Dinxpers Nieuws

7 augustus 2018

Dinxpers Nieuws 7 augustus 2018


Zomerfeest in IJzerlo

IJZERLO - Op woensdag 15 augustus, vrijdag 17 augustus en zaterdag 18 augustus is het in IJzerlo tijd voor het jaarlijkse zomerfeest. De festiviteiten vinden plaats bij en rond de tent aan de Huisstededijk.

De voorbereidingen en de voorpret zijn al in volle gang. In de dagen voorafgaand aan woensdagavond 15 augustus zal er hard gewerkt worden om koningin Bo Kraaijenbrink en jeugdkoningin Jade Bosmann feestelijk op te kunnen halen. Elke buurt maakt een versierde wagen waarop ze zelf plaats nemen als de koningin en jeugdkoningin opgehaald worden. Vanaf het feestterrein zal de optocht richting de koninklijke residenties vertrekken. Muziekvereniging Crescendo zorgt hierbij voor de muzikale begeleiding. Nadat iedereen met de koningin en jeugdkoningin is teruggekeerd op het feestterrein zal de avond worden voortgezet met een barbecue en muziek van DJ Thomas Bussink.

Vrijdag 17 augustus wordt er een fietstocht gehouden. De afstanden dit jaar zijn 17 en 35 kilometer. De fietstocht van 35 km betreft een prachtige fietstocht. Dit jaar kan men deze tocht beginnen om 13.30 of om 16.30 uur. Het vertrek is per bus met een fietsenaanhanger om iedereen op de vertrekplaats af te zetten. Wie wil meedoen, kan zich tot 15 augustus aanmelden bij Ellie Hoftijzer (bkhoftijzer@ziggo.nl). Graag erbij vermelden welke tijd van vertrek de voorkeur heeft.
De fietstocht van 17 km start vanaf het feestterrein. De start van deze fietstocht is tussen 17.30 en 18.00 uur. Opgave voor deze fietstocht is niet nodig. Er wordt voor beide fietsroutes geen inschrijfgeld gevraagd.
Om 20.00 uur start de cabaretvoorstelling van Irene van der Aart, waarna de avond wordt voortgezet met muziek van de band Down the Hatch.

Zaterdagmorgen 18 augustus om 10.30 uur begint het buurtspel, waarbij de verschillende buurten het tegen elkaar opnemen. Na het buurtspel kan iedereen deelnemen aan 'Iezerlo Got Talent'. Zaterdagmiddag kan iedereen deelnemen aan allerlei spelletjes. Het wordt natuurlijk ook weer spannend wie zich een jaar lang koning(in) van IJzerlo mag noemen. Om 13.00 uur begint het vogelschieten.
Het zomerfeest wordt afgesloten met een feestavond met muziek van Tijgerbrood.

Amivedi

DINXPERLO/DE HEURNE - Op de Spekkendijk in De Heurne is een geheel witte kat gevonden met gele ogen. In Dinxperlo wordt kater Jelle wordt vermist op de Bijvank. Hij is een cypers/rood gestreepte kater met een klein wit vlekje op de borst, heeft een Duitse chip, is gecastreerd en acht jaar oud. Info: Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Zomeravondexcursie PP

Het pompstation van Vitens in Corle. Foto: PR

AALTEN - Wat komt er allemaal kijken bij het winnen, zuiveren en leveren van ons kraanwater. Is er wel genoeg water met deze droogte: nu en in de toekomst? Wat is de functie van een watertoren? Uiterst actuele vragen in deze hitte. Deze en meer vragen kan men stellen tijdens de tweede zomeravondexcursie, georganiseerd door de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo, op woensdagavond 8 augustus vanaf 19.00 uur.

Via een fietstocht langs de Slingeplas in Bredevoort arriveert men om 19.30 uur bij drinkwaterproductiebedrijf van Vitens in Corle. Normaal gesproken zijn de drinkwaterproductiebedrijven niet geopend voor het publiek. Voor deze zomeravondexcursie komt Jan Hinkamp, hoofd onderhoud pompinstallaties speciaal naar Corle om uitleg te geven.
De fietstocht start om 19.00 uur op de Markt in Aalten, om 19.15 op 't Zand in Bredevoort en via de Slingeplas komen we om 19.30 uur bij het Pompstation Corle aan de Meenkmolenweg. Om ongeveer 22.00 uur is men dan weer terug in Aalten. Als er tijd is maakt men nog even een rondgang door het Nationaal Lindearboretum met wel 120 verschillende soorten lindes. Deelname en koffie gratis. In verband met de capaciteit van de installaties is het maximum aantal deelnemers gesteld op twintig personen. Wie wil meefietsen, wordt verzocht even een berichtje aan secretariaat@progressieve-partij.nl te sturen. Als het maximaal aantal deelnemers is bereikt, krijgt men een berichtje dat de groep 'vol' is; geen bericht is dus goed bericht.

'Märchenoma' Ursula Enders overleden

Märchenoma. Foto: Frank Vinkenvleugel

SUDERWICK - Ursula Enders, bij velen bekend als 'Märchenoma' uit Suderwick is vrijdag 4 augustus thuis op 92-jarige leeftijd overleden, na een periode van ernstige ziekte.

Zomer-avondexcursie Progressieve Partij

DINXPERLO/AALTEN - Wat komt er allemaal kijken bij het winnen, zuiveren en leveren van ons kraanwater. Is er wel genoeg water met deze droogte: nu en in de toekomst? Wat is de functie van een watertoren? Uiterst actuele vragen in deze hitte. Deze en meer vragen kan men stellen tijdens de tweede zomeravondexcursie, georganiseerd door de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo, op woensdagavond 8 augustus vanaf 19.00 uur.

Via een fietstocht langs de Slingeplas in Bredevoort arriveert men om 19.30 uur bij drinkwaterproductiebedrijf van Vitens in Corle. Normaal gesproken zijn de drinkwaterproductiebedrijven niet geopend voor het publiek. Voor deze zomeravondexcursie komt Jan Hinkamp, hoofd onderhoud pompinstallaties speciaal naar Corle om uitleg te geven. De fietstocht start om 19.00 uur op de Markt in Aalten, om 19.15 op 't Zand in Bredevoort en via de Slingeplas komen we om 19.30 uur bij het Pompstation Corle aan de Meenkmolenweg. Om ongeveer 22.00 uur is men dan weer terug in Aalten. Als er tijd is maakt men nog even een rondgang door het Nationaal Lindearboretum met wel 120 verschillende soorten lindes. Deelname en koffie gratis. In verband met de capaciteit van de installaties is het maximum aantal deelnemers gesteld op twintig personen. Wie wil meefietsen, wordt verzocht even een berichtje aan secretariaat@progressieve-partij.nl te sturen. Als het maximaal aantal deelnemers is bereikt, krijgt men een berichtje dat de groep 'vol' is; geen bericht is dus goed bericht.

Kraomschudden door dansgroepen

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Vrijdagmorgen 3 augustus toog een afvaardiging van de folkloristische dansgroep Klepperklumpkes/De Vier Winden naar Dinxperlo om te kraomschudden. De leden Peter en Mariëlle Hermes zijn trotse ouders geworden van zoon Lieuwe. Dat moest natuurlijk op een traditionele manier gevierd worden met een echte pillewegge, overhandigd door Jan Busch en Agnes Wolterink. Foto: Frank Vinkenvleugel

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Sv Dinxperlo verliest finale

Foto: Frank Vinkenvleugel

SV Dinxperlo nam deel aan het Blitz-toernooi van GSV Suderwick. In de finale moest de ploeg na strafschoppen zijn meerdere erkennen in de ploeg uit Anholt. GSV eindigde op het eigen toernooi op een vijfde plek.

Tuinenbridge in De Heurne

Foto: Frank Vinkenvleugel

DE HEURNE - Wie mag denken dat bridgen in Dinxperlo een saaie zaalsport is voor duffe senioren heeft het helemaal mis. Zaterdag 4 augustus sprongen bridgende 65-plussers op de fiets om op vijf verschillende locaties in De Heurne hun partijtjes te gaan spelen.

De locaties waren bij leden van de Bridgeclub Dinxperlo en door deze leden zelf voorbereid. Een hapje en een drankje waren onder deze weersomstandigheden zeer welkom. Dat het weer uitzonderlijk was sprak eigenlijk vanzelf.

De commissie - bestaande uit Lies van den Bor en Anke Visser - had haar zaakjes goed geregeld en alles liep dan ook gesmeerd. Na vele uren fietsen en bridgen werd de dag afgesloten met een salademaaltijd bij Johan en Ina Kleinhesselink op De Buitink. Heerlijk in de buitenlucht onder de bomen werd de dag afgesloten met gezellige praatje aan de lange tafels. Gezelligheid was belangrijker dan winnen.
Wie ook zin heeft in zo'n leuk uitje en om op maandagavond te gaan bridgen, kan zich aanmelden bij de secretaris, Ed Abbing, Alfred Mozerhof 7, Dinxperlo, 06-30817215 of nfmabbing@lijbrandt.nl.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Column

Aalten

Expositie Max van Dam: 'Maler komm raus!'

Nationaal Onderduik Museum, tot en met eind december

Aalten

Expositie We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum, tot en met 16 september

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum, altijd, tijdens openingstijden museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink, dagelijks

9 augustus

Aalten

Pop-up boekenmarkt tijdens Aaltendagen

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Wandeling Bredevoort met Prins Maurits

VVVBredevoort

Aalten

AaltenDagen van streek!

Centrum Aalten

Aalten

Wandelen van 't Walfort naar Bredevoort

Havezate 't Walfort

Aalten

Marktconcerten

Oude Helenakerk

11 augustus

Bredevoort

Snuffelmarkt Bredevoort 11 augustus 2018

't Zand Bredevoort

Bredevoort

De Bazaar - Retro & Handmade markt

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Aalten

Gängeskeswandeling met gids

VVV Agentschap Aaltense Musea

12 augustus

Bredevoort

Made in de Achterhoek: Suzan Hijink en Marlon Hinkamp exposeren in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Zomerconcert

't Zand Bredevoort

Dinxperlo

Glaskunst

Kerkje de Rietstap

13 augustus

Bredevoort

Wandeling met stadsgids Bredevoort

VVV Bredevoort

15 augustus

Aalten

50-plussers Fietstochten Aalten

RK Helenakerk

Bredevoort

Met Hendrickje Stoffels door Bredevoort

VVV Bredevoort

Dinxperlo

Glaskunst

Kerkje de Rietstap

16 augustus

Aalten

Pop-up boekenmarkt tijdens Aaltendagen

Nationaal Onderduik Museum

Bredevoort

Wandeling Bredevoort met Prins Maurits.

VVV Bredevoort

Aalten

Marktconcert

Oude Helenakerk

17 augustus

Aalten

Scootmobielclub Aalten

De Ahof

18 augustus

Aalten

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

VVV Agentschap Aaltense Musea

19 augustus

Dinxperlo

Zomerfietstocht

VVV Dinxperlo

Bredevoort

Thema-boekenmarkt

Koppelkerk Bredevoort

Bredevoort

Made in de Achterhoek: Suzan Hijink en Marlon Hinkamp exposeren in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Zomerconcert

't Zand Bredevoort

Dinxperlo

Glaskunst

Kerkje de Rietstap

Zomerconcert met Mart Hillen, gitaarvirtuoos

Mart Hillen. Foto: Lawrence Mooij Dutchfoto

BREDEVOORT - Zondag 12 augustus is het vijfde zomerconcert op 't Zand in Bredevoort met gitarist Mart Hillen uit Lichtenvoorde. Het concert is van 12.00 tot 14.00 uur en gaat alleen door bij mooi weer. De toegang is vrij, hoewel er wel met de pet wordt langsgegaan om de kosten te drukken.

In 2016 wint fingerstyle-gitarist Mart Hillen de theaterwedstrijd Rabo On Stage in Zutphen. Fingerstyle betekent in het geval van Mart dat hij basgitarist, gitarist en drummer inéén is. Hij bespeelt de snaren en drumt tegelijkertijd op de klankkast van zijn gitaar. Mart is in zijn eentje een volwaardige band. Hoewel Mart niet zingt vertaalt hij alom bekende nummers op zijn eigen manier waarbij elk nummer zijn eigen geschiedenis heeft, die grappig, droevig of interessant is.


www.bredevoort.nu

Open tuin in een gortdroge zomer

BREEDENBROEK - De sproeiers, buizen en waterslangen zijn de laatste maand het dagelijkse beeld in onze tuin. Overal kun je niet komen, in het natuurtuin-deel is alleen bij de bomen wat water gebracht, de bloemenwei is vaak om deze tijd al over haar hoogtepunt. Men ziet dus ook duidelijk het verschil met de kleurrijke tuin rondom het huis. 't Meihuus is de tuin van Yvonne en Wim Duitshof-Knufing aan de Terborgseweg 19 in Breedenbroek. De tuin is nog te bezoeken op zondag 12 augustus en zondag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is drie euro; met groepen vanaf tien personen kan men ook een afspraak maken voor een bezoek op een ander moment. Wim Duitshof: "Wat zijn we blij met onze waterbron, zodat we onze bomen, heesters en planten levend kunnen houden. Door het water geven, een intensieve klus, is de tuin een bezoek meer dan waard. Verschillende vaste planten en prairieborders staan erbij in prachtige kleurcombinatie. De vorig jaar opnieuw aangeplante siergrassenborders staan in volle bloei. De Lagestroemia-bomen staan in volle bloei, roze en wit. Door de tuin heen ziet u de juiste hoeveelheid kunst. Het is heerlijk rond te dwalen of plaats te nemen op een van de vele zitplekken in deze veelzijdige tuin."

Annika Meijer geeft therapie aan kinderen met beperking in Zambia

DINXPERLO - De in Dinxperlo geboren en getogen Annika Meijer stuurde ons een e/mail met het verzoek om haar actie onder de aandacht te brengen.

Ze schrijft: "Afgelopen mei ben ik naar Zambia geweest om geheel op eigen kosten en op vrijwillige basis de techniek Body Stress release te geven aan beperkte kinderen. Gewoon, omdat het mij goed gaat en ik het tijd vond 'to pay it forward'. De techniek had verbluffende wonderlijke resulaten bij de kids.
Kinderen die niet (goed) konden lopen gingen lopen, kinderen die armen niet gebruikten gingen dit wel doen, een baby die niet kon slikken ging slikken, kinderen werden zindelijk, kinderen met spasmen die ontspanden en ineens op hun omgeving reageerden. Je begrijpt....wij moeten zo snel mogelijk terug om deze kids een vervolg te geven voor verder herstel en nieuwe kids uit nabij gelegen districten ook te gaan helpen!

Nu heeft de organisatie Time and Tide in Zambia die deze kids in beeld brengt en tevens ons begeleid heeft tijdens de afgelopen reis een sponsor ter plekke gevonden die ons wil steunen. De organisatie was ontzettend onder de indruk van de wonderlijke resulaten en wil ons zo spoedig mogelijk terug laten komen. De reis staat nu gepland in september. Maar helaas is het geld niet genoeg om in de kosten te voorzien. Daarom heel graag jullie hulp om deze reis te ondersteunen. Ik hoop met spoed nog minimaal 1500 euro bij elkaar te krijgen om hulpmiddelen te kopen, geld voor taxi's om op een verzamelplek te komen en in ons reis en verblijf kosten te voorzien. Help je me mee? Meer info via: www.bsr4all.nl en www.bsrregiodoetinchem.nl."

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route. "Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers." De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Vogelschieten bij de Seniorenbond

DINXPERLO/GENDRINGEN - Op woensdag 22 augustus wordt het jaarlijkse traditionele vogelschieten van de Seniorenbond Gendringen, Dinxperlo e.o. gehouden bij Hennie ter Horst, Wiekenseweg 26 in Gendringen.

Om 14.00 uur opent de voorzitter het vogelschieten. Voor ieder is er koffie/thee met cake. Dat krijgen de aanwezigen aangeboden, evenals dit jaar een broodje kroket in de loop van de middag. Voor de drankjes wordt een bijdrage van een euro gevraagd.

Jaarlijks wordt er weer een felle strijd gestreden om de titel Koning of Koningin. In 2017 was Riekie Hakvoort de winnaar, dus de koningin.
Ook niet-leden zijn welkom. Om sneller met het schieten te kunnen beginnen is het belangrijk dat men zich aanmeldt, voor 15 augustus, bij Frans van Hal Weegbree 30 Gendringen, tel. 0315 651494 of 06-51531955 na 18.00 uur. Aanmelden kan ook via de mail: seniorenbondgendringen@gmail.com.

Aldi en Lidl verzorgen de muziek

DINXPERLO - Zaterdagavond gaf Lars Postma een tuinfeestje. Voor de muziek waren twee dj's geregeld. Broer Niels Postma en neef Martin te Grotenhuis. Een bijzonder duo met een gezamenlijke liefde voor muziek. Daarbij houden ze één ding in de gaten: ze doen hun eigen ding. "Het platen verzamelen is al een reis op zich. De zoektocht is onderdeel van het geheel."

Dat zoeken naar muziek doen de heren via het internet, op een marktplaats voor platen. Ook in fysieke winkels in de grote steden zijn de heren regelmatig te vinden. Door veel te zoeken en te luisteren wordt uiteindelijk de keuze bepaald. Zij zijn inmiddels te boeken voor muzikale feestjes onder de naam Aldi en Lidl.
Over het allereerste optreden, in 2014, in de pas aangelegde watertuin op het industrieterrein, met een aggregaat op een aanhanger, vijftig man publiek, wordt nog regelmatig nagepraat. En het allerbelangrijkste bij datgene wat ze draaien: "We moeten het zelf heel leuk vinden'!"

Evert Stroet op Derde AaltenDag

AALTEN - Donderdag vanaf 11.00 uur is de derde AaltenDag. Met talenten uit de regio,van beide kanten van de grens: met 's middags Evert Stroet uit Dinxperlo, DJ Sacha uit het Duitse Rhede en jeugdig talent Lobke Arentz uit Ulft. Met 's avonds op diverse locaties livemuziek. De grote kinderrommelmarkt voor alle kinderen uit de regio maakt de dag compleet.

Elke AaltenDag valt samen met de wekelijkse markt, rond de Hema. Net voor de middag opent de braderie, die dit jaar voor het eerst van 11.00 tot 19.00 uur duurt. Bij het Nationaal Onderduikmuseum is 's middags de pop-up boekenmarkt. Kinderen kunnen zich uitleven met het kratten stapelen bij Atlantic naast de Hema.
De talenten die op de derde AaltenDag het publiek zullen vermaken met muziek, komen uit de 'naoberschap': Dinxperlo, Oude IJsselstreek en het Duitse Rhede. Evert Stroet uit Dinxperlo is voor de tweede keer van de partij. Deze student van het ArtEZ Conservatorium Enschede speelt country en folkmuziek. Lobke Arentz uit Ulft zingt met gitaar- en pianobegeleiding en DJ Sascha zorgt voor de algehele muzikale omlijsting.
De horeca sluit de AaltenDagen af, met livemuziek vanaf 20 uur op de verschillende locaties met: Gilbert and Friends, Fragment Live en Dokter Watjes & Heiza.

Dinxperlo verliest finale van toernooi GSV Suderwick

Een spelmoment uit de wedstrijd van Dinxperlo tegen GSV, die in 1-1 eindigde. Foto: Frank Vinkenvleugel

SUDERWICK - Zaterdag werd in Suderwick het inmiddels traditionele 'internationale toernooi van GSV Suderwick gespeeld. Deelnemer is even traditiegetrouw het eerste team van sv Dinxperlo. Dat team belandde ook in de finale, tegen Anholt. Na de reguliere speeltijd was de stad 1-1, zodat strafschoppen werden genomen. Daar moet Dinxperlo nog even op oefenen, want Anholt won met 5-2 na strafschoppen.

In de finale had Mark Spoor van Dinxperlo een grote kans onbenut gelaten. Anholt nam een voorsprong door een doelpunt van Tim Schwung. Daarna drong Dinxperlo aan en kwam twee minuten voor tijd op gelijke hoogte door een droomdoelpunt van Rick Nieuwenhuis. De strafschoppen gingen vier maal goed bij Anholt en slechts eenmaal bij Dinxperlo.
De hoge temperatuur zorgde ervoor dat de deelnemers het vrij rustig aan moesten doen.
De winst dus voor Anholt, op 2 Dinxperlo, gevolgd door BW Wertherbruck en Lowick II en gastheer GSV Suderwick op plek 5.
GSV kijkt terug op een gezellig en geslaagd toernooi, met fair voetbal, en goed geleid door de scheidsrechters Adalbert Uebbing, Christian Joachimshalter und Tom Beltermann.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Geen 'topbudget', wel 'topavond' in Barghse Huus

's-HEERENBERG – Het Barghse Huus herbergt een prachtig knus theater. In het zaaltje waar plek is voor 120 toeschouwers speelden in het verleden namen als Youp van 't Hek, Ali B. en Jochem Myjer.

Door Henk Klein Holte

De tijd van de grote namen uit de Nederlandse theaterwereld lijkt verleden tijd voor het Theater Barghse Huus. Het budget laat niet meer toe om dure acts naar de theaterzaal aan de Willem van den Berghstraat 1 te halen. De programmeergroep, bestaande uit vrijwilligers met steun van Remco Peters van Welcom, slaat een nieuwe weg in met een programmering van regionaal talent die individueel of als groep hun talenten mogen etaleren in de prachtige zaal.
Het programma is divers, van een middag vol Egerlandermuziek, tot een gezellige avond meezingen met een shantykoor. Ook een toneelweekend staat er op de agenda, evenals een kerstconcert. Alles met de bedoeling zoveel mogelijk mensen te laten genieten van culturele voorstellingen van een goed niveau. "Het programmabudget laat niet meer toe om nationale topartiesten naar ons Barghse Huus te halen, maar dat wil niet zeggen dat we de mensen hier niets meer hebben te bieden", stelt Henk Rougoor, namens de commissie die belast is met het programmeren van de voorstellingen. "Als je bijvoorbeeld met kerst Bergh's Vocaal hier op het podium hebt en het zit helemaal vol met 120 mensen, die een mooie avond beleven en tevreden naar huis gaan. Dat is precies wat we willen. We hebben in de accommodatie wat kleine dingen aangepast. Daarnaast zijn de prijzen toegankelijk, zodat men na afloop ook nog even onder het genot van een drankje over de voorstelling kan napraten in een gezellige ambiance."

Die entreeprijzen liggen steeds tussen de 6 en 10 euro voor een voorstelling. Het theaterseizoen start op vrijdag 28 september met een komische theateravond. Dan is vanaf 20.00 uur de show de Aanbouw te zien van de zussen Carla en Miriam Wijnen, met Sjors van der Mark.
Op zaterdag 6 oktober is de beurt aan shantykoor De Grensvaarders. Op 27 oktober staat No Limit Still Going Strong op het podium. Op zondag 4 november gevolgd door de Iesellander Muzikanten. Op zaterdag 24 en zondag 25 november speelt Vers Toneel het stuk Bankzaken. En op zaterdag 15 december dompelt Berghs Vocaal de bezoekers van Theater Barghse Huus in kerstsferen.
Voor volgend jaar zijn onder meer een ABBA Tribute, De Görgelpiepen, Mooi Koor Man, Weerklank en illusionist Peter Eggink al geboekt. Wat de programmacommissie vooral wil uitstralen dat het theater in 's-Heerenberg nog altijd leeft en dat de vrijwilligers er alles aan doet om de bezoekers een leuke middag of avond te bieden en dat door deze inzet er meer mensen de weg naar dit knusse theater zullen vinden.

Beelden van Ria Wiendels te zien in Wehl

Een bronzen beeld van Ria Wiendels. Foto: PR

BREEDENBROEK/WEHL - Ria Wiendels, galeriehoudster in Breedenbroek, gaat nu zelf weer eens exposeren, en wel in galerie Orso d'Oro aan de Grotestraat in Wehl. Daar zijn van zondag 12 augustus - de opening van de expositie is om 16.00 uur - tot en met zondag 16 september beelden van de hand van Ria Wiendels te zien. Tegelijkertijd worden en ook foto's van Janneke Roelofs tentoongesteld. De galerie is elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Ria Wiendels vertelt over de kunstwerken die ze er exposeert: "Bij een expositie in Galerie 21 kwam ik in contact met Egbert Hermsen, een bronsgieter uit Silvolde. Ik was onder de indruk van zijn prachtige bronzen beelden. Door hem raakte ik gefascineerd door het werken met brons. Het leek mij een geweldig avontuur. Hij bracht mij in contact met Loek Hambeuker en onder zijn begeleiding ben ik begonnen met het maken van bronzen beelden. Bij het werken met brons volgens de 'verloren-was-methode' kun je eindeloos schaven aan het model. Wanneer het eindelijk gegoten wordt is het resultaat altijd verrassend. Temperatuur van het vloeibare brons en het plaatsing van gietkanalen beïnvloeden het resultaat. Wanneer het beeld uiteindelijk uit de mal wordt gehaald begint het afwerken en niet te vergeten het patineren wat een kunst op zich is. Dit maakt dat ieder beeld weer uniek is."

Binnen de fotografie beoefent Janneke Roelofs verschillende disciplines, zoals portret- en architectuurfotografie. Echter bij deze expositie is haar vrij werk te zien, een combinatie van stillevens, verstilling en landschap. "Van huis uit ben ik violist en speel bij het Gelders Orkest. Maar nog eerder dan de viool heb ik de camera opgepakt. Mijn broer fotografeerde al met een oude eenvoudige camera. Die camera heb ik van hem overgenomen en door de simpelheid van het ding leerde ik de essentie van de fotografie spelenderwijs en kreeg ik de wisselwerking tussen diafragma's en sluitertijden onder de knie. Samen met mijn vader leerde ik ook het zelf afdrukken in onze eigen gebouwde donkere kamer op zolder."

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

17 / 20