Contact Bronckhorst Noord

9 januari 2018

Contact Bronckhorst Noord 9 januari 2018


Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

Bibliotheek kan met hulp meer open

BRONCKHORST - Met ingang van 1 januari hebben de bibliotheken in Hengelo, Vorden en Zelhem andere openingstijden. Tijdens die openingsuren kan men op vaste tijden rekenen op de hulp van de informatieprofessionals. Op andere momenten zullen de vrijwillige gastvrouwen en gastheren aanwezig zijn. Kijk voor het nieuwe overzicht op de website.

Voor de bibliotheken wordt gezocht naar zogenaamde Biblio-takers, die de bibliotheek onder zijn of haar hoede nemen. Zij zullen tussen 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek zitten om te zorgen dat iedereen terecht kan. Biblio-takers kunnen alléén komen, maar liever samen met iemand anders. Dan kan de bibliotheek méér open zijn.

Wie een biblio-taker wil zijn, kan contact opnemen met een medewerker in de bibliotheek of de Klantenservice bellen.

Gracia Rouwen veertig jaar in dienst

Gracia Rouwen (57) bereikte begin dit jaar een bijzondere mijlpaal: veertig jaar in dienst bij kapsalon 'Heersink'. Familieleden, collega's en vele vaste klanten van de kapsalon kwamen haar feliciteren.

Bloemenman Ton met De Valeweide al 35 jaar op Vordense weekmarkt

Uit handen van Rein de Heus ontving Ton van den Breemen (l) een 'fles met inhoud'. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN – 'Bloemenman' Ton van den Breemen van Bloemen en Planten De Valeweide uit Twello is al 35 jaar wekelijks op de Vordense weekmarkt te vinden. Vrijdag werd hij door marktmeester Rein de Heus in het zonnetje gezet. Uit handen van De Heus ontving Van den Breemen een 'fles met inhoud'. "We zijn erg blij met Ton op de markt. Hij is een van de publiekstrekkers en biedt altijd een hoge kwaliteit aan bloemen en planten aan", aldus De Heus.

Door Jan Hendriksen

De woorden van Rein de Heus worden beaamd door menige Vordenaar. Vordenaar Jo Wullink is een regelmatige klant van Ton. "Hij heeft een breed assortiment aan bloemen en planten van goede kwaliteit. En wat Vorden biedt koop ik elders niet", is dan ook de slogan van Jo Wullink. Speciaal voor deze gelegenheid was de bloemenkraam van De Valeweide op het marktplein feestelijk versierd en was er een plakkaat opgehangen met de tekst: 'Hoera voor onze bloemenman, want al 35 jaren lang staat hij op de markt iedere vrijdag. En met zijn grote vriendelijke lach helpt hij vrolijk alle klanten, wilt u tulpen of chrysanten?. Dus roepen wij allemaal in koor, beste bloemenman ga zo door.'
'Bloemen houden van mensen'. Eén van de meest bekende slagzinnen uit de Nederlandse reclamegeschiedenis is nog steeds niet achterhaald. Ton van den Breemen hanteert daarom al meer dan 35 jaar ook op de Vordense weekmarkt deze slogan. En met succes. Want ook Ton houdt van bloemen. Wekelijks bieden hij en zijn medewerkster Marie Therése-Kleijberg een groot assortiment snijbloemen, kamer- en tuinplanten en zomerbloeiers aan op de Vordense weekmarkt. De naam De Valeweide is afgeleid van de boerderij in Voorst waar Ton (53) geboren is. Hij kwam als jonge jongen al met zijn ouders mee naar de Vordense weekmarkt. "Een markt waar het gezellig toeven is en waar de mensen trouw aan de markt zijn", zo ervaart Ton. Toen hij in 1984 in het bedrijf van zijn ouders kwam bezocht De Valeweide maar liefst tien weekmarkten in de regio. Ton: "Nu zijn dat er minder. Naast de markt in Vorden ben ik op zaterdag op de markt in mijn woonplaats Brummen te vinden. Daarnaast heb ik een bloemenwinkel in Twello."

Vrijdag heeft Ton van den Breemen op de markt voor iedere klant een leuke verrassing in petto.


www.devaleweide.nl

Stichting Pak An biedt Matthijs van Nieuwkerk boek aan

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: Willy Hermans

VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek. Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter. Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

Van Nieuwkerk was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi, en dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is. Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont, en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.

Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd! Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

Statiegeldflessenactie VV Vorden goed voor 1400 euro

VORDEN – De flessenactie van voetbalvereniging Vorden bestaat al ruim vijfentwintig jaar en steevast vond de actie op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar op de kalender plaats. Maar dit jaar werd er door de organisatoren van VV Vorden voor het eerst afgeweken van deze datum.

Door Jan Hendriksen

De statiegeldflessenactie, vanaf het terrein van de waterzuiveringsinstallatie aan Het Hoge, vond dit jaar namelijk direct in het nieuwe jaar plaats en wel op dinsdag 2 januari. Dit omdat er anders wellicht te veel tijd en ruimte tussen de feestdagen en de eerste zaterdag van het jaar zou zitten en veel mensen hun lege flessen al zouden hebben ingeleverd bij de plaatselijke supermarkten. "En dat is een goede keuze geweest want de opkomst van zowel de jeugdspelers en leiders/trainers van VV Vorden was goed en achteraf de opbrengst ook," zo laat organisator René Nijenhuis van VV Vorden weten.

De kern van Vorden was voor deze actie onderverdeeld in diverse wijken waar de jeugdvoetballertjes met auto en aanhangers de lege flessen en kratjes verzamelden en naar de verzamellocatie werden gebracht waar vrijwilligers van de 'dinsdagploeg' van VV Vorden voor de inname zorgden. Ook in de kernen van Kranenburg en Wichmond vond de actie plaats, dit in verband met de samenwerking tussen de drie verenigingen wat enkele jeugd- en meidenteams betreft.

In totaal bestond de opbrengst uit 2200 lege flessen en 185 bierkratten. Ook konden lege flessen en bierkratten in de afgelopen weken worden ingeleverd bij de Albert Heijn Grotenhuijs waar de AH de donatieknop beschikbaar had gesteld voor de VV Vorden. De flessenactie en de donatieknop waren in totaal goed voor zo'n 1400 euro.

Vordens Ondernemers Café over biologisch ondernemen

VORDEN - Donderdag 18 januari organiseert het Vordens Ondernemers Café (VOC) weer een bijeenkomst in Vorden met een interessant thema: 'Biologisch ondernemen, maatschappelijk en zakelijk verantwoord?'.

Over dit onderwerp spreekt Jan Weijsenfeld, biodynamisch tuinder van Het Groene Weten in Vorden. Hij is jarenlang actief als biologisch ondernemer en weet als geen ander welke voor- en nadelen het biologisch ondernemen met zich meebrengt. De avond begint met een introductie van VOC-lid Frank Dekker, bio-pioneer en mede oprichter van het ODIN groentepakket. Frank verzorgt met zijn huidige bedrijf Vanadis ecologische uitvaarten. De locatie voor de bijeenkomst is Hotel Bakker in Vorden, aanvang 18.00 uur. Opgeven kan via de website.

Inzameling snoeihout

KRANENBURG - De stichting CCK is weer begonnen met de voorbereidingen voor het paasvuur 2018. Dit zal plaatsvinden op zondag 1 april aan de Bergkappeweg in Kranenburg met het traditionele teertonne gooien en een feesttent met live muziek. Voor de inzameling van snoeihout zijn drie zaterdagen gepland: 13 januari, 3 februari en 3 maart tussen 10.00 en 16.00 uur. Er is alleen snoeihout toegestaan met een maximale dikte van 10 centimeter. Er zijn altijd vrijwilligers op het terrein aanwezig om te helpen als dit nodig is. Het storten is gratis. Wel mag u het paasvuur financieel steunen in de melkbus bij de ingang.

Oecumenische Vrouwengroep

WICHMOND - Op woensdag 10 januari 2018 is de eerste avond in het nieuwe jaar van de Oecumenische Vrouwengroep Wichmond-Vierakker. Op die avond komt mevr. Hoopmans vertellen over het werk van Oogziekenhuis Zonnestraal te Doetinchem in het Withmundi gebouw, Dorpsstraat in Wichmond. Aanvang: 19.45 uur uur. Gasten zijn altijd welkom.

Arjan Treuren te gast bij De Schakel

WILDENBORCH - Zondagmorgen 14 januari om 10.00 uur zal Arjan Treuren uit Apeldoorn spreken in kapel De Wildenborch bij de Christengemeente De Schakel.

Arjan Treuren is vanaf september 1980 fulltime aan het werk voor zijn Heer. Dit heeft hij gedaan als directielid van de interkerkelijke organisatie Agape waar hij verantwoordelijk was voor het jongeren- studenten-, en gemeentewerk, trainer en spreker. Vanaf 2001 is hij onder andere werkzaam geweest binnen de Unie van Baptistengemeente in Nederland waar hij interim voorganger, gemeenteopbouwwerker en coach was. Tot op vandaag is Arjan Treuren nog steeds werkzaam als interim-voorganger en Gemeenteopbouwwerker.

Na afloop van de bijeenkomst, waarin onder begeleiding van een organist een aantal liederen zullen worden gezongen, is er gelegenheid om elkaar en Arjan Treuren te ontmoeten. Geen vervoer? Bel of mail, dan wordt u opgehaald.

Gracia Rouwen veertig jaar in dienst bij kapsalon 'Heersink'

Gracia Rouwen (l) neemt de felicitaties in ontvangst van Gerda Grotenhuijs. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN – Het komt nog maar zelden voor. Veertig jaar werkzaam zijn bij dezelfde 'baas'. Maar Gracia Rouwen (57) bereikte begin dit jaar deze bijzondere mijlpaal. Op valse voorwendselen werd ze zaterdagmiddag door haar man Marc 'meegelokt' naar het dorp voor een boodschap. Maar eenmaal daar aangekomen bleek dat Gracia voor het even het middelpunt was van een feestelijke receptie die ze kreeg aangeboden in de kapsalon van Da Vinci For Hair. Familieleden, collega's en vele vaste klanten van de kapsalon kwamen haar feliciteren. Gracia werd overrompeld door alle felicitaties en belangstelling.

Door Jan Hendriksen

Het begon allemaal in 1977 bij Kapsalon Heersink van Gert Heersink. Gracia had een stageadres nodig voor haar kappersopleiding. Zij was toen de vriendin van de zoon van mevrouw Heersink. Dus belde Gert Heersink Gracia op om te verkondigen dat ze bij hem op sollicitatie mocht komen. "En toen ben ik gestart in de salon. Ineke Heersink werkte toen ook in de salon en die heeft mij veel van het kappersvak geleerd", zo blikte Gracia zaterdagmiddag terug op de beginperiode toen de salon aan de Zutphenseweg nog een gescheiden heren- en damesafdeling had.

Na twee jaar nam Jim Heersink in 1980 de kapsalon van zijn vader Gert over. En onder zijn leiding heeft zij het langst gewerkt, voordat drie dochters van Jim enkele jaren geleden de kapsalon gingen exploiteren. Voordat haar dochter en zoon werden geboren vervulde Gracia een tijdje de functie van bedrijfsleidster. Ze wist toen alles van iedereen die in de salon kwam. Van welke kleurspoelingen de vaste klanten gebruik maakten tot welke omvorming. "Je had toen veel vaste klanten die wekelijks in de stoel kwamen zitten. En iedere klant had een kaart die in een heuse kaartenbak was terug te vinden. Een computer kenden we toen nog niet", zo vertelt de jubilaris.

Gracia werd overrompeld door alle felicitaties en belangstelling

"Gracia is altijd een stabiele factor in de salon geweest en heeft dan ook een mooie vaste klantenkring opgebouwd. Ze is hartstikke gedreven in het vak en gelooft ook echt in kwaliteit", aldus haar huidige werkgeefster Marre Heersink, die samen met haar zussen Carlijn en Lidwien, de dagelijkse leiding in de salon en automatiseringsbedrijf heeft. Menige nieuwe collega werd door Gracia 'getraind'. Er zijn in die vier decennia lange periode ook wat 'avontuurtjes' beleefd in de salon. Een keer stond de fiets van Gracia voor het raam en werd zo pardoes door een man gestolen. Gracia: "Samen met een mannelijke klant sprongen we in de auto om de achtervolging in te zetten. Mede dankzij deze vriendelijke klant heb ik de fiets toen weer 'teruggekregen'.

Inmiddels veertig jaar later willen Marre, Carlijn en Lidwien Heersink Gracia nog niet kwijt. En dat geldt ook voor de vele vaste klanten die regelmatig bij Gracia in de kappersstoel zitten. Waaronder Gerda Grotenhuijs (73) uit Hengelo. Al ruim zestig jaar is ze vaste klant in de salon. "Ik ken Gracia dan ook uit de periode toen ze in de salon stage liep", aldus de Hengelose terwijl ze afscheid van haar neemt en haar een dikke zoen geeft. "Dat heeft ze wel verdiend."

Nieuwe watertankwagen voor Brandweer Vorden

De nieuwe watertankwagen zal ook bij een incident buiten de Vordense gemeentegrenzen voor ondersteuning en snelle waterlevering zorgen. Foto: PR.

VORDEN – De inwoners van Vorden kunnen trots zijn op de inzet van hun brandweervrijwilligers. Of het nu de plaatselijke slager, smid, loonwerker of boer is. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week staan zij klaar om hun medeburgers te helpen. En om die inzet zo professioneel mogelijk uit te kunnen voeren is het korps voorzien van het modernste materieel. In mei komt daar een nieuwe watertankwagen (WT-G) bij. Het voertuig heeft een capaciteit van 15.600 liter water en wordt ingezet in gebieden waar geen of weinig bluswater voorhanden is. Dit is met name in het buitengebied van toepassing. Maar ook in de meer bebouwde omgeving levert hij een positieve bijdrage. Het voertuig zal ook bij een incident buiten de Vordense gemeentegrenzen voor ondersteuning en snelle waterlevering zorgen.

Door Jan Hendriksen

Brandweer Vorden is een toekomstbestendige organisatie maar blijft daarnaast anticiperen op veranderingen. "We benutten de mogelijkheden en kansen die de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland ons biedt, maar houden zeker ook oog voor lokale betrokkenheid en inbreng", zo verklaart postcommandant Bennie Hekkelman van Brandweer Vorden. Brandweer Vorden sloot 2017 af als een rustig jaar. Bennie Hekkelman: "Vorig jaar was het voor de vrijwilligers een rustig jaar. Het aantal uitrukken tikte net de vijftig aan, die uit een diversiteit aan hulpvragen bestond. Van ondersteuning van een ambulance tot het redden van paarden, van branden tot hulp bij auto-ongevallen. Ook buiten het Vordense verzorgingsgebied leverden onze vrijwilligers ondersteuning. Zo was er vijfmaal een vraag om bijstand bij branden in Zutphen en Hengelo."

Vorig jaar was er ook aandacht voor de werving van nieuwe vrijwilligers. Ruim dertig personen reageerden op de persoonlijke brief van de wervingsactie. Nu drie maand verder hebben Ursula Bos, Jasper Hovenga, Kevin Brummelman en Paul Smit de gesprekken, de testen en de keuringen achter de rug en gaan zij binnenkort aan hun opleiding beginnen. "Met hun komst is ook in de toekomst de paraatheid in Vorden gewaarborgd", aldus Hekkelman.

Culturele middag in Amare

VORDEN - Op zondag 14 januari wordt weer een culturele middag gehouden in de huiskamer van de oude boerderij Amare aan de Komvonderlaan 6 te Vorden. Mariet Lems uit Voorburg komt met prachtige foto's van Ierland en draagt eigen bijpassende gedichten en verhalen voor. Tussendoor zingt Josée van der Staak Ierse liederen. Ieder die iets wil (piano)spelen, zingen of voordragen is welkom.Inloop vanaf 14.00 uur, de toegang is gratis, aanmelden is mogelijk via mail.

Filmavond Kulturhus Vorden

VORDEN – Op donderdag 18 januari is het filmavond in Vorden. De filmavond wordt georganiseerd door bibliotheek Vorden en dorpshuis Het Kulturhus.

Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om geen reclame voor de films in de media te maken. Dit is kostensparend. Wel is het toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen, welke films er vertoond gaan worden. Ook is daar het complete overzicht voor dit najaar te vinden. De avond begint om 20.00 uur in Het Kulturhus. Kaartjes voor de film zijn verkrijgbaar in bibliotheek Vorden, of op de avond zelf in Het Kulturhus. De kosten zijn 5 euro. Iedereen is van harte welkom.

Vijfhonderd bezoekers feestend het nieuwjaar in tijdens Firecrackerparty

Dj's Double B en feest DJ Martin vermaakten het publiek in de grote zaal van het Kulturhus. Foto: PR.

VORDEN – De Firecrackerparty van de Vordense Evenementen Stichting VOEST in de nacht van oud op nieuw is zeer succesvol verlopen. In een uitverkocht Kulturhus gingen ruim vijfhonderd bezoekers feestend het jaar 2018 in. De organisatie moest zelfs feestgangers teleurstellen omdat er geen kaarten meer beschikbaar waren.

Door Jan Hendriksen

In de foyer van het tot sfeervolle huiskamer omgetoverde café, wist de Larense band New Vintage live bij menig bezoeker de heupen los te krijgen. In de grote zaal van het Kulturhus 'bliezen' de dj's Double B en dj Martin werkelijk het dak van het Kulturhus af. De nacht is incidentloos verlopen. De organisatoren van VOEST kijken terug op een geweldige samenwerking met 'the crew' (de initiatiefnemers van de eerste editie in 2017 Kees Jansen, Henri Barendsen, René Groot Wassink, Oscar Rondeel en Gerard Garritsen), Stichting Kulturhus Vorden (in de personen van Boudewijn Kortboyer en Robert Vissers), de sponsoren (Kringloopwinkel De Boedelhof, Barendsen Staaltechniek Vorden, VV Vorden en Bruna Vorden) en de groep geweldige vrijwilligers, die Firecrackerparty tot een succes hebben gebracht.

Voorzitter Jarno Messing van VOEST: "De positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen zien wij dan ook als een beloning voor een ieder die op wat voor een manier dan ook heeft bijgedragen aan Firecrackerparty 2018. Voor ons als VOEST zijnde werkt dat zeer motiverend om ook ons volgende evenement, het Carnavalsthemafeest op zaterdagavond 10 februari in Sporthal 't Jebbink Vorden, weer een succes te maken."

Achterhoek presenteert zich op Vakantiebeurs 2018

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht.

Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden. Zij presenteren zich op deze manier onder de vlag van de Achterhoek. Daarnaast is in de stand een balie van 'Kamperen in de Achterhoek' aanwezig.

Presentatie Activiteiten
De Achterhoek presenteert op de Vakantiebeurs haar activiteiten voor 2018. Zo is er informatie te vinden over hotels en campings, maar eveneens over culinair genieten.

Niet alleen culinaire liefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van het kleinschalige aanbod van de regio kunnen zich volop laten informeren op de Vakantiebeurs. Zo kan men informatie vinden over B&B's, wijngaarden, theetuinen en streekproducten. Voor de cultuurliefhebber is er in de Achterhoek eveneens veel te zien. Sinds 2015 is er namelijk een samenwerking met diverse musea. Dit aanbod is gebundeld in een brochure waarin de ruim 30 Achterhoekse musea zich presenteren.

Na de Vakantiebeurs is de Achterhoek aanwezig op de Caravana in Leeuwarden, Reise + Camping in Essen (Duitsland) en in een gezamenlijke Gelderse Streken stand op de Vakantiesalon in Antwerpen, Fiets- en Wandelbeurs Utrecht en de Fiets- en Wandelbeurs Gent (Vlaanderen).

Warme chocolademelk, glühwein en erwtensoep niet aan te slepen

Aan de Winterwandeling in de Wildenborch namen 521 wandelaars deel. Foto: Jan Hendriksen,.

VORDEN – De weersomstandigheden waren zondag, ondanks de straffe wind, perfect voor een winterwandeling. En dat resulteerde dat aan de 27ste editie van de Winterwandeling van de Kapelcommissie van Stichting De Wildenborchse Kapel maar liefst 521 wandelaars deelnamen.

Door Jan Hendriksen

Vanaf De Wildenborchse Kapel hadden de deelnemers de keus uit twee wandelafstanden: zeven of veertien kilometer die beiden richting het aangrenzende natuurgebied Het Grote Veld tussen Vorden en Lochem waren uitgezet. Rond de klok van half twee wordt er zondagmiddag letterlijk en figuurlijk in de Kapel achter de schermen nog hard gewerkt om de erwtensoep, die alle wandelaars kregen aangeboden, warm te krijgen. Dinie Staring en Hanny Ezerman roerden in grote pannen om de erwtensoep op 'sterkte' te krijgen. Want er werd extra rookworst aan de soep toegevoegd, die naar het rustpunt aan de Vordensebinnenweg werd getransporteerd. Harry Dinkelman komt tot de rekensom dat beide dames deze zondag maar liefst 165 liter erwtensoep 'roerden'. Ook de warme chocolademelk en glühwein zijn niet aan te slepen die de wandelaars krijgen aangeboden. Respectievelijk zestig en zeventig liter wordt er door de vrijwilligers uitgedeeld op de rustlocatie. Op het eindpunt werden de deelnemers ook nog op een heerlijk broodje Pulled Turkey getrakteerd.

De Vogelwerkgroep Noordwest – Achterhoek had tijdens de wandeltocht een informatiestand ingericht met onder meer allerlei soorten nestkasten. Talloze wandelaars hadden oog en oor voor de werkgroep en muzikaal trakteerde het duo Diny en Bea de wandelaars onderweg en op de eindlocatie bij de Kapel op harmonicamuziek. Kortom: de wandelaars kwamen niets tekort.

Ludgerusgebouw in Vierakker verandert in Huize Avondrust

VIERAKKER WICHMOND – Eind januari verandert het Ludgerusgebouw in Vierakker in Huize Avondrust. Dan speelt namelijk Toneelgroep Vierakker-Wichmond onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden uit Vorden de klucht 'Het beleg van Huize Avondrust' op het kleine maar knusse toneel van het Ludgersgebouw. Het beloven weer vijf doldwaze toneelvoorstellingen te worden. De toneelgroep speelt maar liefst vier avondvoorstellingen: vrijdagavond 26 en zaterdagavond 27 januari en vrijdag 2 en zaterdag 3 februari, en een matinee voorstelling op zondagmiddag 28 januari.

Door Jan Hendriksen

De bezoekers aan de klucht zijn te gast op de C-vleugel van Huize Avondrust. Deze vleugel wordt bewoond door vier op leeftijd zijnde krasse knarren (Jan Borgman, Henna ter Vrugt, Gerard van Til en Steven Pennekamp) die er van hun welverdiende rust genieten. Hun eten wordt geserveerd, de koffie wordt ingeschonken, ze hebben het er naar hun zin. Hoewel er een nieuw bejaardentehuis zal worden gebouwd, blijft hun vleugel bestaan en mogen ze er hun laatste levensjaren blijven wonen. Maar dan komt hen ter ore dat de directrice van het tehuis (Marieke Vaartjes) hele andere plannen heeft met de desbetreffende vleugel. Plannen die haar geen windeieren zullen opleveren. Zij heeft het namelijk met een projectontwikkelaar (Erik klein Haneveld) op een akkoordje gegooid en de vleugel zal plaats gaan maken voor vakantiewoningen. De vier oudjes willen dat plan tegenhouden, koste wat kost. Ze gaan het pand bezetten! Dat een dergelijke veldslag niet helemaal zonder slag of stoot verloopt, zal men begrijpen. Het is dan ook gedaan met de rust in Huize Avondrust. Dit allemaal naar aanleiding van het toneelstuk 'Het beleg van Huize Avondrust', een klucht geschreven door Rien Buunk. De andere rollen in de klucht worden gespeeld door Roland Wolbrink, Anne-Wil klein Lenderink, Annemarie Wolbrink en Bouke Wolbrink.

Kaartverkoop
De kaartverkoop start op zondagmiddag 14 januari waarbij de spelers persoonlijk de eerste kaarten verkopen van 14.00 tot 18.00 uur bij café DOK (D'n Olde Kriet) in Wichmond. In de dagen daarna zijn kaarten verkrijgbaar bij DOK en Bakkerij Besselink. De vier avondvoorstellingen op 26 en 27 januari en 2 en 3 februari beginnen telkens om 20.00 uur en de matineevoorstelling op zondag 28 januari om 14.00 uur.

Column

Vrijgezellenfeest

Er is een klein probleempje. Het is ergens in de laatste weken van december als hij het berichtje stuurt in onze appgroep. Binnenkort wordt hij 30 jaar, maar zijn verjaardagsfeest in het tweede weekend van januari kan niet doorgaan. In plaats daarvan zijn we een week eerder welkom. En dan is er nog iets. De reden van dit alles; dit weekend is zijn laatste weekend als ongehuwde man. Op de dag dat hij zijn verjaardag zou vieren, is hij op huwelijksreis.

Hier moeten wij even van bijkomen. Dat dit ging gebeuren, wisten we al wel. Al een tijd geleden had hij zijn Poolse vriendin ten huwelijk gevraagd, maar daarna bleef het heel erg lang stil. Nu ineens is het blijkbaar zover. Kon hij dat niet wat eerder melden? Uit de verdere uitleg blijkt dat het in eerste instantie alleen voor de wet en in heel kleine familiaire kring gaat gebeuren. Het kerkelijk huwelijk en het feest volgen later in het jaar in Polen.

Helder. Ons rest één grote uitdaging; het vrijgezellenfeest. Zo'n feest geef je niet voor een al getrouwde man. Dat moet dus nu. Met kerst en oud en nieuw voor de deur biedt de agenda echter zo goed als geen ruimte. Er is maar één echte mogelijkheid. Dat is het eerste weekend van januari. Het is last-minute en er is flink wat improvisatie voor nodig, maar we kunnen niet anders. Zijn verjaardagsfeest moeten we bombarderen tot zijn vrijgezellenfeest.

Naar een locatie hoeven we niet lang te zoeken. In en rondom de Drentse basisschool waar hij tijdelijk woont, is ruimte in overvloed. Ook een programma zit snel in elkaar. We besluiten hem in één dag een echte Pool te laten worden. Zo mag hij in een rood bouwvakkerskloffie met in witte letters het opschrift 'Firma Budowlana' (Pools voor 'bouwbedrijf') zijn eigen bankje in elkaar timmeren en een muurtje metselen. Uiteraard zijn hierbij een Pools biertje en een glaasje wodka nooit ver weg.

Om de dag af te trappen, verzint één van ons de smoes 's avonds verhinderd te zijn. In plaats daarvan trakteert hij de bijna 30-jarige aan het begin van de middag graag op een lunch in het plaatselijke eetcafé. Het plan slaagt wonderwel, want als hij hier ook zijn andere vrienden treft, is de verrassing compleet en de dag al voor een groot deel geslaagd. Als afsluiter gaan we stappen in Zwolle, waar het snoep aan de ketting om de nek van de bouwvakker in rap tempo in vrouwenmonden verdwijnt.

Waar wij uitkeken naar zaterdag en menigeen nog steeds met kleine oogjes rondloopt, is deze maandag voor de hoofdrolspeler pas echt de grote dag. Al vroeg in de ochtend stuurt hij een berichtje om ons te bedanken voor het mooie feest. Alles is inmiddels opgeruimd en een deel van de school is helemaal aangekleed voor een bescheiden trouwfeestje. Zelf is de bruidegom zo goed als topfit. Hij heeft nog wat lichte hoofdpijn van de vele wodka, maar voor een echte Pool is dat hooguit een klein probleempje.


Trimclub Jan Rap in Vorden stuit steeds vaker op zwerfafval

Foto: PR

Iedere zaterdagochtend verzamelen wij in het bos, achter Voetbalvereniging Vorden, om met elkaar heerlijk te gaan trimmen in deze prachtige omgeving. Dit doen wij al meer dan 47 jaar vanaf die plek. Helaas zien we steeds meer vuil/afval langs de paden liggen. Dit hebben we al een keer met z'n allen aangepakt. We hebben toen een grote vuilniszak vol troep zoals flesjes, blikjes, glaswerk etc. uit de bermen verzameld. Op onze eerste trimdag afgelopen zaterdag 6 januari jl., werden we onaangenaam verrast door wel een hele dikke bult puin met plastic. Dit is inmiddels bij de gemeente gemeld via service.bronckhorst.nl/xfg. Wij blijven ons verbazen over dergelijk gedrag. Zie foto: afval locatie Enzerinckweg dichtbij de kruising Hamelandweg.

Doetse Huizinga,
Deldenseweg
Vorden


Modderig parcours Oudejaars Crossloop

VORDEN – De 37ste editie van de Oudejaars Crossloop was een van de zwaarste uit haar bijna vier decennia lange geschiedenis. Het regenachtige weer voorafgaande aan de cross had het prachtige parcours zwaar en modderig gemaakt. Sommige deelnemers kwamen dan ook flink 'besmeurd' op sportpark Het Grote Veld van voetbalvereniging Vorden over de finishlijn.

Door Jan Hendriksen en Wilbert Menkveld

Met een recordaantal inschrijvingen van 780 deelnemers stond zaterdag 30 december de 37ste editie van de Oudejaars Crossloop Vorden op het programma. Traditiegetrouw werd het startsein voor de vier verschillende afstanden gegeven met een enorme knal van een carbidbus, waarvoor Vordenaar Daan Leusink verantwoordelijk was. Perfect getimed liet hij de 350 liter grote carbidbus knallen. Alleen bij het 'startschot' van de vijftien kilometer leverde dat een 'doffe' knal op omdat het carbid zich niet goed 'vergast' had.

De cross ging van start met de zogenaamde 'Kidsrun' over een kilometer. Als eerste kwam Chris van de Wijgerd uit Vorden in drie minuten en veertig seconden over de finish. Bij de meisjes was Lisa Dekker van de Doetinchemse atletiekvereniging Argo de snelste in een nieuw parcoursrecord van drie minuten en 48 seconden. Alle kinderen kregen bij de finish een dikverdiende medaille en een oliebol met limonade.

Geïnspireerd door het enthousiasme van de jonge lopers begonnen de deelnemers van de vijf, tien en vijftien kilometer beurtelings aan hun afstand. Als eerste kwamen de snelste vijf kilometer lopers binnen. Deze afstand was sterk bezet met veel jeugdig talent van atletiekvereniging Argo uit Doetinchem. Edwin Wissema van AV De Liemers, veelvuldig winnaar in Vorden, werd op deze afstand verslagen door Bob te Lindert uit Heelweg (Argo) die een prachtig nieuw parcoursrecord noteerde van zestien minuten en zeven seconden. De negentienjarige Te Lindert had de voorkeur gegeven aan Vorden boven een wedstrijd in Soest. "Deze wedstrijd was veel dichter bij huis en het is een prachtige omgeving om hier te lopen", was zijn reactie vlak na de gewonnen wedstrijd.

Bij de vrouwen ging Patricia Schreurs (41) uit Utrecht als eerste over de streep in twintig minuten en 26 seconden. Schreurs 'vierde' de jaarwisseling met haar gezin en een aantal vrienden bij een bed en breakfast in Hengelo (Gld). "In aanloop naar ons bezoek aan de Achterhoek hadden we naar een hardloopwedstrijd gezocht in de regio en kwamen we deze cross tegen op de hardloopagenda. En het moet gezegd worden. We hebben geen spijt van ons bezoek aan Vorden. Het was een prachtige wedstrijd. Wel zwaar. Misschien komen we volgend jaar wel weer terug", aldus de winnares.

Vordenaar David Klein werd eerste op 15 kilometer en verovert Ton ten Have wisselbokaal

Ton ten Have wisselbokaal
De tien kilometer bij de mannen werd afgetekend gewonnen door triatleet Koen Vossers uit Hengelo (Gld.) in 34 minuten en dertig seconden. Bianca Rougoor uit Breedenbroek werd op deze afstand eerste bij de vrouwen in 47 minuten en vijftien seconden. Op de vijftien kilometer sloeg Vordenaar David Klein een dubbelslag door als eerste te finishen in 56 minuten en 43 seconden. Hiermee veroverde hij niet alleen de eerste prijs maar ook de Ton ten Have wisselbokaal voor de snelste loper uit Vorden op de vijftien kilometer. Snelste vrouw was Eline de Jong van AV De Liemers die het parcours record verpulverde met een tijd van 1.03.58 uur. De enige en dus ook snelste dame uit Vorden was Ria Dierking die daarmee ook de Ton ten Have prijs verdiende. Hopelijk doen er volgend jaar meer vrouwen uit Vorden op deze afstand mee.

Genieten
Ook de deelnemers die niet als eerste over de streep kwamen hebben kunnen genieten van hun persoonlijke toptijden, de prachtige omgeving en de talrijke aanmoedigingen. Zoals onder meer Ed van der Zwaan (65) uit Apeldoorn. "Ik doe aan de diverse hardloopwedstrijden jaarlijks in Vorden mee. Naast deze Oudejaars Crossloop ben ik ook van de partij tijdens de Kastelenloop en de Grote Veldloop die de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport in Vorden georganiseerd. Het is hier prachtig. Ik fiets en wandel samen met mijn vrouw ook veel in Vorden. We voelen ons dan ook nauw verbonden met Vorden", aldus de Apeldoorner.

Ook de broers Gydo (26) en Arnoud (36) Willemsen keken als oud-Vordenaren terug op een geslaagde en mooie cross. Gydo was vanuit Wijhe en Arnoud vanuit Amsterdam naar Vorden gekomen voor de cross. Vader en moeder Willemsen stonden dan ook aan de finish op hun zoons te verwelkomen. Vader Fred (66) nam tot aan 2008 jaarlijks aan de cross deel. "Maar jammer genoeg gaat dat niet meer. En dat doet best wel een beetje pijn als ik de jongens nu zie lopen", aldus de Vordenaar.

Vrijwilligers
Bij de finish was het gezellig door het vele publiek, door presentator Theo Lam en de muziek van accordeonist Henk Wormeester uit Warnsveld. De Oudejaars Crossloop is mogelijk door het beschikbaar stellen van de accommodatie door Voetbalvereniging Vorden en door de inzet van de ruim vijftig vrijwilligers. De organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagd en sportief evenement waarvan dit jaar de opbrengst wederom ten goede komt aan zwembad In de Dennen, voor de aanleg van een beachvolleybalveld. De opbrengst wordt medio maart bekend gemaakt.

Voor foto's en uitslagen zie de website.

'De samenleving is de kracht van de gemeente'

Burgemeester Marianne Besselink en Frans Miggelbrink in gesprek over 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HENGELO - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op donderdag 4 januari 2018 mocht wederom rekenen op grote belangstelling. Na de nieuwjaarswensen en koffie met een taartje startte het officiële deel van de avond. Frans Miggelbrink was de speaker voor deze avond en hij had met burgemeester Marianne Besselink een dynamisch gesprek over het voorbije jaar.

Door Liesbeth Spaansen

Jaarwisseling
"Sinds ik hier ben, wordt de jaarwisseling alleen maar rustiger en daardoor gezelliger. Wel wat jammer van het illegale vuurwerk. Dus als we dat volgend jaar gewoon niet meer doen, wordt het nog gezelliger," aldus de burgemeester. Frans vult aan: "We gaan volgend jaar alleen carbidschieten, dat is onze traditie." Dat voorstel wordt met applaus aangenomen.

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
"We waren in 2017 de eerste gemeente die dat keurmerk kreeg, een initiatief van wijkagent Fons Bouwmeister. Communicatie tussen de gemeente, LTO, jagers, de politie, brandweer, het Openbaar Ministerie, het Waterschap Rijn en IJssel en Natuurmonumenten.is het belangrijkst."

Bibob
Naleving volgens de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) moet Bronckhorst veilig maken. "Het is veiliger dan vorig jaar. Dat is goed, maar we moeten wel alert blijven met elkaar."

De Boer Op
"We gingen inderdaad De Boer Op, dat ging over het bevolkingsvraagstuk. Er waren in 2017 negatieve cijfers over de krimp, maar we vinden het hier allemaal prachtig. Bent u het daarmee eens?" Het publiek beantwoorde deze vraag met een groot applaus. Frans stelde dat Bronckhorst één van de mooiste gemeentes van Nederland is, waarop de burgemeester antwoordde; "Pardon .. dé mooiste gemeente van Nederland." Toch laat de burgemeester weten dat er een belangrijk vraagstuk is. "Hoe zorgen we dat hier hier zo mooi blijft. Hoe gaan we dat dan doen met elkaar? Cijfers liegen er niet om. In 2040 hebben we de helft minder mensen in de beroepsbevolking en het aantal senioren is verdubbeld. Nu kunnen 3 à 4 mensen mantelzorg verlenen aan iemand, in 2040 is het 1 op 1. Hoe gaan we daar mee om als samenleving. Zoals ik Bronckhorst heb leren kennen de afgelopen twee jaar, zet die daar als er één gemeenschap de schouders onder."

Plannen voor 2018
Op de agenda staan onderwerpen als Vitale Kernen; hoe houden we het leefbaar met elkaar, Duurzaamheid; de ambitie is om 2030 energieneutraal te zijn en Zorg; een belangrijke taak ligt bij de gemeente, waar gebruikers tevreden bleken. "Dat is goed om te horen, maar we moeten scherp blijven."

Gemeenteraadsverkiezing
"Als er één periode is, dat die gemeente ontzettend van belang is, dan is dat wel nu," benadrukt de burgemeester. "Als u nou allemaal zorgt dat u, ook thuis, roept dat iedereen vooral gaat stemmen op 21 maart... Want het gaat hier wel gebeuren. Hier regelen we als lokale overheid heel veel dingen die rechtstreeks van invloed zijn op u, of u het hier een beetje prettig vindt wonen. Als ze over mij beslissen, zou ik graag daarover mee willen praten. Dus: stem allemaal!"

Kracht van de gemeente
De burgemeester besluit: "Ik vind de samenleving de kracht van de gemeente. Ik ben echt onder de indruk van al die vrijwilligers, die de samenleving maken wat het is. Door al die dingen die ze organiseren, sportaccommodaties en zwembaden open houden, cultuur- en natuurverenigingen. Dat maakt ook dat het goed toeven is in Bronckhorst. Samen, gemeente en inwoners, doen we dat met elkaar. Als we dat blijven doen, heb ik er vol vertrouwen in dat 2018 nog weer mooier wordt dan 2017."

Na het benoemen van de 'Vrijwilliger van het Jaar' Diny Nijkamp en het huldigen van de sportkampioenen werd iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje tijdens de receptie.

Diny Nijkamp 'Vrijwilliger van het jaar' in Bronckhorst

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HENGELO - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst benadrukte wethouder Antoon Peppelman het belang van vrijwilligers in de samenleving van Bronckhorst. "Als die er niet zouden zijn, dan denk ik dat half Bronckhorst stil ligt. Ze zijn het goud voor de samenleving."

Door Liesbeth Spaansen

Diny Nijkamp is Vrijwilliger van het Jaar 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

De gemeente zet met de drie genomineerden vrijwilligers, Stienie Eggink-Regelink van EHBO Vereniging Hengelo, Jan Memelink van Stichting Veiling Commissie Vorden en Diny Nijkamp van Volleybal vereniging Willen Is Kunnen (W.I.K.) Steenderen, eigenlijk alle vrijwilligers in het zonnetje. Het is een symbolische prijs voor alle vrijwilligers. Na het bekijken van de filmpjes over de genomineerden maakte de wethouder de keuze van de jury onder tromgeroffel bekend: Diny Nijkamp werd door zowel de jury als het publiek als 'Vrijwilliger van het Jaar 2017' uitgeroepen.

Diny Nijkamp, vanaf 1975 actief als vrijwilliger, had dit niet verwacht. "Ik vond de nominatie al geweldig. Als je dan wint is het helemaal een beloning. Ik ben al jaren bestuurslid van Volleybalvereniging W.I.K. Dat is heel leuk, anders houd je het niet zolang vol. Als er nieuwe bestuursleden komen en ik zou stoppen, mis je weer zoveel knowhow. We hebben gewoon een leuk team, dan hou je het ook vol."
Diny geeft trainingen aan de jeugd, de senioren en aan haar eigen team. Van dat laatste team is ze dus zowel speler, trainer als coach en ze coacht een jeugdteam. Ze fluit regelmatig wedstrijden voor jeugd en senioren en zorgt voor begeleiding van nieuwe scheidsrechters. "Zolang het leuk blijft en voldoening geeft, het gewaardeerd wordt, dat mensen het leuk vinden wat ik doe en blij met me zijn, blijf ik het doen. Ik ben echt een teamspeler, je doet het wel samen." Nu is ze actief met het opzetten van een volleybalspeeltuin voor de jeugd tussen 4 en 6 jaar. "Dat doen we ook samen. Er zijn zoveel mensen die ons ermee helpen." Diny geeft ook al meer dan 25 jaar bewegingsles aan een groep dames. "Het filmpje geeft wel een idee wat ik allemaal doe, ook voor de vereniging, de waardering binnen de club."

Naast de eretitel kreeg Diny Nijkamp een geldbedrag van 250 euro. De andere twee genomineerden, Stienie Eggink-Regelink en Jan Memelink kregen elk een geldbedrag van 50 euro.

24 kampioenen gehuldigd tijdens nieuwjaarsreceptie

HENGELO - "Dit jaar had ik de eer om maar liefst 24 kampioenen te huldigen", aldus wethouder Jan Engels. "Ik ben er enorm trots op dat zoveel Bronckhorster sporters op dit hoge niveau presteren. Bij deze kampioenen wordt weer bevestigd dat Bronckhorst een echte buitensportgemeente is!" De wethouder noemde ook Golfbaan 't Zelle, dat als Golfbaan van het Jaar 2017 werd uitgeroepen.

Vanwege het grote aantal sporters keek het publiek eerst naar alle prestaties die op het grote scherm werden vertoond. Zij kregen van het publiek een welverdiend applaus. Daarna riep speaker Frans Miggelbrink ze naar voren voor de persoonlijke huldiging door de wethouder Jan Engels. Zij kregen een oorkonde en bloemen.

De volgende kampioenen van Bronckhorst in 2017 zijn gehuldigd:
Maud van Walstijn: NK tweede plaats Dressuur. Evelien van Heuven: NK eerste (KNHS) Eventing Pony's Equipe. Werner Vredegoor en Sylvia van Emst: NK tweede Stijldansen, open klasse senioren. Rik Pasman: NK tweede Autocross keverklasse. Mariëtte ten Bokkel-Ammerlaan: NK tweede Halve Marathon Masters. Luc van Hal: NK tweede Judo Studenten. Sabine Wolsink: NK eerste Junioren judo, NK eerste Studenten judo en NK derde Judo senioren. Anne Mokkink: NK eerste NFF- BMX fietsen en NK tweede KNWU. Bennie Oldenhave: NK eerste F3C Sport klasse – modelvliegsport. Jan Willem Arendsen: NK derde Enduro. Thijs Bulten: NK eerste Enduro klasse N1 en NK tweede Enduro Clubteams. Sjoerd Eskes: NK eerste Enduro clubteams en NK eerste Enduro klasse N2. Luc van Lenning: NK tweede Quads. Richard Vliem en Niels Kappert: NK derde jeugd klasse indoor touwtrekken. Touwtrekteam met Peter Gr. Nuelend, Bert Looman, Bennie Harmsen, Guus Hummelink, Stefan Gr. Nuelend, Gerrit Uilenreef en Ard Reinders: NK tweede 720 kg klasse en NK derde 680 kg klasse. Stefan Gr. Nuelend en Ard Reinders: EK eerste 720 kg klasse touwtrekken. Tevens werd Ard Reinders individueel: EK eerste 680 kg Klasse landenteam en EK tweede 640 kg Klasse landenteam touwtrekken. Gerrit Uilendreef: Worldgames tweede 700 kg klasse touwtrekken. Marian van Hilst: EK eerste Triathlon long distance, NK eerste Long distance, NK tweede Duathlon long distance en NK derde Triathlon middle distance.

Nieuwjaarsreceptie Bronckhorst

Wat begon met een reis…

Het gezin Sapkota, met Arjun, Ilse, Vaya en Sihva op de plek waar binnenkort hun nieuwe huis 'Ananda Home' komt te staan. Foto: PR

VORDEN – Ilse Bennink (36) is de oprichtster van Stichting Diyo Nepal. Ze logeert ter ere van het tweede lustrum van de stichting met haar gezin bij haar moeder in Vorden. "Tien jaar geleden kon ik mij niet voorstellen dat ik nu in Nepal een gezin, eigen reisbureau en een ontwikkelingsorganisatie zou hebben." Ilse vertelt over haar werk en leven in Nepal, een van de armste en tegelijk ook rijkste landen van de wereld.

Hoe kwam je in Nepal terecht?
"
Wat begon met een reis naar India en de Nepalese Himalaya, ging verder in de liefde voor Nepal, de bergen, de groene dalen, de religie, de cultuur en voor één man in het bijzonder: Shiva Sapkota. We werden verliefd en ik ben in Nepal gaan wonen."

Geen droomland, zou je zeggen
"Vanuit westers oogpunt misschien niet, het leven is hard voor grote delen van de bevolking in dit land van uitersten. Ondanks de ontberingen voelen de mensen zich er echter oprecht gelukkig. Nepal heeft een cultuur waar mensen puur leven, vanuit eenvoud, rust en tijdloosheid. We merken dat veel reizigers daarom vaker in Nepal terugkomen: ze ervaren het als een oase van wellness."

Het typische berglandschap in Dhading, met dorpjes tussen terrassen.Foto: PR

Hoe houd een Hollandse meid het vol?
"Het waren toen, en helaas nog steeds, erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen daar wonen en leven. Wij wonen in de miljoenenstad Kathmandu, met redelijke welvaart. Shiva is geboren en getogen in het achterland, het bergdistrict Dhading. Daar reist hij een paar keer per maand naar toe om de voor ons negentiende eeuwse leefomstandigheden van inwoners van circa 500 dorpjes te verbeteren. Daar zijn we heel geleidelijk mee begonnen: samen met de dorpsbewoners ideeën bedenken om de watervoorziening en voedselproductie, maar ook gezondheidszorg en onderwijs naar hun behoefte te verbeteren. Niet door zomaar kennis en spullen te droppen, maar hun tempo en behoeftes volgen. Dat vraagt geduld, vooral van mij als westerling, maar na tien jaar plukken we daar de vruchten van. Mensen zijn zelfredzamer geworden en doen nu op een andere manier een beroep op ons."

Dit klinkt als ontwikkelingswerk
"Dat woord heeft voor mij een beladen klank, want bij veel ontwikkelingsprojecten draait het meer om de gever dan om de ontvanger. Sinds de jaren vijftig is de invloed van het westen in Nepal steeds groter geworden. We zien met lede ogen aan hoe mensen hier klakkeloos westerse producten als antibiotica en bestrijdingsmiddelen gebruiken: 'want wat uit het westen komt is goed'. Onze werkwijze is om aan te sluiten bij de behoefte van de dorpsbewoners en tegelijkertijd om te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, zodat de gemeenschap er niet door overvallen wordt."

Waar ben je trots op?
"Ik ben van huis uit onderwijzeres en heb mij ingezet voor verschillende educatieprojecten. Eén ervan is het begeleiden van schoolkinderen. Zorgen dat ze thuis gemist kunnen worden, dat vraagt veel overleg met de ouders. Aanschaffen van schooluniformen, boeken en lampen om in de avond huiswerk te kunnen maken. Maandelijks bij de gezinnen langs om te praten over de voor- en nadelen om de kinderen naar school te laten gaan. We zijn met een kind uit een gezin begonnen en begeleiden nu 63 kinderen. Steeds meer gezinnen merken dat de nadelen van een schoolkind opwegen tegen de voordelen."

Wat geef je de lezers van Contact mee?
"Ik verwacht niet dat veel mensen mijn radicale overstap naar Nepal zullen volgen. Maar een week of drie langs komen, een poosje meedraaien in een Nepalees huishouden, daar de wellness ondergaan van de natuur en vooral ook de cultuur. Dat gun ik iedereen, dan kom je pas thuis."

Nepal Ontmoetingsdag bij De Lindesche Molen

VORDEN – Stichting Diyo Nepal viert zondag 14 januari haar tienjarig bestaan met een Ontmoetingsdag bij de Lindesche Molen. Hartelijk welkom aan iedereen die meer wil weten over de cultuur van dit boeiende land. In de verschillende kraampjes worden de zintuigen geprikkeld met Nepalese belevenissen. llse Bennink vertelt over tien jaar leven in Nepal en hun reisbureau 'Pure Nepal'. Vanaf 12.00 uur is er ontvangst met een authentiek hapje en om 17.00 uur sluit de jubileummiddag af. Op aanvraag (nepalontmoetingsdag@gmail.com) rijdt er een 'Diyo-taxi' van station Vorden naar De Lindesche Molen (Lindeseweg 29, 7251 NJ Vorden).

In de theaterzaal van De Lindesche Molen is een doorlopende diapresentatie van recente taferelen in Nepal. Daar zijn een tiental standjes ingericht met onder meer een verkoopstand van handgemaakte producten uit Nepal met onder andere omslagdoeken. Door de zware aardbevingen in 2015 is de woning van de familie Sapkota onbewoonbaar geworden. Een aantal familieleden en vrienden in Nederland heeft een stichting opgericht om hen weer aan een woonhuis annex opvanghuis te helpen onder het motto 'Stenen voor Nepal'. Er zal een veiling van een spekstenen beeld plaatsvinden waarbij de opbrengst ten goede komt aan deze stichting. De aardbevingen zorgen voor veel angst en trauma's bij volwassenen en kinderen. Stichting Clown Bijouxxx waren voor een verwerkingsproject van Diyo in Nepal en vertellen tijdens de Ontmoetingsdag hoe ze hun ervaring met traumaverwerking in oorlogsgebieden konden gebruiken voor getraumatiseerde mensen in Nepal. Twee vrijwilligers vertellen in hun stand over de ervaringen met een tandenpoetsproject afgelopen zomer. Zoon Arjun Sapkota (7) heeft een eigen tafeltje in de molen geclaimd waar hij Nepalese dekens verkoopt om een de droom van een leeftijdgenoot uit Dhading helpen waar te maken. Verder zijn er plekjes ingericht voor handpainting, om met bijenwas kaarsen te versieren en een kinderspeel knutselhoekje.

Oliebollenfestijn De Eendracht Vorden

Oliebollenbakkers Jitze de Vries en Gerard Waarle. Foto: PR

Waar een buurtfeest van de afgelopen zomer al niet zo toe kan leiden, want dat was wat centraal stond bij alle noabers op De Eendracht. Geboren tijdens het buurtfeest en handen en voeten gekregen op Oudejaarsdag 's middags. Geen gespetter en geknal, maar lekker aan de oliebollen met zijn allen. Lekker vers uit de oliepannen, aangevuld met de nodige ingrediënten ter verhoging van de feestvreugde. Een schot in de roos zo bleek na afloop, zeker gelet op de belangstelling. Jong en oud verenigd en verbonden met elkaar als buurt, en samen de handen ineen het oude jaar uitluiden.

Nu waren de weersomstandigheden niet bepaald uitnodigend te noemen voor een buitengebeuren, maar een accommodatie die aan deze omstandigheden kon beantwoorden was snel gevonden in de buurt. Geen problemen maar oplossen. Kortom, Noaberschap in optima forma om er een geweldig en gezellig samenzijn van te maken. En dat werd het dan ook. De tijdsplanning werd ruimschoots overschreden en was dan ook een teken dat deze bijeenkomst enorm is aangeslagen en in een behoefte heeft mogen voorzien.
In ieder geval is wel heel duidelijk geworden dat dit zeker een vervolg zal krijgen aan het einde van dit jaar, maar dat ook zonder gespetter en geknal ook het oude jaar kan worden uitgeluid. En je als buren c.q. noabers je met elkaar verbonden voelt en dat je door alles samen te doen het dubbel zo goed voelt, ook zonder toeters en bellen.

Martin Westerik
De Eendracht 17
Vorden


Boeiende dubbelexpositie MAS

landschap M Hulsbos

VORDEN - Vanaf 6 januari tot eind maart 2018 zijn er weer twee nieuwe exposanten in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden. Deze keer gaat het om het kunstenaarsechtpaar Marleen en Bert Hulsbos uit Warnsveld. Marleen is schilderes en haar man is keramist.

Voor de tentoonstelling van werk van Marleen is voornamelijk voor het kleurrijke landschap gekozen. De sfeer van haar werk is impressionistisch van toon en daarnaast straalt het levendigheid en een grote vitaliteit uit. Dit maakt haar landschappen bijzonder en aangenaam om rustig te bekijken. Marleen werd in 1956 in Zuidwolde (Drenthe) geboren. Zij heeft enige tijd in Vorden gewoond en woont en werkt nu alweer jaren in Warnsveld. In haar werk als kleuterleidster kon ze veel creativiteit kwijt. Aanvankelijk volgde ze les in aquarelleren. Later heeft zij zich verder ontwikkeld en in diverse technieken bekwaamd.

Bert Hulsbos werd in 1950 geboren en deed zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Daar behaalde hij het diploma Handvaardigheid A en B. Vanaf 1996 was hij docent handvaardigheid in Deventer. Naast het lesgeven werd Bert keramist. Zijn specialiteiten zijn vazen met wiskundige vormen en dieren in allerlei vormen en stijlen, zoals bol of juist strak gestileerd.

Landschap van Marleen Hulsbos. Foto: PR Foto: M Hulsbos

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst Vorden is geopend op vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is 4 euro.

Appie United en Velocitas vrouwen winnaars toernooi Velocitas 2018

Scheidsrechters kenden Fairplay prijs toe aan het team van Ratti 1

VORDEN – Traditioneel werd er in het eerste weekeinde van het nieuwe jaar in sporthal 't Jebbink weer gestreden om de titel 'beste zaalvoetbalteam van Vorden'. Het toernooi wordt jaarlijks door zaalvoetbalvereniging Velocitas georganiseerd. Bij de mannen won Appie United het toernooi. Bij de vrouwen waren de eigen Velocitas vrouwen te sterk voor de rest van het deelnemersveld.

Op zaterdag streden zeven vrouwenteams in de tweede editie van het Velocitas vrouwentoernooi om de titel. Drie teams onderscheiden zich vrijwel direct van de rest waarin uiteindelijk de finale ging tussen de Ratti vrouwen en de Velocitas vrouwen. Hierin wisten de eigen Velocitas vrouwen de titel, evenals vorig jaar, in eigen huis te houden. De meiden van VV Vordengirls United eindigden op een derde plaats.

Op zondagmorgen was het in de B-league, de teams die de poulefase van zaterdag net niet doorgekomen waren, O-oe dat in de finale te sterk bleek te zijn voor het team Olvarit United. In de A-league was het in tweede spannende halve finales in de reguliere speeltijd nog niet duidelijk wie de finale zou gaan spelen. Uiteindelijk was de, in vlak voor tijd gemaakte, gelijkmaker van titelverdediger Lubron niet voldoende om de finale te bereiken. Team Tim nam de strafschoppen net even wat beter en plaatste zich als eerste finalist. In de andere halve finale was het Appie United die eveneens via strafschoppen zich wist te plaatsen voor de finale. In een gelijkopgaande finale waarin Team Tim middels een strafschop op een 0-1 voorsprong kwam stelde Appie United na rust snel orde op zaken door de achterstand om te buigen naar een 1-2 voorsprong. Vijf minuten voor tijd werd het echter toch weer gelijk en werd het nog even spannend wie de winnaar van 2018 zou worden. De beslissing viel uiteindelijk vijf seconden voor tijd door een treffer van Appie United, Het team mag zich, na de verloren finale van vorig jaar, nu in 2018 de grote winnaar noemen.

De scheidsrechters kenden de Fairplay-prijs toe aan het team van Ratti 1. De organisatoren bedanken een ieder en vooral alle sponsoren die het toernooi mede mogelijk hadden gemaakt.

Mini's DASH kampioen

Mini's van Dash zijn trots op hun medailles. Foto: PR

VORDEN - Het laatste Cool Moves Volleybal (CMV) toernooi werd in december gespeeld voor de najaarscompetitie. Deze vond plaats in Barchem. Dash deed met vier teams mee. Maar liefst drie van deze DASH teams werden kampioen. De vereniging is heel trots op deze 'mini-volleyballers'. Namens de volleybalbond kregen de kampioenen een prachtige medaille. De vereniging bood de kinderen tijdens de training wat lekkers aan.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 4 januari 2018 was in zaal Den Bremer de vijfde en laatste speelavond van de derde ronde van Bridgeclub Bronkhorst.

Iedereen wenste elkaar voor het nieuwe jaar het allerbeste toe en iedereen kon genieten van een door de familie Wunderink beschikbaar gesteld glas champagne. Daarna begon de wedstrijdavond weer vol spanning.
De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Joke Damveld en Hans Oldhoven 66,67%, 2. An Wortel en Paul Niks 63,75%, 3. Will Snelder en Bert Botschuyver 56,25%. Lijn B. 1. Riet Botschuyver en Henny Deunk 65,10%, 2. Karen Notten en Erica Schut 59,27%, 3. Jan Veenhuis en Joop Rutten 55,73%. Lijn C. 1. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 59,42%, 2. Ab Boers en Henk Boers 58,13%, 3. Paulien Gasseling en Minie Peters 56,11%.

Op donderdag 11 januari begint de vierde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Teaminformatieavond Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018

HENGELO - De eerste teaminformatieavond van Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018 is maandag 15 januari. Deze avond is voor teams die zich al hebben opgegeven en belangstellenden. Op deze avond geven teamcoördinatoren informatie over de Samenloop voor Hoop Bronckhorst 2018. De ambassadeur Marianne Besselink is ook aanwezig. De teaminformatieavond wordt gehouden in de kantine van V. en A.V. Pax aan de Elderinkweg 5 in Hengelo Gld. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

P.K.V. uitslagen shows

De Algemene Begraafplaats met daarop acht houten kruizen, zonder het bedoelde graf. Foto: PR

VORDEN - Uitslagen van de PKV op de Gelderlandshow Wychen en Noord Show Assen. Op de Noord Show waren 3187 konijnen ingezonden. Deze tentoonstelling is de grootste van Nederland. Helaas waren door de vogelgriep, en het daar bijhorend tentoonstellingsverbod voor hoenders en watervogels, deze dieren niet aanwezig. Leden van de PKV hebben op deze twee shows met konijnen geweldige predicaten behaald. Zo zijn twee leden op de Noord Show raskampioen bij de konijnen geworden, te weten: H. Bolwiender met een Witte Nieuw Zeelander en S. Janssen met een Witte van Hotot.

Konijnen: Vlaamse Reus: H. Hammink 2xZG. Wener: H. Nijenhuis 3xF. Rode Nieuw Zeelander: G. Lenselink 3xZG. Tan: W. Boersma 2xF, 1xZG. Kleurdwerg: G. Wiskamp 2xF, 1xZG, 2xG, H. Nijenhuis 2xZG, 1xG.

Noord Show Assen
Konijnen: Franse Hangoor: J. Agterkamp 1xF, 1xZG. Witte Nieuw Zeelander: H. Bolwiender 1xF, 4xZG. Witte van Hotot: S. Janssen 3xF, 1xZG. Wener: H. Nijenhuis 2xF, 2xZG. Rode Nieuw Zeelander: G. Lenselink 1xF, 2xZG. Hollander: T. Janssen 5xF, 1xZG, E. Jansen 1xF, 3xZG. Klein Zilver: S. Janssen 1xF, 3xZG. Tan: W. Boersma 1xF, 2xZG. Rus: T. Janssen 1xF, 1xZG, 1xG. Kleurdwerg: G. Wiskamp 1xF, 3xZG, H. Nijenhuis 3xZG

Op zoek naar een onbekende soldaat

STEENDEREN/ELBURG - Hierbij wil ik graag een oproep plaatsen met de vraag of de lezers mij meer informatie kunnen verschaffen over de onbekende soldaat die begraven ligt op de Algemene Begraafplaats in Steenderen, graf 1.

De datum van overlijden is 6 april 1945. Volgens mijn gegevens is dit veldgraf gevonden op 250 meter ten westen van de boerderij van D.J. Gerritsen (Garritsen) in De Luur, Steenderen. Was of is dit boerderij De Eek aan de Eekstraat? Misschien dat iemand zich dit nog kan herinneren of misschien zijn er foto's van het veldgraf. Er is een foto van de Algemene Begraafplaats met daarop acht houten kruizen, maar daar staat dit graf niet op. Vermoedelijk omdat deze onbekende soldaat pas in april 1947 is gevonden en toen is herbegraven op de Algemene Begraafplaats. Landbouwer Verhoef Oldenburgen uit De Luur, zou een identiteitsplaatje (?) hebben gevonden en dit hebben afgegeven op het stadhuis.

Graag zou ik van iedereen horen die informatie, documentatie of eventuele foto's tot zijn beschikking heeft die betrekking hebben op deze onbekende soldaat. Misschien is het mogelijk om dan de identiteit van de soldaat te achterhalen.

Philip Reinders
Pijlkruid 25,
8081SK Elburg
Reinders2@upcmail.nl

Column

13 januari

Vorden

REPAIR CAFE VORDEN

Stichting Welzijn Vorden

15 januari

Vorden

Orthopedische chirurgie anno 2018

Hotel Bakker

20 januari

Vorden

Nieuwjaars- en Vriend(inn)en Concert

Dorpskerk Vorden

Wichmond

Wandel in de winter

DD'n olde Kriet Dorpsstraat 25

Pak an steunt Present Bronckhorst

BRONCKHORST - Stichting Pak An steunt de gloednieuwe stichting Present die in Bronckhorst van start is gegaan. Een van de partners van Pak An, notariskantoor Tap en Van Hoff, nam de kosten voor het opstellen van de statuten en het oprichten van Present voor haar rekening.

Stichting Pak An is in mei 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek. Het doel is om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Ideeën die gehonoreerd worden krijgen persoonlijke coaching bij de realisatie, inzet van netwerk en publiciteit, en/of een financiële bijdrage. Pak An juicht de start van Present in Bronckhorst toe en steunt de stichting met haar netwerk, publiciteit en advies.

Stichting Present in Bronckhorst
Wat is Present? Nelly de Vries, regiocoördinator van Present legt uit: “Present benadert vrijwilligerswerk net even anders. We bieden groepen vrijwilligers de mogelijkheid om zich éénmalig in te zetten en hun tijd en energie beschikbaar te stellen voor een praktisch project in de eigen woonplaats. En dit bij mensen die te maken hebben met armoede, slechte gezondheid en eenzaamheid. Present biedt vrijwilligers aan en is daarmee een soort makelaar in vrijwilligerswerk. Dus we slaan een brug tussen mensen die iets willen geven en mensen die hulp kunnen gebruiken. Er zijn al twee Present-stichtingen in de Achterhoek: één in Doetinchem en één in Winterswijk. Ik vind het erg mooi om dit nu ook in mijn eigen gemeente te kunnen doen.”

De coördinatie van het Present-werk in Bronckhorst komt in handen van Hilde Colenbrander-Wesselink, Zelhemse van origine. Hilde: “Present kijkt goed naar de talenten van de vrijwilligers en koppelt deze aan passende klussen. Dat zijn meestal klussen van een paar uurtjes. Wij werken altijd samen met zorg- en welzijnsorganisaties (zoals de sociale teams, Iriszorg, GGnet etcetera), want het gaat wel om sociale projecten bij mensen die kwetsbaar zijn. Zij leveren ons de hulpvraag aan, zodat de hulp altijd bij de juiste mensen komt.”

Nelly en Hilde zijn gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Komend voorjaar kunnen de eerst groepen aan de slag. Voor meer informatie, zie de website.

Cleo Vlogman en band bij Live@Ideaal

Zelhem - Woensdagavond 10 januari staat 'Cleo' met haar band centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden door de presentator bevraagd over hun roots en muzikale aspiraties.

Door de ontmoeting met componist, coach en producer Jaymz Arthor Hendrix ontstond bij de Vordense zangeres Cleo (geb. 1995) het plan om samen een eigen CD te schrijven en op te nemen. De Deventer muziekondernemer Jos Harmelink werd aan het team toegevoegd en gezamenlijk werd aan het ambitieuze project begonnen. Allemaal in eigen beheer in de studio van Jaymz.

Onder de titel 'Let's Glide' ontstond een volwaardig album met tien tracks, waarbij de muzikale invloeden van bekende artiesten als Rihanna, Jessie J en D'Angelo zijn terug te horen. Sinds september 2017 is het album te koop en zijn de eerste nummers via Spotify te beluisteren. Daarnaast gaat ze met een liveband, waarin onder andere Chris Korzec en Micky Fisser spelen, op promotietour.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed). Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Line-up van de 22e editie van de Zwarte Cross

Frequencerz, Kadavar, het Syrène Saxofoon- kwartet, Baron Otto von Tounix en meer op Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - Pompende hardstyle, ruige hardrock, modern klassiek en een Baron in een luchtballon toegevoegd aan line-up van de 22e editie van de Zwarte Cross.

De volgende acts zullen hun opwachting maken in Lichtenvoorde van 12 tot en met 15 juli:

Kadavar (DUI), Frequencerz, Het Syrène Saxofoonkwartet, Baron Otto von Tounix, Dub Pistols (GB), The Dirty Daddies, Tusky, Switch Bones, Los Paja Brava, The Mauskovic Dance Band, Crooxs, Small Time Crooks, The Mourning Glories, Samora, Ooostblok, Mr Rizzo's Miniatuur Fotostudio, Rider Mo, The Slampampers, St Joan's Ambulance by Stickleback Plasticus, De Stijle, Want… - Toni Ronaldoni, Two left feet by Stickleback Plasticus, WC Experience, Plork en de Aannemers.

Zappen langs 32 podia
De Zwarte Cross wil een ontdekkingsreis aanbieden waarbij de bezoeker van de ene in de andere verbazing valt en zappend zijn eigen unieke festivalavontuur samenstelt langs poëzievoordrachten, spectaculaire motocross, spraakmakend theater, intieme concerten voor 30 mensen in de Tipi, bloedstollende stunts, over the top rockshows op het Hoofdpodium met 40.000 toeschouwers, kermisattracties en heerlijk eten en drinken. Deze nieuwe reeks boekingen maakt deel uit van het complete programma dat uiteindelijk meer dan 250 bands en circa 1000 theaterartiesten zal tellen.

Kaartverkoopprimeur
Binnen 24 uur na het van start gaan van de voorverkoop verkocht de Zwarte Cross bijna 90% van de kaarten. De Zwarte Cross is niet uitverkocht, op dit moment zijn er nog genoeg vrijdagkaarten in de aanbieding. Als de laatste tickets in dit tempo van de hand blijven gaan dan verwacht de Zwarte Cross in maart of april 2018 helemaal uit te verkopen. Daarmee zou de Zwarte Cross voor het derde jaar op rij en voor het eerst op voorhand helemaal uitverkocht zijn.

Welkom Thuus
De strijdkreet van de Zwarte Cross luidt in 2018 'Leven Vóór De Dood!' Tante Rikie en al haar medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, pleiten met dit motto voor een positieve mindset in het hiernumaals. Tante Rikie: "Vroeger was het helemaal niet beter en wat morgen komt dat zien we dan wel weer. Het is nú te doen." Het thema 'Welkom Thuus' versterkt de strijdkreet 'Leven Vóór De Dood!'. Deze is geïnspireerd op het gevoel van 'thuiskomen' dat veel bezoekers ervaren tijdens het Zwarte Cross weekend.

Voor meer informatie, zie de website.


www.zwartecross.nl

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!


Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.

Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.

Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.

Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Nieuwe sponsor WSV DOS Barchem

Het bestuur van WSV DOS Barchem met de eigenaren van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. Ron en Jolanda. Foto: PR

HENGELO/BARCHEM – Wandelvereniging WSV DOS Barchem heeft met Bouwkracht Vakpersoneel B.V. uit Hengelo (Gld.) een nieuwe sponsor gevonden. Alle leden van WSV DOS Barchem hebben namens Bouwkracht een prachtige paraplu ontvangen voor tijdens het wandelen. Daarnaast zijn alle actieve vrijwilligers nog voorzien van nieuwe shirts bedrukt met het logo van WSV DOS Barchem. Het bestuur van WSV DOS Barchem zijn de eigenaren Ron en Jolanda van Bouwkracht Vakpersoneel B.V. dan ook enorm dankbaar voor hun medewerking.


VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE zon. 14 jan. van 10 - 17u. HAMALANDHAL v.d. Meer van Walcherenstr. 3 info kr.hr. Tel 06 - 3910 8152 of animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT VORDEN zon.21 jan. 10 - 17 uur Sporthal 't Jebbink, info kr.hr Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516

Scheikunde, Wiskunde moeilijk? Bijlesdocent M. te Riele-Garsen heeft nog enkele plaatsen vrij. tel. 06-54764761

VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 28 JAN.10-17 uur
Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kr.huur Tel. 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Heeft iemand een VW wieldop gevonden? 06 - 53 33 81 56