Contact Bronckhorst Noord

7 augustus 2018

Contact Bronckhorst Noord 7 augustus 2018


Van beekje naar zandpad

Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

VORDEN - In heel Nederland is het droog, vele lokale beekjes en riviertjes komen droog te staan. Zo ook de Baakse beek (of ook wel Vordense beek genoemd). Hierdoor liggen er her en der dode vissen. Nabij de Horsterkamp in Vorden zit een kleine stuw die omhoog staat om de stroming van het water tegen te gaan. Dit werd gedaan vanwege de voorspelde droogte. Maar nu is het wachten tot er weer water gaat stromen. Ook de Veengoot staat op diverse plekken zeer laag tot helemaal droog, net als de Slinge.

Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

Foto: GinoPress B.V. Voor meer foto's, zie contactnoord.nl

Kijkje in de keuken bij agrarische bedrijven

De tocht bracht de 450 deelnemers vanaf de startlocatie bij de Vordense Dorpskerk langs diverse (agrarische) bedrijven

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De jaarlijkse fietstocht 'Fiets de boer op' in Vorden leverde zaterdag een verrassende kijk in de keuken van de verschillende agrarische en agrarisch gerelateerde bedrijven op. Door middel van de fietstocht wordt mensen de kans gegeven om bedrijven te bezichtigen en om vragen te stellen. Men krijgt uitleg hoe het bedrijf gerund wordt en wat daar allemaal bij komt kijken. De organisatie lag ook dit jaar weer in handen van de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord afdeling West Achterhoek, Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre Vorden-Warnsveld.

De tocht bracht de 450 deelnemers vanaf de startlocatie bij de Vordense Dorpskerk allereerst langs het biologische varkenshouderijbedrijf van de familie Harmsen aan de Tolweg in Hengelo. Dit bedrijf is in 2001 op basis van de marktontwikkeling overgestapt van de reguliere naar de biologische varkenshouderij. De biggen van de 325 zeugen blijven tot zes weken in het kraamhok bij de zeug, uiteraard op een dik pak stro. Vervolgens worden ze verzorgd tot 25 kilogram en dan geleverd aan vleesvarkensbedrijven. De biologische varkenshouderij onderscheidt zich door grote hokken, vrije uitloop en de zeugen verblijven in de wei met modderpoelen en graas mogelijkheden. Vervolgens ging de tocht naar de familie Schieven aan de Walterslagweg in Baak. Jan en Anja Schieven melken honderd koeien. Daarnaast heeft het bedrijf veertig stuks jongvee in opfok. Er is veertig hectare grond in gebruik voor voederwinning. De ligboxenstal is in 2009 gebouwd met een 'swingover' melkstal. Dit voorjaar is de oude ligboxenstal gerenoveerd en dient nu als als 'droge' koeienstal met uitloop naar de wei.

Het derde bedrijf dat werd bezocht was dat van CTR Agro in Baak. CTR Agro is een opleidingscentrum voor het tractorrijbewijs, zowel theorie als praktijk. Verder koopt CTR Agro landbouwmachines op om deze te exporteren naar onder andere Rusland en diverse landen in Afrika. Aansluitend brachten de deelnemers een bezoek aan boerderij 'De Donderwinkel' van maatschap Reijmer-Besseling aan de Vordenseweg in Baak. De boerderij stamt uit begin 1700. Tot begin jaren tachtig werden er zowel varkens als melkkoeien gehouden. Op dit moment heeft het bedrijf negentig melkkoeien met bijbehorend jongvee. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen tien jaar ingezet om toekomstbestendig te zijn en te blijven door de bedrijfsvoering van grond(voer) en dier met elkaar in evenwicht te brengen. Op het bedrijf konden de deelnemers ook genieten van zelfgebakken pannenkoeken.

Via Wichmond werd vervolgens koers gezet naar de Boerderijwinkel Den4akker van de familie Eskes aan de Vierakkersestraatweg. De winkel heeft een uitgebreid assortiment streekproducten en delicatessen waaronder zelf verbouwde aardbeien en frambozen. Rond de winkel scharrelden zaterdag zes varkens waarvan er binnenkort twee worden geslacht voor de verkoop. Tevens presenteerde brouwerij de Biertafel zich hier. Deze brouwt het frisse bittere Hackfort Bier.

Genealogische gegevens van ruim 30.000 Vordenaren gepubliceerd

VORDEN - De genealogiecommissie van Oud Vorden heeft de familiegegevens van ruim 30.000 Vordenaren gepubliceerd.

Nadat alle inwoners van het dorp Vorden uit de periode 1813-1920 waren vastgelegd, is de Genealogiecommissie nu bezig om de buurtschappen Veldwijk en Linde te beschrijven. Met de stamboom van Reint Fokkink is de grens van 30.000 personen overschreden.

Alle resultaten worden gepubliceerd op de website van Oud Vorden, waarbij in het topmenu gekozen kan worden voor Genealogie. Er worden vervolgens twee opties geboden, de Namenindex en de Stambomen. De Namenindex toont alle 30.000 beschreven namen alfabetisch gerangschikt met de directe familierelaties. De vijf meest voorkomende familienamen zijn: Eggink, Wesselink, Jansen, Norde en Rouwenhorst. De meest voorkomende voornamen zijn Jan, Hendrik, Willem, Gerrit en Garrit. De stambomen worden eveneens alfabetisch weergegeven in een beschrijving van generaties en getekend als stamboom.

Vordenaren die interesse hebben in de familieachtergronden, kunnen dit bij Oud Vorden aangeven. Zij zullen de gegevens graag uitzoeken. Belangstellenden kunnen verdere informatie verkrijgen door een mail te sturen.

Tien jaar KunstBus

Gerda Klein Geltink en Germa ten Duis (staand) en Antoinette Timmer en Annie Meijer (zittend) stelden het jubileumprogramma van de KunstBus samen. Foto: Liesbeth Spaansen

Het is feest voor de KunstBus Vorden: dit seizoen wordt het tienjarig jubileum gevierd, met een uitgebreid jubileumprogramma: een archeologisch park, toneel, concert, opera, ballet, cabaret en een musical. Voor iedereen, jong en oud, keuze genoeg.

Column

Zomer in Gelderland

Bij Varssel denk ik al snel aan de wegraces op het enig overgebleven stratencircuit van Nederland. En aan het bos. Bij Bekveld aan de school. En aan de Broek Uut Fuif. Toch hebben beide buurtschappen vooral heel veel met elkaar gemeen. De mensen die er wonen, werken veelal in de agrarische sector. Het is er (meestal) groen. En er is ruimte in overvloed.

Varssel of Bekveld? Bekveld of Varssel? Ik kan niet kiezen. Toch kwam de afgelopen weken geregeld de vraag om op één van beide buurtschappen te stemmen. Allebei doen ze namelijk mee aan dit seizoen van Zomer in Gelderland, de serie waarmee Omroep Gelderland jaarlijks langs verschillende plaatsen in de provincie trekt.

De presentatie van het programma is in handen van de altijd goedlachse blonde Angelique Krüger. Eerder dit jaar ging zij al bij de vijftien deelnemende plaatsen op bezoek om kennis te maken. Zo trof ze coach Johan, die haar naar goed Varssels gebruik direct een doos verse eieren overhandigde. En coach Robert, die voor een rondje Bekveld een trekker met huifkar regelde.

Bekveld vertelde over de lagere school, die nog altijd bijna zestig leerlingen telt. Over de kinderboerderij. Over de kleurrijke bloemenranden langs de kant van de weg. Over het ontstaan van de naam Bekveld, een gebied tussen twee beken. Over Bekveld FM. En over Ludgerus, die hier al in 1792 op bezoek was.

Varssel vertelde over het nieuwe asfalt op stratencircuit De Varsselring. Over het buurthuis, dat gevestigd is in de vroegere lagere school. Over Varssel Airport, het domein van de modelvliegtuigen. Over landgoed 't Zelle en de gelijknamige golfbaan. En over het Uutbloashuuske, waar fietsers en wandelaars terechtkunnen voor koffie of een toiletbezoek.

Mooi was ook het gesprek met een Bekvelder, die vertelde dat hij import was. Dat hij hier zijn 'meisje' had gevonden, dat hij het hier zeldzaam mooi vond en dat hij het liefste hier dood zou willen gaan. Coach Johan noemde ondertussen Varssel de mooiste plek van Gelderland. "Alleen de rest moet dat nog even weten."

Angelique leerde in korte tijd heel veel over de buurtschappen in de gemeente waarin ze toch al geen onbekende was. Behalve dat ze alweer heel wat jaren in Bronckhorst woont, kwam ze ook met het zomerprogramma al geregeld op bezoek. Vorden, Steenderen, Zelhem, Hummelo en Keijenborg passeerden stuk voor stuk de revue.

Hengelo stond in 2013 in de schijnwerpers. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Alles en iedereen verzamelde zich rond de Remigiuskerk. De voetballers, de volleyballers, de motorcrossers, de toneelvereniging, de mensen van de zorgboerderij. Het was prachtig om alles wat een dorp in zich heeft eens bij elkaar te zien.

Haar rondleiding door Varssel sloot Angelique af met een ritje achterop de racemotor. In Bekveld slaagde ze voor de plaatselijke inburgeringscursus. En ik wist het nog steeds niet. Er is vast een mogelijkheid om op Varssel én Bekveld te stemmen. Laat de rest van Gelderland dan maar uitmaken welke van de twee zich de mooiste mag noemen.

Onder het genot van een natje en een droogje genieten van muziek

Als laatste werd het bedrijf van Wim en Linda Rietman aan de Baakseweg in Hackfort bezocht. Foto: Jan Hendriksen.

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Als laatste en zesde bedrijf deed men het bedrijf van Wim en Linda Rietman aan de Baakseweg in Hackfort aan. Het bedrijf heeft ongeveer 75 Blonde d'Aquitaine koeien met bijbehorend jongvee.

Blonde d'Aquitaine is een rundvee ras dat valt onder de vleestypische rassen. Het is een relatief jong ras dat sinds 1961 zijn eigen stamboek heeft. Daarnaast runnen Wim en Linda Rietman 'De Rietberg', een rustpunt in een oude voormalige één roedige hooiberg voor wandelaars en fietsers. "En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Langs ons bedrijf voeren drie wandelroutes: de Ockhorstroute, het Trekvogelpad en de Hackfortroute. De passanten kunnen op basis van zelfredzaamheid gebruik maken van De Rietberg. "We kiezen voor dagverse producten. En op is op is ons motto", zo laat Wim weten terwijl hij wijst naar de nieuwste loot van het bedrijf. Vanaf volgend jaar runnen Wim en Linda ook een camping. Camping 'Uitzicht' zal zogenaamde 'Pods' gaan aanbieden. Wim: "Noem het maar een houten tent. Een ideale overnachtingsplek voor mensen die van het actieve buitenleven houden. Het verblijf biedt ruimte aan twee tot vier personen." Speciaal voor de camping hebben Wim en Linda een waterpartij laten aanleggen. Voor Fiets de boer op boden Wim en Linda zaterdag de gelegenheid om op het terras van De Rietberg onder het genot van een natje en droogje te genieten van muzikale optredens en een 'kaartlegger'. De deelnemers aan Fiets de boer op gingen dan ook met een voldaan gevoel richting Vorden waar de tocht van ruim dertig kilometer werd ontbonden.

Tiende seizoen KunstBus Vorden wordt goed gevierd

VORDEN – Het is feest voor de KunstBus Vorden: seizoen 2018/2019 wordt het tienjarig jubileum gevierd. De commissie heeft hard gewerkt aan een uitgebreid en gevarieerd jubileumprogramma: een dagje naar een archeologisch park, toneel, concert, opera, ballet, cabaret en een musical. Voor iedereen, jong en oud, keuze genoeg.

Door Liesbeth Spaansen

Elk jaar staat er wel een museumbezoek op het programma. Vanwege het jubileum is dat nu een hele dag. "Dankzij een grote bijdrage van De Werf in Vorden kunnen we een dagtocht maken," vertelt Annie Meijer. "We zijn hen heel dankbaar voor deze geste. Nu kunnen we naar het Archeologisch Park Xanten in Duitsland en de Romeinse geschiedenis van dichtbij beleven."

De leeftijdsgrens is vorig jaar al afgeschaft. "Iedereen mag mee. Het is leuk als iemand zijn zoon of dochter, of kleinkind meeneemt," promoot Antoinette Timmer enthousiast. "Of doe eens iemand een avondje theater cadeau, ook dat kan bij onze KunstBus." Hoewel er wel mensen afvallen en nieuwe mensen zich aansluiten, blijft het aantal gasten ongeveer gelijk," weet Gerda Klein Geltink. "Zo'n veertig gaan er voor een of meerdere keren mee elk seizoen. De ene keer is de bus helemaal vol, de andere keer houden we plek over."

Per voorstelling gaan twee van de commissieleden mee. "In de bus wordt dan alvast een korte toelichting gegeven over de voorstelling van die avond," laat Annie Meijer weten. "Maar kort hoor, daarna kunnen de mensen gezellig bijpraten." Het sociale aspect is nog steeds belangrijk. Germa ten Duis: "Het is fijn dat je niet alleen je koffie of thee drinkt, maar gezellig met elkaar." Na de voorstelling wordt de beleving ook met elkaar gedeeld.

De KunstBus Vorden startte tien jaar geleden in de regio met geld van de Provincie Gelderland. Hannie Knoppers en Bep Krooshof, beiden helaas niet meer in leven, kenden de kunstbus in Zelhem en Hengelo via familie en wilden dat ook in Vorden ook wel. Zij vonden voor dit idee aansluiting met Lamien Nijhoff en Antoinette Timmer. "Wij vieren startten toen in Vorden," vertelt Antoinette Timmer, commissielid van het eerste uur. "Na het stoppen van Hannie en Bep kwamen Nienke Slabbekoorn en Josefine Meijer erbij." Inmiddels maakt Antoinette met Annie Meijer, Gerda Klein Geltink en Germa ten Duis het programma. "We zijn er trots op dat onze KunstBus nog steeds kan rijden. Het is in Vorden niet weg te denken."

Het programma van seizoen 2018-2019, de tiende keer dat de KunstBus Vorden gaat rijden, is rond. De werkgroepleden brachten de affiches en folders met inschrijfformulieren al in omloop. De bus vertrekt vanaf het Museum voor Heiligenbeelden in Kranenburg, de Dorpskerk aan de Dorpsstraat en de Wehme aan de Nieuwstad in Vorden en de rotonde Beeklaan in Wichmond-Vierakker.

Als onderdeel van de Stichting Welzijn Vorden kan de KunstBus commissie altijd rekenen op assistentie van Willy Gotink. "Zij is onze rechterhand en we bedanken haar voor alle administratie en inzet die ze voor ons heeft gedaan. Zij weet alle ins en outs. Haar ondersteuning is voor ons onmisbaar," zo stellen de vier dames eenstemmig. "De ingevulde formulieren mogen, graag voor 15 augustus, ook bij Stichting Welzijn Vorden worden ingeleverd."

Programma
1 oktober: Dagtocht naar Archeologisch Park Xanten in Duitsland.
11 oktober: Toneel 'Driving Miss Daisy', Theater Amphion Doetinchem.
22 november: Afscheidsconcert chef-dirigent Het Gelders Orkest, Theater Orpheus Apeldoorn.
10 januari: Opera 'Aida' van Verdi, Theater Amphion Doetinchem.
28 februari: Scapono Ballet 'Pas de Deux', Theater Orpheus Apeldoorn.
21 maart: Cabaret Tineke Schouten 'Highlights', Theater Hanzehof Zutphen.
11 april: Musical 'Op Hoop van Zegen', Theater Amphion Doetinchem.

Beachvolleybal en -party in Wichmond

WICHMOND – Op de vooravond van de start van de feestweek in Wichmond-Vierakker wordt er op zaterdag 18 augustus vanaf 15.00 uur een beachvolleybaltoernooi georganiseerd, met aansluitend een beachparty. De enthousiaste mannen van het heren volleybalteam 1 van Socii, hebben dit opgezet in samenwerking met D'n Olde Kriet (DOK) waar ook alles zal plaatsvinden. Een deel van de straat wordt afgezet en hierop wordt een mooie laag strandzand gestort. Deelnemen kan door opgave van een team van vier personen via de mail. Gepaste strandkleding op de beachparty wordt zeer gewaardeerd.

Zangeressen Meike en Wilma zingen eigen liedjes

Meike Ubbink. Foto: Taco Elburg

VORDEN/LINDE – In het Theater onder de Molen worden op acht woensdagavonden deze zomer voorstellingen gegeven tijdens de zomercaroussel. Op woensdag 15 augustus treden Meike Ubbink en Wilma Pastors op.

Wilma Pastors komt uit Breedenbroek en is 47 jaar. Wilma is op negenjarige leeftijd begonnen met orgelles. Het gitaar spelen heeft ze zichzelf aangeleerd. Ze speelt liedjes van diverse artiesten op haar eigen manier. Deze variëren van James Bay, U2 tot Dotan om er een paar te noemen. Inmiddels heeft ze ook zelf meerdere Engelstalige liedjes geschreven over dingen die er zijn gebeurd in haar leven.

Meike Ubbink is een jonge zangeres van 18 jaar uit het Gelderse Bredevoort. Muziek is haar passie. Op haar twaalfde ging ze op zangles bij Sandra Vanreijs en deed al snel mee met verschillende talentenjachten. Op dertienjarige leeftijd won ze de Artez Raw Diamond Award en een jaar later Rondom Dinxper Got Talent. Met haar deelname in 2015 aan The Voice Kids bracht zij het tot de Battles en werd ze benaderd voor de talentenklas van Babette Labeij Music Academie te Amsterdam. Zij trad op met het Babette Labeij Choir. Meike heeft een breed repertoire, met nummers van Anouk, Adèle, Duffy, Amy Winehouse en andere artiesten en zij is zangeres van de EDM-band Dawnbreakers. Haar eerste single 'Wat ik voel voor jou' kwam uit in maart 2017.

Wilma Pastors. Foto: PR

De zomercarrousel is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro. Tijdens de zomercaroussel is het eerste kopje koffie met een stukje van de zelfgebakken zogenoemde 'molenkoek' gratis. Reserveren kan via de website.
Voor bewoners van De Wehme bestaat dit jaar de mogelijkheid om gehaald en gebracht worden; hiervoor intekenen kan in de eetzaal.


www.theateronderdemolen.nl

Muziek met een vleugje humor

VORDEN - Het Nationaal Jeugd Orkest en A-quadraat houden op vrijdag 10 augustus een uniek en virtuoos concert aan de Mosselseweg 12 in Vorden. Aanvang 20.00 uur, de beeldentuin en de beide galerieruimtes zijn vanaf 19.00 open. Het aantal plaatsen is beperkt. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

De NJO Muziekzomer presenteert Duo de Bontebal bij A-quadraat, galerie en beeldentuin. De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het Nationaal Jeugd Orkest, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Aanstormende muziekprofessionals spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 60 concerten die het NJO organiseert. Bovendien worden de concerten gegeven op bijzondere locaties die de provincie Gelderland rijk is.

Thomas Dulfer en Deborah Witteveen hebben elkaar leren kennen in het Jong NBE, de jeugdige tak van het Nederlands Blazers Ensemble. Ze kwamen elkaar daarna weer tegen toen ze beiden de Classic Young Masters Award wonnen. Vervolgens sloegen ze als Duo de Bontebal de handen ineen om met de ongebruikelijke combinatie van hun instrumenten een verfrissende sound te laten horen.

Sinds Thomas en Deborah een duo vormen spelen zij graag een bonte verzameling aan muziek, het liefst met een vleugje humor. Dit laten zij horen bij A-quadraat. Naast muzikale stukken van o.a. Schnyder, Bach en Rossiniç, laten schilders Hans Versfelt en Joost Doornik en beeldhouwer Joris Verdonkschot hun werk zien. Tevens kan men genieten van de professionele kunstenaars die in de beeldentuin en de permanente ruimte exposeren.

Kaarten zijn te bestellen bij het Nationaal Jeugd Orkest.

www.galerie-a-quadraat.nl
www.muziekzomer.nl

Fransman bezorgt Performance Racing Achterhoek een podium in Chimay

Performance Racing Achterhoek rijder Ilja Caljouw. Foto: Henk Teerink

HENGELO - Performance Racing Achterhoek (PRA) kwam in het weekend van 27 tot en met 29 juli in actie op het stratencircuit van Chimay voor de vierde ronde van het Internationale Road Racing Championship (IRRC) kampioenschap. De Fransman Pierre Yves Bian bezorgde het team van Tonny Wassink een podium in de IRRC Supersport. Mathieu Lagrive en Vincent Lonbois werden de grote winnaars in België.

Kort voor de derde ronde van het IRRC kampioenschap in Chimay presenteerde Performance Racing Achterhoek een nieuwe rijder. De Duitser Christian Schmitz wordt naast Ilja Caljouw en Pierre Yves Bian de derde rijder van het team van Tonny Wassink in de IRRC Supersport klasse. Na het wegvallen van Joey den Besten heeft Performance Racing Achterhoek met Bian en Schmitz vrij snel twee nieuwe rijders weten aan te trekken, maar de equipe van Wassink heeft momenteel geen rijder in de Superbike-categorie.

In het Belgische Chimay had de nieuwe rijder Schmitz weinig geluk. De Duitser crashte zondagmorgen in een wedstrijd voor de BeNeCup waarbij hij zijn sleutelbeen brak en dus uitgeschakeld was voor de IRRC-wedstrijden. Bian werd in de eerste race van de IRRC Supersport vierde achter Matthieu Lagrive, Laurent Hoffmann en Come Geenen. In de tweede manche wist Bian zich wel naar het podium te rijden door de derde plaats te pakken. Kampioenschapsleider Lagrive won opnieuw, deze keer voor de Belg Geenen. Caljouw werd in beide manches achtste op Chimay.
In de IRRC Superbike ging de winst in beide wedstrijden naar gastrijder en oud kampioen Vincent Lonbois. Danny Webb kon hem in beide wedstrijden goed partij geven en de Brit scoorde de volle punten, omdat Lonbois als gastrijder geen punten kon verzamelen. Didier Grams werd in de beide wedstrijden derde.
De dame Nadieh Schoots scoorde namens Nederland punten in de Superbike-categorie. Schoots finishte als veertiende en dertiende in Chimay. De Belgische topper Laurent Hoffmann won beide races in de BeNeCup supersport categorie. Ilja Caljouw de PRA rijder scoorde een vijfde en vierde plaats in beide races om het BeNeCup kampioenschap.

In de IRRC Superbike ging de winst in beide wedstrijden naar gastrijder en oud-kampioen Vincent Lonbois

Vincent Lonbois was heer en meester in Chimay. Hij won naast de beide races in de IRRC Superbike klasse ook de twee races in de BeNeCup superbike. Veel supporters waren meegereisd naar Chimay om de rijders van het team uit Hengelo gld aan te moedigen.

Zondag 5 augustus werd de Engelse rijder Sam Lowes negende tijdens de Grandprix van Brno in Tsjechië. Hij kende een moeilijk weekend nadat hij op zaterdag een keer onderuit was gegaan. Het hele weekend zat de door Torleif Hartelman gecoachte rijder er best wel goed bij. Helaas lukte dat niet in de kwalificatietraining en eindigde als tweeëntwintigste. De warming-up training op zondagmorgen ging ook niet naar wens.

Lowes maakte voor de wedstrijd nog een schuivertje en de monteurs moesten in allerijl de Moto2 KTM klaar maken voor de race. Dat pakte verrassend goed uit want vanuit het achterveld reed hij zich binnen de top tien en op de streep was hij maar vier seconden verwijderd van de winnaar. Zowel Hartelman als Lowes konden achteraf terug zien op een geslaagd weekend. De Portugees Miguel Oliveira won de race in de Moto2. De MotoGP race was een spannende aangelegenheid en de Italiaan Andrea Dovizioso won nipt voor z'n Spaanse rivalen Jorge Lorenzo en Marc Marquez.

Column

Vorden

Expositie 'Licht & Reliëf'

Galerie De Burgerij, tot en met 19 augustus

15 augustus

Vorden

In de sporen van de Baron

VVV Winkel Vorden

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

17 augustus

Wichmond

Fuchsiatuin open

Familie Elsman

18 augustus

Vorden

Proeverij en rondleiding

Wijnhoeve Elanova

19 augustus

Wichmond

Oecumenische viering in de openlucht

Protestantse kerk

Wichmond

Oriënteringsrit

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

Zeven Vordense sportverenigingen ontvangen bijdrage

VORDEN - In maart werd in het Contact medegedeeld dat het bestuur van de Stichting Vordens Sportpark de intentie had de stichting op te heffen. Deze stichting was in 1998 opgericht na de schenking van Hfl 100.000 door de Nedac-Sorbo (directeur de heer Jac. De Jong). Door het verstrekken van subsidies en het, met name de laatste jaren, ontbreken van rente-inkomsten was het kapitaal fors geslonken. Een oproep is toen gedaan aan de Vordense sportverenigingen om hun wensen kenbaar te maken, zodat de pot leeggemaakt kon worden. Hierop hebben zeven Vordense sportverenigingen gereageerd. Het was mogelijk om deze verenigingen een subsidie toe te kennen. SV Ratti, VRTC De Achtkastelenrijders, VTP, zwembad In de Dennen en Stichting Beheer Sport Vorden hebben allen 4500 euro ontvangen. Dash en IJsvereniging Vorden ontvingen beiden een bedrag van 1000 euro. De kas van de stichting is nu leeg. De nodige stappen zijn inmiddels genomen om, na twintig jaar ondersteuning van Vordens sportverenigingen, de stichting op te heffen.

Kinderavondwandeling op de Lochemse Berg

BARCHEM – Het is zomervakantie, dus de (klein)kinderen mogen vast wat langer opblijven. Neem ze op woensdagavond 15 augustus mee op avontuur door de natuur van de Lochemse Berg, samen met de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen. In de avond is wandelen extra spannend, omdat de sfeer dan een beetje geheimzinnig wordt, zoals in de sagen over de Witte Wievenkoele en de Duivelskolk.

Onderweg vertelt de boswachter allerlei weetjes over de Lochemse Berg. Zo is aan allerlei dingen te zien dat de Lochemse berg al heel oud is. En op de rand van de Witte Wievenkuil vertelt de boswachter spannende verhalen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Start om 19.30 uur op de parkeerplaats bij Koffie- & Eethuis de Kaleberg, Lochemseweg 22 in Barchem. Duur: 1,5 à 2 uur. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Voor informatie kan men telefonisch contact opnemen met Wim de Vries (06 - 17 320 363) of Evaline Demmink (0314 - 326 730).

Rondvlucht is hoofdprijs in Badeendjesrace Bronckhorst

BRONCKHORST - Laat er eendje vliegen en win een rondvlucht boven Bronckhorst. De Badeendjesrace die op zondag 2 september wordt gehouden in de Groote Beek bij Bronkhorst, heeft een extra hoofdprijs gekregen: een rondvlucht van een half uur, zodat Bronckhorst vanuit de lucht kan worden bekeken.

Lions Club Bronckhorst is de organisator van de Badeendjesrace, waarvan de opbrengst gaat naar de vier openluchtbaden in Bronckhorst: Het Elderink in Hengelo, In de Dennen in Vorden, Burg. Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel. De zwembaden verkopen momenteel de loten van 2,50 euro per stuk. De lotnummers corresponderen met de rugnummers van de badeendjes, die op 2 september in de Grote Beek bij Bronkhorst - nabij de molen - worden losgelaten. De eendjes dobberen richting finish, die nabij het gemaal ligt, richting IJssel. Het eendje dat het eerst de eindstreep haalt, levert het winnende lotnummer op. Nummer twee krijgt de tweede prijs, enzovoort.

Een notaris zal vanuit een bootje op het water zorgen voor een feestelijke opvang van de winnende badeendjes. De winnende nummers met gewonnen prijzen worden ter plekke bekend gemaakt. Niet alleen het eerste eendje vliegt eruit met de hoofdprijs, er zijn tientallen prijzen. Daaronder zijn onder andere jaarabonnementen voor de deelnemende zwembaden.

Het belooft 2 september druk te worden aan de waterkant van de Groote Beek. Daar zijn dan vanaf 13.00 uur nog de laatste loten te koop bij een kraampje. Mensen die nog extra loten willen, of nog geen kans hadden gezien loten te kopen, kunnen daar terecht. Tenzij de loten uitverkocht zijn, want per zwembad worden er maximaal 3.000 verkocht. Muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen zorgt voor de muziek aan de waterkant. Om 14.00 uur gaan de badeendjes te water. En dan is het kijken naar hoe snel de eendjes naar de finish dobberen.

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

Workshop Mindful Wandelen

BRONCKHORST - Wandelen is de haast uit je hoofd halen…en kijken wat er dan overblijft. Kom ook kennismaken met Mindful Wandelen. In het kader van het project 'Lekker Bezig' organiseert Topaas Coaching In samenwerking met de Gemeente Bronckhorst twee kennismakingswandelingen Mindful Wandelen.

De wandelingen zijn laagdrempelig en voor een ieder geschikt. Tijdens de workshop maak je kennis met bewust bewegen, ademhalingstechnieken en hoe jouw zintuigen werken. Ervaren dat je door deze vorm van bewegen (weer) rust gaat voelen. Zeker weten dat je dit energie gaat opleveren

De wandelingen starten vanaf de parkeerplaats van Ezelstal De Edelingen aan de Kattekolkweg 1, 7021 LK in Zelhem. Op dinsdagavond 14 augustus is de start om 19.30 uur, op zaterdag 18 augustus om 10.00 uur.
Per Mindful Wandeling is ruimte voor acht deelnemers. Aanmelden of voor vragen kan via de site, of bel Agnes Snelooper 06-28 77 30 74.

Jonge duivenvlucht uit Bierges

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 4 augustus stond de vijfde jonge duivenvlucht op het programma vanuit het Belgische Bierges.

PV De Koerier uit Zelhem
De winst op de jonge duivenvlucht zou uiteindelijk gaan naar Gerard Dijcker uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Bierges, door 5 liefhebbers werden 37 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 186 kilometer. Het startschot klonk om 7.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.13.40. Uitslag: G. Dijcker 1, 2, 7; H. Niesink 3, 4, 5; E. te Pas. 6, 8; M. Burghout 9; H. Eenink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Steeds Sneller had 65 duiven voor de vlucht Bierges van vijf deelnemende liefhebbers. Gemiddelde afstand tot de hokken: 184 kilometer. Raymond Koers had ze vandaag weer eens aan een touwtje, ze knalden massaal zijn hok in, draaide een droomserie en was voor de meeste liefhebbers even te sterk. Uitslag: R. Koers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16; E. Koers 11, 12; G. Haverkamp 14, 15.

PV Vorden
De jonge duivenvlucht kwam vanuit Bierges en werd een overwinning voor Theo Berentsen 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9; P Hendriks 4,10.

Door lage waterstand vergt het
schutten bij de Sluis Eefde meer tijd

Foto: GinoPress B.V. Foto: GinoPress B.V.

EEFDE - Door de langdurige droogte zakt de waterstand in het Twentekanaal nog steeds. Om te voorkomen dat het schutten bij de sluis in Eefde straks niet meer mogelijk is, is door Rijkswaterstaat extra pompcapaciteit ingezet in het gemaal bij de sluis in Eefde. Het gemaal bij de sluis in Eefde pompt nu meer water naar het kanaal. Het doel is verder om de scheepvaart in het Twentekanaal op gang te houden en om de waterschappen de gelegenheid te bieden het waterpeil in andere watergangen op peil te houden.

Ook is sinds enige tijd de voorsluis in het Twentekanaal in gebruik genomen. Afgelopen woensdag werd 2,38m boven NAP gemeten. Dat is zo laag dat schepen vanaf de IJssel niet meer zomaar de sluiskolk in Eefde kunnen invaren. Dat lukt niet meer als de waterstand onder de 3 meter boven NAP daalt. De voorsluis overbrugt nu het verschil, zo liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Doordat er nu meer hindernissen genomen moeten worden, lopen de wachttijden van de sluis op.

Zorg op afstand bij Longpunt

DOETINCHEM - Longpunt Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners een bijeenkomst met als thema: 'Zorg op afstand, zorg in beeld, thuismeet-app'. De bijeenkomst op donderdag 30 augustus is gewijd aan technische vernieuwingen in de zorg. Tevens wordt met de bezoekers een longaanval-actieplan opgesteld.

Het onderwerp zal worden besproken door de longverpleegkundigen Maritha Spekschoor (Slingeland Ziekenhuis) en Ingrid Zweers (Sensire). Omdat bij de bezoekers hier veel vragen over bestaan is daar ruim tijd voor vrijgemaakt. Eigenlijk stond voor deze dag een ander thema ingepland: 'Zo ga je om met angst, stress en spanning'. Vanwege ziekte van de spreker is dit tot nader order uitgesteld.
De bijeenkomst in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis (Kruisbergseweg 25) duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Zaal open om 15 uur. Deelname en parkeren gratis.
Aanmelden is verplicht, en uitsluitend via het e-mailadres doetinchem@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-43486657 Jannie ter Vrugt. Snel aanmelden is verstandig want er is een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Verzocht wordt om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken. Indien de temperatuur op de geplande dag boven de 30 graden stijgt, gaat de bijeenkomst niet door.
Meer informatie op de facebookpagina Longpunt Doetinchem en de website.

www.gelderland.longfonds.nl/

KOC Bronckhorst organiseert de tiende kalverkeuring

BRONCKHORST - De eindkeuring van de Kalveropfokclub Bronckhorst is op zaterdag 18 augustus bij camping de Warnstee aan de Lankhorsterstraat 34 in Wichmond. Aanvang 10.00 uur. De Kalveropfokclub Bronckhorst organiseert dit jaar de tiende kalveropfokclub-wedstrijd. Vanwege dit tweede lustrum maakt het bestuur er een bijzondere editie van. Wegens succes bij het eerste lustrum is weer een verkleedpartij voor kind en kalf en is er daarnaast de extra categorie voor 14 jaar en ouder: de pinken rubriek.

Voor de kalverkeuring hebben kinderen vanaf 6 tot 16 jaar zich opgegeven en zij zorgen nu voor een kalf. Vanwege het jubileum hebben oud-deelnemers en ouders zich aangemeld voor de pinken rubriek. Zij brengen een pink van 1 tot 1,5 jaar oud voor en maken er een rondje mee.
Tijdens de eindkeuring laten de deelnemers zien hoe goed zij samen met hun kalf kunnen lopen en hoe zij het kalf hebben verzorgd.
De deelnemers hebben thuis al bezoek van de jury gekregen en werken zij aan het bijhouden van een wedstrijdboekje waarin onder andere staat wat de afstamming is van het kalf, de aftekeningen van het kalf en wat het kalf vanaf de geboorte allemaal heeft gegeten. Er zijn allerlei prijzen te winnen in vier verschillende rubrieken en er is een pinkenrubriek. Daarnaast wordt een dagprijs uitgereikt en is voor de verkleedpartij een extra prijs te verdienen. Verder krijgen alle kinderen ook presentjes van verschillende sponsoren.
In de pauze is er een grote verloting en de pluimvee en konijnenvereniging (PKV) Vorden is eveneens aanwezig.

Jonge duivenvlucht uit Bierges

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 4 augustus stond de vijfde jonge duivenvlucht op het programma vanuit het Belgische Bierges.

PV De Koerier uit Zelhem
De winst op de jonge duivenvlucht zou uiteindelijk gaan naar Gerard Dijcker uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Bierges, door 5 liefhebbers werden 37 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 186 kilometer. Het startschot klonk om 7.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 10.13.40. Uitslag: G. Dijcker 1, 2, 7; H. Niesink 3, 4, 5; E. te Pas. 6, 8; M. Burghout 9; H. Eenink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Steeds Sneller had 65 duiven voor de vlucht Bierges van vijf deelnemende liefhebbers. Gemiddelde afstand tot de hokken: 184 kilometer. Raymond Koers had ze vandaag weer eens aan een touwtje, ze knalden massaal zijn hok in, draaide een droomserie en was voor de meeste liefhebbers even te sterk. Uitslag: R. Koers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16; E. Koers 11, 12; G. Haverkamp 14, 15.

PV Vorden
De jonge duivenvlucht kwam vanuit Bierges en werd een overwinning voor Theo Berentsen 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9; P Hendriks 4,10.

Zendingswerker Hans Frinsel spreekt in kapel De Wildenborch

VORDEN - Zondagmorgen 12 augustus om 10.00 uur zal Hans Frinsel uit Rijssen spreken in kapel De Wildenborch, Kapelweg 1 te Vorden bij Christengemeente De Schakel.

Hans Frinsel en zijn vrouw Carla werkten van 1976 tot 1992 als zendingswerkers in Guinée-Bissau. Nadat zij terugkeerden naar Nederland, werkte Hans Frinsel als directeur van stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam en als hoofdredacteur van maandblad De Oogst. In 2006 keerde hij terug bij het internationale zendingsgenootschap WEC waarmee hij in Afrika gewerkt had, om twee jaar als interim directeur te werken op Cornerstone Institute for Intercultural Studies in Beugen (N.Br.), een Europese Engelstalige zendingsopleiding. In 2008 vertrokken Hans en Carla weer naar Guinée-Bissau, waar zij tot 2016 bleven. Ze zijn nog steeds parttime betrokken bij het werk daar, maar werken nu een groot deel van het jaar mee in het publiciteitswerk van stichting WEC in Nederland.

Verder zullen er weer liederen worden gezongen onder begeleiding van organist Henk Kloosterboer uit Zutphen. Na deze bijeenkomst is er gelegenheid om in gesprek te komen met Hans Frinsel onder het genot van een kopje koffie of thee.

Wie geen vervoer heeft, kan contact opnemen per mail of telefoon. Dan wordt men opgehaald.

Dichten over depressie

KRANENBURG - Denise Schooltink uit Olburgen, maar tegenwoordig woonachtig in Kranenburg, heeft sinds februari een zware depressie. In de maand juni is zij een maand opgenomen geweest bij GGnet. In die tijd maakte zij tekeningen en gedichten, die zij nu gebundeld heeft tot een verjaardagskalender.

"Schrijven is altijd een mooi middel om je hoofd leeg te maken. Gelukkig wordt er door de media nu ook meer aandacht aan depressies gegeven," vertelt Denise. "Om zelf ook meer openheid over mijn depressie te geven, vond ik het een goed idee om met mijn tekeningen en gedichten een kalender te maken." Op de facebookpagina Denise Schooltink is daarover meer te lezen.

Helemaal alleen

Het is hopeloos,
Helemaal alleen.
Het is vechten,
Helemaal alleen.
Het is droevig,
Helemaal alleen.
Het is verdrietig,
Helemaal alleen.
Het is woedend,
Helemaal alleen.
Het is negatief,
Helemaal alleen.
Het is wrang,
Helemaal alleen.
Het is uitzichtloos,
Helemaal alleen.
Het is schaamte,
Helemaal alleen.
Het is schuldgevoel,
Helemaal alleen.
Het is onbegrip,
Helemaal alleen.
Het is taboe,
Helemaal alleen.
Het is suïcidaal,
Helemaal alleen
Er zijn mensen om je heen,
En toch helemaal alleen.

Het is depressie,
Helemaal alleen.

Denise Schooltink

Toeristenconcert Dorpskerk Vorden

VORDEN - Het eerstvolgende Toeristenconcert in de Dorpskerk Vorden is donderdag 9 augustus. Ditmaal met de eigen organist Mirjam Berendsen. Zij bespeelt het Lohmanorgel waar ze zeer mee vertrouwd is.

Op haar programma staan de werken van Dietrich Buxtehude, Philip Pool, Johann Sebastian Bach, Oskar Lindberg en Hendrik Andriessen. Aanvang 15.30 uur. De toegang is gratis, vrije gift aan de uitgang.

deschakel2017@hotmail.com
stichtingdeschakel.com

0575-552809 / 06-29226380 / 06-11464043

Opbrengst Swim to Fight Cancer Doetinchem naar onderzoeker Mark Rijpkema

Mark Rijpkema. Foto: PR

DOETINCHEM - De opbrengst van Swim to Fight Cancer in Doetinchem gaat dit jaar naar onderzoek van Mark Rijpkema van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) Nijmegen. Onderzocht wordt hoe tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker beter zichtbaar kunnen worden gemaakt. Fight cancer, initiatiefnemer van de Swim to Fight Cancer, steunt jonge, talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën. In dit plaatje past Rijpkema, onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud UMC Nijmegen. Samen met een team van specialisten onderzoekt hij hoe tumoren beter zichtbaar kunnen worden gemaakt bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker, een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd.

Veelbelovend
Tijdens operaties worden afbeeldingen gemaakt van de tumoren met stoffen die oplichten. De chirurg kan hierdoor direct de tumoren opsporen en waar nodig verwijderen. Een tumor is meestal lastig te verwijderen en het succes van deze behandeling valt of staat met hoe goed alles verwijderd kan worden. Als dit succesvol is, dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.
In het Radboud UMC zijn speciale operatiekamers ingericht met alle benodigde faciliteiten om deze operatietechniek uit te voeren. De eerste resultaten van de onderzoekers die deze studie uitvoeren en analyseren zijn veelbelovend. Risico's zijn niet aanwezig en de tumorcellen worden goed in beeld gebracht.

Fellowship
Van deze persoonlijke beurs, een fellowship genoemd door Fight cancer, wordt verwacht dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door deze fellowship kan Rijpkema met zijn team op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Op deze manier kunnen ze niet alleen hun eigen kennis en vaardigheden verrijken, maar ook die van collega artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt kunnen de fellows dus meer kennis van kanker verzamelen en verspreiden en in de praktijk toepassen.

Kanker de wereld uit
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Het doel is om ervoor te zorgen dat ook jongen mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker én ze ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Door 9 september mee te doen maak je mede mogelijk dat op het hoogste niveau onderzoek wordt opgedaan in de oncologie. En dat kanker op een dag geen dodelijke ziekte meer is.
(kadertekst)

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker?
Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."

De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.


rondevandeachterhoek.nl

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo

Vertrekken voor de fietsvierdaagse kan bij de VVV Ruurlo. Foto: PR

RUURLO - De fietscommissie van de VVV Ruurlo heeft voor de fietsvierdaagse mooie afwisselende routes uitgezet. Van 21 tot en met 24 augustus kan er dagelijks gefietst worden vanuit de VVV, Kerkplein 20, vanaf 9.00 uur. De tochten zijn circa veertig of circa zestig km lang, niet bewegwijzerd. Voor de langste afstand dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. Deelname aan de fietsvierdaagse kost 12,50 euro per persoon; een dagkaart kost vier euro per persoon.Hoeveel van de vier dagen men wil fietsen, bepaalt de deelnemer zelf.

Deelnemers maken kennis met een groot gedeelte van de karakteristieke Achterhoek, het coulisselandschap. De routes lopen door bossen en langs beken en houtsingels. Onderweg is er voldoende gelegenheid te rusten, iets te gebruiken of te bezichtigen. Na afloop ontvangt iedereen die alle vier dagen heeft meegefietst, een herinneringsmedaille. Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid onder genot van een glaasje fris even na te praten. Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig. Meer informatie is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, Kerkplein 20, 0573-453926. Geen voorinschrijving mogelijk.

Ideaal Dialect wordt Dialectmuziek en Praot

ZELHEM - In het kader van de samenwerking met de lokale zender Achterhoek FM heeft Radio Ideaal besloten om het programma Ideaal Dialect voorzien van een andere naam. Onder de naam 'Dialectmuziek en Proat' wordt het programma op de frequenties van Radio ideaal uitgezonden op de zondagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur. Bij Achterhoek FM wordt dezelfde uitzending tussen 17.00 en 18.00 uur uitgezonden.

Het programma 'Dialectmuziek en Proat' staat de komende periode in het teken van het festival 'Platgespöld', dat op 9 september plaatsvindt in het DRU complex te Ulft. Negen collega's, die zich bij de verschillende lokale en regionale omroepen bezighouden met de dialectmuziek, hebben inmiddels drie regionale artiesten genomineerd voor de prijs van het festival, de 'Gelderse Kleiroos'. Tijdens het festival mag het publiek een stem uitbrengen, waarna de jury de punten van publiek en vakjury samenvoegt om de trofee te kunnen toekennen.
De drie genomineerden zijn Hein Michelbrink van 'The Spitfires', Henry Welling en de groep 'Bonne Route'. Ze hebben dit jaar een nieuwe cd uitgebracht, waarmee ze meedingen naar de 'Gelderse Kleiroos'. Alle genomineerden krijgen tijd en ruimte in het programma 'Dialectmuziek en Proat', zodat de luisteraars, die van harte zijn uitgenodigd voor het festival op 9 september, een goede keuze kunnen maken.

Zondag 12 augustus is Hein Michelbrink te gast in de studio. Zijn cd 'Nog ene dan' werd door de negen radiocollega's gekozen. Hein is inmiddels 71 jaar, maar treedt nog regelmatig solo op met begeleiding van een digitale muziekband. Hein staat bekend om z'n mooie uitspraken en dubbelzinnige songteksten.

Een week later is Henry Welling te gast.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.

Wespenbestrijding Martin Spiegelenberg Tel. 06 - 5432 3046.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN zon. 19 aug. 10 - 17 uur Horsterpark, Horsterparklaan 4. Info kr.hr. Tel. 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo 21 t/m 24 augustus Start 9.00-12.00 bij VVV, Kerkplein 20. Afstand ± 40 en 60 km. Deelname € 12,50 voor 4 dagen of € 4,- voor 1 dag. Inl. VVV Ruurlo 0573 453926.

Op zondag 12 augustus is er van 11.00 - 17.00 uur een braderie op camping Goorzicht, Boterdijk 3 te Aalten. Deze gezellige familiemarkt moet u zeker een keer bezocht hebben!