Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

14 november 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 14 november 2017


Draaginsigne voor Berkellandse VN-veteranen

Trots gaan de VN-veteranen op de foto met burgemeester van Oostrum. Foto: Peter Vorderman Foto: Verona Westera

BORCULO – Ze hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen vrijdag 10 november was het zover. In een sfeervolle ceremonie op het gemeentehuis heeft burgemeester Joost van Oostrum acht Berkellandse VN-veteranen het draaginsigne 'Nobelprijs VN Militairen' uitgereikt.

Door Peter Vorderman

De Nobelprijs voor de Vrede is in 1988 toegekend aan de Verenigde Naties (VN) vredesmachten, voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. In 2015 heeft de Minister van Defensie een draaginsigne ingesteld voor individuele (oud-)militairen, die namens Nederland in de periode 1956 – 1988 als blauwhelmen hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies. De nuchtere veteranen toonden zich best in hun nopjes met het insigne en bijbehorende oorkonde.

De Nobelprijs is uitgereikt aan de VN als organisatie en niet aan individuele militairen. Met de instelling van de draaginsigne heeft de voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert toch tastbaar uitdrukking willen geven aan de erkenning en waardering voor individuele Nederlandse (oud-)militairen die zijn uitgezonden voor VN peacekeeping operaties. In totaal komen 15 Berkellandse VN-veteranen, veelal dienstplichtige militairen van de Koninklijke Landmacht, in aanmerking voor het insigne. Hiervan kregen er 8 het eremetaal persoonlijk opgespeld door van Oostrum. De meeste van de aanwezige VN-veteranen zijn uitgezonden geweest naar Libanon, in de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

In totaal hebben meer dan 9.000 Nederlandse blauwhelmen tussen 1979 en 1985 in Libanon gediend, als buffer in de Zuid-Libanese grensstreek tussen Libanon (Palestijnen) en Israël. Het doel van UNIFIL was de orde en veiligheid in Zuid- Libanon te verzekeren en het Libanese gezag in dat gebied te herstellen. Maar het insigne betreft ook de uitzendingen naar Egypte, Congo, Yemen, India/Pakistan en Syrië/Jordanië in de periode van 1956 - 1988.

In zijn toespraak toonde de burgemeester zich geïnspireerd door Hennis: "De uitzending naar Libanon vormde in zekere zin de opmaat voor de latere missies van onze krijgsmacht. Het wordt ook wel de 'moeder aller missies' genoemd. De daar geleerde lessen worden tot op de dag van vandaag gebruikt. Namens ons land stonden deze veteranen in de frontlinie en zetten zij zich in op plekken waar angst en onrecht heersen. Meteen al op het vliegveld van Beiroet werd duidelijk hoe ernstig de situatie was. Wrakken van vliegtuigen en voertuigen, kapotgeschoten gebouwen, armoede, intimidaties, gijzelingen en beschietingen. Dit alles was aan de orde van de dag. Het handhaven van de vrede daar was buitengewoon lastig, zelfs nagenoeg onmogelijk. Dank voor uw inzet, dank voor uw moed!"

En moed en wijsheid werd zeker gevraagd van de uitgezonden dienstplichtige militairen, want de missies waren niet zonder risico's. Leo Roest (55) uit Eibergen is in 1981 vanuit het 43e Infanterie Bataljon als MAG-schutter voor 6 maanden uitgezonden geweest naar het grensgebied tussen Libanon en Israël. Gewapende Palestijnen probeerden voortdurend te infiltreren in Israël en moesten daarvoor de VN-bufferzone doorkruisen. De VN-troepen hielden vaak infiltranten staande en namen dan hun wapens in. In een enclave in dit gebied was ook de door Israël gesteunde militie van de christelijk Libanese Majoor Haddad actief.

Lees verder op pagina 10

Huldiging bij Sophia's Lust

RUURLO – Tijdens het Najaarsconcert van Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust Ruurlo werden zaterdagavond in 't Kulturhus drie leden gehuldigd. Hans ter Horst, Arend Vredeveld en Henk Hendriksen waren respectievelijk 12.5, 25 en 45 jaar lid.

Kerkdienst in de streektaal

Kerkdienst in de streektaal

RUURLO – In de Ruurlose Dorpskerk wordt zondag 19 november een dialectdienst gehouden. Voorganger zal zijn Marian Storteler-Wopereis uit Ruurlo. Het thema zal zijn 'Gods droom is ons spoor?' De dienst begint om 10.00 uur. Medewerking wordt verleend door de Cantorij van Geesteren onder leiding van Willemien Zieverink. Organist is Gerard Wesselink.

Klusochtend op begraafplaats Gelselaar

GELSELAAR - De Werkgroep Begraafplaats Gelselaar (WBG ) verzorgt wekelijks het onderhoud op de begraafplaats. Daarnaast houdt ze jaarlijks een paar klussenochtenden voor inwoners en andere belangstellenden. De volgende klusochtend is op zaterdag 18 november, aanvang 9.00 uur. Het voornaamste werk is dan meestal bladeren verwijderen van graven en paden. Er is veel gereedschap aanwezig maar het is handig als er deze ochtend ook nog wat extra bladblazers, bladharken en kruiwagens meegebracht worden. Iedereen zowel jong als oud is van harte welkom. Vanaf 8.45 uur staat de koffie klaar.

Dienst in dialect

RUURLO – In de Dorpskerk wordt zondag 19 november een dialectdienst gehouden. Voorganger is Marian Storteler-Wopereis uit Ruurlo. Het thema zal zijn 'Gods droom is ons spoor?' De dienst begint om 10.00 uur. Medewerking wordt verleend door de Cantorij van Geesteren. Organist is Gerard Wesselink.

Wie wordt de Maestro?

Volharding uit Borculo en Amicitia uit Geesteren organiseren voor het eerst in de geschiedenis gezamenlijk een najaarsconcert onder de titel Maestro. De deelnemers konden alvast oefenen.

Wie wordt de beste dirigent van Berkelland?

De deelnemers konden oefenen. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Mogen wij u voorstellen: Maestro Joost van Oostrum

BORCULO - Volharding uit Borculo en Amicitia uit Geesteren organiseren voor het eerst in de geschiedenis gezamenlijk een najaarsconcert onder de titel Maestro. Het is een knipoog naar het bekende televisieprogramma Maestro waarin bekende Nederlanders onder leiding van Frits Sissing strijden om de gouden baton, het gouden dirigeerstokje. In Borculo zal op 25 november hoogstwaarschijnlijk geen gouden baton worden uitgereikt, maar elke andere vorm van waardering voor de kandidaten die eraan meedoen, is zeker op zijn plaats, zo bleek wel tijdens de repetities.

Door Rob Weeber

Er zijn door de organisatie vijf gastdirigenten uit Berkelland uitgenodigd, burgemeester Joost van Oostrum, kunstenares Hilda Hazelberg, café-eigenaar Hans Teuter van Baan, café-eigenaar Edward van der Helm van Le Mouilleur en Sinterklaas. Zij zullen gaan strijden om de titel 'Beste dirigent van Berkelland'. Maandag 6 november was de eerste repetitieavond, waarop onder meer Joost van Oostrum zijn toegewezen muziek mocht uitzwaaien.

Voordat hij het podium beklom, had dirigent Gerben van Lochem al wat voorinformatie gegeven met betrekking tot de zwaaitechniek met het stokje. Van Oostrum heeft als opdracht het lastige muziekstuk The Pink Panther Theme te begeleiden. Waarachtig geen gemakkelijk opgave als je, zoals hij toegaf, geen maat kan houden omdat je nog nooit een instrument hebt bespeeld. Na een eerste poging vloog de baton dan ook uit de hand de zaal in, tot grote hilariteit van het orkest. Er zaten zo'n zeventig musici tegenover hem.

De moeilijkheid van dirigeren zit duidelijk in het maat- en hoogtevast zwaaien van de baton. Zet je te vroeg in, dan heeft het orkest geen tijd om het instrument ook maar aan de mond te brengen. Zwaai je te laag, dan ziet niemand wat je doet. Zakt je zwaaitempo, dan zakt het orkest mee in tempo en vergeet je de vierde tel van de vierkwartsmaat, de tel waarop het stokje naar beneden moet wijzen, dan kan het zomaar gebeuren dat er een geheel nieuw nummer ontstaat. Maar gezegd moet worden dat Van Oostrum een doorzetter is. Met een professioneel armgebaar van een echte maestro, dat had hij snel onder de knie, gebaarde hij het orkest meerdere malen tot stoppen, sloeg de partituur weer terug naar de uitgangspositie en concentreerde zich op de volgende poging.
Gelukkig had hij zeer goede en professionele musici tegenover zich ,die op de kritische momenten gewoon doorspeelden, ook als het stokje wat anders bedoelde. Uiteindelijk lukte het hem deze eerste repetitie al om het nummer tot een redelijk einde te begeleiden en hield daar een warm en verdiend applaus aan over. De buiging ging hem natuurlijk weer goed af, evenals het bedankje aan de eerste 'violist' van het harmonieorkest.
Het Maestro concert is op zaterdag 25 november in Muziekcentrum Volharding in Borculo, aanvang 20.00 uur. De jury zal die avond bestaan uit drie professionele musici van de Stichting Segnocollectief, Ira Wunnekink, Frank Sterrenborg en Gerlien Hilhorst. Zij beoordelen de kandidaten onder ander op muzikaliteit, dynamiek en techniek. De presentatie is in handen van Diana Koeleman en Acrogym Borculo verzorgt de dans. Kaarten zijn voor 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro) aan de kassa te verkrijgen.

Column

Verkeersborden

Ik behoor tot het vermoedelijk heel kleine groepje autorijdende Nederlanders, dat de laatste vijf jaar geen schrijven heeft ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. U weet wel, die instantie die de boetes incasseert die u oploopt en daar dan nog een onbegrijpelijk bedrag aan administratiekosten bovenop drukt. In verreweg de meeste gevallen is dat een boete voor te hard rijden. Die heb ik dus de laatste vijf jaar niet ontvangen.

Ben ik dan zo braaf ? Nou nee, dat zou ik niet durven beweren. In het verleden waren snelheidsboetes ook bij mij schering en inslag. Minstens drie of vier keer per jaar kreeg ik er wel eentje. Meestal voor een laag bedrag trouwens. En eigenlijk irriteert dat nog veel meer dan een hoge boete. Want laten we wel wezen: twee of drie kilometer te hard, dat kan toch iedereen overkomen?

Nou, dat hoeft dus niet per se zo te zijn. Sinds vijf jaar rijd ik in auto's met cruise control en dat is de reden, dat ik nooit meer een bekeuring oploop. Niet mijn braafheid, dus.

Trouwens, af en toe rijd ik nog best sneller dan officieel is toegestaan. Veel sneller zelfs. En zeer bewust! Ik kom namelijk steeds vaker van die borden tegen, die je een lagere snelheid opleggen in verband met wegwerkzaamheden. Prima, dat die er staan en ik wil ook best gehoorzaam mijn voet van het gas halen. Als er tenminste ook daadwerkelijk wordt gewerkt. Maar steeds vaker word je – vooral langs de provinciale wegen – verplicht langzamer te rijden, terwijl er in de verste verte geen wegwerker te bespeuren is. Dan is het werk al lang gedaan, maar zijn ze te beroerd geweest om de borden weg te halen. Soms blijven die er nog weken staan. Tja, dan trek ik me van zo'n snelheidsbeperking dus niks aan.

Dezelfde soort burgerlijke ongehoorzaamheid heb ik vaak bij de omleidingsborden, die geplaatst worden als er grootschalig werk aan de weg (opnieuw: vooral de provinciale weg) wordt uitgevoerd. Zeker als ik ter plekke bekend ben trek ik me daar niet al teveel van aan. Waarom niet? Omdat de provinciale wegbeheerders vaak de gekste omleidingen bedenken. En vaak nog overbodig ook.

Rondom mijn woonplaats Neede zie je daarvan momenteel prachtige voorbeelden. In verband met de aanleg van de N18 (een verband dat ik trouwens niet goed snap) wordt momenteel de rondweg bij het dorp volledig op de schop genomen. In twee delen, zodat tenminste niet de hele weg er maanden lang uit ligt. Maar die opsplitsing in twee periodes is de omleiders blijkbaar ontgaan. Want wie schetst mijn verbazing toen ik afgelopen week die aanbevolen routes eens goed onder de loep nam….

Ik was vanuit Almelo op weg naar Neede en kwam zodoende door Hengevelde. Aldaar verwees een bord mij rechtsaf naar Eibergen en Winterswijk. Vreemd, want zolang de tweede fase van de rondweg nog niet aan de beurt is, kun je vanaf daar nog gewoon via Neede. Volgens Routeplanner is dat nog geen vijftien kilometer. En zelfs als dat straks niet meer mogelijk is, kun je Eibergen nog altijd via Haaksbergen heel makkelijk bereiken. Maar nee, de provinciale omleiders vinden het nodig om u en mij via Goor, Lochem, Borculo, Ruurlo en Groenlo naar Eibergen te laten rijden. Ook dat stuk heb ik even aan Routeplanner voorgelegd en wat dacht u? Maar liefst 63 kilometer!

Nog even verder rekenen: Bij een gemiddeld verbruik van 1 op 12 kost het omrijden via de aangegeven route vier liter benzine extra. Ofwel zes tot zeven euro. Het kost bovendien (opnieuw volgens Routeplanner) een uur extra reistijd. En ook tijd is geld, zoals iedereen weet die wel eens een loodgieter heeft ingehuurd. Zo'n bord aan je laars lappen bespaart je dus zomaar veertig tot vijftig euro. Op die manier haal ik tenminste nog iets van die snelheidsbekeuringen van vroeger terug.

Poes gevonden

HAARLO - Op de Groenloseweg is een poes gevonden. Ze is voornamelijk wit met wat rood en zwart bovenop het lijf.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Kinderen WonderWijs likken vingers af bij feestelijk ontbijt

De kinderen genoten volop van het schoolontbijt. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO - Gretig neemt Joost (6) een hap van zijn cracker met kaas en likt Kai (6) zijn vingers letterlijk af terwijl hij een boterham met appelstroop eet. Ook Yfke (5) en Lynn (4) genieten zichtbaar van hun boterham en bolletje met kaas en salami. Samen met andere klasgenootjes uit unit 1 genoten Joost, Kai, Yfke en Lynn vorige week woensdagmorgen in hun leslokaal van een heerlijk ontbijt. De Ruurlose basisschool WonderWijs was vorige week een van de bijna 3.000 basisscholen in Nederland die deelnamen aan het Nationaal Schoolontbijt. Het thema van deze editie was 'Gezond ontbijten is geen kunst!'.

Door Jan Hendriksen

Elke dag gezond ontbijten is geen kunst namelijk. Iedereen kan het en samen ontbijten met de juiste producten maakt van het ontbijt een feestje. En dat werd het vorige week bij CBS Wonderwijs. Het ontbijt werd verzorgd door Bakker Lievestro uit Ruurlo. Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons soms veelal zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met de nodige energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het 's nachts zonder eten heeft moeten doen. "Een goed ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen", zo laat directeur Rutger Slot-de Vries van WonderWijs weten terwijl de kinderen hun volgende, bolletje, boterham, beschuitje of cracker smeren. Dat ontbijten gezond is, is wel duidelijk. Dat blijkt ook uit landelijk onderzoek. Steeds meer ouders/verzorgers schuiven 's morgens met hun kinderen aan de ontbijttafel. Rutger Slot-de Vries: "Maar we zouden het belangrijkste bijna vergeten: ontbijten is superlekker en heel gezellig. Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes heerlijk smullen en ondertussen samen mooie plannen voor weer een nieuwe dag bespreken. Dat is toch prachtig." Intussen worden door onderwijzeres Dikkie Kuijsten en onderwijsassistente Marja Raaben de ontbijtbordjes, het bestek en de drinkbekers van Joost, Kai, Yfke en Lynn en de andere leerlingen opgeruimd. Het 'feest' is voorbij. De leerlingen moeten aan het 'werk'. En dat vindt Joost best wel jammer. "Het was heel gezellig", zo zegt hij tot slot.

Bezoekers genieten van gerechten en dranken op Barchemse Preuverieje

Drie kookclubs van HCR In de Groene Jager hadden flink hun best gedaan en serveerden zalm-, wild- en kipgerechten. Foto: Jan Hendriksen

BARCHEM – Ook de vierde editie van de Barchemse Preuverieje, afgelopen weekend, werd goed bezocht. Op het Dorpsplein stonden in een grote cirkel twaalf kramen opgesteld met in het midden gezellige zitjes, statafels en vuurkorven. De veertien deelnemende bedrijven, verenigingen en particulieren hadden hun kraam prachtig ingericht en serveerden bijzondere gerechtjes en drankjes die ter plekke werden bereid.

De sparribes van Attent waren al heel snel uitverkocht. De Vrouwen van Nu bakten nieuwjaarsrolletjes en knieperkes. Bij Bakker Jansen konden zowel hartige als zoete snacks worden geproefd; het Dorpshuis schonk speciale bieren en bij Eethuis de Kalenberg serveerde men lekker pittige gehaktballetjes en erwtensoep. Drie kookclubs van HCR In de Groene Jager hadden flink hun best gedaan en serveerden zalm-, wild- en kipgerechten. Zelfs de sambal was zelfgemaakt. Een goed glas wijn van het Wijnhuis ontbrak niet en bij Bonaparte was er overheerlijke mosterdsoep, wildstoof en hangop. Woodbrooke had gekozen voor wild-frituur met een kleine bierproeverij en Thea, Willem en Hugo Esselink schonken alcoholvrije glühappelsap met gevulde drie-in-de pan erbij. Kinderen konden bij Diny Bannink broodjes bakken boven het vuur en Annet, Jelke en Kyra Essink boden aardappelsoep en zoete lekkernijen aan.

Tenslotte was de Welfare nog aanwezig met lekker warme dassen, handschoenen en dergelijke.
De Preuverieje was gezellig druk: menigeen sprak al weer over een volgende editie.

Reünie De Bundeling

RUURLO - Een paar maanden geleden heeft de wooncorporatie Pro Wonen bekend gemaakt dat (een deel van) complex verzorgingshuis De Bundeling in Ruurlo gesloopt en gerenoveerd gaat worden. Een aantal (oud) medewerkers hebben daarom het initiatief genomen om een reünie voor oud medewerkers en oud bestuursleden te organiseren. De reünie wordt in De Bundeling gehouden op zaterdag 23 juni van 14.00 tot 18.00 uur. De organisatoren roepen (oud) medewerkers en oud bestuursleden op zich te melden door een e mail te sturen naar het volgende e mailadres: bundeling2018@gmail.com.

Handwerkcafé

RUURLO – Iedereen die van handwerken houdt kan op vrijdag 17 november weer terecht in 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek, Dorpsstraat 74). Het handwerkcafé is open van 10.00 tot 12.00 uur. Wie thuis al iets aan het breien, haken of borduren is, kan dit meenemen. Ook als men wil leren breien, haken of borduren is men welkom. Er is begeleiding. Men moet wel zelf katoenen garen en naalden meenemen. Het volgende handwerkcafé is 15 december. Die dag gaat men een 'mutsje' haken of breien. Deze kan men op een fles doen. De opbrengst hiervan is bestemd voor het ouderenfonds. Die dag is er garen beschikbaar. Belangstellenden kunnen ook gewoon binnenlopen voor een gesprek onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook als men niet van handwerken houdt is men elke dinsdag- en vrijdagochtend welkom aan de grote tafel, op de open ochtenden (10.00 tot 12.00 uur) van 't Dorpshuis. Informatie is te verkrijgen via tel. 06 13917062, mail: dorpshuisruurlo@gmail.com of kijk op de website: www.dorpshuisruurlo.nl.

Ruurlo/Barchem

Kinderen doen wensen voor betere duurzaamheid

Isa Wolsink (11) had als wens dat over vijftien jaar de 'plasticsoep' uit zee verdwenen is. Foto: Slim Opgewekt.

RUURLO – Tijdens de 'finale' van de duurzaamheid campagne 'Speur mee met Detective D' stopten afgelopen woensdagmorgen 320 leerlingen van de Kerst Zwartschool hun wensen in een tijdscapsule die met een mysterieuze mist voor vijftien jaar onder een tegel van het schoolplein werd begraven. Een van de opdrachten van de campagne was het maken van duurzame wensen. De kinderen dachten daarbij na over hoe de wereld er over vijftien jaar duurzamer uit zou moeten zien.

Door Jan Hendriksen

Drie van de kinderen mochten tijdens de afsluiting aan 'Detective D' laten weten welke wensen ze in de tijdscapsule hadden gedeponeerd. Isa Kamperman (10) had als wens dat je uit 'mensenpoep' gas kunt produceren waarop je je auto kunt laten rijden en de barbecue mee kunt 'opstoken'. Gijs van de Berg (10) wilde met 'luchtzuigers' in huis energie opwekken die je weer in je huis kunt gebruiken en Isa Wolsink (11) had als wens dat over vijftien jaar alle 'soepplastic' uit zee verdwenen is. Het waren uiteindelijk Tess Klein Selle (6) en Djohn Groot Jebbink (8) die samen met 'Detective D' de capsule onder het schoolplein mochten begraven. Welke wensen zij in de capsule hadden gestopt wisten beide leerlingen niet meer. Wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland, die bij de afsluiting aanwezig was, had als wens dat over vijftien jaar iedereen nog net zoveel van de mooie natuur in Ruurlo kan genieten als nu. Om de leerlingen bewust te maken van duurzame energie en ze mee te nemen in wat er op hun school gebeurt, startte de Kerst Zwartschool in oktober in samenwerking met Slim Opgewekt de campagne 'Speur mee met Detective D'. 'Detective D' vroeg de kinderen in een videobericht om hulp. Om optimaal te werken had het pas geïnstalleerde zonnesysteem namelijk een update nodig, maar de code was door hondjes opgegeten. Door middel van diverse opdrachten konden kinderen de code ontdekken en leerden ze over duurzame energie. Dankzij 128 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak van de Kerst Zwartschool installeerde, wekt de school nu haar eigen zonnestroom op. Hoeveel de panelen samen opwekken zien kinderen elke dag op het Energiescherm dat nu in school hangt. Aan het eind van het jaar krijgt de school ook een speciaal voor scholen ontwikkeld ledlichtsysteem, de Educube. Bij dit systeem veranderen leerkrachten in een handomdraai het licht in hun klas: van een wat blauwere stand waarbij kinderen zich gemakkelijker concentreren tot een stand waarbij het digiboard optimaal zichtbaar is. Zo bespaart de school niet alleen energie, maar wordt het nieuwe licht ook slim ingezet.

Gerealiseerd

Locatiecoördinator Willemien van Uhm van de Kerst Zwartschool liet weten dat de school graag wil bijdragen aan duurzaamheid. "Wij vinden het belangrijk kinderen bewust te maken van duurzaamheid en van het belang van duurzame energie. Samen met het bedrijf 'Slim Opgewekt' zijn plannen gerealiseerd om door middel van 128 zonnepanelen op het dak van onze school voldoende stroom op te wekken om daarvan het hele jaar gebruik te kunnen maken. En om het begrip duurzaamheid begrijpelijk te maken voor kinderen, is een uniek monitoringsscherm ontwikkeld. Op dit scherm, dat bij de hoofdingang in de school hangt, is dagelijks te zien hoeveel stroom er wordt opgewekt. Door dit te vertalen naar bijvoorbeeld het aantal uren dat men kan gamen of hoe lang het smartboard of een laptop kan worden gebruikt, krijgen kinderen een gevoel bij de opgewekte energie." Annemarie van Rijsinge van Slim Opgewekt, die het project in de afgelopen weken op de Kerst Zwartschool begeleidde en vorige week met haar team het project afsloot, gaf aan dat de Kerst Zwartschool na de Sint Jorisschool in Borculo de tweede duurzame school is in de gemeente Berkelland. Binnen de stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA), die uit totaal zestien scholen bestaat, is de Kerst Zwartschool de eerste school die met zonnepanelen haar stroom opwekt en energie bespaart dankzij een eigen dynamisch led-lichtsysteem. Namens het college van bestuur van OPONAO was voorzitter Jos Siemerink tijdens de feestelijke afsluiting van de campagne aanwezig die door de kinderen besloten werd met een heuse polonaise.

Start Winterserie WSV DOS Barchem

BARCHEM – De eerste wandeltocht uit de Winterserie 2017-2018 van vijf wandelingen van de Barchemse wandelsportvereniging DOS Barchem, vindt zondag 19 november plaats. De start van deze tocht is bij Dorpshuis 't Onderschoer aan de Beukenlaan in Barchem. Men heeft de keuze uit vier afstanden: vijfentwintig, vijftien, tien en zes kilometer.

Voor de vijfentwintig kilometer kan men tussen 9.00 en 10.00 uur van start gaan, voor de vijftien kilometer tussen 9.00 en 11.00 uur en voor de tien en zes kilometer tussen 10.00 en 12.00 uur. Leden van WSV DOS betalen geen inschrijfgeld.
Leden van de landelijke wandelbond betalen 2,50 euro en niet-leden betalen 3.50 euro per tocht. (zonder herinnering). Een herinnering kost 1,50 euro per stuk.

Andere data
De andere datums van de Winterserie 2017-2018 zijn de zondagen 17 december: start bij Woodbrooke Hotel in Barchem; 14 januari: Camping de Heksenlaak in Barchem; 11 februari: Bospark De Bremstruik in Ruurlo; 18 maart Camping Reusterman in Barchem.

Traditionele slipjacht rond Barchem

BARCHEM - Het jachtcomité Barchem houdt op woensdag 15 november de traditionele Slipjacht Barchem van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging uit Soestdijk. De Fieldmaster is Sjaak Bakker en Huntmaster Hester Klein Willink.

De deelnemers verzamelen zich rond 12.00 uur bij De Heksenlaak aan de Zwiepseweg. De opening van de jacht zal ongeveer om 12.30 uur plaatsvinden. De eerste run start rond 13.30 uur en de eindkill is rond 15.30 uur. De afstand van de Heksenlaak tot de start van de eerste run zal de gehele meute, zowel paarden als honden, stappend afleggen via de Zwiepseweg, het Witzand en de Enteldijk. De inzet van de eerste run is nabij de Enteldijk en gaat via de Borculoseweg, Muldersweg, Bosheurneweg, Haytinksdijk, Lenderiet en de Ruurloseweg, naar de eerste kill nabij de Doktersdijk.

De tweede run start nabij de kruising Vrochterdijk/Woodbrookersweg/Flierdijk en gaat via de Enkweg, Looweg, Brinkerinkweg en vervolgens via de Barchemse Berg, de Zwiepseweg en de Soerinkweg naar de kill op het terrein van de landelijke rijvereniging en ponyclub Bergruiters/Barchruiters aan de Soerinkweg. De derde run start nabij de Witzand en gaat via de Rammelgoor, de Lindeboomsweg, de Hofmanssteeg en de Heest naar het verzamelpunt nabij Landgoed de Heest. V

ervolgens gaat de gehele meute stappend naar de Wengerbrug aan de Wengersteeg. Hier wordt de run weer ingezet en gaat deze verder langs de Berkel, dwars over de Zwiepseweg nabij camping Harkink en wordt de route vervolgd door de Langense Enk en de Zwiepse Enk om via de Hessenweg met omliggende gronden naar de eind-kill te gaan nabij de boerderij Lindeboom aan de Zwiepseweg.

Het jachtcomité is zeer verheugd over de loyaliteit van de vele landeigenaren, zonder wiens toestemming een dergelijk evenement niet georganiseerd kan worden. De organisatie vraagt de mensen langs of in de buurt van de runs de honden en katten binnen te houden of aangelijnd te houden. Tevens een vriendelijk verzoek om paarden en pony's nabij de runs even op stal te zetten.

Najaarsmarkt Welfare Ruurlo bij De Bundeling

RUURLO – De Welfare Ruurlo houdt samen met woonzorgcentrum De Bundeling woensdag 22 november van 14.00 tot 17.00 uur een najaarsverkoop (markt) in de grote zaal van De Bundeling. Zo is een oude traditie weer opgepakt. De Welfare Ruurlo heeft de altijd warme sokken, groot en kleine handdoeken, tafelkleden te koop. Ook voor de kerst zijn er weer leuke dingen te koop. Verder zijn er een plaatselijke bakker en bloemist en de Wereldwinkel Ruurlo op de markt aanwezig. Ook sieraden, kaarten, een schoonheidsspecialist, warmtezakken zijn te koop.

Uitslagen Ruurlose Bridge Club

RUURLO – De vierde zitting van de tweede competitieronde van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 8 november bij De Tapperij gespeeld.

De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Henny en Cor Molenaar 61,81 procent; 2. Carla Quarles van Ufford en Petra Smith 58,58; 3. Ans Duijn en Jan Kuen 56,35.
B-lijn: 1. Ineke Telle en Adriaan Vink 60,87; 2. Leny en Jan van Dijk 59,72; 3. Albertha Aaten en Gerry Boekelman 57,97.

C-lijn: 1. Truus Leusink en Hils Weijman 57,61; 2. Peter Hendriks en Johan Eek 55,92; 3. Loes Kappers en Jo Kenselaar 54,32.

Ruurlo/Barchem

Deunk volgt BTO-preses Huiskamp op

Henk Deunk (links) en Henk Huiskamp (rechts). Foto: Richard Stegers

Voorzitterswissel Technieklokaal Borculo

Door Richard Stegers

BORCULO - Stichting Bevordering Technisch Onderwijs (BTO) heeft een nieuwe voorzitter. Henk Deunk nam de voorzittershamer over van Henk Huiskamp. Daar werd afgelopen woensdag tijdens de drukbezochte sponsorbijeenkomst van het Technieklokaal Borculo uitgebreid bij stilgestaan. Huiskamp neemt met een goed gevoel afscheid. "Het Technieklokaal staat er prima voor."

Henk Huiskamp (72) werd flink in het zonnetje gezet. Hij kreeg cadeaus en lovende woorden van coördinator Evelien Egers. De grootste verrassing was tot het laatst bewaard. Op het terrein van het Technieklokaal werd in het donker het ludieke straatnaambordje 'Henk Huiskampplein' onthuld. De hoofdpersoon was er zichtbaar door ontroerd. "Heel mooi, daar word ik stil van."

Huiskamp heeft zich zo'n tien jaar voor het Technieklokaal in Borculo ingezet. Het begon met het begeleiden van de uitbreiding van het onderkomen aan de Bosberg. In januari 2008 werd het nieuwe lokaal met meer mogelijkheden gerealiseerd. Snel daarna kwam het beheer in handen van Stichting BTO Berkelstreek en stond het Technieklokaal op eigen benen. Huiskamp werd voorzitter en onder zijn leiding groeide het uit tot een professionele voorziening. Dat lukte mede door de steun van de gemeenten Berkelland en Lochem, talloze sponsors en veel vrijwilligers. Het Technieklokaal wordt gebruikt door regionale basisscholen. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 krijgen er de mogelijkheid te ervaren hoe leuk techniek is. Ze gaan spelenderwijs aan de slag met techniek in de breedste zin van het woord.
"Het doet me goed dat bijna alle basisscholen in ons werkgebied gebruik maken van het Technieklokaal. Dat betekent dat duizend leerlingen hier per jaar vier keer aan de slag gaan. We beschikken over 85 sponsors, 35 vrijwilligers en een prachtige accommodatie met als aanvulling het begin dit jaar geopende Bekiekcentrum." De afgetreden voorzitter was de afgelopen jaren grotendeels zelf verantwoordelijk voor de sponsorwerving. "Ik ben de bedrijven die ons ondersteunen zeer dankbaar. Aan de andere kant zijn er veel ondernemingen die nog niet meedoen, dat vind ik bijzonder jammer. Het is van groot belang om jongeren te interesseren voor techniek. Ik zie het als een gezamenlijke taak. De technische banen liggen voor het oprapen, maar het wordt steeds lastiger om vacatures ingevuld te krijgen."
De nieuwe voorzitter Henk Deunk onderstreepte die woorden. "Het bedrijfsleven zit te springen om jong talent. Door het Technieklokaal te omarmen, investeer je in de toekomst. Hier worden kinderen enthousiast gemaakt, daar draag ik de komende tijd graag mijn steentje aan bij."
Tijdens de jaarlijkse sponsorbijeenkomst is er altijd een spreker die tekst en uitleg geeft over zijn professie en de techniek erachter. In dit geval hield Arjan Prinsen een boeiend verhaal over mestvergisting. Prinsen is rundveehouder en tevens actief voor Groot Zevert Vergisting en de Groene Mineralen Centrale. Hij vertelde over de vernieuwde installatie waar mest wordt omgezet in biogas. Het biogas gaat via een directe leiding naar FrieslandCampina in Borculo waar het wordt gebruikt voor het maken van stoom, nodig voor de energievoorziening van de productieprocessen. Voorheen moest de mest die niet werd benut, worden geëxporteerd. Als Europese pilot worden er nu waardevolle mineralen uit herwonnen die regionaal kunnen worden ingezet als kunstmest. Dat alles maakt het Achterhoekse project uniek, circulair en dus uitermate duurzaam.

Percussion Night een waar slagwerkspektakel

Percussion Night was een succes. Foto: PR Volharding

BORCULO - Zaterdagavond 4 november was het Percussion Night in het Muziekcentrum Borculo. Dit slagwerkfestival werd georganiseerd door de slagwerkgroep van Muziekvereniging Volharding. De slagwerkgroep heeft voor een afwisselende avond gezorgd.

Door Freek Morren

De avond werd spectaculair geopend door Slagwerkgroep Volharding zelf. Er werd een drumstel door de zaal gereden en overal kwamen muzikanten vandaan gerend. Daarna waren de drummers van jeugddrumband het Klein Begin uit Borculo aan de beurt. Zij wisten het publiek te vermaken met hun enthousiasme.

De slagwerkgroep heeft goed zijn best gedaan met de aankleding van de avond. Op de (sta)tafels stonden bloemstukjes met daarin een drumstok verwerkt. Bij de ingang was een prachtige ballonnenboog neergezet. In de zaal waren twee podia, hierdoor waren de mensen constant in beweging om alles mee te krijgen en vielen er geen gaten in het programma. Wel was het lang staan voor sommige mensen, stoelen waren er alleen voor de oudere bezoekers.
Na het Klein Begin was het de beurt aan Sint Jan uit Meddo. Het hoogtepunt van hun show was het stuk dat ze speelde op hangende trommels. Amicitia uit Rietmolen pakte ook flink uit die avond. Ze hadden voor de gelegenheid een zangeres meegenomen, Eva ter Braak. De presentatoren van de avond vroegen haar waarom ze zingt bij een malletband, 'Ik woon in Rietmolen, daar zijn geen rockband'.

De presentatie van de avond was in de handen van Bert Dinkelman en Johan Groothuis, zij maakte er bijna een cabaretvoorstelling van. Sambaband United Caribbean Rhythm Machine uit Enschede zorgde voor een tropische verassing voor de pauze. Het Highland Valley Drumcorps maakte indruk op het publiek met hun technische spel. Ook de danspasjes in combinatie met de speeltechniek van de bassdrumspeler maakte indruk. Binnenkort staan ze als onderdeel van The Music Show Schotland in het Gelredome. Het was bijzonder om ze in zo'n kleine setting als vanavond te zien spelen. Fullpower uit Eibergen speelde onder andere een stuk geïnspireerd op de Blue Mangroup. Ze maakte gebruik van een buis die ze in en uit konden schuiven en zo verschillende tonen konden creëren.

Slagwerkgroep Volharding uit Borculo sloot de avond zelf af. Ze speelde een mooi concertstuk, en een bijzonder nummer waarbij niet alleen gebruik werd gemaakt van slagwerk maar er was ook begeleiding op piano, gitaar en een koor. Hun laatste nummer was een Afrikaans nummer. Hiermee werd de avond feestelijk afgesloten. Al met al een afwisselende avond waarbij veel facetten en stijlen van het slagwerk aan bod zijn gekomen.

Tentoonstelling

NEEDE/BORCULO - Na de geslaagde show van vorig jaar van de vogelvereniging Borculo/Neede, staan de vaste inzenders alweer te popelen voor een nieuwe keuring van hun vogels en deze tentoon te stelen voor het belangstellende publiek. In het weekeinde van 18 en 19 november wordt dan ook een tentoonstelling gehouden. De zeventien inzenders kijken reikhalzend uit naar de beoordeling van de onafhankelijke keurmeesters die het oordeel over de ingezonden vogels vellen. In het weekeinde van 18 en 19 november zijn er weer verschillend vogelgezangen te horen en diverse soorten en kleuren te bewonderen. De tentoonstelling wordt gehouden in café restaurant de Olde Mölle aan de Diepenheimseweg 21, in Neede. Er zijn nagenoeg evenveel inschrijvingen als vorig jaar, ondanks enige terugloop en vergrijzing van het ledenbestand. Ook pech in de kweek van enkele kwekers bevorderde het aantal inzenders niet. Toch hoopt de organisatie met de dikke 200 ingeschreven vogels een mooie tentoonstelling te kunnen houden. Tijdens deze show zal er op zondag 19 november van 10 tot 12 uur in een afgezet zaal gedeelte de maandelijkse vogelbeurs worden gehouden. De toegangsprijs voor zowel show als beurs is 1 euro, kinderen onder begeleiding hebben vrije toegang. De tentoonstelling is op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 16. uur te bezoeken.

Sportclub Haarlo verkoopt soep

HAARLO - Vanaf woensdag 15 november tot en met zaterdag 18 november zullen de leden van Sportclub Haarlo in de gemeente Berkelland langs de deur komen met goed gevulde erwtensoep en goulashsoep. In samenwerking met Keurslager Boenders uit Eibergen staan zij garant voor soep van hoogwaardige kwaliteit met verse ingrediënten. De soep wordt vers gemaakt en meteen ingevroren. Men kan ook soep bestellen via mail: soepactie@sphaarlo.nl en de soep wordt dan uiterlijk zaterdag aan huis bezorgd. De soep kost 5 euro per bak en de opbrengst zal ten goede komen aan de realisatie van nieuwe lichtmasten voor het trainingsveld van Sportpark De Berkel.

Brook Duo Kerkentour

GEESTEREN - De Kas-Klokken Zwiegt is de titel van het nieuwe kerstverhaal van het Brook Duo. Een streekroman over het wel en wee van boerenfamilies vol tradities, cultuur en waarden en de rol van de kerk. Zullen de kerstklokken blijven zwijgen en loopt het goed af? Brook Duo komt op zondag 17 december in de hervormde kerk in Geesteren met hun voorstelling. Aanvang: 20.00 uur. Kerk open: 19.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen op zaterdag 18 en 25 november van 10.30 tot 11.30 uur in de Staove kerkplein 12, in Geesteren. Info via tel. 0545- 471395 / 0545- 481308.

'Het moet wel allemaal op hoor!'

Burgemeester Van Oostrum ontvangt de kinderen voor het ontbijt op het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens

Kinderen Op d'n Esch ontbijten met de burgemeester

BORCULO/EIBERGEN - Donderdag al vroeg in de ochtend is het een drukte van belang in het gemeentehuis in Borculo. Meester Patrick Michorius komt, met zijn 29 leerlingen van groep acht van basisschool Op d´n Esch uit Eibergen, ontbijten op het gemeentehuis. Ze zijn hiervoor uitgenodigd door de burgemeester van Berkelland: Joost van Oostrum. Het ontbijt hebben ze zelf mee genomen. Binnen korte tijd zijn de tafels in het restaurant van het gemeentehuis gevuld met bruine boterhammen, krentenbollen, kuipjes boter, kaas, jam, hagelslag, cervelaatworst, melk en warm water voor thee.

Door Rob Stevens

De uitnodiging voor het ontbijt is in het kader van de het Nationaal Schoolontbijt. De actie onderstreept het belang van een goed en gezond ontbijt om de dag te beginnen. Elk jaar wordt in de actieweek een andere school op het gemeentehuis uitgenodigd. De actie wordt landelijk ondersteund door een aantal voeding-gerelateerde instanties zoals: het voedingscentrum, jongeren op gewicht, de maag lever darm stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

De burgemeester verwelkomt de kinderen in het restaurant, wijst ze op de gedekte ontbijttafels, en drukt ze op het hart: "Het moet wel allemaal op hoor! Wie van jullie hebben er al ontbeten?" Een vijftal kinderen steekt de vingers op. Op de vraag aan een van de jongens wat deze bij het ontbijt op zijn brood heeft, antwoordt deze: "Filet Americain." Laat dat nou net niet op de ontbijttafels staan. En op de vraag met hoeveel boterhammen leerlingen de dag starten, gaan in de meeste gevallen één of twee vingers omhoog. Maar bij één leerling een hele hand met vingers.

Actie onderstreept het belang van een goed en gezond ontbijt

Aan de vijftiende editie van dit landelijke ontbijtevenement doen 520.000 kinderen mee op zo'n 2.720 basisscholen. Bijna 270 burgemeesters ontvangen in de ontbijtweek een schoolklas op het stadhuis. In heel Gelderland ontvangen de burgemeesters van 39 gemeenten schoolkinderen uit de buurt voor een gezamenlijk ontbijt op het stadhuis.

De burgemeesters betalen dan symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan het goede doel, dit jaar het Jeugdcultuurfonds. Deze stichting maakt het mogelijk dat ook kinderen uit gezinnen waar weinig geld is lessen op kunst en cultuurgebied kunnen volgen en kunnen sporten.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste basisscholieren dagelijks ontbijten: 95%. Ze doen dat ook nog vaker dan een half jaar geleden met een volkorenboterham. Met 45% heeft het volkorensneetje de eerste plaats veroverd op de tarweboterham (36%).
Aan de andere kant blijf chocoladebeleg met 39% veruit favoriet na vleeswaren (21%), kaas (16%) en jam, honing of stroop (10%). Groente en fruit maakt nog nauwelijks deel uit van het ontbijt: gekeken naar de lunch, avondmaaltijd en tussendoortjes eten schoolkinderen 1% van hun groente bij het ontbijt en 5% van het fruit. Om die reden halen ze vaak niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

Open tentoonstelling pluimvee en konijnen

GEESTEREN - In 2016 gooide de vogelgriep roet in het eten en kon de open tentoonstelling van de Borculose Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging geen doorgang vinden. Dit jaar hopen bestuur en tentoonstellingsbestuur de dieren, fokkers en bezoekers weer te mogen begroeten in de manege bij meubeltoonzaal Groot Landeweer aan de Oude Diepenheimseweg 37 in Geesteren. Op vrijdag 17 november worden de dieren gekeurd en is de tentoonstelling vervolgens vanaf 19.30 uur geopend.

Dit jaar zijn er maar liefst 565 inschrijvingen en daarmee wordt het aantal van twee jaar geleden bijna geëvenaard. Het aantal watervogels overtreft de verwachtingen. Voor de keuring van deze dieren is een extra keurmeester aangetrokken.
De tentoonstelling is geopend: Vrijdag 17 november van 19.30-22.00 uur. Zaterdag 18 november van 10.00-19.00 uur. Zondag 19 november van 10.00-16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar hebben vrije toegang.
Voor inlichtingen kan men contact opnemen met de heer H. te Velthuis, tel. 0545-481629.

Draaginsigne voor acht Berkellandse veteranen

Vervolg voorpagina

BERKELLAND - Moed en wijsheid werd zeker gevraagd van de uitgezonden dienstplichtige militairen, want de missies waren niet zonder risico's.

Roest: "Haddad imiteerde de VN-handelwijze met roadblocks en controles en daagde UNIFIL uit. Elke nacht zagen we lichtkogels over onze stellingen heen komen. Zo beschoot Haddad niet alleen Palestijnen, maar 'voor de lol' ook de VN-troepen. Zelfs in aanwezigheid van VN-militairen schoten mensen van Haddad in koelen bloede Palestijnen dood en wij mochten niet ingrijpen. Zelf ben ik een keer door het oog van de naald gekropen, een Haddad kogel bezorgde me alleen een deuk in mijn helm. My lucky day." Gerard Ruesink (55) beaamt dit. Hij is in 81-82 uitgezonden als chauffeur-verkenner bij UNIFIL. "Het was een uitdagende spannende periode, ik ben overal geweest. Ook ik ben tijdens een rit beschoten, maar werd gelukkig niet geraakt.", aldus Ruesink. "Als 18-jarige dienstplichtige vormt zo'n uitzending toch een deel van je leven, je komt terug met positieve en negatieve ervaringen. Het was fijn dat we een hechte groep vormden. Het was heel bijzonder om tijdens kerst en oud en nieuw daar te zijn. We hadden geen vuurwerk, maar voldoende andere spulletjes om knallend het nieuwe jaar in te gaan. In die tijd bestonden sociale media nog niet, maar de laatste jaren houden we onderling contact via Facebook".

Zwemmers Schuurman BZC in de prijzen

BERKELLAND - De zwemmers van Schuurman BZC uit Berkelland boekten succes tijdens een C-competitie wedstrijd in Winterswijk. Esmee Nieuwenhuis veroverde een eerste plaats op de 50m vrije slag. Tweede plaatsen waren er voor Romee Bomers (100m rugslag), Jette Böning (100m vrije slag, 200m rugslag en 50m vlinderslag), Kajsa Hakvoort (100m wisselslag), Sander van Kessel (200m rugslag), Esmee Nieuwenhuis (50m rugslag) en Finn Ooijman (100m rugslag). Een derde plaats werd in de wacht gesleept door Jesse Baak (100m vrije slag en 200m rugslag), Romee Bomers (100m wisselslag), Sander van Kessel (50m vlinderslag), Aukje Markerink (50m rugslag) en Wouter Soek (50m schoolslag).

Prijzen voor springruiters

GEESTEREN - Afgelopen weekend kwamen diverse leden van de Hamelandse Ruiters in actie tijdens de eerste selectiewedstrijd voor het springen. Deze wedstrijd werd verreden in Vragender. In de klasse B springen werd Roos Dekkers derde met Chaman des Rosiers. In de klasse L springen werd Cameron Nijhof derde met Avalon. Jan Lutke Willink en Zisinaa werden in deze klasse dertiende.

Workshop opstellingen

MISTE - Op 25 november en 9 december houdt Josien Krosenbrink wederom een tweedaagse workshop met Opstellingen van het Verlangen, begeleid door Wilma te Paske. Tijdens deze bijzondere dagen komt iedereen aan de beurt met een eigen vraag. Het is een unieke methode om antwoorden te krijgen omtrent de onbewuste processen in jezelf en jouw gedrag. Zo kan zichtbaar worden, wat lang verborgen was. Oude ballast wordt losgelaten en er komt nieuw perspectief in beeld. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het verlangen waarvan men soms ver van afgedwaald is . Men vindt zichzelf terug en komt in de eigen kracht. Hierdoor voelt men zich vrij, evenwichtig en sterk. Aanmelden bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540. Info: www.wilmatepaske.nl

Beursvloer Berkellandse Uitdaging enthousiasmerend

De maatschappelijke opbrengst van de Beursvloer. Foto: Kristel van Dijk, SHOOTZ

EIBERGEN - Als een van de partners van de Berkellandse Uitdaging, stelde bouwbedrijf Van Wijnen uit Eibergen afgelopen donderdagavond haar deuren open om de Beursvloer te organiseren, de plek waar vraag en aanbod voor ideële ondersteuning tot stand komt.

In een sfeervol ingerichte ruimte waren zo'n 140 'handelaren' samengekomen die tussen 20.00 en 21.00 uur bij de hoekmannen en –vrouwen hun vraag dan wel aanbod konden neerleggen of direct een deal konden sluiten. Onder toeziend oog van notarius Kraayenhof uit Borculo werden de gesloten matches vervolgens geregistreerd. Toen de gong voor de tweede keer had geklonken, maakte Kraayenhof samen met speaker Richard Grevelink van AV Integrate de nieuwe BU-indexstand bekend. De Beurs sloot met 32 waardevolle matches die een maatschappelijke tegenwaarde vertegenwoordigden van bijna 29.000 euro. Nieuw was de muzikale omlijsting van het programma, verzorgd door Twee F(reemde) M(annen) uit Zieuwent. De avond kwam verder tot stand met medewerking van De Klok uit Eibergen en leerlingen van het Assink Lyceum.

Met de hele Kerst Zwartschool aan tafel

Alle kinderen ontbijten samen. Foto: PR Kerst Zwartschool Ruurlo

RUURLO - Gezellig en gezond samen ontbijten: woensdag 8 november, was het weer zover op. Het Nationaal Schoolontbijt had dit jaar als thema 'Gezond ontbijten is geen kunst!'. Op allerlei manier hebben de kinderen gezien en ervaren hoe leuk, lekker en makkelijk het is om de dag goed en gezond te beginnen.

Omdat Lars als eerste een vol plaatjesboek heeft verzameld mag hij binnenkort één minuut gratis winkelen bij de plaatselijke Coop. Foto: PR.

Alle lokalen van de Kerst Zwartschool werden woensdagochtend omgetoverd tot ontbijtzalen. Verschillende soorten brood, veel soorten hartig en enkel soort zoet beleg, yoghurt, groente, fruit, melk en thee: voor ieder genoeg te kiezen. Met smaak genoten de kinderen van al het lekkers dat hen aangeboden werd. Naast het Nationaal Schoolontbijtpakket, dat dit jaar geleverd werd door Bakker Lievestro, werd de kinderen ook nog producten van Bio+ aangeboden. Om het duurzame karakter van de school te benadrukken werd er zo weinig mogelijk eten verkwist. Nadat de ontbijthonger van de kinderen was gestild bleek er nog heel veel over te zijn. Omdat de kinderen wordt geleerd om geen eten weg te gooien, kreeg dat een heel goede bestemming. Het werd geschonken aan de Voedselbank Oost-Achterhoek. Al meerdere jaren toont de Kerst Zwartschool op deze wijze haar betrokkenheid bij de Voedselbank die daar heel erg blij mee is. Al met al kan de Kerst Zwartschool weer terugkijken op een gezellig ontbijtfeest.

Lars Henrix heeft eerste volle voetbalplaatjesboek

RUURLO – Amper vier weken na de start van de voetbalplaatjesactie van de Coop en voetbalvereniging Ruurlo heeft Lars Henrix alle 464 voetbalplaatjes al bij elkaar gespaard. Dat is best iets om trots op te zijn. Lars Henrix speelt bij de VV Ruurlo in de JO7 waar zijn vader trainer/leider is. Omdat Lars als eerste een vol plaatjesboek heeft verzameld mag hij binnenkort één minuut gratis winkelen bij de plaatselijke Coop. De voetbalplaatjesactie loopt nog tot en met zaterdag 2 december en er zijn nog steeds mooie prijzen te winnen met de gouden voetbalplaatjes. Dus mocht men een 'gouden plaatje' hebben: kom dan zo snel mogelijk naar de Coop winkel.

Ruurlo/Barchem

TV Ruurlo en gemeente vergroten sociale veiligheid

De toegangsweg naar het tennispark en het zwembad is vanaf de Loolaan voorzien van straatverlichting. Foto: PR.

RUURLO – Een lang gekoesterde wens van Tennisvereniging Ruurlo is in vervulling gegaan. De toegangsweg naar het tennispark en het zwembad is vanaf de Loolaan voorzien van straatverlichting. Zo is in de avonduren een veilige en verlichte toegang gewaarborgd. Ook voor de buurtbewoners die gebruik maken van de toegangsweg is er een veiligere omgeving gecreëerd. De gemeente Berkelland heeft bijgedragen aan dit initiatief door de lantaarnpalen kosteloos ter beschikking te stelen. Ook Sportfederatie Berkelland en wethouder Han Boer van de gemeente Berkelland hebben dit initiatief omarmd en gezorgd voor de nodige ondersteuning. Door de sponsoren Alferink Installatietechniek Groenlo, Sturris Grondwerkbedrijf Ruurlo en de individuele bijdrage van enkele leden zijn de lantaarnpalen geplaatst.

Kunst in de Kinderschoenen

RUURLO - Voor de elfde keer houdt de KunstKring Ruurlo voor de groepen 7 van de Ruurlose basisscholen het project 'Kunst in de Kinderschoenen'. Dit jaar met het thema 'De stijl' van onder andere Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

Gedurende twee dagdelen laten honderdtien kinderen zich inspireren door kunstenaars van de kunststroming 'De Stijl', die dit jaar precies 100 jaar geleden werd opgericht. Van de kunstwerken die de kinderen met verschillende technieken en materialen zullen hebben gecreëerd wordt een expositie samengesteld.
De feestelijke opening op vrijdag 24 november om 13.30 uur in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo zal geheel door de kinderen vorm worden gegeven en muzikaal worden omlijst door Frank Sterenborg op piano.
Voor meer informatie over dit project zie www.kunstkringruurlo.nl.

Uitslag Maandag Bridge

RUURLO - Uitslag van het Maandag Bridge van de zitting van 6 november, gespeeld in de Tapperij in Ruurlo, tweede competitieronde, tweede zitting.

A Lijn: 1 John Wokke en Joep Roumen 67,08 %, 2 Henny Mulder en Gerrit Mulder 60,83 %, 3 Petra Smith en Phillip de Boer 60,00 %. B Lijn: 1 Gerda Magis en Lien Hetzel 62,43 %, 2 Trees Meijer en Aloijs Meijer 60,31 %, 3 Roel Ewouds en Ben Woldberg 55,07 %.

Creatief programma op De Driesprong

Samen met Truus Oosterhuis hadden de kinderen een eigen gekozen dier gemaakt door middel van het boetseren van klei. Foto: PR.

RUURLO – Op basisschool De Driesprong is onlangs een pilot 'creatieve middag' gestart in samenwerking met KunstKring Ruurlo. De kinderen uit groep vijf tot en met acht konden zich opgeven voor een creatief programma na schooltijd. Hiervoor hebben zij van 15.30 tot 17.00 uur gebruik gemaakt van de gemeenschappelijke ruimte van de school. Samen met Truus Oosterhuis uit Ruurlo hebben de kinderen een eigen gekozen dier gemaakt. Zij boetseerden met klei. Truus is voor de school geen onbekende; zij heeft een aantal maanden geleden de school geholpen met het bouwen van de wilgentenen hut. Tijdens de laatste middag hebben de kinderen hun werkstuk kleur gegeven met glazuur. De kinderen zijn erg tevreden over de resultaten.

Nieuwe shirts voor jeugdelftallen SVBV

BARCHEM – Zowel de spelers van het JO11-1 als het JO11-2 team van voetbalvereniging SVBV uit Barchem hebben nieuwe shirts uitgereikt gekregen. De shirts zijn gesponsord door Bouwbedrijf Klein Nulent uit Barchem. Alwin Klein Nulent is tevens de trainer/leider van het JO11-2 team. Als blijk van dank overhandigt SVBV sponsorcommissielid Ron Menop aan Alwin Klein Nulent een klein formaat shirt, voorzien het sponsorlogo. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Keijenburgse Boys JO17-1 werd ook het JO-17-1 team van SVBV voorzien van nieuwe shirts, gesponsord door fysiotherapie Fyrtuoos uit Borculo. Als blijk van dank overhandigt SVBV sponsorcommissielid Ron Menop aan Martin Textor van Fyrtuoos een klein formaat shirt. Het nieuwe shirt werkte inspirerend. De wedstrijd tegen Keijenburgse Boys werd met liefst 8-1 gewonnen.

Nieuwe shirts voor jeugdelftallen SVBV

Het jongensteam van O-11 jaar met de nieuwe shirts van Bouwbedrijf Klein Nulent uit Barchem. Foto: PR.

Nieuwe shirts voor jeugdelftallen SVBV

BARCHEM – Zowel de spelers van het JO11-1 als het JO11-2 team van voetbalvereniging SVBV uit Barchem hebben nieuwe shirts uitgereikt gekregen. De shirts zijn gesponsord door Bouwbedrijf Klein Nulent uit Barchem. Alwin Klein Nulent is niet alleen de eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf, hij is tevens de trainer/leider van het JO11-2 team. De SVBV spelers zijn erg blij met hun nieuwe shirts. Als blijk van dank overhandigt SVBV sponsorcommissielid Ron Menop aan Alwin Klein Nulent een klein formaat shirt, voorzien het sponsorlogo, om hiermee het interieur bij Klein Nulent op te vrolijken. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Keijenburgse Boys JO17-1 werd ook het JO-17-1 team van SVBV voorzien van nieuwe shirts, gesponsord door fysiotherapie Fyrtuoos uit Borculo. Ook de spelers van het JO17-1 team waren erg verguld met hun nieuwe tenue. Als blijk van dank overhandigt SVBV sponsorcommissielid Ron Menop aan Martin Textor van Fyrtuoos een klein formaat shirt, voorzien het sponsorlogo, om hiermee het interieur bij Fyrtuoos op te vrolijken. Het nieuwe shirt werkte erg inspirerend. De wedstrijd tegen Keijenburgse Boys werd met maar liefst 8-1 gewonnen.

Het Jongensteam O-17 jaar in de nieuwe shirts van fysiotherapie Fyrtuoos uit Borculo. Foto: PR.

Ruurlo/Barchem

RGV Ruurlo erg succesvol met podiumplaatsen en NK-tickets

De CDE-Teams van RGV Ruurlo Trampolinespringen. Foto: PR RGV

RUURLO – Afgelopen weekend stond RGV Ruurlo weer op twee plekken in Gelderland op de wedstrijdvloer / trampoline. In Winterswijk werden afgelopen weekend de jaarlijkse Clubteam Kampioenschappen voor District Oost georganiseerd. RGV Ruurlo deed hier met negen teams aan mee, waarbij er in zeven niveaus werd geturnd. De trampoline-afdeling stond in Ermelo op de trampoline voor de laatste plaatsingswedstrijd waarbij de definitieve plaatsing voor het NK Clubteams bekend wordt gemaakt.

Turnen Dames
Op zaterdag 11 november kwamen zeven teams aan de beurt en de andere twee teams stonden op de zondag in de Turnhal. In de eerste wedstrijd was team RGV-6 (Famke Dolphijn, Fayénn Post, Nienke Groot Haar, Esmee Wesselink, Isa Freriks & Nina Tollenaar) aan de beurt. Met maar 0,50 punten verschil van de nummer één wisten zij een tweede plaats te pakken in de categorie Pupil 2/Jeugd 1 – D2.
In de tweede wedstrijd mochten er twee teams deelnemen: RGV-8 (Instap/Pupil 1 – D2) en RGV-9 (Instap/Pupil 1 – N3). In de wedstrijd van RGV-8 zat de uitslagen heel dicht bij elkaar. Voor de instappers was het de eerste wedstrijd in een echte turnhal, dat is toch net iets anders dan in de sporthal in Ruurlo. Toch zetten Laura Olthof, Keatlyn Regelink, Jill Geelen, Lilian Tragter & Tess Gotink een super wedstrijd neer en werden zij ook tweede. Het team van RGV-9 was een samenstelling van twee meiden van RGV Ruurlo (Noya Boomkamp & Frederike Klein Bleumink) en drie meiden van Achilles Hengelo. Ondanks dat ze toch heel wat minder trainen dan hun concurrenten, wisten zij toch de eerste plek te behalen.
In wedstrijd drie kwamen de teams uit in een bepaald niveau, namelijk supplement F. Alle teams waren dus tegenstanders van elkaar en dit leverde een mooie strijd op omdat ze natuurlijk niet voor elkaar onder wilden doen. Uiteindelijk stonden de beide teams van RGV Ruurlo op het podium en werd het team met Maureen Ketelaar, Merel Tuitert, Julia Stegeman, Marit Olthof & Emma Veenboer (RGV-5) eerste en op de tweede plaats stond RGV-4 met daarin, Sanne Boekelder, Neele Ketting, Femke Olthof, Joëlle Lusink & Aafke Hogenvonder.
Ook in de laatste wedstrijd van de zaterdag zaten twee teams, Namelijk RGV-1 (Supplement D) en RGV-2 (Supplement E). Dit laatste team liep vorig jaar de medaille mis door een slechte laatste ronde op brug. Maar dit team, bestaande uit Lisanne van Haaften, Lauren Stegeman, Floor Hesselink, Marjolein van Haaften & Frederique Scholten, begon zeer sterk op balk en daarna gingen ze zelfverzekerd verder met als resultaat een gouden medaille. In de andere baan turnde op het zelfde moment RGV-2. De dames, Anouk van Poelwijk, Anne Mulling, Elise Labohm & Xiënna Post, maakte wel wat foutjes, maar ook zij wisten alles goed te compenseren. Dat de dames, samen met Ypsilon Doetinchem, eerste werden, was een grote verrassing. Op zondag was het de beurt aan de laatste twee teams. Als eerste waren de jongste meiden aan de beurt, maar zij waren een team met van drie, wat extra lastig is. Er tellen drie cijfers per toestel, maar als team mag je vier turnsters laten turnen. Hierdoor waren foutjes eigenlijk niet toegestaan. Maar RGV-7 (Pien te Vaanholt, Emma Timmerman & Carlijn Leverink) brachten het er goed van af, zonder grote fouten. Dit resulteerde in een verdiende derde plaats. Als laatste teams was RGV-3 aan de beurt en Femke Meulenveld, Lieke Esselink & Mare Leuverink moesten het helaas ook met z'n drieen proberen, want Maeve Timmerman viel af met een blessure. het team eindigde op de vijfde plaats.
Het E5-team van RGV Ruurlo had nog een klein kansje om zich te plaatsen voor het NK, ze stonden namelijk na de vorige twee wedstrijden op een tweede plaats. Een voorwaarde was dat het team deze wedstrijd helemaal goed moest uit springen. Lynn Brundel, Zsa-Zsa van der Vlugt, Mees te Veldhuis & Larissa Buitenhuis hebben alles uit de kast te halen om hun kans te vergroten en dat werd beloond. Met een mooie zilveren medaille was het precies genoeg om zich te kwalificeren voor het NK.
Voor het D4-team was het bijna een onmogelijke opgave om zich te kunnen plaatsen voor het NK, een plekje bij de beste twee was namelijk nodig om dit af te dwingen. Liz Mombarg, Anne de Vrught, Lonneke Heijink & Nila Meulman sprongen een hele goede wedstrijd, maar de andere teams waren net iets sterker. Het verschil met de andere teams in hun klasse was minimaal. Zij behaalde een mooie vijfde plaats.
In de C-klasse woedde een hevige strijd. Daar konden 4 teams zich plaatsen voor het NK. Wout Krabbenborg, Marlein Kapers, Harris Pondes en Linn te Veldhuis stonden na twee wedstrijden op een gedeelde vierde plaats. Daar moest dus nog wel wat gebeuren. Het team heeft vreselijk zijn best gedaan, maar behaalde deze wedstrijd een vijfde plaats en dat was net niet genoeg. Het andere C-team stond er heel goed voor na de eerste twee wedstrijden, waarbij ze op beide wedstrijden een eerste plaats behaalde. Ook deze wedstrijd waren zij weer de sterkste en gingen Lotte de Vrught, Lianne Wolters, Kim Boekelder & Marieke Winters naar huis met een gouden medaille. Een fantastisch resultaat voor de RGV springsters. Het B-team komt eind november voor de laatste keer aan de beurt. Ook zij strijden dan om de laatste kansen op deelname aan het NK op 9 december in Oss.

Van Veen Advies sponsor midweekdames Blauw-Wit

RUURLO - Na een succesvol eerste seizoen van de Ruurlose handbaldames in de midweekcompetitie, zijn zij ook dit seizoen weer fanatiek van start gegaan.

Een aantal weken terug werden de dames verrast met de boodschap dat er een nieuwe sponsor is voor het team; van Veen Advies BV. Afgelopen vrijdag werd voor de wedstrijd het prachtige nieuwe tenue overhandigd en voor het oog van de nieuwe sponsor hebben ze de wedstrijd gewonnen. De dames zijn ontzettend blij met deze samenwerking en het nieuwe tenue. Wie ook graag wil handballen kan meespelen in de midweekcompetitie. Meer informatiestaat op www.blauwwit.net.

Tornax verliest van Alterno

RUURLO – Heren 1 van volleybalvereniging Tornax moest zaterdag aantreden tegen Alterno uit Apeldoorn. Een jonge ploeg met de nodige lengte. De eerste set bleek dat Alterno daarnaast ook over een heel behoorlijke service beschikte. Al vroeg in de wedstrijd keek Tornax tegen een behoorlijke achterstand aan. Door de knop om te draaien en geconcentreerd te gaan spelen wist Tornax toch in de wedstrijd terug te komen. De eerste set werd nipt verloren. De tweede set ging lange tijd gelijk op. Servicedruk van beide kanten, waarbij er te veel fouten aan de kant van Tornax werden gemaakt en Alterno aan het langste eind trok. De derde set liet een fanatiek Tornax zien. Punten werden uitbundig gevierd, servicedruk lag hoog en ook de mid aanvallen begonnen te lopen. Alterno liep achter de feiten aan en het zag er naar uit dat Tornax de set binnen zou halen. Helaas werd op 24-23 het setpunt niet binnengehaald en kon Alterno toch via hun service genoeg druk zetten om ook deze set binnen te halen. Helaas was het in de vierde set ook niet aan Tornax gegeven er met het laatste punt vandoor te gaan. Op naar de volgende wedstrijd woensdagavond 15 november om 21.00 uur in sporthal 't Rikkenhage in Ruurlo. Kom de mannen aanmoedigen.

Dames
De dames van Tornax 1 speelde zaterdag om thuis tegen Boemerang dames 2 uit Eibergen. Tornax begon de eerste set goed. De servicedruk was er en de set-ups werden goed afgemaakt. Dit uitte zich ook in de stand: 17-9 voor Tornax. Boemerang kwam goed terug en haalde veel punten achter elkaar. Gelukkig had Tornax op het begin een goede voorsprong opgebouwd, waardoor ze de set uiteindelijk wonnen met 25-18. Tornax begon de tweede set minder. De goede opslagen uit de eerste set werden niet doorgezet en er werden meer fouten gemaakt. Boemerang maakte hier gunstig gebruik van en groeide in haar spel. Hierdoor ontstond een voorsprong voor Boemerang: 7-14. Tornax probeerde nog terug te komen,maar het werd 15-25 voor Boemerang. Tornax had veel vechtlust en wilde de derde set winnen. De goede servicedruk, zoals ook in de eerste set, was weer aanwezig. Boemerang was ook flink op dreef, dit uitte zich dan ook in een gelijkopgaande score. Tornax kwam beter in haar spel en er werd tactisch gespeeld. De dames zorgden voor een voorsprong: 12-6. Tornax liet zich niet afleiden en ging door met punten binnenhalen en won uiteindelijk de set met 25-10. Tornax begon de vierde set postief. Er werd goed opgeslagen en gereageerd op terugkomende ballen. Helaas voor Tornax had Boemerang een aantal zeer mooie ballen waardoor Boemerang veel punten binnenhaalde: 10-6 voor Boemerang. Coach Roel Lebbink besloot daarom een wissel in te zetten. Midaanvalster Lieke Tetteroo werd gewisseld voor Suzan Zieverink. Tornax kwam goed in haar spel en de blokkering stond goed. Hierdoor kwam Tornax knap terug: 15-17. Ilse Diepenbroek wist een mooie opslagserie neer te zetten. Tornax kwam goed in haar spel en Boemerang had moeite om de ballen te verdedigen. Tornax zette deze stijgende lijn door tot het einde en won dan de vierde set met 25-20, waarmee de wedstrijd met 3-1 gewonnen werd. Hierdoor blijft Tornax tweede staan in het klassement.

Tuin familie Bannink behaalt hoogste score

De winnende tuin van de familie Bannink aan de Lochemseweg 6. Foto: PR

BARCHEM – Tijdens de Preuverije werden zaterdagmiddag de uitslagen van de jaarlijkse tuinkeuring van Groei & Bloei Lochem bekendgemaakt. Evenals voorgaande jaren waren er weer vier categorieën. De jury beoordeelde de tuin van de familie Bannink aan de Lochemseweg 6 met de hoogste score.

Deze tuin viel in de categorie grote tuinen. In deze categorie eindigde de tuin van de familie Kok aan de Lochemseweg 19 op de tweede plaats en derde werd de familie Koeleman aan de Barchvenne 32. In de klasse midden tuinen was de eerste prijs voor de familie Lievestro aan de Eekvenne 27. De tweede prijs was voor de familie Hilhorst aan de Heidehoflaan 24 en de derde voor mevrouw Regelink aan de Van Damstraat 12. Bij de categorie kleine tuinen werd de tuin van mevrouw Helmink aan de Lochemseweg 7b het hoogst beoordeeld gevolgd door de tuin van mevrouw Luesink aan de Schoolstraat 8 en de familie Roekevisch aan Beukenlaan 14. De vierde categorie was de speciale tuinen. Hier behaalden de familie Van Beek aan de Eekvenne 50 de hoogste score, de tweede plaats was voor de familie Bannink aan de Lochemseweg 7 en op de derde plaats eindigde de familie Van der Duim aan de Larikslaan 20. De volledige uitslag is te lezen op de website van Vereniging Contact: www.contact-barchem.nl.

Zwolle versterkt koppositie in klootschietcompetitie

RUURLO – Zwolle 1 heeft de vijfde competitiewedstrijd in de Achterhoekse klootschietcompetitie aangegrepen om de eerste plaats in de eerste klasse vast in handen te krijgen. Het slechte weer leek in tegenstelling tot de overige teams geen vat op de mannen uit de Groenlose buurtschap Zwolle te hebben. Zwolle 1 was met afstand de beste. De Achterhoekse klootschiet teams waren te gast bij KV Respelhoek in Geesteren dat 't Broek 1 uit Ruurlo nu voor zich moet dulden.

Het eerste team van Respelhoek overtuigde niet met een score van zestig schoten en een vierde plaats afgelopen weekend. De derde plaats in het algemeen klassement werd afgegeven aan 't Broek 1 dat met 59 schoten de derde plaats voor zich opeiste. De voorsprong op Eibergen kwam niet in gevaar aangezien Eibergen 1 met 64 schoten en een negende plaats niet op dreef was. Zwolle 1 was wel op dreef. Met een knappe score van 52 schoten had men maar liefst zes schoten voorsprong op Klein Dochteren 1 (Lochem) dat met 58 schoten tweede werd. Deze zes schoten zijn ook het verschil in het tussenklassement na wedstrijdronde vijf. Onderlingen 1 uit Haarlo werd zesde met een score van zestig schoten. Dijkhoek 1 (Borculo) stelde wat teleur door met 71 schoten en een negende plaats in de tweede klasse te eindigen. In het tussenklassement over vijf wedstrijddagen staat men achtste. Heksenkring 1 uit Barchem dat ook uitkomt in de tweede klasse eindigde net voor Dijkhoek en werd met een score van zeventig schoten achtste. In het tussenklassement bekleed dit team de zevende plaats. Over veertien dagen zal de strijd weer oplaaien want dan is de volgende competitieronde bij Zwolle (bij Groenlo) .

Ruurloër Bas Reukers winnaar vogelshow in Vorden

VORDEN/RUURLO – Bas Reukers uit Ruurlo mag zich een jaar lang beste vogelkweker van Vorden en Ruurlo noemen. Hij won afgelopen weekend tijdens de gezamenlijke onderlinge vogelshow van De Vogelvriend Vorden en Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken het algemeen kampioenschap. Bas Reukers bleef met 371 punten Geert Jansen uit Steenderen en Bennie Horsting uit Vorden met een punt voor.

Het algemeen kampioenschap werd 'gespeeld' in de Soos in het Kulturhus in Vorden waar 26 vogelkwekers hun beste 272 vogels hadden ingestuurd. Bas Reukers bleek zowel de mooiste kleurgrasparkiet als de beste Agapornide te hebben. Beide vogels kregen van de keurmeesters 94 punten. Alleen de geelbuikrosella van Hein Blikman uit Ruurlo wist in de categorie grote parkieten tot een nog hogere score te komen van 95 punten. Omdat het algemeen kampioenschap gespeeld wordt over de vier beste vogels per inzender, haalde Hein Blikman het podium net niet. Geert Jansen won met een zwartrood intensieve vogel in de categorie kleurkanaries met 94 punten. Bennie Horsting deed dat in de categorie Europese cultuurvogels met een Barmsijs klein donker factorig met 93 punten. De overige hoofdgroep kampioenen waren Gerard Groot Roessink uit Ruurlo met de beste postuurkanarie en Kees Bink uit Warnsveld met de beste standaard grasparkiet. Een bijzondere inzending was er van Willem Peters uit Vorden met een stel Nandayparkieten. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis van De Vogelvriend Vorden dat deze vogels te zien waren. Peters won er een tweede prijs mee. De echte primeur ging naar Bennie Horsting. Hij experimenteerde de afgelopen drie jaar met een nieuwe kleur binnen de categorie kleurkanaries: Isabelopaal geel mozaïek type 1. Een bijna witte kanarie die alleen een zeer lichtbruine bestreping mag laten zien en op een paar andere plekjes wat puntjes geel. Hij behaalde er een derde prijs mee, wat ook aangeeft dat er nog wat verbetering mogelijk is.
Voorzitter Kees Bink van De Vogelvriend Vorden zette tijdens de opening van de tentoonstelling Evert van der Wal uit Wijhe even in het zonnetje. Als penningmeester zorgde Van der Wal ervoor dat er veel sponsorgelden binnen kwamen om de tentoonstelling te kunnen financieren.

Zwolle versterkt koppositie in Achterhoekse lootschietcompetitie

Zwolle versterkt koppositie in Achterhoekse lootschietcompetitie

RUURLO – Zwolle 1 heeft de vijfde competitiewedstrijd in de Achterhoekse klootschietcompetitie aangegrepen om de eerste plaats in de eerste klasse vast in handen te krijgen. Het slechte weer leek in tegenstelling tot de overige teams geen vat op de mannen uit de Groenlose buurtschap Zwolle te hebben. Zwolle 1 was met afstand de beste. De Achterhoekse klootschiet teams waren te gast bij KV Respelhoek in Geesteren dat 't Broek 1 uit Ruurlo nu voor zich moet dulden.

Het eerste team van Respelhoek overtuigde niet met een score van zestig schoten en een vierde plaats afgelopen weekend. De derde plaats in het algemeen klassement werd afgegeven aan 't Broek 1 dat met 59 schoten de derde plaats voor zich opeiste. De voorsprong op Eibergen kwam niet in gevaar aangezien Eibergen 1 met 64 schoten en een negende plaats niet op dreef was. Zwolle 1 was wel op dreef. Met een knappe score van 52 schoten had men maar liefst zes schoten voorsprong op Klein Dochteren 1 (Lochem) dat met 58 schoten tweede werd. Deze zes schoten zijn ook het verschil in het tussenklassement na wedstrijdronde vijf. Onderlingen 1 uit Haarlo werd zesde met een score van zestig schoten. Dijkhoek 1 (Borculo) stelde wat teleur door met 71 schoten en een negende plaats in de tweede klasse te eindigen. In het tussenklassement over vijf wedstrijddagen staat men achtste. Heksenkring 1 uit Barchem dat ook uitkomt in de tweede klasse eindigde net voor Dijkhoek en werd met een score van zeventig schoten achtste. In het tussenklassement bekleed dit team de zevende plaats. Over veertien dagen zal de strijd weer oplaaien want dan is de volgende competitieronde bij Zwolle (bij Groenlo) .

Ruurloër Bas Reukers winnaar vogelshow in Vorden

Vogelkwekers bestuderen de catelogus en de vogels tijdens de gezamenlijke tentoonstelling van vogelverenigingen uit Vorden en Ruurlo. Foto: PR.

Ruurloër Bas Reukers winnaar vogelshow in Vorden

VORDEN/RUURLO – Bas Reukers uit Ruurlo mag zich een jaar lang beste vogelkweker van Vorden en Ruurlo noemen. Hij won afgelopen weekend tijdens de gezamenlijke onderlinge vogelshow van De Vogelvriend Vorden en Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken het algemeen kampioenschap. Bas Reukers bleef met 371 punten Geert Jansen uit Steenderen en Bennie Horsting uit Vorden met een punt voor.

Het algemeen kampioenschap werd 'gespeeld' in de Soos in het Kulturhus in Vorden waar 26 vogelkwekers hun beste 272 vogels hadden ingestuurd. Bas Reukers bleek zowel de mooiste kleurgrasparkiet als de beste Agapornide te hebben. Beide vogels kregen van de keurmeesters 94 punten. Alleen de geelbuikrosella van Hein Blikman uit Ruurlo wist in de categorie grote parkieten tot een nog hogere score te komen van 95 punten. Omdat het algemeen kampioenschap gespeeld wordt over de vier beste vogels per inzender, haalde Hein Blikman het podium net niet. Geert Jansen won met een zwartrood intensieve vogel in de categorie kleurkanaries met 94 punten. Bennie Horsting deed dat in de categorie Europese cultuurvogels met een Barmsijs klein donker factorig met 93 punten. De overige hoofdgroep kampioenen waren Gerard Groot Roessink uit Ruurlo met de beste postuurkanarie en Kees Bink uit Warnsveld met de beste standaard grasparkiet.

Bijzonder

Een bijzondere inzending was er van Willem Peters uit Vorden met een stel Nandayparkieten. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis van De Vogelvriend Vorden dat deze vogels te zien waren. Peters won er een tweede prijs mee. De echte primeur ging naar Bennie Horsting. Hij experimenteerde de afgelopen drie jaar met een nieuwe kleur binnen de categorie kleurkanaries: Isabelopaal geel mozaïek type 1. Een bijna witte kanarie die alleen een zeer lichtbruine bestreping mag laten zien en op een paar andere plekjes wat puntjes geel. Deze kleurslag is enkele jaren geleden toegelaten tot de wedstrijden, maar het kweken bleek ook voor de zeer ervaren Horsting lastiger dan gedacht. Hij behaalde er een derde prijs mee, wat ook aangeeft dat er nog wat verbetering mogelijk is.

Financieren

Voorzitter Kees Bink van De Vogelvriend Vorden zette tijdens de opening van de tentoonstelling Evert van der Wal uit Wijhe even in het zonnetje. Als penningmeester zorgde Van der Wal ervoor dat er veel sponsorgelden binnen kwamen om de tentoonstelling te kunnen financieren.

165 wandelaars lopen Reurlse Herfstwandeling

Annie en Reint in klederdracht. Foto: PR De Bundeling

RUURLO – Ondanks de slechte weersvoorspellingen hebben de vrijwilligers van de VVV Ruurlo zondag 165 wandelaars kunnen verwelkomen voor de Reurlse Herfstwandeling. De wandelaars waren allen zeer enthousiast over de mooie routes in het herfstdecor en de duidelijke bewegwijzering door middel van pijlen. Vanaf de Ruurlose VVV winkel/kantoor hadden de wandelaars de keus uit drie verschillende afstanden: zes, twaalf of twintig kilometer. De twee langste routes waren richting buurtschap Veldhoek en de bosrijke omgeving van De Meene uitgezet. De wandelaars kruisten op een locaties een mountainbike route die vanuit Borculo was uitgezet.

Volop gezelligheid in De Bundeling. Foto: PR De Bundeling

Geslaagde high tea

RUURLO - De jaarlijkse high tea in De Bundeling in Ruurlo was een gezellig samenzijn van bewoners uit de wijk en bewoners van De Bundeling. Sensire heeft ruimte en financiële middelen beschikbaar gesteld om deze middag te laten slagen. Er waren heerlijke hapjes bij de thee (en koffie). Aanwezigen konden ook genieten van de inzet van Annie en Reint, die in klederdracht een dansje maakten en gedichten voor hebben gedragen. Er kan teruggekeken worden op een gezellige middag.

Diabetes collecte Ruurlo goed voor 3.518 euro

RUURLO – De collecte van het Diabetes Fonds heeft in Ruurlo dit jaar 3.518,68 euro opgebracht. De fonds en de collectanten wil iedereen bedanken voor dit mooie bedrag. Diabetes steelt de gezondheid van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Daarom is collecteren zo belangrijk: voor onderzoek naar betere behandelingen en genezing. Elk jaar gaan zo'n 20.000 vrijwilligers de straat op om geld in te zamelen. De collecteopbrengst van 2016 was 1,2 miljoen euro.

KNVB-speld voor Lodeweges en Tragter

RUURLO – Uit handen van ambassadeur Henk Plass van het district Oost van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond hebben Ben Lodeweges en Jan Tragter vrijdagavond tijdens een afscheidsinstuif in de kantine van VV Ruurlo op sportpark 't Rikkelder respectievelijk een gouden en zilveren speld en certificaat gekregen voor hun jarenlange inzet voor voetbalvereniging Ruurlo. Ben Lodeweges nam vorig jaar oktober, met een korte onderbreking in de jaren negentig, na 25 jaar afscheid als voorzitter en Jan Tragter nam begin oktober na tien jaar afscheid als secretaris van VV Ruurlo. VV Ruurlo waardeerde zeer al het werk dat beide mannen hebben verricht voor de vereniging. Vorige maand werd Ben Lodeweges al benoemd tot erevoorzitter van VV Ruurlo en ontving hij vorig jaar een koninklijke onderscheiding.

58 deelnemers bij regiowedstrijd Gouden Treffer

RUURLO – Voor de Ruurlose handboogschietvereniging De Gouden Treffer was het zaterdag 11 en zondag 12 november de beurt om een wedstrijd te organiseren voor de Regio Gelderland/Overijssel van de Nederlandse Handboog Bond. In twee dagen telde De Gouden Treffer in haar clubaccommodatie 't Schuttershome aan de Fürstenauerstraat 58 deelnemers. De deelnemende verenigingen waren: ISV De Vrijbuiter uit Hengelo (O), ABC Taxus uit Arnhem, Sint Switbertus uit Lichtenvoorde), Haaksbergse Schutterij uit Haaksbergen, Avalonsports uit Apeldoorn, ASV. Prins Willem Alexander uit Harderwijk, Sagittarius van de Universiteit Twente uit Enschede en De Gouden Treffer uit Ruurlo. Er werd geschoten voor een individuele klassering en/of een klassering voor een team. Beide klasseringen tellen voor een ontmoeting op districtsniveau wat weer, bij voldoende resultaat, kan leiden naar wedstrijden op nationaal niveau. De beide dagen verliepen uitstekend en de sfeer was vriendschappelijk.

Belangrijke remises

RUURLO – Ton Seleski is weer op de goede weg in de onderlinge competitie van schaakvereniging 't Stokpaard. Seleski dwong vorige week van de altijd solide schaker Jo Westerveld remise af in een enerverende partij. Datzelfde deed Piet Plokker in zijn partij tegen Guido Baggen. En Jan Geertsma handhaaft zich goed op weg naar de runner-up positie. De uitslagen: Eisink-Avé 1-0; Seleski-Westerveld 0,5-0,5; Buiten-Gieteling 0-1; Bluemers-Vasse 0-1; Peters-Geertsma 0-1; Plokker-Baggen 0,5-0,5; Beltman-Gaastra 0-1.

Van Veen Advies nieuwe sponsor van midweekdames Blauw-Wit

De dames in het nieuw. Foto: PR Blauw-Wit

Van Veen Advies nieuwe sponsor van midweekdames Blauw-Wit

RUURLO - Na een succesvol eerste seizoen van de Ruurlose handbaldames in de midweekcompetitie, zijn zij ook dit seizoen weer fanatiek van start gegaan. Een aantal weken terug werden de dames verrast met de boodschap dat er een nieuwe sponsor is voor het team; van Veen Advies BV.

Afgelopen vrijdag werd voor de wedstrijd het prachtige nieuwe tenue overhandigd en voor het oog van de nieuwe sponsor hebben ze de wedstrijd gewonnen. De dames zijn ontzettend blij met deze samenwerking en het nieuwe tenue.
Wie ook graag wil handballen, maar geen tijd heeft om te spelen in het weekend, kan meespelen in de midweekcompetitie. Meer informatiestaat op www.blauwwit.net.

Ruurlo/Barchem

Spraakmakend debuut scheidsrechter Rob Dieperink

Rob Dieperink trekt de rode kaart tijdens zijn eredivisie-debuut. Foto: Eigen foto

BORCULO - Je moet het lef maar hebben om op je eerste dag als scheidsrechter in de eredivisie van het betaalde voetbal en een directe rode kaart en een penalty uit te delen. Voor Rob Dieperink (1988) uit Borculo echter was er geen twijfel mogelijk en stond zijn debuut los van de beslissing. Je hebt volgens hem niet eens de tijd om erover na te denken, zo snel gaat het voetbal tegenwoordig. Wat wel hielp, was de bevestiging omtrent de juistheid van zijn beslissingen van scheidsrechterbaas Dick van Egmond direct na afloop van de wedstrijd. En dus is de week gewoon weer begonnen en gaat het normale leven verder. Morgen wacht de nieuwe opdracht voor komende keer.

Door Rob Weeber

Rob Dieperink uit Borculo was 17 jaar, toen hij de overstap naar het KNVB scheidsrechtersgilde maakte. Dat hij talent had, was toen al duidelijk en op 9 maart 2012 floot hij zijn eerste wedstrijd in de Jupiler League, de eerste divisie van het betaalde voetbal. Nog eens vijf jaar later was daar dan eindelijk de laatste stap binnen het Nederlandse voetbal, de eredivisie. Het werd op zaterdag 4 maart de wedstrijd Excelsior tegen Roda JC. "Natuurlijk ben ik trots op wat ik bereikt heb, tenslotte heb ik daar al die jaren hard voor gewerkt en er vooral ook veel voor gelaten," legt Rob uit. "Maar verder beschouw ik het gewoon als mijn tweede werk naast dat in de horeca. Het was weliswaar mijn eerste eredivisiewedstrijd, maar ik loop al zeven jaar rond in het betaalde voetbal, als scheidsrechter en als vierde official lang de zijkant. In die laatste functie ben je een contactpersoon tussen de club en het arbitrale trio, dus ik ken de clubs en zij kennen mij. Je bereidt je van te voren ook goed voor op de wedstrijd. Hoewel op voorhand geen bijzondere wedstrijd, lag er toch wat druk op voor beide tegenstanders. Excelsior kon bij winst de grote broer uit Rotterdam op de ranglijst voorbijstreven en Roda JC stond op de laatste plek in de eredivisie. Desalniettemin was het over het algemeen een rustige wedstrijd die een gezicht kreeg door die twee spelbepalende momenten. Als scheidsrechter moet je proberen onzichtbaar te zijn in het veld, maar soms ook moet je zichtbaar ingrijpen. Scheidsrechter zijn is geen makkelijke taak, erkent ook Rob. "Je komt in het veld ogen en oren tekort. Daarom wordt er van te voren met alle assistenten een afspraak gemaakt omtrent de verschillende te bewaken zones in het veld." Kijkt Rob naar links, dan moet de assistent de andere kant op kijken. Beslissingen worden indien nodig met het oortje gedeeld, maar de scheidsrechter zelf beslist uiteindelijk. Zo ook bij de gegeven rode kaart dus afgelopen zaterdag. Opvallend detail is dat de opleiding van de scheidsrechter en assistent verschillend verlopen. Als scheidsrechter vlag je niet (Rob zou het volgens hem niet eens kunnen) en als lijnrechter fluit je niet, tenzij de situatie er om zou vragen. Gelukkig is de scheidsrechterbegeleiding vanuit de KNVB uitstekend. Na afloop van de wedstrijd volgt direct een analyse van de beelden via de telefoon. Verder heeft iedere scheidsrechter een coach die de hele wedstrijd nog eens kritisch met hem doorneemt. Voor Rob is dat oud-scheidsrechter Jan Wegereef. Er is regelmatig overleg in Zeist, waarbij Rob en zijn collega's van te voren spelmomenten moeten analyseren en beoordelen. Deze worden dan in de groep besproken. Feitelijk is de scheidsrechter geheel onafhankelijk naar de club in zijn fluitbeleid. Maar dat wil niet zeggen dat er geen contact en overleg is. Er zijn ieder jaar gesprekken met trainers en clubs over de wijze van fluiten. En dan is er nog de veelbesproken videoscheidsrechter. Rob is echt een voorstander van deze manier van werken die mogelijk volgend seizoen al geïntroduceerd wordt. Het verkleint de discussies over genomen maatregelen. Vanuit het mediapark zal een team professionals constant een Hawk Eye-overzicht hebben over het spelverloop en in geval van twijfel direct uitsluitsel kunnen geven.
De vraag of de volgende stap Europa wordt, legt hij gedecideerd naast zich neer. Hij leeft in het nu en wil niet verder vooruitkijken.

Eetcafé in ontmoeitingscentrum Het Hof

BORCULO - Donderdag 23 november kan er weer worden gegeten in het Eetcafé in Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan 5 in Borculo. Het Eetcafé is voor senioren, ouderen en alleenstaanden. Onder leiding van de koks gaan de vrijwilligers het diner voorbereiden koken en uitserveren.

Op deze dag worden de deelnemers om 12.00 uur verwacht in de in Ontmoetingsruimte van Het Hof waar ze eerst samen een drankje kunnen drinken, waarna zij om 12.30 uur aan tafel kunnen voor het diner. Het viergangendiner kost 11 euro per persoon inclusief een drankje, te voldoen voor of na afloop. Reserveren is noodzakelijk. Er zijn extra plaatsen beschikbaar maar bewoners uit de Gemeente Berkelland hebben voorrang.

Het viergangenmenu bestaat uit: preisoep, tortellini met tomatensaus, boomstammetje met gebakken champignons. Groente- en aardappelgarnituur, peer met chocolade vla.
Met eenvoudige dieet wensen kan rekening worden gehouden, gelieve dit bij opgaaf te vermelden.
Het volgende Eetcafé is een Kerstdiner op donderdag 21 december. Voor meer informatie over het Eetcafé van Betula in Borculo kan men contact opnemen met
Jos Holweg: coördinator Eetcafé van Betulawelzijnsdiensten, tel. 0545-469999.

Gemini houdt Nieuwjaarsvolleybaltoernooi

BORCULO - Volleybalvereniging Kerkemeijer Gemini houdt op zaterdag 6 januari in sporthal 't Timpke de dertigste editie van het recreatieve Kerkemeijer Nieuwjaarsvolleybaltoernooi. Aan dit toernooi kunnen maximaal 24 mixed-teams deelnemen uit de voormalige gemeente Borculo.

De teams bestaan uit speelsters en spelers uit straten of buurten, van families of vriendengroepen en van bedrijven, instellingen of verenigingen.

De minimum leeftijd voor deelname is 15 jaar. Tijdens een wedstrijd spelen er in een team minimaal twee dames of twee heren en maximaal twee personen die uitkomen in de Nevobo-competitie.

Het altijd sportieve en gezellige toernooi aan het begin van het nieuwe jaar wordt zo gepland, dat er na de prijsuitreiking voldoende tijd is om na te praten in de kantine.
Voor nadere informatie kan men terecht bij Henk Brinkerhof, tel. 0545-272983. Aanmelden kan vanaf woensdag 22 november via toernooi@gemini-borculo.nl Het inschrijfgeld bedraagt € 34 per team. De deelnemende teams ontvangen uiterlijk in week 52 het programma en het wedstrijdreglement met de aanpassingen in de spelregels.

Nieuwe shirtsponsor KV Olympia'22 F2

F2 heeft een nieuwe sponsor. Foto: PR Olympia'22

BORCULO - Sinds het nieuwe seizoen 2017/2018 heeft korfbalvereniging Olympia'22 weer een nieuwe shirtsponsor aan zich kunnen binden. De shirtsponsor Speelgoedshop.nu komt op de shirts van de F2 te staan en is een webwinkel in tweedehands speelgoed.

Britse sfeer tijdens 'Sophia's Lust Goes Britain'

Zowel het kleine als grote jeugdorkest trad, onder leiding van Mark ten Breul, op. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – "Het kan nog net. De Brexit zit eraan te komen. Groot-Brittannië zal uit de Europese Unie treden. Daarom hebben we dit jaar als thema voor ons Najaarsconcert 'Sophia's Lust Goes Britain' gekozen", zo verklaarde voorzitter Johan Lievestro van de Ruurlose muziekvereniging toen hij zaterdagavond het publiek in de grote zaal van 't Kulturhus welkom heette. En het moet gezegd worden. De muzikanten hadden voor een echte 'Britain' sfeer gezorgd. Engelse wachters hielden toezicht, de Britse vlag en vlaggetjes sierden de zaal en in de pauze kon men de Engelse 'ponden' inleveren voor een kop koffie of drankje. Bovendien trakteerden de muzikanten het publiek en zichzelf op feestelijk versierde cupcakes. Maar bovenal: alle muziekstukken waren van 'Britse' origine.

Door Jan Hendriksen

Het harmonieorkest opende het concert onder leiding van dirigent Mark ten Breul met het nummer 'Robin Hood Soundtrack Highlights', gevolgd door 'Harry at Hogwarts', met twee nummers afkomstig uit Harry Potter en de Vuurbeker. Vervolgens was het de beurt aan de slagwerkgroep onder leiding van instructeur Jan Kreunen, die sinds begin dit jaar uit zowel slagwerkers van muziekvereniging Volharding uit Borculo als van Sophia's Lust bestaat. Het openingsnummer 'Van Slag naar Slag' bevatte een combinatie van traditionele slagwerkinstrumenten zoals de snaredrum, de field-drum en daarnaast djembé en samba instrumenten zoals de surdo. Deze laatste verving de traditionele bass-drum en daardoor ontstond er een hele andere klank. De slagwerkers vervolgden hun optreden met het nummer 'Stacked Tune', dat gebaseerd was op het nummer 'War' van de bekende Engelse popgroep 'Frankie Goes to Hollywood'. Aansluitend trad het kleine en grote jeugdorkest onder leiding van Mark ten Breul op. Beide groepen hadden de afgelopen weken hard gerepeteerd voor het concert en dat was zeker te horen tijdens de nummers 'Journey Trough the Desert' en 'Don't Worry, Be Happy'. Het harmonieorkest sloot voor de pauze het concert af met de nummers 'Blackwater, een arrangement van Fergal Caroll, en 'Don't Stop Me Now' van Queen. Na de pauze was het de beurt aan de oudere leden van het jeugdorkest met een tweetal werken: 'Great Escape' en Where There's Muck'. Aansluitend schoof het harmonieorkest in bij de jeugdleden met onder meer de nummers 'Call of the Clans', waarin het publiek werd meegenomen naar de Schotse Hooglanden en 'Chariots of Fire', dat onder andere te horen was tijdens de openingsceremonie bij de Olympische Spelen in 2012 in Londen. Daarna was het weer de beurt aan de slagwerkers met onder meer 'Fortaleza' en 'Haka Energy'. Het concert werd door het harmonieorkest afgesloten met de nummers 'James Bond 007' en 'Pomp and Circumstance'. 'Don't Stop Me Now' van Freddie Mercury vormde een waardige toegift. Nathalie Wensink verzorgde tijdens het concert de presentatie.

Sint Maarten optocht verdient grotere belangstelling

Beide soldaten en Sint Maarten gingen voorop in de optocht. Foto: PR.

RUURLO – Statig liepen de twee soldaten, Elles Weenk (9) en Michelle Otten (10), voorop met in hun kielzog Sint Maarten te paard en enkele tientallen kinderen met hun kleurrijke lampionnen. Het was zaterdagavond 11 november weer tijd voor de jaarlijkse Sint Maarten optocht in Ruurlo. Een kleine, traditionele optocht die vanuit de Sint Willibrorduskerk via woonzorgcentrum De Bundeling op het Kerkplein eindigde. Daar werd een met een kort toneelstuk gespeeld. Het stuk verdiende echter wel een grotere belangstelling.

Door Jan Hendriksen

De kinderen zongen, terwijl beide soldaten en het paard van Sint Maarten het 'wandeltempo' er flink in hadden zitten, uit volle borst '11 november is de dag dat mijn lichtje, dat mijn lichtje, 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag'. Op 't Rikkelder werd door Sint Maarten (Frits Weernink) en de kinderen woonzorgcentrum De Bundeling even aangedaan. De ouderen luisterden aandachtig wat de kinderen zongen: 'Ik loop hier met mijn lantaarn en mijn lantaarn met mij. Daarboven stralen de sterren, beneden stralen wij. Mijn licht gaat aan, ik loop vooraan. Rabimmel, rabammel, rabom. Mijn licht gaat uit, ik ga naar huis." Voorafgaand aan de optocht vertelde Stefanie te Brake in de Sint Willibrorduskerk het verhaal van Sint Maarten. Hij was de Romeinse soldaat die 300 jaar na het begin van de jaartelling bijzondere naastenliefde en onbaatzuchtigheid toonde. Hij sneed zijn eigen rode mantel doormidden en gaf de helft aan een bedelaar. Op het Kerkplein werd het Sint Maarten verhaal nagespeeld. Jammer was dat het spel al begon terwijl alle kinderen nog niet waren gearriveerd. Als afsluiting was er in de Dorpskerk warme chocolademelk. Uiteraard stond het de kinderen vrij om daarna nog met hun lampion langs de huizen in hun eigen buurt te gaan. Volgens de traditie zingen de kinderen een 'Sint Maarten' lied en in ruil daarvoor krijgen ze wat lekkers. Maar of de kinderen ook een ronde maakten? Die traditie leeft niet echt onder de Ruurlose kinderen.

Twee kilometer oude landbouwtractoren

Jan Boom uit Barchem. Foto: Achterhoekfoto Gradus Derksen.

RUURLO – Ze zijn niet bang voor een 'plensbuitje of 'waterkoude' temperaturen. 'Bikkels' dat zijn het. De maar liefst 190 deelnemers aan de elfde editie van de 'Bikkeltocht' voor oldtimer tractoren.

Door Jan Hendriksen

Vanuit alle windstreken en met allerlei merken waren ze zondagmorgen naar Ruurlo afgereisd. Vanuit het Limburgse Venray tot aan het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude. Maar ook van dichterbij waren ze naar de startlocatie bij restaurant De Duif in 't Ruurlose Broek gekomen. Zo ook Rudi Sturris uit Ruurlo en Jan Boom uit Barchem. Onder auspiciën van de Oude Tractoren en Motoren Vereniging (OTMV) afdeling Gelderland organiseren Bennie en Bertha Hanskamp uit Ruurlo traditioneel de laatste toertocht voor oude landbouwtractoren van het seizoen. Een seizoen met tientallen toertochten. De 'Bikkeltocht' is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste toertochten in de Achterhoek. De stoet leverde zondag een lengte van bijna twee kilometer aan tractoren op. De tocht zelf was bijna veertig kilometer lang en voerde de deelnemers vanuit 't Ruurlose Broek via Lichtenvoorde naar Vragender waar een rustpauze was ingelast bij Loonbedrijf Vragender. De tocht eindigde waar het begon: bij De Duif waar alle deelnemers een overheerlijk stamppottenbuffet wachtte.

De Dobbelsteen zoekt vrijwilligers

RUURLO – 'Help speel-o-theek De Dobbelsteen verzuipt!' Niet letterlijk natuurlijk. Maar De Dobbelsteen zit te springen om nieuwe vrijwilligers.

De afgelopen jaren draaide de Ruurlose speel-o-theek De Dobbelsteen, die begin dit jaar binnen 't Kulturhus verhuisde, als een tierelier. Dit was te danken aan de vele vrijwilligers die zich met veel plezier ingezet hebben om de kinderen van Ruurlo én omstreken te voorzien van speelgoed en speelactiviteiten. Maar na een aantal jaren 'meedraaien' stoppen er nu een aantal vrijwilligers met hun werk en is men dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
edereen is welkom om mee te helpen als vrijwilliger bij de speel-o-theek. Mensen die zich zo'n 1,5 uur per twee weken wil inzetten kunnen zich aanmelden. Vrijwilligers komen in een gezellig team terecht en kunnen gratis lid worden.
O
ok het voortbestaan van de kledingbeurs hangt af van het bestaan van de Dobbelsteen.

Collecte MS-Fonds Ruurlo

RUURLO - De collecte voor het MS-Fonds in Ruurlo is van 20 tot 26 november. Omdat er evenals vorig jaar weer meer collectanten zijn is het mogelijk om in nog meer straten te collecteren. "Dat neemt niet weg dat we nog enkele collectanten kunnen gebruiken'', aldus de plaatselijke coördinator P. van Kooten. Want er is nog veel geld nodig voor onderzoek naar de oorzaak van deze vaak ernstige ziekte van het centrale zenuwstelsel. Aanmelden kan via tel. 0573-453612.

Schoentjes zetten bij Plus Kogelman

RUURLO - De herfst is in volle gang, maar het eerste lichtpuntje is alweer in zicht: Sinterklaas is bijna in het land. Om dit te vieren, houdt Plus Kogelman de inmiddels bekende schoenzetactie.

Kinderen tot en met negen jaar mogen vanaf 13 november een vel karton ophalen bij Plus Kogelman om thuis een eigen schoentje te knutselen en deze weer in te leveren. Als Sinterklaas langs is geweest, mogen kinderen hun schoen met daarin een cadeautje ophalen.

Peter Weenink te gast bij Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Op de maandelijkse afdelingsavond van de Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo komt donderdag 16 november Peter Weenink van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde de vrouwen informatie geven over streekproducten en het maken van kaas. Deze avond vindt plaats bij zaal De Tapperij en begint om 20.00 uur.

Ruurlo/Barchem

Special Olympics decor voor misdaadthriller Corine Hartman

Corine Hartman vertelt Erik Hagelstein over haar misdaadthriller 'Groen Licht'. Foto: Henri Walterbos

Feestfabriek officieel partner Special Olympics Achterhoek

Ronnie Degen en René van Gils tekenen onder Feestfabriekmedewerker Erik Dreteler de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Henri Walterbos

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK -Twee heuglijke momenten voor de organisatie van de Special Olympics Achterhoek 2018. Het was René van Gils, voorzitter van Special Olympics Achterhoek 2018, die in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde, duidelijk in zijn element, met een brede lach bekend maakt dat De Feestfabriek Alles Komt Goed BV officieel partner wordt van de organisatie van het sportfeest voor mensen met een verstandelijke beperking, in de Achterhoek, 8, 9 en 10 juni 2018.

"Voor mij is deze partner persoonlijk heel belangrijk. Het zijn voor mij voor een deel oude vrienden uit Hummelo, waar ik van 1986 tot 2005 gewoond heb. We weten van De Feestfabriek dat ze maatschappelijk betrokken zijn en een feest kunnen organiseren en de Special Olympics, met 20 verschillende sporten, 2000 sporters en 1000 begeleiders moet natuurlijk een groot feest worden. Er staat heel veel te gebeuren, maar daar moet ik vaag over blijven, staat op mijn papier. Laat ik daar nou toevallig goed in zijn," sluit van Gils lachend af.

Feestfabriek
Als De Feestfabriek zich met het evenement gaat bemoeien, dan kan op voorhand gerust reeds van een feestje gesproken worden. 'De fabriek' die een naam heeft hoog te houden in het verkopen van 'plezier met een boodschap', heeft zich met de Zwarte Cross en Mañana Mañana al ruimschoots bewezen en komt altijd weer verrassend uit de hoek. De Feestfabriek verbindt zich als maatschappelijk partner aan het evenement en als uitvoerend producent van de spectaculaire openingsceremonie in stadion de Vijverberg in Doetinchem, vrijdagavond 8 juni. Namens De Feestfabriek is Ronnie Degen in Vragender om de samenwerking te beklinken door met René van Gils te proosten en de gebruikelijke krabbels te zetten. Ook Degen is verheugd over de samenwerking. "Het is eigenlijk heel simpel. Wij zijn een bedrijf dat de Achterhoek koestert, wij zijn trots op de Achterhoek. Wij willen met alles wat we doen bewijzen dat de Achterhoek 'the place to be' is voor heel Nederland. Wij voelen ons maatschappelijk geroepen hier een bijdrage aan te leveren. Wij doen dit zonder winstoogmerk." Binnenkort hoopt de organisatie ook met Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap overeenstemming te bereiken over een partnerschap.

Misdaadthriller
Kan het evenement op voorhand gerust al als heel bijzonder gekwalificeerd worden, nog bijzonderder is het feit dat de Special Olympics Achterhoek het decor zal gaan vormen van een misdaadthriller van de hand van thrillerschrijfster Corine Hartman (53) uit Lichtenvoorde. Het was directeur van de Special Olympics Corine Berkel die de succesvolle Achterhoekse auteur benaderde met de vraag of ze er voor in voelde een boek te schrijven waarin de Special Olympics Achterhoek een belangrijke rol zou gaan spelen. In dezelfde periode was het uitgeverij Anbo-Anthos die de schrijfster verzocht een regiothriller te schrijven. Hiermee vielen alle puzzelstukjes snel in elkaar. De schrijfster was zelf aanwezig om over haar beweegredenen om mee te werken te vertellen. "Ik voel me Achterhoeker. Ik woon al erg lang hier. Toen ik beide verzoeken had gekregen vond ik dat het best wel goed samen kon gaan eigenlijk en ben ik aan de slag gegaan." Titel van het in mei 2018 te verschijnen moordmysterie is 'Groen Licht.' "Hier kan ik veel kanten mee op, maar daar zeg ik weinig over," verraadt ze. Iets met de doelgroep 'mensen met een verstandelijke beperking' heeft ze niet direct. "Wel heeft mijn man twaalf jaar bij stichting De Lichtenvoorde gewerkt en kennen we een aantal verstandelijk beperkte mensen die we nog wel eens tegenkomen. Dan groeten en roepen ze gelijk. Leuk is dat."

Diverse 'doden'
De eerste versie van het boek is inmiddels bijna klaar. Ze wil er niet meer over kwijt dan dat in de 300 pagina´s tellende thriller meerdere doden zullen vallen. "Zo zal de vrouwelijke burgemeester van Doetinchem dood aangetroffen worden op de bodem van zwembad Rozengaarde in Doetinchem, zal er eveneens een dode aangetroffen worden in een stal van dit paardensportcentrum." Als haar na afloop naar de herkomst van de titel wordt gevraagd, wil ze ook hier niets over kwijt. Vaag blijven is nu eenmaal het protocol vandaag, zo krijgen de sprekers allen mee. Verwijst 'Groen Licht' misschien naar de buren Groenlo en Lichtenvoorde en laait de alom bekende rivaliteit tussen beide plaatsen en inwoners nu ineens zodanig op dat er 'doden' gaan vallen? "Daar zeg ik ook niets over," lacht ze. "Wat ik al wel kan zeggen is dat er ook op Marveld Recreatie in Groenlo een dode zal vallen. Daar verblijven de ruim 2000 sporters en begeleiders." Al met al genoeg om naar uit te zien.

Voorlichtingsavond over vuurwerkangst bij dieren

ZELHEM - Woensdag 22 november om 20.00 uur organiseert dierenartsenpraktijk Zelhem-Doetinchem-Varsseveld een voorlichtingsavond over vuurwerkangst bij dieren. Dit vindt plaats aan de Dr. Grashuisstraat 8 te Zelhem. Tijdens de lezing worden verschillende tips gegeven over hoe om te gaan met vuurwerkangst bij uw huisdier en over het toepassen van eventuele medicatie. Deelname aan deze avond is kosteloos, opgave kan t/m maandag 20 november telefonisch via 0314-363198.

Stichting Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor

Het logo van de Voedselbank Oost-Achterhoek.

REGIO - Het woord voedselbank zal vast en zeker niet onbekend in de oren klinken, maar hoe bekend is iedereen eigenlijk met het concept? De stichting Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor.

Het concept van de voedselbank is in Nederland ontstaan in 2002. Sjaak en Clara Sies uit Rotterdam namen destijds het initiatief om brood uit te delen in de buurt waar zij woonden en gaven daarmee het startsein van het concept: de voedselbank. Inmiddels is Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een vereniging met acht distributiecentra, 162 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en 10.500 vrijwilligers. Voedselbank Oost-Achterhoek beschikt over twaalf uitgiftepunten en verstrekt wekelijks aan circa 345 huishoudens een voedselpakket. Huishoudens hebben recht op een pakket wanneer zij onder de armoedegrens leven en onder toezicht staan van een hulpverlenende instantie. Op deze manier verstrekt de voedselbank kosteloos levensmiddelen aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en probeert tegelijkertijd de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. Aanbod, van nog goed consumeerbaar voedsel (dat op het punt staat vernietigd te worden), en vraag worden op deze manier bij elkaar gebracht.

De voedselbank heeft absoluut geen betaalde krachten in dienst. De gehele organisatie draait op vrijwilligers en daarom is hier een blijvende vraag naar. Dit geldt voor alle gebieden binnen de voedselbank, van transport tot administratie en PR. Alle hulp is uiteraard welkom.

Naast de meer dan honderd vrijwilligers van Voedselbank Oost-Achterhoek zijn ook de mensen buiten de vereniging onmisbaar. De Voedselbank kan zich zo goed blijven inzetten dankzij de donaties die zij doen, in de vorm van voedsel of geld. Naast het doneren van voedsel is het namelijk ook mogelijk om vriend te worden van de Voedselbank. Dit houdt in dat men elke maand een bedrag naar eigen keuze kan doneren aan de voedselbank, om hiermee de armste mensen in de omgeving te steunen. De Voedselbank houdt vrienden van de Voedselbank Oost-Achterhoek op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en periodiek nodigen zij de vrienden uit voor een rondleiding op de hoofdvestiging te Lichtenvoorde, natuurlijk met de nodige voorlichting.

De vraag naar vrijwilligers is ook bij Voedselbank Oost-Achterhoek erg groot. Op alle gebieden kan de stichting mensen gebruiken. Dus iemand die tijd heeft en een voorkeur voor een bepaalde functie binnen de stichting, kan het doorgeven, en dan kijkt de stichting hoe het kan worden ingepast in de organisatie.
Meer informatie over vrijwilligers en vriend worden van de voedselbank is te vinden op de site www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.

Wie nieuwsgierig is naar meer informatie over de voedselbank, kan denken aan de mogelijkheid van een rondleiding. Er worden ook presentaties verzorgd, op locatie. Wie hierin interesse heeft, kan mailen naar communicatie@voedselbankachterhoek.nl of bellen met tel. 06-18692339.


SKB heeft regionale functie voor opvang van anorexiapatiënten

WINTERSWIJK - Sinds oktober vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.

Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang van deze jonge patiënten. Een enthousiast en betrokken team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) staat voor ze klaar en biedt hen de best mogelijke medische en psychische zorg. "Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten opvangen en behandelen waardoor onze expertise nog verder zal toenemen. Want als je iets vaker doet, word je steeds beter," aldus kinderarts Saskia van Daalen.

Samenwerking
Gespecialiseerde eetklinieken richten zich met name op de psychische en ziekenhuizen op de medische begeleiding. "Maar", zegt Van Daalen, "als het in het koppie van zo'n patiëntje niet goed zit, en je verleent geen psychische hulp in het ziekenhuis, dan heeft het op gewicht komen niet veel kans van slagen."

Van Daalen houdt zich bezig het de medische begeleiding van patiënten en Marijn Waanders, orthopedagoog, met de psychische kant. Een opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld twee tot drie weken. In die tijd werkt het team van deskundigen nauw samen. "Door deze interne samenwerking en een goede samenwerking met de gespecialiseerde eetklinieken komen we sneller bij de kern van het probleem en kunnen we patiënten nog beter helpen en klaarstomen voor verdere begeleiding door een gespecialiseerde eetkliniek", aldus Van Daalen.

Traject
Zodra een patiënt wordt opgenomen, wordt deze direct aangemeld bij een gespecialiseerde eetkliniek, om de wachttijd voor opname of behandeling door een eetkliniek zo kort mogelijk te houden. Toch zit er vaak een periode tussen de ziekenhuisopname en opname of begeleiding door de eetkliniek.
"Daarom volgt, als patiënten zover medisch zijn opgeknapt dat ze weer naar huis kunnen, een op maat gemaakt poliklinisch traject," vertelt Waanders. "Dat traject is soms heel intensief. Het komt voor dat we patiënten en eventueel hun familie wel twee keer per week zien. We blijven patiënten begeleiden totdat zij terecht kunnen in een gespecialiseerde eetkliniek."

Deskundigheid team
De expertise van het team op de kinderafdeling is door deze regionale rol nog verder toegenomen. "Doordat we vaker patiënten met anorexia begeleiden, weten we nu nog beter hoe we moeten handelen. Samen met een gespecialiseerd team verpleegkundigen doen we ons uiterste best om patiënten te helpen om weer beter te worden," besluit Van Daalen.

Vervanging van mantelzorg door VIT-hulp

Vrijwilligers gezocht om aan vraag te voldoen

BERKELLAND - VIT-hulp bij mantelzorg gaat in de gemeente Berkelland een vervolg geven aan het project 'Vervangende mantelzorg Berkelland'. Vanwege de beëindiging van de subsidierelatie met Betula heeft het College besloten om de verdere uitvoering van het project bij VIT-hulp bij mantelzorg onder te brengen. Door VIT-hulp bij mantelzorg in te schakelen, wil de gemeente (over)belaste mantelzorgers ontlasten en de zorg (tijdelijk) over laten nemen door een zorgvrijwilliger.

'Welzijn nieuwe stijl'
Gemeente Berkelland heeft gekozen voor 'welzijn nieuwe stijl', waarbij door de samenleving gewenste activiteiten het uitgangspunt vormen. Het project 'Vervangende Mantelzorg Berkelland' is daar een voorbeeld van. Voormekaar heeft de afgelopen maanden samen met wijkverpleegkundigen en Betula gewerkt aan de voorbereiding van het project. VIT-hulp bij mantelzorg neemt dit nu over. Wethouder Marijke van Haaren: "Ik ben blij dat we zo snel een passende oplossing hebben gevonden voor de ondersteuning van overbelaste mantelzorgers, want we merken dat deze behoefte leeft. VIT heeft veel ervaring en expertise in huis als het gaat om het coördineren, begeleiden en werven van zorgvrijwilligers die mantelzorgers kunnen ontlasten. Ik hoop dan ook dat we op die manier iets voor mantelzorgers terug kunnen doen."

Vervangende mantelzorg
Met de inzet van vrijwilligers via VIT-hulp worden mantelzorgers ontlast en krijgt de zorgvragende inwoner met een beperkt sociaal netwerk de mogelijkheid om (extra) ondersteuning te vragen. Deze inzet wordt gecoördineerd en begeleid door een professionele en een vrijwillige coördinator VIT-hulp bij mantelzorg.
De zorgvrijwilligers die ingezet worden, zijn goed voorbereid op deze zorgtaak. Voordat zij ingezet worden in een thuissituatie volgen zij een cursus. Daarna krijgen ze informatie aangeboden door middel van themabijeenkomsten. De zorgvrijwilliger verricht geen verpleegkundige taken en geen huishoudelijke taken.

Vrijwilligers gezocht
Om de te verwachten vraag naar vervangende mantelzorg te kunnen beantwoorden, zijn er meer vrijwilligers nodig. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend meer informatie krijgen over dit vrijwilligerswerk bij VIT-hulp bij mantelzorg door te bellen naar tel.0544-82 00 00.

Ideeën opdoen bij kerstshow bloemenboerderij Groot Roessink

HENGELO - Bloemenboerderij Groot Roessink houdt op vrijdag 24 november van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 25 november en zondag 26 november van 10.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse kerstshow. De winkel is deze dagen gewoon geopend en losse snijbloemen, kamerplanten, buitenplanten, binnen- en buitendecoratie zijn verkrijgbaar.

Tijdens de kerstshow kan men ideeën opdoen om het de komende wintermaanden gezellig te maken in en om het huis. Er zijn grote en kleine kerststukken te zien voor binnen en buiten. De medewerkers staan klaar voor tips en advies. Ook is het mogelijk alvast bestellingen te plaatsen.

Bloemschiklessen
Groot Roessink besteedt dit jaar ook extra aandacht aan advent, dit is onder andere het thema van de bloemschiklessen die in de week na de kerstshow worden gehouden. Tijdens deze lessen, waarbij een kerstbloemstuk gemaakt wordt, kan de cursist zelf zijn of haar voorbeeld kiezen. Deze staan inmiddels in de winkel. Opgave, alleen of met een groep(je). Neem hiervoor contact op met een van de medewerkers. Voor meer informatie, kan men ook de website raadplegen.
Buiten op het land naast de winkel staat het weer vol met kerstbomen in diverse maten en de soorten groen, blauw en Nordmann. Reserveren is al mogelijk. De bomen worden voor vervoer gratis voorzien van een net. Voor of na het rondkijken kunt u gezellig een praatje maken en genieten van een kopje koffie of thee met een heerlijke zelfgebakken oliebol.

Net als vorig jaar staat het Rad van Fortuin opgesteld. Voor iedere betalende klant is er altijd prijs.

Achterhoekse Talententuin blijft groeien

ACHTERHOEK - Op vrijdag 24 november vindt op het DRU Industriepark in Ulft de vijfde editie van de Talententuin plaats: hét evenement waar jongeren op zoek naar een stage, afstudeeropdracht of startersfunctie in contact komen met mooie bedrijven in de Achterhoek.

Deze keer worden zo'n duizend jongeren uit de Achterhoek en de rest van Nederland verwacht. Ze kunnen van 12.00 tot 17.00 uur kennismaken met een groot en divers aanbod van stages, afstudeeropdrachten en banen door zo'n honderd bedrijven en organisaties, verdeeld over zestig stands. Zoals de vier voorgaande edities lieten zien, worden ter plekke 'matches' gemaakt en komt de Achterhoek bovendien positief tussen de oren bij jongeren uit het hele land: zeker 30% van de jonge bezoekers reist per bus vanuit andere Gelderse regio's, Overijssel en Brabant naar Ulft.

Masterclasses
Naast de vele stands waar jongeren in gesprek gaan met bedrijven, zijn er dit jaar voor het eerst drie inspirerende Masterclasses over innovaties in de zorg, de techniek en de financiële sector, met onder anderen econoom Mathijs Bouman van RTL Z. In verschillende workshops geven professionals tips over origineel solliciteren en jezelf onderscheiden van anderen. Op het Talentenpodium spreken acht regionale talenten over hun successen en passies, zoals internetondernemer Joran den Houting, directeur van Villa Mondriaan Judith Kadee en webshopondernemer Maikel Huurneman. De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Aanmelden
Wie graag contacten wil leggen, talenten wil ontwikkelen en zich wil oriënteren op de arbeidsmarkt kan zich aanmelden op www.talententuinachterhoek.nl.

Kwoon Dat Mor succesvol op NK Kempo Fighting 2017

BERKELLAND - Negentien leden van kemposchool Kwoon Dat Mor namen zondag 12 november deel aan het NK Kempo Fighting in Arnhem.

Op dit NK werden er wedstrijden gehouden in het tweegevecht op basis van semi-contact en het full-contact. In totaal werd er door ruim 155 deelnemers gestreden om een podiumplaats. Maar liefst tien bekers/medailles zijn er gewonnen (drie keer goud / drie keer zilver / vier keer brons). Behaalde resultaat Semi-Contact: twee goud: Thijs Arfman (Borculo), Arjan Preuter (Harfsen). Drie keer zilver: Loes Hekkelman (Lochem), Frederieke Stapper (Lochem), Stan Quist (Ruurlo). Vier keer brons: Jorwin van den Berg (Borculo), Luuk te Plate (Lichtenvoorde), Max Muller (Eibergen), Jim Tragter (Lochem).
Behaalde resultaat Full-Contact: goud voor Bryan te Nahuis (Eibergen). Leraar Gijs Lijnsvelt is supertrots op zijn leerlingen en kijkt tevreden terug op dit NK.

Meer informatie over het Shaolin Kempo en de trainingen bij Kwoon Dat Mor is te vinden op de website.

Nieuwe naam voor 't Timpke

De akte wordt ondertekend. Foto: H.C. Meijerink

BORCULO - De Borculose zwembadstichting 't Timpke is veranderd van naam en heet nu: Stichting Sportaccommodatie 't Timpke.

Voorheen was de naam Stichting Zwem- en Squashcentrum Borculo. De nieuwe naam past beter bij de activiteiten die onder de stichting vallen. Notaris Kraayenhof die geheel belangeloos hieraan meewerkt tekent de akte samen met de bestuursleden: Herman Kruijt, Martijn Wissing en Dennis Horstman.

Kunstcafé bij Kerkemeijer nieuw initiatief Kunstkring Bart

BERKELLAND - Kunstkring BArt timmer al vele jaren aan de weg om (kunstminnend) Berkelland te laten genieten van al het moois dat lokale en omwonende kunstenaars voortbrengen. Afgelopen voorjaar was er nog de Atelierroute, een route waaraan maar liefst 90 kunstenaars meededen. Maar de ambities gaan verder en men wil langs vernieuwende weg nog meer interactie bevorderen tussen kunstenaars, bewonderaars en mensen die nog zelden met kunst(enaars) in aanraking komen. Daarom wordt op donderdagavond 30 november het eerste Berkellandse Kunstcafé geopend.

Door Rob Weeber

Het Kunstcafé is puur bedoeld als ontmoetingsgelegenheid voor kunstenaars en belangstellenden. Tijdens de avond zal kunstenares Berna Bonekamp een lezing geven over de weg die zij heeft afgelegd om 'tot de kunsten' te komen. Berna is een zogenaamde installatiekunstenaar met ruimtelijk werk.
In haar lezing gaat zij dieper op haar passie en drijfveren in, alsmede op de vraag hoe haar werk ontstaat. In het dagelijks leven is Berna eerstegraads docent Beeldende Kunst en Vormgeving en lid van de Kunstkring Breekijzer in Ulft, een collectief van beroepskunstenaars. De avond is in twee delen gesplitst. Na de lezing zal het tweede gedeelte besteed worden aan de interactie met de aanwezigen. Iedereen is verder van harte uitgenodigd om na het officiële programma onder het genot van een drankje nog wat na te praten. Het is bovendien een mooie gelegenheid om op informele wijze kennis te maken met kunst en contacten te leggen met kunstenaars en andere geïnteresseerden. Het Kunstcafé is in Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo. Vanaf 19.30 uur is de inloop, het officiële programma is van 20.00 tot 22.00 uur. De avond is gratis te bezoeken.

Attentie voor mantelzorgers op Dag van de Mantelzorg

BORCULO - 10 november is de dag van de mantelzorg. Een dag die zorgorganisatie Careaz niet ongemerkt voorbij liet gaan. Omdat Careaz samen met mantelzorgers van de cliënten in de thuiszorg en in de woonzorglocaties zorgen voor liefdevolle zorg voor ouderen, wilde Careaz hen oprecht bedanken. Niet alleen in woorden, maar ook met een welverdiende, lekkere verrassing. Deze tekst stond op het kaartje bij de attentie: 'Alstublieft, een dankjewel voor u als mantelzorger(s)! Liefdevolle zorg voor ouderen, medewerkers van Careaz zetten zich daar dagelijks voor in. Naast medische zorg, hebben ze oog voor wat iemand een fijne dag bezorgt. Hierbij is de persoonlijke en unieke aandacht van familie, vrienden of buren onmisbaar. Uw arm om iemand heen, uw luisterend oor, het samen eten, een wandeling maken of spelletje doen, maken echt het verschil in het levensgeluk van degene waarvan het lichaam of brein niet meer doet wat het ooit kon. Voor uw bijdrage aan die liefdevolle zorg bedanken wij u op deze dag van de mantelzorg heel hartelijk met deze smakelijke attentie om zo ook u een welverdiend geluksmomentje te bezorgen!"

Slipjacht buitengbied Borculo/Geesteren

BORCULO - Het buitengebied van Borculo en Geesteren is zaterdag 18 november het decor voor de 43ste editie van de slipjacht. Verantwoordelijk voor de organisatie is Jachtcomité Borculo-Geesteren. Te gast zijn de leden van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV). Het verzamelpunt voor de jacht is op het Kerkplein in Geesteren. Hier worden de deelnemers om 13.00 uur welkom geheten en wordt de jacht door de sonneurs van de KNJV aangeblazen. De inzet van de eerste run is op de Boerenesdijk. De tweede run start rond 13.45 uur op erve Spiekerhorst aan de Nettelhorsterweg. De derde run start omstreeks 14.30 uur vanaf Landgoed Beekvliet en de laatste run wordt gestart vanaf erve Kievit aan de Lebbenbruggedijk en eindigd bij de Melktap aan de Nettelhorsterweg.

Kunstcafé nieuw initiatief Kunstkring Bart

Kunstcafé Bart wordt 30 november geopend. Foto: René Appels

BERKELLAND - Kunstkring BArt timmer al vele jaren aan de weg om (kunstminnend) Berkelland te laten genieten van al het moois dat lokale en omwonende kunstenaars voortbrengen. Afgelopen voorjaar was er nog de Atelierroute, een route waaraan maar liefst 90 kunstenaars meededen. Maar de ambities gaan verder en men wil langs vernieuwende weg nog meer interactie bevorderen tussen kunstenaars, bewonderaars en mensen die nog zelden met kunst(enaars) in aanraking komen. Daarom wordt op donderdagavond 30 november het eerste Berkellandse Kunstcafé geopend.

Door Rob Weeber

Het Kunstcafé is puur bedoeld als ontmoetingsgelegenheid voor kunstenaars en belangstellenden. Tijdens de avond zal kunstenares Berna Bonekamp een lezing geven over de weg die zij heeft afgelegd om 'tot de kunsten' te komen. Berna is een zogenaamde installatiekunstenaar met ruimtelijk werk.

In haar lezing gaat zij dieper op haar passie en drijfveren in, alsmede op de vraag hoe haar werk ontstaat. In het dagelijks leven is Berna eerstegraads docent Beeldende Kunst en Vormgeving en lid van de Kunstkring Breekijzer in Ulft, een collectief van beroepskunstenaars.

De avond is in twee delen gesplitst. Na de lezing zal het tweede gedeelte besteed worden aan de interactie met de aanwezigen. Iedereen is verder van harte uitgenodigd om na het officiële programma onder het genot van een drankje nog wat na te praten. Het is bovendien een mooie gelegenheid om op informele wijze kennis te maken met kunst en contacten te leggen met kunstenaars en andere geïnteresseerden. Het Kunstcafé is in Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo.
Vanaf 19.30 uur is de inloop, het officiële programma is van 20.00 tot 22.00 uur. De avond is gratis te bezoeken.

St. Fonds 2013 steunt evenementen, projecten

De akte wordt ondertekend. Foto: H.C. Meijerink

Geld voor 7 projecten en 23 evenementen

BORCULO - De Stichting Fonds 2013, ontstaan na de verkoop van de Stichting Centrale Antenne Inrichting Borculo (SCAI), heeft in de vergadering van 12 oktober 2017 weer nieuwe aanvragen voor projectbijdragen en evenementbijdragen behandeld.

Aanvragen projectbijdragen
Zeven ingediende aanvragen voor een projectbijdrage werden positief beoordeeld en in principe wordt tot een totaal bedrag van € 21.400,00 toegekend. Tevens werd een bijdrage toegekend voor een herhaalcursus reanimatie met AED van 20 euro per deelnemer in Haarlo. Twee aanvragen werden afgewezen.

De toekenningen betreffen de volgende stichtingen en verenigingen: 1. Geesterens Belang voor aanschaf kleding Sint en Pieten (€ 500); 2. Vrienden G.A. v.d. Lugtschool voor herinrichting tref- en speelplein Van Bevervoordestraat (€ 7.500); 3. Kulturhus 'tStieltjen voor realisatie entresol (€ 2.400); 4.CBS de Wereldboom voor aanpassing en herinrichting schoolplein (€ 5.000); 5. Muziekvereniging Volharding voor aanschaf nieuwe pakken (€ 5.000); 6. Werkgroep Westerbork Project, bijdrage in de kosten bezoek kamp voor kinderen van groep 8 basisscholen oude gemeente Borculo (€ 1.000); 7. Haarlo's Belang tegemoetkoming in de kosten van de cursus reanimatie € 20 per deelnemer/cursist.

Aanvragen evenementbijdragen
Naast de projectaanvragen werden 23 aanvragen voor een evenementenbijdrage ingediend en toekend. In totaal werd 23 keer € 300 uitbetaald.

De aanvragers waren: Muziekvereniging Volharding, Ouderraad OBS de Voshaar, Buurtvereniging Spoorstraat, Buurtvereniging Lochemseweg, De Berkelschippers, Buurtvereniging Burg. van Weliestraat, Meester H.W. Heuvelstichting, Pleintje 26, Oranjevereniging Gelselaar eo., KV Olympia'22, Buurtvereniging Lange Wal/Hofstraat, Buurtvereniging het Hofplein, Buurtvereniging de Kotte Maot, Hoek Kamerlingh Onnesstraat/Geesterse Binnenweg, Vriendengroep Hasselo, Vereniging Koninginnefeesten Geesteren, Buurtvereniging Heer Rudolfstraat, Vereniging Hessenstraat, Muziekvereniging Amicitia, TC de Berkelrijders, Stichting Vriendenclub Knollentrekkers, IJsclub Borculo, Popkoor SoSjaal.

Alle indieners ontvangen officieel bericht over de toekenning en de wijze van betaalbaar stellen van de bijdragen. Tijdens de laatste vergadering zijn de voorwaarden voor project en evenementbijdragen geëvalueerd en op enkele punten aangepast. Dus heeft een vereniging of stichting een wens om iets te vernieuwen en kan dit niet uit eigen middelen worden bekostigd, kijk dan op de website van Fonds 2013. Een belangrijke voorwaarde voor het indienen van een aanvraag is, dat het project in de voorbereidende fase dient te zijn.
Voor de evenementbijdragen geldt de bepaling dat per organisatie maximaal twee aanvragen per kalenderjaar kan worden ingediend. Bij de projectbijdragen is het aantal bepaald op één aanvraag per kalenderjaar.

Door het bestuur is tevens gesproken over onderwerpen die de Stichting zelf zou kunnen oppakken. Zo is besloten om binnenkort een onderzoek te starten naar de dekkingsgraad van AED-apparatuur binnen de voormalige gemeente Borculo. Daarbij zal tevens overleg plaatsvinden met andere organisaties en ook met de gemeente Berkelland

Een aanvraagformulier voor een bijdrage is af te halen op het kantoor, Hessenstraat 20 in Borculo of te downloaden via de website www.fonds2013.nl. Nieuwe aanvragen dienen voor 31 december 2017 ingediend te zijn om in de volgende vergadering behandeld te kunnen worden.

Welverdiende attentie mantelzorgers

BORCULO - 10 november is de dag van de mantelzorg. Een dag die zorgorganisatie Careaz niet ongemerkt voorbij liet gaan. Omdat Careaz samen met mantelzorgers van de cliënten in de thuiszorg en in de woonzorglocaties zorgen voor liefdevolle zorg voor ouderen, wilde Careaz hen oprecht bedanken. Niet alleen in woorden, maar ook met een welverdiende, lekkere verrassing.

Deze tekst stond op het kaartje bij de attentie: 'Alstublieft, een dankjewel voor u als mantelzorger(s)! Liefdevolle zorg voor ouderen, medewerkers van Careaz zetten zich daar dagelijks voor in. Naast medische zorg, hebben ze oog voor wat iemand een fijne dag bezorgt. Hierbij is de persoonlijke en unieke aandacht van familie, vrienden of buren onmisbaar. Uw arm om iemand heen, uw luisterend oor, het samen eten, een wandeling maken of spelletje doen, maken echt het verschil in het levensgeluk van degene waarvan het lichaam of brein niet meer doet wat het ooit kon. Voor uw bijdrage aan die liefdevolle zorg bedanken wij u op deze dag van de mantelzorg heel hartelijk met deze smakelijke attentie om zo ook u een welverdiend geluksmomentje te bezorgen!"

Nieuwe naam voor 't Timpke

BORCULO - De Borculose zwembadstichting 't Timpke is veranderd van naam en heet nu: Stichting Sportaccommodatie 't Timpke.

Voorheen was de naam Stichting Zwem- en Squashcentrum Borculo. De nieuwe naam past beter bij de activiteiten die onder de stichting vallen. Notaris Kraayenhof die geheel belangeloos hieraan meewerkt tekent de akte samen met de bestuursleden: Herman Kruijt, Martijn Wissing en Dennis Horstman.

Steengroeve Theater te zien in bioscoop Skopein

Gerben Kruisselbrink in actie. Foto: PR

WINTERSWIJK - Het Steengroeve Theater brengt al zeven jaren spectaculaire voorstellingen met imponerende muziek in een unieke omgeving; de Winterswijkse Steengroeve. Deze zomer was het Cinema – Hooray for Hollywood. Tijdens deze voorstelling bracht het 65-koppig Eerste Achterhoeks Metropool Orkest onder leiding van Gerben Kruisselbrink, vele klassieke filmfragmenten die werden overgoten met een ruime theatrale saus. Bij de totale productie zijn elk jaar ongeveer 400 a 500 vrijwilligers (en bijna altijd amateurs) betrokken die samen met een tiental professionals trots zijn op het resultaat.

Juist omdat Cinema dit jaar het thema was, is besloten de film van de voorstelling ook in de Winterswijkse bioscoop Skopein te laten draaien. In de film ziet men natuurlijk de voorstelling, zowel voor als achter de schermen, maar bezoekers krijgen ook zeker details onder ogen die in de grootsheid van de groeve verloren gaan. Een uitermate boeiend kijkje rond en binnen de voorstelling.
Voor 7,50 euro per persoon kunnen belangstellenden alles nog eens rustig, onder het genot van een drankje, aanschouwen.
De film draait op donderdag 16 november, maandag 20 en woensdag 22 november om 19.30 uur en in het weekend van 18 en 19 november om 16.00 uur. Kaartjes zijn aan de kassa van de bioscoop Skopein te verkrijgen.

Column

Kuddegedrag

Waarom staan koeien zo graag op een kluitje te grazen? Hoe groot het weiland ook is, overal hetzelfde beeld: de koeien wijken niet van elkaars zijde. Ze hebben een hele lap vers gras tot hun beschikking, maar in plaats van het onder elkaar te verdelen, verdringen ze elkaar op dat ene stukje weiland. Het gras dat ze verorberen is afgegraasd, platgetrapt of besmeurd met stront. Komt er dan geen koe op het idee om die andere kant van de wei op te zoeken? Natuurlijk, de nabijheid van soortgenoten is vertrouwd en veilig. Als er gevaar dreigt, sta je samen sterk. Maar het blijft vreemd: de koe verkiest de kudde, ook al is er een eindje verderop meer te halen.

Niet alleen in de dierenwereld, maar ook in het bedrijfsleven kom je een hoop kuddegedrag tegen. Veel ondernemingen, of ze nu koekjes, serviesgoed of huizen verkopen, doen meer van hetzelfde. Ze zeggen allemaal de beste of de goedkoopste te zijn, maar verschillen nauwelijks van elkaar. Net zoals koeien in de wei richten bedrijven zich vaak op een afgegraasde markt. Ze kruipen dicht naar hun concurrenten toe en hopen op goed geluk wat van hun winst af te snoepen. De vraag is hoe slim dat is. Want juist ondernemingen die een nieuw pad inslaan, boeken op termijn succes. Door het nét even anders te doen, onderscheiden ze zich van de rest. Neem Douwe Egberts en Philips die met Senseo zorgden voor een revolutie in de koffiezetmarkt. Of restaurantketen Vapiano waar je met een pasje zelf pasta, pizza of salade kunt bestellen. Dat is handig voor de gast, terwijl het restaurant op personeelskosten bespaart. Mymuesli is ook origineel: via een ingrediëntenmixer op het web kun je gepersonaliseerde muesli kopen. Wie kiest, wordt gekozen!

Ook de Achterhoek heeft gelukkig bedrijven die een eigen stukje weiland hebben opgezocht. Met de bouw van tweede huizen, zoals chalets en woonwagens, heeft Wanders Mobiele Chalets uit Ulft een unieke positie in de bouwbranche verworven. Horloges zijn er bij de vleet, maar voor houten horloges kom je vanzelf bij het ambachtelijke bedrijf Lumbr uit Lichtenvoorde terecht. En wist u dat Joppiesaus, de verse snacksaus die in bijna alle cafetaria's te verkrijgen is, in groten getale wordt geproduceerd bij Elite B.V. in Neede? Al deze ondernemingen hebben het lef gehad buiten de gebaande paden te treden. Te midden van hun concurrenten vallen ze op omdat ze iets nieuws, verrassends of bijzonders doen. En het zou zo maar kunnen zijn dat er vandaag in de Achterhoek weer iets opmerkelijks wordt bedacht. Want al lijken veel bedrijven op koeien die op een kluitje staan te grazen, uiteindelijk weet je nooit hoe een koe een haas vangt.

Gert-Jan Hospers

Column

Kuddegedrag

Waarom staan koeien zo graag op een kluitje te grazen? Hoe groot het weiland ook is, overal hetzelfde beeld: de koeien wijken niet van elkaars zijde. Ze hebben een hele lap vers gras tot hun beschikking, maar in plaats van het onder elkaar te verdelen, verdringen ze elkaar op dat ene stukje weiland. Het gras dat ze verorberen is afgegraasd, platgetrapt of besmeurd met stront. Komt er dan geen koe op het idee om die andere kant van de wei op te zoeken? Natuurlijk, de nabijheid van soortgenoten is vertrouwd en veilig. Als er gevaar dreigt, sta je samen sterk. Maar het blijft vreemd: de koe verkiest de kudde, ook al is er een eindje verderop meer te halen.

Niet alleen in de dierenwereld, maar ook in het bedrijfsleven kom je een hoop kuddegedrag tegen. Veel ondernemingen, of ze nu koekjes, serviesgoed of huizen verkopen, doen meer van hetzelfde. Ze zeggen allemaal de beste of de goedkoopste te zijn, maar verschillen nauwelijks van elkaar. Net zoals koeien in de wei richten bedrijven zich vaak op een afgegraasde markt. Ze kruipen dicht naar hun concurrenten toe en hopen op goed geluk wat van hun winst af te snoepen. De vraag is hoe slim dat is. Want juist ondernemingen die een nieuw pad inslaan, boeken op termijn succes. Door het nét even anders te doen, onderscheiden ze zich van de rest. Neem Douwe Egberts en Philips die met Senseo zorgden voor een revolutie in de koffiezetmarkt. Of restaurantketen Vapiano waar je met een pasje zelf pasta, pizza of salade kunt bestellen. Dat is handig voor de gast, terwijl het restaurant op personeelskosten bespaart. Mymuesli is ook origineel: via een ingrediëntenmixer op het web kun je gepersonaliseerde muesli kopen. Wie kiest, wordt gekozen!

Ook de Achterhoek heeft gelukkig bedrijven die een eigen stukje weiland hebben opgezocht. Met de bouw van tweede huizen, zoals chalets en woonwagens, heeft Wanders Mobiele Chalets uit Ulft een unieke positie in de bouwbranche verworven. Horloges zijn er bij de vleet, maar voor houten horloges kom je vanzelf bij het ambachtelijke bedrijf Lumbr uit Lichtenvoorde terecht. En wist u dat Joppiesaus, de verse snacksaus die in bijna alle cafetaria's te verkrijgen is, in groten getale wordt geproduceerd bij Elite B.V. in Neede? Al deze ondernemingen hebben het lef gehad buiten de gebaande paden te treden. Te midden van hun concurrenten vallen ze op omdat ze iets nieuws, verrassends of bijzonders doen. En het zou zo maar kunnen zijn dat er vandaag in de Achterhoek weer iets opmerkelijks wordt bedacht. Want al lijken veel bedrijven op koeien die op een kluitje staan te grazen, uiteindelijk weet je nooit hoe een koe een haas vangt.

Gert-Jan Hospers

Maatjes gezocht

ACHTERHOEK - Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes in de Oostelijke Achterhoek, voor Humanitas Tandem. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, is er bij Humanitas Tandem een wachtlijst. Het Oranje Fonds vindt dat daar snel verandering in moet komen en voert daarom vanaf 30 oktober drie weken lang campagne om voor projecten als Humanitas Tandem nieuwe vrijwilligers te vinden.

Bij Humanitas Tandem help je iemand die het moeilijk vindt om zelf het initiatief te nemen. Je helpt met het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. Je bent een luisterend oor en een vraagbaak. Je ziet jouw deelnemer een keer per week of eens in de twee weken. Hoeveel tijd jullie met elkaar doorbrengen en wanneer, dat is aan jullie. De hulp duurt meestal een jaar. Dan moet de deelnemer de draad zelf weer kunnen oppakken. Humanitas Tandem is er voor iedereen die zich eenzaam voelt, ongeacht beperking, levensverhaal of leefomstandigheden. Met zijn tweeën durf je meer. Mensen die een maatje zoeken en mensen die een maatje willen zijn kunnen zich melden. Humanitas Oostelijke Achterhoek is actief in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Meer informatie: www.maatjesgezocht.nl of neem contact op met: Marianne de Veer, 06-57552508 of m.deveer@humanitas.nl.