Contact Bronckhorst Midden

28 augustus 2018

Contact Bronckhorst Midden 28 augustus 2018


Vordenaar Fred Hesselink in Hengelo geridderd

Burgemeester Marianne Besselink en de Ridder in de orde van Oranje Nassau Fred Hesselink met zijn vrouw Janette. Foto: Liesbeth Spaansen

HENGELO - De heer Fred (F.C.) Hesselink uit Vorden kreeg op 25 augustus een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marianne Besselink. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Hesselink kreeg zijn onderscheiding tijdens de feestavond van de 53ste Internationale Hengelo Rally die de Hamove en VMC samen organiseren in hun clubgebouw De Molen.

Door Liesbeth Spaansen

Deze zaterdag reden zo'n honderd historische motorfietsen een rit van ruim honderd kilometer door de Achterhoek. De feestavond begon met een buffet, waarvan de deelnemers genoten. Tijdens het opruimen werd gezellig bijgepraat. Wat zij niet wisten was, dat op dat moment buiten voorbereidingen werden getroffen om één van hen te eren.

Zo stond Stephan van Banning uit Santpoort klaar met zijn Harley Davidson met zijspan uit 1920. Hij vond het een eer om burgemeester Besselink de feestzaal binnen te mogen rijden. Peter Ritzen bespeelde de doedelzak, een traditie bij de club, voor de muzikale omlijsting.
De gasten waren verrast door deze grootse entree, waarna burgemeester Besselink haar speech begon. "Geacht bestuur, dames en heren, lady's en gentlemen." Zij verwelkomde de aanwezigen, die allemaal dezelfde interesse hebben: een eigen motorfiets, deze restaureren en onderhouden als rijdend museum. "Welcome in Bronckhorst, welcome at the 53rd International Hengelo Rally and the 23rd familydays 2018. Ik ben hier om iemand te huldigen die bijna 25 jaar bestuurslid is en verantwoordelijk voor de organisatie van de ritten. Mag ik de heer Fred Hesselink naar voren vragen?"

Totaal verrast groet hij de burgemeester. "Fred, als ik zeg 'Indian, Simplex, Triumph, Wanderer, 1 cilinder, klepper, 2 takt' dan gaat jouw hart sneller kloppen. De Veteraan Motoren Club is vooral geïnteresseerd in motorfietsen van vóór de tweede wereldoorlog. Jij reed eerst op motoren uit de jaren '30 maar al gauw kreeg je belangstelling voor oudere motoren, met name die van vóór de eerste wereldoorlog en jij rijdt zelf op een Bradbury uit 1913 en een Royal Enfield uit 1914 waar ook je vrouw Janette bij achterop kan."

Fred Hesselink is sinds 1988 lid van de VMC en nam al snel zitting in het bestuur van Regio Oost. Hij is al bijna 25 jaar penningmeester en sinds januari 2016 heeft hij een dubbelfunctie, hij is ook voorzitter. Door omstandigheden was hij een jaar secretaris.

Sinds 1992 houdt Fred de uitslagen bij van de ritten die voor het clubkampioenschap meetellen. "Met zo'n gemiddeld achttien ritten per jaar met totaal 280 verschillende deelnemers kunnen wij ons voorstellen wat voor werk dat is." Hij houdt de tussenstanden bij en einde seizoen publiceert hij de lijst in het clubblad. Begin 1993 werft hij als lid van het landelijk bestuur advertenties voor dit clubblad en in 1995 wordt hij penningmeester. Hij maakt nog altijd deel van het hoofdbestuur. Lees verder op pagina 3

UVV activiteiten gaan weer beginnen

HENGELO - Nu de vakantieperiode is afgelopen, hervat de UVV weer haar vaste activiteiten.

Activiteiten
In Ons Huis in Hengelo wordt op dinsdagmiddagen in de oneven weken de Soos (bingo en kaarten) gehouden, aanvang 14.00 uur. Dinsdagmiddagen in de even weken is het Koersballen, aanvang 14.00 uur. De donderdagmiddagen zingt het UVV Ouderenkoor 'Jong van hart' van 15.15 uur tot 16.30 uur. De handwerkgroep en het dammen in De Bleijke is op woensdagmiddagen, aanvang 14.00 uur.
Iedereen is van harte welkom om op een van deze middagen eens te komen kijken, of om gezellig mee te doen.

Ontspanningsmiddagen in Ons Huis
12 september komt Jan Bark met 'In de winkel van Sinkel', aanvang 14.00 uur.
10 oktober treedt Cabaretgroep 'de Juf, de Bakker en de Dominee' op, aanvang 14.00 uur.
7 november wordt de jaarlijkse Fancy-Fair gehouden.

Kerstmiddag
Op 18 december is in Party Centrum Langeler een sfeervolle Kerstmiddag. Nadere aankondigingen volgen nog in het weekblad Contact.

Alle activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Het belooft weer een mooi seizoen te worden met een afwisselend programma met voor elk wat wils. De UVV hoopt weer iedereen te ontmoeten.

Dora danst

De honderdjarige Dora Schotman danst met Sofy op haar 'Lang zal ze leven'. Foto: Liesbeth Spaansen

Honderd jaar oud worden en een feestje vieren in een tent in de tuin. Dat deed mevrouw Dora Schotman in Olburgen op 23 augustus. Familie, vrienden en buurt vierden het feestje mee.

Dora Schotman danst op haar honderdste verjaardag

De honderdjarige Dora Schotman danst met Sofy op haar 'Lang zal ze leven'. Foto: Liesbeth Spaansen

OLBURGEN – Honderd jaar oud worden en een feestje vieren in een tent in de tuin. Dat deed mevrouw Dora Schotman in Olburgen op 23 augustus. Familie, vrienden en buurt vierden het feestje mee.

Door Liesbeth Spaansen

Die ochtend kwam de burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink op de koffie. 's Middags kwamen de gasten voor het feestje, dat tot in de avond duurde. De buurt, die echt niet wist wat zij een honderdjarige cadeau zou kunnen doen, bedacht om Muziekvereniging Nieuw Leven een serenade te laten brengen. Dora Schotman is al meer dan vijftig jaar donateur en kon het zeer waarderen. Samen met Sofy danste zij mee met 'Lang zal ze leven'.

Column

Optocht

Ik weet nog dat ze als verpleegster en patiënt gingen, de kleinste in een rolstoel met de röntgenfoto's van haar gebroken beentje aan de zijkanten geplakt. Of die keer daarna dat 's ochtends op het laatste moment de verkleedkist werd uitgediept omdat ze er tot dan toe niet eerder aan hadden gedacht. Elk jaar staan ze een half uur voor aanvang op de kruising in de Dorpsstraat gehuld in schmink en personage. Achter hen drommen wagens samen en in de verte klinkt de melodie van een jaar lang knutselen.

Vorig jaar wilden ze een politiek thema aanhalen, mijn hart maakte een sprongetje want ook ik zag ze graag als wereldleiders door de straten van ons dorp marcheren. De broek van mijn eigen Kim Jong-un zakte er na één ronde van af, maar mijn eigen Trump hield de hele rit dapper vol met haar oranje geschminkte gezicht. Het jaar daarvoor gingen ze wederom mee in de actualiteit door – verkleed als Pokémons – met enorme ballen van papier-maché op elkaar te jagen. De oudste deed dat uiteindelijk op haar fiets omdat ze een dag eerder haar grote teen brak op de stormbaan.

Want niets zal wijken voor de optocht, geen gebroken been of teen. Geen gebrek aan inspiratie of verkleedmiddelen. Geen oververmoeidheid of verwaarloosde voorbereiding. Lakens worden opgesnord en verscheurd en naald en draad wordt opgespeurd en ontward. Op het laatste moment worden provisorisch krullen gedraaid in steile haren en ongetemde kapsels platgespoten met lak en wilskracht.

Nooit krijgen ze meer van de optocht mee dan hetgeen vlak voor ze loopt, de vaandeldragers en de concurrentie. Minutieus berekenen ze twee lange rondes door het dorp hun kansen op de winst, terwijl ze calculerend en vertederd tegelijk de andere kinderen bespeuren. Volgend jaar zal de oudste niet meer meedoen; dan struint ze ongetwijfeld over de kermis in sloffende tred, of hopelijk nog zo lichtvoetig als nu. Dan is de ochtend van de optocht er geen van last minute plannen en "mag ik heel misschien in deze jurk knippen, mam?"

Ook vandaag zijn ze op het nippertje stropdassen aan het schilderen die op de picknicktafel moeten drogen in de onverwachte zon. Met dat ik de jongste eerder vanochtend in een zelfgemaakt dikmaak-pak wikkelde als oversized mummie begon haar stem te trillen. "Hoe moet ik dan naar de wc?" Na twintig minuten durfde ze me (inmiddels lijkbleek) te vertellen dat dit concept wellicht toch niet zo'n doorslaand succes was. En eenmaal uit gewikkeld bleek het niet zo ingewikkeld meer, ontstond er spontaan een nieuw ontwerp om voor te gaan.

En ach, hoe ze zich ook uitdossen, wat de tocht ook brengt, altijd sta ik weer apetrots vooraan bij elke uitreiking. Wanneer ze vierde worden van de vier of eerste van de acht, ik ben het die breeduit lacht. Want ze hebben de kinderlijke moed om hun benen te laten gaan, in vermomming gehuld en met immens geduld. Zodat ik op het keukenkrukje aan de rand van de straat stralen kan en genieten, en plaatjes blijf schieten. En blij ben dat zij de concurrentie goed in de gaten hielden, want ik zag enkel hen.

Foppe Atema doneert aan Nierstichting

Foppe Atema overhandigt de cheque aan Beatrix van Hijum in bijzijn van Sape Brouwer. Eigen foto

HENGELO/VORDEN - Foppe Atema uit Vorden nam wegens zijn pensionering op 25 mei afscheid als algemeen directeur van het plaatbewerkingsbedrijf Goma BV in het Gelderse Hengelo. De genodigden waren gevraagd om, In plaats van cadeaus, een vrijblijvende donatie te doen ten behoeve van de Nierstichting.

Foppe en Joke Atema overhandigden een cheque van 6.122,50 euro aan mevrouw Beatrix van Hijum, regiomanager Noord bij de Nederlandse Nierstichting. Op bed liggend en aangesloten aan de dialyseapparatuur de heer Sape Brouwer, vader van Joke Atema. De heer Brouwer is op 5 juli 91 jaar geworden. Hij wordt al meer dan zes jaar gedialyseerd en is ondertussen de oudste op de dialyse-afdeling van het MCL in Leeuwarden. Mevrouw van Hijum bedankte namens de Nierstichting voor deze super mooie geste en donatie.

Bijeenkomst seniorensoos Ons Contact

Bijeenkomst seniorensoos Ons Contact

TOLDIJK – Seniorensoos Ons Contact start de eerste bijeenkomst na de vakantie op woensdag 5 september in Den Bremer. Deze middag neemt Toldijker Bertus Rietberg de aanwezigen mee door de voormalige gemeente Steenderen aan de hand van oude foto's en filmmateriaal. Bertus is bestuurslid van de Historische Vereniging Steenderen. Aanvang 14.30 uur. Toegang 10 euro inclusief koffie en een drankje.

Zwembad Steenderen verwelkomt 40.000ste bezoeker

Isa, Lars en hun vader Sacha Reulink kwamen tegelijk zwemmen; één van hen is de 40.000ste bezoeker, maar ze vieren het samen. Foto: Esmee Evers

STEENDEREN - Isa, Lars en hun vader Sacha Reulink beleefden 22 augustus een grote verrassing aan de kassa van het zwembad: bestuurslid Marijke Melsert, medewerker Esmee Evers en vrijwilliger Ingrid Ravenhorst stonden voor hun neus met cadeaus, ballonnen en een hele grote, geweldige taart van Baking Chick. Eén van de drie bezoekers, ze kwamen samen en vieren het samen, was de 40.000ste bezoeker van dit zwemseizoen.

Het is de eerste keer dat dit enorme aantal bezoekers wordt gehaald sinds het zwembad in handen is van de stichting SCE. Sacha reageert enthousiast: "Wat een gezellige verrassing was het, en wat een geweldige taart. We wonen in Steenderen en gaan geregeld naar het zwembad, we hebben natuurlijk een zwemabonnement. Het water is lekker warm, er is voor ieder wat wils en de ligvelden zijn lekker ruim. Ik vind het vooral fijn voor iedereen die zo hard heeft gewerkt dat er zoveel bezoekers zijn geweest dit seizoen."

Het heeft zijne majesteit de koning behaagd

Vervolg van voorpagina

HENGELO - En de speech van burgemeester Marianne Besselink was nog niet ten einde:

Voor de Hamove maakte en beheert hij de website en breidde deze uit met fotoreportages van de diverse ritten. Hij is baancommissaris bij de jaarlijkse offroad- en wegraces. Hij moderniseerde de financiële administratie, vereenvoudigde de ledenadministratie, zoekt verzekeringen uit en gaat naar FEHAC vergaderingen. Hij is medeorganisator en penningmeester van de internationale Anglo-Dutch die om de vier jaar gedurende één week in Nederland gehouden wordt.

"Fred, jouw vrijwilligerswerk voor de VMC en de Hamove is opgevallen en het is mij een genoegen, ik draai mijn penning om voor de rol als vertegenwoordiger van de koning, om te kunnen melden dat het zijne majesteit de koning heeft gehaagd jou te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau."

Applaus van alle aanwezigen volgde. Fred Hesselink kreeg de versierselen opgespeld, de bloemen waren voor Janette, die hem altijd steunt in zijn vrijwilligerswerk. Natuurlijk werd hij toegesproken door de voorzitter van Hamove Fred Versteege en de voorzitter van de Rally Commissie Robert Kreunen, die de initiatiefnemer voor deze huldiging, secretaris Lex Biermans bedankte. Met een toegift van doedelzakspeler Peter Ritzen kwam aan het officiële deel van de avond een einde, maar het feest ging nog door.

Bijeenkomst seniorensoos Ons Contact

TOLDIJK – Seniorensoos Ons Contact start de eerste bijeenkomst na de vakantie op woensdag 5 september in Den Bremer. Deze middag neemt Toldijker Bertus Rietberg de aanwezigen mee door de voormalige gemeente Steenderen aan de hand van oude foto's en filmmateriaal. Bertus is bestuurslid van de Historische Vereniging Steenderen. Aanvang 14.30 uur. Toegang 10 euro inclusief koffie en een drankje.

Duo Abrazo maakt mensen gelukkig met muziek

'Duo Abrazo', gitarist Rob Nijboer en sopraan Marian van der Heide. Foto: PR

BAAK - Het zesde concert in de reeks van acht inloopconcerten in de Kathedraal van Baak staat voor de deur. Het 'Duo Abrazo', opgericht in 2004 door de meestergitarist Rob Nijboer en de sopraan Marian van der Heide, zal een optreden verzorgen. Het concert is 2 september in de St. Martinuskerk te Baak om en begint om 15.30 uur.

De naam Abrazo betekent omhelzing, omarming. Geen wonder, dat Marianne en Rob zo'n naam hebben gekozen; zij zijn een paar en vormen een eenheid, muzikaal en in het leven.

Rob en Marian nemen hun publiek mee vanuit het oude Engeland, waar eens de woorden klonken van John Dowland: 'Come away, come sweet love', naar Venetië, de wereld van G. Frescobaldi. De intieme, verstilde sfeer van de liederen uit de Renaissance wordt al snel afgewisseld door gepassioneerde Spaanse muziek. Spanje is niet alleen het land van de smakelijke tapas, heerlijke wijnen, fiesta's maar ook het land van de gitaar en flamenco dans.

De Suite 'Castellana' van de Madrileense componist Federico Moreno - Torroba, opgedragen aan de gitaarvirtuoos Andres Segovia, is een compositie met een vleugje van Spaans folklore.
Het eerste deel 'Fandanguillo' verwijst naar een traditionele dans, de fandango.
Eveneens in Spaanse sfeer is de liederencyclus 'Canciones Españolas Antiguas' van Federico García Lorca, die wordt gezien als de grootste dichter die Spanje heeft voortgebracht. Hij schreef proza, poëzie en theaterstukken, is schilder en tekenaar, speelde gitaar en piano, kon ontroerend zingen en was verzetsstrijder tegen het regime van Franco.

Muzikale reis doet vele warme landen aan

De muzikale reis voert verder over de Atlantische Oceaan naar Brazilië en Argentinië. De 'Prelude' van de Braziliaanse componist Hector Villa Lobos biedt motieven van Braziliaanse volksmuziek, maar ook stijlelementen uit het impressionisme.
Rob Nijboer zal daarna een temperamentvolle dans spelen van de Argentijnse gitarist en componist Jorge Morel; de virtuoze 'Danza Brasilera' is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse ritmische structuren en is vol verfijnde jazz- harmonieën.
Het concert eindigt met een ontroerende ballade 'Gracias a pesar de todo' van de beroemde Braziliaanse zangeres, schrijfster en componiste Eladia Blasquez.

Mensen gelukkig maken met muziek, mensen omarmen door muziek, dat is het motto van het 'Duo Abrazo'.

Snuffelen bij het Buurthuus

VARSSEL - Zaterdag 1 september wordt van 14.30 tot 17.30 uur een Snuffelmarkt gehouden bij het Buurthuus in Varssel. Tijdens deze markt zijn kraampjes ingericht met leuke oude, brocante en tweedehands goederen. Verder zijn er kraampjes met mooie, nieuwe, lekkere en bijzondere dingen. Kortom, het belooft in ieder geval een gezellige middag te worden met verrassende kraampjes. Kom allemaal even snuffelen bij het Buurthuus aan de Zelledijk 22 te Varssel, bij Hengelo Gld.

Welkom in de Remigiuskerk tijdens Open Monumentendag

De muurschilderingen van de Remigiuskerk werden tijdens de Reformatie overgeschilderd. Foto: Gert Wenneke

HENGELO - Voor iedereen in en rond Hengelo een vast ijkpunt: de kenmerkende toren van de Remigiuskerk. Wie nog nooit heeft binnen gekeken, kan binnenlopen op Open Monumentendag, zaterdag 8 september van 10.00 – 16.00 uur. Koffie, thee, gastvrouwen en gastheren staan klaar. Toegang is gratis.

Erik Schuerink van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk: "De kerk is hét gezichtsbepalende monument van Hengelo. Veel mensen denken dat ze niet welkom zijn, omdat ze toevallig niet bij de Protestantse Gemeente horen. Onzin, dit schitterende monument is voor iedereen."
De Hengelose Remigiuskerk is oud, héél oud. Schuerink: "Al in de tiende eeuw stond hier een houten kerkje, de voorloper van de huidige kerk. Rond 1300 werd het kerkje vergroot en in steen opnieuw opgebouwd. In al die eeuwen daarna heeft de kerk heel veel meegemaakt. Oorlogen, hongersnoden, feesten, begrafenissen. En daarvan zijn nog heel wat sporen te vinden."
Heel bijzonder zijn de muurschilderingen. In de vijftiende eeuw geschilderd door een monnik van een klooster bij Doetinchem. Tijdens de Reformatie ging de witkwast er overheen, zoals toen gebruikelijk. In 1930 is er een gedeelte zorgvuldig blootgelegd door fresco-expert Jacob Pot. Ook bijzonder: de voormalige sacristie, ooit gebruikt om dronkenlappen en boeven in vast te zetten, nu een stiltecentrum vol symboliek.
Schuerink van de Vrienden van de Remigiuskerk: "Ik vind het intrigerend dat onze voorouders al die eeuwen de inspiratie hebben gehad om zo'n spectaculair gebouw in stand te houden. In zoveel levens van zoveel generaties heeft dit gebouw een enorme betekenis gehad. Juist in een tijd van ontkerkelijking moeten we zo'n gebouw behouden en koesteren.

Snuffelen bij het Buurthuus

Snuffelen bij het Buurthuus

VARSSEL - Zaterdag 1 september wordt van 14.30 tot 17.30 uur een Snuffelmarkt gehouden bij het Buurthuus in Varssel.

Tijdens deze markt zijn kraampjes ingericht met leuke oude, brocante en tweedehands goederen. Verder zijn er kraampjes met mooie, nieuwe, lekkere en bijzondere dingen. Kortom, het belooft in ieder geval een gezellige middag te worden met verrassende kraampjes. Kom allemaal even snuffelen bij het Buurthuus aan de Zelledijk 22 te Varssel, bij Hengelo Gld.

Kunst en Cultuur

The Hilbilly Moonshiners Bluegrass Band start seizoen bij Flophouse

The Hilbilly Moonshiners Bluegrass Band. Foto: Nick Peters

TOLDIJK - J.J.C. Flophouse start het nieuwe seizoen op vrijdag 31 augustus met een oergezellig tuinfeest.

Speciaal hiervoor staan de heren van The Hilbilly Moonshiners Bluegrass Band onder de kapschuur. Wellicht een herkenbare naam, ze stonden vorig jaar met succes op het hoofdpodium van het Høken in Toldiek Festival. Het is de moeite waard een kijkje te komen nemen. De tuin is geopend vanaf 21.00 uur.

Brandweer helpt bij Badeendenrace

BRONCKHORST/BRONKHORST - De 3000 badeendjes liggen klaar voor de Badeendenrace die zondag 2 september wordt gehouden op de Groote Beek in Bronkhorst. Even leken alle voorbereidingen voor niets te zijn gedaan, want als gevolg van de droge zomer staat er niet heel veel water in de beek. Maar daar is een oplossing voor gevonden. De brandweer gaat helpen.

Brandweerlieden komen zondagmiddag 2 september om vanaf de waterkant de eendjes op te stuwen. Met hun brandweerslangen geven de vrijwilligers van het brandweerkorps van Steenderen een spreekwoordelijk steuntje in de rug: ze worden de goede kant op gespoten.

De badeendjes gaan zwemmen voor het goede doel: de vier openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst: Het Elderink in Hengelo, In de Dennen in Vorden, Het Hessenbad in Hoog-Keppel en het Burg. Kruijffbad in Steenderen. De eendjes zijn genummerd, hun nummers corresponderen met de lotnummers die de zwembaden verkopen à 2,50 euro per stuk.

Hoofdprijs van de Badeendenrace, die wordt georganiseerd door de Lions Club Bronckhorst, is een rondvlucht van een half uur boven de eigen woonplaats. Daarnaast zijn er nog vele prijzen, waaronder abonnementen voor de zwembaden voor de zomer van 2019.

Het belooft een heel spektakel te worden bij de Groote Beek in Bronkhorst, nabij de molen. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen. Wie met de auto komt op 2 september wordt gevraagd zijn of haar voertuig te parkeren op een van de parkeerplaatsen bij de ingang van Bronkhorst of bij het zwembad van Steenderen (Prins Bernhardlaan 9 in Steenderen). Vanaf daar kan men dan te voet de beek bereiken. Nabij het water zijn geen parkeerplaatsen voor auto's.

Muziekvereniging Nieuw Leven zorgt voor muziek, voor de eenden te water gaan. Aan de waterkant zijn zondagmiddag tot kort voor de start ook nog de laatste loten te koop (ook dan kosten ze 2,50 euro per stuk). Kijken naar de Badeendenrace is immers veel spannender als er ook eendjes voor jou meezwemmen.

De notaris klimt even voor 14.00 uur in een bootje om vanaf het water te bekijken of alles er eerlijk aan toe gaat. Om 14.00 uur gaan de eendjes te water en zwemmen ze richting stuw, daarbij geholpen door de brandweer. Het eendje dat het eerst de finish bereikt, draagt het winnende lotnummer. De notaris ziet er op toe dat de winnende nummers in de juiste volgorde worden genoteerd.

Brandweer helpt bij Badeendenrace

De badeendenrace wordt georganiseerd door Lionsclub Bronckhorst voor de zwembaden. Foto: Henriët Fokkink

BRONCKHORST/BRONKHORST - De 3000 badeendjes liggen klaar voor de Badeendenrace die zondag 2 september wordt gehouden op de Groote Beek in Bronkhorst. Even leken alle voorbereidingen voor niets te zijn gedaan, want als gevolg van de droge zomer staat er niet heel veel water in de beek. Maar daar is een oplossing voor gevonden. De brandweer gaat helpen.

Brandweerlieden komen zondagmiddag 2 september om vanaf de waterkant de eendjes op te stuwen. Met hun brandweerslangen geven de vrijwilligers van het brandweerkorps van Steenderen een spreekwoordelijk steuntje in de rug: ze worden de goede kant op gespoten.

De badeendjes gaan zwemmen voor het goede doel: de vier openluchtzwembaden in de gemeente Bronckhorst: Het Elderink in Hengelo, In de Dennen in Vorden, Het Hessenbad in Hoog-Keppel en het Burg. Kruijffbad in Steenderen. De eendjes zijn genummerd, hun nummers corresponderen met de lotnummers die de zwembaden verkopen à 2,50 euro per stuk.

Hoofdprijs van de Badeendenrace, die wordt georganiseerd door de Lions Club Bronckhorst, is een rondvlucht van een half uur boven de eigen woonplaats. Daarnaast zijn er nog vele prijzen, waaronder abonnementen voor de zwembaden voor de zomer van 2019.

Het belooft een heel spektakel te worden bij de Groote Beek in Bronkhorst, nabij de molen. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen. Wie met de auto komt op 2 september wordt gevraagd zijn of haar voertuig te parkeren op een van de parkeerplaatsen bij de ingang van Bronkhorst of bij het zwembad van Steenderen (Prins Bernhardlaan 9 in Steenderen). Vanaf daar kan men dan te voet de beek bereiken. Nabij het water zijn geen parkeerplaatsen voor auto's.

Muziekvereniging Nieuw Leven zorgt voor muziek, voor de eenden te water gaan. Aan de waterkant zijn zondagmiddag tot kort voor de start ook nog de laatste loten te koop (ook dan kosten ze 2,50 euro per stuk). Kijken naar de Badeendenrace is immers veel spannender als er ook eendjes voor jou meezwemmen.

De notaris klimt even voor 14.00 uur in een bootje om vanaf het water te bekijken of alles er eerlijk aan toe gaat. Om 14.00 uur gaan de eendjes te water en zwemmen ze richting stuw, daarbij geholpen door de brandweer. Het eendje dat het eerst de finish bereikt, draagt het winnende lotnummer. De notaris ziet er op toe dat de winnende nummers in de juiste volgorde worden genoteerd.

Appels en peren tot sap laten persen

HENGELO - De vriendenstichting van het zorgproject Woonerf Luscinia organiseert op zaterdag 8 september een fruit-pers-dag. De Welsumse Sapmobiel komt dan weer naar het Woonerf Luscinia aan de Lankhorsterstraat 21 in Hengelo.

Voor het vierde jaar alweer, kan men hier appels en peren tot heerlijk sap laten persen. Om op 8 september alles soepel te laten verlopen, is het nodig om vooraf aan te melden om fruit te laten persen, met vermelding van het aantal kilo’s, men wordt dan ingedeeld op een bepaalde tijd. Wie geen appels of peren heeft, kan komen genieten van het sap, het is namelijk ook te koop. Wie appels of peren heeft die geperst kunnen worden, kan dit laten weten op info@vriendenvanluscinia.nl, of bij Gerard Bouwman, 06-83080349.

Bloemdecoraties en -stillevens in de bibliotheek

HENGELO - In september exposeert Jan Aartsen zijn bloemdecoraties en -stillevens in de bibliotheek van Hengelo Gld. Jan Aartsen is freelance floral arrangeur en designer.

Sinds 1996 werkt Jan onder de naam Organic Move. Hij is vooral bekend van Bloembinderij Jan Aartsen uit Zutphen (van 1971 tot 1996), en in binnen- en buitenland door zijn deelname aan en optreden als jurylid bij nationale en internationale beurzen en tentoonstellingen. In 1977 en 1979 was hij Nederlands kampioen Bloemschikken; in 2015 nam hij deel aan het TV-programma Hollands Beste Bloemstylist. Momenteel werkt hij als 'teacher' bij Sikastone Floristery Education in Beijing, China. Kortom: een man met passie voor bloemen en planten. Inmiddels is Jan in meer dan veertig landen van de wereld werkzaam geweest, maar de Achterhoek blijft bij hem hoog in het vaandel staan. Zijn bloemstukken zijn de hele maand september te zien tijdens de openingstijden van Bibliotheek Hengelo Gld.


www.bibliotheekwestachterhoek.nl

Thema startzondag Steenderen: 'een goed gesprek'

De Remigiuskerk in Steenderen. Foto: PR

STEENDEREN - De protestantse kerk in Steenderen houdt zondagmorgen 2 september een Startdienst, als begin van het nieuwe kerkelijke seizoen. Voor veel mensen uit Steenderen en omgeving is de kerk een plaats van 'ontmoeting en een goed gesprek'. Het thema van dit jaar is dan ook: 'Een goed gesprek'.

De landelijke protestantse kerk koos dat thema uit voor het komende seizoen 2018-2019; en dat thema past ook uitstekend bij Steenderen. Van de maandelijkse ontmoeting 'Koffie met een oortje' tot de tieners die voor een 'Eat & meet' elkaar ontmoeten tijdens een gezamenlijke maaltijd; en van de thema-avonden in het kerkelijk centrum Het Anker tot het wekelijks koffie drinken na afloop van de kerkdienst op zondag. Het gaat bij deze activiteiten altijd om 'een goed gesprek' met elkaar. De Startdienst op 2 september begint om 10.00 uur in de Steenderense Remigiuskerk en wordt geleid door ds. Fini van Zoelen. De cantorij onder leiding van Joop van Goozen werkt aan de dienst mee. Deze zondagmorgen is ook de start van de nieuwe jeugdkerk, waarbij jongeren bij elkaar komen om over bepaalde vragen na te denken en opnieuw: voor 'een goed gesprek'.

Achilles verkoopt bolchrysanten voor nieuwe toestellen

HENGELO - De leden van gymnastiekvereniging Achilles uit Hengelo verkopen vrijdag 7 en zaterdag 8 september, met medewerking van bloemenboerderij GrootRoessink, weer bolchrysanten in Hengelo.

De opbrengst van de verkoopactie is bestemd voor de clubkas. Vrijdags vanaf 17.00 uur gaan de leden vanuit het thuishonk sporthal De Kamp huis aan huis om te verkopen. De chrysanten kosten per stuk 6 euro, 2 voor 10 euro. Het is de bedoeling om in totaal 750 bollen te verkopen in de kleuren wit, geel,oranje, roze en donkerrood. De club hoopt zaterdag 8 september voor 12.00 uur alle bollen aan de man te hebben gebracht.

Bloemdecoraties en -stillevens in de bibliotheek Hengelo

HENGELO - In september exposeert Jan Aartsen zijn bloemdecoraties en -stillevens in de bibliotheek van Hengelo Gld. Jan Aartsen is freelance floral arrangeur en designer.

Sinds 1996 werkt Jan onder de naam Organic Move. Hij is vooral bekend van Bloembinderij Jan Aartsen uit Zutphen (van 1971 tot 1996), en in binnen- en buitenland door zijn deelname aan en optreden als jurylid bij nationale en internationale beurzen en tentoonstellingen. In 1977 en 1979 was hij Nederlands kampioen Bloemschikken; in 2015 nam hij deel aan het TV-programma Hollands Beste Bloemstylist. Momenteel werkt hij als 'teacher' bij Sikastone Floristery Education in Beijing, China. Kortom: een man met passie voor bloemen en planten. Inmiddels is Jan in meer dan veertig landen van de wereld werkzaam geweest, maar de Achterhoek blijft bij hem hoog in het vaandel staan. Zijn bloemstukken zijn de hele maand september te zien tijdens de openingstijden van Bibliotheek Hengelo Gld.

D66 vergadert in Zelhem

BRONCKHORST - De gemeenteraadsfractie van D66 houdt regelmatig openbare fractievergaderingen op wisselende locaties in de gemeente Bronckhorst. Belangstellenden zijn woensdag 5 september vanaf 20.00 uur welkom in het Witte Paard in Zelhem.

Gesproken wordt dan over de komende raadsvergadering en over actuele zaken in Zelhem. Daarnaast kan elke aanwezige ook eigen punten naar voren brengen of een verenigingsbelang bepleiten.
De fractie wil graag met inwoners van Bronckhorst van gedachten wisselen, dus alle inwoners van Zelhem: hartelijk welkom. Gezien de drukke agenda die avond, verzoekt de fractie geïnteresseerde zich aan te melden via w.reesink@bronckhorst.nl.

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd.

Op maandag 3 september zal Ds. Fini van Zoelen van de Protestantse Gemeente Steenderen een overdenking houden. Ds. mw. D. van Alphen-Ubbens uit Warnsveld zal meewerken in de uitzending van maandag 10 september.
Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Volop creativiteit en enthousiasme in optocht Vierakker-Wichmond

WICHMOND – Menig dorp rondom Wichmond-Vierakker zal er jaloers op zijn en kan een voorbeeld nemen aan de creativiteit en het enthousiasme waarmee tientallen inwoners jaarlijks aan de optocht deelnemen. Wichmond en Vierakker tellen gezamenlijk amper iets meer dan duizend inwoners. Maar wat zij laten zien tijdens de optocht, als sluitstuk van het jaarlijkse Oranjefeest Vierakker-Wichmond, mag er zijn. Zondagmiddag trokken tijdens de 53ste editie van de optocht elf prachtige 'praalwagen' door de Bronckhorster kerkdorpen. Het publiek genoot massaal evenals de deelnemers zelf.

Door Jan Hendriksen

Grotendeels hadden de wagenbouwers voor algemene thema's gekozen, die afgeleid waren van onder meer sprookjes en televisieprogramma's. En dat leverde een bonte en kleurrijke stoet aan praalwagens en loopgroepen op. Buurten, vrienden en familie, jong en oud waren de afgelopen maanden en weken flink creatief geweest, met als resultaat mooie en kleurrijke wagens en kostuums. De optocht werd na de presentatie van het nieuwe koningspaar en knuppelkoningin geopend met een kinderoptocht gevolgd door de Lankhorsterstraat (achter) die actueel in had gespeeld op het televisieprogramma De Luizenmoeder. Spookachtig was de creatie van de groep 'Jong Vierakker' met hun spookhuis. Voor hilariteit zorgde de groep De Wogt met 'De Muppet Show'. Natuurlijk ontbraken de figuren Statler en Waldorfz niet. Hoog en droog hadden beide 'opaatjes' een prachtig uitzicht op het publiek.

Groep Vogelzang presenteerde zich interactief met het sprookje van De Gouden Gans van de gebroeders Grimm en groep De Kempe zorgde met De Kameleon voor het nodige jeugdsentiment, waarbij de twee jeugdige schippers Hielke en Sietse bijna als twee druppels water op de echte 'uitvoering' leken. Indruk maakten de 'krachtpatsers' die zich voor en rond de wagen van de groep Heka begaven. Schotland (gemeente Vierakker) vormde het thema en de mannen liepen rond in hun Schotse kilts.

Fleurig en kleurig was de creatie van de Hackforterweg met 'De Fabeltjeskrant 2018 aflevering 1'. Het populaire kinderprogramma dat oorspronkelijk van 1968 tot 1974 en van 1985 tot 1989 werd uitgezonden op de Nederlandse televisie kende ruim 1640 afleveringen. Eind dit jaar wordt er een filmversie gepresenteerd. In de optocht ontbraken natuurlijk niet Meneer De Uil, Juffrouw Ooievaar, Meneer De Raaf en Ed en Willem Bever en alle andere hoofdpersonen. Dansend en zingend zorgden de groep Pierendiek in hun cowboykleding voor de nodige actie rondom de wagen 'Het Wilde Westen'. Origineel was de groep Beeklaan. Als 'De spetters van de Beeklaan' werd er een duik genomen in zwembad 't Beekje. De twee laatste groepen in de optocht maakten de meeste indruk op de jury en het publiek. De jury beoordeelde namelijk de deelname van de Lankhorsterstraat (voor) met 'Happy Halloween' met de hoogste puntenscore gevolgd door 'Vive la France' van de groep Delden die als enige bloemen in hun creatie hadden verwerkt. Het publiek vond deze laatste de mooiste. Delden won namelijk de publieksprijs.

Uitslag Optocht
1. Lankhorsterstraat (voor): Happy Halloween; 2. Delden: Vive la France; 3. Heka: Schotland; 4. Hackforterweg: Fabeltjeskrant 2018 aflevering 1: 5. De Kempe: Kameleon; 6. De Wogt: De Muppet show; 7. Jong Vierakker: Een spookhuis; 8. Vogelzang: De Gouden Gans; 9. Pierdiek: Het Wilden Westen: 10. Beeklaan: De Spetters van de Beeklaan: 11. Lankhorsterstraat (achter): De Luizenmoeder. Publieksprijs: Delden met Vive la France.

Mosselweekend bij Ellens Restaurant

ZELHEM - Ellens organiseert 31 augustus, 1 en 2 september een heerlijk Mosselweekend. Kom tijdens dit culinaire themaweekend heerlijke mosselen eten, we bereiden ze op allerlei verschillende manieren.

Vanaf augustus is het weer mosseltijd! Dat is altijd eindeloos genieten van deze zachte, zilte lekkernij uit de zee. Ellens koks daagden elkaar weer uit en verrassen u met smakelijk culinaire mosselgerechten.
Deze prachtige schelpdieren zijn uitermate geschikt voor perfecte wereldse bereidingen. Laat u verrassen door de spannende smaken die toegevoegd worden aan de heerlijke mosselsmaak.

Speciaal dit weekend is de Mossel-aanschuiftafel. Wat is nu gezelliger dan met een grote groep aan een lange aangeklede tafel te genieten van de overheerlijke parels uit de zee?
Wij serveren hier de Klassieke Mosselen onbeperkt, dat wordt smakelijk genieten dus! Liever met uw eigen gezelschap tafelen en genieten van wereldse mossel bereidingen, reserveer dan een tafel op ons gezellige terras of in ons sfeervolle restaurant. Kijk voor meer informatie op de website.

0314-623253
info@ellensrestaurant.nl

www.ellensrestaurant.nl

D66 vergadert in Zelhem

BRONCKHORST - De gemeenteraadsfractie van D66 houdt regelmatig openbare fractievergaderingen op wisselende locaties in de gemeente Bronckhorst. Belangstellenden zijn woensdag 5 september vanaf 20.00 uur welkom in het Witte Paard in Zelhem.

Gesproken wordt dan over de komende raadsvergadering en over actuele zaken in Zelhem. Daarnaast kan elke aanwezige ook eigen punten naar voren brengen of een verenigingsbelang bepleiten.
De fractie wil graag met inwoners van Bronckhorst van gedachten wisselen, dus alle inwoners van Zelhem: hartelijk welkom. Gezien de drukke agenda die avond, verzoekt de fractie geïnteresseerde zich aan te melden via w.reesink@bronckhorst.nl.

Mosselweekend bij Ellens Restaurant

ZELHEM - Ellens organiseert 31 augustus, 1 en 2 september een heerlijk Mosselweekend. Kom tijdens dit culinaire themaweekend heerlijke mosselen eten, we bereiden ze op allerlei verschillende manieren.

Vanaf augustus is het weer mosseltijd! Dat is altijd eindeloos genieten van deze zachte, zilte lekkernij uit de zee. Ellens koks daagden elkaar weer uit en verrassen u met smakelijk culinaire mosselgerechten.
Deze prachtige schelpdieren zijn uitermate geschikt voor perfecte wereldse bereidingen. Laat u verrassen door de spannende smaken die toegevoegd worden aan de heerlijke mosselsmaak.

Speciaal dit weekend is de Mossel-aanschuiftafel. Wat is nu gezelliger dan met een grote groep aan een lange aangeklede tafel te genieten van de overheerlijke parels uit de zee?
Wij serveren hier de Klassieke Mosselen onbeperkt, dat wordt smakelijk genieten dus! Liever met uw eigen gezelschap tafelen en genieten van wereldse mossel bereidingen, reserveer dan een tafel op ons gezellige terras of in ons sfeervolle restaurant. Kijk voor meer informatie op de website.

Nieuwe uitdaging voor Hartelman in de MotoGP

Torleif Hartelman hier met maatje Sam Lowes. Foto Henk Teerink

HENGELO/VORDEN - Torleif Hartelman heeft voor het seizoen 2019 een nieuwe uitdaging gevonden in de MotoGP. Hartelman gaat aan de slag als rijderscoach van het nieuwe Petronas SIC Yamaha Team. Hartelman was jarenlang de begeleider van Sam Lowes, waarmee hij vele successen behaalde waaronder de wereldtitel in de Supersport klasse.

Tijdens de Grand Prix van Silverstone in het weekend van 25 en 26 augustus presenteerde Yamaha de plannen van het nieuwe MotoGP team dat onder de naam Petronas SIC Yamaha zijn intrede zal doen in het seizoen 2019. De Italiaan Franco Morbidelli en het Franse talent Fabio Quartararo worden de coureurs en er is een belangrijke Nederlandse inbreng. Wilco Zeelenberg is aangesteld als teammanager en Torleif Hartelman wordt de rijderscoach.

Hartelman was de afgelopen zes jaar de begeleider van Sam Lowes. Het tweetal deelden vele successen waaronder een wereldtitel in de Supersport klasse en diverse overwinningen in de Moto2, maar ook moeilijke momenten zoals vorig seizoen in de MotoGP bij het Aprilia team. Hartelman kijkt dan ook terug op een zeer leerzame periode en heeft erg veel zin in de nieuwe uitdaging met Zeelenberg in de MotoGP. Hartelman zal Morbidelli en Quartararo gaan begeleiden, maar ook de coureurs die uitkomen in de Moto2 en Moto3 voor het Petronas SIC Team.

Lowes maakte onlangs bekend dat hij volgend jaar zal uitkomen voor het team van Fausto Gresini in de Moto2-klasse. De goede band tussen de Brit en Hartelman zal altijd blijven en Lowes kan dus ook een beroep blijven doen op het Hartelman mocht hij dat nodig hebben. De races tijdens de GP van Silverstone afgelopen weekend gingen niet door vanwege hevige regenval op de wedstrijddag.

Hamove lid Victor Steeman verloor afgelopen weekend kostbare punten op de Lauzitsring in Duitsland. Hij scoorde in de IDM Supersport 300 klasse een vierde en tweede plaats tijdens de twee races om het kampioenschap. Zijn naaste belager liep een aantal punten op hem in en Steeman heeft nog vier punten voorsprong. Over twee weken heeft hij zijn thuis wedstrijd in Assen en hoopt daar weer wat punten uit te lopen.

Quintus zoekt sportieve dames om te handballen

Quintus zoekt sportieve dames om te handballen

HENGELO - De trainingen van handbalvereniging SV Quintus uit Hengelo gaan deze week weer van start. Het damesteam zoekt uitbreiding.

Dames van 17 jaar of ouder worden uitgenodigd eens mee te trainen om de handbalsport te ervaren en kennis te maken met het damesteam. De dames, die in leeftijd variëren van 17 tot ruim 40 jaar, trainen op dinsdagavond in de sporthal in Wichmond en op donderdagavond in Hengelo. Beide avonden van 19.30 tot 20.30 uur. Wie één keer trainen per week genoeg vindt, dat is ook prima. De competitiewedstrijden zijn op zondag in de maanden september tot en met begin april. Handbalervaring is handig, maar ook dames die nog nooit gehandbald hebben, zijn van harte welkom. Wie interesse heeft, kan mailen naar info@svquintus.nl of kijk op www.svquintus.nl.

Ponyclub de Gompert op de Nederlandse Kampioenschappen

HENGELO/ERMELO - Zaterdag 25 augustus mocht Jiao Na Pijls ponyclub de Gompert vertegenwoordigen op het Nederlandse Kampioenschap dressuur voor pony's. Met haar Shetlandpony Bonfire reed zij mee in de klasse L2 en niet onverdienstelijk. Jiao Na behaalde een knappe vijfde plek in een sterk deelnemersveld en viel daarmee net buiten de prijzen, maar wat was het een mooie ervaring voor haar en Bonfire. Jiao Na had zich tijdens de Gelderse Kampioenschappen geselecteerd voor de Nederlandse Kampioenschappen.

Ook Charlotte Ketz, Nika Wittebrood, Kim Simons en Femke Bruil (rijvereniging) mochten op de Gelderse Kampioenschappen rijden, maar plaatsten zich niet voor de Nederlandse.

Op 23 september organiseert de ponyclub en rijvereniging haar jaarlijkse clubdag, wat een goede voorbereiding zal zijn voor het indoorseizoen.

Quintus zoekt sportieve dames om te handballen

HENGELO - De trainingen van handbalvereniging SV Quintus uit Hengelo gaan deze week weer van start. Het damesteam zoekt uitbreiding.

Dames van 17 jaar of ouder worden uitgenodigd eens mee te trainen om de handbalsport te ervaren en kennis te maken met het damesteam. De dames, die in leeftijd variëren van 17 tot ruim 40 jaar, trainen op dinsdagavond in de sporthal in Wichmond en op donderdagavond in Hengelo. Beide avonden van 19.30 tot 20.30 uur. Wie één keer trainen per week genoeg vindt, dat is ook prima. De competitiewedstrijden zijn op zondag in de maanden september tot en met begin april. Handbalervaring is handig, maar ook dames die nog nooit gehandbald hebben, zijn van harte welkom. Wie interesse heeft, kan mailen naar info@svquintus.nl of kijk op site.

'Høkersweekend is mijn vakantie'

Als voorzitter van het Anhangerschap Normaal maakt Henk Kelder (66) het jaarlijkse Høkersweekend van begin tot eind mee. Foto: Luuk Stam

'Anhangers' van Normaal komen samen in Zelhem

Door Luuk Stam

ZELHEM - Hij is er deze hele week al te vinden. Als voorzitter van het Anhangerschap Normaal maakt Henk Kelder (66) het jaarlijkse Høkersweekend van begin tot eind mee. Ook maakt hij ver van tevoren al een ronde langs alle omwonenden. Overal krijgt hij koffie, want iedereen kent 'Henkie' en iedereen draagt graag een steentje bij aan het jaarlijkse treffen van de 'anhangers'. "De hele buurt helpt hier mee", aldus Kelder.

Hier is in De Wittebrink. Voor de vijfde keer is café De Tol gastheer van het weekend dat van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september toe is aan de zeventiende editie. De opening vindt vrijdagavond om 19.30 uur plaats. Op zaterdag en zondag begint het programma in de feesttent al om 12.00 uur.
Op het programma staan optredens van Old Ni-js en de Kisjeskearls (beiden vrijdag), Nie Wies, Half um Half, Catweazle, Ritn Ditn, The Logues en de Anhangerschapsband (allen zaterdag) en De Boetners (zondag). Ook is er op zondag De Helligen Høkersmis met pastoor Van de Pette en Koster Kerkemeier.
Een bijzonder onderdeel van deze editie van het Høkersweekend is een veiling op zondagmiddag waarbij onder meer tekeningen en handgeschreven teksten van Bennie Jolink onder de hamer gaan. De opbrengst van die veiling gaat naar de Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderzoek Malawi (SONOM). Jolink zelf zal hierbij aanwezig zijn. Samen met de Hummelose neuroloog Chuck van de Vlasakker zal hij de veiling presenteren. Van de Vlasakker – werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem – zet zich met de stichting SONOM in Malawi in om jonge artsen op te leiden en zo bij te dragen aan een structurele verbetering van de gezondheidszorg in het Afrikaanse land.
Het Høkersweekend is voor iedereen toegankelijk. Een dagkaart voor de vrijdag kost 15 euro, een dagkaart voor de zaterdag 27.50 euro en een dagkaart voor de zondag 12.50 euro. De prijs van een passe-partout voor het hele weekend is 40 euro. Hierbij zijn de overnachtingen op de camping inbegrepen.
De rol van campingbaas is tijdens het Høkersweekend in handen van Jan Pol, bestuurslid van het Angerschap. Voorzitter Henk Kelder is op het feestterrein het aanspreekpunt voor alle vrijwilligers. Een week lang zet hij zich met heel veel plezier in. "Dit is mijn vakantie", aldus de man, die zelf al sinds 1979 een 'anhanger' is. "Het is de mooiste week van het jaar."

Schrijfwedstrijd voor Flonkergood

ACHTERHOEK - Jaarlijks wordt in de maand maart de 'Achterhoekse en Liemerse Beukenwaeke' gehouden. Ter gelegenheid daarvan wordt 't boekenweekgeschenk Flonkergood uitgegeven. De organisatie heeft het idee opgevat om in 2019 de bundel samen te stellen met korte verhalen en gedichten over het thema 'Gruwelen en griezelen'. Iedereen die over dit onderwerp zijn of haar verhaal kwijt wil, wordt van harte uitgenodigd om een bijdrage in te sturen. De beste verhalen worden geplaatst in Flonkergood. Als extraatje wordt een aantal auteurs uitgenodigd om hun verhaal voor te dragen tijdens de aftrap van 'Beukenwaeke' op zondag 3 maart 2019 bij Erve Kots in Lievelde. Gruwelen en griezelen: waar gaan jou de haren van overeind staan, waar word je bang van? De organisatoren zijn benieuwd hoe de schrijvers dit onderwerp in hun verhalen naar voren laten komen. De belangrijkste voorwaarden zijn: De verhalen zijn geschreven in één van de Achterhoekse of Liemerse dialecten. Elke deelnemer mag maximaal drie verhalen/gedichten insturen. De lengte van een verhaal is max. 500 woorden. Gedichten max. 32 regels incl. witregels. De bijdragen moeten uiterlijk 15 november als word-document en per e-mail worden ingestuurd naar: info@streektaalvrienden.nl.

Bij elkaar geraapt zootje wint zwemmarathon

Het team Bij elkaar geraapt zootje winnaar van de wedstrijdklasse. Foto: Marjan Lijftogt

STEENDEREN - Aan de tweede editie van de zwemmarathon in Steenderen van zaterdag 25 naar zondag 26 augustus deden zeven teams, in totaal 80 deelnemers mee. Elk team bestond uit acht tot twaalf zwemmers, die om de beurt naar keuze tien minuten of een veelvoud daarvan zwommen. Een groot stoplicht gaf de wisselmomenten aan. Het zwemfestijn trok ook veel bezoekers die een kijkje kwamen nemen. De aftrap was zaterdagavond om 22.00 uur met een enorme knal.

Dit jaar was gekozen voor een splitsing in klasses, omdat de verschillen vorig jaar al heel snel heel groot bleken. Een goede keus want de wedstrijdklasse hield elkaar lange tijd flink in evenwicht. Een spannende strijd. Het team 'Bij elkaar geraapt zootje' uit Doesburg won de wedstrijdklasse van de zwemmarathon. Ze zwommen samen in twaalf uur een hele marathon van 42 kilometer met het indrukwekkende aantal van 842 banen. Bij de recreanten gingen de zwemmers van Sint Bernard in Steenderen met de gouden medailles naar huis, dit team sprokkelde 625 banen bij elkaar; 31 kilometer.
Helaas moesten de de bommetjeswedstrijd en Dokkie Disco vanwege onweer worden afgelast. Voor de zwemmarathon werd even gevreesd. Zou het iets laten moeten beginnen? Maar uiteindelijk ging het vanaf 22.00 uur van start, ondanks de kou. Na een lange periode van met extreme hitte werd net deze nacht het kouderecord gehaald met soms aan de grond temperaturen van drie graden. Maar met vuren en heaters kon iedereen op de kant zich warmen, de zwemmers trokken hun baantjes in zwemwater van 29/30 graden. Verder zorgde een volle maan, muziek, bbq, kaarten, bijkletsen, eten, drinken, aanmoedigen en pogingen om te slapen en tot slot een mooie zonsopgang voor een goede sfeer. De muzikanten van dweilorkest Heur-Es wisten de teamleden het laatste uur goed wakker te houden en in een zeer uitgelaten sfeer werden de laatste meters gezwommen. Na de finish om 10.00 uur zondagochtend was het feest in het zwembad.

De uitslag:
Wedstrijdklasse: 1. Bij elkaar geraapt zootje – 842 banen, 2. Floeberito – 826 banen, 3. ZVW74 – 805 banen. Recreanten: 1. Sint Bernard – 625 banen, 2. Warm wormenwater – 570 banen, 3. Eetclub – 527 banen, 4. Kon. Julianalaan – 489 banen.

Winst voor Gemmink, Koers en Tiemessen

Sander Gemmink van PV De Koerier uit Zelhem. Foto: Laury Visser

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 25 augustus werd de tweede natourvlucht vervlogen vanuit het Belgische Tongeren.

PV De Koerier uit Zelhem
De leden van P.V. de Koerier hadden een natourvlucht op het programma, waarvan de winst naar Sander Gemmink uit Varsseveld ging. De duiven werden om 10.15 uur gelost, door 15 liefhebbers werden 274 duiven ingezet. De afstand vanuit Tongeren tot aan Zelhem was ongeveer 146 kilometer en tot aan Varsseveld 143. De snelste duif werd geklokt om 11.52.27. Uitslag: Sander Gemmink 1, 3, 7; E. Weenk 2, 6; H. Wassink 4, 5, 8, 9; Wilma Meijerman 10.
PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven van PV Steeds Sneller vlogen vanuit Tongeren, gemiddelde afstand: 147 kilometer. Uitslag: R. Koers 1, 2, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 16, 23, 24; J. Teunissen 3, 25, 26; A.H.J. Peters 7, 9; G. Haverkamp 8, 20, 21, 22, 29; S.E.J. Bergervoet 11, 13, 28, 33; E. Koers 14, 17, 32; G. Duitshof 18, 27; Comb. Borneman 19.
PV Vorden
Dit weekend de tweede natourvlucht voor jonge en oude duiven samen natourvlucht vanuit Tongeren. Uitslag: Marc Tiemessen 1, 3, 4; Theo Berentsen 2, 6, 7; Ashley Eijkelkamp 5, 8, 10; Ruud Hoff 9.

'Mompie' wil 24-uurs recordafstand skeeleren verbeteren

VORDEN – Hij is absoluut niet voor een gat te vangen. Niets was en is hem namelijk op schaats- of skeelergebied te dol. Dat heeft hij als nuchtere Achterhoeker in de afgelopen drie decennia al op topniveau binnen deze sporten bewezen. Zowel nationaal als internationaal. De 46-jarige Vordenaar Arjan Mombarg, die naast rundveehouder ook eigenaar is van de Vordense schaats- en skeelerwinkel en organisatiebureau Free-wheel, beschikt ondanks zijn leeftijd en drukke ondernemerswerkzaamheden altijd nog over een chronische uitdagingsvirus in combinatie met een flinke dosis rebellie en stoutmoedigheid.

Door Jan Hendriksen

Vrijdag 31 augustus gaat 'Mompie' een nieuwe ultieme persoonlijke uitdaging aan. Hij gaat 24 uur onafgebroken skeeleren voor de Stichting Kika tijdens de Powerslide 24Kika op Flevonice in Biddinghuizen. En omdat hij toch bezig is, wil hij het wereldrecord dat voor 24 uur op 541 kilometer skeeleren staat officieus verpulveren. Zijn doel? Zeshonderd kilometer én heel veel geld voor Kika ophalen. Of dat eerste gaat lukken moet nog blijken. Maar dat Arjan Mombarg inmiddels al heel veel geld voor Kika heeft binnengesleept is al wel duidelijk. Begin deze week stond de teller inmiddels op ruim vijfduizend euro. En daarmee is hij momenteel de absolute 'meest verdiener' voor Kika tijdens dit evenement.
Vrijdag om 15.00 uur staat Arjan Mombarg aan de start voor de Powerslide 24Kika op Flevonice in Biddinghuizen. Wat is dat precies de Powerslide 24Kika?Arjan Mombarg: "Dat zal ik vertellen. Ik ga 24 uur lang achter elkaar skeeleren om geld op te halen voor Kika. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75 procent van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Het doel van Kika is om dit percentage te verhogen naar 95 procent. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker. Potverdikke, het is zo'n akelige ziekte waar we met z'n allen iets aan moeten doen. Vooral die kleintjes willen we niet zien lijden. Daarom geef ik vrijdag alles voor Kika. En ik wil ook nog een persoonlijk doel stellen door het wereldrecord 24 uur skeeleren te verbeteren. Of me dat gaat lukken? Ik ga in in ieder geval mijn stinkende best doen. Ik heb de laatste maanden daarvoor intensief getraind."

In voorbereiding op de Powerslide 24Kika trainde Arjan Mombarg veelvuldig op het Hengelose motorcircuit De Varsselring. "Een perfecte locatie", aldus de Vordenaar. Vorige week 'draaide' Mombarg in zeven uur tijd veertig rondjes op het circuit. Goed voor tweehonderd kilometer! "Dat was een mooie graadmeter. Ik was niet kapot. Vrijdag moet ik uitkomen op een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur. Ik zal in de eerste uren een hogere snelheid moeten bereiken. Want ik moet ook korte sanitaire stops maken. En naar gelang de tijd zal de gemiddelde snelheid op het 2,9 kilometer lange parcours in Biddinghuizen afnemen zo verwacht ik. Maar we zullen zien waar we op uitkomen. Maar laat het duidelijk zijn. Ik heb een van mijn doelen al bereikt door de nodige donaties bij elkaar te verkrijgen. Maar er kan natuurlijk nog meer bij."
Men kan Arjan Mombarg nog sponsoren door te doneren via de website.

Medisch team Slingeland zwemt mee in strijd tegen kanker

DOETINCHEM - Aangestoken door de enthousiaste verhalen van collega Koen Reijnders (chirurg oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis en ambassadeur van Swim) besloten enkele chirurgen - en tropenartsen in opleiding zich op te geven voor Swim to Fight Cancer. Als team Unicorn Surgeons zwemmen ze onder aanvoering van vaatchirurg Susan Lemson op 9 september zoveel mogelijk donaties bij elkaar voor kankeronderzoek.

Dat onderzoek helpt en daarvoor geld nodig is, weten ze als geen ander. In hun dagelijks werk in het ziekenhuis zien ze de goede ontwikkelingen maar ook de beperkingen, luidt de teammotivatie. "We zien allemaal het doel", beaamt Susan. "En dat geldt zeker voor de chirurgen in opleiding die de patiënten veel zien. Ze hebben daarnaast vrienden, kennissen en collega's die onderzoek doen en zien de moeite die zij moeten doen om hiervoor geld bij elkaar te schrapen. Last but not least is meedoen aan Swim natuurlijk ook wel gewoon een top teambuilding uitje. Want wat is er nu leuker dan dit. Met zijn allen voor een goed doel in de plomp springen is natuurlijk helemaal geweldig."

Verkeerde kaarten
Susan overwoog vorige editie zelf al mee te zwemmen. Want ook in haar privé-omgeving is ze met de ziekte geconfronteerd. "Mijn zus is behandeld voor borstkanker en inmiddels gezond, al 24 jaar. En een paar jaar geleden heeft mijn vader longkanker gekregen, hij kon geopereerd worden, dat gaat ook goed. Maar ik ben ook een vriendin verloren, half 30 aan non hodgkin, en pas is een vriendin van een goede vriendin op 47-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Dan zie je van heel dichtbij wat voor impact dat heeft."
"Je ziet de wanhoop en elk sprankje hoop; maakt niet uit welke behandeling; van regulier tot alternatief, alles wordt aangepakt om de ziekte te verslaan. Gelukkig kan er al heel veel wel en gelukkig, en daar zijn mijn vader en zus het bewijs van, kun je echt wel genezen van kanker. Maar als je de verkeerde kaarten hebt, dan gaat het wel heel erg mis. Het zou mooi zijn als we daar toch nog wat meer aan kunnen doen en erachter kunnen komen hoe we dat nog beter kunnen behandelen. Daar is onderzoek voor nodig. En onderzoek kost geld."

Enthousiasme op de werkvloer
Toen Koen Reijnders aangaf graag mee te willen zwemmen maar dat hij vanwege zijn aandeel in de organisatie aan de kant moest blijven, stonden enkele jonge collega's op. "Een van de chirurgen-in-opleiding opperde tijdens de chirurgendagen om dan zelf te gaan zwemmen, uit naam van Koen. Om de chirurgie zo toch te vertegenwoordigen. En omdat ik hun opleider was, vonden ze dat ik ook mee moest doen. Onder het genot van een borrel was die belofte snel gemaakt", lacht Susan.
Team Unicorn Surgeons was een feit. Het enthousiasme op de werkvloer kende geen grenzen. "Al direct vroeg iemand die in opleiding is in Nijmegen, maar hier uit de streek komt, of hij ook mee mocht doen. Daarna kwamen er enkele assistenten bij en vervolgens gaven de meiden van de poli aan dat ze ook graag mee wilden zwemmen... Inmiddels zijn we met zijn elven. Helemaal leuk. Want hoe meer we zichtbaar zijn, hoe mooier het is natuurlijk."

Sponsoring rondbreien
Samen trainen zit er vanwege de vakantieperiode niet in. Via een gezamenlijke whatsappgroep houden ze elkaar wel op de hoogte van hun verrichtingen. "Die app brengt een hoop sfeer met zich mee. We delen zwemfoto's en moedigen elkaar aan. Als iemand roept dat ze het niet gaat halen, zeggen anderen 'dan duwen we je wel aan'. En uiteraard gaat het over hoe we mensen aan kunnen jagen vooral te doneren. Hoe we de sponsoring gaan rondbreien, hoe we vrienden en kennissenkringen kunnen aanboren om te zorgen dat er voldoende geld binnenkomt."
Want de donaties, daar gaat het natuurlijk allemaal om. Voor Susan zelf wordt de twee kilometer een uitdaging. "Ik ben geen fanatiek zwemmer. Ik ga gewoon schoolslag doen. Ik heb flink geoefend. In een uur zwem ik 1700 meter, dus ik denk dat ik die twee km in vijf kwartier ga doen. Best een eind trouwens. De eerste training schrok ik me te blubber. Had ik een uur gezwommen en net een kilometer afgelegd. Waarom ik geen één kilometer zwem dan? Het moet wel een beetje pijn doen. Je moet wel weten dat je het ergens voor doet."

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314Op 9 september gaat de tweede editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 kilometer. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wie ook wil helpen en een steentje bijdragen aan onderzoek en preventie en vanuit de liefde voor het leven een vuist wil maken tegen kanker, kan zich nu inschrijven voor Swim 2018! Doneren kan aan Stichting Swim to Fight Cancer Doetinchem op NL46 RABO 0319 4069 38.

Gerjan Rietman voor derde keer schutterskoning Vierakker-Wichmond

Het nieuwe koningspaar, jeugdprins en knuppelkoningin, v.l.n.r.: Gerjan Rietman, Marielle Wentink, Giel Vaartjes en Tiny klein Haneveld. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

VIERAKKER/WICHMOND– Gerjan Rietman (47) uit Vierakker is de nieuwe schutterskoning van Vierakker-Wichmond. Zaterdagmiddag schoot Rietman tijdens het Oranjefeest in de derde schietronde, na 382 schoten, bij het vogelschieten de laatste houten resten van de vogel van de paal. Aan het vogelschieten op het feestterrein aan de Lindeselaak namen 154 mannen en vrouwen deel. Uitbundig nam Rietman de felicitaties van zijn mede-schutters in ontvangst. Hij koos zijn vrouw Marielle Wentink tot koningin. Het is voor de derde keer dat Gerjan Rietman tot schutterskoning van Vierakker-Wichmond werd uitgeroepen. De laatste titel dateerde uit 2012.

Door Jan Hendriksen

Het vogelgooien bij de vrouwen, waaraan 46 vrouwen deelnamen, werd na loting gewonnen door Tiny klein Haneveld (59) uit Vierakker. De vogel liet zich zaterdagmiddag niet verschalken door de vrouwen en bleef ondanks het gemis van de kop en linkervleugel op de paal zitten. Tiny klein Haneveld (59) liet zich tot haar grote verrassing tot knuppelkoningin 2018 kronen. Tot nieuwe schuttersprins werd Giel Vaartjes uitgeroepen. Hij won het jeugd vogelschieten. Het nieuwe koningspaar, knuppelkoningin en jeugdprins kregen zondagmiddag na afloop van de optocht in de feesttent een vaandelhulde aangeboden door de schuttersgilde van Sint Jan uit Keijenborg. Het was opvallend dat er zich dit jaar geen officiële afgevaardigde van de gemeente Bronckhorst tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond liet zien.
Stichting Oranjecomité Vierakker-Wichmond had in vroeg stadium het college van burgemeester en wethouders wel uitgenodigd om officieel bij het feest aanwezig te zijn, dat zondag 19 augustus van start was gegaan met een fietsoriënteringsrit en een oecumenische zomerdienst. Donderdag vond er een speciale Seniorenavond in het Ludgerusgebouw plaats met medewerking van de broers Erik en André Knoef die met conferences, sketches, gedichtjes en liedjes de lachers behoorlijk op hun hand kregen.

Vrijdagmiddag startte in de feesttent de kinderspelen en de volksspelen met onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven en schieten op de vrijebaan. Vrijdagavond stond het Oranjefeest in het teken van een 'ouderwetse' gezellig feestavond met medewerking van de band Kix en Jack Fire. Zaterdagmiddag vonden de schietwedstrijden en ook weer de diverse volksspelen plaats. Zaterdagavond was het in de feesttent tijd voor een 'knalfeest' met medewerking van de band Steam. Als sluitstuk van de 99ste editie van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond vond zondag een fleurige en kleurige optocht plaats met elf praalwagens (zie elders Contact) en zorgde de band Millennium voor de afsluiting van het Oranjefeest.

Uitslagen Kinder- en Volksspelen Oranjefeest Vierakker-Wichmond 2018
Vogelschieten: Romp: Gerjan Rietman (Schutterskoning); Kop: Henk Huurnink; Linkervleugel: Jochem ten Have; Rechtervleugel: Mathijs klein Haneveld; Staart: Paulien.

Vogelgooien vrouwen: Romp: Tiny klein Haneveld (Knuppelkoningin na verloting); Kop: Silvia Meulenbeek; Linkervleugel: Silvia Meulenbeek; Rechtervleugel: Lil Voltman (na verloting); Staart: Maaike Megens (na verloting). Vogelschieten jeugd: Romp: Giel Vaartjes (Jeugdprins); Kop: Daan Vaartjes; Staart: Daan Pardijs; Linkervleugel: Thijn Spiegelenberg; Rechtervleugel Thijn Spiegelenberg.

Kinderspelen: Mooiste zonnebloem: 1. Kay Hammers; 2. Luca Bergervoet; 3. Lana Besseling. Kegelen: 1. Gerjan Rietman; 2. André Eggink; 3. Mariëlle Wentink. Bierpulschuiven: 1. Pepijn Vaartjes: 2. Hank Rietman; 3. Britt Vaartjes. Vrijebaan schieten: 1. Jarno Meulenbeek; 2. Robbie Bouwmeester; 3. Robert Dijkman. Spijkerslaan: 1. Paul Avink; 2. Rik Vaartjes; 3. André Eggink. Dogkar rijden: 1. Frans Nijenhuis; 2. Wim Rietman; 3. Dennis Spiegelenberg. Rodeo stier jeugd :1. Daan Vaartjes; 2. Britt Vaartjes; Rodeo Stier volwassenen: 1. Rudie Peters en Jos Peters. Bierpul schuiven: 1. Cindy Wentink; 2. Emiel Steentjes; 3. Ernst ter Linden. Vrijebaan schieten vrouwen: 1. Lennie Vaartjes; 2. Marga Leerkes; 3. Megan Spieker. Vrijebaan schieten mannen: 1. Frans Nijenhuis; 2. André Derksen 3. Harrit Wester; 4. Jarno Meulenbeek.

Oriënteringsrit: 1. Carolien Avink, Jan Schuppers en Diana Schuppers; 2. Paul Avink; 3. Esther Rouwenhorst; 4. Erik klein Haneveld; 5. Heidi Tijssen, Bea Arends, Jan Schoenaker en Ellie Schoenaker.

Dialect, Muziek en Praot

Zelhem - Zondag 2 september is (oud-Zelhemmer) Hans Westerveld van de band 'Bonne Route' te gast in de studio om te praten over zijn nummer 'Vri-jheid', waarmee hij genomineerd is voor de Gelderse Kleiroos

Hans zong het lied met 'Bonne Route' op 5 mei 2017 tijdens een gezamenlijk concert met het Zelhems Mannenkoor in cultureel centrum De Brink, waarbij de kwaliteit opviel bij enkele aanwezige juryleden. Ze besloten het nummer te nomineren, waarna 'Bonne Route' het eerder dit jaar officieel heeft opgenomen.

Tijdens het 'Platgespöld Festival' zal Bonne Route trachten met dit lied de Gelderse Kleiroos te winnen. Het wordt een bijzondere vertolking, want de Ulftse Nachtegalen, die ook op het festival optreden met dialectliedjes, gaan Bonne Route in het nummer 'Vri-jheid' begeleiden.
In de editie van volgende week meer informatie over het programma van het 'Platgespold Festival' dat op zondag 7 september plaatsvindt in het Ketelhuis van het DRU-Complex in Ulft.

In het radioprogramma 'Dialect, muziek en praot' bij Radio Ideaal wordt al enkele weken aandacht besteed aan de deelnemende artiesten. De uitzending op Radio Ideaal is op de zondagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur.

Column

Schoenen poetsen

Voor zijn tijd (hij zou nu honderd zijn) was mijn vader tamelijk geëmancipeerd. Anders dan de meeste mannen van zijn leeftijd was hij niet te beroerd om af en toe huishoudelijk werk te verrichten. Als het hem uitkwam wilde hij best eens stofzuigen, afwassen of koken. Dat laatste moedigden wij als kinderen trouwens niet aan, want een keukenprins was hij absoluut niet. Op de jury van De Nieuwe Lekkerbek zou hij geen indruk maken. Of misschien juist wel. Iemand die oud brood met jus als een volwaardige maaltijd ziet, nou die vergeet je niet snel!

Maar goed, in andere dingen was hij wel goed. Schoenen poetsen, bijvoorbeeld. Dat was zijn vaste taak op de zaterdagochtend. Dan poetste hij de schoenen van het hele gezin. En daar was hij al gauw een uurtje druk mee, want we waren bij ons thuis met z'n achten.
Is schoenen poetsen typisch mannenwerk? Ik weet het niet. Voor zover ik me kan herinneren hadden de papa's van mijn vriendjes het niet als vaste taak. Maar toen ik eenmaal getrouwd was en kinderen had, kwam het poetsen wel zo'n beetje automatisch in mijn takenpakket.

Ik heb die taak altijd heel serieus genomen. Ik deed het weliswaar niet zoals mijn vader op een vaste dag in de week, maar ik zorgde er wel altijd voor dat alle schoenen op tijd schoon en gepoetst waren. Glimmend gepoetst zelfs. Toen ik nog een jonge huisvader was bezat ik een oude broodtrommel, die helemaal vol zat met poetsspulletjes. Schoensmeer in diverse kleuren (in die platte blikjes die je zo lastig open kreeg), bijenwas voor de voetbalschoenen van zoonlief, kleurloze crème voor schoenen in kleuren waarvoor geen schoensmeer bestond. En natuurlijk het nodige borstelmateriaal. Kleine borsteltjes voor het insmeren, grotere om de schoenen mee op te wrijven tot ze glommen. Beide soorten ook weer apart voor zwarte en voor bruine schoenen. In de trommel zat natuurlijk ook nog zo'n speciale borstel waarmee je suède schoenen kon schoonmaken en opruwen.

Nog altijd ben ik thuis degene die de schoenen onderhoudt. De vier paar van mezelf en die (tja, hoeveel zijn het wel niet?) van mijn liefste. Ook de kleinkinderen en hun moeders weten trouwens dat opa een uitstekend schoenenpoetser is. Maar niet meer zo fanatiek als vroeger. De broodtrommel van weleer heb ik jaren geleden al verruild voor een veel kleiner kistje en ook dit heb ik onlangs weggedaan. Al het schoenpoetsmateriaal dat ik nog bezit staat nu op een hoekje van een plank in de schuur. Het neemt er weinig ruimte in. De schoenborstels, de potjes schoensmeer, de tube bijenwas, ik heb ze niet meer. Laat staan die speciale suèdeborstel.

Op de plank ligt nog één tube met een crème die heel goed schijnt te zijn voor onze dure wandelschoenen. Maar verder bedien ik mij geheel in de geest van de tijd van verzorgingsspray. Twee spuitbussen, meer heb ik niet nodig. Eentje speciaal voor gewaxt en ge-olied leer. Is me ooit aangeraden bij de aankoop van een van die vier paar schoenen, maar ik weet niet meer welke. En dan is er die bus waarop 'pour toutes les matières' staat. Voor alles goed dus.
Oh ja, naast de spuitbussen ligt nog één attribuut, dat nog steeds onmisbaar is. Een flinke spijker waarmee ik hondenpoep tussen de ribbels van de zolen peuter.

Column

Schoone wiksen

De column hierboven maakt het wel duidelijk: schoenen poetsen was vroeger een serieuze zaak. Ook in onze streek, hoewel de mensen in de Achterhoek en Liemers toch vaak op klompen liepen.
Maar ook als je die schoenen niet vaak aanhad, bijvoorbeeld alleen naar de kerk of bij speciale gelegenheden, moesten ze goed onderhouden worden. En ze dienden te glimmen. As nen hoonderköttel in de maoneschien! Niet voor niks had men het in de buurt van Gorssel niet over schoenen poetsen, maar over glim op de schoene leggen.
Tegenwoordig wordt in de streektaal vrij algemeen het woord poetse(n) gebruikt, maar vroeger had men het over het wiksen (rond Eibergen wisken) van de schoenen. En rond Dinxperlo heette diezelfde bezigheid de schoone potsen.
Schoensmeer werd in sommige delen van de Achterhoek schoenwiks (of schoowikse) genoemd. Daar werd met wiksen dan ook vooral het insmeren van de schoen bedoeld, niet het uitborstelen. Elders in de streek spreekt men van schoosmeer, schoonsmeer, schoepoets (of schoepots) en glimsmeer.
In het deel De mens en zien wark A van het WALD (het woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse dialecten) staat het hele proces van het schoenen poetsen als volgt omschreven: "De schoone met een klein bosseltje inwiksen met schoonsmeer en met ne grotere bossel oetpoetsen." Tot ze dus glommen als die kippenkeutel. Maar dat laatste gold niet als je die schoenen aantrok wanneer je naar een begrafenis ging. Voor een 'groove' werden de schoenen wel ingewreven, maar niet uitgepoetst. Glimmende schoenen hoorden niet bij de rouwdracht.

Dialect, Muziek en Praot

Hans Westerveld schreef het nummer 'Vri-jheid'. Foto: PR

Zelhem - Zondag 2 september is (oud-Zelhemmer) Hans Westerveld van de band 'Bonne Route' te gast in de studio om te praten over zijn nummer 'Vri-jheid', waarmee hij genomineerd is voor de Gelderse Kleiroos

Hans zong het lied met 'Bonne Route' op 5 mei 2017 tijdens een gezamenlijk concert met het Zelhems Mannenkoor in cultureel centrum De Brink, waarbij de kwaliteit opviel bij enkele aanwezige juryleden. Ze besloten het nummer te nomineren, waarna 'Bonne Route' het eerder dit jaar officieel heeft opgenomen.

Tijdens het 'Platgespöld Festival' zal Bonne Route trachten met dit lied de Gelderse Kleiroos te winnen. Het wordt een bijzondere vertolking, want de Ulftse Nachtegalen, die ook op het festival optreden met dialectliedjes, gaan Bonne Route in het nummer 'Vri-jheid' begeleiden.

In de editie van volgende week meer informatie over het programma van het 'Platgespold Festival' dat op zondag 7 september plaatsvindt in het Ketelhuis van het DRU-Complex in Ulft.

In het radioprogramma 'Dialect, muziek en praot' bij Radio Ideaal wordt al enkele weken aandacht besteed aan de deelnemende artiesten. De uitzending op Radio Ideaal is op de zondagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur.

Vrijwilligers Present knappen tuin op

Vrijwilligers Present Bronckhorst knappen tuin op. Foto: PR Present Bronckhorst

BRONCKHORST - Vier flexvrijwilligers van Present Bronckhorst hebben deze zomer een gezin geholpen bij het opknappen van hun tuin. De vrouw van het gezin kreeg bijna twee jaar geleden een hersenbloeding. Dan staat de wereld even helemaal stil en heeft de tuin geen prioriteit. De vader heeft zijn handen vol aan zijn baan, de kinderen en het huishouden. De tuin raakte ernstig verwaarloosd.

In een paar uur tijd hadden de vrijwilligers de tuin opgeruimd, onkruidvrij en toonbaar gemaakt. Nu kon de vrouw haar vijftigste verjaardag lekker in haar eigen opgeknapte tuin vieren.
Het gezin werd bij Present aangemeld door een sociaal consulent van de gemeente Bronckhorst. Vanuit de ´Leefbaar Thuis´-subsidie van het ministerie SZW kon Present het gezin bovendien nog verrassen met een leuke picknicktafel voor in de opgeruimde tuin en een leuk spel voor de kinderen. De picknicktafel werd via 'Het Klokhuis', een dagbestedingslocatie gecombineerd met een woonwinkel, in Zelhem aangeschaft. De subsidie van het ministerie is bedoeld om gezinnen met kinderen in een kwetsbare situatie een leefbaar thuis te bieden, door bijvoorbeeld kinderkamers op te knappen of een prettige tuin om te spelen te creëren.
Een groepje vrijwilligers kan in een paar uurtjes tijd veel betekenen en het verschil maken voor iemand die die hulp heel goed kan gebruiken.

Aanmelden om flexvrijwilliger te worden bij Present Bronckhorst of met een groep(je) op te geven voor een eenmalige kortdurende klus, kan bij Present Bronckhorst. Kijk op www.presentbronckhorst.nl of bel met Hilde Colenbrander, projectcoördinator Present Bronckhorst, 06-15136687.

Voedsel- en kledingbank gaan verhuizen

ZELHEM - Zoals reeds bekend is, gaat de voedsel- en kledingbank in Zelhem verhuizen. De school waarin de organisatie nu zit, zal worden gesloopt om ruimte te maken voor woningen. Een nieuwe locatie is gevonden, waarin beide een plek zullen krijgen. Dit is aan de Doctor Grashuisstraat 15, het gebouw van de COME naast de Welkoop in Zelhem.

De kledingbank zal in verband met de verhuizing de hele maand september gesloten zijn. De voedselbank is in die periode uiteraard wel open. De klanten van de voedselbank krijgen persoonlijk bericht over de wijzigingen. De kledingbank hield in de maand augustus opruiming op het oude adres aan de Johannes Vermeerstraat in Zelhem om zo min mogelijk spullen te verhuizen.
De kledingbank zal vanaf 2 oktober op de nieuwe locatie openen. De openingstijden blijven hetzelfde: iedere dinsdag van 13.00 tot 14.30 uur en iedere laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl        

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl

Wil jij leren drummen? Meld je snel aan voor het nieuwe seizoen of neem gratis en vrijblijvend een proefles. Kijk op www.marcelbroekman.com /drumlessen voor meer informatie of bel 06-23488359.

Te koop: z.g.a.n. e-bike, lage instap, blauw 0575-462208. Nieuw prijs € 1400,- nu € 1000,-

Volop mooie bio pompoenen en vaste planten. Wo t/m zat. 10:00 tot 16:00 u. www.aaldering.de.stek.nl Zelhem Tel. 0314-324356. Tip: kinderfeestjes en groepen.

TE KOOP:grote balen tarwe stro en kleine baaltjes hooi, tevens zelfdrinkers met mestbeugel voor schapen. Info: J. Gosselink Toldijk. Tel: 06-5194 6908

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025

Particulier vraagt goede tweedehands tourcaravan te koop mob: 06-25072097

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046