Dinxpers Nieuws

10 oktober 2017

Dinxpers Nieuws 10 oktober 2017


Gezelligheid bij 50 Plus Beurs

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Informatie en gezelligheid stond voorop tijdens de 50 Plus Beurs in Dinxperlo. Wethouder Henk Rijks en secretaris Wim Kraaijenbrink van de SOBA, de Samenwerkende Ouderen Bonden Aalten, konden in het Kultushus Dinxperlo 44 standhouders en bezoekers begroeten die op donderdagmiddag, de Nationale Dag van de Ouderen, aanwezig waren.

Door Iris Jansen

De 50 Plus Beurs wordt al enkele jaren georganiseerd op initiatief van Dinxpers Belang en de SOBA. Doel van de beurs is om de inwoners van de gemeente Aalten te informeren omtrent het aanbod van de regionale ondernemers en organisaties. De beurs vond dit jaar voor het eerst plaats in Dinxperlo en het Kulturhus had de ruimten voor deze beurs kosteloos ter beschikking gesteld. Ook de deelname voor de standhouders en de entree was gratis.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Wim Boomsma van Dinxpers Belang: "De beurs is niet alleen gericht op speciale thema's die voor deze doelgroep bedoeld zijn zoals inbraakbeveiliging, massagestoelen, het veilig deelnemen in het verkeer of Careaz thuishulp. Op de beurs hebben alle ondernemers en particulieren een mooie gelegenheid om hun informatie omtrent gezondheid en sport, cultuur en natuur, maar ook hun winkelaanbod of handenarbeid te kunnen presenteren." Tijdens de beurs kon iedereen ook kennismaken met het nieuwe Trefpunt van de Rabobank dat sinds kort op elke dinsdagmorgen en donderdagmorgen in het Kulturhus geopend is.

Tijdens zijn welkomstwoord onderstreepte wethouder Rijks het belang van dit evenement. "Het is niet alleen voor de ondernemers maar ook voor de bezoekers een mooie gelegenheid om elkaar te treffen en om informatie en advies uit te wisselen. Het is ook mooi wanneer mensen uit een bepaalde doelgroep met elkaar in contact komen.

Alle lof wil ik hierbij uitspreken voor de samenwerking van Dinxpers Belang en de SOBA. Dit evenement draagt bij aan de leefbaarheid van de gemeente Aalten.

Ik ga mij tegenwoordig steeds meer thuisvoelen bij de 50 Plussers, maar eigenlijk wacht ik op een 60 Plus Beurs", grapte Rijks, waarna hij iedereen een goede en gezellige middag toewenste.

25 jaar PCOB Dinxperlo

Foto: PR

DINXPERLO - Het is in oktober van dit jaar vijfentwintig jaar geleden dat in Dinxperlo een afdeling van de PCOB startte. Aan dat feit wordt op dinsdag 17 oktober wat extra aandacht geschonken. De PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond) bestaat landelijk al veel langer en ook in de Achterhoek zijn er afdelingen die al langer bestaan. Maar in 1992 besloot een groepje mensen dat een afdeling Dinxperlo ook wel bestaansrecht kon hebben. Ondertussen heeft de afdeling zo rond de 160 leden, waarvan een flink percentage de bijeenkomsten bezoekt. Er zijn zelfs drie leden die al vanaf het begin lid zijn van de afdeling. Naast wat officiële momenten zullen de Bouwmeesters uit Halle-Heide hun verhalen en liedjes laten horen. Zoals gewoonlijk komt de PCOB samen in Het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo, aanvang 14.30 uur.

Rookmelder voor jonge ouders

AALTEN - Ouders die in oktober aangifte doen van een geboorte krijgen een geboortetasje aangeboden. In deze tas zit naast voorlichtingsmateriaal een rookmelder en een brandweerslabbetje. Het zijn namelijk de jaarlijkse Brandpreventieweken. Thema van dit jaar is 'Hé, doe de deur dicht'.

Voor jonge ouders is het zeker belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van hun kind(eren), met name als het gaat om de brandveiligheid in huis. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Men heeft hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.
Het advies is ook om rookmelders op tehangen, want wie slaapt, ruikt niets. Men wordt dus niet wakker van rook. Rookmelders zijn daarom van levensbelang. Daarom is het advies om overal rookmelders op te hangen waar brand kan ontstaan en in de ruimtes waarin wordt geslapen. Het is ook van belang om de rookmelders regelmatig te testen en om de batterij op tijd te vervangen.

Bijzondere borden geplaatst

Trots poseren de betrokkenen bij het nieuwe bord. Foto: Frank Vinkenvleugel

Sinds kort zijn er wel heel speciale borden geplaatst op de plekken waar men Dinxperlo en Suderwick binnerijdt. Blauw, geel, en met een bijzondere plaatsnaam.

B 9

Dubbele reünie van de Sint Liboriusschool

De reünisten van de jaargang 1981-1987. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Zaterdag 7 oktober was na ruim een jaar van veel vergaderen - wat heel gezellig is geweest - de reünie waarvoor Marianne, Marion, Louise en Erna zich hebben ingezet. Bijna de gehele klas van jaargang 1967 tot en met 1974 van de Sint Liboriusschool wisten zij bij elkaar te krijgen. Na 43 jaar was er heel veel om bij te praten.

Tegenover de school, bij Old Dutch, was de gezelligheid als vanouds. Een jongere generatie van dezelfde Sint Liboriusschool had ook een reünie. Bij wooncafé Lef waren de klasgenoten van jaargang 1981 tot en met 1987 bij elkaar.

En ook daar was het erg leuk om elkaar, na dertig jaar, weer eens te zien.

De reünisten van de Sint Liboriusschool, jaargang 1967-1974. Foto: Frank Vinkenvleugel

Column

Al gezien

Vorige week werd de wereld weer eens opgeschrikt door een zinloze moordpartij. Nu in Las Vegas. Een idioot maaide met enkele automatische wapens bijna zestig onschuldigen neer. Honderden mensen liggen nog steeds in het ziekenhuis. De wapenlobby functioneert daar zo goed dat de wetgever nog altijd toestaat dat je naast een pak suiker ook gewoon revolvers en geweren mag kopen. Vaak gebeurd.
Er verongelukken vliegtuigen. Ze verdwijnen zelfs en wel op zo'n manier dat ze wellicht nooit meer worden terug gevonden. Ook zijn er in deze moderne tijden nog steeds hersenlozen die op hun manier proberen een oorlog in stand houden. En die zo ver gaan dat ze een neutraal verkeersvliegtuig met vakantiegangers menen te moeten neerschieten. Zien we vaker.
Schrijnende voorbeelden van gebeurtenissen die zich blijven herhalen. Het spel dat wordt gespeeld in het oerwoud van internationale gebeurtenissen ten opzichte van nationale belangen is voor de gewone mens niet te bevatten.
Dan vallen de voorbeelden van wat hier zogenaamd gebeurd geheel in het niet. Je maakt je dan niet meer druk dat de opening van de vuilcontainer altijd kleiner is dan de afvalzak. Waarom hebben ze in dat gat links en rechts nog weer extra blokken metaal geprutst? Om te voorkomen dat te zware / te volle / te grote vuilniszakken worden ingeleverd? Daar is zo'n container toch voor? Ergernis! Zul je altijd zien!
Dan is er de discotheek aan de Anholtseweg. Voorheen een begrip en stiekum is het dat nog een beetje. Verschillende uitbaters hebben in de afgelopen jaren geprobeerd deze uitspanning nieuw leven in te blazen. Ook de huidige huurder doet verwoede pogingen het etablissement voort te laten bestaan. Jaahaa, zelfs zonder licht en geluid. Of hij er in slaagt op heel korte termijn zijn pierement weer in gang te krijgen? Het is hem gegund dat spoedig hordes mensen hier hun vertier zoeken en vinden. Anders gaat het hem als velen voor hem. Al gezien. Rien ne vas plus!

Hol ow goed!
H. Eurneman

Bewust beter bewegen met ismakogie

DINXPERLO - Lizeth Hommes geeft een workshop Bewust beter bewegen met ismakogie in de Bibliotheek Dinxperlo op woensdag 18 oktober. Vrij bewegen en genieten, dat is voor iedereen mogelijk, en conditie of leeftijd maakt niet uit, aldus Lizeth Hommes. De oefeningen die men in deze workshop leert zijn eenvoudig en direct toe te passen, waar men ook is, wat men ook doet. Men activeert spieren die weinig gebruikt worden. Meer klachten dan iedereen denkt komen door een verkeerde manier van bewegen. Je kunt klachten ook voorkomen of verminderen door weer goed te gaan bewegen. De workshop wordt gehouden in de Bibliotheek Dinxperlo, Nieuwstraat 47 op woensdag 18 oktober van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten voor leden 5 euro, niet-leden 7,50 euro. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.

Middag voor Kinderlach

DINXPERLO - Mondhygiëniste Suzanna Aleksanjan geeft op donderdag 19 oktober de workshop tandenpoetsen, 'Middag voor de Kinderlach' voor kinderen in de Bibliotheek Dinxperlo.

Zij leert kinderen graag hoe ze gaatjes tegen kunnen gaan. Deelnemers mogen zelf hun tandenborstel meenemen en laten zien hoe goed ze kunnen tandenpoetsen. Ze krijgen er een nieuwe tandenborstel of borstelkopje voor terug. De jeugd kan zelfs een poetsdiploma verdienen. Suzanna is in de Bibliotheek van 15.00 tot 17.00 uur.

Deelname is gratis.

Workshop tandenpoetsen bij de bieb

DINXPERLO - Mondhygiëniste Suzanna Aleksanjan geeft op donderdagmiddag 19 oktober een workshop tandenpoetsen, 'Middag voor de Kinderlach' voor kinderen in de Bibliotheek Dinxperlo.

Mondhygiëniste Suzanna Aleksanjan geeft een workshop tandenpoesten voor kinderen in de Bibliotheek Dinxperlo op donderdagmiddag 19 oktober. Mondhygiëniste Suzanna Aleksanjan leert kinderen graag hoe ze gaatjes tegen kunnen gaan. Deelnemers mogen zelf hun tandenborstel mee naar de bieb nemen en laten zien hoe goed ze kunnen tandenpoetsen. Kinderen krijgen er een nieuwe tandenborstel of borstelkopje voor terug. De jeugd kan zelfs een echt poetsdiploma verdienen. Suzanna is in de Bibliotheek Dinxperlo op donderdagmiddag 19 oktober van 15.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis.

Teruggevonden plaquette onthuld in De Wieken

Doortje Boland, Henriëtte van de Woord-de Keijzer, Sylvia Vogelpoel en Henk Meijer. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Vrijdag 6 oktober werd in het wooncomplex 'de Wieken' aan de I. de Keijzerstraat in Dinxperlo een plaquette onthuld die in 1980 was overhandigd aan de huisarts I. de Keijzer vanwege zijn verdiensten als oprichter van de colonne van het Rode Kruis afdeling Dinxperlo waarvan hij bovendien vanaf de oprichting in 1950 tot 1980 commandant was geweest.

Deze plaquette was lang spoorloos maar kwam onlangs weer boven water. De meest logische plek om deze plaquette ergens blijvend op te hangen was in het wooncomplex 'de Wieken' dat immers aan de I. de Keijzerstraat staat. Onder flinke belangstelling van een groot aantal voormalige colonneleden en van bewoners van 'de Wieken' en 'de Molenhof' werd de plaquette onthuld door mevrouw Doortje Boland, voormalig colonnelid, samen met Henriette van de Woord-de Keijzer, de dochter van I. de Keijzer.
In 1950 werd door dokter de Keijzer in Dinxperlo de colonne van het Rode Kruis afdeling Dinxperlo opgericht. Dit was min of meer een uitvloeisel van eerder opgerichte opvangcentra overal langs de landsgrenzen aan het eind van de tweede wereldoorlog. Bekostigd middels een collecte onder de bevolking werd in 1945 een fruitwagentje op luchtbanden aangeschaft voor ziekenvervoer naar het noodziekenhuis. Een groot leegstand pand van de heer Weenink kon dienstdoen als noodziekenhuis, bemand met veel vrijwilligers.
Na afloop van de oorlog werd een oproep geplaatst om een E.H.B.O. cursus te volgen waarna in 1950 de colonne afdeling Dinxperlo werd opgericht. Was het aanvankelijk alleen E.H.B.O. later kwamen daar nog allerlei taken bij zoals de Welfare, de bejaardenreisjes, de boottochten met de Henry Dunant en ook nog de invulling van bemanning op de eigen Dinxperlose ziekenauto. Aan dit laatste kwam in 1994 een einde door de verdere professionalisering van het ambulancevervoer. Na de gemeentelijke fusie met Aalten fuseerden in 2006 ook de afdelingen Aalten en Dinxperlo van het Rode Kruis. De vrijwilligers staan nog altijd paraat om hulp te verlenen bij evenementen zoals sportwedstrijden, avondvierdaagse en seniorenmiddagen.

Doortje Boland en Henriëtte van de Woord-de Keijzer staan op het punt de plaquette te onthullen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De plaquette. Foto: Frank Vinkenvleugel
De onthulling. Foto: Frank Vinkenvleugel

Gregor Hilden bij Café Sessions bij Old Dutch

Gregor Hilden. Foto: Manfred Pollert

DINXPERLO- op zaterdag 28 oktober is de Duitse bluesgitarist Gregor Hilden uit Munster te gast tijdens de Café Sessions van Old Dutch in Dinxperlo. Als speciale gast zal ook Jeremy Aussems vanThe Detonics aanwezig zijn.

De Duitse bluesman en songwriter Gregor Hilden is een van de betere gitaristen die de blues maakt tot wat het is. Een grote gitarist die ondersteund wordt door hoog gekwalificeerde Duitse en Amerikaanse musici. Hij is in het bezit van een grote collectie geweldige gitaren. Zijn muziek wordt gekarakteriseerd door een mengsel van Blues, groovy Jazz en Soul, hij is een zeer nauwkeurige speler. Ontelbare optredens en meer dan tien CD's en live DVD' s heeft hij op zijn naam staan en hij geniet internationale bekendheid.

Hij toerde met zijn Bluesband met diverse internationale gasten zoals Alvin Youngblood, Ron Williams, Red Halloway, Boo Boo Davis, Snowy White, Gene Connor, Ron Williams en vele anderen. Ook stond hij in voorprogramma's van Joe Jackson, Rory Gallagher, Jerry Lee Lewis en Chuck Berry. Hij speelt met gevoel en wil graag zijn eigen ding doen op zijn gitaar. Zijn uitdaging is om de luisteraar mee te nemen in zijn muzikale beleving. Zelf vond hij ooit zijn grote passie voor Blues tijdens het luisteren naar cassettebandjes toen hij nog jong was. Hij was er zo door gefascineerd dat hij het zelf ook is gaan spelen.

Wie aanwezig wil zijn bij het unieke optreden van Gregor Hilden en zijn muzikale gast Jeremy Aussems moet er snel bij zijn. Er zijn slechts 150 kaarten beschikbaar voor deze avond bij Old Dutch. In de voorverkoop kosten de kaarten 10,- euro en aan de avondkassa 12,50 euro. Het concert begint om 21.00 uur.

Lezersactie: Win een toegangsbewijs!

Lezers van Dinxpers Nieuws kunnen een toegangsbewijs winnen voor het concert. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet een mailtje sturen aan redactie@dinxpersnieuws.nl, onder vermelding van Gregor Hilden, en met naam, adres en telefoonnummer. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.

Krabbeldienst in Keurhorsterkerk

Foto: PR

SINDEREN - Op zondag 15 oktober om 15.30 u is er in de Keurhorsterkerk in Sinderen weer een Krabbeldienst. Dit is een halfjaarlijkse kerkdienst speciaal voor kinderen tot en met 6 jaar. Het thema is 'Doe wat je zegt!', over niet alleen goede dingen zeggen, maar ze ook doen!

Thema: 'Doe wat je zegt!'

De kinderen horen het bijbelverhaal van 'Het huis op de rots'. Kor Datema is de voorganger en Jarik de Graaff begeleidt op de piano. In de dienst kunnen kinderen luisteren, zingen, kleuren en deze keer ook bouwen. Na afloop is er fris, koffie en thee met iets lekkers. Ouders/grootouders/verzorgers, broertjes en zusjes mogen mee. De allerkleinsten kunnen eventueel naar oppas bij de kerk.

De Krabbeldienst is een samenwerking van ouders en werkgroep 'Levend water' van de Protestantse Gemeente Varsseveld. De organiserende groep wil kinderen de gelegenheid geven op eigen niveau, speels en ongedwongen kennis te laten maken met geloven en de kerkelijke gemeente.

Contactpersoon is Annemieke Hartemink, tel. 0315-617413.

Bijeenkomst over gevolgen van Hersenletsel

ACHTERHOEK - Op donderdag 26 oktober houdt VIT-hulp bij mantelzorg in Lichtenvoorde een bijeenkomst over niet aangeboren hersenletsel en de gevolgen daarvan voor de omgeving. Renata Gierkink van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk verzorgt deze avond. Aan de hand van de aanmeldingen wordt de locatie bepaald. Hersenletsel als gevolg van een beroerte, ongeluk, een hersentumor of een andere ziekte hebben vaak gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn meestal zichtbaar en te begrijpen door de omgeving. 'Onzichtbare' gevolgen zijn vaak vermoeidheid, concentratieproblemen en de emotionele beleving. Deze bijeenkomst gaat vooral over onzichtbare gevolgen die erg ingrijpend zijn voor de naasten. Renata Gierkink is Verpleegkundig Specialist Neurologie van het Streekziekenhuis Koning Beatrix in Winterswijk en bespreekt deze gevolgen. Voor informatie of aanmelden kan men bellen met VIT op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur via 0544-82 00 00 of mailen met info@vithulpbijmantelzorg.nl. De bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Herfstwandeltocht Wandelvriend Aalten

De Wandelvriend doeet haar best mooi routes uit te stippelen. Foto: PR

AALTEN - In het weekend van 14 en 15 oktober houdt wandelvereniging de Wandelvriend uit Aalten voor het twaalfde jaar de herfstwandeltocht.

Dit jaar start deze tocht bij D'n Heurnsen Tref aan de Brethouwerweg. Dit geeft de mogelijkheid nieuwe routes te maken met diverse verrassende plekjes over de grens. De routes zijn geheel uitgepijld en tevens op papier beschikbaar. Er kan gekozen worden voor de afstanden 5, 10, 15, 20 of 30 km. De pauzeplaats is nieuw en wordt door de 30km-lopers zelfs twee keer bezocht. Alleen de 5km-route komt niet bij deze pauzeplek. Op de pauzeplek is zoals altijd catering aanwezig met soep, koffie, thee en broodjes. De start is vanaf 8 uur. Zie de advertentie elders in dit blad en kijk voor meer details bij www.dewandelvriendaalten.nl

Vierdaagse gelopen voor Isselburger Tafel

De cheque. Foto: Frank Vinkenvleugel

ANHOLT - Ria Rensen en haar wandelmaatje Riek Bargeman lopen ieder jaar voor een goed doel de vierdaagse van Nijmegen. Samen met Andre ter Beek hebben ze de 'Isselburger Tafel' (de Duitse voedselbank) uitgezocht als het goede doel voor dit jaar. Allerlei acties met hun collega's en achterban brachten € 2200,- bij elkaar. Dit geld wordt gebruikt voor onder andere de koelbus waarmee de levensmiddelen worden opgehaald bij zes supermarkten, ook Nederlandse, en twee bakkerijen. Deze levensmiddelen worden wekelijks verdeeld over 250 personen. Maandagavond werd door Ria Rensen en André ter Beek de cheque overhandigd aan een delegatie van de Isselburger Tafel.

Ria Rensen, Renate Brand, Christa Janßen, Anne Spieß en André ter Beek. Foto: Frank Vinkenvleugel

Open dag Westerveld Nederlof

Vanuit de lucht is pas goed te zien hoe enorm groot het terrein van Westerveld en Nederlof is. Foto: PR

BREEDENBROEK - Op de website van Westerveld & Nederlof worden de dagen, minuten en seconden afgeteld. Nog enkele weken en dan bestaat het bedrijf 75 jaar. "Ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan openen we de deuren van ons familiebedrijf. Op zaterdag 4 november tussen 9.00 en 15.00 uur is iedereen van harte welkom om kennis te maken met het eigentijdse bedrijf", aldus Mark Nederlof, een van de drie directeuren. "Door de jaren heen hebben we tal van professionals in de bouwwereld voorzien van adviezen en hoogstaand timmerwerk", aldus Mark. "Samen met Weneko Kunststoffen behoren we tot een van de grootste producenten van houten kozijnen, kunststof kozijnen en prefab wanden in Nederland. Hiervoor hebben we productiehallen ingericht met een oppervlakte van 18.000 m2. Onlangs hebben we uitgebreid met een hal van 1000 m2 voor het geautomatiseerde productieproces van onze producten, waaronder de robotisering van steenstrippen en het monteren van kunststof kozijnen. Wie zaterdag 4 november naar de open dag komt, maakt kans op een rondvlucht boven de Achterhoek. Vanuit de lucht is pas echt goed te zien wat een enorm bedrijf er schuilgaat achter de gevel van Westerveld & Nederlof aan de Terborgseweg 58 in Breedenbroek", aldus Mark Nederlof.

Herfstwandeltocht Wandelvriend Aalten

AALTEN - In het weekend van 14 en 15 oktober houdt wandelvereniging de Wandelvriend uit Aalten voor het twaalfde jaar de herfstwandeltocht. Dit jaar start deze tocht bij D'n Heurnsen Tref aan de Brethouwerweg. Dit geeft de mogelijkheid nieuwe routes te maken met diverse verrassende plekjes over de grens. De routes zijn geheel uitgepijld en tevens op papier beschikbaar. Er kan gekozen worden voor de afstanden 5, 10, 15, 20 of 30 km. De pauzeplaats is nieuw en wordt door de 30km-lopers zelfs twee keer bezocht. Alleen de 5km-route komt niet bij deze pauzeplek. Op de pauzeplek is zoals altijd catering aanwezig met soep, koffie, thee en broodjes. De start is vanaf 8 uur. Zie de advertentie elders in dit blad en kijk voor meer details bij www.dewandelvriendaalten.nl

Vierdaagse gelopen voor Isselburger Tafel

ANHOLT - Ria Rensen en haar wandelmaatje Riek Bargeman lopen ieder jaar voor een goed doel de vierdaagse van Nijmegen. Dit jaar hebben de dames gekozen voor de Duitse Voedselbank, de 'Isselburger Tafel'.

Samen met Andre ter Beek hebben de dames de 'Isselburger Tafel' (de Duitse voedselbank) uitgezocht als het goede doel voor dit jaar. Allerlei acties met hun collega's en achterban brachten 2200,- euro bij elkaar. Dit geld wordt gebruikt voor onder andere de koelbus waarmee de levensmiddelen worden opgehaald bij zes supermarkten, ook Nederlandse, en twee bakkerijen. Deze levensmiddelen worden wekelijks verdeeld over 250 personen. Maandagavond werd door Ria Rensen en André ter Beek de cheque overhandigd aan een delegatie van de Isselburger Tafel.

Crystal Dream gaat voor Dinxper

DINXPERLO - Op zaterdag 28 oktober kan Dinxperlo na lange tijd de geroutineerde en veelgevraagde band Crystal Dream weer eens welkom heten. Ze komen op uitnodiging van Ramon Radstaak naar Sportcentrum Het Blauwe Meer om daar een daverend optreden te verzorgen.

Door Waltraud Wensink

Eigenlijk behoeft de band in Dinxperlo helemaal geen introductie. De band bestaat volgend jaar al 25 jaar. De band reist het hele land door en speelt zo'n 50 à 60 keer per jaar. Maar ook buiten onze landsgrenzen zijn ze populair: ook in België en Singapore stond de band op het podium. Daarnaast speelde Crystal Dream in voorprogramma's van onder andere Ilse de Lange, UB40, Douwe Bob, Waylon, De Dijk, en Guus Meeuwis. Marcel Geven, zanger bij Crystal Dream: "Met name het voorprogramma van Guus Meeuwis tijdens de stadionconcerten in Heerenveen en Eindhoven heeft ons geen windeieren gelegd. Maar ik vind het mooi om weer eens in Dinxperlo te spelen. Eigenlijk gaan we hiermee ook weer terug naar onze roots; het is een stukje nostalgie. Ooit stonden we hier in de sporthal in het voorprogramma van de Golden Earring. Als kleine jongen droom je er dan toch al van om ooit op het grote podium te staan. We hebben in onze beginperiode veel in Dinxperlo en omgeving gespeeld en zagen altijd veel trouwe en bekende gezichten tijdens onze optredens. Ik word blij als ik de positieve reacties op onze komst naar Dinxperlo op Facebook zie staan."
Gerwin (gitarist) geeft aan dat de band wel een aantal wisselingen heeft gekend maar desondanks goed op elkaar is ingespeeld. "We spelen ook op maat. Daarmee bedoelen we dat we ook wel kijken naar het soort publiek en rekening houden met hun wensen. Ons repertoire bestaat uit moderne pop-rocksongs uit de hitlijsten die we ook weer aanvullen met klassiekers. Op die manier bereiken we zowel het oudere als het jonge publiek." Crystal Dream speelt desgevraagd een moderne Pop-Rock-show, maar ook een unplugged set, en een U2 experience. Eigenlijk voor ieder wat wils. In Dinxperlo verwacht de band een publiek tegen te komen dat dol is op de jaren tachtig en U2. Marcel: "We houden zeker de reacties op Facebook in de gaten zodat we ook rekening kunnen houden met andere nummers die mensen graag willen horen."
Ramon Radstaak haakt hier op in: "De kaartverkoop is inmiddels al mooi op gang en ik zie dat er veel verschillende mensen zijn die de kaarten kopen. De wat jongeren hebben van de ouderen al positieve dingen gehoord en de ouderen hebben wel weer eens zin in een soort van reünie met hun helden van Crystal Dream. Ik hoop dan ook op een volle zaal. We gebruiken de ruimte waar we voorheen ook Blue Lake Rock hadden. Daar kunnen we aardig wat mensen kwijt."
Crystal Dream is proactief, vindt Marcel Geven: "We krijgen wel aanvragen maar daarnaast is het zeer zeker niet zo dat we achterover zitten en wachten op boekingen. We zijn daar zelf ook actief in en het is best hard werken. Er komt van alles bij kijken en je bent ook echt wel veel van huis en onderweg." Crystal Dream bestaat uit: Marcel Geven (zang), Gerwin Ruesink (gitaar), Nathan Meinen (bas) en Ruud Voesten (drums).
Speciaal voor de lezers van Dinxpers Nieuws stelt Ramon Radstaak twee keer twee toegangskaarten beschikbaar voor het concert van Crystal Dream. Wie hiervoor in aanmerking wil komen moet naam, adres en telefoonnummer mailen naar redactie@dinxpersnieuws.nl onder vermelding van Crystal Dream. De winnaars krijgen telefonisch bericht op woensdag 25 oktober.
Het concert van Crystal Dream op 28 oktober begint om 20.30 uur en duurt tot 01.00 uur. De toegang is 10,50 euro in de voorverkoop en 15,00 euro aan de avondkassa van Sportcentrum het Blauwe Meer aan De Kolk 6 in Dinxperlo.

Bijzondere plaatsnaamborden onthuld

Foto: Frank Vinkenvleugel

Bij binnenkomst Dinxperlo en Suderwick staat nu Dinxperwick

DINXPERLO/SUDERWICK - Wie Suderwick of Dinxperlo binnenkort bezoekt, zal bij de toegangswegen Sporkerstrasse en Anholtseweg, aan de Duitse kant als Brückendeich aangegeven, plaatsnaamborden tegenkomen die ongewoon zijn en op het eerste gezicht wat verwarrend overkomen. De borden verwijzen naar Dinxperwick, een plaatsnaam die eigenlijk niet bestaat en die op geen enkele landkaart is te vinden, maar in Dinxperlo en Suderwick bekend is als de samentrekking van die beide plaatsnamen.

'Verkeersblauw en verkeersgeel'

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

De ene helft van het bord is in het Nederlandse 'verkeersblauw' met witte letters, de andere helft in het Duits 'verkeersgeel' met zwarte letters. Dit alles is mogelijk gemaakt door een grensoverschrijdende samenwerking tussen de Heimatverein Suderwick, de Stichting Bewaar 't Olde, de Burgerinitiative Suderwick en het Grenzblickatelier.
Al jaren lang vond Heimatverein Suderwick het jammer dat aan de toegangsweg van de grensovergang West (Brüggenhütte) en de rondweg van Dinxperlo wel een plaatsnaambord voor het tot Nederland behorende Dinxperlo staat, maar niets er op wijst dat daar al aan de rechterkant van de straat het Duitse Suderwick begint. De reden daarvoor is dat plaatsnaamborden met wettelijke verkeersregels te maken hebben.Zo kan slechts een Nederlands plaatsnaambord 'Dinxperlo' volgens de wettelijke regels aangeven dat men zich in een bebouwde kom bevindt en hoogstens 50km per uur mag rijden. Niet geïnformeerde bezoekers weten daardoor niet dat rechts van de straat Suderwickers wonen. Het nieuwe bord wekt nieuwsgierigheid op en doet recht aan de curieus verlopende landsgrens, en de bijzondere situatie waarin beide dorpen verkeren, met een landsgrens die precies midden over een straat loopt, waardoor de ene kant van de straat Suderwick is en de andere kant Dinxperlo.

Fotograaf/ontwerper en mede-eigenaar van het Grenzblickatelier in Suderwick, Joop van Reeken ontwierp al eens een logo voor Burgerinitiative/Burgerinitiatief (BI) Dinxperwick. Dat logo bleek ookzeer geschikt voor een plaatsnaambord. Een bord dat enerzijds verwijst naar de geschiedenis van de grens en anderzijds wijst op de kansen die zich voordoen bij het goed samenleven met elkaar onder één Europees dak .
De naam Dinxperwick wordt in Dinxperlo al reeds jaren bij veel gelegenheden gebruikt. Deze woordspeling staat voor het saamhorigheidsgevoel en de goede verstandhouding tussen instellingen,verenigingen en inwoners van Dinxperlo aan de Nederlandse en Suderwick aan de Duitse kant. Onder deze naam heeft de BI Dinxperwick een dreigende ontzanding in Suderwick verhinderd en zijn andere gemeenschappelijke projecten opgepakt.

Om de in Dinxperwick sterk levende Europese gedachte te laten zien, kwam men op het idee om onder de plaatsnaam 'Grenzeloos Europa Grenzenloos' toe te voegen. Die suggestie kwam van Verena Winter van Reeken,die het Grenzblickatelier leidt, en die Suderwick heel bewust als Europese woonplaats heeft gekozen heeft. Het Grenzblickatelier werkt graag mee aan nieuwe impulsen voor een Europees dorp als Dinxperwick.
Alle betrokkenen bij het plaatsnaambord hopen op een nog sterkere eenheid en een goed met elkaar optrekken van Dinxperlo en Suderwick, ofwel in Dinxperwick.


Lampionnen maken voor Sint Maartensoptocht

Lampionnenoptocht. Foto: Liesbeth Spaansen

SUDERWICK - Ook dit jaar vindt in Suderwick weer een Sint Maartensoptocht plaats, en wel op zaterdag 4 november, vanaf 16.45 uur.

De deelnemende kinderen en hun begeleiders verzamelen in de St. Michaëlskerk aan het Kerkpatt in Suderwick. Om 17.30 uur vertrekt de optocht door Suderwick. De route is: Kerkpatt - Wiggerstraße - Hellweg - Sporkerstraße - Grenzweg - Johannes Meis Str. - Wehrstr. - Sporkerstraße - Mersmannstr - Zum Kämpken - Die Liene - Wiggerstraße - Gelderseweg - Brunsmannstraße.
Het eindpunt van de optocht is op het sportveld van GSV Suderwick. Daar is warme chocolademelk en warme worst verkrijgbaar. De optocht wordt begeleid door de brandweer Suderwick, de Spielmannszug en de Posaunenchor.

Na afloop van de optocht kunnen de kinderen een snoepzak ontvangen uit handen van Sint Maarten tegen inlevering van een vooraf te kopen kaartje. De verkoop van kaartjes hiervoor is op woensdag 18 en dinsdag 24 oktober van 09.00 tot 11.00 uur in het gemeenschapsgebouw van de evangelische kerk aan de Johannes Meis Strasse 2 in Suderwick en bij het lampionnen maken.
De kosten voor deze goedgevulde snoepzakken bedragen 3,50 euro per stuk.

Lampionnen maken
Op donderdag 12 oktober van 15.30 tot 16.30 uur is er bij bij Figulus in het Kulturhus een naschoolse activiteit, waarin kinderen lampionnen kunnen maken. Wie daaraan wil meedoen moet zich aanmelden bij Figulus of bij de balie van de school. Telefonisch kan ook: tel 0049-176-65779418. Op vrijdag 27 oktober van 15.00 tot 17.00 uur kunnen er ook lampionnen worden gemaakt in de Michaelstreff in Suderwick.

Workshopdag/hobbybeurs in Kulturhus Dinxperlo

DINXPERLO - Op zaterdag 28 oktober van 10.00 tot 16.00 uur wordt een workshopdag/hobbybeurs gehouden in het Kulturhus te Dinxperlo aan de Maurits Prinsstraat 6. De organisatie hoopt dat het een gezellige, creatieve dag wordt waarop aan tal van workshops kan worden deelgenomen. Men kan kennismaken met hand- en brush lettering, decoratiezeep en/of kaarsen maken van bijenwas, diverse stempel- en inkleurtechnieken, mixed media, herfst-/kerstdecoratie, bloemstukjes, sieraden, haken, vogelvoer hangers, creaties van papier, cupcake/mini-taart versieren tot aan het zelf (wens)kaarten maken. De keuze van de workshops gebeurt op de dag zelf. De kosten voor de workshops, inclusief materialen, liggen tussen de 1,- en 7,- euro. Er is een verloting in de ochtend en in de middag, waarbij mooie prijzen zijn te winnen. De toegang is gratis. Voor meer informatie kan men een mail sturen naar: jolandataken@hotmail.com of laurakant@hotmail.com

DINXPERLO - Op zaterdag 28 oktober van 10.00 tot 16.00 uur wordt een workshopdag/hobbybeurs gehouden in het Kulturhus te Dinxperlo aan de Maurits Prinsstraat 6.

De organisatie hoopt dat het een gezellige, creatieve dag wordt waarop aan tal van workshops kan worden deelgenomen. Deelnemers hebben de vrije keuze aan welke workshops ze deelnemen. Men kan er van alles zien en uitproberen op het gebied van hand- en brush lettering, decoratiezeep en/of kaarsen maken van bijenwas, diverse stempel- en inkleurtechnieken, mixed media, herfst-/kerstdecoratie, bloemstukjes maken, sieraden, haken, vogelvoer hangers, creaties van papier, cupcake/mini-taart versieren tot aan het zelf (wens)kaarten maken. Er is voor iedere creatieveling keus genoeg. De keuze van de workshops gebeurt op de dag zelf. De kosten voor deelname bedraagt tussen de 1,- en 7,- euro per workshop en wordt ter plekke voldaan. De prijs is inclusief alle materialen. Er is een verloting in de ochtend en in de middag, waarbij mooie prijzen zijn te winnen. De toegang is gratis. Voor meer informatie kan men een mail sturen naar: jolandataken@hotmail.com of laurakant@hotmail.nl

Etend Ontmoeten

AALTEN - De aftrap van Etend Ontmoeten is dinsdag 19 september geweest. Het was een smakelijke, geslaagde avond waarbij twee varianten spaghetti werden opgediend. Etend ontmoeten vindt plaats op de derde dinsdag van de maand.

Dinsdag 17 oktober is er weer een Etend Ontmoeten. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten. Etend Ontmoeten is in De Hofnar. Inloop vanaf 17.30 uur, eten van 18.00 tot 19.00 uur. De maaltijd is gratis, maar een vrije gift voor onkosten wordt gewaardeerd.

Iemand meenemen is altijd gezellig. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoeten@outlook.com of via facebook.


www.facebook.com/Etend-Ontmoeten

Grenslandmuseum zoekt vrienden

DINXPERLO - Om de levensvatbaarheid van het Grenslandmuseum in de toekomst te kunnen waarborgen, staan er diverse zaken op de agenda; plannen die onder meer moeten leiden tot een officiële museumregistratie. Eén van die plannen is de ingrijpende verbouwing van het 230 jaar oude pand op de Markt. Daarvoor is er nog dit jaar een aanzienlijk bedrag nodig, volgens Bertie Bussink, voorzitter van Stichting Bewaar 't Olde, waarvan het Grenslandmuseum deel uitmaakt.

Door Iris Jansen

Bussink: "Ik kan nog niet over alles in detail treden; maar om alle plannen te kunnen uitwerken moeten we eerst zorgen dat we voor het eind van dit jaar over ruim 45.000 euro beschikken. Een groot deel hebben we, maar in ons budget ontbreekt nog zo'n 25.000 euro. Wanneer we verzekerd zijn van dit bedrag, dan pas kunnen de andere plannen ook worden uitgewerkt. Daarom hebben we de 'Vrienden van het Grenslandmuseum' opgericht. We hopen daarmee 'vrienden' te vinden die het museum met een jaarlijkse donatie financieel willen ondersteunen. Daarnaast zou het fantastisch zijn wanneer particulieren en bedrijven een éénmalige schenking willen doen, om het bedrag voor de renovatie zeker te stellen. Wij willen, nee, we moeten dit jaar nog met de dakisolatie aanvangen, iets wat de eerste prioriteit heeft. Aangezien het een Rijksmonument is, zal er vanaf die kant ook subsidie komen, maar voordat die financiële bijdrage beschikbaar is, gaat er heel veel tijd overheen en bovendien zal die bijdrage niet voor de algehele renovatie gelden. Daarom zijn we in eerste instantie aangewezen op eigen middelen. Tevens gaan we een ANBI-status aanvragen waarmee het geschonken bedrag aftrekbaar wordt op de belastingaangifte van de gulle gever. Uiteraard krijgen de vrienden en sponsoren als dank een naamsvermelding in het museum.
Het Grenslandmuseum in Dinxperlo is het enige museum in Nederland dat het samenleven in een grensgebied weerspiegelt. Daarmee heeft het een unieke plaats in het totale aanbod van Nederlandse musea. Bussink: "'Onze' grens bepaalt al eeuwenlang het leven en werken in Dinxperlo en Suderwick; het authenthieke materiaal en foto- en filmmateriaal spreekt hierbij tot de verbeelding. Het is niet alleen een stukje streeknostalgie, maar het is ook belangrijk voor de jeugd. De huidige generatie groeit op zonder Europese grens, maar het is wel belangrijk te weten hoe het is wanneer je geen vrije toegang hebt tot je naaste buur aan de overkant van de straat. Het is van groot belang om ons cultureel erfgoed zeker te stellen. Daarbij is iedereen ervan overtuigd dat het museum hier in Dinxperlo, op deze historische plek én in dit historische pand thuishoort."
"Om het voortbestaan van het Grenslandmuseum zeker te kunnen stellen, moeten we met de tijd meegaan; ons kunnen meten met andere musea. Door de renovatie, verduurzaming en aanpassingen van het museum aan de huidige maatstaven, kunnen we ook gaan samenwerkingen met de Aaltens Musea, de Koppelkerk in Bredevoort, en de culturele instellingen in de regio Bocholt. Om dat te kunnen bereiken moeten we voldoen aan de eisen voor de inschrijving in het landelijk museumregister. Daar moeten we nu hard aan gaan werken; het is tijd om als museum volwassen te worden. We hopen niet alleen op een grote draagkracht vanuit de gemeenschap, maar ook op de gulle hand van de inwoners en bedrijven van Dinxperlo."
De aanmeldingsformulieren voor een jaarlijkse bijdrage of een eenmalige donatie zijn te vinden op de website van het Grenslandmuseum en als link op de Facebookpagina. Ook zijn de formulieren verkrijgbaar bij de VVV en het Kulturhus. Ingevulde formulieren kunnen worden afgegeven op Polstraat 3 in Dinxperlo of tot en met 31 oktober tijdens openingstijden in het Grenslandmuseum. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Bertie Bussink, tel. 06-30841708.

ADW: PGEM-telefoonnet tijdens WOII

DINXPERLO - Karel Berkhuyzen vertelt op dinsdag 10 oktober over de opmerkelijke rol van het PGEM-telefoonnet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij Old Dutch in Dinxperlo. De toegang is gratis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was communicatie van groot belang. Vaak zelfs van levensbelang. Om berichten door te geven, beschikte het Nederlandse verzet over een landelijk illegaal telefoonnetwerk dat bestond uit een aaneenschakeling van allerlei netten en lijnen. Het diensttelefoonnet van de Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij (PGEM), met een totale lengte van 1500 kilometer en 900 telefoon-aansluitingen, was daar een cruciaal onderdeel van.
Na de inval drongen de Duitsers stapsgewijs het openbare telefoonverkeer terug en sloten ze steeds meer
PTT-toestellen af. Het PGEM-telefoonnet bleef echter gedurende de gehele bezetting vrijwel onveranderd. Dat was vooral te danken aan het feit dat het als onmisbaar werd beschouwd bij de vaak gecompliceerde en verstoorde elektriciteitsvoorziening. Omdat elektriciteit ook in Duits belang was, bleef het PGEM-telefoonnetwerk onaangetast. Daardoor kon het een opmerkelijke en belangrijke rol spelen. Vooral vanaf september 1944 toen de frontlijn dwars door Gelderland liep.
Het PGEM-telefoonnet werd door het verzet in Gelderland gebruikt omdat de verbindingen via het openbare PTT-telefoonnet veelal tot stand werden gebracht door telefonistes, die konden meeluisteren. Hoewel het merendeel betrouwbaar werd geacht, durfde het verzet op die manier geen informatie door te geven.
Het belang voor het verzet bleek onder meer tijdens de vluchtpogingen van dwangarbeiders uit kamp Rees en de Pegasus-ontsnappingen van geallieerden na de Slag om Arnhem.
De Doetinchemse journalist Karel Berkhuysen deed twaalf jaar onderzoek naar de rol van het PGEM-telefoonnet. Hij schreef er een boek over dat vorig jaar verscheen. Op dinsdag 10 oktober geeft hij een lezing over het onderwerp en vertelt hij hoe de berichten via het PGEM-net uiteindelijk in Londen belandden. Daarbij is er speciale aandacht voor de rol van PGEM'ers uit onder meer Aalten, Bredevoort en Megchelen.

Etend Ontmoeten

AALTEN - De eerste Etend Ontmoeten was op dinsdag 19 september. Het was een smakelijke en geslaagde avond, er stond spagetti op het menu.

Etend ontmoeten is elke derde dinsdag van de maand, de volgende is op dinsdag 17 oktober. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten in De Hofnar. Inloop vanaf 17.30 uur, eten van 18.00 tot 19.00 uur. De maaltijd is gratis, maar een vrije gift wordt gewaardeerd. Opgeven kan via e-mail etendontmoeten@outlook.com of via facebook.

Aalbers: op nieuwe locatie bijdrage aan duurzame lokale kringloop vergroten

Artist impression van het terrein waar Aalbers zich wil vestigen. Beeld: Aalbers en Zn.

AALTEN - Frank Aalbers is voornemens zijn bedrijf Aalbers en Zn. is te verplaatsen naar het nog te realiseren bedrijventerrein Westrand in Aalten, dat aan zal sluiten op het reeds bestaande bedrijventerrein 't Broek. Een ontwerpbestemmingsplan voor dit terrein ligt sinds 5 oktober ter inzage. De ondernemer vertelt over zijn plannen.

Aalbers kampt met ruimtegebrek op de huidige vier locaties van zijn bedrijf en was dan ook blij met de door de gemeente aangeboden grond van in totaal 5 hectare. Momenteel heeft Aalbers zijn hoofdvestiging aan de Broekstraat, bestiert hij de gemeentewerf en gebruikt hij twee locaties in Aalten als opslag. Als alles doorgaat, wordt straks alles gecentraliseerd aan de Zomerweg, met uitzondering van kantoor en stalling van rijdend materieel. Aalbers is gespecialiseerd in containertransport en ophaalservice, grondverzet, grond- en bouwstoffen en afvalverwerking. Van het te ontwikkelen terrein wordt de komende jaren alleen de eerste helft (circa 25 hectare) in gebruik genomen. "Alles wat we nu de op de huidige locaties doen, zetten we voort aan de Zomerweg. Op één locatie kunnen we alles efficiënter indelen dan op vier locaties", vertelt Aalbers.
Het is volgens Aalbers niet alleen zo dat de situatie voor hem verbetert, maar ook voor de inwoners van Aalten en het milieu. "Doordat straks alles op een locatie is gecentraliseerd, zijn er veel minder transportbewegingen nodig." Ook komt er een optimale routing voor de afvalstraat op het nieuwe terrein, zodat de wachttijden korter zijn voor particulieren en bedrijven. Om eventuele hinder of andere overlast te beperken, wordt aan de west- en zuidzijde een grondwal van zes meter geplaatst en krijgt het vrachtverkeer een aparte uitrit via de Eerste Broekdijk. Daar langsheen komt een, in samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu Aalten, aan te leggen brede groenstrook van 20 meter breed met beplanting en een wandelpad. Het geluidsniveau van werkzaamheden als het breken van puin en versnipperen van hout, zal volgens Aalbers niet toenemen en 'vanzelfsprekend altijd binnen de normen blijven'. "Hemelsbreed schuiven we die machines ook slechts 325 meter op." Als gevolg van het vergroten van het bedrijventerrein 't Broek zal ook de geluidszone verschuiven. Waardoor er twee woningen aan de Sondernweg, twee aan de Zomerweg en één aan de Nijverheidsweg vallen binnen die zone. De woningen op het aangrenzende nieuwbouwplan Kobus III vallen daar echter helemaal buiten. Ook wat betreft schadelijke stoffen, zal het bedrijf blijven voldoen aan de regels die op de huidige locatie al gelden. Aalbers: "Asbest nemen we bijvoorbeeld alleen aan als het dubbel verpakt is, we mogen alleen KCA van particulieren aannemen zoals dat nu plaatsvindt in de milieustraat en andere gevaarlijke stoffen van bedrijven nemen we niet aan. Bij andere activiteiten waar stof vrij kan komen, zijn sproei-installaties aanwezig om dit te voorkomen."
"We werken hier volgens de regels en dat zullen we op de nieuwe locatie ook doen", is Aalbers stellig. Volgens hem zijn juist die manier van werken en de kwaliteit die zijn bedrijf levert, de belangrijkste reden van de groei. Met name het te verwerken (groen)afval zag hij de laatste jaren flink groeien. Vele lokale overheden, bedrijven en particulieren uit Aalten weten Aalbers daarvoor te vinden. "Ons doel is om van dit groenafval een waardevol product te maken", vertelt de ondernemer. "Wij verkleinen dit in een shredder tot schone biomassa voor energiecentrales en uitgezeefde grond wordt tot groeiaarde verwaard". Laatstgenoemde is een vervanger van compost voor de landbouw. Niet alleen bij de werkzaamheden van Aalbers, ook bij de inrichting van het nieuwe bedrijfsterrein is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Net als bij de groenstrook om het terrein is voor de aanleg van de vijver op het terrein overleg geweest met de Stichting Natuur en Milieu Aalten. "In die waterplas komen drijvende zonnepanelen en wordt het opgevangen hemelwater hergebruikt voor stofbestrijding. De doelstelling is om zoveel mogelijk apparaten en machines te laten draaien op stroom en niet op diesel. Een aardgasaansluiting voor verwarming zal daardoor ook achterwege blijven ", vertelt de ondernemer. Hij vervolgt: "We doen er alles aan om een bijdrage te leveren aan een duurzame kringloop op lokaal niveau en hopen dat we onze plannen zo snel mogelijk uit kunnen voeren, zodat ook de vrijkomende locaties weer door andere Aaltense ondernemers kunnen worden ingevuld."

Lezing Groei en Bloei

AALTEN - Hanny van der Heide verzorgt op donderdag 19 oktober een lezing over de bescherming van groen erfgoed.

Hanny zet zich als lid van de Monumentencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting in voor de bescherming van historisch groen in ons land.

Mede aan de hand van voorbeelden uit Gelderland gaat zij in op het begrip groen erfgoed, waarom bescherming van belang is, welke bedreigingen zich voordoen en welke rol de Nederlandse Tuinenstichting hierin kan spelen. De lezing is in De Hofnar, Polstraat 7 te Aalten.

Het programma begint om 19.30 uur. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.

Lezing Groei en Bloei: Bescherming groen erfgoed.

AALTEN - Hanny van der Heide zal op donderdag 19 oktober een lezing verzorgen over de bescherming van groen erfgoed.

Hanny is lid van de Monumentencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting en zet zich in voor de bescherming van historisch groen in ons land. Mede aan de hand van voorbeelden uit Gelderland zal zij ingaan op wat we verstaan onder groen erfgoed, waarom bescherming van belang is, welke bedreigingen zich voordoen en welke rol de Nederlandse Tuinenstichting kan spelen als groen erfgoed in de knel dreigt te raken. Om groen erfgoed goed te kunnen beheren is kennis van de aanleg onontbeerlijk. Tuinhistorisch onderzoek geeft inzicht in de geschiedenis, brengt waardevolle onderdelen in kaart en helpt bij het maken van keuzes voor de toekomst. Na de pauze zal Hanny u meenemen naar een villa en tuin, speciaal aangelegd voor de particulier secretaris van koningin Wilhelmina, gelegen binnen het lanenstelsel van Paleis Het Loo, waar zij een tuinhistorische analyse en toekomstvisie voor heeft opgesteld in het kader van een afstudeeropdracht aan de opleiding Groen Ruimtelijk Erfgoed.
De lezing is in De Hofnar, Polstraat 7 te Aalten. Aanvang 19.30 uur. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.

BTW-verhoging

De BTW verhoging van 6% naar 9% is een extra trap nageven aan de ondernemers in het grensgebied.
Jaren geleden heeft de regering de accijnzen op brandstof, rookwaren en alcohol verhoogd, dit met dramatische gevolgen voor de ondernemers in deze branche. Maar, niet alleen voor de ondernemers die werkzaam zijn in deze branche. Nee! ook voor vele andere ondernemers werkt deze accijnsverhoging als een neerwaartse spiraal, een olievlek die alsmaar groter wordt. De omzetcijfers liegen er niet om! Tankstations in het grensgebied met een omzetdaling van meer dan 50 %, het gevolg voor velen is gedwongen sluiting. Die, wie het hoofd nog net boven het water kunnen houden, hebben drastische maatregelen moeten nemen. Daarbij moet je denken aan gedwongen ontslagen, en aangepaste openingstijden.
De Duitsers in het grensgebied komen niet meer zo massaal naar Nederland zoals het ooit is geweest. Tanken en sigaretten kopen is in eigen land nu stukken voordeliger. Nederlanders tanken massaal in Duitsland en België, en kopen daar ook voordelig hun rookwaren. Ook alcohol is in Duitsland goedkoper. Eenmaal daar te hebben getankt,rookwaren en alcohol te hebben gekocht..worden meestal de rest van de boodschappen ook daar gekocht.
Een X bedrag wat een gezin maandelijks heeft te besteden, komt niet meer in de Nederlandse staatskas. En...iets wat er niet in komt, kun je er ook niet uithalen ! In de tijd dat de Duitsers massaal naar Nederland kwamen om o,a, voordelig te tanken in het grensgebied, kwam er van elke liter diesel minimaal 0,60 eurocent in de Nederlandse staatskas,dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid rookwaren wat er werd gekocht. Het zijn ook de andere ondernemers die in die tijd geprofiteerd hebben van de goedkope brandstof en sigaretten prijzen..doordat de Duitsers massaal de dorpen en steden bezochten, werden ook in hun winkels, cq bedrijven geld uitgegeven. Door het wegvallen van grote hoeveelheid Duitse klanten, en Nederlanders die in de buurlanden kopen, hebben veel ondernemers als gevold daarvan hun winkel moeten sluiten. Dan hoor ik vaak mensen zeggen: Ja, de tankstations ondernemers hebben toen ook heel veel geld verdiend! Ja, dat klopt! Maar, minimaal, 0.60 eurocent van een liter diesel kwam in de Nederlandse staatskas terecht..daar hebben wij allemaal van geprofiteerd. Mijn werkgever is één van de ondernemers die in goede tijden goed heeft geïnvesteerd in het bedrijf, daar plukken wij nu nog de vruchten van..maar, dat houd een keertje op!
Vooral nu er weer een BTW verhoging aan zit te komen. Andere ondernemers die nog wel bestaan, hebben daarbij ook nog eens te kampen met concurrentie van online winkels. Voor investering is geen geld..veel leegstand , voor panden die hoog nodig een opknapbeurt nodig hebben, is geen geld. Het gevolg..een neerwaartse spiraal die veel verdriet en ellende veroorzaakt. Hierbij mag je het grote aantal ontslagen mensen niet vergeten. Als je als ondernemer de producten met 30% - 50% gaat verhogen, dan moet je niet vreemd opkijken dat er niemand nog iets komt kopen! Wat de doet nota bene onze eigen regering; ze verhogen de accijnzen op brandstof,rookwaren en alcohol..het gevolg daarvan is in het grensgebied duidelijk zichtbaar. Zie de leegstand..het worden uitgestorven spookdorpjes.
Hoe blind,en doof kun je als regering zijn? Je hoeft daarvoor niet echt "slim" te zijn.. om te zien dat dit niet goed is voor onze economie. Valse informatie over grensgebied doet mensen niet argwanen. De accijnsverhoging van jaren geleden.. als hierdoor de ondernemers in het westen van het land waren geschaad..dan had de regering al lang iets ondernomen. Ze hadden een poging kunnen doen voor een accijnsverhoging, maar met als optie; als het niets wordt, dan met onmiddellijke ingang alles terugdraaien! Dit kunnen wij ons in Nederland niet veroorloven. Dit is pure diefstal uit eigen staatskas!!! Nu ze de BTW van 6% willen verhogen naar 9% worden de ondernemers in het grensgebied extra getroffen! Tanken, rookwaren, alcohol en levensmiddelen is in Duitsland dan voordeliger. Dat is een harde trap na geven...met grote gevolgen. Daarvoor hoef ik geen minister te zijn om te snappen dat er dan helemaal geen geld meer vloeit in de Nederlands staatskas uit het grensgebied. En... het grensgebied is héél groot! ( kom eens kijken zou ik zeggen..) Al die berichten dat de economie aantrekt..daar zal ook wel een kern van waarheid in zitten! maar, dat is een te kleine pleister die het "bloeden" maar voor een paar procent tegenhoudt. Regeringsleiders open jullie ogen...maak Nederland weer welvarend..draai de accijnzen weer terug,..en vergeet de verhoging van 6 % naar 9 % . Ondernemers uit o,a, het grensgebied omarmen jullie.

Programma en campagne in de PP-meedenkavond

AALTEN/DINXPERLO - De Progressieve Partij wil graag weten van de bevolking wat er voorrang moet hebben in de politieke programma's en hoe de campagne moet worden ingericht. Daarom staan bij de PP de maandelijkse meedenkavond programma en campagne centraal. Gewoon weer bij Schiller in de voorkamer. Donderdag 12 oktober om 20.00 uur. Soms lijkt het wel alsof veel mensen vinden dat de megatrends in de maatschappij de gemeente Aalten voorbijgaan. Terwijl dat maar schijn is. Ook in Aalten zijn de veranderingen hard gegaan. Hoe past het programma van de Progressieve Partij daarin? De Progressieve Partij is al vele jaren zeer actief op het net en de sociale media. Maar is dat genoeg en hoe willen mensen geïnformeerd worden: gedegen of vluchtig? Gedetailleerd of met kreten, plaatjes, foto's en vlogs? Meedenken over programma en campagne kan op donderdag 12 oktober, 20.00 uur café-rest Schiller, Prinsenstraat 4, Aalten. Toegang en koffie gratis.

Innovatie goed in beeld tijdens Achterhoekse Toekomst Toer

De beurs bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Bram Beckmans

ACHTERHOEK - Hoe ziet de Achterhoek van morgen eruit? En tot welke dingen zijn we hier al in staat? Die vragen stonden op maandag 2 oktober centraal tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer. Op initiatief van Achterhoek2020 toerden driehonderd Achterhoekers tussen de innovatieve plekken BMV in Mariënvelde, Meilink in Borculo en De Heikamp in Ruurlo.

Door Bram Beckmans

Voordat de toer begon waren er bij de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde toespraken van economisch geograaf Gert-Jan Hospers, Gelders gedeputeerde Bea Schouten en Foppe Atema, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek2020. Allemaal waren ze bemoedigend en positief gestemd over de huidige stand van zaken omtrent innovatie en de mate waarop we op de toekomst inspelen in de Achterhoek. Dat kwam ook terug in de door Bea Schouten gepresenteerde nieuwe Regiobarometer. Dit document bevat feiten en cijfers over de Achterhoek en laat zien dat, ondanks de aanhoudende krimp in de bevolkingsomvang, het op onderdelen als werkloosheid, onderwijs en openbaar vervoer goed gaat met de Achterhoek.

De politie vertelde over het gebruik van drones bij politiewerk. Foto: Bram Beckmans
Moderne technieken, zoals Virtual Reality, ontbraken niet. Foto: Bram Beckmans
Uitleg over de 3D-printer. Foto: Bram Beckmans
3D-geprinte pannenkoeken: ook dat kan in de Achterhoek. Foto: Bram Beckmans

Na de toespraken werd bij de BMV het beursterrein geopend. Daar lag de focus op het wonen van de toekomst. De term 'losgoed' kwam hier een paar keer voorbij en laat zien dat niet alle Achterhoekse bouwprojecten 'vastgoed' zijn. Zo worden er betaalbare en duurzame wooneenheden van hout gemaakt, die ook verplaatsbaar zijn. Voor starters in de woningmarkt kan dat erg interessant zijn, omdat deze eenheden eenvoudig uit te breiden zijn naar eigen inzicht en financiële mogelijkheden. Naast innovatieve woonvormen was er bij de BMV ook aandacht voor zelfredzaamheid in de regio en werd er kennis gemaakt met slimme technieken omtrent beveiliging en brandwering.

Per bus naar Borculo en Ruurlo
Een zestal bussen stond klaar voor de BMV en fungeerde als pendeldienst tussen Mariënvelde, verpakkingsbedrijf Meilink in Borculo en horecaonderneming De Heikamp in Ruurlo. Opgedeeld in groepen bezochten de aanwezigen deze locaties, waar innovatie ook weer duidelijk naar voren kwam.

Zo was er op heb gebied van digitale technieken en 'smart' werken veel te ontdekken bij Meilink in Borculo. Onder andere robots die cement in iedere vorm kunnen gieten, een virtuele assistent die taken in de zorg overneemt en 3D-printers van Achterhoekse bodem maakten nogmaals duidelijk dat we er goed voorstaan in de regio. Ook was er een afvaardiging van het Graafschap College: studenten lieten hun zelfgemaakte 'vechtrobots' zien. Van ieder onderdeeltje tot aan de besturing, alles werd door deze techneuten zelf ontwikkeld. Tevens demonstreerde de politie de nieuwste drones, die vandaag de dag voor toepassingen bij verkeersongevallen en opsporingen gebruikt worden.

Bij de volgende stop in Ruurlo maakten de Achterhoekers kennis met innovaties op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid. Er werd een app getoond die samen reizen bevordert en een sensorsysteem dat voor de landbouw alles kan registreren, van grondwaardes tot aan de exacte locatie van koeien in de wei. Kortom, ook genoeg innovatie. Na het bezoek aan Meilink en De Heikamp keerden de aanwezigen terug naar Mariënvelde, waar de avond afgesloten werd.

Startschot voor nieuwe agenda
De stuurgroep Achterhoek2020 nam het initiatief voor de Achterhoekse Toekomst Toer. Deze stuurgroep is een samenwerking van de overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij zijn sinds 2009 bezig met de toekomst van de Achterhoek, waarbij de Uitvoeringsagenda onmisbaar is.

Voor Achterhoek2020 was deze toer ook het startschot voor de nieuwe agenda. Voorzitter Foppe Atema legt uit: "Op 19 maart 2018 presenteren wij aan iedereen de agenda Achterhoek2030, maar dat doen wij niet alleen, dat doen we samen met jullie. De Achterhoekste Toekomst Toer gaat nog een aantal keren plaatsvinden, in een soortgelijke vorm. Op basis van wat wij daar ophalen en te horen krijgen, stellen wij de nieuwe agenda vast, die wordt dan volgend jaar tijdens het Innovatie Festival gepresenteerd."

Aanmelden voor de vervolgreizen van de Toekomst Toer is mogelijk via de website.


www.toekomsttoer.nl

Innovatie goed in beeld tijdens Achterhoekse Toekomst Toer

3D-geprinte pannenkoeken: ook dat kan in de Achterhoek. Foto: Bram Beckmans

ACHTERHOEK - Hoe ziet de Achterhoek van morgen eruit? En tot welke dingen zijn we hier al in staat? Die vragen stonden op maandag 2 oktober centraal tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer. Op initiatief van Achterhoek2020 toerden driehonderd Achterhoekers tussen de innovatieve plekken BMV in Mariënvelde, Meilink in Borculo en De Heikamp in Ruurlo.

Door Bram Beckmans

Voordat de toer begon waren er bij de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde toespraken van economisch geograaf Gert-Jan Hospers, Gelders gedeputeerde Bea Schouten en Foppe Atema, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek2020. Allemaal waren ze bemoedigend en positief gestemd over de huidige stand van zaken omtrent innovatie en de mate waarop we op de toekomst inspelen in de Achterhoek. Dat kwam ook terug in de door Bea Schouten gepresenteerde nieuwe Regiobarometer. Dit document bevat feiten en cijfers over de Achterhoek en laat zien dat, ondanks de aanhoudende krimp in de bevolkingsomvang, het op onderdelen als werkloosheid, onderwijs en openbaar vervoer goed gaat met de Achterhoek.

De beurs bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Bram Beckmans
Een van de pendelbussen die tussen de drie locaties reed. Foto: Bram Beckmans
Moderne technieken, zoals Virtual Reality, ontbraken niet. Foto: Bram Beckmans
De politie vertelde over het gebruik van drones bij politiewerk. Foto: Bram Beckmans
Meilink was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans
Uitleg over de 3D-printer. Foto: Bram Beckmans
Ook De Heikamp was één van de bestemmingen. Foto: Bram Beckmans

Na de toespraken werd bij de BMV het beursterrein geopend. Daar lag de focus op het wonen van de toekomst. De term 'losgoed' kwam hier een paar keer voorbij en laat zien dat niet alle Achterhoekse bouwprojecten 'vastgoed' zijn. Zo worden er betaalbare en duurzame wooneenheden van hout gemaakt, die ook verplaatsbaar zijn. Voor starters in de woningmarkt kan dat erg interessant zijn, omdat deze eenheden eenvoudig uit te breiden zijn naar eigen inzicht en financiële mogelijkheden. Naast innovatieve woonvormen was er bij de BMV ook aandacht voor zelfredzaamheid in de regio en werd er kennis gemaakt met slimme technieken omtrent beveiliging en brandwering.

Per bus naar Borculo en Ruurlo
Een zestal bussen stond klaar voor de BMV en fungeerde als pendeldienst tussen Mariënvelde, verpakkingsbedrijf Meilink in Borculo en horecaonderneming De Heikamp in Ruurlo. Opgedeeld in groepen bezochten de aanwezigen deze locaties, waar innovatie ook weer duidelijk naar voren kwam.

Zo was er op heb gebied van digitale technieken en 'smart' werken veel te ontdekken bij Meilink in Borculo. Onder andere robots die cement in iedere vorm kunnen gieten, een virtuele assistent die taken in de zorg overneemt en 3D-printers van Achterhoekse bodem maakten nogmaals duidelijk dat we er goed voorstaan in de regio. Ook was er een afvaardiging van het Graafschap College: studenten lieten hun zelfgemaakte 'vechtrobots' zien. Van ieder onderdeeltje tot aan de besturing, alles werd door deze techneuten zelf ontwikkeld. Tevens demonstreerde de politie de nieuwste drones, die vandaag de dag voor toepassingen bij verkeersongevallen en opsporingen gebruikt worden.

Bij de volgende stop in Ruurlo maakten de Achterhoekers kennis met innovaties op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid. Er werd een app getoond die samen reizen bevordert en een sensor-systeem dat voor de landbouw alles kan registreren, van grondwaardes tot aan de exacte locatie van koeien in de wei. Kortom, ook genoeg innovatie. Na het bezoek aan Meilink en De Heikamp keerden de aanwezigen terug naar Mariënvelde, waar de avond afgesloten werd.

Startschot voor nieuwe agenda
De stuurgroep Achterhoek2020 nam het initiatief voor de Achterhoekse Toekomst Toer. Deze stuurgroep is een samenwerking van de overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij zijn sinds 2009 bezig met de toekomst van de Achterhoek, waarbij de Uitvoeringsagenda onmisbaar is.

Voor Achterhoek2020 was deze toer ook het startschot voor de nieuwe agenda. Voorzitter Foppe Atema legt uit: "Op 19 maart 2018 presenteren wij aan iedereen de agenda Achterhoek2030, maar dat doen wij niet alleen, dat doen we samen met jullie. De Achterhoekste Toekomst Toer gaat nog een aantal keren plaatsvinden, in een soortgelijke vorm. Op basis van wat wij daar ophalen en te horen krijgen, stellen wij de nieuwe agenda vast, die wordt dan volgend jaar tijdens het Innovatie Festival gepresenteerd."

Aanmelden voor de vervolgreizen van de Toekomst Toer is mogelijk via de website.


www.toekomsttoer.nl

Dinxpers Huuksken

Foto: collectie Ben Maandag

DINXPERLO - Regelmatig wordt in de rubriek Dinxpers Huuksken een (historische) foto of prentbriefkaart uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Wie meer informatie heeft, of wie historisch fotomateriaal ter beschikking wil stellen, kan bij Ben terecht. Zijn adres is Burg. Schepersstraat 1, Dinxperlo, tel. 0315-653449, e-mail benaliemaandag@kpnmail.nl. Dit keer een foto van bruidspaar Boesveld-Nederlof voor de Gereformeerde Kerk in Bontebrug. Het bruidspaar staat in het midden met rechts achter Tinus en Riek Nederlof-Westerveld. Ook hun kinderen, die in Dinxperlo en de Heurne wonen staan op deze foto. Wie weet er meer over?

Boekenmarkt Dr Jenny

Foto: Archief Dinxpers Nieuws - Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - De Vrienden van Dr.Jenny organiseren ook deze herfst weer een boekenmarkt. Er zijn veel 'nieuwe' boeken binnengekomen voor de verkoop. Natuurlijk zal de opbrengst van deze verkoop weer besteed worden aan zaken die het leven van de bewoners van het woonzorgcentrum veraangenamen. Iedereen is welkom op zaterdag 14 oktober van 9.30 tot 13.00 uur in de hal en de oranjerie van Dr.Jenny, Veensgracht 1 in Dinxperlo.

Con Spirito in Suderwick

Con Spirito. Foto: PR

SUDERWICK - Al meer dan 60 jaar bestaat het christelijke mannenkoor Con Spirito in Dinxperlo. Na een begin met zeventien enthousiaste zangers ontwikkelde zich een groot, hoogwaardig koor, dat al diverse cd's heeft geproduceerd.

De Protestantse kerkgemeenschap in Suderwick is verheugd dat Con Spiritoonder leiding van Ben Simmes en vergezeld door de pianiste Anita Simmes-Dieker op zondag 15 oktober opnieuw in een dienst in haar kerk aan de Joh.-Meis-Straße in Suderwick te gast zal zijn. De dienst begint om 10.30 uur. De toegang is gratis. Zoals gebruikelijk in Protestantse kerken, is er wel een collecte.

Rabobank opent trefpunt in Kulturhus

Lenie Thomas en Tamara Elburg. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Het kantoor van de Rabobank in Dinxperlo is gesloten. In plaats daarvan is er nu een Trefpunt in het Kulturhus Dinxperlo. Daar zijn elke dinsdag en donderdag Lenie Thomas en/of Tamara Elburg, adviseurs particulieren, aanwezig van 09.00 tot 12.00 uur. Zij geven zoveel mogelijk antwoord op vragen van mensen over Rabobankzaken. Natuurlijk kan men ook terecht in de kantoren van Rabobank in Ulft en Doetinchem. De geldautomaat aan de Aaltenseweg 1a blijft in gebruik. In het Kulturhus is geen geldautomaat aanwezig.

Mooie tafel voor medewerkers bieb

Van links naar rechts Bas Mentink, Dirkje Kolenbrander, Femke de Vries, Jolien Boomkamp, Remco Suselbeek, Caterine Gal, Marlou Peters. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - In de Bibliotheek Dinxperlo werken mensen met een verstandelijke beperking in de dienstverlening mee. Dit project is in 2016 gestart. Bij Workmate Company worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, diverse mooie kwalitatieve producten gemaakt. Zo is er een prachtige samenwerking tot stand gekomen tussen de Bibliotheek en de Workmate Company. De mensen van de Workmate Company hebben op bestelling van de Bibliotheek een picknicktafel gemaakt voor de mensen die in Dinxperlo in de dagbesteding werken. Vorige week werd deze tafel gebracht, door mensen van Workmate Company, en in ontvangst genomen door de mensen die in de Bibliotheek Dinxperlo werken. Zij zijn erg blij met de mooie tafel.

Scholen wisselen reken-kennis uit

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Afgelopen maandag kwamen de rekentoppers van groep 8 van IKC De Bosmark voor de eerste les naar Schaersvoorde. Ze zullen voortaan wekelijks worden uitgedaagd in de vorm van wiskundeprojecten.

Tegelijk biedt een leerkracht van de Bosmark leerlingen uit klas 1 van Schaersvoorde die dat nodig hebben, extra ondersteuning bij het vak rekenen.

De expertise van zowel leerkrachten van De Bosmark als Schaersvoorde wordt op deze manier volledig ingezet, om de leerlingen optimaal te kunnen begeleiden.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Dit project is onderdeel van het de samenwerking tussen IKC De Bosmark en Schaersvoorde, met als doel de overgang van leerlingen van basis- naar voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Echtpaar Te Kiefte naar Oeganda

DINXPERLO - Samen met de Joanne Foundation willen Christien en Derk-Jan te Kiefte, een oogzorgproject in Oeganda op zetten.

In het verleden heeft Joanne Noordink, met de bevolking van Ndegeya, de handen ineen geslagen om de kansarme kinderen en hun gezinnen een toekomst te geven. Omdat te Kiefte Optiek dit jaar haar 55-jarige bestaan viert, willen Christien en Derk-Jan te Kiefte in Ndegeya de Joanne Foundation helpen om een medische post op te zetten waarbij ook oogzorg gegeven wordt. Zij gaan zich oriënteren waar behoefte aan is, en kijken of scholing een optie is. Komende periode gaat te Kiefte Optiek daar oogmetingen doen en brillen leveren. Derk-Jan te Kiefte geeft aan: "We kunnen veel gebruikte brillen meenemen die door onze klanten zijn ingeleverd. Verder mogen we rekenen op de enorme steun van leveranciers die geheel belangeloos optiek-benodigdheden beschikbaar stellen. Dit gaat van brillen, zonnebrillen en pasdoosjes tot en met gereedschappen en onderdelen aan toe. Ook onze klanten hebben vaak donaties of een bijdrage in de collectebus gedaan, heel fijn."

Christien zegt: "We zijn van 10 tot en met 24 oktober in Oeganda om het project op te starten, en we hopen op een succesvolle toekomst. De winkel is gewoon geopend, mede door de inzet van onze medewerkers Truus, John en Demi."

De aangepaste openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 12.15 en van 13.15-17.30 uur, op de zaterdag 9.30 tot 16.00 uur. Vrijdagen 14 en 21 oktober zullen er geen koopavonden zijn. Mensen die de activiteiten van Te Kiefte Optiek in Oeganda willen volgen kunnen de websites en Facebook raadplegen.

Pianoconcert wonderkind Shuan Hern Lee

BREDEVOORT - Op zaterdagavond 21 oktober verwelkomt de Koppelkerk de jonge, Australische pianist Shuan Hern Lee. Hij heeft meerdere pianocongressen gewonnen en vele prijzen op zijn naam staan. Op deze avond brengt dit jonge talent stukken van Bach, Beethoven en Schumann ten gehore.

Op de leeftijd van twee jaar begon Shuan met pianospelen. Al snel werd duidelijk hoe getalenteerd hij was. Op de Chopin International Piano Competition in Hartford Connecticut won hij de eerste prijs. Er volgden nog vele andere internationale competities. Ook in Nederland viel hij in de prijzen. In 2016 won hij de eerste prijs én de publieksprijs in de Internationale Piano Competitie voor jonge muzikanten in Enschede.

Voor het grote publiek werd Shuan Hern Lee vooral bekend toen hij meedeed aan het tv-programma 'Australia's Got Talent' in 2010. Inmiddels is hij 14 jaar oud en reist hij de hele wereld over om op te treden. Naast piano speelt Shuan Hern Lee ook viool en cello. Het concert is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op zaterdag 21 oktober vanaf 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De entree kost tien euro. Reserveren is gewenst en kan via koppelkerk.nl en 0543-216 005.

tekiefte.waarbenjij.nu
www.tekieftedinxperlo.nl

www.joannefoundation.nl

Sportprogramma

Foto: Frank Vinkenvleugel

Ajax B
Vrijdag 13 oktober        
19:30 Varsseveld VR1-Ajax B VR1
Zaterdag 14 oktober        
15:00 Ajax B JO19-1-RKZVC JO19-1
13:00 AD '69 JO17-1-Ajax B JO17-1
13:00 Halle JO15-1-Ajax B JO15-1
10:15 ST: Ajax B/Dinxperlo JO13-1-Silvolde JO13-3
09:00 Gendringen JO11-2-Ajax B JO11-1
11:15 Ajax B JO11-2-AZSV JO11-8
08:30 DZSV JO8-2-Ajax B JO8-2
Zondag 15 oktober        
14:00 Peeske 't 1-Ajax B 1
10:00 Terborg 2-Ajax B 2
11:30 Longa '30 9-Ajax B 3

Sv Dinxperlo
Zaterdag 14 oktober
08.30 FC Eibergen MO13-1-Dinxperlo MO13-1        
09.00 Dinxperlo JO11-1-DZC '68 JO11-4        
09.00 Dinxperlo JO9-2G-Erix JO9-1
09.30 Meddo SC JO13-1G-Dinxperlo JO13-1        
09.30 SVGG JO11-1G-Dinxperlo JO11-2        
10.15 Ajax B/Dinxperlo JO13-1-Silvolde JO13-3
10.30 Gendringen JO8-1-Dinxperlo JO8-1
11.30 Dinxperlo JO15-2 Gendringen/Etten JO15-2
13.00 Dinxperlo JO17-1-Erix JO17-1
13.00 AD '69 JO15-1-Dinxperlo JO15-1
13.00 DVC '26 MO15-3-Dinxperlo MO15-1
14.30 Dinxperlo JO19-1-SP Lochem JO19-1
14.30 Grol JO19-4-Dinxperlo JO19-2-
Zondag 15 oktober
09.30 FC Winterswijk -Dinxperlo 2        
10.00 Dinxperlo-Lochuizen 4
11.00 Dinxperlo -Zelhem 2
12.00 Dinxperlo VR2-Pax VR2        
14.30 Dinxperlo 1-Marienveld 1

DZSV        
Woensdag 11 oktober
19.15 SVGG JO17-1-DZSV JO17-2
Vrijdag 13 oktober (bij AD'69)
19.30 DZSV 35+1-AD '69 35+2
20.30 DZSV 35+1-FC Trias 35+2
21.30 AZSV 35+1-DZSV 35+1
19.30 FC Trias 35+2-DZSV 35+2
20.00 DZSV 35+2-DZSV 35+1
20.30 AZSV 35+1-DZSV 35+2
21.00 DZSV 35+2-AD '69 35+2
Vrijdag 13 oktober (bij FC Winterswijk)
19.30 DZSV VR3-Longa '30 VR1
20.30 MEC/Bredevoort VR1-DZSV VR3
21.00 DZSV VR3-Halle VR1
21.30 FC Winterswijk VR1-DZSV VR3
Zaterdag 14 oktober
Thuis
08.30 DZSV JO13-2-Varsseveld JO13-3G
08.30 DZSV JO11-1-Longa '30 JO11-3
08.30 DZSV JO9-1-VIOD JO9-2
08.30 DZSV JO9-2G-HMC '17 JO9-2
08.30 DZSV JO8-2G-Ajax B JO8-2
08.30 DZSV JO8-3G-Silvolde JO8-3
10.15 DZSV JO15-1-FC Winterswijk JO15-3
10.15 DZSV JO15-2-Hoeve Vooruit JO15-1D
10.15 DZSV JO11-3-Longa '30 JO11-8
10.15 DZSV MO11-1-Grol MO11-1
12.00 DZSV 5-Ulftse Boys 2
12.00 DZSV JO17-1-VIOS B. JO17-1
12.00 DZSV MO15-1-Lochem SP MO15-1
14.30 DZSV 1-IJVV 1
14.30 DZSV 2-FC Zutphen 2
14.30 DZSV 4-SVDW '75 2

Uit
08.30 Etten JO11-3M-DZSV JO11-4
08.30 Etten JO7-1G-DZSV JO7-1G
09.00 SVGG JO7-1G-DZSV JO7-2G
10.00 Grol JO11-4-DZSV JO11-2
10.00 FC Trias JO9-8M-DZSV JO9-3G
11.00 Varsseveld JO15-4-DZSV JO15-3
11.20 SVGG JO11-2G-DZSV JO11-5
11.30 Grol JO13-1-DZSV JO13-1
12.00 VVG'25/Etten MO15-2-DZSV MO15-2
12.30 Zelos 2-DZSV 3
14.30 HMC '17 JO19-1-DZSV JO19-1
15.00 Hellendoorn VR1-DZSV VR1

Kijk, zie, doe en voel wat hout met je doet

Demonstratie houtbewerking tijdens de 'Open Dag Hout' in Zutphen. Foto: Jaap Bosma

ZUTPHEN - De 'Open Dag Hout' is een kijk- en doedag voor liefhebbers van ambachtelijke houtbewerking. In de Hanzehal in Zutphen zijn op 15 oktober meesterlijke meubelmakers, houtdraaiers, instrumentenmakers, houtinleggers en houtsnijders aanwezig. Met natuurlijk de door hen gemaakte producten en demonstraties van hun arbeid.

Zelf eens voelen wat houtbewerking met een mens doet, dat kan ook. Onder begeleiding kan iedereen eens een guts vasthouden, een tol draaien of een puzzel zagen. Liefhebbers die zoeken naar een stuk gereedschap of exclusieve stukken hout: ook die komen ruim aan hun trekken. Op de site staan de deelnemers en impressies van de Open Dag Hout van het vorige jaar. De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober in de Hanzehal in Zutphen. Open Dag Hout is een onderdeel van Woodworking.nl, het forum voor iedere houtliefhebber.


www.opendaghout.nl

Vrijwilligersmarkt in De Hofnar

AALTEN - De vrijwilligersmarkt, oorspronkelijk gepland op de parkeerplaats bij de Ahof, moest vanwege de herfstige weersomstandigheden verplaatst worden.

Gelukkig konden de 33 standhouders terecht in De Hofnar. Daar kwamen zo'n tweehonderd bezoekers langs, om zich te laten informeren over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Hoeveel 'matches' er gemaakt konden worden tussen vraag en aanbod, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Vrijwilligersmarkt in De Hofnar

Foto: Frank Vinkenvleugel

AALTEN - De vrijwilligersmarkt, oorspronkelijk gepland op de parkeerplaats bij de Ahof, moest vanwege de herfstige weersomstandigheden verplaatst worden. Gelukkig konden de 33 standhouders terecht in De Hofnar. Daar kwamen zo'n 200 bezoekers langs, om zich te laten informeren over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Hoeveel 'matches' er gemaakt konden worden tussen vraag en aanbod, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.


Sander Lensing scoort vier keer voor SVD in Barchem

DINXPERLO - Na 90 minuten stond er 0-4 op het bord na de wedstrijd tussen SVBV en SV Dinxperlo. Een normale uitslag gezien het enorme kwaliteitsverschil tussen beide ploegen. Toch zal men in Barchem denken 'we hadden ergens in de eerste 70 minuten de gelijkmaker moeten maken' terwijl de Dinxperloërs het gevoel hadden de 0-4 eindstand had de ruststand moeten zijn. En beiden hadden ook geen ongelijk.

Dinxperlo kreeg na een steekpass van Ramon Radstaak een open kans maar Michiel Aalbers stuitte op de keeper. Na een minuutje of twintig was het dan toch raak. Een goede pass van Davey Lichtenberg bracht Sander Lensing in scoringspositie. Vanaf links naar binnen trekkend omspeelde hij simpel nog de libero om vervolgens de keeper te passeren met een schot in de verre hoek. Dinxperlo bleef de ploeg in balbezit maar kwam goed weg na een eigen corner. SVBV verdedigde uit waarna de gastheren sneller omschakelden dan Dinxperlo. Massop kon met de voeten redding brengen omdat de spits de bal niet goed controleerde toen deze alleen voor de keeper verscheen. Dinxperlo verzuimde in de slotfase van de eerste helft de score verder uit te bouwen. Spoor legde voor op de in buitenspelpositie staande Lichtenberg in plaats van zelf te schieten en even later treuzelde Spoor te lang waardoor hij vanuit een moeilijke positie het zijnet raakte.

In de tweede helft verzuimde Lensing de wedstrijd toen al in het slot te gooien toen hij vanaf links alleen voor de keeper verscheen. Lensing speelde de bal iets te ver vooruit. Verder was Ramon Radstaak twee keer dichtbij via schoten uit de tweede lijn. Een afgeslagen corner bracht vervolgens SVBV alleen voor keeper Massop. Robin Radstaak controleerde niet goed en plots lag het open. Keeper Massop stond te ver voor zijn doel maar de Barchemse spits kwam niet verder dan een slecht uitgevoerde lob rechtstreeks in Massops handen. Maar SVBV ging er plots in geloven. Het team kwam echter niet veel verder dan wat schoten van buiten de 16. Toch moest de ingevallen Sjoerd Harbers redding brengen op het moment dat de doorgeschoven libero wilde uithalen. SVBV wilde een penalty maar die werd terecht niet gegeven. Op het moment dat SVBV dacht aan een gelijkspel sloeg Dinxperlo eindelijk toe. Binnen een minuut of zeven scoorde Lensing drie keer. Eerst na een steekpass van Ramon Radstaak, vervolgens na een hakballetje van Spoor en vervolgens in een één op één met de keeper via een stiftje. Zo eindigde de wedstrijd toch nog in een ruime zege maar was het spel af en toe te verkrampt. Het was lastig vanwege het 'lange-halen-snel-thuis'-voetbal van de gastheren. Maar uiteindelijk werd het verschil in kwaliteit toch in de score uitgedrukt. Door deze mooie zege staat Dinxperlo op plek vier.

Kijk, zie, doe en voel wat hout met je doet

ZUTPHEN - De 'Open Dag Hout' is een kijk- en doedag voor liefhebbers van ambachtelijke houtbewerking. In de Hanzehal in Zutphen zijn op 15 oktober meesterlijke meubelmakers, houtdraaiers, instrumentenmakers, houtinleggers en houtsnijders aanwezig. Met natuurlijk de door hen gemaakte producten en demonstraties van hun arbeid. Zelf eens voelen wat houtbewerking met een mens doet, dat kan ook. Onder begeleiding kan iedereen eens een guts vasthouden, een tol draaien of een puzzel zagen. Liefhebbers die zoeken naar een stuk gereedschap of exclusieve stukken hout: ook die komen ruim aan hun trekken. Op de site staan de deelnemers en impressies van de Open Dag Hout van het vorige jaar. De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober in de Hanzehal in Zutphen. Open Dag Hout is een onderdeel van Woodworking.nl, het forum voor iedere houtliefhebber.

23 / 32

Trommelende wethouder opent tentoonstelling

Tekeningen, etsen en schilderijen Günter Grass in Koppelkerk

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT - Op donderdag 5 oktober werd de tentoonstelling Beeldtaal van Günter Grass in de Koppelkerk in Bredevoort geopend. Grass is bij veel mensen alleen bekend als schrijver. Zijn bekendste werk is Die Blechtrommel, dat ook verfilmd is. Wethouder van cultuur Henk Rijks, die als opgroeiende jongen het boek las en later de film zag herinnerde zich "met tranen in de ogen dat kereltje dat op de trommel slaat". Daarna werd hij zelf even een kereltje dat roffelde op de roodwitte blikken trommel, waarmee de bijzondere tentoonstelling geopend was.

Leerling van Otto Pankok
De Koppelkerk, die sinds 2015 een vrijplaats is voor kunst en cultuur, is in het korte bestaan opgevallen met tentoonstellingen, lezingen, literaire cafés, poëzieavonden en nog veel meer. Het culturele aanbod in de gemeente Aalten is daardoor zeker vergroot. De tentoonstelling met het beeldende werk van Günter Grass mag gerust een van de hoogtepunten worden genoemd. Sylvia Heijnen, directeur van de stichting Koppelkerk, was dan ook zichtbaar trots. "Het is een voorrecht deze expositie te tonen." Aanleiding was de Otto Pankok-tentoonstelling van 2016, waarbij voor het eerst werd samengewerkt met het Otto Pankokmuseum in Haus Esselt in Hünxe. Dat beviel zo goed, dat er een vervolg moest komen. "We dachten aan Pankok en zijn beroemde leerlingen. We moesten er één kiezen. Dat werd Günter Grass."

In beeld en taal
Voor de tentoonstelling werd ook samengewerkt met het Günter Grass Haus in Lübeck, waar een deel van het beeldend werk vandaan komt. "We waren 'overwelmd' door de veelheid aan kunst", zei Heijnen. Daarom kwam snel de vraag wat er gepresenteerd moest worden. Als centrale thema's werden gekozen voor de politieke kant van Grass en de verweving van literatuur en beeldende kunst. Wie boeken van Grass heeft gelezen en de tentoonstelling bezoekt zal allerlei tekeningen zien, die een relatie hebben met zijn literaire werk. De omslagillustraties van zijn boeken verzorgde Grass vanaf zijn debuut Die Blechtrommel al altijd zelf. De naam van de tentoonstelling 'Beeldtaal' lag voor de hand, want Grass drukte zich uit in beeld en taal.

Nevenprogramma
De tentoonstelling kon gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage van de Euregio. Een nevenprogramma kon tot stand komen dankzij een bijdrage van de gemeente Aalten. Onderdeel van dat programma zijn twee lezingen over de schrijver en beeldende kunstenaar Grass. Daarnaast is er een educatief programma ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken in de Koppelkerk kennis met het werk van Grass. Ze mogen proberen te achterhalen wat de 'boodschap' was van het werk van de Duitse schrijver en hoe hij die 'verpakte' in zijn tekeningen. De leerlingen mogen daarna ook zelf proberen verhaal en beeld te combineren.

Hand in hand
Jan Gielkens die dertien boeken van Günter Grass vertaalde, kende de schrijver sinds 1982. Vertalen gebeurde niet alleen thuis achter de werktafel, maar bij elk nieuw boek werd uitgebreid gesproken met de schrijver. "Er waren besprekingen met de vertalers, die wel vijf tot twaalf dagen duurden. Grass besefte de waarde van het werk van de vertaler", zei hij. Het schrijven en het beeldend werk gingen altijd hand in hand. Gielkens vertelde dat Grass het strak organiseerde. Elk jaar had hij vaste perioden dat hij aan zijn romans schreef. Daarna was er aandacht voor poëzie en beeldende kunst. Grass was een geëngageerd schrijver, die graag zijn mening gaf over actuele politiek en daarvoor tijd vrij maakte. Gielkens noemde de 'Arbeitsbücher', de werkboeken die de schrijver en tekenaar voortdurend maakte. Daarin werden teksten en tekeningen gecombineerd. De vertaler vindt het jammer dat de beeldende kant van Grass minder bekend en geliefd is. Voor de schrijver was het zeer belangrijk. "Jammer dat Grass er zelf niet meer is om ons hier rond te leiden. Hij had het met plezier gedaan."

'Laten we onze eigen uien afpellen'
Wethouder Rijks vond het bijzonder om tussen de tekeningen van de schrijver te mogen staan. Hij noemde Grass een kunstenaar die 'ons menselijke waarden wil meegeven'. Maar die zelf ook niet perfect is. In zijn boek 'De rokken van de ui' uit 2006 vertelde Grass over een verkeerde keuze die hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had gemaakt. Hij was lid van de Waffen SS geworden. Uit schaamte zweeg hij erover, maar in 2006 vond hij eindelijk de woorden om er openhartig over te vertellen. Dat leidde tot veel kritiek van boze mensen, want Grass had vaak anderen, vooral politici, terecht gewezen die in zijn ogen verkeerd handelden. Hij reageerde in Dummer August met gedichten als Mein Makel (mijn smet). Rijks citeerde er uit. Grass noemde de critici 'Leute mit makellos weisendem Finger'. Maar wie kan met smetloze vingers vermanend naar anderen wijzen zonder iets om zichzelf over te schamen? "Laten we allemaal eerst onze eigen uien afpellen", zei Rijks. "Wie is er daarna nog 'makellos'..."

De tentoonstelling is tot en met 24 december te bezoeken op vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt vijf euro, inclusief een kopje koffie of thee. Er is een nevenprogramma met lezingen. Vertaler Jan Gielkens houdt op 10 november een lezing over de schrijver Grass. Op 25 november geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over Grass als beeldend kunstenaar. De verfilming van Die Blechtrommel wordt op 15 december vertoond in het Filmhuis Bredevoort.

Tactus biedt verslavingszorg in de Achterhoek

Taboe doorbreken is de missie

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - Tactus is sinds vijf jaar de specialist in verslavingsbehandeling in Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre. Afgelopen januari namen zij de cliënten over van Iriszorg. Het volume steeg daarmee in een mum van tijd naar boven de honderd cliënten. Het zeskoppige team van Tactus Achterhoek kan de druk prima aan en ziet nog vele kansen liggen die opgepakt kunnen worden.

Voor cliënten uit de hele regio houden Hans en Peter kantoor in Winterswijk. "Maar we zoeken naar een nieuwe, grotere locatie met meer spreekkamers. Omdat de meeste cliënten hiervandaan komen, zal dat waarschijnlijk wel in Winterswijk zijn." Hans Brons is maatschappelijk werker van het team. Net als Peter Kraaijenbrink, verpleegkundig specialist, werkt hij fulltime voor Tactus in de Achterhoek. Het team bestaat verder uit een GZ-psycholoog, psychiater, verpleegkundige en een secretaresse.

Cijfers en feiten
Van de cliënten kampt meer dan de helft met een alcoholverslaving. Driekwart is man. "We zien forse problematiek. Veel problemen lijken zich eerst jaren achter de voordeur te hebben afgespeeld, voordat de stap naar de hulpverlening wordt gezet."
De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar oud, maar wat ook opvalt is dat een kwart in zijn twintiger jaren is. In de Achterhoek daalt het alcoholgebruik onder jongeren minder hard dan in de rest van Nederland, zo blijkt uit onderzoek.
Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland geeft op basis van bevolkingsonderzoek aan dat een kwart van de ouders geen afspraken over alcoholgebruik maakt met hun kind. Dit, ondanks de landelijke 'Onder de 18-NIX'-campagne. "We zien hier verslaving in alle soorten en maten. Er is geen drug die niet in de Achterhoek wordt gebruikt."

Typisch Achterhoeks
De GGD stelt tevens in haar rapport van mei 2017 dat twaalf procent van de Achterhoekers aangeeft zware drinker te zijn. Is dat een Achterhoeks fenomeen? Hans Brons: "Kenmerkend voor deze regio is dat men niet snel naar de huisarts gaat. Op verslaving rust een taboe. En een biertje hoort er in de volksaard van de Achterhoek eerder bij. Dat wordt minder snel als een probleem gezien. Vaak spelen er al problemen op financieel vlak of in het hebben van een dagbesteding. Het sociale functioneren is dan al verminderd. De aanpak moet daardoor integraal zijn."
Het leidt ertoe dat er snel wordt doorverwezen naar andere instanties, om erger te voorkomen. "De korte lijntjes tussen instellingen werken erg goed, dat is het positieve van het dorpse karakter van de Achterhoek. We hebben goede contacten met zorginstellingen waar cliënten snel terecht kunnen."

Via huisarts of ziekenhuis
De doorverwijzing naar Tactus Verslavingszorg gaat via de huisarts. Daarna volgt een intake en wordt er meteen met een behandeling gestart. Verschillende modules kunnen van toepassing zijn, soms ook na elkaar. "Kort of lang, ambulante of klinische detox of een langdurige klinische behandeling. De meeste behandelgesprekken zijn op ons kantoor, soms gaan we op huisbezoek."
Iedere huisartsenpraktijk in de Achterhoeks heeft folders liggen en kan doorverwijzen. Dat gebeurt in sommige gemeenten meer dan in andere. "We investeren in onze doorverwijzers om kenbaar te maken wie Tactus is."

Samenwerking
Sinds januari dit jaar werkt Tactus nauw samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Peter Kraaijenbrink legt uit: "Cliënten die wij spreken, zijn vaak vergevorderd in hun verslaving. We willen er vroeger bij zijn." Het ziekenhuis ziet al snel of er sprake is van alcoholvergiftiging of een leveraandoening als gevolg van overmatig gebruik. Voor Tactus is het van belang dat er meteen kan worden doorgepakt. "Dan komt het voor dat ons eerste gesprek aan het ziekenhuisbed is." Kraaijenbrink legt zijn missie helder uit: "Het taboe willen we eraf halen en de vroegsignalering bij collega's in de gezondheidszorg bevorderen."

In datzelfde licht geeft Tactus trainingen aan professionals binnen de (licht-) verstandelijk gehandicaptenzorg van de Achterhoek. "We legden contact met deze instellingen en er bleek behoefte te zijn aan meer kennis op dit vlak. Daar werken wij graag aan mee."

Pionieren
Vanuit het niets begon Tactus haar werk te doen. Eerst in Winterswijk om cliënten die uit klinieken kwamen een vervolgbehandeling te bieden. En onderweg is het team en het cliëntenbestand alleen maar gegroeid. "Het is prachtig werk in een mooie werkomgeving. We pionieren hier nog echt, van het koffiezetapparaat schoonmaken op kantoor tot overleggen met gemeenten over de financiering. En gelukkig krijgen we er de ruimte voor om te investeren in mensen en netwerk."

Miranda en Harrie toosten op de toekomst na De Sander

Miranda en Harrie Kleinhesseling toosten op de toekomst, zonder De Sander. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Na bijna 19 jaar nemen Miranda en Harrie Kleinhesseling afscheid van hun sfeervolle restaurant De Sander in Dinxperlo. Samen hebben ze er een goedlopende zaak van gemaakt die ze met een goed gevoel overdragen aan de volgende eigenaar. Op 1 november zal de overdracht plaatsvinden, maar niet voordat ze op 29 oktober samen met alle belangstellenden "proosten op de toekomst" tijdens een inloop met een hapje en een drankje.

Door Waltraud Wensink

Miranda en Harrie waren niet altijd werkzaam in de horeca. Harrie was voorheen werkzaam bij Saba Dinxperlo in de buitendienst en Miranda was oorspronkelijk ziekenverzorgster.

Miranda: "We hadden er al wel eerder over gehad om samen een horecabedrijf te beginnen maar wisten niet of we het wel aandurfden. Gaan we het doen, of willen we het doen maar doen het uiteindelijk niet?, dat was de vraag. Op een gegeven moment hebben we voor onszelf gewoon de knoop doorgehakt en zijn toen na een verbouwing op 22 augustus 1999 opengegaan."

De naam De Sander komt van de boerderij van Harrie's ouderlijk huis op den Dam in Breedenbroek. "Mensen kenden mij ook als Harrie van de Sander, dan wist iedereen over wie ze het hadden", zegt Harrie. Met het afscheid van Miranda en Harrie zal ook de naam De Sander verdwijnen.

Veel veranderd
Harrie: "Er is door de jaren heen ook veel veranderd. We begonnen destijds met een café en hebben er uiteindelijk een restaurant van gemaakt dat werd uitgebreid met extra ruimtes voor feestjes en evenementen."

Harrie en Miranda hebben samen met hun kinderen en het personeel De Sander gemaakt tot wat het nu is. Een goed lopende zaak, een sfeervol restaurant, waar veel mensen graag naar toe gaan. Miranda stond hoofdzakelijk in de keuken. Omdat koken altijd al een grote hobby van Miranda was, werden er heerlijke schotels door haar bereid voor de gasten van het restaurant.

"Ik ben niet van de potjes en blikjes, ik haalde het liever vers en sneed de groente ook liever zelf. Dat proef je dan ook, ook al ben je er wat drukker mee", aldus Miranda. "Onze jongens Hylke, Tjebbe en niet te vergeten grote vriend Gerard Smits hebben er door de jaren heen prachtige muziekevenementen georganiseerd die altijd enorm goed bezocht werden. Hier genoten Harrie en ik zelf ook altijd enorm van. Ze konden hierbij rekenen op een aantal gedreven en enthousiaste mensen bij de hele opzet en het opbouwen van het hele gebeuren. We hebben het echt allemaal samen gedaan en hard gewerkt met z'n allen. Ook de mensen achter de schermen die niet altijd zichtbaar waren, zijn enorm waardevol voor ons geweest", zegt Miranda.

Weloverwogen besluit
Met veel plezier hebben Miranda en Harrie bijna negentien jaar De Sander 'gedreven'. Harrie: "We hadden De Sander voorheen al wel eens in de 'stille verkoop' maar nu gaat het echt gebeuren. Toen we in januari het besluit samen hebben genomen om te verkopen dachten we dat het nog wel een jaar of drie kon gaan duren eer we zo ver waren en dachten ons daar langzaam op te kunnen voorbereiden. Maar het ging allemaal sneller dan we hadden verwacht. Het was een weloverwogen keuze die we samen hebben gemaakt.

"Nu zijn we nog gezond en kunnen nog van alles ondernemen. Ik wil graag meer tijd aan de kinderen, kleinkinderen en vrienden besteden. Als je ziet wat er allemaal om je heen gebeurt en hoe het allemaal kan lopen, denk ik dat we de juiste beslissing nemen om er nu mee te stoppen", meent Miranda. "Ook is het erg fijn dat we nu nog zelf die keuze kunnen maken en dat het geen 'moeten' is."
Beiden verheugen ze zich op de vrije tijd die er aan zit te komen en alles wat ze nog willen gaan doen. "Maar eerst gaan we in ieder geval een tijdje helemaal niks doen. Dat zal wel niet lang duren want niks doen is niks voor ons. We zijn graag bezig met onze eigen dingen." Zo rijdt Harrie graag motor, ze lezen en wandelen graag en doen aan hardlopen.

"Toch gaat het ons niet in de koude kleren zitten en ben ik er best emotioneel onder. Het komt nu toch echt wel dichtbij allemaal. Bij het tekenen van het contract kon ik het amper drooghouden. Maar zoals we al zeiden, het is een weloverwogen keuze die we hebben gemaakt en dat kan lang niet iedereen zeggen", aldus Miranda.

Harrie en Miranda hebben ook wel plannen om af en toe iets te doen in de horeca zoals het waarnemen tijdens vakantie of afwezigheid, maar dus niet meer voor zichzelf en voor vast.

´Nu overdracht dichterbij komt, komen emoties ook dichterbij´

Proosten
Op 1 november is de officiële overdracht. Maar eerst wordt er nog de mogelijkheid geboden om afscheid te nemen tijdens een inloop op 29 oktober van 12:00 tot 16:00 uur met een hapje en drankje. Hierbij is iedereen die Harrie en Miranda Kleinhesseling en hun team een warm hart toedraagt van harte welkom. Ze gaan proosten op hun afscheid van De Sander en proosten op hun toekomst samen.

Mensen die nog munten of waardebonnen hebben liggen, kunnen deze nog tot en met 28 oktober gebruiken om bijvoorbeeld een drankje te nemen of te komen eten. Daarna verliezen de munten en waardebonnen hun geldigheid.

De Achterhoek is van Sluiter

Arend Jan Heideman, zittend op zijn historische waterput met het jaartal 1575. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - Volgend jaar september tijdens de Open Monumentendagen wordt uitgebreid gevierd dat de naam Achterhoek voor het eerst opdook. Het was de beroemde dichter Willem Sluiter (1627-1673) die in zijn dichtbundel Eensaem Huis- en Winter-Leven uit 1668 de term 'achter-hoek' gebruikte, bijna onopvallend, maar daarom niet van minder historische waarde, zo blijkt achteraf. Het is volgens Arend Jan Heideman niet uitgesloten dat hij met de naam naar de streek verwees, het gebied dat destijds tot de Heerlijkheid Borculo behoorde. Dat de viering van 350 jaar Achterhoek eraan komt, is te danken aan Eibergenaar en Sluiter-kenner Bennie te Vaarwerk.

Door Rob Weeber

Inmiddels is er een initiatiefgroep gevormd, waarin zitting hebben Herman Schepers, Arend Jan Heideman, Peter Sluiter, een Amsterdamse nazaat van de dichter, en Bennie te Vaarwerk. Het zijn stuk voor stuk Sluiter-kenners en bewonderaars. Museum De Scheper in Eibergen heeft met meer dan 130 verschillende drukken van zijn werk de grootste collectie ter wereld in bezit. Arend Jan Heideman uit Gelselaar schreef in 2007 zijn boekje 'Willem Sluiter anno nu De kleine leeuwerik'. De leeuwerik was de vogel die Sluiter altijd 'begeleidde' tijdens zijn buitentochten. Saillant detail is dat hij de eerste is die een kleurenportret van Willem Sluiter in handen kreeg. Het prijkt op de voorkaft van zijn boekje en is afkomstig van een origineel schilderij dat in particuliere handen is. Het schilderij wordt toegeschreven aan Pieter van Anraadt.

Een gesprek met Arend Jan Heideman, winnaar van de Erfgoedprijs Berkelland 2016, is luisteren naar een bevlogen man met veel kennis, een groot historisch besef en dito bewondering voor de dichter. "De naam Achterhoek is gekoppeld aan Willem Sluiter, maar feitelijk is niet te achterhalen hoe die naam in gebruik is gebleven. Er zijn wel losse momenten waarop de naam terugkeert. Het gedicht van Sluiter waarin de naam voorkwam, werd nog eens aangehaald in een landelijk bericht aan het einde van de 19de eeuw toen de lokaalspoorlijn Doetinchem-Hengelo werd aangelegd. Daarna komt in 1927 het werk van meester H.W. Heuvel uit, getiteld 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven'. De termen Graafschap, afkomstig van het Graafschap Zutphen, en Oost-Gelre, het gebied achter de IJssel, duiken op, maar verdwijnen ook weer en uiteindelijk overheerst het woord Achterhoek. Mogelijk dat de popgroep Normaal en De Zwarte Cross hieraan bijgedragen hebben."

De festiviteiten rond de viering van 350 jaar Achterhoek zullen divers en veelal cultureel van aard zijn. Vast staat al dat er een boekje over Sluiter verschijnt. Verder komt er een expositie van kunstwerken over Sluiter. Helaas wordt het originele schilderij van hem, dat de voorkaft van het boekje van Arend Jan Heideman siert, niet ter beschikking gesteld. Wel is er een replica. Eibergen wil een plaquette van hem plaatsen. "Niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij hier gewoond en gepredikt heeft. De vraag is nog wat Neede gaat doen. Immers, hier is hij geboren." Verder staat de initiatiefgroep open voor ideeën.

Wijnproeverij in Kulturhus Lintelo

LINTELO - Zaterdagavond 28 oktober organiseert Kulturhus Lintelo in samenwerking met wijnimporteur Hart Schriemer de jaarlijkse wijn- en spijsavond. Ontvangst is om 20.00 uur in het Grand Café met een mousserend wijntje. Gedurende de avond passeren acht verschillende wijnen de revue, telkens met een bijpassend gerechtje. Vooraf reserveren kan via horeca@kulturhuslintelo.nl, info@goedglaswijn.nl of in het Grand Café, tel. 0543-461261 (na 19.00 uur).

www.kulturhuslintelo.nl

Wijnproeverij in Kulturhus LinteloLINTELO - Zaterdagavond 28 oktober organiseert Kulturhus Lintelo in samenwerking met wijnimporteur Hart Schriemer de jaarlijkse wijn- en spijsavond. Ontvangst is om 20.00 uur in het Grand Café met een mousserend wijntje. Gedurende de avond passeren acht verschillende wijnen de revue, telkens met een bijpassend gerechtje. Vooraf reserveren kan via horeca@kulturhuslintelo.nl, info@goedglaswijn.nl of in het Grand Café, tel. 0543-461261 (na 19.00 uur).

Nadeel voor mensen met Duits pensioen

Jos Lansink (links) en Joop Beuting. Foto: Joost van de Nadort

ACHTERHOEK - In januari 2016 is het nieuwe bilaterale belastingverdrag - dat tussen Nederland en Duitsland is gesloten - van kracht geworden. De bedoeling van dit verdrag is te voorkomen dat belastingbetalers in twee landen belasting betalen over hetzelfde inkomen. Een vervelend bijeffect is dat Nederlanders die in Nederland wonen, maar in Duitsland hebben gewerkt en daar een pensioen van minder dan 15.000 euro per jaar hebben opgebouwd, nu te maken krijgen met de Nederlandse belastingtarieven. Dat kan een behoorlijk nadeel opleveren.

Door Joost van de Nadort

Joop Beuting uit Lievelde en Jos Lansink uit Lichtenvoorde maken zich sterk voor deze in hun ogen onrechtvaardige zaak. Beiden wonen in Nederland, zijn gepensioneerd, hebben jarenlang in Duitsland gewerkt en daar een deel van hun pensioen opgebouwd. Tot 2016 betaalden zij over dit pensioen in Duitsland belasting. Na een overgangsperiode van één jaar moet iedereen die in deze situatie zit, dit in Duitsland opgebouwde pensioen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst. Joop Beuting: "Dat kan per jaar behoorlijk schelen omdat je in Nederland meer belasting betaalt dan in Duitsland. Het verschil kan oplopen tot wel meer dan 1000 euro per jaar, maar hangt natuurlijk af van de hoogte van het in Duitsland opgebouwde pensioen." Lansink: "Wat mensen vaak vergeten is dat we, omdat we in Duitsland hebben gewerkt, een deel van de AOW mislopen. Dat is twee procent per in Duitsland gewerkt jaar." Voor Lansink betekent dat 34 procent minder AOW. "Het voordeel dat je had van de lagere belastingtarieven in Duitsland compenseert dan nog enigszins de lagere AOW-uitkering", aldus Lansink

Overgangsperiode
Voor belastingbetalers die in deze situatie zitten, geldt een overgangsperiode van een jaar. Dat betekent dat ze voor 2016 nog de keus kunnen maken of ze aangifte in Duitsland doen of in Nederland. Wat Beuting steekt, is dat hieraan geen ruchtbaarheid is gegeven. Hierdoor zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid en hebben aangifte gedaan in Nederland. Beuting: "Mensen die al aangifte in Nederland hebben gedaan, kunnen voor het einde van 2017 een nieuwe aangifte doen in Duitsland en daarmee geld besparen." Wat Beuting en Lansink ook raar vinden is de grens van 15.000 euro. Is het in Duitsland opgebouwde pensioen hoger dan 15.000 euro per jaar dan blijft alles bij het oude. Die grens lijkt hen nogal willekeurig getrokken. Het zijn nu de mensen met een klein pensioen die getroffen worden.

Hulp
De twee pensionada' s staan niet alleen. Zij hebben hulp van twee lotgenoten. De Socialistische Partij (SP) heeft recentelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Wiebes. Dat heeft overigens nog niet veel opgeleverd. Wiebes is niet van plan het verdrag aan te passen en ontkent volgens Beuting dat er sprake is van nadeel. De SP wil tijdens de begrotingsbehandeling dit onderwerp nogmaals aan de orde stellen. Beuting: "Het gaat niet alleen om dit overgangsjaar. Wij vinden dat het nadeel dat ontstaat door het van kracht worden van dit verdrag, ongedaan gemaakt moet worden. We hebben inmiddels een fiscalist bereid gevonden een aantal berekeningen te maken die aantonen dat aangifte doen In Nederland wel degelijk nadelig is." Hij laat als voorbeeld een berekening zien van een inwoner van de Achterhoek die in de nieuwe situatie jaarlijks meer dan 1000 euro nadeel ondervindt.

Aandacht
Om deze onrechtvaardigheid meer aandacht te geven, zoeken Beuting en Lansink de publiciteit. Omroep Max zal er binnenkort in een uitzending aandacht aan schenken. Beuting: "Ik heb zelf volgende week nog een afspraak met onder meer Martin van Rooijen van 50plus om over de nadelige gevolgen van dit verdrag van gedachten te wisselen." Beuting en Lansink hebben ook ouderenbonden gevraagd om aan dit onderwerp de nodige aandacht te geven. Tot hun verbazing gaven zowel de KBO-PCOB als de ANBO niet thuis. Verder is er op maandag 9 oktober in Venlo een informatiebijeenkomst georganiseerd door de Universiteit van Maastricht over het Belastingverdrag en de gevolgen voor grensarbeiders en pensioengerechtigden. Lansink en Beuting tonen zich strijdvaardig en geven hun strijd voorlopig nog niet op.

AFM Kinderhulpweek gaat op herhaling

Team AFM en Wesley Hüning, Nita Koster en Martin Hüning. Foto: Karin Stronks

AALTEN – De AFM Kinderhulpweek gaat op herhaling, dit jaar wordt de lokale actie voor kinderen in de regio die leven in armoedige omstandigheden voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar was het initiatief van AladnaFM onverwacht een enorm succes. De organisatie hield vooraf rekening met een opbrengst van 2500 euro, de AFM Kinderhulpweek bracht echter ruim 16 000 euro op.

Door Karin Stronks

Marco van Lochem van AFM, bedenker van de AFM Kinderhulpweek, zegt niet zonder trots: "We waren allemaal emotioneel vorig jaar, een superdrukke week achter de rug, een ideetje ging een eigen leven leiden en werd zo goed opgepakt door de inwoners van de gemeente Aalten. Dan de ontlading nadat de super opbrengst bekend werd… zoveel kinderen werden hiermee geholpen… Fantastisch! Daarom organiseren we de AFM Kinderhulpweek ook dit jaar!"

Van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 december is het zover, dan wordt voor de tweede keer bij partycentrum 't Noorden de AFM Kinderhulpweek gehouden. Het programma is in grote lijnen bekend. Patrick Vonk van AFM legt uit: "De eerste avond, dinsdags, staat er een discussieavond op het programma met prominente Aaltenaren en natuurlijk met zo veel mogelijk publiek. Woensdag houden we een Open Podium, op donderdag zijn Gilbert van Zolingen & Friends te gast bij 't Noorden. Vrijdagavond is het tijd voor de grote veiling, we hebben nu al leuke veilingitems ontvangen. Zaterdag is de finaledag, tegen die tijd zal de spanning behoorlijk opgelopen zijn, de Aaltense band Link staat op deze slotavond op de planken. Ja en dan wordt de opbrengst bekend gemaakt!"

AFM is dit jaar al bijtijds begonnen met de organisatie van de Kinderhulpweek. Ook dit keer is contact gezocht met de gemeente Aalten, de kerken in de gemeente en Figulus Welzijn om in kaart te brengen welke kinderen steun kunnen gebruiken. Al in juni is een bijeenkomst geweest waarin de plannen voor de tweede editie van de AFM Kinderhulpweek bekend werden gemaakt. Daar bleef het niet bij, AFM zocht contact met het verenigingsleven van de gemeente Aalten om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Inmiddels heeft de AFM Kinderhulpweek al vijftien 'supporters' die hun steun hebben toegezegd.

Marco van Lochem: "Eén van de supporters, AVA'70, heeft samen met sponsoren een actie op touw gezet, de GUV Marathon. Deze marathon voor ons goede doel, die in etappes kan worden volbracht, gaat zaterdag 23 december van start op de Markt in Aalten en eindigt bij 't Noorden. Nou ja we hopen dat dit goede voorbeeld goed doet volgen en dat ook andere supporters in actie komen. Het hoeft echt niet allemaal grootschalig te zijn, alles is welkom!"

Hulp aan de AFM Kinderhulpweek, zowel door bedrijven als particulieren, kan op verschillende manieren worden geboden. Patrick Vonk legt uit: "Doneren kan nu al, via een speciale AFM kinderhulp website wordt men naar een beveiligde pagina geleid, waar via Ideal een gift kan worden gedaan. Maar we richten ons ook op kinderboeken, kerstpakketten, boodschappen, lege flessenacties, dagjes uit, speelgoed in goede staat en bruikbare fietsen. We hopen natuurlijk ook dit jaar op een zeer succesvolle week. Met hulp van jullie, gemeente Aalten, zal dat vast en zeker opnieuw lukken!"

Nieuwe projecten landschapsontwikkeling mogelijk

De Wildbeheereenheid droeg bij aan biotoopverbetering door het plaatsen van broedkorven voor de wilde eend. Foto: PR

Projecten aanmelden voor Uitvoerings-programma 2018 bij Stichting SAAP

AALTEN - Het is weer mogelijk projecten aan te melden voor een bijdrage uit het nog op te stellen Uitvoeringsplan Landschaps Ontwikkelings Plan van de gemeente Aalten.

Vanaf 2014 heeft Stichting SAAP als taak om het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit te voeren. In het Landschaps Ontwikkelings Plan is een ontwikkelingsvisie vastgelegd en is een actieprogramma opgenomen om de doelen te kunnen realiseren. Stichting SAAP geeft hieraan invulling door jaarlijks een uitvoeringsprogramma op te stellen. Voor plannen en initiatieven, die bijdragen aan het in stand houden, herstellen en verbeteren van het agrarisch cultuurlandschap kan een bijdrage worden aangevraagd voor 2018 bij stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland. Aan de hand van de ingediende projecten stelt het dagelijks bestuur een uitvoeringsprogramma voor aan het algemeen bestuur. Nadat het algemeen bestuur goedkeuring heeft gegeven wordt het uitvoeringsprogramma aan de gemeente ter goedkeuring aangeboden. Na uitvoering van de verschillende projecten en de verslaggeving en verantwoording hiervan stelt Stichting SAAP het jaarverslag samen, dat onder andere aan het gemeentebestuur wordt aangeboden. De uitvoering van de projecten ligt niet bij Stichting SAAP, maar bij de partijen die het project hebben ingediend.

Deelnemers krijgen uitleg over gerealiseerde landschapselementen. Foto: PR
Mede dankzij een bijdrage via het uivoeringsprogramma werd de bijenstal met educatieruimte gerealiseerd bij De Ahof. Foto: PR
De gemeente Aalten heeft besloten Herman Simmelink en Frans Ter Bogt van het project Samen voor de Patrijs voor te dragen voor de Gouden Mispel 2017. Foto: PR

Diverse projecten
Vanuit de uitvoeringsprogramma's van de afgelopen jaren werden voor verschillende mooie projecten bijdrages verstrekt. Het patrijzenproject mocht al een aantal jaren een bijdrage ontvangen en heeft de gemeente Aalten goed op de kaart gezet, niet alleen in en buiten de provincie maar ook over de landsgrens. Afgelopen jaar werd het gebied in Aalten uitgebreid en na IJzerlo is dit jaar ook in Lintelo gestart met het patrijzen- en akkerrandenproject. Langs agrarische percelen, overhoekjes en wegbermen wordt een bloemrijk kruidenmengsel ingezaaid. Deze randen dragen bij aan een visueel aantrekkelijker landschap en versterken de ecologische kwaliteit vanwege de toename aan nectarplanten, wat onder andere goed is voor de bijen. Jaarlijks wordt een fietstocht uitgezet langs de bloeiende akkerranden. Verschil met het patrijzenproject is dat de akkerranden ook buiten het verspreidingsgebied van de patrijs worden aangelegd en op plekken die niet bijzonder geschikt zijn als (winter)habitat voor patrijzen zoals wegbermen. Naast de fietstochten worden verschillende excursies gehouden langs de percelen. LTO Noord Achterhoek afdeling Aalten biedt basisscholen in de gemeente Aalten een excursie aan naar een boerderij in de buurt. Het doel is om de leerlingen te laten zien dat de melk, vlees en eieren en dergelijke niet uit de supermarkt komen, maar vaak van een boerderij in het buitengebied van Aalten. Besef over de betekenis van de agrarische sector kan leiden tot meer begrip en draagvlak voor agrarische ondernemers en behoud van het cultuurlandschap. Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek heeft de afgelopen jaren twee nestpalen met kunstnesten kunnen plaatsen en herstellen om daarmee een aantrekkelijke nestplaats voor de ooievaar te realiseren. Met enige regelmaat hingen solitaire- en paartjes ooievaars rond in de zuidoost-Achterhoek, waaronder in Aalten. Na het herstellen van het nest in Barlo en het plaatsen van een nieuwe paal met nest aan de Ooievaarsdijk in Bredevoort is er dit jaar ook een ooievaarsnest geplaatst aan de Welskerveen in De Heurne. Mede door een bijdrage uit het Uitvoeringsprogramma kon de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Aalten een bijenstal met educatieruimte realiseren bij de kinderboerderij. De bijenstal werd samen met de ezelstal voor de kinderboerderij en het moestuinproject van Estinea gerealiseerd binnen het project 'Groen verbindt' en werd in juli geopend. Wildbeheereenheid Aalten zorgde voor de realisatie van een twintigtal broedkorven. Deze werden door de leden zelf gevlochten en geplaatst, waardoor er meer broedgelegenheid voor de wilde eend werd gecreëerd, hetgeen bijdraagt aan de biotoopverbetering voor het wild. Binnen het uitvoeringsplan 2017 zorgt de Wildbeheereenheid voor het plaatsen van een flink aantal wildspiegels, waardoor aanrijdingen met reewild sterk worden verminderd. Binnen 'Dorpen in het groen' werd afgelopen jaar in het gebied Haart, Het Klooster, Barlo Dale en Bredevoort een beplantingsproject uitgevoerd. Tijdens de plantdag op 25 februari werden bosplantsoen, laanbomen en hoogstamfruitbomen aangeplant.

Tot 1 november
Meer projecten zijn te vinden op de website. Onder documenten staan daar de verschillende uitvoeringsplannen en jaarverslagen gepubliceerd. Op deze site is tevens het formulier voor het indienen van een project te vinden. Tot 1 november
Het indienen van projecten voor uitvoeringsplan 2018 is mogelijk tot 1 november. Projecten kunnen worden ingediend bij het secretariaat van Stichting SAAP, Welinkweg 8A, 7122 PL Aalten of via info@stichtingsaap.nl. www.stichtingsaap.nl.

29 / 32

31 / 32

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Te koop gevraagd: Antieke boeken, bijbels, atlassen, landkaarten en gravures van voor 1850, tevens te koop gevraagd oude stripboeken. Antiquariaat dgl tel. 06 - 198 084 45

Totale uitverkoop van alle houtproducten en ijzerwaren t.w. schroeven, spijkers en zaagbladen Widia. Lageschaar, de Bleek 5, Groenlo. Oud adres: Woerdseweg 8. Tot zolang de voorraad strekt.

Hobby en Kaartenbeurs 15 oktober in zaal Spilman te Beltrum van 10.00 tot 16.30 uur. Info 0544-464164.