Contact Bronckhorst Noord

10 juli 2018

Contact Bronckhorst Noord 10 juli 2018


Monumentale paardenkastanje bij kerk 'geveld'

Medewerkers van Boomverzorging Zelhem 'velden' met behulp van een hoogwerker van Hoftijzer uit Aalten de markante kastanjeboom. Foto: Jan Hendriksen

"Wat mot dat mot. Niet iedereen heeft het eeuwige leven"

Door Jan Hendriksen

VORDEN - "Wat mot dat mot. Niet iedereen heeft het eeuwige leven. Ook deze boom niet. Maar het is natuurlijk ontzettend jammer dat deze beeldbepalende monumentale witte paardenkastanje moet verdwijnen." Vordenaar Jan Oplaat (77) is zaterdag één van de talloze Vordenaren die in alle vroegte even polshoogte kwamen nemen toen de grote markante ruim tweehonderdvijftig jarige kastanje voor de Protestantse kerk op vakkundige wijze door medewerkers van Eres Boomverzorging Zelhem met behulp van een hoogwerker van Hoftijzer uit Aalten werd 'geveld'. Zaterdag 7 juli konden zij de werkzaamheden op verzoek van de gemeente Bronckhorst op korte termijn uitvoeren. Oplaat laat driemaal per dag zijn hond Wammus uit. Steevast kuiert hij dan langs het plantsoen waar de boom het middelpunt was.

Op verzoek van het uitvoerende boomverzorgingsbedrijf legde een drone de werkzaamheden van grote hoogte vast .Foto: Eres Boomverzorging Zelhem.
Medewerkers van Boomverzorging Zelhem halen de markante kastanjeboom weg. Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Medewerkers van Boomverzorging Zelhem halen de boom weg. Foto: Peter Tump
Medewerkers van Boomverzorging Zelhem halen de boom weg. Foto: Peter Tump
Medewerkers van Boomverzorging Zelhem halen de boom weg. Foto: Peter Tump

Ook Vordenaren Jan Hulshof (70) en Laurens Bleumink (65) laten vanaf het 'leugenbankje' bij het borstbeeld van Staring weten het jammer te vinden dat de boom verdwijnt. Samen met Bernard Wunderink had Hulshof vrijdag de negen vlaggenmasten van de Vordense Ondernemersvereniging rondom het plantsoen op verzoek van de gemeente Bronckhorst weggehaald. Vordenaar Jan Golstein (62) herinnert zich nog goed dat hij als jonge jongen vaak met zijn brommer met vrienden bij de boom was te vinden. Ook zijn plaatgenoten Dick Vliem en Robert Bruinsma kwamen speciaal even een kijkje nemen, evenals Marjam Kwakkel en haar beide kinderen Bouke (9) en Linde (7). "We zaten regelmatig op een van de bankjes onder de boom om een ijsje te eten", zo laten Bouke en Linde weten terwijl er een grote tak uit de boom wordt getakeld. Inmiddels legt op verzoek van het uitvoerende boomverzorgingsbedrijf een drone van Gerbrand Mulder de werkzaamheden van grote hoogte vast.

De oude grote markante kastanjeboom voor de dorpskerk was zoals bekend al enkele jaren ziek. De boom had kastanjebloedingsziekte. Helaas constateerde de gemeente Bronckhorst vorige week wederom dat de boom meerdere dode takken had, een teken van ernstige verzwakking. Omdat het niet meer verantwoord was de zieke boom op dit drukke punt in het centrum van Vorden te laten staan, moest helaas worden overgegaan tot noodkap van de kastanje. De boom was om veiligheidsredenen vanaf donderdag met hekken afgezet. De gezondheidssituatie van de boom was ook afgestemd met de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Bomenbelang Bronckhorst steunde het besluit. Ook een bomenexpert, geraadpleegd als second opinion, trok dezelfde conclusie.

Visitekaartje
Secretaris Peter Bielars van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst nam zaterdagmorgen zelf ook even een kijkje. "De boom was het visitekaartje van Vorden. Het kwam niet als een verrassing dat de boom uit veiligheidsaspect gekapt moest worden. Maar het is natuurlijk wel ontzettend jammer. De stam rotte weg en de kastanjeboom had last van de bloedingsziekte. We hebben als belangenvereniging de gemeente voorgesteld de boom te laten kappen vanwege de veiligheid omdat rondom de kastanje een halfronde boombank staat waar veel mensen in de schaduw gaan zitten. Een garantie dat de boom het nog veel langer uithoud was niet meer te geven. Lees verder op pagina 3

Inschrijftermijn Huttenbouw- dagen verlengd

Vorden – Deze zomervakantie worden de Huttenbouwdagen op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus gehouden op zwembad In De Dennen. Het beloven gezellige dagen te worden, waarbij in groepen wordt gestreden om de titel van 'mooiste bouwwerk'. Ook dit jaar zijn er, met dank aan de sponsors, weer mooie prijzen te winnen. Om iedereen de kans te geven mee te doen, heeft de organisatie de inschrijftermijn verlengd van 7 juli naar 4 augustus. Geef je snel op en kom meebouwen en feesten op de Huttenbouwdagen 2018! Flyers zijn nu beschikbaar op het zwembad In De Dennen of via huttenbouwdagenvorden@kickmail.nl

'Nieuwe' Vordense Stichting

"Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping." Onder dit motto heeft Marjan Koffeman (58) uit Vorden begin dit jaar de Stichting Every boy & girl opgericht.

'De veiligheid kon absoluut niet langer gegarandeerd worden'

Op verzoek van het uitvoerende boomverzorgingsbedrijf legde een drone de werkzaamheden van grote hoogte vast .Foto: Eres Boomverzorging Zelhem.

Vervolg van voorpagina

VORDEN - De hoofdstam van de kastanjeboom was aan het wegrotten. De veiligheid kon absoluut niet langer gegarandeerd worden." De kastanje-bloedingsziekte is een ernstige bomenziekte waarbij herstel niet mogelijk is. Peter Bielars: "Ook is de boom aangetast door een schimmel. Deze schimmel bevindt zich aan de voet van de boom en zorgt voor rotting van het hout. Dit maakt dat de boom instabiel werd."

De gemeente Bronckhorst wilde de markante boom zo lang mogelijk laten staan, mits het veilig was. Afgelopen winter werd nog dood hout verwijderd en één van de zware takken verankerd om breuk of scheuring te voorkomen. Voor de noodkap was een vergunning aangevraagd. Samen met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst is inmiddels overleg over nieuwe bomen op deze markante plek. De vereniging stelt voor dit najaar ter compensatie van de verdwenen boom drie nieuwe lindebomen in het plantsoen voor de kerk te planten. Bomenbelang wil één van die bomen schenken aan de gemeente omdat deze plek voor de vereniging symbolische waarde heeft. "Onze voorkeur gaat daarbij uit naar een lindesoort die geen 'plak' veroorzaakt. Vlak voor de kerk staat al een Hollandse linde. Deze boom staat in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De linde is geplant tussen 1900 en 1910 en is ruim twintig meter hoog (met een stamomtrek van 230 centimeter). Tussen deze linde en de oude paardenkastanje staat een tamme kastanje", zo wijst Bielars vanaf de Dorpsstraat richting de kerk.

Landelijk Register
De karakteristieke boom die nu gekapt is stond ook al jarenlang in het Landelijk Register van Monumentale Bomen, Het is één van de 140 solitaire bomen of groepen bomen in de gemeente Bronckhorst die deze landelijke status hebben. Om daarvoor in aanmerking te komen moet de boom niet alleen minimaal tachtig jaar oud zijn, maar ook bijzonder op het gebied van soort, locatie, beeldbepalendheid voor de omgeving of anderszins opvallend.

De witte paardenkastanje dateerde uit de periode 1750-1800. Tot circa 2006 was de conditie van de boom nog goed. Vier jaar geleden werd hij bij een controle als 'matig' bestempeld. De stamomtrek was weliswaar nog wat gegroeid tot 410 centimeter (op 1.30 meter hoogte), maar de boom ging toen in hoogte al wat inleveren. De laatste twee jaar ging de kastanjeboom zienderogen achteruit. De ankers in de boom waren afgelopen najaar nog vernieuwd om de twee forse stammen bij elkaar te houden. De paardenkastanje vormde vanaf het begin tot twee jaar geleden het logo van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Bomenbelang werd opgericht in 1997. Aanvankelijk stonden voor de kerk twee kastanjes. De eerste is gekapt in 1946. Rond de kerk hebben altijd veel oude bomen gestaan. Tijdens de reconstructie van het centrum verdwenen de laatste kastanjebomen aan de kant van de Dorpsstraat.

De Kraanvogel creëert strand op schoolplein

Er wordt volop met zand en water gespeeld. Foto: PR

KRANENBURG - Op De Kraanvogel is de zomervakantie dit jaar al twee weken eerder begonnen: dagelijks gaan vele kinderen naar het strand dat op het schoolplein gecreëerd is.

De kleuters leren en maken werkjes over het strand en op het grasveld naast de school is een groot dekzeil neergelegd. Het zand wordt steeds met volle emmers uit de zandbak gehaald. De tuinslang wordt aangesloten op de buitenkraan en ook de pomp op het plein maakt overuren. Enthousiast wordt er door de peuters, kleuters en andere kinderen gegraven, dijken en dammen gebouwd en steeds weer verstevigd. Zandkastelen verrijzen en ook liggen een aantal kinderen heerlijk in het water. Niet alleen de rugzak gaat mee naar school,ook de strandtas met handdoek en zwemkleding hangt aan de kapstok bij de kleuters.

"Juf, het lijkt hier wel Frankrijk, zullen we ook nog een tentje opzetten?".

De VakantieBieb

REGIO - Van 1 juli tot en met 31 augustus is de VakantieBieb weer open, hét zomercadeautje van de Bibliotheek. Deze biedt meer dan 30 e-books voor het hele gezin op smartphone of tablet, ook voor wie geen lid is van de bibliotheek.

Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. Dit initiatief van de Bibliotheek is om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen. Sinds de start in 2013 hebben ruim 762.000 mensen de VakantieBieb-app gedownload.

Er zijn ruim 30 e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar en een mooie lijst avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books in diverse leeftijdsklassen. Voor volwassenen is ruime keuze uit romans of spannende en informatieve e-books. Jeugd en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie).

De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.

Kennismaken met Vordense stichting Every boy & girl

Breien, haken en naaien voor kinderen in arme landen

VORDEN - "Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping." Onder dit motto heeft Marjan Koffeman (58) uit Vorden begin dit jaar de Stichting Every boy & girl opgericht. Zoals vorige week in Contact vermeld komt de opbrengst van de statiegeldactie van Albert Heijn Vorden de gehele maand juli ten goede aan deze stichting.

Door Jan Hendriksen

Het concept van Every boy & girl kwam begin dit jaar uit de koker van Marjan Koffeman. Nadat ze eerst contact had gehad met Stichting Little dresses for Africa, besloot Marjan om samen met Annerieke Overvelde uit Vorden en Mayke Dijkman uit Apeldoorn een eigen stichting op te richten, omdat Little dresses for Africa zich specifiek bezighield met het naaien van jurkjes voor meisjes in Afrika.

"Dat vond ik te eenzijdig. Onze vrijwilligers maken bijvoorbeeld ook rugtasjes en knuffels en voor kinderen in koude landen worden sjaals, mutsen, sokken, truien en dekentjes gebreid en gehaakt. Onze stichting heeft dus een veel breder karakter," aldus de Vordense. Het uitgangspunt van Stichting Every boy & girl is een win-win situatie: de vrijwilligers in de Achterhoek die het leuk vinden om te handwerken, doen dit voor de allerarmste kinderen, waar ook ter wereld. "Sommigen vinden het leuk om vanuit huis te handwerken en anderen vinden het gezellig om regelmatig met een groepje bij elkaar te komen. Er hoeven geen targets te worden gehaald, iedereen handwerkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Hierdoor is het project laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk" zo verklaart Marjan. Er zijn momenteel in groepsverband diverse bewoners van de IJsselflat in Zutphen, Stichting Ouderen in Steenderen en van het Siza in Zutphen actief.

Onderzoeksfase
Om te kijken of het daadwerkelijk zinvol zou zijn om Every boy & girl op te richten, heeft Marjan sinds het najaar van 2017 intensief onderzoek gedaan. Zo zette ze een vacature uit bij vrijwilligersvacaturebanken, plaatste een oproep op Facebook en stuurde ze brieven aan alle handwerkwinkels in de omgeving. Hierop kwamen diverse reacties. Met iedereen die zich aanmeldde maakte zij persoonlijk kennis. Tijdens de onderzoeksfase kwamen er al zoveel enthousiaste activiteiten op gang, dat alleen maar geconcludeerd kon worden dat de stichting zeer zeker in een behoefte zou voorzien en daarom werd Stichting Every boy & girl op Valentijnsdag (14 februari) officieel opgericht.

De vrijwilligers
Omdat Every boy & girl de win-win situatie hoog in het vaandel heeft staan, is er evenveel aandacht voor de vrijwilligers als voor de kinderen. Met de vrijwilligers en een brede groep geïnteresseerden wordt contact onderhouden door middel van een maandelijkse nieuwsbrief, de website en Facebook. Ontvangen donaties stof en wol worden weer uitgedeeld aan de vrijwilligers en alle gemaakte producten worden persoonlijk bij de mensen opgehaald.

Inventarisatie projecten
Om te kijken of een buitenlands project geschikt is, wordt vooraf contact gelegd met een contactpersoon van het project. Marjan: "We inventariseren eerst in welke omstandigheden de kinderen verkeren en aan welke dingen ze behoefte hebben; dit wordt weer doorgegeven aan de vrijwilligers. Zo wordt direct ingespeeld op de hulpvraag. Na ontvangst van de artikelen stuurt de contactpersoon van het project ons foto's en wordt er gezorgd voor een terugkoppeling." Op dit moment draagt Every boy & girl bij aan kinderprojecten in Kaapstad en Ghana. Het transport vindt plaats via twee senior-pursers van de KLM. Ook is er contact gelegd met de familie Oldenboom van Stichting Dominika in Gaanderen, die prachtig werk doen voor de allerarmsten in Hongarije.

Plannen voor de toekomst
Het enthousiaste team van Every boy & girl zit boordevol plannen. Na de zomervakantie wordt er een start gemaakt met het project 'Ouderen leren schoolkinderen breien en haken'. De basisbeginselen van het handwerken worden namelijk op de meeste scholen niet meer geleerd. Marjan: "Door ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen kunnen generaties op een gezellige manier van elkaar leren." Daarnaast is het de bedoeling dat er nieuwe handwerkgroepjes opgestart worden. Ook wordt er op dit moment hard gewerkt aan het openen van een webwinkel, waar trendy artikelen van stof en wol verkocht gaan worden.

Lijkt het u leuk om te handwerken voor Every boy & girl, of heeft u wol/katoenen stof over, of weet u een geschikt kinderproject? Stuur dan een berichtje naar per mail. Meer informatie is te vinden op de website.

Rondleiding begraafplaats Vorden

VORDEN - Wil je wel eens een kijkje nemen op de begraafplaats in Vorden? Dat kan op 15 juli, van 11.00 uur tot ongeveer 12.30 uur, houdt beheerder Theo Janssen een rondleiding op deze begraafplaats. Tijdens de rondleiding vertelt hij enthousiast over de geschiedenis van de begraafplaats, begraven en asbestemming. Diverse praktische zaken zoals onderhoud begraafplaatsen, verlengen van grafrechten, speciale wensen en tarieven komen daarbij aan bod. Hij loopt ook langs de nieuwe urnentuin met handgemaakte keramische monumenten in de vorm van een tulp, klaproos en traan. Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig.

'Het is een mooie traditie dat evenementen als deze georganiseerd blijven'

Onder toeziend oog van twee zeemeerminnen opende wethoduer Willem Buunk (r) het Oranjefeest Medlertol. Foto: Jan Hendriksen,

MEDLER - "Groot of klein. Het is belangrijk en een mooie traditie dat evenementen als deze georganiseerd blijven. Ook in de toekomst. Het is goed voor de saamhorigheid in een buurtschap als deze." Met deze woorden verwelkomde en opende de kersverse wethouder van de gemeente Bronckhorst Willem Buunk (VVD) zaterdagmiddag op de parkeerplaats van café-restaurant 't Wapen van 't Medler de 93ste editie van het Oranjefeest Medlertol.

Door Jan Hendriksen

Harmonie Vorden trok vanaf de parkeerplaats van Touwtrekvereniging Vorden, met in haar kielzog een kleine kinderoptocht en het bestuur en de leden van de 'Feestcommissie' van Stichting Oranjefeest Medlertol, naar 't Wapen van 't Medler. Daar complimenteerde Willem Buunk de vijf deelnemende kindergroepen op hun creatieve deelname aan de optocht. "Die kun je stuk voor stuk in de categorieën vrolijkheid, innovatief, sportief, openbare orde en veiligheid en algemene schoonheid indelen." Aansluitend vonden de kinder- en volksspelen zoals onder meer het bierpulschuiven, blikschieten, korfbalgooien, doeltrappen, pijltjes gooien, lepeltjes schieten, jeugdvogelschieten en het varkensbaanschieten plaats.

Winnaar bij de jeugd tijdens De vrienden van Medler Live werd de vijfjarige Unathi Groot Nuelend onder begeleiding van Anna Otten met het 'Vliegerlied'. Foto: PR.
Oranjefeest Medlertol ging vrijdagmorgen op het complex van Touwtrekvereniging Vorden van start met een spelletjesmorgen voor de leerlingen van basisschool De Kraanvogel uit Kranenburg. Foto: Jan Hendriksen.

Oranjefeest Medlertol ging vrijdagmorgen op het complex van Touwtrekvereniging Vorden van start met een spelletjesmorgen voor de leerlingen van basisschool De Kraanvogel uit Kranenburg. Als afsluiting werd bij zaal 't Wapen van t Medler gezamenlijk een broodje gegeten en konden de kinderen uit de lagere groepen een rondje in de draaimolen maken.

Vrijdagavond vond de elfde editie van 'De Vrienden van Medler Live' plaats. De avond werd ingevuld met verschillende acts zowel door kinderen (6) als volwassenen (8). Winnaar bij de jeugd werd de vijfjarige Unathi Groot Nuelend onder begeleiding van Anna Otten met het 'Vliegerlied'. Quincy Bobbink en Anna Otten wonnen met het nummer 'You're the one that I Want' van Grease de 'playbackwedstrijd' bij de volwassenen.

Bert Berenpas nieuwe koning van Medlertol

Zaterdagavond vond het traditionele vogelschieten plaats waar Minie Meijerink haar titel van 2017 verdedigde. Zij werd van de kroon 'geschoten' door Bert Berenpas die in de derde ronde na 141 schoten de laatste houten resten van de vogel naar beneden wist te halen. Berenpas werd tot nieuwe koning van 'Medlertol' gekroond. Aan het vogelschieten namen 63 schutters deel. De Sleppers uit Ruurlo zorgde zaterdagavond voor de muzikale inbreng.

Uitslagen volks- en kinderspelen
Vogelschieten: Romp: Bert Berenpas (Koning); Kop: Edward Goossens; Linker vleugel: Herbert Hulstijn; Rechter vleugel: Wilma Jolink; Staart: Bert Fokkink. Jeugd vogelschieten: Romp: Mark Ribbers (Jeugdkoning); Kop: Kimberly Weenk; Linker vleugel: Vera Berenpas; Rechter vleugel: Sven Bultman; Staart: Dani Lebbink. Lepeltjes Schieten: 1. Bert Fokkink; 2. Jan Gotink; 3. Reinier Groot Nuelend. Varkensbaan (Varkens schieten): 1. Henk Meijerink; 2. Niels Groot Jebbink; 3. Jan Gotink. Bierpulschuiven: 1. Gerrit Nijenhuis; 2. Herbert Wenneker; 3. André Klein Geltink. Blikschieten (luchtkanon): 1. Harm Boersbroek; 2. Herbert Wenneker; 3. Mark Ribbers. Korfbalgooien: 1. Jan Hendriksen; 2. Jan Gotink; 3. Reinier Groot Nuelend. Pijltjes gooien: 1. Anneke Eelderink; 2. Jan Hendriksen; 3. Gerrie Enzerink. Doeltrappen: 1. Reinier Hendriksen 2. André Klein Geltink; 3. Bob Keurentjes. Kinderspelen: Peuters: 1. Unathi Groot Nuelend. Groep 1 en 2: 1. Bernd Groot Jebbink; 2. Imke Groot Jebbink; 3. Nicole Kibala. Groep 3 en 4: 1. Demy Bultman; 2. Thijmen Groot Jebbink; 3. Aniek Wolterink. Groep 5: 1. Yora van Ark; 2. Rick Berenpas; 3. Lotte Wiggers. Groep 6: 1. Gilian Dostal; 2. Luuk Arfman; 3. Kimberly Weenk. Groep 7: 1. Sanne Papen; 2. Vera Berenpas; 3. Simon Kibala. Groep 8: 1. Danique Klaassen; 2. Lieke Meijerink; 3. Sven Bultman.

Van Monuta naar 'Old Vorden huus'

VORDEN - Maandagmiddag 2 juli werden de handtekeningen gezet bij notaris Hulleman waarmee de koop van het voormalige Monutagebouw door de Oudheidkundige vereniging 'Oud Vorden' een feit werd. Een groep vrijwilligers/leden gaat de komende weken alle materialen verhuizen. Binnenkort volgt nog een open dag. Van de bestaande archiefruimte in De Voorde wordt per 1 augustus a.s. afscheid genomen. De Protestantse gemeente Vorden kan dan weer over die ruimte beschikken.

Na een lange voorbereidingstijd lukte het Oud Vorden om een fraai onderkomen voor haar archief en bijeenkomsten te vinden, wat tevens als expositieruimte kan dienen. De komende weken wordt aan de inrichting gewerkt zodat er een aantrekkelijk en overzichtelijk geheel gaat ontstaan, waar de Vordense historie op verschillende manieren kan worden getoond.

Na enige tijd geleden een 'bestemmingslegaat' ontvangen te hebben, werd via een crowdfundactie het benodigde startkapitaal bijeengekregen, bestaand uit leningen en schenkingen. Ook kreeg de vereniging een prachtig bedrag van ideële kringloopwinkel 'De Werf' voor de inrichting van het geheel. Via de actie 'Hart voor de Achterhoek' van de Rabobank heeft de vereniging ruim 1230 euro ontvangen. Hiervan kan, ter vervanging van de oude beamer, een nieuw apparaat aangeschaft worden voor presentaties. Oud Vorden bedankt dan ook nadrukkelijk iedereen voor het stemmen.

Actie Welkoop
En er staat nog een nieuwe actie voor de deur: de Welkoop houdt in augustus een sponsoractie. Van alle bestedingen waarvan de kassabonnen in een bus gedaan worden, stelt de Welkoop een percentage aan Oud Vorden ter beschikking voor de inrichting.

Jong Gelre zoekt enthousiaste podiumtalenten voor de Revue 2018

VORDEN/WARNSVELD - In Vorden, Warnsveld en omstreken staat de revue van Jong Gelre bekend om een enthousiaste groep jongeren met uiteenlopende talenten die zang, dans en toneel in één geheel weten te verpakken. De revue wordt sinds het begin van deze eeuw jaarlijks opgevoerd. De revue wordt dit jaar opgevoerd op zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november, wederom in de grote zaal van Het Kulturhus (voorheen Het Dorpscentrum) in Vorden.

Momenteel wordt er volop geschreven aan de revue, deze is in de zomer klaar. De revuecommissie zorgt ondertussen voor de randzaken. In september komt echt alles rondom de revue in beweging. Toneelspelers, zangers, muzikanten en danseressen beginnen met repeteren en de decorbouwers vervaardigen het decor. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en kunnen wij in november met gepaste trots de bezoekers verwelkomen bij de revue.

Voor het opvoeren van een revue zijn mensen op de planken uiteraard essentieel. Voor een groot deel kan de commissie putten uit jongeren die eerder hebben meegedaan, maar zij verwelkomt ook graag nieuwe deelnemers. Wie meedoet aan de revue is eens per week aanwezig bij de repetities. De enthousiaste deelnemers doen hiermee nieuwe contacten op in een gezellige groep en zij ontwikkelen daarnaast verschillende vaardigheden. Ook andere activiteiten van Jong Gelre zijn de moeite waard om aan deel te nemen.

Aanmelden
Wie enthousiast is geworden en in de leeftijd van 16 tot 30 jaar, kan zich vanaf nu aanmelden om mee te doen met de revue van Jong Gelre. Aanmelden kan voor zang, dans en toneel. Ook wie niet op de planken wil staan, maar graag 'achter de schermen' (bijvoorbeeld bij decor, grime of kleding) wat wil betekenen, wordt uitgenodigd om aan te melden. Opgeven kan tot medio augustus. Ook deelnemers uit voorgaande jaren dienen zich opnieuw op te geven.
Stuur voor opgave of nadere informatie over de revue een e-mail naar revuejg@gmail.com. Geef bij aanmelding aan of er belangstelling is voor zang, dans, toneel of iets anders. Verder ook graag leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer vermelden. Zie ook de pagina op facebook.

Een reis door de Nederlandse geschiedenis

Foto; Achterhoekfoto/Paul Harmelink.

VORDEN - Een reis door de Nederlandse geschiedenis. Dat bood de derde editie van het Historisch Festijn afgelopen weekeinde in Vorden bij uitstek. Beginnend in de periode ver voor het begin van onze jaartelling en eindigend in de twintigste eeuw. Uitgebeeld in verschillende kampementen van enkele tientallen levende geschiedenisgroepen uit binnen- en buitenland. Daarnaast kon het publiek zich vergapen aan allerlei demonstraties variërend van militaire uitbeeldingen (marcherende Romeinen, stoutmoedige ridders en stoere soldaten) tot aan ambachtslieden die hun handen het werk lieten doen en natuurlijk de veldslagen die op een van de evenemententerreinen plaatsvonden. Een festijn dat met Kasteel Vorden op de achtergrond in een prachtige en unieke entourage plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

Foto: Achterhoekfoto/Paul Harmelink.
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Bij binnenkomst op het terrein werden de bezoekers zondagmorgen vriendelijk begroet door een drietal Belgische 'rijkswachten' uit Antwerpen en omgeving. Een van de talloze groepen die deelnamen aan het festijn waren de Hospitaalridders die een kruistocht maakten. De groep gaat terug naar het jaar onzes Heeren 1248. De groep Hospitaalridders startte vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in Zuid/Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een re-enactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Het kamp en de klederdracht werden zo historisch mogelijk neergezet. Deze krijgsmonniken gaven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Door middel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren. Op het kampement zelf werd er historisch gekookt en gegeten en werden er ook ambachten uit deze tijd beoefend.

Geen open vuur wegens droogte
Hoewel? Er werd afgelopen weekeinde niet op een open vuur gekookt. Want dat had de organisatie van Cranenburgh Events in verband met de heersende droogte alle 65 levende geschiedenisgroepen uit zeven Europese landen verboden. "Dat hadden we voordat de gemeente Bronckhorst en het Geldersch Landschap met deze eis zouden komen al in samenspraak met beide partijen besloten", zo liet Menno Brouwers namens Cranenburgh Events weten.
Opvallend was dat naast de veldslagen van de woeste Vikingen en de demonstraties van de Tachtigjarige Oorlog, de Napoleontische en middeleeuwse veldslagen en de demonstraties van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, op het slagveld dit jaar ook opvallend veel 'rijdend' materieel te zien was uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Nieuw was ook de muzikale programmering op zaterdagavond, Zondag werd de derde editie afgesloten met een Multi Period Battle' op het slagveld waaraan een groot aantal groepen deelnamen.

Zondag trok meeste bezoekers
Viel de publieke belangstelling zaterdag wat tegen. Zondag vonden vooral gezinnen met kinderen de weg naar het 'geschiedenisterrein'. Een van de kinderen liet weten dat de 'geschiedenislessen' die hij had aangehoord veel interessanter waren dan de geschiedenislessen die hij van zijn geschiedenisleraar op school kreeg. Organisator Menno Brouwers kon zondagavond niet precies aangeven hoeveel bezoekers het festijn afgelopen weekeinde had getrokken. "Maar we evenaren het aantal van vorig jaar. We gaan eerst alles opruimen, uitrusten en nagenieten van het 'zonovergoten' evenement. En bekijken of we volgend jaar terugkomen naar Vorden. Dat maken we op korte termijn bekend nadat we alles geëvalueerd hebben."

Muziekprogramma De Rotonde tijdens Zomerfeesten

VORDEN - Donderdag 19 juli zal dj Rob Toonen in samenwerking Met Mike van Doorn de muzikale aftrap van de Zomerfeesten Vorden verzorgen Grand bistro de Rotonde. Verder wordt deze avond een reischeque van GoGotours ter waarde van 250 euro verloot. Op vrijdagavond vanaf 21.00 uur vindt de tweede editie van Beugelrock plaats. Een feestavond met muziek van Opschaakl'n!, Strike én een lokale DJ, beugelflessen bier, een stuk vlees aan het spit en voor de liefhebbers een sigarenlounge. Zaterdag 21 juli verzorgen Barry Paf en Menno de Boer van Radio 538 de muziek, waarbij het publiek bepaald welke nummers/stijl wordt gedraaid.

Strike trapt de avond af. Een band met heerlijke rock 'n roll inslag, afgemaakt met een rockabilly sausje. Strike bestaat uit de bandleden: Robert Wagenvoort, René Groot Wassink, Renske Zenhorst en Bert Radstake. De tweede band die zijn opwachting maakt is Opschaakl'n, een band ontstaan in 2016 en die hard aan de weg timmert. Nummers van Normaal, de Bökkers en Jovink worden afgewisseld met fris eigen werk. Waaronder de single Köttel Dwars, waarmee ze al een aantal radiozenders hebben gehaald. De band bestaat uit de heren Ruben Smits, Edgar Ooijman, Mark Willems, Rob Wiersma en Winand Jansen. De avond wordt afgesloten door een lokale DJ, die de aanwezigen nog zal vermaken tot in de nacht, zelfs met mogelijkheid om eigen muziekkeuzes te maken in de Silent Disco hoek.

Na twee jaar Gerard Ekdom en Michiel Veenstra zullen nu op zaterdag Barry Paf en Menno de Boer de muziek voor hun rekening nemen met 'radioraven'. Een interactief concept waarbij het publiek meebeslist over de muziek en iedere 15 minuten een andere stijl wordt gedraaid afhankelijk van de keuze van het publiek. Wordt het 90's classics of een kwartiertje hakken? Boven geven de dj's hun eigen twist eraan.

Column

De Avonden

De boekwinkel in Hengelo gaat sluiten. Alweer, want deze zit er pas een jaar of drie. Ik kwam er af en toe. Soms kocht ik er een boek. Ook kocht ik er eens kladblokjes, toen die bij de winkelketen met de grote blauwe letters – waar je er voor hetzelfde geld drie keer zoveel kunt kopen – uitverkocht waren.

Ik lees op Facebook van de sluiting. Er staat iets bij over flinke kortingen. Ik besluit een kijkje te nemen. De meest populaire boeken van het moment zijn al uitverkocht. Toch vind ik nog twee romans die door de keuring komen. Ook stuit ik op een exemplaar van De Avonden van Gerard Reve.

Dat boek ken ik. Het stond op mijn boekenlijst op de middelbare school. Voor het gros op die lijst kwam ik niet verder dan scholieren.com, maar De Avonden was een uitzondering. Ik had er van klasgenoten zoveel slechte verhalen over gehoord dat mijn interesse was gewekt. Dat boek moest ik lezen.

De kritiek was dat er in De Avonden helemaal niets gebeurt. Dat klopt. In De Avonden gebeurt ook helemaal niets. Dat is juist het krachtige van dat boek. Gerard Reve beschrijft de naoorlogse jaren waarin er nou eenmaal niet veel te beleven was. Schrijven over vrijwel niets, dat is kunst.

Wie die kunst ook beheerst, is Marcel van Roosmalen. U kunt hem kennen van Voetbal Inside – dat programma dat soms over voetbal gaat – waar hij geregeld op eigenzinnige wijze vertelt over bijvoorbeeld een wedstrijd waar hij heeft zitten koukleumen op de tribune, dat het verschrikkelijk was en dat hij hoopt zoiets nooit meer mee te maken.

Via bol.com kocht ik onlangs een boek van Van Roosmalen. Het is een bundeling van reportages. De eerste is een tiendelige serie die zich afspeelt in Betondorp, de Amsterdamse wijk waar Johan Cruijff opgroeide. Van Roosmalen woonde daar een tijdje en kwam er geregeld in een café dat De Avonden heette.

Naast Cruijff groeide namelijk ook Gerard Reve op in Betondorp. De huidige bewoners van de wijk blijken niet te behoren tot de grootste fans van zijn werk. Zeker niet de vaste bezoekers in het café dat naar zijn meesterwerk is vernoemd. Wanneer het over De Avonden gaat, spreken zij over 'dat kutboek'.

Ik moet erom lachen. Tegelijkertijd vind ik het bijzonder dat boek A zo'n prominente rol speelt in boek B en dat ik even later met boek A in de handen sta in de winkel waar ik ook boek B had kunnen kopen. Nu gaat die winkel sluiten, mede omdat ik en vele anderen met mij voor het gemak van de bezorgbusjes kozen.

Ik heb De Avonden – er was nog maar één exemplaar – in de winkel laten staan. Misschien ga ik één dezer dagen terug in de hoop dat het er nog is. Dan koop ik het. Om iets van schuldgevoel af te kopen, maar ook omdat het passend is. Als er hier straks enkel een leeg pand rest, heb ik als aandenken een boek waarin helemaal niets gebeurt.


Vakwinst voor Barry Wassink en Ab Vruggink

VORDEN - Op woensdagavond 4 juli is de tweede onderlinge wedstrijd van HSV De Snoekbaars Vorden gevist met de vaste stok in de Oude Berkel te Borculo. Er kwamen tien vissers naar de waterkant, de omstandigheden waren uitstekend, temperatuur was prima en er stond een klein beetje wind.

Er werd in twee vakken gevist, naast kleine vis werden ook mooie maatse voorns, brasems en enkele zeelten gevangen. De grotere vissen werden voornamelijk in vak A gevangen. Barry Wassink wist dan ook met twee zeelten en een aantal mooie voorns beslag te leggen op de vakwinst in vak A. Ab Vruggink wist ook een mooie zeelt te haken wat hem uiteindelijk hielp aan de zege in vak B. Totaal werd er 14600 gram gevangen.

Uitslag: Vak A: Barry Wassink 3670 gram, Jan Groot Jebbink (Vorden) 2480 gram, Wim Bulten 2070 gram. Vak B: Ab Vruggink 1880 gram, Freddy Cornelissen 1660 gram, Wim Vreeman 1140 gram.

Volgende wedstrijd is een wedstrijd vrije hengelkeus en deze wordt gevist op zaterdag 14 juli in de IJssel (Veerpont Bronckhorst).

Opbrengst collecte Maag Lever Darm Stichting

VORDEN - In de week van 18 t/m 23 juni 2018 vond de collecte van de Maag Lever Darm Stichting plaats. De collecte van de MLDS heeft in Vorden 2276,59 euro opgebracht. Alle gevers en collectanten hartelijk dank.

Hedendaagse kunst in de Dorpskerk

Werk van Annie Elissen. Foto: PR

VORDEN - Van 9 t/m 15 juli 2018 exposeren Annie Elissen (schilderijen, objecten en porselein), Dagmar Schneider (beelden) en Jolly Berfelo (sieraden) hun kunst in de Dorpskerk van Vorden. De kerk is de hele week geopend van 11.00 tot 16.45 uur en op zondag vanaf 12.30 uur in verband met kerkdienst.

Annie Elissen: De kippen en koeien. Daar is zij van bekend. "Het mooie van het alledaagse met een vleugje fantasie. Het laten ontstaan/combineren van, waardoor er iets nieuws ontstaat waar je blij van wordt, meestal kleurrijk." Zij werkt veelal met acryl. Niet alleen op het vlakke doek maar ook objecten, lampen, porselein en meubels krijgen soms een geheel nieuw jasje.

Voor Dagmar Schneider is beeldhouwen een proces van zichtbaar maken wat er is: weghalen/loslaten, diepgang/voelen, gladmaken/verzachten en oppoetsen/ralen. "Het blijft bijzonder om met een zo natuurlijk en oud materiaal te mogen werken." zo vertelt ze. Elke steen vraagt om zijn eigen bewerkingstechniek. Zij heeft in de loop der tijd veel respect gekregen voor de steen.

Beeld olifant van Dagmar Schneider. Foto: PR
Sieraden van Jolly Berfelo. Foto: PR

Jolly Berfelo ontwerpt en maakt sieraden van verschillende materialen zoals halfedelstenen, parelmoer, lavasteen, glas en fossiele stenen in combinatie met o.a. zilver- en bronskleurige metalen. Zij laat zich al doende inspireren door de natuur en haar oude organische vormen. Haar uitgangspunt is dat sieraden bij mensen moeten passen en zo kunnen bijdragen aan iemands uitstraling.

Buurtbewoners voorkomen megastal door boerenerf zelf te kopen

De bij Polweg 6 behorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Foto: Laurence Delderfield

VORDEN - De Polweg 6 in Wichmond is vrijdag 6 juli verkocht aan buurtbewoners. De plannen om op die plek megastallen te bouwen zijn daarmee definitief van de baan. Buurtbewoners verzetten zich eerder al tegen de plannen voor een megastal en kwamen samen met Natuurmonumenten in actie. Na een onderhandelingstraject kopen de buurtbewoners nu de locatie, die een woonbestemming krijgt.

''Het is uniek dat het initiatief van een actiegroep uitmondt in een overeenkomst die het landschap veilig stelt. Het is geweldig dat de buren dit voor elkaar hebben gekregen," licht Luc Berris van Natuurmonumenten trots toe. "Wij voelen ons hierdoor enorm gesteund bij onze inzet voor het behoud van een prachtige Graafschap." De discussie rondom de locatie begon in 2015, toen de plannen voor de megastal bekend werden. De bijbehorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het ligt in een cultuurlandschap met authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers. Natuurmonumenten vindt dat de beoogde megastal hier niet past en startte een petitie om ook burgers hierin een stem te geven. De petitie werd 7.000 keer ondertekend.

Streekconferentie leidt tot aankoop
Natuurmonumenten organiseerde vervolgens een streekconferentie om met de burgers in gesprek te gaan en te horen wat zij belangrijk vinden voor het landschap. Het was al snel duidelijk dat de omwonenden de bouw van een megastal absoluut niet zagen zitten. Naar aanleiding van de petitie en de conferentie besloot de gemeenteraad van Bronckhorst om voorlopig niet mee te werken aan de bouw van het megastallencomplex. Natuurmonumenten werkte met de bewoners verder aan een toekomstplan voor de locatie.

Andere bestemming
Intensief overleg tussen omwonenden en Dutch Dairy Genetics, de eigenaar van de beoogde grond voor het stallencomplex, leidde eind 2017 tot een overeenkomst: omwonenden zouden de locatie opkopen. Vrijdag 6 juli werd de koopakte getekend. De bestemming van Polweg 6 verandert nu van een agrarische naar een woonbestemming. Bijbehorende percelen met bos worden aangekocht door Natuurmonumenten. De provincie koopt de overige percelen – landbouwgronden, deze zullen de komende tijd worden ingebracht in een kavelruil.

Kasteel Hackfort is aan verbouwing toe

VORDEN - Een grondige verbouwing is altijd een aardige klus. Dit geldt al helemaal als het om een kasteel gaat. Kasteel Hackfort, van het gelijknamige landgoed, is hard aan renovatie en verbouwing toe. Het sanitair en de keukens dateren uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Enkele plafonds beginnen op plekken door te hangen. Schilderwerk moet worden aangepakt en houtwerk worden hersteld. Medio 2019 opent het kasteel de deuren voor vakantiegasten en bijzondere bijeenkomsten. Eigenaar Natuurmonumenten meent hiermee een mooie, nieuwe invulling aan het kasteel te geven, waarbij het door een grotere groep bezoekers beleefd kan worden.

"Het historische karakter van het kasteel gaan we meer benadrukken. Het is bekend dat het kasteel de laatste 150 jaar sober is onderhouden. Onderzoek naar onder andere kleurstellingen op hout en schilderwerk tonen aan dat Hackfort andere tijden heeft gekend", vertelt projectleider Anne Krins van Natuurmonumenten.

De huidige woonappartementen worden verbouwd tot vakantieappartementen die vanaf medio 2019 verhuurd zullen worden door Buitenleven Vakanties. Hierbij wordt rekening gehouden met de eisen en wensen van deze tijd. Tegelijkertijd schenken we veel aandacht aan historisch herstel en zullen zoveel mogelijk oude kenmerken weer in ere worden hersteld. Ook wordt het kasteel toegankelijker gemaakt voor minder validen. Voor deze klus werkt Natuurmonumenten samen met restauratie architect Harriën van Dijk van Verlaan & Bouwstra. Dijkhof Bouw uit Klarenbeek is als aannemer gekozen om deze klus te klaren. De verbouw start deze zomer en duurt tot medio 2019.

De grote 'Van Westerholtzaal' en het souterrain worden opgeknapt en blijven behouden voor ontvangsten, concerten en andere culturele activiteiten, zoals trouwerijen, wijnproeverijen en presentaties. De exploitatie hiervan ligt grotendeels bij de Keuken van Hackfort. Het souterrain gaat Natuurmonumenten tevens gebruiken om meer te vertellen over het landgoed en het kenmerkende omringende landschap.

Tegelijk met de verbouw van het kasteel, zorgt Natuurmonumenten voor een oplossing voor het parkeren. Landgoed Hackfort is een geliefde wandelomgeving. Steeds vaker blijkt de huidige parkeerplaats te klein en moeten mensen de auto in de berm parkeren. Aannemer Gebra is gestart met de aanleg van de nieuwe parkeerplaats, schuin achter Baakseweg 2 gelegen. Met deze parkeerplaats hoopt Natuurmonumenten dat vervelende situaties van parkeren langs de Baakseweg tot het verleden behoren. Bovendien ligt deze dichterbij de horeca en is beter bereikbaar. De nieuwe parkeerplaats is na de zomer klaar voor gebruik.

Zomeravondconcert Harmonie Vorden

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

VORDEN - Op donderdag 12 juli wordt om 19.30 door Harmonie Vorden het muzikale seizoen afgesloten met het Zomeravondconcert op het Kerkplein voor Grand Bistro de Rotonde. De leden van de Harmonie willen iedereen graag in een vakantiestemming brengen en nemen het publiek daarom mee op een zomerse reis.

Van de Copacabana, naar Mexico, Amerika en Spanje en met vele bekende melodieën. De Harmonie hoopt op een zonovergoten avond, maar als het weer niet gunstig is vindt het concert plaats in de Dorpskerk.

Zomerbloei tijdens open dagen De Wiersse

VORDEN – De tuinen van landgoed de Wiersse zijn tijdens de open tuinen dagen, op de zondagen 15 en 22 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Ingebed in het Achterhoekse coulisselandschap bevinden zich de tuinen van De Wiersse. Tijdens de open dagen in juli kunnen bezoekers deze zestien hectare tuinen in volle zomerse glorie bewonderen. De rozen in de formele buxusparterre staan volop in bloei. In het hooiland ontdekt men de mooiste vlinders en bijen terwijl in de moestuin een rijkdom van bloeiende kweekplanten het oogsten van groenten afwisselt.
Op de open dagen worden lichte maaltijden geserveerd. Entree: 6,50 euro per persoon, kinderen tot zestien jaar gratis. Er kan alleen contant worden betaald. Honden worden niet toegelaten. Parkeren gratis.

Vijfde wedstrijd jeugd HSV De Snoekbaars

VORDEN - Op dinsdagavond 3 juli 2018 hebben de jeugdleden van HSV De Snoekbaars hun 5e wedstrijd gevist. Deze wedstrijd werd gevist in het prachtige viswater de Oude Berkel in Borculo. Er hadden zich dit keer 10 vissers gemeld. Het weer was prachtig. Er werd deze avond redelijk vis gevangen, helaas kon niet iedere deelnemer vis aanbieden om te wegen. 10 vissers vingen in totaal 61 vissen met een totaal gewicht van 6790 gram.

Uitslag Categorie 6 t/m 11 jaar
1. Ramon Weide: 10 stuks, 940 gram, totaal 300 punten.
2. Jelmer van Zeeburg: 7 stuks, 820 gram, totaal 296 punten.
3. Sophie van Zeeburg: 7 stuks, 670 gram, totaal 292 punten.

Uitslag Categorie 12 t/m 16 jaar
1. Tomas Oonk: 19 stuks, 1060 gram, totaal 300 punten.
2. Sven Plant: 7 stuks, 760 gram, totaal 296 punten.
3. Jari Janssen: 2 stuks, 720 gram, totaal 292 punten

De volgende en tevens laatste wedstrijd voor dit seizoen word gevist op dinsdagavond 11 juli, aansluitend is de prijsuitreiking aan het water. Verzamelen om 17.55 uur op het marktplein om vervolgens om 18.00 uur te vertrekken naar het wedstrijdwater.

Hamove lid Steeman wint in België

Victor Steeman wint in België. Foto: Henk Teerink

HENGELO/VORDEN - Op het circuit van Zolder was Victor Steeman snel onderweg in de tweede ronde van het Internationale Deutsche Meisterschaft. (I.D.M.) Steeman, clublid van de Hamove was de snelste in de trainingen en vocht in beide races ook voor de winst. Ondanks dat hij de snelste was in de trainingen mocht hij vanaf plaats vijf vertrekken. Dat kwam omdat men verkeerde banden had gebruikt tijdens de warm-up op zondagmorgen.

In de eerste race werd hij nipt geklopt door landgenoot Dion Otten, maar in de tweede race was Steeman toch het sterkste van allemaal. Hij gaat na vier races aan de leiding in de tussenstand van het Duitse kampioenschap. Victor keerde huiswaarts met een grote overwinningsbeker. Een meegereisde supporter kreeg als dank de fles champagne mee naar huis.

In Misano kwam Hamove-lid Rob Hartog uit in de World Supersport. Na een tegenvallend kwalificatie moest Hartog zich vanaf een drieëntwintigste startplek naar voren zien te werken. Dit lukte uitstekend, want Hartog kwam in de race als dertiende over de finish. Met deze uitslag werd Hartog de winnaar in de FIM Europe Supersport Cup, waarin hij ook aan de leiding gaat in het kampioenschap.
De Nederlander Michael van der Mark scoorde een vierde en tweede plaats in de World Superbike. De winst ging naar drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea.


Mini competitie World Tour Tennis

Van links boven naar rechts onder: Julian, Lotte, Hesse, Jasper, Tobias en Rosa. Foto: PR

VORDEN - De kinderen van VTP hebben de World Tour Tennis erop zitten. Totaal ging het om zes speeldagen, waarbij iedere week op een ander park gespeeld werd. Dit gebeurde op een aangepaste baan met aangepaste ballen.

De jonge tennisspelers hebben mooie punten gemaakt en zich vermaakt met diverse spelletjes. Volgend jaar zijn deze kinderen weer van de partij tijdens de aangepaste competitie.

Zorgen voor toename biodiversiteit

Voor het CDA Bronckhorst zijn de verkiezingen blijkbaar nog niet voorbij of moet ik zeggen dat de nieuwe verkiezingen, weliswaar een beetje vroeg, al weer begonnen zijn. Wat is het geval? Op de politieke pagina vorige week geeft het CDA aan dat de wethouders Blaauw (GBB) en Hofman (GroenLinks) in een interview aangegeven zouden hebben dat er wat gedaan moet worden aan al de zombiegronden in de gemeente.

Een heel negatieve term voor het bestaan van gronden waar alles dood is. Een term bedacht door professor Sippel naar aanleiding van een onderzoek in Duitsland. Wethouder Hofman daarnaar gevraagd, heeft duidelijk aangegeven dat die term noch door Blaauw noch door Hofman in het (telefonisch) interview aan de Gelderlander genoemd zijn.
De journaliste heeft zelf de vrijheid genomen om dit in de kop van het artikel te zetten. Persvrijheid niet waar? Naar aanleiding van vragen van het CDA heeft wethouder Hofman duidelijk gemaakt de term niet genoemd te hebben en uitgesproken dat hij zich, wat ook in het coalitieakkoord staat, zich sterk wil maken voor maatregelen die leiden tot een toename van de biodiversiteit. Daartoe gaat hij en ook de andere leden van het college in gesprek met boeren en hun organisaties.
Het wordt nu tijd dat het CDA ophoudt te framen dat een meerderheid van het college de boeren ervan beschuldigt dat zij gezorgd heeft voor zombiegronden.
Nee, de boodschap is een positieve: gezamenlijk gaan we er voor zorgen dat de biodiversiteit toeneemt: goed voor de natuur, voor de inwoners en niet op de laatste plaats voor de boeren zelf.

Even terug in de tijd tijdens Historisch Festijn

VORDEN - Afgelopen weekend, zaterdag 7 en zondag 8 juli, was het bij kasteel Vorden omgetoverd tot een ware slagveld. Tijdens dit festijn kon men een reis door verschillende tijden maken. Verder waren er bovendien tal van demonstratieS op het slagveld, konden diverse lekkernijen geproefd worden en stond het vol met kraampjes waar van alles verkocht werd, van kleding tot zelfs slaven! tot verkoop van slaven!

Foto's: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Foto: FRANKIE AMMERDORFER

Advertenties nu ook online bij weekblad Contact Bronckhorst-Noord

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Contact Bronckhorst-Noord is dit bijvoorbeeld www.contactnoord.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar zijn onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.

Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.

Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Column

11 juli

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

14 juli

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

Wijnhoeve Elanova

15 juli

Vorden

Expositie 'Licht & Reliëf'

Galerie De Burgerij

17 juli

Vorden

Zomerfeesten in Vorden - 2018

Dorpskerk

18 juli

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

19 juli

Vorden

Zomerfeesten

Dorpsplein Vorden

21 juli

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

Wijnhoeve Elanova

22 juli

Vorden

Expositie 'Licht & Reliëf'

Galerie De Burgerij

Warme Medler Knockout

MEDLER - Jongstleden 30 juni hield de V.A.M.C. de Graafschaprijders de tweede editie van de Medler Knockout in zoals de naam al vermoed het Medler. Een buurtschap waar menig V.A.M.C. lid tot genoegen woont. Ook dit jaar stelde een grondeigenaar zijn grond beschikbaar voor een middagje motorsport. De Vamc is nog steeds afhankelijk van goedwillende eigenaren om hun leden wat te kunnen bieden.

Een kleine dertig leden hadden zich ingeschreven voor deze bijzondere opzet. Eerst met een viertal 2 heats, waarna de knock-out fase volgt. Van lieverlee moeten de laatste rijders afscheid nemen van de wedstrijd. Het was warm, het was stoffig en het was gezellig. Korte maar krachtige heats van drie ronden welke gezien de omstandigheden lang genoeg waren. De toeschouwers hadden er schik van, want hoe goed een rijder ook was, een foutje was gauw gemaakt.
In een korte pauze trapte de grondeigenaar even het cross zijspan aan waarna een jeugdrijder even drie rondjes in de bak mee mocht. Eeuwig respect naar de bakkenisten in de zijspansport is hiermee wel zekergesteld. Maar de tijd drong want de vergunning was maar tot een bepaalde tijd, dus er moest gas worden gegeven.

Zonder brokken werden de heats afgewerkt tot er een drietal overbleef. Thuisrijder Thijs Bulten pakte de overwinning voor Björn Wisman uit de Wildenborch en Mark Wichink Kruit uit Ruurlo. Al met al weer een mooie motorsportmiddag waar velen van hebben genoten. Het volgende evenement zal de jaarlijkse grasbaanrace zijn.

Troubadouce Mees in beeldentuin Galerie De Burgerij

VORDEN - Zaterdagmiddag 14 juli om 17.00 uur treedt troubadouce en singer songwriter Mees op in de beeldentuin van Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11. Op zomertournee strijkt Mees (Merel van Laake) tussen haar vele festivaloptredens door, a.s. zaterdagmiddag voor even in haar 'thuis'-basis Vorden neer. Kom (gratis) luisteren naar haar fijne, sobere, kleine, muzikale liedjes.

Achterhoekse wijngaarden blij met droogte

Silvia Sonderen tussen haar druivenstronken in Wijngaard Schepershof. Foto: Henri Walterbos

'Zo extreem droog hebben we nog nooit meegemaakt'

Door Henri Walterbos

GROENLO/ACHTERHOEK - Achterhoekse wijngaarden zijn erg blij met de droogte. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Sylvia Sonderen van Wijngaard Schepershof in Groenlo bevestigt dat de droogte gunstig is voor haar wijngaard, en hiermee voor het eindproduct. "Eigenlijk is het ieder jaar een apart jaar in Nederland. Elk jaar is anders. Ieder jaar moet je daar als wijnboer op inspelen, maar dit is wel heel extreem. Het begint altijd al in het voorjaar als de druiven uitlopen. We hebben een aantal jaren gehad dat we in mei nog nachtvorst hebben en de hele boel bevriest, dat je nieuwe uitlopers krijgt die dan een tijdje achterlopen. Dan is het de vraag 'worden die druiven wel mooi rijp?'. Dit jaar hebben we een heel mooi voorjaar, geen nachtvorst gehad, druiven lopen voor en het is extreem droog. Zo extreem droog hebben we echter nog nooit meegemaakt."

Minder sap
De extreme droogte maakt het volgens Sonderen dat de trosvorming zeer goed is gegaan en de bessen kleiner blijven. "De hoeveelheid sap is dan ook minder, maar met dit zonnige weer is de suikerproductie wel goed en hoog. Als dit zo doorzet dan krijgen we straks heel geconcentreerd sap en voller van suiker. De smaak zal dan gewoon beter worden, maar," houdt ze een slag om de arm, "het is pas juli en we gaan de druiven pas in september plukken. We zijn dus nog heel afhankelijk van het weer dat nog komen gaat. Als het in augustus nog een week of drie gaat regenen, dan kan het zomaar zijn dat er toch weer heel veel vocht in de druiven zit, en dan ben je terug bij af. Als deze droogte aanhoudt in combinatie met veel zon dan zal de oogst op een vroeger tijdstip zijn, want dan zijn de druiven veel eerder rijp. We lopen nu een paar weken voor, maar we hebben ook een goed najaar nodig. Dit klimaat stelt ons voor een enorme uitdaging. Krijgen wij dezelfde soorten wijnen als andere jaren, want dit hebben we nog nooit meegemaakt. Hartstikke spannend."

Coöperatief Wijngaard Schepershof werkt in de Achterhoek samen in een coöperatief met zeven wijnboeren. "De andere collega's hebben allemaal dezelfde ervaring. We hebben allemaal mooie zandgrond, wat goed vocht doorlatend is. De druif heeft de eigenschap dat ie zelf wel op zoek gaat naar grondwater dat in de Achterhoek niet zo diep zit. Nu wel iets, maar de wortels gaan wel op zoek naar grondwater." De droogte betekent voor de wijnboeren niet 'minder werk'. "Wat het werk betreft is het misschien nog wel meer, al hoeft er minder gemaaid te worden. Door het goede voorjaar heb je veel uitlopers, waar veel trossen zijn uitgekomen. Om wijn te maken moet je de opbrengst van zo'n plant reduceren. We moeten er verhoudingsgewijs veel trossen afhalen, maar dat heeft als voordeel dat je de mindere trossen er af haalt en de hele mooie laat hangen. De mindere trossen worden als compost gebruikt voor onder de planten. Je wilt nu eenmaal kwalitatief goede wijn. Aan een plant kun je maar een beperkt aantal trossen laten zitten, want zo'n plant heeft maar een beperkte hoeveelheid energie. Hoe meer trossen aan de plant hoe meer dat de plant het moet verdelen over de trossen. Van een witte druif maximaal anderhalf tot twee kilo aan de plant laten hangen. Bij de blauwe druif minder, één tot anderhalve kilo." We weten door metingen precies op welke momenten we moeten oogsten." De wijnboeren zijn ware ambassadeurs van de Achterhoek. "Ik heb hier regelmatig mensen zitten die zeggen dat het lijkt alsof ze in Frankrijk zitten. Dan zeg ik 'nee, zo mooi is de Achterhoek."

Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland

Neerslagtekort
De toeristische sector spint er garen bij. Recreatieparken en campings in de Achterhoek hangen de vlag uit omdat de behoefte aan een vakantie in een warm buitenland of 'last minute' met de huidige temperaturen en vooruitzichten minder groot is en geen enkele reden is om de zon in een ver, duur oord op te zoeken. Boeren daarentegen hebben het moeilijk. Hun weilanden worden langzamerhand bruin. Een neerslagtekort heeft negatieve gevolgen op de landbouw en de kwaliteit van de grond. Met name aardappelen en maïs zijn gevoelig voor droogte, wat leidt tot productieverlies. Verder wordt vanuit de overheid een waarschuwende vinger opgestoken toch vooral verantwoord met watergebruik en vuur om te gaan. Voor de Achterhoek en Liemers is als enige code rood afgegeven voor gevaar op Natuurbranden.

Nederland heeft te kampen met een stevig neerslagtekort, zo laat het KNMI op haar site zien. En het einde van droogte lijkt op korte termijn nog niet in zicht. Het neerslagtekort in Nederland loopt hiermee, volgens cijfers van het KNMI, in razend tempo op. In de Achterhoek en Twente is het neerslagtekort nog stukken hoger dan het landelijke cijfer. Vrijdag 6 juli geeft de meter van het KNMI reeds een neerslagtekort van 181 millimeter (mm) aan. De verwachting van de komende 15 dagen meegerekend zal de grens van 200 mm snel overschreden worden en over twee weken op 215,6 mm staan, met in sommige delen van de Achterhoek en Twente dan zelfs uitschieters richting 240. Het jaar 1976 staat in statistieken te boek als recordjaar voor wat betreft neerslagtekort. Eind juni van dat jaar was het neerslagtekort in juni al 200 mm en medio augustus zelfs 360 mm. Gemiddeld over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend.

Foodwall: Het foodtruckfestival van Zutphen

ZUTPHEN - De eerste edities van Foodwall waren al geslaagd, voor de derde editie gaat de organisatie nog een aantal verbeteringen doorvoeren. Het laatste weekend van juli wordt de Zutphense Houtwal wederom omgetoverd tot een groot buiten restaurant. Dit sfeervolle festival staat geheel in het teken van eten, drinken, muziek en kinderactiviteiten. Foodwall is gratis te bezoeken op vrijdag 27 juli van 16.00 tot 23.00 uur, zaterdag 28 juli van 13.00 tot 23.00 uur en zondag 29 juli van 13.00 tot 21.00 uur.

Maar liefst 25 foodtrucks staan er op Foodwall. De ideale gelegenheid om te proeven van diverse lekkernijen. Een greep uit het aanbod: carpaccio, pizza, gehaktbal, Mexicaans, Duitse braadworst, tapas, vlees en nog veel meer. De kleintjes (maar ook de groteren) kunnen lekker smullen van fruitdrank, ijs, poffertjes en crêpes. Ook kan men bij de foodtrucks terecht voor luxe wijn, koffie, smoothies en milkshakes. Frisdrank, bier, speciaalbier en wijn worden geschonken vanuit de bars. Even relaxen? Neem de hapjes en drankjes mee en vlei neer op een kleedje in het gras, waar je van een afstandje de sfeer kunt proeven. Of ga lekker aan een tafel zitten op het overdekte terras. Net als vorig jaar wordt er ook weer speciaalbier van La Trappe geschonken.

Naast eten en drinken wordt er ook gezorgd voor muziek. De livemuziek zal ten gehore worden gebracht vanuit een nostalgische muziekkoepel die midden op het terrein komt te staan. Deze muziekkoepel wordt zo ingericht dat er twee bands in kunnen staan. Deze bands zullen om en om spelen zodat er non-stop livemuziek te horen is. De acts variëren van duo's, trio's tot grotere bands met onder andere country, rock 'n roll, easy listening, soul, reggae en nog veel meer.

Voor kinderen is er onder andere een draaimolen en springkussen. Tevens is de Banjercaravan aanwezig en kunnen kinderen zich laten schminken. De allerkleinsten kunnen terecht bij kinderopvang Dikkertje Dap.

Vanaf de Martinetsingel kan men zich met een bootje naar het festivalterrein laten varen. Deze oversteek wordt mede mogelijk gemaakt door Nautilus Zutphen.

Het volledige programma van Foodwall staat op de website.

Zomerse open tuinen in Breedenbroek

BREEDENBROEK - Het zomerse weer houdt nog even aan, een moment om heerlijk rond te dwalen door de veelzijdige tuin 't Meihuus aan de Terborgseweg 19 van Yvonne en Wim Duitshof-Knufing. Op dezelfde dag is, op korte afstand, ook de tuin van Annie en Henk van Langen te bezoeken.

De zomer is in de tuin al weken lang zichtbaar. Het komt door de hoge temperaturen en natuurlijk de zon doet vele planten goed, maar niet alle. Langdurige droogte heeft zo zijn gevolgen, je kunt nu ook goed zien welke planten niet op de juiste plaats staan. Sommige planten hebben het moeilijk, maar er word veel gesproeid en daarom ziet de tuin er nog zeer goed en verzorgd uit.

Vooral de prairieborders staan volop in bloei. Vorig jaar zijn de siergrassenborders opnieuw ingericht, en nu zijn de siergrassen gecombineerd met vaste planten. Ook goed geslaagd is dat er meer zitplekken gecreëerd zijn bij de vijver door een border te verkleinen. Tevens is er op verschillende plekken natuurlijke kunst geplaatst. Naast de natuurlijke poel in de bloemenweide bloeit een grote strook geurende Moschata-rozen.

Dit jaar is de tuin te bezoeken op de zondagen 15 juli, 12 augustus en 23 september, van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt drie euro per persoon bij 't Meihuus en 2,50 euro bij Van Langen. Met groepen vanaf tien personen kan men op afspraak ook op andere momenten terecht.

Voor meer informatie, zie de website.

Walk&Talk: dé koffiepauze voor werkzoekenden

REGIO/DOETINCHEM - Op 25 juli is de deelnemer aan het woord en is er geen gastspreker bij de Walk&Talk. Positieve ervaringen of tips, op het gebied van werk zoeken, mogen worden gedeeld met de anderen?

Bij deze koffiepauze voor werkzoekenden is iedereen welkom. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort iemand op zoek is naar werk, welk werk iemand zoekt of hoe jong of oud iemand is.

Een Walk&Talk geeft de ene keer inspiratie van een gastspreker en de andere keer een handige tip van een andere deelnemer. Tijdens deze koffiepauze kunnen werkzoekenden ook kennis brengen en juist andere deelnemers helpen. Na deze koffiepauze is er nieuwe energie voor de zoektocht naar werk, over zelfkennis en reflectie.

De bijeenkomst vindt plaats op 25 april van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek van Doetinchem. Om 9.30 uur staat er koffie en thee klaar. Kijk op de site om gratis aan te melden.

Veertigste en tevens laatste Fiets4daagse Jong Gelre Vorden-Warnsveld

Hentje Bosch (82) en Gerda Hissink (78) uit Vorden hebben alle veertig edities meegedaan. Foto: PR

VORDEN – Voor de veertigste en tevens allerlaatste keer organiseerde jongerenvereniging Jong Gelre Vorden-Warnsveld vorige week de Fiet4daagse Vorden. Dit jaar namen vijfentwintig fietsers deel aan de Fiets4daagse die de laatste jaren een vooral kleinschalig karakter kende. Daarom heeft Jong Gelre Vorden-Warnsveld besloten om na deze jubileumeditie te stoppen met de organisatie van de Fiets4daagse. "Na veertig jaar wordt het tijd voor iets anders, iets nieuws", zo verklaarde voorzitter Mirjam Arends van Jong Gelre Vorden-Warnsveld donderdagavond op de slotavond.

Door Jan Hendriksen

In de beginjaren van de Fiets4daagse Vorden deden er honderden mensen mee. De laatste jaren was het aantal deelnemers sterk teruglopend. Tijdens de jubileumeditie werden twee deelnemers in het bijzonder in het zonnetje gezet. Hentje Bosch (82) en Gerda Hissink (78) uit Vorden haalden beiden op donderdagavond hun veertigste medaille op en hebben zodoende nooit een Fiets4daagse overgeslagen. Om dat te vieren ontving het tweetal van Jong Gelre beiden een mooie bos bloemen.

Anno 2018 behoorde de Fiets4daagse Vorden tot één van de kleinsten zo niet de kleinste Avondfietsvierdaagse van ons land wat het aantal deelnemers betreft. Voor het kleine aantal deelnemers de laatste jaren had Mirjam Arends geen verklaring. Hoe anders was dat in de beginjaren van de vierdaagse. In de hoogtijdagen, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, telde de vierdaagse op een gegeven moment zeshonderd deelnemers. En dat in de wetenschap dat in die jaren de Vordense Rijwiel en Tour Club (VRTC) de Achtkastelenrijders ook een vierdaagse organiseerde. Na een aantal jaren schrapte de VRTC de Achtkastelenrijders de vierdaagse en had Jong Gelre Vorden weer het alleenrecht. Op 4 september 1979 ging eerste editie van start. Bedenkers en grondleggers van de Vordense Avondfietsvierdaagse waren de Vordenaren Dick Regelink, Johan Pardijs en Jan Visschers.

De eerste editie werd in 1979 aan de bestaande 'activiteitenstam' van Jong Gelre Vorden toegevoegd. De oud-Jong Gelre leden Johan Pardijs en Jan Visschers, die destijds in hun vrije tijd veel uurtjes op de fiets doorbrachten, informeerden bij het bestuur van Jong Gelre Vorden of er geen Avondfietsvierdaagse kon worden georganiseerd. Dit verzoek vond onder aanvoering van voorzitter Dick Regelink bij het bestuur direct een gewillig oor. Johan Pardijs en Jan Visschers werden direct verzocht om routes uit te zetten. Dit karwei werd snel geklaard en zo ging dinsdagavond 4 september 1979 de eerste Avondfietsvierdaagse in Vorden vanaf Hotel Bloemdenaal van start. De eerste editie was goed voor 250 deelnemers. En bij de start ontving men voor de gehele week een routebeschrijving. Na afloop kregen de deelnemers een herinneringsmedaille aangeboden.

Deze twee laatste facetten waren vorige week veertig jaar na dato nog steeds van toepassing. De startlocatie was wel veranderd. Begin jaren negentig werd 't Dorpscentrum (nu Het Kulturhus) de uitvalsbasis van de vierdaagse. Maar helaas is hier nu een eind aangekomen. Wel blijft Jong Gelre Vorden-Warnsveld betrokken bij 'Fiets de boer op' die dit jaar op zaterdag 4 augustus georganiseerd wordt.

IRRC in Imatra Finland met PRA Team

Tonny Wassink achtste in Imatra Finland. Foto: Henk Teerink

VORDEN/HENGELO/FINLAND - In het weekend van 7 en 8 juli werd de derde wedstrijd om het International Road Racing Championship in het Finse Imatra verreden. Onder wisselende weersomstandigheden vonden de trainingen en wedstrijden plaats. Het uit Hengelo Gld. afkomstige Performance Racing Achterhoek (PRA) team was ook weer van de partij. Zelfs teameigenaar Tonny Wassink haalde zijn 250cc Honda weer van stal om deel te nemen. Hij kwam uit in de Light Weight 250cc categorie.

Ilja Caljouw en de snelle Fransman Pierre Yves Bian kwamen in de klasse IRRC Supersport aan de start. Helaas had het team nog geen vervanger voor Joey den Besten in de IRRC Superbike klasse gevonden. De trainingen vonden plaats op vrijdag en zaterdag en de races werden verreden op zaterdag en zondag.

De eerste race van de IRRC Supersport werd gewonnen door thuisrijder Pauli Pekkanen voor de snelle Fransman Mathieu Lagrive. Jonathan Goetschy eveneens afkomstig uit Frankrijk kon op de streep net PRA-rijder Pierre Yves Bian voor blijven. Ilja Caljouw kwam tot een tiende positie in deze race. Op zondag weerden de kaarten opnieuw geschud. Hier was het de snelle Belg Laurent Hoffmann die er met de overwinning vandoor ging na een herstart. De Duitse rijders Thomas Walter en Lukas Maurer werden tweede en derde.

Ilja Caljouw noteerde een achtste plaats tijdens deze race. Pierre Yves Bian moest de strijd staken en dat is een aderlating voor het PRA team. De Engelse coureur Danny Webb won zowel op zaterdag als zondag in de IRRC Superbike klasse. Hij was heer en meester in Finland. Thuisrijder Erno Kostamo eindigde tweemaal als tweede achter Webb.

Didier Grams behaalde de derde plaats in race 1 en de Tsjechische rijder Marek Cerveny werd derde in race 2. De enige dame in het veld Nadieh Schoots uit Nederland deed het niet onverdienstelijk in Imatra. Zij liet menige mannen achter zich en finishte als achttiende en vijftiende. Naast de IRRC wedstrijden werd er ook nog gestreden in de Open Supersport, Superbike en Light Weight klassen. Ilja Caljouw wist een vierde plaats te bemachtigen in de Supersport Open. De wedstrijd werd gewonnen door Pauli Pekkanen. Danny Webb scoorde ook optimaal en won naast de twee races om het IRRC-kampioenschap ook de Superbike open klass. Deze Finse rijder scoorde maar liefst drie overwinningen tijdens zijn thuisrace.

Tonny Wassink kreeg na de race op de Varsselring de smaak te pakken met het rijden op de 250cc Honda. Hij deed voor de gelegenheid dit keer ook mee op het voormalige Grand Prix circuit van Imatra, reed een prima wedstrijd en finishte als achtste. De winnaar werd de Duitse Aprilia-rijder Henrik Voit voor de thuisrijders Ari Lampinen en Timo Paavilanen. Paavilanen was in het verleden ook meermaals deelnemer in Hengelo Gld. toen de 250cc klasse nog bestond.

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd.

Op maandag 16 juli zal Piet Piersma uit Vorden een overdenking houden. Ds. Menno Leistra, predikant van de Protestantse Gemeente Zelhem zal op maandag 23 juli meewerken aan het programma. De heer J. Vreman uit Ruurlo is op maandag 30 juli de studiogast.

Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Publieksavond Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op ingenieuze wijze meerdere planetaria. Vrijdag 13 juli van 20.00 tot 21.30 uur en woensdagmiddag 18 juli van 15.00 tot 16.30 uur heeft iedereen de mogelijkheid deze te bekijken tijdens de publieksavond en -middag die gehouden worden.

Heel bijzonder is de ruimtereis in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien.

Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk, dit kan via de website.

Walk&Talk: dé koffiepauze voor werkzoekenden

REGIO/DOETINCHEM - Op 25 juli is de deelnemer aan het woord en is er geen gastspreker bij de Walk&Talk. Positieve ervaringen of tips, op het gebied van werk zoeken, mogen worden gedeeld met de anderen?

Bij deze koffiepauze voor werkzoekenden is iedereen welkom. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort iemand op zoek is naar werk, welk werk iemand zoekt of hoe jong of oud iemand is. Een Walk&Talk geeft de ene keer inspiratie van een gastspreker en de andere keer een handige tip van een andere deelnemer. Tijdens deze koffiepauze kunnen werkzoekenden ook kennis brengen en juist andere deelnemers helpen. Na deze koffiepauze is er nieuwe energie voor de zoektocht naar werk, over zelfkennis en reflectie.

De bijeenkomst vindt plaats op 25 april van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek van Doetinchem. Om 9.30 uur staat er koffie en thee klaar. Kijk op de site om gratis aan te melden.

Nieuwe energie uit vuilnisbelt

Ezelstal de Edelingen, aan de voet van De Langenberg. Foto: Thijs Huls

ZELHEM/ACHTERHOEK - Op de voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem wordt het eerste Achterhoekse collectieve project met elektriciteit uit stortgas gerealiseerd. AGEM neemt het initiatief een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners van Zelhem, Halle, Hengelo, Hummelo en een deel van Doetinchem, die hiermee de kans krijgen mede-eigenaar te worden van de coöperatie en hiermee hun eigen Achterhoekse Energie op gaan wekken.

In de afvalberg is een afbraakproces gaande waarbij gasvorming ontstaat. Met het verbranden van het methaangas, dat wettelijk verplicht is vanwege de invloed van het gas op het milieu, kan door het draaien van de gasmotor echte Achterhoekse energie worden opgewekt.

De huidige motor in de stortgasinstallatie voldoet echter niet meer en de kans bestaat dat deze daarom stil komt te staan en er hiermee een fantastische kans voor de Achterhoek verloren gaat. AGEM heeft een plan bedacht om deze kans toch te kunnen benutten en neemt het initiatief om een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners en bedrijven uit de 'postcoderoos' om De Langenberg heen.

De nieuw op te richten energiecoöperatie neemt het eigendom van de stortgasinstallatie over en laat een nieuwe motor plaatsen. Zo zorgt de coöperatie voor haar eigen duurzame energie en ontvangen de deelnemers daarvoor vrijstelling van energiebelasting. Daarnaast vormt de coöperatie een duurzaamheidsfonds. Met dit fonds kunnen in de toekomst vaker projecten worden gerealiseerd die bijdragen aan een energie-neutrale Achterhoek, zoals een lokaal zonnedak of grondgebonden zonnepark.

Postcoderoos
Inwoners of bedrijven uit postcodegebieden 7021, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255, 7256 en 6999 komen in aanmerking voor dit project. Er zijn 1.700 certificaten beschikbaar. Meedoen kan al vanaf één certificaat. Wie meer wil weten hierover is op vrijdagmiddag 20 juli welkom bij AGEM in innovatiecentrum De Steck (Raadhuisstraat 25), in Doetinchem voor meer informatie over dit project. Ook kinderen zijn van harte welkom.

BioZon Achterhoek
Meer informatie over BioZon is te vinden op www.biozon.nu. Actuele info over de energie-doe-dag via de Facebook pagina van AGEM: www.facebook.com/AGEM2030.

BioZon Achterhoek is een initiatief van AGEM: een coöperatie waar acht gemeenten en acht burger-energiecoöperaties lid van zijn. Dit project draagt bij aan een energie-neutrale Achterhoek en zorgt voor bewustwording en sociale innovatie en heeft ook op langere termijn grote invloed, door het vullen van het duurzaamheidsfonds. AGEM is een voorloper in de energietransitie en wil hiermee een informerende en bewustmakende rol spelen. AGEM heeft geen winstoogmerk.

Column

Zwerfafval

Mocht u – hetgeen ik niet hoop – nog van plan zijn om ooit een sigarettenpeuk weg te gooien, doe dat dan niet in België. En al helemaal niet in het zicht van een Rijkswachter. Bij onze zuiderburen wordt zulks namelijk bestraft met een boete die tussen de vijftig en honderd euro ligt.
Die wetenschap heb ik niet uit eigen ervaring. Ik las het in Stad Doetinchem, de krant die alle Durkumers elke week gratis in de bus krijgen. Daarin stond vorige week een artikel over de Zwerfafvalbrigade uit Gaanderen, een groep mensen die voortaan maandelijks op stap gaat om het centrum van het dorp te ontdoen van zwerfafval.
Dat ligt daar volop, zo bleek de eerste keer dat de brigade op weg was. Blikjes, flesjes, verpakkingen, restanten van ballonnen en vooral…. heel veel sigarettenpeuken!

'Ach, een paar peukjes', zult u misschien denken. Maar een paar peuken kunnen al grote problemen opleveren, zo las ik in het artikel. Voor vogels kunnen ze een uiterst giftige en dus fatale maaltijd vormen. En volgens Fred Pleyte van de Zwerfafvalbrigade kunnen bij een regenbuitje de nicotine en al die andere rotzooi die in sigaretten zit gemakkelijk in de bodem en dus in het grondwater terecht komen.

Goh, had ik dat maar eerder geweten. Want in al die de jaren dat ik heb gerookt (bij elkaar waren dat er meer dan veertig, sukkel dat ik was!) heb ik heel wat keren de peuk van mijn shaggie weggegooid. Gewoon op straat, soms zelfs uit mijn autoraampje. Gedachteloos? Nou eerder stommiteit, zeg ik nu. Maar feit is dat ik het deed. Alleen met peukjes, trouwens. Want ik ben keurig opgevoed. Als kind al stopte ik de papiertjes van zuurtjes en toffees keurig in mijn zak, om ze thuis pikkend en wel in de vuilnisbak te gooien. Een plastic flesje of een boterhamzakje van me afgooien? Ik heb me er nog nooit aan bezondigd. Waarom dan wel die peuken? Tja, ik weet het eerlijk gezegd zelf ook niet.

Overigens ben ik met het weggooien van sigarettenpeuken op een gegeven moment wél gestopt. Nog voordat ik stopte met roken. Dat was nadat mijn liefste me er op wees dat een peuk zo lang blijft liggen. Ook als er geen filter aan zit, kan het weken, zelfs wel maanden duren voordat zo'n laatste eindje sigaret is verdwenen. Terwijl een hondendrol (om zomaar iets anders te noemen) soms al na een paar dagen in het niets lijkt te zijn opgelost. Blijkbaar zijn er geen miertjes, torretjes of andere kleine beestjes die tabak en papier lusten. Of misschien weten ze wel dat sigaretten slecht voor je zijn en laten ze daarom die peuken liggen. Zijn ze dus verstandiger dan ik vroeger was.

Overigens doe ik tegenwoordig boete voor al die peuken die ik in mijn rokersjaren in het milieu heb achtergelaten. Ik vorm in mijn eentje ook een soort zwerfafvalbrigade. Op mijn dagelijkse ochtendwandeling met mijn hondjes neem ik van tijd tot tijd mijn werkhandschoenen en een vuilniszak mee. Vooral bij dat ene bankje waar je zo fijn kunt 'chillen', liggen vaak blikjes, flesjes en peuken van (pret)sigaretten. Die ruim ik dan op. Voor de peukjes heb ik trouwens ook nog zo'n grijper bij me. Want probeer die dingen maar eens op te rapen met werkhandschoenen aan. Dat lukt je dus niet!

Column

Roeken

Nee, ik ga het ditmaal niet hebben over die kraai-achtige zwarte vogels. Ook niet over duiven, ook al klink 'k Roek-oe wel als verliefde duif die zijn partner mist.
Maar 'k Roek-oe is geen ornithologische term. U en ik kunnen het gewoon tegen elk ander persoon zeggen. Alleen zou ik het niet doen, want voor je het weet krijg je een klap voor je kop. 'k Roek-oe betekent namelijk: ik ruik je. En dan wel in de betekenis: je stinkt!

Toch betekent roeken (of ruken) letterlijk vertaald gewoon ruiken. In het Achterhoeks kun je ook best zeggen: wat roekt die bloom'n lekker. Maar ook: Wat hebt die bloom'n 'n lekkere rökke. Of: Wat zit d'r 'n lekkere rökke (of loch) an die bloom'n. Maar als je van een persoon zegt dat ie een scharpe rökke heeft, dan wil dat weer zeggen, dat hij een goede neus heeft, goed kan ruiken dus. Zo iemand kan dus ook goed beoordelen of een ander persoon stinkt.

Stinken heet ook in het Achterhoeks stinken. Al kan de i in dat woord in vervoegingen een u worden. Rond Eibergen bijvoorbeeld kun je horen: Het stunk hier. Maar in Lochem blijft het stinken. Bijvoorbeeld in dat bekende kinder-aftelrijmpje: Usken, busken, bonenstro/wee stinkt hier zo?/Dat is den olden griezen man/den zo akelig stinken kan.

Stinken is trouwens wel 'modern' Achterhoeks. In vroeger tijden had men het over äöteren. En ook wel over ulken. Welk woord verwees naar de ulk. Ofwel de bunzing. Ons eigen stinkdier!

Jennifer Terwel is thuis op het podium

Zangeres en actrice Jennifer Terwel laat veelzijdigheid zien. Foto: PR

VORDEN/LINDE – In het Theater onder de Molen worden op acht woensdagavonden deze zomer voorstellingen gegeven tijdens de zomercaroussel. Op woensdag 18 juli staat Jennifer Terwel op het podium.

Jennifer is zowel zangeres als actrice. Zij zingt vanaf haar vierde jaar, groeide via het kinderkoor en jeugdkoor al snel door tot soliste in het combo van de kerk. Ze volgde op dertienjarige leeftijd anderhalf jaar zang- en pianoles op de muziekschool in Heerhugowaard en won daarna de eerste plaats bij de talentenjacht 'De Grote Prijs' op haar middelbare school. Later deed zij succesvol mee in televisieprogramma's als 'Zing jezelf een TMF Award', X-factor, de Voice of Holland en zong bij de 'Rabo Spotlight talentenshow'. Sinds 2013 speelt Jennifer ook bij musicalvereniging Brassica Musicals in Heerhugowaard.

Jennifer volgde de mbo-opleiding Muziek/Artiest aan het Entertainment College, deed de vooropleiding van theaterschool 'De Trap' en studeert nu aan de Frank Sanders Akademie, alle drie in Amsterdam. Haar repertoire is breed en varieert van bekende classics tot recente popsongs. Zij trad onder andere op met pianist Cor Bakker en cabaretière en zangeres Karin Bloemen.

De zomercarrousel is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro. Tijdens de zomercaroussel is het eerste kopje koffie met een stukje van de zelfgebakken zogenoemde 'molenkoek' gratis. Reserveren kan via de website.
Voor bewoners van De Wehme bestaat dit jaar de mogelijkheid om gehaald en gebracht worden; hiervoor intekenen kan in de eetzaal.


www.theateronderdemolen.nl

Eerste jonge duivenvlucht vanuit Sittard

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 7 juli werden twee vluchten vervlogen, de lange afstandsvlucht vanuit het Franse Bourges en de eerste korte vlucht met jonge duiven, vanuit Sittard.

PV De Koerier Zelhem
Op zondag 7 juli stond voor de leden van P.V. de Koerier een jonge duivenvlucht op het programma. De eerste in 2018! De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Martie Burghout uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Sittard, door vijf liefhebbers werden 69 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 114 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur en op dat moment begonnen de duiven aan hun terugreis. De snelste duif werd geklokt om 10.11.13. De uitslag van de top 10 ziet er als volgt uit: 1,2,8,9 M. Burghout 3,4,5,6,7 Harrie Niesink, 10. G. Dijcker.

PV Vorden
De eerste jonge duivenvlucht kwam vanuit Sittard en de winst werd geclaimd door Theo Berentsen 1-10-11-12-14-15, Ria Luesink 2-3-6-7-13, Martijn Schuerink 4-9-20, Marc Tiemessen 5-17, F T Hummelink 8, Paul Hendriks 16, R Hoff 18, R de Beus 19.

PV Steeds Sneller Hengelo
Steeds Sneller deed mee aan twee vluchten.
Aan de lange afstandvlucht vanuit het Franse Bourges (615 kilometer), namen van zeven deelnemers 28 duiven deel. Zij werden gelost om 6.50 uur. Uitslag: J. Teunissen 1-2-4-5, A.H.J. Peters 3-6, E. Koers 7.
Voor de korte vlucht, de eerste voor de jonge duiven, vanuit Sittard (113 kilometer) werden om 8.30 uur van vijf deelnemers 97 duiven gelost. Uitslag: R. Koers 1-2-4-16-17-18-22-23-24-25, G. Haverkamp 3-7-11-13-15, G. Duitshof 5-21, J. Teunissen 6-10-12-14-19-20, E. Koers 8-9.

Vanaf mijn 6e levensjaar is BMX niet meer weg te denken uit mijn leven. Mijn ouders zochten destijds een sport voor mijn broertje en omdat hij altijd op een fietsje zat te stunten, kwamen ze al snel uit bij BMX. Zelf voetbalde ik in die tijd, maar toen ik eenmaal ging kijken bij mijn broertje op de BMX, was ik direct verkocht. Ik werd lid van de BMX-club in Haaksbergen.

Na een jaar trainen startte ik met wedstrijden rijden. Aanvankelijk reed ik overal achteraan, maar na een paar jaar ging dat al beter. Ik won regionale wedstrijden en toen mijn ouders hoorden dat het WK naar Nederland zou komen, gingen we er vol voor. Ik reed nationale en internationale wedstrijden en wist me te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2014, in Ahoy Rotterdam. Het was mijn allereerste WK en dit ging uitzonderlijk goed: ik haalde de finale! Daarna had ik de smaak goed te pakken. In 2015 pakte ik zilver op het Europees kampioenschap en stond ik weer in de finale van het WK. Ook in de daaropvolgende jaren reed ik nog een WK en stond ik in de finale van twee Europees kampioenschappen.

Trainen in de regio
Topsport beoefenen in deze regio is echter wel lastig, er zijn namelijk niet veel BMX-banen in de Achterhoek. Gelukkig werd ik eind 2016 gevraagd voor het RTC, een trainingsgroep vanuit de KNWU. Met deze groep, waarin ik samen train met zeven jongens, zitten we vaak in Klazienaveen voor baan- en krachttrainingen. Ik volg bij het RTC structureel weekschema's met trainingen, zoals core-sessies, sprinten, kracht-, mobiliteit- en natuurlijk baantraining. Het schema wordt afgestemd op de wedstrijden waar wij moeten presteren, zoals bijvoorbeeld het WK in Azerbeidzjan…

WK in Azerbeidzjan
Een aantal weken geleden kwam ik terug uit Azerbeidzjan. Het WK verliep bizar voor mij. Nadat mijn schouder uit de kom schoot in de halve finale, plaatste ik me namelijk alsnog voor de finale. Die heb ik, ondanks mijn blessure, nog uit weten te fietsen. Zo eindigde ik op een zevende plek, niet verkeerd! Nu herstel ik van mijn schouderblessure. Het Nederlands kampioenschap probeer ik te rijden maar het Europees kampioenschap in Frankrijk moet ik helaas laten gaan. Een voordeel is wel dat ik naar de Zwarte Cross kan!

Deelname aan de Zwarte Cross Talententuin
Sinds de start, in 2017, maak ik onderdeel uit van de Zwarte Cross Talententuin. De Zwarte Cross is natuurlijk een heel groot begrip en het voelt als een eer om bij de Talententuin te mogen horen. Ik schrijf tweewekelijks een blog en ik krijg altijd leuke feedback van mensen. Ik hoop daarmee mensen te bereiken en sponsoren te vinden, wat erg lastig is aangezien BMX lang niet zo bekend is als voetbal. Echter heb ik sponsoren nodig om zoveel mogelijk – vooral internationale – wedstrijden te rijden en hoog te eindigen op de ranglijst. Dat hoop ik in de toekomst te kunnen blijven doen!

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

VERZILVER nu uw oude GOUD ! T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop aardbeien en NU ZELF plukken bosbes braam rode zwarte kruisbes bes kers enz. fruitschuur Peppelmansdijk 24 Gaanderen 7011JC www.fruitschuur.com

Open tuinen Breedenbroek.

Op 15 juli geopend voor bezoek Landschapstuin 't Meihuus van Wim en Yvonne Duitshof-Knufing.

Ook geopend op korte afstand Van Langen tuin.

Geniet van de veelzijdigheid van beide tuinen.

Entree € 3,00 /pp/tuin.

Meer info: www.meihuus.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Camping zoekt
Tourcaravan te koop

Bel: 06-21819821

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN zon. 22 juli 10 - 17 uur Horstenpark, Horstenparklaan 4 Info kraamhuur Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Te koop gevraagd: oud ijzer en metalen (ook kleine beetjes). Tevens schuren en garages ontruimen. Tel. 06 - 30 61 23 56        

** VIVA LA VLO ** Hengelo (Gld) Zon. 29 juli 10 - 17 uur Vlooienmarkt Kofferbakmarkt Terrein De Hietmaat Zelhemseweg 15 Info kraamhuur Tel: 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Zomerbloei tijdens de open tuinen dagen van de Wiersse: ZONDAG 15 EN ZONDAG 22 JULI (10.00-17.00 uur) Entree: € 6,50 p.p. meer info www.dewiersse.com