzondere liefde van mam voor haar poppenkind, de metamorfose van een sterke en zelfstandige moeder naar een angstig en afhankelijk oud vrouwtje, de belevenissen met haar medebewoners, de fantastische en liefdevolle zorg door het personeel, het afscheid en gemis, komen allemaal aan bod in dit boek. Hoewel de onderwerpen soms ontroerend en aangrijpend zijn, is de humor in bijna elk verhaal aanwezig. Er is ruimte voor een traan, maar zeker ook voor een lach.

Als belangrijkste motivatie voor het schrijven van dit boek zegt Ria Tuenter dat ze enerzijds een taboe probeert te doorbreken. "Als een dierbaar iemand door dementie troost vindt bij een knuffel of een pop, schaam je daar dan niet voor." Anderzijds vindt ze het belangrijk dat er aandacht is voor mensen met dementie. "Hoewel het soms moeilijk is om een gesprek met hen te voeren, blijf eenzame ouderen met dementie alsjeblieft bezoeken. Klets wat, bekijk samen foto's of houd gewoon hun hand vast, maar vergeet ze niet! Dat doen zij wel."
Ria Tuenter in 1962 geboren in Hardenberg, verhuisde op haar zesde naar Varsseveld. Ze werkt als communicatiemedewerker bij de gemeente Oude IJsselstreek. Ze is sinds begin jaren '90 freelance tekstschrijver voor diverse lokale media en was redacteur voor het blad MIJN Magazine. Schreef teksten voor landelijke bladen als VIVA en was redacteur voor de glossy Big is Beautiful. In november 2016 debuteerde ze met het boek 'Mam raakt kwijt'.

Donderdagavond 31 mei geeft Ria Tuenter in Baak een lezing. Zij is dan te gast in de showroom van Gerritsen Grafmonumenten aan de Zutphen Emmerikseweg 103C te Baak. Aanmelden is noodzakelijk en kan door te bellen naar Erna Bosch, 06 - 20 42 37 02 of door een e-mail te sturen naar erna@gerritsengrafmonumenten.nl.

Nippon Judo Achterhoek in topvorm op Lentetoernooi

Deelnemers Lentetoernooi: v.l.n.r. achter: Naomi Loffeld, Kira Essink en trainster en coach Antoinette Hennink. v.l.n.r. voor: Ricardo Chirco (tevens coach), Hieke Bielderman, Daphne Grothe. Foto: PR

WEHL/HENGELO - Het Lentetoernooi van Nippon Judo Achterhoek werd zaterdag 12 mei in Wehl gehouden. Net als voorgaande jaren waren er veel judoscholen uit Nederland en Duitsland aanwezig. Nippon Judo Achterhoek was hier met een grote groep judoka's die hard hebben geknokt om de prijzen en niet zonder succes.

Zo werden er maar liefst vijf gouden medailles behaald. Ricardo Chirco (Borculo), Naomi Loffeld (Ruurlo) en Luuk van Nieuwland (Hengelo) stonden op het hoogste podium. Hieke Bielderman (Vorden) won maar liefst twee gouden medailles. Nadat ze in haar eigen gewichtsklasse kampioen was geworden deed ze mee met een klasse zwaarder en mocht ook hier het goud in ontvangst nemen.
Het zilver ging naar Tycho Massop (Groenlo). Brons was er voor de judoka's Jaidy van der Horst (Lochem), Thom Tiedink (Borculo), Kemi Meulman (Barchem), Dave Massop (Groenlo), Kira Essink (Barchem), Jerre Smeets (Groenlo) en Gerben ten Have (Ruurlo).
Het wedstrijdseizoen voor de judoka's zit er voorlopig nog niet op. De komende weken zijn ze onder andere te vinden in Echt, Luxemburg, Ede, Venray en op het teamtoernooi in Markelo.
Met 13 medailles was dit voor Nippon Judo Achterhoek een succesvolle dag.

27 / 34

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Camping zoekt

Tourcaravan te koop

Bel: 06-21819821

Last van mollen in uw tuin of op uw perceel, bel de mollenvanger. 0314-646764 0630715277.

VLOOIENMARKT&more Braamt Zo. 27 mei 10 - 17 uur Terrein MARKANT (Outdoorcentrum) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

Gezocht hulp in de huishouding en hond uitlaten, 1x per week dinsdag in Hengelo M 06-10147854

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZELHEM zo. 3 juni 10 - 17 uur. Parkeerplaats sporthal De Pol Vincent van Goghstraat 72. Bij slecht weer in de sporthal. Info kraamhuur: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Zaterdag 26 mei wederom Meimarkt bij Kringloopwinkel "De Werf". Tientallen kramen, gratis taxatie waardevolle spullen, elke bezoeker een gratis stroopwafel, muzikale omlijsting. Nadere informatie www.veilingcommissie.nl

Voor het vangen van Bijenzwermen, vraag Jan Weijsenfeld, Vorden 06.34660558

Open Tuindagen de Wildenborgh, 20 en 21 mei 2018. Kijk op www.wildenborgh.nl

****NIEUW**** Openlucht Vlooienmarkt Babberich zat. 2 juni bijveld SV Babberich Beekseweg 5 info kraamhuur Tel.06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl