Contact Bronckhorst Zuid

13 februari 2018

Contact Bronckhorst Zuid 13 februari 2018


Wim Papperse uit Hummelo koninklijk onderscheiden

Wim Papperse ontving uit handen van burgemeester Besselink de koninklijke onderscheiding. Foto: PR

HUMMELO - Op 6 februari ontving Wim Papperse (59) uit Hummelo een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marianne Besselink. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Papperse ontving de onderscheiding tijdens de jaarlijkse bestuursvergadering van het Symfonisch Blaasorkest, waar hij die dag ook werd gehuldigd voor zijn veertigjarig lidmaatschap. Dit vond plaats in sport- en cultuurcentrum De Pol in Gaanderen.

De heer Wim Papperse maakt en maakte zich op diverse manieren verdienstelijk voor het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Zo is hij sinds 1985 artistiek leider en dirigent klassiek ensemble Select, sinds 1996 public relations-functionaris en daarnaast sinds 2005 lid van de evenementencommissie. In 1996 nam hij de functie van vice-voorzitter op zich, van 1997 tot 2003 was hij voorzitter en deze functie bekleed hij wederom sinds 2011. Daarnaast was hij van 2002 tot 2011 lid van de muziekcommissie. Hieruit blijkt dat Wim Papperse zich geruime tijd voor het orkest en daarmee de samenleving heeft ingespannen. De aard, duur, diversiteit, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten hebben geleid tot de koninklijke onderscheiding.

Stichting Dorpshuis Hummelo viert vijfjarig bestaan met Boh Foi Toch

HUMMELO - Op 23 februari is het precies vijf jaar geleden dat burgemeester Aalderink samen met de kleine Freek uit Hummelo de officiële opening verrichtte van dorpshuis 'De Ruimte'. Het dorpshuis werd tegen de multifunctionele kerk aan gebouwd met als doel om beide ruimtes te gebruiken voor culturele en verbindende activiteiten. Na vijf jaar kijkt de stichting tevreden terug, maar nog veel liever is haar blik op de toekomst gericht.

Er staat weer veel moois op de planning aan muziek, cabaret en allerlei andere verbindende activiteiten. "Maar eerst vieren we waar we nu staan. We willen alle vrijwilligers, Hummeloërs, helpende handjes, maar vooral ook de bezoekers die een kaartje kopen voor onze activiteiten hartelijk bedanken! Op 24 februari speelt Boh Foi Toch in de kerk en dat maakt ons feest compleet, want al tijden staat deze band op ons verlanglijstje. We gaan samen genieten op deze avond en wie jarig is trakteert... Dus taart zal er zijn. Er zijn nog enkele kaarten te koop. Reserveer via bestellen@dorpshuishummelo.nl of koop bij de Spar in Hummelo.

Missverkiezing

Milou Roes uit Hummelo reageerde op een oproep voor Miss Teen of Gelderland 2018 op Facebook. Nu zit ze in de finale bij de laatste veertien, samen met haar zusje. Als een van hen wint, zal diegene Gelderland gaan vertegenwoordigen tijdens de finale van Miss Teen of the Netherlands 2018.

B 3

Bridgeclub Zelhem naar andere locatie

ZELHEM - Met ingang van 1 februari 2018 speelt bridgeclub Zelhem in het Witte Paard 2.0. aan de Ruurloseweg 1 in Zelhem.

Deze bridgeclub speelt in een ontspannen en gezellige sfeer. Er wordt gespeeld in twee lijnen. De clubavond is iedere donderdag vanaf 19.30 uur. Wie belangstelling heeft en graag mee wil doen, is van harte uitgenodigd om eens te komen kijken. Wel even van tevoren contact opnemen, door te bellen of mailen.

Milou Roes in finale verkiezing Miss Teen Gelderland

Milou Roes is finalist Miss Teen Gelderland 2018. Foto: Liesbeth Spaansen

HUMMELO - Milou Roes uit Hummelo is een van de veertien mooiste tienermeiden van Gelderland. Mocht zij in de grote finale op 21 april als de nummer 1 worden verkozen, zal zij Gelderland gaan vertegenwoordigen tijdens de finale van Miss Teen of the Netherlands 2018.

Door Liesbeth Spaansen

De Miss Teen-verkiezing is voor meisjes tussen 14,5 en 18,5 jaar. Milou (16): "Ik ken twee meisjes van vorig jaar, die zeiden dat het ontzettend leuk was, een avontuur." Anderen vroegen haar of zij niet iets in de modellenwereld wilde doen, omdat zij lang is,1 meter 77, slank en fotogeniek, maar voor zoiets durfde zij zich niet op te geven. "Er is een verschil tussen een model en een miss. Bij een missverkiezing wordt ook gekeken naar hoe je bent, niet alleen de perfecte maat of lengte, het moet gewoon een compleet plaatje zijn."Milou reageerde op een oproep voor Miss Teen of Gelderland 2018 op Facebook. "Ik heb een foto ingestuurd en kreeg daarna een email waarin ik werd uitgenodigd voor de castingdag. Toen ik dat tegen mijn zusje zei, wilde die dat ook." Annique (14) stuurde een foto in en kreeg eveneens een uitnodiging op de mail.

Casting
Toen Milou te horen kreeg dat zij op 21 januari naar de castingdag mocht komen in Hotel van der Valk – De Cantharel in Apeldoorn, moest ze wel aan de slag. "Ik had nog nooit op hakken gelopen. Nu loop ik zelfs op catwalkhakken, maar niet te lang," lacht Milou. "Veel zenuwen, maar wel leuk dat je mee mag doen. We hadden een voorstelronde, bikinironde en Engelse vragenronde. Daar zaten acht juryleden, maar ik vond het niet erg, ook niet in de bikinironde. Ik ben trots op mijn lichaam. Het is ook heel bijzonder dat mijn zusje en ik allebei finalist zijn geworden. We hebben allebei kans op de titel." Ze oefenen samen en snappen elkaar. "Het is leuk dat we er met elkaar over kunnen praten. Maar daarnaast, ja, het blijft een wedstrijd."
Op de oproep kwamen 300 aanmeldingen binnen, waarvan er 60 werden uitgenodigd voor de castingdag en 14 als finalisten eindigden. Deze worden gecoacht door presidenten Bjorn von Schomberg en Charina Bartels en blijven met elkaar in contact via een groepsapp. "Het is vooral heel gezellig. Van competitie is nog geen sprake, maar dat kan nog komen. Iedereen wil natuurlijk winnen." De trainingsdagen zijn op zondag in Club Pellikaan in Apeldoorn. "Daar sporten we en krijgen catwalk trainingen. We krijgen ook sociale media les, hoe je jezelf kunt promoten op Instagram en Facebook bijvoorbeeld. Ook worden fotoshoots gedaan, die foto's staan nu op de website."

Finale
Zaterdag 21 april wordt de Gelderse finale gehouden in Veluvine Cultureel Centrum Nunspeet. "Ik heb al een jurk gekocht, in een mooie, bronsachtige kleur. We hebben maar één vragenronde. Omdat we de provincie Gelderland gaan vertegenwoordigen, zullen we daar veel over moeten weten. We gaan ook oefenen voor een gezamenlijke dans, het is echt een show dat we gaan geven." De jury bepaalt niet alleen wie er gaat winnen. De deelnemers moeten ook stemmen verzamelen, het publiek kan zo meebepalen. "20% van de uitslag bestaat namelijk uit deze stemmen."

Studie
Milou is dit jaar gestart met de opleiding Dienstverlening en Zorg bij het Graafschap College in Doetinchem. Klasgenoten vinden het leuk dat zij meedoet. "School gaat altijd voor, maar de verkiezing heeft er geen invloed op. Ik ben er alleen zondag voor weg." Milou verzorgt haar eigen make-up. Al drie jaar is zij intensief bezig met visagie. "Ik vind het heel leuk om mensen op te maken. Misschien ga ik de visagistenopleiding wel doen."

Goed doel
Het goede doel van dit jaar is Plan Nederland, een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. "Daar gaan we zoveel mogelijk geld voor inzamelen. Iedereen doet daarvoor acties en wie zich het meest inzet wordt Miss Charity of Gelderland."

Daarnaast zijn er meer prijzen: First runner up van Miss Teen of Gelderland, Miss Club Pellikaan gebaseerd op de trainingsdagen, Miss Popularity of Gelderland voor de meeste sms stemmen en Miss Media voor beste promotie. Miss Photogenic of Gelderland staat het best op foto's.

Stemmen
Stem op Milou door te sms'en (1.10 euro per bericht). Sms 'Poll Gelderland Milou' naar 3010.

Facebook: Milou Roes Finalist Miss Teen of Gelderland

missbeautynetherlands.com/finalisten-gelderland-2018

Afscheid Hendrik Haverkamp van zijn eigen band

ZELHEM/WITTEBRINK - Op 16 februari staat bij Café de Tol in de Wittebrink de avond in het teken van het muzikale afscheid van de naamgever van zijn eigen Haverkampband, de legendarische topzanger Hendrik Haverkamp.

Hendrik richtte in 1993 zijn eigen band Haverkamp op. Acht jaar later, in 2001 moest Hendrik wegens lichamelijke ongemakken afscheid nemen van de band, die in een andere bezetting en met een andere zanger en onder de naam Haverkampband verder ging. Omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het vaak niet gaan kan, nam Hendrik in 2013 zijn oude vertrouwde plaats in de band weer in. Nu, een kleine vijf jaar later, is er opnieuw sprake van een afscheid en het lijkt erop dat het definitief is.

De band maakt stevige rockmuziek., gelardeerd met de grappen en grollen van Hendrik zelf. Het laatste optreden van Hendrik begint vanaf 21.30 uur in de Tol, de entree is gratis.

Column

Lieve mevrouw uit Vorden,

Dank u wel voor de kaart. Ik trof hem donderdag op de deurmat, nadat ik thuiskwam met de boodschappen voor mijn grieperige dochter. (Beschuit en komkommer leken haar lekker en verlichtend). Het was exact op het juiste moment, alsof u het had aangevoeld. Zo'n moment waarop het belangrijk zijn kan dat iemand laat weten dat je gezien en gewaardeerd wordt.

Niet dat het slecht met me gaat hoor, maar u was gewoon op tijd. Ik deel niet alles in de krant, snapt u? Alhoewel ik best besef dat ik vaak persoonlijke verhalen vertel, zeg ik toch ook niet snel de dagen soms lang en donker te vinden. Ik denk dat u dat wellicht herkent, het is soms alsof de kou me handenwringend naast het bed staat op te wachten.

Nogmaals bedankt voor de kaart, de afbeelding van het olieverfschilderij op de voorzijde deed me glimlachen. Hoe tekenend dat u in een schrijven aan mij koos voor de opgewekte, ontspannen boer die lachend naar de man in zijn grijze maatpak staart; de sigaar in zijn zuinige mond ademt ongeduld uit en zijn horloge lijkt in tijdnood. In het dagelijks leven laveer ik vaak tussen die man en die boer in, al snapt u best wie ik eigenlijk het liefste zijn wil.

Ondanks dat uw woorden licht en dankbaar waren zag ik de lichte hapering in uw handschrift wel. Dat bibbertje dat verraadt dat u weet wat leven is. Het ontroert me enorm dat u de moeite heeft genomen mijn gedicht vanuit de krant te kopiëren en deze in de kaart bij te voegen, u wist vast dat ik het origineel nog niet in mijn bezit had. Ik heb me even afgevraagd hoe u mijn adres heeft achterhaald. Maar ik weet zeker dat u zo lief bent als mijn oma was, dus die gedachte leek me de moeite niet waard.

Wat ongelooflijk zacht dat u mij alle goeds op al mijn wegen wenst, het maakt me een dankbaar mens dat u mij dat in alle oprechtheid zegt. Waar ik het aan verdien weet ik niet, maar ik heb goede hoop dat ik uw dagen zo af een toe een extra glimlach bezorg. U zult vast vaker genieten van de dingen, want u hebt uw hart geopend voor iets dat ik heb gemaakt. En ik mocht zomaar naar binnen wandelen.

Er was laatst op een feestje een meneer die mij - gelijk u - kende uit de krant, hij had gedacht dat ik heel ernstig zijn zou in het echt. En dat terwijl ik liever huppel dan wandel, al moet ik daarbij mijn bekkenbodemspieren wel in de gaten houden. U hebt daarentegen meteen gelezen wie ik ben, daarom ben ik dankbaar dat u uw adres hebt bijgevoegd in de tekst. Zodat ik binnenkort bij u langskomen kan, met iets lekkers. Ik denk dat u wel thuis bent. Dan kunnen we praten over mannen met sigaren, dochters met griep en dat ik best nog een oma gebruiken kan. Tot dan.

Met de lieve groeten van,
Eva Schuurman


Van probeeravond tot vaste activiteit

HALLE HEIDE - Het Heidehuus in Halle-Heide wil kijken of er belangstelling is voor het organiseren van filmavonden en voor de kinderen filmmiddagen.

Daarom start men op zaterdagavond 17 februari 20.00 uur met de film 'Intouchables' . Voor de kinderen vanaf 6 jaar wordt dan op zondagmiddag 25 februari om 14.00 uur de film: 'Sjakie en de chocoladefabriek' gedraaid. Voor beide films vragen we een bijdrage van 1,50 euro p.p. Daarna volgt een enquête waarbij iedereen kan aangeven of dit initiatief een vervolg moet krijgen en voor welke films belangstelling is.

Vaste activiteiten februari
Vrijdag 23 februari: MuziekLokaal met de band Phoenix vanaf 20.00 uur.
Woensdag 28 februari: Eten met en door de buurt vanaf 18.00 uur. Opgave voor 22 februari via fam.lucassen@planet.nl of 06-20525353.
Elke zondagmorgen: van 10.30 uur-12.30 uur koffiemorgen met biljarten, sjoelen en bijkletsen.

Dierenartsenpraktijk Zelhem opent vierde vestiging

RUURLO/ZELHEM - Zaterdag 24 februari opent de Dierenartsenpraktijk Zelhem haar vierde vestiging aan de Borculoseweg 4 in Ruurlo. De dierenartsen en assistenten zijn dan aanwezig om de praktijk te laten zien en vragen te beantwoorden. Voor kinderen worden er leuke activiteiten georganiseerd. iedereen is van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. Om 13.00 uur wordt het pand officieel geopend.

Vanaf maandag 26 februari kan men in de nieuwe praktijk terecht met huisdieren. Afspraken vinden tijdens de openingstijden plaats: maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, dinsdag en donderdag van 15.00 tot 18.30 uur.

Voor meer informatie zie de website of bezoek de Facebookpagina 'Dierenartsenpraktijk Zelhem-Doetinchem-Varsseveld'.

Sleuteloverdracht van Besselink naar Besselink

Prins Erik de Tweede en zijn gevolg krijgen de sleutel van Sneppendorp van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

HENGELO/DREMPT – De regerende Prins van Carnavalsvereniging De Blauwe Snep uit Drempt heeft voor het eerst in vijftig jaar een sleutel van Sneppendorp in ontvangst genomen. Woensdagavond 7 februari kreeg Prins Erik de Tweede deze van burgemeester Marianne Besselink in het bijzijn van zijn hele gevolg.

Door Liesbeth Spaansen

Dit jaar bestaat De Blauwe Snep vijftig jaar. "De jonge garde binnen mijn gevolg had daarom het idee om dit jaar voor Sneppendorp de sleutel te vragen bij de burgemeester", gaf Prins Erik de Tweede aan. "We trokken de stoute schoenen aan om u, burgemeester, daarom een brief te schrijven." De burgemeester was blij verrast dat zij werd uitgenodigd door twee naamgenoten Besselink. De uitnodiging werd aanvaard. De Dremptse hofhouding liet zich per limousine naar het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo vervoeren.

Het werd een prettig onderonsje tussen Prins Erik Besselink, zijn zoon Mark Besselink als adjudant en burgemeester Marianne Besselink. "Toen ik hier burgemeester werd, kreeg ik een brief van een historicus, die vroeg of ik wist waar mijn overgrootvader geboren is. Ik had geen idee, maar het is in Drempt." Hilariteit alom, waarna de neuzen van het gezelschap meteen in dezelfde richting stonden. De geschiedenis van de burgemeester gaat vier generaties terug, haar roots liggen in Drempt, de Achterhoek.

Prins Erik de Tweede kreeg de sleutel, gemaakt door hoefsmid Bertram Larink van burgemeester Marianne Besselink in het bijzijn van adjudant Mark, jeugdprins Pieter en zijn adjudant Vinnie, de hofdames Anouk en Kimberley, voorzitter Johnny Booltink, bestuurslid Jeroen Geurts, president Vincent Witjes en raadslid Peter de Wit.

Vrijdagochtend 9 februari opende de burgemeester het carnavalsfeest in het Dorpshuis te Drempt onder leiding van Prins Erik de Tweede en Jeugdprins Pieter de Eerste. Na het bezoek aan kinderdagverblijf Nijntje en basisschool de Klimtoren, kon de Pronkzitting van start met optredens van Dremptse artiesten. Zaterdag 10 februari genoten de kinderen 's middags van 'Disney' en de oudere jeugd van het gekostumeerd bal met medewerking van BPM. Zondag de 11de vierde de vereniging in Hyndendael het jaarlijks carnaval. Die middag was het Frühshoppen met DJ ROAN, Peter Borkes, Steve Nippels en de Keilers. Het carnavalsfeest werd maandag 12 februari traditioneel afgesloten met het haringhappen in het sneppenpaleis.

'Ons hart ligt in de wijk'

De wijkagenten van Bronckhorst: Fons Bouwmeister (Hengelo), Cor Kleijkamp (Vorden), Wouter Pol (Zelhem) en Harm Baarslag (Steenderen). Op de foto ontbreekt Jack Witmarsum, de wijkagent in Hummelo en Keppel. Foto: Luuk Stam

Wijkagenten van Bronckhorst stellen zich voor

Door Luuk Stam

BRONCKHORST - Met vijf wijkagenten (één van hen ontbreekt op de foto) is het team van wijkagenten in de gemeente Bronckhorst sinds begin dit jaar weer op volle sterkte. Als nieuwe wijkagent van Zelhem heeft Wouter Pol zich gevoegd bij Fons Bouwmeister (Hengelo), Harm Baarslag (Steenderen), Cor Kleijkamp (Vorden) en Jack Witmarsum (Hummelo en Keppel).

De wijkagenten zien het verbinding maken met de burgers als hun grootste uitdaging. "Het is heel belangrijk om mensen te spreken en te weten wat er speelt", vertelt Harm Baarslag. "Daar grijpen we ook elk moment voor aan. We maken een praatje met bezoekers van een bijeenkomst of een feestje, maar ook met iemand die de tuin staat te schoffelen." Door dichtbij de burgers te staan, willen de wijkagenten proberen om incidenten te voorkomen en eventuele brandjes vroegtijdig te blussen. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk. "En een wijkagent is ook niet overal nodig", benadrukt Fons Bouwmeister. "Bij ernstige meldingen komt gewoon de politie. Daar moeten mensen 112 voor bellen."

Voor de wijkagenten vormen woninginbraken een speerpunt. In de dorpen, maar zeker ook in het buitengebied. "Er rijden hier dagelijks verdachte auto's door het buitengebied", geeft Bouwmeister aan. "De argwaan bij mensen zou dan ook groter moeten zijn. De tijd dat je de achterdeur nog open kon laten, is echt voorbij. Ook hier in Bronckhorst." Voor het buitengebied in Bronckhorst is er het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied, waarbij bewoners, ondernemers, politie, brandweer en gemeente samenwerken om criminaliteit en overlast te voorkomen. Onder andere door het gebruik van appgroepen. "Dat werkt goed en je ziet ook dat dit landelijke navolging krijgt", vertelt Bouwmeister.

Naast hun werk in Bronckhorst draaien de wijkagenten ook mee in andere diensten. Zo kun je ze zomaar tegenkomen op een evenement elders in de regio. Officieel moeten ze 80 procent van hun tijd aan hun werk als wijkagent besteden. Dat lukt lang niet altijd, iets dat de agenten zelf ook betreuren. "We zijn in de eerste plaats allemaal heel erg betrokken bij de wijk en bij de mensen in onze wijk", benadruk Harm Baarslag. "Ons hart ligt in de wijk."

De wijkagenten zijn bereikbaar via het algemene nummer 0900-8844. Ook zijn Fons Bouwmeister (@polhengelo), Cor Kleijkamp (@polvorden) en Wouter Pol (@polzelhem) te volgen via Twitter. Daarnaast hebben de wijkagenten in de gemeente Bronckhorst een gezamenlijke Facebookpagina: facebook.com/politiebronckhorst

Ontmoeting en Inspiratie met ds. Reiling

ZELHEM - Ds. Roelie Reiling komt maandag 19 februari in het Leerhuys over haar werk met mensen met een beperking vertellen.

"Als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren is het wel dit: dat al mijn zintuigen eraan mogen geloven als het om geloven gaat. Hoe ik dat ontdekt heb? Hoe ik die leerschool aan het bewandelen ben? Ik werk als predikante met mensen met een verstandelijke beperking. Ik deel een stuk van mijn leven en geloven met mensen, die niet kunnen praten met woorden en die niet kunnen begrijpen wat mijn woorden betekenen. En toch: zij zijn mijn medemensen, Gods mensen. Hoe kan ik zonder woorden 'spreken' over geloven? Hoe kan ik samen met hen iets ontdekken van Gods liefde in je leven … Oren en horen zijn vaak het belangrijkste communicatiemiddel. Het geloof is 'uit het gehoor', is zelfs een uitspraak, maar de andere van god gekregen zintuigen dan? Tellen die niet mee? Voelen, ruiken, kijken, bewegen? En wat, als we ze wel laten meetellen: wat gebeurt er dan me je geloof, in je kerk? Mocht u het plezier en de verrijking die ik ervaar op deze leerweg willen delen, dan bent u van harte welkom om te luisteren, te kijken en wie weet nog meer."

Maandag 19 februari om 20.00 uur in het Leerhuys, naast de Lambertikerk in Zelhem. Opgave telefonisch of per mail bij Gerdien Kleistra.

Stamgasten openen muzikale bar

VELDHOEK - De Stamgasten treden op bij Café De Veldhoek op zaterdag 17 februari. De band bestaat uit vier ervaren muzikanten die de muzikale bar openen. Ze schenken mixjes van Pop, Rock, Schlagers en Hollandse Hits. Kortom voor ieder wat wils. Altijd Happy Hour met de Stamgasten, je gaat nooit meer naar huis! Aanvang: 21.30 uur. Entree gratis.

Prijswinnaars bij bakker Scholten

Zelhem – In november vorig jaar nam de Zelhemse bakker Henri Scholten deel aan een Internationale broodbakwedstrijd, georganiseerd door meelfabriek 'Dossche Mills' in het Belgische Deinze. De opdracht was om een broodproduct te bakken aan de hand van een compleet nieuwe receptuur. Samen met 150 bakkers uit Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk ging bakker Henri de strijd aan en bakte hij een rijk granenbrood, een vloerbrood compleet met strengel, waarin hij onder andere desem, mais, rogge en volkoren meel gebruikte.

Hij viel ermee in de prijzen, want als één van de drie mocht hij uitkomen in de finale, waarbij hij in de bakkerij van de fabriek zijn nieuwe brood, die hij de titel 'Dwars door de akker' meegaf, moest bakken. Met een derde plaats behaalde hij een prima resultaat, dat hij zijn Zelhemse klanten niet wilde onthouden. Hij besloot de maand januari tot actiemaand van zijn 'Dwars door de akker' brood te maken. De klanten die het brood voor een speciale actieprijs kochten, konden hun gegevens invullen en inleveren. Uit alle ingeleverde kaarten werd na afloop van de actie een prijswinnaar getrokken die de prijs, een weekendje Gent (in België) ter waarde van 300 euro, in ontvangst mocht nemen. Daarnaast bracht bakker Scholten zijn 'nieuweling' via Facebook en de eigen website onder de aandacht, waarbij je door het 'liken' en 'delen' van de advertentie een leuke broodmand kon winnen.

De Belgische eigenaar van de meelfabriek kwam persoonlijk naar Zelhem om de trekking te verrichten. De kaart van Astrid Groote Haar kwam als gelukkige uit de bus. Zij mag met twee personen een weekendje naar Gent. De 'Like en deel' actie van Moniek Reindsen werd uitgekozen als winnares van de broodmand.

Wedstrijdprogramma's

Sparta Volleybal
Vrijdag16 februari. Sparta meisjes B1-Halley meisjes B2. Aanvang: 19.00 uur.

Z.S.V. Zelos
Zaterdag 17 februari. Senioren. Zelos 2-Sp. Eefde 2. Aanvang: 12.30 uur; Groessen 3-Zelos 3. Aanvang: 14.45 uur; Fc. Winterswijk 3-Zelos 4. Aanvang: 15.15 uur; VVG '25 2-Zelos 5. Aanvang: 15.00 uur; Zelos 6-Fc. Winterswijk 5. Aanvang: 15.00 uur; Zelos 7-AZSV 10. Aanvang: 13.00 uur; Oene Vr 1-Zelos Vr 1. Aanvang: 14.30 uur.

Junioren. Witkampers JO19 1-Zelos JO19 1. Aanvang: 14.30 uur; DZC '68 JO19 3-Zelos JO19 2. Aanvang: 14.30 uur; Zelos MO19 1-Vios B. MO19 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelos JO17 2-HC '03 JO17 2. Aanvang: 11.00 uur; Helios MO17 1-Zelos MO17 1. Aanvang: 12.30 uur; Zelos JO15 1-Ulftse Boys JO15 1. Aanvang: 9.30 uur; Zelos JO15 2-Varsseveld JO15 2G. Aanvang: 11.00 uur; Kilder JO15 2-Zelos JO15 3. Aanvang: 13.00 uur; VVG'25/Etten MO15 2-Zelos MO15 1. Aanvang: 10.00 uur.

Pupillen. Zelos JO13 1-Socii JO13 1G. Aanvang: 9.30 uur; DEO JO13 1G-Zelos JO13 2G. Aanvang: 11.00 uur; Zelhem JO13 1-Zelos JO13 3. Aanvang: 12.00 uur; Zelos JO13 4-Vorden JO13 3. Aanvang: 8.30 uur; Zelos MO13 1-Dinxperlo MO13 1. Aanvang: 11.00 uur; Apeldoornse Boys JO11 1-Zelos JO11 1. Aanvang: 10.00 uur; MvR JO11 2-Zelos JO11 2. Aanvang: 8.30 uur; Halle JO11 1-Zelos JO11 3. Aanvang: 9.30 uur; Longa '30 MO11 1-Zelos MO11 1. Aanvang: 10.15 uur; Zelos JO9 1-Terborg JO9 1G. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO9 2G-Fc. Zutphen JO9 5. Aanvang: 8.30 uur; GFC JO9 3M-Zelos JO9 3. Aanvang: 10.00 uur; Oeken/Brummen JO8 5-Zelos JO8 1. Aanvang: 9.15 uur; Zelos JO7 1-DCS JO7 1. Aanvang: 8.30 uur; DVC '26 JO7 2-Zelos JO7 2. Aanvang: 9.00 uur.

Avond met Achterhoekse Kearls

De Achterhoekse Kearls bij elkaar. Foto: PR

ZELHEM/VELSWIJK - "Het hoeft niet persé woar te weazen, as 't moar mooi gelogen is." De presentatie van het boek 'Achterhoekse Kearls' in 2017 was een avond om nooit te vergeten. Er is veel gelachen om de vele anekdotes en verhalen die deze markante kearls op wisten te dissen, waarbij het er niet om ging of het waar was of alleen mooi gelogen. En iedereen vanuit zijn eigen vakgebied of verleden. 'Olderwets Sprekken' zei iedereen, waarbij er zelfs Hollanders waren die het dialect niet konden verstaan of machtig zijn. Reden om de Kearls en hun verhalen nog eens bij elkaar te brengen. Te mooi om niet ook met anderen te delen. Daarom gaat de avond op herhaling op 24 februari.

De Kearls verzamelen rondom een grote stamtafel en dan "laten we ze los". Met hun verhalen geven de Kearls een mooi inzicht in wat ons Achterhoekers met elkaar verbindt en waarom iedereen zo trots mogen zijn op de Achterhoek. Mannen als Sjoerd Weikamp, Hendrik Haverkamp, Fred Baars, Bennie Roozegaarde en Wim Vriezen kunnen hier smakelijk over vertellen en hebben hun sporen wel verdiend. Dit alles onder leiding van gastheer en Achterhoekse kearl Theo Tankink. Om de avond compleet te maken zal het muzikaal omlijst worden met de Bob Dylan van de Velswijk, Laurens Giesen (and friends) en huisdichter Hans Limbeek die uit eigen werk zal voorlezen.

De avond begint om 20.30 uur en de entree bedraagt 5 euro. Een kaartje in de voorverkoop halen zorgt ervoor in ieder geval naar binnen te kunnen. Dit kan bij Pannenkoekenrestaurant Coen Evers, Keijenborgseweg 27 in Velswijk (Zelhem). Telefonisch reserveren kan ook.


0314-641392

Het einde van gasvrijheid?

ZELHEM – Stephan van Aagten van Liander geeft op uitnodiging van 't Nut –Zelhem op 19 februari in Ellens restaurant een lezing over de veranderingen in de energievoorziening. Aanvang 20.00 uur.

De afgelopen weken zijn in de landelijke media artikelen verschenen over de afschaffing van gas als warmtebron. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, bestaande woningen zullen op termijn omgebouwd moeten worden, en zullen volledig moeten overschakelen op elektrische energie. Dit alles omdat het klimaat verandert en dat kan bijna niemand meer ontgaan: al meerdere malen waren er extreem hete dagen, ook nog het afgelopen jaar en dat blijft geen uitzondering.

De klimaatconferentie in Parijs van 2015 heeft de hele wereld de doelstelling opgelegd om de temperatuurstijging te beperken tot max. 2 graden. Men zal daarom afstand moeten doen van het gebruik van fossiele brandstoffen, die hoofdzakelijk de hoge CO2 uitstoot veroorzaken. Dit betekent onder andere voor Nederland dat op korte termijn de kolencentrales moeten sluiten en er op milieuvriendelijker manier elektrische energie zal moeten worden opgewekt. Daarbij wordt voornamelijk gedacht aan het toepassen van wind- en zonne-energie en er komen dan ook grote projecten op dit gebied op de Noordzee maar ook kleinschaliger zoals de zonnecentrale in Hengelo, die vorig jaar in gebruik genomen werd. Maar deze wijze van decentrale energieopwekking betekent wel een gigantische omwenteling voor productie, transport en verspreiding van energie en daar gaat het in deze lezing van 't Nut –Zelhem over.

Er moet nog veel gebeuren voordat het gas wordt afgesloten en er alleen nog stroom uit de meterkast komt. Over dit boeiend onderwerp zal Stephan van Aagten van Liander vertellen. De missie van Alliander is te staan voor een energievoorziening die iedereen onder gelijke condities toegang geeft tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie. Alliander zorgt voor de zuurstof die de Achterhoekse samenleving draaiende houdt.

Deze interessante lezing is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op 19 februari aanstaande om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van 't Nut en voor anderen voor 4 euro, incl. koffie.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

DREMPT/HUMMELO/KEPPEL - Agenda week 07/2018. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com.

• ma 19 feb: Veranderen een noodzaak?!, workshop voor verenigingsbestuurders van 20.00-22.00 uur in dorpshuis De Ruimte te Hummelo. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden via bronckhorst.nl/workshop. Info: tel. (0575) 750250.• Tot uiterlijk 20 feb kunt u zich bij St. Welzijn Drempt, Hummelo & Keppel aanmelden voor de Kunstbus die op wo 21 maart naar Amphion rijdt voor de dansvoorstelling Introdans II. Voor info zie: www.swdrempthummelokeppel.nl/activiteiten; tel. (0314) 380232 (evt. voicemail inspreken).

Voor-Drempt
• wo 14 feb: maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis, Kerkstraat 89 van 17.00-19.00 uur. Inloop vanaf 16.45 uur. Info: Joke van het Bolscher, tel. (0313) 473114.

Achter-Drempt
• wo 14 feb: rummikuppen en kaartspelen voor 50-plussers georganiseerd door de KBO-PCOB, van 14.00-16.00 uur in de parochiezaal van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel (0313) 471931.
• vr 16 feb: HC'03-pubquiz voor het goede doel in 't Hessenhuus. Voor teams van max. 6 personen. Aanvang 20.00 uur. Aanmelding vanaf 19.00 uur. Info: www.hc-03.nl

Hummelo
• Iedere woensdag om 13.00 uur huifwagenrit met verrassing door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef. Info: www.ffnaarsteef.nl
• Iedere woensdag én donderdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk 12.00 uur via info@ffnaarsteef.nl of tel. 06-30407672.
• wo 14 feb: 'Verliefd, verloofd, getrouwd', lezing t.g.v. Valentijnsdag georganiseerd door Vrouwen van Nu in Zaal FF naar Steef. Aanvang 19.45 uur. Contactpersoon: Christiane Bolli, tel. (0314) 359939. Meer info: www.vrouwenvannu.nl/hummelokeppeldrempt
• do 15 feb: ochtendbridgeclub Gezelligheid Troef bridget eens per 14 dagen bij FF naar Steef van 9.15 uur tot ca. 12.30 uur. Belangstelling? Neem dan contact op met Liet Hoitink, tel. (0314) 381876.
• do 15 feb: Dameskrans Hummelo in dorpshuis De Ruimte van 14.00-16.00 uur. Voormalig dierenarts mw. Zonderland is te gast. Zij vertelt over voorvallen uit haar praktijk te Eerbeek en dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem, waar zij ook werkzaam is geweest. Meer info: Henny van Zadelhoff, tel. (0314) 381224.
• vr 16 feb: filmhuis Hummelo met 'Burn after reading', de bekende comedy van de Coen Brothers. In dorpshuis De Ruimte, aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.30 uur. Kaarten in de voorverkoop bij de Spar of aan de deur. Info: www.dorpshuishummelo.nl
• za 17 feb: gezellige middag met een optreden van cabaretgroep De Kakelkontjes georganiseerd door Club 60+ in Zaal FF naar Steef. Vanaf 14.00 uur. Info: Toos Pelgrom, tel. (0314) 381537.

Hoog-Keppel
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Tijdens de openingstijden van het gezondheidscentrum. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl
• Iedere dinsdag bent u van 14.00-16.00 uur welkom bij de Rummikub-club in het Kerkhuis. Info: Baukje Koele, tel. (0314) 380306.
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl
• vr 16 feb: gymvereniging De Sperwer organiseert apenkooien voor leden én niet-leden in De Hessenhal van 16.30-19.30 uur. Info: www.de-sperwer.nl
• za 17 feb: Gelderse Kampioenschappen Dynamictennis in de Hessenhal. Van 9.00 tot 17.00 uur.

Laag-Keppel
• Galerie 1880, tevens kunstuitleen, biedt een uitgebreide kunstcollectie in diverse stijlen en verrast met het veelal kleurrijke werk. De galerie aan de Hummeloseweg 4a is geopend do t/m za van 13.00-17.00 uur. Info: www.kunstofart.nl

Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie Achterhoek 3: de derde expositie met het werk van tien Achterhoekse kunstenaars: Fieke Jolink, Astrid Vredegoor, Liesbeth Pieterse, Cees Roorda, Anne Pera, Bas Brinkhorst, Femmie den Ouden, Tineke Roorda, Anne van der Vliet en Anneke van der Meer. Naast kleurrijke schilderijen vindt u er machtige beelden en fijne grafiek. De expositie is tot 24 maart geopend tijdens de openingstijden van de Zelhemse bibliotheek.

Museum Smedekinck
'Oude serviezen vertellen een verhaal…': tentoongesteld worden (delen van) serviezen uit de verzameling van de Aaltense Janny Vonhof. Het gaat voornamelijk om Maastrichts aardewerk. De tentoonstelling is de hele winter te bekijken. De openingstijden van het museum zijn in de periode november t/m maart: iedere donderdag en elke 1e zondag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur (groepen op afspraak ook op andere dagen en tijden).

Agenda
19 februari: Deel 5 Luistercursus II. Zes maandagmiddagen luisterplezier en veel informatie over componisten. Aanvang: 13.45 tot 15.45 uur op 'de Daele' van museum Smedekinck, Zelhem. Aanmelden verplicht.

20 februari: Winterbijeenkomst Fietsgroep Welzijn Zelhem in de Oranjehof. Aanvang: 14.00 uur. Inl. 06-49135536

26 februari: Deel 6 Luistercursus II. Zes maandagmiddagen luisterplezier en veel informatie over componisten. Aanvang: 13.45 tot 15.45 uur op 'de Daele' van museum Smedekinck, Zelhem. Aanmelden verplicht.

6 maart: Bingo-avond in de Oranjehof . Van 19.30 tot 22.00 uur.

20 maart: Winterbijeenkomst Fietsgroep Welzijn Zelhem, 14.00 uur in de Oranjehof. Inl. 06-49135536

De 'Bieb' op bezoek bij PSG Eigen-Wijs

ZELHEM - Jenny, medewerkster van bibliotheek West Achterhoek, kwam woensdag 7 februari het boek 'Ssst! De tijger slaapt' voorlezen aan de peuters van PeuterSpeelGroep Eigen-Wijs. Ook ouders en/of verzorgers waren hiervoor uitgenodigd.

De tien peuters waren onder de indruk van de grote slapende tijger. Met mooie vertelplaten werd het verhaal voorgelezen, een liedje gezongen en spelletjes gedaan. Tot slot kregen alle peuters een mooie kleurplaat en ballon mee en voor de ouders een uitnodiging om met hun peuter de gezellige bibliotheek in Zelhem te bezoeken. Voor kinderen tot achttien jaar is een lidmaatschap gratis.
PSG Eigen-Wijs is vanaf de zomer gestart in het kleine gebouw bij de Jan Ligthartschool. Informatie staat op de website van de basisschool of mail.

'Uitvaarten worden persoonlijker en unieker, dat maakt mijn werk bijzonder'

VORDEN – Elf jaar is hij alweer werkzaam als uitvaartverzorger, waarvan tien jaar bij Monuta. Van de carrièreswitch heeft Wilko Eijkelkamp uit Vorden nooit spijt gehad. Want mensen kunnen bijstaan en steunen na het verlies van een dierbare, dát is waar hij het voor doet. Door de jaren heen merkt hij dat mensen steeds eerder gaan nadenken over de dood, wensen willen vastleggen en vragen stellen over de mogelijkheden. Daarom geeft hij graag een 'kijkje in de keuken' van het uitvaartgebeuren. "Vroeger stond men er verder vanaf, de uitvaartverzorger regelde het. Nu ligt de regie meer bij de mensen zelf en worden uitvaarten steeds persoonlijker, unieker. Dat maakt mijn werk bijzonder, want wat is er mooier dan de familie aan de hand mee te nemen om die weg te bewandelen?", zo vindt Eijkelkamp.

Door Bernadet te Velthuis

Vanwege de uitgebreide uitvaartmogelijkheden kan dat pad alle richtingen op gaan, maar altijd met één belangrijk vertrekpunt: vertrouwen. Eijkelkamp: "Het meest essentiële is vertrouwen. De nabestaanden het gevoel kunnen geven dat 'het goed komt'. Daarna is het de uitdaging om er samen iets bijzonders van te maken.". Dat kan ingetogen zijn of juist uitbundig, in een intiem gezelschap of met een grote hoeveelheid mensen. "Een uitvaart komt vaak overeen met hoe iemand bij leven was. Ik vind het belangrijk mij te verdiepen in hoe iemand was en waar hij of zij zich mee bezig hield om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te kunnen maken."

Als het gaat om het vervoer, de afscheidsdienst, rituelen of catering, is volgens Eijkelkamp dan ook geen uitvaart hetzelfde. "Stel dat iemand van paarden hield of een bepaald merk auto, dan kan dat op de dag van de uitvaart als vervoer worden gebruikt. Als ritueel kun je kaarsen aansteken, een bloemlegging op de kist doen, ballonnen oplaten, en als iemand duivenmelker was kun je zijn eigen duiven loslaten. Tijdens de afscheidsdienst zie je steeds vaker dat er naast het gesproken woord ook beeldmateriaal wordt getoond. Na de afscheidsdienst wordt het traditionele kopje koffie met het plakje cake steeds meer vervangen door een borrel met een hapje, een luxe belegd broodje of iets anders waar iemand van hield, zelfs een broodje kroket is mogelijk. Ook mag de familie veel zelf doen, dat is juist goed voor de rouwverwerking."

"En wat het 'plan' ook is, het kan altijd bijgesteld worden, daar zijn we bij Monuta flexibel in." Eerlijkheid en transparantie zijn daarbij van belang. "Als iets niet mogelijk is, ben ik daar ook eerlijk in, dan leg ik dat uit en draag ik alternatieven aan."

Wensen (digitaal) vastleggen
Steeds vaker hebben mensen er al over nagedacht wat ze willen, zo laat de uitvaartverzorger weten. "Soms nog bij gezondheid, soms in de laatste levensfase. Door het vastleggen van de uitvaartwensen ontzorgt men de nabestaanden en kan het wat meer rust geven op het moment van overlijden. Het vastleggen van de wensen hoeft daarnaast niet lang te duren, ik ga meestal bij de familie langs om met hen over de uitvaart te praten. Zij kunnen de wensen vastleggen in het zogenaamde 'uitvaartwensenformulier', dit formulier kan eventueel ook worden gedigitaliseerd. Overigens kan men de wensen altijd laten aanpassen." zo vertelt Eijkelkamp. "Over een huwelijk of geboorte heeft men ook goed nagedacht, waarom dan over het overlijden niet? Dat hoort ook bij het leven.".

Team Bijzondere Uitvaarten
Eijkelkamp is naast de reguliere uitvaarten, ook betrokken bij de speciale eenheid 'Team Bijzondere Uitvaarten' (TBU) van Monuta. "We zijn in Nederland met elf personen die allen hun kennis en ervaring inzetten om te ondersteunen en mee te denken bij deze bijzondere uitvaarten. Deze uitvaarten hebben unieke elementen die niet dagelijks voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote, complexe uitvaarten, uitvaarten met mediabelangstelling of uitvaarten waarbij protocol en ceremonie een belangrijke rol spelen." Hierbij kan men denken aan bekende personen, personen van defensie, politie, brandweer, overledenen ten gevolge van geweld of een (gezin)drama. Ook kan dit team worden ingezet bij overledenen bij rampen, denk hierbij aan de MH-17 ramp.

Om wat voor soort uitvaart het ook gaat, Eijkelkamp zet zich altijd voor de volle 200 procent in. "Er mag niks verkeerd gaan, je kunt het tenslotte maar een keer goed doen. Maar ondanks die druk op je schouders moet je kwaliteit leveren en rust uitstralen. Het belangrijkste voor mij is, dat de familie met een goed gevoel naar huis gaat en ikzelf mijn werk naar eer en geweten heb uitgevoerd." En nog altijd vindt hij het een fantastisch beroep. "Het is fijn om tijdens zo'n moeilijke periode iets voor mensen te kunnen betekenen, ze te kunnen bijstaan. Wanneer een familie mij ondanks al hun emoties laat weten dat ze 'blij' zijn met hoe het geregeld en verlopen is, is dat het mooiste compliment wat je kunt krijgen".

Bibliotheken zoeken Biblio-takers

BRONCKHORST - Voor de bibliotheken in Hengelo, Vorden en Zelhem wordt gezocht naar zogenaamde Biblio-takers, die de bibliotheek onder hun hoede nemen.

Een biblio-taker komt van 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek zitten om te zorgen dat iedereen terecht kan. Deze taak kan men alléén doen, maar liever samen met iemand anders. Of samen met de kaartclub, leesclub, zangclub of...? Met hen kan de bibliotheek méér open zijn voor de inwoners. Wie een biblio-taker wil zijn, neemt contact op met een medewerker in de bibliotheek of bel de klantenservice.

Werkbezoek PvdA

BRONCKHORST/HALLE - De PvdA kandidaten hebben zaterdag 10 februari een werkbezoek gebracht aan de observatiepost van de Baakse familie Wolbrink in Halle. De observatiepost en daaraan gekoppeld een duurzame modelwoning ligt tussen recreatiewoningen, een crossbaan en een landgoed.

De woning is nog niet geheel af, maar het is verbluffend om te zien wat er allemaal al gerealiseerd is. Een vijver waarvan het water voortdurend rondgepompt wordt en op een natuurlijke manier gefilterd. Woonruimtes zijn gemaakt met gebruik van veel hout. De zonnepanelen in de vijver, die door de eigenaar zelf gemaakt zijn, zorgen voor verwarming van water. Warmte kan opgeslagen worden onder de grond. In de ruimtes beneden heeft de bezoeker geen moment het idee vier meter onder de grond te verblijven. Op een natuurlijke manier valt er licht binnen via spiegels. Erg mooi was het uitzicht dat vanaf beneden op het leven in de vijver, bijvoorbeeld een snoek die de bezoekers boos leek aan te kijken.
Dit project, een echte duurzame woning, met veel aandacht voor de natuur er omheen is een aanwinst voor Bronckhorst. Wat een geweldig initiatief en dat gerealiseerd in de vrije tijd. Het sluit goed aan op de groene doelstellingen van de Partij van de Arbeid.

Participatieraad waardeert gemeente om betrokkenheid

BRONCKHORST - Twaalf keer kwam de Participatieraad in 2017 bijeen om te overleggen over de stand van zaken in het sociale domein. De dertien leden spraken met name over de situatie van mensen, jong en oud, die het zonder steun van de gemeente voor korte of langere tijd niet redden. Bijvoorbeeld omdat ze geen werk of inkomen hebben, niet zonder hulp aan huis of begeleiding kunnen, niet zonder bijzonder vervoer bij vrienden, de dokter of school kunnen komen, et cetera.

Maar belangrijker dan de maandelijkse bijeenkomsten waren de werkbezoeken, de contacten met ouders van kinderen met een beperking en met mantelzorgers. Veel tijd werd ook besteed aan het overleg tussen de officiële vergaderingen door op het gemeentehuis, met wethouders en ambtenaren en met collega's uit andere gemeenten in de Achterhoek.
Omdat de gemeenten steeds meer met elkaar samenwerken in het sociale domein ontkomt ook de Participatieraad niet aan overleg met de andere Participatieraden. In 2017 was er nauw contact over het leerlingenvervoer met zijn nieuwe organisatie en nieuwe tarieven, over de regionale visie op het gehele sociale domein en over de komende nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheid voor mensen die speciale opvang of een vorm van beschermd wonen nodig hebben.

Prominent op de agenda stond steevast de zorg van de Participatieraad over het gebrek aan voldoende geschikte woningen voor ouderen en mensen met een beperking. Verzorgingshuizen sluiten de deuren, tijdelijke opvang na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname is in deze regio vaak niet mogelijk, en mensen met psychische problemen kunnen moeilijk een zelfstandige woning vinden.
De Participatieraad vroeg afgelopen jaar nadrukkelijk aandacht voor de mogelijkheid om als cliënt ondersteuning te krijgen bij het aanvragen van gemeentelijke hulp. Die ondersteuning moet onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld door iemand van MEE, maar het kan ook een schuldhulpmaatje of een ouderenadviseur zijn.
De positie van de mantelzorgers is gelukkig versterkt. Zij krijgen niet alleen waardering in de vorm van een dagje uit en een geldbedrag, maar zelfs ook steun als dat nodig is.
De Participatieraad is opgericht om de gemeente van advies te voorzien over al deze onderwerpen. Met genoegen kan worden vastgesteld dat deze gemeente de betrokkenheid van de leden van de Participatieraad zeer waardeert en de adviezen grotendeels overneemt.
Alle adviezen uit 2017 en de reactie van de gemeente daarop zijn te vinden op de site.

Informatieavond Kinderen na een scheiding

DOETINCHEM - Op papier is alles geregeld, maar in de praktijk? Wie meer inzicht wil krijgen hoe het voor kinderen is na een scheiding en handvatten wil om hier beter mee om te gaan, komt naar de informatieavond in de bibliotheek in Doetinchem op 6 maart. Aanvang is om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Tijdens deze gratis informatieavond wordt gesproken over hoe het voor kinderen na een scheiding is en waar ze tegenaan lopen. Het rouwproces, verminderde schoolprestaties, nieuwe gezinssamenstellingen, emotionele- en gedragsproblemen zijn onder andere items die besproken worden. De avond wordt verzorgd door kindercoach en verliesbegeleider Elles Derksen van kinderpraktijk De Kleurenboom en ervaringsdeskundige en stress-scheidingscoach voor ouders na hun scheiding Mariëtte Weening van Papilio Coaching.
Gratis aanmelden via de website of Klantenservice.

Greyhound Barbershop Singers in De Brink in Zelhem

The Greyhound Barbershop Singers. Foto: PR

WINTERSWIJK/ZELHEM - The Greyhound Barbershop Singers treden op zaterdag 24 februari op in theater De Brink in Zelhem. Het optreden begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree kost tien euro per persoon.

Het koor is opgericht op 1 september 1986 en telt 22 leden en staat onder leiding van Johan Klein Nibbelink. Het koor legt zich vooral toe op het zingen van 'barbershop-songs'. Deze zangstijl is eind 19e eeuw ontstaan in Amerikaanse kapperszaken (Barbershop). De lead zingt de melodie, de tenor, bass en bariton hebben ten opzichte van de lead een harmonische functie. Zelfs hedendaagse muziek kan in 'barbershopstyle' gezongen worden. Het zingen wordt vaak ondersteund door gebaren, vingerknippen en ook door grapjes die veelal te maken hebben met de tekst.

Informatieavond Muziek als beroep

DOETINCHEM - In de P & P zaal van vestiging Muziekschool Doetinchem is op dinsdag 27 februari vanaf 19.30 uur een informatieavond over de vooropleiding conservatorium. De avond is bedoeld voor alle voortgezet onderwijsleerlingen die overwegen om meer met muziek te gaan doen.

David (gitaar), Marten (gitaar), Bas (drum) en Gerben (gitaar) vormen al ruim een jaar een band en volgen alle vier de vooropleiding conservatorium. Ze hebben talent, ze zijn gek van muziek en zijn serieus aan het overwegen om van hun hobby hun beroep te maken. Dinsdagavond 27 februari zijn deze talenten te beluisteren tijdens de informatieavond over de vooropleiding. De jongens vertellen ook waarom ze de vooropleiding volgen en wat hun ervaringen zijn. Verder vertelt Eugène Soontiëns, (docent muziek) de aanwezigen over het theoretische gedeelte van de vooropleiding. Aljosja Buijs, als coördinator Educatieve vakken en Vooropleidingen verbonden aan het ArtEZ Conservatorium vertelt alles over de praktische kant (toelatingseisen et cetera) en ook Henk Lubberdink, directeur van Muziekschool Oost-Gelderland geeft uitleg, over onder andere de kosten voor deze leerzame en interessante opleiding.
Deze opleiding is een samenwerking tussen Conservatorium ArtEZ in Arnhem, Muziekschool Oost Gelderland, het Ludger college, het Rietveld Lyceum, het Ulenhof College en het Almende College en bestaat uit verschillende onderdelen. Naast extra lestijd van de eigen docent op de muziekschool is er ook een drietal individuele hoofdvaklessen op het conservatorium in Arnhem. Daarnaast zijn er verplichte workshopdagen en wordt door de vier VO-scholen gezamenlijk extra theorielestijd ingepland. Gedurende het cursusjaar zijn er diverse (verplichte) optredens.
Binnen de vooropleiding conservatorium zijn verschillende richtingen mogelijk zoals lichte muziek (pop, jazz, fusion), klassieke muziek, of de opleiding docent muziek (OMD) en muziektherapie.
Aan het eind van de vooropleiding doet de leerling een muziektheorie-examen op het ArtEZ Conservatorium. Bij voldoende resultaat krijgt men een certificaat, waarmee de muzikant voor het theoriegedeelte toelaatbaar is tot het ArtEZ Conservatorium. Dit certificaat blijft een jaar geldig.

Kaartverkoop Matthäuspassion Zieuwent van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd.

Op maandag 19 februari zal Linda Leerink uit Halle enkele gedichten voordragen. Zwennie Langwerden uit Wichmond zal meewerken aan de uitzending van maandag 26 februari. Op maandag 5 maart is de heer J. van Heugten uit Vorden de studiogast.
Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Verkiezingscampagne begint met plakken van posters

De politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst trapten de verkiezingscampagne af met het plakken van posters. Foto: Luuk Stam

BRONCKHORST - Leden van de zeven politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst trapten op zaterdag 10 februari hun verkiezingscampagne af. Niet met een flink debat of door de straat op te gaan, maar met het plakken van posters. Dat gebeurde samen in één van de hallen van de gemeentewerf in Hengelo.

Door Luuk Stam

"Netjes naast elkaar plakken, niet over elkaar", sommeert burgemeester Marianne Besselink de leden van de politieke partijen aan het begin van de zaterdagochtend. Een opmerking met een knipoog, want dit gezamenlijk plakken zorgt er juist voor dat iedereen de ruimte krijgt. Als ware behangers gaan de mannen en vrouwen dan ook aan de slag. Als de grote rechthoekige borden op vakkundige wijze voorzien zijn van drie of vier posters, verhuizen gemeentewerkers ze naar een grote aanhangwagen en komt er een leeg bord voor terug. In rap tempo is ook die weer beplakt met politieke uitingen. Opvallend klein is de poster van de VVD. "Wij beginnen klein, maar we eindigen groot", aldus één van de leden. De in totaal meer dan twintig met posters beplakte borden krijgen deze week allemaal een plekje in de verschillende kernen in de gemeente. In Bronckhorst doen CDA, VVD, Gemeentebelangen Bronckhorst, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie/SGP mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart.

Wedstrijdprogramma's

Vervolg van pagina 7

V.V. Zelhem
Zaterdag 17 februari. Junioren. Fc. Zutphen MO19 1-Zelhem MO19 1. Aanvang: 12.30 uur; Zelhem JO19 1-Terborg JO19 1. Aanvang: 14.30 uur; Zelhem JO15 1-Ajax Breedenbroek JO15 1G. Aanvang: 12.45 uur.
Pupillen. Zelhem JO13 1-Zelos JO13-3. Aanvang: 12.00 uur; Zelhem JO11 1-Doetinchem JO11 1. Aanvang: 10.45 uur; SV Basteom JO11 2-Zelhem JO11 2. Aanvang: 11.00 uur; Fc. Zutphen JO9 2-Zelhem JO9 1. Aanvang: 8.30 uur; SV Basteom JO9 1G-Zelhem JO9 2. Aanvang: 11.00 uur; Ratti JO8 1-Zelhem JO8 3. Aanvang: 11.00 uur; VVG'25 JO7 3-Zelhem JO7 1. Aanvang: 9.30 uur.
Zondag 18 februari. Senioren. Etten 1-Zelhem 1. Aanvang: 14.00 uur; Zelhem 3-Viod 9. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem 4-Sc. Doesburg 4. Aanvang: 9.30 uur.

V.V. Wolfersveen
Zaterdag 17 februari. Junioren. Wolfersveen JO17 1-SJO Oeken/Brummen JO17 2. Aanvang: 15.00 uur; DZSV JO15 1-Wolfersveen JO15 1G. Aanvang: 10.30 uur. Pupillen. Wolfersveen JO13 1G-Ratti JO13 1G. Aanvang: 10.30 uur; Wolfersveen JO11 1-Warnsveldse Boys JO11 3G. Aanvang: 9.30 uur; Pax JO9 2G-Wolfersveen JO9 1. Aanvang: 8.30 uur. Zondag 18 februari. Senioren. Wolfersveen 1-NVC 1. Aanvang: 14.30 uur; Wolfersveen 2-VVG '25 5. Aanvang: 10.30 uur; Sc. Doesburg 3-Wolfersveen 3. Aanvang: 10.30 uur; TVC '28 Vr 1-Wolfersveen Vr 1. Aanvang: 11.00 uur; Wolfersveen Vr 2-MvR Vr 2. Aanvang: 10.30 uur.

S.E.V. Korfbal
Zaterdag 17 februari. Senioren. KCD 1-SEV 1. Aanvang: 14.40 uur; Reehorst '45 4-SEV 4. Aanvang: 15.50 uur. Junioren. Apeldoorn B2-SEV B1. Aanvang: 12.30 uur; Wiko/Aladna C2-SEV C1. Aanvang: 9.00 uur; KVZ E5-SEV E1. Aanvang: 10.00 uur.

Opbrengst collecte Hersenstichting

ZELHEM/VELSWIJK - Van 29 januari tot en met 3 februari vond in Zelhem en Velswijk de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft 2436,70 euro opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Namens de Hersenstichting hartelijk bedankt voor de bijdrage.


www.hersenstichting.nl

'Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust'

Peter Nieuwenhuis voor een van zijn muurgedichten met tekst van Willem Sluiter. Foto: Peter Nieuwenhuis

Peter was 16 jaar toen zijn interesse voor de (familie)historie werd gewekt. Zijn oma had een doosje met allerlei familiefoto's waarvan de namen ontbraken. Zij schreef voor Peter de namen op de achterzijde en vertelde de bijbehorende verhalen. Na haar dood kwamen de foto's weer tevoorschijn en de verhalen erachter vormden de opstap naar een genealogisch boek dat Peter later schreef over de familie van zijn vaders kant.

Hij bleef zich verdiepen in de familiehistorie, totdat hij vroegtijdig beide ouders verloor en besefte dat zijn pas geboren zoon zijn grootouders nooit zou leren kennen. Dat besef leidde tot een boek van 120 pagina's waarin hij zijn ouders, hun jeugd, klasgenoten en vriendenkring uitvoerig beschreef. In zijn zoektocht naar foto's kwam hij bij de Hisvebo terecht en niet veel later, in 2009, werd hij bestuurs- en redactielid.
Hij had zijn vreugt in de Achterhoek gevonden. "Ik wilde iets voor de maatschappij betekenen. Mijn doel was de inwoners en bezoekers van Borculo kennis te laten maken met het verleden van de stad. Dat gold ook voor de jeugd. Zij hebben tegenwoordig minder kennis van het verleden. Het toeval wilde dat ik van vrienden van de in 2007 overleden dominee Aaldert van Weelden een manuscript kreeg over de geschiedenis van de Joriskerk. Met financiële hulp van fondsen heeft de Hisvebo toen het boek postuum kunnen uitbrengen en het geldt het voor mij als één van mijn mooiste uitgaven. Het bijzondere aan het manuscript was dat het niet alleen over het kerkgebouw zelf ging, maar ook over het gewone leven in de gemeente, over de inwoners van Borculo dus. Juist dat aspect maakt geschiedenis voor mij fascinerend. Het geeft een tijdsbeeld van hoe de mensen leefden. Dat beeld zegt natuurlijk ook veel over de streek, de Achterhoek."

In de jaren daarna ontplooide hij nog vele initiatieven met betrekking tot schriftelijke weergave en visualisatie van de geschiedenis van Borculo, vanaf de Heerlijkheid Borculo (1360 – 1616) tot en met de naoorlogse geschiedenis van de Joden. Hij legde een tijdlijn met historische gebeurtenissen in de straten aan, liet bronzen beelden vervaardigen en vond bij het bedrijf Meilink een oude stoommachine die hij liet restaureren. Deze heeft een plek bij het huidige brandweermuseum gekregen en symboliseert voor hem de tijdmachine die de geschiedenis laat zien. Begin maart wordt het laatste beeld van kunstenaar Jan te Kulve onthuld, dat van Stadhouder Willem V die Heer van Borculo werd door de aankoop van het vroegere kasteel Het Hof. Ook plaatste hij vier muurgedichten, waaronder twee van Willem Sluiter. Een ervan bevat de beroemde zin met het woord achter-hoek erin. Een ander gedicht gaat over een Joods meisje dat in 1941 een ontroerende afscheidsbrief aan een vriendinnetje schreef. Wat nog rest is een 4-delige documentaire over de gehele geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo. Maar ongetwijfeld borrelt er daarna wel weer wat op.

Nieuwenhuis is een echt kind van de streek en woont zijn hele leven al in Borculo. Ontegenzeggelijk heeft hij een binding met de Achterhoek, hoewel hij toegeeft dat de kust of de drukte van de stad ook wel trekt. Het is het noaberschap, de saamhorigheid en onderlinge band met de mensen en de gemoedelijkheid wat hem zo aantrekt in de Achterhoek. Je kunt altijd op elkaar terugvallen. Als je daar eenmaal geboren bent, dan is dat altijd je thuis. Naast de warmte van de mensen prefereert hij de rust en het groene, weidse karakter. Naar de toekomst toe ziet hij wel veranderingen. Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust. Ook vertrekken er mensen uit de Achterhoek, met name jeugd. In vroegere tijden waren de bewoners honkvast. Veel mensen in de Achterhoek wonen nog in de geboortestreek van hun voorouders. Reizen was destijds ongewoon. Dat is allemaal veranderd, maar onderliggend blijft de Achterhoek voor hem de streek die zijn eigen geschiedenis bewaart en zal voortgeven.

Column

Revolutie

Het was 1968 en op de koffergrammafoons van mij en bijna al mijn vrienden lag constant die ene plaat: 'When the music's over' van The Doors. Jim Morrison die onze gedachten, onze diepste wens verwoordde: 'We want the world and we want it now!' We konden er geen genoeg van krijgen. Steeds weer draaiden we dat ene nummer. Hooguit een enkele keer afgewisseld met 'Street Fighting Man', van de Rolling Stones.

Het is nu vijftig jaar geleden. Achteraf zou 1968 de geschiedenis ingaan als het jaar van de revolutie. Voor ons voelde het toen al zo aan. Dit was het jaar, waarin de wereld voorgoed zou veranderen. Het jaar waarop de jongeren de macht zouden overnemen. We wisten wat we wilden en we waren met velen!
Dat tweede, dat klopte. Aan het eind van die befaamde jaren '60 was maar liefst één derde van de Nederlandse bevolking jonger dan twintig jaar. Maar dat eerste, daar zet ik achteraf mijn vraagtekens bij. Wilden die jongeren wel allemaal hetzelfde?
Nou, nee dus. Achteraf constateer ik dat ik met mijn 'revolutionaire' ideeën en mijn muzikale smaak tot een kleine minderheid behoorde. Een minderheid die in mei 1968 weliswaar stond te trappelen om mee te gaan doen aan de studentenopstand in Parijs, maar daar meestal niet terecht kwam.

Ik was nog maar zestien in 1968. Middelbaar scholier nog, maar in mijn eigen beleving al een echte revolutionair. Wat er in Parijs gebeurde volgde ik natuurlijk op de voet. Voor zover dat mogelijk was in die tijd, want de sociale media bestonden nog niet. Ik was er van overtuigd, dat het slechts een kwestie van tijd was voor de revolutie naar de Achterhoek kwam, maar daar wilde ik niet op wachten. Ik wilde zelf naar Parijs toe. Met mijn Lochemse vrienden Michel en Waldemar.
Het kwam er bijna van. We zaten al in de Renault Dauphine, waarmee oudere zus ons van Lochem naar Parijs zou brengen. Net toen ze wilde starten kwam er een auto aanrijden. Mijn moeder stapte uit. Met ferme tred beende naar het Renaultje toe, rukte de deur open en sprak slechts drie woorden: "Naar huis jij!"

Ja, achteraf was het best stom, dat ik voor ik uit huis weg ging dat briefje op de keukentafel had gelegd: "Ben naar Parijs met Michel en Waldemar. Zie nog wel wanneer we terug komen." Het briefje dat een eind maakte aan mijn loopbaan als revolutionair, nog voor die kon beginnen.

Ach, misschien was het maar beter zo. Want wat moesten we daar eigenlijk in Parijs? De klappen opvangen voor mede-jongeren die voor iets heel anders streden dan wij toen dachten. Want die hele studentenoproer van mei '68, weten we nu, ging slechts over gescheiden studentenhuizen in Parijs. Over het verbod voor de jongens om bij de meisjes op de kamer te komen! Inzet van de revolutie waren dus geen hoogstaande idealen, maar slechts liefde en lust. Had ik dat destijds geweten, dan had mijn moeder me niet uit dat Renaultje hoeven te trekken.

Tja, en hoe ging het verder? De opstand in Parijs doofde uit door slim optreden van president De Gaulle. Studentenprotesten elders werden bloedig neergeslagen en de Praagse lente werd door de Russen in geweld gesmoord. De revolutie heeft de Achterhoek nooit bereikt. Dat was 1968, het jaar van de teleurstellingen.

Column

Pleren

Stef Grote Ganseij heette de eerste grote liefde van mijn dochter. Ik zal hem nooit vergeten. Niet alleen vanwege die achternaam (die in Salland veel voorkomt), maar ook door de eerste ontmoeting. Stef zou rond vijf uur die middag arriveren om kennis te maken met de ouders van zijn meisje. Maar het werd zes uur, half zeven en nog steeds was Stef er niet. Pas om tien voor zeven ging de bel. Ik deed open en zag bij de voordeur een behoorlijk verfomfaaid jongmens. Zwarte vegen door het gezicht, een jas vol modder en knieën die door de spijkerbroek heen kwamen. En dat was in 1993 nog geen mode! "Ik bin met de brommert in de sloot gepleerd", was Stefs verklaring.
Pleren staat in bijna heel Oost-Nederland voor vallen. Beter nog: voor hard neervallen. Maar zoals zo vaak is het niet het enige woord. Het Achterhoeks kent voor (neer)vallen nog tal van andere. Teveel om ze allemaal op te noemen. Neersmaksen bijvoorbeeld, of dale kwatsen. Neerstoeken kan ook, of kladden. Of meer ouderwets: daleflasken, toostötten of kasmaksen. En had Stef in het Montferland gewoond, dan was hij niet van zijn bromfiets gepleerd maar afgetoemeld.
Sommige woorden voor vallen hebben alles te maken met het geluid dat je hoort. Appels bijvoorbeeld pofken van de boom en pannen kletteren van het dak. Maar hoe nu het geluid te omschrijven van een stapel borden die van tafel valt? Nou, zeg maar klabateren, want dat is Achterhoeks voor vallen met veel lawaai.

Gerard Joling bij opening Special Olympics Achterhoek 2018

Gerard Joling is de muzikale hoofdact bij de opening van de Special Olympics. Foto: PR

DOETINCHEM – Gerard Joling wordt de muzikale hoofdgast tijdens de spectaculaire opening van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Het feestelijke startschot van het evenement wordt gehouden in stadion De Vijverberg. Voormalige topschaatsers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch nemen de presentatie voor hun rekening.

Dit is donderdag 8 februari bekend gemaakt tijdens een Happy Hour van de businessclub van voetbalclub De Graafschap in de Spiegeltent op het Simonsplein in Doetinchem. Die bijeenkomst stond voor een belangrijk deel in het teken van de Special Olympics Achterhoek, die op 8, 9 en 10 juni worden gehouden.
Ruim tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking en duizend begeleiders zijn dat weekeinde actief in meer dan twintig takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten. Talloze vrijwilligers en meer dan 20 Achterhoekse verenigingen werken mee aan het grootste sportevenement in de geschiedenis van de regio.
Talloze Achterhoekse en nationale artiesten hebben hun medewerking toegezegd aan de openingsshow, die wordt geproduceerd door De Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Onder hen DJ Jeroen Slütter, het populaire Achterhoekse duo Suzan en Freek en dweilorkest Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Zoals vermeld is Gerard Joling de muzikale hoofdgast.
Gastheer voetbalclub De Graafschap is inmiddels maatschappelijk partner geworden van de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van de club tekende daarvoor een overeenkomst met stichtingsvoorzitter René van Gils. Het openingsfeest op 8 juni duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het defilé van alle deelnemers en begeleiders. Tickets (goud, zilver en brons) zijn te bestellen vanaf € 7,50 via de website.


www.specialolympics2018.nl

Column

Zwetende lijken

De storm heeft goed huisgehouden in de bossen van Staatsbosbeheer. Eeuwenoude grove dennen, beuken, eiken en douglas-sparren hebben zich te gronde gestort. Het oogt triest. De enorme bomen zijn als gestorven soldaten, achtergelaten op het slagveld. Voor het bos is dit echter een enorme opsteker. Op de open plekken komt weer licht op de bodem, er komt meer structuur en over een aantal maanden liggen er overal 'zwetende lijken'.

Het bos is een dynamisch geheel. Er gebeurt van alles. In het voorjaar schieten stinzenplanten de bodem uit, in het najaar paddenstoelen, en in de winter is het stil en koud. Elk jaar volgt het bos deze cyclus. Maar eens in de zoveel tijd vindt er een ingrijpende verandering plaats. Dat kan gebeuren via houtoogst, maar ook via natuurlijke weg. Een storm is zo'n natuurlijke verstoring, waardoor het bos als het ware weer wordt wakker geschud. Grote bomen die omvallen creëren enorme openingen in het kronendak waardoor licht op de bosbodem valt. Met de omgekieperde bomen gebeurt iets heel interessants.

Iedereen heeft wel eens een verrotte boomstam opgetild om te kijken wat er onder zit. Soms schieten tientallen tot honderden torren, pissebedden, duizendpoten en andere insecten weg. Deze grote bijeenkomst van insecten komt doordat het materiaal van de boom langzaam wegrot (letterlijk nat wordt en gaat 'zweten') en voor een groot voedselaanbod zorgt. Niet alleen de hogere insectensoorten maar ook het bodemleven wat piepklein is profiteert hiervan. Zij ruimen de restjes van de restjes weer op. En vervolgens zijn er schimmels en bacteriën die weer de restjes van de restjes van de restjes opruimen. Uiteindelijk komt veel organisch materiaal van de boom op deze manier weer terug in de bodem. En dat is belangrijk.

Organisch materiaal zorgt namelijk voor een buffer tegen verzuring van de bosbodem. Door jarenlange atmosferische depositie van stikstof en zwavelverbindingen verzuurt de bodem van de Nederlandse bossen langzaam steeds meer. Vooral op arme zandgronden vormt dit een groot probleem. Kostbare mineralen als magnesium en kalium, spoelen door verzuring de bodem uit (kostbare voedingsstoffen worden door regenwater en grondwater afgevoerd) en kunnen niet worden opgenomen. De kenmerkende Achterhoekse eiken hebben veel last van deze bodemverzuring. Bomen krijgen minder blad, takken worden afgestoten en de sapstroom loopt terug. Een opportunist als de eikenprachtkever, die leeft van de bast van eiken, valt verzwakte exemplaren aan. Soms zo erg, dat na enkele jaren de boom al sterft (til het schors maar eens op van een dode eik, en ontdek de vraatsporen van de kevers onder de bast).

Een goede storm zorgt voor veel omgevallen bomen, veel organisch materiaal en dus voor een stevige buffer tegen de verzuring. Ga eens op zoek naar de zwetende lijken. Bewust zijn vele bomen na de storm blijven liggen. Deze basenrijke, organische cocktail geeft het bos weer een levendige boost. Het bos reguleert zichzelf zo misschien wel meer dan we denken. Oude, zwakke bomen vallen eens in de zoveel tijd om bij een zware storm, de verzuring wordt geremd en de jonge bomen kunnen in een gezond milieu opgroeien. Slim bedacht toch?

Hielke Alsemgeest

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN netwerken en in- en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel.: 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06- 13743169.

VLOOIENMARKT Giesbeek zon. 25 febr. 10 - 17 uur sporthal De Panhoven Bingerdensedijk 4 info Kr.huur Tel. 06 - 3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

Te Huur: tijdelijke woonruimte (luxe chalet) € 625,- p.m. (excl. g.w.l) Interesse? Mail naar 1960rs@gmail.com

VLOOIENMARKT Varsseveld Zon. 4 maart van 10 - 17 uur Sportcentrum van Pallandt / van Pallandtstraat 4 Info kr.huur Tel. 06-39108152 www.animo-vlooienmarkten.nl

Te Huur: In buitengebied Hengelo (G) gelegen helft van een vrijstaande woning alles begane grond en tuin. Volledig gestoffeerd.Tel. 06-23802657.