Contact Bronckhorst Midden

9 januari 2018

Contact Bronckhorst Midden 9 januari 2018


Pak An biedt boek aan Matthijs van Nieuwkerk

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: PR

DWDD-presentator verrast door Parels van de Achterhoek

HENGELO/VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek.

Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter.
Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

De presentator van onder meer De Wereld Draait Door (DWDD) was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi.

Eerste Achterhoek College Tour op 21 januari

En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs. Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.

Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd. Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

Bibliotheek kan méér open met meer hulp

BRONCKHORST - Met ingang van 1 januari hebben de bibliotheken in Hengelo, Vorden en Zelhem andere openingstijden. Tijdens die openingsuren kan men op vaste tijden rekenen op de hulp van de informatieprofessionals. Op andere momenten zullen de vrijwillige gastvrouwen en gastheren aanwezig zijn. Kijk voor het nieuwe overzicht op de site.

Word Biblio-taker
Voor de bibliotheken wordt gezocht naar zogenaamde Biblio-takers, die de bibliotheek onder zijn of haar hoede nemen. Zij zullen tussen 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek zitten om te zorgen dat iedereen terecht kan. Biblio-takers kunnen alléén komen, maar liever samen met iemand anders, of samen met de kaartclub, leesclub of zangclub of...? Dan kan de bibliotheek méér open zijn voor de inwoners in hun plaats.

Wie een biblio-taker wil zijn, neemt contact op met een medewerker in de bibliotheek of bel Klantenservice: 0314 333445.


bibliotheekwestachterhoek.nl

Kerkbalans 2018 komt eraan

HENGELO - De voorbereidingen voor de actie Kerkbalans zijn weer in volle gang. Het thema van de actie is dit jaar: 'Mijn kerk verbindt'. Tussen 20 januari en 3 februari 2018 wordt een brief verstuurd met het verzoek om bij te dragen. Van harte aanbevolen door de gezamenlijke Kerken in Hengelo Gld.

Net als voor een huishouden is een gezonde financiële situatie belangrijk voor de kerk. Daarom vragen de gezamenlijke kerken elk jaar aan al hun parochianen / gemeenteleden om een bijdrage. Het is een vrijwillige bijdrage, maar zij kunnen niet zonder. De inkomsten uit Kerkbalans vormen de financiële basis voor de kerk/parochie. De gezamenlijke kerken hopen dan ook dat zij weer op iedereen mogen rekenen. Dankzij deze bijdrage kunnen ze hun belangrijke taken blijven vervullen en nieuwe plannen maken.

Bibliotheek kan méér open met meer hulp

BRONCKHORST - Met ingang van 1 januari hebben de bibliotheken in Hengelo, Vorden en Zelhem andere openingstijden. Tijdens die openingsuren kan men op vaste tijden rekenen op de hulp van de informatieprofessionals. Op andere momenten zullen de vrijwillige gastvrouwen en gastheren aanwezig zijn. Kijk voor het nieuwe overzicht op de site.

Voor de bibliotheken wordt gezocht naar zogenaamde Biblio-takers, die de bibliotheek onder zijn of haar hoede nemen. Zij zullen tussen 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek zitten om te zorgen dat iedereen terecht kan. Biblio-takers kunnen alléén komen, maar liever samen met iemand anders, of samen met de kaartclub, leesclub of zangclub of...? Dan kan de bibliotheek méér open zijn voor de inwoners in hun plaats. Wie een biblio-taker wil zijn, neemt contact op met een medewerker in de bibliotheek of bel Klantenservice: 0314 333445.

Diny Nijkamp gehuldigd

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst benadrukte wethouder Antoon Peppelman het belang van vrijwilligers in de samenleving van Bronckhorst. Zowel de jury als het publiek koos Diny Nijkamp als Vrijwilliger van het Jaar 2017'.

Olburgse school eigendom van Olburgse stichting

De ondertekenaars Mike de Boer, Jan Baars, Bas Schipper en Mark Roordink. Foto: Liesbeth Spaansen

OLBURGEN – De Stichting Beheer en Behoud Schoolgebouw Olburgen is officieel eigenaar geworden van het voormalige schoolgebouw St. Willibrordus aan de Olburgseweg 19 in Olburgen. Zaterdag 30 december werden alle notariële akten ondertekend in het pand waar een aantal van de stichtingsbestuursleden zelf ook op school hebben gezeten. Notaris Bas Schipper uit Olburgen en het dagelijks bestuur Jan Baars, Mike de Boer en Mark Roordink zetten na beperkte voorlezing de handtekeningen. De notaris was gemachtigd als verkoper namens de gemeente Bronckhorst te ondertekenen. "Het bedrag van 1 euro is al voldaan."

Door Liesbeth Spaansen

Jan Baars is blij met de aankoop van het gebouw. "Een mijlpaal binnen de dorpsgemeenschap. De centrale functie die het schoolgebouw de laatste jaren al had, wordt zo behouden." In maart 2017 hadden burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst al de intentie uitgesproken om de voormalige school te verkopen aan de stichting. Beide partijen waren het in december eens over de inhoud van de koopovereenkomst en daarom kon de verkoop doorgang vinden.

De exploitatie van het gebouw is sinds 2013 bij de Stichting Beheer en Behoud Schoolgebouw Olburgen en dat blijft zo. Deze gaat allerlei activiteiten organiseren, laagdrempelig en voor jong en oud, maar zonder commercieel gewin. De opbrengsten van de activiteiten dekken slechts de gemaakte onkosten. Naast het dagelijks bestuur is Karin Kreuzen als bestuurslid aan de stichting verbonden en Freek Heidekamp als adviseur voor het subsidietraject.

Voor het te realiseren buurthuis in Olburgen zijn wel investeringen nodig, want het is nu nog een school. "De plannen zijn om hier een 'huiskamer' van te maken dat past bij de kleine kernen Olburgen en Rha. Om te zorgen dat het gebouw meer comfort kan bieden aan haar gasten, moet het warm blijven, ofwel het gebouw wordt geïsoleerd. Maar ook wordt geïnvesteerd in de aankleding om van deze school een buurthuis te maken. Hierbij hoort ook een keuken. Ik houd van koken en denk aan het geven van kookworkshops."

Freek heeft een tweetal fondsen bereid gevonden geld beschikbaar te stellen. Als eerste de stichting VSBfonds, een Nederlandse goede-doelenorganisatie die culturele en maatschappelijke initiatieven ondersteunt. "We hebben een projectplan geschreven over de verschillende activiteiten. Het moet kleinschalig, laagdrempelig en duurzaam zijn. Vooral het onderdeel verduurzamen is voor het VSBfonds reden om een donatie te geven."
Ook het Oranjefonds van koningin Maxima en koning Willem-Alexander, bekend van onder ander de Appeltjes van Oranje en NL-doet, heeft een donatie toegezegd. Het Oranje Fonds steunt projecten op het gebied van sociale cohesie en sociale participatie, zoals kleinschalige buurtinitiatieven.

Nieuwjaarsinstuif
De stichting nodigt iedereen uit voor de nieuwjaarsinstuif op zondag 14 januari in de school. Tussen 14.00 en 17.00 uur is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te kijken en luisteren naar een impressie van de uitstraling van het gebouw en de laatste ontwikkelingen van de stichting.

Bel of mail voor vragen en/of informatie naar Bas Schipper: 0575-451060, Jan Baars: 06-53732475, Mike de Boer: 06-22465774 of Karin Kreuzen: 0575-452667 of mail sbso-instuif@hotmail.com.

Column

Vrijgezellenfeest

Er is een klein probleempje. Het is ergens in de laatste weken van december als hij het berichtje stuurt in onze appgroep. Binnenkort wordt hij 30 jaar, maar zijn verjaardagsfeest in het tweede weekend van januari kan niet doorgaan. In plaats daarvan zijn we een week eerder welkom. En dan is er nog iets. De reden van dit alles; dit weekend is zijn laatste weekend als ongehuwde man. Op de dag dat hij zijn verjaardag zou vieren, is hij op huwelijksreis.

Hier moeten wij even van bijkomen. Dat dit ging gebeuren, wisten we al wel. Al een tijd geleden had hij zijn Poolse vriendin ten huwelijk gevraagd, maar daarna bleef het heel erg lang stil. Nu ineens is het blijkbaar zover. Kon hij dat niet wat eerder melden? Uit de verdere uitleg blijkt dat het in eerste instantie alleen voor de wet en in heel kleine familiaire kring gaat gebeuren. Het kerkelijk huwelijk en het feest volgen later in het jaar in Polen.

Helder. Ons rest één grote uitdaging; het vrijgezellenfeest. Zo'n feest geef je niet voor een al getrouwde man. Dat moet dus nu. Met kerst en oud en nieuw voor de deur biedt de agenda echter zo goed als geen ruimte. Er is maar één echte mogelijkheid. Dat is het eerste weekend van januari. Het is last-minute en er is flink wat improvisatie voor nodig, maar we kunnen niet anders. Zijn verjaardagsfeest moeten we bombarderen tot zijn vrijgezellenfeest.

Naar een locatie hoeven we niet lang te zoeken. In en rondom de Drentse basisschool waar hij tijdelijk woont, is ruimte in overvloed. Ook een programma zit snel in elkaar. We besluiten hem in één dag een echte Pool te laten worden. Zo mag hij in een rood bouwvakkerskloffie met in witte letters het opschrift 'Firma Budowlana' (Pools voor 'bouwbedrijf') zijn eigen bankje in elkaar timmeren en een muurtje metselen. Uiteraard zijn hierbij een Pools biertje en een glaasje wodka nooit ver weg.

Om de dag af te trappen, verzint één van ons de smoes 's avonds verhinderd te zijn. In plaats daarvan trakteert hij de bijna 30-jarige aan het begin van de middag graag op een lunch in het plaatselijke eetcafé. Het plan slaagt wonderwel, want als hij hier ook zijn andere vrienden treft, is de verrassing compleet en de dag al voor een groot deel geslaagd. Als afsluiter gaan we stappen in Zwolle, waar het snoep aan de ketting om de nek van de bouwvakker in rap tempo in vrouwenmonden verdwijnt.

Waar wij uitkeken naar zaterdag en menigeen nog steeds met kleine oogjes rondloopt, is deze maandag voor de hoofdrolspeler pas echt de grote dag. Al vroeg in de ochtend stuurt hij een berichtje om ons te bedanken voor het mooie feest. Alles is inmiddels opgeruimd en een deel van de school is helemaal aangekleed voor een bescheiden trouwfeestje. Zelf is de bruidegom zo goed als topfit. Hij heeft nog wat lichte hoofdpijn van de vele wodka, maar voor een echte Pool is dat hooguit een klein probleempje.


Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018 Teaminformatieavond

HENGELO - De eerste teaminformatieavond van Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018 is maandag 15 januari. Deze avond is voor teams die zich al hebben opgegeven en belangstellenden.

Wie bezig is met de samenstelling van een team of plannen heeft om dit te doen, is van harte welkom. Op deze avond geven teamcoördinatoren informatie over de Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018. De ambassadeur Marianne Besselink is ook aanwezig.
De teaminformatieavond wordt gehouden in de kantine van V. en A.V. Pax aan de Elderinkweg 5 in Hengelo Gld. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op de site of Facebook.

Filmavond 'Hidden Figures'

HENGELO – De eerstvolgende filmavond in bibliotheek Hengelo is donderdagavond 18 januari. Dit keer draait de film 'Hidden Figures'. De film gaat over het ongelofelijke en nooit eerder vertelde verhaal van drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die voor de NASA werkten. Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf, de verhoudingen in de 'Space Race' volledig op zijn kop zette en de wereld in beweging bracht. Het visionaire trio oversteeg geslacht en ras, en inspireerde generaties om groots te dromen.

Aanvang van de film is 20.15 uur. Kaartjes voor de film zijn vooraf te koop in bibliotheek Hengelo, Sterreweg 10. Of op de avond zelf bij de kassa. Meer informatie staat op de facebookpagina. Iedereen is van harte welkom.

Achterhoek op Vakantiebeurs 2018

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht. Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden. Daarnaast is in de stand een balie van 'Kamperen in de Achterhoek' aanwezig.

De Achterhoek presenteert op de Vakantiebeurs haar activiteiten voor 2018. Zo is er informatie te vinden over hotels en campings, maar eveneens over culinair genieten. Niet alleen culinaire liefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van het kleinschalige aanbod van de regio kunnen zich volop laten informeren op de Vakantiebeurs. Zo kan men informatie vinden over B&B's, wijngaarden, theetuinen en streekproducten.

Na de Vakantiebeurs is de Achterhoek aanwezig op de Caravana in Leeuwarden, Reise + Camping in Essen (Duitsland) en in een gezamenlijke Gelderse Streken stand op de Vakantiesalon in Antwerpen, Fiets- en Wandelbeurs Utrecht en de Fiets- en Wandelbeurs Gent (Vlaanderen).

Klasgenoten Pannevogel met bijna 900 euro naar Glazen Huis

Leerlingen van groep 6 van de Pannevogel doneren bij het Glazen Huis. Foto: PR

STEENDEREN - Na weken van noeste arbeid was het op woensdag 20 december eindelijk zo ver. Met nagenoeg de gehele klas reisden de kinderen van groep 6 van de Pannevogel af naar het Glazen Huis, dat dit jaar in het centrum van Apeldoorn was neergestreken. De opbrengst van maar liefst 872,90 euro werd in ruil voor een stuk of twintig high-fives hoogstpersoonlijk overhandigd aan Angelique Houtveen, één van de bewoners en presentatoren van deze editie van Serious Request.

Het uitje vormde voor de klasgenoten de beloning voor alle inspanningen die zij, geheel uit eigen beweging, gedurende de laatste schoolweken van 2017 hadden verricht.
Zij deden deze uitermate geslaagde poging om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor het goede doel van dit jaar: het verenigen van kinderen en ouders die elkaar door natuurrampen of conflicten zijn kwijtgeraakt.
Terwijl alle andere schoolkinderen nog gewoon in de lesbanken zaten, vertrokken de fanatieke klasgenoten deze dag iets eerder van school, namelijk rond twaalf uur, om de reis richting Apeldoorn in te zetten. Voorzien van alle cruciale benodigdheden: een cheque met daarop het totaal ingezamelde bedrag, per kind een los geldzakje om zelf af geven aan de DJ's van 3FM en uiteraard ook een beetje spanning maar vooral een heleboel enthousiasme.
En dat laatste was precies wat ze in Apeldoorn zochten voor het item 'De rijdende veilingdesk'. Het was dan ook meteen duidelijk dat de Steenderense klasgenoten de ideale kandidaten waren om dit item mee op te nemen. En zo kwam het dat ze rond één uur al feestend en zingend, via de livestream luidt en duidelijk de huiskamers en leslokalen binnen knalden.
Na dit hoogtepunt werd de middag afgesloten met een ontmoeting met 'De Adriaans' van het populaire gelijknamige Zapp-programma om vervolgens een unieke ervaring rijker huiswaarts te keren.

Op zoek naar een onbekende soldaat

De Algemene Begraafplaats met daarop acht houten kruizen, zonder het bedoelde graf. Foto: PR

STEENDEREN/ELBURG - Philip Reinders uit Elburg wil graag in contact komen met lezers die meer informatie kunnen verschaffen over de onbekende soldaat die begraven ligt op de Algemene Begraafplaats in Steenderen, graf 1.

De datum van overlijden is 6 april 1945. Volgens zijn gegevens is dit veldgraf gevonden op 250 meter ten westen van de boerderij van D.J. Gerritsen (Garritsen) in De Luur, Steenderen. "Was of is dit boerderij De Eek aan de Eekstraat?", vraagt hij zich af.
Misschien dat iemand zich dit nog kan herinneren of misschien zijn er foto's van het veldgraf. Er is een foto van de Algemene Begraafplaats met daarop acht houten kruizen, maar daar staat dit graf niet op. Vermoedelijk omdat deze onbekende soldaat pas in april 1947 is gevonden en toen is herbegraven op de Algemene Begraafplaats. Landbouwer Verhoef Oldenburgen uit De Luur, zou een identiteitsplaatje (?) hebben gevonden en dit hebben afgegeven op het stadhuis.
Informatie, documentatie of eventuele foto's met betrekking tot deze onbekende soldaat, kunnen naar Reinders worden gestuurd. Misschien is het mogelijk om dan de identiteit van de soldaat te achterhalen. Adres: Pijlkruid 25, 8081SK in Elburg. Email: Reinders2@upcmail.nl

Deuren 't Spalhuus zijn geopend

HENGELO - Met het ophangen van een vlag aan de gevel heeft wethouder Antoon Peppelman op donderdag 4 januari de officiële opening van 't Spalhuus verricht. In het pand aan de Spalstraat in Hengelo was tot oktober vorig jaar de Wereldwinkel gevestigd. Nu komen er vier ondernemers samen onder één dak. Coach en massagetherapeut Boudewijn Wolbert, haptotherapeute Janette Eyck en huid- en oedeemtherapeute Joke Rottier maken vanaf nu samen gebruik van de rechterruimte in het pand. Kapster Jacqueline zet in het linker gedeelte haar kapperszaak J-hairstyle voort.

Tekst en foto: Luuk Stam

IJsselhoeven: groots en voornaam

Boerderij Middenhof in Terwolde. Foto: Stichting IJsselhoeven

IJsselhoeven: groots en voornaam

STEENDEREN - Historische Vereniging Steenderen nodigt belangstellenden uit voor een avond over IJsselhoeven op maandag 15 januari. In Het Anker aan de J.F. Oltmansstraat 7 begint de presentatie om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is er koffie.

In de vallei van de IJssel liggen bijzondere boerderijen: de IJsselhoeven met hun dwarsvoorhuizen, de grote tuinen met vaak een rode beuk, de grote schuren. Het zijn getuigen van een rijke tijd. Ze zijn beeldbepalend door hun grootsheid en voornaamheid. De IJsselhoeven dragen volgens de bewoners en bezoekers bij aan de schoonheid van het gebied. Maar hoe zijn de IJsselhoeven ontstaan? Wat is hun geschiedenis? Regelmatig komt Stichting IJsselhoeven in deze boerderijen en ontdekt vaak bijzondere bouwkundige verrassingen.
Plaatsgenoot Wim Jansen, projectleider Rood van Stichting IJsselhoeven zal deze avond het verhaal van het ontstaan, de bouwhistorie en deze verrassingen vertellen. Hij laat hierbij ook beelden zien van de boerderijen.
Een ieder is welkom. Leden mogen gratis binnen, voor niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd.


Spelers DCH in de Nationale Competitie

HENGELO - In de hoofdklasse A blijft DIOS 1 op de zesde plaats met 8-9 na gelijkspel in en tegen Heerenveen. Arnoud de Greef speelde daar eveneens gelijk. DUO 2 speelde thuis tegen de rivieren dammers uit Gorinchem en behaalden na lange tijd weer een overwinning van 13-7. Rodier Evers had daar een aandeel in door te winnen.

Ben Okken was enigszins opgeknapt om mee te spelen maar verloor wel. DUO 2 steeg een plaats naar de negende met 8-4 in de eerste klasse C. DIOS 2 speelde in deze achtste ronde van de N.C. in Kampen. Het werd voor DIOS 2 een teleurstellende nederlaag van 14-6. Harry Vos incasseerde zijn eerste nederlaag dit seizoen voor DIOS 2 die door dit verlies een plaats zakte naar de achtste plaats met 8-7.

Donderdag 11 januari speelt het eerste van DCH thuis tegen Barneveld/Bennekom voor de achtste ronde van de Gelderse hoofdklasse

Onderlinge competitie 16de ronde: Gerrit Halfman - Ben Okken 0-2, Erik Brummelman - Wim Eijkelkamp 0-2, Jan Luiten - Henk Lansink 1-1, Arnoud de Greef - Harry Vos 2-0, Rodier Evers - Jaap de Vries 2-0, Han van Beek - Gerrit Kreunen 0-2, Jan Bosch - Tonny Hoebink 1-1.
Standen: Groep A; 1. Arnoud de Greef 8-14, 2. Rodier Evers 7-11, 3. Harry Vos 8-11. Groep B: 1. Gerrit Kreunen 8-13, 2. Henk Lansink 9-10, 3. Gerrit Halfman 8-8.

DCH speelt elke donderdagavond bij Clublokaal Ons Huis, Beukenlaan 30 in Hengelo Gld. Inlichtingen, secretariaat: H. Vos, 461113. Voor overige standen, uitslagen en foto's kijk op de site.


dch-hengelo.geldersedambond.nl

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers.

Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

IJsselhoeven: groots en voornaam

STEENDEREN - Historische Vereniging Steenderen nodigt belangstellenden uit voor een avond over IJsselhoeven op maandag 15 januari. In Het Anker aan de J.F. Oltmansstraat 7 begint de presentatie om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is er koffie.

In de vallei van de IJssel liggen bijzondere boerderijen: de IJsselhoeven met hun dwarsvoorhuizen, de grote tuinen met vaak een rode beuk, de grote schuren. Het zijn getuigen van een rijke tijd. Ze zijn beeldbepalend door hun grootsheid en voornaamheid. De IJsselhoeven dragen volgens de bewoners en bezoekers bij aan de schoonheid van het gebied. Maar hoe zijn de IJsselhoeven ontstaan? Wat is hun geschiedenis? Regelmatig komt Stichting IJsselhoeven in deze boerderijen en ontdekt vaak bijzondere bouwkundige verrassingen. Plaatsgenoot Wim Jansen, projectleider Rood van Stichting IJsselhoeven zal deze avond het verhaal van het ontstaan, de bouwhistorie en deze verrassingen vertellen. Hij laat hierbij ook beelden zien van de boerderijen.
Een ieder is welkom. Leden mogen gratis binnen, voor niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Schuttersgilde St Jan Keijenborg eert 70-jarig jubilaris Reinier Hilderink

KEIJENBORG - Reinier Hilderink (86) viert dit jaar het 70-jarig jubileum als lid van het Schuttersgilde Sint Jan uit Keijenborg. Tot een paar jaar terug voerde Reinier als Tamboer-Maître het eigentijdse geel blauwe korps aan. Herkenbaar, met een eigen stijl en vooral met een grote lach op het gezicht. Reinier krijgt vanaf 2018 een fonds dat zijn naam zal dragen.

Volgens de statuten kan het Gilde uit de opbrengst van de kermis donaties aan de Keijenborgse gemeenschap geven. Al meerdere jaren werd een donatie uitgereikt, zonder dat daar een officieel tintje aan hing. Op de nieuwjaarsreceptie maakte het bestuur bekend dat dit vanaf nu het Reinier Hilderink Fonds zal gaan heten. Een geldbedrag wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief, stichting of vereniging die actief is voor de Keijenborgse bevolking. Reinier werd na de bekendmaking onmiddellijk aan het werk gezet om de cheque van 2018 te overhandigen aan een afvaardiging van peuterspeelzaal PUK.

Fons Stapelbroek heeft ruim 55 jaar als tamboer in het korps meegedraaid en is op tal van terreinen actief in het Gilde. Vanwege deze inzet is Fons tot Lid van Verdienste benoemd met bijbehorende oorkonde en speciale Gilde onderscheiding. Zijn vrouw Trees kreeg een bos bloemen.

Het Gilde Sint Jan bestaat in 2018 maar liefst 165 jaar. Met dit lustrum zullen er in de komende maanden allerlei extra activiteiten zijn in en rond Keijenborg. In april zal het Gilde een Sint Jandag organiseren, waarbij iedereen zelf kan proeven wat Sint Jan nu allemaal te bieden heeft. Ook is de Ontmoetingsdag voor bestuursleden van alle Gelderse Schutterijen dit jaar in Keijenborg.

Het derde weekeinde van september zal helemaal in het teken staan van het 165-jarig jubileum en het keizerschieten. Uiteraard is er ook voor het gehele dorp weer groot feest dat weekend van 21 t/m 23 september. Verder zal het Gilde een aantal optredens verzorgen in de regio en in mei zal het volledige korps deelnemen aan de Kringdag de Achterhoek in Silvolde.

Spelers DCH in Nationale Competitie

HENGELO - In de hoofdklasse A blijft DIOS 1 op de zesde plaats met 8-9 na gelijkspel in en tegen Heerenveen. Arnoud de Greef speelde daar eveneens gelijk. DUO 2 speelde thuis tegen de rivieren dammers uit Gorinchem en behaalden na lange tijd weer een overwinning van 13-7. Rodier Evers had daar een aandeel in door te winnen.

Ben Okken was enigszins opgeknapt om mee te spelen maar verloor wel. DUO 2 steeg een plaats naar de negende met 8-4 in de eerste klasse C. DIOS 2 speelde in deze achtste ronde van de N.C. in Kampen. Het werd voor DIOS 2 een teleurstellende nederlaag van 14-6. Harry Vos incasseerde zijn eerste nederlaag dit seizoen voor DIOS 2 die door dit verlies een plaats zakte naar de achtste plaats met 8-7.
Donderdag 11 januari speelt het eerste van DCH thuis tegen Barneveld/Bennekom voor de achtste ronde van de Gelderse hoofdklasse.
Onderlinge competitie 16de ronde: Gerrit Halfman - Ben Okken 0-2, Erik Brummelman - Wim Eijkelkamp 0-2, Jan Luiten - Henk Lansink 1-1, Arnoud de Greef - Harry Vos 2-0, Rodier Evers - Jaap de Vries 2-0, Han van Beek - Gerrit Kreunen 0-2, Jan Bosch - Tonny Hoebink 1-1.
Standen: Groep A; 1. Arnoud de Greef 8-14, 2. Rodier Evers 7-11, 3. Harry Vos 8-11. Groep B: 1. Gerrit Kreunen 8-13, 2. Henk Lansink 9-10, 3. Gerrit Halfman 8-8. DCH speelt elke donderdagavond bij Clublokaal Ons Huis, Beukenlaan 30 in Hengelo Gld. Inlichtingen, secretariaat: H. Vos, 461113.

Nieuwe trainer Keijenburgse Boys

Vrijwilligers van Keijenburgse Boys in de bloemen gezet. Foto: PR

KEIJENBORG - SV Keijenburgse Boys onderscheidt vrijwilligers, maakt naam nieuwe trainer bekend en verlengt contact hoofdsponsor Staja Wapening. Dit waren de meest in het oog springende punten in de nieuwjaarsrede van voorzitter Marcel Melgers. Tijdens een druk bezochte nieuwjaarsreceptie op zondag 7 januari kwam de voorzitter met een paar actuele nieuwtjes.

Allereerst namens het bestuur van de s.v. Keijenburgse Boys aan alle aanwezigen, in het bijzonder, de sponsoren, donateurs, ouders, vrijwilligers en supporters een voorspoedig, gezond en sportief 2018 gewenst.

Evaluatie KBB100
2017 was voor de vereniging een bijzonder jaar, met de viering van de 100ste verjaardag. Een jaar waarin historie werd geschreven maar ook herdacht. Een succesvolle loterij met de verkoop van 600 loten, met daaraan gekoppeld vier keer een avond waar de eerste prijzen verloot werden. De wedstrijd tegen Lucky Ajax. Wat een succes en met als klap op de vuurpijl de verloting van de hoofdprijs. Finale in de beker van de J-O19 en J-O11, met daarbij de bekerwinst van de J-O19. Heel lang geleden dat Keijenburgse Boys dat heeft mogen vieren. Plaatsing van het eerste elftal voor de nacompetitie met als gevolg promotie naar de derde klasse.
Het schitterende jubileum weekend, drie dagen een feest voor jong en oud. Het begon met een receptie waar de voorzitter van burgemeester Besselink de Koninklijke erepenning kreeg. De presentatie van een jubileum boek met daarin veel heden en verleden, een collectors item. Veel buurtverenigingen en ook dorpsgenoten kwamen hun felicitaties overbrengen. Drie heel mooie dagen waarbij voor iedereen iets te doen was.

Hoofdsponsor
Staja is al meer dan dertig jaar hoofdsponsor van de Boys. In het seizoen 2016/2017 heeft het bedrijf het eerste elftal voorzien van een geheel nieuw tenue. Daarna zijn er nogal wat zaken veranderd binnen Staja. Royal Reesink deed zijn intrede en dat maakte het voor de Keijenburgse Boys nogal onzeker. Het doet het bestuur deugd dat zij op de valreep van 2017/2018 een contract heeft mogen ondertekenen met Staja Wapening tot en met het seizoen 2020/2021.

Hoofdtrainer
Afgelopen november kreeg de club het bericht dat de huidige trainer, Dave Clephas zijn contract niet wenste te verlengen. Na een korte selectie procedure en twee gesprekken is er donderdag 4 januari een overeenstemming gekomen met een trainer voor het seizoen 2018/2019: Wolf Wannet. Voor de meesten van de aanwezigen een onbekende naam. Toch was Wannet enkele jaren geleden nog actief als trainer in de Achterhoek en wel bij AZSV en SV Gendringen. De nieuwe trainer is woonachtig in Oosterhout en is momenteel trainer bij SV Nooit gedacht uit Geffen (Nbr) en hij doet bij NEC/ top Oss nog enkel individuele trainingen bij de J013.

Huldiging vrijwilligers
Helaas zijn er elk jaar vrijwilligers die op de een of andere manier stoppen met hun activiteit bij de vereniging. Anneke Booltink, Krista Jolij, Judith te Stroet, Bram Mijnen, Bas Seesing, Robert Sueters, Theo Sessing, Patrick Goossens en Marcel Smit werden met een cadeaubon en een mooie bos bloemen bedankt voor hun jarenlange inzet bij Keijenburgse Boys. Door in het zonnetje te zetten van deze vrijwilligers was natuurlijk een symboliek voor alle vrijwilligers en andere ondersteuners van Keijenburgse Boys

Hierna was er gelegenheid de gehuldigde te feliciteren en werd de receptie op de bekende gezellige Keijenburgse manier voortgezet.

Nieuw tenue voor Las TorTiTas

Stratenvolleybalteam las TorTiTas met Bert Woerts. Foto: PR

HENGELO – Stratenvolleybalteam Las TorTiTas is door Spannevogel Compleet in Wooninspiratie in samenwerking met Y-sign Reclame voorzien van een compleet nieuw tenue.

Het toernooi is al op 25 november begonnen en verloopt voor het team erg goed. Ze hebben hun poule in de derde klasse ongeslagen gewonnen en gaan nu spelen voor promotie naar de tweede klasse. Dit was aanleiding voor Bert Woerts van De Spannevogel om op 30 december de nieuwe tenues uit te reiken.


Column

8 juli tot 3 juni

Doesburg

Lalique Museum Tentoonstelling: "Jan Toorop & het animisme"

Hanzestad Doesburg

13 januari

Vorden

REPAIR CAFE VORDEN

Stichting Welzijn Vorden

Hummelo

PUBQUIZ bij "FF naar STEEF" in Hummelo

FF naar Steef

15 januari

Vorden

Orthopedische chirurgie anno 2018

Hotel Bakker

19 januari

Open Tafel

Stichting Welzijn Zelhem

20 januari

Rijbewijskeuring

Stichting Welzijn Zelhem

Vorden

Nieuwjaars- en Vriend(inn)en Concert

Dorpskerk Vorden

Wichmond

Wandel in de winter

DD'n olde Kriet Dorpsstraat 25

21 januari

Vorden

Vlooienmarkt Vorden

sporthal

Vorden

NODOX (60/70-jaren muziek)

Theater Onder de Molen

26 januari

Toldijk

Publieksavond Achterhoeks Planetarium

Achterhoeks Planetarium

Vorden

Documentaire " Ode aan Vorden "

Stichting Welzijn Vorden

27 januari

Wichmond

Wichmond: wandel- en zangcoaching.

Groot Okhorst

Vorden

Documentaire " Ode aan Vorden"

Stichting Welzijn Vorden

Gerard Kelderman zestig jaar lid van de voetbalvereniging

De heer Kelderman is gehuldigd voor zijn zestigjarig jubileum bij de voetbalvereniging. Foto: PR

Jubilarissen van SV Basteom en Baakse Boys resp. SV Steenderen

STEENDEREN - Voetbalvereniging SV Basteom is zondag 7 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie in een volle kantine met leden het nieuwe jaar 2018 daverend begonnen met wederom de IJslandse haka. Terugblik was er met de videopresentatie van de nominatie van de sportaccommodatie voor de Architectuur Prijs Achterhoek.

Hoofdtrainer blijft
Verder maakte de voetbalvereniging bekend dat het contract met hoofdtrainer Theo Besselink met één seizoen wordt verlengd. Dit betekent dat Theo ook het seizoen 2018/2019 aan deze club is verbonden. Daar zijn ze heel blij mee gezien zijn werkwijze met de technische staf en de spelers en gelet op zijn ambitie om met SV Basteom hogerop te komen.

Huldigingen
Bob Wagenvoort heeft 100 wedstrijden gespeeld in het eerste elftal van SV Basteom. Verder stonden de jubilarissen in het zonnetje die een groot aantal jaren onafgebroken lid zijn van SV Basteom en Baakse Boys resp. SV Steenderen. 25 jaar lid waren: Marjoleine van Hal, Kim Wolbrink, Arno Janssen, Roel Hermans, Bas Wiskamp, Marco Garsen, Ton Groot Roessink, Roy Hoogerheide en Wim Zents. 40 jaar lid: Evert Jansen en Jan van Halen. 50 jaar lid: Bart Haggeman. 60 jaar lid: Gerard Kelderman en Jos Herfkens.


www.svbasteom.nl

'De samenleving is de kracht van de gemeente'

Burgemeester Marianne Besselink en Frans Miggelbrink in gesprek over 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HENGELO - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op donderdag 4 januari 2018 mocht wederom rekenen op grote belangstelling. Na de nieuwjaarswensen en koffie met een taartje startte het officiële deel van de avond. Frans Miggelbrink was de speaker voor deze avond en hij had met burgemeester Marianne Besselink een dynamisch gesprek over het voorbije jaar.

Door Liesbeth Spaansen

Jaarwisseling
"Sinds ik hier ben, wordt de jaarwisseling alleen maar rustiger en daardoor gezelliger. Wel wat jammer van het illegale vuurwerk. Dus als we dat volgend jaar gewoon niet meer doen, wordt het nog gezelliger," aldus de burgemeester. Frans vult aan: "We gaan volgend jaar alleen carbidschieten, dat is onze traditie." Dat voorstel wordt met applaus aangenomen.

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
"We waren in 2017 de eerste gemeente die dat keurmerk kreeg, een initiatief van wijkagent Fons Bouwmeister. Communicatie tussen de gemeente, LTO, jagers, de politie, brandweer, het Openbaar Ministerie, het Waterschap Rijn en IJssel en Natuurmonumenten.is het belangrijkst."

Bibob
Naleving volgens de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) moet Bronckhorst veilig maken. "Het is veiliger dan vorig jaar. Dat is goed, maar we moeten wel alert blijven met elkaar."

De Boer Op
"We gingen inderdaad De Boer Op, dat ging over het bevolkingsvraagstuk. Er waren in 2017 negatieve cijfers over de krimp, maar we vinden het hier allemaal prachtig. Bent u het daarmee eens?" Het publiek beantwoorde deze vraag met een groot applaus. Frans stelde dat Bronckhorst één van de mooiste gemeentes van Nederland is, waarop de burgemeester antwoordde; "Pardon .. dé mooiste gemeente van Nederland." Toch laat de burgemeester weten dat er een belangrijk vraagstuk is. "Hoe zorgen we dat hier hier zo mooi blijft. Hoe gaan we dat dan doen met elkaar? Cijfers liegen er niet om. In 2040 hebben we de helft minder mensen in de beroepsbevolking en het aantal senioren is verdubbeld. Nu kunnen 3 à 4 mensen mantelzorg verlenen aan iemand, in 2040 is het 1 op 1. Hoe gaan we daar mee om als samenleving. Zoals ik Bronckhorst heb leren kennen de afgelopen twee jaar, zet die daar als er één gemeenschap de schouders onder."

Plannen voor 2018
Op de agenda staan onderwerpen als Vitale Kernen; hoe houden we het leefbaar met elkaar, Duurzaamheid; de ambitie is om 2030 energieneutraal te zijn en Zorg; een belangrijke taak ligt bij de gemeente, waar gebruikers tevreden bleken. "Dat is goed om te horen, maar we moeten scherp blijven."

Gemeenteraadsverkiezing
"Als er één periode is, dat die gemeente ontzettend van belang is, dan is dat wel nu," benadrukt de burgemeester. "Als u nou allemaal zorgt dat u, ook thuis, roept dat iedereen vooral gaat stemmen op 21 maart... Want het gaat hier wel gebeuren. Hier regelen we als lokale overheid heel veel dingen die rechtstreeks van invloed zijn op u, of u het hier een beetje prettig vindt wonen. Als ze over mij beslissen, zou ik graag daarover mee willen praten. Dus: stem allemaal!"

Kracht van de gemeente
De burgemeester besluit: "Ik vind de samenleving de kracht van de gemeente. Ik ben echt onder de indruk van al die vrijwilligers, die de samenleving maken wat het is. Door al die dingen die ze organiseren, sportaccommodaties en zwembaden open houden, cultuur- en natuurverenigingen. Dat maakt ook dat het goed toeven is in Bronckhorst. Samen, gemeente en inwoners, doen we dat met elkaar. Als we dat blijven doen, heb ik er vol vertrouwen in dat 2018 nog weer mooier wordt dan 2017."

Na het benoemen van de 'Vrijwilliger van het Jaar' Diny Nijkamp en het huldigen van de sportkampioenen werd iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje tijdens de receptie.

Diny Nijkamp 'Vrijwilliger van het jaar' in Bronckhorst

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HENGELO - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst benadrukte wethouder Antoon Peppelman het belang van vrijwilligers in de samenleving van Bronckhorst. "Als die er niet zouden zijn, dan denk ik dat half Bronckhorst stil ligt. Ze zijn het goud voor de samenleving."

Door Liesbeth Spaansen

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

De gemeente zet met de drie genomineerden vrijwilligers, Stienie Eggink-Regelink van EHBO Vereniging Hengelo, Jan Memelink van Stichting Veiling Commissie Vorden en Diny Nijkamp van Volleybal vereniging Willen Is Kunnen (W.I.K.) Steenderen, eigenlijk alle vrijwilligers in het zonnetje. Het is een symbolische prijs voor alle vrijwilligers. Na het bekijken van de filmpjes over de genomineerden maakte de wethouder de keuze van de jury onder tromgeroffel bekend: Diny Nijkamp werd door zowel de jury als het publiek als 'Vrijwilliger van het Jaar 2017' uitgeroepen.

Diny Nijkamp, vanaf 1975 actief als vrijwilliger, had dit niet verwacht. "Ik vond de nominatie al geweldig. Als je dan wint is het helemaal een beloning. Ik ben al jaren bestuurslid van Volleybalvereniging W.I.K. Dat is heel leuk, anders houd je het niet zolang vol. Als er nieuwe bestuursleden komen en ik zou stoppen, mis je weer zoveel knowhow. We hebben gewoon een leuk team, dan hou je het ook vol."
Diny geeft trainingen aan de jeugd, de senioren en aan haar eigen team. Van dat laatste team is ze dus zowel speler, trainer als coach en ze coacht een jeugdteam. Ze fluit regelmatig wedstrijden voor jeugd en senioren en zorgt voor begeleiding van nieuwe scheidsrechters. "Zolang het leuk blijft en voldoening geeft, het gewaardeerd wordt, dat mensen het leuk vinden wat ik doe en blij met me zijn, blijf ik het doen. Ik ben echt een teamspeler, je doet het wel samen." Nu is ze actief met het opzetten van een volleybalspeeltuin voor de jeugd tussen 4 en 6 jaar. "Dat doen we ook samen. Er zijn zoveel mensen die ons ermee helpen." Diny geeft ook al meer dan 25 jaar bewegingsles aan een groep dames. "Het filmpje geeft wel een idee wat ik allemaal doe, ook voor de vereniging, de waardering binnen de club."

Naast de eretitel kreeg Diny Nijkamp een geldbedrag van 250 euro. De andere twee genomineerden, Stienie Eggink-Regelink en Jan Memelink kregen elk een geldbedrag van 50 euro.

24 kampioenen gehuldigd tijdens nieuwjaarsreceptie

HENGELO - "Dit jaar had ik de eer om maar liefst 24 kampioenen te huldigen", aldus wethouder Jan Engels. "Ik ben er enorm trots op dat zoveel Bronckhorster sporters op dit hoge niveau presteren. Bij deze kampioenen wordt weer bevestigd dat Bronckhorst een echte buitensportgemeente is!" De wethouder noemde ook Golfbaan 't Zelle, dat als Golfbaan van het Jaar 2017 werd uitgeroepen.

Vanwege het grote aantal sporters keek het publiek eerst naar alle prestaties die op het grote scherm werden vertoond. Zij kregen van het publiek een welverdiend applaus. Daarna riep speaker Frans Miggelbrink ze naar voren voor de persoonlijke huldiging door de wethouder Jan Engels. Zij kregen een oorkonde en bloemen.

De volgende kampioenen van Bronckhorst in 2017 zijn gehuldigd:
Maud van Walstijn: NK tweede plaats Dressuur. Evelien van Heuven: NK eerste (KNHS) Eventing Pony's Equipe. Werner Vredegoor en Sylvia van Emst: NK tweede Stijldansen, open klasse senioren. Rik Pasman: NK tweede Autocross keverklasse. Mariëtte ten Bokkel-Ammerlaan: NK tweede Halve Marathon Masters. Luc van Hal: NK tweede Judo Studenten. Sabine Wolsink: NK eerste Junioren judo, NK eerste Studenten judo en NK derde Judo senioren. Anne Mokkink: NK eerste NFF- BMX fietsen en NK tweede KNWU. Bennie Oldenhave: NK eerste F3C Sport klasse – modelvliegsport. Jan Willem Arendsen: NK derde Enduro. Thijs Bulten: NK eerste Enduro klasse N1 en NK tweede Enduro Clubteams. Sjoerd Eskes: NK eerste Enduro clubteams en NK eerste Enduro klasse N2. Luc van Lenning: NK tweede Quads. Richard Vliem en Niels Kappert: NK derde jeugd klasse indoor touwtrekken. Touwtrekteam met Peter Gr. Nuelend, Bert Looman, Bennie Harmsen, Guus Hummelink, Stefan Gr. Nuelend, Gerrit Uilenreef en Ard Reinders: NK tweede 720 kg klasse en NK derde 680 kg klasse. Stefan Gr. Nuelend en Ard Reinders: EK eerste 720 kg klasse touwtrekken. Tevens werd Ard Reinders individueel: EK eerste 680 kg Klasse landenteam en EK tweede 640 kg Klasse landenteam touwtrekken. Gerrit Uilendreef: Worldgames tweede 700 kg klasse touwtrekken. Marian van Hilst: EK eerste Triathlon long distance, NK eerste Long distance, NK tweede Duathlon long distance en NK derde Triathlon middle distance.

Nieuwjaarsreceptie Bronckhorst

Bouwkracht Vakpersoneel B.V. nieuwe sponsor WSV DOS Barchem

Het bestuur van WSV DOS Barchem met de eigenaren van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. Ron en Jolanda. Foto: PR

HENGELO/BARCHEM – Wandelvereniging WSV DOS Barchem heeft met Bouwkracht Vakpersoneel B.V. uit Hengelo (Gld.) een nieuwe sponsor gevonden.

Het bestuur van WSV DOS Barchem met de eigenaren van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. Ron en Jolanda. Foto: PR

Alle leden van WSV DOS Barchem hebben namens Bouwkracht een prachtige paraplu ontvangen voor tijdens het wandelen. Daarnaast zijn alle actieve vrijwilligers nog voorzien van nieuwe shirts bedrukt met het logo van WSV DOS Barchem. Het bestuur van WSV DOS Barchem zijn de eigenaren Ron en Jolanda van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. dan ook enorm dankbaar voor hun medewerking.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 4 januari 2018 was in zaal Den Bremer de vijfde en laatste speelavond van de derde ronde van Bridgeclub Bronkhorst.

Iedereen wenste elkaar voor het nieuwe jaar het allerbeste toe en iedereen kon genieten van een door de familie Wunderink beschikbaar gesteld glas champagne. Daarna begon de wedstrijdavond weer vol spanning.
De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Joke Damveld en Hans Oldhoven 66,67%, 2. An Wortel en Paul Niks 63,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Riet Botschuyver en Henny Deunk 65,10%, 2. Karen Notten en Erica Schut 59,27%, 3. Jan Veenhuis en Joop Rutten 55,73%. Lijn C. 1. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 59,42%, 2. Ab Boers en Henk Boers 58,13%, 3. Paulien Gasseling en Minie Peters 56,11%.

Op donderdag 11 januari begint de vierde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 4 januari 2018 was in zaal Den Bremer de vijfde en laatste speelavond van de derde ronde van Bridgeclub Bronkhorst.

Iedereen wenste elkaar voor het nieuwe jaar het allerbeste toe en iedereen kon genieten van een door de familie Wunderink beschikbaar gesteld glas champagne. Daarna begon de wedstrijdavond weer vol spanning.
De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Joke Damveld en Hans Oldhoven 66,67%, 2. An Wortel en Paul Niks 63,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Riet Botschuyver en Henny Deunk 65,10%, 2. Karen Notten en Erica Schut 59,27%, 3. Jan Veenhuis en Joop Rutten 55,73%. Lijn C. 1. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 59,42%, 2. Ab Boers en Henk Boers 58,13%, 3. Paulien Gasseling en Minie Peters 56,11%.

Op donderdag 11 januari begint de vierde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Volleybalteam SamSam in het nieuw

De Bos Makelaardij steekt volleybalteam SamSam in het nieuw. Foto: PR

HENGELO - "Omdat onze shirts ook een visitekaartje voor ons als sponsor moet zijn, krijgen de dames van SamSam regelmatig nieuwe shirts. Naast het feit dat het er goed uit moet zien, is de kwaliteit ook van belang en daarom kopen wij de shirts graag bij Roozegaarde Sport uit Hengelo Gld.", aldus Job de Bos.

De Bos Makelaardij - Hypotheken - Verzekeringen te Zutphen is al ruim vijftien jaar sponsor van SamSam. Het team speelt in Dames 1e Klasse, op dit moment op een vierde plaats met nog één poulewedstrijd te spelen.

De Bos Makelaardij steekt volleybalteam SamSam in het nieuw. Foto: PR

Jessi steekt het bestuur V en AV Pax in het nieuw

Jessi en het bestuur van V en AV Pax in nieuwe blouses. Foto: PR

HENGELO - Onlangs heeft Jessi Frederiks nieuwe blouses beschikbaar gesteld voor het bestuur van Pax. Het bestuur is hier erg blij mee en bedankt Jessi van Frederiks bij Jessi en Frederiks Mannenmode hier ook voor.

Jessi en het bestuur van V en AV Pax in nieuwe blouses. Foto: PR

Handballers SV Quintus aan nieuw jaar begonnen

Handballers SV Quintus aan nieuw jaar begonnen

HENGELO - Het tweede helft van de handbalcompetitie startte in het eerste weekend van januari. Het Quintuspubliek genoot zondag 7 januari van drie thuiswedstrijden waarvan de Heren B en Heren Senioren 2 winstpunten konden bijschrijven.

Zaterdag 6 januari werd de wedstrijd tussen Olympia Hgl./Stormvogels HC1 tegen Quintus HC1 gespeeld in Sportcentrum Hengelo (Veldwijk). Eindstand 25-11.

Zondag 7 januari speelde Huissen D2 tegen Quintus D1 in Sporthal de Brink. Het was te merken dat het de eerste en zeker niet hun beste wedstrijd was, maar de puntjes gingen mee naar Hengel. Uitslag 5-16.
De eerste wedstrijd van 2018 door Quintus HS1, moesten de heren aantreden in't Rikkenhage in Ruurlo. De heren van Blauw Wit stonden met een grote selectie met vijf wissels te wachten om punten te pakken. Maar hier liet Quintus zich niet door afschrikken en raakte na de eerste helft al op een voorsprong van 18-9. De tweede helft schakelde Blauw Wit over naar een 6-0 dekking waardoor scoren wat lastiger werd. Maar desondanks bleef Quintus scoren en werd afgefloten met een mooie eindstand van 29-22 in het voordeel van Quintus.
Dames senioren hadden een wedstrijd in Huissen tegen Huissen HV DS2. De verdediging stond aardig sterk en de keeper speelde een goede wedstrijd. Met rust stonden de dames van SV Quintus 1 punt voor op de tegenstander. In de tweede helft lukte het minder goed om te scoren. Eindstand: 13-10.

De Quintus B meiden moesten zondag thuis tegen UGHV DB1. Dit is de koploper dus ze waren gewaarschuwd. Vanaf het begin was te zien dat beide teams een tijdje niet hadden gespeeld. Veel aanspeelfoutjes. Quintus kwam wel op voorsprong en verdedigend stond het team goed. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd de tegenstander sterker en nam de voorsprong over. Quintus kreeg kansen genoeg maar miste helaas de scherpte om de wedstrijd te winnen. Eindstand 3-7
Heren B1 speelde thuis tegen DFS HB1 Arnhem, uitslag 23-17. Heren Senioren 2 sloot af met de wedstrijd tegen DSC HS1 uit Deventer, zij wonnen met 24 - 20.


www.svquintus.nl

Schommelen bij Ezelstal de Edelingen

ZELHEM – Klanken van de midwinterhoorns van d'Olde Roop verwelkomden de gasten bij Ezelstal de Edelingen, waar bijna het hele Team van Tien en de achterban, Jan, Joke en Rianne Groot Roessink en een aantal van hun cliënten, sponsoren, wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst, Angelique Krüger en Alberto Radstake van omroep Gelderland en andere belangstellenden bijeen waren gekomen voor de officiële onthulling van het nieuwe speeltoestel: de vogelnestschommel.

Door Liesbeth Spaansen

Teamcaptain Bas Hulshorst heette iedereen van harte welkom: "Het moment is aangekomen." Hij vertelde in het kort hoe hij een telefoontje kreeg met de vraag of hij binnen twee maanden kon regelen dat het televisieprogramma Zomer in Gelderland bij hem voor Sporthal de Pol kon worden opgenomen. Het lukte. "Het was een hele leuke dag, we hebben er van genoten. Die dag hebben we een geld van Omroep Gelderland binnengesprokkeld, maar ook veel van de bedrijven uit Zelhem." Onder het doek stond het speeltoestel, een vogelnestschommel, klaar om te worden onthuld door het team aan de ezelstal.
De delegatie van de Edelingen mochten naar voren komen om van dichtbij de onthulling mee te maken. De cliënten hadden daarvoor champagne meegenomen om de schommel te dopen. Na het aftellen was het zover. Het doek ging eraf en de champagne ging ruim over de schommel heen, natuurlijk onder groot applaus.
Wethouder Antoon Peppelman had gedurende de dag van de uitzending van Zomer in Gelderland gezien dat in heel korte tijd veel energie naar boven kwam om er een succes van te maken. "Ik ben trots op al die Zelhemmers die dit met elkaar gerealiseerd hebben en ik ben er minstens zo trots op dat het geld naar een goed en nuttig doel gaat. De combinatie van ezels en zorg, waar dagelijks veel mensen plezier aan beleven, dat is heel mooi en uniek in Nederland. Ik vind het mooi dat het speeltoestel hier een mooie plek gevonden heeft en hoop dat veel cliënten er plezier aan beleven. " De familie Groot Roessink werd gefeliciteerd met een fraaie bos bloemen, in de oranje kleuren van Zomer in Gelderland.
Joke Groot Roessink was kort maar krachtig: "Namens omroep Gelderland en het Team van Tien wil ik jullie hartelijk bedanken voor jullie inzet. Mede dankzij de sponsoren mochten we dit krijgen van jullie."
Zomer in Gelderland in Zelhem op maandag 7 augustus was de eerste aflevering van de serie in 2017. "Dat hadden jullie heel knap gedaan," aldus een enthousiaste Angelique Krüger. "Chapeau, en een waanzinnig goed doel gekozen. Ik ken ze al wat langer en vind ze lieve, toffe mensen die heel goed werk doen. Gefeliciteerd met dit mooie toestel."
Natuurlijk werd de schommel direct in gebruik genomen door Angelique en Alberto, die hoog geduwd werden door onder andere Jan Groot Roessink. Ook Jan, Joke en Rianne gingen op de schommel, waarna de cliënten er om beurten enthousiast gebruik van maakten.
Een langgekoesterde wens ging in vervulling. "Vooral voor de mensen, voor de zorgvragers zelf is het een grote aanwinst. Het is een heel duur toestel, maar je kunt er veel mee; je kunt er ook op liggen of met z'n tweeën erop. Het is vooral heel rustgevend. We zijn er hartstikke blij mee."

Na dit gezellig samenzijn werd met genodigden tijdens een kort slotfeestje, muzikaal opgeluisterd door zangeres Rita, afscheid genomen van elkaar.

De Edelingen is net als De Mettemaat in Hengelo Gld. een zorgboerderij.
www.ezelstal.com

www.demettemaat.nl

SV Quintus begint aan nieuw jaar

HENGELO - Het tweede helft van de handbalcompetitie startte in het eerste weekend van januari. Het Quintuspubliek genoot zondag 7 januari van drie thuiswedstrijden waarvan de Heren B en Heren Senioren 2 winstpunten konden bijschrijven.

Zaterdag 6 januari werd de wedstrijd tussen Olympia Hgl./Stormvogels HC1 tegen Quintus HC1 gespeeld in Sportcentrum Hengelo (Veldwijk). Eindstand 25-11.
Zondag 7 januari speelde Huissen D2 tegen Quintus D1 in Sporthal de Brink. Het was te merken dat het de eerste en zeker niet hun beste wedstrijd was, maar de puntjes gingen mee naar Hengel. Uitslag 5-16. De eerste wedstrijd van 2018 door Quintus HS1, moesten de heren aantreden in't Rikkenhage in Ruurlo. De heren van Blauw Wit stonden met een grote selectie met vijf wissels te wachten om punten te pakken. Maar hier liet Quintus zich niet door afschrikken en raakte na de eerste helft al op een voorsprong van 18-9. De tweede helft schakelde Blauw Wit over naar een 6-0 dekking waardoor scoren wat lastiger werd. Maar desondanks bleef Quintus scoren en werd afgefloten met een mooie eindstand van 29-22 in het voordeel van Quintus.
Dames senioren hadden een wedstrijd in Huissen tegen Huissen HV DS2. De verdediging stond aardig sterk en de keeper speelde een goede wedstrijd. Met rust stonden de dames van SV Quintus 1 punt voor op de tegenstander. In de tweede helft lukte het minder goed om te scoren. Eindstand: 13-10.
De Quintus B meiden moesten zondag thuis tegen UGHV DB1. Dit is de koploper dus ze waren gewaarschuwd. Vanaf het begin was te zien dat beide teams een tijdje niet hadden gespeeld. Veel aanspeelfoutjes. Quintus kwam wel op voorsprong en verdedigend stond het team goed. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd de tegenstander sterker en nam de voorsprong over. Quintus kreeg kansen genoeg maar miste helaas de scherpte om de wedstrijd te winnen. Eindstand 3-7
Heren B1 speelde thuis tegen DFS HB1 Arnhem, uitslag 23-17. Heren Senioren 2 sloot af met de wedstrijd tegen DSC HS1 uit Deventer, zij wonnen met 24 - 20.

Koen Vossers uit Hengelo (Gld.) wint tien kilometer Oudejaars Crossloop

VORDEN – De 37ste editie van de Oudejaars Crossloop was een van de zwaarste uit haar bijna vier decennia lange geschiedenis. Het regenachtige weer voorafgaande aan de cross had het prachtige parcours zwaar en modderig gemaakt. Sommige deelnemers kwamen dan ook flink 'besmeurd' op sportpark Het Grote Veld van voetbalvereniging Vorden over de finishlijn.

Door Jan Hendriksen en Wilbert Menkveld

Met een record aantal inschrijvingen van 780 deelnemers stond zaterdag 30 december de 37ste editie van de Oudejaars Crossloop Vorden op het programma. Traditiegetrouw werd het startsein voor de vier verschillende afstanden gegeven met een enorme knal van een carbidbus waarvoor Vordenaar Daan Leusink verantwoordelijk was. Perfect getimed liet hij de 350 liter grote carbidbus knallen. Alleen bij het 'startschot' van de vijftien kilometer leverde dat een 'doffe' knal op omdat het carbid zich niet goed 'vergast' had.
De cross ging van start met de zogenaamde 'Kidsrun' over een kilometer. Als eerste kwam Chris van de Wijgerd uit Vorden in drie minuten en veertig over de finish. Bij de meisjes was Lisa Dekker van de Doetinchemse atletiekvereniging Argo de snelste in een nieuw parcours record van drie minuten en 48 seconden.
Alle kinderen kregen bij de finish een dik verdiende medaille en een oliebol met limonade.
Geïnspireerd door het enthousiasme van de jonge lopers
begonnen de deelnemers van de vijf, tien en vijftien kilometer beurtelings aan hun afstand. Als eerste kwamen de snelste vijf kilometer lopers binnen. Deze afstand was sterk bezet met veel jeugdig talent van atletiekvereniging Argo uit Doetinchem. Edwin Wissema van AV De Liemers, veelvuldig winnaar in Vorden, werd op deze afstand verslagen door Bob te Lindert uit Heelweg (Argo) die een prachtig nieuw parcours record noteerde van zestien minuten en zeven seconden. De negentienjarige Te Lindert had de voorkeur gegeven aan Vorden boven van een wedstrijd in Soest. "Deze wedstrijd was veel dichter bij huis en het is een prachtige omgeving om hier te lopen", was zijn reactie vlak na de gewonnen wedstrijd. Bij de vrouwen ging Patricia Schreurs (41) uit Utrecht als eerste over de streep in twintig minuten en 26 seconden. Schreurs 'vierde' de jaarwisseling met haar gezin en een aantal vrienden bij een Bed en Breakfast in Hengelo (Gld). "In aanloop naar ons bezoek aan de Achterhoek hadden we naar een hardloopwedstrijd gezocht in de regio en kwamen we deze cross tegen op de hardloopagenda. En het moet gezegd worden. We hebben geen spijt van ons bezoek aan Vorden. Het was een prachtige wedstrijd. Wel zwaar. Misschien komen we volgend jaar wel weer terug", aldus de winnares.

Ton ten Have wisselbokaal
De tien kilometer bij de mannen werd afgetekend gewonnen door triatleet Koen Vossers uit Hengelo (Gld.) in 34 minuten en dertig seconden. Bianca Rougoor uit Breedenbroek werd op deze afstand eerste bij de vrouwen in 47 minuten en vijftien seconden. Op de vijftien kilometer sloeg Vordenaar David Klein een dubbelslag door als eerste te finishen in 56 minuten en 43 seconden. Hiermee veroverde hij niet alleen de eerste prijs maar ook de Ton ten Have wisselbokaal voor de snelste loper uit Vorden op de vijftien kilometer. Snelste vrouw was Eline de Jong van AV De Liemers die het parcours record verpulverde met een tijd van 1.03.58 uur. De enige en dus ook snelste dame uit Vorden was Ria Dierking die daarmee ook de Ton ten Have prijs verdiende. Hopelijk doen er volgend jaar meer vrouwen uit Vorden op deze afstand mee.

Genieten
Ook de deelnemers die niet als eerste over de streep kwamen hebben kunnen genieten van hun persoonlijke toptijden, de prachtige omgeving en de talrijke aanmoedigingen. Zoals onder meer Ed van der Zwaan (65) uit Apeldoorn. "Ik doe aan de diverse hardloopwedstrijden jaarlijks in Vorden mee. Naast deze Oudejaars Crossloop ben ik ook van de partij tijdens de Kastelenloop en de Grote Veldloop die de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport in Vorden georganiseerd. Het is hier prachtig. Ik fiets en wandel samen met mijn vrouw ook veel in Vorden. We voelen ons dan ook nauw verbonden met Vorden", aldus de Apeldoorner. Ook de broers Gydo (26) en Arnoud (36) Willemsen keken als oud-Vordenaren terug op een geslaagde en mooie cross. Gydo was vanuit Wijhe en Arnoud vanuit Amsterdam naar Vorden gekomen voor de cross. Vader en moeder Willemsen stonden dan ook aan de finish op hun zoons te verwelkomen. Vader Fred (66) nam tot aan 2008 jaarlijks aan de cross deel. "Maar jammer genoeg gaat dat niet meer. En dat doet best wel een beetje pijn als ik de jongens nu zie lopen", aldus de Vordenaar.

Vrijwilligers
Bij de finish was het wederom erg gezellig door het vele publiek, door presentator Theo Lam en de muziek van accordeonist Henk Wormeester uit Warnsveld. De Oudejaars Crossloop is mogelijk door het beschikbaar stellen van de accommodatie door Voetbalvereniging Vorden en door de inzet van de ruim vijftig vrijwilligers. De organisatie kijkt dan ook tevreden terug op een geslaagd en sportief evenement waarvan dit jaar de opbrengst wederom ten goede komt aan het Vordense Zwembad In de Dennen. De opbrengst van de cross wordt gebruikt voor de aanleg van een beachvolleybalveld. De opbrengst van de Oudejaars Crossloop wordt medio maart bekend gemaakt.

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!

Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.
Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.
Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

Toneelgroep Vierakker-Wichmond komt weer vijf keer op de planken

Jaarlijks staat Toneelgroep Vierakker-Wichmond garant voor een doldwaze toneelavond. Foto: PR

Ludgerusgebouw in Vierakker veranderd in Huize Avondrust

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER WICHMOND – Eind januari verandert het Ludgerusgebouw in Vierakker in Huize Avondrust. Dan speelt namelijk Toneelgroep Vierakker-Wichmond onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden uit Vorden de klucht 'Het beleg van Huize Avondrust' op het kleine maar knusse toneel van het Ludgersgebouw. Het beloven weer vijf doldwaze toneelvoorstellingen te worden. Want daar staat Toneelgroep Vierakker-Wichmond inmiddels al jaren gerant voor. Toneelgroep Vierakker-Wichmond speelt maar liefst vier avondvoorstellingen (vrijdagavond 26 en zaterdagavond 27 januari en vrijdag 2 en zaterdag 3 februari) en een matinee voorstelling (zondagmiddag 28 januari).

De bezoekers aan de klucht zijn te gast op de C-vleugel van Huize Avondrust. Deze vleugel wordt bewoond door vier op leeftijd zijnde krasse knarren (Jan Borgman, Henna ter Vrugt, Gerard van Til en Steven Pennekamp) die er van hun welverdiende rust genieten. Hun eten wordt geserveerd, de koffie wordt ingeschonken, ze hebben het er naar hun zin. Hoewel er een nieuw bejaardentehuis zal worden gebouwd, blijft hun vleugel bestaan en mogen ze er hun laatste levensjaren blijven wonen. Maar dan komt hen ter ore dat de directrice van het tehuis (Marieke Vaartjes) hele andere plannen heeft met de desbetreffende vleugel. Plannen die haar geen windeieren zullen opleveren. Zij heeft het namelijk met een projectontwikkelaar (Erik klein Haneveld) op een akkoordje gegooid en de vleugel zal plaats gaan maken voor vakantiewoningen. De vier oudjes willen dat plan tegenhouden, koste wat kost. De 'bewapening' wordt in gereedheid gebracht en proviand wordt aangevoerd, ze gaan het pand bezetten! Dat een dergelijke veldslag niet helemaal zonder slag of stoot verloopt, zal men begrijpen. Het is dan ook gedaan met de rust in Huize Avondrust. Dit allemaal naar aanleiding van het toneelstuk 'Het beleg van Huize Avondrust', een klucht geschreven door Rien Buunk. De andere rollen in de klucht worden gespeeld door Roland Wolbrink, Anne-Wil klein Lenderink, Annemarie Wolbrink en Bouke Wolbrink.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de toneelvoorstellingen start op zondagmiddag 14 januari waarbij de spelers persoonlijk de eerste kaarten verkopen van 14.00 tot 18.00 uur bij café DOK (D'n Olde Kriet) in Wichmond. In de dagen daarna zijn kaarten verkrijgbaar bij DOK en Bakkerij Besselink. Wees er snel bij want de ervaring heeft geleerd dat de belangstelling voor kaartjes groot is. De vier avondvoorstellingen op 26 en 27 januari en 2 en 3 februari beginnen telkens om 20.00 uur en de matineevoorstelling op zondag 28 januari om 14.00 uur.


Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.

Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn volgers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en volgers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Live@Ideaal met 'Cleo'

Zelhem - Woensdagavond 10 januari staat 'Cleo' met haar band centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden door de presentator bevraagd over hun roots en muzikale aspiraties.

Door de ontmoeting met componist, coach en producer Jaymz Arthor Hendrix ontstond bij de Vordense zangeres Cleo (geb. 1995) het plan om samen een eigen CD te schrijven en op te nemen. De Deventer muziekondernemer Jos Harmelink werd aan het team toegevoegd en gezamenlijk werd aan het ambitieuze project begonnen. Allemaal in eigen beheer in de studio van Jaymz.

Onder de titel 'Let's Glide' ontstond een volwaardig album met tien tracks, waarbij de muzikale invloeden van bekende artiesten als Rihanna, Jessie J en D'Angelo zijn terug te horen. Allemaal goed doordachte nummers waarbij een jazz-akkoord niet geschuwd wordt, maar nog steeds lekker 'easy on the ears'. Sinds september 2017 is het album te koop en zijn de eerste nummers via Spotify te beluisteren. Daarnaast gaat ze met een liveband, waarin onder andere Chris Korzec en Micky Fisser spelen, op promotietour.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE zon. 14 jan. van 10 - 17u. HAMALANDHAL v.d. Meer van Walcherenstr. 3 info kr.hr. Tel 06 - 3910 8152 of animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT VORDEN zon.21 jan. 10 - 17 uur Sporthal 't Jebbink, info kr.hr Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Scheikunde, Wiskunde moeilijk? Bijlesdocent M. te Riele-Garsen heeft nog enkele plaatsen vrij. tel. 06-54764761

VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 28 JAN.10-17 uur
Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kr.huur Tel. 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.